| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 17/10/2017
[Nieuws]Nieuwe taxivormen als Uber niet echt goed voo...
[Nieuws]Ernstige zwakke plek ontdekt in WPA2 protocol...
[Nieuws]Virtuele bubbels - ook op tech gebied
[Site]Media Diversity Reviews
[Software]The Food Life
[Software]HQ: Trivia game
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Nieuwe taxivormen als Uber niet echt goed voor mobiliteit
De nieuwe economie legt de nadruk op instant-bevrediging (online bestellen en snel geleverd krijgen) en individualisme (een auto voor mij alleen, wanneer ik het wil). Maar als je daar even over nadenkt, is dat niet echt bevorderlijk te noemen voor de mobiliteit in de steden, laat staan de luchtkwaliteit en leefbaarheid.

Want de vele koeriers die de pakjes aan huis moeten leveren, zijn enorm on-economisch. Zo kan het gebeuren dat één koerier één pakje van één bedrijf aflevert aan jouw deur, een half uur later gevolgd door een tweede koerier die jouw bestelling bij een ander bedrijf komt brengen. Vergelijk dit met een kamion die alle goederen aflevert in een warenhuis, waar jij alles in één keer koopt, in je auto laadt en naar huis brengt. Zelfs wanneer dat een vervuilende auto is, dan zou dat nog ergonomischer en ecologischer zijn dan de vele koeriers die nu de steden doorkruisen.

Evenzo heeft de uberizering van het vervoer erg negatieve kanten, als je daar even over nadenkt. In plaats van meer met het openbaar vervoer te rijden, komen er meer wagens in het verkeer, die allemaal één of twee individu's vervoeren.

Dat zijn althans de conclusies die je daar zelf over trekt, als je de situatie bekijkt. Maar is dat wel zo? Daar kan alleen een onderzoek duidelijkheid over geven. En in de VS zijn nu de resultaten bekend gemaakt over de gevolgen van de moderne taxi's, wat in het Engels 'ride-hailing' heet. En daaruit blijkt dat passagiers weggelokt worden van openbaar vervoer, fietsen en stappen, dat dit individuele vervoer voor meer verkeer zorgt in de steden.

Dit artikel bij Planetizen gaat dieper in op de studie, en stelt o.a. dat de nieuwe taxi's in plaats van een aanvulling te zijn op het openbaar vervoer, voor velen een vervanging ervan zijn. En dat er té weinig ritten gedeeld worden, wat toch indruist tegen de "sharing economy".

https://www.planetizen.com/features/95227-new-research-how-r ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Ernstige zwakke plek ontdekt in WPA2 protocol voor WiFI
Vermits de meeste mensen gebruik maken van WPA2 voor hun WiFi, is dit een artikel dat je toch even moet lezen. Wellicht weet je niet eens dat je WPA2 (WiFi Protected Access 2) gebruikt, maar vermits dit de huidige standaard is om verkeer op WiFi netwerken te versleutelen zodat anderen niet kunnen meeluisteren, zal dit ongetwijfeld het geval zijn. En vermits de standaard al sinds 2004 gebruikt wordt, heeft het lek dat ontdekt werd, effect op de overgrote meerderheid van de toestellen met WiFI.

Door de zwakke plek kan een derde in bepaalde situaties data die getransporteerd worden op jouw WiFi netwerk lezen en zelfs wijzigen of nieuwe data erin stoppen. Dat betekent dat hackers jouw wachtwoorden kunnen stelen, financiële data kunnen onderscheppen, of zelfs commando's laten uitvoeren zoals geld naar henzelf laten zenden. Hoe de zwakke plek juist werkt, lees je o.a. bij Wired. (1)

Het euvel werd ontdekt door een wetenschapper van de Belgische universiteit KU Leuven, Mathy Vanhoef. Gelukkig had hij het morele normbesef om eerst alle fabrikanten van hardware op de hoogte te brengen van het lek, zodat zij de nodige patches kondenuitbrengen, vooraleer hij het nieuws aan de grote klok hing. Verschillende fabrikanten hebben al een patch uitgebracht. Zo heeft Microsoft bevestigd dat gebruikers die een ondersteunde versie van WIndows draaien, deze patch ontvangen via Automatic Updates (2). Google zou voor Android over enkele weken een patch uitbrengen. Apple had nog niet gereageerd op de vraag van The Verge.

En er is eigenlijk nog goed nieuws is: de hacker moet zich fysiek binnen het bereik van het WiFi netwerk bevinden dat hij wil aanvallen. Dat zou de mogelijkheden al moeten beperken. Alhoewel, het scenario van een hacker die met de auto rondrijdt, tot hij een netwerk vindt dat hij wil aanvallen, is niet ondenkbaar..

Tot slot een artikel bij Forbes, met technische details

https://www.wired.com/story/krack-wi-fi-wpa2-vulnerability/
https://www.theverge.com/2017/10/16/16481818/wi-fi-attack-re ...
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2017/10/16/krack ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Virtuele bubbels - ook op tech gebied
Op de sociale media leef je in een bubbel die je, al dan niet bewust, zelf creëert. Enerzijds omdat je zelf kiest welke mensen je volgen wil voor je informatie. Anderzijds omdat het sociale netwerk, op basis van jouw gekozen vrienden en hun voorkeuren, nieuws gaat selecteren om jou voor te schotelen.

Maar het blijkt dat die bubbels eigenlijk nog erger zijn dan gedacht. Want ook de sociale media die we gebruiken, blijken ons af te sluiten van andere meningen. Zo blijkt het jonge volkje in de VS vooral op Snapchat te zitten: 47% van de jongeren verkiest het als sociale netwerk, tegenover 39% in de lente van dit jaar. Wat dus wil zeggen dat, wie op Facebook of Twitter zit, veel minder de opinies leest van die jongeren, en minder voeling heeft met hun leefwereld.

Instagram komt ook nog een beetje in aanmerking voor jongeren. Het is het favoriete medium van 24% van de jongeren. Maar Facebook moet het doen met 9%, en Tiwtter met amper 7%. Slim bekeken eigenlijk van Facebook: de jongeren die het verliest bij zijn core-business, Facebook, kan het toch terug opvissen via Instagram...

https://www.recode.net/2017/10/14/16471688/us-teens-use-snap ...
geef uw reactie hier

  

[Site] Media Diversity Reviews
De huidige maatschappij is erg gevoelig voor inclusiviteit, met andere woorden dat bepaalde bevolkingsgroepen niet uitgesloten worden, op basis van fysieke conditie, gender, afkomst, huidskleur. Diversiteit is wat nagestreefd moet worden. Deze website gaat na of bepaalde media - films, tv-programma's, ...- wel divers zijn, en niet teveel vanuit één groep bekeken worden. Een initiatief dat ongetwijfeld heel wat gesprekken zal losmaken.
[Taal: ENG]

https://www.mediaversityreviews.com/
geef uw reactie hier

[Software] The Food Life
Deze app, die ook via het web toegankelijk is, wil voedselverspilling tegengaan. In Frankrijk wil men op allerlei manieren bekomen dat voedsel, dat het einde van zijn houdbaarheidsdatum bereikt en normalerwijze weggesmeten wordt, ter beschikking gesteld wordt van sociale instellingen. Daarvoor zijn verschillende wetsvoorstellen ingediend, die nog altijd niet goedgekeurd zijn.
Marc Simoncini, de oprichter van online meeting site Meetic, heeft daarom een nieuw project gelanceerd: The Food Life. Die moet eenieder die voedsel behoeft, in staat stellen om te zien welke supermarkten in de buurt voedsel ter beschikking stellen dat einde datum is.
Over het initiatief lees je meer bij Le Monde.
[Taal: FR]

http://www.lemonde.fr/economie/article/2017/10/16/marc-simon ...
https://www.thefoodlife.org/
geef uw reactie hier

[Software] HQ: Trivia game
Wanneer je weet dat deze app gemaakt werd door de man die ook Vine bedacht, dan zal je de app voor iOS meteen willen uitproberen. Vine is namelijk de website waar je korte GIF'jes vinden kon om dan toe te voegen aan een tweet of Facebook commentaar, om een emotie uit te drukken, of gewoon, voor de fun.
HQ is een trivia game, waarmee je cahs prijzen kan winnen, die dan via je PayPal account uitgekeerd worden. Afgaande op de commentaren bij Product Hunt, dat de aandacht vestigde op deze game, is het echt wel een goed idee. Gebruikers noemen het de kruising tussen een game en Periscope, omwille van het live effect. En dat het enorm verslavend is!

https://www.producthunt.com/posts/hq
https://itunes.apple.com/app/hq-live-trivia-game-show/id1232 ...
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Facebook vertelt sommige gebruikers of zij Ru... 24/11
YouTube wil iets doen aan misleidende filmpje... 24/11
Facebook doet nog eens een 'snapke': ook Stre... 24/11
Uber maakt weer geen goede beurt met hack... 23/11
Facebook laat nog altijd discriminatie toe?... 23/11
TripAdvisor moffelt kritische reviews weg?... 23/11
Uber: veroordeling en nieuwe functies... 22/11
Geheime diensten krijgen speciaal plekje in d... 22/11
Nieuwe regels voor tv-content in de EU... 22/11
Techbedrijf Health IQ geeft gezonde mensen ko... 21/11
Meer artikels ....
Hardware
Visual Studio Live Share: samen coderen... 17/11
Logitech experimenteert met een klavier voor ... 07/11
Nieuwe smartphones van HTC: de U11 reeks... 06/11
Zal een app je in de toekomst vertellen wanne... 30/10
Vimeo lanceert live event camera... 25/10
Zebro robots van TUDelft: de 'zwerm' in actie... 24/10
Axon M van ZTE: twee schermen... 23/10
Samsung: professionele 360 graden videocamera... 20/10
Ook HP met een 'detachable'... 20/10
Microsoft: nieuwe Surface Book... 19/10
Meer artikels ....
Oor
Podcastfestival... 24/11
Podcast: de meest gegoogelde vragen over beke... 24/11
Zet de wekker: nieuwe hoorspelen in 3 editie ... 17/11
20 klassiekers om je muziekkennis uit te brei... 07/11
De beste zakelijke podcasts... 30/10
Podcast: Kant en Klaar... 26/10
Gamecowboys Podcast... 25/10
Podcast: Voices in AI... 20/10
Podcast: Kunststof... 10/10
13 creatieve podcasts... 04/10
Meer artikels ....

Site
Vrijdag multimedia: Ronan Donovan... 24/11
Hier spreekt men Nederlands: Dag van de Weten... 23/11
Hier spreekt men Nederlands: Mypension.be... 23/11
Hier spreekt men Nederlands: Gas Verandert... 23/11
Saltify: een geheim delen... 22/11
10 gratis beginnerslessen om te leren coderen... 22/11
De platenspeler of pick-up... 21/11
Beter teksten schrijven... 21/11
Zoho Notebook: webapp... 20/11
Een gesprek over de politieke kloof heen... 20/11
Meer artikels ....
Tip
Benchmark testen voor onderdelen van jouw sys... 23/11
Benchmarks voor de snelheid van je internetve... 22/11
Benchmarks voor browsers... 21/11
Werkt je computer naar behoren? Vind het uit ... 20/11
Werken met Google Alert... 20/10
Tip: Het correct gebruik van zoektermen op Yo... 13/10
Tip: MyAnalytics om slimmer te werken... 12/10
Hoe vermijd je sms-boodschappen van een bepaa... 05/10
Help! Er draaien altijd meerdere instanties v... 02/10
Tip: hoe voorkom je dat websites jouw CPU geb... 28/09
Meer artikels ....
Software
Affinity Pro... 23/11
G'MIC: add-on voor GIMP... 22/11
Fotoji: betere foto's... 21/11
ARCity: navigatie met Augmented Reality... 21/11
Benchmarks voor de performantie... 20/11
Axiem: verwijder de 'notch' op je iPhoneX... 16/11
Tab Center Redux:extensie... 15/11
De 12 beste puzzels voor iPhone en iPad... 14/11
Tabbles: nieuwe vorm van organiseren... 14/11
Monkey Island 2 - LeChucks Revenge... 13/11
Meer artikels ....

November
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Oktober
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

September
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017