Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/5/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 904 van 23/5/2015Gegroet lezer,

Wat is mei, met zijn vele verlofdagen, toch een heerlijke maand! Er zijn altijd verschillende feestdagen, wat natuurlijk extra verlof betekent. En dit jaar hebben we daar dankbaar gebruik van gemaakt. Zoals verleden week aangekondigd stond er een uitstapje naar het Franstalige gedeelte van België op het programma - en geloof maar dat wij ervan genoten hebben. Heerlijke aardbeien van Wépion gekocht aan een kraampje langs de weg, en opgegeten aan de oevers van de maas. Terwijl aan de overkant de hoge rotsen zich uitstrekten, waarop een bergbeklimmer zich moeizaam een weg naar boven gekocht. En natuurlijk ook ons bezoekje aan de abdij van Maredsous, waar we een heerlijke abdij-boterham genuttigd hebben met smaakvolle Maredsous-kaas. Een tripje dat we iedereen kunnen aanbevelen.

Maar het houdt daarbij niet op: voor een van de volgende dagen staat er een uitstap naar Brussel gepland, want daar is, na jaren afwezigheid, terug een winkel van Marks & Spencer geopend. Kledij, lingerie, Britse specialiteiten in de food-afdeling... We kijken ernaar uit. En dan ook nog een bezoekje aan het Vossenplein met zijn "marché de puces"..." Het doet onze redactie in elk geval goed, om eens wat anders te doen dan altijd achter de computer te zitten!

Ondertussen wensen wij je veel leesplezier met deze editie. En uiteraard, bij leven en welzijn, tot volgend week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT WIL CONTROLE OVER MOBIELE TOESTELLEN, CORTANA IN APPS, EN... CANDY CRUSH!
Enkele berichten over Microsoft; het bedrijf blijft de laatste maanden echt niet bij de pakken zitten. Het lijkt zelfs een tweede adem gevonden te hebben, en het starre "business-only" keurslijf van zich afgeworpen te hebben. Enkele berichten voor de gewone gebruiker dus.

Zelf controle over updates
Om te beginnen iets over updates van het mobiele OS. Want bij mobiele toestellen is dat vaak een heikele zaak. Normaal gezien beslis jij, althans bij een laptop of desktop, of en wanneer je een update uitvoert, wanneer de maker van het besturingssysteem die update beschikbaar stelt. Maar bij mobiele toestellen is het de fabrikant van de toestellen die deze update uitstuurt, en in sommige gevallen de mobiele provider. Zij willen namelijk zeker weten dat de update bij hun toestel past, en het mobiele signaal niet verstoort. Behalve bij Apple natuurlijk, waar het merk met de appel zowel de harware als het OS controleert, en nauw samenwerkt met mobiele providers.

Gevolg: de (Android) gebruiker moet soms lang wachten op een update, zelfs als zijn toestel die update zonder enig probleem zou aankunnen. De Apple-gebruikers hebben daar een groot voordeel, want zij worden allemaal over dezelfde kam gescheerd.

Microsoft wil bij zijn nieuwe Windows 10 besturingssysteem, dat ook voor mobiele toestellen zal werken, die lat terug gelijk leggen. De updates aan het nieuwe OS zullen door Microsoft zelf doorgestuurd worden naar de toestellen, net zoals het nu het geval is bij desktops en laptops.

Dit zou het nogmaals aantrekkelijker moeten maken voor ontwikkelaars om voor het Windows OS apps te maken, want hiermee wordt de fragmentatie, een grote kwaal bij de Android-toestellen, toch grotendeels vermeden moeten worden. Meer hierover bij Betanews (1)

Cortana spraakherkenning in alle onderdelen
Een ander bericht betreft Cortana, de digitale assistent die Microsoft in zijn mobiele toestellen inbouwt. Microsoft  had eerder al aangekondigd dat het Cortana alomtegenwoordig wou maken, en dat voornemen wordt nu concreet. Het zou namelijk wel eens sneller kunnen gebeuren dan je zou denken, want veel van de machine-learning capaciteiten achter Cortana zijn nu uitgebracht, in de vorm van Project Oxford.

De API's daarvan zouden het mogelijk maken om het verwerken van beelden en spraak toe te voegen aan zo goed als elke toepassing, en vaak zelfs door maar een enkel request toe te voegen. De juiste technische uitleg vind je bij Ars Technica. (2)

Candy Crush Saga op Windows 10
Van het ene technologische serieuze uiterste, Cortana, naar het andere: het idiote spelletje Candy Crush Saga. Dat zal namelijk in Windows 10 vooraf geïnstalleerd staan op Windows 10 - waar het dus collega-spelletjes zoals Solitaire, Minesweeper en Hearts vervoegt.

Een erg lichtvoetige aankondiging, maar toch wel belangrijk voor Microsoft. Want in het verleden had Microsoft de grootste moeite om ontwikkelaars te overtuigen om ook voor Windows en Windows Phone te programmeren - alle aandacht ging immers uit naar iOS en Android. En Candy Crush Saga is de eerste reeks games van King Digital Entertainment die (eindelijk) voor Windows 10 beschikbaar zal zijn.
Meer bij Geekwire (3)
http://betanews.com/2015/05/16/no-more-waiting-for-carriers-microsoft-will-push-out-windows-10-mobile-updates/
http://arstechnica.com/information-technology/2015/05/cortana-for-all-microsofts-plan-to-put-voice-recognition-behind-anything/
http://www.geekwire.com/2015/microsoft-will-automatically-install-candy-crush-saga-on-windows-10/GOOGLE LANCEERT BUY KNOPPEN... MAAR HOE ZAL DE EU REAGEREN?
Volgens Wall Street Journal zal Google in de volgende weken een nieuwe functie ontplooien wanneer je vanop je mobiele toestel een zoekopdracht naar een concreet product uitvoert bij de zoekgigant. Je zou dan namelijk een "Buy" button te zien krijgen bij die producten.

Het is nog niet echt duidelijk waar die dan zou staan. Volgens WSJ zou die verschijnen naast gesponsorde zoekresultaten (dus: wanneer een bedrijf betaalt voor die verschijning), en zouden ze dan bovenaan de pagina staan. Zij zouden echter niet voorkomen in de "gewone" zoekresultaten afkomstig van het gewone zoek-algoritme van Google.

Klikt de bezoeker op een van de "buy" knoppen, dan zal dit naar een andere pagina leiden, waar hij de aankoop kan afronden -kleur en afmeting kiezen, opties voor verzending, enz.

Het product zal echter niet door Google verkocht worden, maar door derden - die uiteraard akkoordenmoeten afsluiten met Google. En de 'Buy' knoppen zullen dus enkel te zien zijn wanneer je zoekt vanop je mobiele toestel. Toch blijft het een heikele zaak. Je kan meteen veronderstellen dat de EU een nieuwe aanklacht zou formuleren, omdat ook hier Google misbruik zou maken van zijn dominante positie. Het is immers gemakkelijker om producten aan te kopen via de 'buy' knop, zelfs wanneer die doorverwijst naar een zelfstandige verdeler, dan wanneer je verder zou moeten bladeren in de resultatenlijst. En uiteraard moet de verdeler zijn plaats in de resultatenlijst "sponsoren".

Wij zijn alvast benieuwd hoe de EU op deze nieuwe zet van Google gaat reageren. Wat vind jij ervan?
http://www.wsj.com/article_email/can-google-outsell-amazon-and-ebay-1431730741-lMyQjAxMTE1ODEwNTYxMTU2Wj
http://www.theregister.co.uk/2015/05/16/google_buy_buttons_mobile_search/ZELFRIJDENDE AUTO'S: NOG NIET ZO'N GEK IDEE
Google heeft aangekondigd dat het wil starten met experimenten om autonome, zelfrijdende auto's dus, te laten rijden op openbare wegen. Deze zomer zou je dus in Mountain View, de plaats waar Google gevestigd is, auto's moeten zien rijden die door software bestuurd worden. Die zullen een maximum snelheid kunnen halen van 25 mijl per uur, maar gek genoeg zal je er nog altijd een chauffeur in zien zitten, die het stuur op elk moment kan overnemen, als het nodig mocht zijn.

Volgens Google heeft zijn software al heel wat rij-ervaring opgedaan, op de eigen testterreinen van Google dan wel: bijna een half miljoen mijlen alles bijeen, wat volgens Google gelijk zou staan met 75 jaar rij-ervaring bij een mens.

Het idee van een zelfstandig rijdende auto zal je misschien belachelijk overkomen - hoe kan de software weten waar zich de stoeprand bevindt, of er voetgangers zijn of fietsers, of het rood licht is, waar er omleiding is, enz. Maar misschien zien wij dit helemaal verkeerd. Een discussie in de podcast van Daily Tech News Show zette ons op het goede spoor. Want zulke autonome auto's kunnen een slecht idee zijn in dichtbevolkte gebieden, met veel verkeer, waar auto's korte afstanden afleggen. In gebieden echter zoals de VS, waar er wegen zijn waarop je uren kan rijden zonder een andere auto tegen te komen, de grote inter-state highways, is dat een andere zaak. Daar zou software om een truck te besturen bijvoorbeeld een zegen kunnen zijn. De chauffeur zou nog wel in de truck zitten, maar hij zou het enkel moeten overnemen wanneer zich iets speciaals voordoet. Voor de rest zou de truck urenlang door de software gereden kunnen worden.

Beluister zelf de discussie (1). Meer lezen over dit fenomeen kan je bij TechCrunch. The Guardian legt uit hoe het werkt. Meer links over zelfrijdende auto's bij het DTNS artikel.
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2494-icann-haz-lyft/#more-3664
http://techcrunch.com/2015/05/15/google-self-driving-cars-mountain-view/
http://www.theguardian.com/technology/2014/may/28/google-self-driving-car-how-does-it-workOPEN OORLOG TUSSEN GOOGLE EN DE EUROPESE PROVIDERS?
De Financial Times heeft een wel opvallend bericht, dat overgenomen wordt door The Next Web. De Europese mobiele providers zouden namelijk een plan hebben om advertenties te blokkeren, zowel op webpagina's die geserveerd worden via hun mobiele netwerken aan de gebruikers, als advertenties die in apps getoond worden. De sociale netwerken zouden echter ongemoeid gelaten worden.

Om die advertenties te blokkeren zouden zij gebruik maken van software die bedacht werd door het Israëlische bedrijf Shine, software die nu al geïnstalleerd zou staan in hun datacenters. Het plan zou nog dit jaar ten uitvoer gebracht worden, en zou mogelijk als een opt-in dienst aangeboden worden.

Het plan zou een ferme uppercut uitdelen aan bedrijven en uitgevers die hun inkomsten halen uit advertenties op hun website en in hun app. En natuurlijk ook aan Google, dat afhangt van de verkoop van die advertenties. Het is duidelijk dat de uiteindelijke bedoeling van dit plan gewoon de macht van Google over de adverteerwereld is.

Het is nog de vraag of de Europese Commissie zal toestaan dat een provider bepaalt wat jij mag zien en wat niet. Wanneer jijzelf een ad-blocker installeert op jouw toestel (computer of mobiel apparaat) dan is dat jouw keuze. Het is echter een heel andere zaak wanneer een provider dat gaat doen. Dat is simpelweg een kwestie van de veelbesproken net-neutraliteit.

Meer achtergrond bij The NExe Web en bij  de Financial Times.
http://thenextweb.com/insider/2015/05/15/european-mobile-networks-reportedly-plan-to-block-all-advertising-targeting-google/
http://www.ft.com/cms/s/0/7010ae7a-f4c6-11e4-8a42-00144feab7de.htmlGOOGLE EN FOTO'S, EN WAT QUORA DOET MET FOTO'S: WAT BIG DATA EN TECHNOLOGIE VERMOGEN
Hoe meer data er verzameld worden, hoe meer je ermee kan doen. Trends distilleren bijvoorbeeld, een analyse die nog scherper wordt naargelang de tijdspanne waarin die gegevens verzameld worden. Twee verhalen die bewijzen wat die big data kunnen opleveren met foto's.

Google maakt time-lapse foto's
Een eerste bericht betreft een toch wel indrukwekkende krachttoer die Google uithaalt met foto's die tot het publiek domein behoren. In samenwerking met de Universiteit van Washington is een Google team erin geslaagd om een technologie te ontwikkelen waarbij, op basis van foto's van populaire bezienswaardigheden die op sites zoals Flickr, Picasa en andere te vinden zijn, er time-lapse filmpjes gemaakt worden van die plaats. Je ziet dan in versnelt tempo hoe die plaats doorheen de tijd evolueert.

De technologie werkt als volgt: de onderzoeken sorteerden eerst een 86 miljoen foto's op basis van geografische locatie, op zoek naar vaak gefotografeerde bezienswaardigheden. Deze foto's werden dan gesorteerd op datum, en moesten ook deze locatie vanuit hetzelfde gezichtspunt weergeven. Tot slot werden bij de foto's de kleuren gecorrigeerd, zodat zij een soepele overgang vertoonden. En het resultaat werd dus een prachtige beelden - maar ook soms angstaanjagend, zoals een ijsberg die smelt.
Bij Engadget vind je enkele voorbeelden (1)

Wolfram kan afbeeldingen identificeren
Een tweede bericht betreft de zoekmachine van Wolfram Alpha. Want daar zitten ze ook niet stil, en de laatste berichten die we daarvan gehoord hebben zijn echt veelbelovend. Een sterk staaltje bijvoorbeeld is wat het doet met vliegtuigen. Voer je een zoektocht uit vanop je telefoon, dan zal het jouw locatie opzoeken, dat vergelijken met een database of vluchten van vliegtuigen op dat moment, inbegrepen hun hoogte, vliegroute, zelfs hun vluchtnummer en type vliegtuig. En dat resultaat wordt dan op jouw scherm weergegeven zodat jij, op dat moment, naar boven in de lucht kunt kijken om te zeggen: dat vliegtuig, dat is zus en zo, op weg van x naar y, en andere informatie.

Maar Wolfram Alpha heeft nu nog een andere straffe toer voorgesteld: het kan namelijk alles wat zich in een afbeelding bevindt, identificeren. Je moet gewoon een foto uploaden, en je krijgt enkele seconden later een door de computer gemaakt vermoeden van wat de tekening bevat.

De technologie leert al doende bij: zijn er fouten, dan kan jij het verbeteren. Een indrukwekkende technologie, die misschien weer toepassingen vinden zal in andere technologieën. Zo zou hiermee de software van zelfrijdende auto's bijvoorbeeld sneller een fietser kunnen herkennen in het beeld van een camera, of een voetganger. Helaas kan de technologie ook gebruikt worden om de burger nog meer te volgen in de beelden van allerlei camera's en foto's die overal ter wereld genomen worden...

Toch valt het niet te ontkennen dat het een knappe technologie blijft. Meer lees je bij The Verge (2)
http://www.engadget.com/2015/05/18/timelapse-from-public-domain-photos/
http://www.theverge.com/2015/5/13/8603531/wolfram-image-identification-site-trained-by-chewbaccaTWITTER ROLT ZIJN NIEUWE ZOEKINTERFACE UIT VOOR IEDEREEN, EN FACEBOOK PROPT GAMES IN ZIJN MESSENGER
Het lijkt een ziekte waaraan veel IT-diensten lijden: gulzigheid. Iets dat simpel is, mag niet simpel blijven, steeds meer mogelijkheden worden erin gepropt om toch maar meer gebruikers te kunnen lokken, en de bestaande gebruikers meer tijd te laten doorbrengen op de dienst. Waarbij soms het oorspronkelijke nut van de dienst uit het oog verloren wordt, en de oorspronkelijke gebruikers in de kou komen te staan.

Twitter is daar een goed voorbeeld van. Van simpele tekst-boodschappen is het vervormd tot een stroom multimedia, foto's en andere. Waar je vroeger in je tijdlijn op je phone in één blik een tiental tekstboodschappen kon bekijken, vooraleer je verder moest bladeren, moet je nu voortdurend bladeren omdat je hoogstens twee of drie boodschappen mét afbeeldingen te zien krijgt, om maar iets te noemen. Vele gebruikers haken af, en wij moeten bekennen dat wij zelf ook veel minder Twitter bezoeken dan vroeger.

Twitter zal deze tanende belangstelling ook wel voelen, en meent, terecht of onterecht, dat dit te maken heeft met een interface die de lat té hoog legt voor de meeste gebruikers. De afbeeldingen en multimedia moeten de Twitter stream aantrekkelijker maken, maar het lijkt ons dat Twitter zo teveel een tweede Facebook wordt. En als we een Facebook willen, dan zullen we wel naar Facebook gaan, niet?

Misschien heeft een verbetering aan de Twitter-dienst die nu doorgevoerd werd, misschien een positief effect. De zoekmachine werd namelijk vernieuwd. Ben je ingelogd in Twitter, dan zal je meer opties krijgen om de resultaten te filteren. Je kan bijvoorbeeld zoeken op top tweets, "live" tweets, dus dingen die nù gezegd worden, op accounts, foto's, video's, nieuws en meer. Bij TechCrunch lees je meer. (1)

Messenger nu met games
Een andere dienst die aan dezelfde ziekte lijdt, is Facebook. Dat had een simpele boodschappendienst, Messenger, maar ook daar vinden ze dat simpel een vloek is - en dus worden er extra mogelijkheden in gepropt. Je had al stickers die je in je boodschappen kon steken, en GIF's. Nu komen er ook nog games bij. Simpele spelletjes, die je tegen je vrienden kan spelen.

Wie zelf een Facebook account heeft, weet echter hoe vervelend die games in Facebook kunnen zijn. Sommige gebruikers bestoken anderen voortdurend met de vorderingen die ze in het game maken. Of sturen voortdurend uitnodigingen om een spelletje te spelen. Houd dus je hart maar vast voor wat deze nieuwigheid (die tussen haakjes nog niet definitief bevestigd is door Facebook zelf, het gaat om een bericht van The Information) voor Messenger betekenen zal.

Meer bij The Verge (2) en The Information (2)
http://techcrunch.com/2015/05/18/twitters-new-search-results-interface-expands-to-all-web-users/
http://www.theverge.com/2015/5/18/8620133/facebook-messenger-games-development-report
https://www.theinformation.com/With-Messenger-Apps-Sluggish-Facebook-Eyeing-GamesMICROSOFT MAAKT SERIEUS WERK VAN ZIJN "CLUTTER" FUNCTIE
Wellicht heb jij ook een uitpuilende mailbox, en kan je na een tijdje niets anders dan massa's mails van nieuwsbrieven, aankondigingen enz. gewoon massaal verwijderen. Microsoft hoopt met zijn bijlerende tool Clutter daar een oplossing voor te leveren. Mails worden ingedeeld in belangrijk en niet belangrijk, en wat niet belangrijk is gaat naar de Clutter mailbox. Waar je de mails later ook nog terug kan opvissen, mochten er mails per vergissing daar belanden. Uit dat ald dan niet opvissen van mails leert Microsoft dan weer wat bij, zodat de tool na een tijdje helemaal ingespeeld is op jouw voorkeuren, op wat jij belangrijk vindt en wat niet.

De tool bestaat trouwens al een tijdje, maar zou in juni standaard voor alle Office 365 gebruikers geactiveerd worden. Waarbij jij natuurlijk nog de mogelijkheid krijgt om deze slimme filter terug af te zetten.

Meer uitleg over de tool bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2015/05/18/outlooks-smart-clutter-filter-will-be-turned-on-by-default-for-office-365-customers-in-june/
MASTERCARD LANCEERT MASTERCARD SEND VOOR P2P BETALINGEN
Neen, bij dit artikel hebben we het niet over P2P netwerken waar je muziekbestanden en meer vindt. Hier staat P2P namelijk voor person-to-person - betalingen dus tussen twee personen. Het bijzondere daaraan is dat de betaling ook binnen de 30 minuten op de bankrekening terecht komt, als het ware real-time is dus.

Daar is niets bijzonders aan, zal je zeggen, want met alle bank-apps, ook de mobiele, worden alle betalingen in real time uitgevoerd? Toch wel. Want MasterCard is geen betaalkaart zoals de kaart van je gewone bankrekening, maar een kredietkaart. En daarbij duurt de verwerking van betalingen gewoonlijk veel langer. Wanneer jij iets met een kredietkaart betaalt aan een handelaar, dan zal het meteen van je rekening af gaan, maar de handelaar krijgt het geld niet meteen. Dit zou dus een hele verbetering zijn.

Volgens de website pymnts.com zou deze Send dienst eerder bedoeld zijn voor bedrijven, niet zozeer voor de particulier, en zou hij om te beginnen in de VS uitgerold worden. Ook The Next Web gaat nader op deze evolutie in.
http://www.pymnts.com/company-spotlight/2015/mastercard-launches-almost-real-time-payments/#.VVwFdpNtRdg
http://thenextweb.com/insider/2015/05/20/mastercard-send-lets-you-transfer-funds-to-any-device-quickly/PROTEST GROEIT TEGEN INTERNET.ORG VAN ZUCKERBERG
We hebben het al gehad over Internet.org, een initiatief dat vooral door Mark Zuckerberg van Facebook getrokken wordt. Even herhalen dat bij dit initiatief een aantal providers samenwerken om de gebruiker gratis toegang te geven via zijn mobiel toestel tot een beperkt aantal websites, zoals WIkipedia, BBC News, maar ook Facebook uiteraard. Daarvoor moet de gebruiker werken met een speciale Android app, of de website van Internet.org die als portaal dient, of de eigen Android app van Facebook, of de Opera Mini Browser.

Een initiatief dat op het eerste zicht lovenswaardig is - wat kan er nu verkeerd aan zijn om mensen gratis toegang te geven tot het internet? Toch krijgt het initiatief veel kritiek, en deze week hebben 67 digitale rechtengroepen uit de hele wereld een open brief geschreven aan Zuckerberg, waarin zij hun bezorgdheid uitdrukken.

Er zijn meerdere redenen daarvoor. De belangrijkste is uiteraard dat Facebook als het ware de gatekeeper, de poortwachter wordt die bepaalt wat wel en wat niet bezocht mag worden. Dat er een vereiste gesteld wordt dat enkel lichte pagina's, zonder script of zware afbeeldingen, toegestaan zijn in die omheinde internet is iets dat je nog zou kunnen begrijpen. Maar waarop geen toegang bieden tot het hele internet, en die afbeeldingen of scripts gewoon tegenhouden?

Bovendien zou deze toegang tot het omheinde internet enkel via het gewone http:// protocol werken, niet via de beveiligde https://. En voor landen met een dictatuur is het absoluut aangeraden om met een beveiligde verbinding te werken, om te voorkomen dat de overheidsdiensten meeluisteren naar de gesprekken van bijvoorbeeld dissidenten.

Een interessant artikel over de achtergrond van Internet.org, wat het juist is en waarom het zo'n protest uitlokt lees je bij BBC.
http://www.bbc.com/news/technology-32795270VOORTAAN (TERUG) TWEETS IN ZOEKRESULTATEN GOOGLE
Een aankondiging die wel eens een grote positieve wending kan betekenen voor Twitter. De microbloggingdienst-annex-sociaal netwerk heeft namelijk een akkoord afgesloten met Google, waardoor Google toegang krijgt tot de "firehose", de grote stroom berichten op Twitter. Tweets voor trending onderwerpen zullen in een carrouselvorm verschijnen bij resultaten wanneer je naar dat onderwerp een zoekopdracht ingeeft bij Google. Voorlopig werkt deze functie enkel op mobiele toestellen, binnenkort ook op de desktop, zo wordt beloofd.

Volgens Search Engine Land zou bij het akkoord geen geld gewisseld zijn tussen Google en Twitter. Maar voor Twitter is dit wel een heel belangrijke deal, want het zal ongetwijfeld veel volk kunnen lokken naar zijn dienst. En dat is echt welgekomen - zoals je in een aantal vorige artikels lezen kon zijn de investeerders in Twitter ongerust omdat de dienst niet meer zo snel groeit, en wordt gevreesd dat de aantrekkingskracht van Twitter tanende zou zijn. Deze samenwerking met Google zou dat vertrouwen terug kunnen versterken.

Meer lees je bij Twitter zelf, en bij Search Engine Land.
http://searchengineland.com/google-twitter-deal-live-221148
https://blog.twitter.com/2015/a-new-way-to-discover-tweetsSPOTIFY PAKT UIT MET EEN HELE REEKS NIEUWIGHEDEN
Wellicht heb je het verleden week ook gehoord: het streamen van muziek heeft het downloaden van digitale muziek ingehaald op vlak van inkomsten. De labels verdienen nu meer aan de vele kleine percentjes op streaming, dan wat ze halen door muziek te verkopen. En een van de belangrijkste spelers is Spotify.
In vergelijking met concurrenten zoals Pandora is Spotify toch wel de speler die het meeste geëvolueerd is, die het meeste innoveert. Maar het zal binnenkort wel eens concurrentie krijgen van die andere grote speler in muziekland, Apple, dat wil uitpakken met zijn Beats Music. Dat, tussen haakjes, al lang in de steigers staat, maar nog altijd geen concreet aanbod heeft. Wat Apple al wel heeft... is een onderzoek naar mogelijke oneerlijke praktijken bij het op punt stellen van zijn muzikaal aanbod. Een preventief onderzoek weliswaar: er wordt gevreesd dat Apple de platenlabels gaat dwingen om de samenwerking stop te zetten met streaming diensten die gratis muziek aanbieden, in ruil voor advertenties en zo deze diensten uit de markt wil concurreren.
Spotify blijft in elk geval niet bij de pakken zitten, en is zoch dieper in het zand aan het graven om de aanval van Apple goed aan te kunnen. Het brengt verschillende nieuwe diensten uit.

- Spotify now
Een eerste nieuwigheid is dat de speellijstjes zich niet alleen meer aanpassen aan je muzikale voorkeuren, maar ook aan het moment van de dag en de sfeer die jij aangeeft.

- Spotify run
Bovendien houden de speellijstjes rekening met wat je aan het doen bent. Het zal met name de muziek aanpassen aan je run: er worden songs gekozen die aangepast zijn aan het ritme van je loop. Ga je sneller dan versnelt de beat zich. Ga je trager, dan past de muziek zich ook aan. Jij moet geen speellijstjes meer samenstellen, Spotify doet het voor jou. De streaming dienst zal zelfs eigen content uitbrengen, songs die speciaal gemaakt zijn als begeleiding van je training.

- Voortaan ook video's en nieuws
Verder zal Spotify ook andere soorten content brengen, zoals Video en Nieiuws. Het zou daarvoor samenwerken met partners als NBC, Slage, BBC en meer. Het zal vooral gaan om kortere clips van populaire shows zoals Comedy Central.

- En tot slot: ook podcasts
Dit is een nieuwigheid die toch nog wat opheldering vraagt. Want zal je als gebruiker zelf podcasts kunnen toevoegen, of zal je volledig afhangen van wat Spotify je aanbiedt? En hoe zit het met de monetisering? Spotify kan moeilijk podcasts tegen betaling gaan aanbieden, die je elders gratis kan beluisteren. Dus zullen de podcasts in het gratis aanbod terecht komen. Dat wordt echter wel gemonetiseerd door om de 10 minuten of een kwartier een advertentie te vertonen. Zullen de podcast-makers daarmee wel akkoord zijn, dat hun content voortdurend doorbroken wordt door advertenties, waarvan zij geen inkomsten hebben?
Wellicht zal het een en ander in de nabije toekomst nog uitgeklaard worden. In elk geval lees je meer bij TechCrunch (1) en Ars Technica (2). In de podcast van Daily TechNews Show vind je een interessante discussie over deze nieuwigheden (3)
http://techcrunch.com/2015/05/20/spotify-introduces-video-clips-podcasts-and-activity-based-playlists/#.hzp6ul:NgKe
http://arstechnica.com/business/2015/05/spotify-says-genres-are-out-videos-are-in-and-your-tempo-run-gets-a-playlist/
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2497-run-spotify-run/#more-3693OOK DEEZER START MET PODCASTS
Wordt de mensheid zich eindelijk bewust van het nut en het gemak van podcasts? Bij TV is on-demand of uitgesteld kijken de norm geworden. Het lijkt erop dat, vooral voor bepaalde praatprogramma's op de radio, dat eveneens aan het gebeuren is. Steeds meer programma's zijn als podcast te verkrijgen, en jij beluistert ze wanneer je wil.

Een trend waarop de aanbieders van audio-content ook op inspelen. Er was al Soundcloud, dat aankondigde dat podcasters hun content voortaan via deze muziekdienst kunnen aanbieden. Er was vandaag het bericht van Spotify. En nu is er ook die andere streamingn dienst, Deezer, die met podcasts begint.

Het aanbod zal voorlopig enkel in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden uitgerold worden, maar later volgen andere landen. Het content-aanbod is veel meer Europees gericht dan dat van SPotify bijvoorbeeld. 20.000 programma's van Slate, Financial TImes, Monocle 24, Radio Nova, Télérama en Sveriges Radio.

Deze aankondiging heeft uiteraard alles te maken met het feit dat Deezer in oktober verleden jaar Stitcher overgenomen had, de radio- en podcast app. Het wordt nog interessant in radioland!
http://lewispr.cmail1.com/t/j-l-dkyubt-xhipkkih-d/MICROSOFT GEEFT OUTLOOK.COM NIEUWE MOGELIJKHEDEN
Eerder deze week hadden wij het over één nieuw onderdeel van de mail-dienst van Microsoft, Clutter. Het blijkt nu dat Microsoft eigenlijk een samensmelting op oog heeft tussen Outlook.com en zijn eigen Office 365 dienst. In voorbereiding daarvan zouden er nu verschillende nieuwe tools toegevoegd worden aan Outlook.com

Zo bijvoorbeeld 13 nieuwe thema's, die Outlook.com meer moeten laten lijken op de nieuwe versies die eraan komen van Windows 10 voor de Outlook app. En zoals gezegd ook Clutter, waarbij we nog even willen toelichten dat je mails die in Clutter beland zijn eruit kan slepen, of andere erin kan stoppen, om zo de tool beter te vertellen wat jouw voorkeuren zijn.

Ook de search interface bij Outlook.com krijgt een update. Zoek je naar content, dan zullen de mails van mensen die je regelmatig mailt, gemarkeerd worden. Je zal zoekopdrachten ook nog verder kunnen filteren nadat je op een trefwoord gezocht hebt - iets wat tot nu toe ontbrak. Eerlijk gezegd was Outlook.com niet echt sterk in het zoeken.

De volledige lijst met nieuwigheden vind je bij The Verge. Als je het ons vraagt is dit bericht een van de vele die bewijzen dat Microsoft zijn uiterste beste doet om zijn sterkhouders (de Office-pijlers, en dan vooral Outlook) sterk genoeg te maken om op te kunnen tornen tegen de opdringende concurrentie. Vele mail apps zijn populair - op android toestellen, op iPads en iOS toestellen, maar er zijn er weinig die dezelfde mogelijkheden bieden als Outlook en zijn broertjes van de Office-suite. Alleen: hebben de mensen al die mogelijkheden nodig? Enkel wanneer je je mail voor zakelijke doeleinden gebruikt, zal het gemak van Outlook pas echt duidelijk worden...
http://www.theverge.com/2015/5/21/8634979/microsoft-outlook-email-service-new-features-user-interface

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE SLEUTELT AAN ZIJN WATCH EN ZOU PLANNEN HEBBEN MET ZIJN APPLE TV.
Een bericht afkomstig van 9to5Mac, dat meestal toch over de juiste inside informatie beschikt. Het blijkt namelijk dat Apple dapper aan het werken zou zijn aan een update van het besturingssysteem voor zijn Apple Watch. Het is immers een feit dat vele waarnemers in hun review van de Watch het over verschillende schoonheidsfoutjes hadden; een vaak gehoord advies was dan ook dat de gebruiker beter kon wachten tot een tweede generatie, of tweede versie, die deze probleempjes zou wegwerken.

Het grote voordeel natuurlijk van een "slim" uurwerk, is dat het via software geüpdate kan worden. Envolgens 9to5Mac is dat wat er binnenkort aankomt: een reeks verbeteringen aan de beveiliging, connectiviteit met andere Apple toestellen, de fitness functies, Wi-Fi mogelijkheden, en integratie met apps van derden. Maar tegelijkertijd zou er een grote update komen voor de Apple TV, die ook weer met de Apple Watch gecombineerd zou worden.

Alle details vind je bij 9to5Mac, maar wat wij vooral onthouden is de "Find my Watch" functie, waardoor je vanuit je iPhone je Smart Watch kan vinden, en omgekeerd, maar het ook vanop afstand volledig kan wissen wanneer het gestolen zou worden. Verder wordt er een signaalfunctie toegevoegd aan de hartmonitor: de gebruiker zal gewaarschuwd worden wanneer zijn hartslag onregelmatig is - iets waarmee Apple zich, naar onze mening, op een gevaarlijk pad begeeft, want zo wordt het een medisch toestel, dat misschien wel eens aan de strenge controles van de FDA onderworpen zal worden. Volgens het artikel zou Apple trouwens plannen hebben om in zijn Apple Watch ook sensoren voor het meten van andere medische waarden zoals bloeddruk en glucose/suikerwaarden willen inbouwen - en dan komt het zeker in het vaarwater van de Food & Drug Administration. Want vooral glucosewaarden zijn niet iets waarmee je lichtzinnig omspringt!
http://9to5mac.com/2015/05/18/apple-readies-first-significant-apple-watch-updates-tvkit-sdk-for-apple-tv/
http://www.theverge.com/2015/5/18/8620285/apple-watch-new-features-update-report
http://thenextweb.com/apple/2015/05/18/apple-watch-update-may-feature-find-my-watch-and-third-party-widgets/OOK ANDROID WEAR KRIJGT EEN UPDATE
Gisteren hadden we het over een update voor de Apple Watch die eraan zou komen, vandaag gaat het over een update van Android Wear, het besturingssysteem van Google voor smart watches.

Deze update zou nu ook ondersteuning brengen voor Wi-Fi. Wat dus betekent dat je meldingen krijgt rechtstreeks op je watch wanneer je binnen het bereik van de WiFi bent, zonder interactie te vereisen van je Android smartphone. Hierbij dient wel opgemerkt dat volgens The Verge (1) deze WiFi-update niet door alle toestellen ondersteund zou worden.

Verdere nieuwigeden in deze update zijn de mogelijkheid om acties uit te voeren door beweginen met je pols, en om empoji's op het uurwerk te tekenen.

Android Central weet dan weer te melden dat de update ook wat verbetert voor de Google Maps - er zou een heuse Google Maps op verschijnen, na je toestel gesynct te hebben met je smartphone. De app kan gelanceerd worden vanuit de app launcher of je kan hem openen met het spraakgestuurd commando "Open Maps". Nog volgens Android Central zou je met een nijp-gebaar kunnen in- en uitzoomen op de landkaart.

Kortom, het lijkt erop dat de besturingssystemen voor de Apple Watch en Google Wear elkaar op de voet volgen.
http://www.theverge.com/2015/5/19/8627535/android-wear-update-with-wi-fi-emoji-g-watch

 

 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** De reguliere hotelsector protesteert tegen concurrentie van AirBnB
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/1.2344971

*** Bizar verhaal: Uber-chauffeur liegt over 'aanval' van 40 taxichauffeurs
http://newsmonkey.be/article/43015

*** Geef app-gebruikers de kans om data flexibel af te schermen       
Door sociale, lokale en mobiele data te capteren, kunnen apps gepersonaliseerde en verrijkte diensten aanbieden. Recente privacy-issues hebben de gebruiker echter gealarmeerd, waardoor hij op zoek gaat naar manieren om zijn persoonlijke data af te schermen.
iMinds-onderzoekers pleiten daarom voor een
flexibel identiteitsmanagement
http://www.iminds.be/nl/nieuws/20150515_news_solomo-apps?utm_campaign=201505_media&utm_medium=email&utm_source=medianewsletter&utm_content=textlink_4&utm_term=solomo

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De kostbaarste aller dwaasheden is hartstochtelijk te gelovin in wat duidelijk onwaar is.
Het is de voornaamste bezigheid van de mens.
-Henry L. Mencken-

De nieuwe oogst


MEER WETEN OVER EXCEL: FITNESS TEMPLATES

Op deze website vonden we enkele templates waarmee je zelf je vorderingen qua fitness kan invullen en opvolgen. Geen speciale apps of trackers nodig, gewoon de harde cijfers. En die dan lekker ook in statistieken omzetten, als een echte geek!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-excel-templates-track-health-fitness/


MEER WETEN OVER EXCEL: JE LEVEN ORGANISEREN
Nog wat leuke Excel templates, deze keer om je leven wat beter te organiseren. To-do lijstjes, je reisbudget berekenen, een tabel om je geld te beheren, enz.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-amazingly-useful-spreadsheet-templates-organise-life/


MEER WETEN OVER EXCEL: EXCELJET
Deze site windt er geen doekjes om: de informatie is echt "to the point". Heel overzichtelijk wordt weergegeven hoe je gegevens moet invullen, wat je met functies kan doen, enz. De site werkt ook met een soort zoekmachine.
[Taal: ENG]
https://exceljet.net/


MEER WETEN OVER EXCEL: CONTEXTURES
Opnieuw een site over Excel tips en handleidingen. Deze is echter meer opgezet als een encyclopedische index, en niet als een reeks blogposting. Wat wel handiger is om dingen op te zoeken.
[Taal: ENG]
http://www.contextures.com/


BETER WERKEN MET EXCEL: GRATISCURSUS

Deze reeks met tips over Excel is niet volledig zonder een site te vernoemen die een prachtig initiatief is: Gratis Cursus. Deze site kreeg al verschillende keren en eervolle vermelding in onze verkiezing van Website van het Jaar, en is het werk van een persoon die, ondanks zijn moeilijke fysieke omstandigheden zich nog altijd blijft inspannen om de site van actuele informatie te voorzien.
Een aanrader - vooral omdat je alles vindt in het Nederlands!
[Taal: NL]
http://www.gratiscursus.be/Excel_2010/index.html


GRATIS STUFF VOOR POWERPOINT: HOE TE INSTALLEREN
Bij MakeUseOf kwamen wij een artikel tegen met daarin adresjes waar je gratis spullen vinden kan om in PowerPoint presentaties te gebruiken - templates en afbeeldingen dus. En uiteraard willen wij dit artikel graag met je delen.
Het eerste wat wij je willen vertellen is hoe je een template of sjabloon kan installeren. Dat is heel simpel: gewoon het template downloaden naar de volgende map (dit geldt voor de versies 2010 en 2013 van Office):
C:\Users\[jouw naam]\AppData\Roaming\Microsoft\Templates
Vervolgens moet je PowerPoint herstarten, als je die op dat moment open had staan.Daarna kan je het template gebruiken wanneer je naar Bestand > Nieuw > Mijn templates gaat.
http://www.makeuseof.com/tag/find-free-powerpoint-themes-templates/


GRATIS STUFF VOOR POWERPOINT: DE EIGEN TEMPLATES VAN OFFICE
Vooraleer je op zoek gaat naar templates, moet je absoluut eens de sjablonen bekijken die standaard al in Office ingebakkenzitten. Want dat zijn er heel wat. Ze zijn gelukkig netjes geordend in een klassement rond thema, zoals agenda's, kalenders, natuur, facturen enz. Je doet er echter best aan om deze templates ook in verschillende lichtomstandigheden uit te testen - denk eraan dat je vaak met een projector werkt, en dat er voldoende contrast moet zijn tussen letters en achtergrond.
http://www.makeuseof.com/tag/find-free-powerpoint-themes-templates/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RADIO IN VLAANDEREN

Een uitstekende site die je informatie brengt over de nieuwste evoluties in radioland Vlaanderen. Je hebt wellicht ook gehoord dat er de laatste tijd heel wat beweegt in DAB+, dat de FM frequenties zou moeten vervangen. Dit blog, van lezer Herman, brengt op objectieve wijze verslag uit over deze evoluties (via de rubriek Digitaal). OM absoluut te volgen!
[Taal: NL]
http://www.radioinvlaanderen.info/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VRAAG HET AAN JEROEN MEUS
De sympathieke kok is erg geliefd - hij zet heel Vlaanderen aan het koken, mét boter! Naast de filmpjes en recepten die je op de website van de Vlaamse tv-zender Een kan vinden, is er nu ook een nieuw initiatief: een vragenbaak. Mensen kunnen daar een vraag insturen, en anderen kunnen daarop reageren of hun antwoord geven. Maar ook Jeroen Meus en zijn team zullen zich af en toe over die vragen buigen.
Een mooie site, licht van ontwerp, maar ze kan wat meer reacties gebruiken! Met deze dus: allen daarheen!
[Taal: NL]
http://www.vraaghetaanjeroenmeus.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET RIJKSARCHIEF
Dit is een enorm interessante website, waar je als wetenschappelijk onderzoeker, genealoog, ambtenaar, journalist, leerkracht, notaris of landmeter kan grasduinen in de archieven van België. Maar bij de website hoort ook een nieuwsbrief, en zoals lezeres Aline ons erop wijst, bevat die heel wat wetenswaardigheden over nieuwe evoluties, nieuwe collecties, nieuw materiaal dat beschikbaar gesteld wordt. De nieuwsbrief is gratis, je moet alleen inschrijven
[Taal: NL]
http://www.arch.be/index.php?l=nlVRIJDAG MULTIMEDIA: NON STOP BAR

Waar de mensen van Walkingmen.com de tips blijven halen, het is ons een raadsel. Walkingmen is een digitaal agentschap, dat zijn kracht bewijst via zijn nieuwsbrief, waarop wij geabonneerd zijn. Daarin staan altijd heel interessante sites - door vormgeving, door origineel concept. Dit toont aan dat een bedrijf, via een nieuwsbrief, een visitekaartje kan creëren: Walkingmen toont aan dat het de nieuwste evoluties op de voet volgt.
Nee nu bijvoorbeeld deze interactieve strip van Motiv Collective. De vormgeving is perfect, ook in de browser. Je kan het verhaal volgen, de aansporing om verder te gaan in het verhaal is er. En de sfeer ook...
[Taal: ENG]
http://www.nonstopbar.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VIEWER'S GUIDE VOOR GAMES OF THRONES
Voor de die-hards: dit onderdeel van de website van HBO, de makers van het o zo populaire Games of Thrones, vertelt je alles over de reeks. De hoofrolspelers, de plaatsen waar het opgenomen werd, de stambomen en veel meer.
(bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://viewers-guide.hbo.com/VRIJDAG MULTIMEDIA: SIMPELE JIG-SAW PUZZEL
Is er iets meer ontspannend dan een jig-saw puzzel maken -- zelfs digitaal? Deze website bging met 12 stukken, en voert de moeilijkheidsgraat geleidelijk op. Goede moed!
[Taal: ENG]
http://www.gamedesign.jp/flash/whitejigsaw/whitejigsaw.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(Facebook-Winklevoss copycat?)
Is het concept van Uber gejat?
http://www.belgiancowboys.be/automotive/is-het-concept-van-uber-gejat

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(apps om te ontdekken dus!)
Amsterdamse apps winnen 'Oscars van het internet'
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4032272/2015/05/19/Amsterdamse-apps-winnen-Oscars-van-het-internet.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(Neen, wij willen u niet op slechte ideeën brengen!)
Gleeden.com: de mobiele app voor de slippertjes
https://www.digimedia.be/News/nl/18143/gleedencom-de-mobiele-app-voor-de-slippertjes.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


(omdat je nooit genoeg opslagruimte kan hebben...)
Review : Seagate Personal Cloud 4 Tb
http://computertaal.info/2015/05/21/review-seagate-personal-cloud-4-gb/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(omdat vrijheid belangrijk is, ook in Rusland!)
Rusland dreigt met blokkeren van Google, Facebook en Twitter
http://tweakers.net/nieuws/103245/rusland-dreigt-met-blokkeren-van-google-facebook-en-twitter.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(Is versnippering wel slim in de strijd tegen de misdaad?)
Federale politie regionaliseert Computer Crime Unit
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/federale-politie-regionaliseert-computer-crime-unit/article-normal-572623.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(dat willen wij ook wel eens weten...)
Mag de politie de gegevens op je smartphone zomaar lezen?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/mag-de-politie-de-gegevens-op-je-smartphone-zomaar-lezen

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER WERKEN MET OUTLOOK: EEN MAP VOOR VAAK GEBRUIKTE ZOEKOPDRACHTEN
Wanneer je op zoek bent naar iets, dan kan je de huidige map natuurlijk gewoon doorzoeken door een trefwoord in te tikken in het zoekvak boven de lijst. Maar wanneer er een bepaalde zoekactie is die je vaak uitvoert, dan kan je die opslaan als Zoekmap. Dat doe je zo.
Ga naar het tabblad "Map", en klik op Nieuwe Zoekmap in het gedeelte Nieuw. Nu kan je kiezen uit verschillende templates, zoals mails van bepaalde personen, of mail die als belangrijk gemarkeerd is. Je kan ook je eigen criteria aanmaken, door onderaan de lijst bij Aangepast de optie te kiezen 'Een aangepaste zoekmap maken'.
Deze nieuwe map zal nu ook bij de andere mappen verschijnen in de zijbalk links. Klik op die map, en je zal meteen alle mails zien die aan de criteria voldoen. Klik rechts op de nieuwe map, kies 'Map Naam Wijzigen' om een voor jou duidelijke naam te geven aan de map.BETER WERKEN MET OUTLOOK: E-MAILS FILTEREN OM RELEVANTE BOODSCHAPPEN TE VINDEN

Nog een andere manier om bepaalde mails te vinden, is te werken met het uitklapmenu van Email Filteren bij het tabblad Start, in het gedeelte Zoeken. Door een van de opties te kiezen, zie je bijvoorbeeld enkel mails met bijlagen, mails tussen een bepaalde periode, enz. En in deze weergave kan je dan weer verder gaan zoeken, door een trefwoord in de zoekbalk in te vullen.
Kies "Meer filters" om het tabblad 'Hulpmiddelen voor Zoeken' te voorschijn te roepen. Hier vind je nog bijkomende instellingen, en ook een verwijzing naar Recente Zoekopdrachten.BETER WERKEN MET OUTLOOK: ONGEWENSTE MAIL
Is er een bepaalde afzender die maar mails blijft sturen die je niet wenst, dan kan je alle toekomstige mails van die persoon of dat bedrijf blokkeren. Klik op het tabblad Start in het gedeelte Verwijderen op het onderste icoontje (Ongewenste e-mail). Kies vervolgens 'Opties voor ongewenste mail'.
In het dialoogvenster kan je nu bepalen wat je als ongewenste mail beschouwt, en hoe streng de junk filter moet toegepast worden. Je kan hele domeinen, zelfs hele landen op een zwarte lijst zetten. Je kan ook werken met 'Negeren' - dat gebruik je wanneer een reeks mails niet relevant is, maar zo blokkeer je de afzender niet. Nieuwe mails in deze conversatie zullen wel direct naar de prullenmand gaan zodra ze binnenkomen.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MICROSOFT RESEARCH MOOD BOARD


Met een mood board kan je via allerlei beelden, tekeningen en teksten een idee goed uitwerken voor jezelf - maar ook  zodat je het aan anderen kan overbrengen. De research afdeling van Microsoft heeft een tool bedacht waarmee je via de computer zo'n mood beard kan samenstellen. De software is gratis te downloaden.
http://research.microsoft.com/en-us/projects/moodboard/


EUROVISION SONG CONTEST
Android app - freeware
Deze week is het weer zover: het Eurovisie Song Festival. Een liedjeswedstrijd die al jaren meegaat, oubollig is, bakken kritiek krijgt omwille van het favoritisme bij de beoordeling. Maar het is toch zo leuk om via Twitter en Co live commentaren te geven..
Deze app zorgt ervoor dat je een overzicht krijgt van de deelnemende artiesten. Je kan ook de teksten van de songs bekijken, zodat je de liedjes kan meezingen, en je krijgt ook de resultaten te zien. Je kan ook meestemmen, rechtstreeks vanuit de app (denk aan de kosten!)
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.digame.esc&hl=en


MICROSOFT JOULEMETER: JE ENERGIEVERBRUIK


Windows Vista/7/8 - 0,9 MB - freeware
Met deze joulemeter van Microsoft Research kan je op elk moment het energieverbruik van je systeem meten. Daarbij krijg je een blik op zowel het energieverbruik van je hardware, als van de programma's op je pc.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Joulemeter_79226593.html
http://research.microsoft.com/en-us/projects/joulemeter/


FOSSAMAIL: EEN KLOON VAN THUNDERBIRD
Windows Vista / 7 / 8 - 17,8 MB - freeware
Dit is een gratis vervanger van de mail client Thunderbird, die veel sneller zou moeten werken en extra functies heeft. Je kan de tool gratis uitproberen zonder je mail definitief naar Fossamail te moeten overschakelen: de software maakt een apart profiel aan en komt niet in conflict met bestaande profielen in je Thunderbird.
http://www.fossamail.org/


HP UNIVERSAL PRINT DRIVER
Windows all - 33,4 MB - freeware
Wat een zegen! Deze universele printerdriver zou moeten werken voor àlle HP printers, die vanaf 1997 op de markt gebracht zijn. Je moet enkel je besturingssysteem selecteren, de driver downloaden en installeren. De driver ondersteunt parallelpoorten, USB, Ethernet, Bluetooth en WLAN.
http://h20331.www2.hp.com/Hpsub/cache/576122-0-0-225-121.html?jumpid=reg_r1002_usen_c-001_title_r0001

GOOGLE TONE: DEEL URL'S MET ANDERE COMPUTERS
Chrome extensie
Er zijn wel meer manieren om url's, dus adressen van websites met anderen te delen, maar wat Google nu bedacht heeft voor zijn Chrome browser, is wel apart: de links worden gedeeld met computers die zich fysiek in de nabije omgeving bevinden via... geluid. Hiervoor moeten zendende en ontvangende computer allebei de Tone extensie voor Chrome geïnstalleerd hebben, en binnen gehoorsafstand van elkaar zijn (maar wie kan zeggen hoe goed een computer hoort?!).
Wanneer je dan op een website komt die je wil delen, dan moet je op de Google Tone tab in je browser klikken. Je zal dan een reeks beepjes horen. Computers in de buurt met dezelfde extensie zullen dan een melding te zien krijgen met daarop het Google profiel van de afzender. Je kan dan zelf beslissen of je de URL opent op je eigen computer of niet. Bij VentureBeat vind je een uitgebreide uitleg.
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-tone/nnckehldicaciogcbchegobnafnjkcne
http://venturebeat.com/2015/05/19/google-tone-is-a-chrome-extension-for-sharing-urls-with-nearby-computers-using-sound/#public


MIXRADIO APPS VOOR IOS EN ANDROID


MixRadio is een muziekdienst die oorspronkelijk bij Nokia hoorde, maar bij de overname van de mobiele afdeling mee naar Microsoft verhuisde. Daarna werd MixRadio gekocht door messaging app bedrijf Line. En nu is er een app uit voor iOS en Android - nadat de dienst een hele tijd enkel beschikbaar was voor de Windows PHones.
Je kan MixRadio een eetje vergelijken met Pandora; de dienst is gratis te gebruiken, en haalt zijn inkomsten uit advertenties. Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/05/19/mixradio-ios-android/
https://itunes.apple.com/app/mixradio/id940125626
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mixradio.droid


VRIJDAG APP-DAG: FORGE OF EMPIRES


Android / iOS
van dit populaire strategische online spel zijn er nu ook versies verkrijgbaar voor iOS en Android.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.innogames.foeandroid
http://om.forgeofempires.com/foe/nl/
https://itunes.apple.com/nl/app/forge-of-empires/id711455226?mt=8


VRIJDAG APPDAG: BRUGGE BEZOEKEN
Via deze apps kan je heerlijke wandelingen maken in het historische Brugge - de stad waarvan het centrum gespaard bleef van bombardementen en immobiliën-kaalslag, zodat er nog altijd een mooie historische kern bewaard gebleven is. http://exit.be/2015/05/08/xplore-bruges-het-nieuwe-media-platform-voor-brugs-digitaal-erfgoed/
http://www.xplorebruges.be/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De wijze leert meer uit een domme vraag
dan de domme uit een verstandig antwoord.
-Ernst Hohenemser-