Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/6/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 908 van 20/6/2015Gegroet lezer,

Deze week zijn flarden van verschillende berichten en nieuwscommentaren in ons hoofd blijven hangen. Er is het feit dat Facebook tracht nieuwssites te overtuigen om hun nieuws via deze sociale netwerksite te brengen. En ja, op onze eigen bescheiden manier zijn wij ook een nieuwssite.
Er is het feit dat Facebook een ongelooflijke springplank is om lezers te lokken, alhoewel de algoritmes die artikels na een "like" in iemands newsfeed laten belanden heel ondoorzichtig zich.
En dan is er ook nog het feit dat de Belgische privacycommissie Facebook aanklaagt, wegens inbreuken op de privacy, en dan met name omdat mensen die niet ingelogd zijn op Facebook, zelfs geen Facebook account hebben, toch gevolgd worden door Facebook.

Nadenkend over deze feiten, knikken we dan even. Ja, als uitgever van een e-zine lopen wij ongelooflijke "opportuniteiten" mis, om het in marketing jargon te zeggen, om meer mensen te bereiken, doordat wij niet op de Facebook-trein springen. Maar wanneer wij in datzelfde e-zine zo regelmatig kritische artikels schrijven over Facebook, en waarschuwen voor de privacy, dan vinden wij dat het niet past om met Facebook in zee te gaan.

Dat wij geen "Like" button onder onze artikels plaatsen kan ons misschien lezers kosten, en ons oubollig doen overkomen omdat wij niet "mee" zouden zijn. Maar eigenlijk is het iets waar wij , gezien de actie van de privacy-commissie, best wel fier over zijn. Want zo dwingen wij u niet om tegen heug en meug in het Facebook-avontuur te stappen...

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

TWITTER CEO DICK COSTOLO NEEMT ONTSLAG. EN WAT NU?
Verleden week kwam het nieuws toch nog vrij onverwacht: Dick Costolo, CEO van microbloggindienst Twitter, neemt ontslag tegen het einde van deze maand. Hij zal tijdelijk opgevolgd worden door Jack Dorsey.
Wat had de man verkeerd gedaan? Eigenlijk niets - het bedrijf zag zijn winst groeien. Het aantal actieve gebruikers groeide echter niet mee, en de beleggers zagen dat als een bedreiging, want zonder gebruikers geen advertenties en dus geen inkomsten.

Maar misschien ligt de fout juist bij de beslissing om zoveel mogelijk gebruikers te hebben, op elk moment van de dag, en daarom Facebook-achtige functies in het leven te roepen? Er is een duidelijk onderscheid tussen Twitter en Facebook, en de meeste mensen weten dat intuïtief. Zij zullen geen foto van de pasgeboren baby op Twitter gooien (of hoogstens één, bij zijn geboorte). En foto's van copieuze maaltijden zal je er al evenmin aantreffen. Wel interessante links naar interessante artikels, aangedragen door interessante mensen die jij volgt, zonder ooit een reply op hun tweets te geven. Geen celebs, maar bijvoorbeeld een @janseurinck, een @bnox, een @netlash.

Dat vind je op Twitter, elke dag: interessante links - omdat jouw nieuwslijn bestaat uit mensen, websites, media die jij interessant vindt, niet omdat een algoritme die newsfeed samengesteld heeft.

En dat vind je ook op Twitter: nieuws. Waarheen gaan mensen, wanneer er iets gebeurt? Naar Twitter. Toen de aanslag op CharlieHebdo gebeurde in Parijs, en de dagen daarna, zat iedereen gekluisterd aan Twitter. Sneller dan radio of tv vind je daar het nieuws, met ooggetuigeverslagen - en soms ook met valse informatie, maar dat moet je erbij nemen.

En wat je ook op Twitter vindt, zijn soms beledigingen. Maar eerlijk gezegd hebben wij die zelf nog niet gemakkelijk in onze tijdlijn zien passeren. Bekijk je de commentaren bij Facebook echter, dan zie je daar heel vaak erg lelijke dingen staan, de beerput van de mensheid soms...

Kortom: Twitter is iets speciaals, en wellicht zijn wij niet de enigen die vinden dat dat speciale bewaard moet blijven. Het moet geen Facebook worden, het is geen Google Adwords. Het moet zich bij zijn eigen karakter neerleggenen ook de belegger moet dat doen.

Twitter heeft verleden week wel een heel opmerkelijke stap gezet, die volgens ons erg belangrijk en zelfs noodzakelijk was. Een stap die gebruikers gemakkelijker aan Twitter kan binden. De 140-karakters werd namelijk doorbroken. Niet in de gewone tweet, wel in de DM's, de direct messagings, de privéboodschappen die je iemand stuurt. Hiermee kan Twitter een tweede e-mail worden, zonder alle spam van je echte e-mail.

Lees wat verschillende commentaren zeggen over wat Twitter nu zou moeten doen: Mashable (1)en The Verge (2). Dat laatste commentaar geeft eigenlijk onze persoonlijke opinie ook weer.
http://mashable.com/2015/06/13/jack-dorsey-twitter-2/
http://www.theverge.com/2015/6/12/8769349/state-of-twitter-dick-costolo-jack-dorsey-ipoGAMERS: KOM AAN JE TREKKEN BIJ YOUTUBE GAMING
Twee berichtjes uit gamers-land. Om te beginnen eentje uit de Google-stal: het lanceert namelijk een "YouTube built for gamers". Een speciaal YouTube kanaal dus voor gamers, dat de concurrentie moet aangaan met Twitch.

Twitch? zal je zeggen. Tja, de meeste mensen, ook jonge internauten, kennen Twitch niet. Het is een website waar je in streaming belangrijke wedstrijden kan volgen van computergames, van gamers die echt op heel hoog niveau spelen. In onze contreien is dat niet zo populair, maar in landen zoals Zuid-Korea zijn dergelijke gamers echte superhelden.  En als je je afvraagt: wat is er nu zo spectaculair om te zien hoe enkele gamers online een spel spelen? Dan kan je je ook afvragen: wat is er zo spectaculair aan het bekijken van een voetbalmatch op tv...

Dit terzijde. Welnu, Google heeft dus een speciaal kanaal gecreëerd voor gamers, YouTube Gaming. Dat kan je volgen via de website maar ook via een app op je smartphone. Hier zal je alle games kunnen bekijken in streaming, terwijl het gebeurt, of in replay, on demand dus. 25.000 games zouden er een eigen pagina hebben waarop video's te zien zijn rond de games.

De dienst en bijhorende apps zouden deze zomer uitkomen in de VS en het VK. (1)
http://www.theverge.com/2015/6/12/8772097/youtube-gaming-twitchGAMERS LIVE: ESPORTS IN THE CINEMA

Of het bekijken van gamers ooit populair zal worden in onze contreien, is een vraag waarop Kinepolis wellicht binnenkort het antwoord kan brengen. Dan start de bioscoopketen namelijk met "eSports In The Cinema", een project waarbij je in de bioscoop op het groot scherm eSports events zal kunnen volgen, die via de satelliet gestreamd worden.

Kinepolis had eerder al dergelijke game-initiatieven genomen, waarbij finales van bepaalde games live gespeeld werden in de bioscoop, en op het groot scherm bekeken konden worden door alle aanwezigen. Maar tussen de sfeer van het lijfelijk aanwezig zijn van de gamers, het gezamenlijk kunnen aanmoedigen waarbij de gamer jouw sympathie ook hoort, en het enkel bekijken van de games op het grote doek ligt wellicht nog een groot verschil?

In elk geval: op 28 juli start 'eSports at the Cinema', met een documentaire over deze sport., gevolgd door een live eSports spektakel.
(afbeelding: digitaltrends.com)
http://www.kinepolis.be
http://www.gva.be/cnt/blpbr_01729951/kinepolis-lanceert-esports-in-the-cinema
MARKTVERSTORENDE DIENSTEN LEIDEN TOT NIEUWE INITIATIEVEN
Er is al veel gezegd en geschreven over "marktverstorende" diensten - diensten zoals Uber en AirBnB die vanuit het privé-aanbod vertrekken, en dat naast reguliere diensten zetten. Bij AirBnB verhuren particulieren een kamer voor lange of korte termijn. Bij Uber vervoeren mensen met hun eigen wagen andere mensen. De technologie die achter deze diensten zit is super-gebruiksvriendelijk, de prijzen zijn laag. De apps geven je alle mogelijke informatie, en betalen is heel eenvoudig.

Alleen zijn deze diensten niet alleen marktverstorend, maar ook niet-marktconform - zij houden zich niet aan de regels en wetten die voor regulieren diensten gelden, zoals brandvoorschriften bij de verhuring van kamers, of taxireglementen bij het vervoeren van mensen. Recent zijn Uber en AirBnB dan ook in aanraking gekomen met de wetgever, die hen daarvoor op de vingers getikt heeft. Dit weekend nog werd in eigen land aangekondigd dat de fiscus mensen die logies aanbieden via AirBnB nauwlettend in de gate zal houden, om te zien of zij deze inkomsten wel netjes aangeven.

Antwerp Tax doet het met een app


Maar het gezegde "je moet het kind niet met het badwater weggooien" indachtig, dient hierbij opgemerkt dat deze marktverstorende diensten wel degelijk een innoverend idee als basis hebben, en dat deze ideetjes nu stilaan opgepikt worden door de reguliere dienstverleners. Zij passen hun aanbod aan, om de concurrentie te kunnen aangaan met de nieuwkomers, en het is de consument die daarvan de vruchten plukt. Zo heeft een van de oudste taxibedrijven in Antwerpen, Antwerp Tax, nu ook eindelijk zijn app. Je kan volgen wanneer de chauffeur gaat komen, je bestelt gemakkelijk, geeft vooraf je bestemming in, enz. (1)

Alternatieve taxidiensten
En anderzijds zijn er nieuwe vervoersdiensten die het concept van Uber in het achterhoofd hebben, maar zich op niche-diensten toegelegd hebben. Het New York Times blog vertelt over een soort Uber voor kinderen, waarbij de kinderen van en naar school gebracht worden door vaste chauffeurs, in plaats van door ma en pa. Shuddle heet de dienst.

Er is Via, een car-pooling dienst die enkel voor Manhattan werkt. Er is Chariot, dat zich toelegt op pendelaars, en  enkel in de Bay Area werkt. Leap Transit heeft een pool met luxueuze shuttles die een vaste route afleggen, en waarbij je $2 per rit betaalt. Meer achtergrond bij NYTimes (2)

Valet Parking
Nog een andere innovatieve dienstverlening in de steden is het parkeren. In de steden zijn parkeerplaatsen echt moeilijk te vinden, en blokje rond rijden tot er een parkeerplaats vrij komt is wat je heel vaak moet doen. Dat is echter niet milieuvriendelijk, je verspilt energie, je bezoedelt de lucht, en bovendien blokkeer je het andere verkeer. Slimme jongens hadden een app bedacht waarbij je, wanneer je een parkeerplaats verliet, die kon laten overnemen door een ander en daar geld voor kon vragen. Een app die veel kritiek kreeg, want er werd iets verkocht dat niet van de chauffeur was.

Nu is er een ander parkeer-initiatief dat het licht gezien heeft, en waarbij dit probleem niet rijst: on-demand valet parking. Het principe is simpel: je rijdt met je auto naar een bepaalde plek, en bestelt tegen een bepaalt uur een "valet" of parkeergarage-assistent. Op de afgesproken plek neemt hij het stuur over, en jij kan gewoon naar je kantoor of vergadering gaan. De Valet zorgt dat jouw auto geparkeerd geraakt. Ben je klaar, dan bestel je via de app de Valet terug, en hij rijdt de auto voor. Is dat geen goede oplossing?
Ook hierover heef NY Times een artikel (3)
Je ziet het: er is nog altijd creativiteit bij de mensen. En daarbij de wetten respecteren kan ook!
https://play.google.com/store/apps/details?id=at.austrosoft.t4me.MB_Antwerpen
http://bits.blogs.nytimes.com/2015/06/10/new-ride-services-forge-own-specialized-paths/?_r=0
http://bits.blogs.nytimes.com/2015/06/10/parking-apps-face-obstacles-at-every-turn/GOOGLE: BEVEILIGING VOOR YAHOO ENMICROSOFT ACCONTS OP ANDROID, EN PRESENTATIES VEREENVOUDIGD
Twee berichten over Google. En we mogen met zijn allen dan al vaak kritiek hebben over het feit dat het bedrijf hiet niet altijd nauw neemt met onze privacy, het valt niet te ontkennen dat Google heel wat knappe dingen bedenkt en (meestal) gratis ter beschikking stelt.

Extra beveiliging voor Yahoo en Microsoft accounts
Eerst een berichtje over Gmail. Verleden jaar kreeg de Gmail app voor Android een grote update, waardoor je ook externe mail-accounts kon toevoegen aan je Gmail, zoals die van Yahoo of Microsoft. En in de nieuwste update worden die externe accounts ook beter beschermd.

Google heeft namelijk Oauth ondersteuning toegevoegd voor de Yahoo en Microsoft accounts. Daardoor krijg je een extra laag beveiliging, en kan je gebruik maken van beveiligingstools zoals twee-stappen verificatie, en extra veilige recovery van je account.

WebProNews heeft er meer over (1). De Google App downloaden doe je via de tweede link. (2)

Presentaties via Chromecast
Een tweede bericht betreft Google Slides, de tegenhanger van Microsoft's PowerPoint. Een mooie presentatie maken is één, maar die ook goed presenteren is twee. Want bij zo'n presentatie, die je vaak op verplaatsing moet doen, is het altijd een hele karwei om je computer aan te sluiten op de aanwezige installatie, ben je ongetwijfeld een of andere kabel vergeten, enz.

Daar komt nu verandering in, tenminste wanneer je met Google Slides werkt. Die ondersteunen nu ook Chromecast, zodat het heel gemakkelijk wordt om je presentatie op het grote scherm te beamen. En terwijl je presentatie op het grote scherm vertoond wordt, kan je je klein scherm gebruiken om de dia's door te schuiven, om je notities te raadplegen, en op schema te blijven met de ingebouwde timer.

Je kan zelfs, als je een goede internetverbinding hebt, je presentatie brengen vanop het web, maar dan moet je wel Chrome als browser gebruiken en de Google Cast extensie geïnstalleerd hebben.

Deze extra functies, zo weet WebProNews (3) te vertellen, zitten in de nieuwste versie van Google Slides voor ANdroid of iOS.
http://www.webpronews.com/google-just-made-it-easier-to-give-presentations-2015-06
http://www.webpronews.com/gmail-adds-security-for-yahoo-microsoft-accounts-on-android-2015-06
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.gm
NIEUWE MESSAGING-APP JOTT VEROVERT DE TIENERHARTEN

Tieners houden van chatten en berichtjes versturen. Als je ze liet doen, dan liepen ze de hele tijd rond met hun ogen gericht op het scherm van hun foontje, en de duimen op de toetsten om boodschapjes te schrijven. Er is echter één probleem: berichtjes kosten geld. En een nieuwe app, Jott, zou daarom een steile klim maken in de populariteit bij de tieners.

Jott werkt namelijk zonder data-abonnement, en zelfs zonder WiFi verbinding. Er wordt wel gebruik gemaakt van mesh networking: via Bluetooth Low Energy of een router die een bereik heeft van 30 meter kunnen de tieners chatten met mensen in hun omgeving. Het werkt dus eigenlijk een beetje zoals Firechat, met dit verschil dat deze laatste voor groepsboodschappen bedoeld is, terwijl Jott individuele boodschappen kan sturen.

Jott heeft momenteel een half miljoen actieve gebruikers, waar het enkele maanden nog 150.000 gebruikers had. De app staat, volgens App Annie, in de Top 75, en klimt elke dag verder. 15.000 to 20.000 gebruikers per dag zouden er bijkomen.

Wij hebben nog geen weet van Jott. Wij zijn dan ook geen tieners; Maar het lijkt ons wel dat dit een grote hit kan zijn op de scholen en campussen...
http://jott.com/
http://techcrunch.com/2015/06/08/messaging-app-jott-is-blowing-up-among-junior-high-and-high-schoolers/#.hzp6ul:2PmvLASTPASS GEKRAAKT - PASWOORDEN NIET IN GEVAAR
Wat hebben LastPass,  Kaspersky, VPN en Tor met elkaar gemeen? Dat zij allemaal gekraakt zijn! Drie berichten vandaag over toch wel ernstige inbreuken op security. Zij bewijzen hoe niets of niemand veilig is, en hoe slim hackers wel zijn

Het eerste bericht betreft LastPass, een van de meest gebruikte paswoord managers ter wereld. Wie om zijn beveiliging geeft, gebruikt sterke paswoorden. Maar dat is altijd een probleem. Een echt sterk paswoord kan je moeilijk onthouden, want het bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. En dus schrijf je het ergens op - waarmee je dat paswoord opnieuw in gevaar brengt. Of je gebruikt een paswoord manager, die automatisch voor jou alle paswoorden onthoudt en invult.

Een veilig systeem... tot ook die paswoord manager gekraakt wordt. Dat overkwam LastPass deze week. Het bedrijf heeft het nieuws onmiddellijk bekend gemaakt. Daarbij wordt beklemtoond dat de paswoorden zelf veilig zijn, want de hackers kregen die niet in handen.

Waar ze wel de toegang van forceerden, waren de e-mailadressen en informatie voor het recupereren van paswoorden, die zogenaamde veiligheidsvragen. En dat is eigenlijk even erg. Want nu kan de hacker zich als jou voordoen, beweren het paswoord verloren te zijn, en met de veiligheidsvraag toch toegang krijgen tot jouw paswoorden.

Meer nog: deze veiligheidsvraag zal je wellicht ook bij andere diensten gebruikt hebben, en zo zouden de hackers ook daar toegang kunnen forceren tot jouw account.

Geen goed bericht dus. Maak je gebruik van LastPass, dan doe je er best aan meteen je master-paswoord te wijzigen en de informatie in de veiligheidsvraag.

Meer blij LastPass zelf en CNet. Webwereld heeft meteen enkele raadgevingen uitgebracht voor een veilig LastPass-gebruik. (3)
http://www.cnet.com/news/vast-majority-of-users-safe-after-hack-lastpass-ceo-says/
https://blog.lastpass.com/nl/2015/06/lastpass-security-notice.html/
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/agressief-nieuw-computervirus-treft-ons-land-video/video-iwatch-579015.html
CHINESE HACKERS KRAKEN VPN EN TOR
Nog een sneu bericht, vooral voor mensen in China die politiek actief zijn. Het land heeft nog altijd geen politieke openheid, en dissidentie wordt nog altijd afgestraft. Voor activisten is het heel belangrijk dat zij in alle vertrouwen kunnen communiceren, zonder dat de overheid mee kijkt of luistert. Zij maken daarom vaak gebruik van diensten die hun identiteit beschermen, zoals VPN's (virtual private networks) en Tor.

Welnu, het blijkt dat Chinese hackers erin geslaagd zijn Chinese gebruikers van VPN's en Tor te identificeren. Zij stalen de namen, adressen, het geslacht, geboortedatum, mail adres, telefoonnummer en zelfs de browser cookies van de gebruikers. Dat konden zij doen, omdat die gebruikers op dat moment ingelogd waren op één van 15 bekende Chinese internetportals, zoals Baidu of Alibaba, en... die niet de nodige patch uitgevoerd hadden om een bekend lek te dichten. (1)

In de VS was er dan weer het bericht dat de hack die verleden week bekend werd, en waarbij de persoonlijke gegevens van overheidspersoneel gekraakt waren, veel omvangrijker is dan eerst gedacht. Het gaat namelijk om een dienst die de achtergrond van dergelijke personeel moet onderzoeken, waardoor er dus héél veel persoonlijke informatie over deze mensen in de dossiers staat. Wat identiteitsdiefstal een fluitje van een cent maakt.

Enkele Amerikaanse vakbonden hebben daarom een klacht ingediend tegen de verantwoordelijken van de dienst. Zij vinden dat het niet kan dat de werknemers aan dit gevaar blootgesteld zijn. En kan je ze ongelijk geven? Wanneer je tijdens je werk blootgesteld bent aan fysieke gevaren, dan is je werkgever verplicht om allerlei maatregelen te nemen om je daartegen te beschermen. En gebeurt er toch iets, dan zal zijn verzekering jou dekken.

Maar wanneer je persoonlijke gegevens gekraakt worden, treft de werkgever dan geen blaam? Al deze Amerikaanse ambtenaren moeten de rest van hun leven ongerust zijn, want elke dag kan er iemand hun identiteit gaan stelen. Zij kunnen toch niet hun naam, voornaam, of zelfs geboortedatum gaan wijzigen? Moeten zij gaan verhuizen?

Meer bij TechDirt
http://www.nytimes.com/2015/06/13/technology/chinese-hackers-circumvent-popular-web-privacy-tools.html   
https://www.techdirt.com/articles/20150611/17094731319/hack-federal-govt-employee-info-is-much-much-worse-than-originally-stated-unencrypted-social-security-numbers-leaked.shtml1KASPERSKY LAB
En dan is er nog het verhaal van Kaspersky Lab. Het bedrijf zelf is gespecialiseerd in beveiligingssoftware, en het zal dan ook heel wat moed gevergd hebben om verleden week een persbericht de wereld in te moeten sturen dat het zelf gehackt werd!

De hack zou al enige tijd geleden uitgevoerd zijn, en de hackers zijn erg sluw tewerk gegaan. Het blijkt namelijk dat zij certificaten gestolen zouden hebben bij het Chinese bedrijf Foxconn, de bekende fabrikant van de iPhone en Apple in opdracht van Apple. Met die certificaten werden router en andere toestellen in de waan gebracht dat bepaalde software die op deze toestellen afgestuurd werd, legitieme updates waren. En zo konden de hackers zich toegang verschaffen tot deze toestellen, en andere informatie bemachtigen.

Het hele verhaal lees je bij Darkreading.
http://www.darkreading.com/application-security/cyberspies-stole-legit-digital-certificates-to-mask-their-malware/d/d-id/1320862GEVAARLIJKE MAIL WAART ROND IN HET LAND
Heb je nog niet de daver op het lijf na de voorgaande berichten? Dan doen wij er nog een schepje bovenop! Via DataNews kan je deze video bekijken, waarin je gewaarschuwd wordt voor een gevaarlijke mail die circuleert. Hij zou uitgaan van  Intrum Justitia, en vraagt om betaling van een factuur die zich in bijlage bevindt. De mail is in perfect Nederlands opgesteld, en je zou dan ook helemaal geen wantrouwen koesteren. Vooral niet omdat het mailadres van de afzender lijkt te kloppen, en de link in de mail zelf ook naar het correcte webadres van het bedrijf Intrum Justitia (dat tussen haakjes helemaal niets met deze zaak te maken heeft!) verwijst.

En de bijlage is een gewone .doc, waarop je antivirussoftware niet reageert. Niets aan de hand toch? Juist wel! Het document bevat namelijk een virus, dat meteen al jouw documenten gaat versleutelen. Wil je de sleutel krijgen om de documenten terug te decoderen, dan moet je betalen.

IJzingwekkend! Wees dus voorzichtig...
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/agressief-nieuw-computervirus-treft-ons-land-video/video-iwatch-579015.html?utm_source=Newsletter-16/06/2015&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDATANNL&M_BT=1452848496298NIEUWSSITES ZIJN VERANTWOORDELIJK VOOR COMMENTAREN IN EUROPA
Een heel belangrijke beslissing: het Europees Hof van de Mensenrechten heeft beslist dat een online nieuwssite verantwoordelijk is voor de content van door gebruikers geplaatste commentaren op de website.

De zaak waarin het vonnis uitgesproken werd is Delfi AS vs. Estonia. Delfi is een grote nieuwssite in Estland, die een artikel gepubliceerd ahd over een bedrijf dat ferrydiensten aanbiedt. In de commentaren op het artikel uitten vele gebruikers hun ongenoegen over het bedrijf, en sommige van die postings waren beledigend en zelfs bedreigend. Het ferrybedrijf schakelde zijn advocaten in, en na zes weken heeft Delfi de beledigende commentaren verwijderd.

Maar dat was niet voldoende voor de overheid van Estland. Die meende namelijk dat de nieuwssite had moeten anticiperen dat er negatieve commentaren zouden komen, en dat de site daarom verantwoordelijk was voor die commentaren. De nieuwssite trok naar het Hof voor de Rechten van de Mens in de hoop het eerste vonnis te doorbreken, maar de rechter daar gaf de rechtbank gelijk.

Daarbij voegde het Europees hof er wel aan toe dat deze verantwoordelijk niet geldt voor fora, wel voor nieuwssites dus. Een heel belangrijke uitspraak. TechDirt gaat er dieper op in. En uiteraard is het heel interessant om de vele reacties van de lezers daarop te lezen... waarvoor TechDirt dan voortaan verantwoordelijk zou zijn?!
https://www.techdirt.com/articles/20150616/11252831361/huge-loss-free-speech-europe-human-rights-court-says-sites-liable-user-comments.shtml
http://marketingland.com/european-court-says-internet-news-portal-is-liable-for-user-generated-comments-132396
MOZILLA: WEBMAKER EN GRATIS SSL
Negen maanden heeft het geduurd, een heuse zwangerschap dus, eer de door Mozilla aangekondigde app Webmaker eindelijk uitgebracht werd, en dan nog in Beta. De bedoeling van het Webmaker programma is de gebruikers uit de hele wereld heel gemakkelijk sites en apps te laten maken. De Android app die nu uitgebracht werd, en in de Play Store verkrijgbaar is,  is helaas beperkt tot het maken van content op basis van tekst en afbeeldingen.

TheNextWeb bekeek de app en vertelt hoe je, wanneer je de app opstart, een reeks blanco pagina's te zien krijgt. Daar kan je dan tekst, foto's toevoegen van je camera of vanuit je galerij, die op het blad schikken, en zo een verhaal vertellen of een idee delen met anderen.

Is je project klaar, dan kan je het delen met anderen, die het dan kunnen bekijken en remixen om er hun eigen creatie van te maken. Mozilla heeft de app uitvoerig getest met mensen in Bangladesh, Kenya, Brazilië en India. (1)(2)

Een tweede bericht betreft niet meteen Mozilla alleen, maar wel een initiatief waaraan de Mozilla gemeenschap zijn medewerking verleent. Iedereen is het erover eens dat er meer versleuteling moet komen van websites, om de authenticiteit van de inhoud ervan te garanderen, en de privacy van de gebruiker. Maar voor die verhoogde veiligheid, herkenbaar aan het https:// in je adresbalk, te kunnen brengen moeten website een SSL-certificaat hebben dat bevestigt dat zij zijn wie zij beweren te zijn. En zo'n SSL-certificaat is niet goedkoop.

Het Electronic Frontire Foundation, Mozilla en anderen hebben daarom het initiatief genomen om zulke SSL)certificaten gratis aan te bieden. "Let's Encrypt", zo heet het project, en het maakt stilaan vorderingen. Einde juli zouden deze certificaten op beperkte schaal gelanceerd worden, en midden september zouden zij algemeen verkrijgbaar zijn. Meer lees je bij het project zelf (3).
https://webmaker.org/en-US
http://thenextweb.com/apps/2015/06/16/mozilla-launches-an-android-app-for-creating-content-in-local-languages/
http://letsencrypt.org/2015/06/16/lets-encrypt-launch-schedule.html
SNAPCHAT-GEBRUIKERS GAAN GRATIS RECLAME MAKEN VOOR BEDRIJVEN, EN HET NOG LEUK VINDEN OOK!
Eigenlijk is het niet mooi om het te zeggen, maar "loontje komt om zijn boontje" is wat bij ons opkomt wanneer we dit verhaal lezen. Het gaat om Snapchat, een social media tool waarmee je foto's kan delen met vrienden die na korte tijd terug verdwijnen.

Welnu, de meeste van die foto's bij Snapchat, en bij alle andere sociale netwerken trouwens, draaien om pochen: zie mij, ik ben hier in de Zoo, of hier op dit festival, enz. Snapchat heeft nu een manier gevonden om munt te slaan uit dat pochen.

Bij de dienst kan je namelijk je foto's opleuken door er een geofilter aan toe te voegen, een speciale laag bovenop de foto, die verwijst naar de locatie. Die geofilter draagt dan de naam van de plek, plus een symbool dat naar de plek verwijst. Denk aan een afbeelding van wolkenkrabbers wanneer de foto genomen wordt in Los Angeles bijvoorbeeld, of van veelkleurige parels in New Orleans.

Deze kleurrijke digitale stickers worden elke dag maar liefst meer dan 1 miljoen keer gebruikt op de postings! En Snapchat had een lumineus idee: waarom bedrijven niet de kans bieden om zelf ook een geofilter te maken? En zo gebeurde het: McDonald's werd de eerste om een geofilter te sponsoren. In heel de VS kan je voortaan je Snapchat foto opleuken met de illustratie van een dubbele kaasburger en een zakje frieten.


Met andere woorden: de gebruiker kiest er vrijwillig voor om reclame te maken, en hij vindt het blijkbaar nog leuk ook!
Meer bij L.A.TImes, en bij Business Insider vind je een video met de maker van Snapchat, die al deze geniale invallen heeft...
http://www.latimes.com/business/la-fi-0613-snapchat-geofilters-20150616-story.html#page=1
http://uk.businessinsider.com/what-is-snapchat-2015-6?op=1?r=US
APPLE: PLATENLABELS BOOS, EN TRAGE REACTIE OP BEVEILIGINGSLEK
Om zoveel mogelijk gebruikers over te halen gebruik te maken van zijn nieuwe muziekstream-dienst Apple Music, heeft Apple beslist dat de eerste drie maanden gratis zullen zijn. In de hoop uiteraard dat daarna de gebruikers massaal zullen overstappen op het betalende model van 9,99 euro per maand (of 14,99 voor de gezinsfomule). Tof van Apple dat het de gebruikers 3 maanden gratis muziek schenkt, niet?

Maar de waarheid ligt anders. Want de rekening voor die 3 maanden schuift Apple netjes door naar de labels: zij krijgen de eerste drie maanden geen cent te zien. En dat zint de labels uiteraard niet! Enkele Britse labels zouden volgens de Britse krant The Telegraph aangekondigd hebben dat zij helemaal geen zin hebben om met die voorwaarde akkoord te gaan, en geen contract met Apple zullen tekenen. Wat betekent dat je bepaalde artiesten van grote naam, zoals Adele, net in de cataloog vinden zal (1).

Lek na 6 maanden nog altijd niet gepatcht...
En er is nog meer kommer en kwel voor Apple. Het bedrijf kreeg namelijk kritiek omdat het niets gedaan heeft met informatie over een gevaarlijk beveiligingslek, waardoor paswoorden gekraakt kunnen worden en de beveiliging in de App Store omzeild kan worden. De juiste details van het lek vind je bij The Register (2).

Onderzoekers hadden het lek al in oktober verleden jaar ontdekt, en aan Apple doorgegeven. Dat had de wetenschappers gevraagd het lek stil te houden, wat die ook netjes gedaan hebben. Maar nu blijkt dat in de nieuwste versies van iOS en OS X het lek nog altijd niet verholpen werd, trekken zij aan de alarmbel.

Ter verdediging van Apple's 'laksheid' om dit lek aan te pakken, kan aangevoerd worden dat Apple wellicht zijn prioriteiten anders gelegd heeft. De manier om de paswoorden te bemachtigen is inderdaad wel wat omslachtig, zodat je geen massaal misbruik van het lek mag verwachten.

Toch blijft er iets in het artikel van The Register in ons achterhoofd hangen. Namelijk de zin dat alle fouten die nu ontdekt werden, te maken hebben met de mechanismes om tussen verschillende apps bronnen te delen. Iets waarmee Microsoft in het verleden ook te maken had - om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken, had het iets teveel van de veiligheid en de tussenschotten opgeofferd. Met jarenlange problemen qua beveiliging tot gevolg, die Microsofts reputatie een grote deuk gegeven hebben. Hopelijk staat dit lot Apple nu niet te wachten...

Het artikel bij The Register is in elk geval aanbevolen (zij het technische) lectuur. Ook Ars Technica schrijft erover (3)
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/digital-media/11679030/Record-labels-attack-Apple-deals-that-would-leave-them-completely-screwed.html
http://www.theregister.co.uk/2015/06/17/apple_hosed_boffins_drop_0day_mac_ios_research_blitzkrieg/
http://arstechnica.com/security/2015/06/serious-os-x-and-ios-flaws-let-hackers-steal-keychain-1password-contents/ 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NEST WORDT OOK EEN BEVEILIGINGSCAMERA
Nest, de slimme thermostaat / rookdetector met internetaansluiting, die je via een app bedienen kan, heeft er nog een functie bijgekregen: de Nest Cam. Een jaar geleden had Nest het bedrijf Dropcam overgenomen, dat bekend staat voor de kleine handige camera's die je ergens gewoon moet "droppen", waarna je die meteen kan gebruiken. Via het internet kreeg je toegang tot de beelden van de Dropcam, en je kon zelfs praten met de persoon in de kamer bijvoorbeeld.

Welnu, deze functies werden in de Nest Cam ingebouwd. De Nest Cam neemt beelden op in 1080p video bij een snelheid van 30FPS (frames per second), en heeft een gezichtsveld van 130°. Ook nachtvisie is voorzien, aangedreven door 8 infrarode LED's die in de camera ingebouwd zijn. Het toestel is voorzien van een voet met een magneet, zodat je de cam bijvoorbeeld op de deur van je ijskast kan 'plakken', maar je kan ook gebruik maken van een statief.

De beelden kan je live streamen naar toestellen die iOS 8 of Android 4.0 (of hoger) draaien. Maar er is ook een abonnementsdienst waar beelden bewaard worden zodat jij ze later bekijken kan. De prijs van dat abonnement is afhankelijk van de bewaarperiode (10 tot 30 dagen) en start aan $10 per maand.

Een uitgebreide beschrijving bij The Verge.
http://www.theverge.com/2015/6/17/8793685/nest-cam-security-cam-announcementGOOGLE, MICROSOFT, MOZILLA, APPLE WERKEN AAN WEBASSEMBLY

De groten van het web werken aan een nieuwe standaard, om applicaties op het web te laten draaien. Momenteel wordt veel gebruik gemaakt van JavaScript, waarbij gewone tekstbestanden vanop de server naar jouw computergestuurd worden, en daar door de JavaScript Engine uitgevoerd worden.

Bij de nieuwe standaard, WebAssembly, zouden het binary bestanden zijn die over en weer gaan, omdat die nog beter gecomprimeerd kunnen worden. Dit zou ertoe moeten leiden dat toepassingen in de browser haast even snel kunnen draaien als native apps.

De exacte uitleg vind je bij Ars Technica en TechCrunch. Als wij het goed begrepen hebben, wil dit zeggen dat we van het tijdperk van de "apps" terug gaan naar het tijdperk van de browser, en de daarbij horende interoperabiliteit. En dat is een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen!
http://techcrunch.com/2015/06/17/google-microsoft-mozilla-and-others-team-up-to-launch-webassembly-a-new-binary-format-for-the-web/
https://github.com/WebAssembly
http://arstechnica.com/information-technology/2015/06/the-web-is-getting-its-bytecode-webassembly/ 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** SABAM wil dat bloggers een vergoeding betalen voor het embedden van YouTube clips op hun site. De auteursrechtenvereniging legt hiermee de Europese rechtspraak naast zich neer. Minister Kris Peeters probeert om tot een vergelijk te komen, maar neemt hierbij een afwachtende houding aan.
http://newsmonkey.be/article/46142

*** Spotify als coach: een review
http://www.slate.com/articles/technology/technology/2015/06/spotify_running_the_new_music_streaming_feature_is_nifty_but_stifling.single.html

*** Belgian privacy watchdog takes Facebook to court over “flagrant and massive” privacy law violations
http://tech.eu/news/belgian-privacy-commission-sues-facebook/

*** Google Maps Now Warns You If You Are Navigating To A Place That Will Be Closed When You Arrive
Google Maps Now Warns You If You Are Navigating To A Place That Will Be Closed When You Arrive

*** European authorities bust cybercrime gang that hijacked business payments
http://www.pcworld.com/article/2933932/european-authorities-bust-cybercrime-gang-that-hijacked-business-payments.html

*** Spotify’s new Rewind feature builds playlists from the past
http://venturebeat.com/2015/06/14/spotifys-unreleased-rewind-feature-applies-your-taste-to-different-decades/

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTECH45 #248: EEN ASPERGERIAANSE ÜBERNERD

Het is al enkele weken geleden dat wij nog over deze Vlaamse podcast bericht hadden, maar dat wil niet zeggen dat wij die niet meer beluisteren. Nee hoor, wij zijn elke week trouwe luisteraars, en steken elke week weer nieuwe dingen op. Het is bovendien leuk dat de karakters van de verschillende leden aflevering na aflevering steeds duidelijker worden, als vertrouwde vrienden. En ze hebben heus wat zinnigs te zeggen hoor :)

Zoals in de uitzending van woensdag 10/6. De opname werd met opzet verzet van de normale dinsdag naar woensdag, omwille van de aankondigingen op de WWDC conferentie van Apple, zodat de teamleden het nieuws eerst even konden laten bezinken.

Hun standpunt over de nieuwe Apple Music dienst was heel verhelderend. Zo kwam je te weten dat er wel DJ's zullen draaien die afkomstig zijn van de BBC Radio 1, maar dat die in de VS zullen zitten. Het tijdschema zou eventueel tot een discrepantie kunnen zorgen tussen dag/nacht mood in wat je verwacht van je radio.

En ook dat er een groot verschil is tussen wat in de VS als radio beschouwd wordt (10 songs achter elkaar draaien, zonder enige menselijke stem) en de manier waarop wij hier in Europa, en in het bijzonder in België, als radio beschouwen, waar de menselijke stem en wat zij vertelt een hoofdrol speelt.

Kortom: opnieuw een aflevering vol leerrijke informatie... en humor!

Wil je de opname van de volgende aflevering live bijwonen? Dat kan - stem op dinsdag om 21u30 af op de website en klik op Luister Live
http://tech45.eu/2015/06/11/248-een-aspergeriaanse-ubernerd/
http://tech45.eu/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ervaring vertelt je wat je moet doen. Vertrouwen laat je toe het te doen.
-Stan Smith-


 
De nieuwe oogst


 

ONLINE DIAGRAMMEN MAKEN: GLIFFY

We zetten onze reeks met online tools om een diagram te maken verder. Dit is zo'n tool met veel opties, en bovendien de extra mogelijkheid om zelf een bibliotheek aan te maken van eigen objecten. Daarvoor moet je dan wel gratis registreren. Het bijzondere aan deze tool is dat je hem ook offline kan gebruiken, na registratie en installatie van de Google Chrome extensie.
[Taal: ENG]
https://www.gliffy.com/


ONLINE DIAGRAMMEN MAKEN: YUML
Dit is een tool die meer geschikt is voor technisch onderlegde mensen. Hij werkt met UML of Unified Modeling Language. Je maakt hier geen tekeningen, je tikt de UML markup in en drukt dan op de button Draw Diagram. Nadien heb je nog de opties om de richting van het diagram te wijzigen (van rechts naar links en omgekeerd, of van boven naar beneden) en de afmeting.
[Taal: ENG]
http://yuml.me/


ONLINE DIAGRAMMEN MAKEN:DESCRIBIO
Deze online dienst laat je flowcharts maken en diagrammen die een betere organisatie mogelijk maken. De documenten kan je voor eigen gebruik maken (privé) of om met anderen samen te werken. De simpele account is gratis, en er bestaan betalende opties.
[Taal: ENG]
https://www.describio.com/


LEREN PROGRAMMEREN: LEARNABLE

Wil je leren programmeren? Dan zijn er online heel wat bronnen die je de beginselen kunnen uitleggen van de verschillende programmeertalen. Learnable bijvoorbeeld, dat o.a. cursussen bevat over HTML&CSS, JavaScript, PHP, RUby, Design & UX, Mobile, Workflow. De vakantie staat voor de deur... je dacht toch niet dat je rustig kon gaan nietsdoen op het strand?!
[Taal: ENG]
https://learnable.com/


WAAR BEWAAR JE NU BEST JE FOTOALBUMS?
Je hebt zoveel mogelijkheden om je foto's te bewaren in de Cloud - Flickr, Google Photos, Shutterfly, Photobucket, Instagram, en zelfs Facebook. Maar welke is nou het beste geschikt voor jou? Dit artikel bij MakeUseOf vergelijkt de verschillende sites, en adviseert je welke site het beste is voor welk gebruik.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/online-photo-albums-host-free/


EXTENSIES MAKEN WEBSITES MOOIER: SHINE VOOR REDDIT

Sommige websites hebben handige informatie, maar kunnen best een facelift gebruiken voor hun lay-out. Dankzij deze extensies geef je de websites een veel beter uitzicht.
Zo bijvoorbeeld Reddit. Boordevol informatie, met erg boeiende discussies, maar de vormgeving is wat simpel. Met deze extensie voor Chrome krijg je een website met twee kolommen. Links de normale lijst met links. Rechts commentaren en voor sommige sites zoals YouTube en Imgur de content waarnaar verwezen wordt. Er is ook ondersteuning voor toetscombinaties om sneller te navigeren. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/shine-for-reddit-beta/acoiihnnfofnpbnofdcgcapbjlcopifa/related?hl=en
http://www.makeuseof.com/tag/5-browser-extensions-make-web-less-ugly/


EXTENSIES MAKEN WEBSITES MOOIER: MCREADABILITY
Sommige sites zijn echt rommelig. Er zijn zijbalken, pop-ups, en allerlei advertenties die de aandacht afleiden. McReadability is een bookmarklet dat zich in de knoppenbalk van je browser nestelt. Kom je op een site die je wil verbeteren, klik dan op de Bookmarklet en de tool zal de artikels extraheren uit de site, en die netjes in kolommen weergeven. Lezen zonder afleiding!
[Taal: ENG]
http://anoved.github.io/mcreadability/


EXTENSIES MAKEN WEBSITES MOOIER: TIMESIFY
Er zijn heel wat sensatiesites waar je lekkere roddels vindt, die je graag met rode oortjes verslindt. Want wie heeft nu geen stiekeme zonde? Alleen: je wil, tegenover je collega's op het werk, niet geweten hebben dat jij zulke sites leest. Deze extensie zorgt ervoor dat het net lijkt alsoft je de New York Times aan het lezen bent. Heerlijke camouflage!
[Taal: ENG]
http://www.timesify.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE REUZEN ZIJN ER WEER!

Elk jaar weer wordt Antwerpen opgeschrikt en ontroerd door het prachtig spektakel van De Reuzen. Grote beelden, mechanisch aangedreven door mensen die aan touwen trekken en zo de beelden laten stappen, liggen, zitten. Een indrukwekkend schouwspel, dat op 19,20 en 21 juni door Antwerpen trekt. Op de website lees je de achtergrond van de reuzen, en vind je een overzicht van hun parcours.
http://www.dereuzen.be/reuzen/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BIERWOORDENBOEK
We lusten allemaal graag een pintje, nietwaar? Maar er bestaan heel wat meer bieren dan gewoon een pintje of, zoals ze in Nederland zeggen, een Pilsje. Dit woordenboek door en voor de bierliefhebber leert je alles over bier. Wist je bijvoorbeeld wat een Duikboot is? Het is een combinatie van jenever met bier - en wij kunnen getuigen dat dit een heel gevaarlijke combinatie is!
http://www.bierwoordenboek.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HEBBAN
Een pracht van een boekensite, met heel veel opties. Je kan je favoriete schrijver volgen, boekhandels, uitgevers, leesclubs. Door commentaren te geven en kwoteringen aan boeken die je gelezen hebt, krijg je suggesties voor het volgende boek dat je zou moeten lezen. En natuurlijk zijn er heel, heel veel recensies van (vooral Nederlandstalige) boeken. De site heeft ook een erg interessante nieuwsbrief. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://www.hebban.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPECIEES IN PIECES

Deze website werd gemaakt door de Amsterdamse ontwerper Bryan James, die graag met de animatie-mogelijkheden van CSS speelt. Deze belangstelling heeft hij gecombineerd met zijn engagement voor de diversiteit in het dierenrijk, om deze website te creëren waar bedreigde diersoorten getoond worden. Best te bekijken met een Chrome browser.
[Taal: ENG]
http://species-in-pieces.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PALMOLIE
Een pracht van een voorbeeld hoe interactiviteit moet werken voor een nieuwssite. Het project werd uitgewerkt door The Guardian, en belicht een omstreden grondstof: Palmolie. In onze voedingsmidddelen wordt dit product steeds meer gebruikt, maar wij staan er niet bij stil dat de groeiende vraag naar palmolie betekent dat het Regenwoud gekapt wordt om deze olie te oogsten!
Kijk en bewonder... en hoop dat dit voorbeeld snel door andere media gevolgd zal worden!
[Taal: ENG]
http://www.theguardian.com/sustainable-business/ng-interactive/2014/nov/10/palm-oil-rainforest-cupboard-interactive?CMP=share_btn_tw


VRIJDAG MULTIMEDIA: BALANCE
Een heel stom spelletje, maar toch laat je je eraan vangen. In dit game ben je een van die jongleurs die borden op een stokje balanceren. Met dit verschil dat jij maar één bord moet balanceren, en dat het heel wat moeilijker is dan het eruit ziet!
[Taal: ENG]
http://www.mostaddicting.com/Balance.html

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(wat ze toch uitvinden...)
Superhandig: waterproof boeken voor in bad
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/superhandig-waterproof-boeken-voor-in-bad
en:
Super slimme drinkfles die zegt wanneer jij moet drinken
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/super-slimme-drinkfles-die-zegt-wanneer-jij-moet-drinken


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(speel nooit zelf voor detective!)
Tiener vermoord na opsporen gestolen iPhone met app
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4080488/2015/06/18/Tiener-vermoord-na-opsporen-gestolen-iPhone-met-app.dhtml

 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(voor op de festivals...)
Ultimate Ears pakt het speelser aan met de Roll-speaker
Een 360°-geluid, een waterproof ontwerp en een supercompacte vormgeving maken van de Roll dé ideale festival- en reisgenoot.
http://www.elektrozine.be/ez/article/9262/Ultimate-Ears-pakt-het-speelser-aan-met-de-Roll-speaker.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

(wie steunt welk project?)
- Kickstarter gaat van start in België!!
https://www.digimedia.be/News/nl/18260/kickstarter-gaat-van-start-in-belgi.html

 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(mooie app)
Stripapp wordt Stripmunk en breidt uit!
http://computertaal.info/2015/06/16/stripapp-wordt-stripmunk-en-breidt-uit/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(handig voor Windows 10: een speciale cortana knop!)
Toshiba brengt voor Cortana geoptimaliseerde laptops uit
http://tweakers.net/nieuws/103789/toshiba-brengt-voor-cortana-geoptimaliseerde-laptops-uit.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be(Waarin een klein landje groot kan zijn: Facebook aanpakken!)
Privacycommissie eist 250.000 euro per dag van Facebook
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/privacycommissie-eist-250-000-euro-per-dag-van-facebook/article-normal-579989.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(de marketing mensen zijn dol op Facebook!)
Zo wapen je je tegen het nieuwe algoritme van Facebook:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/zo-wapen-je-je-tegen-het-nieuwe-algoritme-van-facebook

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  BETER WERKEN MET OUTLOOK: MAIL VERSLEUTELEN
Wil je bewijzen dat jouw boodschappen daadwerkelijk van jou afkomstig zijn, dan kan Outlook je mails cryptografisch ondertekenen. Je kan zelfs je hele mail en de bijlagen versleutelen, zodat enkel de ontvanger jouw mail kan lezen. Je moet uiteraard wel de sleutel met hem delen.
Ga hiervoor naar Bestand / Opties / Vertrouwenscentrum. Klik op Instellingen voor Vertrouwenscentrum, en in het volgende venster in de balk links op E-mail beveiliging.
Daar kan je nu de nodige opties aanvinken. Wil je je berichten digitaal versleutelen, dan moet je wel een digitale ID aanmaken en importeren. Heb je die nog niet, dan moet je de button Een digitale ID ophalen aanklikken. Dat voert je naar providers die zo'n ID kunnen verschaffen.BETER WERKEN MET OUTLOOK: ACCOUNTS TOEVOEGEN

Wellicht heb je meerdere e-mail adressen, zoals bij Gmail of Yahoo Mail. Het is gemakkelijk om alle mail van al die accounts op één plek te bekijken en bewaren. Om een extra account aan Outlook toe te voegen, ga je naar Bestand en klik je bij Accountgegevens op +Account toevoegen.
Je moet dan de instellingen van je mailprovider (Gmail, Yahoo en dergelijke) invullen; die gegevens moet je bij die provider vinden. Let op: Gmail geeft gratis toegang tot Pop3, voor Yahoo Mail moet je betalen om Pop3 toegang te hebben.
Om je Outlook.com mailaccount toe te voegen in Outlook 2013, moet je enkel je e-mail adres invullen en Outlook doet de rest.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SOUNDCLOUD VOOR WINDOWS


Windows - freeware
Met deze tool kan je muziek vinden die jou interesseert, en die rechtstreeks in het progje spelen. Maar je kan de muziek ook in de cache opslaan, om te spelen wanneer je geen internet-toegang hebt. Nadeel is wel dat sommige functies ontbreken, zoals het aanmaken van speellijstjes.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/soundcloud-shadow/a7b61957-b71d-4559-bffd-2ef0380038e3


BLUE FISH: EDITOR
Windows all - 4,3 MB - freeware
Deze open-source editor, een product van OpenOffice, bevat veel functies die erg interessant zijn voor programmeurs. programmeertalen worden herkend, de belangrijke tags van de syntax worden herkent, en er is een automatische inspringing waardoor de opbouw van de code gemakkelijker herkend wordt.
http://bluefish.openoffice.nl/index.html


GRATIS DIASHOW: CK FREE DIASHOW
Je hebt een heerlijke vakantie achter de rug, en je hebt een hele reeks mooie vakantiefoto's gemaakt. Nu ishet zaak om die netjes te presenteren, zodat je de foto's met vrienden kan delen. Je krijgt van ons in de volgende dagen enkele gratis tools die je helpen om de foto's mooi te verpakken - en zelfs op DVD te zetten, zodat je die kan opsturen naar oma of opa.
Om te beginnen is er CK Free Diashow. 2 MB groot, en dus perfect om mee te nemen op een USB stick, want de tool heeft geen installatie nodig. De tool maakt van je digitale foto's automatisch een diashow, met heel mooie overgangen.
http://www.pcwelt.de/downloads/CK-FreeDiashow-1222803.html
http://www.ck-software.de/diashow.htm


GRATIS DIASHOW: PICASA
Deze gratis beeldbewerker is verkrijgbaar voor verschillende versies van Windows. Hij is heel handig voor de meeste vaak gebruikte functies. En bovendien kan hij heel simpel een diashow aanmaken, die je dan op een DVD kan branden.
Windows - freeware
https://picasa.google.com/


SHARE: FACEBOOK MOMENTS
Facebook heeft een nieuwe tool uit die je ofwel zalig zal vinden, ofwel heel creepy. Bij deze tool wordt namelijk gebruik gemaakt van gezichtsherkenning om naar jouw vrienden foto's te zenden waarin zij voorkomen. Dat zou dus een eind moeten maken aan de ergeriljke gewoonte van je vrienden om foto's van jou te nemen op een feestje, te beloven dat hij/zij die wel zal doorsturen, om dan die belofte prompt te vergeten.
Een uitgebreide besprekin g bij TechCrunch. En bij Chip.de vind je een APK waardoor je kan problemen om de app nu al te installeren  - de app is momenteel eigenlijk alleen in de VS te verkrijgen.
http://techcrunch.com/2015/06/15/facial-recogbook/
http://beste-apps.chip.de/android/app/facebook-moments-apk-android-app,cxo.80184302/


FIREFOX OS DRAAIEN OP JE GEWONE ANDROID SMARTPHONE OF TABLET? HET KAN!


Mozilla heeft zijn eigen besturingssysteem uitgebracht als antwoord op Android: Firefox OS. Het is de bedoeling dat fabrikanten toestellen uitbrengen met dit nieuwe OS erop. Maar dankzij een slimme ontwikkelaar kan je dit besturingssystem nu ook op je gewone Android smartphone of tablet draaien.
http://beste-apps.chip.de/android/app/firefox-os-apk-b2gdroid-version-android-app,cxo.54781711/


AIRDROID: JE ANDROID BESTUREN VANUIT JE BROWSER
Voor Mac en WIndows
Deze software zorgt ervoor dat je de apps op je Android smartphone vanop je Mac of Windows computer gebruiken kan. Handiger, want zo heb je de beschikking over een klavier, wat toch altijd aangenamer typt. Je kan snel documenten overzetten, meldingen van de smartphone worden op je grote scherm gespiegeld, enz.
https://www.airdroid.com/


STUDIOLINE PHOTO CLASSIC: BEELDEN BEWERKEN


Windows Vista/7/8 - 48,4 MB - demo (30 dagen)
Er zijn heel wat plekken waar je foto's online kan bewaren, maar een goede beeldbewerker is altijd meegenomen. Je kan heel gemakkelijk de foto's in het programma importeren, zodat je beschrijvingen kan toevoegen en de foto's beter doorzoekbaar worden.
http://www.studioline.net/en/products/overview-photo-classic/
http://www.chip.de/downloads/StudioLine-PhotoClassic_13015035.html


VRIJDAG APPDAG: FIT IN JE HOOFD
We hebben vaak stress, en de vele meldingen via onze smartphone helpen niet om ook maar enige rust in ons hoofd te creëren. Deze website + app voor iOS en ANdroid wil helpen. Je kan een test doen om te zien in hoeverre jouw leven door stress bepaald wordt, je krijgt tips om je veerkracht te versterken.
[Taal: NL]
https://www.fitinjehoofd.be/


VRIJDAG APPDAG: FAMILIE VOOR DE ZOMERMAANDEN
Het is weer zover: de zomerperiode breekt aan op tv. Voortaan enkel herhalingen van herhalingen van herhalingen. En je favoriete soaps, Familie en Thuis, gaan ook al op vakantie! Gelukkig heeft VTM de verslaafden onder ons een zoethoudertje bezorgd: via de VTM-app kan je ook tijdens de zomermaanden nieuwe afleveringen bekijken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vmma.vtm.zenderapp&hl=nl


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Reik naar de sterren, zelfs als je daarvoor op een cactus moet staan.
-Susan Longacre-