Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/6/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 959 van 18/6/2016Gegroet lezer,

Weer een 'dikke' netties, vol nieuws. Daarbij vormen de aankondigingen die Apple deed tijdens zijn WWDC conferentie voor ontwikkelaars een groot hoofdstuk. Vermits het een conferentie was voor ontwikkelaars, zijn het vooral aankondigingen van wat komen gaat, waaraan de ontwikkelaars in de volgende maanden kunnen werken. Hoe het een en ander concreet ingevuld wordt zal u in de nabije toekomst wel merken.

Ook verschillende artikels over hoe belangrijk bepaalde trends wel geworden zijn. Geen tekst meer, maar video. Geen tekst meer, maar gesproken commando's. Geen eigen denkwerk meer, maar denkwerk dat een artificiële intelligentie voor jou uitvoert. Is het een goede trend? Bij sommige aankondigingen van nieuwigheden op dit front plaatsen wij toch enkele vraag- en uitroeptekens. U wordt uiteraard uitgenodigd om, indien ook u hierover een mening hebt, die aan ons te laten weten.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK: FILMPJES IN COMMENTAREN
Het is niet omdat iets kàn, dat het ook moét gebeuren. Dat is de gedachte die misschien bij jou opgekomen is toen je het bericht las dat je voortaan ook in je commentaren op Facebook een filmpje kan inbedden (1). Jazeker, video is populair. Maar het duurt nog altijd langer om een filmpje op te starten, dan commentaren diagonaal te lezen, en het commentaar te selecteren dat er echt iets toe doet.

Zal er bij dat video-commentaar ook een duurtijd van het filmpje staan? Een commentaar van 1 tot 2 minuten ga je wellicht nog snel bekijken, maar alles boven de 3 minuten heeft ongetwijfeld afgedaan. En bovendien, van de kant van de commentaargever bekeken: een commentaar is sneller geschreven dan een filmpje opgenomen (zit mijn haar wel goed? Is de achtergrond ok? En het geluid?). Waarom zou je zo'n video maken, als het met enkele vines ook kan?

Anderzijds is het natuurlijk wel een gemakkelijke manier voor de makers van een filmpje, om hun content te verspreiden. Binnenkort video-content-spam bij Facebook?
http://techcrunch.com/2016/06/09/facebook-now-lets-users-comment-with-a-video/
VOORTAAN OOK 360° FOTO'S BIJ FACEBOOK
Gedaan met het moeten in/uitzoomen op foto's. Facebook is stilaan zijn nieuwe tool aan het uitrollen voor iedereen: 360 Photos. Vorotaan zal je op je iOS of Android toestel, op het web, mar ook op je Gear VR foto's in 360° panorama kunnen bekijken.

Meer nog: je moet enkel een panorama foto uploaden vanop je iPHone of Samsung Galaxy, of een foto die je maakte met een 360 app of camera, en Facebok zal het in een 360° foto omzetten. Jouw foto krijgt dan het icoontje van het kompas, wat aangeeft dat het een 360° foto is waarop zij kunnen in/uitzoomen door te klikken/knijpen, of hun toestel te kantelen. Heb je een Gear VR toestel, dan kan je de button View in VR links bovenaan aanklikken, je smartphone in het headset plaatsen, en dan de foto bekijken door met je hoofd te bewegen.

Verschillende content aanbieders hebben al 360 foto's die je kan bekijken. TechCrunch somt ze op in zijn artikel. Ook De Zuck, Mark Zuckerberg, heeft een voorbeeld gemaakt.
http://techcrunch.com/2016/06/09/facebook-unlocks-tilt-viewing-of-your-panoramas-with-360-photos/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10102883012571491&set=a.612287952871.2204760.4&type=3MICROSOFT BETAALT 26,2 MILJARD DOLLAR VOOR LINKEDIN
Het is een bedrag om van te duizelen, wat Microsoft neergeteld heeft voor het professionele sociale netwerk LinkedIn. Maar toch is het "slechts" de derde grootste overname in de tech wereld. Denk bijvoorbeeld aan de 22 miljard dollar die Facebook betaald heeft voor WhatsApp.

En het is natuurlijk heel gemakkelijk voor Microsoft-haters om schimpscheuten te bedenken zoals "Het sociale netwerk dat iedereen haat, gekocht door het softwarebedrijf dat iedereen haat - een goede match". Maar om te beginnen maakt Microsoft wel degelijk goede producten, en is LinkedIn wel degelijk een goed sociaal netwerk. Alleen: het swingt niet, zoals een WhatsApp, Facebook, Snapchat of zelfs een Twitter. Neen, LinkedIn is voor professionele contacten. Dingen die met je werk te maken hebben. Je zet er geen zatte foto's, en zeker geen blote foto's. Je bouwt er je cv uit, legt professionele contacten. Wil je een contact leggen met iemand in een ander bedrijf? Op LinkedIN kan je zien wie je daar al kent, en kan je een introductie vragen.

En welk ander bedrijf is ook zo nuttig voor je professionele leven? Juist ja, Microsoft. De overname van LinkedIn door Microsoft is eigenlijk best logisch. In een presentatie worden enkele voorbeelden opgenoemd, waartoe de nauwe samenwerking tussen LinkedIn (het zal zijn apartheid bewaren) en Microsoft kan leiden. En als je even stilstaat bij de opgesomde punten, dan zal je toch moeten toegeven dat het nog niet zo'n gek idee is.

- Een professioneel profiel, dat je overal kan gebruiken voor je werk. Iedereen heeft vele profielen. Bij Twitter, bij Faceook, je Gmail account, enz. Maar ben je altijd zeker dat die account echt die bepaalde persoon vertegenwoordigt? De profielen bij LinkedIn zou je kunnen gebruiken als basis voor je professionele samenwerking. Om een Word-document te delen, om een mail te sturen via Outlook, om een gesprek te starten via Skype bijvoorbeeld.

- Informatie zit tegenwoordig in silo's, en je moet op zoek gaan naar informatie die relevant is voor jou. Door de LinkedIn / Microsoft combinatie zou je newsfeeds kunnen aanmaken die op jouw professionele activiteit afgestemd zijn, op jouw vakkennis.

- LinkedIn kent jouw professionele contacten. Combineer dat met een digitale assistant zoals Cortana, en dan krijg je situaties waarbij Cortana zegt: wanneer je morgen naar xyz conferentie gaat, zullen A, B en C ook aanwezig zijn. C heb je in 2015 ontmoet tijdens de 123 beurs, hij is hoofd van de afdeling hiphop bij bedrijf RIFRAF. A heb je nog niet ontmoet, maar je kent een collega van hem, D.

In de presentatie vind je nog meer voorbeelden. Maar snap je nu waarom dit eigenlijk een goed huwelijk is?
Lees ook meer bij TechMeme, dat alle reacties verzamelde
https://ncmedia.azureedge.net/ncmedia/2016/06/msft_announce_160613.pdf
http://www.techmeme.com/160613/p4#a160613p4NEARBY, NIEUWE FUNCTIE IN ANDROID, VERTELT JE WELKE APPS JE IN JE OMGEVING KAN GEBRUIKEN
Op de I/O conferentie van Google verleden maand stelde het bedrijf het concept voor van "Instant Apps". Daarbij moest je niet en hele lapp downloaden en installeren om hem te kunnen gebruiken, enkel het deel dat je op dat moment nodig had. Later kon je dan de hele app, als je dat wou, installeren via een simpele button. De bedoeling daarbij is dat je bijvoorbeeld in een museum een rondleiding kan downloaden, zonder de hele app van het museum te moeten downloaden, of dat je in een fastfoodketen kan betalen met een app, zonder hem helemaal te moeten installerne.

Nu heeft Google dat concept verder doorgetrokken met Nearby: deze functie vertelt je welke apps er in jouw omgeving zijn die je van pas kunnen komen. Maar ook mobiele websites die van toepassing zijn op jouw locatie.

Het gevaar bestaat uiteraard dat je wordt platgespamd met meldingen. Maar gelukkig heeft Google deze Nearby functie opt-in gemaakt, zodat jij ze expliciet moet activeren.

En ongetwijfeld zullen er mogelijkheden zijn om te bepalen of deze of gene app jou in de toekomst mag attenderen op zijn aanwezigheid.

Meer bij TechCrunch en Google zelf.
https://android.googleblog.com/2016/06/introducing-nearby-new-way-to-discover.html
http://techcrunch.com/2016/06/09/androids-new-nearby-feature-will-alert-you-to-apps-and-websites-useful-at-your-location/MICROSOFT LAAT LEERKRACHTEN DEZE ZOMER GRATIS MINECRAFT EDUCTION UITTESTEN
Aha, jullie leerkrachten! Jullie dachten dat je deze zomer op je lauweren kon gaan rusten? Vergeet het! Microsoft heeft jullie vakantiewerk bezorgd. Het bedrijf heeft namelijk, zoals het al eerder dit jaar beloofd had, een gratis versie uitgebracht van Minecraft, de Education Edition. Die bevat speciale functies om in het klaslokaal te gebruiken.

Nu is Minecraft een pracht van een tool om te leren programmeren. Kinderen kunnen er hele werelden nabouwen. Zij leren er digitaal burgerschap, samenwerken, enz. Voor Amerikaanse scholen bevat Minecraft meteen ook onderdelen die aanleunen bij het lessenplan voor verschillende vakken en graden. Enkele onderwerpen die TechCrunch opnoemt: City Planning voor groei van de bevolking, de gevolgen van ontbossing, enz.

Tot 30 studenten kunnen er per klas tegelijkertijd in een wereld spelen, zonder dat er een aparte server nodig is. Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/06/09/microsoft-launches-a-free-trial-of-minecraft-education-edition-for-teachers-to-test-over-the-summer/
http://education.minecraft.net/announce060916/HET KON NIET UITBLIJVEN: MOORD LIVE UITGEZONDEN OP FACEBOOK
Tegenwoordig kan je via verschillende sociale netwerken een live stream opstarten: de beelden die jij opneemt met je smartphone worden live verzonden naar jouw volgers op sociale netwerken. Zo is er de app Periscope, om live op Twitter beelden te verzenden. En ook Facebook laat je live streamen.

Een concept dat op het eerste zicht erg leuk lijkt, maar bij nader inzien toch wat addertjes onder het gras bevat. En dan hebben we het niet over het feit dat heel wat streams erg amateuristisch gemaakt zijn, helemaal niet de moeite waard zijn om te bekijken. Maar wel over het feit dat dit uitnodigt tot het streamen van shockerende beelden.

Kan je je bijvoorbeeld nog Chatroulette herinneren? Dat was op zich een onschuldig concept: als bij een roulette kwam je in een één-op-één chat terecht met een onbekend, en kon je een gesprek beginnen. Beviel het je niet, dan gaf je gewoon een draai aan het wiel, en ging je naar de volgende chatpartner. Een concept dat al snel tot beruchte uitspattingen leidde, want velen vonden het superleuk om zich letterlijk en figuurlijk helemaal bloot te geven tijdens zo'n chat, zich te masturberen en erger.

Welnu, het blijkt dat die live streams zich ook tot dergelijke uitspattingen lenen. En als het nog om naakt ging, tot daar toe. Maar dinsdag kon je lezen dat de moordenaar die in Frankrijk een politieagent en diens partner, eveneens agente, gedood had, vlak na zijn daden in een live uitzending de moorden bekend maakte. De account werd snel gesloten, maar het kwaad was geschied - de film werd aan minstens 100 volgers gestuurd, en leidt sindsdien zijn eigen leven op het web. De beelden hebben wij niet kunnen terugvinden, maar volgens verschillende bronnen zou je achter de dader het 3-jarig kindje van de slachtoffers zien zitten, in schok, in een zetel.

Iedereen zomaar video laten vertonen is op zich al een heikel punt. Denk bijvoorbeeld aan de onthoofdingsvideo's die massaal gedeeld werden, en ontelbare mensen geschokt hebben omdat toen nog bij Facebook bij iedereen de instellingen op automatisch afspelen stonden. Live streamen voegt daar een nog veel groter risico aan toe.

Ook iets waaraan we gewoon moeten worden? Of mogen we eisen dat Facebook de nodige instrumenten inbouwt om super snel te reageren op ongewenste content, zodat een dergelijke stream meteen afgeblokt kan worden? Periscope heeft een dergelijk systeem al uitgewerkt - met Flash jury's. (2)
http://www.gva.be/cnt/dmf20160614_02337989/parijs-politieagent-gedood-en-familie-gegijzeld
https://www.thesun.co.uk/news/1278785/pictured-police-commander-and-his-wife-stabbed-to-death-by-isis-attacker-larossi-abballa-at-their-home-near-paris/
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=25480&cat=Nieuws&zoekdatum=2016-06-02WWDC 2016: UPDATE VAN WATCHOS
Gisteren was dan het moment aangebroken voor de WWDC conferentie, waarop Apple de ontwikkelaars op de hoogte brengt van de nieuwigheden aan zijn besturingssystemen. Eerlijk gezegd was het onthaal van die nieuwigheden wat lauwtjes. Gewoonlijk wordt onze tijdlijn overspoeld door berichten vol bewondering, door Oh! en Ah! tweets. Uiteraard zal daar ook de voetbalwedstrijd #BELITA daar voor iets tussen zitten. Maar toch hadden wij wat meer enthousiasme verwacht. The Next Web (1) bijvoorbeeld is vlijmscherp, en verwijt Apple dat het gewoon enkele leuke dingen probeert te laten doorgaan als innovaties .

De verschillende besturingssystemen die Apple ondertussen bezit, kregen allemaal een update. Wij behandelen ze netjes een voor een. Om te beginnen WatchOS, het besturingssysteem voor de Apple Watch. Dat zal nu ook apps in het geheugen kunnen houden, zodat zij sneller gelanceerd worden. Want die starten momenteel tergend langzaam op, en zelfs Apple heeft dat bij deze presentatie toegegeven. Wat dit zal betekenen voor de toch al zwaar onder vuur liggende korte batterijduur van het toestel valt af te wachten.

De knop opzij wordt nu de dock knop. Druk je die knop lang in, dan worden automatisch de hulpdiensten gecontacteerd maar ook de mensen die jij als jouw contacten voor noodgevallen opgegeven hebt. Jouw medische info wordt eveneens meegestuurd.

Het controlecentrum kan je oproepen door van onder naar boven te swipen. Met Scribble kan je brieven schrijven, in plaats van ze te moeten typen, in het Engels of Chinees.

Er is nu ook een app die je, gek genoeg, eraan herinnert om te ademen. Alsof je dat vergeten zou... Maar alle gekheidop een stokje: de app maant je aan om diep in- en uit te ademen. Voor je gemoedsrust wellicht.

De apps tot slot zullen ook Apple Pay ondersteunen. De update van dit OS is gratis, en mag je deze herfst verwachten.

Bij The NExt Web vinf je trouwens een heel praktische lijst met alle nieuwigheden voor alle OS.
http://arstechnica.com/gadgets/2016/06/apple-reveals-new-version-of-watchos-at-wwdc/
http://thenextweb.com/apple/2016/06/13/wwdc-apple-disguises-fun-innovation/WWDC 2016: NIEUWIGHEDEN VOOR TVOS
Dit onderwerp zal wellicht de Belgische gebruiker minder interesseren, omdat de content die op je tv getoond wordt, erg plaatsgebonden is vanwege de auteursrechten. En voor alle duidelijkheid: Apple TV is géén tv-scherm, maar een set-top box, een kastje dat je aan je tv hangt om content te streamen.

Op dit kastje zit het tvOS als besturingssysteem, en daarvoor heeft Apple nu enkele nieuwe apps uitgebracht. Zo de live TV dienst van Sling, FoxSports Go, en andere content. Met een speciale app voor de iPHone kan je je tv bedienen met touch knoppen op je smartphone. Deze app voegt ook Siri toe, zodat je op een ander kanaal kan overschakelen door de nummer van de zender luidop te zeggen. En ook een acceleromter en een gyroscoop zittenin de app, zodat je de iPhone kan gebruiken als game controler.

Alle apps die je naar je iOS toestel (tablet of iPhone) downloadt, zullen automatisch ook naar de Apple TV gedownload worden. En ook Homekit voor domotica zal op Apple TV te zien zijn, zodat je van je tv een centraal dashboard voor je domotica kan maken.

Ook deze update is voorzien voor de herfst, en zal gratis zijn.
http://arstechnica.com/apple/2016/06/apple-updates-apple-tv-tvos-with-sling-sports-apps-and-more/WWDC 2016: OS X
Het besturingssysteem voor Apple-computers, OS X, wordt omgevormd tot macOS. En de nieuwste versie daarvan kreeg de naam Sierra mee, en bevat enkele echt handige nieuwigheden.

Zo kan je voortaan je computer ontgrendelen met je Apple Watch. En het klembord van knippen en plakken zal werken met macOS én iOS. Hetgeen je in het ene toestel op het klembord zet, zal je op het andere toestel van dat klembord kunnen halen.

De online opslagruimte, iCloud, kan voortaan jouw bestanden voor jou beheren; zo blijft je desktop universeel doorheen al jouw Apple-toestellen maar blijf je toch nog voldoende ruimte overhouden. Apple spreekt trouwens ook van een nieuw bestandssystseem, het Apple File System, dat HFS moet vervangen.

Apple Pay komt ook naar Safari, waarbij de touchID van je iPHone als verificatie gebruikt wordt. Handig om zo ok vanuit je browser aankopen te kunnen doen. En last but not least: Siri komt ook naar de Mac.

Ook deze OS-update is gratis, en zal je deze herfst mogen verwachten.
http://techcrunch.com/2016/06/13/os-x-is-now-macos-and-gets-support-for-siri-auto-unlock-and-more/
https://developer.apple.com/library/prerelease/content/documentation/FileManagement/Conceptual/APFS_Guide/Introduction/Introduction.html#//apple_ref/doc/uid/TP40016999WWDC 2016: IOS UPDATE
Het besturingssysteem dat echter het meeste nieuwigheden kreeg, is iOS. Ontwikkelaars krijgen voortaan toegang tot Siri, zodat zij deze intelligente assistent met spraakherkenning in hun app kunnen verwerken. De intelligentie van Siri zal voortaan ook in Maps zitten in in je klavier, zodat bijvoorbeeld jouw locatie automatisch toegevoegd wordt aan een tekst die je tikt.

Sommige dingen die Apple hier toevoegt zijn niet echt baanbrekend nieuw en heb je wellicht al bij andere besturingssystemen kunnen bemerken. Zo bijvoorbeeld gelaatsherkenning en cluster bij foto's. Maar Apple doet het, zoals altijd, op zijn eigen gestroomlijnde manier.

Bij Apple News kan je je nu ook abonneren op bepaalde bronnen, en komen er meldingen van breaking news. Een nieuwe app is Home, waarin alle HomeKit functies verzameld zitten, en je je Apple TV als een hub moet gebruiken voor beveiligde toegang van op afstand tot de IoT functies in je huis.

De Phone app van zijn kant voegt er ook transctiptie van gesproken gesprekken eraan toe, wat handig is voor wie bijvoorbeeld een telefonisch interview moet afnemen. Maar het valt dan wel af te wachten hoe accuraat die transcriptie is voor niet-Engelse gesprekken.

Vanaf OS 10 kan je de ingebouwde apps van Apple wissen, en vervangen door gelijkaardige apps. Later kan je de eigen apps van Apple altijd terugzetten. Dat geldt voor bijvoorbeeld Maps, Calculator, Music, Videos enz.)

Bij Messaging heb je voortaan rich links, inline video, en een live camera preview (ook te vinden bij Google). De emoji's zijn drie keer groter dan tevoren en handig om te gebruiken: selecteer een of meer woorden en vervang die meteen door een emoji.

En tot slot nog de aankondiging dat Apple een app uitgebracht heeft speciaal voor kinderen, om hen te leren coderen met de Swift-programmeertaal van Apple.

Zo. Een hele mondvol - maar zoals gezegd is het nog even wachten op al dit lekkers, dat pas in de herfst beschikbaar zal zijn.
http://www.theverge.com/2016/6/13/11924120/apple-swift-playground-app-teaches-kids-to-code
http://www.theverge.com/2016/6/13/11923112/apple-ios-10-delete-stock-apps
http://techcrunch.com/2016/06/13/apple-unbundles-its-native-apps-like-mail-maps-music-and-more-puts-them-in-the-app-store/FACEBOOK VOERT ZIJN TRACKING NOG EEN TIKKELTJE OP
Ben je een beetje paranoïde, dan is dit geen artikel voor jou. Het blijkt namelijk dat Facebook in de VS partnerschappen heeft afgesloten met enkele point-of-sale systemen, waardoor wat je aankoopt gekoppeld wordt aan het bekijken van een advertentie.

Hoe het werkt? Facebook gebruikt een combinatie van GPS, beacons, WiFi, radiosignalen en gsm-masten en koppelt die aan de locatie van een winkel. Koop je in een winkel iets, dan kan Facebook voortaan weten of je net tevoren een advertentie daarvoor op Facebook gezien hebt. En dat komt allemaal netjes in het dashboard van de adverteerder, zodat die weet hoe succesvol zijn advertentie is.

Creepy? Facebook belooft wel dat het alle data anoniem maakt, en dat die niet terug te voeren is naar een bepaalde persoon. Maar het erge is dat er niet aan te ontsnappen valt, er is geen opt-out voor het systeem. Het enige wat je kan doen is je locatie uitzetten, maar dan zal geen enkele van de andere diensten die gebruik maken van jouw locatie, en die je wél handig vindt, nog werken.

Misschien, zo suggereren waarnemers, zouden diensten zoals Facebook en Google die al zoveel over ons weten, het voorbeeld moeten volgen van Apple. Dat kondigde deze week aan dat het zelf ook wat meer met advertenties gaat werken, maar daar verschillende beveiligingen gaat inbouwen om jouw privacy te beschermen. Iets wat het "differential privacy" noemt. Daarover lees je meer bij Wired.
http://techcrunch.com/2016/06/14/facebook-knows/
http://www.wired.com/2016/06/apples-differential-privacy-collecting-data/GOOGLE LANCEERT SPRINGBOARD
Google heeft een hele reeks producten voor jouw productiviteit, zoals zijn Google Docs, de spreadsheet, mail enz. En net zoals Microsoft zijn Office 365 heeft, waarbij de tools nauw met elkaar samenwerken, brengt Google nu Springboard uit. Dat kan je vergelijken met Google Now: het is een digitale assistent die doorheen al die Google apps werkt. Hij zou je proactief nuttig informatie moeten brengen en aanbevelingen geven. Een soort Clippy, misschien?

Als je het wil uittesten, moet je nog even wachten, of jezelf opgeven voor het Google Springboard early developer programma.

Nog nieuw van het Google front: Google Sites krijgt een grote update. Dat is een tool van Google waarbij je een website kan maken voor een groep, om samen te werken. Noem het een intranet, een portaalsite. Sites krijgt dus  een nieuwe interface en nieuwe tools zoals samenwerken aan een site, en met klikken en verslepen elementen van plaats verwissel.  Om dus uit te testen.
http://googleforwork.blogspot.com/2016/06/powering-a-more-connected-and-collaborative-enterprise.htmlRHAPSODY WORDT NAPSTER, EN TWITTER KOOPT ZICH IN BIJ SOUNDCLOUD
Twee berichten uit muziekland. Om te beginnen iets over een "piraatsite" die zich op het rechte pad begeven heeft: Napster. Toen Napster uitkwam, was een muziekbestand als MP3 nog zo goed als illegaal, want geen enkele cd-fabrikant wou toen dat je de songs op je computer zou afspelen. Het is pas toen Apple eraan kwam met zijn iTunes, dat MP3's legaliteit kregen.

Nu heeft Rhapsody, een muziekdienst die in 2001 van start ging onder de naam Listen.com, aangekondigd dat het zich  hernoemen naar Napster. Dat kan het doen, omdat het in 2011 deze muziekdienst overgenomen had. Nu heeft Rhapsody/Listen.com nooit het succes gekend dat een Spotify heeft. Hoopt het met die naamsverandering en het air van het rebelse, het illegale van Napster een ander soort publiek te lokken? Meer bij The Verge.

Een tweede muziekbericht betreft Twitter en SoundCLoud. Die muziekdienst is zich de laatste jaren fel aan het ontwikkelen als deposito voor podcasts. En wij zijn nog altijd fan van het toch wel unieke systeem waarbij commentaar weergegeven wordt in een tijdsbalk bij een song of podcast.

Twitter heeft al lang een oogje op SoundCloud, want zou het niet gemakkelijk zijn om een song IN een tweet te vermelden, en dan meteen te kunnen beluisteren? Twitter wou Soundcloud twee jaar geleden dan ook kopen, maar die plannen sprongen om een onduidelijke reden af.

Nu heeft Twitter dan 70 miljoen dollar in de muziekdienst gestoken, toen die geld ging ophalen bij investeerders. Ongetwijfeld zal er in ruil voor die investering een nauwere samenwerking ontstaan tussen beiden. Hoe die er concreet zal uitzien, daarop moeten we even wachten.

Meer bij Re/Code
http://www.recode.net/2016/6/14/11936880/twitter-soundcloud-investment
http://www.theverge.com/2016/6/14/11936974/rhapsody-rebrands-as-napsterFACEBOOK: OVER 5 JAAR ENKEL NOG VIDEO
Een straffe bewering, gedaan door Nicola Mendelsohn, hoofd van de operaties van Facebook in Europa. Volgens haar zou  je nog alleen maar video zien op Facebook, omdat tekst gestaag gestaag achteruit gaat. "Wij bemerken hoe tekst jaar na jaar achteruit gaat", zo wordt zij geciteerd bij TechCrunch. "De beste manier om verhalen te vertellen, is video... Video brengt zoveel meer informatie in een veel kortere periode. De trend helpt ons dus eigenlijk om veel meer informatie te verteren".

Bij die straffe bemerking hoort wel wat commentaar. Want inderdaad, Facebook ziet dat video voortdurend stijgt, ten koste van tekst. Maar je mag niet vergeten dat, een jaar of 2, 3 geleden, Facebook helemaal geen video had, en alles er tekst was. En ja, uiteraard wil Facebook dat video aanmoedigen, want dat is een veel gemakkelijker vehikel om advertenties bij te plakken dan tekst - advertenties die je slechts kan overslaan na minstens x seconden bekeken te hebben.

Maar wat ons vooral stoort is het feit dat Nicola Mendelsohn beweert dat video sneller informatie brengt dan tekst. Want dat is, als je het ons permitteert dat wij het zeggen, een grote leugen. Om te beginnen kan je een tekst diagonaal lezen, scannen, en meteen zien of de inhoud ervan is wat je verwacht had, zodat je kan beslissen om de tekst al dan niet grondig te lezen. Dat kan je niet bij een video, toch niet bij de huidige vorm van video. Er staan geen hoofdstukken, je kan niet scannen. Vaak maken videomensen bij bijvoorbeeld how-to filmpjes, of bij reviews altijd eerst een intro over hoe ze het probleem tegenkwamen, of een "unpacking" - niets saaiers dan dat. Een fragment dat je eigenlijk het liefst zou overslaan.

Neem nu een recept. Uiteraard is het handig dat je een filmpje krijgt waarin je ziet hoe je iets moet bereiden, bakken, braden, tomaten pellen, enz. Maar een lijstje met ingrediënten, dat moet in tekst staan, zodat je het kan printen of naar je smartphone overzetten.

Bij een how-to om een loodgietersklus te doen, wil je evenzo zien hoe je het moet doen, maar wil je ook weten welke materialen je moet hebben - schroevendraaier, elleboog, enz. Je wil toch goed voorbereid aan de slag gaan, niet?

En dan is er nog het aspect bandbreedte. Dat zou, in de huidige tijden, geen probleem mogen zijn - overal en altijd zou er voldoende bandbreedte moeten zijn, toch? Het antwoord daarop is negatief, want bij de meeste mobiele abonnementen heb je nog altijd een datalimiet. Tekst verbruikt een fractie van de hoeveelheid data die video verslindt.

Dat je op Facebook veel filmpjes ziet, is zeker. En misschien zal het bij Facebook ook wel tekst kunnen verdringen - de Facebook filmpjes zijn meestal gewone virale content, gemakkelijk te delen met één druk op een knop, zonder zelf ook maar één letter te moeten intikken. Maar dat video in het algemeen tekst zal kunnen verdringen? Daar mag je toch aan twijfelen...
https://techcrunch.com/2016/06/15/on-facebook-gunning-to-go-all-video/
http://www.cbc.ca/news/trending/facebook-predicts-site-will-be-all-video-in-5-years-new-tv-1.3635286'VERWIJDERDE' STANDAARD APPS IN IOS NIET ECHT WEG, EN ANDERE DETAILS OVER WWDC
In onze vorige artikels over de WorldWide Developer Conference van Apple hebben wij de nieuwigheden kort samengevat. Enkele frappante details dienen toch ook vermeld te worden.

Zo moeten we bijvoorbeeld iets verduidelijken bij de mogelijkheid die je voortaan hebt om de standaard apps op je iOS toestel te verwijderen en te vervangen door een andere app naar jouw keuze, bijvoorbeeld de Mail app of de Calendar app. Het blijkt namelijk dat die apps dan eigenlijk niet verwijderd worden van jouw toestel. Ze verdwijnen enkel van je homescreen. En later, wanneer je ze dan terug 'installeert' vanuit de App store, dan verschijnen ze gewoon terug op je startscherm.

Wellicht heeft Apple voor deze werkwijze gekozen omdat die apps zo diep verweven zijn in het besturingssysteem. Maar het is natuurlijk wel sneu voor mensen die problemen hebben met beperkte ruimte op hun toestel, en denken wat ruimte te winnen door deze apps te 'verwijderen'.

Nog een ander detail: Safari 10 zal Flash, Java, Silverlight en Quicktime plugins standaard uit zetten. Waar een HTML5 alternatief voorhanden is, zal de browser van Apple dit alternatief automatisch gebruiken. Is er geen alternatief, dan moet je zelf de plug-in activeren. Je kan wel bepaalde sites op een whitelist zetten in de instellingen van je Safari, en zij zullen dan automatisch de plug-in activeren.

Een optie die je al langer in je Firefox browser had, en die je doet beseffen hoeveel sites nog altijd Flash gebruiken....

En tot slot: Apple eist dat alle apps in de App Store vanaf 1 januari 2017 App Transport Security activeren. Dat wil zeggen dat de communicatie vanuit die app via een versleutelde TLSv1.2 connectie moeten lopen, via https:// dus. TOt nu konden de ontwikkelaars het gebruik van dit protocol deactiveren in hun app, dat wordt dus onmogelijk.

Apple profileert zich echt wel als het bedrijf dat veiligheid voorop zet. Meer bij onerstaande links.
http://techcrunch.com/2016/06/14/deleting-apples-pre-installed-apps-in-ios-10-doesnt-actually-delete-them/        http://techcrunch.com/2016/06/14/apple-will-require-https-connections-for-ios-apps-by-the-end-of-2016/
https://webkit.org/blog/6589/next-steps-for-legacy-plug-ins/TWITTER: JEZELF RETWEETEN EN EEN PERISCOPE KNOP VOOR IEDEREEN
Enkele berichten over Twitter, toch nog altijd een van onze favoriete bronnen om bijzonder nieuws te vinden. Om te beginnen zal je jezelf nu ook kunnen retweeten. Wat je niet meteen moet opvatten als de ultieme vorm van narcisme, wel als een handige manier om een tweet, die je enkele uren geleden verstuurd had, nogmaals te herhalen omdat misschien niet al jouw volgers die gezien hebben. Het bijzondere daarbij is dat je deze optie niet zal hebben in Tweetdeck, een tool die door veel social media managers gebruikt wordt omdat je van daaruit verschillende accounts gemakkelijk beheren kan. Het gebeurt wel meer dat nieuwe mogelijkheden in Twitter niet of veel later verschijnen in Tweetdeck. Nochtans is Tweetdeck eigendom van Twitter, dus je zou dat toch wel verwachten. Voor deze nieuwe functies moet je ofwel naar de Twitter-website, of naar je app op iOS of Android. Misschien is het feit dat je in Tweetdeck geen advertenties ziet, en op de website en de mobiele apps wèl, de reden voor deze strategie. (1)

Een tweede nieuwigheid is dat je voortaan heel gemakkelijk zal kunnen livestreamen naar je volgers op Twitter. De Periscope button zit nu in de Android en iOS app, zodat je maar gewoon op de "live" button moet tikken in de media picker, om te beginnen met je stream.

En volgens een bericht bij International Business STimes zou je Periscop content binnenkort ook samen met je tweet kunnen inbedden op elke website waar je een gewone tweet kan inlassen. (2)
http://www.theverge.com/2016/6/14/11933498/twitter-retweet-yourself  
http://ibtimes.com/twitter-jailbreak-periscope-embed-feature-will-make-live-video-viewable-across-web-2382660

 


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LENOVO: EEN BUIGBARE TELEFOON, EN TWEE NIEUWE PHABS (ÉÉNTJE MET PROJECT TANGO)
Het is Samsung die er deze week als eerste mee uitpakte: een smartphone met een buigbaar scherm. Naargelang je het nodig hebt, kan je het toestel gebruiken als een smartphone, in de vorm van een poederdoosje. Of als tablet, helemaal uitgeklapt dus. Het toestel zou dus een scherm hebben van 12,5 inch in compacte vorm, en 10 cm uitgeklapt. Meer lees je bij Bloomberg (1)

Maar later op de week kwam ook Lenovo met een dergelijk verhaal af. Daarbij ging het echter niet om een scherm dat je in/uitklapt, maar een scherm dat je rond je arm kan plooien, zodat je smartphone een armband wordt. Wat toch wel erg futuristisch aandoet - maar tegelijkertijd ook erg praktisch. Gedaan met de tasjes om je smartphone in te stoppen, je draagt hem gewoon om je arm!

Lenovo had ook een tweede toepassing voor deze buigbare schermen, een concept zoals bij Samsung: een tablet die in compacte vrom werkt zoals een phablet, maar dan met schermen aan de beide kanten, en die je dan kan uitvouwen tot een 10 inch tablet.

Verder stelde Lenovo ook de Phab 2 en Phab 2 Plus voor, resp. voor 199 en 299 dollar. Zij hebben beiden een 6.4 inch scherm. Er is ook de Phab PLus Pro die $499 kost, en de eerste is die Project Tango van Google aan boord heeft. Dat wil zeggen dat er een breedhoek camera in het toestel zit plus een sensor die diepte kan voelen. Hierdoor kan de Phab 2 Pro een fysieke ruimte in kaart zetten, voorwerpen traceren, virtuele effecten projecteren in een échte ruimte. Ideaal dus voor augmented reality - niet in je headset, maar op je smartphone. Die je natuurlijk in een cardboard kan stoppen, als je dan toch zo graag iets op je hoofd zet. Meer bij The Verge.

De Phab2 Plus Pro komt in september uit, en tegen dan zouden er al een 25 apps moeten zijn waarvoor jde de Project Tango kan gebruiken.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-07/samsung-said-to-consider-phones-with-bendable-screens-for-2017-ip4tgwz9
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/6/9/11895162/lenovo-bendable-phone-tablet-tech-world-2016
http://www.theverge.com/2016/6/9/11882514/lenovo-phab-2-plus-pro-tango-google-specs-announce-smartphoneMOTOROLA: MOTO Z MET MAGNETISCHE CONNECTOREN
We blijven nog even bij de hardware. Want het nieuwe toestel van Motorola, de Moto Z, heeft als bijzondere kenmerk magnetische connectoren. Het toestel, 13,75 cm of 5,5 inch groot, heeft geen klassieke 3,5 mm aansluiting voor de gewone koptelefoon, want dit werd vervangen door de gewone USB-C aansluiting. Je krijgt wel bij aankoop een USB-C naar minijack adapter erbij.

Verder heeft het toestel op de rugzijde de eerder aangekondigde magnetische connectoren om allerlei accessoires aan te sluiten. Motorola vernoemt een pico projector, JBL luidsprekers, extra batterijen, enz. Dit toestel zou in september internationaal uitgebracht worden. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2016/06/09/moto-z-z-force-mods/ 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetNIEUW HOORSPEL VAN HET GELUIDSHUIS: DE BOKROKKER
Het Geluidshuis heeft een nieuw hoorspel uitgebracht: De Bokrokker. Het is een variant op de oude legende van de Bokkerijders, en het speelt zich af in het openluchtmuseum Bokrijk. Ik had een uitnodiging om de persvoorstelling bij te wonen, maar kon helaas niet aanwezig zijn. Ik heb wel een exemplaar ontvangen van het hoorspel, met het bijhorende boekje - dat er weer heel erge leuk uitziet. Mijn dank daarvoor aan Het Geluidshuis :)

Ik kijk ernaar uit om het hoorspel te kunnen beluisteren - ik ben dan al geen kind meer, maar ook mij konden de overige hoorspelen van dit mediabedrijf boeien. Ze hebben een hoog tempo, zijn spannend en humoristisch, en als volwassene ontdek je vaak dubbele bodems in de verhalen en personages, die het extra leuk maken!

Bekijk alvast een YouTube filmpje over "the making of" en foto's vande persvoorstelling, in de aanwezigheid vande kinderen.

http://www.bokrijk.be/nl/nieuws/2016/6/4/persconferentie-de-bokrokker-in-bokrijk
http://www.bokrijk.be/nl/tickets-abonnementen/webshop/product/de-bokrokker-boek-en-hoorspel
https://www.youtube.com/watch?v=yfIxed-vDIM
http://geluidshuis.be/nl/de-bokrokker.html
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Oordeel een mens naar zijn vragen, niet naar zijn antwoorden.
-Voltaire-


 
De nieuwe oogst


ETHNOLOGUE: TALEN VAN DE WERELD
Dit blog draait rond de talen die in de hele wereld gesproekn worden. Je krijgt er statistieken over hun verspreiding, je leert hoe ze zich ontwikkelen, maar ook welke talen bedreigd zijn met uitsterven. Een erg interessante site, vooral om je bewust te maken van het feit dat niet de hele wereld draait rond Frans, Engels of Spaans...
[Taal: ENG]
http://www.ethnologue.com/


LARDLAD: ALLES OVER DE SIMPSONS

Ook zo'n fan van de SImpsons, na al die jaren nog altijd? Dan is dit jouw site. Je vindt er allerlei informatie over de karakters maar ook over de cast, een gids met de verschillende afleveringen, icoontjes en downloads, zelfs ascii art. De fans zullen niet teleurgesteld worden!
[Taal:ENG]
http://www.lardlad.com/


OPTICAL ILLUSIONS: JE KAN JE EIGEN OGEN NIET GELOVEN!
Deze galerij brengt je vele verschillende vormen van optische illusie, veroorzaakt door verschillende zaken zoals fotografie, architectuur, gewoon pen en inkt... Zij zorgen ervoor dat jouw ogen je bedriegen. (Mensen die vatbaar zijn voor epileptische aanvallen moeten wel opletten).
[Taal: ENG]
http://illusionsetc.blogspot.be/


EUROSTAT: STATISTIEKEN
Een ongelooflijk knappe site van de EU is Eurostat. Je kan hier ontelbare statistieken bekijken, economische, sociale, bevolking, enz. Daarbij kan je telkens de verschillende landen met elkaar bekijken. Erg handig voor studenten die een paper moeten schrijven, of journalisten die een stelling met een grafiek willen bewijzen. Het vraagt even een leercurve om te begrijpen hoe je met de statistieken moet werken, maar zodra je dit weet ligt er een schat aan data voor je open.
http://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/cofog/
http://ec.europa.eu/eurostat/web/main/home


EXCEL PRAKTISCH
Een rubriek bij een van onze favoriete informatiebronnen, waar je tips vindt om efficiënter te werken met Excel. Helaas in het Frans, en zoals je weet hebben Fransen de neiging om alle mogelijke termen, die wij voor het gemak in het Engels laten, in een nieuw-Frans om te zetten. Maar de tips op zich blijven interessant natuurlijk. Hoe voorkomen dat je Excel estand nog gewijzigd wordt?  Automatische lijsten aanmaken, je eigen formules bedenken, enz.
[Taal: FR]
http://www.linternaute.com/hightech/encyclo-pratique/informatique/logiciels/excel/


FORUMER: GEEF JE BEZOEKERS EEN FORUM

Deze online dienst biedt je de mogelijkheid om aan jouw website een forum te koppelen. Je bezoekers kunnen dan commentaar geven, chatten en meer. Forumer heeft ook een mobiele webversie, de optie om te sorteren op topic, de mogelijkheid om verschillende topics tegelijkertijd te moderen en meer.
[Taal: ENG]
http://www.forumer.com/


MEGA64: GAMES
HOu je van games, maar ben je er niet al te ernstig over? Deze website, waarbij ook een podcast hoort, focust zich op videogames. De postings en uitzendingen gaan over karakters in games, episodes van games, enz.
[Taal: ENG]
http://www.mega64.com/


SAY CHEESE!
Deze website heeft de mond vol van kaas - je vindt er informatie over meer dan 1750 gespecialiseerde kazen uit 74 landen. Je kan die bekijken in alfabetische volgorde, of per type, per land, per lek, per textuur, per kleur. En ja, er bestaan zelfs vegearische kazen!
[Taal: ENG]
http://www.cheese.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FORWARD MAGAZINE
Dit is de online versie van een nog niet zo lang bestaand papieren tijdschrift, dat vooral rond apparatuur draait voor home entertainment. De apparatuur aankopen die voor jou geschikt is, vergelijking van de verschillende producten, je vindt het er allemaal.
[Taal: NL]
http://www.fwdmagazine.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZUINIG MET STRALING
Artsen schrijven soms iets te vaak een medische beeldvorming voor, of dat nu een radiografie is, een radioscopie, een CT scan of dergelijke. De FOD Volksgezondheid heeft nu een campagne bedacht om de mensen te wijzen op de gevaren van te frequente scans, en aan te sporen om telkens met je arts te overleggen of een dergelijke beeldvorming wel nodig is. (Met dank aan Aline voor de tip)
[Taal: NL]
http://www.zuinigmetstraling.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOOKS IN BELGIUM

Nieuwe boeken zijn duur. Maar gelukkig kan je boeken ook tweedehands kopen, en zo nog een centje overhouden om een volgend boek aan te kopen. Althans, dat geldt bij papieren boeken, want bij e-boeken kan je dat helaas niet!
Deze wesite wil je helpen om tweedehandsboeken te kopen/verkopen. Het laat je daarbij ook zoeken op eerstedrukken, gesigneerde boeken, en hele reeksen. Om te ontdekken.
[Taal: NL]
http://www.booksinbelgium.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: READING AND ART
Een blog dat maar één ding doet: afbeeldingen zoeken van schilderijen waarop iemand voorgesteld wordt die een boek aan het lezen is. En dat al doet sinds 2011. Duizenden afbeedingen bevat het blog al. Een knappe verzameling! (bron: @bnox).
[Taal: ENG]
http://readingandart.blogspot.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER FOTOWEDSTRIJD

Op deze pagina kan je een hele reeks inzendingen bewonderen voor de fotowedstrijd van National Geographic. En ze zijn echt wel indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://photo.sf.co.ua/id428


VRIJDAG MULTIMEDIA: SWISS ARMY MAN
Een ongelooflijk knappe computeranimatie. Het doet een beetje denken aan de larry-games van vroeger, met dit verschil dat alles in vloeiende bewegingen gaat, dat je commando's gewoon in het beeld kan typen, en dat alles zich in de browser afspeelt. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://swissarmyman.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Uber en Jupiler bundelen krachten voor fanpakket Rode Duivels
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/uber-en-jupiler-bundelen-krachten-voor-fanpakket-rode-duivels
- Volg het EK met Google
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/volg-het-ek-met-google


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'iPhone 6 lijkt te veel op Chinees toestel'
http://www.ad.nl/nieuws/iphone-6-lijkt-te-veel-op-chinees-toestel~a6ead0ea/
- Privacywaakhond wijst bedrijven op regels wifi-tracking
http://www.ad.nl/binnenland/privacywaakhond-wijst-bedrijven-op-regels-wifi-tracking~a8ef66d2/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Snuif de EK-sfeer op met deze voetbalplaylist
http://elektrozine.be/snuif-ek-sfeer-op-voetbalplaylist/
- Voetbal kijken op televisie of projector? De voor- en nadelen opgesomd
http://elektrozine.be/voetbal-kijken-op-televisie-projector-en-nadelen-opgesomd/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Anonymous hacker laat Daesh-twitter accounts pro-holebi tweeten
http://computertaal.info/2016/06/16/anonymous-hacker-laat-daesh-twitter-accounts-pro-holebi-tweeten/
- ScanFS: doorzoek je pc
http://computertaal.info/2016/06/14/scanfs-doorzoek-pc/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Proximus voert proef uit met combineren bandbreedte van vast en mobiel netwerk
https://tweakers.net/nieuws/112655/proximus-voert-proef-uit-met-combineren-bandbreedte-van-vast-en-mobiel-netwerk.html
- Toetsingsbureau waarschuwt voor grote complexiteit eID-programma
https://tweakers.net/nieuws/112657/toetsingsbureau-waarschuwt-voor-grote-complexiteit-eid-programma.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Onderzoek hacking Belgacom loopt dood
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/onderzoek-hacking-belgacom-loopt-dood/article-normal-717543.html
- Goed nieuws voor ethical hackers: Google verhoogt beloningen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/goed-nieuws-voor-ethical-hackers-google-verhoogt-beloningen/article-normal-717669.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gent wil dé scale-up stad van België worden. Dit zijn de plannen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/gent-wil-de-scale-up-stad-van-belgie-worden-dit-zijn-de-plannen
- Waarom stopt Facebook met de 20% tekstregel en wat verandert er? Dit moet je weten:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-stopt-facebook-met-de-20-procent-tekstregel-en-wat-verandert-er-dit-moet-je-weten
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER WERKEN MET GOOGLE: MAAK MET SORTD LIJSTEN AAN
Sortd is een slimme skin voor je Gmail. HIermee vorm je je inbox om tot een reeks lijstjes, die je dan kan aanpassen om te passen in je workflow. Je kan de namen van de lijsten wijzigen, meer lijsten toevoegen en de volordde wijzigen. Dit alles met klikken en verslepen. Om uit te proberen.
http://www.sortd.com/?ic=producthunt&ref=producthunt


DE TIP VAN HANS: ALLES OVER VEILIGHEID IN HET SYMANTEC-DOSSIER MOBILE SECURITY
Mobile security wordt steeds belangrijker. Alleen een virusscanner op je pc is allang niet meer genoeg om kwaadwillenden buiten de deur te houden. De beveiligingssoftware van Symantec helpt je daarbij. In het dossier Mobile security geven we je tal van tips om je mobiele apparaten te beveiligen.
http://computertotaal.nl/partner/alles-over-veiligheid-in-het-symantec-dossier-mobile-security-77?utm_source=computer_totaal&utm_medium=email&utm_campaign=CT_nieuwsbrief_20160526
 
Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

UNIVERSAL SQL EDITOR
Windows all - shareware ($39)
Dit is een krachtig maar toch gemakkelijk te geruiken query tool voor ontwikkelaars van databases. Je kan elke ODBC compatibele database koppelen zoals Oracle, DB2, SQL Server, Sybase, enz. Je kan SQL queries en scripts bewerken, daarbij gebruik makend van het aanvullen vandoe, het markeren van syntax, en vele andere nuttige functies.
http://mingsoftware.com/universalsqleditor/
http://fileforum.betanews.com/detail/Universal-SQL-Editor/1204763417/1


VIVALDI VOOR WINDOWS


(Windows all - freeware)
Wil je eens een alternatieve browser uitproberen? Dan is dit het progje dat je moet downloaden. De browser werd gemaakt door de oprichters van de originele Opera browser. Het is de bedoeling dat de Vivaldi browser zich aanpast aan jouw surfgeschiedenis, om de content die jij aan het bekijken bent aan te vullen. Je kan hem ook volledig aan je smaak aanpassen, zoals bijvoorbeeld de tabblaadjes aan de zijkant zetten in plaats van bovenaan.
http://fileforum.betanews.com/detail/Vivaldi-for-Windows-64bit/1424205764/4
https://vivaldi.com/download/?lang=en


COMBINATIE CRYPTO-RANSOMWARE VACCIN UITGEBRACHT
Bitdefender heeft een nieuwe tool uitgebracht, die een vaccin moet zijn om jouw computer te beschermen tegen nu reeds gekende en toekomstige versies van de CTB-Locker, TLocky en TeslaCryp ransomare.
https://labs.bitdefender.com/2016/03/combination-crypto-ransomware-vaccine-released/


LICECAP: GIF MAKER

Met deze app voor Windows kan je GIF's maken, die leuke korte fragmenten met bewegende beelden in een zichzelf herhalende loop. Maar hoe maak je die? Met bijvoorbeeld deze tool, bedoeld voor Windows.
Het is wel een tool waaraan je even moet wennen, want je begint met een blanco scherm waarop je onderaan enkel een balkje ziet waarop je het maximum FPS (frames per seconde) en de grootte bepaalt in ... pixel x .. pixel en de button "record". Deze tool is dan ook vooral bedoeld om dingen op te nemen op jouw scherm. Je kan dus de afmetingen van de opnamen aanpsassen zodat zij exact het gedeelte van je scherm bedekken dat jij wil opnemen, met klikken en slepen.
Je klikt op Record om de opname te beginnen, en op Stop om te eindigen. Maar je kan ook op Pause klikken, en dan op INsert om tekst kaders toe te voegen. Bij die tekst kan je via het Duration field bepalen hoe lang jouw tekst te zien is.
Heel basic, weinig toeters en bellen, maar het werkt en is ideaal om de werking van een progje uit te leggen bijvoorbeeld.
http://www.cockos.com/licecap/


MEERKAT: VIDEO CHAT
En voor wie zich afvraagt hoe het eigenlijk gesteld is met Meerkat, die andere livestreaming app die meteen na zijn lancering uit de markt gedrumd werd door Periscope? Wel, Meerkat bestaat nog. Het heeft zelfs heel onopvallend in februari een nieuwe groep video chat app uitgebracht, Houseparty. Die moet je dan toch eens snel uittesten!
http://www.recode.net/2016/6/15/11947768/meerkats-new-video-app-houseparty
http://joinhouse.party/


VRIJDAG APPD-DAG: BUMBLE, KIEES JE PARTNER OP MUZIEKKEUZE
Is het omdat de app gemaakt werd door een dame? Feit is dat de dating app Bumble een andere benadering hanteert om een partner te zoeken: via je muziekkeuze. Je kan Bumble namelijk koppelen aan je Spotify account, zodat in jouw profiel ook de artiesten vermeld staan die jij het vaakste beluistert.
Misschien is dat voor jou niet meteen een criteria dat je zou hanteren om een date of een vriendje te kiezen, maar voor ons zou het wel werken. Een uitgebreide besprekin bij TechCrunch.
https://bumble.com/
https://techcrunch.com/2016/06/15/bumble-is-partnering-with-spotify-so-you-can-swipe-based-on-someones-favorite-music/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als we denken zoals iedereen, mogen we onze mening vrij uiten.
-Rik Torfs-