Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
5/3/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1146 van 29/2/2020



Gegroet lezer,

Dit nummer beginnen wij met verontschuldigen: de lezers die op de html-versie van de wekelijkse nieuwsbrief geabonneerd zijn, hebben namelijk een "kale" versie in de mailbox gekregen verleden week. Door een vergetelheid werden namelijk de afbeeldingen die de nieuwsbrief altijd opfleuren, niet meegestuurd. Wil je de versie mét afbeeldingen alsnog bekijken, die staat online:
http://www.netties.be/archief_edities/20200222_1145.htm

Hopelijk verloopt de verzending van deze week zonder problemen. Wij wensen je alvast veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



LIKES EN SHARES KUNNEN ALS LASTER BESCHOUWD WORDEN
Een opmerkelijke uitspraak van het Zwitsers Federaal Hooggerechtshof:7 het bevestigde namelijk een oordeel van een lagere rechtbank dat een like of een share van content op Facebook beschouwd kan worden als laster, en illegaal kan zijn.

Het hele proces draaide rond een dispuut rond twee dierenactivisten. Een van hen had een posting op Facebook, waarop zijn collega-activist neergezet werd als een neonazi met antisemitische ideeën, een like gegeven en de posting gedeeld. Een rechtbank in Zürich vond dat deze acties op het sociale netwerk neerkwamen op 'defamatie' (roddel, laster). Het hooggerechtshof heeft die rechtspraak bevestigd.

In Zwitserland bepaalt de wet dat iets enkel aan een derde gecommuniceerd hoeft te worden om reeds als roddel beschouwd te worden. Maar de rechtbank voegde er wel aan toe dat de omstandigheden van die communicatie bepalen of een like of share een inbreuk zouden zijn - met andere woorden: hoe zichtbaar de posting was buiten de onmiddellijke kring vrienden van de persoon die belasterd werd.

Zouden de sociale netwerken ook in ons landje wat aangenamer om vertoeven te zijn, als hier ook zulke wetten zouden bestaan? Wie weet!
https://www.thelocal.ch/20200220/swiss-court-rules-defamatory-facebook-likes-can-be-illegal



TWITTER MAAKT HET GEMAKKELIJK OM EEN DRAADJE TE MAKEN
Wanneer je iets wil uitleggen op Twitter, dat meer karakters vereist dan in één tweet kan, dan kan je ook een 'draadje' of thread maken. Daarbij worden de verschillende tweets in een reeks gezet, zodat je een verhaal krijgt. Maar tegelijkertijd kan je op elk van die tweets apart nog reageren. Wat veel nuance mogelijk maakt.

Nu is het niet zo eenvoudig om manueel zelf een draadje te maken. Daarom heeft Twitter het eenvoudiger gemaakt: er is een button waarmee je tweets aan elkaar kan koppelen. Deze functie noemt Twitter zelf de 'Continue Thread' optie. Concreet kan je gewoon een nieuwe tweet koppelen aan de vorige die je zojuist gepost hebt.

Bij Betanews vind je een filmpje dat je toont hoe je het doet.

Prachtig nieuws - alleen: momenteel is deze functie enkel beschikbaar in de iOS versie van de Twitter app. Of en wanneer de versie voor Android en het web deze functie ook gaan krijgen, is nog niet geweten. Wij hopen alvast van wel!
https://betanews.com/2020/02/20/twitter-tweet-threads/



APPLE GEEFT JE WAT MEER VRIJHEID BIJ STANDAARD APPS
Dat Apple het streng in de hand houdt wat jij met zijn i-toestellen doet, is geweten. En dat het zijn eigen services en apps daarbij de voorkeur geeft, boven de apps van derden, dat is ook bekend. Zo wil Apple dat je zijn Music app gebruikt, en niet Spotify. Logisch, maar tegelijkertijd is het anti-competitief gedrag. En Apple begon daarmee stilaan in het vizier te komen van de antitrust-overheden in de VS.

Om te voorkomen dat dit tot rechtszaken zou leiden, zou Apple nu overwegen om gebruikers wat meer vrijheid te geven, zo weet Mark Gurman van Bloomberg. Je zou dan bij iOS een browser van derden (Firefox, Opera, ...) kunnen gebruiken en als standaard-app instellen, of een ander mailprogramma. Je zou ook een muziekdienst van derden (denk aan Spotify) rechtstreeks kunnen integreren op de slimme luidspreker van Apple, de Homepod.

Het is nog niet geweten of deze beslissing zou gelden voor àlle standaard apps die je op je iOS toestel vindt. En het verandert evenmin iets aan het feit dat de makers van die apps nog altijd een percentje aan Apple moeten betalen, omdat hun app enkel aangekocht kan worden in de App Store...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/2/20/21145227/apple-third-party-apps-default-report-browser-mail-music-homepod



EU BEVEELT SIGNAL AAN
De Europese Commissie heeft aan zijn medewerkers aanbevolen om de messaging app Signal te gebruiken. Bij die dienst zijn namelijk de boodschappen end-to-end versleuteld, en dat zou de communicatie van de EC veiliger maken.

Gek eigenlijk, dat een andere app, Telegram, er juist een is die door veel mensen gebruikt wordt die zich met schimmige praktijken bezighouden - net om dezelfde reden: dat de boodschappen niet afgeluisterd kunnen worden.

Volgens de EC is er nog een bijkomende reden waarom de medewerkers Signal zouden moeten gebruiken: het is open source. En dus kan iedereen controleren wat er onder de motorkap gebeurt.

Signal werd in 2013 ontwikkeld door privacyactivisten, en krijgt de steun van een non-profit stichting, die op zijn beurt de steun krijgt van Brian Acton - de oprichter van WhatsApp, en de man die het bedrijf verliet in 2017 nadat hij het aan de stok kreeg met Facebook, dat WhatsApp overgenomen had.

Meer bij Politico, en een discussie bij Slashdot.
https://tech.slashdot.org/story/20/02/24/1430211/eu-commission-to-staff-switch-to-signal-messaging-app?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.politico.eu/pro/eu-commission-to-staff-switch-to-signal-messaging-app/



VOLGENS EEN LEK WIL EU-POLITIE GROTE GELAATSHERKENNINGSDATABASE
Mogen wij even een heel stoute opmerking maken?  Namelijk dat het toch opvallend is dat de de EU voor de eigen ambtenarij de grootste geheimhouding wil, maar niet voor de burger?

Volgens interne documenten, waarop The Intercept de hand kon leggen, zouden de politiediensten van de Europese landen namelijk van plan zijn om een netwerk van nationale databases aan te leggen, met daarin gelaatsherkenningsdata van de burgers in alle lidstaten.

Alvast de politiediensten van 10 lidstaten, met Oostenrijk op kop, hebben opgeroepen voor een nieuwe EU-wetgeving die het mogelijk moet maken dat deze database 'zo snel mogelijk' aangelegd wordt. En voorbereidend werk voor deze wetgeving is al gaande.

Bovendien wordt er ook opgeroepen om biometrische data uit te wisselen met landen buiten het EU-blok, wat doet vermoeden dat het systeem gekoppeld zou kunnen worden aan gelaatsherkenningsdatabases in de VS.

Geen leuk vooruitzicht... Meer bij The Next Web en The Intercept.
https://theintercept.com/2020/02/21/eu-facial-recognition-database/
https://thenextweb.com/neural/2020/02/24/leak-shows-eu-police-aim-to-create-an-international-facial-recognition-database/



GOOGLE HELPT FIREFOX SNELLER TE MAKEN
Google heeft van zijn extensie voor de Chrome browser Lighthouse nu ook een versie gemaakt voor Firefox.  En dat is wel een mooi geschenk aan ontwikkelaars: zo kunnen zij de performantie van websites en web apps gemakkelijker testen.

Lighthouse is namelijk een extensie die gebruikmaakt van de PageSpeed Insights API. Met Lighthouse kunnen ontwikkelaars een audit uitvoeren van webpagina's en progressive web apps, die dan een score krijgen op 100 in verschillende categorieën: performantie, toegankelijkheid, beste praktijken en SEO. Tegelijkertijd krijgt de ontwikkelaar een inzicht in de dingen die nog beter kunnen, plus tips en suggesties.

De extensie voor Chrome bestond al enkele jaren, en nu is dus ook Firefox aan de beurt. Mooi van Google!

Meer bij Betanews. Je kan de extensie voor Firefox downloaden via de add-ons pagina van Mozilla, en op de GitHub pagina vind je meer uitleg.
https://betanews.com/2020/02/24/google-lighthouse-firefox/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/google-lighthouse/
https://github.com/GoogleChrome/lighthouse



DOH OF DNS OVER HTTPS
Mozilla had het al eerder aangekondigd, maar nu het er is lokt het toch wat commentaar uit. Het gaat om DNS-over-HTTPS oftewel DoH. Na een lange reeks testen heeft Mozilla deze functie in de Firefox browser voor alle gebruikers in de VS standaard geactiveerd. Gebruikers buiten de VS kunnen het ook gebruiken, maar moeten het wel manueel activeren.

Wat DoH doet? Wel, met deze functie wil Mozilla de privacy en veiligheid van de gebruiker verbeteren, door de DNS lookup te routen naar Cloudflare of NextDENSvia met een https-verbinding. De bedoeling is dat derden, zoals jouw Internet Service Provider (Proximus of Telenet bijvoorbeeld) niet kunnen meeluisteren naar het verkeer van jouw surftochten, doordat lookups via versleutelde https-verbindingen gaan.

Het wordt ook veiliger, omdat hackers of mensen met slechte bedoelingen niets kunnen wijzigen aan de data die naar jouw computer gaan.

De stap van Mozilla is niet onbesproken. Bij The Register lees je een heel artikel hierover. Google werkt trouwens ook aan een dergelijke maatregel, maar met het verschil dat DoH enkel gebruikt wordt indien de DNS server die voor jou de lookup uitvoert, het ondersteunt. Terwijl bij Mozilla alle verkeer standaard naar Cloudflare gestuurd wordt.
https://www.theregister.co.uk/2020/02/25/mozilla_turns_on_dns_over_https_by_default_for_usa/
https://betanews.com/2020/02/25/firefox-dns-over-https-default-doh/



PAYPAL ACCOUNTS MASSAAL GEPLUNDERD
Hackers hebben een bug gevonden in de integratie van Google Pay in de PayPal betalingsdienst, waardoor zij zonder jouw toestemming betalingen op je PayPal account kunnen uitvoeren.

Sinds verleden week vrijdag klagen gebruikers erover dat zij in de betaalgeschiedenis van hun PayPal account mysterieuze betalingen zien, die afkomstig zijn van hun Google Pay account. De hackers zouden producten gekocht hebben via hun PayPal account, gekoppeld aan hun Google Pay account.

Op verschillende fora regent het klachten: op Reddit, Twitter, op de Russische en Duitse support fora en uiteraard ook het forum van PayPal zelf. De meeste aankopen werden gedaan bij winkels in de VS, en de meeste slachtoffers lijken Duitse gebruikers te zijn.

Hoe de hackers dit konden doen, is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens ZDNet heeft een Duitse beveiligingsonderzoeker een theorie. In elk geval: er werd heel wat geld buitgemaakt, tienduizenden euro. Maar vooraleer je in paniek slaat: PayPal heeft laten weten dat het probleem ondertussen opgelost werd.

De moraal van het verhaal? Dat je echt heel regelmatig je financiële accounts moet nakijken of de betalingen kloppen.
https://www.zdnet.com/article/paypal-accounts-are-getting-abused-en-masse-for-unauthorized-payments/
https://it.slashdot.org/story/20/02/25/1213209/paypal-accounts-are-getting-abused-en-masse-for-unauthorized-payments?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



NETFLIX TOONT JE DE TOP 10 FILMS EN REEKSEN
Er is niets dat je beter inspiratie geeft om nieuwe dingen te ontdekken, dan lijstjes met de populairste dingen - of het nu om boeken gaat, muziek of films / feuilletons. En dat is wat Netflix ook weet.

Het komt daarom met een nieuwe manier om films en series aan jou voor te stellen: niet langer bepaald door een gepersonaliseerd algoritme, dat gebaseerd is op jouw voorkeuren en geschiedenis. Maar wel gewoon op wat populair is in jouw land.

Netflix heeft dit systeem al uitvoerig uitgetest in het VK en Mexico, en blijkbaar zou het dus voldoen. Het is in elk geval een manier om uit de houdgreep van het algoritme te springen, dat altijd maar films en reeksen van hetzelfde genre aan jou blijft voorstellen.

De Top 10 lijsten zullen elke dag ververst worden. Er is een algemene lijst (films én reeksen) en er zijn aparte lijsten voor films en reeksen. Bekijk je het aanbod in zijn klassieke vorm, en staat daar een film of serie bij die in de top 10 voorkomt, dan staat er een 'Top 10' badge bij de film.
https://betanews.com/2020/02/25/netflix-top-10/



BINNENLAND: COOLBLUE UITBREIDING
Deze week valt er goed maar ook minder goed nieuws te melden over internetwinkel Coolblue - na bol.com ongetwijfeld een van de populairste webwinkels in België. Tot nu was de e-commercesite vooral bekend in het Nederlandstalige deel van ons land, maar Coolblue wil nu ook Brussel en Wallonië veroveren.

Dat doet het door drie nieuwe winkels te openen in die regio's. Coolblue speelt immers al langer met een dubbele verkooplijn, en heeft naast de webshop ook verschillende fysieke winkels. Een groot voordeel daarvan is dat je de specificaties voor een toestel online kan bekijken en dan naar de winkel kan trekken om het toestel in handen te nemen en te zien of het je werkelijk aanstaat. Het is ook gemakkelijk om een aanspreekpunt te hebben, waar je bij een échte persoon van vlees en bloed terecht kan met vragen.

België doet het trouwens niet slecht binnen het hele Coolblue-rijk. Het is goed voor 1/4 van de totale omzet. Er zijn momenteel 12 bakstenen winkels, waarvan 9 in Nederland en 3 in België (Zaventem, Antwerpen en Gent). 

De nieuwe winkel in Brussel zou een "XXL" winkel worden: je kan er meer dan 1.000 producten uitproberen.
https://www.gva.be/cnt/dmf20200220_04857238/coolblue-opent-extra-winkels-in-belgie



BINNENLAND: CORONAVIRUS HEEFT OOK INVLOED OP WEBSHOPS
Het tweede bericht draait ook om Coolblue, maar dan wel om te belichten hoe het coronavirus ook op e-commerce zijn invloed heeft. Het bedrijf haalt namelijk heel wat van zijn producten uit China. En vermits daar heel wat fabrieken stilliggen door het coronavirus, en ook het vervoer vanuit China beperkt is door het virus, lijkt het erop dat er binnenkort een tekort aan in China geproduceerde producten zal ontstaan. Je zou er trouwens versteld van staan hoeveel producten daar gemaakt worden - o.a. Apple heeft er verschillende toeleveranciers.

Welnu, om vooruit te lopen heeft Coolblue zijn marketing aangepast. Het wil de verkoop 'temperen' om zo niet met volledig lege warenhuizen te zitten. Dat doet het door de advertenties terug te draaien - verleden week werd zelfs de online reclame volledig stopgezet.

En tegelijkertijd heeft het ook de prijzen van zijn producten moeten aanpassen, omdat ook de producenten hun prijzen aangepast hebben. De wet van vraag en aanbod: door de schaarste kan, wat nog beschikbaar is, aan een duurdere prijs verkocht worden.

Tussen haakjes: de plotse beslissing om de online reclame stop te zetten leidde tot heel wat speculaties. Coolblue zelf gaf namelijk geen verklaring voor die stopzetting, en allerlei geruchten deden de ronde. Onder andere dat Coolblue zou opgekocht zijn door... Amazon.

Meer hierover bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/25/elektronicabedrijf-coolblue-verhoogt-plots-prijzen/



BINNENLAND: TEST AANKOOP WAARSCHUWT VOOR ONLINE GEKOCHTE PRODUCTEN
Neen, die waarschuwing heeft niets te maken met producten die uit China komen en besmet zouden kunnen zijn met het coronavirus. Maar wel om de bedenkelijke kwaliteit van die producten.

Test Aankoop voerde namelijk een groot onderzoek uit, samen met 5 andere consumentenorganisaties, waarbij ze 250 producten bestelden bij grote buitenlandse platformen zoals AliExpress, eBay en Amazon.  En het bleek dat maar liefst 2/3 niet in orde was met de Europese veiligheidsnormen.

Hoe kan dit? Wel, volgens onze bescheiden mening is dit gewoon door het feit dat de consument zelf in het buitenland kan bestellen. Vroeger kon dat niet; toen waren er importeurs en groothandels, en detailhandelaars kochten daar hun producten aan. De importeurs kochten weliswaar hun goederen aan bij grote Chinese bedrijven, maar bij de import werden die goederen aan controle onderworpen van de douane. Bovendien voerden controleurs van de Economische Inspectie ook nog controles uit in de detailzaken, om producten op hun veiligheid te controleren.

Al die controles vallen weg wanneer jij als consument rechtstreeks iets aankoopt bij zo'n groot platform. De vastgestelde mankementen waren niet min: USB-laders die vuur vatten, kinderkleren met te lange koordjes waarin kinderen kunnen stikken, enz.

Meer over het onderzoek bij VRT
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/22/kankerverwekkende-balonnen-en-rookmelders-die-niets-melden-twee/



BRAVE BROWSER BIEDT BLIK IN HET VERLEDEN
Je zou haast vergeten dat er nog andere browsers zijn buiten Chrome, Firefox, Safari en Edge. Een geval apart is The Brave browser, een browser die de nadruk legt op privacy.

Nu komt die uit met iets wat wel interessant lijkt: wanneer je surft naar een webpagina die momenteel niet bereikbaar is, dan zal The Brave je automatisch een link bieden naar die webpagina op de Wayback machine van Archive.org. Daar kan je dan bladeren naar snapshots van de pagina / website door de jaren heen, en een pagina selecteren.

Deze functie is tussen haakjes ook beschikbaar als een extensie voor de Chrome, Firefox en Safari browsers.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/2/26/21154096/brave-browser-wayback-machine-404-internet-archive-lost-pages



OPERA R2020 MET WORKSPACES
Nog een andere browser is Opera, oorspronkelijk van Zweedse makelij. Daarvan is nu versie 67.0 uit, ook bekend als Opera R2020. Opera is gebaseerd op de Chromium engine, net zoals tegenwoordig ook de Edge browser van Microsoft daarop gebaseerd is. De browser is verkrijgbaar voor Windows, Mac, Linux en Android.

De laatste versie wil de gebruikservaring verbeteren met het concept van de 'workspaces' of werkplekken. Die moeten ervoor zorgen dat jouw werkplek netjes en georganiseerd blijft. Concreet wil dit zeggen dat je tabblaadjes die open staan in groepen kan organiseren rond een bepaald thema - bijvoorbeeld Werk en Persoonlijk. Eigenlijk een manier om je surftochten apart te houden, en gemakkelijk terug op te roepen.

Ook Firefox biedt iets dergelijks, maar daar is de ervaring meer gecompartimenteerd: je kan met verschillende accounts op dezelfde website aanwezig zijn, via verschillende werkplekken. Bij Opera gaat dat niet, omdat de cookies niet geïsoleerd zijn per werkplek.

Elke werkplek krijgt zijn eigen icoontje bovenaan de zijbalk van Opera, en je kan heel gemakkelijk wisselen tussen werkplekken door het gewenste icoon aan te klikken.

Meer over deze Workspaces en de andere nieuwigheden bij Opera vind je bij Betanews.
https://betanews.com/2020/02/26/opera-r2020-workspaces/



GOOGLE ADVERTEERT AGRESSIEF VOOR ZIJN EIGEN BROWSER
Zoals je hierboven kon lezen, is de nieuwe versie van de Edge browser van  Microsoft gebaseerd op de Chromium engine. Dat betekent dat je ook extensies die oorspronkelijk enkel voor de Chrome browser waren, nu ook op je Edge browser kan gebruiken.

Je moet daar wel voor naar de Chrome Web Store. En Google voert daar toch wel een redelijk agressieve reclame voor zijn eigen browser. Ga je met Edge naar die store, dan krijg je een waarschuwing: "Google raadt aan om naar Chrome over te schakelen, om de extensies veilig te gebruiken", plus een link om de browser te downloaden.

Het doet denken aan de tijd toen Google nog maar net zijn Chrome browser uitgebracht had, en gebruikers die naar de Google zoekmachine surften met hun gewone browser (Firefox of, zoals het toen nog heette, Internet Explorer), verwelkomde met de suggestie om toch maar beter de Chrome browser te gebruiken.

De 'browser wars' zijn blijkbaar terug losgebroken!
https://betanews.com/2020/02/26/google-warns-microsoft-edge-users/

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


AI HELPT OOK TROUWE VIERVOETERS
Technologie helpt ook onze trouwe huisgenoten, kat en hond. Steeds meer uitvindingen worden bedacht om hen overdag, wanneer hun baasje niet thuis is, aangenaam bezig te houden. En voor de baasjes, om ook onderweg in contact te blijven met hun lieveling.

Bij Mashable vonden wij een leuk filmpje waarin een dergelijke gadget voorgesteld wordt, GoDogo, die zelfs gebruikmaakt van Artificiële Intelligentie! GoDogo, bedacht door ingenieurs uit Kopenhagen, is een interactieve traininggame voor je viervoeter. Het bestaat uit een scherm en er hoort ook een dispenser bij voor snoepjes om de hond te belonen.

Je hond krijgt uitdagingen vanop het scherm, en wanneer je het filmpje bekijkt, dan gaan de honden echt wel mee in het systeem.

Leuk bedacht!
https://mashable.com/video/good-boy-robot/?europe=true


TEMPO: FITNESS BIJ JE THUIS
We willen met zijn allen gezond en fit blijven. Naar de fitness gaan is een optie, maar niet iedereen heeft de tijd en zin om zich elke dag daarheen te verplaatsen. Thuis fitnessen is een andere optie, maar daarbij mis je de adviezen van een persoonlijke trainer, die je corrigeert wanneer je een oefening verkeerd doet.

Nu echter heb je nog een optie, dankzij de technologie - met name de Tempo. Dat is een HD touchscreen van 42 inch (105 cm), dat ook een Azure Kinect camera bevat. Die volgt jouw bewegingen terwijl jij een fitnesssessie volgt die via het scherm gestreamd wordt.

Terwijl je de instructies volgt die op het scherm verschijnen, zullen stippelijntjes op het scherm jouw bewegingen weergeven en krijg je tips om je houding aan te passen. En je krijgt punten op hoe goed je de oefening uitvoert, niet op het aantal keren je ze doet.

Het geheel is niet goedkoop. Het abonnement op de streaming fitness sessies kost $39 per maand. De hardware bestaat uit het scherm, ingebouwd in een kast waarin je ook de bijgeleverde halters en gewichten tot 100 kg kan opbergen kost $1.995. Maar ja, een abonnement bij de fitness is ook niet goedkoop...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/2/26/21154185/tempo-smart-home-gym-kinect-computer-vision-ai-form-correction


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCASTS: CRIME

Wij hebben al enkele steengoede podcasts over misdaadverhalen, al dan niet waar gebeurd, beluisterd, in het Engels en het Nederlands. En goed bevonden. Enkele van deze podcasts staan in het lijstje dat Newsmonkey opstelde, andere zijn nieuw voor ons. En dus hebben we weer wat te doen de volgende dagen / weken!
11 favoriete misdaad podcasts bij Newsmonkey: om te ontdekken!
https://newsmonkey.be/podcasts-favorieten-misdaad/






 
De nieuwe oogst


NOCODEHUB: NIEUWE PROJECTEN

'The future of code is no code': het is tegenwoordig veel gemakkelijker geworden om vanuit een idee een product te maken, zonder te moeten coderen. Deze website is aan het 'nocode' idee gewijd: je vindt er de laatste nocode projecten, zodat je er inspiratie kan opdoen.
[Taal: ENG]
https://www.nocodehub.com/


DESIGNVALLEY: BRONNEN
Een interessante bron voor wie een website wil ontwerpen of met design bezig is: hier vind je een verzameling tools die je daarbij kan gebruiken. Bronnen voor stock afbeeldingen, icoontjes lettertypes enz.
[Taal: ENG]
https://www.designvalley.club/


DE BESTE STANDUP-COMEDY IN STREAMING
Dat slechte weer ook zo beu? Deze comedians kunnen wat zon in je leven brengen. Zij zijn te vinden op streaming diensten zoals Netflix, BBC iPlayer en meer. Een lijstje vind je in dit artikel bij The Guardian.
[Taal: ENG]
https://www.theguardian.com/culture/2020/feb/22/streaming-with-laughter-the-50-best-standup-comedy-shows


VIRUS OUTBREAK
Het zou de titel van een thriller kunnen zijn, maar helaas is het werkelijkheid. Op deze kaart kan je in real time de verspreiding volgen over de hele wereld. Er zijn filters voor het aantal bevestigde gevallen, het aantal overlijdens en de patiënten die het overleefd hebben. Hopelijk hebben we deze kaart niet lang meer nodig!
[Taal: ENG]
https://virusoutbreak.wtf/


WIKIPEDIA: DE MEDEWERKERS IN KAART GEBRACHT

The Atlantic keek naar de IP-nummers van de mensen die bijdragen leveren aan de online encyclopedie Wikipedia, en bracht die in kaart. De kaart betreft enkel de Engelstalige versie van de Wikipedia, en dus is het logisch dat de kaart zich concentreert op de VS. Nochtans zou een dergelijke oefening ook interessant kunnen zijn voor andere landen.
[Taal: ENG]
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2020/02/where-wikipedias-editors-are-where-they-arent-and-why/605023/



ONEPROFILE: MAAK JE EIGEN PERSOONLIJKE PAGINA AAN
Waarom niet al je profielen op de sociale media bijeenbrengen op één plek? Dat is wat deze website beloft. Je krijgt één link om te delen, en een persoonlijke QR-code om op je visitekaartje te vermelden, in je smartphone, in een video, enz.
[Taal: ENG]
https://www.oneprofile.info/



OFFICE EDITING: CHROME EXTENSIE

Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat je Word-, Excel- en powerpointbestanden kan openen en bewerken, zonder dat je Office hebt staan op je computer. Maar wel met je vertrouwde Docs, Sheets en Slides van Google.
Zodra je de extensie geïnstalleerd hebt, en Officedocumenten naar Chrome sleept, opent in Gmail of Google Drive, worden die geopend in Docs, Sheets en Slides.
https://chrome.google.com/webstore/detail/office-editing-for-docs-s/gbkeegbaiigmenfmjfclcdgdpimamgkj


BUITENGEWONE PLEKKEN VOOR ROADTRIPPERS
Deze rubriek op de site Roadtrippers laat je kennismaken met buitengewone plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. De tips worden aangebracht door lezers - wonderen van de natuur, rare attracties naast de baan en bijzondere monumenten.
[Taal: ENG]
https://roadtrippers.com/extraordinary-places/


MIXILY: JE EVENT ORGANISEREN
Deze website wil het eenvoudiger maken om een verjaardagsfeestje of ander evenement te organiseren. Je kan er een uitnodiging aanmaken, versturen aan je gasten, en opvolgen of zij antwoorden dat zij aanwezig zullen zijn. De dienst bevat verschillende geautomatiseerde acties, en belooft jouw privacy te eerbiedigen. Een filmpje demonstreert de mogelijkheden.
[Taal: ENG]
https://www.mixily.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NU PRAAT IK EROVER
Deze website is bedoeld voor jongeren, die slachtoffer zijn van of vragen hebben over seksueel misbruik. Hier kunnen zij anoniem chatten met de medewerkers, en met hen een vertrouwensband opbouwen.  Eén opmerking echter: een site die het moet hebben van vertrouwen kan niet over http aangeboden worden, dat had een https-verbinding moeten zijn... De chat gaat wel over https, vandaar niet een link naar deze onveilige site met http, maar deze link naar de chat.
[Taal: NL]
https://nupraatikerover.sittool.net/chat


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CORONAVIRUS

Er zijn heel wat websites waar je info kan vinden over het coronavirus, maar zijn die wel betrouwbaar? Gelukkig is er deze site van de Belgische overheid (FOD Volksgezondheid) waar je terecht kan voor advies en informatie.
[Taal: NL/FR/ENG]
https://www.info-coronavirus.be/nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OLYMPIADE NEDERLANDS
Op 5 februari werd de voorronde gehouden van de eerste Olympiade Nederlands. Wil jij zelf ook weten hoe goed jouw kennis van het Nederlands is, dan kan je de puzzels via deze website oplossen.
[Taal: NL]
https://olympiadenederlands.org/index.php/opgaveoverzicht/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NOMINATIES WORLD PRESS PHOTO 2020

In de jaarlijkse wedstrijd van World Press voor de beste persfoto werden de nominatie bekendgemaakt, zowel voor de Photo Contest als de Digital Storytelling Contest. Op de site van WorldPress kan je hun werk bewonderen. En het is echt indrukwekkend - een aansporing om verder kennis te maken met hun werk.
[Taal: ENG]
https://www.worldpressphoto.org/programs/contests/our-contests/28561


VRIJDAG MULTIMEDIA: SMITHSONIAN INSTITUTE
Het Smithsonian Institute heeft een enorm grote hoeveelheid afbeeldingen in het publieke domein vrijgegeven - afbeeldingen in twee en drie dimensies. Zij zijn afkomstig van alle 19 Smithsonian musea, negen onderzoekscentra, bibliotheken, archieven, en de National Zoo.
Deze afbeeldingen kan je dus gratis downloaden. Bij The Next Web meer uitleg.
https://thenextweb.com/apps/2020/02/26/smithsonian-institute-just-released-2-8-million-high-quality-images-for-free/?utm_campaign=tweet4
https://www.si.edu/openaccess


VRIJDAG MULTIMEDIA: WALLPAPERS VAN GOOGLE EARTH

Bij The Next Web vonden wij nog een andere interessante tip: Google heeft namelijk een hele reeks beelden van Google Earth toegevoegd aan de collectie die het al beschikbaar gesteld had. En al die beelden kan je downloaden om ze als wallpaper (achtergrond voor je desktop) te gebruiken. In totaal zijn het nu al 2.500 beelden - dus keuze genoeg!
Bij TNW vind je ook een video die toont hoe de beelden gemaakt worden. Je kan de afbeeldingen downloaden in de Google Earth View Gallery, of je kan de Earth View extensie voor Chrome installeren: daarmee krijg je een nieuwe afbeelding, telkens als je een nieuw tabblad opent.
https://chrome.google.com/webstore/detail/earth-view-from-google-ea/bhloflhklmhfpedakmangadcdofhnnoh?hl=en
https://www.blog.google/products/earth/most-stunning-images-from-google-earth/
https://thenextweb.com/google/2020/02/11/google-earth-just-released-1000-beautiful-wallpapers-you-can-download-for-free/

 



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Van oorsprong 16e-eeuwse stins in Franeker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Groot_Botnia
    Videogame - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paladins_(video_game)
    Discipline in het bedrijfsleven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Business_analyse
    Frans medicus en botanicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Vautier
    Uitgestorven sabeltandkat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Machairodus
    Parlement van de Duitse deelstaat Bremen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bremische_B%C3%BCrgerschaft
    Werelderfgoed in Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoed_in_Turkije
    Plaats in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Quairading
    Amerikaanse-Australische horrorthriller uit 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Invisible_Man_(2020)
    Albanees academicus, dichter, toneelschrijver en publicist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeton_Kelmendi
    Belgische kampioenschappen indoor atletiek 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_indoor_atletiek_2020


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Geografische verspreiding 2019-nCoV in 2019 en 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geografische_verspreiding_2019-nCoV_in_2019_en_2020
    Overleden Egyptisch politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hosni_Moebarak


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over politiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Politiek
    Een uitgelicht artikel deze week gaat Keizer Karel V - over https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Karel_V


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Virussimulatiespel Plague Inc. verwijderd uit Chinese App Store
https://www.ad.nl/tech/virussimulatiespel-plague-inc-verwijderd-uit-chinese-app-store~a6a5a807/
- ‘Alleen aanbod Netflix en Amazon zijn geld waard’
https://www.ad.nl/tv-en-radio/alleen-aanbod-netflix-en-amazon-zijn-geld-waard~a37dcdc4/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Facebook is het meest geïmiteerde merk voor phishing-pogingen
https://computertaal.info/2020/02/28/facebook-is-het-meest-geimiteerde-merk-voor-phishing-pogingen/
- Nieuwe consoles zouden bijna alle ‘oude’ games kunnen spelen
https://computertaal.info/2020/02/27/nieuwe-consoles-zouden-bijna-alle-oude-games-kunnen-spelen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: Apple werkt aan iPad-toetsenbord met trackpad
https://tweakers.net/nieuws/163986/gerucht-apple-werkt-aan-ipad-toetsenbord-met-trackpad.html
- Clearview-gezichtsherkenningssoftware heeft klanten in België en Nederland'
https://tweakers.net/nieuws/163980/clearview-gezichtsherkenningssoftware-heeft-klanten-in-belgie-en-nederland.html




*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- 5G-straling: moeten we ons nu wel of geen zorgen maken?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/5g-straling-moeten-we-ons-nu-wel-of-geen-zorgen-maken/article-longread-1570291.html
- 'Europa moet eigen browser en besturingssysteem bouwen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/europa-moet-eigen-browser-en-besturingssysteem-bouwen/article-news-1570183.html


*** TANDEMTECH


- Het (mogelijke) cadeau van Apple dat geen cadeau is
Het vergrootglas van de VS en de EU dwingt het bedrijf tot maatregelen
https://tandemtech.be/het-mogelijke-cadeau-van-apple-dat-geen-cadeau-is-ec153a54c4e
- Motorola Moto G8 Plus review: oerdegelijk en beter dan je zou denken
Opgepast: deze recensie bevat een verontschuldiging
https://tandemtech.be/motorola-moto-g8-plus-review-beter-dan-je-zou-denken-93af36033fb1


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Het doel van automatisering is simpel: zoveel mogelijk mensen inzetten in onze productiehal, zo weinig mogelijk mensen achter een bureau houden”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/het-doel-van-automatisering-is-simpel-zoveel-mogelijk-mensen-inzetten-in-onze-productiehal-zo-weinig-mogelijk-mensen-achter-een-bureau-houden
- Deze opensource leverancier is hét succesverhaal van de Waalse start-upscene: “Op een bepaald punt verloren we 500.000 euro per maand”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-open-source-leverancier-is-het-succesverhaal-van-de-waalse-start-upscene-op-een-bepaald-punt-verloren-we-500-000-euro-per-maand



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
ZO ONTROL JE EEN TWITTERDRAADJE

Eerder deze week kon je lezen dat het gemakkelijker wordt om zelf een draadje op te stellen op Twitter. Deze tip gaat de tegenovergestelde richting uit: hoe je een Twitterdraadje kan 'uitrollen' om het gemakkelijker leesbaar te maken.  Want vaak wordt het draadje doorspekt met antwoorden van anderen, zodat je... de draad verliest!
Dit artikel bij The Verge toont hoe je het draadje ontrolt. Om zeker en vast even uit te proberen!
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2020/2/25/21152579/twitter-thread-easier-full-text-reading-unroll-how-to





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MICROSOFT EMULATOR
Dit is een nieuwe app voor Windows 10, om toestellen te emuleren die verschillen van je eigen desktop. De app creëert virtuele machines, waarop je dan images van besturingssystemen kan combineren. De app zelf komt zonder een image, maar je kan al wel de Windows 10 X Emulator Image downloaden om het nieuwe OS van Microsoft dat er binnenkort aankomt, te emuleren.
https://www.microsoft.com/en-us/p/microsoft-emulator/9n0tn65p5bf6


FILMFORTH: MOVIE MAKER


Met deze tools voor Windows kan je video's bewerken en diashows maken op basis van foto's. Je kan ook video's aan elkaar lassen en overgangen tussen de delen invoegen.
De tool ondersteunt  mp4, avi, mkv, en wmv voor de video's, jpg, webp,  mp3, wav, and m4a.
https://www.microsoft.com/en-us/p/filmforth-movie-maker/9nsf023x0mqs?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


WINDOWS CAFFEINATED
Dit is een simpel programma voor Windows 10, waarmee je je computer wakker houdt - handig voor wanneer je bijvoorbeeld een groot bestand aan het downloaden bent, en je niet wil dat je computer gaat slapen.
Dit programma zet in je systeembalk een klein icoontje, waarmee je de wakker-functie aan / uit kan zetten.
https://www.microsoft.com/en-us/p/windows-caffeinated/9pbvhhsn78bl?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


APP NEDERLANDS: SMART FIELD SUPPORT
Een app die ontwikkeld werd door studenten van Hogeschool Utrecht, en inspeelt op het feit dat er een tekort is aan technisch geschoold personeel, terwijl installaties steeds ingewikkelder worden. Met de app kunnen ook niet technisch geschoolde gebruikers een onderhoudscontrole uitvoeren op een industriële warmtewisselaar.
https://www.emerce.nl/nieuws/nieuwe-app-helpt-installatiechecks?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.hu.nl/door-app-zijn-installatiechecks-niet-meer-voorbehouden-aan-technici
https://www.techbinder.nl/


SIMPLEWALL: JE WINDOWS FIREWALL INSTELLEN


Windows - freeware
In je Windows besturingssysteem zit een Firewall ingebakken. Maar hoe kun je de regels daarvan zelf bepalen? Deze software maakt het mogelijk om in die instellingen in te grijpen. Bij Chip.de vind je een uitleg hoe je dat doet.
https://www.chip.de/downloads/simplewall_146132607.html
https://github.com/henrypp/simplewall
 




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
-Oscar Wilde-