Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/6/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 906 van 6/6/2015Gegroet lezer,

Een voorwoord dat geschreven wordt na het (uitgesteld) bekijken van de BBC-documentaire op Canvas "The men who made us fat". Waarin je leert hoe de voedingsindustrie door het aanbieden van steeds maar grotere porties, omdat daar het meeste winst te halen valt, ervoor zorgt dat wij met zijn allen, maar ook onze kinderen, steeds dikker en dus ongezonder worden.  Een onthutsend verhaal, dat wij je graag als kijktip willen meegeven (nog te herbekijken op Canvas tot 11/6, en wellicht ook nog via de website).

Wat deze editie van Netties betreft: het was weer een heel gevarieerde week. Wij gingen uitgebreid in op de vele nieuwigheden die voorgesteld werden op de I/O conferentie voor ontwikkelaars van Google. En ook op streaming muziek, waarbij de vraag gesteld wordt of dit niet tot een verschraling van onze muziekkeuze leidt.

Veel interessante artikels hebben wij voor u bijeengesprokkeld, en ook weer heel wat tools om uit te testen. Kortom: u hebt weer werk!

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende w

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE I/O: DIVERSITEIT EN ANDROID M
De I/O conferentie van Google was vooral voor ontwikkelaars bedoeld. Concrete projecten werden er dus niet echt voorgesteld, en evenmin producten die je morgen al in de winkel zal kunnen kopen. Wij gingen bij verschillende websites ten rade, om zoveel mogelijk informatie bijeen te schrapen.

Diversiteit
Om te beginnen een niet technologisch bericht: wat meteen opviel bij de keynote tijdens deze conferentie, was het feit dat de presentatie een toonbeeld van diversiteit was. Waar bij andere bedrijven zulke belangrijke evenementen vooral een zaak van mannen, en dan vooral blanke mannen was, waren er op het toneel van deze keynote mannen én vrouwen, en van verschillende huidskleuren. En dat is bemoedigend - want andere bedrijven zullen niet kunnen achterblijven. The Daily Dot heeft er een mooi artikel over. (1)

Android M
Er komt dus een nieuwe versie aan van het Android besturingssysteem, die logischerwijze de letter M meekrijgt, na de L van Lollipop. De voornaamste nieuwigheden daarin:
- Permissies voor apps: je zal voortaan op een simpele manier toestemming kunnen geven aan apps om je gegevens te gebruiken. Vroeger moest je, na installatie, een hele waslijst doorlopen. Voortaan zal je de app installeren, en wil de app iets gebruiken zoals je camera of microfoon, dan zal aan jou toestemming gevraagd worden.

- Linken: wanneer een app linkt naar het web, dan kan de ontwikkelaar daar extra effecten aan toevoegen via deze Chrome Custom Tabs. Apps zullen ook links kunnen controleren om sneller van de ene app naar de andere te schakelen.

- Batterij: door de "dozing" functie zou je batterij langer moeten meegaan. Wanneer de bewegingssensor van je toestel voelt dat het toestel niet beweegt, zal het in deze modus overgaan. Meldingen en alarmen zullen nog wel doorgestuurd worden.

- Ondersteuning voor USB C: dit nieuwe type USB-poort, waarbij je niet langer de stekker ondersteboven kan insteken, zou binnenkort door Android ondersteund worden.

- En, heel belangrijk: Android M zal ook het authenticeren via de vingerafdruk ondersteunen. Je zal zowel je toestel kunnen ontgrendelen, als toegang geven tot jouw informatie op het toestel via een vingerafdruk. De vingerafdruklezer is compleet digitaal, je moet je vinger gewoon op het glas leggen.

- Een andere tool die misschien wat creepy kan overkomen, is "Now on Tap". Het is een evolutie van Google Now, dat, op basis van de gegevens die het over jou heeft, automatisch relevante informatie voor jou neerzet in "cards". In de drie jaar dat Google Now bestaat heeft het heel wat informatie verzameld. Door de context van jouw locatie, je kalender, je inbox, je recente zoekopdracht te combineren, wil het ook cards laten verschijnen in de app waar je op dat moment bent, door in de app lang op de Home button te drukken.

Een praktisch voorbeeld daarvan geeft The Verge (3). Stel dat je in Whatsapp een boodschap doorkrijgt dat je de was moet ophalen bij de droogkuis. Of dat je met een vriend afspreekt in een restaurant. Druk lang op de home-button, en er verschijnt een card waarmee je een herinnering kan instellen voor het ophalen van de was. Of een card met informatie over het restaurant, inbegrepen reviews en een map. Handig.... maar creepy!
Android M kan nu reeds gedownload worden.(2)

http://www.dailydot.com/technology/google-io-diversity-apple/
http://android-developers.blogspot.nl/2015/05/android-m-developer-preview-tools.html?linkId=14571899
http://www.theverge.com/a/sundars-google/android-m-google-io-2015
GOOGLE I/O: ANDROID PAY, PROJECT SOLI EN PROJECT JACQUARD
Buiten het nieuwe besturingssysteem van Google werden nog andere projecten voorgesteld.

Android Pay
Dankzij de vingerafdrukscanner kan Google nu doen wat Apple ook doet: een systeem voor betalingen uitbrengen. Je betaalt gewoon met je smartphone via NFC technologie, in de winkel, on line, of in-app. Je bevestigt je aankoop met je vingerafdruk.
Wil dit nu zeggen dat Google Wallet verdwijnt? Neen, maar het krijgt wel een andere functie. Met Google Wallet kan je rechtstreeks betalen aan je vrienden en familie (als zij een Amerikaanse betaalkaart hebben) vanuit je Android of iOS toestel.
Android Pay zal trouwens ook beschikbaar zijn bij oudere toestellen (Android 4.4 Kitkat en hoger). Wie nu reeds een Google Wallet heeft, zal automatisch geüpgrade worden naar Android Pay, op basis van de reeds ingevoerde betaalkaarten. Wie bovendien Google Wallet wil gebruiken om person-to-person betalingen uit te voeren, zal een nieuwe versie van Wallet moeten downloaden (1)

Android Wear en Project Soli
Dit besturingssysteem voor smart watches kreeg ook een update, in de vorm van een "Always On" tool. Je zal apps naar keuze op het scherm kunnen zetten, zodat de informatie van die app altijd beschikbaar is, zelfs in een lage energiestand. Je moet dus niet meer op het scherm tikken om de app wakker te maken.
Er komen ook nieuwe polsbewegingen. Op en neer bewegen kan het scrollen vervangen, wanneer je je handen vol hebt. Je kan ook emoji's tekenen op je Android Wear slim uurwerk - wat je trouwens ook bij de Apple Watch kan doen.
Maar er is meer. Google heeft ook een Project Soli, dat een beetje doet denken aan de Kinect of Leap Motion. Omdat het scherm van je smartwatch kleiner is, heb je andere controllers nodig. Project Soli (het is nog toekomstmuziek) wil daarvoor een radar gebruiken op je watch, dat de bewegingen van je hand detecteert.
Engadget (2) omschrijft het als volgt: de chip herkent beweging, snelheid en afstand, en kan geprogrammeerd worden om de input te wijzigen op basis van deze gegevens. De bewegingen die je moet maken om het smartwatch te controleren zouden heel natuurlijk zijn, maar er zou wel een "hand motions vocabulary" komen. (2)

Echte wearables: je kleding
Google gaat nog een stap verder in "wearables". In de vorige concepten waren dat toestellen die je op je lijf draagt  zoals smartwatches. Met project Jacquard wordt de technologie ingebouwd in je kleding. Een innovatief project, dat uiteraard nog in zijn kinderschoenen staat. Geleiders zouden in stoffen geweven worden, die ervoor zorgen dat kleding kan dienen als touch sensoren, voor haptic feedback - of het nu gaat om je jeans, de stof van de autozetel, van je gordijnen enz. Over het moeizame traject van concept tot uiteindelijke samenwerking met Levi's, de fabrikant die een nieuwe stof "uitvond", lees je bij Wired. (3)http://venturebeat.com/2015/05/29/android-pays-debut-means-google-wallet-will-live-on-as-a-p2p-payments-app/
http://www.engadget.com/2015/05/29/atap-project-soli%20/
http://www.wired.com/2015/05/google-wants-turn-everything-wearable/GOOGLE I/O: PROJECT BRILLO, PROJECT VAULT
Er was inderdaad heel wat interessants te rapen op de I/O conferentie. Mooie technologieën, met een knap beeld van de toekomst. Of deze technologieën ooit werkelijkheid worden, is natuurlijk de vraag. Nog enkele projecten waaraan Google werkt:

Project Brillo
Dat is de naam van het besturingssysteem dat Google bedacht heeft voor zijn versie van het Internet of Things (IoT). Zoals je weet heeft Google Nest, de slimme thermostaat, een tijdje geleden gekocht, en uiteraard wil de zoekgigant op het vlak van IoT mee de toekomst bepalen.
Brillo zou dat mogelijk moeten maken. Het is een besturingssysteem dat afgeleid is van Android, dat weinig energie verbruikt en draadloos is. Het zou schaalbaar zijn om op alle mogelijke soorten Android toestellen gebruikt te worden. En er hoort ook een eigen programmeertaal bij, Weave, dat de communicatie mogelijk moet maken tussen het Brillo OS, het toestel en de cloud.
Google is tussen haakjes niet de enige die een OS voor IoT toestellen uitbrengt, en probeert een standaard te vestigen voor àlle IoT systemen. Maar dat is voer voor een ander artikel.(1)

Project Vault
En dan is er nog Project Vault. Dat is een beveiligde computer, die gek genoeg op een toestelletje zit zo groot als een microSD kaart. Vault heeft een speciaal beveiligingssysteem dat erg simpel zou moeten zijn, en compatible is met elk besturingssysteem, inbegrepen Android, Windows, OS X en Linux.
Tijdens een demo, zo vertelt TechCrunch, werd aangetoond hoe Vault gebruikt kan worden om een chat gesprek te beveiligen door de tekst te versleutelen. Een intrigerend project. Wordt het de opvolger van de chip op onze bank- of identiteitskaart bijvoorbeeld?(2)
Zo. Dat is genoeg Google voor één dag!

http://www.theverge.com/2015/5/28/8677119/google-project-brillo-iot-google-io-2015
http://techcrunch.com/2015/05/29/googles-project-vault-is-a-secure-computing-environment-on-a-micro-sd-card-for-any-platform/#.y7nnbs:oxhi
GOOGLE I/O: POLYMER, UPDATE VAN PLAY STORE
En dan tot slot het laatste hoofdstuk nieuwigheden uit de Google I/O conferentie voor ontwikkelaars. En dit is het deel dat écht de ontwikkelaars zelf betreft.

Polymer: nieuwe vorm van ontwikkelen
Op de conferentie heeft Google versie 1.0 aangekondigd van Polymr. Volgens de uitleg van CIO.Com is Polymer niet zozeer een nieuwe programmeertaal, als wel een verpakking. Traditioneel worden webpagina's gemaakt met een combinatie van HTML, CSS en JavaScript. Dat zorgt ervoor dat hetmoeilijk kan zijn om zo'n pagina te wijzigen, te debuggen en e onderhouden. Polymer zou deze drie talen in functionele componenten omvormen waarvan dan pagina's gebouwd kunnen worden die gemakkelijk herbruikt kunnen worden. (1)CocoaPods als ontwikkeltools
Ook ANdroid Studio 1.3 Preview werd voorgesteld. Dat biedt editing en debugging ondersteuning voor C++. Ontwikkelaars krijgen toegang tot verschillende Software Developer Kits (SKD) via CocoaPods. Daarmee wil het een brug slaan naar ontwikkelaars die gewoonlijk producten maken voor het iOS besturingssysteem van Apple (2)

Samenwerking met Udacity
Tot slot zullen ontwikkelaars bij de online universiteit Udacity cursussen kunnen vinden die hen leren hoe zij op de correcte manier apps moeten schrijven voor Android. Doorlopen zij zes cursussen, dan krijgen zij hiervan een certificaat, een nanodegree. Die zou hen zelfs in aanmerking laten komen om door Google zelf in dienst genomen te worden (3)
http://www.cio.com/article/2927587/web-development/google-polymer-brings-reuse-and-better-branding-to-web-development.html
http://thenextweb.com/insider/2015/05/28/google-is-embracing-cocoapods-to-bring-its-services-to-ios-developers/
http://techcrunch.com/2015/05/28/google-partners-with-udacity-to-launch-android-development-nanodegree/#.y7nnbs:lpUOE-BOOKS: GLOSE EN VERBETERINGEN BIJ KINDLE
Ben jij al overgeschakeld op digitaal lezen? Trouwe lezers zullen weten dat wij altijd benadrukt hebben dat "echte" boeken voor ons nog altijd het ware zijn. En dat is ook zo - er is niets dat het gevoel van een "echt" boek kan vervangen. Om maar enkele dingen te noemen: het aankopen, de cover, het bladeren, de bladspiegel, het feit dat je fysiek ziet hoeveel je van het boek al gelezen hebt, en wat je nog moet lezen. En het leukste van al: de boeken in je bibliotheek zien staan, met genoegen terugdenken aan de boeken die je al gelezen hebt, en verlangend uitkijken naar de boeken die klaar staan om te lezen.

En toch... en toch zijn ook wij sinds enige tijd overgeschakeld op digitaal lezen. Niet op een speciale e-reader, maar op de smartphone. Het is immers zo gemakkelijk... Je hebt je smartphone altijd op zak. En hem bovenhalen om verder in je boek te lezen, is veel minder opvallend dan een e-reader uit zijn hoes te moeten halen. Dat laatste doe je wanneer je, bij wijze van spreken, minstens 10 minuten hebt, je boek verder lezen doe je zelfs wanneer je 2,3 minuten moet wachten op bus of tram.

Momenteel gebruiken wij de Kobo app om boeken te lezen, na eerst de ingebouwde Google Play Books app gebruikt te hebben. De reden is heel simpel: het gebruiksgemak is ongeveer hetzelfde, maar het winkelen bij Play Books staat echt niet op punt. Je krijgt bijvoorbeeld Engelse en Nederlandstalige boeken dooreen aangeboden als suggesties, om maar een (belangrijk) punt te noemen.
Een lange inleiding, om te zeggen dat het digitaal lezen ons enorm interesseert, en dat wij toevallig vandaag twee artikels vonden over e-books.

Glose nu ook voor Android
Om te beginnen dit bericht over Glose, een ebook reader die je kan gebruiken op je phone, tablet en laptop. Volgens TechCrunch (1) is Glose een super reader voor e-books, nog beter dan de Kindel app, omdat het lezen een sociaal gebeuren wordt. Je kan fragmenten bespreken met je vrienden en andere Glose gebruikers, notities neerschrijven maar ook de feed van de nota's van je vrienden over een boek doorbladeren. Zo krijg je dan een idee van de boeken die je nog zou moeten lezen.
Glose was tot nu enkel beschikbaar voor iOS, maar voortaan kan je ook een Glose app downloaden voor je Android toestel. Glose heeft trouwens ook een eigen Store waar je boeken kan aankopen.(1) (2)

Kindle verbetert zijn lay-out
Een tweede bericht over e-books betreft Kindle. Ook deze software kan je gebruiken op tablet of smartphone om boeken te lezen. En de iOS en Android apps zijn echt wel best te pruimen. Maar helaas was de letterzetting van de Kindle altijd aan de povere kant.
Amazon heeft nu een update van de Kindle apps uitgebracht, waarbij de lettertypes en bladschikking fel verbeterd werd. Zo wordt er gebruik gemaakt van Bookerly, een lettertype dat speciaal voor de Kindle ontworpen werd. Bovendien is er een volkomen nieuwe lay-out motor, waarbij de tekst beter uitgelijnd wordt op het blad, hoofdletters beter gepositioneerd worden, afbeeldingen netjes afgelijnd worden, enz. Meer bij FastcoDesign (3)
http://thenextweb.com/apps/2015/05/29/social-ebook-platform-glose-comes-to-android-lets-you-try-books-for-free/
http://techcrunch.com/2015/05/29/glose-brings-its-social-ebook-reader-to-android-adds-free-excerpts/
http://www.fastcodesign.com/3046678/the-kindle-finally-gets-typography-that-doesnt-suck#5HEB JIJ AL JE WINDOWS 10 GERESERVEERD?
Wellicht heb jij vandaag ook in je systeembalk een Windows logo opgemerkt? Klik je daarop, dan kreeg je de boodschap dat je nu al kan intekenen op de update van Windows 10, die er in juli zal aankomen. En je zal deze versie volledig gratis kunnen installeren bovendien.

In het blogbericht van de Windows.com website worden nogmaals enkele van de belangrijkste nieuwigheden / verbeteringen op een rijtje gezet. En daarbij is de terugkeer van het klassieke Startmenu iets dat de meeste lezers wel zullen toejuichen. Je zal je systeem sneller tijdelijk kunnen afsluiten en heropstarten , het zou veiliger moeten zijn met WindowsDefender.

Je krijgt bovendien leuke tools zoals Cortana, de virtuele assistent van Microsoft die de evenknie moet worden van GOogle Now en Siri. Er is Edge, de nieuwe browser van Microsoft, nieuwe apps zoals Photos, Videos, Music, Maps, Peopl, Mail en Calendar. Xbox Live en de Xbox App zullen de spelletjesduivel in jou ontketenen. Een volledig overzicht in het blog van Micorosoft.

Wij hebben ons alvast aangemeld, om onze kopie van het nieuwe OS te reserveren. Alleen... blijft het logo met de melding in onze systeembalk staan, zelfs na onze reservatie. Foutje, Microsoft?
http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2015/06/01/hello-world-windows-10-available-on-july-29/DE GERUCHTENNMOLEN: APPLE STREAMING, EN MICROSOFT WUNDERLIST
Het zijn geruchten, de bedrijven zelf hebben de berichten niet bevestigd, maar de bronnen die het nieuws uitbrachten zijn doorgaans welingelicht - en de berichten zelf lijken logisch.

Om te beginnen twee geruchten over Apple. De WWDC (World Wide Developers Congres) komt er binnenkort aan, en dan wordt er op voorhand altijd gegokt wat er aangekondigd zou kunnen worden. Welnu, volgens Wall Street Journal zou Apple daar zijn streaming muziekdienst aankondigen, die dan 10 dollar per maand zou moeten kosten. Er komen kanalen die niet door algoritmes maar door mensen samengesteld worden, onder andere Dr. Dre en mensen van de BBC.

Dat Apple een streaming dienst uitbrengt, is alleen maar logisch. Alhoewel het bedrijf goed is voor 80 tot 85% van de muziek downloads wereldwijd, daalt de digitale download, om verdrongen te worden door streaming diensten. Apple is echter laat op de markt, want het moet het opnemen tegen sterke concurrenten zoals Spotify, dat in de VS 86% van de streaming markt in handen heeft.

Het is nu wel de vraag of Apple zo slim is om de gebruiker toe te laten zijn eigen iTunes bibliotheek te combineren met muziek van de streaming diensten. Heel wat mensen hebben immers hun eigen muziekbibliotheek, met songs die je niet   gemakkelijk zal vinden in de streaming diensten. Zij zijn op zoek naar een dienst die de beiden (eigen muziek + streaming radio) combineren, zoals Play Music van Google het doet (1)

Het tweede Apple bericht betreft eveneens multimedia: verschillende bronnen melden dat Apple bezig zou zijn aan een eigen tv-abonnementsdienst à  la Netflix. Maar nog volgens die bronnen zou Apple de besprekingen met content-leveranciers moeilijk van de grond krijgen, en zou deze abonnementsdienst NIET aangekondigd worden op WWDC 15 (2)

En om af te ronden ook een gerucht over Microsoft, dat vlak voor wij ter perse gaan bevestigd werd. Dat zou het in Duitsland gevestigde bedrijf 6Wunderkinder GmbH gekocht hebben, de maker van de Wunderlist to-do app. Dat is een van de beste to-do lijstjes die wij kennen - enorm uitgebreid, wat misschien wel zijn grootste nadeel is, want dat vraagt een iets langere leercurve.

Microsoft is al een tijdje aan het shoppen voor apps. Eerder kocht het al mail-app Acompli, en ook de kalender-app Sunrise. Met Wunderlist heeft het ook een to-do app, dat het onder de Microsoft naam op de markt kan brengen.
http://www.wsj.com/article_email/apple-to-announce-new-music-services-1433183201-lMyQjAxMTA1MjA0MTgwMjE1Wj
http://recode.net/2015/06/01/apple-subscription-tv-service-wont-be-announced-next-week/
http://www.theverge.com/2015/6/1/8700115/microsoft-wunderlist-acquisitionGOOGLE WIL JE TERUG ONTROLE GEVEN OVER JOUW INFORMATIE, EN FACEBOOK LAAT JE JE MAILS VERSLEUTELEN
Het is natuurlijk moeilijk om zelf een onderscheid te maken tussen public relations en échte bekommernis - als Google zegt dat het jou meer controle wil geven over de gegevens die je deelt, kan je er dan ook werkelijk op rekenen dat Google zich aan deze afspraken houdt? Of zijn er manier waarvan jij niet weet, waarop jouw informatie toch nog altijd gedeeld wordt, via adverteernetwerken bijvoorbeeld?

Feit is in elk geval (en het is een positief feit, uiteraard) dat Google maandag een "My Account" dashboard uitgerold heeft (1). Daarop kan je verschillende instellingen beheren: je persoonlijke informatie, je voorkeuren voor je privacy en je account. Je ziet bij elke rubriek exact welke informatie je deelt met Google, en welke diensten toegang hebben tot die informatie.

Zo zie je bij het tabblad beveiliging bijvoorbeeld een lijst met apps en diensten die toegang hebben tot jouw account. Je kan dan telkens ook nog eens je locatie, je zoekgeschiedenis en je surfgeschiedenis activeren / deactiveren. De dashboard heeft ook een "checkup". Daarbij zal de tool zelf jouw instellingen afgaan, en je stap voor stap tonen wat de verschillende instellingen betekenen.

Je zal wellicht verbaasd staan van wat er allemaal staat. Sommigen hebben al opgemerkt dat er oude toestellen, die ze al lang afgedankt hebben, nog altijd vermeld staan als geauthoriseerde toestellen. Met het gevaar dat, als jij morgen dat toestel naar een kringwinkel brengt, de nieuwe eigenaar toegang heeft tot jouw gegevens... Zulke oude toestellen meteen de-authoriseren is de boodschap!

Al bij al toch een positief initiatief. Breng dus als de gesmeerde bliksem een bezoek aan deze site, en pas je instellingen aan! Je leest er meer over bij Mashable.

Google is trouwens niet de enige die iets positiefs gedaan heeft deze week. Facebook heeft namelijk encryptie ingevoerd voor mails. Momenteel is de connectie die je maakt met Facebook wanneer je de site bezoekt, reeds versleuteld - herkenbaar aan het "https://" adres en het sleuteltje in je adresbalk bij Firefox. Maar de berichten die Facebook jou stuurt via mail waren tot nu toe niet beveiligd. De verbinding met jouw email provider was wel beveiligd met het TLS protocol, maar de content van de boodschap was in gewone tekst.

Voortaan zal je ervoor kunnen opteren op Open PGP publieke sleutels aan je profiel toe te voegen, die 'end-to-end' encryptie van de mails van Facebook naar jou mogelijk maken. Meer hierover bij Facebook zelf (3)
https://myaccount.google.com/
http://mashable.com/2015/06/01/google-privacy-hub/
https://www.facebook.com/notes/protecting-the-graph/securing-email-communications-from-facebook/1611941762379302NIEUWE VERSIE VAN FIREFOX BEVAT OOK POCKET
Mozilla heeft deze week een nieuwe versie van Firefox uitgebracht. De nummering van deze versie (van 38 naar 38.0.5) lijkt erop te wijzen dat er niet veel veranderd is, maar toch zijn er enkele belangrijke wijzigingen.

Het zijn wijzigingen die momenteel vooral voor de desktop versies bedoeld zijn. Je zal namelijk je actieve tab kunnen delen in een Hello conversatie. Hello is een real-time communicatie (WebRTC).

Maar dat actieve tab zou je ook kunnen toevoegen in Pocket. Pocket was tot nu toe al verkrijgbaar als een add-on voor Firefox, maar nu zou het dus rechtstreeks in Firefox geïntegreerd worden.

Een volledige lijst met alle nieuwigheden vind je bij Venture Beat.
http://venturebeat.com/2015/06/02/mozilla-integrates-pocket-into-firefox-updates-developer-edition-with-new-performance-tools/
https://blog.mozilla.org/blog/2015/06/02/firefox-puts-you-in-control-of-your-online-life/
ARTIFICIAL INTELLIGENCE: FACEBOOK, GOOGLE EN ... EEN HOND!
Drie berichten over Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie. Een fenomeen dat computers zoals Watson omschrijft, waarbij de software al doende leert. En waarbij je vandaag de dag in een app op je smartphone haast evenveel rekenkracht en intelligentie hebt zitten als een dozijn van die grote bollebozencomputers van tien jaar terug.

Google telt calorieën
Het eerste bericht zal je het meeste tot de verbeelding spreken. Google is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe tool die gebaseerd is op AI technologie, en die inspeelt op twee trends. Enerzijds het narcisme van de mens, die alle voedsel dat hij eet fotografeert en op Instagram publiceert. Anderzijds onze manie om onze lichaamsfuncties te meten, onze beweging, wat we aan calorieën verbruiken. Maar wat we aan calorieën tot ons nemen, dat is niet zo simpel te meten.
Google wil dat nu vereenvoudigen met een project dat Im2calories heet, en waarbij de intelligente software de foto die je van je eten neemt (en al dan niet op Pinterest of Instagram post) analyseert om zo te bepalen hoeveel calorieën je binnengeslurpt hebt.
Het product is nog verre van af, en het zal nog een tijdje duren eer je het in een of andere app verwerkt zal zien . Meer bij The Guardian (1)

Soundhound zou Cortana, Siri en Google Now de loef afsteken
Een tweede bericht over artificële intelligentie betreft een nieuwe digitale assistent die met spraakherkenning werkt. Het product is afkomstig van SoundHound, dat eerder al een gelijknamige muziek-app uitgebracht had voor iOS en Android.  Met de nieuwe app, die Hound heet, zou je vragen kunnen stellen als bij de spraak-aangedreven assistenten van Google, Microsoft en Apple, en accurate antwoorden krijgen.
Verschillende website die de app uittesten waren onder de indruk van de accuraatheid. Het is natuurlijk wel zo dat deze app enkel Engels spreekt, en dat Siri van Apple ondertussen al wel heel goed Nederlands geleerd heeft. Meer bij The Next Web, een site die bij ons heel populair was, maar ondertussen een schoolvoorbeeld geworden is van hoe het niét moet. "Mobile First" wil niet zeggen dat je de site onmogelijk moet maken om met een desktop computer te bekijken! (2)

Facebook opent AI center in Parijs
Het derde bericht tot slot is afkomstig van Wired. Het meldt dat Facebook een nieuw AI lab zal openen in Parijs. Het hoofd van de AI afdeling van Facebook, Yann LeCun, was in Parijs geboren en getogen, en hij wil naar eigen zeggen investeren in de AI research community in Europa.
Facebook maakt al druk gebruik van 'deep learning' om bijvoorbeeld gezichten te herkennen in de foto's die je naar de site uploadt.
Tussen haakjes, ook Google heeft een Deep Learning labo, maar dat van deze zoekgigant staat in Oxford Engeland. Een charmeoffensief van de twee grootmachten van het web, om Europa te vermurwen?
http://www.theguardian.com/technology/2015/jun/02/google-calories-instagram-food-porn
http://thenextweb.com/apps/2015/06/02/soundhound-launches-a-voice-controlled-personal-assistant-called-hound-in-beta/
http://www.wired.com/2015/06/facebook-opens-paris-lab-ai-research-goes-global/
INSTAGRAM VOEGT BUY BUTTONS TOE
Uiteraard zijn diensten zoals Instagram heel leuk voor de gebruiker, maar de bedrijven die de diensten aanbieden moeten ook wat centjes verdienen. Zoniet zijn de aandeelhouders wat boos, nietwaar?

Instagram is zo'n erg populaire dienst, die heel veel geld erdoor draait door webruimte en bandbreedte, maar weinig inkomsten daartegenover kan zetten. Nu lijkt het bedrijf een serieuze poging te wagen om geld te gaan verdienen. En het concept lijkt wel interessant.

Bij de foto's die je op Instagram vindt, zal je voortaan ook buttons zien verschijnen "Shop now" (voor producten), "Install Now" (voor software) of "Sign Up" (voor abonnementen). Bovendien komt er een API waardoor adverteerders hun campagnes gemakkelijk kunnen beheren.

Instagram zal bovendien geen percentage op de verkoop vragen, maar geld vragen om bepaalde foto's meer prominent te plaatsen. De buttons zullen, en ook dat is slim bekeken, je niet naar elders voeren wanneer je erop klikt. Je blijft in Instagram, maar er woerdt een mini-browser geopend in de app zelf. Ben je klaar met downloaden, kopen of aanmelden, dan wordt dat venstertje gewoon gesloten en ben je weer terug in je Instagram.

TechCrunch heeft een uitgebreide bespreking.
http://techcrunch.com/2015/06/02/adstagram/#.hzp6ul:LABMOOK IMGUR WIL GELD VERDIENEN MET ADVERTENTIES
Nog een andere webdienst die rond foto's draait werkt aan een manier om adverteerders te lokken. Het gaat om Imgor, een van de populairste plaatsen op het internet om gekke afbeeldingen en GIF's te vinden. Het bedrijf, dat 6 jaar geleden opgericht werd en verleden jaar van investeerders nog 40 miljoen dollar loskreeg, is er de laatste tijd in geslaagd om winst te maken. Maar aandeelhouders zijn nooit vies van nog wat meer winst, nietwaar?

Daarom werden nu plannen onthuld om nog meer adverteerders aan te trekken, zonder de gebruiker van zich te vervreemden. De verpakking van die advertenties: "promoted posts". Volgens Imgur moeten die een bepaalde standaard hebben, zodat zij de gebruiker niet vervelen. Gelukkig geen pop-ups, advertenties die automatisch meteen of na enkele seconden gaan spelen. De Promoted Posts zouden discreet moeten zijn, en je zou ze moeten herkennen aan het blauwe label in de hoek rechts boven.

Ook de Android app kreeg een opfrisbeurt, of liever: een grondige herwerking. Want nu is het een app die van begin af voor Android gebouwd werd, geen Android-versie van de iOS app. De interface werd gewijzigd zodat het gemakkelijker is om foto's te bekijken. Ook het uploaden werd simpeler gemaakt. Om dus uit te proberen!
http://techcrunch.com/2015/06/02/imgur-introduce-native-ads-and-new-mobile-apps/#.hzp6ul:Al5q
http://imgur.com/blog/2015/05/31/about-promoted-posts/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imgur.mobile&hl=en
MUZIEK: YOUTUBE INSIGHTS EN SPOTIFY MOODS
Twee berichten vandaag over evoluties in de muziekwereld. Om te beginnen Spotify, en streaming in het algemeen.

De voordelen van de nieuwigheden van Spotify
Spotify is een van de populairste streaming diensten, en zal binnenkort het gezelschap krijgen van Apple dat eveneens een streamingn dienst zal aanbieden. Maar de laatst tijd hebben wij verschillende commentatoren zich horen afvragen of die streaming ons eigenlijk nog nieuwe muziek leert te ontdekken. De algoritmes zouden teveel in het voordeel werken van populaire artiesten, die daarom ook het meeste geld verdienen met streaming muziek. En het principe van de "long tail", waarbij er muziek is voor elke niche, zou niet opgaan, want kleine artiesten komen nauwelijks aan de bak, zo heet de kritiek.

The New York Times wijst in een interessant artikel erop dat de nieuwigheden die Spotify onlangs aangekondigd heeft, daarin wel eens verandering zouden kunnen brengen. Spotify zal namelijk niet zozeer muziek volgens genre gaan brengen, maar wel volgens stemming (mood) en volgens activiteit (je jogging bijvoorbeeld). Een slim concept. Want normaal gezien zal je, wanneer je van rustige muziek, niet meteen Led Zeppelin gaan noemen als favoriete artiest. Maar die band heeft, net als zovele andere hard rock bands die meestal met snerpende gitaren werken, ook prachtige intieme, zachte nummers. En door met moods of ritmes te werken, zou je dus meer kans maken om die songs te ontdekken (1)

YouTube Insights vertelt artiesten waar ze moeten optreden
Google weet, via zijn verschillende pijlers, heel veel over ons. Wat we niet altijd leuk vinden, maar het verzamelen van informatie kan wel degelijk zijn nut hebben. Dat bewijst Insights van YouTube. Ook daar kan je muziek streamen, en het zal wellicht niet van de inkomsten daarvan zijn dat de artiesten rijk worden. De meeste artiesten verdienen hun echte geld met optredens. Voor hen is het dan ook belangrijk te weten waar zij populair zijn, en dat is exact wat Insights hen vertellen kan. Zij komen te weten in welke steden zij fans hebben, zodat zij daar een optreden kunnen plannen. Bovendien vertelt Insights hen welke songs er het meest beluisterd worden, en zelfs welke video's er door fans geüpload worden waarin hun songs voorkomen.

Een uitgebreide bespreking van Insights vind je bij TechCrunch.
http://www.nytimes.com/2015/06/04/technology/personaltech/spotify-sees-a-future-where-music-genres-dont-really-matter.html?_r=0
http://techcrunch.com/2015/06/03/youtube-for-artists/#.hzp6ul:GokA
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!EERSTE HOMEKIT PRODUCTEN OP DE AMERIKAANSE MARKT
Is het om te bewijzen dat HomeKit, het platform waarmee Apple de domotica in je huis wil besturen, wel degelijk klaar is voor gebruik? Feit is dat, op amper enkele dagen voor de grote WWDC conferentie voor Apple-ontwikkelaars begint, verschillende fabrikanten producten op de markt gebracht hebben die gecontroleerd kunnen worden door apps via het HomeKit platform.

Het gaat voornamelijk om simpele domotica - lichten aan- en uitdoen of dimmen, de thermostaat verzetten, de rolluik op- of aflaten. De fabrikanten dragen namen die ons hier Europa niet meteen veel zeggen, zoals Lutron, iHome en Elgato.

Het is duidelijk dat zich in de volgende maanden een zware strijd zal afspelen tussen de verschillende bedrijven die hun eigen standaard voor domotica willen opdringen. En wat domotica betreft, kan dat wel eens tot problemen betreft. Er zijn wel huishoudens waar "alles" Apple is, waar het huis vol staat met Macbooks, iPads, iPhones, Apple tv's, en nu ook Apple Watches. Nog een centrale unit van Apple, die dan alle HomeKit apparatuur moet controleren, dat kan er dan ook nog maar bij.

Maar wat als je géén all-Apple gezin bent? En pa een Android toestel heeft, ma een iPhone, de zoon een Windows-phone. Welk systeem moet je dan kiezen? En wat met opa, die helemaal geen phone heeft? Zal die nog het licht kunnen aan-en uitdoen?
Het zijn interessante tijden om te beleven en de evoluties te volgen. Bij MacRumors lees je meer over deze HomeKit producten.
http://www.macrumors.com/2015/06/02/first-homekit-products-launching-today/SYNAPTICS WIL DE SPATIEBALK EEN EXTRA FUNCTIE GEVEN

Ontelbare laptops zijn uitgerust met een touchpad van Synaptics - dat kleine vak onder je "echte" klavier dat de muis moet vervangen. Synaptics heeft nu een plan om een nieuwe vorm van input in je computer mogelijk te maken: meer functies geven aan de spatiebalk. Die heeft volgens Synaptics meer mogelijkheden dan waarvoor hij nu gebruikt wordt.

De "SmartBar" is een spatiebalk die uitgerust wordt met de ondersteuning voor verschillende gebaren en bovendien ook verschillende virtuele knoppen krijgt, waaraan je zelf functies kan toewijzen.

Daarbij is het niet de bedoeling dat de SmartBar je touchpad vervangt, maar hij zou je wel enkele bewegingen naar die touchpad kunnen besparen, waardoor je snelheid wint bij het typen. Je kan bijvoorbeeld veeggebaren programmeren om het woord te selecteren dat je zojuist getypt hebt, om het dan gemakkelijk te kunnen wissen of vervangen. Je kan je beide duimen samen gebruiken om een soort knijpbeweging te maken, om in of uit te zoomen.

Een intrigerend concept. ArsTechnica vertelt er alles over, en bij Engadget kan je de SmartBar in een filmpje in actie zien. Wij zijn alvast benieuwd wanneer het op de markt gaat komen.

Het bedrijf heeft immers nog andere knappe ideetjes, zoals een trackpad met geïntegreerde vingerafdruk sensor, waarmee je niet alleen je machine zou kunnen ontgrendelen, maar ook zou kunnen inloggen op verschillende online diensten. En een muis voor de desktop pc, met een dergelijke technologie ingebouwd. We mogen ons echt niet blind staren op smartphones, op andere gebieden gebeurt er ook wel wat!
http://arstechnica.com/gadgets/2015/06/synaptics-adds-capacitive-touch-to-your-spacebar-because-why-not/
http://arstechnica.com/gadgets/2014/12/synaptics-builds-a-fingerprint-reader-right-into-its-trackpads/
http://www.engadget.com/2015/06/03/synaptics-smartbar-fingerprint-mouse-under-glass-demo/

 

 
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Tirannie is altijd beter georganiseerd dan rijheid.
-Charles Péguy-

 
De nieuwe oogst


   
ALTERNATIEVE ZOEKERS: WOLFRAM ALPHA


Voor de meeste zoekopdrachten gebruiken we Google. En na enig ploeteren komen we wel tot het resultaat dat we eigenlijk zoeken. Maar soms moet je voor bepaalde zoekopdrachten gewoon een andere zoeker nemen, die je veel sneller naar het resultaat kan brengen. Bij Lifehacker vonden wij een interessant artikel dat de specialiteit van alternatieve zoekers belicht.
Om te beginnen Wolfram Alpha. Lifehacker noemt het de specialist van data en statistieken. Google zal je vertellen hoeveel ounces er in een "cup" zijn - en dat ook nog eens omzetten in ons metriek stelsel. Wolfram Alpha kan je vertellen over een gemiddeld salaris in een bepaalde sector, of hoe je dingen moet berekenen, zoals het alcoholpercentage in je bloed.
Doe zelf de test: vul als zoekterm "number of internet users worldwide" in. Bij Wolfram Alpha krijg je cijfers, een landkaart statistieken en meer. Bij Google enkel het totaal aantal gebruikers, en voor de rest links naar artikels waarin deze trefwoorden voorkomen.
[Taal: ENG]
http://www.wolframalpha.com/input/?i=number+of+internet+users+worldwide
https://www.google.be/search?q=number+of+internet+users+worldwide
http://www.wolframalpha.com


ALTERNATIEVE ZOEKERS: WAYBACK MACHINE
Het internet zoals het vroeger was, dat kan je bij deze zoekmachine bekijken. WayBack Machine is een onderdeel van Archive.org, een non-profit organisatie die een archief wil bewaren van films, audio en tekst die tot het publiek domein behoren. Maar ook van het internet: het loopt het internet voortdurend af, en maakt telkens een instant opname van hoe websites er op een bepaald moment uitzien. Een interessante zoeker.
Trouwens: er zijn snapshots bewaard van onze Netties sinds 2001...
[Taal: ENG]
https://web.archive.org/web/20010606131311fw_/http://www.dma.be/p/netties/nieuws.htm
https://archive.org/web/ALTERNATIEVE ZOEKERS: TOPSY
Dit is dan weer een uitstekende zoekmachine om de Twitter stream te doorzoeken. Je kan zoeken op het laatste uur, dag, week of maand, of altijd. Je zoekt op links, tweets, foto's, video's en beïnvloeders. En ook op taal kan je zoeken. De site heeft alle tweets verzameld sinds 2006.
[Taal: ENG]
http://topsy.com/


FORUMS ALS ALTERNATIEVE ZOEK7ERS: REDDIT

In de vorige artikels wezen wij je de weg naar alternatieve zoekers. Maar niet elke vraag heeft een simpel, direct antwoord. Soms is de vraag complex, en dan is een forum wellicht de beste plek om naar het antwoord op zoek te gaan. Er bestaan algemene forums, waar je voor ongeveer alles terecht kan, en gespecialiseerde forums waar je vaak experts aantreft in bepaalde domeinen. Lifhacker heeft enkele voorbeelden.
Zo is er Reddit. Dat heeft zoveel sub-communities, sub-reddits genoemd, waar je vragen kan stellen en waar anderen hun wijsheid spillen over bepaalde onderwerpen - van financiën, je relatie, tot wetenschap. Je kan zelfs vragen wat de nuttigste sub-reddit is om een vraag over een bepaald onderwerp te stellen!
[Taal: ENG]
http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/1tgiwy/what_is_the_most_useful_subreddit/
http://www.reddit.com
http://lifehacker.com/the-best-tools-for-finding-information-when-google-isnt-1677741563


FORUMS ALS ALTERNATIEVE ZOEKERS: STACKESCHANGE
Ook StackExhange heeft sub-communities die rond een bepaald onderwerp draaien. Het verschil met Reddit is dat die laatste vooral draait rond het delen van nieuws, terwijl StackExchange echt draait rond vraag en antwoord. De sub-rubrieken worden ook niet door de gebruikers zelf aangemaakt, maar door de beheerders van de site. De antwoorden zijn wel van hoge kwaliteit.
[Taal: ENG]
http://www.stackexchange.com


FORUMS ALS ALTERNATIEVE ZOEKERS: XDA
Er bestaan forums die echt wel gespecialiseerd zijn in één bepaald onderwerp. Zo is er XDA, voor bezitters van Android en Windows PHone, waar je o.a. informatie vindt over hoe je je phone kan rooten, problemen kan oplossen, en nieuw en interessante apps kan vinden.
[Taal: ENG]
http://www.xda-developers.com/
http://forum.xda-developers.com/


FORUMS ALS ALTERNATIEVE ZOEKERS: ZELF ZOEKEN WAAR HET TE VINDEN IS
Google geeft ons veel zoekresultaten, maar misschien zijn wij te lui geworden, en moeten we ook gaan zoeken waar wij zelf weten dat er resultaten te vinden zijn. In heel veel commentaren bijvoorbeeld bij artikels die over een bepaalde app gaan of een bepaalde tip, worden er waardevolle suggesties gegeven om bepaalde problemen op te lossen, of een probleem op een andere manier aan te pakken.
Artikels zoals "de 7 beste blogging tools" of "9 websites om informatie te vinden", (fictieve titels) zullen altijd in de commentaren nog meer tools of sites vermelden.
http://lifehacker.com/the-best-tools-for-finding-information-when-google-isnt-1677741563


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HALLO POLITICI!
Stel een vraag. Dit kan je misschien vergelijken met een soort Reddit - je kan een vraag stellen, en anderen kunnen die vraag naar bovenaan de lijst duwen, waardoor die dan uiteindelijk aan een politicus/politica gesteld wordt.
Een mooi initiatief, waarbij je duidelijk uit de vragen die gesteld worden kan afleiden dat er heel wat wrevel bestaat bij de bevolking... Sommige vragen zijn dan ook gewoon wrevel, geen echte vragen. en andere vragen... tja, daar is geen antwoord op te geven. "Wanner gaat men ooit wat doen aan het kadastraal inkomen" bijvoorbeeld is zo breed - wat zou er moeten veranderen, wat is er verkeerd?
Om te volgen!
[Taal: NL]
http://www.hallopolitici.be/vragen/stellen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KUSTPAS

Of de 30 graden die voor vrijdag aangekondigd zijn, het ook gaan uithouden tot in het weekend, is nog de vraag. Maar allicht staan er ons nog mooie dagen te wachten, door te brengen met zon, zee en strand. En dan komt deze site wel van pas, waar je kortingsbonnen vindt om de kosten te drukken tijdens je verblijf aan de kust.
[Taal: NL]
http://www.kustpas.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOORBEHOEDSMIDDELEN
Deze site wil een overzicht brengen van de voorbehoedsmiddelen die verkrijgbaar zijn, en enkele van hun eigenschappen, zodat jij (uiteraard samen met je arts!) dit samen bekijken kan. Want er zitten veel aspecten aan voorbehoedsmiddelen - zoals: met sommige kan je je maandstonden ook uitstellen, andere bevatten hormonen, en niet alles is met een pil te regelen, er zijn vele andere methoden.
[Taal: NL]
http://www.mijnvoorbehoedsmiddel.be/


/VRIJDAG MULTIMEDIA: ALICE SMEETS

Een uitzonderlijke fotografe, die wel een heel uitzonderlijke project uitgewerkt heeft: zij heeft de tarot-kaarten met foto's uitgebeeld. Een aanrader!
[Taal: ENG]
http://www.alicesmeets.com/the_ghetto_tarot


VRIJDAG MULTIMEDIA: ASSASSIN CREED PIRATES
Microsoft heeft samengewerkt met Ubisoft om een Assassin's Creedtitel uit te brengen die je op het web kan spelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Babylon.JS, een open source 3D engine. Dit game is gratis beschikbaar voor iedereen over de hele wereld, in vijf talen. In het spel ben je Alonzo Batilla, een jonge kapitein die zijn schip moet laveren doorheen mijnen en andere hindernissen, en tegelijk op zoek moet gaan naar een schat.
[taal: ENG]
http://race.assassinscreedpirates.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(tussen haakjes: opnieuw een site die resoluut gekozen heeft voor de mobiele gebruiker, en de desktop gebruiker pest met té grote fonts, teksten die enkel centraal staan zodat je voortdurend moet scrollen. Ergerlijk!)
(een app om uit te testen)
Bedien je Android Smartwatch met handbewegingen dankzij Aria
http://www.belgiancowboys.be/mobile/bedien-je-android-smartwatch-met-handbewegingen-dankzij-aria


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(Eindelijk een nut voor streaming video!)
De 7 meest rustgevende, rare en leuke livestreams
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4054129/2015/06/04/De-7-meest-rustgevende-rare-en-leuke-livestreams.dhtml
 
   

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(een goede tip!)
Waarop letten bij de aankoop van een action cam? 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9218/Waarop-letten-bij-de-aankoop-van-een-action-cam.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

(nieuwe vorm van reclame)
IKEA en Social.Lab brengen Pinterest-borden tot leven
https://www.digimedia.be/News/nl/18216/ikea-en-sociallab-brengen-pinterestborden-tot-leven.html
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(een handige handleiding!)
Systeemvereisten Windows 10 + welke versie krijg jij?
http://computertaal.info/2015/06/03/systeemvereisten-windows-10-welke-versie-krijg-jij/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(direct doen!)
Facebook Messenger biedt optie om locatiebepaling uit te zetten
http://tweakers.net/nieuws/103532/facebook-messenger-biedt-optie-om-locatiebepaling-uit-te-zetten.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(we zouden ons eens moeten verplaatsen om aan onze food te geraken!)
Base laat eten tot aan de waterkant leveren via smartphone-app
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/base-laat-eten-tot-aan-de-waterkant-leveren-via-smartphone-app/article-normal-576277.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(en ja, dat willen wij wel weten!)
Dé reden waarom startups zoals Uber, AirBNB & Space X succesvol zijn, terwijl anderen falen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-belangrijkste-reden-waarom-startups-een-succes-worden-of-falen

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER WERKEN MET OUTLOOK: CONDITIONELE FORMAT (SPELEN MET KLEURTJES!)

Dit is een van de leukste en handigste tips die ik ken, en die ik iedereen kan aanbevelen. Krijg je veel mails, zoals bij ons op de redactie gebeurt, dan kan je mails van belangrijke personen direct laten opvallen in je lijst met inkomende mails, door ze in een groter lettertype te zetten of een ander kleurtje te geven. Dat doe je met conditionele weergaven. Je kan deze op oproepen door naar het tabblad Beeld te gaan, en daar bij Huidige weergave de knop Weergave-Instellingen te kiezen.
Dit is trouwens een knop die je vaak zal gebruiken, wanneer je je Outlook echt naar je hand wil zetten. Kies in het dialoogvenster Geavanceerde weergave-instellingen de knop Voorwaardelijke opmaak. Vervolgens kies je Toevoegen om een regel toe te voegen. Geef de regel een naam die voor jou duidelijk is, klik dan op Voorwaarde. Vul de criteria in, zoals email-adressen bij de knop "Van" - je kan hier echt heel veel opties invullen. Bij bijvoorbeeld "Van" kan je verschillende mailadressen invullen van familieleden, en je noemt deze voorwaarde dan "Familie". Denk er wel aan dat de mailadressen correct moeten zijn.
Je kan ook spelen met de optie "Tijd". Zet je die bijvoorbeeld op "ontvangen" en laat je de optie "elk tijdstip" staan, dan worden mails uit het verleden ook in deze bepaalde lettersoort opgemaakt.
Bevestig met OK, zodat je in het vorige venster terugkeert. Nu kies je welk lettertype, grootte en kleur. Rood, vet, en groter type is altijd een hit!
Bevestig met OK, en herhaal dit voor andere categorieën die je dan in het groen of blauw of wat je maar wil zet. Het vraagt enig experimenteren, maar het is absoluut de moeite waard!


BETER WERKEN MET OUTLOOK: OVERBODIGE MAIL AUTOMATISCH WISSEN
Wil je wat orde maken in je Outlook, dan kan de tool Map Opschonen je daarbij helpen. Die analyseert namelijk e-mail conversaties en wist boodschappen die volledig geciteerd zijn in een volgende boodschap. De logica daarachter is dat je die inhoud nog altijd kan terugvinden, door de volgende boodschap te lezen.
Deze tool vind je in het tabblad Start in het vak Verwijderen; de tweede button daar heet Opschonen. Klik je die, dan kan je kiezen of je een enkele conversatie wil opschonen of een hele map. Via Settings kan je bovendien aangeven welke soort boodschappen verwijderd mogen worden en welke bewaard moeten blijven.


BETER WERKEN MET OUTLOOK: ONTVANGSTBEVESTIGINGEN
Wanneer iemand anders jou een echt belangrijke mail stuurt, dan kan die vragen om een ontvangstbevestiging, zodat hij zeker is dat jij wel degelijk die mail ontvangen hebt. Omgekeerd kan jij dat ook doen natuurlijk. Outlook is zo ingesteld dat hij je netjes toelating vraagt vooraleer zo'n ontvangstbevestiging te verzenden.
Dat gedrag kan je zelf wijzigen, door op Bestand te klikken, daar Opties te kiezen, vervolgens het onderdeel Mail in de balk links, en dan in het vak rechts onder Controleren de gewenste instellingen te kiezen. Wij raden je aan om bij "Voor elk ontvangen bericht met verzoek om een leesbevestiging" de optie "Elke keer vragen om een leesbevestiging te verzenden" te kiezen. Zo hou jij het onder controle!


BETER WERKEN MET OUTLOOK: "POST-IT" NOTES

Wist je dat Outlook een ingebouwde tool heeft om kleine plakbriefjes te maken? Druk op de toetscombinatie CTRL+Shift+N waar je ook bent in Outlook, en een Sticky Note verschijnt. Je kan dat briefje met klikken en verslepen naar overal op je scherm verplaatsen.
Briefjes hebben standaard een gele kleur, maar jij kan dat wijzigen om zo bijvoorbeeld met categorieën te werken. Om je notities te beheren klik je bij het tabblad Beeld op het icoontje onderaan van de notities. Zo kan je ze kopiëren, organizeren en printen, maar ook doorzoeken via het zoekveld bovenaan rechts.
Vind je dit icoontje van de Notities niet meteen? Klik dan op de drie puntjes naast Email, Agenda, Contactpersonen, Taken.

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

EXEWATCH: GEEN EXE BESTANDEN ONWETEND ACTIVEREN
Er zijn vele manieren waarop een boosdoener jouw pc kan besmetten. Een daarvan is jou te verleiden om een .exe te downloaden en te activeren, zonder dat je je ervan bewust bent. Normaal gezien zou je antivirussoftware je daartegen moeten beschermen, maar als die niet up to date is, dan zit je met een groot probleem.
ExeWatch kan een oplossing bieden. Het programma houdt je harde schijf in het oog, zoekt er naar exe bestanden, en waarschuwt je zodra er een iets gebeurt - een nieuwe exe gedownload, uit een archief uitgepakt, en meer. De malware verwijderen doet het programma niet, enkel verwittigen.
http://www.downloadcrew.com/article/33334-exewatch


JE WIF NETWERK MONITOREN: ACRYLIC WIFI 


Windows - gratis voor niet-commercieel gebruik, met een betaalde versie die meer mogelijkheden bevat
Deze reeks is gebaseerd op een artikel bij NetworkWorld. Daarin worden tools opgesomd die je helpen om je WiFi netwerk in het oog te houden, zodat je eventuele problemen kan opsporen. Elk van deze tools geeft je informatie over de gewone details van de draadloze verbinding: SSID, sterkte van het signaal, kanalen, MAC adres, beveiliging. Sommige tools geven je zelfs het niveau van het "noise", de storing op het netwerk. Anderen tonen je dan weer statistieken over succesvol overgebrachte pakketjes of verloren pakketjes.
Acrylic WiFi is de eerste in de rij. Je kan het netwerk monitoren, en de veiligheid van paswoorden testen. Verborgen SSIDs die ontdekt worden in de opgevangen pakketten zullen getoond worden. Je kan de resultaten wel niet exporteren.
http://www.networkworld.com/article/2925081/wi-fi/7-free-wi-fi-stumbling-and-surveying-tools-for-windows-and-mac.html
https://www.acrylicwifi.com/en/wlan-software/wlan-scanner-acrylic-wifi-free/


JE NETWERK MONITOREN: AIRGRAB WIFI RADAR
Mac OS X - freeware
Deze software is gratis, maar je moet wel registreren om voorbij een hinderlijke oproep te geraken. Een tool voor wie echt wel meer informatie wil hebben over zijn netwerk, en die informatie mooi kan weergeven in verschillende grafieken. Een uitgebreid uitleg van de tool bij NetworkWorld.

OPMERKING: De rechtstreekse link naar het programma hebben wij moeten verwijderen. Het vermelden van dit webadres zet de spamfilters ertoe aan onze boodschap te weigeren. Nochtans is Airgrab een perfect legitiem programma. In het artikel van Networkworld vindt u het adres echter wel!
http://www.networkworld.com/article/2925081/wi-fi/7-free-wi-fi-stumbling-and-surveying-tools-for-windows-and-mac.htmlPATHSHARE: ELKAAR NOOIT MEER KWIJT OP FESTIVALS!


Je gaat naar een festival, maar je moet een drink gaan halen of een sanitaire stop maken... en je vindt je vrienden niet meer weer? Deze app zou dat moeten voorkomen. Met Pathshare wordt er een kaart aangemaakt waarbij je kan zien waar jouw contacten zich bevinden. Apps die de locatie van je vrienden vertellen bestaan er wel meer (voor de mensen die geen schrik hebben voor hun privacy!), maar het bijzondere aan deze app is dat je dat delen doet voor een bepaalde tijd (enkel tijdens het festival bijvoorbeeld) en enkel met een bepaald aantal vrienden, waarvan je weet dat zij aanwezig zullen zijn. Meer uitleg bij Pressetext.
http://www.pressetext.com/news/20150602002
http://freshbits.ch/


WEBCAM ON-OFF
Windows all - 0,3 MB - freeware
Wie toch geschrokken is van verhalen waarbij hackers via de camera van de webcam of de laptop meegekeken hebt naar jouw huis, wat jij aan het doen was, die heeft nu een oplossing: Webcam On-Off. Deze tool belooft dat hij je webcam kan uitschakelen, zodat je met een gerust hart kan gaan slapen (of andere dingen doen!)
http://www.sordum.org/8585/webcam-on-off-v1-2/
http://www.chip.de/downloads/Webcam-On-Off_74457342.html


VRIJDAG APP-DAG: ACCOUNT CLOSER


Deze app wil een oplossing bieden voor een probleem dat zich stelt met de sociale netwerken - misschien een morbide probleem, maar je moet er toch wel over nadenken. Wat moet er met jouw account gebeuren op de verschillende sociale netwerken?
Deze app zou dit probleem oplossen. Account-closer geeft je verschillende opties (waarbij het uiteraard te zien is of de sociale netwerken in kwestie die optie ondersteunen. Je kan:
- je account afsluiten maar ook overdragen
- een persoonlijk bericht klaarzetten dat op je account verschijnt
Voordeel is dat je dit voor al je verschillende sociale media accounts tegelijk kan doen, en dat jouw "executeur testamentair" zelf geen Facebook account moet bezitten.
http://www.account-closer.com

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.
- George Bernard Shaw-
-