Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/5/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang ..
Nummer 850 van 26/4/2014



Gegroet lezer,

Zoals verleden week aangekondigd, hebben wij de voorbije week iets minder berichten gebracht in onze dagelijkse nieuwsgaring. De aangekondigde vakantie hebben we echter niet genomen. Onze vrije tijd hebben we gebruikt om heel wat achtergrondtaken, die bij Netties blijven liggen waren, eindelijk uit te voeren.
Zo hebben we gesleuteld aan het uiterlijk van de wekelijkse nieuwsbrief. Het eerste resultaat daarvan kunt u hier bekijken:
http://www.netties.be/archief_edities/20140426_850.htm
Laat u ons weten wat u ervan denkt? Wat zou u nog verbeterd willen zien? Alle suggesties zijn welkom. En bent u geabonneerd op de tekstversie, en zou u graag de html-versie ontvangen,dan kunt u dat heel gemakkelijk wijzigen op onze website. Het kost u niets :)

Volgende week, die sowieso een korte week is met de verlofdag op donderdag, houden wij de berichtgeving nog even aan dit lager tempo aan. Maar u zal nog altijd voldoende om lezen hebben! Alvast veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



OVER FACEBOOK VRIENDEN DIE GEEN VRIENDEN ZIJN...
... vooral wanneer je verwittigd wordt wanneer zij in je omgeving zijn

Trouwe lezers weten dat wij geen echte fans zijn van Facebook, en dat onze artikels vaak erg kritisch staan tegenover dit sociale netwerk. Een kritiek die wellich subjectief is, maar stilaan door de jaren heen keer op keer bevestigd wordt.

Neem nu het feit dat je "vriend" wordt met iemand. Hoeveel van die "vrienden" zijn je echte vrienden, je intimi, en hoeveel gewoon mensen die je via via kant, en waarbij je het vriendschapsverzoek aanvaard hebt, om hen niet te beledigen? En zelfs bij je echte vrienden is er een evolutie doorheen de jaren. Mensen die je tijdens je studententijd kende, die je echte buddies waren, ben je wellicht uit het oog verloren. Toch blijven hun sporen nog elke dag doorheen je tijdlijn op Facebook merkbaar - alhoewel hun dagelijkse activiteiten je eigenlijk niet meer interesseren.

Helaas kan je op Facebook niet iemand echt ontvrienden zonder iemand te beledigen. En dus sleur je de ballast van de vrienden van vroeger mee, alhoewel je ze eigenlijk ontgroeid bent. Je tijdlijn is bevolkt met mensen die je in de voorbije 10 jaar ontmoet hebt - en waarvan je sommigen ondertussen terug vergeten bent. Alleen: het internet, en vooral Facebook is ze niet vergeten. Wat een van de reden is, aldus The Verge, waarom Facebook voor steeds meer gebruikers niet meer zo relevant is: de informatie daar klopt niet meer met je dagelijkse leven. (1)

Het probleem ligt volgens The Verge bij het feit dat Facebook de definitie van vrienden en vriendschap niet laat nuanceren. Er werden wel enkele nuances toegestaan - zo kan je een lijstje met vrienden aanmaken met wie je privé-boodschappen deelt. Maar Facebook zelf moedigt niet aan - het kleine icoontje dat deze optie activeert bij een posting, is haast onzichtbaar. Enkele interessante beschouwingen hierover bij The Verge. (1)

Nearby Friends
En dan is er ook nog die aankondiging einde verleden week over de mogelijkheid om voortaan meldingen te krijgen wanneer je vrienden zich in jouw omgeving bevinden. "Nearby Friends" heet deze optie, en alles gebeurt op vrijwilligheid. Alleen is het natuurlijk heel aanlokkelijk om deze optie te activeren, zodat je je vrienden gemakkelijk kan vinden, en je samen een terrasje kan doen of zo.

Het feit dat jijzelf daar ook meegeeft waar je bent en geweest bent, mag je niet uit het oog verliezen. Dat wordt namelijk vastgelegd in je "Location History", een onderdeel van de "Nearby Friends" tool. En Facebook heeft, aldus TechCrunch, toegegeven dat het de data uit jouw geschiedenis zal gebruiken voor marketing doeleinden.

Nu, als jij je geroepen voelt om de Nearby Friends optie te activeren, dan mag je van ons. Maar weet wel wat de gevolgen ervan zijn. Vanuit een commercieel standpunt is dit natuurlijk fantastisch goed bekeken door Facebook. Vanuit het standpunt van de privacy van de gebruiker is dit gewoon de zoveelste stap in de ondergraving ervan.

Meer bij TechCrunch. (2)
http://www.theverge.com/2014/4/16/5620300/facebooks-friend-problem
http://techcrunch.com/2014/04/18/facebook-location-advertising/



Kort nieuws voor dinsdag 21/4
Wij hadden het beloofd: wij gaan wel even enkele dagen vakantie nemen, maar we zorgen er wel voor dat je op de hoogte blijft van het nieuws.

Om te beginnen is er de platenindustrie, die blijkbaar zin heeft om zijn advocaten van straffe erelonen te voorzien. Eerder trokken die advocaten al ten strijde tegen Kim Dotcom, en nu richten zij hun pijlen op Pandora. Het blijkt namelijk dat er wel akkoorden bestaan voor auteursrechten van muziek die nà 1972 gemaakt werd, maar voor muziek voor die periode niet. En dat creëert dus een terrein waarop de wapens van advocaten van beide partijen weer een slag moeten uitvechten (1)

Een tweede bericht komt ook uit de muziekwereld - en wel het initiatief dat Neil Young genomen had om een nieuwe muziekspeler te lanceren die hoge kwaliteitsmuziek zou afspelen. Het geld daarvoor trachtte Neil Young via een Kickstarter project op te halen. En dat is gelukt: er werd 6,2 miljoen opgehaald. Dat betekent ddat het vooropgezette doel bereikt werd, en dat de player, volgens planning, in oktober gelanceerd zou worden. (2)

En dan is er nog een minder leuk bericht over de privacy: het FBI heeft plannen om tegen volgend jaar 52 miljoen foto's van burgers in zijn database op te nemen. En dat zijn natuurlijk niet allemaal booswichten... Het EFF is daar niet gelukkig mee...
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/04/record-industry-rolls-on-with-lawsuits-first-kim-dotcom-now-pandora/
http://thenextweb.com/gadgets/2014/04/15/neil-youngs-ponoplayer-shatters-800000-kickstarter-goal-raises-6-2m/
https://www.eff.org/deeplinks/2014/04/fbi-plans-have-52-million-photos-its-ngi-face-recognition-database-next-year




AirBNB houdt grote schoonmaak
Het is niet omdat er een app voor is, dat het wettelijk wordt...

Verleden week was er heel wat te doen rond Uber, de alternatieve taxidienst in ons land. Brussels minister Grouwels kreeg heel Twitter over zich, omdat die de beslissing van een rechter verdedigde om de Uber taxi's te bannen. Europees commissaris Neelie Kroes, verdediger van de open economie en innovatie, vond de beslissing onbegrijpelijk.
Ons landje werd daarbij afgeschilderd als een land dat in de middeleeuwen leeft, waar innovatie onderdrukt wordt door angstvallig vasthouden aan regeltjes. In dat laatste zit wellicht wat waarheid: er zijn enorm veel regels in ons land waar een ondernemer zich aan moet houden. Maar dat zijn regels die gelden voor iedereen. Het is niet omdat er een app ontworpen werd voor een bepaalde tak van de economie, dat die regels niet meer gelden.

Wetten en reglementen
Zoals reeds eerder uitgelegd bestaan er regels waaraan taxibedrijven zich moeten houden. Zij moeten een (dure) licentie verkrijgen om mensen te mogen vervoeren. Zij moeten verzekerd zijn voor het vervoeren van personen tegen betaling. In sommige steden mogen zij niet zomaar mensen van de straat oppikken, maar moeten zij zich verzamelen op bepaalde taxistandplaatsen, enz. Wanneer nu een systeem zoals Uber al die regels aan zijn laars lapt, dan is het toch begrijpelijk dat de overheid optreedt en zich vragen stelt? Zijn de uber-chauffeurs verzekerd? Zijn zij in orde met sociale zekerheid en geven zij hun inkomsten aan de belastingen aan - of beschouwen zij dit als een zakcentje in het zwart? Is dat laatste het geval, dan is het toch de plicht van de overheid om op te treden?
Trouwens, in Brussel heeft Uber voorlopig de "gewone" Uber taxidienst stopgezet, en werkt het enkel met de "light" versie, Uberpop, dat je eerder vergelijken kan met Taxistop, en dat werkelijk over een dienst van de ene particulier aan de andere particulier gaat, om samen een auto te delen voor een bepaalde rit.

AirBnB
De hetze rond Uber werd nog aangewakkerd door het bericht dat ook opgetreden zou worden tegen AirBnB, een dienst die oorspronkelijk opgezet was voor particulieren, die reizigers een of meer nachten bij hen laten overnachten. Waren die particulieren wel in orde met de wetten op het aanbieden van logies? Was de brandverzekering in orde, waren er vluchtuitgangen voorzien, werden er stedelijke taksen betaald op logies?
Opnieuw werden de woorden "middeleeuwen" en "achterlijk" gebruikt in de commentaren. Al gauw kwam de geruststelling dat er helemaal geen verandering zou komen in het vrijwillig onderdak bieden op vriendschappelijke basis, in het kader van gewone gastvrijheid of uitwisselingsprogramma's voor studenten.  Wie echter tegen betaling werkte, zijn huis op commerciële basis uitbaatte, zou zich echter wel in orde moeten stellen met de bestaande wetgeving, zo luidde het.

Stad New York verzet zch
Dat ons land echt niet achterlijk is, mag blijken uit het feit dat in New York (dat je toch wel vooruitstrevend mag noemen) eveneens opgetreden wordt tegen AirBnB. In voorbereiding van een groot proces dat de stad New York tegen de logiesdienst aangespannen heeft, is AirBnB nu aan een grote schoonmaak begonnen. Uiteraard is een groot deel van de gebruikers van de dienst, zowel aanbieders als mensen op zoek naar logies, volkomen in orde, omdat het op vrijwillige basis geschiedt. Er worden geen plaatselijke wetten overtreden, de buren worden niet gestoord, het gaat gewoon om gastvrijheid.
Maar er is ook een deel van de AirBnB gemeenschap die de activiteiten op commerciële basis uitvoert, en daardoor in aanraking komt met allerlei wetten. Bijvoorbeeld het eigen huurcontract, waarin staat dat onderverhuring verboden is. Maar ook stedelijke wetten op hotelreglementen en belastingen. AirBnB heeft, als open marktplaats, de last om zich met deze wetten in orde te stellen volledig doorgeschoven naar de gastheren. En velen daarvan hebben de plaatselijke reglementen naast zich neergelegd.

Mainstream vs open markt
Over de grote schoonmaak bij AirBnB, en wat het betekent voor de "openheid" van de marktplaats vind je enkele interessante artikels o.a. bij Re/Code, PandoDaily en TechCrunch. Want stel dat AirBnB en Uber zich volledig in orde stellen met de plaatselijke wetgeving. Dat hun chauffeurs en gastheren alles officieel doen, hun inkomsten aangeven aan de belastingen, zich in orde stellen met de sociale zekerheid, taxilicenties aanvragen en zich onderwerpen aan de wetten op logies. Wat onderscheidt hen dan nog van de officiële taxibedrijven, van de hotelgroepen? Wat blijft er dan nog aan alternatiefs over? En, erg belangrijk: zullen dan nog dezelfde baanbrekende lage tarieven gehandhaafd kunnen worden?
http://techcrunch.com/2014/04/21/ahead-of-ny-subpoena-hearing-airbnb-weeds-out-hosts-with-dozens-of-listings/
http://pando.com/2014/04/21/the-airbnbnew-york-spat-is-coming-to-a-head/
http://recode.net/2014/04/21/airbnb-cleans-up-its-act/




Kort nieuws voor woensdag 22/4
Zoals beloofd laten wij je niet in de steek tijdens onze vakantie: de hoofdpunten van vandaag

Google Hangouts
Om te beginnen een bericht over Google Hangouts dat vele gebruikers zullen waarderen: voortaan worden je conversaties via sms en via de hangout gecombineerd. The Verge vertelt er meer over. (1)

Exclusieve deals om apps te lokken
Volgens verschillende bronnen zouden zowel Apple als Google makers van apps, vooral games, extra voordelen bieden indien zij beloven om hun app een zekere tijd exclusief in die bepaalde appstore laten, zonder naar de "concurrent" te gaan. Het gaat daarbij vooral om extraatjes qua promotie, met extra banners - voorlopig zou er (nog) geen sprake zijn van extra geld. (2)

Jailbreak iPhones bedreigd
Het derde bericht vonden we bij Ars Technica. Het blijkt namelijk dat er een malware aanval is die het gemunt heeft op jailbreak iPhones, met andere woorden iPhones waarvan de gebruikers de lock-up van Apple verbroken hebben om apps te installeren die niet van de iTunes store afkomstig zijn. De juiste technische uitleg lees je bij Ars Technica. Wat wij ervan onthouden is dat de malware de Apple ID en paswoord steelt, en die doorgeeft naar servers die onder controle staan van de hackers.

http://www.theverge.com/2014/4/21/5637122/google-hangouts-adding-merged-conversation-view
http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702304626304579510020273541060-lMyQjAxMTA0MDEwNDExNDQyWj
http://arstechnica.com/security/2014/04/active-malware-campaign-steals-apple-passwords-from-jailbroken-iphones/



De problemen met paswoorden binnenkort opgelost?
Vingerafdruk scanner op smartphone of USB-stick

Als er één ding is dat je, als gewone gebruiker, uit het hele Heartbleed debacle onthouden moest, dan was het wel dat je bij zowat alle grote websites die met https:// werken, je paswoord moest veranderen. Heb jij het gedaan? De kans is groot dat het antwoord "neen" is.
Wij, gewone gebruikers, blijken nogal onzorgvuldig om te springen met onze paswoorden. Ofwel gebruiken we één paswoord voor alle mogelijke diensten, en als dat paswoord dan gekraakt is op één dienst, dan loop je overal gevaar. En ja, soms zijn we nog altijd zo stom om als paswoord "azerty" of "123456" te gebruiken.

Slimme trucjes helpen niet
Zelfs slimme trucjes blijken niet bestand tegen paswoord-krakers; je kan bijvoorbeeld een geheim woord kiezen (de naam van je eerste hond) en daarin letters door cijfers vervangen. Om vervolgens voor elke dienst waar je een paswoord nodig hebt, enkele letters van die dienst aan je geheime woord toe te voegen. Al wat slimmer, maar ook hier weer: wanneer je paswoord op één dienst gekraakt is, dan vraagt het niet veel giswerk om het paswoord voor de andere diensten te achterhalen.
Je kan natuurlijk ook met een paswoord-tool werken, een progje dat al jouw paswoorden bijhoudt zodat je maar één paswoord moet onthouden. Maar zo'n progje werkt meestal enkel plaatselijk - tenzij je het in de cloud zet, en is dat tegenwoordig nog wel betrouwbaar?

Gedaan met het paswoord!
Verschillende spelers zijn daarom druk bezig het probleem van de paswoorden aan te pakken. Apple bijvoorbeeld heeft zijn iPhone voorzien van een vingerafdruk scanner. Maar die dient enkel om de toegang tot het toestel zelf te beveiligen. Samsung gaat met zijn nieuwe Galaxy S5 nog een stukje verder: die bevat ook een vingerafdruk-lezer maar die is dan wel rechtstreeks gekoppeld aan je ¨PayPal die op zijn beurt weer toegang geeft tot tientallen verschillende betalingssystemen.
Zelfs al heeft niet iedereen een Samsung toestel het is toch een trend die je steeds vaker zal zien. Google bijvoorbeeld werkt aan iets wat "keyfobs" genoemd wordt, en wellicht een externe vingerafdrukscanner is die je toegang geeft tot je Google account. Ook Microsoft zou bezig zijn aan een dergelijke technologie.
Een achtergrond artikel over de inspanningen om ons onze paswoorden te laten vergeten vind je bij The Verge.
http://www.theverge.com/2014/4/15/5613704/the-plot-to-kill-the-password




Kort nieuws voor donderdag 24/4/2014



Is Apple als een filmstudio?
Walt Mossberg vergelijkt Apple met een filmstudio, die om de x jaar een blockbuster uitbrengt, en dan teert op vervolgen daarop, de sequels - die ook geld opbrengen. Toch vindt Mossberg dat het nu tijd is voor een nieuwe release... (1)

Problemen met batterij staan dunne 'iPhone Air' in de weg
The Register weet dan weer te vertellen dat de lancering van de superdunne iPhone Air van 5,5 inch, die het magazine "anorexia" noemt, uitgesteld moet worden, omdat er problemen zijn om een batterij te maken die voldoende dun is om in het toestel te passen. (2)

Beats gooit de handdoek in de ring
En om het hoofdstuk Apple af te sluiten: streaming muziekdienst, dat eerst probeerde zijn abonnementen rechtstreeks aan de gebruiker te slijten, heeft dan toch besloten om dat via een in-app aankoop te doen. Wat wil zeggen dat het van de 10 dollar die het abonnement kost, er 3 moet afdragen aan Apple als commissie. Maar volgens Beats kunnen de gebruikers nu eenmaal gemakkelijker overgehaald worden om een abonnement te nemen vanuit de app zelf. (3)

http://recode.net/2014/04/22/why-apple-is-like-a-movie-studio/
http://www.theregister.co.uk/2014/04/22/batteryproduction_problems_delay_anorexic_55inch_iphone_air/
http://recode.net/2014/04/18/beats-bites-the-bullet-and-starts-selling-subscriptions-from-apples-app/




Resultaten van Apple en Facebook
Tijd voor wat cijfertjes!

Ondanks het feit dat Android steeds meer gebruikt wordt, doet Apple het nog altijd beter qua
inkomsten. Android toestellen zijn nu goed voor 335% van de markt, tegenover 27% in het eerste kwartaal 2013. Samsung is de grote baas, en verkocht in het vierde kwartaal 2013 maar liefst 29% van alle Android toestellen.
Maar kijk je dan naar de inkomsten qua advertenties, dan is het wel zo dat iOS toestellen nog altijd goed zijn voor 52%  van de inkomsten uit advertenties. Android is nu goed voor 33,5% tegenover 27% in het eerste kwartaal 2013 (1).

iPad minder, maar andere producten blijven sterren
Het blijft dus een feit dat, ondanks het groeiend succes van Android,  Apple het met zijn iPhone iPad nog altijd prima blijft doen. Het haalde in het 2e fiscaal kwartaal 2014  maar liefst 45,6 miljard dollar binnen, goed voor een netto winst van 10,2 miljard. Ook de inkomsten uit iTunes blijven het prima doen: er zijn 800 miljoen accounts, 5,2 miljard aan verkochte goederen, en 70 miljard app downloads. Voor alle details over de Apple-cijfers kan je terecht bij TechMeme. (2)

Facebook
En dan is er nog Facebook. Dat had een totaal inkomsten van 2,50 miljard dollar in het eerste kwartaal 2014, een stijging met 72% tegenover het eerste kwartaal 2013. De inkomsten uit advertenties bedroegen 2,27 miljard, wat een stijging is met maar liefst 82%. Per gebruiker haalt Facebook in de VS en Canada maar liefst $5,18 dollar per jaar aan adverteerinkomsten binnen. De aandeelhouders zullen wel in hun handen wrijven.
De moraal van het verhaal? Geliefd of niet, Facebook is en blijft een krachtig medium voor adverteerders. Alhoewel daar enige nuance bij hoort: het is niet omdat Facebook geld binnenhaalt van adverteerders, dat de adverteerders ook een return zien op hun advertenties. Dat aspect van de advertenties moet nog bewezen worden... Alle cijfers van Facebook opnieuw bij TechMeme.(3)

http://www.computerworld.com/s/article/print/9247844/Android_mobile_ad_traffic_beats_iOS_for_first_time
http://www.techmeme.com/140423/p43#a140423p43
http://www.techmeme.com/140423/p37#a140423p37





Google Trends via e-mail, en meer nieuws over Google Analytics
Enkele berichten over evoluties in de ad wereld

Google Trends
Als bedrijf met een website, zal je misschien gebruik maken van de verschillende mogelijkheden die Google biedt om te adverteren. Daarbij is het belangrijk te weten of je campagnes succes hebben, wat je doelgroep is, welke onderwerpen er populair zijn. Ook daarvoor heeft Google tools. Een daarvan is Google Trends. Daarbij kan je zien hoe populair een bepaald trefwoord is als zoekopdracht, en die evolutie over de tijd volgen. Je kan zelfs trefwoorden met elkaar vergelijken.
Nu heeft Google het gemak van Google Trends nog vergroot, door de mogelijkheid te bieden dat je via mail meldingen krijgt over deze evoluties (1)

Adds mobiel gericht
Een tweede nieuwigheid rond advertenties is wellicht positief voor adverteerders, maar het geeft je, als gebruiker, wellicht toch een nare smaak in de mond. Voortaan zal, wie een zoektocht op een mobiel toestel uitvoert of YouTube gebruikt, een advertentie kunnen zien voor een app en die meteen kunnen installeren. Wat gemakkelijk is uiteraard. Maar wat je daarbij wel moet weten is dat Google daarbij gebruik maakt van informatie die het verzamelt over jouw gewoonten: welke apps je hebt, welke je gebruikt, hoe vaak je ze gebruikt, welke aankopen je gedaan hebt. Deze kennis zal het aan de adverteerders aanbieden. Meer hierover bij TechCrunch (2)

Google Analytics: combinatie
Een derde bericht betreft Google Analytics, een tool om te zien welke advertenties het beste "pakken" en de gebruiker overhalen om op de advertentie te klikken. Voortaan zullen adverteerders informatie van zowel het web als mobiele toestellen tezamen kunnen zien in een en hetzelfde Google Analytics rapport. Dezelfde content wordt immers vanop steeds meer verschillende toestellen en apps bekeken, en adverteerders moeten weten wat het beste werkt op welk toestel, om hun campagnes te kunnen aanpassen. Meer hierover bij WebProNews. (3)
http://www.webpronews.com/google-trends-adds-email-notifications-2014-04
http://techcrunch.com/2014/04/22/google-to-offer-mobile-app-install-ads-in-search-and-youtube-expands-app-deep-linking-to-adwords/
http://www.webpronews.com/google-analytics-lets-you-look-at-web-and-app-data-together-simplifies-language-2014-04


Het oor wil ook wat!



Audio op het Internet



PODCAST: TECH45 #192

Wegens onze eigen (halve) vakantie waren we niet in staat om eerder deze aflevering #192 van onze favoriete podcast te vermelden. Aflevering #193 staat ondertussen trouwens al online.
In nummerke 192 hebben de leden van het podcast team het onder andere over netneutraliteit, de Heartbleed-bug, Googles drones en de Brusselse Uber-taxi's. En natuurlijk krijgt u heel wat tips, waarvan je de adressen terugvindt in de shownotes van de uitzending. Luister naar "De Darth Vader in Dropbox".
http://tech45.eu/2014/04/16/192-de-darth-vader-in-dropbox/



De nieuwe oogst



Websites, webapps, browserextensies


DO NOT DISTURB: BROWSER EXTENSIE
Deze extensie voor je browser blokkeert de vervelende dingen die je surfervaring kunnen storen, zoals blingbling flashy onderdelen op de site. Bovendien worden er processen uitgeschakeld die op de achtergrond draaien en voor extra belasting van de browser zorgen, zoals het verzamelen van data of het traceren van je surftochten.
http://chrome.google.com/webstore/detail/do-not-disturb/ilnddakjdkpofoablibghfikpeknhbia


GOOGLE MAPS GALLERY

Verschillende organisaties en overheden hebben ondertussen Google Maps aangemaakt waarop zij informatie gezet hebben met betrekking tot hun interessepunt. Deze pagina op Google Maps is een verzamelpunt van dergelijke landkaarten. Je kan bijvoorbeeld historische plannen van steden bekijken, van scheepswrakken, enz.
[Taal: ENG]
http://google-latlong.blogspot.be/2014/02/introducing-google-maps-gallery.html
http://maps.google.com/gallery/


WEES CREATIEF MET JE CV
Wil je solliciteren bij een bedrijf dat creativiteit hoog in zijn vaandel heeft staan? Dan weet je dat je niet met de standaard sollicitatiebrief moet afkomen. Een curriculum vitae in een originele vormgeving is wat jouw sollicitatie doet opvallen, en je hoogstwaarschijnlijk een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek kan opleveren.
In dit artikel van Hongkiat vind je 30 hoogst originele cv's. Om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
http://www.hongkiat.com/blog/creative-resume-designs/


9 PRACHTIGE SITES MET ONLINE CURSUSSEN

Op dezelfde Hongkiat website vonden wij ook een heel interessant artikel waarin 9 websites aangereikt worden waar je online cursussen kan volgen over erg uiteenlopende onderwerpen. Het gaat daarbij om cursussen in verschillnde vorm van lezingen in audio en video, tot presentaties en notities. De meeste van deze cursussen zijn gratis.
[Taal: ENG]
http://www.hongkiat.com/blog/free-online-courses/


DE NETTIES NOMINATIES VOOR PODCAST: NIGEL WILLIAMS
Ongetwijfeld ken je deze stand-up comedian, die bekend staat voor zijn bijtende humor. Hij heeft ook een podcast, en die werd beoordeeld door onze juryleden.
Eddy: grappig maar welk nut
Peter: Mooi, strak en functioneel. Gebouwd door een iemand met kennis van zaken.
Marijke: ik heb het niet zo voor Nigel Williams, maar het is wel origineel om zo eens een komiek aan het werk te horen, die normaal gezien toch stand-up doet, nu is het echt alleen geluid
Hilde: Nigel Williams is een bekende naam, maar je zou toch verwachten dat hij wat meer professionele opnames zou kunnen maken, of mensen inschakelen die het doen. In vergelijking met Tech45 is dit erg amateuristisch opgenomen - en de gesprekken overstijgen soms ook niet het studentikoze. Toch lijken de onderwerpen die aangekondigd worden wel interessant, maar er worden geen nagels met knoppen geslagen. Ik ben ook niet gelukkig met het feit dat je echt iTunes MOET gebruiken om de podcast te kunnen beluisteren. Bij andere genomineerden is dat niet het geval...
http://www.nigelwilliams.be/


DE NETTIES-NOMINATIES VOOR PODCASTS: LODE ROELS

Deze website en bijhorende podcast werd per ongeluk ook in de categorie website genomineerd, waardoor er wat verwarring ontstond - het blog op zich is niet zo bijzonder, de podcast wel, wat je ook in de commentaren van de jury weervindt.
De meeste commentaren over de website op zich zijn niet zo positief. Maar over de podcast lees je:
Marijke: vlotte prater, ik luisterde naar een interview met Floris Daelemans, aangenaam om naar te luisteren
Hilde: Dit klinkt professioneler, al is het dan maar het initiatief van een gewone Vlaming, die weliswaar uitgeweken is naar Canada. Een heel mooie radiostem, en interessante praatgasten. Lode kan ook het gesprek gaande houden, en het is een interessant gesprek. Wat mij persoonlijk bevalt is dat je de podcast ook gewoon op de site in streaming kan beluisteren, zonder iTunes, en dat er een RSS feed gegeven wordt om je te abonneren, geen iTunes feed.
http://loderoels.blogspot.ca/search/label/Podcast



VRIJDAG MULTIMEDIA: DE POPULAIRSTE YOUTUBE FILMPJES ALLER TIJDEN
Je hebt er misschien niet stil bij gestaan, maar op 23 april 2005 werd het eerste YouTubefilmpje gelanceerd. Dit artikel bij NetworkWorld overloopt de geschiedenis van YouTube, en toont meteen ook de populairste YouTube filmpjes uit al die jaren. Had jij ze allemaal gezien?
[Taal: ENG]
http://www.networkworld.com/slideshow/149687/most-popular-youtube-videos-of-all-time.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: RUTHLESS SPARTANS VS CUDDLY HIPSTERS

Een leuk game om de week te besluiten? Daarvoor moet u hier zijn! Wie zich ergert kan zich hier, als een meedogenloze "Spartaan", uitleven op het "killen" van alle hipsters. (Bron:Walkingmen.com)
[Taal:ENG]
http://epic.net/mmxiv/




Bij de collega's



 
http://www.elektrozine.be 
-Belgacom lanceert Netflix-variant Movies & Series Pass 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8070/Belgacom-lanceert-Netflix-variant-Movies-Series-Pass.html
- G Watch krijgt always-on scherm 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8063/G-Watch-krijgt-always-on-scherm.html
 


http://www.digimedia.be/ 
 
-België vertoont sterkste groei in snelle internetverbindingen
http://www.digimedia.be/News/nl/16338/belgi-vertoont-sterkste-groei-in-snelle-internetverbindingen.html
- Overzicht van de internetberoepen in België
http://www.digimedia.be/Dossiers/nl/13514/overzicht-van-de-internetberoepen-in-belgi.html



http://www.computertaal.info  

- Telefoonnummers traceren
http://computertaal.info/2014/04/23/telefoonnummers-traceren/
- Uncyclopedia: waar informatie… geen informatie is
http://computertaal.info/2014/04/22/uncyclopedia-waar-informatie-geen-informatie/



http://www.tweakers.net

- Opera introduceert zijn Coast-browser voor de iPhone
http://tweakers.net/nieuws/95600/opera-introduceert-zijn-coast-browser-voor-de-iphone.html
- Museum ontdekt digitale Andy Warhol-kunst op Amiga-floppies
http://tweakers.net/nieuws/95593/museum-ontdekt-digitale-andy-warhol-kunst-op-amiga-floppies.html



http://www.datanews.be

- Ook gratis apps hebben een prijs (Test-Aankoop)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ook-gratis-apps-hebben-een-prijs-test-aankoop/article-4000603020647.htm
- Hoe u voorkomt dat video's automatisch beginnen te spelen op Facebook





http://www.bloovi.be
- Kempense startup zorgt voor realtime informatie bij festivalgangers
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/kempense-startup-zorgt-voor-realtime-informatie-bij-festivalgangers
- Eye-Fi lanceert backup-dienst voor al jouw foto’s, ongeacht met welk apparaat ze zijn genomen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/eye-fi-lanceert-backup-dienst-voor-al-jouw-foto-s-ongeacht-met-welk-apparaat-ze-zijn-genomen





http://www.wijs.be





NeTTies werkt samen met





























De zaak Tee en Tee



Tips en trucs voor de PC / Internaut










WINDOWS: DE INHOUD VAN EEN MAP IN EEN XLS WEERGEVEN







Heb je een uitgebreide collectie bestanden op je harde schijf, zoals muziek of, in ons geval, hoorspelen, dan kan je dat eigenlijk heel gemakkelijk weergeven in een spreadsheet om verder te bewerken. Extra software heb je daar helemaal niet voor nodig.

Wat je moet doen is gewoon: open Windows Explorer en blader tot aan de gewenste folder in de linker kolom. Klik daar CTRL-A om alle folders in de rechter kolom te selecteren.

Houd nu de Shift-toets ingedrukt, en klik op de selectie in het rechter paneel. Kies uit het
context menu "Opy as Path".

Open nu je spreadsheet of tekstverwerker, en plak met CTRL-V de lijst. Pas desgewenst de breedte van de kolom aan, en via Data / sorteren kan je de gegevens verder bewerken of printen.



Een ongelooflijk handige tip, die ons al vaker van pas gekomen is!








Het laatste woord....




En, lezer, wat vindt u van deze nieuwe lay-out? Het is nog wat zoeken, omdat de rubrieken deze week niet hun normale lengte hebben.

Alle commentaren en suggesties zijn erg welkom!

Alvast bedankt,

Hilde



Van alles halen, (bijna) niets betalen...

Software en apps, voor weinig of geen geld


DROPBOX CAROUSEL

iOS - Android
Dit is een nieuwe add-on voor Dropbox, waar je je foto's kan bewaren en delen, organiseren en altijd bij je hebt. De tool maakt ook een automatische back-up van je foto's en video's naar Dropbox.
http://www.carousel.com/


PUZZEL ALARM CLOCK: BEN JE WAKKER GENOEG?
Een tool voor je Android telefoon. Heel wat mensen hebben geen wekker meer, maar gebruiken hun smartphone als wekker. Vaak zet je dan 's ochtends de wekker op Snooze, en vervolgens zet je de wekker af... om terug in slaap te vallen. Deze app zorgt ervoor dat dit niet kan gebeuren, door je een puzzel te laten oplossen vooraleer je het alarm mag afzetten.
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.wroclawstudio.puzzlealarmclock


MICROSIP: VOIP BELLEN

Windows - 4,5 MB - freeware
MicroSIP is een kleine open source tool waarmee je VoIP gesprekken via het SIP protocol kan voeren. Je kan een via tekst converseren, maar ook bellen en videochatten vanop de computer.
http://www.chip.de/downloads/MicroSIP_64267016.html
http://microsip.org.ua/


TSR- WATERMARK-IMAGE
Windows all - 3,9 MB - shareware
Als fotograaf moet je met lede ogen aanzien hoe anderen jouw foto's pikken en zonder vermelding van jouw naam jouw foto's gebruiken. Met deze software kan je heel eenvoudig een watermerk in je foto's invoegen.
http://www.chip.de/downloads/TSR-Watermark-Image-Software_43363092.html
http://www.watermark-image.com/


PAESSLER: JE NETWERK MONITOREN
Windows all - 123,9 MB - freeware
Met de PRTG Network Monitor van Paessler kan je alle activiteiten op je netwerk in het oog houden. Wat interessant is voor particulieren, die zo kunnen zien of er geen virusje her of deer zich in het thuisnetwerk heeft binnengewurmd, maar ook voor bedrijven. De basis vorm vandeze software is gratis, voor meer geavanceerde functies zijn er verschillende betaalplannen.
http://www.chip.de/downloads/PRTG-Network-Monitor_38182489.html
http://www.paessler.com/


VRIJDAG APP-DAG: KARL MAY CATALOGUS

Android
Ach, nostalgie. Wie al wat jaartjes meedraait, zal wellicht in zijn jeugd de vele boeken gelezen hebben van Karl May, over Old Shatterhand en Winnetou. En zal, toen hij al wat ouder werd, een verzameling zijn gaan aanleggen van deze boeken - net als er mensen zijn die oude boekjes verzamelen van Bob Evers, Pietje Puk, Rechter Tie. Deze app is een cataloog van alle Karl May boekjes die verschenen zijn. En van elk boek kan je hier het eerste hoofdstuk lezen. De boeken zelf zijn trouwens ook als e-boek verkrijgbaar.
https://play.google.com/store/books/details/Karl_May_Karl_May_catalogus?id=uoYLnSYUD5YC


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg



Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.


Privacy: belangrijk bericht in verband met privacy en Google advertenties
* Als externe leverancier maakt Google gebruik van cookies om advertenties op onze site weer te geven.
* Met de DART-cookie kan Google advertenties weergeven aan onze gebruikers op basis van hun bezoek aan onze site en andere sites op internet.
* Gebruikers kunnen zich afmelden voor het gebruik van de DART-cookie door naar het privacybeleid van het advertentie- en inhoudsnetwerk van Google te gaan.

Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 15 maart 2009, naar aanleiding van de op interesse gebaseerde advertenties van Google AdSense. 


Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn een heleboel dingen die we weg zouden gooien,
als we niet bang waren dat anderen ze misschien op zouden rapen.
-onbekend-