[Nieuws] Twitter verbergt tweet van aan Khamenei gelinkte account
|
Het is niet eenvoudig om Twitter te zijn... en beslissingen te moeten nemen over welke tweet al dan niet de gebruiksregels van het sociale netwerk overtreedt. Tot hiertoe hanteerde Twitter daarbij de regel dat tweets van wereldleiders, hoe schabouwelijk ook, niet gewist zouden worden of hun account geblokkeerd. Omdat die een historisch belang hebben. Dat was ook de verdediging van Jack Dorsey, oprichter van Twitter, tegenover de kritiek van vooral de linkerzijde dat Twitter president Trump niets in de weg legde, wanneer die weer eens een opmerking de wereld ingestuurd had die moeilijk te pruimen valt.
Deze regel heeft Twitter nu echter zelf overtreden. Een bepaalde account, @khamenei_ir, wordt geacht te behoren aan de Iraanse leider Ayatollan Seyed Ali Khamenei. De account brengt regelmatig updates en nieuws over deze ayahtollah, en heeft 550.000 volgers. Verleden week herinnerde de account in een tweet die volgers aan dat het 'verdict' uit 1989, tegen Salman Rushdie, nog altijd geldt. Zoals je je wellicht herinneren kan, werd auteur Salman Rushdie opgejaagd wild omdat hij in zijn boek The Satanic Verses (de Duivelsverzen) de profeet beledigd zou hebben. In 1989 riep de ayatolah alle islamieten op om Rushdie ter dood te brengen. Sindsdien leeft de man nog altijd ondergedoken.
Het feit dat de aan Kahemenei gelinkte account nu herinnerd heeft aan dit doodvonnis, doet dan ook vrezen dat het gelovigen zal aanzetten om opnieuw te trachten Salman Rushdie om te brengen. En omdat de tweet dus duidelijk een aansporing is tot geweld, heeft Twitter de tweet verborgen - ondanks zijn eerdere standpunt om tweets van wereldleiders altijd ongemoeid te laten.
De tweet kan je dus niet lezen, en de Khamenei account werd op 'read-only' gezet. Er kunnen geen tweets meer gepubliceerd worden, tot de bewuste tweet verwijderd werd door de beheerders van de Khamenei account zelf.
Geen simpele beslissing voor Jack Dorsey, maar naar onze mening toch perfect verstaanbaar.
Meer bij Buzzfeed en CNet
http://www.cnet.com/news/twitter-hides-tweet-that-appears-to ...
https://www.buzzfeednews.com/article/ryanmac/twitter-removes ...
|
|
[Nieuws] Twitter overweegt een verklarende functie bij tweets
|
We blijven nog even bij Twitter. Want soms verdwijnen tweets niet omdat Twitter ze zelf verwijdert, maar omdat de gebruiker dat wil. Dat kan zijn omdat het een tweet is van jaren geleden, waarin een opinie staat waar de persoon in kwestie niet meer achter staat. Of een recente tweet, die een fout bevat - al is het een dikke typo.
Vele mensen vragen al lang dat Twitter de mogelijkheid zou geven om een tweet te editen, om bijvoorbeeld die typo te verbeteren. Tot nu wou Twitter daar niet op ingaan - wat te verstaan is. Want dan zou het hek van de dam zijn. Beeld je in: iemand tweet een opinie waar jij achter staat, en die jij een hartje geeft of retweet. En plots gaat die persoon zijn tweet bewerken, zodat er iets helemaal anders lijkt te staan. Maar jouw 'like' staat er nog altijd, zodat het lijkt alsof jij ook achter die nieuwe opinie staat...
Op een event verleden week heeft Jack Dorsey, zo weet TechCrunch, nu aangekondigd dat het bedrijf een functie overweegt die tegemoet zou komen aan de wens van twitteraars om een tweet te kunnen editen. Het bewerken of verbeteren van de tweet zal niet toegalaten worden, maar je zou de mogelijkheid krijgen om een verheldering, een 'clarification' bij een tweet te plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld een tweet van jaren geleden in zijn context plaatsen.
De functie zou ervoor zorgen dat anderen die originele tweet niet meer kunnen retweeten, zonder de verhelderende uitleg erbij.
Let wel: Jack Dorsey voegde eraan toe dat het niet gezegd is dŕt deze functie gelanceerd zal worden, maar dat het een van de dingen is die ze overwegen.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/02/15/twitter-considering-a-twee ...
|
|
[Nieuws] Toegang verboden: ook virtueel moet dat tellen
|
Even leek het erop dat er weer een nieuwe stap gezet zou worden in de (Amerikaanse) wetgeving. Want in dit digitale tijdperk moeten aloude wetten aangepast worden aan de veranderende omstandigheden. Wat niet in de wet staat, moet door rechters getoetst worden, en er moeten regels rond vastgelegd worden.
Het proces in kwestie draait rond Pokemon Go, en het was ingespannen door een groep mensen, eigenaars van woningen of handelszaken, tegen Niantic, het bedrijf achter het Pokemon Augmented Reality game.
Daarbij moest je namelijk op zoek gaan naar 'Pokemon gyms', waar je dan schatten kon verzamelen. Het spel kende in 2016 een razend succes - hele hordes mensen gingen, met de smartphone in de hand, op zoek naar die gyms. En zij zorgden voor een stormloop - helaas ook op plekken die eigenlijk privéterrein waren. De eigenaars van die plekken waren niet gelukkig met die overlast, en verschillenden van hen spanden een zaak in tegen Niantec.
Het proces zorgt wel voor een primeur. Want er zijn verschillende aspecten aan de zaak. Is Niantec verantwoordelijk, omdat het de virtuele objecten 'geplaatst' heeft (virtueel dan nog wel) op plekken die niet publiek toegankelijk zijn? Of zijn het de individuele spelers, die verantwoordelijk zijn, omdat zij een privéterrein betraden, ondanks de 'verboden toegang'? Maar had Niantec niet moeten weten dat het die voorwerpen op privéterreinen geplaatst had, en de locaties beter moeten uitzoeken? En is het voldoende wanneer Niantec in de toekomst aan zijn Pokemon-jagers de waarschuwing meegeeft dat zij privéterrein niet mogen betreden?
Vragen die dringend een antwoord moesten krijgen, want het zou een precedent scheppen. Maar helaas: we zullen het antwoord voorlopig niet kennen. Want Niantec heeft een schikking getroffen met de eisers, en betaalt hen een schadevergoeding uit.
Meer bij Hollywoodreporter.
https://www.hollywoodreporter.com/thr-esq/pokemon-go-creator ...
|
|
[Hardware] Nieuwe spulletjes van Samsung
|
Samsung heeft eind verleden wek enkele nieuwigheden officieel aangekondigd. Het gaat om een nieuwe tablet, de Galaxy Tab S5E, 10,5 inch groot met een AMOLED scherm. Aan boord Android Pie, en Bixby 2.0, de virtuele assistent van Samsuung. Helaas geen ondersteuning voor de S-pen. prijs: $399.
Er was nog nieuws over Samsung hardware, maar dit bericht is eerder een ongewilde verspreking: in een update voor de Galaxy Wearable app kan je namelijk zien dat er verschillende nieuwe producten in de pijplijn zitten. Het gaat dan om een Galaxy Watch Active, een smartwatch vn 40 mm groot. En twee fitness trackers: de Galaxy Fit en de Galaxi Fit e fitness. Er zouden ook draadloze oortjes aankomen, de Galaxy Buds.
Later deze week houdt Samsung een event, waarop deze nieuwigheden wellicht bevestigd zullen worden. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/2/15/18225429/samsung-galaxy-t ...
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/2/14/18225714/sa ...
|
|
|
|
[Oor] Zijn podcasts hoorspelen?
|
Gelukkig kreeg het oor terug een rol in onze maatschappij, nadat decennialang het beeld de voornaamste rol speelde. Eerst was er radio, toen kwam tv. En toen kwam het internet, met streaming radio, met YouTube. En smartphones, waarop je via een soort abonnement -de podcasts- audio kon zetten, die je met een koptelefoon kon beluisteren. Meer nog: je kon ondertussen iets anders doen - sporten, afwassen, in de tuin werken, gewoon wandelen. Het oor werd herontdekt. De luisterboeken maakten hun opgang.
Eigenlijk had dit het moment moeten zijn om de hoorspelen hun plek in het oor van de luisteraar terug te laten opeisen. Maar dat is niet gebeurd. En daarvoor zijn volgens mij twee redenen. Enerzijds: het enorme aanbod van nieuwe audio-content. Toegegeven: veel daarvan bestaat gewoon uit opgenomen gesprekken. Waarnemers op politiek, maatschappelijk, creatief of technologisch vlak nieuwe evoluties bespreken. Of interviews met interessante mensen. Uiteraard zijn die gesprekken waardevol, en kan je er veel van leren. Maar het blijven eigenlijk radio-uitzendingen, die via de podcast-technologie ter beschikking gesteld worden van de luisteraar, zodat hij die content kan beluisteren waar en waneer hij dat wil, via zijn smartphone, tablet onderweg, of via zijn desktop computer thuis.
Steeds meer podcasts maken daarop een uitzondering. Zij geven geen gesprekken meer, maar werken met een scenario. De mensen die eraan meewerken worden ook geselecteerd op basis van hun audio, hun stem. En het verhaal dat zij brengen is geen nieuws maar een echt verhaal - iets wat de term 'storytelling' meekrijgt. The Calliphate is daarvan eenmooi voorbeeld. Een waar gebeurd verhaal - het verslag van een journaliste, Rukmini Calimachi, en haar zoektocht naar wat de IS-strijders drijft. Een combinatie van reële opnames van gesprekken, afgewisseld met de stem van Rukmini die het verhaal verteld. Bovendien ook een heel mooie geluidsregie, met achtergrondeffecten.
Dat zijn alvast mijn favoriete podcasts, omdat zij je meeslepen. En het hoorspel dicht benaderen.
Anderzijds: het is enorm spijtig dat de oude hoorspelen niet terug beschikbaar gesteld werden. De radio-omroepen verdienen een pak slaag op hun broek, omdat zij deze kans om mee te drijven op de golf van vernieuwde belangstelling voor audio-content, gemist hebben. Dit had het momente geweest om oude(re) hoorpelen terug te brengen. In Nederland hebben zij dat jarenlang gedaan, in de nachtradio uitzendingen. Wellicht om de "zeurende" luisteraars tevreden te stellen, die vroegen om hoorspelen - het is toch ongehoorde (pun intended) om hoorspelen in prime tme uit te zenden, niet? Maar sinds de nieuwe audiocontent beschikbaar is, de podcasts, is dat initiatief stilgevallen. Toegegeven: in Nederland worden ook nieuwe hoorspelen gemaakt, heel knappe zelfs. En ook die komen via het podcast-formaat tot bij de luisteraard.
In Vlaanderen blijft de kelder, waarin de oude hoorspelen bewaard blijven, helaas potdicht. Meer nog: er worden gewoon géén nieuwe hoorspelen meer gemaakt. En dat terwijl de belangstelling voor audio nog nooit zo groot geweest was. En wij een enorme schat aan prachtige hoorspelen hebben. In dit blog heb ik er verschillende besproken, die tijdloos zijn, en je meeslepen op een golf van gevoelens.
Om het antwoord te geven op de vraag, gesteld in de titel van dit artikel: niet elke podcast is een hoorspel In het woord hoorspel zit 'spel', iets dat geen werkelijkheid is. Een regie, acteurs vereist. Een hoorspel kan echter wel een podcast zijn, wanneer het via het internet aangeboden wordt, om te downloaden. Hopelijk gaat de VRT eindelijk eens beseffen dat het rijke archief aan hoorspelen de kans verdient om door het grote publiek beluisterd te worden?
http://www.hoorspel.be/
|
|
[Site] Tribalist: de beste lijstjes
|
Deze website laat je toe om lijstjes te maken. En de lijstjes van anderen te bekijken: je favoriete tv-reeksen, boeken, films, reizen, enz. Bij zo'n lijstje kan je dan een suggestie doen, van een boek of reeks die jij ook wel vindt passen in de rij. Handig om je Netflix-lijstje aan te vullen! Er hoort ook een iOS app bij. [Taal: ENG]
https://www.tribalist.io/
|
|
[Tip] De beste Reddit tips om meer boeken te lezen
|
Tja, het zal jou wellicht al gebeurd zijn dat je hunkert naar wat meer tijd, om die prachtige boeken te lezen die je op je leeslijst hebt staan. Lifehacker verzamelde verschillende tips die het aantrof op Reddit, en die je moeten aanmoedigen om wat meer met een boek ergens rustig te gaan zitten lezen. En nu het terug gaat zomeren (althans enkele dagen!, is een zonnig terras de ideale locatie. https://lifehacker.com/try-reddits-best-tips-for-reading-mor ...
|
|
[Software] URL Render: chrome extensie
|
Met deze extensie voor je Crhome browser kan je websites bezoeken zonder een nieuwe tab te openen. Dat is vooral handig wanneer je aan het zoeken bent op Google, want voor je het weet heb je honderden tabs met zoekresultaten open staan. Voortaan moet je maar gewoon je cursor over de link bewegen, en je krijgt een frame te zien met daarin de website. Om het frame te sluiten klik je buiten het frame, of op de Escape toets.
https://chrome.google.com/webstore/detail/url-render/flhclpk ...
|
|
|
|