| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 20/10/2017
[Nieuws]Fact-checkers vertonen zelf ads van nepnieuws...
[Hardware]Samsung: professionele 360 graden videocamera
[Hardware]Ook HP met een 'detachable'
[Oor]Podcast: Voices in AI
[Site]Vrijdag multimedia: Google Maps nu ook met Pl...
[Site]Vrijdag multimedia: Nicola Calzo
[Tip]Werken met Google Alert
[Software]Vrijdag appdag: Sharks!
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Fact-checkers vertonen zelf ads van nepnieuws uitgevers
Het probleem van nepnieuws of 'fake news' blijft duren. En het wordt zelfs erger. Om te beginnen blijkt het erg moeilijk in te dijken. Enkele feiten:

- PolitiFact en Snopes, twee sites die aan fact-checking doen, hebben volgens een bron bij de New York Times zelf advertenties vertoond van uitgevers die bekend staan voor nepnieuws. De advertenties zouden op hun site verschenen zijn omdat zij werken met het AdSense systeem van Google, waarbij advertenties vertoond worden op basis van trefwoorden op de pagina. (1)

- Volgens een andere bron, bij Bloomberg ditmaal, zouden Facebook en Google een nonprofit groep, Secure America Now, geholpen hebben bij hun campagnes. Zij zouden het namelijk mogelijk gemaakt hebben om advertenties te targeten naar doelgroepen, die oren zouden hebben naar een campagne die tegen vluchtelingen gericht is. Wat het hele probleem van de verkeerd groeiende politieke beÔnvloeding blootlegt: de targeting. Die zorgt ervoor dat mensen steeds meer in hun bubbel versterkt worden, en ook meer gepolariseerd worden omdat zij steeds vaster overtuigd zijn van hun gelijk. (2)

- En tot slot: de sociale media blijken niet altijd snel te reageren wanneer zij gewezen worden op politieke beÔnvloeding. Zo kan je bij Buzzfeed lezen dat het pas naa 11 maanden was dat Twitter een valse Twitter account uit de lucht nam, nadat het gewezen was op die account, die meer dan 136.000 volgers had en beheerd werd door een Russische trollenfarm. De account was slechts ťťn van de honderden die aangemaakt waren door het Russische Internet Research Agency, dat allerlei onjuiste berichten verspreidde (3)

Een bijkomend probleem is dat het soms heel moeilijk is te bepalen wat nepnieuws is. Je kan een bepaald bericht in een context zetten die het bericht helemaal omdraait. Een peiling naar kiesintenties bijvoorbeeld vergelijken met een verkiezing 4 jaar geleden, zou bijvoorbeeld voor bepaalde partijen op verlies uitdraaien. Maar als je de resultaten vergelijkt met die van andere tussentijdse peilingen, zou daar dan bijvoorbeeld uit kunnen blijken dat een verlies, meteen na de vorige verkiezingen, ondertussen aan het ombuigen is naar een herstel.

Het is bovendien gewoonte aan het worden bij mensen die een uitgesproken politieke mening hebben, om commentaar op die mening of elk bericht dat niet in die mening past, af te doen als fake news. Sociale netwerken zoals Facebook, Google (YouTube) worden er ook van beschuldigd dat zij zelf een vooroordeel hebben, en, afhankelijk van degene die de beschuldiging uit, teveel links getinte of rechts getinte boodschappen zou censureren. Daarover meer bij Salon (4).

Feit is dat vrije meningsuiting niet zo evident is. En dat de burger zo toch wel gedwongen wordt om zelf op zoek te gaan naar de waarheid. En mogen we dat uiteindelijk dan weer positief nieuws vinden?

http://www.nytimes.com/2017/10/17/technology/google-fake-ads ...
http://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-18/facebook-a ...
http://www.buzzfeed.com/kevincollier/twitter-was-warned-repe ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Samsung: professionele 360 graden videocamera
Er zijn heel wat headsets en toepassingen die AR en VR kunnen weergeven, maar het moet ook nog gemaakt kunnen worden. Daarvoor bestaan er ook al enkele camera's, o.a. de Gear 360 van Samsung. Deze camera is eigenlijk eerder gericht naar de gewone gebruiker.

Nu brengt Samsung ook een camera uit die meer voor de professional bedoeld is: de 360 Rund. Dat is een schijfvormig toestel dat maar liefst 17 camera's bevat van 2 megapixel, en zes microfoons plus twee microfoonpoorten. Hiermee zou dan stereo VR video gemaakt kunnen worden.

De camera is sterk genoeg om 4K VR content live te streamen, aan een 30 frames per seconde, wat toch een vloeiend beeld moet geven. Hierbij wordt de camera geholpen door software die de videobeelden aan elkaar plakt met virtueel geen enkele lag.

De prijs is nog niet meegedeeld, maar goedkoop zal het wellicht niet zijn. Meer bij Engadget.

https://www.engadget.com/2017/10/18/samsung-360-round-vr-cam ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Ook HP met een 'detachable'
Eerder deze week hadden wij het over de nieuwe Surface Books van Microsoft, de krachtige maar elegante hybride laptops, die je ook als tablet kan gebruiken door het scherm los te koppelen van de basis. Maar ook HP heeft een dergelijk toestel uitgebracht. En net als bij Microsoft is het niet meteen goedkoop te noemen.

$1.749 is de prijs die Anand Tech vermeldt voor dezez ZBook x2, en dat is voor het instapmodel. Je krijgt er wel een krachtige computer voor: een 14 inch 4K scherm, een 7e of 8e generatie i7, tot 32 GB RAM. Het bijzondere aan dit toestel is dat het geoptimaliseerd is voor Adobe apps. Creatievelingen kunnen dus aan de slag, met een touch-pen of via het aanraakscherm. Aan beide zijden van het scherm zitten bovendien 18 sneltoetsen, die snelkoppelingen bevatten naar Adobe Photoshop, Illustrator en Lightroom. Zo kan je dus ook in tablet-modus de functietoetsen oproepen via het scherm.

Een uitgebreide bespreking bij AnandTech.

https://www.anandtech.com/show/11937/hp-announces-zbook-x2-d ...
geef uw reactie hier

  

[Oor] Podcast: Voices in AI
Artificial Intelligence of Kunstmatige Intelligentie- het is de vorm van computing die onze maatschappij een grote stap vooruit gaat geven. Zou je het misschien zelfs kunnen vergelijken met de industriŽle revolutie? Deze podcast van nieuwssite GigaOm brengt je op de hoogte. Erg knappe koppen die met deze materie bezig zijn, proberen de laatste evoluties te brengen, in menselijke taal.
[Taal:ENG]

https://voicesinai.com/
geef uw reactie hier

[Site] Vrijdag multimedia: Google Maps nu ook met Planeten en ruimtestation
Planeten, manen, zelfs het ISS ruimtestation: dat is voortaan te bewonderen op Google Maps. Hoe je daar geraakt? Gewoon uitzoomen, uitzoomen, tot je in de ruimte bent! Zelfs Pluto en Venus zijn te bewonderen. In de blogposting van Google vind je enkele rechtstreekse links naar al dat moois.
[Taal: ENG]

https://blog.google/products/maps/space-out-planets-google-m ...
https://www.google.com/maps/space/earth
geef uw reactie hier

[Site] Vrijdag multimedia: Nicola Calzo
Deze fotograaf haalt de grenzen neer tussen kunst en documentaire fotografie. Hij heeft een diepe empathie met minderheidsgroepen en toont in zijn foto's hoe zij interageren met hun omgeving, hoe zij overleven.
[Taal: ENG]

http://www.nicolalocalzo.com/site/
geef uw reactie hier

[Tip] Werken met Google Alert
Google is een ongelooflijk handige zoekmachine om informatie uit het verleden op te zoeken, dat heb je wellicht al ondervonden. Maar wist je dat Google je ook op de hoogte kan houden telkens er iets nieuws verschijnt over een bepaald onderwerp, wereldwijd? Daarvoor dient Google Alert. Hieronder enkele tips om daar efficiŽnt mee te werken.
Google alert kan je beschouwen als een gratis knipseldienst. Vul een onderwerp in, en Google zal je via mail verwittigen telkens er een artikel met dat trefwoord verschijnt. Dit zijn enkele praktische voorbeelden waarvoor je Google Alert kan gebruiken.

1. Op de hoogte blijven van nieuwe updates van software
Wil je bijvoorbeeld weten wanneer er een nieuwe versie uitkomt van Panda Antivirus, dan moet je bij Alerts als trefwoord "Panda Antivirus" invullen, en bij Type: Comprehensive, en bij How Often: as it happens
Nuu zal Google zoeken in blogs, het web, Google groups en Google News

2. Nieuws over een trefwoord op een bepaalde website
Bij de meeste nieuwssites zoals Forbes of CNet, kan je een gratis email alert instellen om een bepaald onderwerp op hun website op te volgen. Verschijnt er een artikel over dat onderwerp, dan krijg je een mail. Maar vaak moet je wel geregistreerd zijn bij die site, vooraleer je die alert kan instellen. En de alert is ook niet zo fijn aanpasbaar als Google Alert.
Zo vertel je in Google Alert dat hij moet zoeken naar een artikel waarbij als BRON Forbes vermeld wordt, naar een artikel OVER Google OF Microsoft:
google OR Microsoft source:forbes

3. Nieuws wanneer Google het indexeert
Wil je opvolgen wanneer Google nieuwe pagina's indexeert en die een bepaald trefwoord bevatten, dan kan dat ook. Hiermee zal je verwittigd worden wanneer er op de site van Microsoft een nieuw artikel verschijnt waarin de term "Office 365" vermeldt wordt: (let op het verschil tussen site: en source:)
"Office 365" OR "Office365" site:microsoft.com [type:web]

4. Nieuws in een bepaalde regio
Je kan ook bepalen dat je enkel nieuws met dat bepaald trefwoord wil ontvangen, dat gepubliceerd is in een bepaald land. Daarbij moet je wel opletten dat Google uitgaat van de locatie van de server waarop het nieuws gepubliceerd wordt.
Volg bijvoorbeeld het nieuws over Vlaamse Journalisten of journalistiek in BelgiŽ:
"vlaamse journalisten" OR "journalistiek" location:belgium [type:news]
Voor de Verenigde Staten kan je zelfs het nieuws beperken tot een bepaalde staat, door de tweeletterige code van die staat te gebruiken
hurricane OR "weather warning" location:ny

5. Ego surfing
Je kan ook opvolgen wie er naar jouw blog linkt.
Zo volge j bijvoorbeeld wanneer er iemand naar VJV.vlaanderen linkt:
link:vjv.vlaanderen [Frequency: as it happens]
En zo volg je wanneer er een nieuwssite is in de VS die jouw naam als auteur vermeldt:
"Jan De Journalist" OR "De Journalist Jan" location:US[type:news]

Speel een beetje met deze opdrachten in Google Alert, pas ze waar nodig aan. Vergeet niet: Google is gratis!


geef uw reactie hier

[Software] Vrijdag appdag: Sharks!
WIl je een gevaarlijk leven leiden? Dan moet je deze AR app eens proberen. Bekijk het leven door deze illusie, en je ziet voortdurend haaien rond je. Doet denken aan die song uit 1967, van Ronny en de Ronny's - later ook door Peter Koelewijn gebracht: Allemaal beestjes!
https://www.youtube.com/watch?v=jQBOHm0j87k
https://www.producthunt.com/posts/shark
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Facebook vertelt sommige gebruikers of zij Ru... 24/11
YouTube wil iets doen aan misleidende filmpje... 24/11
Facebook doet nog eens een 'snapke': ook Stre... 24/11
Uber maakt weer geen goede beurt met hack... 23/11
Facebook laat nog altijd discriminatie toe?... 23/11
TripAdvisor moffelt kritische reviews weg?... 23/11
Uber: veroordeling en nieuwe functies... 22/11
Geheime diensten krijgen speciaal plekje in d... 22/11
Nieuwe regels voor tv-content in de EU... 22/11
Techbedrijf Health IQ geeft gezonde mensen ko... 21/11
Meer artikels ....
Hardware
Visual Studio Live Share: samen coderen... 17/11
Logitech experimenteert met een klavier voor ... 07/11
Nieuwe smartphones van HTC: de U11 reeks... 06/11
Zal een app je in de toekomst vertellen wanne... 30/10
Vimeo lanceert live event camera... 25/10
Zebro robots van TUDelft: de 'zwerm' in actie... 24/10
Axon M van ZTE: twee schermen... 23/10
Samsung: professionele 360 graden videocamera... 20/10
Ook HP met een 'detachable'... 20/10
Microsoft: nieuwe Surface Book... 19/10
Meer artikels ....
Oor
Podcastfestival... 24/11
Podcast: de meest gegoogelde vragen over beke... 24/11
Zet de wekker: nieuwe hoorspelen in 3 editie ... 17/11
20 klassiekers om je muziekkennis uit te brei... 07/11
De beste zakelijke podcasts... 30/10
Podcast: Kant en Klaar... 26/10
Gamecowboys Podcast... 25/10
Podcast: Voices in AI... 20/10
Podcast: Kunststof... 10/10
13 creatieve podcasts... 04/10
Meer artikels ....

Site
Vrijdag multimedia: Ronan Donovan... 24/11
Hier spreekt men Nederlands: Dag van de Weten... 23/11
Hier spreekt men Nederlands: Mypension.be... 23/11
Hier spreekt men Nederlands: Gas Verandert... 23/11
Saltify: een geheim delen... 22/11
10 gratis beginnerslessen om te leren coderen... 22/11
De platenspeler of pick-up... 21/11
Beter teksten schrijven... 21/11
Zoho Notebook: webapp... 20/11
Een gesprek over de politieke kloof heen... 20/11
Meer artikels ....
Tip
Benchmark testen voor onderdelen van jouw sys... 23/11
Benchmarks voor de snelheid van je internetve... 22/11
Benchmarks voor browsers... 21/11
Werkt je computer naar behoren? Vind het uit ... 20/11
Werken met Google Alert... 20/10
Tip: Het correct gebruik van zoektermen op Yo... 13/10
Tip: MyAnalytics om slimmer te werken... 12/10
Hoe vermijd je sms-boodschappen van een bepaa... 05/10
Help! Er draaien altijd meerdere instanties v... 02/10
Tip: hoe voorkom je dat websites jouw CPU geb... 28/09
Meer artikels ....
Software
Affinity Pro... 23/11
G'MIC: add-on voor GIMP... 22/11
Fotoji: betere foto's... 21/11
ARCity: navigatie met Augmented Reality... 21/11
Benchmarks voor de performantie... 20/11
Axiem: verwijder de 'notch' op je iPhoneX... 16/11
Tab Center Redux:extensie... 15/11
De 12 beste puzzels voor iPhone en iPad... 14/11
Tabbles: nieuwe vorm van organiseren... 14/11
Monkey Island 2 - LeChucks Revenge... 13/11
Meer artikels ....

November
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Oktober
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

September
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017