Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/4/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 848 van 12/4/2014Gegroet lezer,

Zoals verleden week aangekondigd, hebben wij van lezer Gert-Jan enkele tips ontvangen, die ons wel interessant leken om toe te passen op de vormgeving en inhoud van NeTTies. Zo zal u deze week bemerken dat wij bij de langere artikels met tussentitels werken, wat het afscannen vergemakkelijkt van het artikel, voor u besluit het volledig door te nemen. We proberen ook langere artikels af te wisselen met korter, zodat het, zoals ons motto is, "voor elk wat wils" is. Hopelijk kan deze verbetering u plezieren? Hebt u nog suggesties, dan vernemen wij ze graag!

Deze week testte Paul voor jullie Roamler uit, een app die u op een leuke manier échte dingen laat uittesten bij verschillende handelszaken in de omgeving, en waarmee u ook nog een centje kan bijverdienen. Onze lezers maken kans op een Roamler -account. Hoe u dat doet, leest u in het artikel.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HEUS WAAR: CUBAANS SOCIAAL NETWERK WAS HET WERK VAN AMERIKAANSE OVERHEID
Twitter, Facebook en YouTube ook overwogen als propagandamiddel
Onze sociale netwerken zijn echt geen speeltuin waar we gerust kunnen ronddartelen om onze mening te ventileren, contacten te leggen met vrienden en familie. Twee berichten van de voorbije dagen geven een heel nare smaak in je mond - het tijdperk van de onschuld van de sociale netwerken is voorbij.

De Cuba-affaire
Om te beginnen is er de zaak van het sociale netwerk in Cuba, een soort Cubaanse Twitter. Wanneer de Cubaanse president zegt dat dit een propagandanetwerk is van de Amerikanen, bedoeld om Cubaanse burgers te bespioneren en te beïnvloeden, dan zal je die beschuldigingen meteen wegwuiven. Gewoon een antidemocratische reflex van de Cubaanse overheid, om de vrije meningsuiting aan banden te leggen, zal je denken. Maar de waarheid is dat de Cubaanse overheid wel degelijk gelijk had: ZunZuneo was opgericht met Amerikaans geld, niet door de CIA of door de NSA, maar door regeringstrouwe belangengroepen. Het was de bedoeling om jongeren te lokken naar het sociale netwerk, een soort kloon van Twitter, en dan op te roepen tot verzet en tot dissidentie.
Dat dit opzet ontdekt werd, is niet het gevolg van een onthulling door Edward Snowden. Neen, het is het gevolg van geduldig, ouderwets journalistiek speurwerk van enkele reporters van Associated Press. Bij o.a.  de Washington Post kan je het verhaal vinden (1). Aanbevolen lectuur!

Geen alleenstaand geval
In een artikel bij Yahoo kan je de reactie van de Amerikaanse overheid lezen op de onthullingen. (2) Sommigen noemen het initiatief dom, wellicht omdat het zo doorzicht is. Anderen vinden dat het initiatief, dat uitgaat van een organisatie die de Amerikaanse "way of life" wil uitdragen, thuishoort in de visie van het kweken van pro-Amerikaanse gevoelens, met welke middelen dan ook.
Dit met opzet gecreëerde Cubaanse sociale netwerk toont ongetwijfeld aan hoe de sociale netwerken het strijdtoneel geworden zijn van propaganda. In een nieuwe onthulling van Edward Snowden wordt duidelijk dat Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten gebruik willen maken van sociale media zoals Twitter, YouTube en Facebook, om desinformatie en propaganda te verspreiden.
Het is helaas zo dat Twitter een kruitvat is met een heel korte lont. Met enkele tweets en retweets kan een heel poulistische stelling geponeerd worden, en in 140 tekens is er weinig ruimte voor nuancering. Volgens Snowden zou er een alliantie bestaan van de "Five Eyes", die het VK, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en de VS omvat. Zij zouden methodes besproken hebben om via de sociale media te gebruiken voor "propaganda, bedrog, massa messaging, het pushen van verhalen", met als uiteindelijk doel buitenlandse regeringen in diskrediet te brengen. (3

En in onze eigen achtertuin?
Zou zulke propaganda in eigen land ook doorgedrongen zijn? Dat is de vraag die zich na het lezen van deze berichten opdringt. Uiteraard zijn tegenwoordig haast alle politici, met wisselend gevolg, op Twitter aanwezig. Maar zij strijden met open vizier: zij zeggen waar zij voor staan. Dat de ene politieker het beter kan uitleggen dan de andere, ligt aan de politici zelf. En per slot van rekening ben jij het die kiest of je een @freyabos volgt, een @VincentVQ of een @peterdedecker.
Het zou heel wat anders zijn indien tot nu toe onbekende mensen die plots door hun aanwezigheid op Twitter bekendheid gekregen hebben, zoals een @mbaeten een achterliggende agenda hebben (niet dat we hem daarvan verdenken, integendeel: de man lijkt ons volkomen integer, we geven het enkel als voorbeeld).

VS het zwarte schaap
En dan tot slot nog dit. Dankzij de onthullingen van Edward Snowden zijn alle ogen gericht op de VS en de NSA. Het kan niet genoeg beklemtoond worden dat alle andere landen ook over binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten beschikken. En die zullen ongetwijfeld ook wel boter op hun hoofd hebben. Alleen... daar horen we niet veel over. En dat is dan weer een pluim op de hoed van onze democratie, dat de pers (betrekkelijk) vrij kan schrijven over de Snowden onthullingen en alle deksels van beerputten die sindsdien gelicht werden.
http://www.washingtonpost.com/politics/us-secretly-created-cuban-twitter-to-stir-unrest/2014/04/03/8a2dc77c-bafa-11e3-80de-2ff8801f27af_story.html
http://news.yahoo.com/white-house-defends-cuban-twitter-stir-unrest-222510641.html
http://rt.com/news/snowden-nsa-us-facebook-717/
GOOGLE VOEGT 'PEOPLE' OPTIE TOE AAN PLAY STORE
Toont wat anderen gedownload hebben.

Google heeft de laatste dagen wat gesleuteld aan zijn Play Store. De webversie kreeg onlangs een activity feed, waarin je kan zien wat jij de laatste tijd gedaan hebt: welke producten je gekocht hebt, welke besproken, welke je sterretjes gegeven hebt.

En nu is het de beurt aan de versie voor Android, die een "People" rubriek krijgt waarin getoond wordt wie wat gedownload heeft, besproken, enz. De People functie is nauw verweven met Google+, zodat je gebruikers gemakkelijk kan volgen en hun volledig profiel kan bekijken. Daarbij gaat het niet alleen over software, maar ook over muziek, filmen en alles wat in de Play Store verkrijgbaar is.

Google werkt, tussen haakjes, aan nog andere manieren om de Play Store beter te maken. Deze keer gaat het om een systeem om klonen te verhinderen - denk maar aan het Flappy Bird spelletje. Toen dat populair werd, ontstonden er onmiddellijk honderden klonen, waardoor de gebruikers tussen al het kaf het koren niet meer konden vinden, de originele Flappy Bird dus.

Google heeft nu een patent in handen gekregen voor een technologie waarbij gewerkt wordt met een database van reeds in de Play Store aanwezige apps. Elke nieuwe app die aangemeld wordt, zal dan vergeleken worden met die database, kijkend naar code, databestanden, audiobestanden en afbeeldingen. Dit zou kloons en gepirateerde versies van originele content moeten tegengaan. (2)
http://9to5google.com/2014/04/03/google-play-store-adds-people-feed-that-shows-what-others-are-downloading/
http://news.softpedia.com/news/Google-Patents-Way-to-Track-Down-Cloned-and-Pirated-Apps-in-the-Play-Store-436076.shtml
ROAMLER: VOOR WIE, VOOR WAAR, WAAROM???
En jij kan, dankzij de NeTTies-code, meteen aan de slag!

Stel: je bent een internationaal bedrijf. Uiteraard wil je dan weten  waar je producten verkocht worden, hoe ze gepresenteerd worden. Is er voldoende reclame aanwezig, is er plaats voor uitbreiding enzoverder.? Je kan dan doen wat zovele andere bedrijven doen: mensen de baan op sturen om dergelijke dingen ter plaatse gaan bekijken. Hoe meer mensen je de baan op stuurt, hoe meer respons je krijgt maar het wordt ook veel duurder en overal aanwezig zijn is ondoenbaar. Maar er is iets dat je kan helpen…

Stel: je hebt een tablet of een smartphone, en wie heeft dat niet? Je hebt bovendien oog voor wat er rond om je gebeurt. En er wordt je gevraagd om een foto te nemen van een reclamebord, een plaats waar eventueel een drankautomaat kan komen of iets dergelijks… waarom zou je dat dan niet doen, zeker als er iets aan vast hangt? Voor wat hoort wat. Quid pro Quo…. En dat is niet toevallig de ondertitel van de Roamler-app.


Roamler heeft het briljant idee gehad om de bovenste twee te combineren, en heeft er bovendien een gemeenschap, een spel, een vriendenkring rond gebouwd. Om de app in enkele woorden volledig uit te leggen is niet zo evident, maar het werkt ongeveer als volgt. Met de app kan je een lijstje krijgen van opdrachten in je buurt. Via de GPS-functie weet de app immers waar je bent. Bijvoorbeeld, een opdracht kan zijn om de tapkranen in een bepaald café in de buurt te fotograferen, en te vragen of er een reclamebord aanwezig is van bier X. Dan kan je die opdracht accepteren en die opdracht binnen de twee uur uitvoeren. Met die opdracht kan je punten of enkele euro’s verdienen.

Met punten te verzamelen geraak je bovendien in een hoger level. Hoe hoger het level (tot level 10) hoe meer opdrachten je gelijktijdig kan accepteren, en hoe meer betaalde opdrachten er zijn. Maar je kan ook per opdracht een bepaald bedrag verdienen. Vanaf 20€ kan je je laten uitbetalen via PayPall, en wacht je tot je 50€ hebt verdiend dan moet je ook de 2% onkosten niet zelf te betalen.

Er zijn echter enkele (logische) voorwaarden zoals foto’s van een scherm genomen, onduidelijke foto’s of die seksueel getint zijn worden niet aanvaard. Hou ook altijd rekening met de ongeschreven regels voor het maken van foto’s: In een winkel bijvoorbeeld bepaalt de uitbater of het personeel of er foto’s gemaakt mogen worden. Mag het niet, laat het dan aan Roamler weten.

Wil je deel uitmaken van de Roamler gemeenschap, dan kan je de app gratis downloaden, maar je hebt wel een activatiecode nodig. Hoe geraak je nu aan die code? Als je een Roamler-user bent krijg je bij ieder level dat je bereikt enkele code’s die je kan weggeven. Je kan je ook registreren en hopen dat men nog Roamlers zoekt in jouw regio.
Of je kan het geluk hebben dat je een netties-lezer bent, want met de code rml-netties kunnen alvast 50 lezers aan de slag. Vlug proberen dus, want op is op.
Veel plezier met dit prettig app-je. [Paul Liekens]
Meer info vind je op:
http://www.roamler.be 
http://http://www.roamler.be/Join
HUIS VAN KEVIN ROSE BELEGERD ALS PROTEST TEGEN TECH RIJKDOM - NIET FIJN
Maar satire die Startup cultuur in zijn blootje zet, mag er zijn!

De bedragen die er voor tech bedrijven neergelegd worden, spreken tot de verbeelding. En ook tot de afgunst en verbittering. Het zal je maar overkomen dat je moet horen dat het oerdegelijke bedrijf dat échte producten vervaardigt, mensen moet ontslaan omdat de banken de kranen dichtdraaien. Terwijl er tegelijk miljarden gesmeten worden naar technologie bedrijven die eigenlijk niets echt in handen hebben, alleen een spelletje of een dienst die morgen opnieuw uit de gunst van de gebruiker kan liggen.

Huurprijzen schieten de hoogte in
Niet alleen gaan die tech bedrijven met het geld van de investeerders lopen, zij zorgen er ook nog eens voor dat de gewone man het moeilijk krijgt. Het succes van de startups zorgt ervoor dat er een klasse werknemers ontstaan is die goed, heel goed betaald wordt. Zij kunnen zich een luxueuzere levensstijl veroorloven, met mooiere appartementen. San Francisco is een stad die door haar ligging beperkt is, en ruimte om te bouwen is er haast niet meer. Huiseigenaren die hun kans zien, zetten jarenlange huurders aan de deur om meteen de huur drastisch te verhogen en er een tech-werker in te zetten die het toch kan betalen.

Braak-protest
Dit heeft tot gevolg dat de gewone mensen in die stad in de verdrukking komen. Voor hen worden appartementen onbetaalbaar, de winkels maken hun producten duurder. Dit heeft in verschillende steden al tot protesten geleid tegen die Techies, waarna sommige bedrijven besloten om zelf hun personeel te gaan ophalen met eigen bussen, om te voorkomen dat ze nog geschoffeerd zouden worden door het "gewone" volk. En dan had je weer de discrepantie tussen de overvolle forensenbussen voor het gewone volk, en de chique bussen met alle luxe aan boord voor de Google-werknemers. Ook dat leidde tot protest: mensen blokkeerden de bussen en tijdens een protestactie werd zelfs gebraakt in de bussen.

Protest aan Kevin Roses deur
Het protest heeft dit weekend een nare vorm aangenomen. Kevin Rose, de oprichter van Digg en ondertussen ook partner venture capitalist bij Google Ventures, kreeg bezoek van protesterende inwoners van San Francisco, die een pamflet uitdeelden waarin hij een "parasiet" genoemd werd. De protestanten belden aan toen Kevin niet thuis was; zijn vrouw, die de deur opende, kreeg een rijtje mensen voor zich die meteen begonnen te roepen en haar een pamflet (1) in de handen stopte. Geschrokken vluchtte ze het huis binnen, om haar man te bellen. Die op dat moment nota bene aan het meehelpen was aan buurtwerk om voor jongeren een skateramp op te richten. Zo slecht is Kevin Rose dan toch niet...
Kevin Rose heeft een foto geplaatst van het pamflet op Instagram. Het gebeurde zit hem echt niet lekker, want de taal in het pamflet is niet bepaald zachtzinnig te noemen. En wanneer individuele mensen op zich braaf zijn, weet je nooit tot wat het ontaarden kan wanneer zij een meute vormen... Wil je horen wat Kevin Rose te vertellen heeft over het gebeuren, dan kan je dat in de TWIT podcast, van ongeveer 15 tot 25 minuten in de show.(2)

Tech wereldje doorprikt
Het protest tegen Kevin Rose was misplaatst. Het is niet zijn fout dat huiseigenaren misbruik maken van de huizenschaarste. Wat niet wegneemt dat er wel een gekte ontstaan is rond startups, en dat die wel eens doorprikt mag worden. En wat kan dat beter dan satire?
En daar zal een nieuwe tv-reeks van HBO voor zorgen: Silicon Valley, dat de wereld van de start-ups op de korrel neemt. In The Atlantic wordt dat wereldje als volgt omschreven: "Vol jonge mensen met teveel geld, aanbeden personaliteiten die hen als in een cult aanbidden, briljante professionals die in hun persoonlijke leven een ramp zijn omwille van het "vrouwenprobleem" in de industrie". Wanneer de reeks bij ons verschijnt, is ons niet bekend.(3)
http://instagram.com/p/mdW5tsQRJv/#
http://twit.tv/show/this-week-in-tech/452
http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2014/04/revenge-on-the-nerds-why-its-so-cool-to-laugh-at-the-tech-world-now/360107/

Nagekomen bericht: Lezers met een Telenet-aansluiting kunnen vanaf volgende week de reeks in het Prime-abonnement bekijken.APP VOOR GOOGLE GLASS LAAT JE LIVE STREAMEN
Beelden opnemen en meteen doorstralen. En onze privacy dan?

Twee berichten die zich tot de mediawereld en journalisten richten. Zoals je wellicht weet is de journalist van vandaag steeds meer en meer een "one-man-show". Dankzij de moderne technologie is hij zelf cameraman, klankman, reporter, en publicist: hij maakt zijn eigen beelden, schrijft zijn eigen teksten of maakt zijn eigen show, en publiceert die op het web.
Een goede trend? Niet meteen - hij komt onder steeds meer stress te staan, en anderzijds zullen opnames gemaakt door professionele klankman of cameraman nog altijd beter zijn. Maar in sommige omstandigheden kan zo'n doe-het-zelf journalistiek wel aangewezen zijn.
Google Glass bijvoorbeeld zou daar handig voor zijn, omdat je interviews kan afnemen en beelden kan maken met je Glass. Er is nu een app voorgesteld die deze journalistieke mogelijkheden nog verder doordrijft: de Livestream app voor Glass. Wellicht zal de naam Livestream meteen een belletje bij jou doen rinkelen: dit bedrijf biedt namelijk al jaren de mogelijkheid om evenementen live te streamen op het internet. Onder andere de podcast Tech45 maakt er gebruik van, of heeft het het verleden gebruikt.

Evenement aanmaken
Nu is het wel zo dat je niet zomaar meteen iets live kan gaan beginnen te streamen. Je moet namelijk zo te werk gaan: eerst maak je een Livestream aan voor een evenement, en eens je je verslag wil beginnen, tik je Glass aan en zeg je Livestream. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat verschillende personen live kunnen streamen, en dus telkens een ander gezichtspunt van het evenement kunnen weergeven. Nadeel is dat, wanneer je toevallig getuige bent van iets dat gebeurt, je dit niet kan gaan live streamen, omdat je het evenement niet aangemaakt hebt.
De live stream kan afgespeeld worden in een player, die je op je website kan inbedden. En tijdens de opname krijg je commentaren van de mensen die de stream bekijken, zodat je daarop kan reageren, wat ook weer interessant is.

Vragen
Er zijn toch nog enkele vragen die een antwoord verdienen bij deze app. Om te beginnen de batterijduur. Het opnemen en streamen van evenementen zal uiteraard veel vergen van je batterij. Het is dan ook nog de vraag hoelang zo'n live stream duren kan. Aan andere vraag is of deze mogelijkheid om live te streamen niet nog meer de angst zal versterken die bij de mensen heerst voor Google Glass. Velen beschouwen immers de mogelijkheid dat je met de bril beelden haast onmerkbaar kan opnemen wat er rondom je gebeurt, als een bedreiging voor hun privacy. En, zoals reeds gezegd, het nut van Glass voor een live reporter wordt danig beperkt doordat je een evenement op voorhand moet vastleggen.

Hangouts
Heeft Google zelf al niet een dergelijke tool, waarmee je beelden live kan streamen? Jawel, en het heet Hangouts. Maar het verschil zit in het feit dat je bij Hangouts met tot maximum 8 personen een gesprek kan hebben met live beelden. Er zijn wel enkele uitzonderingen geweest, waarbij beroemde personen in een live sessie vragen van het publiek beantwoord hebben. Maar normaal gezien is Hangouts dus beperkt. De Glass app van Livestream laat een uitzending van één naar velen toe, en iedereen kan een evenement aanmaken, beroemd of niet.
Meer over de app bij Slashgear en Livestream zelf.
http://new.livestream.com/producer/glass
http://www.slashgear.com/livestream-for-glass-turns-glassholes-into-roving-reporters-07324086/
http://www.engadget.com/2014/04/07/livestream-google-glass/MICROSOFT SKYPETX: VOOR STUDIO'S
Professionele Skype in hogere kwaliteit

Het tweede journalistieke/media bericht betreft Skype. Dat wordt al jaar en dag gebruikt bij het aanmaken van podcasts en nieuwscasts. Mensen bellen in vanuit Skype, en kunnen dan zo, vanuit hun eigen huiskamer, deelnemen aan een gesprek - zoals bijvoorbeeld gebeurt bij de opnamen van de Tech45 podcast. Dat de kwaliteit van Skype niet altijd even constant is, is ook geweten, want dat is afhankelijk van de goede verbinding en de bandbreedte die de deelnemers hebben.

Microsoft zal nu een nieuwe versie uitbrengen van Skype, Skype TX, die bedoeld is voor studio's. Het is een combinatie van software en hardware om Skyp videogesprekken te houden vanop elke plek ter wereld, om die dan te integreren in een (nieuws) productie. De beelden worden in full-frame HD-SDI formaat uitgestraald.

Deze versie zal ook "clean" zijn, want er zullen geen meldingen doorkomen van derden, allerlei notificaties of pop-ups "je moeder belt" die de uitzending kunnen verstoren. En zij zal, zo vermoeden verschillende waarnemers, niet goedkoop zijn, want Microsoft biedt ondersteuning aan van experts bij het gebruik van de software.

Een nieuwe website moet je alvast lekker maken voor Skype TX.
https://media.skype.com/
http://www.theverge.com/2014/4/7/5590478/microsoft-announces-skype-tx-for-broadcast-industry
http://blogs.skype.com/2014/04/07/skype-delivers-a-new-solution-for-broadcasters/SSL PROBLEEM MET HEARTBLEED BUG UITGELEGD
En ook: wat betekent het voor de gebruiker en voor de webmaster?

Deze week werd bekend dat er een grote bug ontdekt wordt die grote gevolgen kan hebben voor het internet. Het heeft betrekking op SSL, OpenSSL en de Heartbeat procedure. Omdat de meeste van onze lezers niet meteen kaas gegeten hebben van die magische woorden, even wat uitleg.

Wat is SSL?
Om te beginnen even uitleggen wat SSL is. Secure Socket Layer is een extra beveiliging waarmee een website kan duidelijk maken dat zij is wie zij beweert te zijn. SSL is herkenbaar aan het https:// gedeelte van een webadres, het groene gedeelte in je adresbalk, en of het sleuteltje onderaan een pagina, afhankelijk van je webbrowser. Bij een SSL sessie, wanneer je een website bezoekt die met SSL werkt, zal jouw browser gaan vragen aan de server van die site: toon me wie jij bent. De server doet dat aan de hand van een certificaat, dat hij gehaald heeft bij een van de erkende certificaat-verleners (Certificate Authorities). Jouw browser bekijkt of het certificaat nog geldig is, en zal dan de beveiligde sessie opstarten waarbij alle gegevens extra versleuteld worden. Zo'n SSL sessie wordt meestal gebruikt zodra jij iets moet invullen op een website - jouw inloggegevens, je kredietkaart, een bestelling van goederen of diensten, enz. De controle van certificaat, de versleuteling van de data verlopen erg snel, op de achtergrond, en je merkt er niet eens iets van.

Heartbeat en Heartbleed

In die OpenSSL versleutelingssoftware is een bug ontdekt, met name in het "heartbeat" proces. Daarbij stuurt een computer aan de ene kant van de SSL verbinding een korte boodschap om te zien of de computer aan de andere kant nog online is, en die kan een boodschap terugsturen. Een heartbeat of hartslag dus. In dit proces zit nu een fout, en die zit er al jaren in, waardoor de boodschap vervormd kan worden zodat de computer aan de andere kant vertrouwelijke informatie gaat vrijgeven, zoals de inhoud van het RAM geheugen van de server.
Nu werken heel wat servers met OpenSSL voor versleuteling van de gegevens - in feite, alle open source servers zoals Apache, en dat is ongeveer twee derde van het internet. Bovendien heeft deze fout al enkele jaren bestaan, en is het onmogelijk om uit te vinden of iemand al misbruik gemaakt heeft van deze fout om informatie te stelen.

Controleer websites
Wat betekent dit voor jou als gewone gebruiker? Niet veel. Je kan eventueel controleren of de websites die jij bezoekt waar ze met SSL werken, veilig zijn. Dat kan je door het adres in te geven in een speciale webtool die SSL-Labs ontwikkeld heeft. Het is echter de webmaster en de hostingbedrijven die een taak hebben, en wel onmiddellijk. Zij moeten de OpenSSL software dringend upgraden naar de nieuwste versie 1.0.1 van OpenSSL (2). En bovendien moeten zij een nieuw certificaat gaan halen, want het is onmogelijk te controleren of hun certificaat gestolen werd of niet.  En tot slot zouden ook in een blogposting of mededeling op de site moeten uitleggen wat er juist gebeurd is, en wat zij eraan gedaan hebben, zodat het vertrouwen van de gebruiker hersteld wordt.
Meer over de bug bij Ars Technica.
https://community.qualys.com/blogs/securitylabs/2014/04/08/ssl-labs-test-for-the-heartbleed-attack
https://www.openssl.org/source/openssl-1.0.1g.tar.gz.asc
http://arstechnica.com/security/2014/04/critical-crypto-bug-in-openssl-opens-two-thirds-of-the-web-to-eavesdropping/
DROPBOX LANCEERT REEKS APPS VOOR EXTRA FUNCTIES
En laat je gemakkelijker samenwerken aaan Office documenten

Dropbox is enorm populair. Het heeft nu zo'n 275 miljoen gebruikers - wat niets is, vergeleken met het aantal gebruikers van Facebook, maar toch nog altijd bijna 30 keer het aantal Belgen. Deze week heeft Dropbox enkele belangrijke verbeteringen aangekondigd, die we even op een rij zetten.

Om te beginnen is er Carousel, een app voor Android en iOS om je foto's en video's vanop je smartphone naar de cloud op te slaan en te beheren. Deze toepassing is gebaseerd op funcites van een andere app, Snapjoy, dat in december 2012 door Dropbox gekocht werd. Onderaan de app is een scrollbalk waarmee je vooruit en achteruit in de tijd kunt bladeren. In Carousel zitten ook jouw contacten verwerkt; terwijl je door je foto's bladert, kan je er eentje naar de balk bovenaan slepen, en dan heel gemakkelijk naar een van je vrienden versturen. (1)

Een andere tool van Dropbox, Mailbox, die tot nu toe alleen voor iOS verkrijgbaar was, komt nu ook uit voor Android. Hierbij onthouden we vooral dat de app leert uit de manier waarop jij door je mails bladert, welke je archiveert en welke je uitstelt tot later, om zo in de toekomst beter de mails te kunnen beklemtonen waarvan het denkt dat die belangrijk zijn voor jou. Een uitvoerige bespreking daarvan bij Engadget (2)

En dan is er nog "Project Harmony", dat nieuwe tools brengt om samen te werken aan Microsoft Office toepassingen zoals PowerPoint, Word en Excel. Deze tool zal pas later dit jaar beschikbaar zijn, maar volgens TechCrunch zou je kunnen zien wat andere mensen bekijken en zou je gedeelde documenten kunnen bewerken en er commentaren op kunnen geven. De tool zou in de toekomst uitgebreid worden naar andere toepassingen buiten Office (3)
http://www.theverge.com/2014/4/9/5594288/dropbox-unveils-carousel-for-organizing-your-photos-and-videos-online
http://www.engadget.com/2014/04/09/dropbox-mailbox-android-desktop/
http://techcrunch.com/2014/04/09/dropbox-launches-project-harmony-to-bring-collaborative-features-to-microsoft-office/


   
FACEBOOK: APARTE MESSENGER APP VERPLICHT VOOR MOBIELE TOESTELLEN
Waarom die strategie?

Tot nu toe was het zo dat je, wanneer je een Facebook app had, daar ook een tabblaadje had om instant messages te sturen naar je vrienden. Maar tegelijk heeft Facebook ook een aparte Messenger app. Sinds enkele maanden kon, wie die aparte app geïnstalleerd had, bemerken dat het chat-tabblaadje in de gewone Facebook app vervangen was door een snelkoppeling die de Messenger opende. Wou je dat niet, dan moest je gewoon Messenger verwijderen, en dan bleef alles bij het oude.

Die optie verdwijnt nu. Facebook is stilaan zijn gebruikers aan het verwittigen dat zij verplicht zullen zijn om Messenger te downloaden, en te gebruiken in plaats van de in-app chat. Een verplichting waarmee heel wat gebruikers ongelukkig zullen zijn, dus verwacht je maar aan flink wat protest ertegen.

Waarom Facebook dit doet? TechCrunch vroeg het zich ook af, en dacht terug aan een gesprek dat het in november met Zuckerberg had. Daaruit blijkt dat Zuckerberg de Messaging in zijn Facebook app als te traag beschouwt, en de ervaring met de aparte Messenger als beter. Waaraan TechCrunch de bedenking koppelt dat Facebook weliswaar het verwijt kreeg dat het zijn app té vol gepakt had met allerlei tools, maar dat het nu, door Messaging te verwijderen, de slinger té ver laat doorslaan naar de andere richting.

Maar natuurlijk betekent dit ook dat Messenger nu nog een app is van Facebook op je startscherm, en dat het gemakkelijker is om een app rechtstreeks op te starten, dan in een andere app.

Meer bij TechCrunch en Re/Code.
http://recode.net/2014/04/09/facebook-really-wants-you-to-use-its-messaging-app/
http://readwrite.com/2014/04/09/facebook-requires-users-to-download-messenger-in-order-to-chat-on-mobile#awesm=~oB02wJc0gF4JQ9TWITTER GEEFT JE EEN NIEUW PROFIEL
En CNN maakt nieuwsflitsen van 15 seconden

Geef toe: bij Twitter heb je niet veel ruimte om in je in je profiel voor te stellen. Net zoals je teksten in je tweets beperkt zijn tot 140 tekens, kon je tot nu toe in je profiel niet veel meer kwijt dan een profielfoto en een korte omschrijving.

Voor de rest was de informatie die op jouw startpagina verscheen automatisch aangemaakt: foto's die je gedeeld had, je tijdlijn. Dat gaat veranderen. Om te beginnen kan je zelf bepaalde tweets, waar je trots op bent of die veel reactie losmaakten, vastpinnen zodat zij bovenaan jouw profiel verschijnen. Dat maakthet gemakkelijker voor anderen om te ontdekken wie je bent, want vroeger moesten zij daarvoor je hele tijdlijn aflopen, en die informatie kan soms een beetje teveel van het goede zijn.

Op je homepagina stonden ook de foto's die je gedeeld hebt op twitter. En sinds kort kan je ook meerdere foto's per tweet uploaden (maximaal 4) en mensen taggen in foto's. IN het nieuwe profiel wordt het gemakkelijker om de tweets te vinden die foto's bevatten.

Is dit belangrijk? Twitter hoopt dat het zo wat meer op Facebook gaat lijken, en een groter publiek kan aanspreken. Wired zegt het aldus: "De reden waarom Twitter eruit wil zien zoals Facebook: jouw ouders".  De échte die-hard twitteraars van het eerste uur zullen wellicht erg ongelukkig zijn met deze evolutie. Maar gelukkig is en blijft Twitter een medium waar jij het bent die bepaalt welke tweets je ziet, door mensen al dan niet te volgen (tenzij het gepromote tweets zijn uiteraard). (1)(2)

Nog nieuws uit de Twitter-stal: CNN zal speciale content aanmaken voor Twitter, filmpjes die maximum 15 seconden duren en die via Twitter verspreiden. Daarbij kan je wel de vraag stellen wat er in 15 seconden méér gezegd kan worden in een filmpje, dan wat in tekst sneller gelezen kan worden. Maar het gaat natuurlijk opnieuw om beeld, en dat is wat onze aan foto's en filmpjes verhangen maatschappij tegenwoordig verlangt. En wat het volk wil, zal het krijgen. Meer hierover bij
http://www.wired.com/2014/04/twitter-facebook-mom/
http://pando.com/2014/04/08/twitters-new-profiles-look-a-lot-like-facebook-and-thats-a-good-thing/
http://blogs.wsj.com/cmo/2014/04/09/why-cnn-is-launching-a-news-show-built-for-twitter/ 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOOGLE GLASS VOOR HET WERK..
... en voor het slagveld

Dat Google Glass veel mogelijkheden biedt voor allerlei toepassingen valt niet te ontkennen. Maar dit doet niets af van het feit dat wij persoonlijk vinden dat Google Glass niet thuis hoort op de straat, omdat de mogelijkheid dat wij ongemerkt bespied, gefotografeerd, opgenomen, en zelfs live gestreamd worden,

Deze week werden weer enkele mogelijke toepassingen van Google Glass besproken in de pers. Bij The New York Times werd het contrast aangehaald tussen een bar in San Francisco, waar het verboden is om Google Glass te dragen, en de universiteit van California waar chirurgen Google Glass dragen als hulpmiddel tijdens operaties. Inderdaad zijn er heel wat positieve toepassingen van Google Glass op de werkvloer, en dan vooral bij jobs die je niet al zittende uitvoert, zoals een chirurg, maar evengoed een atleet, een arbeider in een productieproces, een agent bij het handhaven van de orde. Google is zich bewust van de sociale weerstand die er heerst tegen de Google Glass, en heeft daarom een Glass for Work programma aangekondigd, dat toepassingen voor werksituaties moet aanmoedigen (1).

Een van de "werksituaties" waar Glass ook van pas komt, maar die niet meteen echt sympathiek te noemen is, is het leger. VentureBeat weet te melden dat de Amerikaanse luchtmacht apps aan het maken is die gebruikt kunnen worden op Google Glass, om ingezet te worden op het slagveld. En het is BATMAN die de apps test - neen, niet de Batman met zijn Robin, wel een speciale afdeling waarbij BATMAN staat voor Battlefield Air Targetting Man-Aided (K)nowledge (met die N hebben ze wat gesjoemeld). Google Glass zou gebruikt kunnen worden bij reddingoperaties, communicatie tussen vliegtuigen en grondtroepen, enz.(2)

Of dit gaat meehelpen om Glass sympathieker te laten overkomen bij de grote massa, is natuurlijk nog de vraag...
http://www.nytimes.com/2014/04/08/technology/google-begins-a-push-to-take-glass-to-work.html
http://venturebeat.com/2014/04/08/u-s-air-force-is-testing-google-glass-building-apps-for-battlefield-use-exclusive/WEARABLES WORDEN MASSAAL GEDUMPT
Maar wat denk je van een jurk die transparant wordt wanneer de draagster opgewonden raakt?

Er is veel te doen rond "wearables", toestelletjes die je op je lijf draagt. Een smart watch is daar een voorbeeld van. De verwachtingen zijn hooggespannen: wat gaan deze smart watches allemaal kunnen doen? Sommige toestellen concentreren zich tot het weergeven van meldingen, afkomstig van je smartphone. Ander toestellen dienen als centrum om allerlei lichaamsfuncties bij te houden. En dan zijn er nog anderen die vol verwachting kijken naar Apple, dat verwacht wordt hét smartwatch te maken dat eindelijk duidelijk maakt hoe zo'n toestel er moet uitzien - net zoals het met zijn iPhone deed voor de smartphone.

Maar volgens Business Insider blijkt dat de tijd nog niet echt rijp is voor smartwatches, en wearable computing in het algemeen. Recente statistieken tonen namelijk aan dat 1 op 10 Amerikanen boven de 18 al een wearable toestel gekocht heeft. Een bemoedigend cijfer, dat dus aantoont dat er een groeipotentieel bestaat voor wearable toestellen.

Maar uit andere cijfers blijkt dan weer dat de helft van de Amerikaanse gebruikers die een modern activiteiten-tracker toestel gekocht heeft, dat niet langer gebruikt. De reden daarvoor? De toestellen kunnen het engagement niet op langere termijn waarmaken. Eens het nieuwe eraf is, wordt het toestel gedumpt. De conclusie? De OEMs moeten de gebruiker duidelijk maken waarom zij een wearable nodig hebben. Het design moet ook verbeterd worden, het comfort, de gebruikservaring. En er moeten meer API's komen, waardoor externe apps erop in kunnen spelen, en het nut voor de gebruiker duidelijker wordt.  (1)

Sexy wearables?
Maar misschien moeten we afstappen van klassieke concepten van "wearable" - en ons oor eens te luisteren leggen bij de rode-oortjes industrie? Die heeft heel wat technologieën tot volwassenheid gebracht, via de "adult" toepassingen. Denk maar aan de video-industrie.

Een ander artikel bij Business Insider geeft alvast een idee. Daarin wordt melding gemaakt van een wel erg pikante jurk: die wordt namelijk transparant wanneer de draagster ervan opgewonden raakt. (2) Voor alle zekerheid: dit is geen late aprilgrap, wij hebben de site van de makers, Studio Roosegarde (3) bezocht en die bestaat wel degelijk.

Hoe gek die jurk op het eerste zicht lijkt, het concept om de relatie tussen intimiteit en technologie te onderzoeken en te verwerken in kleding is op zijn minst innovatief te noemen. We geven met een blik in de ogen, het knipperen met de ogen, bepaalde gebaartjes, nu al aan wanneer we 'belangstelling' hebben. Het idee om dat ook met kleding te doen, zoals een pauw zijn veren opzet, is wel intrigerend...

Alleen moet er nog wel gesleuteld worden aan de indicatoren. Momenteel wordt enkel rekening gehouden met de hartslag - opwinding vertaalt zich immers in een versnelde hartslag. Maar ook wanneer je aan het fitnessen bent, verhoogt je hartslag. En dan heb je liever niet dat je kleren plots transparant worden...
http://www.businessinsider.com/americans-are-ditching-wearable-technology-just-months-after-purchasing-2014-4
http://www.businessinsider.com/see-through-tech-dress-2014-4
http://www.studioroosegaarde.net/project/intimacy-2-0/
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Om de schijnwerpers, die de laatste dagen op Microsoft gericht waren, terug op Apple te richten, heeft het merk met de appel een persbericht verspreid waarin aandacht gevraagd wordt voor het Worldwide Developers Conference in San Franciso, van 2 to 6 juni.
http://developer.apple.com/wwdc

*** Slimme sticker maakt vervaldata overbodig
http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1823134/2014/03/19/Slimme-sticker-maakt-vervaldata-overbodig.dhtml

*** Opmerkelijk: tv-nieuws uit 1981 over het internet
http://www.zie.nl/video/opmerkelijk/Nieuwsbericht-uit-1981-over-het-internet/c9gzsiwfh77d#
http://www.zie.nl/video/c9gzsiwfh77d

*** Microsoft lanceert een nieuwe reeks kleurrijke en hippe muizen. De Wireless Mobile Mouse 1850 is vanaf eind maart beschikbaar in vijf kleuren -roze, rood, paars, donkerblauw en zwart- en staat met een richtprijs van 16,95 euro erg scherp in de markt. De muis is symmetrisch opgebouwd waardoor zowel rechts- als linkshandigen ze intuïtief kunnen bedienen, zonder in te boeten aan comfort of gebruiksgemak. Dankzij het lichtgewicht design is de muis makkelijk transporteerbaar. Een nano USB-ontvanger zorgt op zijn beurt voor een vlotte connectiviteit, om het even waar je werkt
http://1drv.ms/1iEDusF

*** Apache.be organiseert op zaterdag 26 april een Soirée Apache.be met een film, debat en Thé-dansant La Boum. Plaats: De Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen.
http://apache.us1.list-manage.com/track/click?u=bf08a61dbd180365d821f7892&id=345bfa2992&e=950a0619eb

*** Nieuwe Blackberry, nu ook met stickers
http://techcrunch.com/2014/04/01/bbm-stickers/
http://thenextweb.com/apps/2014/04/01/bbm-updated-stickers-support-sending-larger-files-photo-sharing-multi-person-chats/

*** eBay maakt een nieuwe categorie aan "Virtual Currency" waar je virtuele munten kan verhandelen
http://www.coindesk.com/ebay-adds-new-virtual-currency-category-us-site/

*** Microsoft geeft een demo van Office voor de iPad
http://techcrunch.com/2014/04/02/microsoft-demos-its-touch-focused-office-suite-for-windows/

*** De wereld zou gebaat zijn bij een Kill Switch voor de smartphone
http://readwrite.com/2014/04/01/how-a-smartphone-kill-switch-could-save-customers-money#awesm=~oAfpZBgvgwhbIx

*** Raspberry Pi wordt nog een beetje meer Arduino-achtig
http://arstechnica.com/information-technology/2014/04/raspberry-pi-gets-more-arduino-y-with-new-open-source-modular-hardware/
http://www.theregister.co.uk/2014/04/07/raspberry_pi_compute_module/Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetEUROMUSIC CONTEST: ANNA RUNE
Wanneer je het lijstje met Belgische kandidaten voor het EuroMusic festival overloopt, zie je vooral veel kandidaten uit het Franstalig deel van België. Een mooie uitzondering is Anna Rune. Vrolijke pop, gezongen door een vriendelijke en heldere vrouwenstem. Lighthouse is een prachttige song, afwisselend, meeslepend. Nog meer songs van haar zijn te beluisteren via SoundCloud, o.a. het gevoelige This Can't Be Love.
https://soundcloud.com/annarune
http://euromusiccontest.com/anna-rune

DINSDAG TECH45-DAG: EEN BONANZA VAN INNOVATIE
In podcast nummer 191 werd de overname van Oculus door Facebook herkauwd. Wat heeft Facebook te winnen, en wat heeft Oculus te verliezen met de overname? En is Microsoft niet te laat met zijn Office voor de iPad? Bovendien krijg je erg interessante tips. In streaming te beluisteren op de website, of te downloaden.
Opgelet: op dinsdag 8/4 is er geen opname van de volgende aflevering, die is pas op 25/4.
En wij wensen Marco Frissen, voor wie dit de laatste opname was wegens verplichtingen elders, veel succes toe!
http://tech45.eu/2014/04/02/191-een-bonanza-van-innovatie/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-191.mp3


EURO MUSIC CONTEST: PINK VELVET PARADOX - THE DRAGON
[pop] Het is echt opvallend dat er zo weinig van de reeds aangemelde kandidaten voor deze wedstrijd uit Vlaanderen komen. Daarom een warme oproep aan het Vlaamse aanstormende talent: meld je aan!
Dit gezegd zijnde: of Pink Velvet Paradox uit Vlaanderen of wallonië komt is ons onbekend, maar de muziek is knap. Ingehouden kracht in de song The Dragon, afwisselend ritme, interessante arrangementen.
https://soundcloud.com/pink-velvet-paradox/the-dragon
https://soundcloud.com/pink-velvet-paradox
http://euromusiccontest.com/pink-velvet-paradoxNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Teamwork is heel belangrijk: het geeft de vijand meer mensen om op te schieten.

-wijsheid-

 
De nieuwe oogst


   
POST EDITOR VOOR GOOGLE+
Chrome extensie

Deze extensie voor Chrome zet onderaan je postings op Google+ verschillende buttons om je tekst mooi vorm te geven. Er zijn ook tal van
symbolen die je automatisch in je posting kan invoegen.
http://chrome.google.com/webstore/detail/post-editor-for-google%20/canbakmdapinjpiabkbdgmpenllifmij


MUSICBOX: MUZIEK IN JE INBOX
Zou je graag twee keer per maand songs in je mailbox krijgen van ongebonden artiesten? Er zijn songs in vele genres, van hip hop tot jazz, en er is een heel lange lijst artiesten die eraan deelnemen. Zo leer je echt nieuw talent ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.strikingly.com/musicbox


DATABASE VAN DE GELEKTE NSA DOCUMENTEN
De ACLU universiteit heeft beslist om alle door Edward Snowden gelekte NSA documenten in een database te stoppen, die dan door het publiek doorzocht kan worden. Je kan zoeken op titel, categorie of inhoud. Maar denk nu niet dat je zomaar eventjes gewoon een trefwoord "Belgium" kan ingeven, of "Belgacom". Het vergt meer gespecialiseerd zoekwerk, doch een onderzoeker of journalist zal er zijn weg wel vinden.
[Taal: ENG]
https://www.aclu.org/nsa-documents-search


UNBLK: ANONIEM SURFEN

Na alle onthullingen over spionagepraktijken allerlei zijn veel gebruikers zich bewust geworden van de nood aan anoniem surfen. Virtuele private netwerken en proxies zijn dan ook enorm populair geworden. Tot die categorie behoort deze dienst: met Unblk kan je anoniem surfen, sites toch bezoeken die in jouw land geblokkeerd zijn, en webpagina's die je wil bezoeken versleutelen.
[Taal: ENG]
http://unblk.net/


PATATAP: ECHTE INTERACTIE
Wat zou je zeggen van een website waarbij je tijdens je bezoek met het indrukken van een toets allerlei effecten veroorzaakt? Deze site is echt wel leuk: druk toetsen in en zie wat er op het scherm gebeurt. Probeer zelfs eens teksten blind in te tikken, tot welke compositie dat leidt. En als je heel vlug typen kan, heb je een echt hip hop nummer!
[Taal: ENG]
http://www.patatap.com/


CAN I STREAM IT - HET NACHTMERRIE VAN DE TV-TOEKOMST
Een website die je eigenlijk een verschrikkelijk beeld van de toekomst geeft - een toekomst waarbij tientallen providers allerlei tv-programma's aanbieden, maar waarbij je nooit weet wie welke reeks of film brengt. Met als gevolg dat je dan op tientallen Netflixen, Hulu's, en co een abonnement moet nemen - en dan nog altijd afhankelijk bent van de kabel voor je rechtstreekse programma's...
In de VS bestaat er Can I Stream It, een website waar je de naam van een film of feuilleton kan invullen, en dan een lijstje krijgt met diensten waar je dat kan bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.canistream.it/


BOP.FM: MUZIEK AGGREGATOR

Een mooi idee: deze aggregator brengt muziek samen van verschillende diensten als Deezer, Spotify, Beats, Rdio, Soundcloud en YouTube. En je zou zelfs bij verschillende songs de regionale beperkingen kunnen omzeilen. Bovendien kan je met de PlayList Grabber niet alleen songs  maar ook volledige playlists importeren. De Zwitserland  van digitale muziek, zo noemt Make Use Of, dat ook een uitvoerige bespreking brengt van de dienst. Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/bop-fm-enhances-cross-platform-music-sharing-imported-playlists/
http://bop.fm/


DE NETTIES-NOMINATIES: CURSUS WEBSITE
Op deze website kan je je aanmelden voor een cursus website bouwen; je krijgt dan 6 afleveringen gratis opgestuurd per mail, maar wil je daarna nog meer, dan moet je het e-boek kopen van de auteur.
Commentaar van onze jury:
Peter: Duidelijke, eenvoudige lessen maar wel allemaal met de bedoeling dat je zijn boek gaat aanschaffen
Marijke: site waar je kunt inschrijven op gratis lessen, lijkt helaas wel wat op van die "word snel rijk" websites. Ik heb de eerste 2 lessen gekregen en je kan hier volgens mij inderdaad websites mee leren bouwen, dus het valt nog mee
Nancy: commerciële site en misleidend
Hilde: Alhoewel deze site me door verschillende bronnen aangeraden werd, vond ik het enkel een promo voor een boek; dan is Gratiscursus.be heel wat anders!
[Taal: NL]
https://www.cursuswebsitesbouwen.nl/


DE NETTIES-NOMINATIES: DIENSTPLICHTDOCUMENTEN

Een blog vol foto's uit de oude doos, die draaien rond de dienstplicht in Nederland. Wel wat ongeordend, en het duurt enorm lang om alle foto's te laden. Commentaar van de jury:
Eddy: Aardig, maar de meerwaarde ontgaat me.
Peter: Er zit historisch mooi materiaal tussen alleen erg jammer dat er niet de moeite word genomen om het in een goede website neer te zetten. Geen duidelijke structuur etc.
Marijke: idem als hierboven
Hilde: foto's, bijeengebracht. Het initiatief krijgt een 2 voor het inscannen van de foto's, maar er zit geen structuur is, geen commentaar, de foto's werden zelfs niet herleid tot dezelfde grootte, wat een enorm slordig geheel geeft.
[Taal: NL]
http://dienstplichtdocumenten.blogspot.nl/


DE NETTIES-NOMINATIES: DIENSTPLICHT
Deze website ligt in het verlengde van de vorige nominatie, ook weer foto's over dienstplicht. En het commentaar van de jury ligt in dezelfde lijn:
Eddy: poging om ludiek te doen , grappig maar geen meerwaarde
Peter: Meer dan wat nostalgische foto's is het niet, leuk als je daar daadwerkelijk gediend hebt maar verder geeft het niet veel info.
Marijke: ik snap hier niets van, voor de betreffende doelgroep zal het misschien meer zin hebben. Voor mij gewoon een lijst foto's.
Hilde: ongestructureerd, een samenraapsel van persoonlijke foto's, kris kras door elkaar gezet, zonder veel teksten of verklaringen
[Taal: NL]
http://dienstplicht.blogspot.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THOMAS GUDZOWATY

Deze man heeft een diploma rechten behaald aan de universiteit van Warschau. Een van zijn hobby's is humanistische fotografie, gegoten in de vorm van een foto-essay met zwart-wit foto's. Prachtig reeksen, superb vormgegeven. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.gudzowaty.com/#/essays/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AWEGIF
Deze site verzamelt de leukste GIF'jes - korte filmpjes met bewegende beelden. Zoals bijvoorbeeld twee wolfjes die op een trampoline spelen en eendjes die op de schuif-af zitten!
http://awegif.com/gif/6830
http://awegif.com/gif/6828
http://www.awegif.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOODLEGOD (GAME)
Een spelletje dat eerder leerrijk is dan gewoon spannend: je leert over de elementen, en door elementen te combineren (vuur, water, lucht, aarde) creëer je nieuwe elementen. In totaal moet je er 115 vinden.
[Taal: ENG]
http://home.scarlet.be/~bbonte/portal/doodlegod.html
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Google Play Store suggereert apps van je vrienden
http://www.belgiancowboys.be/web/people-sectie-google-play-store-toont-de-apps-van-vrienden/
- Momentum. Maak de begin tab in je browser interessanter
http://www.belgiancowboys.be/web/momentum-maak-de-begin-tab-je-b

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Nederland voert per direct downloadverbod in
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3632969/2014/04/10/Nederland-voert-per-direct-downloadverbod-in.dhtml
- 'Risico uitval draadloos netwerk in zorginstellingen onderschat'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3633074/2014/04/10/Risico-uitval-draadloos-netwerk-in-zorginstellingen-onderschat.dhtml

 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Telenet stopt ondersteuning voor eerste generatie digicorders en -boxen 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8046/Telenet-stopt-ondersteuning-voor-eerste-generatie-digicorders-en--boxen.html
- Designgeheimen Dyson onthuld in unieke tentoonstelling 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8045/Designgeheimen-Dyson-onthuld-in-unieke-tentoonstelling.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Exclusief partnership tussen Samsung en Deezer voor de lancering van de Galaxy S5
http://www.digimedia.be/News/nl/16280/exclusief-partnership-tussen-samsung-en-deezer-voor-de-lancering-van-de-galaxy-s5.html
- Ontdek de Top 100 van de Belgische start-ups
http://www.digimedia.be/News/nl/16281/ontdek-de-top-100-van-de-belgische-start-ups.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Download je Gmail of Google Kalender
http://computertaal.info/2014/04/09/download-je-gmail-google-kalender/
- Phishing: veilig bankieren
http://computertaal.info/2014/04/06/phishing-veilig-bankieren/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Wat betekent het downloadverbod? Vragen en antwoorden op een rij
http://tweakers.net/reviews/3499/wat-betekent-het-downloadverbod.html
- Deezer introduceert nieuwe gratis persoonlijke radiostations en OS X-app
http://tweakers.net/nieuws/95327/deezer-introduceert-nieuwe-gratis-persoonlijke-radiostations-en-os-x-app.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 'Belgische banken veilig voor Heartbleed-lek'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-banken-veilig-voor-heartbleed-lek/article-4000588469741.htm
- Hoe gevaarlijk is Windows XP vanaf nu?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-gevaarlijk-is-windows-xp-vanaf-nu/article-4000586341443.htm*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Populaire Parkmobile-app nu ook in België beschikbaar
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/populaire-parkmobile-app-nu-ook-in-belgie-beschikbaar
- Apple heeft dit jaar absurd veel producten in petto
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/apple-heeft-dit-jaar-absurd-veel-producten-in-petto*** WIJS

-Digitale transformatie
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/digitale-transformatie
- Wijs kreeg opnieuw het AnySurfer label. Maar hoe zit het in België met een toegankelijk web voor iedereen?
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/anysurfer-geeft-opnieuw-een-go-aan-wijs
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


IS EEN WINDOWS TABLET EEN VERSTANDIGE KEUZE? 2. AANSLUITMOGELIJKHEDEN

Eigenlijk mag je een Windows tablet beschouwen als een volwaardige PC, maar dan in een dunne tablet vorm. De meeste Windows tablets kunnen alles doen wat hun grote broertjes kunnen, inbegrepen allerlei randapparatuur aansluiten, zoals klaiver, muis, externe harde schijven, DVD drives.
Je kan zelfs een externe monitor aansluiten op je tablet, om zo een desktop te creëren. En vaak kan je zelfs je TV aansluiten. De meeste plug-and-play toestellen zal je via je tablet aan de praat krijgen.
http://www.zdnet.com/10-reasons-to-buy-a-windows-tablet-instead-of-the-ipad-or-android_p3-7000027316/#photo


IS EEN WINDOWS TABLET EEN VERSTANDIGE KEUZE? 3. DE UPDATES
Toen de eerste Windows 8 tablets uitkwamen, was het Windows 8 besturingssysteem nog niet echt op punt. Ondertussen zijn we al enkele updates verder, en is er heel wat verbeterd. En alhoewel de nieuwste update die deze dagen uitkomt, vooral verbeteringen bevat voor toestellen met muis en klavier, zouden ze ook het leven op een tablet met een aanraakscherm moeten verbeteren. Vooral wanneer je die tablet als hybride toestel gebruikt, dus zowel als tablet en als toestel met klavier.
http://www.zdnet.com/10-reasons-to-buy-a-windows-tablet-instead-of-the-ipad-or-android_p4-7000027316/#photo


IS EEN WINDOWS TABLET EEN VERSTANDIGE KEUZE? 4. HYBRIDE TOESTELLEN
Bij andere besturingssystemen kan je wel een extern klavier aansluiten op je tablet, maar weinige tablets zijn even echt hybride als een Windows tablet. Het ene moment heb je een tablet, en het andere koppel je het aan dock en heb je een volwaardige laptop.
Hierbij ontdekt de tablet zelf heel slim wanneer de tablet al dan niet aangesloten is op de dock, en zal het systeem altijd werken met de hardware die op dat moment voorhanden is. Bij de tablet mis je het klavier niet, bij de laptop-vorm merk je niet eens dat het scherm eigenlijk niet vast zit aan het onderstel.
Verschillende merken hebben vele goede aanbiedingen. Deze week bijvoorbeeld kon je bij Aldi een hybride toestel (notebook/tablet) kopen voor ... 399 euro. En dat is absoluut interessant.
http://www.zdnet.com/10-reasons-to-buy-a-windows-tablet-instead-of-the-ipad-or-android_p5-7000027316/#photo

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SLOW FEEDS: TRAGE BLOGS VERDRINKEN NIET
iOS - freeware
Wanneer je met een feedreader werkt, dan kan het gebeuren dat blogs die maar af en toe een posting brengen, helemaal bedorven worden onder berichten van andere blogs en nieuwssites die veel meer produceren. Deze tool belooft juist die "trage" feeds speciaal andacht te schenken, zodat zij toch komen bovendrijven.
http://itunes.apple.com/us/app/slow-feeds/id511900080


STREAMWRITER: MEERDERE STREAMS OPNEMEN

Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 2,6 MB - freeware
Met dit gratis programma kan je aparte songs van meerdere radiostations tegelijkertijd op, en slaat ze op als MP3-bestand.  Je moet de url van de radio opgeven, en dan wordt de stream opgenomen, waarbij elke song in een apart bestand opgeslagen wordt. En je kan dus streams van meerdere radio's tegelijk opnemen.
De software is in het Engels, maar een uitleg via een fotoreportage is in het Duits.
http://www.chip.de/bildergalerie/Radiostreams-aufnehmen-So-geht-s-mit-Streamwriter-Galerie_48510969.html
http://www.streamwriter.org/


CLASSIC SHELL 4.0.6
Windows 7/8 - 6,5 MB - freeware
Voor al wie niet zonder zijn klassieke Windows Start-knop kan (en reken ons ook maar tot deze categorie) is dit de oplossing. Je krijgt niet alleen de startknop, maar je kan ook kiezen tussen 2 menu's (XP en Windows 7). Bovendien gaat Windows bij het opstarten automatisch naar Desktop modus, en je hebt nog veel meer opties. Dit is voor ons een aanrader - gratis en zonder adware of spionageprogramma's bovendien.
http://www.classicshell.net/
http://www.chip.de/downloads/Classic-Shell_39396490.html


SYMBALOO VOOR WINDOWS 8


Windows 8 - freeware
Symbaloo bestaat al veel langer - eerst als gewone website voor in de browser, later als app voor Android en iPhone. En nu dus ook als app voor Windows 8 - PC, laptof of Surface. Met Symbaloo zet je al je favoriete websites op één pagina; met enkele kliks maak je zo een persoonlijke startpagina aan. Bovendien kan je ook RSS feeds toevoegen.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/symbaloo-for-windows/9d3e9024-bcb9-41b3-beb5-56431f812d58


SOUNDCHECK: GELUID TESTEN
Windows - freeware
Met deze app kan je de geluidskaart van je pc testen, maar ook je luidsprekers en je microfoon. Je kan ook controleren of je geluidskaart ook kan opnemen en geluid kan weergeven aan verschillende audio sample rates.
http://www.passmark.com/products/soundcheck.htm


WINDOWS 8.1 UPDATE
De update voor het Windows besturingssystem is nu uit, en Microsoft dringt aan dat iedereen met een Windows 8.1 systeem de Update zo snel mogelijk de update installeert. Daarbij wordt zelfs een beetje druk uitgeoefend: heb je op 13 mei de Update niet geïnstalleerd, dan zal je geen verdere updates ontvangen - die dag is immers de eerste zogenaamde "Patch Tuesday", de weekdag waarop Microsoft altijd zijn updates bundelt.
Dus: heb je een Windows 8.1 systeem, installeer dan zo snel mogelijk de Update. Zie je niet meteen de melding, ga dan naar je Controlepaneel, en kies daar Systeem en Veiligheid. Bij Windows Update kies je vervolgens Check for Updates. En ga dan even een koffietje halen, want je moet maar liefst meer dan 934 MB downloaden!
Meer info over de update bij Computerworld
http://www.computerworld.com/s/article/print/9247520/Microsoft_requires_migration_to_Windows_8.1_Update_within_5_weeksKLOUT: NIEUWE APP VOOR IOS

iOS - freeware
Klout ken je wellicht - dat is de dienst die jou een "klout-score" geeft, op basis van wat er in de sociale media gebeurt: heb je veel volgelingen, reageren die massaal wanneer jij iets zegt, enz. Maar de laatste tijd is Klout toch wel een beetje veranderd. Het is nu meer een reader voor sociaal nieuws, en Klout serveert jou ook nieuws waarvan de dienst verwacht dat jij het interessant gaat vinden. En als je dat dan deelt op de sociale netwerken, dan krijg je een hogere score. Een beetje chantage als je het ons vraagt, maar kom.
Nu is er een nieuwe app uit voor iOS, en de versie voor Android zou onderweg zijn. Bij WebProNews lees je een bespreking van de app, met een Vimeo-filmpje.
http://klout.com/
https://itunes.apple.com/app/klout-for-iphone/id517089691?ls=1&mt=8
http://www.webpronews.com/klout-launches-new-app-for-ios-android-on-the-way-2014-04


HEARTBLEED DETECTOR
Android - freeware
Met deze app kan je ontdekken of je getroffen bent door het lek in Open SSL, de zogenaamde Heartbleed bug. De app controleert welke versie van OpenSSL op je toestel gebruikt wordt. En als het een versie is die door de bug kwetsbaar geworden is, dan moet je je systeem updaten zodra de update beschikbaar is.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lookout.heartbleeddetector


VRIJDAG APP-DAG: PLUME
Android
Een mooie Twitter app, waarbij je aan bepaalde vrienden kleurtjes kan toewijzen in je tijdlijn. Bovendien ondersteunt de app verschillende accounts. Je kan bepaalde twitter gebruikers monddood maken maar ook bepaalde apps, en je kan posten naar Facebook en je tijdlijn bekijken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.levelup.touiteur
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zorg ervoor dat je even veel keren landt als je opstijgt.
-wijsheid-