netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
13/12/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 679 van 11/12/2010Gegroet lezer,

Deze week zal u heel wat berichten aantreffen over Wikileaks en de affaire "cablegate". Alhoewel u hierover in de reguliere pers ook veel nieuws hebt kunnen lezen, hebben wij getracht om bij onze berichtgeving vooral de technologische kant van de zaak te belichten, en krijgt u zelfs links van ons naar sites waar u zelf de documenten ontleden kan.

Verder nieuws over e-boeken, en het initiatief van Google om zelf een centrale plek te brengen waar je zulke boeken verkrijgen kan. Wij zijn benieuwd naar de reactie van de boekenwereld op dit initiatief. Want de onafhankelijke boekhandel heeft het al zo moeilijk...

Bij de rubriek software dan weer een reeks met de beste open source tools voor verschillende besturingssystemen. Handig voor de knutselaar. Met de kerstvakantie voor de deur altijd meegenomen wanneer je wat extra progjes hebt om mee te experimenteren!

Onze verkiezing van de Beste Nederlandstalige Site (privé-initiatief) nadert zijn einde. De juryleden hebben hun oordeel geveld, en beraden zich nu over het resultaat. Spannend! Rond 15 december krijg je van ons het eindresultaat - een dubbele heuggelijke gebeurtenis, want op 18 december gaat Netties zijn 15e levensjaar in! Tussen haakjes: het feit dat bij de Clicks-verkiezing "Site van het jaar" alweer dezelfde bekenden met de prijzen gingen lopen, heeft ons gesterkt in onze mening dat deze alternatieve verkiezing, waar kleinere sites ook aan de bak kunnen komen, echt wel nodig is...

Ondertussen wensen wij je veel leesplezier toe met dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde

P.S. Achteraan deze nieuwsbrief vindt u een oproep om medewerking aan een project. Helpt u mee?Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WIKILEAKS MONDDOOD GEMAAKT ONDER DRUK AMERIKAANSE OVERHEID...
... maar internetgemeenschap verzet zich

Je kan discussiŽren over de vraag of Julian Assange correct gehandeld heeft met de publicatie van "cablegate", de vertrouwelijke correspondentie van Amerikaanse diplomaten op WikiLeaks. Sommigen verwijten hem dat hij uit puur egoïsme handelt, om zijn ego te strelen. En dat hij het leven van Amerikaanse soldaten op het spel zet, de internationale verhoudingen verzuurt, door zijn publicaties.
Die discussie leefde fel onder de hele internetgemeenschap, en velen beschouwden in het begin het al dan niet publiceren van de teksten niet als een recht op vrije meningsuiting. Maar wanneer de Amerikaanse overheid zich er dan mee begint te bemoeien, en Wikileaks op alle mogelijke manieren probeert monddood te maken, dan wordt het plots wél een zaak van censuur.
Verleden week kon je al lezen dat Amazon, waar een deel van de bestanden gehost werden, die hosting stopzette. Officieel heette het dat Wikileaks de gebruiksvoorwaarden overtrad. Maar de Amerikaanse senator Liebermann pochte zelf dat hij het was die wat druk uitgeoefend had op Amazon, om de hosting van Wikileaks stop te zetten.(1)
Dit weekend ging het dan van kwaad naar erger. De online betaaldienst PayPal bevroor alle rekeningen van WikiLeaks, omdat die zogenaamd gebruikt werden voor "illegale activiteiten", en dit indruist tegen de gebruiksvoorwaarden. (2) Daarbij werd Wikileaks natuurlijk in haar hart geraakt, omdat de site afhangt van donaties van particulieren.
En sinds vrijdag kom je, wanneer je het webadres www.wikileaks.org intikt, niet meer terecht op de website van Wikileaks. EveryDNS, dat de queries voor dit webadres moet leiden naar de fysieke machine waar de bestanden gehost worden, heeft haar steun voor Wikileaks ingetrokken. Er zouden teveel hackers zijn die aanvallen uitvoerden op Wikileaks, en dat zou een inbreuk zijn op de gebruiksvoorwaarden.
De site is nog wel bereikbaar, wanneer je het adres http://88.80.13.160/ intikt, dat gehost wordt door een Zweeds hostingbedrijf, Bahnhof. Die locatie verwijst dan weer naar een Wikileaks pagina op http://213.251.145.96/, gehost door een Frans bedrijf - maar als ook daar de Franse overheid teveel druk gaat uitoefenen, dan zal de Zweedse webhost nog overblijven.
Ondertussen reageert de internetgemeenschap op deze vorm van censuur. Want of Assange nu fout of juist handelt, censuur is uit den boze. Websites worden aangemoedigd om een /wikileaks directory aan te maken op hun sites, die zou doorverwijzen naar het 88.80 adres. Tal van "mirrors" voor Wikileaks zijn al ontstaan - sites die de volledige content hebben als de originele Wikileaks site, en waar je de 250.000 documenten van de Amerikaanse diplomaten kan downloaden. En op Twitter kan je volgen wie er naar dit nieuwe adres linken via de tag #imwikileaks (3)
http://www.netties.be/v20/hoofdpagina.php?zoekdatum=#12954
http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/04/paypal-internet-backlash-wikileaks
http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/05/wikileaks-internet-backlash-us-pressure


23-JARIGE RUS VERANTWOORDELIJK VOOR 1/3 VAN SPAM WERELDWIJD
Moet dan strijd tegen spam niet opgedreven worden?
Iedereen klaagt over spam. Het is lastig, en spamfilters zijn nog altijd, hoe geavanceerd ook, onbetrouwbaar. Tal van legitieme boodschappen worden als spam gemarkeerd, en komen nooit bij de bestemmeling aan. Spam is niet alleen ergerlijk, het doet je ook veel tijd (en dus geld) verliezen. Want je moet die spamfilters toch nog even nakijken, om die onterecht als spam gemarkeerde boodschappen terug op te vissen.
Waarom dan spam niet actiever opgespoord? Een vraag die nog prangender wordt, wanneer je leest dat één enkele persoon, een jongeman van 23 uit Rusland, verantwoordelijk is voor 1/3 van alle spam wereldwijd. Volgens het FBI zou de man, ene Oleg Nikolaenko, achter het botnet "Mega-D" zitten, dat al die spamboodschappen de wereld instuurt. De man zou maar liefst 500.000 dollar verdiend hebben in 6 maanden tijd, door zijn netwerk te verhuren aan andere spammers.
Wanneer je dat leest, voel je ongetwijfeld de vraag in je opkomen: wanneer één man verantwoordelijk kan zijn voor zoveel spam, waarom wordt dan niet meer jacht gemaakt op spammers?
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2010/12/23-year-old-russian-responsible-for-a-third-of-worlds-spam/67441/
http://www.itproportal.com/2010/12/1/fbi-claims-third-worlds-spam-one-russian-man/
GOOGLE EARTH ENGINE ONDERZOEKT KLIMAATOPWARMING
Spioneren heeft ook zijn positieve toepassingen...

Google Earth en de satellietbeelden van Google Maps mogen dan al erg leuk zijn, maar zij blijken ook een praktische toepassing te hebben. Befaamd is natuurlijk het verhaal van de wetenschapper die, door beelden op Google earth te bekijken, een soort Romeinse nederzetting kon ontdekken. En dan circuleert er nog een ander verhaal van een internaut die via beelden van Google Earth in zijn tuin een schat kon opgraven.
Maar het heeft ook wetenschappelijke toepassingen, met name om de veranderingen op te sporen veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Want door beelden naast elkaar te zetten die Google door de jaren heen gemaakt heeft, kunnen wetenschappers wijzigingen opsporen. Google laat ons zelfs toe om ook wetenschappertje te spelen: het heeft de Google Earth Engine uitgebracht, een platform dat een enorme massa satellietbeelden beschikbaar maakt, samen met tools om die te ontleden, plus de bijhorende computerkracht.
Die moet dan bijvoorbeeld dienen om wolken te verwijderen uit beelden, of om wetenschappers die niet over fondsen kunnen beschikken toch toe te laten om de beelden te bewerken (inzoomen, in stukken snijden, enz) ook wanneer zij geen erg krachtige computers hebben.
Bij Google Earth Engine kan je enkele projecten bekijken (1), en op het GOogle Blog zelf kan je de aankondiging lezen. (2)
http://earthengine.googlelabs.com/
http://googleblog.blogspot.com/2010/12/introducing-google-earth-engine.html
http://arstechnica.com/web/news/2010/12/google-introduces-earth-engine-for-climate-change-study.ars


FACEBOOK STEEKT PROFIEL-PAGINA IN NIEUW KLEEDJE
Nadruk wordt gelegd op interessepunten
Sommigen vinden de profielpagina's op Facebook nogal rommelig. Daar komt nu beterschap in, want Facebook heeft aangekondigd dat die grondig hertekend werd. De nieuwe profielpagina's zullen geleidelijk uitgerold worden, dus het kan zijn dat jij nog even moet wachten.
Maar als het zover is, wat krijg je dan te zien? Om te beginnen is er bovenaan de pagina een nieuwe introductie, die vertelt waar jij woont, waar je naar school ging, en waar je werkt. Verder een sliert foto's die jij recent getagged hebt. Bovendien is er nu ook een "infinite scroll", wat wil zeggen dat je niet op een button moet klikken om meer foto's te zien, maar dat je, net als bij Bing afbeeldingen en Google afbeeldingen, eindeloos kan blijven doorbladeren.
Je kan ook aangeven welke "vrienden" belangrijk zijn voor jou, zoals je familie, teamgenoten, beste vrienden, enz. Verder kan je meer details over jezelf meegeven: de projecten waaraan je gewerkt hebt op je job, de vakken die je volgde op school, je favoriete muzikanten en sportclubs. En bij alles kan je foto's kiezen - Facebook wil bij dit nieuwe profiel de nadruk leggen op het visuele.
Meer over deze update bij TechCrunch en Facebook zelf. TheNextWeb bespreekt de veranderingen een voor een, en beoordeelt ze.
http://thenextweb.com/facebook/2010/12/06/everything-you-need-to-know-about-the-new-facebook-profile-the-plus-minuses-and-surprises/
http://blog.facebook.com/blog.php?post=462201327130
http://techcrunch.com/2010/12/05/new-facebook-profile/MEER DETAILS OVER ARRESTATIE RUSSISCHE SPAMKONING
Man was in Las Vegas voor een autobeurs
In een artikel bij Ars Technica vonden wij enkele details over de arrestatie van de Rus Oleg Nikolaenko waarover wij gisteren schreven. Het blijkt namelijk dat de man in Las Vegas was voor een auteubeurs, en dat het het tweede jaar was dat hij die beurs bijwoonde. Alleen moest hij verleden jaar enkele dagen vroeger naar huis gaan. Het beveiligingsbedrijf FireEye was er toen namelijk in geslaagd om het Mega-D botnetwerk plat te leggen, door de controleservers in de VS af te sluiten. De arme Nikolaenko moest toen snel naar huis om de "schade", veroorzaakt door FireEye, te herstellen.
Het FBI kwam de man deze keer op het spoor doordat de in de VS wonende verdeler van de valse Rolex uurwerken opgepakt werd. Die maakte gebruik van het Mega-D botnetwerk om een groot deel van zijn spam te versturen. Via hem kwamen ze bij ePassporte uit, een dienst om geld over te maken, waar ze stuitten op de naam van Nikolaenko en zijn e-mail adressen. Dat waren Gmail adressen, en het FBI kreeg een rechterlijk bevel om Google te dwingen de bij deze accounts horende informatie vrij te geven. Bovendien kon het FBI de correspondentie doornemen, en vond daar bewijzen, zoals kopieŽn van de botnet software. Daarna was het enkel maar wachten tot de Rus voet zou zetten op Amerikaanse bodem. Wat hij in november deed, met het gekende gevolg.
Toch een leuk berichtje om even te vermelden - wat CSI in het techwereldje!
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/12/how-the-fbi-nabbed-a-russian-spam-king-in-las-vegas.ars


GOOGLE EBOOKS: 3 MILJOEN E-BOEKEN EN 4.000 UITGEVERS
Maar (voorlopig) enkel in de VS
Het Google Books project is een nieuwe fase ingegaan, met Google eBooks. Daarbij zullen alle digitale boeken via de Google eBookstore verkrijgbaar zijn. En dan zou je denken dat het gaat om de ingescande boeken, maar neen: het gaat om nieuwe e-boeken. Van James Patterson en Laura Hillenbrand tot de klassiekers.
De boeken worden gebracht in een open formaat, dat door vele toestellen ondersteund wordt. Google brengt ook een nieuwe tool uit om de boeken te lezen: eBooks Web Reader, waarmee je jouw Google eBooks in de cloud kan kopen, opslaan en lezen. Naast deze webreader zijn er ook apps voor Android en Apple toestellen om boeken volledig te downloaden en offline te lezen. Bij de boeken kan je de lettergrootte en lettertype kiezen, en de interlinie.
Maar is dat dan geen concurrentie voor de reguliere boekhandel? Google zelf zegt dan wel dat je boeken kan aankopen in de eBookstore of via de aangesloten onafhankelijke partners, zoals Powell's, Alibris, of andere leden van de American Booksellers Association, maar reken maar dat de gewone boekenhandel niet gelukkig zal zijn met dit initiatief.
Google neemt trouwens een flinke hap uit de verkoopprijs van de eBoeken, als vergoeding voor zijn "onkosten". Wanneer een boek verkocht wordt via eBooks, zal Google 52% van de catalogusprijs betalen aan de uitgever, of 45% indien het boek verkocht wordt door een van de retail partners van Google.
Wat de kracht van de eBookstore natuurlijk is, is de doorzoekbaarheid. Vermoedelijk zullen "gewone" lezers, die op zoek zijn naar de nieuwste beststeller van een bepaalde schrijver, nog altijd naar boekenwinkels zoals Amazon trekken. Maar wie informatie opzoekt op het web, en over een bepaald onderwerp een boek wil lezen, zal naar de eBookstore trekken. Daar zitten namelijk de 15 miljoen boeken die ingescand werden. Velen daarvan (2,8 miljoen) zijn gratis te downloaden, omdat zij tot het publieke domein behoren. En voor de anderen is er een button "buy" naast de titel.
Momenteel heeft Google al enkele bekende namen in de uitgeverswereld kunnen strikken als partner, o.a. Random House, Simon & Schuster, Penguin, maar ook meer wetenschappelijke uitgevers zoals Oxford University Press en Reed Elsevier.
Voorlopig is de eBookstore enkel open voor gebruikers in de VS, maar het initiatief zou binnenkort ook naar Europa komen. Benieuwd hoe de boekenwereld hier zal reageren...
http://googleblog.blogspot.com/2010/12/discover-more-than-3-million-google.html
http://gigaom.com/2010/12/06/google-ebooks-store/
http://searchengineland.com/going-head-to-head-with-amazon-google-launches-ebbooks-57726


AMAZON BRENGT KINDLE VOOR HET WEB UIT
Reactie op Google eBooks liet niet lang op zich wachten
Na de aankondiging gisteren van de Google eBooks en eBookstore strategie, keek iedereen uit naar de reactie van de andere spelers op de boekenmarkt. Amazon heeft in elk geval niet lang op zich laten wachten. Het heeft aangekondigd dat het vandaag een nieuwe versie zal uitbrengen van "Kindle for the Web".
Ook hierbij is het de bedoeling dat je volledige boeken zal kunnen lezen in de browser, en elke website zal in zekere zin een boekenwinkel kunnen worden die Kindle boeken aanbiedt. Allicht zullen sites die deze boeken dan aanbieden, een kleine commissie krijgen op de verkoop van de boeken.
Een slimme beslissing van Amazon. Het open systeem van Google, dat op de "cloud" gebaseerd is, en waarbij jij je boeken in die cloud bewaart, mag dan al interessant lijken, het heeft een nadeel: Google is geen boekverkoper. Het behandelt boeken gewoon met een algoritme, zoals het alle andere informatie behandelt. En dus komt een boek zoals "Charlotte's Web" bij de wetenschappelijke werken terecht. Amazon daarentegen heeft een jarenlange ervaring in de boekenverkoop, heeft een prachtig aanbevelingssysteem, vele besprekingen, en bovendien de Kindle e-reader. Bij wie zou jij eerder een boek aankopen?
http://www.computerworld.com/s/article/9199998/Amazon_to_demo_Kindle_for_the_Web_on_Tuesday


WIKILEAKS WORDT STEEDS MEER ZAAK VAN VRIJE MENINGSUITING
Moeten geheimen geheimen blijven?

Zoals we gisteren al schrijven: over de motieven van Julian Assange om de "Cablegate" documenten te publiceren valt te discussiŽren. Een heel interessant debat hierover kan je beluisteren in de Buzz Out Loud podcast van maandag(1). Want het principe van wat geheim is en wat geheim moet blijven, wat verborgen moet blijven voor het grote publiek, wordt door iedere regering anders geïnterpreteerd. Het is aan de journalisten om die geheimen te doorprikken, en te beoordelen of sommige geheimen onterecht voor het grote publiek verborgen blijven. Maar of het wijselijk is om alles dan maar ineens op het net te gooien, is weer een andere vraag.
Feit is in elk geval dat niemand Assange beschuldigt van criminele feiten. Er loopt wel tegen hem een aanklacht in Zweden, als we ons niet vergissen, wegens vermeende seksuele aanranding. Maar de man wordt niet beschuldigd van spionage, diefstal van gegevens, enz. Toch heeft Amazon beslist de site niet meer te hosten, heeft EveryDNS het webadres ontkoppeld van het numerieke IP-adres, heeft PayPal de rekening van Wikileaks bevroren. En dat lijkt iets teveel op censuur.
Vooral als je stilaan te weten komt dat er heel wat interessante feiten te lezen staan in Wikileaks, ook over ons land. Zo lees je bijvoorbeeld dat er wel degelijk nucleaire wapens aanwezig waren op Kleine Brogel - iets wat jarenlang door onze regering ontkend werd (2). Verder kom je te weten dat de Amerikaanse muziekindustrie de nieuwe, strengere wetgeving op de auteursrechten en de bestrijding van piraterij in Spanje letterlijk gedicteerd heeft. (3)
Dus volkomen onterecht is de publicatie van deze documenten niet. Opvallend is trouwens het feit dat het steeds enkele grote Amerikaanse kranten die het voorrecht hadden om de Wikileaks documenten het eerst in te zien en te interpreteren - zodat zij niet meer doodgezwegen konden worden. Hopelijk slaagt de Amerikaanse overheid er niet in om ook de kranten onder druk te zetten nieuwe publicaties tegen te houden...
Nagekomen bericht: het feit dat Julian Assange nu gearresteerd werd in het VK, op vraag van Zweden, zal de discussie ongetwijfeld nog hoger laten oplaaien! Wij gooien er nog even wat links tegenaan: The Times vindt dat WikiLeaks te ver gaat (4), en The New York Times brengt de laatste updates in het dossier (5), o.a. het bericht dat een Franse rechter weigert om het bevel te geven de Franse site van Wikileaks te sluiten.
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20024745-10.html
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/101206_gutman_brogel
http://www.techdirt.com/articles/20101203/15151112122/no-surprise-wikileaks-leak-shows-us-entertainment-industry-wrote-spains-new-copyright-law.shtml
http://jonslattery.blogspot.com/2010/12/times-wikileaks-revelation-invitation.html
http://thelede.blogs.nytimes.com/2010/12/06/latest-updates-on-leak-of-u-s-cables-day-9/?src=twt&twt=thelede#french-judge-refuses-to-force-wikileaks-shut-downZIT MICROSOFT ACHTER HET EU ONDERZOEK NAAR UNFAIRE CONCURRENTIE?
Uit de lucht gegrepen samenzweringstheorie, of realiteit?
Volgens The Telegraph zou een bepaalde organisatie, met wortels in Brussel, mee aan de basis liggen van het antitrust onderzoek dat de EU momenteel uitvoert naar de activiteiten van Google. Het zou gaan om "Initiative for a Competitive Online Marketplace" of ICOMP. De enige doelstelling van die organisatie zou zijn: Google aanvallen. ICOMP werd opgericht om te protesteren tegen de aankoop die Google deed van DoubleClick, het grote adverteernetwerk.
Niets speciaals aan, want het is wel een beetje te begrijpen dat er protest komt tegen de steeds groeiende invloed van Google. Maar het wordt wel speciaal, wanneer je leest dat ICOMP heel nauw aanleunt bij Microsoft, en vooral van deze gigant uit Redmond haar fondsen haalt.
De banden tussen ICOMP en Microsoft werden al in 2007 aan het licht gebracht door Wall Street Journal en The Observer, wat Microsoft toen in verlegenheid bracht. Maar nog volgens The Telegraph zouden die banden nu nog altijd bestaan, en tracht ICOMP nog altijd de media te beïnvloeden, voornamelijk door het PR bedrijf Burson Mrsteller.
Nu, elk bedrijf doet wel beroep op een PR bedrijf om persberichten de wereld in te sturen, om op te volgen wat er over haar gezegd wordt in de media, en eventuele slechte pers op te vangen en om te buigen. Dus zo speciaal is dat dan weer niet. En dat Microsoft zijn rivaal nauwlettend in het oog houdt, en klacht indient bij de overheid indien die rivaal iets zou doen dat niet door de beugel kan, is al evenmin ongewoon. Maar het moet wel met open vizier gebeuren. Een organisatie die zogenaamd uit bezorgde burgers/bedrijven bestaat, maar in werkelijkheid gesponsord wordt door één bepaalde betrokken partij, dat is in strijd met de regels van transparantie.
Lees zelf het artikel van The Telegraph, dat de nodige bewijsstukken bijvoegt.
http://www.telegraph.co.uk/technology/8184065/Dark-forces-gunning-for-Google.html
http://searchengineland.com/microsoft-funding-anti-google-trade-group-since-2007-57953


GOOGLE ONTHULT CHROME WEBSTORE EN LAPTOP
Websites worden apps. Een goede trend?

Op een druk bijgewoonde persconferentie, waarvan veel blogs live verslag brachten, heeft Google enkele nieuwigheden voorgesteld. Om te beginnen is er de Webstore. Dat wordt een centrale plaats waar ontwikkelaars hun product kunnen aanbieden. Mooi voor de ontwikkelaars, want zij krijgen een leuke vitrine. Google is niet de enige die dit doet - eerder had ook Mozilla aangekondigd dat er een winkeltje komt waar ontwikkelaars hun add-ons voor de Firefox browser kunnen aanbieden, al dan niet tegen betaling.
Wat ons wel verwondert is dat er bij verteld wordt dat de meeste dingen die er te verkrijgen zijn eigenlijk gewone websites zijn; momenteel zouden er slechts enkele echte "apps" zijn zoals de ESPN viewer voor sportfoto's. Een evolutie waar je toch wel enige vragen bij mag stellen, en waarvoor ook Tim Berners Lee waarschuwt. Al die apps fragmenteren immers het web. Moeten we echt terugkeren naar een tijdperk waarin de webbouwer 20 verschillende versies van zijn website moet maken, afhankelijk van de browser van de bezoeker? Waar zijn de webstandaards heen? Maar dat is stof voor een langer artikel, dat je nog van ons tegoed hebt.
De apps die je aankoopt moet je betalen met Google Checkout - een betaalmethode die eigenlijk nog niet erg ingeburgerd is. Je kan een app aankopen, maar ook een abonnement nemen op een app (nieuwssite bijvoorbeeld). De ontwikkelaar kan ook Google advertenties in zijn app zetten, en dat is waar Google natuurlijk zijn inkomsten haalt - het heeft aangekondigd dat het wel een commissie zal vragen op de ontwikkelde apps, maar dat die erg laag zal zijn. Een uitgebreide bespreking vind je bij CNet. (1)
Verder heeft Google ook de eerste Chrome OS laptop voorgesteld. Die heeft een 12,1 inch scherm, een volledig klavier, een supergroot klikpad, meer dan 8 uur werktijd en 8 dagen standby, Webcam en Flash geheugen. Hiervan vind je een verslag bij Engadget (2). De bedoeling van deze laptop is om de gebruiker, en dan vooral bedrijven, kennis te laten maken met het Chrome OS. Want nu draait dat meestal op computers die eigenlijk gemaakt zijn voor het Windows OS. Door een laptop uit te brengen die speciaal gemaakt is voor het Chrome OS, en die aan bedrijven aan te bieden om die uit te testen, hoopt Google die bedrijven te kunnen winnen voor het Chrome OS.
Daarvan werd ook een nieuwe versie voorgesteld. Waarnemers merken echter kritisch op dat het Chrome OS niet zal aanslaan, omdat het geen ondersteuning heeft voor randapparatuur. Wat vele internauten immers al tot hun ergernis ondervonden hebben, is dat het soms heel moeilijk kan zijn om een camera, headset, maar vooral printer of scanner aan te sluiten. De meeste fabrikanten voorzien speciale drivers om hun toestellen te laten werken met de verschillende versies van het besturingssysteem. Maar het Chrome OS zit nog niet in dat lijstje. Daarvoor heeft Google dan wel een lapmiddel: je moet gebruik maken van de Cloud Print dienst, waarbij je een print job via het internet stuurt naar een andere printer die met het internet aangesloten is. Maar dat is niet de oplossing waarmee de meeste internauten vrede zullen nemen.... Meer hierover bij business insider.(3)
http://news.cnet.com/8301-19882_3-20024948-250.html
http://www.engadget.com/2010/12/07/google-unveils-cr-48-the-first-chrome-os-laptop/
http://www.businessinsider.com/where-chrome-os-will-fail-hardware-support-2010-12
http://chrome.blogspot.com/2010/12/update-on-chrome-web-store-and-chrome.html


MICROSOFT DENKT AAN ONZE PRIVACY
Tracking protection moet je beschermen tegen ongewenst traceren
In de nieuwe versie van de IE browser zal een onderdeel zitten, waarmee je kan vermijden dat adverteerbedrijven en bedrijven die gegevens verzamelen over de gebruiker ook jouw gewoonten tijdens je surftochten vastleggen. Het gaat om Tradking Protection Lists. Die vertellen de browser welke content van derden toegelaten is en elke niet.
Deze Tracking Protection Lists zullen opt-in zijn, zodat jij de dienst zelf moet activeren als je dat wil. Microsoft zelf zal geen lijsten verschaffen, maar anderen kunnen dat wel, bijvoorbeeld organisaties die de privacy beschermen, advertenties willen blokkeren, of jijzelf natuurlijk. De lijst zal zichzelf updaten op wekelijkse basis.
De IE browser bevat nu al InPrivate Filtering, die scripting en traceertools van derden tracht te blokkeren. Maar deze tool werkt op heuristische basis, en dat is altijd wat gissen. Met deze Tracking Protection Lists kan je dus exact bepalen wat wel en wat niet mag op jouw browser. Meer hierover bij Ars Technica en Microsoft zelf. en bij het blog "Slightly Paranoia" lees je enkele bedenkingen van beveiligingsexpert Christopher Shoghoian, die dit een mooi initiatief vindt. (3)
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/12/internet-explorer-9-to-ship-with-new-privacy-features-to-combat-tracking.ars
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2010/12/07/ie9-and-privacy-introducing-tracking-protection-v8.aspx
http://paranoia.dubfire.net/2010/12/initial-thoughts-on-microsofts-ie9.html


GOOGLE GROUPS IN EEN NIEUW KLEEDJE
En een nieuwe Priority in box updat. Google zit niet stil!

Wereldwijd maken miljoenen mensen gebruik van Google Groups, om binnen een groep over bepaalde onderwerpen te discussiŽren en elkaar tips te geven. Nu is er een update uit voor deze tool, en op het Google blog kan je daarvan een preview bekijken in een filmpje.
De belangrijkste nieuwigheid is dat je favoriete groepen, de groepen die jij volgt, nu in een zijbalk staan. Je kan gebruik maken van sneltoetsen om doorheen de postings en groepen te bladeren. Om een lijstje met deze sneltoetsen te zien, typ je een ? in de adresbalk. Indien je wil, kan je bij de postings die je doet een link leggen naar jouw profiel bij Google, zodat de mensen kunnen zien wie jij bent. Er werd ook een mobiele versie van Google Groups gemaakt, zodat je ook onderweg kan deelnemen aan de discussies. Het leuke aan de hele zaak is dat Google de update optioneel gemaakt heeft. Je kan jezelf aanmelden voor de update, en bevalt hij je niet, dan kan je gewoon de klok terugdraaien (1).
Ook aan de Priority Inbox bij Gmail werd gesleuteld. Dat speciale postvakje, waar alle belangrijke binnenkomende mails verzameld worden, bestaat nu al enkele maanden. Gebaseerd op de feedback van de gebruikers heeft Google deze inbox nu wat verbeterd. Om te beginnen vroegen heel wat gebruikers zich af waarom Google bepaalde mail als belangrijk markeerde, en andere niet. Daar krijg je voortaan een antwoord op: wanneer je nu de cursor beweegt over het speciale icoontje dat de belangrijkheid van de mail aangeeft, zal je de reden kunnen lezen (bijvoorbeeld: belangrijk vooral omwille van de mensen in de conversatie).
Verder werd ervoor gezorgd dat het leerproces versneld wordt: correcties die jij manueel maakt aan het automatisch klassement van Google worden veel sneller verwerkt. (2)
Het zijn kleine dingen, maar ze helpen wel om te helpen om de stortvloed aan mails onder de knie te krijgen!
http://gmailblog.blogspot.com/2010/12/priority-inbox-update-time-savings-new.html
http://googleappsposts.blogspot.com/2010/12/preview-new-google-groups.html


MAATREGELEN TEGEN WIKILEAKS LEIDEN TOT CYBEROORLOG
4Chan bemoeit zich ermee - maar ook search Engine Land

Het viel te verwachten/vrezen dat de internetgemeenschap zou reageren op de pogingen om Wikileaks monddood te maken. Zoals al eerder gezegd kan je vragen stellen bij de gewenstheid van de lekken, bij de motieven van de man achter Wikileaks, de inmiddels gearresteerde Julian Assange, maar de Amerikaanse overheid zelf heeft ervoor gezorgd dat het nu een kwestie geworden is van vrije meningsuiting.
Een Amerikaanse overheid die heel wat gewicht in de weegschaal kan gooien, en de druk op de privé-bedrijven opvoert. Gevolg: Amazon sluit de servers af waarop de Wikileaks site gehost was. OpenDNS verbreekt de koppeling tussen fysiek domein wikileaks en het numerieke webadres. PayPal sluit de rekening af van Wikileaks, zogenaamt omdat Assange een fout adres opgegeven heeft. Visa en Mastercard schrappen alle donaties aan Wikileaks.
Maar de internetgemeenschap slaat terug. Er zijn de talrijke vrijwilligers die zelf de informatie van Wikileaks hosten. En de actiegroep Operation:Payback heeft de websites van Visa en Mastercard bestookt met DdoS (Distributed denial of service) aanvallen, zodat die onbereikbaar werden voor het gewone publiek. Deze actiegroep heeft de laatste maanden al meer van zich laten horen, door o.a. het RIAA (Recording Industry of America Association) aan te vallen - zij verwijten deze organisatie verantwoordelijk te zijn voor het sluiten van The Pirate Bay. Wie er achter Operation:Payback, dat ontstaan is uit de beruchte (losse) groep hackers 4Chan, lees je bij The Guardian. (1)
Natuurlijk is wat Operation:payback doet illegaal; het veroorzaakt een enorme economische schade. Je mag er niet aan denken wat zou gebeuren indien ook de Amazon-servers aangevallen worden, want die hebben Wikilieaks ook aan de deur gezet... En dus volgen er op de aanvallen van deze groep represailles. De accounts van Operation:payback op Facebook en Twitter werden afgesloten (2)
Maar temidden van deze heuse cyberoorlog zou je vergeten waarover het gaat: de informatie die door Wikileaks uitgebracht werd. Danny Sullivan van Search Engine Land heeft een erg interessant artikel geschreven over hoe je de informatie zelf kan ontleden. Het is een stap-voor-stap handleiding over hoe je de bestanden moet downloaden, indelen in jaargangen, enz. Zijn conclusie is: je kan het deksel niet meer op de pot krijgen. De Amerikaanse overheid mag nog honderd keer eisen van Assange dat hij de documenten aan de overheid terug bezorgt, zij zijn op het internet, en zullen nooit meer geheim zijn. (3)
En tot slot nog dit: in zijn blog Battlemedia vraagt John Battell zich af waarom Google de informatie van Wikileaks eigenlijk niet door Google gehost wordt, op een mirrorsite. Google wil toch immers "de informatie uit de hele wereld organiseren en wereldwijd toegankelijk maken", het heeft een lange neus getrokken naar China en zijn censuur, waarom dan niet de zijde van Wikilkeks gekozen?(4)
http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/08/anonymous-4chan-wikileaks-mastercard-paypal
http://blogs.forbes.com/mikeisaac/2010/12/08/facebook-and-twitter-suspend-operation-payback-accounts/
http://searchengineland.com/why-wikileaks-will-never-be-closed-58226
http://battellemedia.com/archives/2010/12/why_wouldnt_google_mirror_wikileaks


HEUSE CYBEROORLOG OM WIKILEAKS - EN DE GEWONE INTERNAUT ZIT ER TUSSENIN
Denk eens aan de arme routers!

Het voorgaande artikel schreven we om 8u donderdagochtend. Ondertussen blijft de toestand evolueren, en lijkt het tot een échte cyberoorlog te komen tussen voor- en tegenstanders van Wikileaks. Er worden voortdurend cyberaanvallen uitgevoerd, en volgens het beveiligingsblog Belsec worden er massaal botnet agents gedownload om aanvallen uit te voeren tegen - tja, de een tegen een medestander van Wikileaks, de ander tegen een tegenstander van Wikileaks.
Allemaal goed en wel, maar het wordt stilaan wel een gevaarlijke situatie. Want ook niet zo ervaren gebruikers willen hun zegje doen, en wanneer zij zo'n agent downloaden, krijgen zij misschien meer dan zij gevraagd hebben. Het botnet vraagt, zo lezen wij bij Belsec, aan de gebruiker om zijn firewall en antivirus te desactiveren. Bovendien moet hij gebruik maken van een onbeveiligd IRC kanaal, dat ook gebruikt wordt door tal van andere gevaarlijke botnets. Bij Belsec vind je verder ook tips om deze aanvallen te stoppen, en te verhinderen dat deze botnets in jouw netwerk binnendringen (1).
In ons vorig artikel hadden wij het ook al over de uitleg bij SearchEngine Land, over hoe je de hele "cablegate" kan downloaden en doorzoeken. Maar mag je dat eigenlijk wel? Want wanneer deze documenten, zoals de Amerikaanse regering beweert, gestolen zijn, ben jij dan ook niet strafbaar door ze te publiceren? Electronic Frontier Foundation, de organisatie die zich in de VS bezighoudt met de de burgerrechten en de vrijheid van meningsuiting, tracht hierop een antwoord te bieden (dat natuurlijk enkel voor de VS geldt). (2)
De documenten hosten uit protest is één manier om jouw onvrede met de gang van zaken uit te drukken, het wordt een heel andere zaak wanneer je die gaat verkopen. Jawel, een ondernemer met initiatief heeft op Amazon meteen een winkeltje geopend, waarin hij de 5.000 documenten verkoopt, via de UK Kindle boekenwinkel. En natuurlijk is ook daar weer de discussie losgebarsten over het feit of deze documenten openbaar gemaakt mochten worden of niet (3)
Kortom, het einde van deze historie is nog niet in zicht. Hopelijk bedaart de cyberoorlog terug snel. Wie heeft wat cyber-vredesduiven?
http://belsec.skynetblogs.be
http://www.eff.org/deeplinks/2010/12/information-antidote-fear-wikileaks-law-and-you
http://thenextweb.com/media/2010/12/09/wikileaks-cables-now-available-on-amazon-reviewers-are-not-happy/


EUROPESE OPERATOREN VRAGEN GELD AAN APPLE EN GOOGLE
Content providers moeten uitbreiding netwerken mee betalen
Nu steeds meer video, muziek en games op het internet verschijnen, en er steeds meer streaming diensten het licht zien, kreunen de netwerken onder het verkeer. Verschillende Europese operatoren, waaronder France Telecom, Telecom Italia en Vodafone Group willen dat content providers zoals Apple en Google een bijdrage betalen, in verhouding tot het gebruik.
Dit viel te horen op de "Le Web" conferentie die momenteel in Parijs plaats heeft. Vooral voor mobiele netwerken wordt de druk hoog, zo heet het. Steeds meer gebruikers surfen via mobiele toestellen, en dat dwingt de operatoren tot het uitbouwen van hun netwerken - aan een tempo dat hun inkomen overstijgt, zodat de ROI (return on investment) in gevaar komt, met andere woorden: de operatoren kunnen de gemaakte investeringen niet meer terug verdienen.
Enkele cijfers om dit te bewijzen: het aantal mobiele dataverbindingen in West-Europa zou gemiddeld met 15% per jaar stijgen, tot 270 miljoen in 2014. Maar de inkomsten per eindgebruiker zullen met ongeveer 1% per jaar dalen, zo lees je bij Bloomberg. (1)
Nog cijfertjes trouwens: volgens een recent onderzoek zijn het de gebruikers van Android-toestellen die het meeste data verbruiken. Zowel op verbruikte data, de tijd die men met het internet verbonden is, het volume upload en het volume download zijn het deze toestellen die het meeste verbruiken. Wat misschien te verklaren valt door het feit dat de Android toestellen, met hun onbeperkte mogelijkheden, zich meer richten tot "geeks", die hun toestel dan ook voor alles en nog wat gebruiken. Dit in tegenstelling tot de iPhone die in de VS meer een telefoon is voor de "gewone" gebruiker, die er enkel maar mee belt en wat fotootjes uploadt...
Het zal ook geen verrassing zijn dat mensen met een iPhone4 meer data verbruiken dan de bezitters van een iPhone3G. Maar nu wordt het tenminste officieel bewezen door dit onderzoek...(2) (3)
http://www.bloomberg.com/news/2010-12-07/apple-google-asked-to-pay-up-as-europeean-operators-inundated-by-data.html
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/212954/android_users_hungriest_for_mobile_data_study_says.html
http://www.reuters.com/article/idUSTRE6B721X20101208

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
SILVERLIGHT 5: ENKELE NIEUWIGHEDEN
Maar waarvoor het platform moet dienen is nog altijd niet duidelijk
Waar Adobe zijn Air-platform heeft, heeft Microsoft een soort tegenhanger: Silverlight. De bedoeling is dat online toepassingen, die met dit platform gemaakt worden, ook offline kunnen draaien.
Microsoft heeft nu een nieuwe versie uitgebracht van Silverlight. Versie 5 zal completer zijn, en een sterker platform voor ontwikkelaars, zo belooft de aankondiging. Wat de aankondiging echter niet vertelt hoe de tool verder zal ontwikkelen: wat wil het eigenlijk worden in de browser?
Silverlight kan o.a. gebruikt worden als platform voor het bouwen van streaming media toepassingen. Deze nieuwe versie versterkt dit aspect nog, o.a. door H.264 playback die door de hardware versneld wordt. TrickPlay zal ook fast-forward playback moeten toelaten met verbeterde audio, en de mogelijkheid om de screensaver uit te schakelen wanneer je video afspeelt.
Maar tegelijkertijd richt Silverlight zich ook tot zakelijke toepassingen, zowel binnen de browser als aparte desktop toepassingen. Ook op dit vlak biedt versie 5 weer wat nieuwigheden, omdat het o.a. GPU versnelde afbeeldingen bevat, netwerkverbinding met een lage vertraging, en betere ondersteuning voor het afdrukken.
Men zal ook Silverlight toepassingen als 'trusted' (betrouwbaar) kunnen taggen. Die zullen dan dingen kunnen doen die andere Silverlight toepassingen niet kunnen, zoals het openen van verschillende vensters, en het aanroepen van platform-specifieke functies. Maar wie dat leest, zal misschien wel even de wenkbrauwen fronsen - ActiveX van Microsoft maakt ook zulke verregaande permissies mogelijk, en dat bleek als een magneet op hackers te werken...
Meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/12/silverlight-5-unveiled-many-new-features-direction-still-vague.ars


AUTONOOM VLIEGTUIGJE NAVIGEERT MET KINECT
Add-on besturing voor Xbox lijkt ideale tool voor knutselaars

Al een geluk dat Microsoft wijselijk ingezien heeft dat het hacken van de Kinect, de bewegingssensoren voor de Xbox spelconsole, het toestel kan laten uitgroeien tot iets mythisch - de Meccano van het digitale tijdperk als het ware. Microsoft heeft gelukkig het hacken van de kinect niet verboden, iets wat met de gewone spelconsoles (het 'modden') wel het geval is.
Want er zijn heel wat leuke toepassingen die bedacht worden. Zo hebben ingenieurs van de Berkeley universiteit van de Kinect een navigatietoestel gemaakt om een Quadrokopter te bedienen. De Kinect wordt hierbij als een soort 3D radar gebruikt, zodat het viermotorige toestel niet alleen autonoom een koers kan afleggen met vooraf ingegeven herkenningspunten, maar ook plots ontduikende hindernissen kan ontwijken. De drone werd namelijk de lucht ingestuurd met een Kinect sensor op de boeg gemonteerd. De sensor kan de diepte waarnemen, en de data van de sensoren geven een puntenkaart met vaste hindernissen. Een speciaal algoritme van de wetenschappers berekent dan de bodem. Hierdoor kan de quadrokopter zijn vlieghoogte afleiden uit de Kinect-gegevens.
Het experiment zelf kan je bekijken in een YouTube filmpje(1). Eerder werden ook al een experiment uitgevoerd waarbij de Kinect gebruikt werd voor een robot die over de grond rolt. Die kan dankzij de camera de omgeving herkennen, en ook gebaren maken. Zijn experiment vind je op een tweede filmpje (2)
Benieuwd wat we nog allemaal gaan zien met deze Kinect!
http://www.youtube.com/watch?v=eWmVrfjDCyw
http://www.youtube.com/watch?v=dRPEns8MS2o
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=101206022


GOOGLE NEXUS S IS EEN SAMSUNG
Wordt het niet wat verwarrend zo?

Kijk. De eerste Nexus van Google, de Nexus One, was een toestel, gemaakt door de Taiwanese fabrikant HTC. Nu wordt de opvolger aangekondigd, de Nexus S, en die... wordt gemaakt door Samsung. Je moet maar kunnen volgen. Want al wie al eens een HTC en een Samsung in handen heeft gehad, die beiden draaien op het Android besturingssysteem, weet dat beide fabrikanten een eigen "interpretatie" hebben van het Android OS, en er een eigen laagje functies en gebruiksinterface overheen gieten. Degene die dus een Nexus S aankoopt, verwachtend dat die in de lijn van de Nexus One zal liggen, zal waarschijnlijk dan ook voor verrassingen komen te staan.
Dit gezegd zijnde: de Nexus S zal meteen versie 2.3 van het Android besturingssysteem aan boord hebben, dat de lekkere naam Gingerbread meekreeg. Ars Technica heeft een prachtige fotoreportage gemaakt van de look & feel van deze nieuwe versie. De buttons werden een beetje transparanter gemaakt, zodat je de onderliggende tekst gemakkelijker kan lezen. Er is ook een nieuw mechanisme om tekst te selecteren: je kan een schuiver aan beide kanten van een geselecteerd woord naar links of rechts schuiven, om de selectie aan te passen. (1)
Voor de eigenlijke hardware kunnen we dan weer bij Engadget terecht, dat een blik kon werpen op het nieuwe toestel, en hiervan een uitvoerige bespreking geeft. Wat wij alvast onthouden is dat het toestel wel 16 GB geheugen heeft, maar geen ruimte voor een SD kaart - wat wel spijtig is, want sommigen wisselen zo gewoon hun muziek of foto's met hun computer. Verder heeft het ook een chip voor NFC of Near Field Communication aan boord. Die zorgt voor een heel nieuwe vorm van interactie met andere toestellen. Zo moet je gewoon je telefoon in de nabijheid houden van een ander toestel (een betaalterminal bijvoorbeeld) en de communicatie geschiedt meteen. Het heeft twee camera's aan boord, voor telefoongesprekken met beeld. De processor in het toestel is een 1 GHz Cortex A8-gebaseerde Hummingbird processor core - net als bij de iPhone 4, wat het toestel razendsnel maakt.(2)
Wat het kleinood kosten mag? Daarvoor moeten we bij IntoMobile zijn. Deze site weet te vertellend at het toestel in de VS $529 zou kosten met vrije simkaart, en $199 indien men een contract van 2 jaar neemt bij T-Mobile. (3) Over een lancering in Europa hebben wij nog niets vernomen.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2010/12/first-look-android-23-gingerbread-screenshot-tour.ars
http://www.engadget.com/2010/12/07/google-nexus-s-preview/
http://www.intomobile.com/2010/12/06/google-samsung-nexuss-android-gingerbrea/


TWEETDECK EINDELIJK ALS BROWSER APP
Meteen in de Chrome webstore te verkrijgen
Tal van twitterende internauten maken gebruik van TweetDeck, een heel knap programma voor Twitter. Het interessantste is dat je met veel kolommen kan werken - voor de updates van Facebook en LinkedIn bijvoorbeeld, voor zoekopdrachten naar bepaalde #hashtags, voor je DM's, je verschillende Twitter-accounts...
Van TweetDeck bestaan er versies als desktop client, voor je iPhone en iPad, voor de Android phone. Maar tot nu toe was er geen versie die je in de browser draaien kan.
Daar is nu verandering ingekomen: TweetDeck is vanaf heden als Chrome app verkrijgbaar in de splinternieuwe Chrome Webstore. Volgens de CEO van TweetDeck is het de beste dekstop versie van TweetDeck die ze ooit gemaakt hebben. De interface bevat veel elementen die je ook in de Android app terugvindt. Waarom een browser-versie? Volgens de makers is hij sneller, stabieler dan de desktop AIR versie, en slorpt hij minder geheugen op. Wie TweetDeck gebruiktk zal inderdaad zien dat die met heel wat geheugen gaat lopen. En het is gemakkelijker om je TweetDeck gewoon in een tabblaadje in de browser te hebben, dan in een apart programma.(1) (2)
Heb je een Chrome browser, dan is het absoluut de moeite waard om deze app uit te proberen! Bij ReadWriteWeb vind je een uitvoerig besprekeing (3)
https://chrome.google.com/webstore/detail/hbdpomandigafcibbmofojjchbcdagbl
http://techcrunch.com/2010/12/07/chromedeck-tweetdeck-chrome/
http://www.readwriteweb.com/archives/tweetdecks_new_chrome_app_awesome_set_to_get_bette.php


VOORWERPEN WORDEN INTELLIGENT
Een fles die je aanzet tot drinken, en een geldbeugel die niet open gaat wanneer je geen virtueel geld meer hebt...

Wie zei daar Big Brother? Het digitale dringt alle aspecten van ons dagelijkse leven binnen, of we nu willen of niet. Sommige nieuwigheden zijn echter wel heel opmerkelijk.
Want wat zou je denken van een intelligente fles, die de gebruiker aanzet tot drinken? Het gaat hier natuurlijk niet om alcohol, maar om water of een energiedrankje. Het systeem, i-dration genoemd, is afkomstig van het bedrijf Cambridge Consultants, en moet de sporter helpen om een zo ideaal mogelijke vochtopname te regelen. De fles zendt daarvoor gegevens over o.a. wat tot nu toe gedronken is naar de smartphone van de gebruiker. Gecombineerd met informatie van de bewegingssensoren wordt zo in het oog gehouden hoeveel vocht er gedronken werd, en als het nodig is om te drinken, zal er een flikkerlichtje gaan schitteren. (1)
Nog een nieuwe uitvinding is de slimme portefeuille. Mensen verliezen steeds meer de realiteit uit het oog als het op geldzaken aankomt. We betalen steeds meer met plastic, in plaats van met briefjes, en we weten soms niet meer hoeveel geld dat er op onze rekening staat. Vroeger had je een dikke portefeuille als er veel briefjes in zaten, en wist je dat je rijk was. En als je portemonnee dun was, dan wist je dat je geld op was.
Wel, wetenschappers van het MIT Media Lab willen de burger dat gevoel teruggeven, en zij bedachten de slimme portefeuille. Die is via Bluetooth verbonden met je smartphone, en kijkt via het internet naar de stand van je rekening. Er zijn verschillende versies. Bij een versie zal de portefeuille opzwellen als je veel geld hebt, en dun worden wanneer je bankrekening in het rood staat. Een andere versie maakt gebruik van een buzz, en de lengte van dit trillen staat in verhouding tot het bedrag dat je uitgeeft. En dan is er nog een model dat moeilijker te openen wordt, naarmate je minder geld op je rekening hebt staan. Slim bekeken...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=101209018
http://www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2010/12/smart-wallet-tells-you-when-yo.html

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Op zondag 28 november werd Pizza.be getroffen door een hackersaanval; van 6 tot 9 lagen de servers plat.
http://www.pizza.be

*** TomTom HD Traffic meet op donderdag 2 december een maximum van 2614km files en vertragingen tijdens de ochtendspits
http://www.routes.tomtom.com

*** TomTom onthult klassement van meest filegevoelige Belgische steden en legt pijnpunten in Brussel bloot
Hoe zit het met Antwerpen?
Ook al bevinden duizenden automobilisten in en rond Antwerpen zich dagelijks in ellendige files, Antwerpen is pas 5e in het rijtje van de meest filegevoelige Belgische steden. 't Stad wordt in de top-5 zelfs nog voorafgegaan door Mechelen (25%). Onbegrijpelijk? De uitleg is simpel. Wat Antwerpen betreft, meten we op een totaal van 465km wegen 'slechts' een gemiddelde van 95km files en vertragingen. In mensentaal betekent dit dat 'slechts' 20% van de Antwerpse stadsassen het hele jaar door aan sterke vertragingen worden blootgesteld.
http://www.routes.tomtom.com

*** Avon Products, Inc. lanceert Avon Voices, haar allereerste globale online zangtalentenjacht voor vrouwen en liedjesschrijfwedstrijd voor mannen en vrouwen als viering van haar 125ste verjaardag. Belangrijkste internationale juryleden zijn Fergie, Diane Warren, Natasha Bedingfield, Lea Salonga, Ivete Sangalo en Valeriya
http://www.multivu.com/players/English/45814-avon-voices/


*** Presentatie over LibreOffice
Zaterdag 11 december is er een presentatie en discussie over LibreOffice, de recente afsplitsing van OpenOffice.org. Cor Nouws, actief in de communities van LibreOffice en OpenOffice.org,
zal een overzicht geven van de recente ontwikkelingen en met het publiek in discussie gaan over de toekomst en samenwerking met vrijwilligers en Oracle.
De presentatie vindt plaats in Utrecht, om 14:00 uur, tijdens de bijeenkomst van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep, NLLGG.
- aankondiging presentatie
http://www.nllgg.nl/bijeenkomst_20101211
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/NL/Bijeenkomsten/OOoCafe
- over The Document Foundation
http://www.documentfoundation.org/
- over LibreOffice
http://www.documentfoundation.org/download/

*** Vasco Digipass Nano plakt op sim-kaart
Vasco Digipass Nano breidt sim-kaarten uit voor het genereren van 'one time'-paswoorden en e-handtekeningen.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=A0zA8ocQQ5pVXdTTkEp9Y0hrUX4IBCA6oXCMnsZVb1grHiD6j

*** Meer dan 40 Samsung HDTV's met ingebouwde satellietontvanger gecertificeerd
Samsung TV's werken nu en in de toekomst probleemloos met smartcard van TV VLAANDEREN
Met TV VLAANDEREN toegang tot grootste aanbod TV-zenders, waaronder veel HD-zenders
Zappen met één afstandsbediening en zonder extra kastje nu ook mogelijk voor satelliettelevisie
http://www.samsung.com

*** Snoopy en de Pink Panther kleuren de nieuwe MP3-spelers van Lenco
http://www.lenco.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=3634&Itemid=148&lang=nl

*** Gigaset lanceert de Gigaset E500, de opvolger van de E360. Dit nieuwe DECT toestel van Gigaset Communications is eenvoudig in gebruik en bijzonder gebruiksvriendelijk met een extra groot beeldscherm en een goed verlicht toetsenbord met extra grote toetsen. Het toestel is daarom bijzonder geschikt voor ouderen of hulpbehoevenden.
http://gigaset.com/be/nl/cms/PageTelephones.html
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
WHEN SAINTS GO MACHINE - FAIL FOREVER
[elektro] Onze inspiratie voor deze rubriek zijn we deze week gaan zoeken bij Best Of MySpace, een uitstekende podcast die echt nieuw talent weet op te sporen, in verschillende genres.
Neem nu deze "Fail Forever" van When Saints Go Machine. Een snel ritme, gecombineerd met mooie arrangementen en intrigerende vocals. Iets dat naar meer smaakt. En het zijn juist die stemmen die ons zo goed bevallen. Ook "Pick up your tears and run" dat je eveneens op MySpace beluisteren kan, heeft deze kenmerken. Jammer dat we niet meteen meer materiaal van de band vonden...
http://www.myspace.com/whensaintsgomachine
http://www.bestofmyspace.uk.com/?p=552


JAMIE LEY - THE SEA THE SEA
[folk] Iets intiems: gewone banjo en vocals. Plus wat achtergrond, naarmate de song aanzwelt. Heel mooi. Op MySpace kan je ook Mourn Her beluisteren, iets minder intiem, wat meer uptempo, maar evengoed een knappe song.
http://www.myspace.com/jamieleymusic


MONTAGE POPULAIRE - REJECT REINSTALL
[pop elektro] Uptempo, zware bassen, maar toch luchtig. Een mooie popsong, met heel wat elektro effecten. Een andere song die je bij MySpace vindt, Sorrows Well Rehearsed, is ook knap, alhoewel het ons lijkt dat er iets fout loopt met de opnametechniek.
http://www.myspace.com/montagepopulaire


THE MIRACLES CLUB - LIGHT OF LOVE
[pop elektro] Handgeklap, een zwevende vrouwenstem, diepe beats, house piano's, bongo's en een goed uitgebouwde, aanzwellende song. Knap. Ook "Jack your body" dat je bij MySpace vindt is een vrolijk dansmuziekje.
http://www.myspace.com/themiraclesclub


VRIJDAG HOORSPELDAG: COMPUTER EN KUNST - DE DIJKEen hoorspel met veel spanning, en een beetje surrealisme. De plot: een man probeert te voorkomen dat een schilderij van een dijk op een oude fabrieksmuur neergehaald wordt, en houdt een gesprek met de dijk. Hij heeft verschillende mensen uitgenodigd om zijn werk voor het behoud van de dijk te bekijken, maar er duikt alleen maar 1 man op.
Het hoorspel kadert in een avondvullend samenwerkingsproject, en is uitstekend van klank.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/12/08/computer-en-kunst-de-dijk/Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een mop is een zeer ernstige zaak.
- Sir Winston Churchill -

oor logo
De nieuwe oogst


EXPLANIA: FILMPJES MAKEN HET DUIDELIJK
Vaak maken bedrijven gebruik van een filmpje om een tool of dienst uit te leggen. Deze site wil de verzamelplek zijn van zulke filmpjes. Je kan er gratis honderden geanimeerde filmpjes bekijken, interactieve tutorials en instructievideo's. En net als bij YouTube filmpjes kan je ze ook op jouw website vertonen.
[Taal: NL/FR/ENG]
http://www.explania.com


PRONOUNCE IT RIGHT

Toen de IJslandse vulkaan met de onuitsprekelijke naam uitbarstte, hebben heel wat nieuwslezers herhaaldelijk een knoop uit hun tong moeten halen. Deze site wil daar iets aan doen: het wil je laten horen hoe je een bepaald woord moet uitspreken. Bruschetta? Zbigniew Brzezinski? Mahmoud Ahmadinejad? Dankzij deze site maak je geen blunders meer.
[Taal: ENG]
http://www.pronounceitright.com/


AL TE GEKKE LINUX COMMANDO'S
Twee artikels voor de Handige computer-Harry: daarin worden erg simpele ( of meer complexe) commando's getoond die je in Linux kan gebruiken om taken uit te voeren, zoals een hele website downloaden, een lijst te maken van de grootte van alle subfolders van een bepaalde map, een machine af te sluiten, enz.
[Taal: ENG]
http://blog.urfix.com/25-linux-commands/
http://blog.urfix.com/25-sick-linux-commands/


LICENTIEVRIJE MUZIEK: JAMENDO
Bij Robin Good / Master New Media vonden wij, na een tip van medewerker Wim W., een artikel over licentievrije muziek online. Want vaak wil je een filmpje maken, en zou een achtergrondmuziekje niet misstaan. Helaas mag je niet zomaar een MP3'tje gebruiken dat op je schijf staat, zelfs al heb je dat legitiem aangekocht, want dat is een inbreuk op de auteursrechten: de MP3 is alleen voor jou bedoeld, en niet voor weergave in het openbaar. Sommige sites, zoals YouTube, hebben bovendien al speciale tools ontwikkeld die illegaal gebruik van muziekbestanden moet opsporen in video's.
Gelukkig zijn er verschillende artiesten die hun muziek licentievrij aanbieden. Het artikel vermeldt de verschillende sites, en wij overlopen ze even met jou. Je moet wel in het oog houden dat sommige muziek enkel gratis gebruikt mag worden, indien je hem voor niet-commercieel doel gebruikt. Bij sommige sites moet je je bovendien ook aanmelden.
Om te beginnen Jamendo. Daar publiceren de muzikanten hun songs royalty-vrij, onder de Creative Commons licentie. Je moet zelfs niet registreren om muziek te kunnen downloaden. De songs zijn beschikbaar in MP3 of OGG formaat. Wil je de muziek gebruiken voor een commercieel doel, dan kan je bij Jamendo een PRO account nemen, en onbeperkt toegang hebben tot elke song, naargelang het abonnement dat je betaalt.
[Taal: ENG/FR]
http://www.masternewmedia.org/royalty-free-music-where-to-find-free-music-tracks-for-your-video-clips/
http://www.jamendo.com/


LICENTIEVRIJE MUZIEK: OPSOUND
Ook dit is een royalty-vrije muzieksite waar je gratis songs kan downloaden. Je moet niet registreren. De muziek wordt aangeboden door indie artiesten, onder de Creative Commons licentie. Wil je een song gebruiken voor commerciŽle doeleinden, dan moet je rechtstreeks contact opnemen met de artiest zelf, want er is geen PRO account mogelijk. De songs zijn verkrijgbaar in MP3 of OGG.
[Taal: ENG]
http://opsound.org/


LICENTIEVRIJE MUZIEK: DIG.CCMIXTER
Dit is een dienst waarmee je kan bladeren in het muziekarchief van de ccMixter muzieksite, waar een grote collectie licentievrije songs te vinden is, uitgebracht onder de Creative Commons licentie. Je kan de MP3 songs downloaden en gebruiken voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Het speciale aan deze site is dat je, in het download venster van sommige songs, ook een samples van aparte instrumenten kan vinden, waarmee jij dan aan de slag kan gaan om je eigen remix te maken. Registratie is niet verplicht, en er is geen PRO account.
[Taal: ENG]
http://dig.ccmixter.org/
LICENTIEVRIJE MUZIEK: ROYALTY FREE MUSIC LIBRARY
Ook hier weer een groot archief met songs die je kan downloaden en gebruiken in je videoproductie. De songs moet je wel betalen, en ze kosten $39,99 elks. Huh? Jawel. Een gewone MP3 die je legaal aankoopt mag dan al 0,99 $ kosten, daarvoor koop je niet het recht om die te gebruiken voor andere projecten. Voor die $39,99 wel. Elke song is verkrijgbaar in het MP3 of WAV formaat. Je bent niet verplicht te registreren op de site.
[Taal: ENG]
http://www.royaltyfreemusiclibrary.com/


LICENTIEVRIJE MUZIEK: FREE MUSIC ARCHIVE
Een bron voor royalty-vrije muziek, die je kan gebruiken voor andere projecten. De gedownloade muziek mag je ook delen met anderen, maar je mag ze niet remixen of verkopen. En commercieel gebruik is niet toegestaan. De songs worden aangeboden in het MP3 formaat, en je moet je niet registreren om ze te mogen downloaden.
[Taal: ENG]
http://freemusicarchive.org/


LICENTIEVRIJE MUZIEK: MAGNATUNE


Bij deze dienst moet je betalen voor de royalty-vrije muziek: een abonnement kost $15 per maand. Je mag de gedownloade songs gebruiken voor video, maar je moet wel de originele naam van de auteur en de naam van Magnatune vermelden. De songs zijn verkrijgbaar in MP3, WAV, OGG, VBR, AAC en FLAC. Je kan de songs ook gebruiken voor commerciŽle doeleinden. Je moet wel registreren, vermits je een opdracht moet geven tot betaling van het abonnement.
[Taal: ENG]
http://magnatune.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAILLIET OF NIET?
Het is een trieste waarheid, maar de crisis zorgt ervoor dat heel wat bedrijven failliet gaan. Op deze site kan u met één muisklik te weten komen of een bepaald bedrijf de boeken neergelegd heeft, en kan je meteen ook informatie opvragen over bedrijven, wereldwijd.
[Taal: NL]
http://www.faillietofniet.be/nl/nieuwe-zoekopdracht/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JILE
Dit is een internetplatform voor het financieren van projecten. Wie een idee heeft, kan hier zijn project voorstellen, en daarbij vertellen hoeveel geld hij nodig heeft om het proejct uit te werken. Wie in het idee gelooft, kan dan sponsoren. Wordt het voorpgezette bedrag niet gehaald, dan worden alle sommen teruggestort.
[Taal: NL]
http://www.jile.eu/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LIFESTYLER

Hoe groen is jouw levensstijl? Dat kom je te weten op de
ze site, waar jouw impact op het milieu gemeten wordt. Je moet enkel wat vragen beantwoorden, en de door TNO ontwikkelde tool berekent jouw ecologische impact.
[Taal: NL]
http://www.lifestyler.nl/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRENG SNAILBOB VEILIG THUIS
Erg leuk spelletje: volg de aanwijzingen en breng de slak Bob bij elk level naar de uitgang. (Bron: Dave)
[Taal: ENG]
http://home.scarlet.be/~bbonte/portal/snailbob.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: FILMS BIJ ARCHIVE.ORG
De website Archive.org moeten wij je wellicht niet meer voorstellen: daar vind je archieven van alles en nog wat. Muzikanten deponeren er hun songs, waar anderen ze dan kunnen downloaden. Hele reeksen oude radioprogramma's zijn er te vinden, uitzendingen zo oud als de dertiger jaren, van Hitckcock, Sherlock HOlmes, Abbott & Costello, en vele meer.
Maar wist je dat er ook volledige langspeelfilms te vinden zijn, en dat volkomen legaal? Comedy, Film Noir, alternatieve films, enz. Je moet wel opletten met je downloadvolume, want per film gaat het al gemakkelijk over meer dan 600 MB!
[Taal: ENG]
http://www.archive.org/details/feature_films


VRIJDAG MULTIMEDIA: STEVEN SPIELBERG FILM & VIDEO ARCHIVE

Deze site biedt toegang tot het film- en videoarchief van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum. Daarin vind je uniek materiaal uit de hele wereld over de Holocaust en verwante films over Wereld Oorlog II.
[Taal: ENG]
http://resources.ushmm.org/film/search/index.php
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- The Silicon Valley 100
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1636
- Europese bedrijven maken beperkt gebruik van Wi-Fi
http://www.belgiancowboys.be/online/1635
- Steven Pauwels verlaat Proximity BBDO voor Duval Guillaume Antwerp/Modem
http://www.belgiancowboys.be/advertising/1633

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Voicemails leveren providers jaarlijks 663 miljoen op
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/550220/2010/12/10/Voicemails-leveren-providers-jaarlijks-663-miljoen-op.dhtml
- Site OM helemaal plat na arrestatie hacker
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/550091/2010/12/10/Site-OM-helemaal-plat-na-arrestatie-hacker.dhtml
- Bekijkt jouw man porno? Zo kom je erachter
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/550471/2010/12/10/Bekijkt-jouw-man-porno-Zo-kom-je-erachter.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Samsung Gloria tablet met toetsenbord
Samsung komt waarschijnlijk met een tablet computer die is voorzien van een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29170
- Touch sensitive rand
De Blackberry PlayBook tabletcomputer heeft een opmerkelijke nieuwe eigenschap. Niet alleen het scherm maar ook de rand is aanraakgevoelig.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29169
- Efficient Sticky Notes
Programma's die de bekende gele Post-It's vervangen zijn zo oud als de weg naar de computerwinkel, maar Efficient Sticky Notes is helemaal van deze tijd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27898


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Dossier: audiosystemen in het digitale tijdperk
Met de komst van de mp3-speler en het succes van de iPod werden onze muziekcollecties in sneltempo gedigitaliseerd. In dit dossier overlopen we enkele ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5494
- Cadeautips voor de digitale nomade fotospecial
Tegenwoordig gaan we met heel wat gadgets de baan op. We selecteerden een paar leuke items die het leven onderweg heel wat makkelijker maken en als cadeau leuk om geven zijn.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5446
- Cadeautips voor de iPod-fan
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5449computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- De Pisa-studie en het syndroom van Spoetnik
Nu de resultaten van de Pisa-studie over de prestaties van het Europese onderwijs werden bekend gemaakt, riep Barack Obama Amerika op om het wetenschappelijk beleid verder op te krikken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22035&style=99896
- Zeitgeist 2010
Zoals elk jaar, onthult Google zijn Zeitgeist, zijn jaarlijks rapport over de meest populaire zoekopdrachten op zijn Belgische zoekmotor.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22033&style=99896
- Telefonie: Doro wil de senioren voor zich winnen
De telefoonfabrikant Doro, specialist in een nichemarkt, wil zijn aanwezigheid op de Belgische markt versterken. Zijn ambitie
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22029&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Lancering van Rossel Label
Rossel Advertising heeft Rossel Label gecreŽerd ten dienste van adverteerders en agentschappen. Rossel Label stelt deze laatsten experts ter beschikking in verschillende...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7420
- 90.000 iPad's in BelgiŽ in 2010?
Op de Web Goes Mobile-conferentie, heeft Corelio aangekondigd dat er tegen het einde van het jaar zo'n 90.000 iPads zullen verkocht zijn in BelgiŽ.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7421
- Een nieuwe prijs voor Emakina/Foundation
Emakina/Foundation werd op de Interactive Media Awards beloond met een Outstanding Achievement Award voor de website van het project Close the Gap.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7412
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- SP.A wil wifi-delen
http://computertaal.info/2010/12/09/sp-a-wil-wifi-delen/
- Ubisoft: orginele piraterijbestrijding
http://computertaal.info/2010/12/10/ubisoft-orginele-piraterijbestrijding/
- Radiale menu's in iPhone 5 en iOS5?
http://computertaal.info/2010/12/10/radiale-menus-in-iphone-5-en-ios5/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gearresteerde Anonymous-ddos'er blijft langer in cel
18:13 - De detentie van een 16-jarige jongen die wordt verdacht van het aanvallen van servers van onder andere MasterCard.com, is verlengd. De jongen blijft nog in ieder geval dertien dagen achter de tralies. Hij heeft inmiddels bekend. »
http://tweakers.net/nieuws/71281/gearresteerde-anonymous-ddoser-blijft-langer-in-cel.html
- Apache Software Foundation stapt uit Java Community Process
16:09 - De Apache Software Foundation stapt uit het Java Community Process-overlegorgaan. De stichting is het niet eens met de beslissing om Oracles roadmap voor Java 7 en 8 goed te keuren. Oracle vraagt Apache het besluit te heroverwegen. »
http://tweakers.net/nieuws/71272/apache-software-foundation-stapt-uit-java-community-process.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)TIP WORD: WEG MET DE RIBBON!
Persoonlijk vind ik de ribbon in versie 2007 van de Office tools wel handig; de commando's zijn er nu in tabblaadjes gegroepeerd. Maar ben jij niet te vinden voor de ribbon, en wil je terug naar hoe het was vroeger? Dat kan, met de RibbonCustomizer.
Na installatie vind je in het View menu een optie "Multifunctielijst aanpassen". Klik daarop en vervolgens op Aanpassing scherm / RibbonCustomizer / Classic UI als eerste tab
Nu verschijnt er een nieuwe tab, met de naam "Klassiek zicht", en daar heb je dan alle functies zoals vroeger.
http://pschmid.net/office2007/ribboncustomizer/starter.php


TIP WINDOWS 7: VOEG EEN MAP TOE AAN HET STARTMENU

Het startmenu van Windows 7 bevat links naar jouw mappen met Afbeeldingen en Muziek. Maar niet naar je map met Video's. Nochtans is dat wel handig. Je kan zelf zo'n link naar de videomap toevoegen als volgt:
Klik rechts op de Start knop, en kies Properties / Eigenschappen. In het dialoogvenster moet je nu het tabblaadje Start Menu kiezen, en vervolgens Customize/Aanpassen. Blader naar de Video sectie. Vervlgens kan je kiezen tussen "Display as a link" of "Display as a menu (vertonen als link of als menu), en bevestig twee keer met ok.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/11/03/add-a-video-folder-link-to-the-start-menu/TIP OFFICE 2010: DE STANDAARD INSTELLINGEN WIJZIGEN
Net zoals bij vorige versies van Office kan je de standaard instellingen van Office 2010 wijzigen, afhankelijk van jouw voorkeuren. Zo kan je de voorkeuren aanpassen voor spelcontroles zoals AutoCorrect. Je kan de Opslaan instellingen wijzigen om de standaard locatie voor het opslaan van je documenten te veranderen. Je kan ook de auto-recovery instllingen aanpassen, zodat het document waaraan je werkt met kortere tussenperioden opgeslagen wordt.
Om toegang te hebben tot deze instellingen, open je gewoon een van de Office toepassingen. Van het menu Bestand (File) kies je Opties. In dit dialoogvenster kan je nu de verschillende instellingen aanpassen.


TIP WINDOWS 7: DOORHEEN TAKEN BLADEREN MET HET KLAVIER
Behoor jij tot degenen die liever met het klavier werken, dan met de muis? Microsoft heeft dat voorzien, en heeft snelkoppelingen bedacht waardoor je taken kan uitvoeren zonder je handen van het klavier te moeten halen. Wil je bijvoorbeeld doorheen de taken op de taakbalk bladeren, dan druk je tegelijkertijd de Windows-toets en T. in. Dat brengt de focus op het eerste actieve item, links in je taakbal. Door met de pijltjestoetsen te werken kan je nu bladeren tot de gewenste taak, maar je kan ook opnieuw Windows+T indrukken tot je bij de gewenste taak komt. Druk op enter.
Een alternatieve manier: druk op alt+tab. Dit opent een pop-up met daarin alle open taken. Houd nu de Alt-toets ingedrukt, en druk herhaaldelijk tot je bij de gewenste taak komt. Laat de Alt-toets los. Dit venster wordt nu actueel.
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: INKSCAPE

Windows all - 33,1 MB - freeeware
Een zeer goede, en gratis beeldbewerker die op vectoren gebaseerd is. Dat wil zeggen dat je afbeeldingen veel gemakkelijker kan vergroten/verkleinen, zonder kwaliteitsverlies. Het programma is compatibel met .svg formaten, maar kan ook JPG, EPS, Postcript, PNG, BMP of TIF afbeeldingen imorteren en naar PNG en andere vector-gebaseerde formaten exporteren.
http://www.inkscape.org/


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: CAMSTUDIO
Windows all - 1,3 MB - freeware
Met deze tool kan je alles opnemen wat er op je scherm gebeurt. Dat is handig om bijvoorbeeld een computerprobleem vast te leggen, om een uitleg voor een functie op een website te maken, enz. Je kan het geheel opslaan in AVI of SWF.
http://www.chip.de/downloads/CamStudio_19900258.html
http://www.camstudio.org/


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: KNOPIX
Linux - 688 MB - freeware
Een nieuwe versie van de bekende Linux-variant, die je vanop een CD kan opstarten. Bij Chip.de vind je een (Duitstalige) diashow met de belangrijkste nieuwigheden bij Knoppix 6.
http://www.knoppix.org/
http://www.chip.de/bildergalerie/Bildergalerie-Alle-neuen-Features-von-Knoppix-6-Galerie_34796975.html


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: FASTCOPY
Windows (32bit/64bit), freeware
Het kopiŽren van veel en/of grote bestanden neemt onder Windows ergerlijk veel tijd in beslag. Dit programma probeert dat te verhelpen: in plaats van telkens kleine stukjes data te nemen, wordt geprobeerd om grotere stukken te lezen. Daardoor moet de lees/schrijf kop van de harde schijf niet meer zo vaak heen en weer, wat hetgeen is dat het kopiŽren zo lang laat duren.
http://www.chip.de/downloads/FastCopy-32-Bit_12995887.html
http://www.chip.de/downloads/FastCopy-64-Bit_44420604.html


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: UBUNTU
Ubuntu geldt als een van de meest gebruiksvriendelijke Linux-distributies en kan je helpen om de overstap naar Linux te maken. Dit besturingsprogramma bestaat in een 32 bit en 64 bit versie, en je kan, wanneer je Ubuntu op een cd brandt, je computer ook opstarten vanop Ubuntu.
http://www.chip.de/downloads/Ubuntu-10.10-Maverick-Meerkat_22592231.html
http://www.chip.de/downloads/Ubuntu-64-Bit_42589318.htmlDE BESTE OPEN SOURCE TOOL:S GPARTED LIVE
Met de Live-Disk van GParted kan je je harde schijf beheren: je kan partities maken en wijzigen, of het bestandssysteem van je schijf bewerken. Voor de gevorderde gebruiker.
http://www.chip.de/downloads/GParted-Live-ISO-Image_26460627.html


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: TRUECRYPT

TreCrypt geldt als een van de beste, betrouwbare oplossingen voor het versleutelen van volledige harde schijven en partities. De tool bevat tal van functies, en bij elke nieuwe release komen er nog bij.
http://www.chip.de/downloads/TrueCrypt_13015067.html


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: STREAMRIPPER
Tegenwoordig zendt zowat elke zender zijn programma ook via het internet uit. Met de juiste tools kan je je favoriete programma opnemen, om later te herbeluisteren. Streamripper kan je gebruiken als plug-in voor Winamp, of je kan een zelfstandige versie downloaden.
http://www.chip.de/downloads/Streamripper_15459134.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MUSICPIX
iPad, iPhone, iPod Touch - $3,99
Een prachtige collectie met beelden van live concerten van verschillende artiesten. Die beelden kan je dan oproepen wanneer je naar muziek van de band luistert. Bovendien bevat de app nieuws over de band, plus links naar de website van de ban op Facebook, Twitter, MySpace en iTunes.
http://www.musicpix.net


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: NAAM: MIJNTVGIDS
Nokia - Gratis
Dit is de meest complete tv-gids van de Benelux. Bekijk de programmering van meer dan tachtig zenders voor de komende zeven dagen. Kies tussen online (MijnTVgids downloadt programmagegevens als ze nodig zijn) en offline modus (de app dowloadt alle programmagegevens in één keer en slaat ze lokaal op). Voeg programma's toe aan je 'watchlist' en deel je favoriete programma's via Twitter of e-mail.
http://store.ovi.com/content/67719(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

Wij komen nog even terug op de oproep ie wij verleden week plaatsten, voor testers van een nieuwe zoekmachine. Wij ontvingen van de maker ervan nog wat meer verduidelijking. Wie wil meewerekn?
<<
Wat in BelgiŽ is "geboren" moet daar misschien ook wel worden "gebaard".
Ik was al jaren bezig met het zoeken naar een manier om mijn domeinnaam 'zoeken.com' efficiŽnt te gaan exploiteren. Na een cursus in Antwerpen op het Stedelijk Centrum voor Volwassenonderwijs Nijverheidsschool , waar ik de beginselen van php leerde, heb ik me gestort op het programmeren. Zo is de huidige website zoeken.com ontstaan.

En ben ik dus op zoek naar pannelleden. Hun opdracht: probeer alle mogelijkheden van zoeken.com uit. Zitten alle scrips goed in elkaar? Werkt alles zoals het hoort? Laat me weten, wat je allemaal tegenkomt en wat je ervan vindt. Heb je opmerkingen of tips? laat het weten....
De panel-leden krijgen na aanmelding toegang tot een beschermd gedeelte van de website, alwaar ze credits kunnen genereren en hun evt ip-blokkade kunnen opheffen.
Uiteraard krijgen de panel-leden aan het eind van de proefperiode een aantal credits, waarmee ze hun eigen zoektermen (nationaal of wereldwijd) als eerste kunnen registreren.

Een beetje persoonlijke achtergrond informatie:
Ik zag al jaren, dat bedrijven met dezelfde bedrijfs-naam steeds creatiever moesten worden in het verzinnen van domeinnamen.
(www.andersen.com, www.andersen-consultants.com, www.andersen-equipment.com enz. enz.). Wellicht dat mijn sociale opleiding (HBO inrichtingswerk) ervoor zorgde dat ik vond dat met domeinnamen ook socialer om kon worden gegaan. Samen onder eenzelfde domeinnaam, dat moet toch kunnen? Via zoeken.com zijn in de toekomst alle bedrijven misschien wel terug te vinden onder dezelfde domeinnaam, namelijk bv andersen.zoeken.com. En daaruit voortvloeiend. Waarom zouden in de toekomst ook niet alle 'Pieter de Vries'-en onder pieter.de.vries.zoeken.com teruggevonden kunnen worden?

Informatie/concept persbericht voor bij het lanceren van de website:

Het web doorzoeken door de zoekterm rechtstreeks in te typen in de adresbalk. Dat is in de kern de kracht van zoeken.com.
Vanaf nu kun je via zoeken.com met een extra dimensie zoeken op internet.
Naast de resultaten uit de eigen database heb je ook direct toegang tot meerdere nationale en internationale zoekmachines.

Zoeken.com:
- heeft niet de pretentie om de beste of de meest complete zoekmachine te zijn (daar zijn er al genoeg van). Misschien wel de simpelste.
- is de eerste website, die het mogelijk maakt om rechtstreeks vanuit de adresbalk een zoekopdracht te plaatsen.
- richt zich vooral op personen en bedrijven, die makkelijk gevonden willen worden.
Zo vind u bv Anton Gommers door: "anton.gommers.zoeken.com" in de adresbalk te typen.
- doet niet aan moeilijke onvoorspelbare algoritmes. Wie zich het eerst inschrijft, die scoort bovenaan.
Je advertentie scoort altijd, wanneer jouw zoekwoord wordt opgevraagd.
Ben je bij de eerste tien, dan ben je direct zichtbaar op de eerste resultaat-pagina.

Heeft zoeken.com zelf geen resultaat, dan krijg je die van een van de collega-zoekmachines te zien. En voldoet die niet, dan klik je zo door naar de resultaten van andere (ook nationale) zoekmachines. Deze zijn al "voorgeprogrammeerd". Door op de zoek-knop te klikken, gaat ook die zoekmachine aan het werk met jouw zoekterm(en).

Voor windowsgebruikers is het nog makkelijker. Die kunnen in de adresbalk bv. "je.eigen.zoekterm.zoeken" typen en daarna CTRL ENTER.

Hoe het precies werkt wordt duidelijk in het schema op de website. (via de link "meer informatie")

En wil je zelf graag teruggevonden worden via zoeken.com? Dan schrijf je je in als klant, koop je 'n credit (één voor 14,95 en honderd voor 5 euro per stuk) en zorg je ervoor dat dat jij ook een jaar lang (tijdelijk zelfs gedurende 2 jaar) scoort, wanneer iemand je zoekt. Veranderen je gegevens tussendoor? Geen nood, want die heb je in enkele muisklikken aangepast.
Misschien een uitkomst voor iedereen met alleen een mobiel telefoonnummer, dat niet automatisch in het telefoonboek wordt opgenomen.

Voor verdere informatie kunt u bellen met:
Helvetica
Anton Gommers
Tel +31 161 43 70 12/+31 85 78 56 168
E-mail: Helvetica.bavel@gmail.com


>>>


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
De spiegels zouden twee keer moeten nadenken vooraleer de afbeeldingen te weerkaatsen.
-Jean Cocteau-