Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/11/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 878 van 22/11/2014Gegroet lezer,

Wakker worden! Wij hebben jullie nodig!
Schiet met zijn allen in actie, en doorzoek je bookmarks en apps. Vertel ons wat jouw favoriete Nederlandstalige websites en apps zijn die door "gewone" mensen gemaakt zijn. Stuur ons jouw lijstje door, en onze jury zal hieruit de beste sites en apps kiezen voor onze NETTIES verkiezing.
Lees meer over onze verkiezing:
http://www.netties.be/archief_edities/20141115_site2014.htm .
En als dank maak je kans op een boekenbon. Is dat een faire deal? Snel aan de slag dus! Ons adres ken je: redactie@netties.be

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ONLIVE GAMES NU OOK IN BELGIË EN LUXEMBURG
Voor muziek hebben de streaming diensten de aankoop van muziek haast vervangen. En het lijkt erop dat eenzelfde fenomeen zich aan het voordoen is voor games. Zo is er de OnLive Games dienst, waarmee je, mits betaling van een abonnementsgeld, games kan spelen zonder ze zelf te moeten aankopen.

De dienst is beschikbaar voor allerlei toestellen met een internetverbinding: van Philips tv's met Android erop, pc's die onder Windows of Mac draaien, tot tablets en smartphones die onder Android draaien. Het aanbod bestaat uit spelletjes die ieder wel kunnen bekoren: van simpele avonturenspellen tot de first person shooters, sportgames, strategische games, enz.

De dienst bestaat al langer, maar is sinds verleden week ook in België en Luxemburg beschikbaar. Er zijn verschillende formules:

-PlayPack (€7,95 per maand): 250 games die je overal kan spelen.
-CloudLIft(€5,95 per maand): spelletjes die je rechtstreeks vanop de OnLive servers kan spelen, zonder download
-OnLive Games Bundle (€9,95 per maand) is een combinatie van beiden.

Ben je niet zeker of het iets voor jou is? Je kan de dienst zeven dagen gratis uitproberen.

Er is trouwens een reden waarom we het Philips-merk vermeld hebben als de tv's waarop je de games spelen kan. Philips werkt namelijk nauw samen met TP Vision, maker van de Philips-tv's met Android, zodat het echt super gemakkelijk is om de spelletjes te beginnen spelen - gewoon je controller aansluiten, en je bent vertrokken! Je kan bovendien een spel dat je thuis op tv begonnen bent, gemakkelijk verder zetten onderweg op je Android toestel. De stand van het game wordt immers in de cloud bijgehouden en gesynchroniseerd tussen al jouw toestellen.
http://games.onlive.com
http://www.tv.philips.com/
DROPBOX VOORTAAN GEÏNTEGREERD IN OFFICE
In Office kan je al je documenten rechtstreeks opslaan in je LiveDrive, de gratis online ruimte die Microsoft je biedt. Maar heel wat gebruikers maken al langer gebruik van een online ruimte voor hun documenten, die automatisch gesynchroniseerd wordt op al hun toestellen: Dropbox. En zoals het de laatste tijd meer het geval is bij Microsoft, past het voor het online bewaren van documenten niet meer de "ik wil de grootste zijn" strategie toe, maar "ik kan ook delen". Het maakt namelijk een diepgaande integratie van Dropbox in zijn Office.

Concreet wil dit zeggen dat Dropbox gebruikers die ook Office gebruiken op hun desktop, mobiel toestel en via de browser, voortaan hun Excel, Word en PowerPoint bestanden kunnen bewerken vanuit hun Dropbox; bij het opslaan of openen van documenten heb je dus rechtstreeks toegang tot je Dropbox "map". Ook voor wie Dropbox gebruikt op zijn iPad is dit goed nieuws, want daar wordt het mogelijk om zijn account rechtstreeks te koppelen aan de Word, Excel en PowerPoint apps voor de iPad.

Meer over deze nieuwe mogelijkheid bij The Verge en Re/Code.
http://www.theverge.com/2014/11/4/7153975/dropbox-microsoft-partnership-microsoft-office
http://recode.net/2014/11/04/microsoft-office-gets-new-storage-and-sharing-features-in-dropbox-deal/
DOWNLOAD GEEN APPS BUITEN DE EIGEN APP STORE VAN APPLE
Dat is het advies dat altijd gegeven wordt aan alle bezitters van iPads en iPhones. De apps in de App Store zijn immers extra gecontroleerd op veiligheid... en soms ook op zedelijkheid, maar dit terzijde. Enkel apps die aan de standaards van Apple voldoen worden in de App Store toegelaten. In ruil voor die controle, en de zichtbaarheid in de winkel, moeten de ontwikkelaars wel een percentje aan Apple betalen voor elke verkochte app.

Uiteraard zijn er heel wat mensen die zich niet laten kluisteren door deze beperking, en hun iPhone "jailbreaken", zodat zij er de software op kunnen zetten die zij willen. Dit is echter niet zonder gevaar, zo blijkt uit een verhaal van een malware voor iOS 8 toestellen, Masque Attack. De malware zou misbruik maken van een tool die Apple in zijn systeem ingebouwd heeft, waardoor bedrijven gemakkelijke apps massaal kunnen uitrollen voor alle toestellen van het bedrijf. De bedreiging zou zo groot zijn, dat zelfs de Amerikaanse veiligheidsdienst Homeland Security een waarschuwing uitgevaardigd heeft om geen apps te installeren die niet afkomstig zijn van de App Store (1)

Apple heeft, zoals het wel meer doet wanneer het geconfronteerd wordt met berichten over mogelijke virussen, bugs of malware, redelijk laat gereageerd - een tactiek waarmee het eigenlijk wil aantonen dat het bedrijf niet verontrust is,  en integendeel vol zelfvertrouwen zit over de ongenaakbare veiligheid van zijn systemen. Apple liet weten niet op de hoogte te zijn van enige gebruiker die via de Masque Attack techniek gehackt was. De techniek die bij de malware gebruikt wordt, werd dus niet ontkend noch bevestigd, maar de les is duidelijk: installeer enkel apps uit de app store, en er kan je niets overkomen. (2)
http://www.mercurynews.com/business/ci_26934627/apple-statement-masque-attack-is-vulnerability-not-aware
http://www.businessinsider.com/apple-responds-to-masque-attack-iphone-security-threat-2014-11?op=1
GOOGLE GLASS: ALLES WORDT TERUGGESCHROEFD

Het ziet er echt niet goed uit voor de toekomst van Google Glass, het brilletje met internetverbinding waarbij allerlei informatie op het "glas" geprojecteerd wordt, dat opnames maakt van wat jij ziet, dat gesproken commando's aanvaardt. Het leek nochtans een prima technologie te worden. De hippe incrowd van de VS liep ermee rond, en vertelde over de mogelijkheden van de Glass. Maar meteen stuitte de technologie op weerstand - teveel mensen die met een Glass-drager geconfronteerd werden, vonden dat die een inbreuk vormde op hun privacy. Een camera die hen voortdurend kon volgen, en alles opnemen wat zij zegden of deden, dat ging hen tever.

18 maanden geleden was het, dat Google Glass gelanceerd werd. En de technologie lijkt een stille dood te gaan sterven, althans voor gebruik door de gewone burgers. Ontwikkelaars haken af, een onderneming die opgezet werd om de Glass apps te promoten, "The Glass Collective", is ondertussen verdwenen. Drie van de belangrijkste medewerkers van het Glass team bij Google zijn er vertrokken. Over deze negatieve tekens aan de wand lees je bij o.a.TechCrunch (1)

Wil dit zeggen dat Google Glass ten dode opgeschreven is? Naar onze bescheiden mening niet. Wel als tool voor de grote massa, maar niet als tool voor verticale markten. Chirurgen die met een Google Glass op precisiewerk verrichten tijdens operaties, architecten die plannen kunnen oproepen en zo hun handen vrij houden, of zelfs gewone arbeiders in een inpakafdeling, die te zien krijgen wat zij in een doos moeten stoppen, zodat ook zij hun handen vrij houden, het zijn echt wel toepassingen die Glass een reden van bestaan geven.

Maar de twijfel sluimert.. Ook bij Reuters (2)
http://techcrunch.com/2014/11/15/as-developers-depart-google-glass-is-ready-to-become-this-eras-segway/
http://www.reuters.com/article/2014/11/14/us-google-glass-insight-idUSKCN0IY18E20141114FACEBOOK: NU OOK OFFICIEEL "AT WORK"...
... maar bedrijven niet gelukkig met minder ads

Twee berichtjes over Facebook bij het begin van deze week. Om te beginnen: natuurlijk zitten we met zijn allen af en toe op Facebook op het werk, alhoewel we dat niet zouden mogen - maar het is natuurlijk erg verleidelijk om af en toe een blik te werpen op wat er gebeurt bij je vrienden.

Welnu, Facebook heeft nu het plan opgevat om je ook op het werk te laten Facebooken - maar dan wel degelijk voor je professionele bezigheden. Met "Facebook at Work" krijg je gelijkaardige producten als bij je 'gewone' Facebook - een tijdlijn, groepen, messaging. Maar bovendien ook speciale tools om samen te werken aan documenten die je deelt. En bovendien heb je een apart 'werk' profiel, dat volledig los staat van je privéprofiel. Je collega's zullen dus niets zien van wat er in jouw privéleven gebeurt. En dat.. lijkt ons een heel slim idee van Facebook. Meer lees je bij Mashable en The Next Web.

Een tweede bericht komt uit de New York Times. Het artikel opent met de opmerking dat de bazen van Facebook blijkbaar niet bang zijn om de aandeelhouders tegen zich in het harnas te jagen. Recent heeft Facebook immers aangekondigd dat het miljarden dollars wil uitgeven aan projecten die misschien nooit winst zullen opleveren. En verleden week kondigde het bedrijf aan dat het vanaf januari de ranking van sommige postings van marketeers om bijvoorbeeld een nieuwe mobiele app te installeren of een tv-programma te bekijken, zal herschikken, zodat er minder van die boodschappen in de tijdlijnen van de gebruikers zullen verschijnen.

Dat betekent dus dat fans van een bepaald bedrijf minder gemakkelijk een boodschap zullen zien over een promotie of een korting, dat fans van een video game minder gemakkelijk een posting zullen zien waarin de nieuwste app gepromoot worden. En zelfs postings van grote adverteerders, die miljoenen dollars besteden aan Facebook advertenties, zullen uit de newsfeed van hun fans verdwijnen.... tenzij zij die omvormen tot echte advertenties. Met andere woorden: alle gratis publiciteit verdwijnt, enkel de advertenties waarvoor harde dollars neergeteld blijven over. Dat maakt Facebook natuurlijk veel minder aantrekkelijk voor bedrijven, maar zij hebben geen andere keuze dan het spelletje mee te spelen. Meer achtergrond bij New York Times.
http://mashable.com/2014/11/16/facebook-at-work-2/
http://thenextweb.com/facebook/2014/11/16/facebook-wants-offices-messaging-app/
http://www.nytimes.com/2014/11/15/technology/facebook-to-cut-unpaid-posts-by-marketers-on-news-feeds.html?_r=0BELGIË KORT: HACKER MAAKT MEDISCHE INFORMATIE BUIT...
... Hema brengt eigen smartphone en tablet uit, en een minister die digitale plannen heeft

Ook in eigen land gebeurt er heel wat. Zo werd ons landje maandag opgeschrikt door het bericht dat een hacker erin geslaagd was om in te breken in het systeem van Mensura, een HR bedrijf dat onder andere werkgevers een dienst biedt om het absenteïsme bij werknemers op te volgen en te controleren. Het IT-veiligheidsblog Belsec meldde de inbraak, en die werd bevestigd door Mensura. Momenteel werd er (nog) geen medische informatie gelekt, maar wel werden data gepubliceerd over mensen die door hun werkgever van onwettige afwezigheid verdacht worden. De inbraak geschiedde via een onvoldoende beveiligd webformulier, dat inmiddels offline gezet werd. Op het Belsec blog lees je alles over de hack; het blog stelt zich ook vragen over de gevolgen van de hack, o.a. dat rijksregisternummers nu in handen van hackers zijn. (1)

Een tweede bericht betreft zowel Nederland als België, want de winkelketen Hema is in beide landen aanwezig. Hij brengt nu een smartphone en een tablet uit onder eigen merknaam. Als eerste is Nederland aan de beurt, België volgt op 8 december. ZDNet.be heeft alvast een review van de toestellen (2)

Het derde bericht betreft dan weer politiek. En je zal meteen zeggen dat politiekers wel meer plannen hebben, die nooit uitgevoerd worden, maar toch... Het gaat om Alexander De Croo, minister van Digital Agenda, Telecommunicatie en Post - een hele mondvol dus. Hij wil wettelijk bepalen dat het e-mailadres van ondernemingen en zelfstandigen als officieel adres erkend wordt, en even geldig wordt als het fysiek adres van de maatschappelijke zetel. Bovendien wil hij niet alleen dat 4G zo snel mogelijk uitgerold wordt, maar ook de uitrol van 5G mogelijk maken, die snelheden tot 1 Gbps (gigabit per seconde) mogelijk moet maken. (3)
http://belsec.skynetblogs.be/
http://www.zdnet.be/nieuws/159249/eerste-blik-op-hema-s-smartphones-en-tablets/
http://www.demorgen.be/nieuws/e-mail-als-officieel-adres-en-plan-voor-ultrasnel-internet-a2123331/MEER INFO BEKEND OVER DE MICA SLIMME ARMBAND VAN INTEL...
... maar hoe zit het met onze privacy, nu eerste proces met Fitibit data gevoerd wordt?

Intel heeft op een persconferentie meer informatie gegeven over zijn slimme armband. Die blijkt zich eerder tot een luxemarkt te richten, en dan vooral tot een vrouwelijk publiek. MICA heet hij, kort voor My Intelligent Communication Accessory.

Dit toestel is niet zozeer bedoeld als een activiteitenmonitor, als wel als een vervanger / hulpstuk voor de mobiele telefoon. Je kan sms-berichten, e-mails, meldingen van Facebook of Google ontvangen en er snel een antwoord op geven. Daarbij werkt het toestel niet via een Bluetooth verbinding met je smartphone, maar heeft het zelf een mobiele verbinding met het internet (in casu met het 3G netwerk van AT&T). Meer informatie bij The Verge, dat ook foto's heeft (1)

Zoals je weet zijn wij wel gevonden voor activiteiten trackers zoals de Vivofit en Vivosmart, maar je mag niet vergeten dat het, zoals elk ander toestel, gewoon een verzameling is van data, en dat data ook in een rechtszaal gebruikt kunnen worden. In de VS gaat nu het eerste proces van start waarbij data van een tracker, in dit geval een Fitbit, gebruikt wordt om een bewering van de verdediging te staven.

Het gaat hier om een rechtszaak rond een vrouw die een ongeval had; voor het ongeval was zij een personal trainer, en dus erg actief. Haar advocaten willen met gegevens van haar Fitbit aantonen dat haar activiteiten nu erg beperkt zijn, door haar verwondingen.

In dit geval is het dus een zaak waarbij de gegevens van het toestelletje gebruikt worden ten voordele van de drager ervan. Het is ook de eerste keer dat gegevens van een wearable in de rechtszaal als bewijslast dienen. Het opent wel de deur naar andere zaken, waarbij die gegevens ook tégen de drager gebruikt kunnen worden. Iemand kan bijvoorbeeld beweren dat hij ziek in bed lag, terwijl zijn tracker anders bewijst. In een rechtszaak zouden die data dan opgeëist kunnen worden. Toch om even over na te denken... (2)
http://www.theverge.com/2014/11/17/7235961/intel-reveals-mica-its-smart-cuff-wearable
http://www.forbes.com/sites/parmyolson/2014/11/16/fitbit-data-court-room-personal-injury-claim/FRANSE RECHTER GEEFT VERSTREKKENDE INTERPRETATIE AAN 'RECHT OM VERGETEN TE WORDEN'
Wij hadden dubbele gevoelens toen we vernamen dat de EU het 'recht om vergeten' te worden in het leven riep. Daarbij kon een EU-burger namelijk vragen aan Google om (negatieve) artikels over hem te laten de-indexeren, wanneer die over lang geleden feiten gingen, of wanneer zij niet meer relevant waren. De bedoeling was dat iemand die ooit eens failliet gegaan was, of ooit een jeugdzonde begaan had, daarop niet zo gemakkelijk meer afgerekend kan worden, doordat die informatie niet zo gemakkelijk meer te vinden zou zijn in de zoekmachine.

De bezwaren nog even op een rijtje: Google indexeert alleen maar, en ingrijpen in die indexatie is als een soort censuur. Bovendien wordt zo toch een vorm van geschiedvervalsing gepleegd. En tot slot blijft het originele artikel uit krant of online site nog altijd bestaan, terwijl, als het artikel onjuiste informatie bevatte, het aan de burger is om zijn gelijk bij die krant of online site te halen, desnoods met een rechtzetting bij het artikel zelf. En tot slot is de de-indexatie beperkt en onvolledig, omdat die enkel geldt voor de EU, en niet voor de Google.com site.

Nu heeft een Franse rechter een verregaande interpretatie gegeven aan deze wet, die naar onze mening nogmaals aantoont hoe kreupel de wet wel is. Hij heeft namelijk de Franse poot van Google (Google.fr) veroordeeld tot een boete van 1.000 euro per dag, zolang een bepaald artikel dat lasterlijk zou zijn voor een Franse burger online staat bij Google.com, dat je kan beschouwen als de Amerikaanse poot van de zoekmachine.

Om het even heel cru te zeggen met de woorden van de tech podcast TNT: "Google is een Amerikaans bedrijf, dat eigenlijk alleen maar indexeert wat er al op het internet staat. Een Franse rechter eigent zich het recht toe om content op die Amerikaanse site te censureren, iets wat de Amerikaanse rechter niet vermag".

Natuurlijk is 1.000 euro per dag niet veel geld, maar het gaat om het principe. Als Frankrijk het recht heeft om de content van Google wereldwijd te censureren, wat houdt China dan tegen om hetzelfde te doen wanneer het over de Dalai Lama gaat, of Falung Gong?

Hoe Google reageren zal is nog niet geweten. Het houdt zich momenteel op de vlakte en heeft alleen laten weten dat het dit vonnis "bekijkt" met zijn juridische experts. Het zal naar onze mening wel moéten reageren, want door al die 'verboden' content (ondertussen al meer dan een half miljoen pagina's) wordt de index wel heel onbetrouwbaar.
http://www.zdnet.com/french-right-to-be-forgotten-decision-takes-link-removal-beyond-europe-7000035853/UBER OPNIEUW IN EEN SLECHT DAGLICHT...
... maar beleggers lusten er pap van!

Wij hebben het al eerder gehad over de agressieve tactiek van Uber, dat er niet altijd even propere manieren op nahoudt. Zo kwam Uber in een slecht daglicht door het wegkapen van personeel bij andere taxibedrijven, door het bestellen van valse ritten bij de concurrenten, en verleden week nog door het aanmoedigen van zijn werknemers tot het afsluiten van rommelkredieten - leningen aan te gaan om dure wagens te kopen, die zij toch niet kunnen afbetalen.

Deze week kwam Uber opnieuw in opspraak, door een artikel in Buzzfeed. Daarin wordt verteld hoe een kaderlid van Uber voorgesteld had dat het bedrijf moet overwegen om researchers in dienst te nemen die vuiligheden moeten vinden over journalisten die kritiek leveren op het bedrijf - en daarbij werd een journaliste met naam genoemd die kritisch stond tegenover het bedrijf. De man trok later zijn woorden in, zei dat ze off the record waren, dat hij er spijt van had, en dat zijn woorden niet het beleid van het bedrijf weergeven. (1)

De journaliste, Sarah Lacy, heeft ondertussen gereageerd, en zij was heel, heel boos. Haar reactie kan je beluisteren bij Pando Daily (2)

Slechte pers of niet, het bedrijf blijft ondertussen geld bij hopen ophalen bij beleggers. Een nieuwe investeringsronde ging zopas van start; bij eenvorige haalde het maar liefst $1,2 miljard op. (3)

Persoonlijk, ondanks alle slechte pers en de agressieve bedrijfspolitiek, vinden wij het principe van Uber positief. Uber moet wel de spelregels volgen: de chauffeurs moeten zich in orde stellen met de sociale wetten en belastingen; zij moeten aan dezelfde regels onderworpen worden als reguliere taxichauffeurs. Maar verder is het principe van Uber, om via een app een taxi te bestellen en te volgen waar hij is, wanneer hij aankomt, om de betaling via de app te regelen enz, heel gezond. Het zou, naar onze mening, zelfs een onderdeel kunnen gaan vormen van het openbaar vervoersplan. In plaats van lege belbussen, waarom geen taxi's met subsidie? Goedkoper in aankoop en verbruik is het alvast. En zo'n taxi zou dan ook niet gebonden zijn aan "lijnen", maar mensen van deur tot deur kunnen brengen.
http://www.buzzfeed.com/bensmith/uber-executive-suggests-digging-up-dirt-on-journalists
http://pando.com/2014/11/17/hear-sarah-lacy-respond-to-uber-execs-proposed-smear-campaign-against-her/
http://www.businessinsider.com/ubers-revenue-2014-11?op=1NOG OVER UBER EN ZIJN VREEMDE TACTIEKEN...
... en over muziek in de Uber auto's

Na de uitlatingen van een Uber kaderlid, waarover wij gisteren al berichtten, belande het alternatieve taxibedrijf in het oog van een heuse mediastorm. Dat het bedrijf verklaart te overwegen om compromitterende gegevens te gaan opdelven over journalisten die kritisch staan tegenover de dienst, is één ding. Maar dat het bovendien daarvoor data zou gaan gebruiken die het via zijn chauffeurs verkregen heeft, is nog een reuzenstap verder.

Het bedrijf heeft sindsdien verklaard dat de woorden van het kaderlid niet stroken met de bedrijfsethiek, en ook dat het de data van de chauffeurs enkel zal gebruiken voor "legitieme zakelijke doeleinden". Een echte verontschuldiging voor de woorden van zijn Senior Vice President.(1)(2)

Er viel trouwens nog nieuws te rapen over Uber. In Brussel zijn de taxichauffeurs namelijk boos omdat Brussels Airlines zijn klanten een extraatje aanbiedt: wie een ticket bestelt voor de feestdagen, krijgt er een taxibon van 15 euro bij - die wel enkel besteed mag worden bij Uber. De taxichauffeurs noemen Uber een dienst die mensen aanzet tot zwartwerk, en vinden het onbegrijpelijk dat Brussels Airlines dit aanmoedigt. Brussels Airlines van zijn kant zegt dat het niet de bedoeling is dat de bon in België / Brussel gebruikt wordt, wel door Belgen die een reis naar het buitenland maken. En Uber heeft aangekondigd dat het ook in Antwerpen van start wil gaan. Minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft aangekondigd dat hij de regels rond taxidiensten wel wil aanpassen, maar dat die dan wel voor iedereen zullen gelden, zowel voor de reguliere taxi's als de Uber-voertuigen.

En dan is er nog het nieuws dat Uber gaat samenwerken met Spotify. Klanten zullen voortaan hun Spotify speellijst kunnen afspelen in de taxi. En weet je, eerlijk gezegd vinden wij dat een goed idee - althans voor de klant. Tot nu moest je in de taxi immers naar de persoonlijke muziekkeuze van de chauffeur luisteren, die niet altijd strookt met die van jou. Nu is het jouw muziekkeuze die primeert. Spijtig voor de chauffeur, die het misschien niet eens is met jouw keuze, maar eigenlijk is het de klant die het laatste woord heeft, niet? (3)
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/11/18/under-fire-uber-argues-back-that-rider-data-is-confidential/
http://www.buzzfeed.com/charliewarzel/uber-ceo-condemns-terrible-comments
http://www.engadget.com/2014/11/17/uber-spotify-partnership-official/APPLE STELT WATCHKIT SDK TER BESCHIKKING VAN ONTWIKKELAARS...
... en opent ook zijn Lightning poort voor derden. En heb je het al gehoord van die camera's?

Drie berichten uit de Apple wereld. Om te beginnen een trucje voor dieven. Het blijkt namelijk dat zij, dankzij een warmtegevoelige camera die vrij in de Apple winkels te koop is, heel gemakkelijk de pincode van een gebruiker kunnen aflezen van de pinautomaat. Ze moeten gewoon, met die camera, een foto nemen van de toetsen van die terminal. Zij kunnen dan niet alleen zien wélke toetsen aangeraakt werden, maar ook in welke volgorde. Bij De Standaard zie je daar een voorbeeld van (1). De oplossing? Even treuzelen aan de automaat, tot je vingerafdrukken "afgekoeld" zijn?

Het tweede bericht betreft de SmartWatch van Apple. Tussen haakjes: hadden wij al verteld waarom die niet iWatch heet?  Dat is omdat die naam gedeponeerd is door de Belgische fabrikant van uurwerken, IceWatch. Zo simpel kan het zijn...

Maar dit terzijde. Apple heeft dus dinsdag de WatchKit SDK uitgebracht. Met deze Software Developer Kit kunnen ontwikkelaars nu aan de slag om apps te gaan bedenken voor het slimme uurwerk van Apple, zodat er al heel wat apps in de winkel liggen wanneer de Smartwatch "ergens" volgend jaar op de markt komt. Opvallend: bij deze SDK is het duidelijk dat de apps nog altijd de aanwezigheid van een iPhone nodig hebben om te werken. Zo zullen bijvoorbeeld animaties vooraf gerenderd worden op de GPU van de iPhone, vooraleer zij OTA (over the air) naar het uurwerk gestuurd worden. Zelfstandig draaiende apps, "full native" apps dus, zullen pas later in 2015 verschijnen. (2)

Een derde bericht betreft de Lightning poort, een speciale poort die enkel Apple toestellen hebben. Apple heeft nieuwe connectoren voorgesteld voor de Lightning poort waardoor makers van accessoires nieuwe spulletjes kunnen maken die kunnen aansluiten op een iPhone/iPd. Meer hierover lees je bij 9to5Mac.(3)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141118_01382747
http://9to5mac.com/2014/11/18/apple-watchkit-third-party-apps-require-a-connected-iphone-to-function-fully-native-apps-coming-later-in-2015/
http://9to5mac.com/2014/11/18/apple-mfi-summit-third-party-products-lightning-port-new-accessories/NOKIA LANCEERT ZIJN EERSTE NIET-MICROSOFT TABLET
... en diens Z Launcher kan je ook apart krijgen voor Android

Bij de meeste mensen bestaat het idee dat "Nokia" als bedrijf opgehouden heeft te bestaan, toen het verkocht werd aan Microsoft. Niets is minder waar: enkel de afdeling mobiele toestellen kwam in de handen van de tech gigant uit Redmond - andere afdelingen, zoals netwerken, landkaarten, patenten, .... zijn gebleven, en heten nog altijd Nokia.

Deze week werd een eerste product voorgesteld van deze "nieuwe" Nokia, en het werd een tablet. Hij lijkt erg veel op de iPad Mini3 - maar ja, dat doen de meeste tablets tegenwoordig ook. Er is niet zoveel variatie mogelijk in tablets, net zoals er niet veel variatie mogelijk is in laptops. Alleen kost de Nokia tablet slechts de helft van wat een iPad Mini3 kost....En opvallend: de tablet wordt niet in de eigen fabrieken van Nokia gemaakt, maar bij Foxconn, hetzelfde bedrijf dat ook voor Apple werkt.

Qua specs is het toestel goed, maar er zijn geen opvallende bijzonderheden die het boven andere tablets laat uitsteken. Waarnemers menen dan ook dat het toestel het daarmee moeilijk zal hebben om een plek te veroveren op de drukke tablet-markt. De camera is 8 MP achteraan en 5 MP vooraan; het scherm is 7,9 inch groot. onder de motorkap een 2,3 GHZ 64-bit quad core Intel Atom processor, een 533 Mhz graphics processor, 2 GB RAM en 32 GB opslagruimte. Het toestel heeft ook een van die nieuwe USB-poorten, TypeC, waarbij je de stekker in beide richtingen kan draaien.

Het enige spectaculair aan het toestel is de Z-Launcher, een eigen uitvinding die bovenop Lollipop draait en die je ook apart in de Google Play Store kan verkrijgen. De Z Launcher is een soort startscherm dat zich aanpast aan je omstandigheden en probeert uit je gedragingen te leren. Het zal bijvoorbeeld automatisch apps die je 's ochtends gebruikt bijeen zetten en dat scherm dan aanbieden. Wil je iets anders lanceren, dan moet je gewoon de eerste letter van de app op je scherm tekenen en je krijgt en lijst met suggesties waaruit je kan kiezen. Over deze Z Launcher meer bij Android Police. (2)

Er is trouwens nog nieuws van Nokia. Vanaf begin volgend jaar zal Opera Software zijn Opera Mobile Store uitbreiden zodat die ook met andere Nokia phones werkt, zoals Series 40, Series 60, Symbian, Asha, Nokia X. Je zal er dus apps vinden die op die toestellen werken. Nokia heeft nu een bericht rondgestuurd aan ontwikkelaars om hen uit te nodigen hun apps in de store aan te bieden.

Deze aankondiging is een van de gevolgen van de verkoop van de mobiele afdeling van Nokia aan Microsoft uiteraard. De apps voor de Nokia telefoons zullen niet meer in de eigen Nokia Store te vinden zijn, omdat die nu voorbehouden wordt voor andere zaken die passen bij de nieuwe hardware die Nokia nu en in de toekomst uitbrengen zal.
https://gigaom.com/2014/11/18/non-microsoft-nokia-launches-android-n1-tablet-and-z-launcher/
http://www.androidpolice.com/2014/11/18/nokias-z-launcher-blasts-play-store-contextual-predictions-letter-scribbling/TWITTER: ALLE TWEETS GEÏNDEXEERD, GEBRUIKERS IN BELGIË...
... en een kantoor in België!
Drie berichtjes over Twitter. Om te beginnen iets dat velen al lang gehoopt hadden, namelijk dat Twitter volledig doorzoekbaar wordt, inclusief zijn archief. Nu is dat ergens een beetje een tegenspraak. Twitter is immers een dienst die draait rond wat er nù gebeurt, je verneemt er breaking news, de updates erop, de commentaren erop. Maar omdat Twitter ondertussen al bestaat sinds 2006, wordt het ook interessant om al die gebeurtenissen te kunnen herbekijken. Als socioloog, als journalist, als wetenschapper. Aan die behoefte wordt nu voldaan.

Twitter had altijd al die tweets bijgehouden, maar zij werden na enkele dagen, weken, uit de zoekindex gezuiverd. Nu niet meer, dankzij de nieuwe zoekmachine die live ging. Je zoekt er dus op woorden en hashtags, en krijgt zowel oude als nieuwe resultaten. (1)

Ondertussen heeft Twitter 280 miljoen actieve gebruikers, waarvan, zo weet Newsmonkey (2), er 1 miljoen in ons landje zijn. Veel minder dan de 1 miljard actieve gebruikers bij Facebook, en Twitter is dan ook erg zuinig met zijn cijfers over activiteiten van de gebruikers, om de beleggers niet af te schrikken. Het blijkt in elk geval wel een voldoende groot aantal om een kantoor in ons land te openen: volgens De Tijd (3 - abonnement) zou Twitter begin volgend jaar een kantoor openen in Brussel. De bedoeling is om hier adverteerders te ronselen. De voormalige commercieel directeur van De Persgroep Advertising, Bert Marievoet, zou de leiding nemen van het kantoor.
https://blog.twitter.com/2014/building-a-complete-tweet-index
http://newsmonkey.be/article/24541
http://www.tijd.be/ondernemen/media_marketing/Twitter_opent_kantoor_in_Brussel.9569376-3133.artFIREFOX LAAT IN DE VS GOOGLE IN DE STEEK VOOR YAHOO, START MET ADVERTENTIES OP BLAD VAN NIEUWE TAB...
... en gratis certificaten dankzij Mozilla en EFF

Vandaag ook enkele berichten over Mozilla / Firefox. Om te beginnen het nieuws dat Mozilla een overeenkomst afgesloten heeft met Yahoo, waardoor die laatste de standaard zoekmachine wordt in de Firefox browser. Uiteraard kan je zelf nadien die zoekmachine wijzigen naar Google of Bing, maar als standaard aanwezig zijn heeft zijn voordelen, want veel gewone gebruikers komen er nooit toe om dat te veranderen.

Een mooi steuntje in de rug voor Yahoo, dat dapper zijn best doet om de gebruikers terug te winnen. Firefox heeft de laatste tijd wel wat gebruikers verloren, maar het is nog altijd goed voor een 17% marktaandeel. Yahoo heeft wel moeten beloven dat het de "Do not Track" functie in Firefox zal ondersteunen. (1)

Hierbij dient toch wel opgemerkt te worden dat deze wijziging enkel opgaat in de VS. In Europa blijft Google de standaard zoekmachine, in Rusland is het Yandex, en in China Baidu.

Het tweede bericht betreft een poging van Mozilla om wat commerciëler te gaan werken met zijn browser, met andere woorden: via advertenties geld op te halen. Het nieuwe tabblad dat je opent in de Firefox browser is al een tijdje bevolkt met thumbnails van jouw favoriete sites, sites die er automatisch gezet worden omdat je ze vaak bezoekt, of sites die je er zelf zet, door ze via de duimspijker op de miniatuurafbeelding vast te pinnen op dit nieuwe-tabblad-blad. In de toekomst zal je dus, naast deze websites, ook advertenties zien. (2)

Concreet zal je er niet al te veel last van hebben. De advertenties zullen eigenlijk enkel te zien zijn wanneer een nieuwe gebruiker Firefox voor het eerst opstarten, of wanneer bestaande gebruikers hun geschiedenis wissen. Bij gewoon gebruik zal je vooralsnog enkel je "eigen" sites zien dus.

En tot slot is er nog een bericht in verband met certificaten. Consumentenorganisatie EFF (Electronic Frontier Foundation) zal samenwerken met Mozilla om een nieuwe Certificate Authority te vormen. Dat is een organisatie die certificaten verstrekt waarmee websites aan de browser kunnen aantonen dat zij zijn wie zij beweren te zijn, waarna de browser een SSL-sessie opstart en je dus in de beveiligde https:// omgeving belandt, herkenbaar in Firefox aan de groene balk en het gesloten hangslot.

Omdat SSL en https:// zo belangrijk zijn, maar certificaten die door andere organisaties afgeleverd worden niet goedkoop zijn, willen EFF en Mozilla dus een nieuwe CA oprichten waar je niets moet betalen voor een certificaat. Zo hopen zij het gebruik van deze certificaten, en dus ook van SSL, aan te moedigen. Meer hierover bij PC World. (3)
http://www.theverge.com/2014/11/19/7250513/firefox-signs-yahoo-as-default-search-engine-
http://www.adexchanger.com/online-advertising/mozilla-finally-releases-its-browser-ad-product-hints-at-programmatic-in-2015/
http://www.pcworld.com/article/2849412/eff-mozilla-back-new-certificate-authority-that-will-offer-free-ssl-certificates.html
GOOGLE NEWS MET "SUGGESTED FOR YOU"...
... en nieuwe vorm van Bookmarking

En tot slot enkele berichtjes over Google. Om te beginnen het feit dat Google zijn Google News persoonlijker wil maken. Het zal starten met een "Suggested for you" rubriek waarin het nieuwsberichten zal tonen waarvan het denkt dat jij die wel interessant zal vinden. Je krijgt dan ook een button "Not interested", om sommige suggesties af te wijzen en de selectie die Google maakt aldus te verfijnen. Deze nieuwigheid is momenteel nog niet bij alle gebruikers uitgerold (1)

Het tweede bericht betreft een nieuwigheid die je alleen in de Chrome browser zal zien. Het betreft de manier om dingen te bookmarken, en waarop die bookmarks nadien weergegeven worden. De bookmarks worden namelijk automatisch getagd, en je zal ze ook gemakkelijker kunnen doorzoeken. Deze dienst kon voorheen reeds als een aparte dienst gedownload worden in de Chrome Web Store - hij heette toen Stars. Nu werd Stars dus geïntegreerd in de browser zel. Meer bij TechCrunch (2)

http://searchengineland.com/google-news-now-includes-personalized-suggested-stories-based-search-history-209217
http://techcrunch.com/2014/11/19/googles-new-bookmarking-interface-formerly-called-stars-goes-live-in-chrome-beta/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MANNEN (EN VROUW) VAN SAFETY FIRST OPGEPAST: HIER KOMEN DE ROBOT BEWAKINGSAGENTEN!
Zijn de dagen van bewakingsagenten zoals het sympathieke stel klungelaars van de VTM-serie Safety First geteld? Als de bewakingsrobotten die het Amerikaans bedrijf Knightscope bedacht heeft in de toekomst ingezet worden voor de bewaking van gebouwen, dan wel.

Het gaat om kegelvormige apparaten die je het best kan vergelijken met uit de kluiten gewassen rumba-stofzuigers. Zij zien er tegelijk schattig en intimiderend uit, elegant en toch robuust. De robot heet K5 en is bedoeld om grote gebouwen te bewaken, zoals campussen van universiteiten, winkelcentra, scholen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van camera's, sensoren, navigatie-instrumenten en elektrische motoren. Aan boord zijn er vier high-definition camera's, plus een camera die in staat is om nummerplaten te herkennen, vier microfoontjes, en een weerstation dat de luchtdruk kan meten, het niveau van kooldioxide (handig voor in ondergrondse garages), en de temperatuur. Via WiFi of een draadloos datanewerk worden de gegevens uitgewisseld met de andere robots, en ook met de échte mensen die alles vanop afstand monitoren.

De robotten observeren dus alleen, en hun data worden bekeken en geïnterpreteerd door echte mensen, die dan indien nodig actie kunnen ondernemen. Smos en co zullen dus toch nog een tijdje op beide oren kunnen slapen. De robots doen immers eigenlijk alleen maar het saaie voetwerk, het intelligente werk blijft voorbehouden aan de mens. Ruimte genoeg dus voor ons favoriete bewakingsteam om daar een knoeiboel van te maken :)

Bij Technology Review een interessante reportage over de robots. (1) En voor de Nederlandse lezers die niet goed weten wie en wat Safety First is, de pagina van VTM over deze populaire komische reeks.(2)
http://www.technologyreview.com/news/532431/rise-of-the-robot-security-guards/
http://vtm.be/safety-first
GARMIN VIVOSMART: VOOR DE SMARTPHONE
Verleden week vertelden wij je over enkele activity trackers: de Lifetrak, en de Vivofit (Garmin). Deze week een tweede toestel van Garmin: de Vivosmart.

Dit toestel gaat meer de richting op van een "slimme wearable", een smartwatch eigenlijk met verschillende functies... ware het niet dat je op het bandje het uur niet permanent kan zien.  De Vivosmart is namelijk een discreet bandje, volledig in rubber, waarbij er enkel tekst op het scherm verschijnt nadat je het dubbel aangetikt hebt. Hier is het toestel niét verwijderbaar uit de armband.

Bij het toestel hoort ook een lader die je met je computer verbinden moet via de USB poort. Dan kan je de gegevens synchroniseren met je computer (zie verder) maar ook je toestel herladen. De Vivosmart bevat namelijk een lithium-ion batterij. Hoe lang die meegaat, is afhankelijk van de intensiteit waarmee je het toestel gebruikt. Zal je het namelijk voortdurend sync'en met je smartphone, of koppelen via Bluetooth om meldingen te krijgen, dan is de batterij uiteraard sneller leeg. Bij "gewoon" gebruik zou de batterij vier dagen meegaan. Bij zuinig gebruik langer - tijdens onze test deden wij meer dan een week met één batterijlading.


Het laden gebeurt via contactpunten in de rugzijde van het toestel; wanneer je de Vivosmart in de houder steekt, moeten die punten uiteraard overeenkomen met de contactpunten in de lader. Nadeel hiervan is dat het toestel naar onze mening minder  geschikt is om onder de douche aan te houden, alhoewel de fabrikant zegt dat het wél kan.

Ook hier weer de gewone metingen: verbrande calorieën, slaap monitoring, gezette stappen, afgelegde afstand, tijdweergave. Bovendien kan je het toestel met je smartphone (ook Android) synchroniseren in de mooie app die ook voor de Vivofit gebruikt wordt.

Er zijn echter nog bijkomende functies. Koppel je de Vivosmart aan je smartphone via Bluetooth, dan krijg je op je armband meldingen zoals sms berichten (jij bepaalt zelf welke berichten je er ontvangen wil). Je kan ook het afspelen van muziek bedienen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het sporten je smartphone kan opbergen, en je je handen vrij hebt en toch alles volgen kan.

Handig is ook de alarmfunctie: heb je te lang stil gezeten, dan begint de armband te zoemen en verschijnt de boodschap "Move!" Je kan zelfs een VIRB actiecamera koppelen aan de Vivosmart, en vanop je armband het toestel bedienen. Workouts kan je vastleggen via de start en stop knop, en dan de gegevens naar je Connect app of website synchroniseren. Ook handig is dat je via de Vivosmart je mobiele telefoon kan vinden, wanneer je hem niet ziet liggen,  op voorwaarde uiteraard dat Bluetooth geactiveerd is. Omgekeerd kan je Vivosmart ook een waakhond zijn, en je waarschuwen wanneer je via Bluetooth gekoppelde smartphone zich niet meer binnen de Bluetooth-afstand bevindt.

Pluspunten:
- Opnieuw de prachtige Connect software, plus de mogelijkheid om je toestel via de lader met je computer te verbinden om zo gegevens te uploaden. Hiervoor moet je, nadat je het toesel in de speciale cliphouder gestoken hebt, je vinger op het scherm houden tot het USB symbool verschijnt. Na een eerste pairing zal het toestel automatisch synchroniseren.
- De waarschuwingen wanneer je te lang stilzit. Wat soms ook irritant kan zijn: heb je die ochtend 8.000 stappen gezet, en ga je in de namiddag wat uitrusten in de zetel, dan zal het toestel je genadeloos aansporen om te gaan bewegen.
- De mogelijkheden voor sporters, om via het toestel meldingen te zien, de muziekapp of een VIRB actiecam te bedienen.
- De Find My Phone en Abandoned Phone Alerts

Minpunten
- Niet geschikt voor onder de douche: de fabrikant zegt wel dat het toestel een waterdichtheid heeft van 5ATM, doch omwille van de bloot zittende contacten voor het herladen zijn wij daar niet zo voor te vinden.
- Minder lange batterijduur, alhoewel dit bij onze test nog meeviel
- Uur niet zichtbaar, zodat je het niet als uurwerk kan gebruiken
Dit toestel kost 169 euro bij Coolblue.
http://www.sporthorlogecenter.be/category/217556/activity-trackers.html
http://sites.garmin.com/nl-BE/vivo/vivosmart/
http://connect.garmin.com/modern/ACTIVITY TRACKERS: CONCLUSIES

Activiteitentrackers zijn er in alle maten en gewichten. Het is afhankelijk van wat jij wil weten. Echte sporters zullen veel meer statistieken willen, andere dingen willen weten, dan de "gewone" man of vrouw die een motivering zoekt om wat meer te bewegen. Dat was eigenlijk de bedoeling van deze test: een toestel vinden dat interessant is voor de gewone, niet zo sportieve mens (zoals wijzelf zijn).

Wij hebben meer dan een week rondgelopen met 3 trackers rond onze arm - de Lifetrak en Vivofit links, en de Vivosmart rechts. De mensen zullen zich wel afgevraagd hebben wat daarvan de bedoeling was! Het liet ons wel toe om de metingen te vergelijken. En het moet ons van het hart dat de drie toestellen het nooit, maar dan ook nooit eens waren! Noch de afgelegde afstand, noch het aantal passen was gelijk, zelfs niet bij benadering. Wij hebben getracht een "ijktoestel" te gebruiken als vergelijker, namelijk een stappenteller die door de mutualiteit aangeboden wordt, en die het dus beter zou moeten weten. Maar geen enkele van de stappentellers kwam tot hetzelfde resultaat als onze manuele telling. Je kan je al voorstellen wat de mensen gedacht hebben: iemand die voortdurend keek naar die drie bandjes rond de pols, en ondertussen ook nog eens in zichzelf mompelend aan het tellen was... Wat een netties-redacteur lijden kan!

De Lifetrak voldeed eigenlijk het best aan de minimale eisen; met zijn automatische slaapmeting en zijn ingebouwde hartslagmeter had hij ideaal geweest.. als de app voor onze Android gewerkt had. De twee Garmin toestellen van hun kant blinken uit door hun gebruiksvriendelijkheid. Het feit dat Garmin de mogelijkheid biedt om zowel met de computer (via de ANT bij de Vivofit en via de lader bij de Vivosmart) als met de smartphone te synchroniseren, verdient alle lof.

Het is aan jou om te beslissen of je de extra functies van de Vivosmart gebruiken kan, en de 70 euro extra daarvoor betalen wil. Voor ons persoonlijk was de Vivofit voldoende, vooral omdat hij met zijn heldere scherm een uurwerk volledig vervangt. Wij raden je in elk geval aan om eens een activity tracker te proberen. Het vertelt je hoe actief of inactief je bent, en het zet je aan om meer te bewegen - iets waar de meeste computergebruikers toch wel behoefte aan hebben!
http://static.garmincdn.com/pumac/vivosmart_OM_EN.pdf
http://www.engadget.com/2014/11/10/garmin-vivosmart-review/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTECH 45 # 218: EEN KLEINTJE VOOR BUITEN

Het Tech45 team wisselt regelmatig, en kan op een schare tech-fanaten rekenen die graag hun steentje bijdragen aan de podcast. Deze week namen, naast de moderator Maarten Hendrickx, ook Toon van de Putte en Steven Op de Beeck deel aan de opname. Zij hadden het onder andere over de Amazon Echo, het hardware alternatief van Amazon voor Google Now, over netneutraliteit, en wat eigenlijk Showpad is, de Belgische start-up die zoveel geld kan ophalen in het buitenland.
Beluister aflevering 218 op onderstaande link, of volg de opname van de volgende podcast via de website!
http://tech45.eu/2014/11/12/218-een-kleintje-voor-buiten/
http://live.tech45.eu/
http://tech45.eu/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Op een kat die haar ontbijt wil, staat er geen snooze-knop!
-slaperige kattenliefhebber-


 
De nieuwe oogst


   
RYDEMYPONY: AIRBNB VOOR WIE VAN PONY'S HOUDT
Een paard of pony houden is iets heel speciaals, en we vragen ons af of dit wel een goed initiatief is. Inderdaad is het zo dat het houden van een paard niet echt "economisch" is - je kan er niet elke dag op rijden, terwijl je het wel elke dag moet verzorgen. En dus lijkt de logische gevolgtrekking dat dit economischer moet kunnen, zodat je je paard of pony deelt met anderen. Een AirBnB voor paarden dus: anderen mogen er gebruik van maken, wanneer jij het niet berijdt.
Maar toch hebben wij daar onze twijfels over. Een paard is namelijk een hoogst persoonlijk iets, een dier waarmee je een band opbouwt. Die band delen met anderen is niet zo evident, toch?
Meer over dit initiatief bij The Age.
http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/horsing-around-rydemypony-is-the-airbnb-for-ponylovers-20141104-11ghid.html
http://signup.rydemypony.com/


CREATIEF GEBRUIK MAKEN VAN INSTAGRAM
Instagram gebruiken we om foto's op te zetten, nietwaar? Fout. Je kan er veel meer doen dan je op het eerste zicht zou denken. Dit artikel bij Hootsuite vertelt je er meer over. Wist je bijvoorbeeld dat je via Instagram een moderne versie van het zoekspelletje "Where's Waldo" kan spelen, mensen op virtuele schattenjacht kan sturen, en meer? Om te ontdekken... en zelf ook creatie aan de slag te gaan!
[Taal: ENG]
http://blog.hootsuite.com/10-creative-or-weird-uses-of-instagram/


7 APPS DIE KINDEREN LEREN CODEREN
Het wordt vaak gezegd: kinderen zouden van jongs af aan moeten leren programmeren. Of toch tenminste vertrouwd moeten raken met het fenomeen, het if-this-then-that gebeuren, het logisch opbouwen van iets. Dit artikel bij Edutopia bespreekt 7 apps die kinderen in contact brengen met programmeren, op een speelse wijze.
[Taal: ENG]
http://www.edutopia.org/blog/7-apps-teaching-children-coding-anna-adam


EXTENSIES: COLORZILLA VOOR FIREFOX OF CHROME

Wij hebben bij Chip.de een reeks met erg handige extensies voor de Firefox en/of Chrome browser gevonden. En die willen wij je natuurlijk niet onthouden. Maak je borst dus maar al nat, en sla aan het experimenteren met deze handige uitbreidingen voor je browser! Voor wie zich mocht afvragen wat extensies, die toch software zijn, doen in de rubriek met sites: naar onze mening horen zij hier thuis, omdat zij zich in de browser afspelen - en natuurlijk nuttig zijn bij het bezoeken van websites.
Om te beginnen is er ColorZilla. Dat is een add-on die grafische ontwerpers echt wel handig zullen vinden. Je kan namelijk met het pipetje een pixel op een website aantikken, en je krijgt meteen de hexadecimale waarde van de kleur. Maar bovendien kan je de pagina ontleden, en een palette van de gebruikte kleuren bekijken. Je kan ook zien welke DOM elementen gebruikt werden, en veel meer.
http://www.colorzilla.com/firefox/
http://www.colorzilla.com/chrome/


EXTENSIES: FEBE - FIREFOX ENVIRONMENT BACKUP EXTENSION (EXTENSIE)
Met deze extensie voor de Firefox browser kan je de volledige configuratie van verschillende plug-ins in één enkel XPI-bestand opslaan samen met de plug-in. Dat kan je bij een nieuwe installatie of na een systeem crash dan weer als een gewone extensie opslaan.
http://softwarebychuck.com/febe/febe.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-100-besten-Add-ons-fuer-den-Firefox-Galerie_44231012.html


EXTENSIES: AVG PRIVACY FIX

Deze extensie oor de Firefox browser controleert of de instellingen bij Facebook, Google en LinkedIn geen bedreiging vormen voor je privacy. Zo kan je bijvoorbeeld zien welke inhoud, postings en beelden voor andere gebruikers op Facebook zichtbaar zijn. Bovendien krijg je een beeld van wat Google verdient per jaar aan jouw zoekopdrachten. En ontnuchterende vaststelling...
http://www.chip.de/downloads/AVG-PrivacyFix-fuer-Firefox_64819092.html
http://www.privacyfix.com/start


EXTENSIES: GUI:CONFIG
Deze extensie voor de Firefox browser is ideaal voor wie zelf Firefox wil aanpassen aan zijn eigen behoeften. Je kan ontelbare functies aanpassen. Dat kunnen heel kleine dingetjes zijn, die toch een wereld van verschil maken. Zo kan je bijvoorbeeld een optie activeren om bij een zoekfunctie de resultatenlijst automatisch geopend wordt in een nieuwe tab.
http://blog.freedig.org/2010/08/24/guiconfig-1-1.html
http://www.chip.de/downloads/gui-config_36210185.html


EXTENSIES: PASSWORDBOX
Deze extensie voor Firefox, ge gebruiken op Windows, Linux en Mac OS computers, helpt je enorm om veilig te surfen. Voortaan kan je voor elke site apart een ander, moeilijk paswoord gebruiken, zonder dat zelf te moeten onthouden. Al je paswoorden worden in jouw plaats onthouden, en op alle toestellen waar je Firefox gebruikt gesynchroniseerd.
http://www.chip.de/downloads/PasswordBox_62703105.html
https://www.passwordbox.com/


EXTENSIES: X-NOTIFIER
Deze extensie voor je browser houdt je op de hoogte van binnenkomende mails bij de webmaildiensten zoals G-Mai, Yahoo en Hotmail. Je kan de tool ook koppelen aan je IMAP of Pop3 mail. Zodra er een mail in je Inbox belandt, verwittigt deze tool je ervan via een pop-up.
http://xnotifier.tobwithu.com/dp/
http://www.chip.de/downloads/X-notifier-Webmail-Notifier-fuer-Firefox_49840962.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KILL MY BILL
Laat uw facturen een toontje lager zingen, en vergelijk op deze site de prijzen van je energieleverancier, je telecomoperatoren, je banken. Via handige invulformulieren laat je weten hoeveel belminuten je bijvoorbeeld minimum hebben wil, hoeveel sms'en je wil verzenden, hoeveel data je nodig hebt. En dan... moet je je e-mailadres invullen om het antwoord te krijgen, in plaats van meteen naar een scherm met de beste operator doorgestuurd te worden. Een echte afknapper. Bekijk je de verdere info over de website, dan lees je dat deze site het initiatief is van enkele vrienden, die een bvba aan het oprichten zijn. Qua betrouwbaarheid zou het toch wenselijk zijn dat er eerst een bvba is, waardoor je weet wie er achter de site steekt, vooraleer je je gegevens aan de website gaat toevertrouwen...
[Taal: NL]
http://www.killmybill.be/nl/contact/
http://www.killmybill.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AUTOINFO

Dit magazine, een initiatief van Vroom.be en zoekertjessite Hebbes.be, brengt je nieuws over auto's - wat had je anders gedacht ;) Je vindt er rijtesten van de redactie en van lezers, algemeen nieuws over auto's met veel foto's en video's. Dit is eigenlijk een app, voor iOS en Android.
https://itunes.apple.com/be/app/autoinfo/id646315755?l=nl&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.concentra.hebbes.autoinfoandroid


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TWO4ONE
Deze restaurantsite biedt etentjes aan van deelnemenede restaurants en snackbars, aan verminderde prijzen - waar je voor een etentje met 2 personen dus betaalt alsof je alleen zou eten. Twee voor de prijs van 1 dus- twee driegangen diners voor 39 euro in plaats van 78 euro bijvoorbeeld. Om te voorkomen dat je een kat in een zak koopt, zijn er op de site ook beoordelingen te vinden van de restaurants die aan de actie deelnemen.
[Taal: NL]
http://www.two4one.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: SNEEUWVLOKKEN

Bij fotosite Petapixel vonden wij een prachtige verzameling foto's van sneeuwvlokken, net voor het moment dat zij gaan smelten. De foto's zijn een eerbetoon aan de camera's waarmee zij gemaakt werden... en aan het oog van de fotograaf, die op het juiste moment weet af te drukken.
[Taal: ENG]
http://petapixel.com/2012/12/07/ethereal-macro-photos-of-snowflakes-in-the-moments-before-they-disappear/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KUNSTBOEKEN
Onlangs heeft het befaamde Guggenheim museum 109 boeken over moderne kunst gratis online gezet. Om die te kunnen bewonderen, ga je als volgt tewerk:
1. ga naar de collectie, en selecteer daar een tekst
2. klik op de "Read Catalogue Online" button
3. Bekijk nu het boek in een pop-up venster in je browser. Via de toetsen onderaan het venster kan je door de boeken bladeren.
4. Heb je problemen om deze teksten te bekijken, ga dan naar alternatieve versies op Archive.org.
[Taal: ENG]
http://www.guggenheim.org/new-york/exhibitions/publications/from-the-archives
http://www.guggenheim.org/new-york/exhibitions/publications/from-the-archives
http://www.archive.org/details/guggenheimmuseum?layout=default&filter_type=archive&reset=0


VRIJDAG MULTIMEDIA: FACTORYBALLS
Bij dit spelletje moet je met een bal naar een pot verf gaan en een afplaklint en andere voorwerpen om het resultaat te krijgen dat op een doos afgebeeld staat. Het lijkt simpel... en toch is het dat neit!
[Taal: ENG]
http://www.bartbonte.com/factoryballs2/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- De Samsung Galaxy K zoom is smartphone en fototoestel
http://www.belgiancowboys.be/mobile/de-samsung-galaxy-k-zoom-smartphone-en-fototoestel-review/
- Adrenaline verhoogt het succes van een zakelijke meeting
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/adrenaline-verhoogt-het-succes-van-een-zakelijke-meeting/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nederlanders bespied via babyfoons en webcams
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3794520/2014/11/20/Nederlanders-bespied-via-babyfoons-en-webcams.dhtml
- Amnesty lanceert tool tegen overheidsspionage
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/3793856/2014/11/19/Amsterdam-beschermt-jongeren-tegen-sexting.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Bekijk elke hoek van je iPad met Logitech
Logitech breidt zijn tabletaccessoires uit met de AnyAngle, een beschermende case waarmee je je iPad in zowat elke kijkhoek kan plaatsen.
http://www.elektrozine.be/ez/article/8636/Bekijk-elke-hoek-van-je-iPad-met-Logitech.html
- Belg ontwikkelt slimme batterij voor rookmelders
http://www.elektrozine.be/ez/article/8625/Belg-ontwikkelt-slimme-batterij-voor-rookmelders.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- BetaGroup Event @Antwerp, een eerste geslaagde avond
http://www.digimedia.be/News/nl/17307/betagroup-event-antwerp-een-eerste-geslaagde-avond.html
- Is de netneutraliteit in gevaar in Europa?
http://www.digimedia.be/News/nl/17297/is-de-netneutraliteit-in-gevaar-in-europa.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Tutorial: 2. DOSBox, games spelen
http://computertaal.info/2014/11/20/tutorial-2-dosbox-games-spelen/
- BullGuard 2015: module Antivirus
http://computertaal.info/2014/11/19/bullguard-2015-module-antivirus/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

-Nederlandse studenten ontwikkelen Arduino-compatibele prototype-tool
http://tweakers.net/nieuws/99807/nederlandse-studenten-ontwikkelen-arduino-compatibele-prototype-tool.html
- Motorola komt met smartphoneaccessoire om verloren sleutels terug te vinden
http://tweakers.net/nieuws/99808/motorola-komt-met-smartphoneaccessoire-om-verloren-sleutels-terug-te-vinden.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Helpt een Googlebril ons echt vooruit als samenleving?
http://www.knack.be/nieuws/wereld/helpt-een-googlebril-ons-echt-vooruit-als-samenleving/article-opinion-507985.html
- Samenwerken met IBM's Verse platform
http://trends.knack.be/economie/bedrijven/hackers-kraken-easypay-group-32-000-paswoorden-te-koop-voor-30-euro/article-normal-512049.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Droomjob? Netflix zoekt Vlaming met passie voor films om te werken als tagger
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/droomjob-netflix-zoekt-iemand-met-een-passie-voor-films
- myShopi: een Belgisch succesvol App verhaal
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/myshopi-een-belgisch-succesvol-app-verhaal
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET ONENOTE: BELANGRIJKE DINGEN BEWAREN IN ONENOTE

Een van de handigste dingen van OneNote, is de "Send to OneNote" tool die bij deze softwarehoort. Dat is een dienst die voortdurend op jouw computer draait, en je toelaat om dingen snel naar je OneNote te bewaren. In welk programma je ook bentop je computer, druk op het Windows Logo + N om een nota in je OneNOte te bewaren.
Je moet je OneNote niet eens openen, gewoon deze toetscombinatie indrukken en het staat in je OneNote. Later kanje dan al deze ongeordende notities klasseren; je vindt ze terug in de Quick Notes afdeling van OneNote.
Ben jij iemand die veel stukken van het web bewaart, dan kan je de OneNote Clipper plug-in installeren, een extensie die beschikbaar is voor de meeste browsers. Hiermee kan je volledige pagina's naar je OneNote account bewaren met een simpele klik. Die informatie vind je dan terug in de Quick Links sectie van je OneNote.  Na lezen of verwerken kan je de knipsers als je wil terug verwijderen.
Met deze Clipper kan je ook via de toetscombinatie Windows Logo + S een schermafdruk maken van je desktop (of een deel ervan)
http://www.makeuseof.com/tag/5-ways-get-productive-microsoft-onenote/


BETER WERKEN MET ONENOTE: SPREEK ALS JE NIET KAN SCHRIJVEN
Ben je onderweg, je loopt op straat, dan is het niet altijd evident om een tekst neer te schrijven. Maar ook dan kan OneNote gebruikt worden. Je kan namelijk ook vanuit de app audio opnemen en zelfs video, die dan in je plakselboek terecht komt.
Die audio, dat kunnen korte herinneringen of to-do's zijn, maar ook hele vergaderingen, cursussen die je opneemt zodat je ze later nog eens kan herbeluisteren. Zorg wel dat je in dat geval een goede microfoon hebt voor je laptop.
Gewoon in OneNote naar de buttons "record audio" of "record video" gaan, en je kan aan de slag.
http://www.makeuseof.com/tag/5-ways-get-productive-microsoft-onenote/


BETER WERKEN MET ONENOTE: COMBINEREN MET IFTTT
Wellicht ken je IFTTT - kort voor IF This Then That. Het zijn triggers die je kan activeren: gebeurt het ene, dan wordt de andere actie uitgevoerd. IFTTT heeft nu een OneNote kanaal geïntroduceerd, waardoor je informatie in je One Note kan toevoegen gebaseerd op IFTTT triggers. In dit artikel bij MakeUseOf staat uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een Reddit trigger kan maken voor een zoekactie op Reddit, waardoor er een nieuwe OneNote pagina aangemaakt wordt voor elk zoekwoord.
http://www.makeuseof.com/pages/the-ultimate-ifttt-guide-use-the-webs-most-powerful-tool-like-a-pro
http://www.makeuseof.com/tag/5-ways-get-productive-microsoft-onenote/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SKOEBIDOE: VAN KIEM TOT KIND

Android - iOS
Een app voor alle (toekomstige) ouders. Een kindje krijgen is nu eenmaal iets wat al eeuwen gebeurt, maar voor alle ouders in spe iets nieuws is, wat zij nog nooit meegemaakt hebben en hen voor een enorme verantwoordelijkheid stelt. En zelfs voor ouders die al een kindje hebben, blijven de vragen komen, want elk kindje is anders. Deze app, ontwikkelt door mutualiteit CM, wil daarbij helpen. Je kan o.a. de groei van je ongeboren baby op de voet volgen, en vinden wat je moet doen wanneer je kindje ziek is.
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.cm.skoebidoe
https://itunes.apple.com/be/app/skoebidoe/id922503970?mt=8&uo=4
https://www.cm.be/skoebidoe/site/skoebidoe-app/index.jsp


PHOTO EDITOR (UPDATE)
Deze update van de Photo Editor van het bekende bedrijf Aviary bevat nu ook de mogelijkheid om afbeeldingen via de cloud te synchroniseren. Bovendien krijg je voor $200 aan speciale effecten om op je foto's toe te passen voor niets, nada, gratis. Een uitgebreide bespreking van de nieuwigheden in deze versie bij iMore.
http://www.imore.com/photo-editor-aviary-updated-creative-cloud-sync-and-200-worth-free-effects
https://itunes.apple.com/us/app/photo-editor-by-aviary/id527445936?mt=8&at=10l3Vy&ct=d_im


MOVIE CREATOR: FILMPJES BEWERKEN

Lumia phone, Lumia 2520 tablet, Surface met Windows 8.1
Deze tool laat je video's, foto's, muziek en zelfs geanimeerde foto's combineren tot filmpjes. Het is een simpel proces: kies de beelden, kies een thema, voeg muziek toe, en tot slot enkele titels. Bij Venturebeat vind je een uitgebreide bespreking.
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/movie-creator-beta/db71b2c6-a486-4b80-b37f-5e94feae8d27
http://apps.microsoft.com/windows/en-tt/app/movie-creator-beta/d6f23ecf-fa63-4597-933c-f231cd22053c
http://venturebeat.com/2014/11/13/microsoft-launches-movie-creator-video-editing-app-for-windows-phone/


ENABLE FACEBOOK CHAT
Android - freeware
Deze app voor Android maakt het mogelijk om toch nog Facebook Chat te gebruiken, in plaats van de Messenger App, net zoals voorheen.
http://beste-apps.chip.de/android/app/enable-facebook-chat-android-app,cxo.74293496/


GROUPS APP
Deze nieuwe tool van Facebook voor iOS en Android dient als aparte boodschappendienst voor groepen, en werd geoptimaliseerd voor het mobiele toestel. Volgens Facebook zouden er 700 miljoen mensen elke maand een boodschap versturen of ontvangen via een groep. Je kan gemakkelijk groepen aanmaken, deelnemen aan bestaande groepen en erin bladeren met enkele tikjes van je vinger. Bij The Next Web een uitgebreide bespreking.
https://itunes.apple.com/us/app/facebook-groups/id931735837?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.groups
http://thenextweb.com/facebook/2014/11/18/facebook-launches-groups-app-streamline/


GOOGLE KEEP: NIEUWE VERSIE
Android - freeware
Bij deze nieuwe versie van de to-do app van Google kunnen anderen niet alleen jouw lijstje met taken bekijken, maar je kan ook met hen in real time samenwerken aan het lijstje. Deel je bijvoorbeeld een shoppinglijst met je lief, dan kan je in real time volgen welke producten afgevinkt worden op het lijstje. Deze mogelijkheid was reeds beschikbaar voor de Web versie, en de Chrome app, en nu dus ook voor de Android versie.
http://thenextweb.com/google/2014/11/17/google-keep-now-lets-share-notes-collaborate-real-time/
http://officialandroid.blogspot.co.uk/2014/11/google-keep-share-ideas-with-friends.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.keep&hl=en


SEQUOIAVIEW: JE HARDE SCHIJF
Windows all - 0,4 MB - freeware
Een echte klassieker: deze tool geeft de grootte van mappen en data op je harde schijf of USB stick in een mooie grafische vorm weer. Zo zie je meteen waar al die ruimte op je schuif naartoe is!
http://www.chip.de/downloads/SequoiaView_74347900.html


SONGR: MP3 VINDER

Windows all - 5,8 MB - freeware
Deze tool gaat bij 16 verschillende MP3 zoekmachines op zoek naar de song waarvan jij de titel of het album invult. Zelfs wanneer je slechts enkele woorden van de tekst kent, zal de tool iets kunnen terugvinden. Bij Chip.de vind je bovendien een fotoreportage over de verschillende functies van de tool.
http://www.chip.de/downloads/Songr_42880898.html
http://www.xamasoft.com/songr/


VRIJDAG APPDAG: LUISTERRIJK
iPhone/iPad - gratis
Deze app zorgt ervoor dat je audioboeken en hoorspelen die je bij Luisterrijk aankoopt kan afspelen. Bovendien onthoudt de app waar je gebleven bent in het boek, zelfs wanneer je naar een ander boek gaat luisteren: de luisterpositie van elk onvolledig afgespeeld luisterboek wordt onthouden.
https://itunes.apple.com/nl/app/luisterrijk-app/id894622692
http://www.luisterrijk.nl/app


VRIJDAG APPDAG: POST-IT
UIS - freeware
Deze app is een aanvulling op de bekende kleefbriefjes in felle kleurtjes. Je kan een bord met tientallen post-its fotograferen en zo digitaliseren, maximaal 50. Je kan ze daarna gaan bewerken - verplaatsen, sorteren, rangschikken, delen met anderen.
http://www.Post-it.com/app
https://www.facebook.com/postitbenelux
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/detail.do?pressId=42812&searchKey=1&languageId=NL

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De geest is zoals een parachute. Hij werkt het best wanneer hij open is.
-onbekend-