netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
9/6/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 703 van 4/6/2011Gegroet lezer,

Gaan werken op een dag dat alle andere mensen de brug maken, heeft zo zijn voordelen - vooral op een prachtige zomerdag als vandaag. Een coupé voor mij alleen in de trein. De weinige passagiers hebben geen zure, door de stress van het dagelijkse werk getekende gezichten, maar zijn vrolijk gekleed, met zonnebril op, omdat ze een vrije dag tegemoet gaan. Leuk!

Wat hebben wij in deze editie voor u in petto? Veel nieuwigheden van Google, Twitter, maar ook van Microsoft dat zijn nieuwe OS voorstelt. Hét verhaal vinden wij echter wat Molly Wood van de tech podcast Buzz Out Loud vertelde, over de super geheime labo's in Area 51, in de Nevada woestijn, en het verband dat er zou zijn met de Roswell UFO. Intrigerend!

Snel maar aan uw leesvoer! Wij hopen u volgende week, bij leven en welzijn (en hopelijk ook zo'n prachtig weer!) weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

AMAZON OPENT NU OOK EEN MAC DOWNLOAD WINKELTJE
Zal Apple deze concurrentie toelaten?

Er was een tijd dat het downloaden van toepassingen (nu 'apps' genoemd) een hele bezigheid was. Je kon immers op diverse plekken op het web gaan zoeken naar progjes, zoals bij download.com, tucows met zijn bekende koetjes, enz., naast uiteraard de website van de maker van het progje. Nu is dat fel aan het evolueren. Steeds vaker worden er centrale winkeltjes georganiseerd, door de maker van het besturingssysteem zelf. De trend begon met de mobiele apps: de app store voor toepassingen voor iPhone en ipad, Android Market, Ovi Store (Nokia toestellen), Zune marketplace (Phone7 OS). Apple zette vervolgens als eerste de stap naar een winkeltje waar je ook programma's voor het desktop OS kan downloaden.
Maar uiteraard is er niemand die een derde kan verbieden om dergelijke apps eveneens aan te bieden. Zo kwam Amazon onlangs uit met een eigen winkeltje voor mobiele apps. En eind verleden week kondigde het een winkeltje aan waar je toepassingen voor de Mac kan downloaden - rechtstreekse concurrentie dus voor de App Store van Apple zelf.
Nu heeft de Amazon Mac Download Store voor- en nadelen. Vergeleken met het aankopen en downloaden van een programma bij een onafhankelijke verkoper is het voordeel dat je bij Amazon kan genieten van het 1-click systeem voor betaling - je moet de hele rompslomp om gegevens, kredietkaart, ... in te vullen niet telkens ondergaan. Nog een voordeel is het feit dat elk programma dat je gedownload hebt, later terug gedownload kan worden bij Amazon, omdat het daar als het ware in een virtuele kluis gestopt wordt. Vergeleken met de App Store van Apple zijn er ook voor- en nadelen. Voor de ontwikkelaar is het gemakkelijker iets te publiceren bij Amazon, dat niet zo'n stricte eisen stelt als Apple voor zijn App Store. Nadeel is dan weer dat de App Store bijhoudt wat de gebruiker gekocht heeft, en hem verwittigt wanneer er updates verkrijgbaar zijn.
Er is nog een belangrijk aspect, waarover niet zoveel verteld werd in de aankondiging van Amazon. De ontwikkelaar moet namelijk 30% commissie betalen in de App Store van Apple. Of Amazon hetzelfde tarief hanteert, is niet geweten...
http://www.amazon.com/gp/feature.html/?&docId=1000691231
http://www.loopinsight.com/2011/05/26/amazon-launches-mac-download-store/
http://arstechnica.com/apple/news/2011/05/amazon-takes-on-mac-app-store-with-mac-downloads-store.ars


GOOGLE WALLET: MOBIELTJE WORDT PORTEFEUILLE
Maar wordt het niet een beetje té creepy en big brother?

Google heeft verleden week haar "Google Wallet" aangekondigd. Dat zou niet gewoon een virtuele geldbeurs moeten worden: net als een echte portefeuille zouden daarin jouw aankooptickets komen, je kredietkaart, coupons, zelfs je rijbewijs. Klantenkaarten worden niet meer nodig, want die zitten ook al in je mobieltje.(1)
Het systeem werkt met NFC (Near Field Communication), contactloos dus: gewoon even met je mobieltje zwaaien voor een speciale NFC lezer, en de betaling of andere transactie is gebeurd. Momenteel zal deze vorm van betalen mogelijk worden op de Nexus S 4G toestellen met het Android OS aan boord, maar volgens TechCrunch zouden de andere Android toestellen die geen NFC chip aan boord hebben toch ook omgevormd kunnen worden tot een wallet, door er een speciale sticker op aan te brengen. En Google wil zijn virtuele portefeuille niet beperken tot Android toestellen: ook iPHone, WP7, RIM toestellen zouden op termijn omgevormd worden tot een wallet. (2)
Maar willen we dat eigenlijk wel, dat Google niet alleen weet waarnaar wij zoeken, maar ook weet wat wij kopen? Want, zoals ReadWriteWeb (3) het terecht opmerkt, de voornaamste business van Google is niet de Search, de zoekmachine, maar... advertenties verkopen. Voor Google is het kunnen noteren van wat jij koopt een logische en heel welkome stap in deze strategie. Want nu kan Google de hele weg volgen die de gebruiker aflegt: van de eerste keer hij op een advertentie klikt, via zijn bezoek aan de website, tot de definitieve categorie. Het doel: beter gerichte advertenties serveren, volledig aan jouw persoontje aangepast. Google komt dus alles over jou te weten. Creepy, Minority Report, Big Brother zijn de woorden die door je hoofd schieten. Wil je dit nog wel?
Anderzijds moeten we toch wel nuanceren. Want wat Google doet (informatie verzamelen om de adverteerder de mogelijkheid te bieden om uitermate doelgerichte advertenties te serveren) is exact hetzelfde als wat Facebook doet. En waar de meeste mensen de laatste tijd zich toch wat vragen stellen over Google en zijn alomtegenwoordigheid, blijven ze maar hun hele leven, hun voorliefden en afkeuren, gewoon maar blootleggen op Facebook...
http://techcrunch.com/2011/05/26/special-stickers-will-bring-google-wallet-to-android-phones-that-lack-nfc/
http://techcrunch.com/2011/05/26/google-wallet-iphone-rim-microsoft/
http://www.readwriteweb.com/archives/google_gives_everyone_a_free_10_dollars_to_try_new_google_wallet.php


HOE ZIET JOUW TWITTER TIJDLIJN ERUIT?
Kruip in de Twitter-huid van een ander

Twitter heeft een toch wel interessante nieuwigheid uitgebracht. Want doordat iedereen zijn eigen mengeling heeft van mensen die hij volgt, is elke tijdslijn anders. De ene zal drukbevolkt zijn met links, de ander volstaan met gewone berichtjes. Mensen die vooral literatuurtweeps volgen, zullen een andere tijdslijn hebben dan mensen die vooral techtweeps volgen.
Twitter heeft nu de mogelijkheid voorzien om virtueel in de Twitter-huid te kruipen van een van de mensen die jij volgt (met uitzondering van de DM berichten uiteraard). Via de "Following" pagina, kan je, wanneer je de naam van X aanklikt, zien welke tweets hij in zijn tijdlijn zien, evenals een lijst van de accounts die hij volgt.
Bovendien zie je nu rechts bovenaan een speciale button, waarmee je lukraak naar een van de andere volgers van die persoon kan overspringen. En ook daar weer krijg je hun tijdlijn te zien.
Opnieuw extra tools die je nieuwe mensen leren kennen op Twitter - en dat is altijd fijn!
http://thenextweb.com/twitter/2011/05/26/twitter-now-lets-you-view-other-peoples-twitter-streams/#lf_comment=1479842
http://techcrunch.com/2011/05/26/now-you-can-see-twitter-the-way-i-see-twitter/
http://twitter.com/twitter/status/73833309163110400

TWITTER GEEFT NAAM VRIJ VAN TWITTERAAR...
... maar treft geen blaam - de vrije meningsuiting is niet in gevaar!

Het voorbije weekend werd er nogal paniekerig gereageerd: Twitter had de naam van een van zijn gebruikers vrijgegeven, zonder daartoe verplicht te zijn! De vrije meningsuiting was nu in gevaar, alle twitteraars zouden zich nu zorgen moeten maken!
De waarheid is echter heel wat genuanceerder. Eerst even de feiten. In het VK, in het stadje Tyneside, wordt er via het blog Mr. Monkey en enkele anonieme Twitter accounts kritiek geleverd op de gemeenteraad. Die neemt die kritiek niet, en trekt naar het hooggerechtshof in CaliforniŽ om achter de identiteit van de Twitter accounts te komen. De rechter vaardigde een bevel uit op 14 april aan Twitter om de gegevens van verschillende accounts, waaronder @fatcouncillor en @ahmedkhan01 te overhandigen.
De man achter de accounts, Ahmed Khan, werd op 15 april verwittigd door Twitter dat er zo'n bevel uitgevaardigd was, met de vraag of hij dit bevel wou betwisten in de rechtbank. Hij zag af van zijn recht dit te betwisten, waarna Twitter zijn gegevens overhandigde aan de rechtbank.
Met andere woorden: dit is helemaal geen precedent, geen mijlpaal in justitie. Wat hier gebeurde is gewoon de normale gang van zaken: Twitter (en vele andere bedrijven trouwens, waaronder Google) hebben een beleid waarbij de gebruiker op de hoogte gebracht wordt wanneer er zo'n bevel tot onthulling van de identiteit aangevraagd wordt. Zo kan de gebruiker in kwestie zelf naar de rechter stappen, en het bevel aanvechten. In dat geval is het aan de klager (de gemeenteraad van Tyneside) om de rechter te overtuigen om een bevelschrift uit te schrijven dat Twitter verplicht de identiteit te onthullen.
Vermits Khan in dit geval dit recht niet uitgeoefend had, kon Twitter zijn gegevens meteen aan de rechter overhandigen. Het is dus enkel een mijlpaal of precedent in de zin dat het voor het eerst is dat de gebruiker afziet van het recht zich te verdedigen. De reden waarom Khan afzag van dit recht? Hij was bang voor de kosten - per slot van rekening is de man een Brit, en zou hij zich voor een Amerikaanse rechtbank moeten verdedigen.
Heeft dit nu gevolgen voor alle andere Twitteraars? Eigenlijk moeten zij zich geen zorgen maken - Twitter verdedigt wel degelijk hun rechten. In het geval van Khan, net zoals het dat deed in het geval van Wikileaks. Toen was het zelfs nog erger: de rechter had zelfs Twitter verboden om de gebruikers in kwestie te verwittigen. Dat druiste in tegen de gebruiksvoorwaarden van Twitter, zodat het naar de rechter trok, en dat verbod bevocht - met succes.
Maar als gebruiker moet je wel weten dat je verantwoordelijk bent voor je daden en woorden. Wil een klokkenluider via Twitter iets aan de grote klok hangen, dan moet hij wel bereid zijn om de wettelijke procedures te doorlopen die nodig zijn om zo'n bevel tot bekendmaking van zijn identiteit aan te vechten...
Meer hierover bij TheNextWeb, BBC, Cnet. Let vooral op het verschil in nuance...
http://thenextweb.com/twitter/2011/05/29/the-truth-about-that-landmark-twitter-case/
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-tyne-13588284
http://news.cnet.com/8301-17852_3-20067186-71.html


IRAN WIL EEN GESLOTEN INTERNET, DAT DE EIGEN WAARDEN VERDEDIGT...
... maar kan het dat? Mubarak moet alvast het gelag betalen!

Wanneer je een maatschappij met oogkleppen op wil creŽren, die enkel mag zien wat "goed" is volgens de eigen maatstaven (politiek of godsdienstig), dan is het open internet niet jouw grote vriend. Zo'n internet kan je immers niet afsluiten, je controleert de informatie niet die er te vinden is.
Een land als Iran, dat de islamitische waarden hoog wil houden, vrij van alle smet van westerse invloeden, is dus duidelijk geen voorstander van het open internet. De vele blogs die de deugden van de democratie aanprijzen, de manifestaties die via Twitter en Facebook aangekondigd worden zitten Ayatollah Ali Khamenie hoog. Het heeft dan ook aangekondigd dat het over twee jaar een volledig door de staat gecontroleerd internet wil hebben, dat de landsgrenzen niet meer overschrijdt. Er zou een parallel internet ontrold worden naast het open internet, en na verloop van tijd zouden de 11% burgers met internettoegang moeten overschakelen naar dit paralelle netwerk. Zij zullen dan gebruik moeten gaan maken van een niet-Microsoft besturingssysteem, en een alternatief voor de Google zoekmachine, met de naam Ya Yagh (oh, justice). Van ironie gesproken...(1). Bij Wall Street Journal vind je een overzicht van de censuur die in verschillende landen toegepast wordt (2).
Maar gelukkig wordt die censuur niet altijd getolereerd. Toen Egypte tijdens de bloedige manifestaties tegen het regime de internettoegang afsloot, gingen er stemmen op om zoiets in de toekomst te voorkomen door financiŽle en politiek sancties op te leggen. Een voornemen dat nu realiteit geworden is. Maar waar je verwacht zou hebben dat zulke sancties internationaal uitgevaardigd zouden worden, is het Egypte zelf dat de sanctie oplegt - een symbool van de veranderde situatie in het land. Een Egyptische administratieve rechtbank heeft de verdreven president Mubarak en twee voormalige ambtenaren veroordeeld tot de betaling van 540 miljoen Egyptische pond (91 miljoen dollar) voor het onderbreken van het internet en de mobiele diensten tijdens de protesten in januari. (3).
http://www.newser.com/story/119645/iran-plans-to-unplug-internet-create-its-own.html
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704889404576277391449002016.html
http://www.reuters.com/article/2011/05/28/us-court-egypt-idUSTRE74R0TA20110528


PHISHERS MAKEN MISBRUIK VAN GOOGLE DOCS OM GEBRUIKER TE MISLEIDEN
Google domein moet vertrouwen wekken

Beveiligingsfirma Secure heeft ontdekt dat er verschillende phishing sites gehost worden via Google Docs. De phishers verspreiden daarbij een document, vaak een invulformulier, dat gehost wordt op spreadsheets.google.com. En vermits daar dan het adres van GOogle instaat, moet dit vertrouwen wekken bij de gebruiker - die dan het formulier invult, en zijn gegevens doorgeeft aan de snoodaard die daarmee allerlei malafide plannen heeft. Die formulieren zijn trouwens zo goed gemaakt, met ssl-adres en het https:// slotje in de adresbalk, dat een ervan zelfs de wetenschappers liet twijfelen of het nu echt was of een phishing aanval!
Meer hierover lees je bij ReadWriteWeb. Dit verhaalt toont alvast aan dat het voor de gewone internaut alsmaar moeilijker wordt om zonder kleerscheuren te surfen...
http://www.readwriteweb.com/archives/Google_docs_found_hosting_phishing_sites.php#more
http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002168.html
VROUWEN VERANDEREN SNELLER VAN FACEBOOK FOTO DAN MANNEN...
... en nog wat meer cijfertjes over Facebook

Het is een kalme nieuwsdag - in de VS was het een lange weekend, met Memorial Day, en dan lijkt de digitale wereld even stil te vallen. Daarom tijd voor wat cijfers, en wel over Facebook.
Om te beginnen een gegeven dat jou wellicht niet zal verwonderen: vrouwen wisselen sneller van profielfoto dan mannen. En zij doen dat echt wel snel. Vrouwen uploaden typisch een nieuwe profielfoto elke 2 weken, mannen elke 3 weken. Het tempo waaraan er nieuwe profielfoto's geüpload worden is de afgelopen jaren ook versneld. Dit kan je o.a. afleiden uit een infographic bij WebPronews. (1)
Een tweede gegeven zal je wellicht wél verwonderen: de site van iTunes op Facebook krijgt meer bezoek dan de 'gewone' website. Het lijkt er zelfs op dat dit een algemene trend aan het worden is: de website van een merk op Facebook is meer waard dan de eigen website. De Facebook pagina's worden als het ware het uithangbord, de vitrine van een merk. Maar daarbij hoort een caveat: het is niet enkel de kwantiteit van het verkeer die telt, maar vooral de kwaliteit. Zijn de mensen die naar de Facebook pagina gaan gewoon daar om eens te kijken naar bijvoorbeeld een viraal filmpje, terwijl de bezoekers op de eigen site van het merk misschien eerder een aankoop zullen doen? (2)
Hoe het ook zij, het toont de macht aan van Facebook. De sociale netwerksite is alomtegenwoordig, net als Google, Yahoo, Microsoft. Er zijn 500 miljoen gebruikers ondertussen, en dat is heel wat. Je kan je moeilijk de bits en bytes voorstellen die actief zijn wanneer al die mensen een internetdienst gebruiken, maar een stagiair bij Facebook, ene Paul Butler, heeft het toch geprobeerd: hij bracht 10 miljoen Facebook verbindingen in kaart. Een mooi beeld, waarvan je een vergrote weergave (4 MB) kan bekijken via een link in Webpronews (3).
Het lijkt er trouwens op dat Facebook staat voor een generatiekloof. De modale jongeren leven erin als vissen in het water. De ouderen, de geeks hebben het uitgeprobeerd, en de rug toegekeerd - althans, dat is voor menigeen het geval, mezelf inbegrepen. Voor mij is Facebook een nevenverschijnsel van Twitter. Mijn Tweetdeck programma heeft een kolom waarin de Facebook updates verschijnen, naast de LinkedIn updates, zodat ik op de hoogte blijf van wat familie, vrienden en zakenrelaties posten. Maar mijn gesprekken worden gevoerd via Twitter...
http://www.webpronews.com/facebook-profile-photo-changed-more-often-by-women-than-men-2011-05
http://www.webpronews.com/facebook-traffic-vs-website-traffic-2011-05
http://www.webpronews.com/using-facebook-connections-to-map-the-world-2011-05


VRT MAG LINKEN NAAR FACEBOOK
Geen sluikreclame, meent de rechter

Het zal je misschien verwonderen, maar in Frankrijk zijn er wetten die het vermelden van merknamen in de media verbieden wanneer dat als sluikreclame beschouwd zou kunnen worden. Wat op zich heel logisch lijkt, tot je verneemt dat dit ervoor zorgt dat programma's van radio en tv niet mogen verwijzen naar... hun facebookpagina, of hun account bij Twitter. Want dat zou sluikreclame zijn voor Facebook en Twitter!
Om misverstanden te vermijden heeft de voorzitter van de Hoge Raad voor de audiovisuele sector van de Franse Gemeenschap nu bekend gemaakt dat dit niet geldt in BelgiŽ. Volgens het Mediadecreet mogen Belgische media reclame maken voor producten die rechtstreeks met hun programma's te maken hebben, zo lees je bij De Morgen. Deze wet, die uit 2009 dateert, zou binnenkort aangevuld worden en duidelijkere regels moeten vastleggen over de promotie van eigen programma's.
Al een geluk dat die verwijzing "mag". De laatste tijd maken tv- en radioprogramma's immers steeds vaker gebruikt van de sociale netwerken en het internet. Items uit actualiteitenprogramma's op radio en tv worden herhaald via de website op het internet. De programma's hebben hun eigen hashtag, waardoor je tijdens de uitzending mee kan discussiŽren. Een programma dat deze crossmediale samenwerking mooi illustreert is Villa Van Thilt. Op de website van het programma is een chatkanaal geopend; een speciaal venster toont je zowel de commentaren via dit chatvenster, als die van Twitter met de hashtag #villav als die van Facebook. Je kan zelfs de commentaren filteren, om enkel die van Facebook, twitter of de chat te lezen.
http://demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1272133/2011/05/30/Media-mogen-doorverwijzen-naar-Facebook-en-Twitter.dhtml
http://www.een.be/programmas/villa-vanthilt


TWITTER BEGINT MET EIGEN FOTODIENST
Opnieuw een kaakslag voor satellietdiensten die rond Twitter draaien
De wereld van programmeurs volgt de recente ontwikkelingen rond Twitter met een scheef oog. Telkens opnieuw strijkt Twitter deze ontwikkelaars tegen de haren in; het laat hen rustig externe toepassingen ontwikkelen, om dan ineens toe te slaan: ofwel ontwikkelt het plots zelf een gelijkaardige toepassing, ofwel koopt het een van deze externe toepassingen en integreert die in Twitter. Het resultaat blijft hetzelfde: de ontwikkelaars van gelijkaardige toepassingen worden buiten spel gezet.
Nu is het weer raak: Twitter heeft deze week aangekondigd dat het een eigen dienst zal bieden waar de gebruiker foto's kan uploaden, om ernaar te verwijzen in zijn tweets. Tot nu toe maakten de meeste twitteraars gebruik van diensten zoals Twitpic, Yfrog, Instagram of Flickr. Deze fotodiensten verdienden een mooie boterham, door naast de foto's advertenties te plaatsen. En dat terwijl Twitter zelf zo goed als geen inkomsten heeft.(1)
Je begrijpt het al: Twitter zou graag ook die adverteerders en hun centjes naar zich toerijven. En dus volgde deze week, na veel speculatie, de bevestiging dat Twitter met zijn eigen fotodienst start. Deze aankondiging volgt op het bericht verleden week dat Twitter ook Tweetdeck gekocht heeft, een van de beste Twitterprogramma's voor professionele gebruikers. Voor deze aankoop telde het 40 mijoen dollar neer (2).
En blijkbaar heeft Twitter nog geld over na al deze aankopen, want er staat nog iets op het boodschappenlijstje: volgens TechCrunch zou het ook een oogje hebben laten vallen op AdGrok, een platform om op trefwoorden te bieden bij Google AdWords. (3). De combinatie van AdGrok en Tweetdeck duidt duidelijk op het voornemen van Twitter om eindelijk serieus te beginnen met het genereren van inkomsten door reclame...
http://allthingsd.com/20110530/confirmed-twitter-plans-to-announce-photo-sharing-service-this-week/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20067371-93.html
http://techcrunch.com/2011/05/30/twitter-close-to-acquiring-adgrok/


TWITTER MET VOLG-BUTTON, EN GOOGLE MET ZIJN +1 BUTTON
Moeten er nog knopjes zijn?
Als webmaster heb je het niet simpel. De reeks buttons die je op je website moet voorzien om mee te drijven op de golven van de laatste trends is haast niet te overzien. Een like button, share via mail, StumbleUpon en de reuttemeteut, Twitter. Een vakje om tweets te vertonen. Een button om te zeggen hoe vaak het artikel gedeeld is...
En nu komt er nog een button bij. Een button die je dus niet kan negeren als uitgever van content: de "volg op twitter" button. Deze zorgt ervoor dat je meteen de verhalen van de reporters kan volgen, van beroemdheden, enz. Door op de naam van de twitteraar klikken, kan je diens profiel zien, en de laatste tweets. En met een klik op de "follow" button, volg je meteen die account in kwestie. Bij Twitter vind je instructies hoe je de button aan je pagina toevoegt (1)(2)
Maar wacht, er is nog een button die je op je site moet zetten: de +1 button van Google. De instructies daarvoor volgen later. Deze button heeft ongeveer eenzelfde werking als de "Like" button van Facebook, maar is wel veel ingewikkelder. Nadeel is dat hij nooit zo populair zal raken als de Like-button, voordeel van deze button is dat hij erg duidelijke statistieken geeft over wie content met deze button deelt.
http://twitter.com/followbutton
http://blog.twitter.com/2011/05/introducing-follow-button.html
http://searchengineland.com/official-google-1-button-for-websites-comes-tomorrow-79196


APPLE KONDIGT AANKONDIGING AAN, EN STEVE JOBS ZAL HET ZEGGEN
Maar krijgt ondertussen wel tegenwind in patent-dispuut
Wanneer Apple zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference houdt, dan is er op voorhand heel wat speculatie over wat die dag aangekondigd zou kunnen worden. Deze keer heeft Apple zijn traditionele stilzwijgendheid doorbroken, en al een tipje van de sluier opgelicht - wat de Apple-glazen-bol kijkers natuurlijk nog meer koren voor hun molen gegeven heeft.
Apple heeft namelijk zelf twee persberichten rondgestuurd over deze WDC. In een eerste bericht wordt aangekondigd dat Apple nieuwe software zal aankondigen: een nieuwe versie van het Mac OS X: Lion; versie v5 van het iOS mobiele besturingssysteem voor iPad, iPHone en iPod Touch; en iCloud, het cloud-aanbod van Apple. Opvallend: de Keynote wordt gegeven door mister Steve Jobs himself, wat leidt tot speculaties: wat zal de "oh, and one more thing" zijn die Jobs ook nog gaat aankondigen? (1)
Er is ook heel veel speculatie over het cloud-aanbod van Apple. Algemeen wordt verwacht dat men niet zijn hele muziekbibliotheek stuk voor stuk zal moeten uploaden naar de cloud, maar dat speciale software zal zien naar de eigenschappen van de songs op jouw computer, en dan dezelfde song in jouw virtuele kastje zal zetten, zonder fysieke download. Wat, zo waarschuwen verschillende waarnemers, ertoe kan leiden dat ook niet legaal gedownloade muziek zo in jouw virtuele kastje terecht komt. En dat Apple, dat geld vraagt voor de cloud-dienst, als het ware profiteert van jouw illegale praktijken, en zich de woede van de platenlabels op de hals kan halen. Andere waarnemers menen dan weer te weten dat Apple ook wil trachten om de filmmaatschappijen en tv-producenten mee te krijgen voor het aanbod, zodat je ook films en tv-shows in je virtuele kastje mag stoppen, om vanop gelijk welke computer te bekijken.(2)(3)
Een tweede persbericht draait over software die NU al beschikbaar is: de iWork productivity apps, Keynote, pages en Numbers zijn nu ook beschikbaar voor Phone, iPod Touch, iPad. (4)
Er valt trouwens nog nieuws te melden over Apple, en wel over het dispuut met Lodsys. Dit bedrijf had namelijk verschillende ontwikkelaars van Apps voor de iPad/iPhone aangeschreven, met de claim dat zij inbreuk maakten op een patent dat Lodsys toegekend zou zijn. Apple heeft de ontwikkelaars daarop gerustgesteld: het had zelf een licentie genomen op dit patent, een licentie die ook het gebruik door de ontwikkelaars zou moeten dekken. Lodsys heeft deze week echter gereageerd: het stapt toh naar de rechter in een eerste aanklacht tegen zeven iOS app ontwikkelaars. Het lijkt er trouwens op dat niet alleen iOS ontwikkelaars bedreigd worden met deze claim: Lodsys zou zijn pijlen ook richten naar Android-ontwikkelaars.
Zoveel verhalen die we moeten besluiten met "wordt vervolgd"...(5)(6)
En tot slot nog dit: Apple heeft ook nog een update uitgebracht aan het OS, die moet verdedigen tegen Mac Defender...
http://www.apple.com/pr/library/2011/05/31wwdc.html
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20067614-261.html
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303657404576357212657742024.html
http://www.apple.com/pr/library/2011/05/31iwork.html
http://fosspatents.blogspot.com/2011/05/lodsys-sues-7-app-developers-in-eastern.html
http://gigaom.com/apple/lodsys-fires-back-with-lawsuits-for-some-app-developers/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=D604E2AE-1A64-67EA-E452B72EE25EB507


TWITTERS EIGEN FOTODIENST BELOOFT TOCH MEER
Zoeken op tags met foto's, de mees populaire foto's rond een tag...
Eerder deze week hadden we het al over de eigen dienst die Twitter start om foto's te delen. We hadden het toen vooral over de verhouding met de ontwikkelaars en externe bedrijven die gelijkaardige diensten aanbieden. Maar nu willen we toch even dieper ingaan op het aanbod zelf - want dat is toch wel de moeite waard.
Om te beginnen: voor deze dienst om foto's te delen werkt Twitter samen met Photobucket, en maakt het gebruik van diens technologie. Foto's op Twitter zullen een klein labeltje dragen: "powered by Photopocket", en dat zal linken naar een pagina op Photobucket waar de gebruiker zijn foto's kan bewerken, delen of bewaren. Verder betekent dit dat de foto's bekeken kunnen worden in Twitter zelf (tenminste: in de webinterface van Twitter) - je moet geen link aanklikken die dan in je browser geopend wordt.
Omdat de foto's ook gekoppeld zijn aan tweets, die meestal een hashtag (#) hebben, kan Twitter nu ook een lijstje opmaken met de populairste foto's rond een bepaalde hashtag. Niet alleen komt er een lijstje met "Top Images", maar ook met "Top Videos" en "Top Tweets. Deze lijstjes zijn dus volkomen verschillend van wat Twitter tot nu toe aanbood wanneer je een zoektocht ondernam naar een bepaalde term of hashtag, want toen zag je de meest recente tweet of foto eerst, nu dus de populairste. Search Engine Land geeft een duidelijke uitleg hierover, en bespreekt ook het verschil tussen Promoted Tweets, Top Tweets, en New Top Tweets (1)
Het zoeken op Twitter werd ook op andere manieren verbeterd, want het werd meer gepersonaliseerd. De zoekresultaten die jij ziet, zullen verschillen van wat een ander ziet, omdat ze op jouw voorkeuren gebaseerd zijn. Ook video's en afbeeldingen zullen in de zoekpagina vertoond worden. (2) Een filmpje op het eigen Twitter blog verduidelijkt het een en ander (3).
En tot slot nog dit: Twitter heeft ook een add-on uitgebracht voor Firefox, die gebruikt kan worden in de adresbalk, en die het gemakkelijker maakt om opzoekingen in Twitter uit te voeren vanuit de Firefox browser. Je kan zoeken voor #hastags en @usernames vanuit de Firefox Awesome Bar (de adresbalk). En dat is wel handig! (4)
http://searchengineland.com/figz/wp-content/seloads/2011/06/Twitter-_-Search-google-1.jpg
http://asia.cnet.com/crave/new-twitter-photo-sharing-service-launched-62209017.htm
http://blog.twitter.com/2011/06/searchphotos.html
http://blog.mozilla.com/blog/2011/06/01/official-twitter-add-on-brings-twitter-search-to-the-mozilla-firefox-awesome-bar-on-desktop-and-mobile/


AREA 51, ROSWELL, EN MOLLY WOOD
Een verhaal om van te smullen!
Een verhaal dat ik jullie niet kon onthouden. Molly Wood, bekend van de Buzz Out Loud podcast, bracht in de uitzending van dinsdagavond verslag uit over een reis die ze, in opdracht van CBS News, ondernomen had naar Las Vegas. Die opdracht kwam er naar aanleiding van een boek dat zopas verschenen is van ene Annie Jacobsen, met titel "Area 51, an uncensored look at America's top secret installation". Area 51 is immers de naam van een supergeheime plek in de VS waar wetenschappers in het allergrootste geheim aan ongelooflijke projecten gewerkt hebben. De wetenschappers hadden er als het ware hun eigen speelplein midden in de woestijn, waar zij hun gang konden gaan. Zij zouden o.a. aan een superbom gewerkt hebben die 75 keer krachtiger was dan die van Hiroshima, aan spionagevliegtuigen, en meer. Een deel van de informatie is ondertussen gedeclassifeerd, en Jacobsen kon spreken met 75 mensen waarvan 35 er in het gebied gewerkt of gewoond hebben.
Het boek is belangrijk omdat alles wat zich daar afspeelde zo topgeheim is, dat niemand eigenlijk weet wat er toen gebeurd is, en dat zelfs de CIA nu begint met het vastleggen van een mondelingen geschiedenis, uit de mond van de mensen die er toen bijwaren. Het blijkt namelijk dat projecten waaraan toen gewerkt werd, nu opnieuw gedaan worden, gewoon omdat de CIA niet weet dat het vroeger al eens gedaan was.
Een van de meest fascinerende details van het verhaal is dat van de UFO's. Uiteraard zullen al die geheime vliegtuigen die op onvoorstelbare hoogten vlogen, door de mensen gehouden zijn voor UFO's, de "vliegende schotels" die plots in de jaren 50 opdoken. Een van de geïnterviewden gaf zelfs ronduit toe: "De UFO's, dat waren wij. Wij hebben meer dan 3.000 vluchten uitgevoerd op hoogten die veel hoger lagen dan normale vluchten...".
Een van de bekendste UFO-verhalen dat het meest tot de verbeelding spreekt is dat van Roswell. In dat stadje zou een UFO geland zijn, en zouden daar buitenaardse wezens aan boord geweest zijn. Er circuleren vage foto's van deze wezens, en het feit dat alles zo geheim gehouden werd, was natuurlijk voor de volksmond des te meer bewijs dat het waar was.
Volgens een van de bronnen van het boek zou deze UFO gewoon een vliegtuig in de vorm van een schotel geweest zijn, gemaakt door de nazi's, maar in handen gevallen van de Russen. Die zouden het dan naar de VS gestuurd hebben om de Amerikanen (het was ten tijde van de koude oorlog, weet u nog) in verwarring te brengen. De ruimtewezens zouden zelfs speciaal genetisch gemanipuleerde Russische kinderen geweest zijn, niet ouder dan 13 jaar, speciaal gemanipuleerd om er als ruimtewezens uit te zien.
Een ongelooflijk verhaal. Molly Wood brengt donderdag de volledig uitzending via CBS News. Allen kijken!
http://weirdnews.aol.com/2011/05/23/area-51-ufos-ets-cold-war-annie-jacobsen_n_864243.html


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE BIBLIOTHEEK VAN DE TOEKOMST
Robots, en niet de mensen halen jouw boeken uit de rekken
Onlangs werd op de Universiteit van Chicago de Joe & Rika Mansueto bibliotheek geopend. Door velen wordt die de bibliotheek van de toekomst genoemd. Want de bijna 750 vierkante meter grote leesruimte van die bibliotheek heeft... geen boeken. Alles wat je ziet in deze grote ruimte, is glas, en licht. De boeken zitten in de kelder, netjes verpakt. En zij worden er door robots opgehaald, volgens een futuristisch systeem: automated storage & retrieval system (ASRS). Daarbij gaan grote, door computers aangedreven kranten naar de rekken om daar de boeken op te halen, af te leveren aan het bureau van de bibliothecaris die het aan de lezer geeft, en het boek later terug kunnen zetten. En wanneer een boek niet aanwezig is, omdat het bijvoorbeeld uitgeleend is, kan je het op de computer lezen.
Het bijzondere aan het klassement van de boeken in de rekken (mandjes eigenlijk), is dat zij niet alfabetisch of naar onderwerp gerangschikt staan, maar op basis van grootte. Hierdoor kan elk mandje 100 boeken bevatten, wat zo goed als 7 keer meer is dan wat je via gewone boekenrekken zou hebben. In totaal zijn er 35.000 mandjes, goed voor 3,5 miljoen boeken.
Deze manier om boeken te bewaren en aan de lezer te brengen, is niet alleen een besparing op ruimte, maar zou ook goed zijn voor de bewaring van de boeken. De mandjes zijn immers verzegeld, waardoor vocht de boeken niet kan aantasten.
Meer over deze bibliotheek van de toekomst bij Singularity.
http://singularityhub.com/2011/05/24/robots-not-humans-retrieve-your-books-at-81-million-library-of-the-future-video/ASUS KONDIGT DE PADFONE AAN
Smartphone die je kan docken in een tablet
Het lijkt een trend te worden: een smartphone voor overdag, die je dan 's avonds in een dock aansluit op je tablet (of laptop) zodat alle gegevens meteen beschikbaar blijven. Motorola deed het met zijn Atrix G4 smartphone, en Asus doet het nu ook, zij het een beetje anders. Waar je bij Motorola echt gebruik moest maken van een aparte dock, kan je de smartphone van Asus gewoon in een speciaal daarvoor voorziene uitsparing achteraan het toestel stoppen.
De "padfone" is geboren: een kruising van smartphone en tablet. Meer details over de configuratie van dit Asus toestel, behalve dat het een 10 inch toestel is met Android (welke versie?) aan boord, zijn er nog niet, maar Mashable en Engadget hebben al wel wat foto's (1) (2).
Het concept is in elk geval intrigerend. ZDNet zette de voor- en nadelen van het concept even op een rij. Een voordeel is bijvoorbeeld dat het tablet gekoppeld kan worden aan de Asus smartphone, maar ook aan andere toestellen; met andere woorden: de gebruiker kan zo veel of zo weinig in het ecosysteem van Asus stappen als hij wil. Een ander voordeel: je hebt maar één SIM kaart nodig, en dus één data-abonnement. En dat is wel heel wat centjes gespaard. Verder is er de naadloze overgang van smartphone naar tablet, de vrijheid van keuze van de gebruiker (hij neemt mee wat hij op dat moment nodig heeft, smartphone of tablet), de langere duur van de batterij van de smartphone (eens in de tablet, met zijn grote batterij, neemt de tablet het over en kan de batterij van de smartphone rusten), en het zou ook gemakkelijker zijn om het OS te updaten.
Nadelen zijn dan weer de prijs - apart genomen zijn ze niet duur, maar samen wordt het wel een indrukwekkend prijskaartje. Gevreesd wordt ook dat de operatoren het systeem van één simkaart voor twee toestellen niet genegen zullen zijn, en zullen dwarsbomen of er een prijskaartje aan hangen. Hetzelfde probleem voor de data-abonnementen: bij mobiele abonnementen voor een laptop krijg je veel meer data voor een bepaald bedrag dan bij abonnementen voor een smartphone. Ook dat is een onderscheid (lees: melkkoe) die de operatoren niet graag uit handen laten glippen.(3)
Hoe het ook zij, wij zijn in elk geval voorstander van het systeem waarbij smartphone en tablet (en waarom niet je laptop?) naadloos in elkaar overgaan, zonder ingewikkelde synchronisatieprocedures.
http://www.engadget.com/2011/05/30/asus-announced-padfone/
http://mashable.com/2011/05/29/asus-padfone-tablet-hides-smartphone-inside-pics/
http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/pros-and-cons-of-the-asus-padfone-modular-approach/2695


INTEL BEDENKT EEN NIEUW SOORT NOTEBOOK: DE ULTRABOOK
De voordelen van een tablet, gecombineerd met de prestaties van een laptop
Er zijn al netbooks en notebooks, naast laptops en desktops. Om de situatie nog wat ingewikkelder te maken heeft Intel nu een nieuwe soort draagbare computer bedacht: de ultrabook. Dat zou een dunne, elegante machine moeten zijn, aangedreven door de nieuwe 22nm Ivy Bridge processoren, die de voordelen van een tablet combineert met de kracht en mogelijkheden van een gewone laptop.
In het eerste kwartaal 2012 zou je al de eerste van dergelijke toestellen op de markt moeten zien verschijnen. Tegen het einde van dat jaar meent Intel dat dat al 40% van de laptops uit Ultrabooks zou bestaan.
Of die voorspelling waarheid wordt, daarvoor zal je dus even moeten wachten om dat te weten te komen. Maar elke laptop die lichter is, eleganter, en een lange batterijduur heeft is natuurlijk goed meegenomen!
http://mashable.com/2011/05/31/ultrabooks/
MICROSOFT STELT WINDOWS 8 VOOR
Tegels uit Phone7 zijn uitgangspunt
Het besturingssysteem van Microsoft, Windows, is ondertussen al 25 jaar. En uiteraard is het in al die jaren erg veranderd. Van een onstabiel besturingssysteem, dat het gebruiksgemak van de gebruiker verkoos boven veiligheid, heeft het nu, vooral met Windows 7, een perfecte combinatie gevonden tussen stabiliteit, een intuïtieve interface die gemakkelijk aan jouw eigen voorkeuren aan te passen is, en veiligheid.
Nu heeft Microsoft een tipje van de sluier opgelicht van hoe de volgende versie van het Windows OS, Windows 8, eruit zal zien. En daarbij valt meteen op dat gekozen werd voor de interface met de tegels, die je ook aantreft in Phone7, het besturingssysteem voor mobiele telefoons. Het is immers de bedoeling van Microsoft dat deze versie van het OS net zo goed zal thuishoren op een tablet computer als op een desktop. Alle programma's worden voorgesteld als tegels, al dan niet op het startscherm, die je kan opstarten door ze aan te raken. IE10, dat onderdeel is van Windows 8, werd al zo geconfigureerd dat het als tegeltje draait. En net als bij Phone7 zal je ook "levende" tegels hebben, met daarin meldingen van hoeveel mails je hebt, hoeveel twitterberichten, meldingen op Facebook, enz.
Toepassingen zal je gemakkelijk kunnen verkleinen en opzij van het scherm uit de weg zetten, zodat je erg gemakkelijk kan multitasken. En er zullen apps komen die gebaseerd zijn op HTML5 en op JavaScript, aangedreven door het web en verbonden met het web. Heel mooi. Maar je kan je natuurlijk wel afvragen of je de aanraakmogelijkhed die Microsoft nu in Windows 8 stopt wel nodig hebt wanneer je een desktop of laptop hebt. Is het niet beter de verschillende versies van het OS naast elkaar te laten bestaan? Daarover discussiŽren search Engine World, IDG, AllThingsD.
http://www.microsoft.com/presspass/features/2011/jun11/06-01corporatenews.aspx
http://searchengineland.com/could-you-turn-a-windows-8-smartphone-into-a-windows-8-computer-79522
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=2B509091-1A64-6A71-CE886DA7A0159CC4
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Haal de natuur naar je toe met Samsung zoomcamera WB700
• Ultradunne camera met 24x Smart Zoom voor outdoorliefhebbers
• Neem hoogwaardige foto's van dichtbij en ver weg
• 24mm ultragroothoeklens en 16 megapixel CCD sensor voor gedetailleerde beelden
De Samsung WB700 is verkrijgbaar voor Ä 279,- incl. BTW.
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157626688520010/


*** BelgiŽ heeft nu 4.509.040 mensen op Facebook, een stijging met 402.140 eenheden oftewel 9,79%
http://www.socialbakers.com/blog/171-facebook-is-globally-closing-in-to-700-million-users/

*** Belga lanceert Media Room, de online perskamer
Het Belgische nieuwsagentschap, Belga News Agency, lanceert een nieuwe dienst voor zijn corporate klanten: Belga Media Room. Met de Media Room biedt Belga een totaaloplossing voor communicatie- en public relations-professionals: vanaf nu kunnen zij alle nieuws en informatie over hun bedrijf én hun sector kwijt op een gepersonaliseerde on demand website.
http://www.belgamediasupport.be/brandedrelease/Belga-News-Agency/Belga-lanceert-Media-Room-de-online-perskamer/

*** Sonos, toonaangevend ontwikkelaar van draadloze multiroom-muzieksystemen voor in huis, biedt nu ook de radiodiensten AUPEO! Personal Radio en Stitcher SmartRadio. Met deze diensten kan iedereen met een Sonos-systeem zijn persoonlijke radiostation creŽren op basis van de shows die hij het leukste vindt.
https://www.sonos.com/
http://www.aupeo.com/
http://www.stitcher.com/

*** Samsung Galaxy S II geeft Smart Living vorm
• Dual-core Android 2.3 smartphone met Super AMOLED Plus scherm
• Samsung Hubs maken Smart Living eenvoudig
• Extra diensten voor beveiliging en connectiviteit gericht op zakelijke gebruikers
Samsung Galaxy S II is vanaf 1 juni 2011 verkrijgbaar voor Ä 549, incl. BTW.
http://www.samsung.com/global/microsite/galaxys2/

*** Alcatel-Lucent Enterprise presenteert OpenTouch-platform voor eenvoudiger communiceren via diverse media
Voeg contacten uit social media toe of start een videoconference terwijl je in gesprek bent op je smartphone
http://www.myicphone.nl/

*** Belgacom bundelt krachten met Samsung om iedereen overal toegang te bieden tot het internet
Op 1 juni lanceert Belgacom een nieuwe bundel waarmee men kan communiceren en surfen, waar men zich ook bevindt. Met dit aanbod verlaagt Belgacom aanzienlijk de drempel om overal toegang te krijgen tot het internet.
Dit aanbod is het resultaat van een bevoorrecht partnerschap met het toonaangevende bedrijf Samsung.
De klant kan meteen de diensten gebruiken bij het verlaten van het Belgacom Center.
http://www.belgacom.be/tabletmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetBLISAED - IS IT WORTH THE PAIN
[electro] Heerlijke muziek van een band uit Arlington, Texas. Warme electro, met een lounge gevoel. Afwisselende ritmes, boeiend arrangement, en mooie compositie. Ook "The Book" kan ons bekoren. Verschillende songs in streaming te beluisteren bij MySpace. Doen!
http://www.myspace.com/blisaed


BERSARIN QUARTETT
[electro / filmmuziek] Opnieuw prachtige muziek, een combinatie van elektro en andere instrumenten. "Nichts ist wie vorher" is traag, intiem, teder, mijmerend. "Perlen, Honig oder Untergang" is dan weer weemoediger, en zelfs een tikkeltje triest en dreigend. Maar mooi blijft het. Gratis te beluisteren op MySpace.
http://www.myspace.com/bersarinquartett


CANOLA TENDERFOOT
[electro] Electro met een zwaar doorwegend ritme. De gebruikte synthesizers zijn heerlijk ouderwets van klank. De zangeres klinkt blikkerig, opzettelijk. Een interessante combinatie, met een meeslepend ritme. Op de site kan je verschillende songs gratis downloaden.
http://www.canolatenderfoot.co.uk/main.html


THE SILK DEMISE - SMOKE AND MIRRORS
[electro - trip hop] Een band afkomstig uit Ontario, Canada. Een zangeres met een warme stem, tegen een achtergrond van een zware beat en wat synthesizers. Soms iets te repetitief van muziek, maar toch knappe songs. Je kan het hele album, Music for a Film, aankopen via CD Baby of iTunes. Maar je kan ook verschillende songs gratis beluisteren via MySpace...
http://www.myspace.com/thesilkdemise
http://www.msplinks.com/MDFodHRwOi8vd3d3LnRoZXNpbGtkZW1pc2UuY29t

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een reis van duizend mijlen start met één enkele stap
-Chinees gezegde-oor logo
De nieuwe oogst


WAAR VIND JE MUZIEK VOOR JE VIDEO'S?

Wanneer je een video wil maken, heb je er graag wat muziek bij op de achtergrond. Maar niet elke muziek mag je daarvoor gebruiken, vooral niet wanneer je de video publiek wil vertonen. Zelfs al is het muziek die je legaal aangekocht hebt: de aankoop van een cd geeft je enkel het recht om die muziek zelf te beluisteren, in familiekring. Maar gelukkig zijn er verschillende sites en muziekgroepen die hun muziek gratis aanbieden voor gebruik. Dit artikel bij Master New Media maakt een overzicht van deze sites.
[Taal: Eng]
http://www.masternewmedia.org/royalty-free-music-where-to-find-free-music-tracks-for-your-video-clips/


WAT IS ER NIEUW IN HTML5: DE GLOBALE ATTRIBUTEN
Een tip voor webmasters: in dit artikel wordt duidelijk uitgelegd wat er nieuw is in HTML 5, de belangrijke nieuwe vorm van de webtaal. Want sommige dingen verdwijnen, en andere komen erbij: de globale attributen.
[Taal: ENG]
http://www.htmlgoodies.com/primers/html/article.php/3875431


ICONFINDER
Op zoek naar een icoontje, een kleine afbeelding die je kan gebruiken op een website, in een document? Dan is dit een zoekmachine die daarin gespecialiseerd is, en je kan helpen.Je kan zoeken op achtergrond kleur, je bepaalt hoeveel pixels het icoontje mag hebben, en je kan ook zoeken op licentie: mag je het icoontje ook gebruiken voor commerciŽle toepassingen bijvoorbeeld?
[Taal: ENG]
http://www.iconfinder.com/


MAPENVELOPE: EEN ORIGINEEL IDEE

Wat leuk! Op deze site kan je je adres weergeven op een GOogle maps, en dan op basis van deze afbeelding een print maken die je tot enveloppen kan omvormen, waarbij de afbeelding aan de binnenkant staat.
[Taal: ENG]
http://mapenvelope.com/


OPEN DATA IN BELGIË
Deze site is gewijd aan open data: gegevens die vrijwillig beschikbaar gesteld worden door privébedrijven, maar ook gegevens die door de overheid verzameld zijn met centjes van de burger, en dus eigenlijk vrij toegankelijk zouden moeten zijn door allen. Zowat elk soort data kan open zijn: dat gaat van boeken, films of muziek, tot wetenschappelijke, historische, geografische of overheidsgegevens.
[Taal: NL/FR/ENG]
http://www.openbelgium.be/wat-is-open-data


SCRUBBLY: DUPLICAAT CONTENT WIEDEN
Het gebeurt zo vaak dat je duplicaat adressen hebt staan in je adresboekje. Die een voor een opsporen en wissen kan een lastige karwei zijn. Deze online tool automatiseert het proces.
[Taal: ENG]
http://www.scrubly.com/
http://www.makeuseof.com/dir/scrubly-remove-duplicate-contacts-from-gmail


DOAT: BETER MOBIEL ZOEKEN
Deze zoekmachine beweert betere resultaten te kunnen brengen vanop mobiele toestellen. Zo zal de zoeker geen links geven, maar apps, die bovendien rechtstreeks van de uitgevers komen. De resultaten worden ook gerangschikt vlgens een eigen algorime.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Mobile/doat-com-better-mobile-search
http://www.doat.com/


UTOPIC: WAT ZIEN JOUW VRIENDEN?
een webdienst waarmee je de content kan zien (foto's, video's, weblinks, ...) die populair is bij de mensen die jij volgt of waarmee je verbonden bent op Facebook, twitter, YouTube.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/utopic-popular-among-your-friends
http://utopic.me/


PLACEBOOK: FACEBOOK STATISTIEKEN

Tegenwoordig zijn er Facebook gebruikers in alle uithoeken van de wereld. Op deze site vind je statistieken per land: hoeveel gebruikers, en welk percentage dit is ten opzicht van het totaal aantal inwoners.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/placebook-facebook-user-trends/
http://geographics.cz/socialMap/


VRIJDAG MULTIMEDIA: INCREDIBOX
Een heel knap gemaakte site, waarbij jij zelf een heel a capella orkest samenstelt. Je begint met één mannetje, en kiest uit de onderstaande rij een tool (instrument, percussie, effect, chorus, stem. En met bonus maak je plots een intermezzo. Knap, en het klinkt nog mooi ook!
[Taal: ENG]
http://www.incredibox.fr/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GOD IS A DJ
In dit YouTube filmpje een blik achter de schermen van de opnamen van de God is a DJ flashmob in Leuven.
[Taal: NL]
http://www.youtube.com/watch?v=WDgFvh1_5E8


VRIJDAG MULTIMEDIA: VOEDSEL EN MINIMENSJES

Deze fotograaf heeft een surrealistische wereld gecreŽerd door miniatuurafbeeldingen van mensen te fotograferen op gewoon voedsel. Het resultaat is prachtige foto's, die toch wel wat bevreemdend zijn.
[Taal: ENG]
http://designtaxi.com/news/34776/Photographer-Builds-a-Tiny-World-of-Figurines-and-Food/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- comScore: Belg spendeert 'slechts' 18u online, Nederlander gemiddeld 31u per persoon
http://www.belgiancowboys.be/online/1806
- [Infographic] Demographics of social media
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/1804

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Twitter lanceert eigen fotodienst
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2440593/2011/06/02/Twitter-lanceert-eigen-fotodienst.dhtml
- Google: opnieuw Chinese aanvallen op Gmail-adressen activisten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2440560/2011/06/01/Google-opnieuw-Chinese-aanvallen-op-Gmail-adressen-activisten.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Combi tablet computer en smartphone
Asus komt met een opmerkelijke combi van een Tablet computer en een smartphone. Deze Padfone lijkt een gewone tablet, maar hierin verborgen zit een aparte smartphone.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29484
- All-in-one pc voor filmliefhebbers
De nieuwe LG V300 all-in-one computer is een ideale alles-in-één computer voor filmliefhebbers. Hij heeft een groot 23 inch scherm, ondersteunt 3D en beschikt over een blu-ray speler.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29483


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Galaxy S II van Samsung op Belgische markt
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5958
- Beveiligingsoplossing voor slechthorenden
Beveiligingssystemen houden vaak geen rekening met slechthorenden. Daar wil Abyz, verdeler van beveiligingssystemen, verandering in brengen. Zowel aan de belknop als aan de binnenmonitor denkt het bedrijf ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5853

computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Cookie-jacking van Internet Explorer in vraag gesteld
Een security-onderzoeker heeft een manier ontdekt om gevoelige informatie te ontvreemden via de cookies van Internet Explorer. Via de techniek, 'cookiejacking' genaamd, kunnen identificatiegegevens van Facebook, Twitter, Gmail en andere online diensten worden bekomen. Toch beschouwt Microsoft deze aanval niet als een grote bedreiging.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22628&style=99896
- Video-reclame zal Europa overspoelen!
Het werd reeds lange tijd aangekondigd, maar nu heeft een studie ook officieel bevestigd dat de online videoreclame op het punt staat om door te breken in Europa. Zet u schrap!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22627&style=99896digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Nieuwe projecten voor Netlash-bSeen
http://www.digimedia.be/News/nl/9311/nieuwe-projecten-voor-netlash-bseen.html
- Google Chrome knabbelt aan marktaandeel Internet Explorer
http://www.digimedia.be/News/nl/9312/google-chrome-knabbelt-aan-marktaandeel-internet-explorer.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Call of Duty Elite reacties
http://computertaal.info/2011/06/02/call-of-duty-elite-reacties/
- Groots entertainment op groot scherm (27 inch)
http://computertaal.info/2011/06/02/groots-entertainment-op-groot-scherm-27-inch/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nintendo geeft details vrij over eerste grote 3DS-systeemupdate
19:22 - 3DS-bezitters die de systeemupdate van 7 juni downloaden krijgen naast Nintendo's eShop en internetbrowser de beschikking over de SpotPass-functionaliteit en gratis software. Tot 7 juli is bijvoorbeeld een 3d-versie van Excitebike gratis verkrijgbaa
http://tweakers.net/nieuws/74837/nintendo-geeft-details-vrij-over-eerste-grote-3ds-systeemupdate.html
- Cisco: internetverkeer groeit in 2015 naar zettabyte
http://tweakers.net/nieuws/74830/cisco-internetverkeer-groeit-in-2015-naar-zettabyte.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Kassasoftware helpt apothekers sjoemelen
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/06/01/kassasoftware-helpt-apothekers-sjoemelen/article-1195025372544.htm
- "GSM-gebruik misschien toch kankerverwekkend"
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/06/01/gsm-gebruik-misschien-toch-kankerverwekkend/article-1195025291215.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Methodes, instellingen en apps om je batterijleven te verlengen
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/31/methodes-instellingen-en-apps-om-je-batterijleven-te-verlengen/
- Pokémon verdwijnen uit Android Market en App Store
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/30/pokemon-verdwijnen-uit-android-market-en-app-store/
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)WAT IS DPI - DEEP PACKET INSPECTION
Karin Spaink schrijft in haar blog een aardig artikel dat eigenlijk elke internaut moet lezen.
Lees op onderstaande link haar blog - en vergeet niet het filmpje aan te klikken.
In ieder geval zouden de directieleden van de KPN hier kennis van moeten nemen.
Ook Vodafone, Telefonica en Orange hebben erkend met DPI (Deep Packet Inspection) te werken. (Bron: Sjeef)
http://www.spaink.net/2011/05/18/analogie/


7 FUNCTIES IN GOOGLE DIE JE ENKEL IN CHROME AANTREFT
Persoonlijk moet het ons van het hart dat de Chrome browser ons niet heeft kunnen voldoen. We hebben hem een maand de tijd gegeven, maar hij kon niet bekoren. Onder andere de manier waarop hij teksten in het invulformulier van een site zoals Wordpress plakt leek ons onoverkomelijk.
Maar toch heeft Chrome voordelen die je bij andere browsers niet vindt. En dat is te danken aan de nauwe verweving van het Google conglomeraat en de Chrome browser. In de volgende dagen zullen wij deze voordelen even aanstippen, ons baserend op een artikel van het blog Google Operating System.
Om te beginnen is er 'native printing'. Je moet PDF bestanden niet downloaden en opstarten in Adobe Reader of een ander progje: je kan die gewoon vanuit de Chrome browser printen.
http://googlesystem.blogspot.com/2011/04/google-docs-adds-pagination-and-native.html


7 FUNCTIES IN GOOGLE DIE JE ENKEL IN CHROME AANTREFT
Nog een handige functie die je enkel zal aantreffen bij een Google dienst wanneer je hem in de Chrome browser start. Wanneer je werkt met Google Docs, zal je een hele map tegelijkertijd kunnen uploaden. En dat is wel handig. Normaal gezien, wanneer je via het web bestanden uploadt, moet je bestand per bestand werken, en kan je niet hele mappen uploaden. In deze combinatie dus wel. Wat meer is: zijn er mappen binnen de mappen, dan wordt die structuur netjes bewaard.
Werk je met de Firefox of Safari browser, dan zal je enkel met folders kunnen werken indien je een java applet downloadt.
Meer op het blog van Google zelf.
http://googlesystem.blogspot.com/2011/04/more-ways-to-upload-files-and-folders.html


7 FUNCTIES IN GOOGLE DIE JE ENKEL IN CHROME AANTREFT

Voice input in Google Translate. In de laaste versie van de Chrome browser wordt ook de HTML Speech API ondersteund, die spraakherkenning mogelijk maakt en input via spraak op webpagina's.
De eerste webdienst van Google waarmee je dit zal kunnen uittesten, is Google Translate. In plaats van je zin of woord te moeten intikken in het "vertaal" vakje, kan je het gewoon uitspreken in de microfoon.
http://googlesystem.blogspot.com/2011/04/google-translate-now-with-voice-input.html


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
GHOST MOUSE

Windows - freeware
Een simpel progje, waarmee je handelingen die je veel doet kan vastleggen en dan oproepen onder een bepaalde toetscombinatie. Het progje registreert niet alleen de toetsaanslagen, maar ook de bewegingen die je met de muis/cursor maakt.
http://www.remouse.com/
http://www.makeuseof.com/dir/ghostmouse-repeat-mouse-and-keyboard-actions/


ANDROID SCREENCAST
Java gebaseerd
Vaak zijn er dingen die je op jouw Android mobieltje zou moeten doen, maar waarvoor het scherm eigenlijk te klein is. Met deze op Java gebaseerde tool kan je je Android toestel controleren vanop je computer. Je moet wel eerst de Android SDK installeren.
http://code.google.com/p/androidscreencast/
http://www.makeuseof.com/dir/android-screencast-control-android-from-a-computer/
http://www.chip.de/bildergalerie/Gratis-hoeren-Die-besten-Musik-Web-Apps-Galerie_42796320.html


BETTER GROOVESHARK
Grooveshark zelf is een van de beste online muziekdiensten. Maar het maakt wel gebruik van Flahs, en dat maakt de dienst onmogelijk voor sommige gebruikers. Nu is er Better Grooveshark, een user script, dat alle Flash schrapt en vervangt door de Grooveshark interface.
http://userscripts.org/scripts/show/93354


KINDLEFISH: VERTALEN VANOP JE KINDLE
Het is zo gemakkelijk om gebruik te maken van Google Translate, dat niet alleen woorden maar ook stukken van zinnen en uitdrukkingen kan omzetten. Maar helaas kan je deze tool niet gebruiken vanop je Kindle. Gelukkis is er deze app, die via een omweg Google Translate toch op je Kindle zet. Je moet enkel nog de taal van input en out put bepalen, en dan de tekst invullen.
http://www.makeuseof.com/dir/kindlefish-kindle-translate-text-56-languages/
http://kindlefish.t15.org/


FOLLOWS: HOE POPULAIR IS JE SITE?
iOS - freeware
Wil je weten hoe populair jouw websites zijn op de sociale netwerken, dan zou je normaal gezien in al die netwerken moeten inloggen, en naar de statistieken kijken. Deze app voor de iPhone maakt het simpeler, en verzamelt alle resultaten in één interface.
http://www.makeuseof.com/dir/follows-track-popularity-of-websites/
http://itunes.apple.com/us/app/follows/id406722215?mt=8&ign-mpt=uo%3D4


TIKIWIKI: JE EIGEN WIKI

alle OS - 25,4 MB - freeware
Met deze tool kan je zelf een eigen Wiki maken op het web. Dat is handig om bijvoorbeeld handleidingen voor producten aan te bieden via het web. Je moet wel een server hebben waarop je PHP kan draaien, MySQL.
http://www.chip.de/downloads/TikiWiki_24280107.html
http://de.tikiwiki.org/tiki-index.php?page=Home


KINEPOLIS APP

iPad - freeware
Na eerder ook al een app uitgebracht te hebben voor de iPHone en Android, is er nu eentje uit voor de iPad. Met de app kan je doorheen het huidige aanbod in de filmzalen bladeren, de trailers bekijken, enz.
http://www.kinepolis.com/iPad


VRIJDAG MULTIMEDIA: WD PHOTOS VIEWER APP
iPHone, iPad, iPod Touch, Android
Western Digital heeft een app uit waarmee je speciale momenten in een HD videogemaakt met je mobiele telefoon onder iOS of Android, delen kan met familie en vrienden. Via de app heb je bovendien toegang tot de content die opgeslagen is op het WD TV LIve Hub mediacenter of een MyBook Live netwerkschijf.
Je kan de app downloaden van de Android Market of van de App store in iTunes.
http://www.computerworld.com.au/mediareleases/12464/wd-photo-viewer-app-pushes-hd-vidoes-from/
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....


NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Wil u de diepte van de rivier testen, doe dat dan niet met beide voeten.
-Chinees gezegde-