Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/12/2014 om 16u
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 32 van 9/1/2010Gegroet lezer,
Goed nieuws voor onze NETTIES-verkiezing. Dankzij onze sponsors en de sympathieke medewerking hebben wij al enkele mooie prijzen in de wacht kunnen slepen voor de winnaars. Het gaat om:
- Een Evohome pakket van Honeywell
- Enkele opslagmedia van Kingston
- Leuke gadgets van Philips
- Enkele pakketten Bullguard antivirusbescherming
- Enkele pakketten Dragon NaturallySpeaking 12 Nederlands
... en er zijn nog enkele verrassingen onderweg
Help dus mee aan onze verkiezing, zodat wij de beste Nederlandstalige websites en apps (privé-initiatief) kunnen bekronen met deze prijzen!
Zend ons uw lijstje met favoriete apps en websites naar redactie@netties.be
Meer over onze verkiezing, en de voorwaarden waaraan de sites en apps moeten voldoen vind je hier:
http://www.netties.be/archief_edities/20131119_site2013.htm

Alvast bedankt. Ook deze week wensen wij u veel leesplezier met dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.HET APPLE-DRM PROCES: DRM WERD ONS OPGEDRONGEN

Verleden week schreven wij al over het proces waarin Apple zich momenteel moet verantwoorden voor praktijken die het toepaste bij de combinatie iPod / iTunes. Daarbij wordt het onder andere ervan beschuldigd dat gebruikers die ze aangekocht hadden bij concurrenten (lees: niet iTunes) niet konden synchroniseren met hun iPad. Meer nog: in sommige gevallen zouden de songs bij een synchronisatie een fout geven, en zouden zij bij een volgende synchronisatie gewoon verdwenen zijn.

Een probleem dat de bazen van Apple, zowel Steve Jobs, via een voor zijn dood opgenomen verklaring, als Eddy Cue, de huidige baas van de iTunes afdeling, afdoen als "collateral damage", iets dat onvermijdelijk was omwille van de DRM (digital rights management of kopieerbeveiliging) die hen opgedrongen waren door de platenlabels. Enkel indien Apple DRM zou toepassen, zou het de songs van de platenlabel per stuk mogen verkopen in zijn iTunes.

Meer nog: Apple zou, aldus Cue, vanaf het begin tégen DRM geweest zijn, en voor openheid. Maar het mocht niet van de labels, zo luidt de verdediging. En op de vraag waarom Apple dan niet werkte met een DRM die ook interoperabel was met andere systemen, luidde het antwoord dat dit was omdat het DRM geheim was, en dus niet aan andere meegedeeld kon worden.

Of dit alles waar is, laten wij in het midden. Het is in elk geval interessante lectuur. Een van de dingen die wij Apple altijd verweten hebben, is dat je inderdaad geen vrijheid had om bestanden vrijelijk naar je MP3 speler te zetten en terug naar je computer. Lees meer bij Ars technica, The Verge en Cult of Mac.
http://www.cultofmac.com/305288/steve-jobs-defends-apple-grave-ipod-lawsuit/
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/12/apple-on-trial-company-execs-say-drm-was-forced-on-them-by-record-labels/
http://www.theverge.com/2014/12/5/7339875/steve-jobs-drm-testimony-points-to-the-labels
CORTANA IN FRANKRIJK, DUITSLAND, SPANJE EN ITALIË
Maar Nederlands praten is er helaas nog altijd niet bij...

Digitale assistenten die naar jouw vraag luisteren en antwoord geven, het is mooi. Maar ze moeten wel jouw taal spreken, en veel dingen weten over het land waar jij woont. Het lijkt reuze leuk om 's ochtends op te staan en een "gesprek" te kunnen beginnen met je digitale assistent (die jij zelf een naam naar keuze mag geven), die meteen al allerlei informatie brengt zonder dat jij erom gevraagd hebt, gebaseerd op je gewoonten en de afspraken in je kalender. Maar alles is relatief.

Apple heeft zijn Siri, Google zijn Google Now. Microsoft heeft zijn Cortana op de Windows Phone, en volgens gebruikers zou die absoluut niet slecht zijn. Maar hij sprak, althans tot vandaag, enkel Engels. Dat verandert nu: Cortana is taallessen gaan volgen en doet het voortaan ook in het Italiaans, Spaans, Frans en Duits. Hij (of zij, jij mag het geslacht van jouw Cortana zelf bepalen en hem/haar een naam geven) kent ook al wat van de plaatselijke omstandigheden, zoals treinschema's enz. Maar nog niet alle functies die in de oorspronkelijke Cortana, bedoeld voor de VS, zitten.

De dienst is momenteel enkel beschikbaar voor de gebruikers van het Windows Phone Developer Preview programma, maar zou binnenkort in een stabiele versie uitkomen voor gewone gebruikers. Meer bij The NExt Web en Winbeta.

Trouwens, er is ook goed nieuws voor wie geen Windows Phone heeft, maar wel een computer met WIndows: er is een pre-release uit van Cortana, die ook op de volgende versie van het Windows OS, versie 10, zal draaien. Dan moet je niet meer achterlopen op de mobiele gebruikers! Bij WinBeta meer (3)
http://www.winbeta.org/news/windows-phone-voice-assistant-cortana-now-available-france-germany-italy-and-spain
http://thenextweb.com/apps/2014/12/05/microsofts-cortana-virtual-assistant-coming-france-germany-spain-italy/
http://www.winbeta.org/news/exclusive-heres-cortana-running-desktop-windows-10
TORQUE IS HET ANTWOORD VAN MICROSOFT OP OK GOOGLE
Werkt zelfstandig op Android toestellen

Het moet gezegd: Microsoft lijkt zich echt te herpakken. Waar het de voorbije jaren achterop hinkte, het noorden kwijt leek en het ene geflopte product na het andere uitbracht (denk maar aan de Zune MP3 player, die de iPod killer moest worden), lijkt het nu stevig op koers en brengt nieuw na nieuw product uit - en dat allemaal dankzij de strategie om zijn producten niet alleen voor één toestel of één besturingssystem te maken, maar voor zoveel mogelijk gebruikers, ongeacht het OS. Alleen... aan zijn naamgeving moet het nog wat werken.

Microsoft heeft namelijk een app uitgebracht voor de Android smartphone, die je het best kan vergelijken met "OK Google", de tool waarmee je via je mobiele toestel een zoekopdracht kan geven via spraak. Nu is eerlijk de naam die Google gegeven heeft, OK Google, ook niet origineel. Maar wat Microsoft gekozen heeft, "Torque", doet toch ook de wenkbrauwen fronsen.

Maar dit terzijde. Met Torque moet je even je toestel schudden om de voice capaciteit te activeren, waarna je je vraag kan stellen. De antwoorden zijn dan afkomstig van Bing Search. Je kan informatie opvragen over de actuele stand van een vlucht, over plaatselijke gebeurtenissen. Maar het is ons nog niet duidelijk in hoeverre die informatie aangepast is, of zelfs beschikbaar is, voor landen zoals België en Nederland.

De app, aldus TechCrunch, is afkomstig van Microsoft Garage, een groep die experimenteert met apps voor de gewone gebruikers, voor verschillende platformen. En dat lijkt ons een prima weg om in te slaan!

Meer bij TechCrunch. Maar probeer zelf de app uit op je Android toestel? De download vind je op de tweede link.
http://techcrunch.com/2014/12/05/torque-microsofts-alternative-to-ok-google-now-works-on-android-smartphones/   
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.bing.torqueHET BLIJFT ROMMELEN ROND UBER: DELHI REGERING BANT DE TAXIDIENST...
... en rijden de chauffeurs in het zwart in ons land?

Wij hebben het al eerder gezegd: er is niets verkeerd om de huidige manier van werken van taxibedrijven te vernieuwen, op de manier die Uber voorstelt, namelijk interactie via een app. De klant kan zo zijn rit bestellen, ziet waar de wagen zich bevindt en kan dus volgen wanneer hij zal aankomen bij de opdrachtgever, hij kan betalen via de app, kan zien wie zijn chauffeur is, enz. En het is ook tijd dat er wat speling komt in de starre regels rond het vervoer van passagiers. Maar één ding moet duidelijk zijn: of het nu Uber is of een reguliere taxidienst, alle chauffeurs moeten aan dezelfde regels onderworpen worden. Het is niet omdat een chauffeur voor Uber werkt, dat hij geen aangifte moet doen van zijn inkomsten, of dat hij geen taxivergunning moet aanvragen, bijvoorbeeld.

Het lijkt echter dat Uber moeite heeft met dat laatste, en innovatie synoniem lijkt te vinden voor vrijbuiterij. En daarbij met de wetgever in aanraking komt. Twee berichten die daarvan getuigen.

Om te beginnen: in de Indiase hoofdstad Delhi, waar Uber ook van start gegaan is, werd de dienst maandag verboden. De overheid aldaar meent namelijk dat Uber de klanten misleidt, omdat het geen onderzoek uitvoert naar de achtergrond van de chauffeurs, alhoewel het beweert dat wel te doen. Die beschuldiging komt er nadat een Uber chauffeur ervan beschuldigd werd een 25-jarige vrouw verkracht te hebben. De chauffeur werd gearresteerd. Meer daarover bij The Economic Times en Reuters (1) (2)

In eigen land heeft inmiddels de Nationale Groepering van Taxi-Ondernemingen aangedrongen bij de overheid om op te treden tegen illegale praktijken bij Uber. Een verzoek dat vooral gericht is naar de staatssecretarissen voor de bestrijding van fiscale en sociale fraude, omdat volgens die federatie de taxichauffeurs noch met de sociale zekerheid, noch met de fiscus in orde zouden zijn.

In ons land werd door de grootste taximaatschappij van Brussel, Taxi Verts, een procedure aangespannen tegen Uber, zo weet  Het Nieuwsblad te melden (3). In een eerste vonnis kreeg de vereniging gelijk van de rechter, maar Uber ging in beroep. In Nederland gaf de rechter bij een gelijkaardig proces Uber ongelijk, en stelde hij dat de app UberPop niet aangeboden mag worden door particuliere chauffeurs zonder taxivergunning.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!
http://economictimes.indiatimes.com/tech/software/delhi-government-bans-uber-says-it-is-misleading-customers/articleshow/45411180.cms
http://www.reuters.com/article/2014/12/07/us-india-rape-uber-arrest-idUSKBN0JL0IK20141207
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141208_01417927
HELAAS, HET INTERNET WORDT STEEDS MINDER VRIJ...

Geen goed nieuws vandaag. Regeringen vaardigen steeds vaker wetten uit om je online te beperken in je vrije meningsuiting, en je wordt steeds vaker
online in het oog gehouden. Dat is de trieste conclusie van het in New York gebaseerde Freedom House, dat zijn jaarlijks rapport verleden week publiceerde.

Er is wel een lichtpunt in dit rapport te bespeuren. Nadat Edward Snowden de kat de bel aangebonden had over de toch wel opmerkelijk verregaande afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, bleken de overheden in verschillende landen wereldwijd zich geroepen te voelen om toch wat meer transparantie over zulke praktijken. Of liever: zij lieten in allerijl nieuwe wetten erdoor drukken die de bestaande monitoring legaliseerde.

Volgens The Register (1) halen die landen de onthullingen van Snowden eigenlijk alleen maar als excuus aan om hun eigen surveillance uit te breiden, zonder dat burger hierover controle heeft, en dat het dan uiteraard gaat om burgers die tot de oppositie horen en tot activisten voor mensenrechten. Rusland en Turkije zouden de koplopers zijn bij deze praktijken.

Het rapport wijst er ook op dat, als gevolg van de onthullingen van Snowden, steeds meer stemmen opgaan om data niet meer in de VS te bewaren, maar op servers in eigen land. Maar dat zou in bepaalde landen die het niet nauw nemen met de privacy van de gebruiker, niet zo'n goede beslissing zijn. The Register wijst er echter fijntjes op dat dit rapport mogelijk werd gemaakt door donaties van Yahoo en Google, twee Amerikaanse bedrijven, die er natuurlijk alle belang bij hebben dat data in de (Amerikaanse) cloud bewaard kan blijven.

Lees het rapport (1) en vooral de interpretatie die The Register eraan geeft (2)
http://www.newyorker.com/tech/elements/world-cracks-internet
http://www.theregister.co.uk/2014/12/06/the_internet_is_less_free_than_last_year/
SMS'EN ACHTER HET STUUR EVEN DODELIJK ALS DRINKEN EN DRUGS VOOR JONGEREN?

We zijn met zijn allen zo erg verhangen aan onze sociale netwerken, Facebook en Twitter, dat het steeds moeilijker wordt om het signaal van een Twitter- of Facebook melding, een Snapchat of andere sms, te negeren. Dat is niet leuk voor je gezelschap, aan tafel of in een gesprek, dat voortdurend jouw aandacht ziet afdwalen. Maar het wordt ronduit gevaarlijk wanneer dat dwingende geluid je ertoe aanzet om je ogen van de weg af te wenden - het kan leiden tot ongelukken, met dodelijke gevolgen.

Het is helaas een steeds vaker voorkomend fenomeen, dat ongevallen op de weg veroorzaakt worden door sms'en of andere interacties via de smartphone achter het stuur. In de VS zijn mobiele telefoons betrokken in 1,6 miljoen ongevallen elk jaar, die een half miljoen gewonden veroorzaken en 6.000 levens kosten. Het is zelfs zover dat sms'en achter het stuur het rijden onder invloed als een van de grootste oorzaken van ongevallen met tieners op de weg verdrongen heeft.

De wetgever kan het natuurlijk verbieden, maar zo'n verbod is gemakkelijk te negeren. Een wetenschapper heeft nu een methode ontwikkeld die het onmogelijk maakt om je smartphone te beantwoorden in je aut: Groove. Het is een toestel dat je moet verbinden met een poort onder jouw stuur (die nu al aanwezig is in de meeste wagens die na 1996 gemaakt werden) en die de auto met het internet verbindt. Elkeen die de auto regelmatig bestuurt moet zich registreren bij de Groove dienst. Wanneer hij dan nadien achter het stuur plaats neemt, zal er automatisch een signaal naar de mobiele carrier gaan van zijn mobiele toestel, waardoor alle telefoontjes en boodschappen tegen gehouden worden. Wanneer de auto stopt en het contact afgezet wordt, zal Groove de carrier opnieuw verwittigen, en komen alle boodschappen gewoon binnen.

Een goed idee? Misschien. Lees er meer over bij Yahoo, waar je ook een filmpje vindt waarin de uitvinder de doelstellingen van zijn tool uiteenzet.

http://katasi.com/
https://www.yahoo.com/tech/on-may-8-2008-dave-sueper-was-driving-to-a-104169299764.html
2014: HET JAAR VAN DE ONVEILIGHEID OP HET INTERNET
Sony en Playstation bedreigd, malware alom...

Als er één ding is dat het voorbije jaar gekenmerkt heeft, dan is het wel dat hackers en malware allerhande het gevecht aan het winnen zijn. De zwaarste hack is wel die van het bedrijf Sony, een hack die nog deze week zijn gevolgen laat voelen. Volgens verschillende bronnen zou deze aanval het werk zijn van Noord-Korea, als represaille voor het feit dat Sony een film uitbrengt, The Interview, die de draak zou steken met het land. Noord-Korea zelf wil deze beschuldigingen niet ontkennen, maar het feit dat de hackers, verantwoordelijk voor deze aanval, eisen dat de "terrorisme film" teruggetrokken zou worden, daarmee allicht doelend op The Interview, bevestigt deze vermoedens alvast. (1)

Sony werd trouwens nog het slachtoffer van een andere aanval, ditmaal van een ander hackers collectief dat zich The Lizard Squad noemt. Gedurende meer dan twee uur was het PlayStation Network onbereikbaar. Dit collectief heeft ook al de verantwoordelijkheid opgeëist voor pannes in het netwerk van het Xbox Live netwerk van Microsoft (2)

Nu er zoveel malware en hacks zijn die vaak afkomstig is van staten, gericht tegen staten en bedrijven, roept MIT Technologies de vraag op of antivirusbedrijven niet meer open moeten zijn over de malware die zij ontdekken. Dit wordt geopperd naar aanleiding van de vaststelling dat deze bedrijven al jaren geleden op de hoogte waren van de malware Regin, die hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van de Amerikaanse overheid, en die communicatienetwerken overal ter wereld bespioneerd heeft, ook die van ons eigen Belgacom. Zij hebben deze kennis echter niet naar buiten gebracht. Een interessant artikel over al deze door de overheden gesponsorde spionage en malware, en hoe de antivirusbedrijven daar (niet) op reageren, lees je bij MIT. (3)
http://arstechnica.com/security/2014/12/sony-pictures-attackers-demand-stop-the-terrorist-film/
http://recode.net/2014/12/08/hackers-hit-sony-again/
http://www.technologyreview.com/view/533136/antivirus-companies-should-be-more-open-about-their-government-malware-discoveries/
HACHETTE EXPERIMENTEERT: BOEKEN RECHTSTREEKS VERKOCHT VIA TWITTER
Je kan al software en apps rechtstreeks vanuit Twitter downloaden. En als het van Hachette afhangt kan je binnenkort ook boeken rechtstreeks in Twitter kopen.

Hachette is namelijk een experiment begonnen  samen met Gumroad, een bedrijf dat nu al een systeem heeft waarbij producenten hun product rechtstreeks aan hun volgers in de sociale media kunnen verkopen, zonder het Twitter platform te verlaten.

De eerste auteurs die in het experiment opgenomen worden zijn mensen die, hoe kan het anders, een grote groep volgers hebben. Bijvoorbeeld Amanda Palmer, met meer dan een miljoen volgers, Chris Hadfield, een ster op YoTube, die 1,2 miljoen volger heeft. De boeken die te koop zullen zijn worden op Twitter vermeld, naast een "buy" button. De aanbieding zal ook een exclusieve bonus bevatten, zoals in het geval van Palmer een pagina van het originele manuscript.

Het kan in elk geval geen kwaad voor Hachette om deze nieuwe vorm van verspreiding van zijn boeken aan te boren, nu het in onmin leeft met Amazon over de prijzen van zijn boeken...

Meer bij New York Times.
http://mobile.nytimes.com/2014/12/09/business/hachette-to-experiment-with-selling-books-on-twitter.html?referrer=YOUTUBE: BONUSSEN  IN RUIL VOOR EXCLUSIVITEIT...
... en een lesje in auteursrechten

Vandaag twee berichten over YouTube.  Het eerste over een manier die YouTube bedacht heeft om de groeiende concurrentie van diensten zoals Vimeo het hoofd te bieden - en ook Facebook, dat de "YouTube sterren" tracht weg te lokken van deze videodienst van Google.

Het draait  concreet om een exclusiviteitscontract dat over verschillende jaren loopt. Daarbij verbindt de videomaker zich ertoe om content een zekere periode enkel op YouTube te plaatsen, vooraleer het filmpje ook op andere platformen te plaatsen. In ruil krijgen zij daarvoor een bonus, die eventueel wel gebonden kan zijn aan het succes dat het filmpje heeft op YouTube. Over de hoogte van de bonus is niets geweten. Meer bij Wall Street Journal (1)

Een tweede bericht betreft een nieuwe tool in de YouTube Audio Library, waarmee je, vooraleer een filmpje te uploaden waarin auteursrechtelijk beschermde muziek gebruikt wordt, te weten komt wat er met dat filmpje gebeurt. Het is namelijk zo dat bij elk geüpload filmpje het Content ID systeem van Google automatisch nagaat of je muziek met copyrights gebruikt. En het zijn de betrokken artiesten en labels die bepalen wat er met hun muziek gebeurt: zij kunnen bepalen dat de audio geblokkeerd wordt, dat het hele filmpje geblokkeerd wordt, of dat zij het filmpje toelaten, maar het geld van de advertenties die erbij gezet worden mogen opstrijken. Als je het aan ons vraagt is die laatste optie uiteraard het slimste...

Tot nu toe wist je op voorhand niet wat de rechthebbende beslist  had over zijn muziek. Nu dus wel, wat je toch wat meer informatie verschaft. Een beslissing die toe te juichen valt dus! (2)
http://www.wsj.com/articles/youtube-offering-its-stars-bonuses-1417994309
http://techcrunch.com/2014/12/08/youtube-now-tells-you-how-copyrighted-music-will-affect-your-video-before-you-upload-it/
BINNENLAND: NU OOK TERUGZIEN BIJ RIO..
.. en Proximus lanceert twee nummers op één abonnement

Telenet kwam de laatste dagen zwaar onder vuur te liggen nadat het aankondigde dat het zijn tarieven zou aanpassen; afhankelijk van de pakketten (internet / telefonie / kabel-tv) zou de gebruiker 2 tot 3 euro meer moeten gaan betalen per maand. Een petitie werd opgestart om Telenet op andere gedachten te brengen, en die haalde in een mum van tijd meer dan 55.000 handtekeningen. Telenet hield echter voet bij stuk, wat concurrent Proximus op het idee gebracht heeft om die misnoegde klanten naar zich te lokken met een aantrekkelijk aanbod, een soort groepsaankoop. De details hiervan zijn echter nog niet gekend. (1)

Ondertussen heeft Telenet toch iets ondernomen om de onrust bij de klanten weg te nemen. De huidige diensten Rex en Rio worden vervangen door Play en Play More. Play, de basisdienst, die 10 euro zal kosten, merkelijk goedkoper dan de 14,95 die je betalen moest voor Rex. Play More zal Rio vervangen, en kost evenveel, namelijk 24,95. In het pakket, zowel bij de Yelo TV aanbieding, zal je voortaan ook programma's tot 7 dagen terug kunnen kijken zonder ze opgenomen te moeten hebben, een optie die "Terugkijk TV" heet. TV programma's die je op je tablet kiest via de Yelo app, kan je op de beeldschermen in huis die aangesloten zijn op een decoder meteen bekijken. (2)

En dan is er nieuws van Proximus, althans voor mensen met een zakelijk abonnement (Bizz): voortaan kan je twee nummers combineren in één abonnement. Je kan bijvoorbeeld je vaste nummer van je privélijn, combineren met je mobiele nummer, of twee mobiele nummers (je privé en je zakelijke nummer). Meer hierover bij Proximus.(3)
http://trends.knack.be/economie/bedrijven/proximus-wil-misnoegde-telenet-klanten-aan-zich-binden/article-normal-516733.html
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-vervangt-rex-en-rio-door-play-en-play-more-inclusief-terugkijkfunctie/article-normal-517403.html
http://www.proximus.be/bizzmobileswitch
DASHLANE: AL JE PASWOORDEN BEHEREN...
... en met één klik veranderen!

Het is echt onmogelijk om zelf nog je paswoorden te beheren. Ofwel ken je ze van buiten - en dan wil dat zeggen dat het onveilige paswoorden zijn, want gemakkelijk te onthouden, en dus ook te achterhalen. Ofwel ken je ze niet van buiten, en dan heb je ze ergens op een papiertje opgeschreven - wat al even onveilig is.

Steeds meer mensen doen dan ook een beroep op een Password Manager, een online tool die voor jou je inlog en paswoorden bij de verschillende diensten onthoudt. Een van die tools is Dashlane, een dienst waarbij je een abonnement neemt en die dan je wachtwoorden gaat beheren.Deze dienst heeft zopas een echt handige functie uitgbracht: Password Changer. Daarbij kan je met één klik al jouw paswoorden voor alle diensten vervangen - ook de dienste die normalerwijze om een twee-factor authenticatie vragen. Momenteel werkt de tool bij de desktop versies van Dashlaen (voor PC en Mac), en er zou gewerkt worden aan een mobiele versie.

Concreet heeft de tool nu een grote groene knop "change all passwords". Klik erop, en alle paswoorden worden vervangen door unieke, willekeurig gegenereerde paswoorden. Heb je two-factor authenticatie geactiveerd voor een dienst, dan zal een pop-up je vragen om een code of om een antwoord op een beveiligingsvraag.

Meer bij The Verge. Nog geen Password Manager? Probeer deze dan uit(2), of vind er een in dit artikel van PC Mag (3) dat de verschillende diensten vergelijkt.
http://www.theverge.com/2014/12/9/7357251/dashlane-can-now-change-all-your-passwords-with-a-single-click-and
https://www.dashlane.com/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2407168,00.aspGOOGLE NEWS IN SPANJE STOPGEZET
Benieuwd of de Spaanse media zullen toegeven...

In het boek over de strijd tussen Google en de media werd deze week een nieuw hoofdstuk geschreven. Nadat de krantenuitgevers via een recente wet het recht kregen om licenties te vragen aan Google, wanneer die in zijn Google news naar hun artikelen verwees, vond Google het welletjes. Vooruitlopend op het in voege treden van deze Spaanse wet op 1 januari heeft Google radicaal zijn Google News rubriek op de Spaanse versie van de zoekmachine gesloten.

Het blijft een machtsstrijd tussen de uitgevers en Google - in Spanje, Duitsland, en ook in eigen land. En in vele gevallen is het Google dat aan het langste eind trekt. De uitgevers behalen eerst ogenschijnlijk de overwinning, en worden door de rechter in het gelijk gesteld om een vergoeding te eisen van Google voor het vermelden van hun koppen en korte fragmenten van hun nieuws. Waarop Google radicaal zegt: dan moogt ge uw nieuws houden. Waarna de uitgevers bemerken dat het verkeer dat zij van Google krijgen toch wel aanzienlijk is, en zij schoorvoetend terugkomen. Resultaat: er wordt een compromis uitgewerkt, waarbij Google mits betaling van een bepaalde compensatie (veel lager dan wat de uitgevers oorspronkelijk vroegen) toch nog Google News blijft brengen.

Of het ook in Spanje deze weg uitgaat, zullen we in de volgende maanden te weten komen. Meer achtergrond bij deze zaak bij SearchEngineLand en Google Policy Europe.

http://googlepolicyeurope.blogspot.be/2014/12/an-update-on-google-news-in-spain.html
http://searchengineland.com/responding-strict-new-copyright-law-google-shutter-news-site-spain-210648
http://www.theguardian.com/technology/2014/dec/11/google-news-spain-to-close-in-response-to-tax-on-story-linksMICROSOFT BRENGT ZIJN MSN APPS UIT OP IOS, ANDROID...
... en ook Amazon toestellen!

Opnieuw een bewijs van de nieuwe, en naar onze mening slimme strategie van Microsoft om niet langer aan navelstaarderij te doen, maar gewoon de producten die zijn "point forte" zijn, uit te brengen voor andere besturingssystemen. Dat doet het bijvoorbeeld al met zijn Office kantoorsuite, die nu ook voor iPad en Android verkrijgbaar zijn. Ook voor OneNote is dat het geval.

En deze week werd dan aangekondigd dat Microsoft ook zijn MSN apps voor de gewone gebruiker uitbrengt voor iOS en Android... en zelfs voor Amazon. Dat laatste is opvallend, maar mag niet echt verwonderen. In de VS staat Amazon erg sterk, en het heeft zijn eigen tablet, zijn eigen smartphone - toestellen die eigenlijk slechts één doel hebben: meer te weten komen over de gebruiker, om hem beter producten te kunnen aanbieden.

Concreet gaat het om News, Weather, Sports, Money, Health & Fitness, Food&Drink, apps die je dus ook voor je Windows 8 computer kan gebruiken, en je Windows Phone 8. Volgens ZDNet zijn de apps volledig van de grond af opnieuw opgebouwd om ze te optimaliseren voor deze verschillende besturingssystemen. De apps zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-makes-its-msn-consumer-apps-available-on-ios-android-amazon-devices/
http://www.pcworld.com/article/2858312/microsofts-minecraft-finally-arrives-on-windows-phone.htmlWAAROP U MOET LETTEN BIJ UW ONLINE SHOPPING VOOR DE FEESTDAGEN
... tips van Fortinet

De feestdagen komen eraan, en dat betekent natuurlijk pakjes maken, cadeautjes kiezen en kopen.... iets wat we met zijn allen steeds vaker online doen. Toch mag niet uit het oog verliezen dat online shoppen toch wel vereist dat je de nodige voorzichtigheid aan de dag legt.

Beveiligingsbedrijf Fortinet heeft deze week enkele tips gegeven, en omdat zij wel handig leken voor onze lezers, geven wij ze met deze aan jullie door.

Fortinet, wereldleider op het gebied van high-performance netwerkbeveiliging, en zijn onderzoeksdivisie FortiGuard Labs, waarschuwen shoppers om bij de aankopen voor de feestdagen op te passen voor verschillende veelvoorkomende praktijken van cybercriminelen. Zij geven enkele belangrijke tips waarmee consumenten zichzelf veilig houden, of zij nu online of offline winkelen. Het volledige, Engelstalige rapport is beschikbaar op: http://blog.fortinet.com/post/secure-your-holiday-shopping

Dreigend gevaar voor Kerst en Nieuwjaar
-Geldautomaten: Fraude met geldautomaten blijft aantrekkelijk voor criminelen, van ‘jackpotting’, of het hacken van bankautomaten tot skimmen en het installeren van malware. Dit is vooral het geval tijdens de feestdagen wanneer meer mensen cash opnemen voor hun aankopen.
-Kassasystemen: Geïnfecteerde kassasystemen waren het afgelopen jaar verantwoordelijk voor de meeste aanvallen op winkels. Criminelen kunnen via een betaalterminal gemakkelijk toegang krijgen tot geld, zelfs zonder fysieke toegang tot de kassa. Soms duurt het lang voordat winkeliers het misbruik doorhebben en maatregelen kunnen nemen.
 Online oplichterij en geïnfecteerde webshops: Cybercriminelen hebben het tijdens de feestdagen minstens net zo druk als winkeliers. Zij werken hard om malware te ontwerpen en te installeren om credit cardgegevens te achterhalen. Let vooral op nepwinkels op internet die nagemaakte artikelen verkopen tegen prijzen die te mooi zijn om waar te zijn.

Hoe consumenten zichzelf kunnen beschermen tijdens de feestaankopen:
-Koop alleen bij (web)winkels die u kent en vertrouwt.
-Gebruik liever een creditcard dan een bankkaart, dan bent u beter beschermd tegen fraude.
-Sommige financiële instellingen bieden creditcards voor eenmalig of beperkt gebruik of met virtuele credit cardnummers.
-Als u online shopt, zorg er dan voor dat u afrekent via een URL die begint met https://. Dit staat voor een SSL-beveiligde verbinding.
-Download alleen Apps van winkels uit de officiële App Stores van Apple, Google of Microsoft. Verwijder de App als deze om teveel vertrouwelijke informatie vraagt bij de registratie.
-Klik nooit op een link in een e-mail – vooral als deze e-mail afkomstig lijkt te zijn van uw bank.

Voorzichtig dus - niet alleen bij de feestdagen!
http://blog.fortinet.com/post/secure-your-holiday-shopping


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BLACKPHONE BRENGT EIGEN APP STORE UIT


WIe kan je dezer dagen nog betrouwen? Ben je zeker dat je niet op een of andere manier afgeluisterd of bespioneerd wordt? De makers van de Blackphone willen jouw geschokte vertrouwen herstellen, met een smartphone waarop een speciale versie van Android draait, PrivatOS. Zoals de naam het aangeeft zorgt deze versie er dus voor dat jouw privacy werkelijk beschermd wordt.

Begin januari komt er een nieuwe versie uit van dit OS, en die zal een functie bevatten die "Spaces" heet. Daarmee kan je dus apps voor private en professionele doeleinden apart van elkaar houden. Nu bijvoorbeeld gebruik je mail voor zowel privé als je job, en de mailboxen lopen vaak door elkaar. Met Spaces kan je dit erg gemakkelijk oplossen - of het nu gaat om apps voor ouders en kinderen op eenzelfde toestel, enz.

Standaard staat er op elk toestel al meteen een "Silent Space" op, die een "Silent Suite" bevat, met apps om versleuteld te communiceren. Bovendien bevat die een bundel privacyapps en ook de App Store van Blackphone - want BlackPhone brengt zijn eigen App Store uit, waar dus speciaal beveiligde apps liggen.

Zo. Dan kan je binnenkort weer op twee oren slapen!
http://prs.belgamediasupport.be/l/44686
https://www.blackphone.ch


 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
DINSDAG TECH45 DAG: AFLEVERING #221

Deze week buigt het team, bestaande uit Maarten Hendrickx, Stefaan Lesage, Jan Seurinck, Davy Buntinx en Toon van de Putte, zich over de vraag waarom Europa wil dat Google gesplitst moet worden. Interessante standpunten, genuanceerde meningen. De teamleden zijn ook grote fans van Star Wars, en zij hebben het natuurlijk ook over de nieuwe Star Wars trailer. En verder speuren zij, op vraag van de website BesteProduct.nl, naar de beste en slechtste producten van het voorbije jaar.
Beluister de aflevering in streaming via de website, of download de podcast. Opgelet: de opname van de volgende aflevering is niet op dinsdag 9/12? maar woensdag 10/12 om 20u30.
http://tech45.eu/wordpress/feeds/tech45_podcast.xml
http://tech45.eu/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Angst voor verveling is het enige excuus voor het werk.
- Jules Renard -

 
De nieuwe oogst


FIREFOX EXTENSIES: LIGHTBEAM

In onze reeks met extensies voor de Firefox browser, een reeks die naar onze mening thuis hoort in deze "sites" rubriek, vandaag om te beginnen Lightbeam. Na installatie zal je, wanneer je het kleine symbool rechts onderaan aanklikt, grafisch voorgesteld zien hoe de cookies je volgen bij je surftochten. Indrukwekkend.
[Taal: Engels]
https://www.mozilla.org/en-US/lightbeam/


FIREFOX EXTENSIES: COOKIE CUTTER
Wil je de cookies van je Firefox browser wissen, dan moet je daarvoor normalerwijze in de instellingen duiken, en daar moeizaam je weg zoeken. Deze extensie maakt het gemakkelijker, door onderaan je balk een "Cookie Monster" symbool te zetten, waarmee je met één klik de cookies wissen kan.
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/Cookie-Cutter-fuer-Firefox_47237991.html
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/cookiecutter/


FIREFOX EXTENSIE: FACEBOOK DISCONNECT
Facebook is haastoveral, met zijn Vind ik Goed en Aanbevelen buttons en andere Facebook Connect functies. Zelfs wanneer jij niet op die buttons klikt, worden toch gegevens over jouw bezoek overgedragen aan Facebook. Met deze extensie verhinder je dat er contact gelegd wordt met Facebook, en wordt de functie desgewenst terug ingeschakeld. Na installatie krijg je gewoon een klein symbooltje in de adresbalk van je browser.
[Taal:ENG]
http://www.chip.de/downloads/Facebook-Disconnect-fuer-Firefox_55265946.html
https://disconnect.me/


FIREFOX EXTENSIE: SHUMWAY

Mozilla tracht met zijn nieuwe project Shumway een nieuwe Flash ondersteuning te creëren. Via een JavaScript zorgt het voor een native ondersteuning van Shockwave inhoud. Dit experiment, dat op HTML5 gebaseerd is, kan je ook op de pagina van het project testen. (2)
https://github.com/mozilla/shumway/wiki
http://mozilla.github.com/shumway/


FIREFOX EXTENSIES: ABBOUT ADDONS MEMORY
Wanneer je veel add-ons voor Firefox geïnstalleerd hebt, dan kan dat jouw browser wel eens gaan vertragen en veel geheugen opslorpen tijdens het surfen. Deze extensie toont je snel  en eenvoudig welke add-ons veel geheugen gebruiken en die je best niet teveel zou gebruiken.
Bij Chip.de vind je een fotoreportage over het gebruik van de add-on, plus een overzicht van de add-ons die bij de test van Chip.de het meeste geheugen gebruikten.
http://www.chip.de/downloads/about-addons-memory-fuer-Firefox_60966606.html
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/about-addons-memory/?src=userprofile


FIREFOX ADD-ONS: BUGMENOT
Op forums, downloads, blogs of videokanalen en talloze websites kan je slechts na registratie gebruik maken van alle functies. Deze Firefox add-on helpt hierbij: je kan gewoon gebruik maken van een van de data die in een gratis databank met geldige aanmeldingen beschikbaar zijn. Zo word je nadien niet geplaagd door allerlei meldingen van die site!
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/BugMeNot-fuer-Firefox_28435964.html


FIREFOX EXTENSIES: SCREENGRAB
Het maken van een schermafdruk doe je natuurlijk met de toets Printscreen, waarna je de afbeelding in je favoriete beeldbewerker oproept. Maar het kan ook eenvoudiger met deze extensie voor Firefox, die het knippen van de gewenste beelden toelaat.
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/screengrab-fix-version/
http://www.chip.de/downloads/Screengrab_37352777.html


FIREFOX EXTENSIES: IE TAB 2
Deze extensie maakt het dan weer mogelijk om websites die geoptimaliseerd zijn voor de Internet Explorer browser, toch te bekijken in je Firefox. Zonder deze extensie werden de pagina's helemaal niet, of met fouten weergegeven.
http://www.chip.de/downloads/IE-Tab-2-fuer-Firefox_48077173.html
http://www.ietab.net


FIREFOX EXTENSIES: SCRAPBOOK
En deze extensie dient dan weer als knipselboek: je kan websites en stukken ervan bewaren om later of offline te lezen en je collectie knipsels beheren.
http://www.chip.de/downloads/ScrapBook_18918991.html
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/scrapbook/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WE ZIJN HET BEU!

Een verzuchting die vele Belgen zich de laatste weken gemaakt hebben, wanneer zij geconfronteerd werden met de zoveelste staking. Op deze site, een initiatief van Test-Aankoop, kan je in een video uitdrukking geven aan je frustraties.
[Taal: NL]
http://www.wezijnhetbeu.be/?utm_source=ta&utm_medium=skin&utm_campaign=phase1_NL


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS:MEDIAAN INKOMEN
Waar wonen de armste en de rijkste mensen? Gebaseerd op het gemiddelde netto belastbaar inkomen van 2012, cijfers die afkomstig zijn van de FOD Economie, werd een landkaart opgesteld. Die kan je hier bekijken.
[Taal: NL]
http://www.nieuwsblad.be/extra/inkomen


VRIJDAG MULTIMEDIA: PAULINE BEUGNIES

Deze fotografe heeft de Nikon Press Photo Awards ontvangen, o.a. voor haar reeks over Batter in Palestina. Deze en ander reportages van de fotografe kan je bekijken op haar eigen website.
[Taal: ENG]
http://www.paulinebeugnies.com/projects/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CUT THE ROPE
Dit spelletje kan je heel simpel spelen, met verschillende variaties. Je gebruikt je muis in plaats van een vinger om deze games online te spelen op je desktop, in plaats van als game op je smartphone.
[Taal:ENG]
http://www.cuttherope.net/
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Samsung Galaxy Note 4 getest met Gear S smartwatch [review]
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/samsung-galaxy-note-4-getest-met-gear-s-smartwatch-review/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zweedse politie legt The Pirate Bay plat
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3807564/2014/12/09/Zweedse-politie-legt-The-Pirate-Bay-plat.dhtml
- 'Algemene voorwaarden makkelijker met pictogram'
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3805907/2014/12/08/Algemene-voorwaarden-makkelijker-met-pictogram.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Funcooking: troep samen met je vrienden en familie aan tafel! 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8711/Funcooking-troep-samen-met-je-vrienden-en-familie-aan-tafel.html
- Test: Home cinema projector Sony VPL-HW40ES 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8709/Test-Home-cinema-projector-Sony-VPL-HW40ES.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Apple en IBM lanceren een eerste reeks zakelijke toepassingen
http://www.digimedia.be/News/nl/17453/apple-en-ibm-lanceren-een-eerste-reeks-zakelijke-toepassingen.html
- Switch, de Tinder van de job search
http://www.digimedia.be/News/nl/17461/switch-de-tinder-van-de-job-search.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


-The Pirate Bay werd geraid door de politie en is offline
http://computertaal.info/category/nieuws/
- Samsung brengt warmte tijdens koude winter met #tweetforheat
http://computertaal.info/2014/12/10/samsung-brengt-warmte-tijdens-koude-winter-met-tweetforheat
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Franse ruimtevaartorganisatie en Google werken samen aan internetballonnen
http://tweakers.net/nieuws/100235/franse-ruimtevaartorganisatie-en-google-werken-samen-aan-internetballonnen.html
- Isohunt zet kopie van The Pirate Bay online
http://tweakers.net/nieuws/100233/isohunt-zet-kopie-van-the-pirate-bay-online.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-Microsoft trekt veiligheidspatches in na problemen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-trekt-veiligheidspatches-in-na-problemen/article-normal-518027.html
- 'Belgisch internet vijf keer sneller geworden in één jaar tijd'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgisch-internet-vijf-keer-sneller-geworden-in-een-jaar-tijd/article-normal-518055.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Sparkcentral opent Europese vestiging in Hasselt, werft developers aan
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/sparkcentral-opent-europese-vestiging-in-hasselt-werft-developers-aan
- Sabam factureert embedding ten onrechte
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/sabam-factureert-embedding-ten-onrechte


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WERKEN MET HET KLEMBORD: WAT IS HET?
Deze week gaan we even nader in op iets dat iedereen kent, maar niemand echt ten volle gebruikt: het klembord. Dat is de naam van een functie waarmee je een haast onbeperkte hoeveelheid data kan kopiëren - alhoewel, wanneer je echt veel op zet, dan kan je computersysteem wel eens traag gaan worden. 
Het klembord vind je niet alleen bij Windows, maar ook bij Android en iOS, alhoewel je daar andere combinatietoetsen gebruikt om ermee te werken. Bij Windows is het: iets selecteren, dan met Ctrl+C kopiëren, om het in een ander document of andere toepassing te plakken met Ctrl+V.
Je kan echter slechts één ding tegelijk op het klembord zetten - zet je er iets anders op, dan wordt het voorgaande gewist. De inhoud van het klembord wordt ook gewist wanneer de computer volledig afgezet wordt op herstart.
http://www.makeuseof.com/tag/5-tips-manage-windows-clipboard-like-pro/


BETER WERKEN MET HET KLEMBORD: DE INHOUD BEKIJKEN
Kan je zien wat er op je klembord staat? Vroeger had het antwoord "ja" geweest, ten dijde van Windows XP of Vista. Dan kon je, door in het "Run" venster het commando "clipbrd.exe" in te vullen, het klembord oproepen.
Heb je Windows 7, en heb je nog ergens een Vista of XP staan, dan kan je van die oude pc het programma kopiëren naar je 7; daar werkt het namelijk ook. Je vindt het in je system32 folder.
Voor Windows 8 en 8.1 moet het antwoord echter "neen" zijn.


BETER WERKEN MET HET KLEMBORD: DE INHOUD WISSEN
Om je privacy te verzekeren, wanneer je een computer moet delen met anderen, doe je er best aan om de inhoud van je klembord te wissen. Dat kan je doen op volgende wijze:
- sluit de computer af of herstart hem
-  kopieer iets onschuldigs naar het klembord met CTRL+C; dat zal de inhoud overschrijven.
-  surf naar een onschuldige website en druk daar op de Printscreen toets. Dat zet de schermafdruk op je klembord, en daarmee is de vorige inhoud overschreven.
Er zijn nog twee andere manieren, om bijvoorbeeld een snelkoppeling op je desktop te zetten; die zijn echter tamelijk ingewikkeld, en bij een ervan moet je in het Register gaan peuteren. Wil je het toch proberen, dan vind je de uitleg bij MakeUseOf.
http://www.makeuseof.com/tag/5-tips-manage-windows-clipboard-like-pro/


BETER WERKEN MET HET KLEMBORD: KLEMBORD MANAGERS

Ben je niet tevreden met de manier waarop het klembord werkt, en wil je bijvoorbeeld wél meerdere dingen tegelijk kunnen bewaren, dan moet je beroep doen op externe clipboard managers. Daar bestaan er heel veel van, die elk wel hun specialiteit hebben. Hieronder staan er twee- meer vind je bij MakeUseOf. De eerste is "portable", dus je kan hem op een stick zetten en gebruiken zonder te moeten installeren.
http://skwire.dcmembers.com/fp/?page=cliptrap
http://www.makeuseof.com/tag/save-me-brings-clipboard-monitoring-to-a-new-level-windows/
http://www.makeuseof.com/tag/5-tips-manage-windows-clipboard-like-pro/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  RAZER SURROUND: EXTRA KWALITEIT
Windows XP/Vista/7/8 - 1,6 MB - freeware
Met dit progje kan je als het ware een surround systeem creëren, ook wanneer je gewoon je muziek door een simpele koptelefoon beluistert. De software maakt een virtuele 7.1 sound. De software is gratis, maar wil je ook aparte sound profielen instellen, dan moet je overschakelen op de pro-versie.
http://www.razersupport.com/software/surround/


BANDICUT: VIDEO'S BEWERKEN

Windows XP/Vista/7/8 - 9,5 MB - shareware (23 euro aankoop)
Met Bandicut kan je video's gemakkelijk knippen, zonder dat die aan kwaliteit verliezen. Je kan bovendien ook videofragmenten selecteren en die simpel met een klik met elkaar verbinden.
http://www.bandisoft.com/bandicut/en/


AIRDROID: JE ANDROID BESTUREN VANOP JE WINDOWS OF MAC
Windows XP/Vista/7/8 - 7,9 MB - freeware
Met dit progje kan je je Android smartphone aansturen vanuit je Windows pc en heb je toegang tot zo goed als alle functies van je toestel. Je moet gewoon een account voor de dienst aanmaken, waarna je je computer met je smartphone moet verbinden, waarop je de bijpassende Android App installeert en je je met je nieuwe account in de app moet aanmelden.
Er bestaat ook een versie voor de Mac
http://www.chip.de/downloads/AirDroid_74739799.html
http://airdroid.com/en/
http://www.chip.de/downloads/AirDroid-fuer-Mac-OS_74739823.html


ICECREAM SCREEN RECORDER
Windows all - 42,1 MB - freeware
Een handig progje, waarmee je screenshots kan maken, maar ook video's van wat zich op jouw desktop afspeelt. Je kan ook eenvoudige videobewerkingen uitvoeren. Bij Chip.de vind je een fotoreportage over de werking van de tool.
[Taal: ENG]
http://icecreamapps.com/Screen-Recorder/


ANDROID STUDIO: VOOR ONTWIKKELAARS

WinXP/Vista/7/8 - 813 MB - freeware
Met Android Studio biedt Google ontwikkelaars een volwaardige ontwikkelingsomgeving aan voor het ontwikkelen van apps voor Android. Het is dus een alternatief voor de Android SDK, maar het lijkt ons dat hij veel gebruiksvriendelijker is zodat ook beginners ermee aan de slag kunnen. Alle functies voor het ontwikkelen en debuggen zijn aanwezig, en bovendien is er een Layout--editor, waarmee je met klikken en verslepen het scherm van je app kan ontwerpen.
http://developer.android.com/sdk/index.html
http://www.chip.de/downloads/Android-Studio_63406795.html


LIBREOFFICE 4.4
Windows XP/Vista/7/8 - 214,5 MB - freeware
Het kantoorpakket Office van Microsoft is tegenwoordig erg betaalbaar geworden, vooral omdat je het kan gebruiken op meerdere toestellen, en je met een abonnement werkt dat je recht geeft op updates.
Maar ben je principieel tegen Microsoft, dan is LibreOffice wellicht een oplossing. Het pakket bevat tekstverwerker, rekenblad, database en presentatiesoftware - alles wat er dus ook in Office zit.
http://www.chip.de/downloads/LibreOffice_47891947.html
http://www.documentfoundation.org


LYTRO DESKTOP: BEELDEN BEWERKEN
WindowsXP/Vista/7/8 - 20,5 MB - freeware
Met deze tool kan je foto's, genomen met een camera met Lytro technologie, bewerken. Eventjes herinneren dat je met zo'n camera foto's kan nemen waarvan je nadien nog de focus en het perspectief kan veranderen. De Lytro software maakt het mogelijk om Keyframes te maken, kleine animaties die je als GIF bestanden of video kan exporteren.
http://www.chip.de/downloads/Lytro-Desktop_73898296.html
https://www.lytro.com/


VRIJDAG APPDAG: INDICATOR
iOS - Android
Deze uitgever zal elke zelfstandige wel kennen; in hun uitgaven over verschillende onderwerpen vind je echt alle informatie die je als zelfstandig nodig hebt, op allerlei vlakken - van btw-wetgeving tot verhuring van een pand en meer, maar ook voor particulieren over bijvoorbeeld de wetgeving over de successie. De app zelf is gratis, maar de toegang tot sommige content vereist wel een abonnement.
https://itunes.apple.com/nl/app/indicator-publicaties/id943817738?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.efl.ApuntesConsejos


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Oog om oog zal de hele wereld blind maken
-Mohandas Ghandi-