Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 5/3/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 589 van 28/2/2009

Gegroet lezer,

Deze week hebben wij het niet alleen over het uitvallen van Gmail, maar ook over Twitter, dat weer in het nieuws kwam omdat de eerste verslaggeving over de vliegramp bij Schiphop op Twitter te lezen was. Wij bekennen trouwens dat wij onze eerste voorzichtige treden in Twitterland gezet hebben, zij het uiterst terughoudend: geen meldingen via sms, en enkel af en toe raadplegen wat de personen die wij "volgen" te zeggen hebben. Wie weet worden we nog "echte" twitteraars!

Verder een artikel van onze medewerker Paul, die een van de Belgische succesverhalen op het web belicht: de webwinkels van Coolblue, die u ongetwijfeld al tegengekomen bent toen u op zoek was naar een nieuwe pda, mp3 player, laptop of gsm.

En tot slot nog dit. Nog geen plannen voor dit weekend? Maak er eens een dagje Brussel van. Daar wordt nameljk op zaterdag 28/2 vanaf 13u30 de Balloon Day Parade gehouden: een kleuurijke parade met heliumbalonnen in de vorm van stripfiguren, dieren en bizarre voorwerpen. Deze parade moet de aanzet worden naar Stripjaar 2009 voor Brussel. Breng dan meteen ook eens een bezoek aan het Stripmuseum, dat gehuisvest is in een prachtig huis ontworpen door architect Horta. Doen!

Ondertussen wensen wij u veel leesplezier, en hopen wij u volgende week weer aan te treffen, bij leven en welzijn.

Hilde

O ja: afgelopen weekend werden de prijzen uitgereikt voor onze wedstrijd Site van het Jaar. Verder in dit e-zine vind je een verslag met een link naar de fotoreportage op het web. Het werd een heel leuke ontmoeting, in een historisch kader. Op naar de volgende editie!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK VERBINDT COMMENTAREN MET ELKAAR
Wellicht heb je enkele weken geleden gelezen dat Facebook nu een soort unieke inlog aanbiedt die op meerdere sites telt: het Facebook Connect Platform. Bij elke site die aan dit platform meewerkt, kan je inloggen met één en dezelfde inlog en paswoord. Handig om bijvoorbeeld op alle aangesloten sites dezelfde avatar te kunnen gebruiken. En ook om je online identiteit uit te bouwen: jij bent zotttetik92 bij alle commentaren die je geeft, of bij alle sites waar je aan forums deelneemt.
Nu heeft Facebook dit systeem nog verder uitgebreid, met een Comment Box Widget. Al wie een eigen website of blog heeft, kan het bestaande commentaarsysteem vervangen door deze Comment widget. Gewoon een stukje code inlassen in de broncode van de pagina of blog, en het is klaar. Voortaan kunnen alle bezoekers, of zij nu ingelogd zijn in Facebook Connect of niet, hier commentaar plaatsen. Er zijn ook administratietools aanwezig om de onvermijdelijke spam weg te filteren.
Maar er zit nog iets bijzonders aan deze widgets: elk commentaar dat je plaatst, wordt overgenomen in je profiel bij Facebook. Daardoor kunnen jouw vrienden dit commentaar lezen, en zelf gaan deelnemen aan de conversatie op die webpagina.
Is dit een goed ding? Enerzijds wel. Alle conversaties worden zo een beetje overzichtelijker. De internauten converseren nu immers over artikels op het web op verschillende systemen: Twitter, FriendFeed, hun eigen blog, Facebook, enz. Nu worden die conversaties dus wat beter gebundeld.
Maar anderzijds zijn wij toch altijd wat voorzichtig als het om Facebook gaat. De site heeft met de recente blunders qua privacy een kwalijke reputatie opgebouwd. Gebruik maken van het Facebook Connect platform geeft Facebook nog meer informatie over jouw gewoonten, want tot nu toe wist Facebook enkel wat jij uitspookte op Facebook zelf; via Facebook Connect komt Facebook ook te weten dat jij bijvoorbeeld op Cnet rondhangt, op blogs rond snelle auto's, op blogs van sommige politieke partijen, enz.
Met andere woorden: wij zijn volledig te vinden voor een systeem dat de commentaren aggregeert, maar zouden liever zien dat de dienst die deze koppeling doet een non-profit is, zoals de OpenID beweging, en niet een commerciŽle onderneming als Facebook.
Op de tweede link vind je een filmpje dat uitlegt hoe je de code kan aanmaken en inlassen in je site.
http://arstechnica.com/web/news/2009/02/facebook-invades-your-blog-rest-of-web-with-new-comment-box.ars
http://vimeo.com/3289354

YELP: BESPREKINGEN VAN GEBRUIKERS KRIJGEN FLINKE DEUK
Wij komen nog even terug op ons verhaal van verleden week, waarbij verschillende bronnen de site Yelp ervan beschuldigden dat zij oneerlijke praktijken toepast. Bij Yelp kan men namelijk recensies schrijven over allerlei diensten (restaurants, artsen, bars...); wie zelf op zoek is naar een zaak in een hem onbekende stad, kan op deze recensies afgaan om goed terecht te komen.
Volgens sommige verhalen zou Yelp echter de eigenaars van die zaken contacteren om tegen betaling slechte besprekingen te verwijderen. Yelp zelf ontkent deze praktijken echter.
Het verhaal werd ondertussen opgepikt door andere media, die ook op zoek gingen naar getuigenissen over deze zaak. Zij kwamen tot uiteenlopende vaststellingen. Sommige mensen zegden dat zij niet konden begrijpen waarom hun slechte (of goede) recensie nooit verschenen is op de site. Anderen (eigenaars van besproken zaken) zegden dan weer dat zij er echt wel geld voor over zouden hebben, om die slechte recensies weg te krijgen, maar dat dit niet lukt. Wat de waarheid is, kunnen wij vanuit onze bureaustoel niet achterhalen.
Wat wij wel kunnen, is de volgende bedenking maken. Yelp is een site die het voor haar inkomsten moet hebben van advertenties. Die advertenties worden verkocht door agenten, die op commissie staan. En misschien zijn die agenten, bij het maken van hun verkooppraatje, wel te voortvarend geweest, en hebben zij argumenten gebruikt om de toekomstige klant te overreden, die zij niet eens waar kunnen maken - zoals: adverteer bij ons, en wij zorgen ervoor dat de slechte recensies verdwijnen. En in dat geval is Yelp dus echt wel onschuldig aan deze praktijken - maar wel schuldig aan het niet beter in toom houden van die verkoopsagenten.
Ondertussen is het wel zo dat het verhaal heel wat consternatie veroorzaakt heeft, en dat de mensen nu plots met veel meer wantrouwen tegen sites zoals Yelp aankijken dan tevoren. En dat is het begin van het failliet van de user generated content...
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10168065-93.html?tag=mncol;txt
http://www.netties.be/v20/hoofdpagina.php?zoekdatum=#8127

TWITBIN: JE TWEETS IN JE FIREFOX
OK, we hebben je overtuigd, en nu heb je dus eindelijk een account aangemaakt bij Twitter. Nu ga je dus op zoek naar de beste manier om de Tweets te volgen, zodanig dat zij je niet elke seconde onderbroken, maar je toch de berichten van je vrienden kan volgen.
Een van deze tools is Twitbin, een extensie voor Firefox. Deze tool nestelt zich in de zijbalk van je Firefox, waar je dan de nieuwste tweets van je vrienden kan lezen. Je kan zelf ook deelnemen aan de gesprekken: je kan boodschappen zenden, ontvangen, links delen, enz.
Verder kan je met deze tool ook wijzigingen aanbrengen aan de layout van twitter, je kan zeggen dat sommige mensen je favorieten zijn, en dan enkel de postings zien van je favorieten. Bij elke tweet vind je verschillende opties: op de boodschap te "retweeten", toe te voegen tot je favorieten, te beantwoorden, en naar de website te gaan.
Op de tweede link vind je een filmpje met een demo, op de eerste link vind je de download.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/7631
http://vimeo.com/3085905


COOLBLUE: ALLES BINNEN HANDBEREIK

Omdat het toch ook belangrijk is om te berichten over de zakelijke kant van het Belgische internet, trok onze vliegende reporter, Paul Liekens, naar een van de succesverhalen op het web: Coolblue.

PDAshop.be, laptopshop.be, printershop.be, smartphoneshop.be, MP3shop.beÖ., en zo kunnen we nog wel even doorgaan, ongetwijfeld ben je al op een van die Ďshopí-sites terechtgekomen bij het zoeken naar een GPS, naar geheugen, een digicam of iets dergelijks. We hadden een praatje met Werner Bruyns, Vestigingsmanager Antwerpen van Coolblue, de firma achter deze webshops.

- Wie is Coolblue?
"Wel, het Belgische Coolblue NV is ontstaan uit het Nederlandse Coolblue BV, dat sinds 1999 bestaat. Coolblue is opgericht door drie Nederlandse studenten die destijds een webshop op poten hebben gezet. Het heette toen MP3-man naar analogie met diskman, walkman. Met hun website trachtten ze MP3-players aan de man te brengen. Zo is de bal aan het rollen gegaan.
De Belgische websites stammen uit 2005, maar de Belgische CoolBlue NV is pas actief sinds april 2007. Momenteel hebben we een dertiental webshops. Vorig jaar zijn er enkele bijgekomen, zoals onder andere de laptopshop, dat al dadelijk een succesverhaal geworden is."

- Jullie hebben ook ladyphoneshop. Wat is daar de bedoeling van?
"Het verhaal achter ladyphoneshop is eenvoudig. We proberen onze shops zo productgericht mogelijk te maken. We hebben wel een householdshop, waar meerdere producten verkocht worden, maar de strategie is het ganse gamma in te delen in specifieke producten. Voor de ladyphoneshop zijn we te rade gegaan bij de vrouwen. Doorgaans willen zij andere phones dan mannen. Bij vrouwen komen stijl, uitzicht en bedieningsgemak vooraan op het verlanglijstje. Bij de ladyphoneshop vind je deze toestellen gebundeld."

- Coolblue is een gigantisch succes. In deze tijden van economische crisis slagen jullie erin om een steeds grotere omzet te maken. Hoe doen jullie dat?
"Het succes van Coolblue steunt op verschillende peilers. Op onze websites kun je niet alleen de producten vergelijken, maar ook veel informatie vinden. Verder kan je ook aangeven wat je wil. Bvb: Mijn smartphone moet zoveel geheugen hebben, dat bepaald operating system hebben, een camera is minder belangrijk enzoverder. Via ons systeem kan je de toestellen selecteren die voldoen aan deze eisen. Regelmatig kom je zo zelfs op toestellen uit die goedkoper zijn dan hetgeen je aanvankelijk in gedachten had. Om even op de ladyphoneshop terug te komen, daar zijn de criteria anders. Hier zijn keuzes zoals kleur, al dan niet met slider belangrijker.
Een tweede zaak is informatie. Wil je iets weten, vraag het gerust. Daarom hebben we ook een winkel, die meer een adviespunt is dan een echte winkel. We hebben in onze winkel wel een exemplaar met elk soort operating system, zodat klanten het eens kunnen uitproberen. Onze corebussiness blijft de verkoop via internet, maar wat wij hier in de winkel aanbieden is ervaring, kennis en informatie. De winkel is een verlengstuk van de webwinkel. Op de website geven we zoveel mogelijk informatie, mails worden zo mogelijk binnen de vier uur beantwoord en de service desk op de site is van 8 uur tot 22uur open. De winkel is een verlenging van deze service desk, maar hier is het live. Mensen die wat willen weten over producten, of problemen hebben kunnen altijd hier terecht.
De winkel ligt ook niet op een toplocatie in het centrum. We keken uit naar een gemakkelijk bereikbare plaats met parkeermogelijkheid. Dat vind je in het centrum niet meer. Veel klanten komen hier ook omdat ze aankopen via internet nog niet echt volledig vertrouwen, ze komen hier hun product afhalen en betalen hier rechtstreeks. Maar het is ook perfect mogelijk om zonder bestelling te doen naar hier te komen en advies te vragen. We doen dan hetzelfde als onze klanten thuis: op onze websites gaan we dan selecteren welk product het best bij hen past. Dan kan eventueel een order klaargemaakt worden en doorgestuurd worden naar het magazijn. Is het toestel in Antwerpen beschikbaar, dan kunnen ze het dadelijk meenemen. Anders kan het de volgende dag thuis bezorgd worden, of ligt het klaar in de winkel."

- Komen er nog winkels bij?
"We denken er aan, maar er is nog niets concreet."

- Met hoeveel mensen werken jullie in deze winkel?
"'We werken met ongeveer 20 mensen in BelgiŽ en de gemiddelde leeftijd is 24 jaar. Eigenlijk heel jong dus, maar ze zijn zeer enthousiast en gedreven. Er zijn wekelijks bijscholingen en producttrainingen. Dat enthousiaste komt ook voort uit het feit dat onze medewerkers begeesterd zijn door nieuwe technologieŽn. Het is ook een hobby. Ze vinden hier games, laptops, MP3-players die ze kunnen testen en uitproberen."

- Hoe maken jullie reclame en hoe zorgen jullie voor naambekendheid?
"Reclame maken gebeurt voor een deel via Google. In het hoofdkantoor in Nederland werken enkele mensen aan zaken zoals: waar staan wij in Google, hoe kunnen we dat verbeteren en dergelijke. Maar ook onze service is een goede reclame. Naverkoop service, goed advies en raadgeving zijn zeer, zeer belangrijk. Maar ook mond aan mond reclame telt mee."

- Wat zijn de toekomstplannen, komen er nog webshops bij?
"Er komen inderdaad nog webshops bij. Al onze websites hebben dezelfde lay-out. Als we de content hebben, dan kunnen we zelfs op één dag een nieuwe webshop on line zetten. Maar om welke het gaat, daar kan ik momenteel nog weinig over vertellen."

We kijken er naar uit.
(Paul Liekens)

Cooblue nv, Ankerrui 11-13 2000 Antwerpen, heeft volgende webshops: UMPCshop.be - GPSshop.be - Consoleshop.be - Laptopshop.be - Smartphoneshop.be - Digicamshop - Shavershop.be - Printershop.be - Ladyphoneshop.be - MP3shop.be - Householdshop.be - Memoryshop.be - PDAshop.be
http://www.coolblue.be/

BINNENKORT BELLEN VANOP HET VLIEGTUIG BIJ RYANAIR
Gedaan met de rust op het vliegtuig, althans bij RyanAir. De goedkope luchtvaartmaatschappij heeft verleden week mobiel bellen toegestaan op 20 van haar 170 vliegtuigen.
Passagiers kunnen op de "OnAir" toestellen voice gesprekken maken en ontvangen; hiervoor worden de mobieltjes van de passagiers verbonden met een onboard basisstation dat dan weer in contact staat met de grond via satelliet. Maar tegelijkertijd moest er ook voor gezorgd worden dat de transmissiekracht van de mobiele toestellen laag genoeg is, zodat zij de apparatuur op het toestel niet zou verstoren.
Voor het VK en Ierland zal de dienst enkel beschikbaar zijn voor gebruikers van de operatoren O2 en Vodafone. Maar voor de rest van Europa zijn er een 50-tal mobiele operatoren die de dienst ook zullen aanbieden. Goedkoop is het echter niet. De tarieven zijn letterlijk en figuurlijk hemelshoog: 2-2 euro per minuut voor internationale roaming, 0,50 euro per sms, en email/data aan 1-2 euro per MB.
Hopelijk houden ze die tarieven nog een tijdje zo hoog, zodat de gesprekken kort blijven, en je niet gedwongen bent tijdens de hele vlucht naar het gekwetter van de passagier naast jou te luisteren...
Tussen haakjes: om nog meer in de kosten te snoeien wil RyanAir dat alle passagiers binnenkort via het internet inchecken; de incheckbalies op de luchthavens worden afgeschaft.
http://www.telecoms.com/itmgcontent/tcoms/news/articles/20017620900.html

GOOGLEN VIA SMS: HANDIG, MAAR NIET GOEDKOOP
Je bent onderweg, en je wil even iets opzoeken. Niet zoveel mensen hebben een smartphone waarmee je dan het web op kan, om bij Google de informatie op te zoeken. En zelfs al heb je zo'n smartphone, dan is het nog niet zo evident om iets op te zoeken, gewoon omdat de meeste sites niet echt aangepast zijn voor het scherm van het mobieltje, en het vaak veel te lang duurt eer een site geladen is.
Het bedrijf Etri, dat gespecialiseerd is in het leveren van diensten voor het mobieltje (quiz, verkeer, alcoholcontroles, enz), heeft nu een oplossing bedacht: je moet je vraag gewoon via een sms sturen, en je krijgt het antwoord per kerende sms. Je verpakt je vraag als volgt: de letters QNA, gevolgd door de vraag, en dat zend je dan naar het nummer 9640. Etri belooft dat het antwoord binnen de 5 minuten volgt. Je kan vragen stellen in het Nederlands, Frans en Engels, en de zoekdienst gaat naar het antwoord bij verschillende bronnen.
Goedkoop is de dienst echter niet. Vraag en antwoord samen kosten 2,30 euro, maar als het antwoord niet gevonden kan worden, dan moet je enkel 1,50 euro aanrekenen. Zal er binnenkort een nieuwe sport ontstaan om vragen uit te vinden waarop Etri geen antwoord kan geven?
http://www.etri.be

NETTIES PRIJSUITREIKING SITE VAN HET JAAR
Af en toe mogen wij het ook eens hebben over onze eigen Netties-activiteiten. Het kan misschien raar overkomen dit vermeld te zien tussen alle wereldnieuws, maar Netties is nu eenmaal een fenomeen dat al meer dan 13 jaar meegaat, en het is een van de oudste nog overlevende e-zines die als privé-initiatief ontstaan zijn.
De verkiezing van de Beste Nederlandstalige Site van het Jaar (privé-initiatief) kende een grote respons, en afgelopen weekend werden in Antwerpen de prijzen uitgereikt. Om het geheel wat luister bij te zetten, werden er enkele evenementen georganiseerd.
De dag werd begonnen met een geleid bezoek aan de poorterswoning "De Pelgrom", in de Pelgrimstraat te Antwerpen. Via een nauwe wenteltrap werden we begeleid van gelijkvloers (de "winkel" van de handelaar), naar eerste verdieping (de keuken, met "pottenkijker" - een klein lampje om in de potten te kijken of die al brubbelen, want het is daar erg donker in die huizen!), naar tweede verdieping, waar de "living" was. Een alkoof met daarin het bed en gordijntjes, en daarnaast een raadselachtig voorwerp: een pot met lege mosselschelpen. Waarvoor die dienden? Blijkbaar was dat het toiletpapier van toen... In de zijkamer dienden de kinderen te spelen. Een verdieping hoger de "werkkamer" met weefgetouw, en daarboven de voorraadkamer, op de zolder, met echte kippen, konijntjes, en zelfs een bijenkorf!
Voorwaar een interessant bezoek, en wij raden het iedereen aan, vooral omdat je heel wat uitleg krijgt over oude spreekwoorden en hoe ze ontstaan zijn.
Vervolgens werden winnaars, jury en de Netties redactie verwacht in de middeleeuwse kelder, waar een professionele gids de aanwezigen loodste doorheen een heuse bierproeverij. Terwijl er uitleg gegeven werd over het brouwen, hoge gisting, lage gisting, hoe bieren ontstaan zijn, enz, werden vier bieren gepresenteerd. Stuk voor stuk speciale bieren, die je als proever duidelijk kan herkennen.
Daarna volgde een maaltijd, en de uitreiking van de prijzen. Op onderstaande link vind je een fotoreportage over dit evenement. EN op de tweede link vind je nogmaals een voorstelling van de genomineerden voor deze prijzen, alsook de vermelding van de leden van de jury, alsook de sponsors.
Wij danken iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft, en hopen dit initiatief volgend jaar te kunnen herhalen. Schrijf alvast uw beste Nederlandstalige sites maar op!
http://s629.photobucket.com/albums/uu11/netties_album/
http://www.netties.be/archief_edities/20090120_Site2008.htm

GMAIL GING VIER UUR LANG TEN ONDER
Wie heilig gelooft in "cloud computing" moet toch stilaan zijn mening herzien. Cloud computing is in principe een goed idee: er is geen enkele software meer op jouw computer, en dat maakt het handig want dan heb je geen omzien meer naar onderhoud en updates. Alle software (en bestanden) staan op computers, "ergens" op het web, vandaar de term cloud computing. Er is echter een groot nadeel aan dit principe, zoals de werkelijkheid keer op keer bewijst: alles gaat goed, tot je geen verbinding meer hebt met die dienst.
Zo verging het Gmail, een maildienst die ondertussen door miljoenen mensen gebruikt wordt; Gmail bleef maar liefst 4 uren lang onbereikbaar, een triest record. En dat is slecht nieuws voor Google, dat de laatste tijd probeert om bedrijven te overtuigen over te schakelen op cloud computing. Er zijn heel wat bedrijven die die stap gemaakt hebben, en Outlook en Exchange van Microsoft vervangen hebben door Gmail. Maar nu blijkt dat hun keuze verkeerd was.
Jamaar, zal je zeggen, bij bedrijven kan het toch ook gebeuren dat er een kink in de kabel komt, en dat het netwerk plat ligt? Jawel, maar dan heeft het bedrijf zelf de teugels in handen en kan het zelf reageren - specialisten inschakelen, noodplannen in werking stellen. De cloud computing diensten echter, daar heb je geen zeggenschap over. Meer nog: voor zover wij kunnen zien heb je evenmin recht op enige schadevergoeding wegens verlies aan productiviteit.
Uiteraard heeft het uitvallen van Gmail geleid tot heel wat commentaren bij de verschillende online publicaties. Een samenvatting daarvan vind je bij TechMeme. Wij zijn in elk geval benieuwd naar de uitleg die gegeven wordt aan dit falen, en of er gewaarborgd kan worden dat zoiets in de toekomst niet meer mogelijk is. Zoniet vrezen wij dat heel wat bedrijven en gebruikers het vertrouwen in Gmail gaan opzeggen...
http://googleblog.blogspot.com/2009/02/current-gmail-outage.html
http://www.techmeme.com/090224/p15#a090224p15

Nagekomen bericht: Blijkbaar heeft Google toch een compensate voorzien voor de zakelijke gebruikers...
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=7x5L9qasWF62H7AQIq777v

WAT TE DOEN ALS GMAIL DOWN IS?
Bij het vorige bericht moeten we wel even iets nuanceren. De web interface was niet toegankelijk gedurende vier uren dat de dienst plat lag, maar er waren toch nog wel andere mogelijkheden om Gmail te gebruiken. Wij vonden op het blog van Google Operating Systems enkele manieren, die wij je niet willen onthouden.
Om te beginnen: vaak kan je toch toegang krijgen tot de webgebaseerde Gmail indien je gebruik maakt van de beveiligde SSL interface. Daarvoor moet je het adres gebruiken https://mail.google.com of http://mail.google.com/mail/h
Je kan ook via POP3 of IMAP toegang krijgen tot Gmail,en in dit geval was deze toegang nog altijd bruikbaar. Heb je bijvoorbeeld Outlook Express of Windows Mail, of zelfs Thunderbird, dan kan je mail via dit programma op jouw computer ophalen. Wie Gmail via Pop3 mail nog niet geactiveerd heeft op zijn mailprogramma, moet evenwel even opletten: je moet eerst naar de pagina Gmail Settings / Forwarding and POP/IMAP gaan om dit te activeren. Daarna kan je pas de POP3 gegevens in je mailprogramma ingeven.
http://googlesystem.blogspot.com/2009/02/gmail-is-down-what-to-do.html

DE NASLEEP VAN HET UITVALLEN VAN GMAIL
Gisteren was het uitvallen van Gmail gedurende enkele uren het grote nieuws. Natuurlijk waren wij benieuwd naar de oorzaak daarvan, en die heeft Google nu zelf bekend gemaakt: bij een onderhoudsbeurt in een callcenter ergens in Europa liep er het een en ander fout. Normaal ondervinden de gebruikers geen hinder bij zo'n onderhoudsbeurt, omdat de accounts dan bediend worden vanuit een ander datacenter. Maar deze keer werd een nieuwe code gebruikt, die ervoor moet zorgen dat de data geografisch gezien zo dicht mogelijk bij de eigenaar blijven. En daarbij liep het fout, omdat een ander datacenter nu overladen geraakte, wat dan weer voor een domino-effect zorgde. De bugs zijn nu opgelost, en het euvel zou zich niet meer mogen voordoen.
En is daarmee de kous af, zal je vragen? Hebben de gebruikers dan geen recht op vergoeding? De "gratis" accounts niet. Maar zakelijke gebruikers wel. Wie immers gebruik maakt van Premier Edition Google Apps, krijgt bij de gebruiksovereenkomst een waarborg van 99,9% uptime per maand. Wat wil zeggen dat de dienst maximaal 45 minuten down mag zijn in een bepaalde maand. En dus moest Google een compensatie uitwerken: de gebruikers krijgen 15 dagen gratis gebruik van de dienst. (1)
Er was trouwens nog een uitloper van dit falen: hackers maakten er meteen misbruik van om een phishing aanval te lanceren, waarbij gebruikers naar een videosite gelokt werden men hen daar hun inloggegevens bij GTalk ontfutselde...(2)
http://www.theregister.co.uk/2009/02/25/google_gmail_data_centre_fail/
http://www.theregister.co.uk/2009/02/25/gmail_im_phish/

OPGEPAST MET VALSE DOWNLOADSITES
Er is een nieuwe variant gesignaleerd van "scareware" - malware die je doet geloven dat je schadelijke software op je computer hebt staan, en dat je die kan verwijderen door een bepaald programma te downloaden. Dat vaak dan nog ergere malware op je computer zet. Het "XP Antivirus" is een van die scarewares.
Nu gaat het om Antivirus 2010 (of Anti-Virus-A zoals het door sommige bronnen genoemd wordt). Op een of andere manier word je besmet met deze malware, en die zegt dan dat je bepaalde software nodig hebt om de malware te verwijderen. Je wordt dan geleid naar gespoofte versies van bekende en vertrouwde sites om programma's te downloaden, zoals Download.com, ZDNet, PCMag.com en dergelijke. Je meent daar in goed vertrouwen een remedie te downloaden, maar brengt in tegendeel nog meer schade toe aan je systeem.
Het verwijderen van deze malware is volgens CNet niet echt gemakkelijk, omdat er een aantal varianten bestaat. Sommige internauten zouden zelfs geen toegang meer hebben tot hun Task Manager, zodat het moeilijk wordt om de processen te ontleden en te stoppen.
Hoe het dan wel moet? Volgens CNet zou je de Anti-Malware vvan Malwarebytes moeten gebruiken. Meer daarover bij CNet. In elk geval: wees voorzichtig!
http://www.download.com/8301-2007_4-10170252-12.html?tag=nl.e415

ZOEKOPDRACHTEN WORDEN LANGER
Gedaan de tijd dat je simpel één woord intikte in de zoekmachine. Steeds vaker worden er meerdere woorden ingetikt, en die trend zet zich nog altijd door. Meer dan de helft van alle zoekopdrachten zijn minstens drie woorden lang, en meer dan een derde zijn vier woorden lang, of nog langer. Dat blijkt althans uit cijfers van Hitwise. Zoekopdrachten die uit 1 of 2 woorden bestaan dalen resp. met 3 en 5%, terwijl zoekopdrachten die uit 7 en 8+ woorden bestaan stijgen met resp. 12 en 22%.
Welke conclusies je hieruit kan trekken? Dat de "long tail" van het zoeken nog langer wordt. En dat is een positief bericht. Want dat wil zeggen dat de "niche" sites ook te vinden zijn via de zoekmachine. Doordat de gebruiker meerdere zoektermen gebruikt, kan de webmaster van zo'n niche site hierop inspelen en zijn specialisatie onder de aandacht brengen van de zoekmachines. Een website die tips geeft voor eigenaars van Jack Russels met gedragsproblemen (blaffen tijdens je afwezigheid" kan dus gebruikers lokken met de trefwoorden "jack russel", gedragsproblemen, blaffen, afwezigheid, tips.
Maar dat is ook goed nieuws voor de gebruiker, die steeds beter terecht komt en steeds accuratere zoekresultaten krijgt, zolang hij tenminste de juiste zoekwoorden ingeeft.
Tussen haakjes: uit deze studie blijkt ook dat Google nog altijd stand houdt: de zoekmachine beheerst nog altijd de zoekmarkt met 72%. Yahoo blijft ter plaatse trappelen met 17,8%, en MSN/Live Search ging lichtjes achteruit, terwijl Ask.com ietsje vooruit ging. Geen echt grote verschuivingen op dat gebied dus...
http://image.exct.net/lib/fefc1774726706/d/1/SearchEngines_Jan09.pdf
http://searchengineland.com/search-queries-getting-longer-16676

TWITTER: GEEN BRON MAAR MEDIUM
Fervente Twitteraars knikten wellicht waarderend het hoofd - niet van leedvermaak, maar als teken dat zij het bij het juiste eind hebben, door te Twitteren: het eerste bericht over de vliegramp nabij Schiphol, waarbij er een Turks vliegtuig neerstortte, was ook dit keer bij Twitter verschenen. Wie in real time de tweets volgt, wist al snel dat er een vliegtuig neergestort was, nog voor radio en tv erover verslag uitbrachten.
Het is inderdaad waar dat de eerste berichten over grote nieuwsfeiten, meestal rampen en ongelukken, de laatste tijd het eerst op microblogging portalen verschijnen. Maar het gaat wel om ooggetuigenverslagen waarbij een persoonlijke indruk gegeven wordt van wat er gebeurd is. En indrukken zijn nog altijd geen objectieve journalistieke verslagen.
In een erg goed onderbouwd artikel bij De Nieuwe Reporter, onder de titel "Crash laat zien dat we een wijze man nodig hebben in de Twitter-kroeg", wijst journalist Paul Vereijken erop dat er inderdaad wel voor het eerst berichten verschenen over de ramp bij Twitter, maar dat deze berichten niet accuraat waren. Er waren tussen de 100 en 250 mensen aan boord, of waren het er toch maar 80? En was het vliegtuig in 2 of 3 stukken gebroken?
Zorgt de drang om toch maar als eerste het nieuws te brengen er niet voor dat de waarheid in het gevaar komt, zo vraagt Vereijken zich af. Maakt Twitter het niet nog wat erger? Vereijken stelt, naar onze mening terecht, dat je Twitter niet als een bron mag beschouwen, maar wel als een medium, een doorgeefluik. (1)
Wij willen hier graag nog wat aan toevoegen. Donderdag was te lezen hoe congresleden tijdens de toespraak van de nieuwe Amerikaanse president Obama, waarin hij het had over de slechte economische toestand en de oorlog, volop aan het twitteren waren om verslag uit te brengen van zijn redevoering. Het Australische The Age noemt het spottend "als studenten in de klas, die verveeld zijn tijdens de les wiskunde". Het begint inderdaad iets van onbeleefdheid te krijgen, al dat getwitter. Twitteren is immers niet alleen zelf teksten uitsturen, maar ook teksten van anderen volgen, en daarop reageren. Met andere woorden: de aandacht ligt niet meer bij de spreker, maar bij je correspondenten via je Blackberry, iPhone of smartphone. En dat is toch wel ergerlijk. Een radio- of tv journalist begint toch ook niet te spreken IN het parlement zelf, hij wacht tot hij in de wandelgangen is of op de trappen van het gebouw om zijn verslag in te blikken. Dat het er erg oneerbiedig aan toe ging, dat kan je zelf lezen bij The Age.(2)
De moraal van het verhaal? Twitter heeft zeker en vast zijn verdiensten. Maar het zal, net als bij elke andere nieuwe technologie, nog een tijdje duren eer wij het zijn juiste plaats gegeven hebben in ons dagelijkse leven, en eer de mens ook het juiste besef gekregen heeft van wat de juiste etiquette is met dit nieuwe medium...
http://www.denieuwereporter.nl/2009/02/crash-laat-zien-dat-we-een-wijze-man-nodig-hebben-in-de-twitter-kroeg/
http://www.theage.com.au/news/technology/web/politicians-twitter-throughout-address-to-congress-like-boredschoolchildren/2009/02/25/1235237790423.html

GAAN WE BINNENKORT TWOOGLEN?
Het succes van Twitter heeft enkele waarnemers aan het denken gezet, en vooral het feit dat Google voor het eerst zelf aan de slag gegaan is op Twitter heeft hen tot enkele wilde speculaties gebracht. Of toch niet zo wild? Lees zelf maar mee.
Volgens de analisten is Twitter de nieuwe YouTube, en zal de microblogdienst binnenkort wel eens opgekocht kunnen worden door Google. Wat voor belang Google heeft bij Twitter? Wel, hetzelfde belang als Google heeft bij YouTube. Google heeft YouTube niet gekocht voor de video's, maar voor het zoekgedeelte ervan. En het heeft daarmee gelijk, want YouTube krijgt meer zoekopdrachten te verwerken dan Yahoo, de grootste concurrent van Google. En naast zoekopdrachten kan Google advertenties zetten gebaseerd op trefwoorden, niet?
Voeg daarbij het feit dat het doorzoeken van real time gesprekken een van de snelst groeiende vormen van zoeken is. De uitkomst van deze som? Twitter zou voor Google een soort YouTube kunnen zijn een dienst die het MOET opkopen, of tenminste waarmee het moet samenwerken, om deze bron van live nieuws te kunnen doorzoeken.
Speculatie? Volgens ons niet echt vergezocht. Maar of de makers van Twitter de microbloggindienst ook daadwerkelijk willen verkopen, en dan nog aan Google, dat is een andere vraag. Twitter heeft al een bod afgeslagen van 500 miljoen dollar van Facebook. Bovendien hebben de makers van Twitter in het verleden al een andere dienst die zij gecreŽerd hadden, Blogger, aan Google verkocht, en dat was naar verluid voor hen geen al te goede ervaring.
Maar lees zelf de speculaties hierover - geloof ons, er wordt hier heel wat zinnigs verteld! Er werd zelfs al een nieuwe term bedacht voor de combinatie Google/Twitter: Twooglen!
http://battellemedia.com/archives/004832.php
http://www.techmeme.com/090225/p111#a090225p111
http://www.techmeme.com/090226/p26#a090226p26

MICROSOFT PLANT EXPERIMENTELE ZOEKSITE VIVERI
Microsoft wil in de volgende maanden een experimentele zoeksite uitbrengen, Viveri, die het mogelijk moet maken dat de onderzoekers van Microsoft nieuwe zoekideetjes in de echte wereld kunnen uittesten. Nu is het nog moeilijk om zulke ideetjes door de gewone gebruikers te laten proberen, maar met Viveri zou dat moeten veranderen: onderzoekers zouden daar hun nieuwe ideetjes en technologieŽn kunnen uploaden en elke internaut zou die dan kunnen uitproberen.
Verwacht wordt dat Viveri in het begin een massale belangstelling zal kennen, maar dat dit al vlug zal wegebben, om plaats te maken voor een regelmatige stroom tech enthousiastelingen, die graag nieuwe dingen uitproberen. De site zal de Live Search resultaten serveren, en wordt gebouwd op basis van Silverlight, de technologie van Microsoft voor het ontwerpen van online gebruiksinterfaces.
Op het TechFest evenement, dat Microsoft elk jaar organiseert, en waar onderzoekers de nieuwste ontwikkelingen kunnen voorstellen en bespreken, werden alvast enkele van deze nieuwe zoekexperimenten toegelicht. Zo zou een bepaalde technologie betere zoekresultaten moeten halen bij verticale zoekmachines; bij een zoekopdracht zou dan naast de gewone lijst met resultaten ook rechts een lijst met verschillend vakjes verschijnen, met elk de resultaten van een bepaald domein dat relevant is voor de zoekopdracht (bijvoorbeeld Amazon, Craigslist, Consumer Reports en dergelijk).
Een ander idee is dat er een vak verschijnt bovenaan rechts dat verwante zoektermen bevat, niet in een lijst, maar opgesteld rondom het zoekvak, in heldere kleuren, zodat de gebruiker ook geneigd zou zijn om op die verwante zoektermen te klikken. Meer hierover bij PC World.
Het idee om een speciale site te maken waar zoekexperimenten uitgetest kunnen worden is eerlijk gezegd niet origineel. Denk maar aan Google Labs. Maar ons kan het niet schelen wie als eerste het idee had: als het een goed idee is, dan zou je gek zijn om het niet over te nemen!
http://www.pcworld.com/article/160132/article.html?tk=nl_dnxnws
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE BRA DRYER
Wie deze titel leest, zal meteen schamper beginnen te lachen. Een speciale droger voor bh's? Tja, blijkbaar is dat toch nog niet zo onnozel. BH's zijn nu eenmaal erg delicaat, en ze gewoon drogen in de droogkas is niet echt bevorderlijk voor het behoud van de vorm.
En daarom heeft een dame een nieuw toestel uitgevonden, waarvoor reeds een patent aangevraagd werd, de Bra Dryer. Die bestaat uit een soort paspop met gaatjes, waarop de bh bevestigd wordt tijdens het drogen. De bedoeling is dat hij zo beter in vorm blijft. Het toestel komt in verschillende maten, en je kan de warmte van de warme lucht aanpassen aan verschillende stoffen.
Iets dat te onnozel is om zelf te kopen? Of iets dat al lang geleden uitgevonden had moeten worden? En hoe zit het dan met het speciale droogtoestel voor herenslips?
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10168823-1.html
http://bradryer.com/

COSMETICABEDRIJF BRENGT BLU-RAY MAKEUP UIT
Als cosmeticabedrijf moet je inspelen op alle nieuwe trends. En bij Cargo hebben ze een heel slimme stunt uitgehaald: ene makeup lijn uitgebracht onder de naam "blu_ray".
Zoals je wellicht weet zijn de huidige high definition camera's ongenadig: elk putje in je huid, elk meeŽtertje en elke rimpel wordt vastgelegd. Op beelden die met zo'n camera gemaakt worden en in high def weergegeven worden, zoals bij Blu-Ray, zie je duidelijk wanneer makeup te dik of te dun, of onoordeelkundig aangebracht is, of ronduit niet deugt. Cargo beweert nu een High Definition Make-Up Essentials Kit uitgebracht, die belooft een "look te brengen die bestand is tegen het filmen met high def, zodat je klaar bent voor een close-up".
Het bedrijf heeft het handig aangepakt, want Blu_Ray is nu een officieel handelsmerk van Cargo cosmetica, gedeponeerd sinds mei 2008. Er is trouwens een ander bedrijf,dat "Blue Rey" als handelsmerk heeft, en dat beweert speciale Italiaanse-stijl kledij uit te brengen die eveneens bestand is tegen de genadeloze close-ups van Blue Ray...
http://www.cargocosmetics.com/product_66.html
http://www.betanews.com/article/Highdef_culture_shock_Blu_Ray_makeup/1235257377

SAFARI 4 IS SNELSTE, BELOOFT APPLE
Dinsdag heeft Apple gemeld dat de nieuwste bètaversie van Safari 4 eraan komt. En die zou, dankzij de Nitro-engine, Javascripts nu 4,2 keer sneller kunnen uitvoeren dan de vorige versie.
Persoonlijk hebben wij nog niet kunnen uittesten of Safari deze belofte waar kan maken, maar volgens de verschillende nieuwssites die Safari op de testbank legden, zou dit inderdaad het geval zijn. Zij noemen Safari 4 eigenlijk een liefdeskind tussen iTunes en Google Chrome. De beste elementen uit de gebruiksinterface van beiden werden genomen om die in de browser te stoppen, waardoor Safari 4 bèta gemakkelijk de vergelijking aankan met Chrome, Firefox, en IE. Het enige wat er echter nog ontbreekt is het hele ecosysteem dat er rond Firefox gegroeid is, met alle extensies.
Nieuw is het feit dat alle tabs bovenaan het browser venster staan, dus boven de adresbalk. Maar in tegenstelling tot Google's Chrome blijven de zoekbalk en de adresbalk netjes afgescheiden, wat wij persoonlijk een wijze beslissing vinden.
Er is nu ook Cover Flow voor bookmarks en je browser geschiedenis, wat leuk oogt, maar ook wel handig is wanneer je je de lay-out van een pagina herinnert, maar niet de naam; er wordt immers een screenshot vertoond van de gebookmarkte pagina. Omwille van de veiligheid zijn beveiligde pagina's echter niet zichtbaar.
Er is ook een "speed dial" startpagina, die Apple de "Top Sites" noemt; dat is vergelijkbaar met wat je bij Google en Opera vindt. Deze pagina wordt automatisch aangemaakt en bestaat uit de pagina's die jij het vaakste bezoekt. Je kan bij Safari bovendien deze pagina's in een gewenste volgorde ordenen, en sommige pagina's via een duimspijker voortdurend laten openstaan.
Een meer uitgebreide bespreking van Safari 4 vind je bij ReadWriteWeb.
http://www.apple.com/safari/
http://www.readwriteweb.com/archives/safari_4_review.php

EEN AUTO BESTUREN MET DE IPHONE?
OP de Geneva Motor Show zal het Zwitserse bedrijf Rinspeed, gespecialiseerd in het ontwerpen van auto's, een toch wel speciale auto voorstellen: een auto die niet alleen stijlvol, sexy en snel is, maar bovendien bestuurd kan worden vanuit een iPhone.
Huh? Wel, om te beginnen zal je de auto kunnen starten en stopzetten met de iPhone. Een grote groene knop vervangt de sleutel en kan de elektrische apparatuur opstarten die het hart uitmaakt van het voertuig. Je kan de iPHone bovendien gebruiken om bijvoorbeeld de lichten aan te steken.
In de auto zit bovendien een door Siemens gemaakte elektrische motor van 150 kilowatt, de genoeg energie heeft om de auto van 0 naar 100 km te krijgen in... amper 4,2 seconden. Nog speciaal is het feit dat de auto zich aanpast aan het aantal passagiers, terwijl de meeste auto's enkel een vast aantal personen kunnen meenemen. De iChange, zoals de auto heet, is in zijn basisconfiguratie een éénzitter. Maar met de druk op een knop kan jehet dak openen, zodat er plaats komt voor twee extra passagiers.
Tussen haakjes: de ontwerper van de auto, Frank Rinderknecht, is niet aan zijn proefstuk toe als het op speciale auto's aankomt. Verleden jaar ontwierp hij de squba, een sportwagen die ook onderwater kan rijden.
Maar bekijk zelf de fotoreportage bij Networkworld. Een mooi autootje!
http://www.networkworld.com/slideshows/2009/022309-iphone-controlled-car-ichange.html?netht=rn_022409&nladname=022409#slide1

RUBIK'S 360: DE NIEUWE RUBIK KUBUS
Wie de jaren 80 meegemaakt heeft, kent ongetwijfeld nog de Rubik's kubus, een kubus ingedeeld in aparte blokjes, met elke zijde een andere kleur, die je dan kon verdraaien. Enkele keren draaien, en de kleuren zaten helemaal dooreen. Het kostte je dan uren, zoniet dagen om de kubusu weer in zijn oorspronkelijke vorm te krijgen. Uiteraard waren er genieŽn die de wereld versteld deden staan doordat zijn zo'n verdraaide kubus in een mum van tijd terug konden ontwarren. Maar zo'n genie waren wij niet - integendeel.
Welnu, er is een opvolger gevonden voor deze kubus, en hij belooft de records van Rubik's te verbreken (35 jaar geleden werden er meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht!). Opnieuw van dezelfde maker als de originele kubus, Erno RUbik. Nog altijd even klein (past in je hand) en nog altijd niets te maken met elektronica, maar handbewegingen.
Het draait nog altijd om zes kleuren, namelijk 6 kleine gekleurde balletjes zitten in een doorzichtige bol, en die moet je in de overeenkomstige houders deponeren. Maar je moet er tegelijkertijd voor zorgen dat je de balletjes die al op hun plaats zitten niet terug verplaatst.
Lijkt moeilijk. Bij PC World vind je een afbeelding. Het speelgoed werd voorgesteld op een Duitse speelgoedbeurs, maar zou pas in augustus te verkrijgen zijn. Wij zijn benieuwd of het succes van de kubus herhaald wordt!
http://www.pcworld.com/article/160130/article.html?tk=nl_dnxnws
NETTIES DANKT DE SPONSORS VAN DE VERKIEZING "SITE VAN HET JAAR"
http://www.netties.be/archief_edities/20090120_Site2008.htm

ACTIONCAM VAN OREGON SCIENTIFIC

Sneeuw, regen of zonneschijn: leg alle actie vast met de ultieme al-terrein digitale camer. Waterbestendig en compact. (adviesprijs Ä 149)
(Zie ook de schitterende reportage van medewerker Filover over deze camera: http://netties.filover.be/actioncam/index.html
http://www.atc2k.com/

SAMSUNG L201 DIGITALE FOTOTOESTEL

De Samsung L201 is een ultraplatte Ďpoint-and-shootí-camera met 10,2 megapixels, 3x optische zoom en een intelligent 2,7 inch LCD-display. Dit display past zich automatisch aan de lichtval van buitenaf aan, zodat zelfs bij zeer fel zonlicht op het strand het display goed zichtbaar blijft. (adviesprijs Ä 169)
http://www.samsungcamera.co.uk/camera/l201.html

PANDA GLOBAL PROTECTION 2009

Panda Global Protection 2009 biedt integrale beveiliging en waarborgt de integriteit van de gegevens. De software beschermt tegen computervirussen, spyware, rootkits, hackers, online fraude, identiteitsdiefstal en alle overige bedreigingen. De anti-spam-engine houdt de inbox vrij van spam, terwijl de Parental Control-functie erop toeziet dat kinderen op veilige wijze gebruik van internet maken. Daarnaast kan men een back-up maken van belangrijke bestanden, zoals documenten, muziek en fotoís en deze opslaan op een cd/dvd of een locatie op internet om ze in geval van accidenteel verlies of beschadiging te herstellen.
http://www.pandasecurity.com/netherlands/homeusers/solutions/global-protection/

HOSTBASKET

Hostbasket is de specialist in hosting, infrastructuur outsourcing en Software as a Service in BelgiŽ. Hostbasket biedt een volledig gamma hostingoplossingen aan bedrijven en particulieren die aanwezig willen zijn op het internet en/of zaken willen doen door middel van het internet. De 'klassieke' hostingproducten als domeinnamen, webhosting en servers worden aangevuld met innovatieve oplossingen als Hosted Exchange, Online Backup, Hosted SharePoint, CRM, antivirus voor desktops en servers en zoveel meer. Hostbasket is een Telenet-bedrijf.
http://www.hostbasket.com

TRUVO

Truvo, voorheen Promedia, is de onbetwiste marktleider op het gebied van local search en advertising. Truvo is uw voorkeurspartner als het gaat om local intelligence van producten en diensten.
http://www.truvo.be/home/

RADIOVISIE

"Radiovisie, geen frequentie, wel een mening": RadioVisie is een uitgave van de Stichting RadioVisie (Breda, Nederland). Het basisconcept 'RadioVisie' werd bedacht door Jean-Luc Bostyn en Frans Schuurbiers (1973). De online versie werd gelanceerd door Filip Bomberna (1995). Alle rechten voorbehouden.
http://www.radiovisie.eu

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vervalste profielen van VIP's komen steeds meer voor op Facebook - tot 40% van de profielen zijn vervalsingen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090223004

*** Het nieuwe, in Oostenrijk ontwikkelde snowboard game "Stoked" zou een realistische boarder gevoel moeten geven, zo beloven de makers.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090223027
http://www.gettingstoked.com/

*** Wetenschappers van de Carlos III universiteit van Madrid hebben getoond hoe bij het computer voetbalspel met de simulator "soccerserver" een menselijke speler als voorbeeld van rotob-klonen wordt.
http://sserver.sourceforge.net/
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090223026

*** IT industrie moet meer investeren in tijden van crisis
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090225003

*** iPhone gebruikers zijn apps rap beul: er zijn al meer dan 500 miljoen apps gedownload uit de App store, maar volgens een nieuwe studie zijn de gebruikers al gauw alle interesse verloren in de apps.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBovQ0RjB3v0Jhb0RhXk0El

*** Luistert de politie binnenkort VoIP af? De Europese instelling Eurojust heeft ItaliŽ de opdracht gegeven om een studie uit te voeren naar de technische en wettelijke haalbaarheid van het afluisteren van VoIP.
http://www.journaldunet.com/solutions/securite/actualite/bientot-des-ecoutes-policieres-sur-la-voip.shtml?f_id_newsletter=555

*** Bijna 2/3 van alle werknemers nemen vertrouwelijke informatie met zich mee wanneer zij een bedrijf verlaten - vrijwillig of ontslagen.
http://www.pcworld.com/article/160041/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Opnieuw een slecht punt voor Facebook: het publiceerde verschillende keren een advertentie voor snel-rijk-worden fraude, terwijl het op de hoogte was van de kwade bedoelingen van de adverteerder - en dat allemaal om geld te verdienen...
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBo2P0RjB3v0Jhb0Rhnr0E6

*** De Amerikaanse datingsite Match.com neemt 27% in het kapitaal van de populaire Franse datingdienst Meetic, dat in ruil de Europese actviteiten van Match.com krijgt
http://www.journaldunet.com/ebusiness/temoignage/appelatemoin/4475/match-entre-au-capital-de-meetic-le-loup-est-il-entre-dans-la-bergerie/

*** Ticketmaster slokt Live Nation op, en staat zo misschien wel op het punt om een monopolie te creŽren.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/36568/en-avalant-live-nation--ticketmaster-cree-t-il-un-monopole.shtml

*** Google brengt nieuwe versie uit van Toolbalk voor IE, die Quick Search vak bevat, een herwerkte tab pagina, en betere zoek suggesties (in 40 talen)
http://www.pcworld.com/article/160162/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Wall Street Journal heeft vorig jaar meer geld verdiend met de website dan met de printeditie. Een positief bericht voor het commercieel model van het internet!
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/qoSRvKx1ySQ/


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWINDOW (GOOD OLD WAR)
[folk] In onze bezoekjes aan sites waar je gratis muziek kan downloaden, een zoektocht die ingegeven werd door het artikel "50 best websites to download free MP3 songs", zijn we aanbeland bij PureVolume. Hier kan je, naast songs die je gratis kan streamen, ook heel wat materiaal vinden dat je gratis kan downloaden. Het gaat haast allemaal om live uitvoeringen die opgenomen zijn in de PureVolume studio's.
Om te beginnen Window van Good Old War. Een beetje folk, met gitaren en meerstemmige zang. Mooie harmonie.
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333002
http://www.purevolume.com/best_of_sessions
http://www.bestonlinetools.org/5o-best-websites-to-download-free-mp3-songs/

SAY ANYTHING - ALIVE WITH THE GLORY OF LOVE
[easy listening / folk] Een akoestische versie van deze song. Veel begeleiding is er dus niet bij, maar een song die zelfs in deze simpele omgeving overeind blijft, is een sterke song! "Alive with the Glory of Love" is een eerder mijmerige song, " Woe" is eerder vrolijk en jazzy.
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333050
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333049

MY AMERICAN HEART - BOYS GRAB YOUR GUNS
[rock] Zelfs in akoestische vorm is dit een meeslepende song; de begeleiding is simpel (enkel een gitaar), maar de meerstemmige zang maakt de song interessant. Je kan er ook een tweede akoestische song downloaden, "The shake awful feeling", maar onze voorkeur gaat toch uit naar Boys...
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333026
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333027

THE HUSH SOUND
[pop] Akoestisch, maar met een piano. Een erg melodieuze vrouwenstem, met genoeg scherpte om interessant te zijn. "Light House" dat je kan downloaden is een soort walsje, maar met een interessant verhaal. Erg mooi ook. "Sweet Tangerine" lijkt dan weer eerder gemaakt in de tradities van jazz songs, en is echt heel knap. Downloaden die twee!
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333028
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333035

WILL DAILEY - BOOM BOOM
[pop] Een erg mooie song, iets trager, akoestisch uitgevoerd met een gitaar; het ritme is gezellig, optimistisch, doet denken aan zonnige zomerdagen. Mooi! Van dezelfde artiest kan je op deze site ook "undone" downloaden. Dat is iets meer "folk" achtig, maar toch ook heel mooie. Hier hoor je meer van de slide gitaar.
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333036
http://www.purevolume.com/download.php?id=2333045


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een wijs persoon doet meteen wat een dwaas uiteindelijk doet.
Beiden doen zij hetzelfde, enkel op een verschillend tijdstip.
- Lord Acton, Brits historicus -De nieuwe oogstMAPPED UP: HET NIEUWS UIT DE HELE WERELD

Wil je echt weten wat er gebeurt op de wereld? Dan moet je eens op deze wereldkaart kijken. Daar zie je berichten van de persagentschappen uit de hele wereld, een soort rss-feed die dan op de wereldkaart geplakt wordt. Je kan MappedUp ook als een screensaver of active desktop downloaden, maar ook personaliseren door aan de hand van tags te kiezen welke rss-feeds je hebben wil. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.mappedup.com/

DEEZER: MUZIEK OP AANVRAAG
Met deze online dienst kan je gratis naar muziek luisteren in streaming formaat. Je kiest de muziek die je hebben wil uit meer dan 2,5 miljoen songs, maar je kan ook radio's volgen die rond een bepaald thema draaien (hip hop, rock, electro...). Bovendien kan je je inschrijven om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rond je favoriete artiesten. Je kan je speellijstjes delen met anderen, kortom: hier maak je je eigen online muziekwereld en atmosfeer.
[Taal: Engels]
http://www.deezer.com

PEDIAPRESS: MAAK JE EIGEN WIKIPEDIABOEK

Ben jij geïnteresseerd in een bepaald onderwerp, en zou je de informatie die daarover te vinden is bij Wikipedia graag in een boek hebben staan, om rustig offline te kunnen lezen? Dat kan. Bij Pediapress kan je artikels uit de Duitstalige online encyclopedie kiezen en dan bij PediaPress als boek bestellen. Nog dit voorjaar zou de dienst ook beschikbaar worden voor de Engelstalige Wikipedia en andere Wikimedia projecten. (Bron: Wim W)
[Taal: Duits]
http://pediapress.com/

HANDLEIDINGEN OP HET WEB: 5MIN.COM
Deze site is superhandig, vooral voor mensen die gehaast zijn. In amper 5 minuutjes leer je hoe je iets moet doen, en de onderwerpen zijn echt heel uiteenlopend: hoe kies je een elektrisch scheerapparaat, installeer je een tochtband, enz. Het leuke aan de site is dat de video's die door de site zelf gemaakt zijn, in een speciale player vertoond worden waarbij je beeld-voor-beeld kan volgen wat er gebeurt. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.5min.com/

HANDLEIDINGEN OP HET WEB: EHOW
Deze site bevat zowel video's als artikels, geschreven door experts, om bepaalde taken uit te voeren. Van het knopen van een das, tot het bouwen van een boot. Kleine en grote projecten dus. De video's bevatten af en toe wel reclame, die zal je moeten uitzitten. De artikels kan je uitprinten en naast je neerleggen om te raadplegen, wat ook handig is! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.ehow.com

HANDLEIDINGEN OP HET WEB: EXPERT VILLAGE
Eerder deze week hebben wij 5min.com vermeld als bron om handleidingen te vinden en how-to filmpjes. Daar kunnen gewone internauten hun eigen filmpje downloaden. Bij Expert Village bestaat de content echter enkel uit filmpjes gemaakt door experts die uitleggen hoe het moet, over erg uiteenlopende onderwerpen, van klussen thuis tot het bespelen van een instrument, of de Chinese etiquette. De filmpjes zijn hier trouwens ook van betere kwaliteit. (Bron: Wim W)
http://www.expertvillage.com/video/119284_chinese-dining-etiquette-the-entrance.htm
http://www.expertvillage.com/

HANDLEIDINGEN OP HET WEB: HOWCAST

Net zoals 5min is Howcast een site die door de gewone man en vrouw gemaakte filmpjes verzamelt, met dit verschil dat de website de gebruikers eerst wel een professionele geleend heeft om een kwaliteitsfilmpje te maken. Opvallend hierbij is dat er ook een WIki Guides rubriek is, die artikels bevat die de gebruikers zelf nog kunnen wijzigen wanneer zij vinden dat de uitleg niet echt accuraat is. De videoplayer op de site is ook heel goed, want die verdeelt de filmpjes in hoofdstukken, zodat je gemakkelijk stap voor stap kan volgen.
http://www.howcast.com/videos/134248-How-To-Take-a-Childs-Portrait
http://www.howcast.com

HANDLEIDINGEN OP HET WEB: INSTRUCTABLES
Deze site doet het zonder video's, maar met foto's en tekst. Dat maakt het immers gemakkelijker om stap voor stap te werken, en vooral: om de handleiding af te drukken. Ook hier weer wordt de hulp ingeroepen van de internauten, die zelf hun bijdragen kunnen insturen.
De site bevat ook een interessant forum, waar gebruikers vragen kunnen stellen, om hulp vragen, of kunnen discussiŽren over allerlei onderwerpen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://instructables.com/

HANDLEIDINGEN OP HET WEB: VIDEOJUG
Nog een site met video's, gemaakt door de internauten zelf. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend: food & drink, love & dating, beauty & style, enz. Kaarttruukjes voor beginners, hoe een cake bakken, hoe je man terug winnen.. het zit er allemaal bij!
[Taal: Engels]
http://www.videojug.com/

HANDLEIDINGEN ONLINE: HOEDOE?
Na de Engelstalige sites toch ook even een Nederlandstalige site. Bij Hoedoe vind je handleidingen over allerlei onderwerpen, van computers & techniek tot mode & uiterlijk. De site bevat geen filmpjes, wel artikels met stap voor stap uitleg. Hoe geef je een goede presentatie, hoe weer ik meeuwen van mijn dak, hoe verhelp ik de stank van gestikt wasgoed? zijn enkele van de brandende vragen.
[Taal: NL]
http://www.hoedoe.nl/werk-carriere/communicatie/hoe-geef-ik-een-goede-presentatie

HANDLEIDINGEN ONLINE: ONZE ROGER!
Een van de bekendste Vlamingen die uitlegt hoe je moet klussen, is Roger, die bij Vitaya alle mogelijke klussen uitvoert in en rondom je huis. Van leidingen leggen tot tuinen aanleggen: onze Roger heeft er wel een antwoord op. Alle video's van Vitaya kan je ook online bekijken - zelfs vanaf het seizoen 2003/2004!
[Taal: NL]
http://www.dobbit.be/?lang=N

HANDLEIDINGEN ONLINE: KLUSIDEE
Nog een Nederlandstalige site voor klussers. De site zelf bestaat voornamelijk uit brochures: wat kan je kopen, waar? Maar er is ook een heel actief forum dat o.a. vragen beantwoordt over Legionella besmetting, dichten van douchecabines, verstopte wc's, en dergelijke.
[Taal: NL]
http://www.klusidee.nl/Forum/forum-2.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: KROPILAK
De jonge fotografe Branislav Kropilak brengt beelden van een pure schoonheid, altijd zonder enige menselijke aanwezigheid, heel alleen en verlaten, maar toch aangekleed. Prachtige beelden, van ongewone decors.
[Taal: Engels]
http://www.kropilak.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DOLL STORY
Niet voor kinderen: deze site is eigenlijk een commerciŽle site. Hier worden erotische poppen verkocht, maar zij zijn zo levensecht, dat menige man (en vrouw) hier toch wel niet onberoerd bij zal blijven... Wij vermelden de site in deze rubriek omdat de foto's zo mooi zijn... en wij echt wel onder de indruk waren van het realistisch uiterlijk van de poppen. Maar bewonder zelf.
[Taal: Frans]
http://www.dollstory.eu/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ROBOKILL
Ach, wat ouderwets leuk een beetje actie in een ruimtestation waar je robots moet doden, en verschillende levels moet doorworstelen. Een online game dat snelle reacties vereist!
[Taal: Engels]
http://www.rocksolidarcade.com/games/robokill/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Publieke omroep stelt invoering hdtv uit
HILVERSUM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stelt het uitsturen van hdtv-signalen van de publieke tv-netten enkele maanden uit. De...
http://www.ad.nl/cultuur/3032501/Publieke_omroep_stelt_invoering_hdtv_uit.html
- Conficker-virus muteert
ROTTERDAM - Het Conficker-virus dat begin dit jaar 15 miljoen computers lam legde is weer opgedoken. Nu in...
http://www.ad.nl/multi-media/3031289/Confickervirus_muteert.html
- Panasonic: SD-kaart van 2 terabyte
AMSTERDAM - Panasonic brengt de bekende SD-opslagkaart komende jaren naar 2 terabyte (TB). Dat maakte het Japanse concern dinsdag bekend in Amsterdam.
http://www.ad.nl/multi-media/3028296/Panasonic_SDkaart_van_2_terabyte.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
-- Klein maar bijzonder fijn
uTorrent is (letterlijk) een klein wondertje van techniek. Het is meer dan volwaardige BitTorrent client die nauwelijks capaciteit vraagt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25573
- ICT'er gezocht
ICTerGezocht is de nieuwste vacaturesite, helemaal gericht op ICT-banen. Opmerkelijk is dat deze zowel voor werkgevers als werkzoekenden gratis is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25572
- Een gedrukt fotoalbum
Download de Albelli Photo Book Creator software en je kunt op je computer prachtige fotoalbums samenstellen. Deze kun je vervolgens professioneel laten afdrukken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25571

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Montagesystemen voor LCD en Plasma met König Mounting solutions
Omdat de flatscreen niet langer een luxeproduct is maar een accessoire geworden is in de Belgische huiskamers is ook de behoefte naar goede montagesystemen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4014
- Acer One netbook nu in 10 inch formaat
Acer brengt zín Acer One netbook in 10 inch formaat op de markt. Deze compacte laptop heeft vanaf nu een groter schermdiagonaal en is ontworpen voor een snel, eenvoudig en hip mobiel gebruik.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3938
- Artsound voegt twee audioverdeelsystemen toe aan gamma
De ISE beurs voor Audio/Video en integratie technieken heeft dit jaar terug Artsound als gast die een nieuw audiodistributie systeem lanceert. De beurs gaat door van 3 tot 5 februari in de RAI in Amsterdam ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3927*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Aanklacht Microsoft tegen TomTom verdoken aanval tegen Linux?
De betwiste patenten betreffen onder meer de implementatie van het bestandssysteem in de compacte Linux-versie waarop de TomTom-navigatiesystemen draaien.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19563&style=99896
- Google met Opera en Mozilla tegen Internet Explorer
Na Opera en Mozilla neemt nu ook Google deel aan de antitrust enquête van de Europese Commissie tegen Microsoft. Het dossier werd geopend na een klacht van Opera betreffende de automatische installatie van Internet Explorer in Windows. Dit zou nefast zijn voor de concurrentiestrijd onderling.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19562&style=99896
- Poken by Amerone
Een poken is de nieuwste manier om gegevens met andere personen uit te wisselen. Het is een soort digitaal visitekaartje, echter wel een stuk moderner en origineler. Het werkt heel simpel, je
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19556&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Faismesdevoirs.com: start van een polemiek
5 maart wordt er een Franse site gelanceerd die nu al een hevige polemiek veroorzaakt heeft op Facebook. Zoals de titel het al aangeeft gaat het om het corrigeren van het huiswerk van anderen.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/faismesdevoirs-com-start-van-een-polemiek.cfm
- Freecom stelt USB Card White voor
Omdat niemand snel zijn/haar portemonnee vergeet, is de USBCard van Freecom een praktische oplossing voor het ook niet langer vergeten van digitale gegevens. De USBCard is een USB-stick, maar heeft de vorm van een bankkaart en is vanaf nu verkrijgbaar in stralend wit.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/freecom-stelt-usb-card-white-voor.cfm
- Mobile World Congress 2009 Ė Nog altijd hard, maar toch een beetje soft
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/mobile-world-congress-2009--nog-altijd-hard-maar-toch-een-beetje-soft.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Top 100 van Belgische websites: analyse en trends van 2008
De rangschikking van de 100 belangrijkste websites in bezoekersaantallen kende heel het jaar door een turbulent verloop. Nieuwe spelers gaven gevestigde waarden in een handomdraai het nakijken....
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=31&id_act=5241
- De Cupido van het internet doet aan marketing
Met zijn 7 miljoen leden behoort Parship tot de drie grootste Europese datingsites, en vertoeft ze in het gezelschap van Meetic.com en Match.com. Profiel van de abonnees: mannen en vrouwen tussen 30...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=31&id_act=5218
- De Focus van Bjorn Joos: Virtuele scheiding werk & privé
Ik neem je even mee, 10 jaar terug in de tijd.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5240

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Clickjacking op Twitter
http://computertaal.info/2009/02/26/clickjacking-op-twitter/
- Spectaculaire line-up voor PSP
http://computertaal.info/2009/02/26/spectaculaire-line-up-voor-psp/
- schiphol.nl onbereikbaar na crash vlieguig
http://computertaal.info/2009/02/26/schipholnl-onbereikbaar-na-crash-vlieguig/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Telebyte verliest kort geding tegen Cambrium
20:21 - Provider Telebyte heeft een kort geding tegen dienstverlener Cambrium verloren. Cambrium hoeft daarom zijn diensten niet meer aan de isp te leveren. Ook de eis dat Cambrium een rectificatie op Tweakers.net moest plaatsen, is afgewezen. »
http://tweakers.net/nieuws/58689/telebyte-verliest-kort-geding-tegen-cambrium.html
- Vodafone en KPN introduceren grensabonnementen
18:36 - Vodafone en KPN gaan grensabonnementen introduceren om het probleem van ongemerkt roamen aan te pakken. Veel mensen uit de grensstreek bellen nu af en toe zonder het te weten via een buitenlands netwerk, wat leidt tot hoge rekeningen. »
http://tweakers.net/nieuws/58690/vodafone-en-kpn-introduceren-grensabonnementen.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


OUTLOOK 2007 VERBETEREN: RARE TEKENS IN JE MAIL
Soms zullen jouw correspondenten erover klagen dat de mails die jij verstuurt rare tekens bevatten. De oorzaak hiervan? Outlook 2007 gebruikt Microsoft Word als de mail editor. Zelfs al heb jij geen Word op je computer staan, toch maakt Outlook gebruik van een Word.dll. Word doet nu eenmaal vreemde dingen met een apostrofe, een "open de haakjes" en sommige andere karakters, en als die dan bij jouw correspondent aankomen, dan verschijnen die als blanco plekken of rare karakters.
De "smart quotes" die Word gebruikt, willen eigenlijk begin- en einde aangeven van het citaat. Maar die smart quotes zijn geen gewone tekst karakters. Stuur je een mail met zo'n smart quote in naar een correspondent waarbij het mailprogramma enkel gewone tekst gebruikt, zal die rare tekens zien in plaats van de smart quote.
Om dit probleem op te lossen, ga je in Outlook naar Tools / Options / Mail Format. Kies vervolgens bij Message format in het uitklapmenu voor Plain Text (gewone tekst) en kies OK. Gedaan met smart quotes dus!

OUTLOOK 2007 VERBETEREN: TOCH HTML MAILS SCHRIJVEN
In onze tip van gisteren verbraken wij de automatische koppeling tussen Outlook 2007 en Word, waardoor je voortaan "gewone" mails kan schrijven, zonder html-opmaak, in "platte tekst" dus. Maar soms wil je toch een mail schrijven met opmaak, om woorden in vet te zetten of in een kleurtje, enz.
Of misschien wil je wel altijd html gebruiken, en slechts voor enkele mails gewone tekst. Dat kan allemaal. Wanneer je een mail schrijft, kies je Options uit het Ribbon (lint) en kies je Plain Text, of HTML, of Rich Text. Wij raden je aan om te link tussen Outlook en Word te verbreken, zodat alle mails in gewone tekst verschijnen, en enkel voor bepaalde mails te kiezen voor HTML. Zo vermijd je die nare vreemde tekens in je mail.

OUTLOOK VERBETEREN: HET BESTE UIT BEIDE WERELDEN
Er bestaat nog een andere optie. Je kan zowel HTML gebruiken voor je boodschappen, maar toch ook de "smart quotes" uitschakelen. Daarvoor kies je Tools / Options, en klik op Mail Format. Klik op Editor Options, kies Proofing, en dan AutoCorrect Options. Hier ga je naar het tabblaadje AutoFormat As You Type, en vink je het vakje uit naast de optie om "straight quotes" te vervangen door "smart quotes". Daar kan je ook andere automatische verbeteringen uitvinken die jij storend vind. Sluit af met OK, en blijf OK klikken tot je alle dialoogvensters gesloten hebt.
Voortaan kan je HTML boodschappen sturen zonder die vreemde tekens...

OUTLOOK 2007 VERBETEREN: OUTLOOK EN GMAIL
Gmail kan je gewoon gebruiken om je mail op te halen in je Outlook, net zoals je mail ophaalt van Telenet of een andere ISP.Maar soms kan de configuratie niet echt gemakkelijk zijn, en sommige internauten sukkelen vooraleer ze alles in orde hebben.
Er bestaat gelukkig een handige truc. Je moet gewoon eerst in Gmail aangeven dat je Gmail wil gebruiken als POP account. Daarvoor ga je naar Settings, en klik je op Forwarding and POP/IMAP. Vervolgens kies je "Enable POP for all mail", als je alle mail in Outlook wil downloaden (inbegrepen de mails die er al in je Gmail zitten). Wil je enkel de mail downloaden die je vanaf nu krijgt, dan moet je kiezen voor "Enable POP for mail that arrives from now on".
Vervolgens kies je hoe Gmail de binnenkomende boodschappen moet behandelen: ofwel eenkopie van deze boodschappen bewaren in Gmail, nadat ze in Outlook gedownload zijn ofwel de boodschap dan archiveren, of wissen. Vervolgens klik je op Save Changes.
De volgende stap, hoe je Outlook moet vertellen dat je Gmail mail wil downloaden, bespreken we morgen.

OUTLOOK 2007 VERBETEREN: OUTLOOK EN GMAIL 2

Nu gaan we dus in Outlook je Gmail instellingen in orde maken. In Outlook kies je Tools / Account Settings / New. In het uitklapmenu kies je voor "Microsoft Exchange, POP3, IMAP of HTTP", en klik je op Next (Volgende).
In dit scherm moet je nu je naam invullen, je Gmail adres, en je paswoord. Vink het vakje aan "Manually configure server settings or additional server types" onderaan dit scherm, en klik weer op Next (Volgende).
In dit scherm klik je nu Internet E-mail, en weer Next (volgende)
Nu komt er weer een scherm. BIj Account Type kies je POP3. Bij de inkomende mail server vul je in: pop.gmail.com. Bij uitgaande mail server (SMTP) vul je in: smtp.gmail.com. En in het Logon INformation veld vul je je gebruikersnaam en paswoord . Vink het vak aan naast "Remember password" (onthou het paswoord).
Vervolgens kies je More Settings, en kies je het tabblaadje Outgoing Server. Naast het vak "My outgoing server (SMTP) requires authentication" (mijn uitgaande server vereist authenticatie) vink je het vakje aan. Vervolgens kies je "Use same settings as my incoming mail server" (gebruik dezelfde instellingen als mijn inkomende mail server).
Nu ga je naar het tabblaadje Advanced. Bij Incoming Server (POP3) vink je het vakje aan naast "This server requires an encrypted connection (SSL)". BIj Outgoing Server (SMTP) vul je het getal 587 in. Kies TLS uit het uitklapmenu naast "Use the following type of encrypted connection:". Zorg er vervolgens voor dat bij Incoming Server (POP3) het getal 995 ingevuld is. Het scherm zou er dan moeten uitzien zoals je op onderstaand adres kan bekijken.
Klik OK. Nu krijg je een scherm met de optie Test Account Settings. Dit verstuurt een test mail. Na verzending krijg je een scherm dat, hopelijk, vertelt dat alles goed gegaan is. Klik op Close (sluiten), en op Finish (BeŽindigen). Nu kan je Outlook gebruiken met Gmail.
Wij hebben deze instructies letterlijk opgevolgd, en het werkt inderdaad perfect!Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE MICROSOFT TOOLS: CLEARTYPE TUNER

Windows - freeware
Met deze PowerToy kan je gebruik maken van de ClearType technologie om het gemakkelijker te maken om teksten op je scherm te lezen; het progje installeert zich in het Controlepaneel voor gemakkelijke toegang.
http://download.microsoft.com/download/b/7/0/b7019730-0fa3-47a9-a159-98b80c185aad/setup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: HTML SLIDE SHOW WIZARD
Windows - freeware
Met deze wizard wordt het een fluitje van een cent om een diashow te maken van je foto's; die wordt in een html-vorm gegoten, zodat je de code meteen op je website kan zetten.
http://download.microsoft.com/download/f/c/a/fca6767b-9ed9-45a6-b352-839afb2a2679/HTMLSlideShowSetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: TWEAK UI
Windows XP - freeware
Met deze PowerToy krijg je toegang tot systeeminstellingen die niet meteen toegankelijk zijn via de normale user interface, waaronder de instellingen voor de muis, explorer, taakbalk, enz.
http://download.microsoft.com/download/f/c/a/fca6767b-9ed9-45a6-b352-839afb2a2679/TweakUiPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: POWER CALCULATOR
Windows - freeware
Een turbo versie van het gewone rekenmachine: hiermee kan je functies evalueren en verschillende soorten conversies uitvoeren.
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/PowerCalcPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: IMAGE RESIZER
Windows - freeware - 521 KB
Deze powertoy is handig wanneer je een hele rij foto's tot een bepaalde grootte moet herleiden: hiermee gaat het automatisch, met een simpele rechterklik.
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/ImageResizerPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: CD SLIDE SHOW GENERATOR
Windows - freeware - 548 KB
Nog een handige tool: deze zorgt ervoor dat je de afbeeldingen die op een cd gebrand zijn kan bekijken als een diashow.
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/SlideshowPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: VIRTUAL DESKTOP MANAGER

Windows - Freeware - 550 k
Een PowerToy voor de multitaskers: hiermee kan je tot vier dekstops beheren vanuit de Windows taakbalk.
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/DeskmanPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: TASKBAR MAGNIFIER
Windows - freeware
Deze tool kan je vanuit de taakbalk oproepen, om dan een stuk van het scherm te vergroten.
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/MagnifierPowertoySetup.exe

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS - ISPINNING VOOR IPHONE

iPhone - 614k - freeware
Een fantastisch en gratis progje voor al wie traint met de fiets of de mountain bike. Het maakt van een groot aantal lichaamssensoren zoals hartslag, tijd dat je fietst, verbande calorieŽn, snelheid, afstand, kracht. Je kan het dashboard van deze app aanpassen op je iPhone, zodat je enkel de metingen ziet die jou interesseren.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,76411/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: QUITTER VOOR IPHONE
iPhone - 103k - freeware
Zoals de naam het al doet vermoeden is dit een progje dat je moet helpen om te stoppen met roken. Het telt de dagen dat je al gestopt ben, en ook het geld dat je zo bespaart.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,76412/description.html?tk=nl_ddxdwn

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Ik hou van acteren. Het zoveel echter dan het leven.
- Oscar Wilde -


/