netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
2/2/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 735 van 28/1/2012Gegroet lezer,

Het was me het weekje weer - heel wat gebeurtenissen. Niet zozeer nieuws over software of hardware, als wel beslissingen die (vaak boven ons hoofd) genomen zijn. Deze week leek Netties zelfs eerder een politiek e-zine, in plaats van een computer- en internetmagazine...
Wij hopen zo correct mogelijk over deze beslissingen te berichten, en de verschillende aspecten ervan te belichten. U mag ons altijd extra aanvullingen sturen, of ons uw mening hierover laten worden.

In dit voorwoord toch even een kleine huishoudelijke mededeling. Trouwe lezers wetn dat wij enkele weken geleden begonnen zijn met het toevoegen van witregels tussen de paragrafen van de artikels, dit om de leesbaarheid ervan te bevorderen. Enkele lezers hebben ons laten weten dat dit juist de leesbaarheid tegenwerkt, omdat er nu teveel witruimte is. Daarom in dit nummer de beide systemen onder elkaar gezet. Laat u ons weten wat voor u het gemakkelijkst leest? Alvast bedankt.

Snel aan uw leesvoer! Bij leven en welzijn tot volgende week, bij een nieuwe NeTTies.


Hilde

De resultaten van onze Netties-verkiezing zijn bekend. Lees hier wie de verkiezing won
:
http://www.netties.be/archief_edities/20111231_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE LANCEERT NIEUW INITIATIEF ROND ONDERWIJS 1: IBOOKS
Principe van digitale leerboeken prima. Maar waarom gesloten systeem?


Apple heeft verleden week op een persconferentie enkele nieuwe diensten onthuld die vooral betrekking hebben op het onderwijs.

Enerzijds wil Apple met iBooks2 het leerboek opnieuw uitvinden. Deze boeken, die je via de iBookstore zal kunnen kopen, zijn dynamisch en interactief - in die zin dat je diagrammen, animaties, foto's, video's kan oproepen. Het zou ook de prijs van het leerboek naar beneden moeten halen, want nu kost zo'n boek toch wel gemakkelijk 50 dollar waar de iPad versie ervoor stukken lager zou liggen - de meeste $14,99 of minder.

Deze aankondiging werd op heel wat kritiek en bedenkingen onthaald. Enerzijds is het systeem om gebruik te maken van leerboeken in digitale vorm wel interessant, omdat het milieuvriendelijk is, ook vriendelijk voor de arme rug van de student die niet meer zoveel boeken moet meesleuren. En als de prijs gedrukt kan worden, des te beter.

Anderzijds is het zo dat deze iBooks in een gesloten formaat gemaakt zijn, geen open ePub formaat bijvoorbeeld. Dat wil zeggen dat je deze boeken enkel kan openen op een iPad. Een toestel dat toch nog altijd 500 dollar kost, iets wat voor de meeste ouders toch nog altijd een te hoge prijs is. Tenzij Apple natuurlijk aan alle scholen gratis iPads schenken wil, is het ondenkbaar dat een school alle leerlingen kan verplichten om in de toekomst gebruik te maken van iBooks. Die zouden in een open formaat gemaakt moeten zijn, zodat ook studenten die bijvoorbeeld op de niet-iPad, op de dekstop bijvoorbeeld, in een gewone browser, kunnen openen, en hij er dan hetzelfde uitziet.

Er is nog een punt van kritiek. De boeken zijn wel interactief als het op het oproepen van multimedia aankomt, maar niet interactief op de moderne manier, dat wil zeggen: delen. Sommigen noemen het zelfs een ervaring die doet denken aan de oude cd-rom. Je kan geen externe content oproepen, je kan geen notities toevoegen tenzij voor jezelf. Een écht interactief boek, waarbij jij de commentaren kan lezen van een ander, en er eventueel op reageren, dat zou pas knap zijn.

Bij Apple vind je een filmpje (1) dat dit nieuwe iBook moet voorstellen. Wat mij persoonlijk daarbij opvalt, is dat het een kijk-boek is, geen doe-boek. Ja, je kan annotaties maken, je kan met de bekende knijpbeweging in- en uitzoomen op filmpjes of foto's. Maar ik zie nog altijd jongeren die met één vingertje (want in de andere hand houden ze de tablet vast) tikken op een aanraakklavier. Noem me ouderwets, maar ik hou van mijn beide handen op het fysieke klavier, waardoor je snel tekst kan intikken. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

O.a. Gigaom heeft een artikel waarin de vraag gesteld wordt of we echt wel willen dat leerboeken voortaan in de ommuurde tuin van Apple thuishoren (2)

Er is trouwens nog een praktisch probleem met deze iBooks, zoals Business Insider (3) opmerkt. Een iBook zal ongeveer 1,5 tot 2 GB groot zijn. De goedkoopste iPad heeft 16 GB opslagruimte. Een student heeft een leerboek nodig voor elke cursus, vooral in de hogere graden. Zijn iPad zal nauwelijks voldoende ruimte hebben voor deze iBooks, plus de eigen muziek- en filmbestanden...
http://www.apple.com/education/#video-textbooks
http://gigaom.com/2012/01/19/do-we-want-textbooks-to-live-in-apples-walled-garden/
http://www.businessinsider.com/apples-big-plan-to-revolutionize-the-textbook-stinks-2012-1?op=1
http://www.apple.com/education/ibooks-textbooks/


APPLE LANCEERT NIEUW INITIATIEF ROND ONDERWIJS 2: AUTHOR
Zelf publicerende auteur wordt wel afhankelijk van Apple


Een tweede luik van het onderwijs-initiatief van Apple is iBooks Author,(1) een toepassing voor de Mac. Het is de bedoeling dat auteurs gemakkelijk interactieve boeken kunnen aanmaken, en die dan in de iBookstore publiceren. Daarbij moet je dus niet enkel aan geleerden en professoren denken, maar ook aan "gewone" leraars, die voor hun lessen bepaald materiaal willen aanmaken - dat natuurlijk wel binnen de lespaketten moet passen.

De app is een WYSIWYG (what you see is what you get) tool, waarmee het heel gemakkelijk is om tekst, afbeeldingen en video met klikken en verslepen in een mooie lay-out te krijgen. Je kan interactieve galerijen en 3D objecten aanmaken, er is ondersteuning voor HTML5 widgets en voor Keynote presentaties. Bij TheNextWeb vind je een bespreking (2).

Er zitten echter enkele adders onder het gras bij deze tool. Ed Bott van ZDNet (3)las namelijk heel zorgvuldig de EULA (gebruiksvoorwaarden) na van de tool, en kwam tot enkele opmerkelijke vaststellingen. Het probleem ligt bij de verspreiding van het boek. Wil je het gratis weggeven, dan is er geen probleem, dan kan je het boek verspreiden via alle mogelijke kanalen. Maar wil je er geld voor vragen, dan mag je dit enkel via de iBookStore. Maar dan komt er een tweede obstakel: om tot de iBookstore toegelaten te worden, moet het boek goedgekeurd worden door Apple.

Wat A. wil zeggen dat jij jouw boek, als het niet goedgekeurd wordt door Apple, via geen enkel ander kanaal mag verspreiden, en B. dat Apple in de toekomst bepaalt hoe de leerboeken er gaan uitzien.

Bevreemdend, niet?
http://www.apple.com/ibooks-author/
http://thenextweb.com/apple/2012/01/19/an-in-depth-review-of-ibooks-author/
http://www.zdnet.com/blog/bott/apples-mind-bogglingly-greedy-and-evil-license-agreement/4360


APPLE LANCEERT NIEUW INITIATIEF ROND ONDERWIJS 3: ITUNES U
Een cursus in een app.


Het derde luik van de onderwijs-aankondiging van Apple draait rond een tool die al langer bestond: iTunes U. Tot nu toe was dat een onderdeel van de iTunes store, die dan verwees naar cursussen die je online vinden kan. Vergelijk het een beetje met podcasts: ook die kan je via je iTunes volgen en downloaden, alhoewel die op een externe (niet Apple) server staan.

Toen Apple met zijn iTunes U van start ging, en verschillende universiteiten hun cursussen exclusief via deze tool gingen aanbieden, klonk bij verschillende waarnemers toch een waarschuwende stem. Opnieuw luidde het: blijf open, bind je niet aan één bepaalde aanbieder. Want deze cursussen waren enkel te vinden via een itunes-link, en moesten dus geopend worden via iTunes, in tegenstelling tot een gewone http:// link. Met andere woorden: je was verplicht om iTunes te installeren, om deze cursussen te kunnen volgen.

Nu zijn deze iTunes U cursussen van onderdeel van de iTunes store omgevormd tot een app voor iPad of iPod. Wat dus nog meer gesloten is dan voorheen, want toen kon je tenminste nog, als je geen Apple computer of iPad/iPod had, de cursussen oproepen via iTunes op je Windows computer. Even moesten we toch slikken toen we dit lazen, want dit lijkt ons onbegrijpelijk - hopelijk hebben wij dit verkeerd begrepen, en zullen de iTUnes U cursussen nog altijd via externe bronnen toegankelijk blijven. Alhoewel een onderdeel van de Apple aankondiging ons het ergste doet bevroeden: "*Some content is available only for iPad."

Aan Apple om ons gerust te stellen...

Meer over iTunes U bij Apple zelf. (1). Ars Technica heeft een uitgebreide bespreking van de tool (2)
http://www.apple.com/education/itunes-u/
http://arstechnica.com/apple/news/2012/01/punched-up-lectures-hands-on-with-the-new-itunes-u-app-for-ios.ars


MEGAUPLOAD UIT DE LUCHT: ENKELE NABESCHOUWINGEN
De aanklacht van dichtbij bekeken


Bij het begin van dit artikel willen we toch nog eens, voor alle duidelijkheid, beklemtonen dat wij tegen het illegaal kopiëren van bestanden zijn, vooral dan tegen geldgewin. Er bestaan voldoende legale alternatieven, vooral voor muziek (denk maar aan gratis download muziekdiensten zoals Jamendo, of goedkope streamingdiensten zoals Spotify), om het spel netjes te spelen. Voor films bestaan die alternatieven niet, maar dit terzijde.

Dat wij vragen stellen bij het uit de lucht halen van Megaupload heeft dan ook niets te maken met het goedkeuren van illegale praktijken - integendeel:het lijkt erop dat wat hier gedaan werd door de Amerikaanse overheid, zelf illegaal is. De site Techdirt kon de aanklacht inkijken, en heeft enkele opmerkingen, die wij hier graag overnemen.

Om te beginnen de aanklacht tegen MegaUpload. Daar staat expliciet in dat de site geen zoekmachine heeft - terwijl dat notabene bij andere sites juist het argument was waarop het "aanzetten tot illegale daden" gestoeld was. Nu noemt de aanklacht juist het ontbreken van die zoekmachine een "samenzwering". Begrijpe wie begrijpen kan.

Verder grijpt de aanklacht het feit dat bestanden verwijderd worden, indien zij niet gedownload zijn na een bepaalde tijd, aan als een argument dat MegaUpload dus niet gebruikt kan worden als back-up op lange termijn. Wat veronderstelt dat  het maken van een back-up het enige doel kan zijn voor een cyberlocket, een persoonlijk opslagplekje in de cloud. Het oorspronlijke doel van MegaUpload, en waarvoor het veel gebruikt wordt, is het verdelen van grote bestanden op korte termijn. Dat de bestanden verwijderd worden na een tijdje, is zelfs een belangrijke functie van het legale aspect van de site.

Het artikel haalt nog enkele andere punten in de aanklacht aan, en bespreekt in alle eerlijkheid ook de punten waar Megaupload mogelijk in de fout gegaan is, maar waar het geen of weinig kans kreeg om zicht te verdedigen. Lees het artikel, en ook de commentaren. Interessante lectuur, om over na te denken.
http://www.techdirt.com/articles/20120120/00373617487/megaupload-details-raise-significant-concerns-about-what-doj-considers-evidence-criminal-behavior.shtml


MEGAUPLOAD UIT DE LUCHT: DE GEVOLGEN
Andere sites passen beleid aan


Dat MegaUppload uit de lucht gehaald werd, heeft alvast andere sites aan het denken gezet. Indien het FBI haar tentakels zover kan laten reiken, tot in Nieuw-Zeeland, waar de servers van de site gevestigd waren, en tot in Hong Kong, waar voor 39 miljoen dollar aan eigendommen van Megaupolad in beslag genomen werden door de douane (1), dan is het tijd voor andere filesharing sites om even na te denken waar zij staan.

En de nodige actie te ondernemen. Zo heeft een andere populaire site, Uploaded.to, de toegang tot bezoekers uit de VS afgesloten. Het bericht hierover bij TorrentFreak lokte alvast de nodige commentaren (2)

Een andere dienst waar je opslagruimte in de cloud kreeg, Filesonic, heeft de gebruiksvoorwaarden van zijn cyberlocker aangepast. Gedaan met het delen van bestanden - gebruikers hebben voortaan enkel nog toegang tot de bestanden die ze zelf geüpload hebben. Deze dienst had bovendien een soort beloningssysteem, waarbij degene die een bestand geüpload had, punten verdiende naargelang het aantal keren dat zijn bestand gedownload werd. Die punten konden dan in geld omgezet worden. En wellicht is het dat aspect waarvan de beheerders van de site menen dat het door justitie als aanzetten tot piraterij beschouwd kan worden (3)

Is er dan geen enkele plek op het internet meer waar je bestanden (liefst legaal!) kan delen met anderen? Jawel. Het Franstalige blog Korben heeft de alternatieven netjes op een rij gezet. (4). Maar wat je ook doet met die sites, hou het netjes!

Laatste update: steeds meer cyberlocker diensten volgen het voorbeeld van Filesonic, en verbieden het downloaden van bestanden door derden. Torrentfreak heeft een overzicht. (5)
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424052970204301404577174362457114578-lMyQjAxMTAyMDIwMjEyNDIyWj.html
http://torrentfreak.com/uploaded-to-blocks-us-visitors-120121/
http://torrentfreak.com/filesonic-kills-file-sharing-after-megaupload-arrests-120122/
http://korben.info/remplacer-megaupload.html
http://torrentfreak.com/cyberlocker-ecosystem-shocked-as-big-players-take-drastic-action-120123/


GOOGLE+: VRAAG HET AAN JE VRIENDEN
Sociale vraag- en antwoorddienst


Het feit dat Google de informatie op de Google+ accounts verweven heeft met de gewone zoekresultaten van de Google zoekmachine, is iets wat niet iederen kan bekoren. Verleden week schreven wij het al dat vooral het zoeken naar afbeeldingen tot onthutsende resultaten kan leiden.

Maar toch kan dit gepersonaliseerde zoeken zijn pluspunten hebben - vooral op de manier waarop Google het nu aan het implementeren is, met een nieuwe tool: Ask Your Friends (TM).  Dat is een nieuwe tool die Google als experiment bij een aantal (power) gebruikers aan het invoeren is. Daarbij kan je dus, als je niet het gewenste antwoord gevonden hebt in de resultaten die Google je gegeven heeft, de vraag aan je Google+ vrienden stellen.

Bij Danny Sullivan van Search Engine Land vind je een afbeelding van hoe dit tewerk gaat. Google zelf heeft er niet al te veel ruchtbaarheid aan gegeven. Is het omdat dit nog maar een experiment is? Of is het omdat Google eigenlijk nog altijd blijft hopen dat de resultaten die het zelf biedt, veel gerichter zijn dan wat jouw vrienden ook kunnen geven?

Meer bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/googles-social-qa-search-ask-google-friends-from-google-results-2012-01
http://searchengineland.com/ask-on-google-links-appearing-in-googles-search-results-108787


WAAROM IS SOPA NOG NODIG ALS MEGAUPLOAD UIT DE LUCHT GEHAALD KON WORDEN?
Muziekindustrie wil echter nog strengere maatregelen


Gisteren schoven wij al enkele aspecten naar voor van de affaire MegaUpload. De meeste media maken zich gemakkelijk ervan af, door zich op de affaire van Kim Dotcom te concentreren. Deze patserige man, die naar het schijnt ooit in ons land opgepakt zou zijn voor een Gumball race, wordt als symbool gebruikt van het "kwade" van het ruilen van bestanden. Hij zou rijk geworden op rug van de arme artiesten, en de goedgelovige file-sharers zijn degenen die dit mogelijk gemaakt hebben, zo wordt het voorgesteld.

Welnu, dat rijk worden valt nogal mee. Want volgens onze bronnen verdien je niet echt veel door zulke diensten aan te bieden. 150 miljoen dollar werd er binnengehaald aan betalende abonnementen in 7 jaar tijd, en 25 miljoen dollar aan reclame. Daarvan moesten wel de 525 servers betaald worden die in de VS staan, en de servers in Nederland en Frankijk (630 in totaal). (1)

Alhoewel de schijnwerpers gezet worden op de muziekindustrie, die voorgesteld wordt als de grote drijvende kracht achter deze raid, is het al lang niet meer muziek die het meest "verhandeld" wordt op sites zoals MegaUpload. Neen, het zijn films en tv-series. Een studie verleden week, over de wijze waarop personeel de bandbreedte op het werk verspilde, toonde dit nogmaals aan (2). Tegenwoordig heb je zoveel legale alternatieven, streamers zoals Spotify en co, dat het echt niet meer de moeite is om illegaal te gaan voor je muziek. De muziekindustrie doet het trouwens goed, en kon verleden jaar uitstekende resultaten voorleggen, zo lees je bij Ars Technica (3). En toch vindt het IFPI dat de strijd tegen piraterij opgedreven moet worden. Er is meer muziek verkocht, en toevallig valt dat samen met de invoering van hardere maatregelen tegen piraterij. Het oorzakelijk verband is niet aangetoond, de twee gebeurtenissen kunnen zelfs los staan van elkaar, want misschien kopen de mensen nu meer muziek online omdat ze het systeem gewend raken. Maar voor het IFPI staat dat oorzakelijk verband, zonder boe of ba, gewoon vast. En dus moet er een SOPA+ komen, nog strengere wetten om piraterij tegen te komen. Het IFPI heeft een heel verlanglijstje bekend gemaakt, waarop onder andere een gradueel respons  à la Hadopi voorkomen, het blokkeren van sites, het voorrang geven aan bepaalde links, en meer.

Je kan je echter afvragen of zulke SOPA wetten eigenlijk nog wel nodig zijn, indien een site zoals MegaUpload onder de bestaande wetten al aangepakt kan worden - met aanklachten die flink rammelen, zoals Techdirt gisteren al aantoonde. Ars Technica stelt deze vraag, en gaat het antwoord na (4)

En tot slot nog dit: de losvaste hackersgroep Anonymous is al druk bezig met het oprichten van een nieuwe file-sharing dienst, die deze keer AnonyUpload heten zal (5). En sommige bronnen menen dat er een heel andere verklaring is voor de inval bij MegaUpload (6)
http://www.digimedia.be/News/nl/11096/megaupload-een-schokgolf-op-het-web.html
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=15970
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/after-terrific-year-music-biz-demands-that-world-adopt-sopa-plus.ars
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/if-the-feds-can-shut-down-megaupload-why-do-they-need-sopa.ars
http://www.theage.com.au/it-pro/security-it/anonyupload-faceless-group-steps-in-after-kim-dotcoms-arrest-20120124-1qewy.html
http://www.techmeme.com/120124/p30#a120124p30


GOOGLE: OVER PSEUDONIEMEN EN LEESTEKENS
Pseudoniemen toegelaten, maar niet aangemoedigd


Toen Google zijn sociale netwerk Google+ uitrolde, gebeurde dit op basis van de Gmail accounts. Met dit verschil dat je voor Gmail wél een pseudoniem kon gebruiken, maar voor Google+ niet. Tech bloggers zoals Scoble, die algemeen bekend staat als Scoblizer, mochten hun 'nom de plume' niet voeren op Google+, je moest je echte voornaam en familienaam gebruiken. Velen namen deze zachte dwang van Google om je anonimiteit op het web op te geven, erg kwalijk.

Nu heeft Google dan aangekondigd dat het toch mogelijk wordt om een pseudoniem te gebruiken. Maar het maakt het je niet gemakkelijk om dat te doen - er worden tal van voorwaarden gesteld. Zo moet de naam reeds "gevestigd" (established) zijn, en moet je met identiteitspapieren kunnen bewijzen dat jij wel "the real stuff" bent. Google maakt het dus zo moeilijk om dat pseudoniem te voeren, dat het eigenlijk duidelijk is dat het die pseudoniemen liever niet heeft. Bye bye anonimiteit dus. (1)

Het Google+ sociale netwerk is trouwens toch niet zo populair als Google zelf gewild had. Sommigen zweren erbij, en zeggen dat het de beste manier is om diepgaande discussies te voeren. Anderen vinden het maar niks, en blijven bij hun Facebook of Twitter. Google ziet met lede ogen hoe die andere sociale netwerken een veel groter ledenaantal hebben. En het heeft daarom een slim kneepje uitgehaald. Bij een persconferentie verleden week kondigde het vol trots aan dat het 90 miljoen gebruikers heeft, dubbel van wat het drie maand geleden had. Meer nog: 69% daarvan is elke dag actief, en 80% elke week.

het vergat daarbij wel te zeggen dat die gebruikers daarom niet actief zijn op Google+. Elke actie in een van de Google-pijlers werd namelijk meegeteld voor deze cijfers, elke aanmelding op Gmail, elk gebruik van Google Docs enz. Toen Google daarop gewezen werd, schermde het met de uitleg dat dit eigenlijk geen belang heeft, want dat al die diensten zo nauw verweven worden met Google+ (denk maar aan de persoonlijke search Google+ search your world). Met andere woorden: of je het wil of niet, Google Plus zal overal zijn waar je op een Google-webdienst komt. (2)

En dan nog even dit. Google heeft de woede van vele zoekers op zijn hals gehaald door de betekenis van het plus-teken (+) in zoektermen te wijzigen, door het op te eisen als een symbool dat naar antwoorden op Google+ verwijst. Nu heeft Google een nieuwigheid aangekondigd voor de andere leestekens. Waar de zoekindex van Google in het verleden geen rekening hield met leestekens, omdat dit de index te uitgebreid zou maken, heeft Google dat nu veranderd. Voortaan kan je ook zoeken op leestekens, en andere symbolen. (3)
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/01/google-pseudonym-policy-lets-google-reject-names-that-arent-established.ars
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/01/google-doubles-plus-membership-with-brute-force-signup-process.ars
http://searchengineland.com/google-search-showing-results-for-punctuation-marks-109038


TWITTER VERWERFT ANTIMALWARE BEDRIJF DASIENT
Bescherming zal binnenkort ook in Twitter opgenomen worden

Een van de problemen bij Twitter is nog altijd het feit dat url's of webadressen, omwille van het maximum van 140 karakters dat een boodschap mag hebben, nog altijd verkort moeten worden en de gebruiker niet weet waarop hij klikt. De vorige versie van Tweetdeck gaf je, indien je het activeerde, wel demogelijkheid om eerst de volledige versie te zien van een verkort url, maar in de nieuwe versie vonden wij deze optie niet meteen terug.

Daarom is de aankondiging die deze week op het web verscheen wel een slimme zet: Twitter heeft het bedrijf Dasient gekocht, een beveiligingsbedrijf gespecialiseerd in cloud gebaseerde bescherming en antimalware technologie. Het bedrijf scant webadressen (url's of uniform resource locators) en websites af om te zien of er schadelijke content aanwezig is. De laatste tijd heeft Dasient haar diensten vooral aangeboen aan adverteernetwerken en uitgevers, om hen te beschermen tegen schdelijke advertenties.

Het kopen van Dasient, en het wellicht binnenkort integreren van diens diensten in het Twitter-aanbod, is dus niet alleen bedoeld om de gebruiker te beschermen tegen malware, maar (en wie weet wel: vooral) als een stap in de voorbereiding op het verwerken van advertenties in de Twitter-tijdlijn.

Meer bij ComputerWorld en Dasient zelf.
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=8AA3B1AA-FE96-2C20-EA8CE842BD4CA6A2
http://blog.dasient.com/2012/01/dasient-has-been-acquired-by-twitter.html


GOOGLE STEEDS MEER ONDER VUUR
Search Plus Your World zou ten koste van het zoekresultaat gaan
De beslissing om Google Plus het centrale punt te maken van de hele verdere Google strategie, en in alle andere pijlers te verwerken, stuit op steeds meer kritiek. Zoeken mag best wat persoonlijker worden, maar dat Google zich daarbij beperkt tot het eigen sciale netwerk Google+, dat voortrekt ten koste van Facebook en Co, ligt bij velen gevoelig.
Verleden week hebben de andere sociale netwerken op een heel creatieve manier wraak genomen: er werd een "Don't be evil" bookmarklet (1) uitgebracht. Zoals je weet is een bookmarklet een kleine knop die je naar je knoppenbalk van je browser kan slepen. Kom je op een pagina, en druk je dan op die knop, dan wordt een bepaald script uitgevoerd. Bij deze bookmarklet worden met name de resultaten gewijzigd die Google normalerwijze enkel haalt bij Google Plus, te weten de People & Pages resultaten, de Google+ Sitelinks, en de Google+ suggesties in Autocomplet. (2)
Waarnemers twijfelen aan de beslissing van Larry Page, baas van Google, om voluit voor Google+ te gaan. Zij vrezen dat het een persoonlijke ambitie is van Page, om Facebook de loef af te steken en meer gebruikers te hebben dan dat andere sociale netwerk, maar dat hij daarbij de kernbusiness van Google, het zoeken, aan het kapot maken is. De relevantie van de zoekresultaten, iets waarop je tot nu altijd kon rekenen, is aan het verdwijnen. Of, zoals dit artikel bij Pandodaily het zegt: sociale data kunnen en zullen wel degelijk een positieve rol spelen bij het zoeken, maar Google verknoeit het doordat het zijn _eigen_ sociale data wil gebruiken, in plaats van die bij alle mogelijke bronnen te betrekken. Interessante discussies hierover bij Pandodaily (3), GigaOm (4), Battellemedia (5)
http://www.focusontheuser.org/
http://searchengineland.com/dont-be-evil-tool-google-108971
http://pandodaily.com/2012/01/23/googles-real-problem/
http://gigaom.com/2012/01/23/facebook-picks-fight-with-google-over-who-is-more-evil/
http://battellemedia.com/archives/2012/01/facebook-to-google-dont-be-evil-focus-on-the-user.php
http://battellemedia.com/archives/2012/01/facebook-to-google-dont-be-evil-focus-on-the-user.php


GOOGLE WIJZIGT PRIVACY BELEID...
... en je krijgt geen opt-out!

De digitale inkt van het vorige artikel was nog niet droog, bij wijze van spreken, of er viel al een nieuwe melding binnen over Google, een bericht dat zeker en vast voor controverse zal stuiten.
Google heeft namelijk aangekondigd dat het de activiteiten van de gebruikers doorheen zo goed als al haar sites zal volgen, zoals YouTube, Gmail, de zoekmachine. Die data had het natuurlijk al, maar voortaan zullen die data ook bijeengevoegd worden, zodat er een vollediger portret ontstaat van de gebruiker.
De wijziging in het beleid treedt op 1 maart in werking. En het bijzondere eraan is dat je niet de kans krijgt om te ontsnappen aan deze versmelting: er is geen opt-out optie. Een lacune die zeker en vast ervoor zal zorgen dat de overheidsinstanties (in de VS, maar vooral in Europa) zich met deze maatregel gaan bemoeien.(1).
Het meest cynische aan de aankondiging is dat, zoals Washington Post het zegt, deze maatregel nodig is. Niet om je beter te helpen zoeken, maar om je advertenties te bezorgen die beter op jouw voorkeuren afgestemd zijn. Maar gelukkig wordt daaraan toegevoegd: "ook de gebruiker zou profijt hebben bij deze maatregel", doordat Google voortaan weet dat, waneer je gaat zoeken op "jaguar" als autoliefhebber de auto bedoelt, of als dierenliefhebber het dier bedoelt.
De beslissing heeft wel één groot voordeel: de nieuwe privacyvoorwaarden van Google zijn herleid van de 60 vroeger, tot slechts één, die in duidelijke woorden opgesteld is die zelfs je grootvader begrijpen zou.(2)(3)
Het blijkt ondertussen dat Larry Page met zijn Search Plus Your World (SPYW) ook binnen het bedrijf tegenkanting krijgt. Maar volgens de website PandoDaily zou hij op een personeelsvergadering tegen zijn medewerkers ronduit gezegd hebben: "Dit is de richting die we uitgaan: een enkel unified, mooi product doorheen alles. En als je dat niet ziet zitten, dan zou je waarschijnlijk ergens anders meoten werken". En blijkbaar zijn verschillende medewerkers, nog volgens datzelfde artiel, dat net aan het doen: op zoek gegaan naar ander werk, omdat zij gegeneerd en ongelukkig zijn.(4)
http://www.washingtonpost.com/business/technology/google-tracks-consumers-across-products-users-cant-opt-out/2012/01/24/gIQArgJHOQ_story.html
http://www.webpronews.com/your-grandmother-will-love-googles-new-policy-terms-2012-01
http://marketingland.com/google-terms-of-service-privacy-policy-4293
http://www.webpronews.com/search-plus-your-world-page-reportedly-tells-googlers-to-work-elsewhere-if-they-dont-like-it-2012-01
http://pandodaily.com/2012/01/24/larry-page-to-googlers-if-you-dont-get-spyw-work-somewhere-else/


KOBO TREKT NAAR DE NEDERLANDSTALIGE MARKT
Fabrikant van bookreaders slaat handen in een met twee uitgevers

Een ander onderwerp, want even zijn we Google beu. Een onderwerp dat geografisch wat dichter bij huis ligt, want het betreft de Nederlandse (en dus ook de Vlaamse) markt.
Wie e-readers zegt, denkt daarbij in de eerste plaats aan de Kindle van Amazon, en de Nook van Barnes & Noble. Maar er bestaan natuurlijk meer fabrikanten, en één daarvan, de Canadese Kobo, wil nu niet alleen zijn toestel aan de Nederlandse klanten slijten, maar opent ook een digitale boekenwinkel. Daarvoor zal samengewerkt worden met Libris en Blz., buiten het eigen aanbod natuurlijk. In totaal zouden er meer dan 2,5 miljoen e-boeken op de digitale boekenplanken komen te staan, wanneer de digitale boekenwinkel volgende maand zijn deuren opent.
De e-reder zelf, de Kobo Touch, zal je eveneens in een aantal winkels van Libris en Blz. kunnen aankopen, aan de prijs van 129 euro. Het bedrijf heeft ook een aantal apps voor smartphones en tablets. Meer bij Twinkle (1) en eRaders.nl
http://www.kobobooks.com/welkomlibrisblz
http://www.ereaders.nl/24011201_kobo_lanceert_in_nederland


EUROPA SLEUTELT AAN DE WETTEN OP DE PRIVACY
Het recht om vergeten te worden zou een onderdeel worden

De Europese burger kan toch zeker in verhouding met de Amerikaanse burger, genieten van wetten die zijn privacy beschermen. Zo kunnen organisaties data enkel verwerken met de toestemming van de burger, en onder bepaalde voorwaarden.  Organisaties moeten ervoor zorgen dat de data up-to-date zijn, en de persoonlijke data mogen niet langer bijgehouden worden dan nodig is voor het uitvoeren van de taak waarvoor de data verzameld werden. De gegevens moeten ook op een beveiligde manier bewaard worden, enz. Dit alles is vastgelegd in de Data  Protection richtlijn uit 1995.
Europees Commissaries van Justitie Viviane Reding wil die wetten nu aanscherpen. De bedoeling is dat het enerzijds gemakkelijker vor bedrijven en overheden zijn om deze wetten na te leven, maar dat anderzijds de online privacy beter beschermd wordt. De 1995 wetten dateren immers van een tijdperk toen het internet nog niet zo ingeburgerd was - in 1995 was slechts 1% van de Europeanen online. Zo wil zij dat de internaut zijn data niet alleen kan inzien, maar kan overzetten van de ene aanbieder van diensten naar de andere. Burgers zullen ook hun expliciete toestemming moeten geven vooraleer bedrijven hun data kunnen verwerken - een veronderstelling van die toestemming (stilzwijgende toestemming) wordt niet meer aanvaard. Systemen zullen standaard ook als privaat ingesteld moeten zijn. En, heel belangrijk, bedrijven zijn verplicht om het onmiddellijk (binnen de 24u) te melden wanneer er een beveiligingslek ontstaan is waardoor de gegevens van de gebruiker gecompromitteerd zijn - iets waartegen tal van bedrijven zondigen, omdat zij liever niet toegeven dat ze laks of onvoorzichtig geweest zijn, en het vertrouwen van de gebruiker niet willen verliezen.
En er komt ook een soort recht om vergeten te worden. Gegevens over jou die niet juist zijn, moeten gecorrigeerd worden. en zelfs als de over jou opgeslagen gegevens correct zijn, zou je het recht hebben om die te laten wissen, als er geen reden meer bestaat om die data nog bij te houden.
Prima voor de burger. Maar waar zitten dan de besparingen voor de bedrijven die Reding aankondigt? Wel, dat zou gewoon komen doordat de lidstaten nu allemaal hun eigen setje regels hebben, en het voor bedrijven moeilijk is door die administratieve rompslomp om zich voor elk land apart in regel te stellen. Deze nieuwe,uniforme richtlijn, die in de 27 lidstaten zou tellen, moet dat probleem oplossen.
Meer hierover bij Ars Technica, Computerworld, WebProNews
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/eu-proposes-a-right-to-be-forgotten.ars
http://www.computerworld.com/s/article/print/9223705/_Net_users_to_get_new_rights_under_EU_data_protection_proposals
http://www.webpronews.com/eus-privacy-laws-will-affect-u-s-companies-too-2012-01


GEBRUIK JE PCANYWHERE? DOE HET NIET
Symantec adviseert gebruikers om software uit te schakelen
Verleden week hadden wij het al over een erg pijnlijke toegeving die beveiligingsbedrijf Symantec moest doen: onverlaten waren er namelijk in geslaagd om de broncode van verschillende producten te stelen. Een van die producten was pcAnywhere, een software waarmee je vanop afstand in je eigen computer kan inloggen en hem zo vanop afstand kan bedienen, net alsof je achter die computer zat.
Dat hackers de broncode van dit product in handen hebben, houdt natuurlijk een groot gevaar in: dat zij hiervan gebruik gaan maken om zich toegang te banen tot jouw computer. Symantec heeft nu gebruikers van deze software aangeraden om die niet meer te gebruiken, tot er een update uit is die het risico op een hack uitschakelt.
Een moedige beslissing, want als beveiligingsbedrijf zeg je dat niet zomaar tegen je gebruikers. Het bewijst dat Symantec het belang van de gebruikers voorop stelt, heel correct. Maar anderzijds zal de aandachtige lezer, die naar het bericht bij Reuters kijkt waarop dit artikel gebaseerd is(1), daar lezen dat de diefstal gebeurde in... 2006. En nu pas aan het licht kwam. Wat de hele zaak nog pijnlijker maakt... Meer bij Ars Technica (2)
http://www.reuters.com/article/2012/01/25/us-symantec-hacking-idUSTRE80O1UY20120125
http://arstechnica.com/business/news/2012/01/symantec-says-anonymous-stole-source-code-tells-customers-to-disable-security-product.ars


EUROPA TEKENT ACTA
Democratie weer buiten spel gezet... of toch nog een kans?

In het verleden heeft onze redactie het vaak gehad over ACTA, het Anti Conterfeit Trade Agreement. Dat is een handelsovereenkomst die de belangen van auteursrechtebbenden wil beschermen, met andere woorden: namaak wil tegengaan. Namaak van fysieke goederen (handtassen en kledij van bepaalde merken, namaak medicijnen, ...) maar ook van intellectuele goederen (muziek en films). zoals je echter al vermoeden kan, zijn het de platen- en filmindustrie die het meeste lobbyen om deze handelsovereenkomst erdoor te krijgen.
Het meest ergerlijke aan de hele affaire is dat alle onderhandelingen in het hoogste geheim verlopen zijn, zonder democratische stemming in het Europees parlement. Dat kan, omdat het geen wet is, maar een handelsovereenkomst, zo heet het.
In Europa zelf is er weinig ruchtbaarheid gegeven aan ACTA. Slechts in sommige kringen, zoals het Franse La Quadrature du Net, werd aandacht geschonken aan de gevaren van ACTA. En ja, zonder onszelf te willen ophemelen, heeft onze redactie een bescheiden poging gedaan om aan de alarmbel te trekken. Maar dat alles mag niet baten: wanneer lobbyisten aan het werk zijn, dan mag je er donder op zeggen dat bepaalde wetten of akkoorden er komen.
En dus heeft vandaag, donderdag, de EU en haar 22 lidstaten ACTA ondertekend. Eerder hadden al Australië, Canada, Japan, Zuid-Korea, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore en de VS ACTA getekend, dat nie zozeer een handelsovereenkomst is, als wel een nieuwe wet op de auteursrechten.
Is ACTA nu definitief ingevoerd? Volgens sommige bronnen is er nog hoop. Enkele landen moeten ACTA nog tekenen, waaronder Nederland. Er wordt dan ook opgeroepen om zoveel mogelijk druk uit te oefenen op parlementariërs om ACTA te boycotten; per slot van rekening moet de overeenkomst nog in het Europees Parlement gestemd worden.
Volgens sommige bronnen zou er een waterkansje zijn dat de hele ACTA nog in het water valt: een Franse parlementariër die aangeduid was als verantwoordelijke voor het verdrag, heeft er de brui aan gegeven uit protest tegen de manier waarop de overeenkomst door het parlement gejaagd wordt. En de Nederlandse afgevaardigde heeft evenmin de overeenkomst getekend - eerst was gezegd omdat hij niet op tijd een mandaat gekeregen had van de Nederlandse overheid, maar later op de dag verklaarde de woordoverder van het ministerie van Economische Zaken dat de Ministerraad nog geen besluit genomen heeft over ACTA. Protesteren dus maar!
Meer bij Wired (1), La Quadrature du Net (2)
http://www.wired.co.uk/news/archive/2012-01/26/eu-signs-up-to-acta
https://www.laquadrature.net/wiki/How_to_act_against_ACTA#Next_steps_in_the_European_Parliament
http://webwereld.nl/nieuws/109330/nederland-mist-ondertekening-acta-verdrag---update.html
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MY NAME IS NOKIA, NOKIA LUMIA 800

Paul woonde de lancering van de Nokia Lumia 800 bij

Eindelijk komt Nokia met een volwaardige smartphone op de markt. Het werd tijd. En, iedereen zal het geweten hebben. De bedoeling van Nokia is om op dit segment terug mee te draaien aan de top, zoals ze deden op de GSM markt. En vanaf 1 februari is het zover, dan komt deze WindowsPhone in de winkels. Inderdaad, een windowsphone. Bij de persvoorstelling was Microsoft dan ook prominent aanwezig. Om deze smart aan het grote publiek voor te stellen is een grote mediacampagne voorzien. En dat het de Nokia-mensen menens is, was duidelijk te merken. Op o.a. het VRT journaal van 20 januari was er een lang item gewijd aan deze smart.

Nu, het toestel ziet er ook mooi uit. Het is beschikbaar in drie kleuren: zwart, cyaan en magenta. Meteen een schot in de roos. Geen wit meer, dat ondertussen al een tijdje over zijn hoogtepunt is, maar twee extra kleuren die indiscreet degelijkheid en zakelijkheid uitstralen, en toch een persoonlijke touch geven.

Volgens de Nokia mensen zijn er nog enkele andere troeven aan hun Nokia Lumia 800. En dat is de ingebouwde GPS. Je hoeft niets extra te betalen, de GPS zit er gewoon bij, en de grote troef: kaarten van over de hele wereld zijn gratis te downloaden, dus van IJsland naar Vuurland.  Nu, er is een uitzondering. Wil je een wandeling maken in Noord Korea, dan moet je op je honger blijven zitten. Maar daar kom je sowieso niet binnen zonder begeleiding. Dus, inderdaad gratis kaarten voor elk land dat je wil en kan bezoeken.

Een andere troef die men bij Nokia vermeldde was de Zeiss lens voor hun camera. Nu, dat is mooi, maar ondertussen zijn er wel heel veel merken die met de naam Zeiss pronken. En, is dit een extra troef? Er zullen wel meer lenzen fabrikanten zijn die dezelfde of mogelijk betere kwaliteit leveren. Maar de naam doet verkopen.

En hier komen we bij een gevoelig punt. Het toestel draagt de naam Nokia Lumia 800. Een mooie naam, maar dat is het. Er is maar één naam die gekend is van in de kleuterklas tot in het rusthuis. Jawel.... Zeg nu zelf: “Ik, telefoon, de Eerste”, of “Ik, telefoon de Derde”, het klinkt, vooral in het Engels. Vergeleken daarmee biedt Lumia 800 of Lumia 900 niet veel. En bovendien, er zijn al gelijkluidende namen. Voor een toestel dat moet inslaan als een bom heb je een naam nodig als een klok. En dat is de naam Lumia duidelijk niet. Maar mogelijk is het vinden van een klinkende naam moeilijker dan het ontwerpen van het toestel.

Maar per slot van rekening: what’s in a name?  En dat, dat gaan we voor u uitzoeken. Ons reviewtoestel ligt te wachten op de tests. Dus u hoort nog van ons.
Paul Liekens
http://www.nokia.com/gb-en/products/phone/lumia800/


GELDBEURS WERKT MET BIOMETRIE EN BLUETOOTH
Intelligente beurs bewaakt je geld


Het designer label Dunhill London heeft de "biometric wallet" uitgebracht, een geldbeurs die jouw cash geld en kredietkaarten moet beveiligen. Want de lederen portemonnaie met zijn buitenkant van koolstof, laat enkel toe dat hij geopend wordt nadat degene die het wil doen via biometrie geïdentificeerd wordt. Bovendien waarschuwt hij de eigenaar wanneer hij uit zijn handen gaat.

Daarvoor zijn er twee beveiligingsmechanismen ingebouwd. Enerzijds zit er in het omhulsel een vingerafdruk scanner inbebouwd, en bovendien ook een Bluetooth module. Toegang tot de lederen vakjes in de portemonnai is enkel mogelijk wanneer de gebruiker zijn vinger via die sensor aanmeldt.

De biometrische portemonnaiehelpt ook tegen diefstal. Je kan hem namelijk via Bluutooth koppelen aan je smartphone. Wordt de verbinding verbroken, zonder dat jij het initiatief daarvoor nam, dan krijg je een waarschuwing. Wat heel handig is, bijvoorbeeld wanneer je het huis zou verlaten zonder portemonnaie, of wanner een pickpocket hem uit je vest- of broekzak vist.

Het enige wat nog aan deze geldbeurs ontbreekt, is een gps-toestel, zodat je hem ook kan opsporen via de smarthone. Maar, zoals je al kon vermoeden, is de beurs echt niet goedkoop. 825 dollar, oftewel 640 euro. Het is niet niks. Is dat die beveiliging jou waard?
http://dunhill.com/
http://www.pressetext.com/de#news/20120123010


RIM BRENGT NIEUWE VERSIES UIT VAN BLACKBERRY EN PLAYBOOK OS
Nieuw bestuur moet vertrouwen gebruiker en belegger herstellen


Tijdens de CES Beurs in Las Vegas waren er zoveel aankondigingen van nieuwe toestellen, dat enkele van die nieuwigheden op dat moment tussen de mazen van het net geglipt zijn. Vandaag echter is er een uitstekende gelegenheid om de aankondigingen van fabrikant Research In Motion (RIM) terug op te vissen: het bedrijf heeft namelijk aangekondigd dat er een nieuwe CEO is.

Beleggers en analisten waren de laatste tijd erg ongerust geworden over RIM, dat verweten werd niet op te kunnen tegen de concurrentie (in casu de iPHone en iPad van Apple). Het aanstellen van een nieuwe CEO, die niet afkomstig is uit de marketingafdeling maar zelf ingenieur is, en dus feeling heeft met de producten die vervaardigd worden, zou dat  vertrouwen terug moeten herstellen, en het negatieve beeld van de fabrikant moeten ombuigen.

Want eigenlijk heeft RIM heel wat te bieden. Blackberry toestellen zijn erg populair bij de jeugd, althans hier in België. Tijdens CES werden dan nog eens updates aangekondigd aan zowel het OS (nu versie 7.1), aan BBM (BlackBerry Messenger), BlackBerry Traffic (GPS verkeersinfo) en de BlackBerry Travel apps. De laatste drie zal de huidige gebruiker zelf kunnen downloaden vanop de BlackBerry App World, voor het eerste moet men wachten tot de update op zijn toestel verschijnt.

De meest opvallende bijzonderheid aan het nieuwe OS is de BlackBerry tag: een technologie die gebruik maakt van NFC (Near Field Communication) en waarbij de gebruiker gewoon door zijn toestel tegen dat van een andere BlackBerry gebruiker te houden, informatie kan uitwisselen. Ook interessant is het feit dat je je BlackBerry kan gebruiken als mobiele hotspot: je kan tot 5 toestellen via WiFi aansluiten, inbegrepen laptops en tablets.

Ook het PlayBook OS kreeg een update, en is aan versie 2.0 toe. De belangrijkste nieuwigheden daar zijn de eengemaakte inbox (alle persoonlijke en werk accounts in één inbox, plus combinatie met sociale netwerken als Twitter, LinkedIn, enz); multitasking in de e-mail, via tabblaadjes, zodat je gemakkelijk van de ene mail naar de andere kan springen; het aanmaken van opgemaakte mail (html mail) met ondersteuning van verschillende lettertypes, threads in amils, enz.

Zoals je wellicht al in het verleden gelezen hebt, zijn de BlackBerry smartphone en de PlayBook zo ontworpen dat zij nauw samenwerken. Zo kan je de smartphone gebruiken als klavier en muis voor de PlayBook, zelfs als draadloze afstandsbediening voor je tablet.
http://www.huffingtonpost.com/2012/01/23/rim-new-ceo-thorsten-heins_n_1224326.html
http://mobilesyrup.com/2012/01/09/rim-reveals-details-of-blackberry-7-1-blackberry-tag-wifi-hotspot-and-ui-improvements/
http://www.bgr.com/2012/01/11/blackberry-playbook-2-0-hands-on/UBUNTU MAAKT MET HUD EEN ALTERNATIEF MENU
Opties niet langer begraven in uitklapmenu's

Ubuntu staat bekend als een van de meest gebruiksvriendelijke vormen van Linux - al is het maar omdat Ubuntu vanop een cd opgestart kan worden, zodat je het draaien kan zonder het OS te moeten installeren. Nu hebben de mensen achter Ubuntu, in samenwerking met Canonical, een nieuwe vorm van de interface bedacht.
HUD of Head-Up Display, wil komaf maken met de traditionele menu's, waarbij je steeds dieper moet graven via de uitklapmenu's tot je de gewenste optie vindt.
Op het blog van Canonical werd de interface uitgelegd met screenshots en een video.
Kort samengevat komt het erop neer dat je, in plaats van de traditionele File / Edit / View menu's enz. nu een menu kan oproepen waarin je dan een commando intikt. Bovendien zou dit menu gelijkaardige begrippen kunnen verwerken, zodat je met zowel "settings" als "preferences" bij dezelfde instellingen belandt. Het menu zou ook onthouden welke bewerkingen en taken je het vaakst uitvoeren, en die dus via een suggestiemenu aanbieden.
Caoninical zegt dat HUD niet alleen in het OS zou werken, maar ook in toepassingen. En het zou de bedoeling zijn om ook met spraakcommando's te werken. Ubuntu zou als besturingssysteem voor tv's moeten dienen, met HUD en voice commando's. De menustructuur die men nu moet gebruiken voor de tv, via pijltjes, is toch een beetje onhandig. Spraakgestuurde commando's zou een hele verbetering zijn.
Maar bekijk zelf het filmpje bij Canonical.
http://www.readwriteweb.com/hack/2012/01/moving-away-from-menus-is-ubun.php
http://www.markshuttleworth.com/archives/939


X-MINI CAPSULE LUIDSPREKERS
Verbazend geluid. En zo klein...

Of deze luidsprekers al langer in de handel zijn, weet ik niet. Maar ik heb van iemand zo'n luidspreker gekregen, en ben onder de indruk van de kwaliteit.
Luidsprekers die je aan je MP3 speler, smartphone of laptop kan aansluiten bestaan er wel meer. Maar gewoonlijk blijft het geluid erg blikkerig. Niet zo voor deze luidspreker.
Qua uiterlijk is het een afgeplatte bol die uit twee helften bestaat. Je kan met een draai de bovenste helft losdraaien, zodat die wat in de hoogte uitschuift. Via de gewone 3,5 mm stekker sluit je hem aan op je geluidsbron (smartphone, MP3 player, laptop, ...). Zijn energie haalt de luidspreker van een ingebouwde batterij; via een extra kabeltje kan je ook je X-mini aansluiten op de USB-poort, zodat je de luidspreker ondertussen kan opladen.
Het geluid is verrassend goed - veel beter dan wat de ingbouwde luidsprekers van  mijn Toshiba laptop ooit kunnen produceren. Vooral de warme bastonen verrassen, zonder te vervormen. En dat alles geproduceerd door een bol die niet hoger is dan 3 cm, en dus heel gemakkelijk mee te nemen is in je laptop tas.
De X-mini is o.a. verkrijgbaar bij Coolblue
http://x-mini.com/
http://www.speakerdockshop.be/zoeken/?query=x-mini&searchfilter=subsidiaryid%3A3&expand=true

 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Fortinet® breidt zijn firewall-productlijn FortiWeb™  met drie nieuwe applicaties uit
http://www.fortinet.com

*** Cisco-studie bevestigt enthousiasme maar ook bezorgdheid om gebruik van tablets in bedrijven
http://newsroom.cisco.com/press-release-content?type=webcontent&articleId=658006
https://mynomadesk.hostbasket.com/FileLink/7e9ddd0b-83a3-0a2a-675a-3ace9a111a11/false

*** De in Berlijn gevestigde communicatiespecialist AVM zal tijdens de Cebit 2012-beurs een complete reeks van productinnovaties presenteren. Het gaat onder meer om twee nieuwe modellen van de FRITZ!Box voor draadloze LTE en de nieuwe dienst MyFRITZ!.
http://nl-nl.facebook.com/fritzboxnederlands

*** Vandaag stelt Deloitte haar jaarlijkse wereldwijde rapport “Predictions for the Technology, Media & Telecommunications Sector, 2012” voor. De vraag naar consumententechnologie zal in 2012 blijven toenemen en consumentenelektronica groeien uit tot een statussymbool. Naar schatting zullen er ongeveer vijf miljoen tablets worden verkocht aan consumenten die al een tablet bezitten en zal het aantal eigenaars van verschillende tablets in 2012 dus fors toenemen.
http://www.deloitte.com


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetACAD STUDIO: WE MET ON A TRAIN
[ambient] Intieme, rustige muziek, om 's avonds bij te genieten. Traag voortkabbelend maar erg gevarieerd. De band is afkomstig uit Gran Canaria, Spanje. Wedden dat zij heel wat zonsondergangen bekeken hebben, met deze muziek op de achtergrond? Van de band kan je twee volledige albums downloaden op Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/ACAD_Studio
http://www.jamendo.com/en/track/889606


ANITEK - SLEEPER AGENT
[electr] Ook chill muziek, maar dan eerder triphop van ritme. De songs bevatten veel afwisselende instrumenten, en zijn mooi opgebouwd. Deze band is afkomstig uit Morristown, VS. Van de artiest kan je verschillende songs downloaden bij Jamendo.
Ook knap van deze artiest is In the Middle.
http://www.jamendo.com/en/track/659897
http://www.jamendo.com/en/track/891601


LOVE JOHANNES HOPFNER - GARDEN OF EDEN
[folk] Het moet niet altijd elektronica zijn dat we hier ten tonele voeren. Deze artiest bijvoorbeeld brengt puur akoestische nummers, met zijn gitaar. Folk nummers, mooi uitgevoerd. Je kan van hem het album Soft Night downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/2115


ALLISON CROWE - HOW LONG
[Singer/songwriter] Een prachtige stem, simpele en zuivere songs. Een heel knappe artieste, waarvan je verschllende albums kan downloaden. Een staaltje van haar kunnen is How Long, een simpele folk song.
http://www.jamendo.com/en/album/5420
http://www.jamendo.com/en/track/45260
http://www.jamendo.com/en/artist/allison.crowe


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BROEDERS VAN CONTENTEMENT

Deze keer een Vlaams hoorspel, gebaseerd op een verhaal van Charles De Coster, die de verhalencyclus Les Légendes Flamandes schreef. Je zal deze schrijver ongetwijfeld ook wel kennen als auteur van het verhaal van Tijl Uilenspiegel.
De opname dateert uit 1995, en is eigenlijk een monoloog, uitgesproken door acteur Bob De Moor. Boeiend, en spannend!
http://hoorspel.wordpress.com/2012/01/20/de-broeders-van-contentement/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEen wijs man heeft geen advies nodig. Een gek wil geen advies aanvaarden.
-Benjamin Franklin-
EEN WOORDJE VAN ONZE SPONSORS
Aan de winnaars van onze Netties verkiezing "Beste Nederlandstallige site 2011 (privé-initiatief)"
worden volgende prijzen uitgereikt,
dankzij de ijverige, lieve mensen van verschillende PR-bureaus
die gingen aankloppen bij bedrijven waarvoor zij de account verzorgen1 Kingston Wi-Drive

Een slanke externe harde schijf kan tot 32 GB bevatten, met snelle transfersnelheden, zodat bestanden van en naar je computer en andere apparatuur snel overgezet kunnen worden. Simpel, en handig - en vooral: draadloos. Werkt met iPad, iPhone, iPod Touch.


Met dank aan Els Lamberts van Lewis PR

5 exemplaren Philips Voice Tracer 884 (LFH 884)

De Voice Tracer 884 is afgestemd op het opnemen van lezingen en presentaties op een afstand van circa 12 meter. Zijn innovatieve uni-directionele zoommicrofoon legt stemmen op deze afstand vast terwijl storende omgevingsgeluiden worden gedempt. De adviesprijs van de LFH 884 is 149 €/incl BTW.


Met dank aan Kim Heylen van NewsEnginePR

10 exemplaren Trend Micro Titanium Maximum Security

Trend Micro Titanium Maximum Security 2012 is een alles-in-één oplossing om je apparaten en gegevens thuis te beschermen tegen alle vormen van internetcriminaliteit. Alle data die je verstuurt - van foto's tot en met financiële transacties, van online shoppen tot en met tweets en statusupdates op Facebook - is goed beveiligd, omdat gebruikers ten alle tijde beschikken over de laatste updates. Bovendien heeft dit pakket reeds enkele indrukwekkende awards ontvangen in het buitenland. (Waarde: $59,99)

Met dank aan Laura Victor van Out of the Crowd

3 Exemplaren Ultimate Ears 300 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor de mensen met een actieve levensstijl: zij vallen niet uit je oor tijdens je training, dankzij de aanpasbare overgangsstukkken voor je oor. Gemaakt van duurzaam, zweet-resistent materiaal. Ze hebben ook een goede bas, zodat je geen enkele beat mist. (Winkelwaarde: 120 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


3 exemplaren Ultimate Ears 200 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor wie echt comfort wil - zelfs al heb je een klein oor. Kies een kleur die past bij jouw stijl (rose, zwart, blauw). (Winkelwaarde: 69 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


1 D-Link ip cam 932 L

Hou vanop afstand je huis in het oog, via de speciale app voor je smartphone. De camera bevat ingebouwde IR LED's  om ook 'snacths te kunnen zien, en een ingebouwde microfoon.


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

4 exemplaren 500 GB eGo portable Hard Drive (USB 3.0) van iOmega
Robuuste harde schijf, en toch handig om mee te nemen. Snel bestanden overzetten, via USB 3.0


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

Allerlei prijzen, groot en klein:


- T-Shirts van Truvo
- Allerlei van RadioVisie

 

 
oor logo
De nieuwe oogstDE GROTTEN VAN LASCAUX

In 1940 werden in de grotten van Lascaux tekeningen ontdekt, die ons heel wat geleerd hebben over prehistorische kunst. De website rond deze grotten werd nu door het Franse ministerie van cultuur en communicatie vernieuwd, en er werd een prachtige multimedia site van gemaakt, waardoor je zelf de grotschilderingen kan zien, zonder in de grotten te moeten afdalen.
[Taal: ENG]
http://www.lascaux.culture.fr/?lng=en#/fr/00.xml


BECOMING HUMAN: DE EVOLUTIE VAN DE MENS
De laatste rapporten over de evolutie van de mens komen uit Zuid-Afrika. ZIj hebben nieuw licht laten schijnen op de mens op kritische punten in de menselijke evoluties;
Deze site is gewijd aan die evolutie. Je vindt er heel interessante informatie - gelukkig niet al te droog, want er staan heel veel (mooie!) filmpjes die het een en ander duidelijk uitleggen.
[Taal: ENG]
http://www.becominghuman.org/


DRUPALDUDE: ALLES OVER DRUPAL
Drupal is een erg handig CMS (content management system) om websites te beheren. Deze site brengt alle nieuwtjes rond Drupal bijeen; je vindt er ook heel wat links naar tutorials, ook filmpjes en meer. Nog meer sites over Drupal vind je in de tweede link, een "stack" bij Delicious. Die stacks zijn echt wel interessant!
[Taal: ENG]
http://www.drupaldude.com/
http://delicious.com/stacks/view/GQvtNq


BREI-GRAFFITI

Gewone graffiti kennen we al, maar dit is toch wel een bijzondere vorm - die bovendien gemakkelijker te verwijderen is dan alle verf- en spuitbussen. "Kunstenaars" bekleden namelijk bomen, standbeelden, straatmeubilair met haak- en breiwerk. Het is zo'n fenomeen aan het worden, dat verschillende blogs er aandacht aan schenken. Deze Delicious stack is een verzameling van zulke blogs.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/QfkIPn


CLIP: SIMPEL MAAR GENIAAL
Vaak gebeurt het dat je een tekst van de ene computer naar de andere wil kopiëren. Dan moet je ofwel een USB stick of andere externe opslag gebruiken, ofwel de tekst aan jezelf mailen. Deze webdienst heeft een tussenoplossing: je kopieert de tekst gewoon naar de site, en kan dan zelf een unieke url aanmaken die je gemakkelijk onthouden kan. Nu moet je enkel nog die url openen vanop de andere computer?
[Taal: ENG ]
http://www.makeuseof.com/dir/clip-internet-clipboard/
http://cl1p.zxq.net/


PROJEQT: ONLINE DIA'S MAKEN
Nog een smpele webdienst; hier kan je gratis online dia's aanmaken voor een presentatie. Of het nu is voor professionele doeleinden, of gewoon voor eigen gebruik, je maakt de dia's aan in enkele seconden. Daarbij heb je niet alleen de mogelijheid om tekst en afbeeldingen te gebruiken, maar je kan zelfs video's embedden en nieuwsfeeds.
[Taal: ENG]
http://www.projeqt.com/


PATTERNRY: BLOKKEN CODE DELEN
Wanneer een groep samenwerkt aan een webproject, dan hebben de medewerkers vaak een probleem om blokken code te maken. Routines komen nu eenmaal vaak terug. Deze site wil helpen: het is een dienst waarbij je bibliotheken kan aanmaken van interface diagrammen en de bijhorende codes.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/patternry-communicate-codevelopers-virtual-libraries-interfaces
http://patternry.com/


FREE PDF TO WORD
Een site die iets heel simpel doet: een PDF document omzetten in Word, zodat je de teksten bewerken kan. Je kan een document uploaden vanop je eigen computer, of werken met een PDF bestand ergens op het web; in beide gevallen is de maximmum grootte wel 10 MB. En dan kies je of het een .doc of .docx Word document moet worden. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.free-pdftoword.com/


MESSMYPHOTO: ONLINE BEWERKEN

Op deze site kan je gratis verschillende effecten uitvoeren op een afbeelding. Fisheye, omzetten in zwart/wit, nachtvisie, he tuitzicht geven van een oude foto, en veel, veel meer.
[Taal: ENG]
http://www.messmyphoto.com/Editor.aspx


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSE NIEUWSMEDIA

Dit is de neiuwe vereniging van Vlaamse nieuwsuitgevers, die de vroegere Vlaamse Dagbladpers vervangt. De vereniging wil de nieuwsindustrie promoten, en zet op haar website de doelstellingen uiteen.
[Taal: NL]
http://www.vlaamsenieuwsmedia.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE VERDACHTE

Deze site draait rond een stadsspel dat je met de GPS speelt in Antwerpen. Want onlangs werd Vivi Blanco, de hipste rockchick van Antwerpen, gekidnapt. Jij moet haar natuurlijk opsporen. Je kan het spel spelen met 4 tot 24 spelers per spel. Je moet wel reserveren, en spelmateriaal ontlenen bij de befaamde gameshop The Outpost. En het kost 20 euro per spel.
[Taal: NL]
http://www.deverdachte.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZIMMO

Deze immosite bestaat al langer, maar heeft nu ook de mogelijkheid toegevoegd om bij de huizen en appartementen die te koop of te huur aangeboden worden, ook een vloerplan online kan uittekenen via een speciale module. Zo ziet de kandidaat huurder/koper meteen hoe de kamers ingedeeld zijn. Handig!
[Taal: NL]
http://www.zimmo.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: KLOKKEN
Een heel leuke animatie, en ze bevat naakte mannen en vrouwen. Die dingen doen. Maar wel op de tijd letten. Grappig!
[Taal: //]
http://lovedbdb.com/nudemenClock/index2.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: POWERPOINTS
Is het overdreven te zeggen dat iedereen Powerpoint presentaties haat? Dit leuke filmpje vat alle dergelijke presentaties samen, in generieke woorden. De Redactie heeft voor de vertaling gezorgd.
[Taal: ENG/NL]
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/ODN_120124_PowerpointSaai


VRIJDAG MULTIMEDIA: NADAV BAGIM
Deze posting van een fotografieblog is gewijd aan macrofotografie, waarbij erg kleine details groot in beeld gebracht worden. Prachtige foto's, van een ongewone scherpte. Om te bekijken.
[Taal: ENG]
http://pphotographyb.blogspot.com/2012/01/macro-photography-by-nadav-bagim.html
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- LinkedIn stopt met eigen Twittter applicatie
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1991
- Zoekertjessites 2dehands.be lanceert online Teleshop-concept
http://www.belgiancowboys.be/e-commerce/2004


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Napster moet in Europa de aanval op Spotify gaan openen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3139928/2012/01/26/Napster-moet-in-Europa-de-aanval-op-Spotify-gaan-openen.dhtml
- UPC gaat Pirate Bay niet blokkeren
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3139541/2012/01/26/UPC-gaat-Pirate-Bay-niet-blokkeren.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Nieuwe Xbox 6 keer zo krachtig!
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=19988:nieuwe-xbox-6-keer-zo-krachtig&catid=42&Itemid=240
- Promoot je website op het FANforum
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=19987:website-promoten&catid=37&Itemid=235
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Gira introduceert voedingseenheid met USB-poorten 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6422
- Breng gps-functies naar je smartphone
Garmin heeft met de Smartphone Link een applicatie voorgesteld om bepaalde functies van je gps-systeem naar je smartphone te brengen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6405


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Books Author: geef uw boeken uit in een handomdraai
http://www.digimedia.be/News/nl/11086/books-author-geef-uw-boeken-uit-in-een-handomdraai.html
- Phone en iPad scheren hoge toppen!
http://www.digimedia.be/News/nl/11104/iphone-en-ipad-scheren-hoge-toppen.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google maps gebasseerde games voor Google+
http://computertaal.info/2012/01/26/google-maps-gebasseerde-games-voor-google/
- Tutorial: Gimp 2.6 – 11. Met lagen werken (4)
http://computertaal.info/2012/01/25/tutorial-gimp-2-6-%e2%80%93-11-met-lagen-werken-4/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Ratificatie Acta hangt af van volksvertegenwoordiging - update
http://tweakers.net/nieuws/79577/ratificatie-acta-hangt-af-van-volksvertegenwoordiging.html
- UPC weigert vrijwillig The Pirate Bay te blokkeren
http://tweakers.net/nieuws/79583/upc-weigert-vrijwillig-the-pirate-bay-te-blokkeren.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- "Graag één Vlaamse Microsoft of Google"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/01/25/graag-een-vlaamse-microsoft-of-google/article-4000034828748.htm
- Neelie Kroes pompt 10 miljoen in Europees cloudinitiatief
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/01/26/neelie-kroes-pompt-10-miljoen-in-europees-cloudinitiatief/article-4000035291309.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- 2 nieuwe anti-Apple ads
http://www.themobilerevolution.be/2012/01/2-nieuw-anti-apple-ads/
- 10 Windows Phone tips
http://www.themobilerevolution.be/2012/01/10-windows-phone-tips/


 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: INTRO


Je kent ongetwijfeld Dropbox - het heeft immers 50 miljoen gebruikers over de hele wereld. Het systeem is simpel: je maakt een account aan, installeert de software (voor Windows Mac, Linux, en mobiele besturingssystemen) en daarna wordt er op jouw computer een "dropbox" map aangemaakt. Alle bestanden die je daarin zet, worden automatisch met jouw Dropbox in de cloud gesynchroniseerd. Een bestand krijgt een unieke link. Je kan een publieke en een privaat map aanmaken; alle bestanden die je daarin zet, kunnen door anderen gedownload worden, zolang zij die bepaalde url hebben.
Omdat Dropbox zo populair is, is er een heel ecosysteem ontstaan van apps die met Dropbox werken. In een artikel bij Labnol vonden wij enkele van die apps en tips, en natuurlijk willen wij jou die niet onthouden.
http://www.labnol.org/internet/best-dropbox-apps/20672/
http://www.dropbox.com
 

DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: HOST JE BLOG OF WEBSITE
Vermits Dropbox een publieke map heeft, door iedereen op te roepen via de url, kan je eigenlijk heel gemakkelijk daar je website hosten. Je kan immers al je HTML, JavaScript, CSS- bestanden en afbeeldingen zetten. Dit is vooral handig voor "statische", simpele websites.
Heb je een eigen domein, dan kan je dat zelfs koppelen (domain mapping) aan je Dropbox - wat niet zo eenvoudig is, maar het kan. Bij Labnol vind je een stap voor stap handleiding hoe het moet.
http://www.labnol.org/software/dropbox-with-custom-domain/18349/


DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: HOSTING VIA DERDEN

Vind je het te ingewikkeld om je domein te mappen naar je Dropbox account, dan kan je ook gebruik maken van DropPages, Scriptogr.am en Pancake.io. Daar kan je simpele websites publiceren, terwijl je gebruik maakt van Dropbox voor het bewaren van de bestanden. DropPages en Pancake zijn best geschikt voor gewone websites, terwijl Scriptogram best gebruikt wordt voor een blog (in omgekeerde chronologische volgorde).
http://droppages.com/
http://scriptogr.am/
http://pancake.io/


DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: SYNCHRONISEREN MET GOOGLE DOCS
Het zou natuurlijk ook leuk zijn indien je een document kan aanmaken in Google Docs, en het dan offline kan gebruiken in je Dropbox folder. Of omgekeerd: je maakt een document aan op je computer, stopt dat in je Dropbox, en als bij mirakel verschijnt het ook in je Google Docs account.
Dat kan, via een dienst die Insync heet. Die houdt jouw Google Docs synchroon met je desktop folder, en met een klein kneepje kan je dat ook doen met je Dropbox. Je moet Insync (verkrijgbaar voor Mac en Windows) downloaden en opstarten, en bij Preferences moet je de standaard Insync map wijzigen in een van jouw Dropbox folder.
https://www.insynchq.com/
http://www.labnol.org/internet/best-dropbox-apps/20672/


DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: EMAIL BIJLAGEN BEWAREN IN DROPBOX
Met attachments.me kan je snel bijlagen in mails van je Gmail koud bewaren in je Dropbox folder.
Daarvoor kan je gebruik maken van de Attachments.me extensie voor de Chrome browser; wanneer je nu een boodschap leest in je Gmail, dan kan je heel gemakkelijk een bijlage naar je Dropbox sturen, zonder Gmail te moeten verlaten.  Heb je geen Chrome browser dan kan je gewoon gebruik maken van de Attachments.me website.
http://attachments.me/
http://www.labnol.org/internet/best-dropbox-apps/20672/

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
VERDACHTE SOFTWARE VERWIJDEREN: COMBOFIX
Vermoed je dat er iets fout is op je computer, en dat er malware aanwezig kan zijn, dan is Combofix een uitstekende tool. Gratis, en hij verwijdert malware, rootkits, Trojans, wormen, virussen. Je moet er wel voor zorgen dat je eerst je andere antivirus, indien aanwezig, uitschakelt. Bij sommige antivirusprogramma's, zoals AVG, vereist dit wel dat je die software eerst volledig verwijdert. En om zeker te zijn, kan je Combofix best draaien terwijl de computer in safe modus staat.
Nog een waarschuwing: deze software wordt op sommige sites aangeboden in een gewijzigde versie, je downloadt hem best enkel vanop BleepingComputer of ForoSpyware.
http://www.bleepingcomputer.com/download/anti-virus/combofix
http://www.infospyware.com/antimalware/combofix/


VERDACHTE SOFTWARE VERWIJDEREN: CCLEANER
Deze software doet twee dingen heel goed: hij reinigt het Windows register, en verwijdert webdata in de cache Je moet wel best een backup maken van het register vooraleer je eraan begint - en gelukkig heeft CCleaner een ingebouwde tool om zo'n backup te maken.
http://www.piriform.com/ccleaner

VERDACHTE SOFTWARE VERWIJDEREN: MICROSOFT SECURITY ESSENTIALS
Deze tool, die gratis ingebakken zit bij het Windows besturingssysteem, doet zijn werk prima. Hij zal niet alleen voorkomen dat je besmet wordt, maar doet het met zo weinig mogelijk belasting voor het systeem.
http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows/products/security-essentials


VERDACHTE SOFTWARE VERWIJDEREN: MALWAREBYTES
Je hebt niet alleen antivirus nodig, maar ook antispyware. Dit progje doet dat, en doet het efficiënt. Er bestaat een gratis versie, die je manueel moet draaien, en de betaalde versie, die een real-time scanner heeft. Ben je zelf erg gedisciplineerd zodat je op regelmatige tijdstippen de definities update, en de software regelmatig draait, dan volstaat de gratis versie.
http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_pro


WISE REGISTRY CLEANER: MAAK JE SYSTEEM SNELLER

Windos 98/2000/XP/Vista/7 - 2,2 MB - freeware
Een ouwertje onder de gratis progjes: wanneer je Windows trager begint te worden, dan kan dit zijn omdat je zoveel programma's geïnstalleerd en terug verwijderd hebt, en dat die sporen achtergelaten hebben in je Windows Register. Daardoor staat het Register vol met allerlei overbodige dingen, en wordt je systeem log. Dit progje maakt het Register terug slank, en je systeem dus terug sneller.
http://www.computerbild.de/download/Wise-Registry-Cleaner-Free-423857.html
http://www.wisecleaner.com/


BMX M3 CHALLENGE: EEN RACE!
Windows Vista/XP - 356,9 MB - freeware
Een gratis racegame, waarbij je zelf op de Nürnbergring rijdt. Ook al kan je je geen BMW M3 coupé kan veroorloven, dan kan je toch nog altijd via je computer je in de zevende hemel wanen!
http://www.computerbild.de/download/BMW-M3-Challenge-1631452.html


SANDRALITE: SLEUTELEN AAN JE SYSTEEM
Windows 7/Vista/Xp - 55,2 MB - freeware
Met dit diagnoseprogramma kan je uitvinden wat er echt in je pc steekt. Het programma bevat verschillende analysetools, die je volledige informatie geven over je soft- en hardware uitrusting, de stabiliteit van je pc, enz.
http://www.sisoftware.co.uk/
http://www.computerbild.de/download/Sandra-Lite-423915.html


WINSETUPFROMUSB: EEN OPSTARTBARE USB ZTICK
Windows XP/Vista/7 - 8,1 MB - freeware
Met dit progje kan je een opstartbare (bootable) USB stick aanmaken. Dat is handig voor bijvoorbeeld een computer die geen eigen CD of DVD drive heeft, om Windows te kunnen herinstalleren. De gratis software zal alle nodige data van de originele installatiecd/dvd ophalen. Let wel dat je een USB stick nodig hebt van minstens 1 GB.
http://www.msfn.org/board/Install-XP-from-USB-f157.html
http://www.computerbild.de/download/WinSetupFromUSB-4353983.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WHATSAPP MESSENGEr

Android OS - 4,9 MB - freeware
Met deze app kan je gratis met gebruikers van andere smartphones chatten. Zo bespaar je heel wat sms-kosten. Bij Chip vind je fotoreportage die uitlegt hoe het werkt.
http://www.chip.de/downloads/WhatsApp-Messenger-Android-App_48109158.html
http://www.whatsapp.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PRINTERSHARE
Android OS - 1,7 MB - freeware
Met deze gratis app voor de Android kan je documenten, afbeeldingen en meer via WLAN van je smartphone naar de printer verzenden.
http://www.chip.de/downloads/PrinterShare-Mobile-Print-Android-App_53712572.html
http://www.mobiledynamix.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....<
Lezer Bram heeft een correctie:

<<Hallo, Hilde,
 
Nog steeds lees ik met plezier jullie e-zine. Hopelijk gaan jullie er nog lang mee door.
Ik kan het echter niet laten je te wijzen op een foutje in je berichtgeving over de Pirate Bay blokkade in Netties 733.
Hierin staat de zin: “Ja, op The Pirate Bay staan heel wat illegaal gekopieerde bestanden.” Dit is niet het geval. The Pirate Bay vermeldt verwijzingen naar (mogelijk) illegaal gekopieerde bestanden. Dit is een belangrijk verschil.
Het scheelt nogal of je gestolen waar in je winkel hebt of dat je alleen de richting aangeeft. Hoe je ook over (al dan niet illegaal) downloaden mag denken, je moet de discussie wel zuiver houden. Iets wat de stichting Brein wel eens nalaat.
Het is een beetje alsof je een bepaald automerk gaat verbieden, omdat hiermee nogal eens door rood wordt gereden...
 
Vriendelijke groet,
Bram Veefkind.
>>>
Bedant, Bram!
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Leef elke dag alsof het je laatste is. En op een dag zal je gelijk hebben.
-anoniem-