Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
24/9/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 617 van 19/9/2009

Gegroet lezer,

Hier zijn we weer, op deze prachtige nazomerdag, met onze nieuwe editie van Netties. Zal het u verwonderen dat het weer Google is dat de boventoon voert? Deze week kreeg hij wel het gezelschap van Facebook, dat steeds meer op de voorgrond treedt in de berichtgeving, nu steeds meer mensen het als communicatieplatform gebruiken. Als bewijs van hoe "mainstream" Facebook wel geworden is: al mijn zussen, nichtjes en neven zijn inmiddels terug te vinden op Facebook, waar ik voortaan hun belevenissen volgen kan. Terwijl haast niemand van hen een account heeft bij Twitter. Als bewijs kan dat tellen!

Deze week pakken wij in onze rubriek "Tips" het .pst bestand aan van Outlook. Een van de belangrijkste bestanden op je computer (indien je tenminste Outlook als mail client hebt). Een bestand dat je met de grote voorzichtigheid behandelen moet. Deze reeks wordt volgende week nog voortgezet. Wie nadien zelf nog bijkomende tips heeft, mag die uiteraard insturen. En "Outlook niet gebruiken" mag dan al een leuke opmerking zijn, we bedoelen dus "echte" tips!

En verder hebben wij onze donderdag omgevormd tot "dicht bij mijn bed dag". Vaak gaan onze berichten immers over nieuwe diensten die wereldwijd uitgebracht worden. In deze rubriek proberen wij het te hebben over berichten die vooral op ons eigen land of Europa betrekking hebben.

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier toe en hopen u volgende week bij leven en welzijn (en even mooi weer!) weer aan te treffen.

Hilde

O ja, wij danken de vele lezers die gereageerd hadden op onze vraag over het versturen van verkorte nieuwsbrieven. Wij verwerken nu deze antwoorden, en komen in een volgende editieNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HACKS EN VIRUSSEN: BLIJF TOCH MAAR VOORZICHTIG
De bekende site voor het online (legaal) delen van bestanden 4shared werd dit weekend gehackt. En steeds meer internauten worden geconfronteerd met een probleem met hun Gmail account. Het is een boze, boze wereld...
Computers en internet: het zijn je vrienden, en je hebt ze nodig, maar of je op hen betrouwen kan? Het antwoord is negatief, vooral wanneer er kwaadwillige internauten in het spel zijn. Twee gevallen om aan te halen dat het internet nog altijd een wereld is die je met de nodige omzichtigheid en wantrouwen moet betreden.
Om te beginnen ging dit weekend de bekende site 4shared.com uit de lucht. Daar krijg je 5 GB gratis ruimte om bestanden te zetten, die je dan met anderen kan delen. Uiteraard staan daar bestanden op die niet in orde zijn met de auteursrechten, maar ook heel wat bestanden die wel degelijk legitiem zijn. Paniek sloeg dan ook toe zondag, toen bemerkt werd dat de site gehackt was. Het verkeer werd afgeleid naar een andere site,http://www-abcjardins-com/Hacked/. Wat nu? Sommige blogs meldden wel dat er een mirrorsite bestond, maar kon je die wel vertrouwen? Er zat dan ook niets anders op dan te wachten tot de site terug vrij beschikbaar was. Wat dan ook gebeurde, een halve dag later. Een oef weerklonk doorheen de blogosfeer, maar tegelijkertijd kreeg het vertrouwen in deze site (en het internet in zijn geheel) weer een flinke knauw. Wat er nu juist gebeurd was, en wie achter deze hack zat, is nog niet bekend. (1)
Een tweede incident betreft Google mail. Zoals je weet komt het adres van Netties in vele adresboekjes voor. Wie getroffen wordt door een of andere malware die mails gaat verzenden naar alle adressen in het adresboekje van het slachtoffer, zal dus ook een mail zenden naar netties.be. En zo kon het de laatste weken gebeuren dat wij van verschillende bronnen mails kregen, verzonden van uit de Gmail account, waarin reclame gemaakt werd voor een bepaald product. Uiteraard hadden deze personen zelf die mail niet verstuurd - zij waren het slachtoffer geworden van een malware die zich meester maakt van de Gmail account. Het enige wat ertegen helpen kan is altijd in te loggen via https:// wanneer je je mail controleert bij Gmail, en ook een sterk paswoord te gebruiken (kleine en grote letters, gecombineerd met cijfers bijvoorbeeld). Meer over deze malware leest u op de 2e en 3e link. En denk nu niet meteen: ach, het zal mij wel niet overkomen - enkele van deze slachtoffers waren personen die de veiligheid hoog in het vaandel voeren, en die tot nu toe een smetvrij blazoen hadden!
http://kazasou.wordpress.com/2009/09/13/4shared-com-got-hacked-by-abcjardins/
http://www.onnozelheid.be/index.php/2009/08/17/spam-verstuurd-via-gmail/
http://groups.google.com/group/google-mail-problem-solving-uk/browse_thread/thread/404099f35a32d241

FACEBOOK LITE IS ER!
Allemaal goed en wel, al die apps in Facebook, maar zij zorgden er wel voor dat de site loodzwaar werd en te traag in reageren. De makers van Facebook hebben dit ingezien, en nu een Facebook Lite uitgebracht. Wat is het verschil?
De nieuwe versie van Facebook, "Lite", was in het begin enkel in de VS beschikbaar, maar nu ook in de rest van de wereld, waaronder BelgiŽ. Open dus zelf maar twee vensters, eentje met je gewone Facebook, en het ander met Facebook Lite, om de vergelijking te maken.
Om te beginnen is de site veel eenvoudiger. Wie als beginneling op Facebook aankomt, zal niet langer overdonderd worden door de vele functies die de startpagina bevolken. Enkel de laatste updates van je vrienden, de Friend requests, en de mensen die je zou kunnen kennen staan nu nog vermeld. Alle andere informatie in de rechter balk is haast verdwenen. Ook de rechterbalk is verdwenen, en vervangen door buttons bovenaan (write, post photos, post video). Ook de instellingen werden onder overzichtelijke buttons ondergebracht. Maar achter de buttons zitten.... pagina's die je melden dat dit onderdeel nog niet klaar is!
Verschillende internauten melden ook dat zij enkele voor hen belangrijke onderdelen niet op de site kunnen terugvinden. Facebook chat bijvoorbeeld is verdwenen, en ook de Facebook Groups zijn niet meer te vinden, enkel via de oude site.
Zo goed als alle sites van Facebook ondergingen een afslankingskuur bij Facebook Lite, zodat zij nu gemakkelijker te lezen zijn, en sneller laden. Probeer zelf maar eens uit!
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10350121-2.html
http://lite.facebook.com/

GOOGLE ZAL INGESCANDE BOEKEN OOK MET CONCURRENTEN DELEN
Om de steeds toenemende kritiek op haar Google Books-project tegemoet te komen, zal Google de ingescande boeken ook met haar 'concurrenten' delen. Of althans sommige boeken...
Het Google Books project lokt heel wat kritiek uit. Vooral het project om boeken waarvan de auteurs niet gekend zijn -want daarvoor heeft Google een akkoord afgesloten met een auteursrechtenmaatschappij in de VS. Tegen betaling van een zekere som heeft Google het recht verworven om ook die boeken in te scannen en via de website aan te bieden. Concurrenten (Amazon, Bing, en co) vrezen echter dat zij uit de boot zullen vallen, en het recht op die boeken nu verloren zijn - of aan Google een licentie zullen moeten betalen voor deze boeken. Het zou er, met andere woorden, op lijken alsof Google de rechten voor deze boeken verworven had - en de rechten verkrijgen voor iets waarvan de rechthebbende niet gekend is, lijkt toch wat ongewoon, niet?
Google heeft nu een poging gedaan om die kritiek te counteren. Google zal de digitale (niet meer in print verkrijgbare boeken) online hosten, en verkopers zoals Amazon, Barnes & Noble en de gewone kleine boekenwinkels zullen toegang tot deze bibliotheek via een e-boek reader (of ander toestel) kunnen verkopen.
Meer over de nieuwe aankondiging bij Reuters. Het is een goed voorstel, maar toch blijven wij nog vragen hebben over het hele Google books project...
http://www.reuters.com/article/rbssTechMediaTelecomNews/idUSN1040263020090910?sp=true

BING GAAT VISUEEL ZOEKEN
De nieuwe zoekwijze van Microsoft zoekmachine Bing lijkt erg intrigerend. Je hebt er wel Silverlight voor nodig. Wat doet Bing Visual Search?
Wat Microsoft belooft ziet er erg aantrekkelijk uit. Volgens wetenschappers zouden de gebruikers namelijk resultaten met afbeeldingen 20% sneller kunnen verwerken dan puur tekst resultaten. Door meer afbeeldingen te verwerken in de zoekresultaten, zou de gebruiker dus sneller vinden wat hij zoekt.
Dat is het uitgangspunt van VisualSearch, de nieuwe tool van Bing. Microsoft legt het als volgt uit: Stel dat je een filmtrailer gezien hebt, maar de volgende dag ben je de naam van de film vergeten. Je wil de film online gaan opzoeken - maar hoe doe je dat zonder titel? En de naam van de acteur die de hoordrol speelt ben je ook al vergeten - maar je weet verduiveld goed hoe hij eruit ziet.
Met een traditionele zoekmachine zou je lang kunnen zoeken. Maar met Bing Visual Search, zo belooft Microsoft, wordt het kinderspel. Je moet gewoon op "Movies" klikken, en dan door de galerij bladeren tot je de acteur "wat is zijn naam toch weer..." gevonden hebt. En dan vind je ook de film. Beweeg de muis over de afbeelding van de film, en je krijgt details zoals titel, quotering, besprekingen, enz. Om van deze tool gebruik te kunnen maken, moet je wel de Silverlight technologie van Microsoft aan boord hebben. Maar die is ondertussen al wijd verspreid, en staat op miljoenen computers.
Op het eerste zicht lijkt deze visuele zoektool een gadget, een leuk extraatje. Maar verschillende bronnen zijn het erover eens: het werkt verduiveld handig! Momenteel is het aantal zoekopdrachten waarbij je de mogelijkheid hebt om de resultaten visueel voor te stellen nog beperkt, maar dat zou ongetwijfeld nog aangroeien. Bij ReadWriteWeb vind je een lijst met alle onderwerpen die al visuele search aanbieden. Knap!
http://www.bing.com/community/blogs/search/archive/2009/09/14/visual-search-why-type-when-you-can-see-it.aspx
http://www.bing.com/visualsearch
http://www.readwriteweb.com/archives/bing_launches_visual_search.php
Nog even dit: u kan deze nieuwe tool niet zelf uitproberen, omdat u bij het intikken van dit adres automatisch doorgesluisd wordt naar de Belgische versie van de zoekmachine, en deze dienst daar helaas (nog) niet beschikbaar is.

DATALIBERATION.ORG: BAAS VAN EIGEN DATA
Om tegemoet te komen aan de groeiende bezorgdheid van de internauten over hun privacy, en het recht op hun eigen gegevens, heeft Google DataLiberation.org opgericht
Steeds meer internauten stellen zich vragen over hun gegevens. Zij vertrouwen allerlei data toe aan de sociale netwerken, maar wat als zij het daar beu zijn, en willen migreren naar een ander netwerk, of gewoon afhaken van alle sociale netwerken? Wat gebeurt er dan met hun data? Sommige netwerken houden zich het recht voor om die data bij te houden. Anderen maken het gewoon onmogelijk om die data te migreren. Wanneer dat zich in het echte leven voor zou doen, zou je het niet slikken. Wanneer je verhuist uit een appartement, zegt je huisbaas toch ook niet dat je alle foto's of kleren achter moet laten? Waarom zou je dat dan slikken van een virtuele "huisbaas" zoals Facebook en Co?
Bij Google heeft een klein team ingenieurs een tijdje geleden de handen ineen geslagen om het Data Liberation Front te vormen, en zij willen dat "verhuizen" mogelijk wordt, vanuit een technisch standpunt. Ondertussen hebben zij, aldus hun trotse aankondiging, al meer dan de helft van alle grote Google diensten "bevrijd".
Een initiatief dat wij alleen maar kunnen toejuichen, en waarover je meer vindt bij CNet, ReadWriteWeb en het Google blog zelf.
http://www.readwriteweb.com/archives/google_publishes_instructions_for_removing_data.php
http://googlepublicpolicy.blogspot.com/2009/09/introducing-dataliberationorg-liberate.html
http://news.cnet.com/8301-30684_3-10351979-265.html

OOK BIJ GOOGLE KAN JE REAL TIME ZOEKEN - OF ZO GOED ALS
De meeste internauten zullen naar Twitter grijpen wanneer zij iets willen weten over wat zich NU afspeelt - wat in vaktermen real time search heet. Maar wist je dat ook Google zich daarvoor leent?
Eigenlijk is dit geen nieuwe tool van Google hoor - eigenlijk is het een hack. Maar omdat we toch al over Google bezig waren, kan dit er ook maar bij. Enkele maanden geleden, in mei om juist te zijn, heeft Google een nieuwe optie uitgebracht op haar zoekmachine, waardoor je de zoekresultaten kan beperken tot een bepaalde periode.
Normaal is dat dan: any time, past year, past week, recent results, en past 24 hours - in het Nederlands: elke periode, verleden jaar, verleden week, recente resultaten, en de laatste 24 uur. 24 uur is interessant, maar nog altijd niet real time.
Maar met een kleine hack, die we op onderstaande site vonden, kan je zelfs in de laatste minuut of laatste seconde zoeken. Je moet gewoon een van de parameters in de url veranderen.
Een voorbeeld maakt het duidelijk:
http://www.google.com/search?q=barack%20obama&hl=en&output=search&tbs=qdr:d&tbo=1
zoekt in de laatste 24 uur naar Barack Obama. In deze url vind je het onderdeel qdr, wat vermoedelijk voor query data range staat, gevolgd door :d. Vervang deze :d door :n om naar minuten over te gaan, en door qdr:s om echt naar de nieuwste berichten van de laatste seconden te gaan.
http://blogoscoped.com/archive/2009-09-14-n23.html
http://blog.omgili.com/?p=108

ZELFS NEW YORK TIMES ONTSNAPT NIET AAN MALWARE
Het moet als achtenswaardige krant erg gênant zijn om te moeten bekendmaken dat men malware verspreid heeft. Toch is het de New York Times overkomen. Wat is er gebeurd, en wat doe je in zo'n geval?
Je hebt het misschien al meegemaakt: je komt op een site, en plots gaat daar een venstertje open dat waarschuwt dat jouw computer besmet is met een malware, en dat je je computer moet scannen. Of dat je het antivirusproduct moet kopen dat de advertentie aanprijst. En natuurlijk weet je ondertussen ook al dat je die advertenties niet mag betrouwen - in tegendeel: dat je moet zorgen dat je zo snel mogelijk weg komt van die site, zonder ook maar ergens op te klikken. De minste klik, zelfs het wegklikken van het venstertje, brengt het risico met zich mee dat je juist besmet raakt met een malware
Meestal vind je zulke advertenties op obscure sites. Maar dit weekend kwam zij ook voor op de site van New York Times. Hoogstwaarschijnlijk hebben hackers zich toegang gebaand tot het advertentienetwerk dat reclame plaatst op de site in de daarvoor voorziene blokken, en werden legitieme advertenties vervangen door hun malware blok. NYTimes heeft in elk geval, met het schaamrood op de wangen, bekend wat er gebeurd is, en de gebruikers die dit overkomen is gewaarschuwd.(1)
Maar wat doe je dan, wanneer je met zulke advertentie geconfronteerd wordt? Wat je zeker niet mag doen is klikken op het kruisje om dit venster te sluiten, en evenmin op de button "close" in dat venster - daarmee zet je namelijk het downloaden van de malware in gang. Wat je wel kan doen is onmiddellijk naar een ander venster in je computer overschakelen, en dan via CTRL-ALT-DEL taakbeheer opstarten, om in de lijst met openstaande programma's Firefox (of je browser) te sluiten.
Wij vonden trouwens bij ZDNet een uitstekend artikel over zulke malware en scareware: wat het is, en hoe je je ertegen kan wapenen. (2). Aanbevolen lectuur!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/171921/nytimescom_warns_of_malware_on_site.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://blogs.zdnet.com/security/?p=4297&tag=nl.e589

"EVEN UPDATEN" NAAR WINDOWS 7? VERGEET HET!
Wie nu een computer koopt met Vista, met het vooruitzicht die binnenkort te upgraden naar Windows 7, moet toch wel opletten: die update zou wel eens 21 uren kunnen duren! Toch is Windows 7 absoluut de moeite waard om te updaten, vooral voor wie vanop afstand werkt.
Microsoft ingenieur Chris Hernandez heeft een (tamelijk ingewikkeld) schema op het web gezet, waarin hij de verschillende scenario's bespreekt om te upgraden van XP of Vista naar Windows 7. Voer voor techneuten, en geen spannende thriller om te lezen. Wat wij er in elk geval uit onthouden is dat het in sommige gevallen tot 21 uur kan duren eer je met de update rond bent. Dus geen kwestie van "rap rap" even een update doen. Een verse installatie (in vaktermen: clear install) is nog altijd aangeraden.
Maar dat het de moeite waard is om die upgrade te maken, dat staat boven twijfel. Dat wordt nogmaals aangetoond in een artikel bij PCWorld, dat de voordelen van Windows 7 belicht voor mensen die aan telewerken doen. Steeds meer mensen werken immers op hun laptop, thuis of op verplaatsing. Omwille van de veiligheid wordt er dan een VPN (Virtual Private Network) verbinding gelegd tussen hun computer en de servers op het werk. Maar zo'n verbinding kan al eens uitvallen, en dan moet de verbinding hersteld worden en de gebruiker moet zich opnieuw aanmelden. Met de VPN Reconnect functie van Windows 7 wordt de verbinding automatisch en op de achtergrond hersteld.
De IT-beheerders zullen ook blij zijn met Windows 7, want door de nieuwe DirectAccess tool zal het net lijken alsof de computer in hetzelfde lokaal staat, en kan hij het onderhoud en de updates zonder enig probleem uitvoeren. Meer over de voordelen van "in the cloud" leven bij Windows 7 in dit artikel bij PC World (2)
Wij wachten alvast nog even, tot onze huidige computer de geest geeft, en kopen dan een nieuw bakje, kersvers, met Windows 7 erop. Geen geklungel, gewoon netjes....
http://blogs.technet.com/chris_hernandez/archive/2009/09/02/windows-7-upgrade-performance.aspx
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/171916/windows_7_moves_people_to_the_cloud.html?tk=nl_dnx_t_crawl

GOOGLE FAST FLIP: TOP OF FLOP?
Met Fast Flip wil Google het nieuws op een visuele manier presenteren. Een goed idee, of gedoemd om te floppen? Positief is in elk geval dat Google hierbij toch minstens een poging doet om inkomsten te delen met de content leveranciers.
Het ziet er leuk uit, dit nieuwe experiment van de Google Labs. Je krijgt de frontpagina's van de grootste Amerikaanse kranten, netjes gerangschikt volgens onderwerp. Het geheel laadt erg snel, en onder elke afbeelding staat voor alle zekerheid nog eens de titel van het artikel in gewone tekst weergegeven, voor het geval de tekening onduidelijk zou zijn. De link leidt dan naar het originele artikel op de site van de krant zelf.
Je kan de selectie kranten in die zin aanpassen, dat de site, wanneer je een selectie maakt, nog meer content gaat aanbieden van bronnen, journalisten, onderwerpen die jou lijken te bevallen. Momenteel zit er geen mogelijkheid bij om zelf een bron bij te voegen, wat natuurlijk spijtig is, maar wel begrijpelijk: voor dit project heeft Google afspraak gemaakt met de krantenuitgevers, en het zal de inkomsten uit reclame voortaan delen met hen. OP welke verdeelsleutel is nog niet gekend.
Of dit iets is dat ons kan behagen? Niet echt. Het oogt wel leuk, maar praktisch is het niet, toch niet voor ons. Een site zoals TechMeme kan ons veel meer bekoren. Daar zijn de verschillende artikels rond eenzelfde onderwerp netjes verzameld, zodat je meningen kan vergelijken. Je ziet ook meteen wat de hot topics zijn.
Het zijn trouwens momenteel enkel Amerikaanse bronnen die via deze nieuwe tool beschikbaar zijn. Het zal allicht nog even duren vooraleer Google met de Belgische uitgevers de nodige afspraken gemaakt heeft - als die al willen meewerken aan het project natuurlijk...
http://googleblog.blogspot.com/2009/09/read-news-fast-with-google-fast-flip.html
http://fastflip.googlelabs.com/
http://www.techmeme.com/

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: KOPIËREN KAN WEL DEGELIJK LEGITIEM
Onder het motto "KopiŽren? Yes, we can!" organiseren het radioprogramma Netwaves en de stadsbibliotheek Tweebronnen een heus Kopiefeest. Doel: de gebruiker tonen dat sommige werken wel degelijk legitiem gekopieerd kunnen/mogen worden.
Wij citeren even het persbericht: "Het Kopiefeest is een driedaagse waarin het auteursrecht, en meer bepaald het kopiŽren van creatieve werken onder de loep worden genomen. Aan de hand van muziek, film, debat en workshops leert het Kopiefeest dat downloaden en verspreiden van bepaalde werken wel degelijk op een legale manier kan en mag. Het Kopiefeest is een samenwerking van het radioprogramma 'netwaves' (Radio Scorpio) en de stadsbibliotheek Tweebronnen, Leuven.
Vroeger waren auteursrechtelijke beschermde werken moeilijk te kopiŽren. Sinds de digitalisering van informatie en de opkomst van het internet is content echter gemakkelijk te downloaden en te kopiŽren en zo zijn er problemen ontstaan rond de bescherming van auteursrechten. Uitgevers en betrokken partijen van deze werken (platenfirma's, filmstudio's, Sabam, ...) spreken vanaf toen van 'illegaal downloaden', 'piraterij', 'diefstal/stelen van artistieke werken', .... De bedoeling is dan ook om deze werken te beschermen, maw. op te sluiten en ze toch raadpleegbaar te maken mits betaling.
Hetzelfde internet heeft echter ook een stijgend aantal onafhankelijke, publieke initiatieven mogelijk gemaakt die culturele werken willen open houden voor de huidige en toekomstige generaties. De auteurs van deze werken vinden dat hun content gekopieerd, gedownload en verspreid mag worden. Hun aanvankelijke bedoeling is om deze werken te beschermen, en toch open en vrij te houden. De auteursrechten blijven gevrijwaard dankzij de Creative Commons licentie.
Het Kopiefeest is een ode aan de artiesten die hun werk openhouden voor de gemeenschap. Er is een Kopiefeest-CD die gedownload kan worden via de website van netwaves (http://netwaves.org) en de bibliotheek (http://www.leuven.be/vrije-tijd/bibliotheek), of rechstreeks vanaf de parking op het 'Internet Archive' (http://www.archive.org/details/nwscomp002). Vermeld bij het verspreiden van deze muziek de naam van de artiesten en de licentie 'CC:NC-SA'.
In de inkomhal van de bib staat ook een 'Burnstation' ter beschikking om muziek te kopiŽren op CD of memory-stick."
Wij kunnen hier alleen maar aan toevoegen: allen daarheen!
Het volledige programma vind je op onderstaand adres. De toegang is gratis (behalve Cinema ZED)
http://www.netwaves.org/node/479

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: FNAC OPENT MARKTPLAATS VOOR C2C VERKOOP
FNAC, dat naast zijn bakstenen winkels met boeken, muziek en elektronica, ook een virtuele marktplaatst heeft, stelt die nu open voor de gewone gebruiker.
We kennen FNAC allemaal als een heel verzorgde zaak waar je niet alleen een uitgebreid aanbod hebt aan boeken, platen, elektronica, camera's en dergelijke, maar ook personeel vindt dat met kennis van zaken spreekt. Bovendien heeft FNAC een dienst voor ticketverkoop waar je U tegen kan zeggen.
Op dat laatste vlak wordt er nu geŽxperimenteerd met een nieuwe C2C dienst (consumer to consumer). Vanaf 17 september zullen particulieren eveneens hun eigen culurele producten kunnen aanbieden. Die zullen dan niet in een aparte rubriek vermeld worden, maar netjes naast de 'gewone' producten, om geen onderscheid te maken tussen de verschillend aanbiedingen.
Neen, het gaat hier dan niet om zelf gebreide hoesjes voor iPods, maar om een heel slim bedachte dienst. Naast elk product dat er aangeboden wordt in de winkel (een camera, een cd, een boek...) zal er een button staan "Vendez le vôtre" (verkoop de uwe). Heb je namelijk zelf het omschreven artikel, en wil je er vanaf, dan moet je enkel op die button klikken, en dan jouw contactgegevens invoeren, plus de gewenste prijs. De bezoeker van de site zal dan de keuze hebben om het product nieuw of in occasie aan te kopen.
Een soort zoekertjes site, maar dan enkel voor de producten die FNAC zelf ook verkoopt. Handig, want zo moet je zelf niet meer de volledige omschrijving van het product ingeven. Bovendien houdt FNAC controle over betaling en levering: de koper betaalt de aankoop aan FNAC, die een bevestiging van betaling stuurt aan de verkoper. De verkoper moet zelf wel voor de levering zorgen, maar FNAC volgt de verdere levering op.
Voorlopig is het aanbod beperkt tot Frankrijk. Maar wie weet waait het ook naar hier over?
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/41822/fnac-com-ouvre-sa-marketplace-aux-vendeurs-particuliers.shtml
http://www.fnac.be/
http://www.fnac.fr

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: LEUVEN BETAALT PARKEERTICKET VIA GSM
Je kan al langer een parkeerticket betalen via sms. In Leuven wordt deze dienst nog uitgebreid, met een speciale app voor de smartphone. Maar heeft heel dit systeem wel zin?
Het betalen van het parkeerticket via een sms lijkt zo een van die systemen die informatica te allen koste willen toepassen, zelfs als het geen verbetering betekent voor het bestaande systeem, zelfs een stap achteruit is. Want zeg nu zelf: een parkeerticket kope aan de automaat is zo simpel. Je stopt er een munt in, je draait aan een knop, en je hebt een ticket dat je achter je voorruit steekt. Simpel en duidelijk. De agent komt voorbij jouw wagen, ziet of er een ticket aanwezig is en of het nog geldig is, en schrijft indien nodig een boete uit.
Sinds enige tijd kan je dat parkeerticket echter ook betalen via sms. Je moet dan een sms sturen naar een bepaald nummer (in Antwerpen is dat bijvoorbeeld het nummer van Mobile-for) met in de boodschap jouw nummerplaat. En wanneer je terug vertrekt, stuur je opnieuw een sms naar het parkeerbeheer, om de lopende parkeermeter stop te zetten. Lijkt simpel, maar er zijn toch wat nadelen. OM te beginnen: je mag zeker en vast niet vergeten om de parkeermeter stop te zetten, want anders blijft die lopen. Ten tweede: de agent die voorbij komt, vindt niet langer een briefje achter jouw voorruit, maar moet eerst contact opnemen met de parkeerdienst om na te gaan of jouw nummerplaat voorkomt in de dienst met betalingen. En ten derde: jij, als klant, betaalt een sms voor het starten van de betaling, en een sms voor het beŽindigen ervan. En dat kost natuurlijk geld. Het eigenlijke bedrag van het parkeren wordt dan via je telecom factuur verrekend of via een aparte factuur van de parkeerprovider.
Zeg nu zelf: is dat niet overdreven ingewikkeld, in vergelijking met dat muntje dat je in de parkeer automaat moet steken?
In Leuven gaat men nu van start met een nieuw systeem, dat als app voor de smartphone gedownload zal kunnen worden. Bij dit systeem moet je niet langer je nummerplaat telkens opnieuw ingeven, en je zal altijd weten hoelang je parkeertijd nog loopt. Dat zal misschien al een verbetering brengen....
Onze vraag naar onze lezers toe: zijn wij te conservatief wanneer wij het mobiel betalen voor een parkeerticket overdreven complex vinden? Maak jij er gebruk van? En zo ja, wat zijn jouw ervaringen? Laat het ons weten in de reacties op dit artikel.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20090911_111
Reacties: http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9657&reactietonen=ja

GENOEG GETYPT, VOORTAAN BABBELT MEN IN DE SOCIALE NETWERKEN!
Facebook voegt een voice chatfunctie toe aan zijn diensten, en Twitter doet beroep op JahJah om cratis met elkaar (kort) te bellen. Zin of onzin?
Nog niet voldoende communicatiemogelijkheden? Blijkbaar vonden ze bij Twitter en Facebook van niet, want zij kwamen beiden uit met een nieuwe manier om een gesproken gesprek via het internet op te starten met je vrienden. Bij Facebook geschiedt dat via een add-on, software van het bedrijf Vivox dat ook al zorgde voor geïntegreerde voice gesprekken in virtuele werelden zoals Second Life. De dienst, die voorlopig nog in besloten bèta is, zal het mogelijk maken voice gesprekken te houden met je vrienden uit je vriendenlijst, en hierbij zou de kwaliteit van het geluid echt goed moeten zijn. En zelfs mensen die geen Facebook account hebben (bestaan die nog?) zullen aan de gesprekken deel kunnen nemen, via een speciaal inbelnummer.
Heeft het zin? Alvast meer zin dan de voice gesprekken die eBay wilde aanbieden, de reden waarom het de VoIP software Skype aankocht. Bij een verkoop heb je meestal geen zin om te praten, je wil verkopen. Bij een sociaal netwerk wil je juist contact. Het zal, aldus de befaamde blogger Chris Pirillo, wel een succes kunnen zijn. Maar het zal tegelijkertijd ook een aansporing zijn voor mensen om hun lijstje met "vrienden" op te kuisen. Want op dat lijstje staan heel wat mensen die je eigenlijk niet echt kent, maar die je toch maar als vriend aanvaard hebt, om ze niet voor het hoofd te stoten. Nu je echter ook betrokken kan worden in gesprekken met deze zogenaamde vrienden, zal je allicht eens gaan nakijken wie jou allemaal mag storen in je privacy.
Ook Twitter voegt nu voice toe aan zijn microbloggingdienst. Maar net als de tekstboodschappen zullen die gesprekken "kort" moeten zijn. Twitter biedt deze dienst, die het @call noemt, aan in samenwerking met JaJah. Je zal, om hiervan gebruik te kunnen maken, dus zowel een account moeten hebben bij Jajah als bij Twitter. Maar je zou ook gebruik kunnen maken van de nieuwe @call dienst vanuit de vele Twitter derivaten, zoals Tweetle, Seesmic, Twitterberry. De persoon die je wil opbellen moet jou wel "volgen" op Twitter, en je moet allebei geregistreerd zijn bij de @call Beta.
Maar hoe "kort" is kort eigenlijk? Twee minuten. Dat is de maximum tijd dat je gratis mag bellen. Volgens Twitter is dat het equivalent van de 140 tekens. En zeg nu zelf - is dat eigenlijk niet genoeg om je boodschap kwijt te kunnen?
Het is natuurlijk wel de vraag of de mobiele diensten van Twitter en Facebook deze voice chats ook zullen toestaan. Want de iPhone bijvoorbeeld verbiedt VoIP gesprekken op het AT&T 3G netwerk. En het antwoord op deze vraag zullen we pas in de volgende weken te weten komen..
http://news.cnet.com/8301-13772_3-10352684-52.html?tag=mncol;txt
http://www.pcworld.com/article/172142/

GOOGLE IS NIEUWE EIGENAAR VAN HET RECAPTCHA BEDRIJF
De reden waarom Google reCAPTCHA gekocht heeft, is duidelijk: helpen bij het inscannen van nog meer boeken en kranten. Of zit er mer achter?
Je kent ongetwijfeld de reCAPTCHA dienst. Dat is een afgeleide van de originele CAPTCHA - je weet wel, het vakje dat bij online formulieren gebruikt wordt om te controleren of jij wel een mens bent en geen robot, en zo spam te voorkomen. Dit vakje bevat dan een afbeelding van enkele letters en cijfers, die vervormd zijn. Jij moet dan in een tweede vakje intikken wat deze tekens zijn.
Dat was de oorsprong van de CAPTCHA. Later kwam daar nog een uitbreiding bij: twee vakjes. Daarbij was één vakje het controlevak, en het ander had een speciaal doel, dat vooral te maken had met het inscannen van documenten. Wanneer je een document inscant met behulp van OCR technologie (optical character recognition) dan wordt de tekst van dat document door de software geanalyseerd en omgezet naar individuele karaktertekens, in plaats van één groot beeld van de hele pagina. Daardoor kan je de ingescande tekst ook bewerken via je gewone tekstverwerker. Maar bij het inscannen zijn er vaak fragmenten die de OCR software niet kan interpreteren. En dan komt de reCAPTCHA dienst van pas. Terwijl de internaut in het eerste vak gewoon de controletekesn invoert, telt het tweede vak eigenlijk niet mee voor de authenticatie. In dat tweede vak worden namelijk afbeeldingen gezet die opgedoken zijn bij het inscannen van een of ander document, en die de OCR software niet kon verwerken. De reCAPTCHA verzamelt de antwoorden van de internauten op dit bepaalde fragment, en hetgeen het meeste voorkomt, zal door de software geïnterpreteerd worden door de software als de juiste oplossing. En dan is er weer een niet te digitaliseren fragment van een boek of document netjes thuisgebracht.
Dat Google reCAPTCHA aankoopt, is dan ook een erg logische strategie, want zo kan het bedrijf gebruik maken van de verzamelde wijsheid van de massa bij het ontcijferen van onduidelijke tekstfragmenten die het tegenkomt bij het inscannen van haar Google Books project.
En natuurlijk zijn er kwatongen die meteen beweren dat Google dan ook meteen advertenties kan koppelen aan het gebruik van de reCAPTCHA....
Lees meer over deze aankoop bij de vele artikels, die TechMeme opsomt.
http://www.techmeme.com/090916/p43#a090916p43

FACEBOOK NIET UIT HET NIEUWS WEG TE BRANDEN
Facebook overheerste donderdag het nieuws: het heeft goede financiŽle tijdingen, je kan voortaan inloggen met je Username, je kan je Facebook pagina's beheren vanuit de Seesmic Desktop software, en de gebruikers van Facebook kunnen nu beslissen tot welk land de Golanhoogte behoort... Even wat meer uitleg.
Eerst de financiŽle kant. Facebook, dat de facto de grootste sociale netwerksite is met 300 miljoen gebruikers, kan aankondigen dat het qua cashflow even draait. Dat wil zeggen dat het genoeg cash inkomsten genereert om haar operationele kosten te kunnen dekken, alsook om de ontwikkeling van de technologie die nodig is om deze snel groeiende dienst te onderhouden. Maar om een dividend aan de vele investeerders te betalen, dat is er nog niet bij (1). Het bedrijf had zelf berekend dat het pas in 2010 even zou draaien, dus dat is alvast een heel goed resultaat.
Dan het technologische nieuws. Seesmic, dat eigenlijk een Twitter app is, zorgt er voortaan voor dat je vanuit deze software ook de Facebook Fan Pages kan behoren. En een Facebook Fan Page is, voor wie het nog niet weet, een pagina waarop alle fans en aanhangers van bepaalde merken en VIPS samengebracht worden, en waarmee deze personen dan kunnen communiceren. Tot nu toe was het echter niet zo gemakkelijk om zo' n Fan Page te beheren. Seesmic Desktop zorgt dat het veel simpeler kan: niet alleen kan de Page admin de inhoud op een simpele manier update, maar de fans kunnen al hun eigen Pages zien als aparte pagina's, en nog beter werken met die pagina's. Meer uitleg hierover bij Mashable (2)
En tot slot het politieke nieuws. Soms wordt men, zonder het te willen, betrokken in de politiek. Wie bij Facebook een profiel aanmaakte, en in een van de betwiste gebieden zoals de Golanhoogte woont, zoals de stad Katzrin (of Qasrin), kreeg bij het invullen van zijn profiel te lezen dat deze stad tot SyriŽ behoort. Dat deed ze eigenlijk ook, tot in 1967, toen het gebied geannexeerd werd door IsraŽl. Aanhangers van IsraŽl verzetten zich dan ook tegen de vermelding van SyriŽ als het land waartoe Qasrin behoort, en zetten een petitieactie op touw. Facebook had oor voor deze protestactie, en zorgde ervoor dat de gebruiker nu zelf kan aanvullen of Qasrin tot IsraŽl dan tot SyriŽ behoort.
Maar dit lokt nu weer nieuw protest uit, ditmaal van verschillende Arabische landen; SyriŽ zou zelfs een boycot eisen van het sociale netwerk. (3). Je ziet het: zelfs al bemoei jij je niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met jou!
http://www.theage.com.au/technology/biz-tech/facebook-hits-key-financial-milestone-20090916-fqfd.html
http://mashable.com/2009/09/17/seesmic-desktop-fan-pages/
http://digital.venturebeat.com/2009/09/17/facebook-lets-users-decide-who-has-the-golan-heights/

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


OOK MOTOROLA GAAT DE ANDROID TOER OP
Er is een nieuwe Android telg geboren, en de trotse ouders luisteren naar de naam Motorola
Motorola zelf was de laatste tijd niet meer zo "hip" - op vlak van smartphones vielen bij ons niet meteen berichten binnen over mobieltjes die aantrekkelijke dingen te bieden hadden. Nochtans was Motorola lange tijd de concurrenten ver vooruit - zo was het de eerste fabrikant die een toestel aanbood met muziek aan boord, die met iTunes gesynchroniseerd kon worden. Ondertussen hebben zowat alle toestellen een muziekplayer aan boord, dus dat nieuwe is er al lang vanaf.
Nu maakt Motorola echter een inhaalbeweging, met zijn "Cliq". Dat is een smartphone met uitschuifbaar fysiek klavier (weliswaar querty), maar ook met aanraakscherm. Het toestel heeft een 5 megapixel camera aan boord, 3G breedbandverbinding en WiFi, en... het Android besturingssysteem.
Het is echter een speciale versie van het Android OS, en dat lokt toch wel kritiek uit van waarnemers. Het is immers juist de bedoeling dat er één Android platform zou bestaan, waarvoor de ontwikkelaars hun apps zouden kunnen maken, en niet dat er verschillende versies zouden ontstaan van Android. Een versnippering van Android zou het de ontwikkelaars erg moeilijk moeten maken - zij moeten kunnen werken voor een platform, niet voor een toestel.
Maar dit terzijde. De Cliq wil vooral de nadruk leggen op de sociale media, met enkele widgets: Happenings (updates van frienden en familie); Messaging (een snapshot van inkomende teksten, mails, en sociale boodschappen, plus de mogelijkheid om die te beantwoorden); News feeds (voor je sociale media); Social status (om je eigen status te updaten). Deze widgets noemt Motorola "Motoblur" - een beetje te vergelijken met de "Synergy" tool op de nieuwe HTC Hero, of de widgets op het home scherm van de Nokia N97.
Meer info bij Tech Yahoo.
http://tech.yahoo.com/blogs/patterson/56816;_ylt=AtiLEMcPF37qHxWFB3oK1aR0fNdF
Nagekomen bericht: wij vernemen dat dit toestel in Frankrijk en het VK verdeeld zal worden door Orange, en dat het hier Dext zal heten.

OOK LG HEEFT EEN ANDROID MOBIELTJE
Haast alle grote fabrikanten van mobiele toestellen hebben ondertussen een Android mobieltje uit. LG heeft zopas haar eigen Android toestel bevestigd. Wat kan het bieden?
Het toestel was al aangekondigd op de IFA beurs in Duitsland, maar nu heeft LG officieel de lancering van het toestel bevestigd. De GW620 (waarom zo'n nietszeggende naam gekozen, in plaats van de werknaam "Etna", die bij de IFA beurs gebruikt was??) heeft een 3 inch aanraakscherm, met een uitschuifbaar volledig QWERTY klavier. Net zoals de andere toestellen met uitschuifbaar volledig klavier is het toestel wat aan de dikke kant.
Verder ontbreken helaas meer details. Het persbericht spreekt alleen over het feit dat het toestel nog dit jaar in Europa verkrijgbaar zou zijn, maar vermeldt niet of er een camera is, WiFI, GPS, Bluetooth, enz.
http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2009/09/lg_announces_an.html;jsessionid=HWF502TSC0Y4TQE1GHPCKHWATMY32JVN
http://www.lge.com/about/press_release/detail/21912.jhtml#
ASUSTEK EEE KEYBOARD: EEN ANDERE VORM VAN MOBIEL COMPUTEREN
In oktober zal je kennis kunnen maken met de Eee Keyboard, een innovatieve vorm van computeren. Wat is het?
Eigenlijk is dit nieuwe toestel van Asustek een klavier. Huh? Tja, maar dan wel een klavier met een ingebouwde computer, en een 5-inch aanraakscherm rechts van de toetsen. De bedoeling is dat je dit toestel draadloos of met draden verbindt met elk toestel dat een scherm heeft, zoals en monitor, een LCD tv, of een digitale projector.
De bedoeling is dat je dit klavier overal in huis kan aansluiten op een scherm, om daar dan in te loggen op het internet of spelletjes te spelen. De computer in het klavier heeft verschillende draadloze mogelijkheden: WiFi, Bluetooth, en Ultra Wideband HDMI, naast verschillende poorten zoals USB 2.0, VGA, HTMI, aansluiting voor headset en microfoon.
Maar hoe groot is die computer dan, zal je vragen? Wel, dit is natuurlijk geen echte computer om uitgebreid mee te werken. Hij is dan ook beperkt qua opslagruimte (16 GB of 32 GB solid state drive). En de prijs is nog niet gekend.
Maar het toestel is toch apart genoeg om even te vermelden. Wat wij met deze gedaan hebben!
http://www.pcworld.com/article/171905/asustek_eee_keyboard_coming_in_october.html?tk=nl_dnx_t_crawl

LG, VAN ONBEKEND EN ONBEMIND TOT EEN MARKTLEIDER?
Onze medewerker Paul was aanwezig op een persconferentie waarop LG enkele nieuwe producten voorstelde. Hij brengt ons wat achtergrond over het bedrijf, en wat meer informatie over de nieuwe producten, in twee artikels
Hoewel LG al in 1958 in Korea opgericht werd, was het een vijftal jaar geleden nog relatief onbekend bij ons. Bovendien had het als Ďklein Aziatisch bedrijfjeí geen gunstige reputatie. Nu, dat Ďkleiní bedrijfje is een grote misvatting. LG Electronics is met 115 productlocaties, 82 dochterondernemingen en meer dan 84.000 werknemers echt geen klein bedrijfje te noemen. Wereldwijd is het de toonaangevende producent van flatscreen-tvís, audio- en videoapparatuur, mobiele telefoons, airconditioners, wasmachines en dergelijke. En het merk is nu ook aan het doordringen in de Benelux. Het heeft hier een recordgroei gerealiseerd in het afgelopen half jaar. En plots kent iedereen LG.
De doelstelling van LG was om wereldwijd in 2010 een van de drie topmerken te worden in mobiele telefoons en consumentenelektronica. Die doelstelling hebben ze nu al bereikt. De volgende stap is om marktleider te worden in 2013. Een ambitieus plan dus, maar met aantrekkelijk geprijsde kwaliteitsproducten hebben ze alvast de troeven in handen.
Goede kaarten hebben is één, nu komt het er op aan dit kenbaar maken. LG komt de laatste tijd dan ook veel in het reclamebeeld. Maar dat is niet alles, om de kracht, snelheid en high-tech van hun producten te benadrukken is LG "A Global Partner of Formula1®" en 'A Technology Partner of Formula1®' geworden. LG benadrukt deze samenwerking door de kopers van de LH5000 LCD-tv een F1®-horloge te schenken. (Je moet wel een voucher invullen en opsturen. Even later valt het horloge in je brievenbus. Wees gerust, het uurwerk is schokbestendig en de actie loopt nog even . Dit uurwerk is ontworpen door Jacques Lemans en is normaal alleen verkrijgbaar in exclusieve winkels. In 2006 tekende dit horlogemerk een overeenkomst met Formule 1 en mag het als enige het F1®-merk voeren. En dit brengt ons bij de LH5000 LCD-tv. Maar daarover, en over andere tvís meer in een volgend artikel.
[Paul Liekens]
http://www.lge.com/about/press_release/detail/21912.jhtml

LG: OVER KADERS EN GELUID VAN LCD-TVíS
Deel 2 van het verslag van onze medewerker Paul Liekens. En hij heeft het vooral over technologie.
Flatscreen tvís, zolang ze niet aan staan kan je zeggen: als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien: blinkend, zwart en plat. Toch wil LG Electronics dat haar nieuwe LCD-tvís opvallen in deze pianozwarte massa, en dat is uiteraard een zeer moeilijke opgave. Toch zijn ze er met hun nieuwe LH5000 LCD-tvís in geslaagd, als je goed kijkt tenminste. Het geheim zit in het kader rond het scherm. Dit kader bevat normaal de luidspreker(tje)s van het toestel en moet daarom een zekere breedte hebben. De LG-jongens gaan resoluut voor een zeer dun kader en geen luidsprekers. Geen luidsprekers? Nu, niet helemaal. Ze gebruiken heel het kader als luidspreker, en dat is wel heel bijzonder. Het is ook voelbaar, je voelt het geluid ook uit het trillende kader komen. LG noemt dit de Invisible Speakertechnologie. Daarnaast is er de Clear Voice II technologie die het stemgeluid optimaliseert. Deze nieuwe versie van Clear Voice heeft twaalf niveaus. Hiermee bepalen kijkers zelf heel nauwkeurig hoeveel nadruk ze op stemgeluid willen leggen. Om dit te bereiken zijn ze ten rade gegaan bij audio-expert Mark Levinson. Voor degenen die thuis zijn in het high-endwereldje is dit een naam als een klok. Je wordt er stil van.
Maar ze kunnen nog beter. LG presenteerde zopas de SL8000 LCD-tv en SL9000 LED-tv. Deze krijgen het etiket: Borderless. Inderdaad deze tvís hebben helemaal geen kader. En heel het scherm fungeert als luidspreker.
Een tv beoordeel je echter vooral op het beeld, en dit is ook in orde. De LH5000 LCD-tv met Full HD heeft TruMotion 200Hz-technologie, een ultieme kijkervaring. Door deze snelle technologie hoeven er geen reeksen van nep- of geïnterpoleerde beelden tussen frames geplakt worden om vervaging door snelheid te verdoezelen. De LH5000 creŽert een unieke beeldweergave doordat elke pixel van de Full HD 1080p-resolutie een levensechte helderheid en scherpte kent.
De Full HD SL8000 blinkt eveneens uit qua beeldkwaliteit. LG heeft deze tv bovenop de TruMotion 200Hz-technologie ook nog van Scanning Backlight-technologie voorzien, wat vervaging en streepvorming van snelle actiebeelden voorkomt. Dit verhoogt ook de responstijd tot 2 ms. En in de SL9000 tenslotte zorgt de LED-technologie voor een zeer hoge contrastratio van 3.000.000 op 1. Hier is de TruMotion van 100Hz meer dan voldoende.
Voor verdere gegevens van deze tvís verwijzen we graag naar de LG website, maar toch nog even dit.
Met één druk op de knop van de afstandsbediening kunnen gebruikers het beeld optimaliseren voor sport, film of game. Hiervoor biedt de lcd-tv drie voorgeprogrammeerde AV-modi. De tvís passen trouwens ook kleurdiepte, helderheid en contrast aan, aan de lichtsterkte in de kamer. Lifeís Good.
[Paul Liekens]
http://www.lge.com
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Ralph Lauren verkoopt gepersonaliseerde hemden op de iPhone
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/41738/ralph-lauren-vend-des-chemises-personnalisables-sur-iphone.shtml

*** De Zweedse beurs verbant de koper van The Pirate Bay.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/41736/la-bourse-suedoise-expulse-l-acquereur-de-the-pirate-bay.shtml

*** Online reclame weinig geliefd - mobiele gebrukers klikken zelden op advertenties
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090914002

*** LG kondigt zijn eerste Android smartphone aan, die nog dit jaar in Europa uitkomt
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090914032

*** Voortaan kunnen ontwikkelaars programma's schrijven met .NET, dankzij een software pakket van Novell.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090914024

*** Studenten van het MIT sturen een sonde de ruimte in, gemaakt van componenten uit de gewone bouwmarkt.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090915002

*** Sipgate ontwikkelt een VoIP software voor de iPhone, die door bedrijven gebruikt zou kunnen worden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090916004

*** Olympus lanceert firmware-updates voor de Olympus E-P1, haar eerste Micro Four Thirds-camera, en voor twee van haar M.ZUIKO DIGITAL-objectieven. Alle updates moeten tot een nog betere focus leiden.
http://www.olympus.be

*** Journalisten en bloggers die het nieuwe Olympus gamma van nabij willen bekijken, uitproberen, en aan fotografiespecialisten vragen stellen, kunnen op 27 + 28 september terecht op stand 21 op de Photo Video Business Days in Tour & Taxis, Brussel.
http://www.photovideodays.be.

*** Advertentiesite Marktplaats begint een eigen platform waar advertenties worden verkocht bij bepaalde zoekwoorden per veiling.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=dVbDfO4QiNcpMdUs1Ddddx

*** PIraat versies van het nieuwste boek van Dan Brown zijn al op het net te vinden, twee dagen nadat het boek wereldwijd gelanceerd werd.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=0a701d4587b4b5ffa1545cf56f6b7f4719a99bcbee536a58d727f41688534072

*** Het aantal websites met kinderporno is aan het toenemen, en steeds meer afbeeldingen vertonen zwaar misbruik van kinderen, zo waarschuwt een VN expert.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=95fea9328995738d881b0ff89291b4a852af2bc01d871580fa64b1c15d0eaed0

*** Online muzieksite Spotify mag dan al erg populair zijn, maar het brengt geen geld in het laatje.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090917003

*** Microsoft en M-Com leveren wereldwijd oplossingen voor mobiele betalingen
http://www.microsoft.com/financialservices
http://www.mcom.co.nz

**** De VRT en Mobistar hebben een overeenkomst gesloten waardoor de Mobistarklanten naar Eén en Canvas/Ketnet kunnen kijken op hun gsm. De publieke omroep had al een soortgelijke overeenkomst met Proximus.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00080464

*** In de VS deelt Google een serieuze opdoffer uit aan Microsoft: het haalde een "cloud" contract van de Amerikaanse overheid binnen.
http://lm.pcworld.com/t/648395/5552561/14946/0/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


JAM DE LUXE
[lounge]Een ethno-pop-ambient project, met roots in Zwitserland. De zangeres Manoo heeft een heel helder geluid. Een mooi voorbeeld van een band die zijn muziek gratis aanbiedt op de website, en geld hoopt te verdienen met optredens. Op de site kan je verschillende songs gratis downloaden.
Als bron van inspiratie diende deze week de site Idyllic Music.
http://www.jamdeluxe.ch/
http://www.jamdeluxe.ch/music_2009.html
http://www.idyllicmusic.com/

C85
[hip hop / Ambiance] Een combinatie van rap en ambiant music. Met andere woorden: ambiant krijgt een ritme, en dus een heel ander aspect, dat ons wel aanstaat. Op de site van deze artiest op MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren.
http://www.myspace.com/c85music

PHASEN
[ambiant electro] Bij deze vorm van Ambiant muziek ligt de nadruk meer op electro - het is zelfs een beetje meer popcorn electro. Alle songs van Phasen kan je in MP3 formaat downloaden bij Archive.org
http://www.archive.org/compress/Phasen_-_Phasen_II_Progressions
http://www.myspace.com/psychedelicpsound

DEGIHEUGI
[hip hop] Erg gevarieerde elektro muziek, met afwisselende ritmes, en een knappe orchestratie van allerlei instrumenten en stemmen. Je kan het hele album downloaden als .rar bestand (klik op de foto van "Broken Symphony")/
http://www.degiheugi.sickl.net/degiheugi.html

TWEEDE REEKS ĎDAMS & VAN DEUNí OP RADIO 2
Gisteren werd het nieuwe seizoen ĎWitse VIí voorgesteld aan de pers. In de slipstream van het tv-feulleton, begint ook het Ďradiohoorspelí Dams & Van Deun weer. Vanaf 28 september, dagelijks op 10.45 uur, tijdens De Madammen.
Dams, Van Deun en Sam krijgen naast hun werk voor commissaris Witse in de televisiereeks geregeld bijkomende opdrachten. Die bijkomende opdrachten zijn het uitgangspunt voor de tweede reeks van het radiofeuilleton Dams en Van Deun op Radio 2.
Het trio moet dertien weken lang elke keer opnieuw een moordzaak zien op te lossen. De radioserie krijgt dit jaar een verlengstuk op radio2.be in de vorm van de videoblog van inspecteur Sam Deconinck, waarin zij op geheel persoonlijke wijze haar visie geeft op wat er zich die dag afspeelde in het radioverhaal.

NIEUW: VIDEOBLOG VAN SAM DECONINCK
Sam is op de blog niet langer de nuchtere, efficiŽnte politievrouw. Ze geeft integendeel een ruime inkijk in haar gevoelswereld: wat er door haar heen ging tijdens een gevaarlijke actie, de compassie die ze voelde voor slachtoffers en hun nabestaanden, of haar afkeer voor sommige criminelen, die ze moeilijk kan onderdrukken. Vooral de mensen Ė getuigen, slachtoffers, verdachten Ė die ze tijdens een onderzoek ontmoet, intrigeren haar.
Kortom, hier is een emotionele Sam aan het woord. Ze vertelt vlot, spontaan. En mooi meegenomen: ze verweeft haar overpeinzingen op gezette tijden met leuke anekdotes.

DE NIEUWE RADIOSERIE
De radioserie bestaat uit dertien afgeronde verhalen van 25 à 30 minuten, die elke weekdag in korte episodes van 5 à 6 minuten in De madammen worden uitgezonden, telkens rond kwart voor elf. De radioafleveringen zijn een gedoseerde mix van prikkelende intriges, menselijke relaties, actie en avontuur en het onontbeerlijke vleugje humor.
Vorig jaar had de serie een gemiddeld dagbereik van 563.000 luisteraars, dat is een marktaandeel van 32%. 10.6% van alle Vlamingen ouder dan 12 jaar luisterden dagelijks naar Dams en Van Deun en probeerden dag na dag de puzzelstukjes van de moord samen te leggen.
Wie alles nog eens rustig wil herbeluisteren, kan dagelijks na de uitzending terecht op radio2.be. Op vrijdag kan de integrale aflevering ook online beluisterd worden.

DE VASTE CAST
* Romain Van Deun: Daan Hugaert
* Rudy Dams: Marc Stroobants
* Sam Deconinck: Inge Paulussen
* Peter Wijtinckx: Dirk Tuypens
* Dr. Véronique Maes: Katelijne Verbeke
Bron: Radiovisie
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00080407

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik ben niet vegetariŽr omdat ik zo van dieren houd.
Ik ben vegetariŽr omdat ik planten haat.

Citaat van een illustere onbekendeDe nieuwe oogstWEBMASTERCOFFEE: EVEN CHECKEN
Nog een site voor de webmaster. Want na het vele werk dat je gedaan hebt om een mooie website te maken, wil je wel eens weten of zij wel alle nodige onderdelen bevat om goed opgemerkt te worden door de zoekmachines.
WebmasterCoffee onderzoekt enkele onderdelen, en geeft je advies om die te verbeteren. (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://webmastercoffee.com/en/site/www.netties.be

WORDPRESS CHEAT SHEET: WAAR ZAT NOG DIE FUNCTIE?
Wie een blog bijhoudt via het WordPress blogsysteem, zal het moeten toegeven: er zijn heel wat functies mogelijk met deze software. Zoveel, dat je soms vergeet onder welke rubriek je de functies vinden kan. Deze "cheat sheet" (of spiekbriefje) kan helpen!
[Taal: Engels]
http://net.tutsplus.com/freebies/cheat-sheets/wordpress-cheat-sheat/

WP ARCHIVE: MOOIE SJABLONEN
Nog een site voor wie een blog bijhoudt bij Wordpress: op WP Archive vind je een uitgebreide selectie gratis thema's voor je WordPress Blog, maar ook thema's waarvoor je betalen moet. Elk thema wordt uitgebreid besproken, en de functies worden opgenoemd.
[Taal: ENG]
http://wparchive.com/

ISNOTSPAM: HULP VOOR DE WEBMASTER
Wanneer je een nieuwsbrief uitstuurt, of voor je bedrijf aan mail marketing doet, dan moet je altijd opletten dat je nieuwsbrief geen zinnen of afbeeldingen bevatten die de spamfilters triggeren. Wist je bijvoorbeeld dat het gebruik van de kleur rood vaak al voldoende is?
Deze site kan helpen: hier kan je de tekst (of html code) van je nieuwsbrief invoeren, en zien of die de spamfilters irriteert.
[Taal: Engels]
http://www.isnotspam.com/

ICONFINDER: VIND HET JUISTE ICOONTJE

Wie creatief bezig is heeft vaak nood aan een kleine afbeelding om een tekst te illustreren, een functie aan te geven: een icoontje. Deze site helpt je het gepaste icoon te vinden: er zijn op de site meer dan 100.000 icoontjes aanwezig, dus zal het al gek moeten doen als er niets bij is naar je keuze!
[Taal: ENG]
http://www.iconfinder.net/

CROSS-PLATFORM TIPS VOOR DE WEBMASTER
Nog een website voor de webmaster: hier vind je namelijk tips om ervoor te zorgen dat jouw webpagina er hetzelfde uitziet in alle browsers. Een redelijk technisch artikel, dat wij daarom binnen dit e-zine niet zelf zullen bespreken, maar absoluut verplichte lectuur voor de doe het zelf webbouwer! (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.htmlgoodies.com/beyond/reference/article.php/3472601

PIMP YOUR FONT
Op deze website vind je meer dan 15.000 lettertypes die je gratis kan downloaden. De fonts zijn alfabetisch gerangschikt, maar ook per thema, zodat het toch wel iets gemakkelijker wordt om uit dit grote aanbod te kiezen!
[Taal: Engels]
http://www.pimpyourfont.com/by-letter/e/

25 CALLIGRAFIE LETTERTYPES

We blijven nog even bij onze lettertypes. Je kan niet alleen gedrukte letters gebruiken om tekst weer te geven, maar ook een lettertype dat eruit ziet alsof het een handschrift is. In dit artikel werden 25 heel mooie handschriften verzameld.
[Taal: Engels]
http://designm.ag/resources/calligraphy-fonts/

GRATIS WISKUNDE SPELLETJES
Al spelende leren: op deze site vind je gratis spelletjes rond wiskunde, voor kinderen van verschillende leeftijden (van 4 tot 18 jaar). De spelletjes zijn gratis te downloaden.
[Taal: Engels]
http://iplaymathgames.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INTERNETVAARDIG

Op deze site wordt gekeken naar de voor- en achterkant van het internet. De maker van de site wil "handvatten" aanreiken om er vaardig mee om te gaan. Je vindt er een uitgebreid assortiment aan artikels - over privacy op Facebook, zoeken op kleur, je online imago, enz. Verzorgde taal, en correcte informatie. Zo moet dat zijn!
[Taal: NL]
http://internetvaardig.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEG VAN WOORDEN
De Vlaamse auteurs Jan Flamend en Bart Ramakers gaan op www.wegvanwoorden.be op zoek naar het ergste cliché, de sterkste oneliner, het meest dubbelzinnige beeld en de grappigste cartoon. Woord- en beeldliefhebbers kunnen deelnemen aan wekelijkse wedstrijden. De auteurs selecteren de beste inzending en sturen de winnaar een gesigneerd exemplaar van Weg van Woorden toe. Ze verzamelen ook bijdragen voor een volgend boek over taal.[Bron: Taalpost]
[Taal: NL]
http://www.wegvanwoorden.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZOOVER
We trekken zo ver weg op zoek naar vakantiegenoegens, maar vaak komen we van een koude markt thuis. Slecht hotel, slecht eten, slecht strand... De site Zoover wil mensen, vooraleer ze zo ver trekken, wijzen op bestemmingen met een kwalijke reputatie.
[Taal: NL]
http://www.zoover.be/content/slechtste-strandbestemmingen

VRIJDAG MULTIMEDIA: GREEN PORNO
De "Green Porno" filmpjes van Isabella Rosselini zijn befaamd. Zij zijn wetenschappelijk volkomen correct, maar voor de opnamen kruipt Isabella zelf in allerlei kostuums. Zo wordt zij in haar nieuwe creatie, Green Porno 3, een inktvis, een ansjovis... Het verhaal is op zich erg humoristisch gebracht, maar toch wil zij met haar verhalen hoe spilziek de mens met de natuur omgaat. Je kan de verschillende filmpjes bekijken op de site van Sundance Channel.
[Taal: Engels]
http://www.sundancechannel.com/greenporno/

VRIJDAG MULTIMEDIA: SANTIAGO ORTIZ
Op de site "Moebio" vertoont deze artiest uit Bogota (Colombia) zijn experimenten met Flash technologie. Het resulstaat zijn vaak knappe zaken, zoals "Love is patient". Indrukwekkend! (bron: Workingman.com)
[Taal: Engels]
http://moebio.com

VRIJDAG MULTIMEDIA: DONATE A MEAL
Een heel knappe vorm van interactie, op deze site waar men een kind een maaltijd kan schenken. Wacht je lang, dan zal het kind je zielig aankijken, verwijtend naar het lege bord kijken, en achter in de rij komt een ander kinderkopje ongeduldig kijken. Geef je het kind iets, dan zal het heel gelukkig kijken. Je wordt echt aangemoedigd om te geven!
[Taal: Engels]
http://www.donate-a-meal.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Cuba toont coulance voor YouTube-klager
HAVANA (ANP) - De autoriteiten op Cuba hebben alsnog clementie betracht met een man die eerder tot twee jaar celstraf was veroordeeld omdat hij had geklaagd over honger. Juan Carlos Gonzales Marcos, ook bekend onder zijn bijnaam Panfilo, werd ...
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/431066/2009/09/18/Cuba-toont-coulance-voor-YouTube-klager.dhtml
- Google sluit deals voor boekenproject
MOUNTAIN VIEW (ANP) - De weerstand tegen zijn boekenproject houdt Google niet tegen om er volop in te investeren. In twee dagen tijd kondigde het Amerikaanse internetbedrijf twee overeenkomsten aan die het project, waarbij miljoenen boeken in ...
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/430995/2009/09/17/Google-sluit-deals-voor-boekenproject.dhtml
- Internethype na uitbarsting Kanye West
LOS ANGELES - Zanger Kanye West staat onbedoeld aan de wieg van een nieuwe internethype. West werd door internetters vogelvrij verklaard nadat hij zich misdroeg tijdens de MTV Video Music Awards.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/430809/2009/09/17/Internethype-na-uitbarsting-Kanye-West.dhtml

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Korrelige foto's scherp maken
Als je een kleine foto groot maakt wordt hij vaak verschrikkelijk korrelig. Met SmillaEnlarger breng je de scherpte weer terug.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27135
- Nu nog sneller sparen met EuroClix
EuroClix is een webdienst waarbij je geld kunt verdienen door mail te ontvangen, websites te bezoeken en deel te nemen aan enquêtes. De mogelijkheden zijn nu uitgebreid.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27123
- Een datum prikken
Het plannen van een afspraak met een groep mensen kan een hele klus zijn. Datumprikker maakt het makkelijk!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24688


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Bescherm je elektronica in stijl
Stijlvolle beschermtassen voor je laptop, camera of iPod, bij Golla is de keuze enorm. Ook voor mannen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4423
- Videofonie met breedbeeldhoek van 170 graden
Met het JK Vizocam° videofoniesysteem van Aiphone krijg je een beter beeld van de omgeving voor jouw deur. De breedbeeldcamera beschikt immers over een ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4391
- Volwassen netbook van Samsung
Met drie nieuwe netbooks wil Samsung een hartig woordje mee gaan spreken op de markt van de netbooks. De N510, N130 en N140 werden voorgesteld op de IFA in Berlijn.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4414*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Wie koopt er externe harde schijven?
Een onderzoek van de NPD Group bevestigt dat het vooral vrouwen zijn die het voorbije jaar meer externe harde schijven gekocht hebben. En dat de DVD de favoriet is voor de back-up.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20427&style=99896
- Een nieuwe webshop voor Marlon
In nauwe samenwerking met de uitgever Borgerhoff & Lamberigts heeft Marlon een nieuwe webshop gemaakt voor Poncha.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20421&style=99896
- Het gaat goed met de mini-notebooks en netbooks...
... en dan vooral met de modellen met een groot scherm. Momenteel hebben 8 mini-notebooks op 10 een scherm tussen de 10 en 11,6 inch. De 7 inch modellen zijn nagenoeg verdwenen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20399&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
De nieuwe zoektool die Microsoft een paar weken geleden lanceerde, maakt nu al brokken. Google hoeft zich echter nog geen zorgen te maken.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/bing-palmt-al-11-van-de-browsermarkt-in.cfm
- Een GPS om de radars te ontdekken. ALLE radars
Deze herfst zou er een app voor de smartphone moeten uitkomen waarmee men de meeste controlecamera's te weten komt, inbegrepen de camera's die vastleggen wie door het rood licht rijdt. Er werden in totaal al 200.000 plekken besproken.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/een-gps-om-de-radars-te-ontdekken-alle-radars.cfm
- Uw Tweets zijn van u
Tweeter heeft de API regels voor externe ontwikkelaars herschreven. Het heeft ook de gebruiksvoorwaarden van haar site gewijzigd, door te verduidelijken dat de boodschappen wel degelijk aan de auteurs toebehoren en niet aan het bedrijf.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/uw-tweets-zijn-van-u.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Google test de mogelijkheid om de belangrijkste kranten te doorbladeren
Dit is misschien hoe Google News er in de toekomst zal uitzien: de gigant uit CaliforniŽ test momenteel de mogelijkheid uit om de belangrijkste online kranten visueel weer te geven, alsof u in een kiosk een blik werpt op de frontpagina`s van de kranten. Hierbij zal Google samenwerken met de kranten, aan wie het een deel van de reclame-inkomsten zal doorstorten.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5848
- Bing binnenkort al in versie 2.0
Tijdens een interne vergadering heeft Microsoft een blik geboden op de toekomst van Bing. Waar de zoekmachine nog maar net zijn drie maanden van bestaan viert, zou Bing 2.0 volgende week al moeten uitkomen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5846
- Facebook al meer dan 300 miljoen leden
Facebook, het sociale netwerk van Mark Zuckerberg, telt sinds kort meer dan 300 miljoen leden.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5853

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- New York Times & malware
http://computertaal.info/2009/09/18/new-york-times-malware/
- De Grote FirewallÖ van AustraliŽ
http://computertaal.info/2009/09/18/de-grote-firewall-van-australie/
- Speel games op je iPod (ook gratis games!)
http://computertaal.info/2009/09/17/speel-games-op-je-ipod-ook-gratis-games/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Uncharted 2 kan game-gegevens direct op Twitter plaatsen
10:41 - Vanuit het spel Uncharted 2: Among Thieves kan een koppeling gemaakt worden met een bestaande Twitter-account, waardoor gameprestaties automatisch als tweet op de site geplaatst worden. Ook het starten van multiplayer wordt gemeld.
http://tweakers.net/nieuws/62551/uncharted-2-kan-game-gegevens-direct-op-twitter-plaatsen.html
- Amerikaanse muzikanten willen geld voor audiopreviews iTunes
09:38 - Amerikaanse songschrijvers, componisten en muziekuitgevers willen meer geld krijgen voor gedownloade muziek. Voor het voorbeluisteren van muziek in iTunes en gedownloade muziek zouden uitvoeringsrechten betaald moeten worden. »
http://tweakers.net/nieuws/62547/amerikaanse-muzikanten-willen-geld-voor-audiopreviews-itunes.html
- Uitzending Gemist na inmenging T-Mobile alsnog in App Store
De Uitzending Gemist-applicatie van de publieke omroep is toegelaten tot de App Store van Apple. De applicatie werd eerder om zijn 3g-functionaliteit geweigerd, maar na inmenging van T-Mobile is Apple nu alsnog overstag gegaan.
http://tweakers.net/nieuws/62532/uitzending-gemist-na-inmenging-t-mobile-alsnog-in-app-store.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 1
Outlook bewaart alle informatie (e-mail, kalender, adresboekje enz) in één enkel bestand, met de .pst extensie (Personal Store). Dat is natuurlijk gevaarlijk - gebeurt er iets met dit bestand, dan kan je hele Outlook gaan flippen.
Technisch gezien is de maximum grootte van dit PST bestand 2 gigabyte. Maar ook lang voordat die limiet bereikt is, kunnen zich problemen voordoen met het PST bestand. In de volgende dagen zullen wij je uitleggen hoe je dit bestand het beste kan onderhouden.

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 2
Om te beginnen moet je natuurlijk weten waar je dit PST bestand kan vinden. Open hiervoor Outlook, en zorg dat je in Folder View staat. Klik rechts op personal Folder boveaan, en kies Properties for Personal Folder. Je ziet nu hoe groot het PST bstand is. Klik vervolgens op het tabblaadje Advanced. Nu krijg je de plaats te zien waar dit bestand zich bevindt. Bij ons is dit
C:\Users\admin\AppData\Local\Microsoft\Outlook\Outlook.pst
Ga via je Verkenner naar deze locatie om je ermee vertrouwd te maken.

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 3
Hoe groot is nu dat PST bestand, per folder? In Outlook moet je ervoor zorgen dat je in Folder View bent. Klik rechts op Personal Folder bovenaan, en selecteer opnieuw Properties for Personal Folder.
Neem nu de button Folder Size. Bovenaan zal je de totale grootte zien van het PST bestand, en daaronder in detail de grootte van de individuele folders, zodat je meteen kan zien wat de grote boosdoeners zijn.
Een PST bestand van 500 MB is gezond. Daarboven kunnen zich al problemen voordoen.

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 4
OK. Je bent inmiddels tot de conclusie gekomen dat jouw PST bestand gevaarlijk groot aan het worden is. Tijd dus om er iets aan te doen. Wat? Dat antwoord is veelvuldig, en behandelen wij in de volgende dagen. Wij raden je aan om na elke stap even te gaan kijken naar de nieuwe grootte van het bestand? En zorg ervoor dat je het PSt bestand ook . Maar daarop komen we later terug.
Vandaag gaan we het bestand met gewiste mails behandelen. Vele internauten vergeten immers dat "gewist" niet "verdwenen" betekent. Items die je gewist hebt, zitten nog altijd in de Deleted folder. Maak je die niet regelmatig leeg, dan kan deze map echt tot bovenmaatse proporties uitgroeien. Leegmaken dus!
Daarvoor ga je naar de Deteled Items map, en klik je rechts, en kiest Delete all.
Je kan er ook voor opteren dat Outlook deze map leeg telkens je Outlook beŽindigt. Daarvoor ga je naar Tools / Options. Klik op het tabblaadje Other. Vink het vakje aan naast Empty the Deleted Items folder on exiting.
Je kan eventueel ook nog een optie aanvinken om gewaarschuwd worden dat alle mails uit je gewist folder definitief verwijderd worden: klik op de Advanced Options button en vink "warn before permanently deleting items" aan.

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 5
Een van de meest logische, maar meest tijdrovende bezigheden bij het onderhoud van je outlook mail, is het manueel wieden van overbodige mails. In je In-box en je Sent Items zitten heel wat mails die het niet waard zijn om te bewaren.
Deze beide mailfolders sorteren de mail op data. Ga dus naar een van beide folders , blader tot je bij de oudste mails bent, en wis wat je niet meer nodig hebt. (Memory lane!)
En natuurlijk moet je nadien de deleted items folder leegmaken, en terug comprimeren!

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: XNVIEW

Windows - freeware
Deze software heeft o.a. volgende functies: kopiŽren, cut & crop, aanpassen van helderheid en contrast, diashow, ondersteuning van TWAIN, afdrukken, drag & drop. Je kan echter ook websites maken met deze software, en multi-frames afbeeldingen.
http://www.xnview.com/

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: XTREME PHOTO DESIGNER
Windows - freeware
Met deze software heb je alle basis tools voor het bewerken van beelden, maar waar hij vooral in schittert is het automatische verbeteren van beelden. Maar wil je dat manueel doen, dan krijg je tools om de grootte, het uitknippen, helderheid, contrast en kleurenmengeling te verbeteren.
http://www.magix.com/nl/gratis-downloads/gratis-software/xtreme-photo-designer/detail/

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: PAINT.NET
Windows - freeware
Deze software heeft vele professionele functies, waaronder de mogelijkheid om met lagen (layers) te werken. Deze software is gebaseerd op het aloude Paint van Microsoft, maar het is een ongelooflijk uitgebreide tool.
http://www.getpaint.net/

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: LIGHBOX FREE
Windows - freeware
Deze software helpt je bij het verbeteren van je digitale foto's, ook wanneer die nog in het RAW formaat staan. Je kan beelden draaien, knippen, veranderen van grootte, afdrukken, maar het programma bevat ook nog veel meer geavanceerde bewerkingstools.
http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Graphic/Graphic-Editors/LightBox-Free-Image-Editor.shtml

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: GIMP

Alle OS - freeware
De naam van dit open source programma staat eigenlijk voor GNU Image Manipulation Program. Open source, maar enorm uitgebreid. Ook hier weer de mogelijkheid om met lagen (layers) te werken, plus goede tools om te retoucheren en te verbeteren. Het programma bevat ook heel veel filters en tools.
http://www.gimp.org/

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: DIGIFOTO
WIndows - freeware
Bij deze software heb je ook weer verschillende tools: een toverstaf, punt per punt, enz. Er is ook een effectenfilter, om de afbeeldingen te verbeteren, zoals rode oogjes verwijderen. Je kan deze software ook uitbreiden met de Photoshop-plugins.
http://www.pcwelt.de/downloads/grafik_video/bildbearbeitung/121991/digifoto/index.html

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: RAW THERAPEE
WIndows - freeware
Deze software kan niet alleen de RAW data van verschillende digitale camera's omzetten in JPG, TIF, of JPG, maar ook de RAW data zelf bewerken. Daarbij heb je de beschikking over de gewoonlijke tools: scherpte aanpassen, beeldruis verminderen, kleuren aanpassen, enz.
http://www.rawtherapee.com/

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: VCW VICMAN'S PHOTO EDITOR
Windows - freeware
De beeldbewerking wordt in deze standaardversie als freeware aangeboden. Het programma ondersteunt meer dan 30 beeldformaten en biedt ook speciale effecten, naast verschillende vormen van penselen.
http://www.vicman.net/vcwphoto/index.htm

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: GOOGLE CHROME 3.0

All OS - freeware
Deze nieuwe versie van de Chrome browser bevat o.a. volgende nieuwigheden: de machine reageert nog sneller (JavaScripts worden 150% sneller geïnterpreteerd), je kan de thema's zelf aanpassen, je kan de tab pagina waarmee de browser opstart nog beter aanpassen, de "omnibox" werd aangepast (het adresvakje waar je url's kan intikken of een zoekopdracht ingeven), en HTML 5 wordt ondersteund.
Een uitvoerige bespreking van Chrome 3.0 bij PC WOrld.
http://www.pcworld.com/article/172044-6/first_look_google_chrome_30.html
http://www.google.com/chrome

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: OPERA MOBILE
All OS - freeware
Ook Opera heeft een nieuwe versie uit van haar browser, maar dan wel voor het mobiele toestel. Volgens het persbericht mag je de volgende nieuwigheden verwachten: slanke design, tabbed browsing, browsen met touchscreen of klavier, paswoord manager, speed dial (de browser wordt geladen met door jou geselecteerde favoriete webpagina's).
http://m.opera.com/next


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Mijn hele leven heb ik iemand willen zijn.
Maar nu weet ik dat ik beter een beetje preciezer geweest was.
- Jane Wagner -