Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27 februari 2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1145 van 22/2/2020


Gegroet lezer,


Worstelen jullie, net als wij, met het fenomeen dat er veel, en veel te veel is om van te genieten, en dat de tijd zo beperkt is? Interessante boeken om te lezen, podcasts om te beluisteren, Netflix-reeksen om te bekijken... Om nog te zwijgen van al het nieuws dat interessant is om te lezen, en voor jullie samen te vatten in dit e-zine. Dat de technologie nog altijd niets uitgevonden heeft om een dag wat langer te laten duren dan 24 uren!

Wij gaan alvast even van jullie tijd afsnoepen met de inhoud van dit e-zine. Maar wij beloven dat het geen verloren tijd zal zijn!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




GOOGLE DAN TOCH BEREID TE BETALEN VOOR NIEUWS
Zoals je weet is er al een hele tijd spanning tussen Google en de nieuwsmedia. In zijn Google News-rubriek op de zoekmachine wordt namelijk naar krantenartikels verwezen - zonder dat Google daarvoor betaalt. Enkele jaren geleden hadden de Franstalige Belgische kranten een proces aangespannen tegen Google om betaling te krijgen - met als enige resultaat dat hun artikels gewoon niet meer in News vermeld werden.

Nu echter is er een belangrijke verandering: in de nieuwe Europese wetgeving op de auteursrechten wordt een website zoals Google wel degelijk verplicht om een uitgever te betalen. Maar ook nu heeft Google een slimmigheid ontdekt om die wet halvelings te ontwijken, zo lees je bij The Wall Street Journal.

Google zou namelijk onderhandelingen voeren met uitgevers in Europa, om hen te betalen voor het opnemen van hun content in een nieuwsproduct. Maar dat is dan niet de nieuwsrubriek van de zoekmachine, wel een nieuw product waaraan Google werkt, en dat je een beetje kan vergelijken met Apple News.

Met andere woorden: voor News blijft Google nog altijd weigeren om te betalen - het kondigt wel aan dat het "veranderingen zal invoeren in de manier waarop het nieuws getoond wordt".  Toch een beetje een slinkse manier van handelen, toch?
https://www.wsj.com/articles/google-in-talks-to-pay-publishers-for-content-in-premium-news-product-11581689169



HOBBI: PINTEREST A LA FACEBOOK
Ook Facebook heeft een afdeling voor experimentele projecten. De bedoeling is om heel snel producten uit te kunnen testen in het sociale netwerk, om te zien hoe de gebruikers erop reageren.

Deze week heeft die afdeling Hobbi gelanceerd, een app om foto's en video's te delen en zo je persoonlijke projecten te documenteren.

Klinkt dat vertrouwd? Wel ja, dat trekt heel hard op wat je bij Pinterest kan doen. Maar Facebook heeft er een eigen touch aan gegeven:  het wil de nadruk leggen op je eigen projecten, je hobby's. En dan met name om te volgen hoe je evolueert in je hobby, of dat nu tuinieren is, koken, handenarbeid, enz.

En in tegenstelling tot Pinterest, waar je collecties kan delen en andere personen kan volgen, kan je bij Hobbi enkel een video met hoogtepunten maken die je met je vrienden kan delen, eens je project klaar is.

De app is heel simpel en bevat weinig tools of opties om de foto's te bewerken, toch zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de editor van Stories in Instagram. Hij komt trouwens in een heel beperkt aantal landen uit, en België is er eentje van, naast de VS, Columbia, Spanje en Oekraïne.

Even herinneren dat ook Google onlangs met een nieuwe app uitkwam, Tangi, waarmee je korte how-to filmpjes kan maken. Zowel Facebook als Google willen ons dus helpen bij onze hobby's!
https://techcrunch.com/2020/02/13/facebooks-latest-experiment-is-hobbi-an-app-to-document-your-personal-projects/
https://apps.apple.com/es/app/hobbi-see-your-progress/id1482973345



VERKIEZINGEN IN DE VS: MOEILIJK TE BEPALEN WAT MAG EN NIET MAG
Bij de verkiezingen in de VS zal het heel moeilijk zijn om nog van fair play te spreken. Er is de (vermoedelijke) inmenging van buitenaf, om via fake news de uitslagen te beïnvloeden. Er zijn de 'partizan' nieuwsmedia, die duidelijk een keuze gemaakt hebben voor deze of gene kandidaat, voor de Republikeinen of de Democraten. En dat maakt het natuurlijk moeilijk om nog te geloven in de objectiviteit van de berichtgeving.

Daar komt nog bij dat er ook een kandidaat is, Mike Bloomberg, die een eigen nieuwsimperium heeft - en waarvan je uiteraard nog moeilijk kan verwachten dat die kranten en tv-stations negatieve berichten over hun broodheer gaan brengen. De man is bovendien multimiljonair en kan met geld strooien: zo heeft hij verleden week populaire Instagram meme-pagina's betaald voor postings voor zijn campagne.

En dan zijn er de sociale media. Van hen wordt verwacht dat zij fake news gaan tegenhouden - maar dat blijkt hoe langer hoe moeilijker. Vooral omdat zij er moeite mee hebben om duidelijke richtlijnen te bepalen. Neem nu Facebook. Dat heeft deze week aangekondigd dat het zal toestaan dat influencers in de VS content mogen plaatsen voor politieke campagnes waarvoor die influencers betaald worden - maar wel op voorwaarde dat er bij die content duidelijk vermeld staat dat het om een advertentie gaat.

Op Instagram (ook in handen van Facebook) zullen alle betaalde postings gebruik moeten maken van de Branded Content Ads tool, die aan zo'n posting het label 'paid partnership' toevoegt.

Nog iets opmerkelijks: fact-checking. Postings die de stem van een politicus bevatten zullen niet onderworpen worden aan fact-checking, omdat Facebook (en ook Instagram) een beleid voeren om niet te controleren wat een politicus beweert. Maar postings die enkel de stem van de influencer bevatten, zullen wel gefactcheckt worden.

Meer bij The Verge en Techcrunch.
https://www.theverge.com/2020/2/14/21137719/facebook-bloomberg-memes-influencer-campaign-ads-election-2020        --   
https://techcrunch.com/2020/02/14/instagram-ads-bloomberg-memes/



NIEUWE EDGE BROWSER: BINNENKORT EXTENSIES SYNCHRONISEREN
Gebruik je al de nieuwe Edge browser van Microsoft? Dan zal je binnenkort een nieuwe functie ontdekken.

Je zal namelijk extensies en collecties kunnen synchroniseren met een Edge op een ander toestel. Dat komt dan bovenop de andere dingen die je ook kan synchroniseren: favorieten, instellingen, data voor formulieren (zoals adressen of contactinformatie) en wachtwoorden.  Sommige andere dingen kan je enkel in de testversie van Edge synchroniseren, nog niet in de stabiele versie. Het gaat dan om je surfgeschiedenis, de openstaande tabblaadjes, je extensies, en de Collections. Dat laatste is iets dat enkel bij Edge te vinden is: het is een functie waarbij je, zoals de naam het zegt, een collectie kan aanleggen, een verzameling links en informatie rond een bepaald item. Om bijvoorbeeld een reis te boeken, producten te vergelijken bij je shopping, enz.

Heb jij een Canary-versie van de Edge browser, dan kan je nakijken of je deze functie hebt, door  edge://settings/profiles/sync in te tikken in de adresbalk. Daar kan je dan de optie activeren.

Meer over de Collections lees je in een vorig artikel van BetaNews, en over de nieuwe synchronisatiemogelijkheden lees je eveneens bij deze website.
https://betanews.com/2020/01/10/new-microsoft-edge-collections/
https://betanews.com/2020/02/16/edge-sync-extensions/



DONKERE MODUS OF LICHTE: WAT IS HET BESTE
Trouwe lezers weten dat wij persoonlijk geen fan zijn van de donkere modus. Nochtans wordt het aanbieden van een donkere modus tegenwoordig als een vereiste beschouwd wil je als softwaremaker 'mee' zijn. Onze eigen ervaring is echter dat het kijken naar witte lettertjes op een zwarte achtergrond veel stresserender is voor onze ogen dan de zwarte lettertjes op een witte achtergrond. Maar misschien zijn wij een uitzondering, en is de 'dark mode' wel degelijk beter voor de ogen van de mensen, in het algemeen?

Welnu, bij Slashdot vonden wij een artikel dat hiervoor bij een wetenschappelijke studie te rade ging. De lichte modus was in de geteste twee leeftijdsgroepen (18-33 en 60 tot 85 jaar oud) het beste voor de ogen bij taken zoals proofreading. En een ander onderzoek bracht aan het licht dat, hoe kleiner de letters van een tekst, hoe beter die te lezen waren bij de licht-modus.

De donkere modus is echter wel beter voor mensen met verminderd zicht, zoals bij cataract.

Zo. Blij dat wij toch niet abnormaal zijn!
https://hardware.slashdot.org/story/20/02/16/2041240/dark-mode-vs-light-mode-which-is-better?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



MICROSOFT WIL WERKEN MET SPACES IN OUTLOOK
Een nieuwe tool om projecten beter te organiseren in Outlook, dat wil Spaces bieden. Je zou hiermee gemakkelijker e-mails, notities, bestanden, documenten, afspraken in je agenda en to-dolijstjes moeten kunnen bijeenbrengen in online ruimten.

Er is al een tijdje sprake van deze Spaces, maar dit weekend slaagde een Twitter-gebruiker erin om een video te bemachtigen die de werking uitlegt; je kan het filmpje bekijken bij The Verge.

Volgens het artikel zou Spaces gebaseerd zijn op het Fluid Framework voor Office. Daarbij kan je documenten bijeenbrengen in een cloud app, en anderen kunnen dan daaraan bijdragen met afbeeldingen, tabellen, teksten en meer.

Concreet zou Spaces een web app zijn, waarbij je een zoekterm ingeeft waarna de tool automatisch relevante documenten, e-mails en afspraken rond dit trefwoord bijeenbrengt. In de toekomst zou ook artificiële intelligentie toegepast worden om die zoekactie te verbeteren.

Bekijk het filmpje bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/2/17/21140718/microsoft-outlook-spaces-project-organizational-feature-screenshots-video-leak



APPLE IS EEN ADWAREBUSINESS GEWORDEN
Die boude bewering komt niet van mij, maar van blogger en auteur Steve Streza. Hij klaagt namelijk dat Apple je steeds meer bestookt met advertenties - niet voor producten van anderen, maar van zichzelf.

Het is namelijk zo dat Apple de laatste jaren een heel portfolio opgebouwd heeft van diensten en add-ons waarvoor je extra moet betalen. Het begon met AppleCare, een uitgebreide waarborg voor je i-producten. En met een abonnement voor iCloud, om je data te bewaren. En naarmate Apple zich steeds meer op services toelegde, kwamen daar Apple Music bij, TV+, News+, Arcade, Card. Allemaal betalende diensten die Apple flink opbrengen: in het eerste kwartaal 2020 maar liefst 12,7 miljard dollar alleen al aan diensten! Dat is ondertussen al goed geworden voor een zesde van zijn enorme inkomsten.

Geld dat afkomstig is, aldus Steve Streza, van de 480 miljoen abonnees op die diensten. Maar dat Apple, om die gebruikers te overtuigen, beroep doet op een niet zo fijne tactiek: advertenties. Die je voortdurend achtervolgen, en die je, in de meeste gevallen, niet kan verbergen of uitzetten via het ingebouwde iOS blokkeersysteem.

En als je geen abonnement neemt op die diensten, dan word je voortdurend met die advertenties geconfronteerd. Een tactiek die eigenlijk geen haar verschilt van adware, toch?

In zijn artikel toont Steve de verschillende plekken waar je die advertenties tegenkomt. Je kan niet ontkennen dat Steve er zijn werk van gemaakt heeft. En het is duidelijk dat ook deze man geneigd is om "J'en ai marre" te zeggen...
https://stevestreza.com/2020/02/17/ios-adware/



GEVAARLIJKE BUGS IN WORDPRESS THEMA'S
WordPress is hét meest gebruikte Content Management Systeem. Tal van ontwikkelaars hebben thema's en add-ons voor WordPress bedacht, die je gratis of tegen betaling aan je WordPress kan toevoegen. Die zijn heel nuttig en breiden de functionaliteiten van je WordPress fel uit. Maar ook heel vatbaar voor bugs - en hoe populairder de thema's of add-ons, des te meer blogs meteen het gevaar lopen om hackers op bezoek te krijgen die de bug exploiteren.

Deze week twee bugs waarvoor wij je willen waarschuwen.

Om te beginnen een bericht over de ThemeGrill Demo Importer van ThemeGrill. Met die plug-in, die op meer dan 200.000 sites geïnstalleerd is, kan je demo content in je ThemeGrill thema importeren, zodat je een voorbeeld hebt waarop jij je site kan uitbouwen. De oude versies van deze Importer bevatten echter een bug, waardoor hackers meteen alle content van je site kunnen wegvegen. Opgelet dus! Meer bij Slashdot (1).

Een tweede bug betreft een plug-in die Profile Builder heet. Dat is een plug-in die formulieren aanmaakt en vooral gebruikt wordt op blogs en websites waar de gebruikers kunnen reageren op artikels. De plug-in automatiseert de registratie van de gebruiker, en voegt er mooi verzorgde menu's aan toe voor het terug opvragen van een vergeten wachtwoord, enz.

Maar het blijkt dat, wanneer de admin van het blog vergeten is om een default rol voor de nieuw geregistreerde gebruiker te bepalen, die nieuwe gebruiker zelf zijn rol kan kiezen - en dus ook die van admin!

Meer bij The Register.
https://it.slashdot.org/story/20/02/17/2111235/bug-in-wordpress-plugin-can-let-hackers-wipe-up-to-200000-sites?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.theregister.co.uk/2020/02/17/wordpress_profile_builder_v3_1_0_vuln/



CRIMINELEN VINDEN NIEUWE CHANTAGE UIT
Je moet het ze toch nageven: boeven blijken echt wel creatief. Als ze nu die creativiteit eens aanwendden voor het goede, in plaats van het kwade, dan zou de wereld een betere plaats zijn!

Wat wil het geval? Wel, Brian Krebs, een bekend beveiligingsexpert, heeft ontdekt dat criminelen een nieuwe manier gevonden hebben om de eigenaars van websites te chanteren, die gebruikmaken van Google AdSense om geld te verdienen aan advertenties.

De boeven dreigen ermee dat zij de website zullen bestoken met vals verkeer dat op de advertenties gaat klikken, zodat Google gaat denken dat de website-eigenaar zelf probeert om vals te spelen. En de enige manier om te voorkomen dat de boef zijn plannen ten uitvoer brengt, zo dreigt de mail, is om bitcoins ter waarde van 5.000 dollar te betalen.

En als het een site is die heel wat verkeer heeft, dan is het eenvoudiger om dat losgeld te betalen, dan om bij Google op een zwarte lijst te komen staan.

In een reactie aan Krebs laat Google weten dat het op de hoogte is van zulke praktijken, die gelukkig zelden voorkomen, en dat het detectiemechanismen heeft om dergelijke sabotage proactief op te sporen.

Meer bij Slashdot.
https://it.slashdot.org/story/20/02/17/2311253/new-email-based-extortion-scheme-targets-website-owners-serving-ads-via-google-adsense?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



BINNENLAND: ENKELE FINANCIËLE BERICHTEN
Drie berichtjes deze week over ons eigen landje, en wel uit de economische sfeer.

Om te beginnen: de kredietkaart-aanbieder BuyWay (dat Mastercard-kredieten aanbiedt) werkt voortaan samen met Google Pay. Daardoor zal je bij een hele resem handelszaken via Google Pay contactloos kunnen betalen met de Google Pay app op je smartphone. Het enige wat je moet doen is je BuyWay kredietkaart koppelen aan je Google Wallet. Meer op de website van BuyWay (1).

Het tweede bericht betreft kredietmaatschappij MasterCard zelf. Dat gaat een groot cyberveiligheidscentrum onderbrengen bij zijn hoofdzetel in België, die in Waterloo gelegen is. De bedoeling is simpel: het wil de bedrijven beter wapenen tegen cybercriminaliteit, en hen ook leren hoe zij zich beter kunnen beveiligen Hiervoor gaat het samenwerken met verschillende organisaties zoals Europol, Interpol, de Europese Centrale Bank en de Nationale Bank van België. De expertise die zo opgebouwd wordt, wil MasterCard niet onder de korenmaat houden, maar ook delen met de banken en winkeliers die met de bankkaarten te maken hebben. En dat is positief te noemen! Meer bij De Tijd (betaalmuur)(2).

En tot slot een bericht dat vooral belangrijk is voor bedrijven. 4 Belgische grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC) gaan "iets" doen met blockchain. Zij richten namelijk samen met Isabel Group de oplossing KUBE op. Het is de bedoeling om via blockchain-technologie gegevens van bedrijven met elkaar te delen. Zo kunnen zij de identiteit van een bedrijf sneller verifiëren maar ook up-to-date houden. Dat zijn zijn namelijk verplicht in het kader van de bestrijding van fraude en witwaspraktijken. Naar eigen zeggen is de Belgische financiële sector hiermee de eerste die blockchain op een dergelijke grote schaal gebruikt om bedrijven te identificeren.

Meer in het persbericht van Belfius (3).
https://www.buyway.be/nl/apple-pay.php
https://www.tijd.be/ondernemen/ict/Mastercard-plant-cybersecurity-centrum-in-Waterloo/10208658
https://www.belfius.be/about-us/dam/corporate/press-room/press-articles/downloads/nl/2020/NL_KUBE_MoU_PressRelease.pdf



BINNENLAND: IMEC ONTWIKKELT NIEUWE SOORT INPLANTBARE MONITORINGSENSOREN
Wij hebben al vaker geschreven over IMEC, een spin-off van de KU Leuven die al heel wat hoogtechnologische oplossingen bedacht heeft. Ook nu weer - alhoewel het gebied waar die sensoren specifiek toegepast gaan worden, je misschien wat gaat afschrikken.

Het gaat namelijk om een draadloze transceiver (zend/ontvanger) van amper een millimeter groot die in 'slimme' pillen ingebracht kan worden. Deze ontwikkeling zou een enorme stap vooruit zijn in de ontwikkeling van autonome sensoren die je kan inslikken, en die dan bepaalde gezondheidsindicatoren gaan meten, met name die van je ingewanden. De data kunnen in real time naar een ontvanger buiten je lichaam doorgegeven worden.

Dat is een hele vooruitgang, want het diagnosticeren van problemen bij het spijsverteringsstelsel is echt geen sinecure. Het is meestal enkel een momentopname, en de onderzoeken zelf zijn pijnlijk en moreel belastend voor de patiënt. Deze transceivers zouden het monitoren van de ingewanden veel eenvoudiger maken, en veel minder belastend.

Meer in het persbericht van IMEC zelf.
https://www.imec-int.com/en/articles/first-millimeter-scale-wireless-transceiver-for-electronic-pills



CONTROVERSE ROND VERKOOP .ORG TLD BLIJFT DUREN
Je kon al enkele weken geleden lezen dat Internet Society, de organisatie die verantwoordelijk is voor de exploitatie en het beheer van de .org domeinen, het plan opgevat heeft om die taak te verkopen aan een privaat bedrijf, Ethos. En hoe dat voornemen op veel protest stuit: de .org domeinnamen worden immers enkel toegekend aan organisaties, non-profits dus. En hoe valt dat te rijmen met het feit dat een commercieel bedrijf het beheer ervan gaat overnemen? Een commercieel bedrijf moet immers winst maken - en is de verleiding niet groot om zoveel mogelijk .org domeinen te verkopen, in plaats van het bekomen van zo'n domein te beperken tot échte organisaties?

Welnu, in deze saga heeft zich een nieuwe ontwikkeling voorgedaan: de eigen adviesraad van Internet Society heeft zich uitgesproken tegen de verkoop, of aangegeven toch minstens bijkomende voorwaarden te willen als de verkoop zou doorgaan.

De kandidaat-koper, zo weet The Register te vertellen, zou echter trachten om een ontmoeting achter gesloten deuren te houden, om de deal alsnog erdoor te duwen.

Meer bij The Register.
https://www.theregister.co.uk/2020/02/19/dot_org_sale_isoc_advice/



ANDROID APP VOOR MOZILLA VPN
Sinds kort biedt Mozilla,, de non-profit die ook verantwoordelijk is voor de Firefox browser en de Thunderbird mail-app, een VPN dienst aan. Met zo'n Virtual Private Netwerk kan je veilig surfen op het internet: het legt als het ware een speciale tunnel aan tussen jouw computer en de website die je bezoekt, waarbij alle verkeer versleuteld wordt en niet afgeluisterd kan worden, noch veranderd.

Nu is er ook een Android app uit waarmee je de VPN dienst kan gebruiken op je smartphone. De app is verkrijgbaar in de Google Play store.

Het Firefox VPN wordt aangedreven door Mulvad, dat in zijn gebruiksvoorwaarden belooft dat het geen logs bijhoudt van het verkeer, en dat gebruikmaakt van de WireGuard services. Er zijn servers in meer dan 30 landen.

De dienst is niet gratis: als een tijdelijk aanbod betaal je $4,99 per maand - wat het later gaat kosten is niet meteen duidelijk. Veiligheid heeft nu eenmaal een prijs... Android Police heeft meer over de app (1).

Slashdot weet dan weer meer te vertellen over de Mozilla VPN dienst zelf. Er zouden namelijk twee opties zijn voor de browser: Er is een gratis extensie voor de browser, die je 12 sessies van 1 uur geeft wanneer je de Firefox browser en een Firefox account gebruikt. En dus de tweede, hierboven reeds vermelde versie van $4,99 per maand. (2)
https://www.androidpolice.com/2020/02/18/firefox-releases-android-app-for-its-private-network-vpn-service/
https://news.slashdot.org/story/20/02/19/1910233/mozillas-standalone-firefox-vpn-is-now-available-in-beta?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter



NIEUWE OFFICE APP VOOR IOS IS UIT
Eerder deze week bracht Microsoft de nieuwe Office app uit voor Android. En nu is die er ook voor iOS. De app combineert Word, Excel en Powerpoint.

Iedereen kan de Office app gratis downloaden en beginnen te gebruiken. Je kan documenten uit de cloud ermee openen en terug bewaren naar de cloud wanneer je een Microsoft Account hebt voor OneDrive of voor SharePoint, of wanneer je een account hebt bij een andere provider die je cloudopslag geeft.

Heb je echter een Office 365 account, en log je daarmee in op deze app, dan kan je gebruikmaken van functies die niet beschikbaar zijn in de gratis versie.  De app, zo zegt Microsoft zelf, heeft alle functies van de mobiele Word, Excel en PowerPoint apps, maar vereist veel minder opslagruimte dan de drie apps samen. Bovendien zijn alle functies mobile-first, dus extra handig om vanop je smartphone te bedienen. En dankzij de Actions tab kan je veelgebruikte mobiele taken uitvoeren zonder tussen de apps te moeten wisselen.
https://www.imore.com/microsoft-office-app-released-following-beta-testing


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ANDROID 11 DEVELOPER PREVIEW VOORGESTELD
Nog nieuws uit het Android front: Google heeft de Developer Preview 1 van versie 11 van het Android besturingssysteem aangekondigd. Ontwikkelaars die hiermee aan de slag willen gaan, moeten er wel mee rekening houden dat zij deze versie niet op alle Android-toestellen kunnen gebruiken: het moet een Pixel 2,3,4 (gewoon of XL) zijn. Tenzij zij een emulator inschakelen in Android Studio, waarvoor zij dan wel de nieuwe Android 11 Preview SDK en tools nodig hebben.

Deze preview omvat nieuwe soorten displays, 5G ervaringen, conversationele ervaringen, het Neural Networks API 1.3, en verbeteringen voor de privacy.

Bij Thurot vind je meer informatie hierover. XDA Developers gaat uitgebreid in op de verbeteringen op het gebied van beveiliging en privacy.
https://www.xda-developers.com/android-11-developer-preview-privacy-security-features-changes/
https://www.thurrott.com/dev/230370/google-releases-first-android-11-developer-preview


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: DE VERDWIJNING VAN BRITTA CLOETENS
Deze podcast van de openbare zender Een hoort bij de tv-reeks van 3 afleveringen onder dezelfde naam. Daarin volgen we de zaak van een verdwenen vrouw, die vermoedelijk vermoord werd. De moordenaar werd gevonden (de man bekende), maar het lichaam nooit.
[Taal: NL]
https://www.een.be/de-verdwijning-van-britta-cloetens/de-verdwijning-van-britta-cloetens-de-podcast


PODCASTS GEMAKKELIJKER TE VINDEN BIJ SPOTIFY
Spotify zet duidelijk in op podcasts. Daar hebben wij absoluut geen bezwaar tegen, zolang Spotify niet teveel podcasts wegkaapt van het publieke domein, en exclusiviteit eist. Maar voor de rest zijn wij al lang tevreden dat steeds meer mensen kennis kunnen maken met het fenomeen podcasts.
Een nieuwe tweak in Spotify zal dat nu nog gemakkelijker maken: een redesign van de podcast sectie. De beschrijving zit nu bijvoorbeeld meteen  onder de 'Follow' knop, zodat je niet meer eerst moet swipen om te weten waarover de podcast gaat.
https://www.engadget.com/2020/02/18/spotify-podcast-trailer-redesign/




 
De nieuwe oogst


   

EXTENSIE PEPPERTAB: EEN NIEUWE TAB MET ALLES WAT JE NODIG HEBT
Wat zou je ervan denken om, wanneer je een nieuwe tab opent in je browser, die vol zou staan met alles wat je nodig hebt? Dat is wat PepperTab belooft: je kan op de tab nota's maken, todo's creëren, je Google agenda beheren, je favoriete websites noteren, het weer vinden, achtergronden voor je computer enz. De makers beloven dat er geen gegevens doorgestuurd worden naar een server, en dat alles plaatselijk op jouw computer bewaard wordt.
[Firefox / Chrome browser]
https://peppertab.com/?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/peppertab


VETTER: DOORSTAAT JOUW MAIL DE SPAMFILTERS?

Deze website biedt toch wel een handige tool: hij controleert namelijk of jouw mail elementen bevat die ervoor zorgen dat de mailing in de spamfilters blijft plakken. Je moet gewoon de tekst van je mail (in platte tekst) plakken in het invulvenster, en je krijgt het resultaat.
[Taal: ENG]
https://vetter.monsoonyeti.com/?ref=producthunt


IMGLARGER: AFBEELDINGEN VERGROTEN
Heb je een kleine afbeelding en vergroot je die, dan krijg je vaak een vervaagde afbeelding, als zij niet in voldoende pixels was.
Deze website belooft dat je die afbeelding 2, 4 of 8 keer groter kan maken, zonder enig kwaliteitsverlies.
[Taal: ENG]
https://imglarger.com/


REDDIT STATISTIEKEN
Een goede manier om eens kennis te maken met Reddit is deze website. Hier vind je namelijk statistieken over de verschillende subdivisies van Reddit: de snelst groeiende, de trendy nieuwe reddits, en zelfs de geschiedenis om terug te bladeren.
[Taal: ENG]
https://redditmetrics.com/


LINQO: CHROME EXTENSIE
Handig, deze extensie voor je chrome browser. Hiermee kan je namelijk, wanneer je een link deelt naar een artikel, meteen ook een bepaald deel in de tekst markeren dat jij belangrijk vindt, dat de reden was waarom jij de tekst deelde.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/linqo
https://chrome.google.com/webstore/detail/linqo-%EF%BC%8D-better-sharing/eikodhlifdinnhgjjiodlicjpgbopaon?ref=producthunt


MEDITEREN
Dit artikel van de UCLA Health afdeling, biedt je online cursussen in het mediteren. Je geest vrijmaken om daarin innerlijke kracht te vinden, dat is het minste wat je van mediteren verwachten mag. Dit artikel verwijst naar een app voor iOS en Android, waar je eveneens de cursussen kan beluisteren. Maar via de website lukt dat ook. Klik op Play om te beluisteren, op Download om ze naar je computer te downloaden.
De cursussen zijn in het Engels en het Spaans.
https://www.uclahealth.org/marc/mindful-meditations


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BENOVATIE
Op deze website van de Vlaamse overheid kan je nagaan of en hoe je je woning energiezuinig maken kan. Want daar moet je stilaan aan beginnen te denken: tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen aan dezelfde normen van energiezuinigheid voldoen als nieuwbouwwoningen.
[Taal: NL]
https://www.mijnbenovatie.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE MONITOR
Deze website van de Nederlandse zender KRO-NCRV is aan onderzoeksjournalistiek gewijd. Op basis van tips van de lezers en kijkers signaleren de journalisten op de website en op tv misstanden en systeemfouten.
[Taal: NL]
http://demonitor.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEUVEN ONDERGRONDS
De site van een amateur-archeoloog, die ontdekte dat er in zijn stad, Leuven, heel wat ondergrondse gewelven en ruimtes zijn die nog onbekend zijn. Op de website kan je deze ruimten ontdekken. Bij RobTV een reportage over de man en zijn project.
[Taal: NL]
https://www.leuvenondergronds.be/
https://www.robtv.be/nieuws/ondergrondse-gangen-in-leuven-blootgelegd-bijna-niemand-weet-dat-die-plekken-er-zijn-zelfs-politici-niet-93215


VRIJDAG MULTMEDIA: BOB KRIST
Deze fotograaf weet echt wel hoe hij het leven gekleurd kan voorstellen. Zijn heldere, krachtige foto's van plekken uit de hele wereld hebben hem al heel wat awards opgeleverd - en hem de reputatie gegeven als een van de beste reisfotografen ter wereld.
[Taal: ENG]
https://bobkrist.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PROGRAMMEER-FILMPJES
Dit kanaal op YouTube zit boordevol filmpjes die je leren hoe te programmeren. Van GatsbyJS en WordPress, tot Bootstrap en javascript: er is een enorme keuze, en de speelse vormgeving van de filmpjes geeft al meteen zin om eraan te beginnen!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/channel/UCOxnPI51rn9SjX5cyAoneug/videos


VRIJDAG MULTIMEDIA: PRINTING MONEY
Om het verschil visueel voor te stellen tussen wat een 'gewone werkmens' verdient, en het geld dat er bij grote bedrijven omgaat zoals Amazon, kan je natuurlijk het geld in bergen biljetten weergeven. Deze ontwikkelaar had echter het lumineuze idee om het weer te geven in de vorm van de snelheid waarmee geld gedrukt wordt.
[Taal: ENG
https://neal.fun/printing-money/]






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Geschiedenis van Zottegem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Zottegem
    Varend monument dat genoemd is naar Johan de Witt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_de_Wit_(schip,_1917)
    Klooster in Dordrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Minderbroedersklooster_(Dordrecht)
    Amerikaans film- en televisieregisseuse en scenarioschrijfster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicole_Holofcener
    Oost-Hongaars koninkrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Hongaars_koninkrijk
    Britse televisiefilm over de familie Brontë - https://nl.wikipedia.org/wiki/To_Walk_Invisible
    Het land van Oz - https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Wonderlijke_Land_van_Oz
    Multidisciplinair sportevenement dat om de vier jaar in Israël wordt georganiseerd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maccabiade
    Transporthub in Shanghai - https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Shanghai_Hongqiao
    Cultureel debatprogramma op Canvas - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwacht_(televisieprogramma_op_Canvas)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada - https://nl.wikipedia.org/wiki/Comprehensive_Economic_and_Trade_Agreement
    Malariamiddel dat werkzaam blijkt tegen COVID-19 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chloroquine
    Persoon die veel verantwoordelijkheid draagt t.a.v. het nieuwe coronavirus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Xi_Jinping


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Filipijnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Filipijnen
    Een uitgelicht artikel van deze week ging over de universiteitsbibliotheek Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteitsbibliotheek_Maastricht


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Artsen waarschuwen voor levensgevaarlijke ‘skull-breaker challenge’ op TikTok
https://www.ad.nl/tech/artsen-waarschuwen-voor-levensgevaarlijke-skull-breaker-challenge-op-tiktok~aa7500a5/
- Limburgse scholen getroffen door gijzelsoftware
https://www.ad.nl/tech/limburgse-scholen-getroffen-door-gijzelsoftware~a8bd4f7c/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Botnet laat gewone burgers zonder hun medeweten sextortion e-mails naar 27 miljoen anderen versturen
https://computertaal.info/2020/02/20/botnet-laat-gewone-burgers-zonder-hun-medeweten-sextortion-e-mails-naar-27-miljoen-anderen-versturen/
- Hoe ga je om met cyberhaat?
https://computertaal.info/2020/02/19/hoe-ga-je-om-met-cyberhaat/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Android-apps mogen straks standaard niet op de achtergrond locatie tracken
https://tweakers.net/nieuws/163754/android-apps-mogen-straks-standaard-niet-op-de-achtergrond-locatie-tracken.html
- 'Google test scheiden notificaties en toggles in Android 11'
https://tweakers.net/nieuws/163716/google-test-scheiden-notificaties-en-toggles-in-android-11.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Dewi Van De Vyver en Julie Scherpenseel zijn ICT Woman en Young ICT Lady 2020
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/dewi-van-de-vyver-en-julie-scherpenseel-zijn-ict-woman-en-young-ict-lady-2020/article-news-1567151.html
-  Orange introduceert als eerste de eSIM in België
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/orange-introduceert-als-eerste-de-esim-in-belgie/article-news-1567861.html


*** TANDEMTECH


- Motorola Moto G8 Plus review: oerdegelijk en beter dan je zou denken
Opgepast: deze recensie bevat een verontschuldiging
https://tandemtech.be/motorola-moto-g8-plus-review-beter-dan-je-zou-denken-93af36033fb1
- Asus ROG Phone II review: game gretig verder
In 2020 koop je voor 699 euro een hardwaremonster
https://tandemtech.be/asus-rog-phone-ii-review-game-gretig-verder-c043ad3b3c79



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Zijn de Vlaming en zijn smartphone klaar voor nog meer technologie? “Jongeren zijn dan wel digital by birth maar niet meteen digital by nature”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/zijn-de-vlaming-en-zijn-smartphone-klaar-voor-nog-meer-technologie-jongeren-zijn-dan-wel-digital-by-birth-maar-niet-meteen-digital-by-nature
- Elektrisch rijden in België: wordt 2020 het jaar van de doorbraak?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/elektrisch-rijden-in-belgie-wordt-2020-het-jaar-van-de-doorbraak


 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  OPERA GX: EEN BROWSER SPECIAAL OM TE GAMEN
De makers van de bekende Opera-browser hebben nu een speciale browser gemaakt om te kunnen gamen. Dat betekent: veel aanpassingsmogelijkheden, ongewone sound-effecten, en de integratie van enkele praktische add-ons.
Freeware
https://www.chip.de/downloads/Opera-GX_169897869.html


SLICKINBOX: NIEUWSBRIEVEN
Jij bent geabonneerd op onze Netties-nieuwsbrief (allicht, want daarmee lees je dit artikel). En ongetwijfeld heb je nog verschillende nieuwsbrieven die je graag leest. Helaas belanden die in je overvolle mailbox, die vol met spam zit. Deze tool wil je helpen om die nieuwsbrieven te centraliseren, zodat jij ze op je eigen tempo kan lezen in een prettige omgeving.
[Android / iOS]
https://slickinbox.com/


INFINIDEAS: IDEETJES OPPIKKEN
Deze app voor Android geeft je een stroom ideeën die afkomstig zijn van Reddit en Twitter. En voor wie over de nodige technische kennis beschikt: de broncode kan gedownload worden op Github.
https://infinideas.learn.uno/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sandoche.infinideas
https://github.com/sandoche/Infinideas-app


NEDERLANDSTALIGE APP: LIDL PLUS GETROUWHEIDSAPP
Het is toch echt een zegen, dat je tegenwoordig je getrouwheidskaarten van verschillende winkels gewoon in een app op je smartphone zetten kan. Gedaan met die kilo's kaarten in je portefeuille - en je kan zelfs de kortingsbonnen via je smartphone inwisselen.
Nu is er ook de Lidl Plus getrouwheidsapp.
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/lidl-plus-getrouwheidsapp-komt-ook-naar-belgi%C3%AB
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lidl.eci.lidlplus&hl=en
https://apps.apple.com/be/app/lidl-plus/id1238611143


DOGS AND CATS: WINDOWS THEMA
Voor de liefhebbers van Minou en Max: deze 15 afbeeldingen van prachtige honden en katten kan je gratis downloaden en gebruiken als wallpaper (achtergrond voor je desktop).
https://www.microsoft.com/en-us/p/dogs-and-cats/9pfhf0wtsq72?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


WILDFLOWERS: WINDOWS THEMA
Deze collectie prachtige foto's van wilde bloemen kan je gratis downloaden, en bij je Windows thema als achtergrond voor je desktop gebruiken.
Bevalt dit thema je niet? Blader eens naar beneden, want daar staan nog heel wat andere mooie thema's.
https://www.microsoft.com/en-us/p/wildflowers-premium/9njvsxjsp278?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Humor lost geen vraagstukken op,
maar helpt er overheen
-Julien De Valckenaere-