[Nieuws] Klacht tegen Google voor monopolie op advertenties
|
In de VS hebben 8 Amerikaanse staten een klacht ingediend tegen Google, dat zij aanklagen van het uitbuiten van zijn monopoliepsitie - niet op het gebied van search, wel op het gebied van advertenties. Google heeft namelijk een heel krachtig systeem ontworpen waarbij niet alleen advertenties geplaatst worden bij zoekresultaten, maar ook op individuele websites die zich inschrijven op het systeem. Zij kunnen reclameruimte op hun website aanbieden, en Google biedt die per opbod aan adverteerders aan. Per click, per view.
De redenen waarop deze staten zich baseren, gesteund door het Amerikaanse ministerie van Justitie, is dat Google twee concurrerende adverteerbedrijven opgekocht heeft, zoals Doubleclick. Overnames die 10 jaar geleden gebeurd zijn. En die voorgelegd werden aan de overheden toen, en waartegen toen geen bezwaar ingediend werd.
Dat de DoJ en deze Amerikaanse staten nu Google aanklagen, is dan ook hoogst verwonderlijk. Volgens de podcast All-In heeft de klacht geen grond. Als zij 10 jaar geleden ingediend was, zou de klacht gevolg kunnen hebben. Nu echter is de situatie helemaal anders. Want er zijn tal van andere adverteernetwerken opgekomen, die adverteerders aanlokkelijke alternatieven bieden. Amazon bijvoorbeeld, via zijn e-commerce website en al zijn andere diensten. Maar ook Netflix, dat voortaan advertenties gaat aanbieden, evenals Disney.
Meer achtergrond bij Slate. En in de podcast van All-In.
https://slate.com/technology/2023/01/google-ad-tech-antitrus ...
https://www.allinpodcast.co/
https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-sues-googl ...
|
|
[Nieuws] Google: vingerafdruk en fijnere manieren
|
Er is nog meer nieuws van Google. Om te beginnen is voor de zoveelste keer bewezen dat het wel degelijk nut heeft om op te komen tegen sommige niet al te fijne praktijken van Google, die indruisen tegen de belangen van de gebruiker. Google heeft namelijk enkele veranderingen gemaakt in zijn diensten, om die conform de EU-wetten voor de bescherming van de consument te maken. Zo zal voortaan bij Google Flights & Hotels duidelijk getoond worden wanneer het diensten weergeeft die rechtstreeks door Google aangeboden worden, en wanneer het als tussenpersoon optreedt voor derden. Bovendien zal bij Google Hotels duidelijk gemaakt worden dat de reviews die er vermeld zijn, niet geverifieerd zijn.
De Google Play Store en de Google Store zullen voortaan op voorhand informatie geven over de kosten, en de mogelijkheid om herstellingen te laten uitvoeren. Bovendien zal meer informatie gegeven worden over de bedrijven die spullen aanbieden in de Play Store, zoals de naam van het bedrijf, adres en contact info. En tot slot zal Google ook informatie gaan geven over hoe je kan surfen naar de versie van een ander Europees land van de Play Store. (1)
Nog op een ander vlak wordt de gebruiker, althans zijn privacy, beter beschermd. Voortaan zal je bij de Chrome browser voor Android een vingerafdruk of een PIN moeten ingeven, wil je de inhoud van een Incognito tab bekijken. En wanneer je je Chrome geforceerd sluit, zullen alle Incognito pagina's verwijderd worden. Deze twee opties bestonden al sinds 2021 voor de iOS versie van Chrome (2)
https://www.theverge.com/2023/1/27/23573963/google-informati ...
https://9to5google.com/2023/01/26/chrome-incognito-fingerpri ...
|
|
[Nieuws] Google laat AI muziek maken met MusicLM
|
Artificiële intelligentie kan tegenwoordig op basis van enkele prompts teksten produceren (ChatGPT), afbeeldingen maken (DALL-E2), en nu kan het ook muziek maken. Althans, dat is wat wetenschappers van Google aankondigden in een paper die zij recent publiceerden. MusicLM is dus een language model, gebaseerd op een dataset van 280.000 uren muziek, dat muziek kan componeren op basis van jouw instructies. MusicLM kan ook verder bouwen op bestaande melodieën, audio creëren gebaseerd op een specifiek instrument binnen een genre, en tekst en afbeeldingen in de output combineren.
Maar zal daar dan niet opnieuw een discussie losbarsten over auteursrechten? Hebben de artiesten waarvan de muziek gebruikt werd om het language model samen te stellen, wel toestemming gegeven voor het gebruik ervan? Google wil die kritiek meteen counteren, en heeft al aangekondigd dat het MusicLM in zijn huidige staat niet zal loslaten op het publiek, juist omwille van het gevaar dat creatieve content misbruikt zou worden. Experimenten tonen trouwens aan dat ongeveer 1% van de gegenereerde muziek rechtstreeks een replica is van de songs waarmee het language model getraind werd. En in die omstandigheden zouden wel degelijk vragen over auteursrechten kunnen rijzen...
https://techcrunch.com/2023/01/27/google-created-an-ai-that- ...
|
|
[Nieuws] Substack brengt nieuw verdienmodel uit
|
Bij de webdienst Substack kunnen onafhankelijke auteurs en podcasters hun creaties publiceren. Als creator kan je de dienst gratis gebruiken, maar met een premium abonnement krijg je meer opties, zoals geld aanrekenen aan je lezers. Van dat geld neemt Substack 10% commissie.
Nu heeft Substack een nieuwe optie uitgebracht voor wie daar publiceert: private substacks. Daarbij moet je als lezer toestemming aan de auteur vragen om een posting te lezen of er een abonnement op te nemen. De auteur kan die aanvraag toestaan of weigeren. Ben je al actief op Substack als auteur, dan kan je je publieke Substack omzetten in een private, via de instellingen.
Nog een nieuwigheid: de Chat functie kreeg een update, zodat een auteur onmiddellijk een gesprek kan starten in Chat, wanneer hij/zij nieuwe content uitbrengt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Substack
https://techcrunch.com/2023/01/26/substack-introduces-privat ...
https://substack.com/
|
|
[Hardware] Apollo Infant Sight: simpele methode om vroegtijdig oogproblemen te ontdekken
|
|
|
Hou je van morsecode? Dan vind je via deze website enkele tools om daarmee te spelen. Er is een Translator, die van het Engels naar morsecode vertaalt en omgekeerd. En een tool om je handigheid in morse te verbeteren. Er is zelfs een publieke Morse Chat, waar morsecode-liefhebbers lustig kunnen kwetteren. [Taal: ENG]
https://morsecode.fun/
|
|
[Site] Linkagram: woordspelletje
|
Bij dit woordspelletje moet je de aanwezige letters verslepen om geldige woorden te maken. De letters moeten aan elkaar geschakeld zijn (naar boven, onder of schuin), en elke letter mag maar één keer gebruikt worden. Je moet alle woorden vinden in de opgaven (eerst woorden met 2 letters, dan met 3, met 4...), maar je kan hints opvragen. Een verslavend woordspel! [Taal: ENG] https://linkagram.jasoncabot.me/
|
|
[Tip] Tip: zo kuis je het klavier van je laptop
|
Zelfs al ben jij een voorzichtige gebruiker, toch zal er al eens een kruimeltje tussen de toetsen van je klavier geraken. En sowieso komt er na een tijd stof tussen de toetsen, helaas. Hoe kan je het klavier terug kuisen? Daarvoor vind je een filmpje met instructies bij Mashable. Het belangrijkste is: eerst je laptop uitzetten! https://lifehacker.com/the-best-way-to-clean-your-laptops-ke ...
|
|
[Software] Identi: goede gewoontes
|
|
|