netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
17/2/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 687 van 12/2/2011
Gegroet lezer,

Vindt u het ook niet heerlijk, dat u thuis komen kan en het is nog licht? Het geeft meteen zin om in actie te schieten - in de tuin, aan de grote schoonmaak te beginnen, plannen te maken... De lucht is nog wel wat somber, de lente met zijn blauwe lucht nestelt zich wel al in uw hart... Geniet ervan, want nu zondag wordt weer een lentedag voorspeld!

Wat hebben wij u deze week te bieden in dit e-zine? Toch weer enkele pertinente vragen. Zoals: moeten er regels komen voor cyberoorlogen? Hebben de VS het recht om domeinen uit de lucht te plukken, gewoon omdat zij onder het .org suffix geregistreerd zijn. Over de heropstanding van het WebOS besturingssysteem kan u hier ook lezen - een fenomeen dat de vele fans van dit uiterst gebruiksvriendelijke OS van harte zullen toejuichen.

En dan is er natuurlijk ook onze reeks over programma's en websites waarmee u tv op uw computer kan bekijken en zelfs opslaan om later te bekijken. Ook dat zal u ongetwijfeld interesseren!

O ja, nog dit: zondag heeft in Antwerpen de prijsuitreiking plaats waarbij de winnaars van de Netties-verkiezing Beste Nederlandstalige Site (privé-initiatief). Wij hopen daar later een verslag met foto's van te kunnen brengen. Onze gelukwensen nogmaals voor de winnaars, en onze dank voor juryleden en sponsors!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MOETEN ER REGELS KOMEN VOOR CYBEROORLOGEN?
Regeringen vergaderen over aanvaardbaar gedrag in cyberoorlogen

Het is algemeen aanvaard dat er in een oorlog regels bestaan. Zo moeten krijgsgevangenen volgens bepaalde regels behandeld worden, mogen burgerlijke gebouwen niet het doelwit zijn van bombardementen, mag er enkel geschoten worden op soldaten en moeten burgers ontzien worden. Dat was niet altijd zo. Op een bepaald moment hebben de landen een overeenkomst gesloten om deze regels na te leven, en werd o.a. het Rode Kruis ingeschakeld om na te gaan of de krijgsgevangenen goed verzorgd worden.
Maar oorlogen worden al lang niet meer enkel "in het echt" uitgevonden - steeds meer wordt het internet een instrument voor oorlogsvoering. Denk maar aan de hack op Google, die volgens velen uitgevoerd werd door de Chinese overheid (of door hackers in opdracht van die overheid?). Of aan de aanval op Estland. Moeten er geen regels vastgelegd worden voor zulke cyberoorlogen?
Dat is het thema van een conferentie, waarbij Russische en Amerikaanse experten een voorstel deden aan wereldleiders om enkele "rules of engagement" vast te leggen. Eigenlijk kan je het zo beschouwen dat de regels van de conventie van Geneve en die van Den Haag moeten aangepast worden aan de moderne maatschappij, en er een nieuwe conventie komt waarbij bepaald wordt wat de overheid, met name via haar "digitale legers" mag aanvallen, en wat gespaard moet blijven, en welke soort aanvallen nodig zijn. Net zoals bij de eerstgenoemde conventies bepaald werd dat burgerdoelen niet aangevallen mogen worden, en dat chemische wapens en clusterbommen niet toegestaan worden.
Uiteraard kan je vragen stellen bij het initiatief. Want om te beginnen is het moeilijk om te bepalen of een cyberaanval door individuele hackers uitgevoerd werd, of door mensen die hiervoor de opdracht kregen (of misleid werden) door een overheid. Verder is het moeilijk om hackers, die uit idealisme of balorigheid iets ondernemen, tegen te houden. Het enige wat tal van onbesuisde hackers interesseert is chaos creŽren. Waarmee wij niet alle hackers over een kam willen scheren - er zijn heel veel ethische hackers, die de reikwijdte van hun daden trachten in te schatten , maar er zijn nog veel meer scriptkiddies en puberale hackers die gewoon genieten van het feit dat zij chaos kunnen creŽren.
En dan is er nog de vraag: wat zijn militaire doelen, en burgerdoelen, wanneer het om een cyberaanval gaat? Bij een bombardement kan het leger een munitiefabriek trachten te raken, maar wanneer je een worm zoals Stuxnet loslaat, hoe kan je die dan beperken tot een bepaald doel?
Meer hierover bij BBC. Het is natuurlijk griezelig dat hierover nagedacht wordt, maar anderzijds is het wel positief dàt er gedacht wordt over het vastleggen van gedragsregels, naar analogie van de eerdere conventies.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/9386445.stm


RAMNICU VALCEA: EEN STAD GEBOUWD OP CYBERCRIME
Misdaad loont niet? Vergeet het maar

We blijven nog even in het wereldje van hackers - maar deze keer absoluut de hackers met de zwarte hoed op, die niet om ethische doelen hacken maar puur om geldgewin. Bij Wired lees je namelijk een onthutsende reportage over een stadje in RoemeniŽ, Ramnicu Valcea, een 3 uur rijden verwijderd van Boekarest, en met 120.000 inwoners. De stad heeft de twijfelachtige naam Hackerville meegekregen.
Waarom? Wel, volgens Wired zit het stadje vol met boeven, en getuige daarvan zijn de ontelbare dure auto's die er geparkeerd staan: topklasse BMW's, Audi's, Mercedessen. De mannen die deze wagens besturen zijn behangen met zware gouden kettingen. Grote zakenmannen die slim belegd hebben in Silicon Valley aandelen? Neen hoor. Internetboeven, volgens Wired.
Het stadje zou namelijk gespecialiseerd zijn in e-commerce fraude en malware aanvallen op bedrijven. Omdat er een groepje heel slimme jongens en meisjes rondloopt, die slim misbruik kunnen maken van de goedgelovigheid van de internauten. En die het stadje, met hun inkomen, tot grote bloei gemaakt hebben.
Uiteraard is het verkeerd om met misdaad (want dat is hacken in dit geval wel) geld te verdienen. Maar dat lijken de verschillende commentaren op dit Wired artikel niet zo begrepen te hebben - zij lijken het artikel eerder als een aanval op hun stadje te beschouwen, en sommigen vinden het zelfs positief dat zij welvaart naar het stadje gebracht hebben.
Een eigenaardig verhaal, vooral omwille van de commentaren. Lees het zelf bij Wired.
http://www.wired.com/magazine/2011/01/ff_hackerville_romania/


UW GEZICHTJE OP EEN DATING SITE? ZONDER TOESTEMMING?
Tja, dat gebeurt nu eenmaal, wanneer je op Facebook zit...

Alhoewel Facebook het uitdrukkelijk verbiedt, wellicht omdat het zelf de controle wil houden over de gegevens (en foto's van haar gebruikers), gebeurt het toch regelmatig: de data die Facebook gebruikers als "publiek", door iedereen te bekijken, gemarkeerd hebben, afschrapen van Facebook en in een andere toepassing of website gebruiken.
En dat kan soms tot verrassende resultaten leiden - want wat denk je ervan om plots te moeten vaststellen dat jouw gezicht voorkomt op een datingsite, alhoewel je nog nooit van die site gehoord had, laat staan dat je je ingeschreven had? Nochtans is dit wat "Lovely Faces" gedaan heeft: zonder toestemming heeft het de (openbare) profielen van 250.000 Facebook gebruikers geïmporteerd.
Alhoewel bij nader inzien de site niets met "dating" te maken heeft, maar zich eerder omschrijft als een artistiek project, waarmee de makers, twee jonge studenten, willen aantonen hoe gemakkelijk het is om misbruik te maken van de informatie die de gebruikers zomaar publiek weggeven.
Uiteraard is Facebook niet opgezet met dit initiatief. "Het schrapen van de informatie van de gebruikers is een inbreuk op onze gebruiksvoorwaarden", aldus Barry Schnitt van Facebook, zo lees je bij Wired. Waarop de schrijver van het artikel er fijntjes op wijst dat Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, zijn rijk begon in 2003 door het schrapen van de namen en foto's van zijn studiegenoten op de servers van de school, om die te stoppen in een systeem dat hij FaceMash noemde. En waarbij studenten tegen elkaar uitgespeeld werden op een website, doordat iedereen kon stemmen over wie de knapste leek.
Ach Bredero, hoe vaak zullen we nog jouw woorden "Het kan verkeren" moeten aanhalen... Het drukt ons in elk geval met de neus op het feit dat al onze publieke gegevens op Facebook echt wel voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden. En dat je ermee moet leren leven, of gewoon stoppen met de sociale netwerken...
http://www.wired.com/epicenter/2011/02/facebook-dating/


NU OOK WEGWERP E-MAILADRESSEN BIJ HOTMAIL
Handig bij sites waar je je moet registreren

Ongetwijfeld ken je het fenomeen: je wil gebruik maken van een site, maar je moet eerst een gratis account aanmaken. Gevolg: voortaan krijg je allerlei mails van die site om je uit te nodigen terug te komen, of deze of gene nieuwigheid uit te proberen. Dit kan je voorkomen door het aanmaken van een wegwerp mailadres. De mail, die jou toegezonden wordt om je mailadres te bevestigen, komt toe, en daarna kan je dat adres rustig negeren.
Er bestaan verschillende sites die zich gespecialiseerd hebben in het aanmaken van zulke tijdelijke adressen. Bij Microsoft weten ze ook dat er vraag naar is, en nu kan je bij Hotmail ook zulke wegwerp adressen aanmaken. Bovendien kan je die beheren (mail zenden, ontvangen en beantwoorden) vanuit je gewone Hotmail account - er is geen speciale inlog nodig voor al die adressen.
Het achterliggende idee is simpel: zo kan je een e-mail adres geven aan derden, een adres dat eigenlijk niet belangrijk is voor jou, zonder je échte mailadres, dat je wil houden voor familie, vrienden, collega's, te geven zodat je dat vrij van spam kan houden.
Een slim idee, waarover je meer leest bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-10805_3-20030574-75.html


EX-VRIENDINNETJE NEEMT WRAAK VIA GOOGLE IMAGES
Opgelet met vriendinnetjes die wat kennen van Google!

Een leuk verhaal, met een grote moraal: wanneer je een vriend of vriendin hebt die wat van het internet kent, en dan vooral van de manier waarop Google werkt, dan doe je er best aan je verhouding op een nette manier te beŽindigen - want anders zou de wraak wel eens heel zoet kunnen zijn!
Dat ondervond een jongeman in de VS. Zijn vriendinnetje was boos toen hij het uitmaakte, en een (door een professionele fotograaf gemaakte) foto van de jongeman ging bewerken: zij zette op die foto allerlei hatelijke opschriften, en verspreidde die op het web, zodat er een Google Images spam ontstond.
De webmaster van de site waar zij de foto's gezet had verwijderde die wel, op verzoek van de moeder van de onfortuinlijke jongeman, maar de foto's bleven opduiken via Google Search. Volgens kenners omdat de pagina's waarnaar de url in de Google zoekindex verwijzen, een code 200 teruggeven, in plaats van de "page not found" status.
Met andere woorden: de wraak kan zoet zijn, voor iemand die weet hoe het Google systeem te bespelen... Meer over hoe het systeem exact werkt bij SE RoundTable.
http://www.seroundtable.com/boyfriend-spammed-12909.html


GROTE ARCHEOLOGISCHE VONDST VIA GOOGLE EARTH
Archeologie van achter de computer. En toch zal iemand nog moeten graven...

Je zou toch denken dat we ondertussen elk plekje van de aarde in kaart gebracht hebben en van onder tot boven, van links tot rechts, door en door kennen. Mis dus. Want blijkbaar zijn er nog plekken te 'ontdekken' - zoals blijkt uit een artikel bij New Scientist.
Een wetenschapper, ene David Kennedy, zou namelijk van achter zijn computer, helemaal in AustraliŽ, bijna tweeduizend potentiŽle archeologische sites ontdekken hebben via in hoge resolutie gemaakte beelden van Google Earth. Hij scande 1.240 vierkante km in Saudi ArabiŽ, en vond er 1.977 plekken die mogelijk archeologische vondsten kunnen bevatten.
Waarom deze ontdekking, nu pas? Er moeten toch wel meer luchtfoto's van die plekken bestaan, niet? Neen dus. Luchtfoto's van Saudi ArabiŽ zijn niet beschikbaar voor de meeste archeologen, omdat het erg moeilijk is, zo niet onmogelijk, over het land te vliegen. Maar Google met zijn satellietfoto's in hoge resolutie kunnen dan helpen.
Volgens Kennedy zou de site 9.000 jaar oud zijn, maar alles moet nog wel ter plaatse gecontroleerd worden. Wie vertrekt naar de woestijn om wat zand weg te scheppen?
Meer bij New Scientist.
http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2011/02/giant-archaeological-trove-fou.html


BESLISSINGSMACHT OVER DOMEINEN 1: P2P DOMEINEN IN BESLAG GENOMEN
Onder andere beslag op Spaanse site hel controversieel

Verleden week ontstond er opschudding toen bekend werd dat de Amerikaanse autoriteiten het domein van een erg populaire site, Rojadirecta.org, uit de lucht gehaald gehaald hebben. De site, waar er heel wat sportwedstrijden gestreamd werden en via P2P gedownload werden, verwijst nu naar een bericht van de Amerikaanse District of Jusstice / ICE.
Waarom die opschudding? Wel, de site heeft om te beginnen Spaanse roots. Buiten het feit dat het een .org domein is, heeft de site geen banden met de VS. Bovendien is de site in Spanje zelf tot twee keer voor de rechter gesleept om vermeende inbreuken op de auteursrechten, en tot twee keer vrijgesproken. Wie zijn de VS dan, dat zij menen over het hoofd van de Spaanse rechter te moeten springen, en de toegang tot de site toch te verbieden?
Het gebeurde toont aan hoe link de Amerikaanse wetgeving aan het worden is. Ondanks het feit dat de site een drie jaar lange wettelijke procedure uitgevochten heeft in Spanje, en gewonnen, is één mandaat van de Amerikaanse autoriteiten voldoende om ze uit te lucht te halen. Het bevel kwam namelijk van ICE (Immigration and Customes Enforcement), in samenwerking met DOJ (Department of Justice). En zonder enige kans te krijgen zichzelf te verdedigen, is, plof, de site uit de lucht.
De eigenaar van Rojadirecta noemt de inbeslag name alvast dubieus. "Naar onze mening tonen de Amerikaanse autoriteiten een complete minachting voor het Spaanse justitieel systeem en soevereiniteit". En ergens moet je de man gelijk geven. De site is in handen van een Spaans bedrijf, dat netjes haar belastingen betaalt. En de enige band met de VS is dat het .org domein onderhouden wordt door een Amerikaans bedrijf.
Uiteraard zou het internet het internet niet zijn, als er al niet meteen een alternatieve toegang gevonden werd voor de site. Die is nu bereikbaar via rojadirecta.com, rojadirecta.es, rojadirecta.me en rojadirecta.in. En gek genoeg worden deze laatste twee domeinen onderhouden door hetzelfde bedrijf als het .org domein...
Meer hierover (en uiteraard heel wat commentaren!) bij Torrentfreak.
http://torrentfreak.com/us-resume-file-sharing-domain-seizures-110201/
http://torrentfreak.com/us-resume-file-sharing-domain-seizures-110201/


BESLISSINGSMACHT OVER DOMEINEN 2: VS WIL VETO HEBBEN OVER NIEUWE DOMEINEN
Geen .gay of .hate domeinen?
Volgende maand zal ICANN, de non-profit organisatie die gaat over het toekennen van de top level domeinnamen, in Francisco vergaderen. Een vergadering die door velen met argusogen gevolgd zal worden, omdat er een erg belangrijk punt op de agenda staat: het creŽren van generische Top Level Domains (gTLDs). Naast bestaande suffixen zoals .com, .org, of .info en de laatste tijd ook .mobi, zou al wie kan aantonen over genoeg geld en voldoende technische knowhow te beschikken, een eigen gTLD kunnen aanmaken.
Waarom die bezorgdheid? Die nieuwe gTLD's is toch iets prachtig voor de business, denk maar aan de vele nieuwe domeinen die gecreŽerd worden, de nieuwe mogelijkheden. Er zit een addertje onder het gras, en zal het je verbazen dat een eerste addertje weer uit de hoek komt van de Amerikaanse lobbygroepen van de film- en muziekindustrie? De RIAA bijvoorbeeld wil het eenvoudiger maken om tegen nieuwe gTLD's verzet aan te teken, wanneer deze .suffixen het ruilen van illegale content zouden vergemakkelijken - denk bijvoorbeeld aan een suffix zoals .p2p of .torrent dat gecreŽerd zou worden en het voor iedereen duidelijk zou maken dat je daar content via P2P netwerken kan downloaden. En wat als bijvoorbeeld een P2P dienst het domein .music registreert, in plaats van dat het in handen komt van de platenindustrie? Want vergeet niet: degene die het registreert, heeft ook de touwtjes in handen van dat nieuwe domein.
Andere addertjes komen dan weer van de nationale overheden, met de VS op kop. Want sommige (conservatieve) landen zouden wel eens bezwaar kunnen hebben tegen het creŽren van een .GAY domein. Over het ontstaan van een .xxx domein is al heel wat gebakkeleid - en uiteindelijk kreeg het een "thumbs down" van de VS, toen nog onder de Bush regering.
Zal een nieuw gTLD er dan niet kunnen komen, wanneer één land bezwaar tegen zo'n domein aantekent? Neen - tenzij het de VS is. Om te voorkomen dat er een getouwtrek zou ontstaan rond de nieuwe gTLD's, heeft de Obama administratie een voorstel gedaan waarbij er een adviserend paneel komt bij ICANN dat over betwistingen moet beslissen. Wat, aldus Ars Technica, in concreto ertoe zou leiden dat de Amerikaanse overheid het laatste woord krijgt over deze gTLD's. Of dit een overdreven paranoia stelling is, laten wij in het midden; misschien kunnen de VS juist een bemiddelende rol spelen, door hun veto te stellen tegenover de veto's van andere landen... IN elk geval is het de bedoeling met dit nieuwe comité te voorkomen dat het hele DNS systeem uiteen valt, en dat bepaalde landen bepaalde gTLD's gaan blokkeren, op grond van ethische bezwaren bijvoorbeeld (waarbij een geniepig duivelte fijntjes wijst naar de inhoud van het vorige artikel...)
Over de juiste structuur van dit nieuw panel kan je lezen bij Cnet en Ars Technica. Wij hebben alvast begrepen dat hier weer een beetje geknaagd wordt aan de vrijheid van meningsuiting...
http://news.cnet.com/8301-31921_3-20030809-281.html
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/02/if-governments-can-block-top-level-domains-is-gay-doomed.ars


BESLISSINGSMACHT OVER DOMEINEN 3: HOE HOUD JE ZELF CONTROLE OVER JE DOMEIN?
Enkele raadgeving om moeilijkheden te vermijden

Ben je ongerust over deze toegenomen macht van de VS om bepaalde domeinen die het haar niet zint uit de ether te plukken? Dan zijn er enkele dingen die je kan doen om dit te vermijden. Wij vonden deze tips bij Torrentfreak:
1. Registreer geen domein dat onder de bevoegdheid valt van VeriSign (.com .net .cc .name .tv) of Afilias (.info .org .mobi .in .me .aero enz). De wetten in eigen land of Europa zijn zo slecht nog niet: probeer eens een .be of .eu adres
2. Neem ook geen domain registrar die in de VS gevestigd is zoals bijvoorbeeld GoDaddy, maar een Europees/Belgisch bedrijf. Er zijn tal van bedrijven, o.a. Combell, waar je goedkoop en in volle vertrouwen je domein kan registreren.
3. Kies ook geen hostingbedrijf dat in de VS gevestigd is. Is dat wel het geval, dan riskeer je niet alleen dat je domein geblokkeerd wordt, maar ook dat je site offline gehaald wordt. Ook hier weer: er bestaat genoeg betrouwbare Belgische/Europese hosting bedrijven.
4. Noem jezelf geen bedrijf naar Amerikaans recht, zelfs indien je een Amerikaan bent, maar registreer je bedrijf in bijvoorbeeld Nederland, Spanje, Ierland...
5. Hanteer een DMCA procedure op je site om content, waarvan gemeld wordt dat die illegaal is, meteen te verwijderen - vooral wanneer het om een site met user generated content gaat.Hoe dat gaat, lees je in het artikel.
6. Erg belangrijk: bij een eventueel proces wordt er altijd gekeken naar legaal vs. illegaal gebruik van jouw diensten/website. Zorg dat je kan aantonen dat wat er op jouw site gebeurt, ook voor een groot deel perfect legaal is (hopelijk!)
En dan nog enkele algemene raadgevingen: ken de wet, en werk samen met collega's die eenzelfde dienst aanbieden, en misschien met dezelfde problemen geconfronteerd worden.
http://torrentfreak.com/how-to-stop-domain-names-being-seized-by-the-us-government-110205/


MICROSOFT MAAKT EEN EINDE AAN AUTORUN
Een bron van veel besmettingen verdwijnt eindelijk
Wellicht heb je dinsdag het bekende icoontje gezien dat aangeeft dat er updates zijn voor je (oudere) Windows besturingssysteem. Of is die update inmiddels onzichtbaar, op de achtergrond, reeds uitgevoerd op jouw computer.
Deze versie bevat een belangrijke update: Autorun wordt hiermee uitgeschakeld. Deze tool, die ervoor zorgt dat een programma of bepaalde software automatisch opgestart wordt anneer je een draagbaar medium (cd, dvd, stick...) op je computer aansluit, werd reeds in Windows 7 in de vergeetput gestopt. Maar oudere versies van Windows hadden deze tool nog altijd. En hij heeft bij menigeen gezorgd voor heel wat ellende, omdat virussen op zo'n stick ook meteen uitgevoerd werden. WIe een beetje technische kennis had, kon autorun wel uitschakelen, maar daarvoor moest je in je WIndows register gaan knoeien - en dat is nooit aan te raden.
Waarom Microsoft zo lang gewacht heeft om Autorun ten grave te dragen? Tja, het is nu eenmaal gemakkelijk. Wanneer de gemiddelde gebruiker bijvoorbeeld de software voor zijn nieuwe printer moet installeren, is het maar al te gemakkelijk voor de fabrikant om te zeggen: stop de cd in je drive, en alles komt in orde. Dat zal nu dus veranderen, en iets minder gebruiksvriendelijk worden. Een kleine prijs die men moet betalen voor een berg meer veiligheid...
http://www.theregister.co.uk/2011/02/08/microsoft_windows_autorun_retirement/


TECHMEME VOEGT TWEETS VAN SELECT AANTAL AUTEURS TOE
Maar kan een commentaar van 140 tekens op tegen een volledige posting?
De trouwe lezer weet dat onze redactie haar mosterd voor een groot deel haalt bij de website Techmeme; die somt alle onderwerpen op die die dag hot zijn in de wereld, en voegt daar dan telkens links aan toe naar blogs en nieuwssites die een artikel brengen over dit item. Heel handig, want zo kan je verschillende bronnen en meningen lezen over dat onderwerp.
Nu heeft TechMeme een nieuwigheid uitgebracht, maar of dit wel zo'n slimme zet is, daar zijn wij nog niet uit. De site heeft namelijk een mail gestuurd naar een selecte groep lezers, die het dan meteen ook op een Whitelist gezet heeft: hun tweets over een bepaald onderwerp zullen meteen ook bij dat onderwerp in de TechMeme lijst verschijnen.
Is dit slim? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Onze mening is dat degene die er een commentaar over schrijft, wellicht zal verwijzen naar een of ander blogartikel, misschien dat van hem/haarzelf, en dat dit artikel sowieso in het lijstje van Techmeme verschenen was. Tenzij er natuurlijk super slimme commentaren, of heel grappige tussen zitten. Maar wat kan je in 140 karakters kwijt? ReadWrireWeb denkt daar anders over, en vindt het een positieve zet - die wellicht navolging krijgen zal bij andere sites. We shall see!
http://www.readwriteweb.com/archives/techmeme_opens_the_door_to_twitter_commentary_by_s.php
http://www.techmeme.com/


WAT BETEKENT HET EINDE VAN DE VOORRAAD IPV4 ADRESSEN VOOR JOU?
Een beetje duidelijkheid alstublieft!

Wellicht heb je de laatste dagen verschillende artikels gelezen over het feit dat de laatste IPv4 adressen uitgereikt werden aan "registrars" uit de hele wereld. Het leek iets heel dreigends: de IPv4 adressen zijn op! Help! Maar rond dit thema is er heel wat "FUD", een term die wij heel goed gevonden vinden: fear, uncertainty & doubt. Niemand weet wat er echt is, maar in de media (waar men het vaak ook niet beter weet) wordt graag geschermd met een FUD thema, omdat het lezers lokt, en het altijd leuk is om wat paniek te zaaien.
Maar wat betekent het nu eigenlijk, dat de IP4 adresen op zijn? Eigenlijk dat ze niet op zijn. Ze zijn alleen uitgedeeld aan bedrijven (registrars, hostingbedrijven enz.) die ze nu verder kunnen uitdelen. Jamaar, zeg je, wat als die uitgedeeld zijn? Dan zijn ze toch echt op? Ja en neen. Want er bestaan manieren om de bestaande IPv4 adressen zuiniger te gebruiken, en bijvoorbeeld duizenden klanten onder één globaal IPv4 adres onder te brengen. Een deel van de bestaande adressen kan ook herbruikt worden, zo lees je bij het blog Returnpath, omdat er vroeger een apart adres gebruikt moest worden voor een beveiligde versie van een site (beginnende met https://) en dat nu niet meer het geval is.
Nu is het wel zo dat het koppelen van vele webadressen aan één IP-nummer niet zonder gevaar is, zoals DataNews opmerkt. Want wat wanneer er van de duizend gebruikers er 999 brave internauten zijn, en één een piraat? Gaat men die 999 andere ook vervolgen?
Wie zich wat wil verdiepen in deze materie, kan terecht bij genoemde sites. Vooral het artikel van DataNews geeft je een duidelijk overzicht, met praktische voorbeelden. Hopelijk heeft dit je toch een beetje gerust gesteld: het internet komt niet tot stilstand nu de IPv4 adressen op zijn, en je moet er vooral geen gaan kopen om in een zwarte kous onder je matras te verbergen om de schaarste voor te zijn!
http://www.returnpath.net/blog/received/2011/02/end-of-ipv4/
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/opinie/de-impact-van-ipv6-voor-mijn-bedrijf-en-voor-mijn-netwerk/article-1194947233710.htm?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


HP MAAKT MENSEN BLIJ MET WEBOS TOESTELLEN
Gebruiksvriendelijk WebOS besturingssysteem in ere hersteld

Een van de eerste fabrikanten die een toestel uitbrachten dat je een "smartphone" kon noemen, was Palm, voorheen ook al bekend van zijn organizers. Daarvoor werd het WebOS besturingssysteem gebruikt. Helaas kon de fabrikant niet op tegen het aanstormende geweld van de iPhone en Co, en het werd een tijdje geleden opgekocht door een andere fabrikant, Hewlett-Packard (HP).
Het bericht van de overname gaf aanhangers van het WebOS weer hoop: HP zou dit besturingssysteem wel eens tot nieuw leven kunnen brengen, en zich onderscheiden van andere fabrikanten van smartphones en tablet computers die ofwel Android of het Windows besturingssysteem draaien. Hun hoop werd woensdag ingelost tijdens een druk bijgewoonde persconferentie. Daarop stelde HP niet alleen een tablet voor, maar ook twee nieuwe telefoons, de Pre3 en de Veer.
Even de toestellen in het kort overlopen - voor meer info kan je terecht bij de verschillende sites.
- Veer: kleiner dan een krediet kaart, met een klavier dat onderuit schuift in portret vorm, en een Snapdragon processor heeft van 800 Mhz.
- Pre3: groter, met een 1.4 GHz Snapdragon processor, verkrijgbaar in GSM en CDMA versie
- TouchPad Tablet: 9,7 inch (23 cm) groot 1024 x 768 scherm, 1.3 MP camera vooraan voor videoconferenties, 1,2 GHz Snapdragon processor (dualcore), 1 GB RAM. Verkrijgbaar in WiFi-only versie, in 3G en 4G. En natuurlijk de gyro- en accelerometer die je tegenwoordig overal ziet, plus een kompas.
Het speciale aan deze toestellen is hoe zij naadloos met elkaar synchroniseren, en meldingen aan elkaar kunnen doorgeven wanneer zij in een dock staan. Je kan zelfs een URL van tablet naar telefoon doorgeven door de toestellen gewoon tegen elkaar te klappen... En het is juist die synchronisatie die zo belangrijk is - namelijk dat je contacten, afspraken, url's gewoon op alle toestellen kan synchroniseren, zonder daarom in the cloud te moeten werken!
O ja, nog een belangrijk iets: het ondersteunt Flash zonder enig probleem. Dat is iets wat het voor zal hebben op de iPad 2, die net als de TouchPad tegen deze zomer verwacht wordt.
http://www.crunchgear.com/2011/02/09/hp-announces-the-palm-touchpad/
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/02/hp-announces-touchpad-tablet-and-two-new-phones.ars
http://www.computerworld.com/s/article/9208898/Has_HP_done_enough_to_rival_the_iPad_


WEBOS OOK ALS BESTURINGSSYSTEEM VOOR LAPTOPS
Opent meteen markt van 100 miljoen toestellen voor ontwikkelaars
De aankondiging van HP woensdag is belangrijker dan "zomaar" een fabrikant die wat telefoontjes komt voorstellen. Want het WebOS, dat door velen geroemd wordt, maakt kans om uit te groeien tot een besturingssysteem dat even groot kan worden als iOS, Android of enig ander mobiel platform.
HP, dat eigenlijk de grootste verkoper is van toestellen met het Windows besturingssysteem aan boord, heeft nu aangekondigd dat het ook laptops en notebooks zal uitbrengen met het WebOS aan boord. Gelukkig voor Microsoft niet als vervanging van het Windows OS, maar als een laag er bovenop. Wat de in het vorige artikel reeds aangehaalde synchronisatie, de synergie tussen alle verschillende toestellen, nog aantrekkelijker maakt. Voeg daarbij het feit dat de WebOS toestellen (niet alleen de TouchPad, maar ook de smartphones!) om rechtstreeks te printen naar een HP printer die aangesloten is op het web, en dat vanuit een foto of e-mail toepassing.
De meeste waarnemers zijn onder de indruk van het complete aanbod dat HP van het WebOS pakket gemaakt heeft. Sommigen voegen daar de vraag aan toe of het voldoende zal zijn om een concurrent te worden voor de iPad. Maar het moet nu eens gedaan zijn om bij elk product die vraag te stellen. Het is niet omdat Apple een iPad uitgebracht heeft, dat alle andere fabrikanten plots enkel en alleen maar een tablet maken om de iPad te imiteren. Er bestonden tablets lang voor de iPad, alleen heeft Apple die markt plots populair gemaakt. En er zijn nog altijd mensen die geen behoefte hebben aan een tablet, zoals ondergetekende. Voor de gemiddelde gebruiker, die met twee vingers tikt en met wat aanraken op het scherm zijn behoefte (mail bekijken, twitteren of Facebook bekijken, surfen, filmpjes kijken.... en dat alles gezeten in de sofa) vervult, is de tablet een ideaal toestel. En zal de TouchPad van HP, vooral met zijn synchronisatie met HP printers, waarvan je er in haast elk huishouden een vindt, een serieuze kandidaat zijN.
http://www.computerworld.com/s/article/9208898/Has_HP_done_enough_to_rival_the_iPad_
http://www.businessinsider.com/hps-webos-pcs-will-run-on-windows-not-replace-it-2011-2


NIEUWS UIT EIGEN LAND: BELGISCHE STANDAARD VOOR GSM-BETALINGEN...
... Sint-Niklaas digitale stad, en Mobile Viking zet door
Het moet niet altijd het verre Amerika zijn waarover bericht wordt - er valt vandaag heel wat te melden uit eigen land. Om te beginnen een gezamenlijk initiatief van de Belgische mobiele operatoren (Belgacom, Base en Mobistar), in samenwerking met de Belgische financiŽle sector. Die vinden dat ons mobieltje onze virtuele portefeuille moet worden - zij het op beperkte schaal. Via NFC of Near Field Communication zou je dan maar met je mobieltje moeten zwaaien, om bepaalde dingen te kunnen betalen. Nu kan je al via een sms je parking betalen, een ticket van De Lijn, maar je zou dan ook andere dingen (de bakker enz) tot maximaal 25 euro kunnen betalen. Noem het proton via de mobiele telefoon. Waarbij wij natuurlijk onze twijfel hebben. Want is proton niet zo goed als doodgebloed, omdat het voor de handelaar en gebruiker zo omslachtig is om voor de aankoop van een brood de kaart boven te halen? Gepaste munt op de toonbank leggen is veel simpeler... Maar kom. Terug naar onze plannenmakers. De lancering van het nieuwe betaalmiddel is gepland voor de loop van dit jaar. Maar dan zal men wel snel moeten zijn, want als je het persbericht leest dan is er nu alleen nog maar een intentieverklaring, waarin alle partijen zeggen het erover eens te zijn dat er een standaardproduct ontwikkeld moet worden. Meer niet... (1)
Het tweede bericht betreft een samenwerking tussen de stad Sint-Niklaas en Fifthplay, een dochter van de Niko Group. IN het kader van het Vlaams Proeftuin Platform, in samenwerking met Telenet, wordt op het grondgebied van de stad Sint-Niklaas een dienstenplatform opgericht. In de proeffase zullen 100 woningen, 250 testgebruikers en 25 handelaars toepassingen uittesten in die digitale tuin, een virtueel netwerk. In de woningen zou een digitaal aanraakscherm (tiens, de iPad natuurlijk!) komen waarop de inwoners nieuwsberichten en weersinformatie kunnen raadplegen, en handelaars zouden hun diensten ook rechtstreeks kunnen aanbieden. Wat bij ons natuurlijk de vraag oproept: en wat kan die iPad dan zoveel anders en meer, dan wat men via het gewone internet, via een webbrowser zou kunnen zien. (2)
Het derde bericht is dan weer minder sensationeel, is veel minder op luchtkastelen gebouwd, maar op voorzichtige marktevoluties. De alternatieve operator Mobile Vikings, die als een van de weinigen interessante en betaalbare tarieven voor data aanbiedt, zal voortaan samenwerken met Mondial Telecom. Dat laatste bedrijf heeft in september 2009 "Cherry" uitgebracht, een technologie waarbij men met de GSM kan bellen via een WiFi netwerk, aan een verlaagde kost. Mobile Vikings heeft de laatste maanden deze technologie laten uittesten door een select aantal Viking-gebruikers. En nu is dus het moment gekomen waarop Mobile Vikings de Cherry-technologie aan een bredere waaier klanten zal aanbieden - voorlopig 250. (3)
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/02/10/op-naar-belgische-standaard-voor-gsm-betalingen/article-1194947826103.htm
http://www.fifthplay.be/
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/02/10/mobile-vikings-gaat-internationaal/article-1194948001751.htm
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MAKER VAN INSTANT MESSAGING PROTOCOL START MET APP PLATFORM
The Locker verzamelt al jouw data
Ach, moet het echt? Zijn we zo bang dat we ons geheugen gaan verliezen, en willen we echt altijd alles weten wat we gedaan hebben - zonder bepaalde dingen te kunnen toedekken met de mantel van vergetelheid? En dan hebben we het niet eens over de vraag of we ooit in staat zullen zijn om ooit alles kunnen bekijken wat we in het verleden gedaan hebben - want dat zou ons een heel mensenleven kosten (dat we dan niet meer hebben!)
Toch is dit het achterliggende idee bij The Locker Project, een initiatief afkomstig van Jeremie Miller, die ook achter XMPP zit, het open source protocol dat de meeste instant messaging apps aandrijft. zelf omschrijft het dit project als iets wat "exhaust data" opvangt - waarbij "exhaust" de uitlaat is van je auto. Met andere woorden: via allerlei sensoren worden de sporen die jij nalaat op het web opgevangen, en de controle ervan wordt terug in jouw handen gegeven, zo belooft het project.
Volgens ReadWriteWeb werkt The Locker Project als volgt: je zal de software om data op te vangen en op te slaan kunnen downloaden, en op je eigen server draaien, of je kan ook intekenen voor een gehoste dienst bij bedrijven - net zoals blogs werken bij WordPress.org en Wordpress.com. De dienst zal dan alerlei data opzoeken en opslaan, waarvan de gebruiker de toestemmen heeft om die op te roepen, en die op te slaan in zijn eigen "kastje" (Locker). Het gaat dan om tweets, foto's, video's, een clickstram, inchecken op sites zoals Foursquare, data van sensoren zoals hartmonitoren, financiŽle gegevens, enz.
Meer hierover bij ReadWriteWeb en Gigaom. Enerzijds een interessant (en democratisch) project, omdat het jou de kans biedt om ook voor jezelf al deze gegevens te bewaren, in plaats van dat ze ergens verspreid op verschillende servers staan. Anderzijds kan je het nut van sommige aspecten wel betwijfelen - heb je echt zin om dat alles terug te bekijken en doorbladeren?
Het is in elk geval een interessant perspectief: het teruggeven van de controle over jouw eigen gegevens. En volgens ReadWriteWeb bestaat daar zelfs een heuse markt voor...
http://www.readwriteweb.com/archives/creator_of_instant_messaging_protocol_to_launch_ap.php
http://gigaom.com/2011/02/04/the-locker-project-why-leave-data-tracking-to-others-do-it-yourself/


ALCATEL LUCENT HERDENKT MASTEN VOOR MOBIELE NETWERKEN
Afgeslankte basisstations kunnen overal geplaatst worden
Steeds meer maken we gebruik van onze mobiele toestellen. Die dienen niet alleen meer voor onze telefoon (voice) gesprekken, maar ook voor het vervoer van data. De data vliegen ons als het ware rond de oren. Om aan de stijgende vraag aan bandbreedte te kunnen voldoen, heeft Alactel Lucent bedacht dat er iets moet veranderen aan de huidige manier waarop er met masten gewerkt wordt.
Nu bestaat een basisstation uit een antenne, een versterker van het signaal, en een basisband toestel, dat zorgt voor het vervoer van de data en het verwerken van het gesprek. Die staan allemaal bijeen, in één station, althans bij een traditioneel basisstation. Alcatel Lucent heeft nu een nieuwe reeks netwerk producten bedacht, die het lightRadio noemt, en waarbij de antennes en de versterkers kleiner gemaakt zijn, en de baseband toestellen op een centrale plaats gezet worden.
Een blok met een zijde van 6 cm, de lightRadio Cube, zal een antenne en een signaalversterker bevatten. Doordat het zo klein is, zal de operator hem zo goed als overal kunnen plaatsen, zoals bijvoorbeeld lantaarnpalen, de muren van kantoorgebouwen, naast natuurlijk op de gewone plaatsen zoals daken. En men zal verschillende Cubes op één plaats kunnen zetten, op plaatsen waar er bijvoorbeeld veel dataverkeer is. De overige functies van het basisstation (het verwerken van het signaal) zal echter op een centrale plaats gebeuren.
Voor de volledige uitleg verwijzen wij graag naar Computerworld en Ars Technica. Wat wij er in elk geval uit onthouden is dat de operatoren op deze manier sneller kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan mobiele bandbreedte. Prima. Dat zorgt dus voor meer bandbreedte. Nu nog wat aan de prijzen doen, en we kunnen misschien eindelijk met een gerust hart van een "always on" internet spreken...
http://www.computerworld.com/s/article/9208461/Alcatel_Lucent_plans_smaller_cells_for_mobile_networks
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/02/lightradio-hideous-cell-towers-to-get-smaller-lose-the-hut.ars


OUTSIDER KYOCERA VERRAST MET DUBBELSCHERMIGE ANDROID
Of heeft hij een scherm gefotokopieerd?

De modale Belg zal Kyocera vooral kennen van zijn fotokopiemachines en printers. Maar wist jij dat deze fabrikant, naast keukengerei, elektronische componenten, pennen en schrijfgerief, lenzen... ook mobiele telefoons maakt?
Voor ons was het in elk geval een ontdekking te vernemen dat het bedrijf smartphones produceert, en zelfs een toestel uitbrengt dat veel aandacht krijgt in de media. Het gaat om een Android toestel, dat twee schermpjes heeft, de Echo. In gesloten toestand ziet hij eruit zoals elke andere smartphone met een aanraakscherm. Maar wanneer je hem opent zie je twee schermen boven elkaar. Het bovenste kan je dan bijvoorbeeld, in een game, gebruiken om het overzicht van het game te hebben, en het onderste om het game te bedienen. iets wat de makers van het toestel de term "Simultasking" mee gegeven hebben. Je kan het toestel ook in "tablet" modus gebruiken, waarbij de hele actie uitvergroot wordt zodat de volledige grootte van de twee schermen gebruikt wordt. Maar je kan ook apps optimaliseren om zelk een scherm te gebruiken.
Qua hardware nog dit: onder de motorkap een 1 GHz Snapdragon processor met 512 MB RAM, Android 2.2, een Wifi functionaliteit voor maar liefst 4 toestellen, 1 GB opslagruimte ingebouwd, met mogelijkheid om een microSD kaart aan te sluiten tto 32 GB, een 5 Magapixel camera, en dus de twee 3.5" WVGA aanraakschermen.
Een intrigerend toestel, met een intrigerende prijs: in de VS, met subsidie, kost het 199 dollaar bij het afsluiten van een contract voor 2 jaar bij Sprint.
Meer bij BetaNews
http://www.betanews.com/article/Kyocera-outdoes-Samsung-with-a-real-dualscreen-Android-smartphone/1297122839


HP BRENGT ALLES-IN-ÉÉN PC DIE KAN ONDERUIT ZAKKEN
Ook geschikt voor zakelijke toepassing met oogcontact
Misschien is deze pc niet meteen bedoeld voor de thuisgebruiker, doch eerder voor zakelijke toepassingen. Heeft namelijk een alles-in-een pc uitgebracht, waarbij de bediening niet via muis en klavier gaat, maar via het aanraakscherm. Het speciale aan het toestel is dat je het als het ware onderuit kan laten zakken, van een positie rechtop 60% kan laten zakken zoals getoond op de foto bij VentureBeat, zodat het ook gebruikt kan worden in situaties waar je een gesprekspartner tegenover jou hebt, zoals aan de desk van een hotel of de receptie van een bedrijf.
Aan boord van het toestel ook HP LinkUp, een nieuwe toepassing van HP waarmee je draadloos het scherm van een notebook computer kan koppelen aan de Touchsmart via het thuisnetwerk. Het scherm van de notebook zal dan op de display van de TouchSmart verschijnen, zodat je de notebook kan bedienen door het scherm van de Touchsmart aan te raken.
Meer info bij ventureBeat en Engadget.
http://www.engadget.com/2011/02/07/hps-touchsmart-610-and-9300-all-in-ones-tilt-and-twirl-on-out/
http://venturebeat.com/2011/02/07/hp-designs-a-cool-reclining-touchscreen-display-for-star-trek-style-experience/


ADOBE WIL SNOEIEN OP ENERGIEVERBRUIK...
... en zo Apple in het ongelijk stellen?
Een van de argumenten die Apple aanhaalde om de Flash-technologie te verbannen van zijn iOs toestellen (iPhone, iPad...) is het feit dat Flash zoveel energie zou verslinden, en dus de batterijduur beknotten zou.
Adobe heeft nu een weerwoord klaar: het kondigde woensdag Stage Video aan als onderdeel van een grotere update van het hele multimedia platform. Daarbij wordt gebruik gemaakt van hardware versnelling, dat minder kracht vergt van de processor, en dus minder energie vraagt van de batterij - wat vooral heel belangrijk is bij mobiele toestellen. Volgens Adobe zou het afspelen van een 1080p video nu met slechts 1 tot 15% van het CPU gebruik gepaard gaan, dat tot 34 keer efficiŽnter is dan vorige versies.
De aanbieders van de filmpjes zouden wel hun content moeten upgraden naar het nieuwe formaat, iets wat sites zoals Vimeo, Brightcove, Epix en YouTube al aan het doen zijn.
http://www.betanews.com/article/Adobe-aims-to-cut-power-consumption-with-Flash-102/1297290352
http://fileforum.betanews.com/detail/Adobe-Flash-Player-for-Windows/964714156/01


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Omdat er zoveel belangstelling vanuit BelgiŽ was voor het grote expocentrum van keulen, de Koelnmesse, werd er een speciale Belgische site gemaakt.
http://www.koelnmesse.be

*** Ricoh, marktleider in print- en kopieersystemen en documentoplossingen voor het kantoor, heeft vandaag de HotSpot Printing for Mobile Devices gelanceerd. Deze applicatie maakt veilig en eenvoudig printen mogelijk voor al wie onderweg is.
http://www.ricoh.be

*** HotSpot Printing: Ricoh Belgium en Telenet sluiten partnership om printers te installeren in publieke ruimtes. Gebruikers van Telenet Hotspots printen binnenkort documenten via hun laptop of smartphone.
http://www.ricoh.be

*** Canyon brengt zeven nieuwe, kleurrijke muisjes uit met veel knoppen en opties
http://www.canyon-tech.com

*** De universele lader komt eraan!
http://www.hetmag.nl/nieuws/productnieuws/4551-hij-is-er-universele-lader-voor-mobiele-telefoons

*** Lenco, kwaliteitsmerk voor audio- en video-elektronica, lanceert de IPD-5200. Deze draagbare radio met docking station voor iPod en iPhone gaat overal met je mee naartoe.
http://www.letslenco.com
http://www.lenco.eu

*** my-Ditto wint de 'Best Of Show' op Macworld Expo 2011. Of u nu thuis, op kantoor of op reis bent, tegenwoordig is het noodzakelijk van uw gegevens (foto's, muziek, werkdocumenten…) op één gecentraliseerde plaats op te kunnen slaan en te beveiligen.
http://www.facebook.com/mydittoserveur
http://twitter.com/MyDittoServeur


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
ANNIE GOLIATH - DAMAGED VALENTINE
[alternative] Een prachtige, donkere vrouwenstem, heel speciale muziek met zware bassen en scherpe gitaren maar toch erg cool, dat is wat deze song te bieden heeft. Bij MySpace vind je een heel knappe video rond de song. En als je je mailadres opgeeft, kan je ook gratis downloads krijgen van de EP.
http://www.myspace.com/anniegoliath/music


GENERAL FUZZ - THE GRENABLER
[Electro] Een band die al langer meedraait, en nog altijd zijn muziek gratis blijft verdelen (via de Creative Commons licentie). Bij Myspace kan je verschillende songs gratis beluisteren, en op de eigen website van de man hele albums gratis downloaden. En dat zou je best maar doen, want de man brengt echt heel goede, swingende electro muziek.
http://www.myspace.com/generalfuzz
http://www.generalfuzz.net/tunes.phpANALOG CHILL - UNDERWORLD
[down tempo electro] Deze band slaagt erin om een mysterieuze wereld te creŽren. Bij "Underworld" voel je je echt onderzee, en beweeg je je gewoon sloom met de algen mee. Knap! Op de Myspace pagina van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren.
http://www.myspace.com/planetxchill


AMANDA JAYNE - THE LAMENT OF THE TRUMPETEER
[electro] Erg speciale muziek, een beetje spookachtig, maar ook iets melancholisch. Ik houd heel veel van haar stijl: erg gevarieerd, een combinatie van alle mogelijke instrumenten. Deze song bijvoorbeeld is een zwartgallig walsje. Het komt uit Swoon, een album dat bij eMusic te koop is - maar je dan natuurlijk de verschillende songs in streaming beluisteren op MySpace.
http://www.emusic.com/artist/Amanda-Jayne-MP3-Download/11847444.html
http://www.myspace.com/amandajayneswoon


VRIJDAG HOORSPELDAG: DAT ZONDER PUT IS TE SMAL
Deze keer een redelijk kort hoorspel (20 minuten) uit 1972, dat je onder het genre "zwarte humor" zou kunnen rangschikken. Een man en een vrouw zijn op bezoek bij haar ouders, zeer tegen de zin van de man. Ze discussiŽren over de vraag welk bed dat ze zullen nemen: dat met de put, of dat smalle...
Ook hier weer ondertussen bekende namen uit de hoorspelwereld: Hans Veerman, Eva Janssen, Hans Karsenbarg
http://hoorspel.wordpress.com/2011/02/06/dat-zonder-put-is-te-smal/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
CreŽren, dat is harder doordenken.
- P. REVERDY -oor logo
De nieuwe oogst10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: HOW TO DRAW IT
Er zijn veel dingen die je leren kan, maar voor sommigen moet je geboren zijn met een talent, of je leert het nooit. Neem nu zingen - juist zingen, niet vals dus. Dat is niet iedereen gegeven, zoals de zopas opnieuw begonnen preselecties van Idool bewijzen. Nog zoiets is tekenen. Ook daarvoor moet je talent hebben, om met enkele pennestreken een figuur, een voorwerp te kunnen weergeven.
Maar je kan wel helpen om dat klein beetje talent dat je in je hebt, verder te ontwikkelen. Verschillende sites helpen je daarbij, en wij zullen je in de volgende artikelenreeks, gebaseerd op een tip van Make Use of It, die verschillende tools aanreiken. Aan jou om de beste tools te vinden voor wat jij bereiken wil!
Om te beginnen is er How To Draw. Dat is een simpele site, maar die bevat heel wat lessen, zowel voor jonge kinderen die willen leren tekenen, als voor mensen die terug naar de basisprincipes willen gaan. Je moet wel het een en ander lezen, zoals de wetten van een goede compositie, maar het loont. Je leert er o.a. hoe je mensen moet leren tekenen, dieren, slakken, vogels, enz.
[Taal: ENG]
http://www.howtodrawit.com/
http://www.makeuseof.com/tag/10-sites-teach-basics-drawing-art/


10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: DRAWSPACE
Een van de beste sites om te leren tekenen en schetsen. Wat de site vooral interessant maakt is het forum, waarin je raad kan vragen en advies kan geven. Handig is dat de site de onderwerpen duidelijk ingedeeld heeft in Beginner, Intermediate (gemiddeld) en Advanced (gevorderde). En er is ook een Galerij waar je de werken van je medeleerlingen kan bewonderen om er inspiratie op te doen.
[Taal: ENG]
http://www.drawspace.com/


10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: RATE MY DRAWINGS
Dit is een belangrijke gemeenschap rond kunst, zij heeft wel meer dan 50.000 leden. . De site is een platform waar je zowel tutorials vindt als discussiefora waar je kan leren en iets delen. Je kan er, dankzij een Flash canvas, ook online tekenen. Wat je dan tekent kunnen anderen beoordelen. Het is zelfs mogelijk om met verschillende personen aan eenzelfde tekening ge werken.
[Taal: ENG]
http://www.ratemydrawings.com/


10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: ABOUT.COM (DRAWSKETCH)
Zoals over tal van andere onderwerpen, vind je bij About.com ook artikels over tekenen en schetsen gaande van Leren te Tekenen, tot de verschillende technieken, zoals anime en manga, landschappen. Er zijn zelfs enkele video tutorials.
[Taal: ENG]
http://drawsketch.about.com/10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: DRAWING NOW
Deze site is voor de beginner of gemiddelde tekenaar; je moet wel lid worden, maar dat is gratis. Daarna kan je gebruik maken van verschillende tools zoals live chat en IM. Er zijn ook tal van tutorials, die je stap voor stap uitleggen hoe je moet werken.
[Taal: ENG]
http://www.drawingnow.com/


10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: DRAWING COACH
Deze site is eigenlijk meer gespecialiseerd in karikaturen en cartoons. Er zijn misschien niet zoveel lessen, maar ze zijn wel heel gevarieerd. Bij elke les staat ook of ze voor beginner of gevorderde is. Je kan zelfs leren om tattoos te tekenen!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-sites-teach-basics-drawing-art/


10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: DRAGO ART
Deze site is gespecialiseerd in... het tekenen van draken. Maar wees gerust, je leert ook veel meer onderwerpen tekenen in de meer dan 3.000 tutorials op de site. Onder andere mythische beesten, science fiction, manga en fantasy. En natuurlijk ook wat tekentechnieken (kijk onderaan de website).
[Taal: ENG]
http://www.dragoart.com/

10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: HOW TO DRAW CARTOONS ONLINE
Wil je leren hoe je Darth Vader moet tekenen, of Spock, dan moet je deze site eens bekijken. De site ziet er heel simpel uit, mar je vindt er tal van categorieŽn, gaande van de cartoons uit de 80er jaren, tot videogame figuurtjes zoals Pacman. En natuurlijk ook Darth Vader!
[Taal: ENG]
http://www.how-to-draw-cartoons-online.com/


10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: DEVIANT ART
Dit is een site voor de gevorderden - maar wat een interessante site! Het is wellicht de grootste online community rond kunst. Zij heeft 13 miljoen geregistreerde leden. En als beginner kan je er gaan om de galerij te bekijken, en er inspiratie op te doen. En voor iedereen, beginner en gevorderde, is er een rubriek met tal van tutorials. En natuurlijk is er ook een galerij.
[Taal: ENG]
http://www.deviantart.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INTERNET-PETITIE OVER OPEN INTERNET
Woord en wederwoord: enkele groten uit de internetwereld hebben opgeroepen tot het ondertekenen van een petitie omdat zij een culturele vervlakking en ongewenste inmening vrezen van de Amerikaanse webbedrijven. Waarop Luc van Braekel, vooraanstaand een heel doordacht antwoord schreef. En Apache verzamelde nog wat links naar blogs die ook hun eigen mening over het onderwerp neerpenden. Hebt u enkele uurtjes? Dan staan u hier echt heel wat doordenkertjes te wachten, zodat u het pro en contra zelf kan afwegen.
[Taal: NL]
http://www.ipetitions.com/petition/openinternet/blog/4784
http://lvb.net/node/8912
http://www.apache.be/2011/02/bekvechten-over-het-open-internet


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK
Wij hebben hier in Vlaanderen zoveel cultureel, architecturaal erfgoed. Maar waar vind je het? En waar verneem je nieuws erover? Daar moet de nieuwe site Vlaamse Erfgoedbibliotheek zorgen. Erg uitgebreid, een mooie la-yout, maar het belangrijkste is natuurlijk de informatie. De site is eerder een verzamelplaats voor informatie over andere projecten, dan dat ze zelf online de collecties in woord en beeld voorstelt.
[Taal: NL]
http://www.vlaamse-erfgoedbibliotheek.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LARIE.BE
Al een geluk dat de site zelf weet wat de teneur is van het "nieuws" dat gebracht wordt op dit blog, want echt serieus kan je het niet nemen, integendeel tot wat er in het "over ons" staat, waar zowel zinnig als onzinnig nieuws aangekondigd wordt. Maar onderhoudend en licht is de site wel, en ze zal ongetwijfeld enorm populair willen - als er al niet een dergelijke site (Clint.be) bestond, die straffer is, meer volk trekt, omdat ze meer choqueert...
[Taal: NL]
http://www.larie.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: INSOMNIACS

Een heel mooi gemaakte website. Je moet alleen in de openingscene de lichtschakelaar indrukken, om de droomwereld van Ana te betreden... (Met dank aan @marijkepante en @lamazone)
[Taal: ENG]
http://www.anasomnia.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GET YOUR VIDEO DISCOVERED
Bij sociale bookmarksite StumbleUpon loopt een wedstrijd waarbij je 2.000 dollar kan winnen, indien het filmpje dat jij indient cool genoeg is om de voorkeur van de bezoekers weg te dragen.
[Taal: ENG]
http://www.stumbleupon.com/stumbler/getdiscovered/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HOME SHEEP HOME
In dit spel moet je met de pijltjestoetsen jouw kudde schapen over een kloof in de bergen loodsen. Succes!
[Taal: ENG]
http://www.shaunthesheep.com/games/homesheephome/

WIJ VRAGEN EVEN AANDACHT VOOR DE SPONSORS VAN ONZE NETTIES VERKIEZING,
DIE ONS VOLGENDE PRACHTIGE PRIJZEN BEZORGDEN:


Een V100 Notebook Bundle van Kingston Digital -
Een nieuwe generatie betaalbare SSD's voor concumenten; dankzij de geoptimaliseerde controller en verbeterde NAND Flash nu nog betere prestaties.

Met dank aan de mensen van Leads United voor hun bemiddeling


Enkele heel mooie producten van Iomega:

3 Externe harde schijven van Iomega eGo Portable Hard Drive 500 GB, Compact, USB 2.0
Neem je bestanden altijd en overal met je mee, met de Iomega eGo Compact Draagbare Hharde schijf, met Protection Suite.


1 Prestige Desktop Hard Drive 500 GB, USB 2.0
Deze externe harde schijf biedt u een eenvoudige en betaalbare oplossing voor alles wat u wil opslaan.

1 D-Link DIR-600 Wireless N-Router
Maak een draadloos netwerk aan, deel je breedband internettoegang en je bestanden over een grotere afstand met deze draadloze router.


3 Nero Multimedia Suite
Deze ultieme 3-in-1 multimedia suite is ideaal om video te bewerken, schijfjes te branden, en backups te maken.
Voor deze prijzen danken wij het team van Blue-C erg hartelijk!

10 pakketten BullGuard Antivirus 10
De perfecte oplossing indien je je computer wil beschermen met een alles omvattend pakket.


Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

1 Wikango Max radarmelder
De nieuwste community melder voor vaste en mobiele radars, in real time.

Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

3 Snoopy / Pink Panther MP3 Card players van Lenco

MP3 spelers die zo groot zijn als een kredietkaart, waardoor u ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt.


Met dank aan het team van Open2Europe voor deze prijs

Een waardebon van 250 euro voor een Equiboost paardencoachingsessie
Wist u dat paarden u kunnen helpen bij het verwerken van verlies, het overwinnen van faalangst, het versterken van uw zelfvertrouwen, het oplossen van conflicten in het gezin of op het werk?
Dankzij Netties kan deze winnaar paardencoaching helemaal gratis zelf uitproberen. Equiboost schenkt een cheque ter waarde van 250 euro voor een paardencoachingsessie voor een thema naar keuze.
Meer informatie vindt u op www.equiboost.com


Met dank aan Anke van Calliopes voor deze prijs

5 Winterpacks van Bridgestone:
- Handige opbergtas, met velcro zodat het niet schuift in de koffer
- Handschoenen
- Ijskrabber
- Dubbelzijdige anti-dampspons
- Via een scratch-formulier maakt de winnar kans op Ä15 korting voor een rijvaardigheidscursus, of op de volledige rijvaardigheidscursus.

Met dank aan het team van LeadsUnited voor deze prijs


Allerlei prijzen, groot en klein:
-
Kortingbonnen op inktcartridges bij www.internetinkt.com- T-Shirts van Truvo- Allerlei van RadioVisie

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Online medicijnverkoop: tweederde is nep
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/567790/2011/02/10/Online-medicijnverkoop-tweederde-is-nep.dhtml
- IPhone scant op huidkanker
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/567750/2011/02/10/IPhone-scant-op-huidkanker.dhtml
- Ook tijgers, lynxen en leeuwen spelen graag met de iPad
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/567776/2011/02/10/Ook-tijgers-lynxen-en-leeuwen-spelen-graag-met-de-iPad.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Ook Pioneer komt met een tablet computer
Pioneer is een verrassende nieuwe speler op de Tablet computer markt. Hun versie van de iPad heet heel origineel ePad.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29276
- Online factureren
MoneyBird is een Nederlandse webdienst waarmee particulieren en kleine ondernemers hun facturatie online kunnen uitvoeren en beheren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24937
- HP TouchPad
HP gaat de Apple beconcurreren ben een apparaat dat als twee druppels water op zijn concurrent lijkt, maar die het op specificaties duidelijk wint.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29275elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Ecologisch pakket van Brita
Brita biedt een all-in-one Ecopack aan, bestaande uit een waterfilterkan, een Fill & Go waterfles en drie filterpatronen, voor een bewuste levensstijl ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5617
- Geef je iPad een plekje in de muur
Op de vakbeurs ISE toonde iPort nieuwe in-wal oplossingen voor de iPad en iPod touch.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5624
- Genesis-printer Lexmark: strak design en apps via internet
Met de Genesis S815 heeft Lexmark een wel heel speciale all-in-one printer in huis. Hij heeft een strak, verticaal design en een 11 cm aanraakscherm waarmee je het internet op kan.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5614


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Red Hat breidt zijn samenwerking met Fujitsu uit
Red Hat Enterprise Linux is nu ook beschikbaar op de 'On-Demand Virtual System Service' van Fujitsu.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22236&style=99896
- Mobistar geeft kritiek op regelgevende maatregelen
De recordgroei die Mobistar aankondigde (zie onze berichtgeving elders) wordt overschaduwd door de vele kritiek die de operator heeft ten aanzien van de regulerende maatregelen (roaming en MTR) die werden opgelegd door de Belgische en Europese overheden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22235&style=99896
- De iPhone 5… is voor 6 juni
Volgens Ezra Gottheil, analiste bij Technology Business Research, zal de iPhone 5 op 6 juni aangekondigd worden. Maar waarom is zij daar zo zeker van?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22234&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Advertentiemarkt treedt uit de crisis!
Het is officieel: de Belgische reclamemarkt trad in 2010 uit de crisis, en kende een wereldwijde groei van bijna 10%.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7989
- Minder identiteitsdiefstallen, maar wel stijgende kosten
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7978µ
- Pornografie brengt virussen binnen bij bedrijven
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7987
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Night Dragon: nieuwe cyberaanval
http://computertaal.info/2011/02/11/20124/
- Spel met illegale immigranten: smakeloos?
http://computertaal.info/2011/02/10/spel-met-illegale-immigranten-smakeloos/
- McAfee ziet toename aanvallen mobiele apparatuur
http://computertaal.info/2011/02/09/mcafee-ziet-toename-aanvallen-mobiele-apparatuur/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nieuw amoledprocedé Samsung maakt 65"-oled-tv's mogelijk
http://tweakers.net/nieuws/72579/nieuw-amoledprocede-samsung-maakt-65-inch-oled-tvs-mogelijk.html
- Ubuntu publiceert lijst met compatibele componenten
http://tweakers.net/nieuws/72576/ubuntu-publiceert-lijst-met-compatibele-componenten.html
- Nokia-ceo: met Android kunnen we ons niet onderscheiden
http://tweakers.net/nieuws/72572/nokia-ceo-met-android-kunnen-we-ons-niet-onderscheiden.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


TIPS VOOR DE MAC
Dit is een Mac tip voor mensen die zijn overgestapt van Windows naar de Mac. Een goed en duidelijk geschreven (gratis) e-book vol tips om de Mac efficiŽnter te gebruiken. Het is in het epub formaat en dus met diverse e-readers of op de computer met een programma als Adobe Essentials of Calibre te lezen.
Download het hier: (Arnold Top)
http://macnesium.nl/ebook/VEELGEBRUIKTE SNELKOPPELINGEN VOOR FIREFOX
- CTRL+Windows+F5: een pagina verversen, waarbij de cache op jouw computer ook ververst wordt
- ALT+D: de cursor naar de adresbalk brengen
- CTRL+Windows+K: de cursor naar de zoekbalk brengen
- / (of Ctrl+F) opent de balk onderaan om een zoekterm in te voeren
- ALT + HOME: open je startpagina in een nieuwe tab
- BACKSPACE: een pagina terug gaan
- ALT+SHIFT+DELETE: je privé-gegevens wissen (let op: dus niet CTRL+ALT+DELETE!)
- TAB: beweeg van link tot link in voorwaartse richting
- SHIFT + TAB: van link tot link in achterwaartse richting


VEELGEBRUIKTE SNELKOPPELINGEN VOOR IE
CTRL++ (dus: de CTRL-toets indrukken en dan het plusteken ): inzoomen
CTRL+- (dus: de CTRL-toets indrukken en dan het minteken): uitzoomen
CTRL+E: roep het zoekvak op bovenaan de pagina, en blader dan met CTRL+pijltjestoetsen doorheen de lijst met zoekmachines
CTRL+Q: een zicht op de open tabblaadjes, voorgesteld als thumbnails
CTRL+T: een nieuwe tab openen
CTRL+TAB / CTRL+SHIFT+TAB: bladeren doorheen tabs
CTRL+W: actieve tab sluiten
ALT+ENTER: het adres dat in de adresbalk staat openen in een nieuwe tab
CTRL+n: naar een bepaalde tab gaan (waarbij n staat voor een getal tussen 1 en 8)
CTRL+9: naar de laatste tab gaan
CTRL+ALT+F4: alle tabs sluiten
http://www.pcworld.com/article/210579/20_musthave_ie_and_firefox_shortcuts.html


TIP FACEBOOK: JE LOKATIE INSTELLING WIJZIGEN
Sinds kor kan je bij Facebook ook duidelijk maken waar jij je bevindt, wat vooral handig is wanneer je vanop je mobiele telefoon inlogt op Facebook. Maar vind jij dat men al genoeg weet over jou, en dat men niet moet weten waar jij zoal uithangt, dan moet je dit natuurlijk in je instellingen aangeven. Waar vind jeze instelling?
Wanneer je ingelogd bent in Facebook zie je bovenaan "Account" staan. Klik daar op "Privacy Settings".
vervolgens vind je onderaan "Customise Settings"; bij de rubriek Things I Share kan je nu bepalen wat je wel en niet met je vrienden wil delen.
Maar ook bij "Things Other Share" moet je deze instelling wijzigen, want wanneer jij gezegd hebt dat je je lokatie wil delen met je vrienden, dan kunnen zij eigenlijk ergens inchecken, en zeggen dat jij er ook bent. Dit heeft wel voor gevolg dat je niet kan genieten van speciale Facebook deals die aangeboden worden. Maar je privacy is jou wel wat waard, niet?
http://www.webpronews.com/topnews/2011/02/07/changing-facebook-places-privacy-settings


TIP OUTLOOK 2010: INSTALLEER SOCIAL CONNECTORS
Deze tool is een set mogelijkheden waarmee je contact kan houden met je vrienden, collega's en familie: je kan hun informatie uit Facebook en Linkedin in jouw adresboekje in Outlook zien.
De connector kan je downloaden bij Microsoft.
Om de Connector te installeren, moet je eerst het setup bestand downloaden (OSC.MSI), en het bestand naar je harde schijf downloaden. Dubbelklik vervolgens op het bestand, en volg de instructies op je scherm.
http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=b638cc14-11e5-448a-b5a6-4f553ce81b94&displaylang=en


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: STREAMTORRENT
Windowxs all - 1,2 MB - freeware
Of je nu zenders wil bekijken uit Engeland, Frankrijk, Spanje, China of AustraliŽ: deze software biedt streams van zenders uit haast alle landen ter wereld.
http://www.streamtorrent.com/


DE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: PVASTRUMENTO
Windows 98/2000/ME/XP/Vista - 795 kb - freeware
Dit is een gratis progje, waarmee je DVB streams kan archiveren. Want om de via een DVB kaart opgeslagen data te kunnen bekijken op een DVD player, moet je die eerst naar het juiste MPEG2 format converteren. Deze software wijzigt de header informatie van de ingebouwde Transport-stream, naar het voor het branden benodigde formaat.
http://www.chip.de/downloads/PVAStrumento_13013476.htmlDE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: PVASTRUMENTO
Windows 98/2000/ME/XP/Vista - 795 kb - freeware
Dit is een gratis progje, waarmee je DVB streams kan archiveren. Want om de via een DVB kaart opgeslagen data te kunnen bekijken op een DVD player, moet je die eerst naar het juiste MPEG2 format converteren. Deze software wijzigt de header informatie van de ingebouwde Transport-stream, naar het voor het branden benodigde formaat.
http://www.chip.de/downloads/PVAStrumento_13013476.html


DE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: PROGVDB
Windows 2000/XP/Vista - 3.0 MB ) freeware
Een gratis tool, om programma's via de tv-kaart te kunnen ontvangen en opnemen. Het programma is geschikt voor digitale tv en radio via antenne, kabel, satelliet en internet die je op de computer ontvangt. De ontvangen data kan je heel gemakkelijk in de gangbare formaten op de harde schijf bewaren.
http://www.chip.de/downloads/ProgDVB_13012519.html


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: RTLNOWFRECONTENTLOADER
Windows XP/Vista/7 - freeware
Of dit programma legaal is, dat laten wij in het midden. Maar vermits de bekende site Chip.de het vermeldt, doen wij het ook maar. RTL heeft het rechtstreeks downloaden vanuit haar mediatheek geblokkeerd. De zender verandert ook regelmatig iets aan de parameters van de videostream, om download tools onbruikbaar te maken. Maar deze tool speurt die veranderingen op, en voert die meteen weer door, zodat je content van RTL toch naar je computer kan downloaden. De inhoud kan ook op je harde schijf bewaard worden.


http://www.chip.de/downloads/RTLNowFreeContentLoader_46460357.html


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: MIRO/MEDIATOOL


Windows all - 37,8 MB - freeware
Deze tool is in elk geval legaal, alhoewel hij volgens het P2P principe werkt. De player stond voorheen bekend als "Democracy Player", en bevat meer dan duizend kanalen. Je kan bijvoorbeeld YouTube doorzoeken, maar ook allerlei andere kanalen. Bovendien kan je je op video-podcasts abonneeren. Er bestaat ook een Mac OS versie.
http://www.chip.de/downloads/Miro_19514531.html
http://www.getmiro.com/


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: ONLINE TVRECORDER
online dienst - 2 euro per maand
De webdienst Online TVRecoder neemt voor jou je favoriete programma's op, zodat je die dan nadien kan downloaden. En met de Decoder software van hetzelfde bedrijf kan je de gedownloade data omzetten in een formaat om dat bijvorobeeld met de Windows media Player af te spelen.
http://www.onlinetvrecorder.com/
http://www.chip.de/webapps/OnlineTVRecorder_39020165.html


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC:VEOH WEB PLAYER
Windows XP/Vista/7 - 12,4 MB - adware
Deze software vindt video's op de verschillende portalen, en speelt die af in je browser, of slaat ze op je harde schijf op. De tool gaat op zoek bij YouTube, Google Video en MySpace.
http://www.chip.de/downloads/Veoh-Web-Player_31982609.html
http://www.veoh.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: VALENTIJNS PUZZEL APP
Android - freeware
Deze puzzel bestaat uit 24 verschillende Valentijn ghema's, e bevat meer dan 100 interessante weetjes over Valentijn. Ideaal om je geliefde die dag te verrassen met jouw kennis over het onderwerp!
http://www.appbrain.com/app/valentines-puzzle/puzzleApp.valentine


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CARICATURER

Nokia - $2
Neem je vrienden in de maling en bewerk hun foto's met Caricaturer. Met deze app maak je eenvoudig de meest grappige beelden van al je foto's. Uiteraard stuur je ze daarna direct naar ze door via mail, MMS of Bluetooth.
http://store.ovi.com/content/77406(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Filip heeft een klacht:
<<<
Als iPhone gebruiker ben ik wat ontevreden en ik niet alleen zo blijkt uit deze zeer lange threat op het Apple forum.
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2471090

Sedert ik mijn iPhone 3GS de laatste update heb laten doen ondervindt ik ongelooflijk veel problemen met het toestel, gaande van zeer zwakke ontvangst als 3G aanstaat, plots heropstarten tijdens een gesprek, batterij veel sneller leeg enz... zoals u kan zien in het forum ben ik niet de enige en als u de start datum bekijkt van de eerste meldingen van dit probleem ben ik zeker misnoegd hoe Apple dit probleem blijkt te negeren.
>>>

Misschien hebben andere lezers, die dergelijke problemen ondervinden, een suggesties voor Filip om het probleem op te lossen?


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is wanneer men gelijk heeft, dat het moeilijk is om te bewijzen dat men geen ongelijk heeft.
- Pierre Dac -