| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 07/05/2012
[Nieuws]750 edities geleden - wat blijft over van edi...
[Nieuws]TED maakt van YouTube filmpje een les
[Nieuws]Hip-hop site na jaar terug vrijgegeven
[Hardware]Samsung Galaxy SIII gelanceerd
[Oor]Arsonist - Hot Salsa Trip
[Site]BrandYourself: wie heeft jou gegoogled?
[Site]SoundCli.ps: geluidjes op aanvraag
[Site]RSS feeds van populaire sociale netwerksites
[Tip]PC-mysteries: waarom maakt mijn pc zoveel law...
[Software]Dropbox: online opslag
[Software]MobileGo: je Android beheren
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Roboform: extensie voor Microsoft Edge ...
Hier spreekt men Nederlands: Textradio ...
Opera Neon: een compleet nieuwe browser-ervar ...
Hier spreekt men Nederlands: Made In VlaamsBr ...
Vragen van de lezers ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] 750 edities geleden - wat blijft over van editie 1?
In het kader van onze 750e editie van de Netties nieuwsbrief gingen wij kijken naar de edities van toen, om te zien in hoeverre het internet ondertussen geëvolueerd is.

Vandaag editie 1 van 21/12/1996 (ja, er staat wel 1997 op de website, maar de eindredacteur van toen zat al met het hoofd in het nieuwe jaar!). Netties bracht toen niet echt nieuws, wel tips voor interessante sites en programma's. De private projecten van toen, het product van de huisvlijt van individuele gebruikers, zijn uiteraard niet meer terug te vinden. Gewoon omdat die adressen toen heel ingewikkeld waren - zo van providerhuppeldepup.be/~users/janneke/mijnproject.htm. Het idee om als private persoon je eigen domein te registreren kwam toen gewoon niet bij je op. En veel van die projecten hebben het dan ook niet overleefd, alhoewel er toch wel juweeltjes tussen zaten.

Er waren al wel enkele kranten online te vinden. Het Belang van Limburg bijvoorbeeld - maar zelfs dat had zijn eigen domeinnnaam niet, en kon enkel teruggevonden als subdivisie van concentra.be (www.concentra.be/dbnk/zkr.html). Wie wel met zijn "krant" online stond, op een eigen domein, was "Kerk en Leven", de online versie van "Het parochieblad". Ver vooruit voor zijn tijd dus, maar als je tegenwoordig naar die site fietst krijg je eerst secondenlang een wacht-scherm terwijl onderzocht wordt wat jouw browser is, om een aangepaste site te kunnen serveren. En dat is toch niet meer van deze tijd (http://www.kerknet.be/)

Toen had je ook nog veel meer providers. Kleinere bedrijven zoals Glo.be en Tornado die later opgekocht en samengevoegd werden tot er maar enkele groten overbleven, die sindsdien de internetmarkt onder elkaar verdelen, en de prijzen hoog houden. De providers hadden toen ook mirror-sites voor software, zoals de Tucows-site bij Tornado.be.

En ja, er waren ook al rooie-oortjes sites. Fun.nl bestond toen, en bestaat nu nog altijd. En je krijgt er nog altijd rooie oortjes van... Er was zelfs al sprake van tv-beelden op de computer. Maar omdat er in 1996 echt heel trage verbindingen waren, was die "tv" gewoon niet genietbaar. We citeren: "In de allersnelste modus krijg je om de vijf seconden een beeldje door en de klank mag je helemaal vergeten. Keuze uit twintig zenders. O.a. MTV, CNN, NBC en Eurosport."

In editie 1 werden ook enkele zoekmachiens vermeld: Lycos en Excite. Die bestaan ook nu nog. Maar zijn nog altijd beperkt tot Amerikaanse content, en worden haast niet meer gebruikt door de Google-verslaafde hedendaagse gebruikers.

Morgen opnieuw een duik in het verleden, en een vergelijking toen-nu. Heb je commentaar of herinneringen aan die tijd? Reageer!

http://www.netties.be/archief_edities/19961221_001.txt
geef uw reactie hier

[Nieuws] TED maakt van YouTube filmpje een les
Flip this lesson zet de wereld op zijn kop

Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond computers in de klas - en dan vooral iPads. Een school in BLankenberge vond het een goed idee om aan te kondigen dat het een iPad school zou worden: alle leerlingen moesten met de iPad gaan werken. Er was al veel te doen over het kostenplaatje, maar het belangrijkste werd niet gezegd: wat zou er dan onderwezen worden op die iPad, dat niet via de klassieke methodes, een gewone goedkope laptop en een browser, geleerd kon worden?

Interessanter is het concept dat door de befaamde TED organisatie naar voren geschoven wordt: "Flipping the classroom". Daarbij worden de rollen omgedraaid: de leraar geeft zijn les in een video die hijzelf of een ander gemaakt heeft, en die de leerling thuis bekijken kan. De schooluren worden dan weer gebruikt voor actieve discussies, en schoolwerk. Intrigerend, niet?

Om de onderwijzers te helpen bij dit concept heeft TED een tool uitgebracht waarmee hij elk YouTube filmpje kan omvormen tot een vraag-en-antwoord tool die hij in zijn les verwerken kan. Het filmpje moet ingevoerd worden in de tool, en de leraar kan er zijn vragen aan toevoegen. Het geheel wrodt bewaard als een speciale link, die de leerkracht kan delen met zijn studenten. Als extraatje kan de leraar ook zien welke leerlingen de lessen klaar hebben, en de vooruitgang van de leraar bekijken.

Op de website van TedEd vind je een video die uitlegt hoe het werkt, en bij Mashable vind je nog wat meer achtergrond.

http://blog.ted.com/2012/04/25/flip-it-a-new-way-to-teach-wi ...
http://mashable.com/2012/04/25/teds-youtube-video-lesson/
geef uw reactie hier

[Nieuws] Hip-hop site na jaar terug vrijgegeven
Waarom het verkeerd is het RIAA teveel macht te geven

De nieuwe wetten in de VS geven heel wat macht aan de organisaties die de belangen van de amusementsindustrie verdedigen. Ze moeten maar even een kik geven, en websites worden uit de lucht gehaald - vaak voor lange tijd. Zonder dat er bijkomend bewijs gegeven moet worden. Is dit nog rechtvaardig?

Het overkwam de site Dajaz1.com, een populair blog gewijd aan hip hop muziek en de bijhorende cultuur. Het RIAA diende een klacht in, en de site werd uit de lucht gehaald, zonder verder proces waarin de site zich zou kunnen verdedigen. Normaal gezien moet het RIAA na een zekere tijd wel met de definitieve bewijzen komen (zo eerlijk is de Amerikaanse wetgever tenminste nog), maar het RIAA reageerde niet op de vraag om bewijzen. Tot drie maal toe werd de spertijd verlengd, in afwachting van het antwoord van het RIAA. En omdat dat antwoord uitbleef, werd de website na een jaar tijd vrijgegeven. Je gevoel voor rechtvaardigheid zou voor minder geschokt worden!

Vooral wanneer je de rechtbankverslagen leest, die nu onder druk van EFF en Wired vrijgegeven zijn. Je kan op zijn minst vragen stellen bij de verregaande mandaten die aan de overheid gegeven werden om sites in beslag te nemen onder het mom van inbreuken op auteursrechten; de beklaagde heeft geen recht op verdediging, en het publiek geen recht op inzage in de rechtsgang.

Het hele verhaal lees je bij EFF, TorrentFreak, en Wired. Het kan alleen maar aanzetten tot meer waakzaamheid wanneer er wetten ingediend worden die onder het mom van "slechterikken" (de piraten, illegale kopieerders) te bestraffen, rechtsonzekerheid invoeren en de fundamentele rechten van de mens met de voeten treden...

http://www.wired.com/threatlevel/2012/05/weak-evidence-seizu ...
http://torrentfreak.com/riaa-behind-us-governments-failed-do ...
https://www.eff.org/deeplinks/2012/05/unsealed-court-records ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Samsung Galaxy SIII gelanceerd
Verbeteringen bij hardware, maar vooral software verdient aandacht

Velen beweren dat Samsung met zijn Galaxy reeks smartphones de iPhone van Apple imiteert. Of dit waar is, laten wij in het midden. Wat Samsung wél probeert te imiteren, is de hype die Apple rond de lancering van zijn producten opbouwt. De lancering werd aangekondigd met veel tamtam en een tikkeltje geheimzinnigheid, die het echter niet haalde bij de speculaties die de lancering van een Apple-product maandenlang voorafgaat. Er was een live-stream voorzien van het evenement, waarop journalisten uitgenodigd waren. Het aantal blogs dat live via de stream verslag uitbracht van het evenement kon echter op de vingers van één hand geteld worden, toch voor het Nederlandstalige gebied. En voor de lancering in Londen had Samsung een select groepje bloggers uitgenodigd, zelfs de overtocht en overnachting betaald - waar bij de Apple-lanceringen de journalisten staan te smeken om toegang. Kortom: qua hype slaagt de leerling, Samsung, er niet in de leermeester, Apple, te overtroeven.

Maar dit terzijde. Want waar draaide het hele evenement om? De lancering van de Samsung Galaxy IIIS, de opvolger van het vlaggeschip toestel van Samsung. Een toestel dat qua hardware erg gelijkt op de vorige versie, maar dan verbeterd. Een 720p AMOLED scherm, 8 MP en 1,9 MP camera's, 16 of 32 GB opslagruimte (en 64 GB versie volgt nog), met mogelijkheid tot uitbreiding via de microSD sleuf, Bluetooth 4.0, GPS, en een nieuwe processor: de Exynos 4Quad quadcore system-on-a-chip processor.

Het is vooral de software die opvalt: Smart Stay bijvoorbeeld, die via de camera vooraan je ogen volgt om een optimaal zicht te garanderen; S Voice, spraakherkenning à la Siri; S Beam, om grote bestanden snel met andere smartphones uit te wisselen (1 GB in 3 minuten!); Pop Up PLay, om bijvoorbeeld een video te zien terwijl je ondertussen andere apps gebruikt, enz.

Een uitvoerige bespreking bij The Verg en Samsung zelf.

http://www.theverge.com/2012/5/3/2996619/samsung-galaxy-s-ii
http://www.samsungmobilepress.com/2012/05/04/Samsung-Introdu ...
geef uw reactie hier

  

[Oor] Arsonist - Hot Salsa Trip
[Latin] Buiten mag het dan al miezerig weer zijn, deze band laat de zon binnen schijnen en tovert meteen een sfeer van zonnige stranden, cocktails en heupwiegende dames. Let's Party!
Van de band kan je verschillende albums volledig downloaden bij Jamendo.com.

http://www.jamendo.com/en/artist/340142/arsonist
http://www.jamendo.com/en/track/601187/hot-salsa-trip
geef uw reactie hier

[Site] BrandYourself: wie heeft jou gegoogled?
Wanneer je ergens gaat solliciteren, dan is de kans groot dat je potentiële werkgever je daarna gaat google'n. De webdienst BrandYourself, die bedrijven en personen helpt om te zien wat er over hen te vinden is via Google en daarbij SEO toepast, heeft nu een nieuwe tool bedacht, waardoor je kan zien wie jouw BrandYourself profiel geraadpleegd heeft, en combineert het IP nummer van waarop dat gebeurde, met een database van gekende IP-nummers van bedrijven. Zo kom je te weten vanuit welk bedrijf jouw profiel bekeken werd.
[Taal: ENG]
Het lijkt opdringerig, maar het aanleggen van een verlanglijst op het web is nog niet zo slecht. Want daarmee weten je vrienden en familie tenminste duidelijk wat zij je als geschenk kunnen aanbieden. Zij hebben duidelijkheid, en jij krijgt tenminste het cadeautje dat je graag zou hebben. Deze website werkt met gepersonaliseerde cadeaubonnen.
[Taal: ENG/NL]

https://brandyourself.com/
http://mashable.com/2012/05/01/brandyourself-google/
geef uw reactie hier

[Site] SoundCli.ps: geluidjes op aanvraag
Heb je voor een project een achtergrondgeluid nodig, zoals het gebel of de bezettoon van een telefoon, drukte in kantoor, een nachtegaal, dan kan je hier terecht. Op de site kan je zelf gratis geluiden uploaden maar ook downloaden, zonder registratie. Maar wanneer je je registreert, dan kan je een eigen geluidbibliotheek online beheren.
[Taal: ENG]

http://soundcli.ps/
geef uw reactie hier

[Site] RSS feeds van populaire sociale netwerksites
Je kan natuurlijk een voor een je sociale netwerken (Facebook, YouTube, Twitter enz.) aflopen om op de hoogte te blijven van wat je vrienden of de mensen die je volgt aan updates uitgebracht hebben. Maar het is veel gemakkelijker om via een RSS-feed in je favoriete RSS-reader deze updates te lezen. In dit artikel bij Labnol vind je de syntax om deze RSS-feeds zelf aan te maken.
[Taal: ENG]

http://www.labnol.org/internet/rss-feeds-directory/21242/
geef uw reactie hier

[Tip] PC-mysteries: waarom maakt mijn pc zoveel lawaai?
Verleden week waren wij begonnen met het oplossen van dit probleem, en hadden wij je al aangeraden om, als je computer zulke geluiden begint te maken, je best meteen een backup maakt.
Nu dit gebeurd is, dien je op zoek te gaan naar de oorzaak van het lawaai. Heb je een desktop pc, open die, en luister goed. Gebruik eventueel een holle buis (de tube van een keukenrol bijvoorbeeld) die je tegen de verschillende delen van je computer houdt. Bij een laptop is dat neit zo simpel, want die kan je niet echt gemakkelijk openen. Probeer eventueel de truc met de papieren rol. Maar kan je daarmee de oorzaak van het gekraak niet bepalen, probeer dan via de handleiding van je laptop te zien waar ventilator en harde schijf gelegen zijn. En daarna kan je de truc met de keukenrol opnieuw toepassen.
Is de oorzaak een ventilator, dan kijk je even of er mogelijk iets is (stof, een pluisje, ...) dat de ventilator afremt. Verwijder dat dan. Mogelijk zit de ventilator los - zet hem dan vast. En in het ergste geval kan je de ventilator verwijderen.
Is het een harde schijf, dan heb je helaas geen andere keuzen dan de schijf te vervangen, en de backup die je gemaakt hebt terug te zetten.

http://www.pcworld.com/article/243708/is_that_grinding_sound ...
geef uw reactie hier

[Software] Dropbox: online opslag
Windows - 17,1 MB - freeware
Bij Dropbox kan je tot 2 GB aan data online opslaan; bovendien kan je via specifieke url's aan je vrienden toegang geven tot die bestanden. Het bijzonder gemakkelijke aan Dropbox is de synchronisatie, die naadloos op de achtergrond verloopt.

http://www.getdropbox.com/
geef uw reactie hier

[Software] MobileGo: je Android beheren
Windows all - 18,6 MB - freeware
Je kan je Android toestellen als USB toestel aansluiten op je laptop of desktop, en zo vanuit je Explorer beheren. Maar echt vlot verloopt dat niet. Dit progje doet het beter, en kan je perfect bestanden synchroniseren via WLAN.

http://www.wondershare.com/
http://www.chip.de/downloads/MobileGo_47893081.html
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Apple brengt iOS 10.3 uit. Wat biedt het?... 28/03
Facebook Messenger laat je je locatie geduren... 28/03
Discussie tussen Google en adverteerders legt... 27/03
Twitter zal betalende versie van TweetDeck ui... 27/03
Facebook: @mention meldingen en emoji's voor ... 27/03
BMW 330e, Deel 4 : Einstein brain?... 24/03
Updates voor Google Allo, Duo en Photos... 24/03
Medium lanceert een abonnementsversie... 24/03
Android O: meldingen met snooze-functie... 23/03
Update van Google app en mobiele site... 23/03
Meer artikels ....
Hardware
Guetsli: Google maakt zijn nieuwe JPEG encode... 21/03
The Dot: een smart watch met braille... 20/03
Eye: zo laat je Android draaien op een iPhone... 16/03
Google en Levi's maken samen een slim jasje... 14/03
BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten.... 09/03
Lenovo: nieuwe Yoga laptops en Tab tablets... 01/03
Barcelona: Sony Xperia Touch projector... 01/03
Barcelona: Sony met Xperia phones... 28/02
Barcelona: Samsung Galaxy Tab met S Pen... 28/02
Barcelona: Nokia is er terug!... 28/02
Meer artikels ....
Oor
Podcast Kritisch Denken over OnLife... 16/03
Pandora's nieuwe Premium streaming dienst bas... 14/03
Google Play Music brengt zijn eerste originel... 10/03
Podcatch: podcasts vinden... 08/02
Vlaamse podcasts: de lijst van Lode Roels... 22/12
30 podcasts om de feestdagen te overleven... 16/12
Podcast: Podgrond... 01/12
Podcast: Iemand... 22/11
Podcast: Onder mediadoctoren... 17/11
Hoorspel nieuws: Pallieter... 19/10
Meer artikels ....

Site
Skimcast: documenten gemakkelijker afdrukken... 28/03
Blocked in China... 27/03
Je steak bakken - maar dan wetenschappelijk... 27/03
Vrijdag multimedia: miniatuurhuizen... 24/03
Vrijdag multimedia: deuren en ramen... 24/03
Vrijdag multimedia: Mahjong... 24/03
Reddit laat voortaan posten naar profielen... 23/03
Hier spreekt men Nederlands: Zonnekaart... 23/03
Hier spreekt (zingt) men Nederlands: Kinderli... 23/03
Lexicity: oude talen leren... 22/03
Meer artikels ....
Tip
De tip van Hans: Intel: 'Gevaar slecht beveil... 28/03
De tip van Hans: SanDisk geeft iPhone-gebruik... 27/03
De tip van Hans: Hoe een machine menselijke p... 24/03
De tip van Hans: Spionagetechniek gebruikt li... 23/03
De tip van Wim W: Powerr onderdelen... 22/03
De tip van Hans: Dit moet je weten over de le... 21/03
De tip van Hans: Chip met 3D-geprinte lensjes... 20/03
Tip: opgelest voor dit superslim bedrog met e... 16/03
De tip van Hans: Zo vind je de geheime Netfli... 15/03
De tip van Hans: Goedkope software: altijd de... 14/03
Meer artikels ....
Software
Kindle voor iOS: nu met Send to Kindle optie... 28/03
Chrome 57 voor iOS met Reading List... 27/03
RadioPublic: enkel de beste episodes... 24/03
Website Realizer (shareware $59,95)... 23/03
XYplorer: vervanger voor Verkenner... 22/03
Cat GiF TV... 21/03
Note Fighter (Windows)... 21/03
Audacity update... 21/03
Bluetooth LE Explorer... 20/03
No Man's Sky in Hello Games: prachtig!... 16/03
Meer artikels ....

Maart
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Februari
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728     
       

Januari
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017