[Nieuws] Politieke reclame laat overleden politicus herleven
|
Goed gevonden of slechte smaak? Het korte promofilmpje (1) dat de Vlaamse politieke partij CD&V uitbracht zorgt voor heel wat deining. In het filmpje wordt namelijk door het aanwenden van AI een overleden politicus van die partij opgevoerd, Jean Luc Dehaene, die tijdens zijn leven heel wat respect afdwong. En dat hoort volgens de bedenkers van het filmpje perfect bij het thema waarmee de partij naar de verkiezingen wil trekken: respect.
Als reactie op de kritiek verdedigde de partij zich: de toestemming van de familie werd gevraagd om de beeltenis en stem te gebruiken voor het filmpje, en ook de boodschap in het filmpje zou door de familie gedragen worden. Dat neemt de kritiek van velen niet weg, dat je de doden met rust moet laten.
In een posting op X behandelt Fiona Dewaele de kritiek, van uit verschillende standpunten. Zij is experte in strategic marketing & communication, en stipt aan dat de opzet van het filmpje (er wordt gesproken over CD&V) geslaagd is. (2)
Als er in elk geval één ding duidelijk is, dan is het dat er dringend klare regels afgesproken moeten worden over het gebruik van AI in (politieke) reclame. In het geval van dit filmpje werd weliswaar duidelijk vermeld dat het aangemaakt was met behulp van AI, maar dat neemt niet weg dat hier woorden in de mond gelegd worden van een dode. En voor een dode moet je respect hebben.
Het valt te vrezen dat er ons een tsunami aan fake video's te wachten staat, als die regels niet snel bepaald worden. Een voorbeeld daarvan vind je in een bericht van Politfact, over een video waarin de Amerikaanse president Joe Biden "gratis geld" zou beloven. Daarin gaat het enkel over namaak van de stem van de president. (3)
En denk aan de foto die met AI aangemaakt was, over hoe Trump geboeid weggebracht zou zijn na een rechtszitting.
Mag je dan nooit AI gebruiken voor wat het eigenlijk kan, op een positieve manier? Met Ai zou je de stem van je grootmoeder kunnen gebruiken om verhaaltjes te laten voorlezen. Maar aan elke positieve toepassing van AI lijkt een negatieve toepassing tegenover te staan. Want wat verhindert een gefrustreerde partner om na een stukgelopen relatie de ex niet allerlei vernederende dingen te laten zeggen? Dat zou dan weliswaar in de privésfeer gebeuren, maar het maakt het niet minder vies...
https://twitter.com/cdenv/status/1732479890178412877
https://twitter.com/FionaFeagle/status/1732651274066170111
https://www.politifact.com/factchecks/2023/dec/05/facebook-p ...
|
|
[Nieuws] Google RETVec: een grote doorbraak in de strijd tegen spam
|
Een bericht dat misschien ondergesneeuwd raakte onder alle nieuws over AI: Google heeft, naar eigen zeggen, een van de grootste beveiligingsupdates aan Gmail in jaren uitgebracht. Het gaat om een technologie die het RETVec noemt , kort voor Resielient & Efficient Text Vectorizer. Een technologie die blijkbaar door heeft welke trucs er allemaal gebruikt worden bij spam, om jouw spamfilters toch te omzeilen.
Het gaat met name om speciale lettertekens, maar ook om emoji's en typefouten. Google zou deze technologie al een jaar lang gebruiken, en het zou naar eigen zeggen het opsporen van spam met 38% verbeterd hebben, en het aantal valse positieven zou met 19% gedaald zijn.
Wat ons bijzonder intrigeert hierbij is de manier waarop de technologie speciale lettertekens "door heeft". Spamfilters zijn getraind op bepaalde woorden, en dus gaan spammers in die woorden lettertekens van het westers alfabet vervangen door tekens uit andere schriften, die bijna niet te onderscheiden zijn van het origineel. Maar ook een "l" (letter EL) gebruiken voor een "I" (letter i) , of een 0 (nul) voor een O (letter OOOO) komt veel voor. De spamfilters herkennen die vervormde letters niet, en dus herkennen zij dat woord niet als iets waarop zij getraind zijn.
Wat er bij RETVec gebeurt is dat de technologie nu getraind is op die valse combinaties, en weet dat bijvoorbeeld een C vertegenwoordigd kan worden door verschillende lettertekens uit verschillende alfabetten. Doordat het die combinaties kan maken, werkt de technologie veel slimmer en sneller, en herkent het spamwoorden, met welke lettertekens ze ook geschreven zijn.
Google zal RETVec als open source uitbrengen, zodat ook andere e-mailprogramma's het kunnen toepassen. Ook voor de commentaren op berichten zou dit een oplossing kunnen zijn.
https://arstechnica.com/gadgets/2023/12/gmails-ai-powered-sp ...
https://security.googleblog.com/2023/11/improving-text-class ...
|
|
[Nieuws] Facebook Messenger chats worden E2E versleuteld en iMessage ontsnapt aan EU regels
|
Twee berichten vandaag over boodschappendiensten. Om te beginnen Facebook Messenger, de boodschappendienst van Meta/Facebook. Daar zullen de boodschappen voortaan end-to-end versleuteld zijn, zonder dat je iets aan je instellingen moet veranderen. Die versleuteling zorgt ervoor dat boodschappen enkel gelezen kunnen worden door de afzender en de bestemmeling.
Een wijziging die wellicht door de gebruiker toegejuicht zal worden, maar die toch op kritiek stuit in het VK: de overheid daar zegt dat deze versleuteling het moeilijker maakt om seksueel misbruik van kinderen op te sporen.
Tussen haakjes: ook bij groepsgesprekken bestaat er de optie om de gesprekken te versleutelen, maar daar wordt die functie niet automatisch voor iedereen geactiveerd: je moet dat nu nog zelf als opt-in activeren. Mogelijk wordt dit wel gewijzigd in de toekomst (1).
Een tweede bericht over boodschappendiensten betreft iMessage van Apple. Het was een tijdje twijfelen of die dienst ook door de EU Digital Markets Act beschouwd zou worden als een "gatekeeper", wat zou betekenen dat iMessage bepaalde regels zou moeten respecteren op het gebied van interoperabiliteit, fairness en privacy. Het sleutelwoord hierbij is interoperabiliteit - voor Apple (en zijn gebruikers) zijn de blauwe bolletjes bij de berichten het statussymbool dat zij afkomstig zijn van een andere persoon met een iPhone, terwijl een groen bericht afkomstig is van iemand met een Android of ander toestel.
Dit moet nog officieel bevestigd worden, maar volgens bronnen zou iMessage niet genoeg gebruikers hebben in de Europese Economische Ruimte, waardoor Apple niet verplicht kan worden zijn boodschappen dienst interoperabel te maken met andere boodschappendiensten (2)
https://www.theverge.com/2023/12/6/23991501/facebook-messeng ...
https://techcrunch.com/2023/12/06/imessage-will-reportedly-g ...
|
|
|
|
[Site] Welcome to my garden
|
Een mooi initiatief. Mensen die hun tuin ter beschikking stellen als kampeerplek voor wie een reis wil maken, op zijn eigen tempo. Maar de site is enkel bedoeld voor "trage reizigers", dus niet voor wie met een motorhome reist, wel met een fiets en tentje, of gewoon te voet. Volgens de kaart zijn er in ons landje echt wel heel wat mensen die aan het initiatief deelnemen. [Taal: EN]
https://welcometomygarden.org/explore
|
|
[Site] Waterkoeling voor je pc
|
Deze website wil je helpen bij het kiezen van de juiste koeling voor je pc - een artikel dus bedoeld voor degene die zelf zijn eigen pc wil samenstellen. Hoe werkt waterkoeling, wat is het voordeel, en waarmee moet je rekening houden? [Taal: EN]
https://choosemypc.net/wcguide/
|
|
[Tip] Windows: de eigenschappen van een bestand
|
Elk bestand heeft verschillende attributen die in de Eigenschappen functie te vinden zijn. Die roep je op door rechts te klikken op een bestand, en daar Properties / eigenschappen te selecteren. Standaard vind je daar de datum van aanmak van wijziging. Maar bij beeldbestanden vind je nog veel meer, afhankelijk van de camera waarmee een foto gemaakt werd. Vaak wordt de fabrikant van de camera, de belichtingstijd en GPS data vermeld. Maar je kan die data ook bewerken en aanvullen.
Bij Windows 10 ga je daarvoor naar Beeld > Voorbeeldvenster. Dan krijg je de aanwezige informatie in een aparte kolom, waar je ze ook kan wijzigen en bewaren. In Windows 11 ga je naar Beeld > Details. Daar kan je niets wijzigen, maar als je naar de Eigenschappen knop gaat, dan kan dat wel.
Die metadata zijn handig om de bestanden te doorzoeken. Maar in je Verkenner kan je die metadata ook simpel zichtbaar maken. . Ga naar Beeld > Details, klik rechts op een kolomkop, en ga naar Meer. Nu tik je op de eigenschap die je wil laten vertonen in de lijst. Vervolgens kan je die lijst ook sorteren op deze eigenschap.
https://www.pcworld.com/article/2155587/hidden-functions-in- ...
|
|
[Software] Proton Drive: beveiligde opslagruimte voor je fotoarchief
|
Onder het merk Proton biedt dit bedrijf al langer anonieme en beveiligde mail aan. En ook een cloudopslag, Proton Drive. Nu voegt het een nieuwe tool aan zijn aanbod toe: de mogelijkheid om een back-up van je foto's ge maken in de cloud - maar dan wel op een private server. Dat in tegenstelling tot de cloudopslag van Google, dat niet meteen bekend staat voor het respecteren van jouw privacy. De afbeeldingen die je op die Proton Drive zet zijn end-to-end versleuteld, en worden automatisch gesynchroniseerd. Bovendien zijn er beheerstools aanwezig, die de afbeeldingen catalogieren op basis van de datum. Een volledige bespreking bij Engadget.
https://www.engadget.com/proton-drive-for-android-can-back-u ...
https://proton.me/drive
|
|
|
|