Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/10/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 875 van 25/10/2014Gegroet lezer,

In het donker naar het station, en vanaf volgende week, wanneer het zomeruur voorbij is, ook 's avonds in het donker naar huis. Een trein die gezellig verlicht is, maar door het duisternis zie je geen landschap, alleen je eigen weerspiegeling in de ruit. De donkere dagen van de winter zijn weer aangebroken... Gelukkig is er het weekend, om terug wat blauwe lucht en wat groen te zien!

Deze week echt uiteenlopende berichten, van alle mogelijke bronnen. Microsoft, Google, Apple, maar ook HP komt nog eens piepen. Veel leuks om weer uit te proberen. Snel aan de slag dus.
Bij leven en welzijn tot volgende week. Vergeet niet de klok te verzetten in de nacht van zaterdag op zondag!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.STIEVIE VOORTAAN OOK OP JE "ECHTE" TV
Waar is de tijd dat het hele gezin 's avonds verzameld was rond de tv, die een gezellig licht uitstraalde als een open haard, en waarbij iedereen naar hetzelfde programma keek? Waar vroeger het hele land samen, op hetzelfde moment naar hetzelfde programma op tv keek, is dat steeds meer versnipperd geraakt. Steeds meer kanalen en zenders kwamen er. Betaal-tv maakte zijn intreden. Uitgesteld kijken, digitale tv, regionale zenders... Steeds minder keken we met zijn allen samen naar hetzelfde programma - tenzij bij live uitzendingen zoals So you think you can dance.

Sinds kort kan je in ons land ook naar Netflix kijken, de betaalzender met enkel films en feuilletons. Interessant daarbij om te weten is dat ons landje behoort tot een van de snelsten wanneer het op downloaden van de Netflix content aankomt, althans via de Telenet kabel. Daarbij haal je 3,86 Mbps, waarmee het Nederland met zijn 3,81 Mbps (Ziggo) voorbijsteekt.(1)

HBO, maker van succesvolle feuilletons zoals Game of Thrones, Boardwalk Empire, True Blood en meer, heeft nu aangekondigd dat het ook zelf content gaat aanbieden in streaming formaat (2).

Als tegengewicht tegenover al die versnipperde manieren om tv te kijken, is er het bericht van Stievie, de streamingdienst waarbij je alle Vlaamse programma's kan herbekijken tot 7 dagen terug, zonder ze opgenomen te moeten hebben, en zonder abonnement op Ooit gemist of iWatch. Tot nu toe kon je deze programma's dan enkel op je Android of iOS toestel bekijken, maar dat verandert: nu kan ze ook bekijken op je "echte" tv. Je moet dan wel een Chromecast stick in huis halen, die tussen de €35 en #45 kost, en je moet de Chromecast app op je smartphone of tablet installeren.  Hoe je dat doet, lees je op de derde link.

Terug met zijn allen verzameld rond de tv in de huiskamer? Laat het geruzie beginnen over wie wat mag bekijken!
http://ispspeedindex.netflix.com/
http://bostinno.streetwise.co/2014/10/15/hbo-to-launch-stand-alone-streaming-service-free-from-cable-subscription/
http://cdnfiles.vmma.be/stievie/Handleiding%20Chromecast.pdf
APPLE'S NIEUWE MANIER OM SIM KAARTEN TE BEKIJKEN
Verleden week kondigde Apple opnieuw een persconferentie aan. Begint er Apple-fatigue te ontstaan? Feit is in elk geval dat er weinig ooh en aah geroep te rapen viel bij de aankondiging van de nieuwe iPad Air 2 en nieuwe iPad mini 3 - nog dunner (en nog duurder). Een waarnemer drukte het als volgt uit: "Het enige positieve is dat de oudere toestellen, die niet zoveel verschillen, nu veel goedkoper geworden zijn"...

Wat Apple echter niet aankondigde op de persconferentie, en wat volgens verschillende waarnemers toch een belangrijke nieuwigheid is, is wat Apple met de SIM kaart doet. Wellicht heeft het dat niet echt in de verf willen zetten, om de carriers niet tegen de haren in te strijken -Apple heeft nu eenmaal goede relaties nodig met de carriers, wil het zijn toestellen een voorkeursbehandeling laten geven.

Bij de nieuwe iPads kan je namelijk zelf kiezen tussen de verschillende dataplannen die verschillende mobiele carriers aanbieden, zonder dat je een aparte SIM kaart van elk van hen moet hebben. Concreet: vanop je iPad Air 2 of Mini 3 kan je gewoon het dataplan kiezen dat het voordeligst is, zonder jezelf voor lange termijn te moeten verbinden. En wanneer je onderweg bent, in het buitenland, kan je ook kiezen voor een dataplan van een plaatselijke aanbieder.

Je hebt het al begrepen: dit is ideaal voor wie vaak onderweg is. Of het ideaal is voor de providers, laten wij in het midden. Tot nu toen zijn er slechts vier die meewerken aan het project: AT&T, Spring, T-Mobile in de VS, en EE in het VK.
http://www.pcworld.com/article/2835452/apple-sim-has-great-potential-but-widespread-changes-will-take-time.html#tk.nl_today
APPLE VERBANT DE BOSE KOPTELEFOONS UIT ZIJN ONLINE WINKELS
Dispuut over patent, of concurrentie met Beats weren?

Verleden week hadden wij het over het feit dat Apple de Fitbit fitness trackers uit zijn online winkel liet verdwijnen, wellicht in voorbereiding van zijn eigen Apple Watch, dat gelijkaardige traceerfuncties zal aanbieden. Vandaag een bericht over de koptelefoons van Bose, die van Apple een gelijkaardige behandeling krijgen. Tot nu toe kon je zowel in de bakstenen Apple winkels als online de Bose koptelefoons en luidsprekers vinden. Dit premium merk paste immers in het premium imago van Apple.

Maar de laatste tijd waren er wel wat strubbelingen gerezen tussen Bose en dat andere merk dat zich met Apple geassocieerd had, Beats. Omdat Bose sponsor is van de Amerikaanse NFL sportcompetitie, was het de sporters alleen toegestaan om tijdens die wedstrijden een Bose koptelefoon te dragen - alleen koptelefoons van het Bose merk mogen immers in beeld gebracht worden. Wat de spelers niet tegenhield om met een Beats koptelefoon rond te lopen, en menigeen een boete opleverde, zelfs een van 10.000$! Als reclame voor de Beats koptelefoon kan dat wel tellen!

Anderzijds is het ook zo dat er tussen Beats en Bose een juridisch gevecht uitgevochten wordt over een patent van Bose voor het onderdrukken van achtergrondgeluid, dat Beats geschonden zou hebben.

Of het nu de wrevel tussen Beats en Bose is, de patentenstrijd tussen beiden, of gewoon Apple dat een concurrent uit zijn winkel wil verwijderen: feit is dat de Bose producten uit de retail winkels verdwenen zijn. Hopelijk valt die twijfelachtige eer andere producenten van koptelefoons zoals Sennheiser ook niet te beurt...
http://9to5mac.com/2014/10/17/apple-store-bose-beats/
OOK MICROSOFT ZOU EEN WEARABLE (SMARTWATCH?) UITBRENGEN
Nog voor de feestdagen te verkrijgen, en werkt met verschillende OS

Zou dat echt waar zijn - Microsoft dat Apple verslaat in een nieuwe categorie toestellen? Apple kondigt immers al langer zijn Apple Watch aan, maar heeft de lancering volgens de laatste berichten uitgesteld tot begin 2015. Volgens Forbes, dat al eerder berichtte over een smart watch waaraan Microsoft zou werken, zou het slimme uurwerk van Microsoft nog voor de feestdagen in de winkels liggen - en daarmee meteen een enorme hit kunnen zijn.

Het slimme uurwerk, dat voor een deel gebaseerd is op optische expertise van de Kinect afdeling, kan niet alleen op de achtergrond de hartslag van de gebruiker meten, maar heeft als bijkomend voordeel dat het gesynchroniseerd kan worden met iPhones, Android toestellen en Windows Phones. En dat is een voordeel dat tellen kan - de wereld waarin je slechts werkte met één OS is al lang voorbij, we leven nu in een multi-OS tijdperk.

Het compatibel zijn met meerdere besturingssystemen strookt trouwens volledig met de filosofie van de nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, om de Microsoft producten aan te bieden voor alle mogelijke toestellen. In die filosofie hoort bijvoorbeeld ook het lanceren van Office voor de iPad thuis - een scherpe tegenstelling met de Windows-only versie van de voormalige CEO Steve Ballmer.

Het uurwerk heeft trouwens nog een troef waarmee het concurrenten zoals de Gear van Samsung naar de kroon steekt: de batterijduur, die minstens 2 dagen zou zijn. Het is een probleem waarmee alle smart watches te kampen hebben - de behuizing is nu eenmaal kleiner, en dus past er enkel een kleinere batterij in. Eenvoudigere health bands zoals de Lifetrak en de VivoFit die wij nu uittesten hebben veel minder mogelijkheden, maar zij kunnen wel een heel jaar toekomen met een gewone platte CR-batterij.

Meer over het slimme wearable van Microsoft bij Forbes, 9to5Google, en GigaOm. Feit is dat de "wearables" in de vorm van uurwerken of armbanden de wind in de zeilen hebben. Denk aan de aankondigingen verleden week van de Puls van muzikant Will.i.am en van de nieuwe Fitbit armbande, die ook een GPS zouden bevatten.
http://www.forbes.com/sites/parmyolson/2014/10/19/microsoft-wearable-smartwatch/
http://9to5google.com/2014/10/20/microsofts-pulse-tracking-smartwatch-rumored-to-land-in-time-for-holidays/
https://gigaom.com/2014/10/20/the-secret-sauce-of-microsofts-smartwatch-it-will-work-with-non-windows-phones/


 

GMAIL APP IN LOLLIPOP DOET HET MET YAHOO EN OUTLOOK
Op vele paarden wedden, dat is het ordewoord vandaag. In een vorig bericht las je dat Microsoft een smart watch zal uitbrengen dat verschillende besturingssystemen ondersteunt, en in dit bericht verneem je dat de nieuwe Gmail app in de laatste versie van het Android besturingssysteem, Lollipop,ook werkt met Yahoo en Outlook.

Even mogelijke verwarring wegwerken: op de Android toestellen zijn er altijd twee apps geweest: eentje die enkel met Gmail werkt, en een tweede waarin je alle mogelijke accounts kon toevoegen, ook POP3 en IMAP accounts.

Welnu, de app voor Gmail zal voortaan ook werken met andere webmail zoals Outlook en Yahoo Mail. Omdat Google zelf hierover nog geen informatie gegeven heeft (de mogelijkheid werd ontdekt in een demo van de app), is het nog niet duidelijk of Gmail 5.0 ook zal werken met POP3 en IMAP accounts.

En evenmin is het zeker of er een "unified inbox" zal zijn, één enkele inbox dus waarin alle bericht van alle accounts samenkomen. Het zou, aldus GigaOm, zelfs mogelijk zijn dat Gmail 5.0 niet enkel in Lollipop ingebakken zit, maar ook als aparte app gedownload kan worden, ter vervaning van de huidige Email app.

Meer bij AndroidPolice, dat foto's heeft van de nieuwe app.
http://www.androidpolice.com/2014/10/20/check-out-gmail-5-0-for-android-and-googles-plan-to-handle-all-your-email-accounts-in-one-app/
http://www.theverge.com/2014/10/20/7013177/gmail-android-app-yahoo-outlook-account-support
DE GRIEZELIGE VASTSTELLING DAT ER EEN INSTAGRAM BESTAAT VOOR ARTSEN
Hulp zoeken is één, maar de cynische humor is twee...

Artsen hebben het vaak moeilijk met de informatie die zij moeten overbrengen aan patiënten, de beslissingen die zij moeten nemen, en het lijden dat zij bij patiënten zien. Zij moeten leren afstand te nemen, zoniet worden zij meegesleurd in een draaikolk van medelijden en verdriet. Anderzijds is het ook zo dat artsen vaak hulp zoeken bij collega's, wanneer zij geconfronteerd worden met symptomen die zij niet herkennen en waarvoor zij geen remedie weten.

Op het kruispunt van deze twee vaststellingen ligt een sociaal netwerk, exclusief voor dokters, noem het de Instagram voor artsen: Figure 1. Op deze app plaatsen artsen foto's, en andere artsen kunnen er commentaar geven. John Herrman van The Awl brengt in een artikel een ontluisterend beeld van deze app, waartoe hij als journalist vrije toegang kreeg.

De commentaren van collega's bij foto's van symptomen zijn soms erg cynisch, en je kan je ook afvragen of sommige foto's niet eerder bedoeld zijn als "kijk nou eens wat ik vandaag tegenkwam" dan als een "hebben jullie advies voor me". Uiteraard moeten artsen zich wapenen met een afstand nemen, maar als je dit leest hoop je maar dat jouw huisarts nooit de foto's van jouw symptomen op dit sociale netwerk gaat zetten, zodat anderen er commentaar op kunnen geven...
http://www.theawl.com/2014/10/the-uncanny-language-of-medical-instagram
https://figure1.com/
APPLE LANCEERT IOS 8 MET APPLE PAY
Winkeliers moeten het nog ondersteunen, apps doen het al

Zoals verleden week aangekondigd heeft Apple maandag zijn versie 8.1 uitgebracht van het iOS besturingssysteem. De belangrijkste nieuwigheid daarin is Apple Pay, het systeem waarmee Apple het digitaal contactloos betalen via Near Field Communicatie wil aanmoedigen. Nu moet je weten dat de VS, hoe ver vooruit ze voor de rest zijn, op vlak van betaling nog altijd achterop hinken. De chipgebaseerde betaalkaart bijvoorbeeld is daar nog altijd niet in voege. President Obama heeft deze week zelfs nog een decreet getekend dat de invoering van EMV kaarten (Europay, Mastercard & Visa) moet versnellen. (1)

Dat Apple nu zijn Apple Pay uitbrengt is dus een hele stap voorwaarts. Maar het vereist wel een aanpassing bij de winkeliers, die over speciale terminals zullen moeten beschikken. Digitale winkels daarentegen zijn veel gemakkelijker aan te passen: gewoon een update van de app en het is gebakken. Zo heeft Groupon al aangekondigd dat het zijn iPhone app geüpdatet heeft zodat deze betaalwijze mogelijk is (2)

Nog nieuw in iOS 8: nieuwe mogelijkheden voor de Photo app, nieuwe tools bij Messages. Bij Passbook pasjes is er nu ondersteuning voor Passbook, en Healthkit apps kunnen in de achtergrond data oproepen. Een uitgebreide bespreking van de nieuwigheden bij iMore (3).

Apple blijft het trouwens goed doen. Het gaf zopas de cijfers vrij voor zijn vierde fiscale kwartaal 2014, waarin het een netto winst maakte van 8,5 miljard dollar, meer nog dus dan de 7,5 miljard dollar die het verleden jaar maakte. De aandeelhouders zullen in hun handen kunnen wrijven!
http://arstechnica.com/business/2014/10/obama-signs-buysecure-initiative-to-speed-emv-adoption-in-the-us/
http://www.webpronews.com/groupon-updates-app-with-apple-pay-support-2014-10
http://www.imore.com/ios-81-out-and-heres-everything-thats-changedONVREDE OM RECENTE WIJZIGINGEN IN TWITTER
Waarom toch tweets van mensen die je niét volgt?

De mensen die de beslissingen nemen over het beleid van Twitter moeten wel een olifantenvel hebben, om de bakken kritiek die ze over zich heen krijgen aan te kunnen - en te blijven negeren. Eerst was er de beslissing om jou meldingen te sturen van dingen waar jij niet om gevraagd hebt. X, Y en Z bijvoorbeeld die een tweet van gebruiker A, die jou volledig onbekend is, geretweet hebben of aan hun favorieten toegevoegd hebben. Of wanneer X, Y en Z plots gebruiker B gaan volgen.

Vervelend, want Twitter gaat hiermee tegen jouw instellingen in. Maar nu gaat het nog een stukje verder: het zal tweets van mensen die jij niet volgt in je tijdlijn zetten. Wat helemaal tegen het principe is van wat Twitter eigenlijk is: dat je enkel dingen ziet van mensen die _jij_ interessant vindt.

De reden waarom Twitter dit doet is duidelijk: de laatste tijd ziet Twitter zijn aantal gebruikers stagneren. Het hoopt hiermee weer wat zieltjes te winnen en wat meer actie los te maken. Het effect dat deze maatregel heeft kan natuurlijk ook omgekeerd zijn: het kan zijn gebruikers van zich vervreemden. Maar, de meeste gebruikers kennende, zal het wellicht bij protest blijven, net zoals de gebruikers van Facebook wel protesteren bij elke wijziging in hun tijdlijn daar, maar toch dapper Facebook blijven gebruiken. Er is een oud Vlaams gezegde, dat als spreuk aan onze muur hangt: "En ze pisten ne keer in ne plas, en alle bleef zoals het was". Wellicht zal dat ook nu weer het geval zijn.

WebProNews verzamelde enkele negatieve reacties.
http://www.webpronews.com/users-dont-like-what-twitter-is-up-to-2014-10
http://www.webpronews.com/your-twitter-timeline-clutter-isnt-going-away-2014-10
FAIRSEARCH RICHT NU ZIJN PIJLEN TEGEN ANDROID
Na Google Search, het hele besturingssysteem

De FairSearch coalitie is een organisatie van bedrijven en actiegroepen, die aandacht wil vestigen op de business praktijken van Google, die het niet eerlijk vindt. Onder andere Yelp en Tripadvisor klagen er bijvoorbeeld over dat Google hen benadeelt bij zijn Google zoekmachine.

Nu richt deze organisatie ook zijn pijlen tegen het volledige ecosysteem van Google's Android. Nu versie 5 van het Android OS uitgebracht werd, Lollipop, vinden zij dat Google te dominant wordt; "Het systeem is bedoeld m de invloed van Android ver buiten enkele mobiele toestellen en tablets te verspreiden, zoals smart watches en andere wearables.Lollipop zou ook als een gaming platform moeten werken op de nieuwe Nexus Player, waarmee het OS ook naar set-top boxes gebracht wordt".

Het document bevat verder nog volgende opvallende passage: "Google's Android si al het dominante besturingssysteem voor smartphones, dat op 85% van de smartphones staat die in het2e kwartaal van 2014 verscheept werden". En: "Google is de gebruikers aan het inkapselen in de Android omgeving op elke plek waar zij een scherm voorhanden hebben".

Wat wij toch maar raar vinden. Als er één OS is dat de gebruikers in een gesloten ecosysteem wil inkapselen, dan is het Apple toch, niet? En hoe kunnen deze cijfers waar zijn, wanneer Apple zoveel toestellen blijft verkopen?

Over die cijfers heeft CNet nog een interessant artikel: het merkt op dat je in de toekomst minder te weten zal komen over exacte verkoopcijfers van bepaalde toestellen, omdat bijvoorbeeld de iWatch en Beats headphones gewoon alles dooreen zullen verschijnen onder de rubriek "others" bij de verkoopresultaten. Indekken tegen toekomstige tegenvallers? (3)
http://www.webpronews.com/now-fairsearch-is-attacking-the-new-android-2014-10
http://www.cnet.com/news/what-apple-isnt-telling-us-anymore/?tag=nl.e703&s_cid=e703&ttag=e703&ftag=CAD090e536
GOOGLE: 2-WEGSVERIFICATIE MET VERIFICATIE VIA USB...
... koopt Firebase aan en laat een steek vallen met https

Na alle berichten over gestolen wachtwoorden is het je wellicht duidelijk geworden dat je je best zo goed mogelijk beveiligt, o.a. met 2 wegs authenticatie. Google wil daarbij helpen, door die beveiliging zo simpel mogelijk te maken.

Zoals je wellicht weet werkt 2-wegs verificatie door iets dat je weet (zoals een paswoord), en iets dat je hebt (je toestel). Net zoals je voor internetbankieren je bankkaart in het toestelletje steekt, en met je pincode dan een unieke code krijgt die je moet gebruiken om in te loggen.

Een andere vorm van die tweewegs authenticatie is dat je eenmalig het nummer vanje mobiele telefoon ingeeft, en dat Google of een andere dienst je dan een code stuurt naar dat nummer. Google wil dat systeem nu vereenvoudigen, door het gebruik van een toestelletje dat je in je USB poort steekt. Hoe het juist werkt lees je bij Venturebeat (1)

Een tweede bericht betreft eveneens beveiliging, maar is dan weer niet zo vleiend voor Google. Wanneer je sites bezoekt en je moet je inloggen, dan wordt op het beveiligde https:// protocol overgeschakeld. Google moedigt sites al enkele maanden aan om zoveel mogelijk dit protocol te gebruiken, en zou sites met https zelfs een voetje voor geven in zijn zoekmachines.

WebProNews weet nu echter te melden dat webshops die hun hele winkel in https zetten, niet alleen het deel achter de inlog, problemen hebben om een "Google Trusted Store" badge te verkrijgen dat zij op hun site kunnen zetten, en dat de gebruiker meer vertrouwen zou moeten geven in de site. (2)

Een derde bericht betreft een aankoop die Google gedaan heeft deze week, en wel van de start-up uit San Francisco Firebase. Die werkt aan een systeem dat het voor ontwikkelaars gemakkelijker moet maken om apps te maken voor zowel iOS als Android en het web, waarbij de data tussen al die apps gesynchroniseerd wordt. Nogmaals een bewijs dat we evolueren, zoals gisteren reeds gezegd, naar een multi-OS wereld. (3)
http://venturebeat.com/2014/10/21/google-beefs-up-2-step-verification-with-physical-usb-security-key-option-in-chrome/
http://www.webpronews.com/https-sites-not-accepted-as-google-trusted-stores-2014-10
http://techcrunch.com/2014/10/21/google-acquires-firebase-to-help-developers-build-better-realtime-apps/?ncid=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29&utm_content=FaceBook
DE FLIGHT CONFERENTIE VAN TWITTER: EEN FABRIC SDK
... en een nieuwe manier van inloggen: Digits

Op zijn conferentie voor ontwikkelaars heeft Twitter een nieuw set tools voorgesteld: Fabric. Dat maakt deel uit van een groter plan: Twitter zou van een bedrijf dat enkel gebaseerd is op één product (tweets) een gediversifieerde dienst worden die zich tot iedereen richt die apps maakt, en bereikt hierdoor ook iedereen die mobiele apps gebruikt. Iedereen dus.

Met andere woorden, als het plan van Twitter lukt, dan maakt het niet of je het product "Twitter" gebruikt - je zal Twitter, het bedrijf, voortaan gebruiken telkens je telefoon gebruikt, of je je er nu bewust van bent of niet. Tot nu toe, zo stelt Wired, was dat iets wat enkel de maker van de hardware of van het besturingssysteem kon doen. En Twitter  probeert het nu dus met deze geniale manier.

De sleutel? Ontwikkelaars verleiden met een set tools die zij gratis kunnen gebruiken om nieuwe gebruikers zich te laten aanmelden, om het gebruik en de stabiliteit van hun app te ontleden, en om geld te verdienen. In ruil voor die mogelijkheden zullen de ontwikkelaars Twitter in elke app die zij maken inbouwen.

Het is voor dit plan dat Twitter recent verschillende bedrijven gekocht heeft. Zoals Crashlytics, dat onderzoekt waarom apps crashen. En MoPub, een mobiel advertentienetwerk. Een grondige analyse bij Wired (1) en Wall street Journal (2)

Het meest zichtbare deel van deze nieuwe Twitter zal Digits zijn, een systeem dat de wachtwoorden moet vervangen. Het zal dus gebruikt worden bij Twitter, en ontwikkelaar zullen het ook bij hun eigen apps kunnen toepassen om gebruikers zich te laten aanmelden. Het is een proces dat in drie stappen verloopt: bij het login scherm krijg je de optie om in te loggen via een mobiele dienst; daarna volgt een scherm waarop je het nummer van je mobieltje invult; waarna je een SMS ontvangt, en die bevestigingscode moet je dan in een derde scherm moeten invullen. Een systeem dat ook al gebruikt wordt door WhatsApp en de eigenaardige app Yo. De code is eenmalig en vervalt nadat je hem gebruikt hebt.

Digits zal als een merk op zich werken, met een eigen website waar je de toegang van al die apps tot jou telefoonnummer kan beheren. Meer hierover lees je bij The Verge.(3)

Goed van Twitter. Als het de storm (in een glas water?) overleeft die nu weer ontstaan is nu het tweets van accounts die je niet volgt in je tijdlijn laat verschijnen, zoals we gisteren gemeld hebben...
http://www.wired.com/2014/10/twitter-fabric-sdk/
http://blogs.wsj.com/digits/2014/10/22/behind-flight-twitters-bold-attempt-to-make-nice-with-app-makers/
http://www.theverge.com/2014/10/22/7034113/inside-twitters-ambitious-plan-to-kill-the-password-on-mobile-devices
DE NIEUWE GMAIL APP WIL MEER ZIJN DAN EEN INBOX
Werkt in de Chrome browser, op iOS en Android, maar voorlopig invite-only

Zoals eerder aangekondigd heeft Google een nieuwe versie uitgebracht van zijn Gmail app; heb je een Android toestel, dan had je daar tot nu toe twee aparte mail apps op staan: eentje enkel voor Gmail, en een tweede app, waarin je de mails van je verschillende accounts ontvangen kon. Dat verandert nu: Gmail wordt een échte mail app, die Inbox genoemd wordt.

Omdat het invite-only is, en wij nog geen uitnodiging ontvangen hebben, kunnen wij zelf niet vertellen of en hoe goed het werkt. Wij gaan af op een verslag van The Verge, dat vertelt dat de app intuïtie en snel werkt... maar een beetje vreemd, doordat de app zelf beslissingen gaat nemen.

Zo krijg je bijvoorbeeld geen gewone lijst als opsomming van je ontvangen mails, maar Google zal trachten meer mails daarover te geven, zodat je ze zelfs niet moet openen. Mails worden in groepjes gebundeld die je gemakkelijk kan wissen. In plaats van alle promoties en aanbiedingen in een aparte tab te zetten, zullen die in een groep geplaatst worden die één lijntje inneemt in de lijst. Je kan dat nog altijd uitklappen, om te controleren of Google geen vergissing gemaakt heeft uiteraard. Is er een mail die je wil behouden, dan druk je op de duimspijker, en de rest wis je.

Je kan boodschappen ook laten "snoozen", zodat die tijdelijk naar de achtergrond gaan en op een bepaald tijdstip of bepaalde locatie terug verschijnen. Er zouden ook infokaartjes in je boodschappenlijst verschijnen, in de stijl die je ook bij Google Now hebt, met daarin uren van je trein of vlucht, traceernummers van pakjes die je verwacht, enz.

Dit vergt uiteraard een diepe integratie van de app met de andere onderdelen zoals Google Now, Google Reminders en co.

Een uitvoerige bespreking bij The Verge en TechCrunch. En nu wachten op een invitatie om zelf te kunnen testen...
http://techcrunch.com/2014/10/22/hands-on-with-google-inbox-useful-email-triage-tools-for-a-mobile-workflow/
http://www.theverge.com/2014/10/22/7039391/google-inboxMICROSOFT OPENT ZIJN GARAGE VOOR HET GROTE PUBLIEK
Werp zelf een blik op nieuwe projecten

Tot vandaag was Microsoft Garage een groep binnen de softwaregigant uit Redmond waar eigen projectjes van medewerkers gesteund werden, hackatons, wetenschappelijke ontmoetingen. De afdeling is in 2009 ontstaan uit de Ofice Labs group, met de bedoeling een veilige plek te creëren waar de medewerkers van Microsoft hun eigen ideeën konden uitwerken.

Nu wordt Garage voorgesteld aan het grote publiek, via een speciale rubriek op de Microsoft website (1). De bedoeling is dat je er nieuwe projecten in een vroeg stadium kunt ontdekken en kunt zien waaraan het bedrijf nu werkt. Zo zijn er momenteel 16 gratis apps, bedoeld voor de gewone gebruiker, draaiend op Android, Android Wear, iOS, Windows Phone,Windows en zelfs Xbox One. Venturebeat heeft al enkele van deze apps onder de loep genomen (2) enook The Next Web bespreekt enkele van deze nieuwe apps. Om snel een blik te gaan werpen dus!
http://news.microsoft.com/stories/garage/index.html
http://venturebeat.com/2014/10/22/microsoft-launches-garage-site-asking-the-public-to-test-a-wide-range-of-new-apps/
http://thenextweb.com/apps/2014/10/22/microsofts-garage-project-spawns-two-android-apps-twist-search-bing-app-android-wear/
PANDORA GEEFT MUZIKANTEN EEN DASHBOARD MET HUN DATA
Komen zo te weten wie en waar hun fans zijn

Deze week heeft de streaming radio dienst Pandora een mooie initiatief genomen: het heeft een dashboard uitgebracht voor de muzikanten van wie de muziek op Pandora in de speellijstjes zit. Het dashboard heet AMP en zal beschikbaar zijn voor de meer dan 125.000 bands op Pandora, die hun eigen AMP kunnen aanvragen op een speciale website.

Op het dashboard zullen zijn zij waardevolle informatie vinden zoals waar zich mensen bevinden die naar hun muziek luisteren, welke de meest beluisterde tracks zijn, en zelfs hoe hun publiek opgedeeld is in leeftijdsgroepen en geslacht. Dit kan hen helpen om hun tournee te plannen, zodat zij niet voor lege zalen spelen. En zij kunnen ook hun communicatie afstemmen op de groep luisteraars. Mooi!
http://blog.pandora.com/
https://gigaom.com/2014/10/22/pandora-gives-musicians-a-data-dashboard-to-see-where-their-fans-are/
http://thenextweb.com/media/2014/10/22/pandora-amps-music-new-data-insights-platform-artists/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!EEN TABLET DIE GEBARENTAAL KAN TOLKEN VOOR DOVEN...
... en technologie die een verlamde man terug laat lopen.

Technologie moet niet enkel dienen voor ons amusement, om te Facebooken en te Twitteren, maar zou eigenlijk vooral mensen moeten helpen met een handicap. Twee berichten vandaag over technologie die dat doet.

Om te beginnen over een tablet die de gebarentaal van een dove kan interpreteren, en luidop uitspreken. Dat maakt alvast de communicatie van de dove naar de horende een stuk gemakkelijker. De meeste mensen kennen immers geen gebarentaal, en zullen het wellicht ook nooit leren. Wanneer een dove met deze tablet rondloopt, kan hij als het ware met iedereen communiceren. Meer bij Ars Technica (1)

Het tweede bericht gaat over een team wetenschappers in Polen dat erin geslaagd is om een verlamde man terug te laten bewegen. Hiervoor werden enerzijds zenuwvezels van het been getransplanteerd, in combinatie anderzijds met geurherkennende cellen van het brein. Niet zozeer techniek zoals het "harnas" dat bij andere mensen met een handicap toegepast werd,  dat hen in staat stelt om terug te lopen, maar toch ook weer een remedie die enkel mogelijk is doordat de technologie zoveel vorderingen gemaakt is.

Het resultaat is in elk geval indrukwekkend, maar er moet wel bij verteld worden dat het enkel in dit specifieke geval gewerkt heeft, en dat nog gezien moet worden of het algemeen toegepast kan worden. Het hele verhaal lees je in een tweede artikel bij Ars Technica (2).
http://arstechnica.com/business/2014/10/meet-the-800-windows-tablet-designed-to-interpret-for-deaf-people/
http://arstechnica.com/science/2014/10/paralyzed-patient-regains-partial-movement-due-to-olfactory-nerve-cells/HP ZAL INTRIGEREND TOESTEL LANCEREN: SPROUT
Combinatie met overhead projector en scanner

Verleden week heeft Hewlett-Packard aangekondigd dat het zichzelf in twee zou opsplitsen - één bedrijf dat rond PC's en printers draait, het andere dat zich concentreert op IT voor bedrijven, en dat het voor de PC-kant nieuwe vormen van computing zou uitproberen.

Een eerste staaltje daarvan zal volgende week voorgesteld worden, zo weet Re/Code te melden. Het nieuwsblog heeft namelijk vernomen van bronnen dicht bij het bedrijf dat er een nieuw toestel onderweg is, dat Sprout heet. Het doet een beetje denken aan de Surface van Microsoft. Het bestaat namelijk uit een groot aanraakoppervlak, gecombineerd met een overhead projector en een 3D scanner.

Hiermee zouden voorwerpen geprojecteerd worden op het werkvlak, en je kan die dan met je handen of een stylus bewerken. Je kan afbeeldingen vergroten/verkleinen, elementen schikken op het werkblad, de kleur wijzigen. Dankzij de 3D projector kan je heel gemakkelijk ook afbeeldingen toevoegen. Kortom een toestel dat ideaal is voor wie in de grafische industrie werkt. Maar ook in het klaslokaal kan je verschillende toepassingen zien.

Het toestel zal pas volgende week officieel voorgesteld worden, dus er is voorlopig nog geen filmpje van te zien. Meer lees je bij ZDNet en Re/Code.
http://www.zdnet.com/hps-sprout-can-it-be-a-game-changer-7000034931/
http://recode.net/2014/10/21/hp-will-unveil-new-computing-product-called-sprout-next-week/


 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG PODCASTDAG: TECH45 #214: ZO DROOG ALS MIJN MOND OP ZONDAGMORGEN

Bij de opname van de podcast van verleden week was er een uitgebreid team aanwezig: Maarten Hendrickx, Stefaan Lesage, Davy Buntinx, Toon van de Putte en Jelle D'Hulster. Het team gaf commentaar op het tech-verslag van Davy, die doorheen de VS getrokken was, en zelf heeft kunnen ervaren hoe daar de iPhone hype nog lang niet overgewaaid is, te zien aan de lange rijen wachtenden voor het nieuwe toestel. Ook de manier waarop de iPhone daar echt geïntegreerd is in het leven van de doorsnee Amerikaan kwam aan bod, naast zijn ervaringen met de taxi-app Uber.
Maarten Hendrickx heeft zich alvast niet kunnen bedwingen, en is ook in het bezit van een iPhone 6 Plus. Die hij, uit voorzichtigheid, niet in zijn broekzak steekt, om te voorkomen dat die zou doorbuigen. En om gemakkelijker te zitten uiteraard. Zo'n immens ding onder je bil is toch wat hard, nietwaar?
Kortom: ook in deze aflevering kom je weer heel wat te weten over hoe het Tech45 team de nieuwste evoluties op tech gebied ervaart. Wil je de opname van de volgende editie bijwonen? Dat kan - afspraak dinsdagavond om21u30.
Oh, en als je fan bent van de podcast, wil je de mensen die daar zoveel van hun tijd belangeloos insteken, even aanmoedigen door een mening neer te schrijven in iTunes?
http://tech45.eu/2014/10/15/214-zo-droog-als-mijn-mond-op-zondagmorgen/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik geloof in gelijkheid. Gelijkheid voor allen.
Ongeacht hoe stom ze zijn of hoe superieur ik ben vergeleken met hen.
-anonieme uitspraak-

 
De nieuwe oogst


   

GOOGLE TOOLS VOOR OPVOEDERS


Via verschillende tools kunnen onderwijzers in het klaslokaal hun lessen gemakkelijker overbrengen. Dit artikel bij EdSurge somt enkele van die tools op. Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
https://www.edsurge.com/n/2014-10-13-extensions-add-ons-and-apps-oh-my-how-to-utilize-google-in-your-classroom


DE EERSTE KEER OP HET INTERNET...
Sinds het ontstaan van het internet is er heel wat gebeurd. Het is interessant om te bekijken in welke mate het internet geëvolueerd is, en daar wat cijfers op te plakken. Dat is wat deze infogram doet: van de eerste keer dat een e-mail verzonden werd, tot een eerste keer dat een domein gekocht werd, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/famous-internet-firsts-now/


UNSTICKER ME: EXTENSIE
Deze extensie voor de Firefox en Chromebrowser helpt je om, wanneer je een hekel hebt an de Facebook stickers in de commentaren, die uit je browser te verwijderen. De stickers zijn een extraatje die recent op Facebook geïntroduceerd werden, maar niet iedereen is verzot op deze alternatieve smileys...
[Taal: ENG]
http://unsticker.me/


10 SJABLONEN VOOR FACTUREN DIE JE ZELF KAN AANPASSEN

Ben je zelfstandige of freelancer? Dan moet je uiteraard ook facturen maken. In dit artikel bij MakeUseOf vind je links naar 10 spreadsheets die je als sjabloon kan gebruiken om je facturen aan te maken. Omdat het gewone spreadsheets zijn, kan je die dus ook gemakkelijk aanpassen en van jouw persoonlijke gegevens voorzien.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-simple-customisable-invoice-templates-every-freelancer-use/


WHAT WORDPRESS THEME IS THAT?
Ben je zelf bezig met een Wordpress blog, dan zal je wel weten hoe moeilijk het is om een goed thema te kiezen. Tijdens het surfen zul je, telkens je op een Wordpress blog komt, met veel belangstelling kijken naar het thema dat daar gebruikt wordt. Deze online tool helpt je om dat te ontdekken. Geef gewoon de url in van een website, en je komt het te weten, zowel de parent thema als de afleidingen ervan.
[Taal: ENG]
http://whatwpthemeisthat.com/


SOOSAKA: JE DROPBOX ACCOUNT BESCHERMEN
Dit is een tool waarmee je je Dropbox account kan versleutelen. In je Dropbox wordt er een map aangemaakt, en alles wat je in die map stopt wordt automatisch versleuteld en beschermd. Dropbox zal de Sasooka map op al je toestellen synchroniseren. Je kan ook je Dropbox bestanden beter beheren, en bijvoorbeeld vanop afstand toegang tot bepaalde bestanden terug intrekken.
De basisfuncties zijn gratis, voor extra functies moet je betalen.
[Taal: ENG]
https://www.sookasa.com/


WRITEON: HULP VOOR SCHRIJVERS

Deze website is een initiatief van de Amerikaanse boek- en plaatgigant Amazon, en bedoeld voor al wie zelf iets wil schrijven. Je krijgt er namelijk hulp en feedback bij elk stadium van het creatieve proces. Maar ook voor lezers is het interessant: je vindt er nieuwe verhalen, en de schrijvers ervan aanmoedigen.
[Taal: ENG]
https://writeon.amazon.com/


JOTFORM FORM DESIGNER: FORMULIEREN ONTWERPEN
Deze online tool is, zoals de naam het suggereert, een site die je helpt bij het ontwerpen van formulieren voor websites. De formulieren zijn meteen ook "responsive" wat wil zeggen dat zij zich automatisch aanpassen aan het toestel waarop zij bekeken worden, dus zowel smartphone als tablet en desktop. Het formulier kan simpel zijn of erg complex: de dienst kan het allemaal!
[Taal: ENG]
http://www.jotform.com/form-designer/


HTTPS EVERYWHERE: EXTENSIE
Tegenwoordig kan je niet voorzichtig genoeg zijn op het internet - wie luistert er immers mee naar je communicatie! Deze extensie voor de Firefox browser zorgt ervoor dat websites, die ook een https verbinding aanbieden, automatisch overschakelen op die versleutelde versie, en ook dat je anoniem kan surfen.
https://www.eff.org/https-everywhere
http://www.chip.de/downloads/HTTPS-Everywhere-fuer-Firefox_43521096.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HIG
Deze afkorting staat voor Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Op de website (1) komen allerlei thema's aan beurt die te maken hebben met het gezin. De site kwam deze eek in het nieuws naar aanleiding van het verschijnen van het boek "Een week mama, een week papa", dat ervoor pleit dat bij een echtscheiding de ouders meer naar hun kinderen zouden luisteren. (2). Maar je vindt er allerlei andere informatie Gezinsvriendelijk wonen, Depressie bij ouders, en meer.
[Taal: NL]
http://www.hig.be
http://www.hig.be/nl/nieuws/een-week-mama-een-week-papa


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATIONALE LOTERIJ

De oubollige website van de Nationale Loterij is vervangen door een leuke frisse website in een originele vormgeving, een combinatie van foto's tegen tekeningen. Je kan er niet alleen spelen op de verschillende  kansspelen (lotto, Euro Millions, Joker+, Win for Life, ...) maar je krijgt er ook meer uitleg over wat er gebeurt met het geld dat opgehaald wordt. Ben je verantwoordelijke van een sportclub, dan vind je hier ook wat meer uitleg over de mogelijkheden om jouw club of evenement te laten sponsoren.
[Taal: NL]
http://www.nationale-loterij.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MARIE CLAIRE
Sanoma uitgevers hebben van het Marie-Claire blog van het gelijknamige tijdschrift nu een volledige website gemaakt. Vooral mode en beauty, tips voor een goede verzorging, dat is wat je er vindt. Niet meteen onze dada, maar hiervoor zijn ongetwijfeld heel wat liefhebbers!
[Taal:NL]
http://www.marieclaire.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERLATEN PLAATSEN
Deze reeks foto's van verschillende fotografen hebben als centrale thema: ooit zijn zij gebouwd met een doel - maar dat doel is er niet meer, of het project werd afgevoerd. Gevolg: een gebouw, een bouwwerk dat er verlaten bijstaat. Het levert in elk geval prachtige foto's op.
[Taal: ENG]
http://pixelclouds.com/2013/05/20/beautiful-abandoned-places-and-ghost-towns/[


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRITANICK
Sommige mensen slagen er in om zélf komisch te zijn via hun eigen creativiteit, in plaats van het ongeluk of de stommiteit van een ander per toeval met de smartphone te filmen, en daarmee een gigantische hit te worden op het internet. Deze twee jongens, Brian en zijn super creatief, en super komisch. Je kan je abonneren op hun YouTube kanaal, zodat je verwittigd wordt wanneer er weer een nieuw filmpje beschikbaar is.
https://www.youtube.com/watch?v=T5RO64yUfPI
https://www.youtube.com/channel/UChT-l10Pm5m-xOeYOl_37Xw


VRIJDAG MULTIMEDIA: 21 BALLOONS (GAME)
Casual games, dat is onze dada. Dit spelletje is zo'n game dat je kan spelen wanneer je even niets te doen hebt. In het spelletje hangen ballonnen in de vlucht. Met je cursor hanteer je een grijper om de koordjes van de ballonnen vast te pakken. Maar je moet wel goed richten, want anders grijp je ernaast of, erger nog, doorprik je de ballon!
[Taal: ENG]
http://www.clockworkmonster.com/201-21-Balloons.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- De paraplu van de toekomst schiet lucht
http://www.belgiancowboys.be/technology/de-paraplu-van-de-toekomst-schiet-lucht/
- Nieuwe iMac met 5K-resolutie
http://www.belgiancowboys.be/technology/nieuwe-imac-met-5k-resolutie/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Toezichthouders: China achter aanval iCloud
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3773711/2014/10/22/Toezichthouders-China-achter-aanval-iCloud.dhtml
- Betalen voor matches in nieuwe versie Tinder
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3773158/2014/10/21/Betalen-voor-matches-in-nieuwe-versie-Tinder.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Deel je Spotify-muziek met je familie
Spotify gaat een abonnementsvorm lanceren waarbij je jouw muziek kan delen met andere leden van het gezin. Bij Spotify Family betaal je voor maximaal ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8566/Deel-je-Spotify-muziek-met-je-familie.html
- MyURemote: bedien je audio, video en domotica in één app filmpje
Met de MyURemote-applicatie kan je je stereo, soundbar, televisie en domotica-onderdelen binnen dezelfde overzichtelijke interface gaan bedienen.
http://www.elektrozine.be/ez/article/8341/MyURemote-bedien-je-audio-video-en-domotica-in-%E9%E9n-app.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Sign2Pay, de Belgische technologische revolutie voor online betalingen
http://www.digimedia.be/News/nl/17226/sign2pay-de-belgische-technologische-revolutie-voor-online-betalingen.html
- iCloud gehackt door de Chinese regering
http://www.digimedia.be/News/nl/17220/icloud-gehackt-door-de-chinese-regering.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hongarije gaat internettax op verkeer eisen
http://computertaal.info/2014/10/23/hongarije-gaat-internettax-op-verkeer-eisen/
- Google Glass: hoe zit het daar nu eigenlijk mee?
http://computertaal.info/2014/10/21/google-glass-hoe-zit-het-daar-nu-eigenlijk-mee/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- UvA-onderzoekers verbeteren computervertaalsystemen
http://tweakers.net/nieuws/99225/uva-onderzoekers-verbeteren-computervertaalsystemen.html
- Kinect for Windows krijgt nieuwe sdk en pc-adapter
http://tweakers.net/nieuws/99221/kinect-for-windows-krijgt-nieuwe-sdk-en-pc-adapter.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts wil zelfrijdende auto testen in Vlaanderen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaams-mobiliteitsminister-ben-weyts-wil-zelfrijdende-auto-testen-in-vlaanderen/article-normal-463799.html
- NASA gooit historische opnames van ruimtemissies op Soundcloud-account
http://datanews.knack.be/ict/nasa-gooit-historische-opnames-van-ruimtemissies-op-soundcloud-account/article-normal-451899.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Apple heeft iOS 8.1 geïntroduceerd. 4 Nieuwe features die je moet kennen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wat-is-er-nieuw-in-ios-8-1-4-dingen-die-je-moet-weten
- Google Earth toont hoe ingrijpend de wereld veranderde tijdens laatste 40 jaar
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-earth-toont-hoe-ingrijpend-wereld-veranderde-tijdens-laatste-40-jaar


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WIN8: MAPPEN EN BIBLIOTHEKEN TONEN
Het standaard Windows 8 Explorer(Verkenner) beeld toont niet alle drives en mappen zin het linker paneel, zoals Controlepaneel, Prullenmand, enz. Ook bij Windows8.1 kan dat het geval zijn. Dat heeft het voordeel dat het wat overzichtelijker en eenvoudiger is. En als je al je drives wil zien, dan moet je maar gewoon op Computer klikken. Wil je echter altijd alles zien, ga dan naar Beeld / Opties en vink "Toon alle mappen" en "Toon Bibliotheken" aan, en bevestig met OK.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


WIN8: ISO BESTANDEN
Wil je een ISO bestand bekijken? Dan kan je in Explorere (Verkenner) het bestand gewoon rechts aanklikken, en het bekijken alsof het een virtuele drive was. Je kan zelfs de bestanden lanceren die erin zitten, of bestanden toevoegen. Handig, niet?
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


WIN8: NIEUWE SOORTEN BESTANDEN

Kom je een bestand tegen dat geen van je huidige programma's kan openen, dan moet je in Windows Explorer (Verkenner) rechts klikken op het bestandenkiezen Open Met. Nu zie je de optie "Naar een app zoeken in de Store", wat Windows 8 een automatische zoektocht zal laten starten naar het juiste programma, en dat aan je suggereren.
Je kan ook op de "Meer opties" link klikken; dan zie  je de  programma's die op jouw computer geïnstalleerd zijn en waarmee je het bestand eventueel zou kunnen openen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


WIN8: EXPLORER HERSTARTEN
Als je Explorer (Verkenner) om een of andere reden blijft hangen, dan is het nu veel simpeler om die terug tot de orde te roepen. Je moet niet langer het volledige proces sluiten. Gewoon CTRL+Alt+Esc indrukken, Explorer (Verkenner) uit de lijst selecteren, en dan op Restart (Herstarten) klikken. Windows 8 zorgt voor de rest. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

RADIOPLUS: NIEUWE PLAYER VAN VRT (IOS)

De openbare zender VRT heeft een nieuwe app uitgebracht waarmee je alle VRT radiozenders kan herbeluisteren op je mobiele toestel, waar en wanneer je wil. Volgens de eerste commentaren op de iTunes site is hij niet geschikt voor oudere iPhone toestellen (iPhone4). En mogen wij daaraan toevoegen dat het voor een openbare omroep toch wel de taak zou zijn om zijn apps voor meerdere besturingssystemen, waaronder Android en Windows Phone, uit te brengen?
https://itunes.apple.com/be/app/radioplus/id926729916?mt=8


YOVO: ALTERNATIEVE MANIER OM TE POSTEN (IOS)
Deze tool is een andere manier om dingen zoals foto's en boodschappen te posten. Namelijk in een speelsere, grappige en interactieve manier. Bovendien is de tool compatibel met verschillende messaging diensten, zodat het geen belang heeft welke messaging dienst jouw vrienden gebruiken.
https://itunes.apple.com/be/app/id917404464?mt=8


VIRTUAL XP: OPLOSSING VOOR XP
Zoals je weet brengt Microsoft geen beveiligingsupdates meer uit voor Windows XP. Wil je dus verder blijven werken met dit OS, dan loop je het risico dat je besmet wordt met allerlei virussen, spyware en malware. Het bedrijf FarStone heeft een programma ontwikkeld, Virtual XP, waardoor je het XP OS kan converteren naar een Microsoft virtuele desktop. zo kan je Xp draaien op bijvoorbeeld Windows 8 of 7.
http://www.farstone.com/software/VirtualXP.php


ULTRADEFRAG: BETER EN GEMAKKELIJKER

Windows all - 0,6 MB - freeware
In Windows steekt een tool waarmee je je harde schijf kan defragmenteren. Dat maakt niet alleen ruimte vrij, maar zorgt er ook voor dat je systeem harder gaat werken. Deze tool doet hetgeen de ingebakken Windows tool ook, maar doet het beter en sneller.
http://www.chip.de/downloads/UltraDefrag-32-Bit_31068996.html
http://ultradefrag.sourceforge.net/en/index.html


HOLA: TOEGANG TOT VOOR BEPAALDE LANDEN VERSPERDE WEBSITES
Windows XP/Vista/7/8 - 12,6 MB - freeware
Bij verschillende websites krijg je geen toegang omdat je vanuit bijvoorbeeld België surft. Deze freeware maakt het mogelijk om toch diensten zoals Pandora, Hulu of Netlix te bekijken/beluisteren, en belooft zelfs een sneller performantie.
http://hola.org/
http://www.chip.de/downloads/Hola_63225917.html


GNUCASH: JE FINANCIËN BEHEREN
Linux - Microsoft - Mac OS - freeware
Deze app kan je gebruiken om je financiën te beheren. Hij zou gemakkelijk in gebruik zijn, maar toch krachtig en soepel genoeg om je eigen uitgaven enz. toe te voegen
http://www.gnucash.org/


MY DORO MANAGER: HULP VANOP AFSTAND

Android - freeware
Je wil dat je al wat ouder wordende ouders of tante of oom bereikbaar zijn. Je bezorgt hen een Liberto toestel van Doro, omdat dit een van de meest gebruiksvriendelijke smartphones ter wereld is, vooral omdat je vanop afstand via het web foto's en dergelijke kan toevoegen, zodat oma de nieuwste foto's van de kleinkinderen kan zien. Nu is er ook een app die het nog gemakkelijker maakt om te helpen het toestel te beheren, ook vanop afstand. Daardoor kunnen zijgemakkelijk een foto bijvoorbeeld maken en vanop hun eigen Android smartphone meteen doorsturen naar hun familielid.
http://doro-belgium.prezly.com/help-op-afstand-je-ouders-of-grootouders-met-de-nieuwe-app-van-doro
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doro.mdm.relative&hl=en


RIGHT CLICK ENHANCER: MEER MOGELIJKHEDEN
WindwosXP/Vista/7/8 - 4,5 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je heel gemakkelijk meer mogelijkheden toevoegen aan het context menu dat je oproept met een rechts klikt, of het nu gaat om een besand, een map of je desktop.
http://rbsoft.org/downloads/right-click-enhancer


VRIJDAG APPDAG: RADIOPLUS RADIOSPELER VOOR ONLINE EN MOBIEL TOESTEL
Web / Android / iOS
De Vlaamse openbare omroep heeft een website gelanceerd waarop je alle programma's kan beluisteren in je eigen tempo, van alle verschillende kanalen. Wat we wel enorm waarderen is het feit dat de VRT eraan gedacht heeft om de site ook toegankelijk te maken voor gebruikers van schermlezers - mensen dus met een visuele handicap.
http://radioplus.be
https://itunes.apple.com/us/app/radioplus/id926729916?l=nl&ls=1&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vrt.radioplus


VRIJDAG APPDAG: COCKTAIL FLOW
Windows Phone
Geef je graag een feestje, en wil je daarbij je gasten verrassen met originele cocktails? Dan is dit je app: je kan namelijk op basis van wat je in je drankkast hebt staan een recept krijgen voor een lekker rankje. De app bevat tal van recepten. Santé!
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/cocktail-flow/88e08b7c-10d0-45b8-9280-946bd889e243

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Weinig vrouwen geven hun leeftijd toe. Weinig mannen handelen ernaar.
- anonieme uitspraak -