Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 11/7/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be



INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 557 van 5/7/2008





Gegroet lezer,

Heerlijk, dat zomerweer. Af en toe wel een flinke onweersbui met pletsende regen, maar dat nemen we er wel bij. Nu er op onze redactie een jonge "medewerker" rondloopt, Tess, is het wel vroeg opstaan, want zo'n vinnig baasje heeft altijd honger. Maar dat is juist genieten: 's ochtends vroeg in de tuin, met een tasje koffie, terwijl je voelt hoe de dag wakker wordt en de zon aan kracht wint... Zo is het elke dag een beetje vakantie!

Wat brengt Netties deze week? Uiteraard veel nieuws, en ook een reeks tips over hoe je vanop afstand toegang krijgt tot je eigen computer. En zoals altijd toch ook onze kritische bemerkingen bij het nieuws; vooral de groeiende macht van Google zorgt ervoor dat wij ons wat ongemakkelijk voelen. Natuurlijk vermag een gewone internaut niet veel tegen die overdonderende macht, en is het vele werk dat Google doet ook in ons voordeel. Maar af en toe even stilstaan bij Google, en nadenken over wat er aan het gebeuren is, dat mag toch ook...

Veel leesplezier gewenst, veel zonnige ochtenden en avonden, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



RESEM NIEUWIGHEDEN BIJ BLOGGER
Goed nieuws voor al wie een blog bijhoudt bij het Blogger platform van Google: er zijn verschillende nieuwe mogelijkheden toegevoegd, die je terugvindt bij draft.blogger.com.
Zo zijn er de "Webmaster Tools Verification". Daarmee kan je automatisch alle blogs controleren bij de Webmaster Tools. Je kan zelf ook een kwotering geven aan je eigen post (van 0 tot vijf sterretjes); die kwotering verschijnt onderaan je posting.
Verder kan je ook blogs importeren/exporteren. Dat is erg handig om een backup te maken: je hele blog wordt meteen geëxporteerd in één groot XHTML bestand. Er is ook een formulier voor commentaren; wie commentaar wil geven op een posting, kan daarbij inloggen met zijn Google Account of zijn OpenID. En tot slot is er een nieuwe editor voor je postings, waarbij vooral de mogelijkheid om afbeeldingen met klik en sleep te plaatsen binnenin je document wel handig is.
Deze nieuwe tools zijn nog wel in bèta, en mogelijk niet voor alle bloggers beschikbaar.
http://draft.blogger.com/
http://mashable.com/2008/06/27/blogger-new-features/

iGOOGLE UPDATE MET CHAT, OPEN SOCIAL EN ACTIVITY FEEDS
Tja, we kunnen er weeral niet omheen: de jongens en meisjes van de Google labs blijven maar productief het ene nieuwe product achter het andere uitbrengen. Zo kreeg ook iGoogle wat nieuwigheden, alhoewel het ook hier weer experimenten zijn die nog niet voor iedereen beschikbaar zijn.
De belangrijkste nieuwigheid zal je als gewone gebruiker pas later zien, want het betreft iets dat meer de webontwikkelaars betreft: ondersteuning voor de Open Social toepassingen in de activiteitenfeeds. Zoals je wellicht nog weet heeft Google het Open Social webplatform ontwikkeld, waarbij het de bedoeling is dat programmeurs widgets kunnen maken die op àlle sociale netwerken kunnen werken; nu moeten de ontwikkelaars immers een toepassing maken, en die dan porteren naar bijvoorbeeld Facebook, MySpace, enz.
Verder werd Gchat gecombineerd met iGoogle, zodat je vanuit dit portaal kan chatten met je vrienden en hun updates kan bekijken. De gesprekken verschijnen in een balk opzij links van de pagina, waar je ook je nog ongelezen mails van Gmail zal terugvinden. Met andere woorden: die balk links moet je communicatiehub worden.
Meer over deze nieuwigheden bij Mashable.
http://mashable.com/2008/06/26/igoogle-chat-test/
http://www.google.com/ig

MICROSOFT GELOOFT DAT GOOGLE EEN "ONE HIT WONDER" IS
We hadden het er al over, dat Bill Gates zich stilaan terugtrekt uit Microsoft. Gates heeft heel wat verwezenlijkt in zijn leven, maar er is één ding waar Microsoft ernaast zat, en dat geeft Steve Ballmer, de nieuwe nummer één van Microsoft, in een interview ruiterlijk toe: zij hadden het business model van de zoekmachine niet begrepen. "Wij waren verkeerd dat wij ons zo traag op het zoeken gooiden, omdat wij het business model er niet van zagen. En ik moet Google bewonderen voor de manier waarop zij het business model rond het zoeken vernieuwd hebben. Zij deden dat heel goed, en dat is waarom zij gewonnen hebben."
Ballmer heeft ook een verklaring waarom zij de bal gemist hebben: zij waren teveel gefocust op Windows. Doordat zij een schema bedacht hadden waarbij er om de vijf jaar een nieuwe versie van Windows uit zou komen, ging er een groot deel van de Research & Development naar Windows, en bleef er te weinig over om in andere zaken zoals de search te investeren.
Maar dat Google het goed doet in de zoekbusinesss, wil nog niet zeggen dat het succes heeft met de andere dingen die het onderneemt. "Zij hebben één product. En het is hetzelfde gebleven vijf jaar lang - zij hebben nu wel Gmail, maar er is maar één product waar zij hun geld vandaan halen, en dat is in vijf jaar niet veranderd". Strenge kritiek? Of zit er toch een stukje waarheid in? Per slot van rekening zijn de andere onderdelen van Google waaruit het inkomsten haalt (AdWords en AdSense) ook dingen die rond zoeken draaien...
Maar lees zelf het interview met Ballmer.
http://www.pandia.com/sew/675-microsoft-believes-google-is-a-one-hit-wonder.html

RADIONOMY LANCEERT FESTIVAL RADIO'S
Heb je Radionomy al eens uitgeprobeerd? Op deze site kan iedereen zijn eigen webradio maken, door een keuze te maken uit de aanwezige muziek, jingles en content. Je kan ook zelfgemaakte muziek laten horen, reportages, podcasts. Radionomy zorgt voor de distributie, en zelfs voor de auteursrechten. Er staat wel een kleine tegenprestatie tegenover: Radionomy plaatst af en toe reclame tussen de uitzendingen. Maar de opbrengst van die reclame wordt wel gedeeld met de maker van de radio, dus dat verzacht de pil wat.
Met de zomerfestivals in het vooruitzicht heeft Radionomy nu, samen met de inrichters van enkele grote festivals, vier speciale radiostations aangemaakt waar alleen muziek gedraaid wordt van bands die op dat festival spelen. Het gaat met name om Werchter, Spa, Dour en Pukkel. De radio's zullen beluisterd kunnen worden tot einde augustus.
Nu, wij hebben eens een kijkje genomen op de Radionomy, en het concept bevalt ons wel. Er is inderdaad een erg uitgebreid aanbod, en wij vonden bijvoorbeeld Radio 58, die oldies brengt uit de fifties, voornamelijk Franse muziek. Maar ontdek zelf eens deze site. De moeite waard. En wie weet slaag je er ook in om een eigen webradio aan te maken?
http://extra.msn.be/specials/radionomy/fr/
http://extra.msn.be/specials/radionomy/nl/
http://www.radionomy.com/festivals-radio.aspx

SONY PS3 STILAAN OP WEG NAAR ONLINE COMMUNITY
De PlayStation 3 toestellen hadden altijd al een internetverbinding, maar echt multitasken was er niet bij: wie een boodschap wou sturen naar een medespeler, moest vaststellen dat die "in gesprek" was, wanneer hij aan het gamen was. Met andere woorden: een woordje wisselen met je medespeler tijdens een game was er niet bij. En dat is toch eigenlijk het leuke aan zo'n game, niet?
Welnu, binnenkort komt er een update aan de firmware uit van de PSE, waardoor zo'n gesprekken toch mogelijk worden. En dat kan dan meteen het startsein worden van een echte online community van PS3 gamers.
Op het web vind je twee demo's van de game ontwikkelaars waarin zij uiteenzetten wat zij aan het doen zijn: een mogelijkheid creëren voor gamers om hun spel te pauzeren, naar de Cross Media Bar (XMB) te gaan, zonder het spel te moeten stopzetten, een boodschap te lezen en beantwoorden, en dan het spel gewoon verder te zetten.
De video's vind je op onderstaande adressen. Wij zijn zelf geen echte gamers, maar dit leek ons toch belangrijk genoeg om even mee te delen.
http://www.betanews.com/article/Sony_PS3_moves_toward_an_online_community_gradually/1214840351
http://blog.us.playstation.com/2008/06/29/firmware-v240-walkthrough-part-1-the-xmb/
http://blog.us.playstation.com/2008/06/30/firmware-v240-walkthrough-part-2-trophies/

DIGG START MET AANBEVELINGEN
Je kent ongetwijfeld Digg, de sociale nieuwssite, zo genoemd omdat de gebruikers zelf het nieuws "maken": zij brengen nieuwe artikels aan, stemmen die naar de voorpagina. Rond Digg is een hele cultuur ontstaan: mensen die vaak artikels aanbrachten bouwden zich daar een reputatie op, anderen haalden zich dan weer de woede van de gemeenschap op de hals door vals te spelen en artikels te pushen van bevriende sites, enz. Kevin Rose, de oprichter van Digg, heeft al vaak nieuwigheden doorgevoerd om het systeem van Digg te verbeteren, maar moest daarbij heel wat kritiek incasseren, omdat de gebruikers het niet altijd eens waren met zijn vernieuwingen.
Nu heeft Kevin Rose weer een nieuwigheid bedacht, die momenteel in bèta uitgetest wordt. Het gaat om een aanbevelingssite: in het "upcoming story" gedeelte, waar de nieuwe artikels aangebracht wordt, zal je voortaan enkele artikels aangereikt krijgen die je waarschijnlijk zullen bevallen, omdat gelijkaardige zielen deze artikels ook goed vonden. Bij elk van deze zielen zal je dan ook kunnen zien hoeveel artikels jij en hij/zij gemeen hebben als goedgekeurd of afgekeurd.
Hiermee slaat Rose twee vliegen met een klap: enerzijds bouwt hij wat meer aan de sociale banden tussen de gebruikers, en anderzijds vestigt hij wat meer aandacht op het "upcoming" gedeelte van de site. Voorlopig wordt het experiment enkel voor een beperkt aantal gebruikers toegepast, om eventuele fouten nog weg te kunnen werken. Later deze maand zou naar verwachting de aanbevelingsmachine publiek gaan.
http://www.digg.com/
http://digg.com/all/upcoming
http://www.webware.com/8301-1_109-9980767-2.html

COPIEPRESSE PAKT NU EU AAN
Waarin een klein landje groot blijkt te zijn: in het voeren van processen tegen content aggregatoren. Nadat Copiepresse, de vereniging die de belangen behartigt van de Frans- en Duitstalige pers in België eerder al een rechtszaak won tegen Google (met name Google News), richt het nu haar pijlen naar NewsExplorer van Europe Media Monitor. Net zoals Google News verzamelt deze site nieuws uit verschillende bronnen in Europa, maar in tegenstelling tot Google zet het er geen thumbnails met afbeeldingen uit die media bij. Voor Copiepresse maakt dat echter geen verschil, en het heeft nu ook een rechtszaak ingespannen tegen NewsExplorer.
Ook hier werd dezelfde web bewandeld als bij Google: een expert kwam verklaren dat het recht op "fair use" niet van toepassing is, omdat er enkel tekst geciteerd wordt zonder verdere commentaar (fair use: men mag teksten citeren met als doel hierop commentaar te geven of kritiek).
Maar omdat de EU hierbij betrokken is, wordt betwist dat een Belgische rechtbank bevoegd zou zijn. De hele rechtszaak zou ongeldig zijn. Copiepresse zou de zaak terug moeten aanhangig maken bij ofwel de juiste Belgische rechtbank, ofwel op niveau van de EU.
Eigenlijk een mooie meevaller voor Google, dat nu rustig kan afwachten hoe de advocaten van de EC deze zaak bepleiten, en dan eventueel later dezelfde argumenten kan aanhalen wanneer het in beroep gaat tegen het eerder vonnis in haar eigen zaak...
http://press.jrc.it/NewsExplorer/home/en/latest.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080701-belgian-publishers-fresh-from-victory-against-google-turn-on-eu.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070213-8831.html

EBAY VEROORDEELD IN ZAAK VAN LUXEGOEDEREN
Nog gerechtelijk nieuws: een Franse rechtbank heeft bepaald dat eBay 38,6 miljoen euro moet betalen aan LMVH, een groep die luxegoederen verkoopt. LMVH had, samen met andere luxemerken als Tiffany & Co, en Hermes, beweerd dat eBay niet streng genoeg controleerde dat er geen namaakgoederen verkocht werden op de site.
eBay ging meteen in beroep tegen het vonnis: het beweert dat LVMH concurrentie wil uitschakelen. eBay verdient namelijk geld door de verkoop van zowel echte als namaak luxegoederen; LMVH verdient uiteraard niets als er namaakgoederen verkocht worden via eBay, en vreest dat eBay een concurrent wordt voor haar eigen netwerk van verkopers.
Een eigenaardige redenering van eBay, die naar onze mening terecht door de rechter verworpen werd. Uiteraard is het de verkoper zelf die verantwoordelijk is voor het aanbieden van namaakgoederen, maar zich op concurrentiebeding beroepen als het gaat om de verkoop van namaakgoederen is toch een statie te ver....
http://news.cnet.com/8301-13577_3-9980445-36.html

GOOGLE FRIEND CONNECT MAAKT VAN ELKE SITE EEN SOCIAAL NETWERK
Je mag je twijfels hebben over het nut van sociale netwerken, maar het nut van het sociale web op zich zal je niet kunnen ontkennen: de mogelijkheid om artikels, nieuws, informatie met elkaar te kunnen delen en aan elkaar te kunnen aanbevelen staat boven twijfel.
Ook Google is zich bewust van dat nut. Het heeft al wel een "echt" sociaal netwerk, Orkut, maar dat is niet echt een succes in Europa - dat in tegenstelling tot Brazilië, waar het razend populair is. Maar het wil de sociale tools uitbreiden tot het hele net, niet enkel tot de sociale netwerken. Met Google Friend Connect kan immers elke webmaster tools toevoegen aan zijn site die haar meer sociaal maken, en de bezoekers toelaten om informatie toe te voegen die dan doorgegeven kan worden aan sociale websites zoals Facebook en Orkut. Momenteel is Friend Connect nog beperkt tot een testfase, en enkel een select groepje webmasters kan het uittesten. Zij krijgen dan de beschikking over speciale code waarmee bezoekers zich kunnen registreren op de site, vrinden uit andere sociale netwerken kunnen uitnodigen, foto's delen, boodschappen posten en besprekingen van producten, en meer. Met andere woorden: je moet geen programmeur meer zijn om je site meer dynamisch te maken.
Verder kunnen programmeurs ook widgets schrijven die zij publiceren op de Google Friend Connect website; webmasters kunnen deze widgets dan toevoegen aan hun site, waar zij in een iframe gezet worden, met andere woorden: het zijn aparte webpagina's die in je eigen pagina geïntegreerd worden.
Meer uitleg en een video over Google Friends Connect bij Pandia Search.
http://www.pandia.com/sew/669-google-friend-connect-turns-any-website-into-a-social-website.html#more-669

ESCAPETV: VAN WEB NAAR TV
De wisselwerking tussen tv en web blijft steeds groeien. In eigen land wordt er nog niet zoveel geëxperimenteerd met het streamen van tv-programma's op het web. Er was wel de telenovelle Emma (VRT) die je als podcast kon binnenhalen, net als De Jeugd van Tegenwoordig (TMF). De zenders VijfTV en VT4 streamen dan weer zijn uitzenddingen via Zattoo.
In de VS staan ze op dat vlak al veel verder. Daar worden programma's, al dan niet gratis en al dan niet met de nodige reclame, aangeboden via de site van de tv-makers zelf (Fox, NBC...), maar daar is ook Hulu, de online videosite die eigendom is van NBC Universal en Fox en waar je gratis verschillende programma's kan bekijken - althans, als je in de VS woont. De Europeaan moet voor het bekijken van deze programma's via Hulu een kunstgreep uithalen, en door bijvoorbeeld gebruik te maken van een VPN camoufleren dat hij van Europa afkomstig is.
Uit recente cijfers blijkt dat Hulu erg populair is: de comedy programma's worden meer op Hulu bekeken dan op de sites van de programmamakers zelf. Drama daarentegen wordt meer op de sites bekeken.
Een lange inleiding eigenlijk, om maar te zeggen dat het hele medialandschap aan het verschuiven is. In eigen land maakt VW Escape, de jongerenzender die als podcast te verkrijgen is, de overstap in omgekeerder richting: de uitzendingen zullen voortaan niet alleen via het web, maar ook op tv te bekijken zijn, en wel op de jongerenzenders TMF en MCM. Tussen 4 juli en 28 december zullen 26 afleveringen uitgezonden worden op verschillende tijdstippen. Daarin zijn interviews te bekijken met bekende sterren zoals Mintzkov, Gabriel Rios, maar ook een Adriaan Van den Hoof; achter de schermen van de opnames van de animatiefilm "Paniek in het dorp", van de opnamen van een videogame, verslaggeving van het festival Les Ardentes in Luik, reportages van verschillende extreme sports...
http://www.hulu.com
http://www.vwescape.tv
http://www.zattoo.com

NIEUWS VAN DE ZOEKERS: MICROSOFT KOOPT POWERSET, ADOBE MAAKT FLASH DOORZOEKBAAR
Het blijft bewegen in de wereld van de zoekers. Het huidige systeem is immers niet perfect, en alle spelers op de markt trachten hun zoeksysteem te verbeteren, om zo een groter deel van de koek (en het adverteergeld) binnen te halen.
Een van de punten waarop de huidige zoekmachines tekort schieten, is het "semantisch" zoeken. Semantiek, dat wil zeggen: de betekenis van een woord. Een zoekmachine weet niet of jij, wanneer je "bloem" als trefwoord opgeeft, een bloem uit de tuin bedoelt, of meel. Een zoekmachine die dat onderscheid kan maken, heeft al meteen een voetje voor. Het bedrijf Powerset heeft zo'n zoekmachine, het is te zeggen: het heeft in februari 2007 een exclusieve licentie verworven voor een "natural language processing" technologie, die ontworpen was in de befaamde labo's van het Palo Alto Research Center van Xerox. En nu heeft Microsoft Powerset opgekocht, om deze semantische zoektechnologie te verwerken in haar eigen Live Search zoekmachine.
Ars Technica had enkele weken geleden de technologie op de proef gesteld, en was onder de indruk. Vooral als het om artikels van de Wikipedia ging dan was Powerzet heel accuraat. Het verslag van die proef vind je op onderstaand adres.
Een tweede belangrijke vooruitgang op vlak van zoekmachines is het feit dat Adobe een akkoord gesloten heeft met Yahoo en Google, waardoor deze beide zoekmachines kunnen beschikken over technologie om ook Flash bestanden te indexeren. Flash wordt nu eenmaal heel veel gebruikt op het web, maar vermits het volkomen grafisch is, kan de inhoud van zo'n Flash bestand niet opgenomen worden in de zoekmachines. Sites die in Flash gemaakt worden, worden dan ook vaak voorzien van een alternatieve versie in gewone html, speciaal voor de zoekmachines. En dat is natuurlijk dubbel werk.
Webbouwers zullen dan ook graag horen dat Adobe voor technologie gezorgd heeft waardoor de inhoud van Flash bestanden toch ook begrijpbaar wordt voor de zoekmachines. Yahoo en Google kunnen momenteel al beschikken over deze technologie. Microsoft (nog) niet, maar Adobe heeft gezegd dat het ook geïnteresseerd is in deals met de andere zoekmachines.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080701-microsoft-buys-powerset-gets-foot-in-semantic-search-door.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080512-hands-on-powerset-search-has-promise-challenges-ahead.html
http://www.webware.com/8301-1_109-9982015-2.html
http://news.cnet.com/8301-10784_3-9982137-7.html

EU WIL DAT PROVIDERS BESMETTE COMPUTERS AFSLUITEN
Volgens BetaNews zal de EU later dit jaar een document publiceren waarin vergaande aanbevelingen om de cybermisdaad in Europa een halt toe te roepen. Een van de meest opmerkelijke maatregelen is het feit dat de providers een boete opgelegd zou worden indien zij niet meteen reageren op een verzoek om een besmette machine af te sluiten.
" Mensen die een besmette machine aangesloten laten op het netwerk, zodat die spam kunnen versturen, phishing websites kunnen hosten en illegale content kunnen verspreiden, vervuilen de digitale omgeving", aldus de auteur van het rapport.
Op dat principe is niets aan te merken. Maar het is nu eenmaal een feit dat het meestal de technisch niet zo onderlegde internauten zijn die besmet worden met allerlei malware en waarvan de computer omgevormd wordt tot een zombie-computer die door hackers gebruikt kan worden voor allerlei snode praktijken. Die arme internaut doet dat uiteraard niet opzettelijk, ondervindt meestal ook zelf veel last van deze malware. En dan wordt hij bovendien plots zonder internet gezet, zonder dat hij eigenlijk weet waarom en waaraf?
Het lijkt ons nogal een krasse maatregel. Waarom niet beter teams in het leven gezet die in zo'n geval, al dan niet gratis, de internaut depanneren en zijn machine ontsmetten? Verplicht desnoods de internaut om een cursus veilig computeren te volgen - maar gewoonweg afsluiten van het internet is het ook niet!
http://weis2008.econinfosec.org/papers/MooreSecurity.pdf
http://www.betanews.com/article/EU_proposal_would_task_ISPs_with_blocking_infected_addresses/1214952444

STUDIE NAAR ONVEILIGE BROWSERS GEBASEERD OP GEGEVENS VAN GOOGLE
Eerder deze week kwam er een studie uit, waaruit bleek dat minder dan 60% van de internauten surft met een browser die up to date is, en die alle laatste patches aan boord heeft. Met andere woorden: 40% van de internauten stelt zich bloot aan allerlei gevaren, en dat enkel en alleen omdat zij nalaten hun browser te updaten. Maar al te vaak wordt gedacht dat een update enkel dient om schoonheidsfoutjes te camoufleren, of nieuwe tools toe te voegen, terwijl de meeste updates toch wel dienen om in de eerste plaats bepaalde fouten en zwakke plekken die ondertussen ontdekt zijn, te verhelpen.
De cijfers toonden aan dat 52,4% van alle IE gebruikers nog geen upgrade uitgevoerd hadden naar IE7. Bovendien had slechts 47,6% van alle IE gebruikers alle software upgrades en patches geïnstalleerd die er nodig zijn om veilig te kunnen surfen. De Firefox gebruikers doen het veel beter: 83,3% onder hen had een volledig up to date brower; bij Safari lag dat op 65,3% en bij Opera op 56,1%.
Wat ons echter het meest intrigeerde bij deze studie is dat zij gebaseerd is op de logs van Google, die telkens bijgewerkt worden wanneer een gebruiker een van de Google sites bezoekt. In die logs staat te lezen welke versie van Firefox, Safari en Opera gebruikt wordt. Bij IE echter wordt die versie niet meegegeven; daarom gingen de onderzoekers op zoek naar gegevens op de pc's van gebruikers die de Personal Software INspector software van Secunia geïnstalleerd hadden.
En daar hebben wij toch wat meer moeite mee. Google mag dan al verzekeren dat er geen persoonlijke gegevens vergaard werden, maar ons zit het toch niet lekker. Tot dit onderzoek werd opdracht gegeven door IBM. Wat als morgen een zeepfabrikant opdracht geeft tot een ander onderzoek naar statistische gegevens, op basis van zoekopdrachten van Google? Wordt het allemaal niet een beetje teveel Big Brother achtig? Of zijn wij gewoon te benauwd als het op onze privacy aankomt?
http://www.betanews.com/article/Web_browser_study_uses_Google_data_to_pinpoint_security_problems/1215030984

LIEFDE PER OPBOD
Hoe we dit nieuwe initiatief moeten interpreteren, dat weten we niet. Is het gewoon fun, of is het pure uitbuiting, zelfs pooierij? Aan jou om te oordelen.
Het gaat om de site "Liebesauktionshaus.de". Dat is een veilingsite, waar je geen voorwerpen, maar wel liefde kan kopen. Alhoewel, misschien niet echt liefde, dan eerder sex. Alles is volkomen legaal, zo beweren de uitbaters van de site, en het heeft niets te maken met prostitutie of slavernij. Op de site bieden de mooiste jongens en meisjes zich te koop aan, aan de meestbiedende.
Volgens een artikel bij Pressetext kent de site een enorm succes. Er lopen momenteel 1.700 veilingen. 20.000 bieders zijn actief, en het hoogste bod voor een one-night-stand lag bij 1.200 euro.
Tja, misschien is het allemaal wel gewoon een kwestie van vraag en aanbod, maar echt gemakkelijk voelen wij ons toch niet bij deze site. Trouwens: als dame blijf je op je honger zitten. Er zijn slechts twee heren die hun diensten aanbieden, en er blijkt weinig belangstelling voor te bestaan...
Dat zo'n site succes heeft, kunnen wij best geloven. Als er iets is dat verkoopt op het internet, dan is het wel sex!
http://www.liebesauktionshaus.de/
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080702034
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080702034

"ALBANY": DE AANZET TOT OFFICE ALS ABONNEMENT
In de VS zal je binnenkort bij de elektronicaketen Circuit City bij een nieuwe pc ook een pakket kunnen kopen, een abonnement op de kantoorsuite Microsoft Office, in combinatie met de ONe Care diensten van Microsoft (antivirus en malwarebescherming). Microsoft hoopt zo meer mensen die een nieuwe pc kopen te verleiden tot het kopen van Office - alhoewel je in dit geval niet echt meer van kopen kan spreken. Microsoft gaat er hierbij van uit dat de meeste mensen wanneer zij een nieuwe pc kopen niet meteen een nieuwe versie van Office kopen, maar wel een abonnement op beveiligingssoftware. Vaak krijg je nu bij een nieuwe pc zelfs een beveiligingspakket (Norton, McAfee...) erbij, met een gratis abonnement voor 6 maanden. Daarna moet je betalen voor de updates. In plaats van dit gratis pakket krijg je dan bij aankoop van een nieuwe pc in de Circuit City winkels een pc met daarop een probeerversie van Office, plus OneCare. Wanneer de probeerperiode verstrijkt, moet de gebruiker zich abonneren op het pakket, zoniet wordt de software onbruikbaar.
Het combinatiepakket Office + Onecare wordt aan een erg aantrekkelijke prijs aangeboden: 69 dollar per jaar (studenten en thuisgebruikers), wat maar 20 dollar meer is dan enkel OneCare alleen.
http://news.cnet.com/8301-13860_3-9982212-56.html




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


IMAGE FULGURATOR: FOTOGRAFIE WORDT NOOIT MEER HETZELFDE
Een eigenaardige uitvinding, de Image Fulgurator van Julius von Bismarck: hij projecteert beelden in de foto's die anderen maken, maar voor het gewone menselijke oog zijn die beelden onzichtbaar.
Op zich is de fulgurator geen ingenieuze uitvinding - het is een oude manuele Minolta camera die omgebouwd werd zodat er een beeld naar buiten geprojecteerd kan worden zodat het geprojecteerd wordt op gelijk welk object. Maar het geheim ligt eigenlijk in het goed kiezen van het moment. De Fulgurator wacht tot er een nietsvermoedende fotograaf een foto neemt en daarbij zijn flash gebruikt. Als de sensor van de fulgurator de flash ziet, zendt het zijn beeld uit, dat door de camera van de fotograaf opgevangen wordt, maar voor het naakte oog onzichtbaar blijft.
Von Bismarck heeft wel een patent aangevraagd voor het idee, omdat hij een zekere controle wil bewaren over het commercieel gebruik van zijn uitvinding. ER zijn immers zovele mogelijkheden - denk eens in dat een adverteerbedrijf zo'n fulgurator zou gebruiken, vlak naast de Eiffeltoren. Dan zou er geen enkele toerist nog een foto kunnen maken zonder dat de advertentie van dat reclamebureau op de foto staat...
Een interview met de maker van de Fulgurator vind je bij Wired.
http://blog.wired.com/gadgets/2008/06/exclusive-inter.html

IMATION BRENGT FLASHDRIVE NIET GROTER DAN PAPERCLIP
Het evolueert toch snel. Enkele jaartjes geleden waren we al blij als we een computer hadden met een harde schijf van 8GB, nu hebben we USB sticks die zelf al 8 GB kunnen opslaan! En dat op een erg kleine stick:3,75 cm lang, en amper 30 gram zwaar. De prijs van zo'n kleinood daalt ook voortdurende: je kan de Imation Atom Flash Drive krijgen vanaf 18 $ voor 1 GB tot 100 $ voor 8 GB.
In het algemeen dalen de prijzen van zulke USB sticks erg snel, en daardoor worden zij alsmaar populairder: steeds meer gebruikers nemen zo'n stick om digitale bestanden op te slaan, te transporteren en te delen met collega's. En dat is een evolutie die de IT-afdeling van die bedrijven eigenlijk niet zo graag ziet. Want er zijn verschillende veiligheidsaspecten aan die sticks. Eerst en vooral is het gemakkelijk om bedrijfsgeheimen mee te smokkelen op zo'n stick. Ten tweede is er het risico op de overdracht van virussen en allerhande malware. Maar ten derde is er het gevaar op verlies of diefstal van zo'n stick. Vaak staat er heel wat erg vertrouwelijke informatie op zo'n stick, en als hij in verkeerde handen valt is de ellende niet te overzien.
Het ergste van al is dat in de meeste gevallen degene die zo'n stick verloren is, niet geneigd is om dat aan te geven: uit een studie blijkt dat slechts 25% van de personeelsleden het zouden melden indien zij een stick met bedrijfsgegevens kwijt waren, tegenover 78% die het zou melden als een laptop vermist werd.
Een bescherming met een paswoord, zoals ook op de Atom Flash Drive voorzien is, is dus een absolute noodzaak.
http://www.pcworld.com/article/id,147700/article.html?tk=nl_dnxnws

POLAROID-FANS KOPEN STOCKS OP
Vier maanden geleden heeft Polaroid aangekondigd dat het stopt met haar productielijn. Wie nog zo'n camera heeft, haastte zich meteen naar de winkel om zoveel mogelijk Polaroid film te kopen. Er ontstond meteen een rush op de films. Want blijkbaar zijn het niet enkel de iets oudere mensen die dol zijn op Polaroid foto's, maar ook jongeren, die deze instant foto's nu maar pas ontdekken. Want zij zijn wel gewend aan digitale camera's, waarbij je foto's kan maken, publiceren op blog of doorsturen per mms, maar een "echte" foto, waarop een vriend een gekke bek trekt op een feestje, en die je meteen kan laten rondgaan op dat feestje dat is nog wat anders.
Om het in mooie termen te zeggen: het is "instant gratification", een behoefte die onmiddellijk bevredigd wordt. En de huidige generatie is nu eenmaal een instant gratification generatie.
En verder is het natuurlijk ook leuk om even te moeten wachten op de foto - die twee minuten bezorgen je toch een beetje het gevoel van een donkere kamer, van het ontwikkelen van de foto.
Een mooi artikel over de speciale aantrekkingskracht van polaroid foto's bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/devotees-snap-up-polaroid-stocks/2008/06/28/1214677822365.html

LEGO BRENGT WEDO PACKAGE UIT VOOR HET ONDERWIJS
Eerst vooraf een waarschuwing: dit product komt nu nog niet uit in Europa - enkel de VS en Brazilië kunnen binnenkort genieten van dit leuks. Want leuk is het, en educatief bovendien.
Het gaat om de Lego Education WeDo, een pakketje robotica, waarmee je zelf een robot kan bouwen. Het pakket is bedoeld voor studentjes van 7 tot 11 jaar. Zij kunnen robotsystemen maken en die programmeren vanop de pc. Het bestaat uit 158 Lego elementen, inbegrepen hefbomen, een USB hub waarmee je de robot kan aansluiten op een host computer vanwaar je de input/output van de hardware kan controleren, een bewegingssensor, en een tilt sensor. En natuurlijk de nodige software, die, gemakkelijk voor de kinderen, gewoon werkt met klikken en verslepen.
De Lego WeDo werkt met de Mac, pc, OLPC XO, en de Intel Classmate laptops. Hopelijk komt het pakket ook snel op de Europese markt!
http://www.pcworld.com/article/147760/lego_introduces_wedo_package_for_education.html

FLOCK 2.0 MET STREAMING BOOKMARKS
Het is ons, met alle drukte rond Firefox 3.0, even ontgaan, dat ook die alternatieve browser, Flock, een nieuwe versie uitgebracht heeft. Maar omdat die toch wel enkele interessante nieuwigheden bevat, willen wij deze versie toch nog graag even onder jouw aandacht brengen.
Flock 2.0 is erg snel in het surfen en geeft de pagina's snel weer; downloads die afgebroken werden kunnen hernomen worden op het punt waar zij gestopt waren. Maar het bijzonderste aan Flock 2.0 is, net zoals in de vorige versie, het feit dat je van een zijpaneel een hub kan maken om al je contacten in de sociale netwerken op te volgen.
Mediastreams kunnen ook als bookmarks gebruikt worden; daardoor kan je verschillende media zoals video's van YouTube, foto's van Flickr, of nieuwsberichten bij Digg als stream bookmarken, en netjes te klasseren.
Flock is verkrijgbaar voor Windows, Linux, Mac OS. Wie van onze lezers heeft deze nieuwe versie reeds uitgeprobeerd, en kan die eventueel vergelijken met Firefox? Je kent het adres voor de reacties: redactie@netties.be
http://mashable.com/2008/06/16/flock-20-web-browser-beta/
http://www.flock.com/





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Het zoveelste nieuwe muziekinitatief dat niet toegankelijk is voor niet-Amerikanen: Rhapsody verkoopt voortaan MP3's zonder DRM in een nieuwe digitale downloadwinkel.
http://www.pcworld.com/article/id,147729/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Een Zweeds bedrijf heeft een toepassing voor de gekraakte iPhone bedacht, SwirlyMMS, waarmee je toch MMS boodschappen kan versturen op de iPhone. Velen vinden het ontbreken van MMS op de iPhone een zware handicap.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080702002

*** Europese wetgever vervolgt VS over het vergaren van persoonlijke data
http://letters.washingtonpost.com/W0RH01894E27A5B91FB7F2B74CD760

*** Microsoft heeft haar volgende versie van het Windows Media Center de werknaam "Fiji" gegeven. Maar de eilandengroep protesteert tegen het gebruik van haar naam!
http://ct.cnet.com/clicks?t=63575649-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Groot, groter, grootst: nu dvd's met 42 GB opslagcapaciteit
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080703002


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DANIEL AHEARN - PRAY FOR ME BY NAME
[Rock] Deze man heeft verschillende songs gecomponeerd voor de akoestische gitaar, maar brengt ze ook met andere begeleiding. Aangename, opgewekte songs, waar je vrolijk van wordt. Op zijn website bij MySpace vind je "Down for the Count", uptempo muziek, maar ook San Vicente, een veel meer intimistische song. Knap.
http://www.myspace.com/danielahearn
http://danielahearn.blogspot.com/

NUDE - PINK NOISE
[pop/rock] Iets ruiger, deze band. Popmuziek met een uptempo, goede arrangementen, en goed uitgebouwde songs. OP de site van de band vind je verschillende songs om te beluisteren.
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=3103284

CLUB8: THE BOY WHO COULDN'T STOP DREAMING
Muziek naar onze smaak: een vrolijk tempo, met een erg zachte heldere vrouwenstem, om een opgewekt liedje te zingen. Op de eigen site van de band vind je de verschillende albums terug die ze al gemaakt hebben, en kan je ook enkele songs downloaden.
http://www.icyicy.com/club8/record.php?id=12

SLEEPING BEAUTY - EMBRACE
[pop] Lichtvoetige en gezellige pop. De song "Summer Smile" tovert inderdaad meteen een glimlach op je gezicht. Op de Myspace site van de band vind je nog meer zachte songs.
http://www.myspace.com/sleepingbeautyrocks

POLARIS AT NOON: SEASON ONE, THE PROSPECT
[Pop] Een band met een heel volwassen geluid. Snel, vaak met snerpende gitaren, maar de muziek is afwisselend genoeg om boeiend te blijven. Dit is trouwens een schoolvoorbeeld van een band die gebruik maakt van alle mogelijkheden die het internet biedt aan een band om bekend te raken: via de website van de band heb je links naar iTunes, Amazon, Rhapsody, Napster, eMusic, waar je de muziek kan aankopen.
http://www.polarisatnoon.com/


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Uw manuscript is zowel goed als oorspronkelijk maar het deel dat goed is,
is niet oorspronkelijk en het deel dat oorspronkelijk is, is niet goed.

- Samuel Johnson, Engels schrijver -




De nieuwe oogst



OPEN CULTURE: GRATIS CURSUSSEN
Een erg interessante bron: hier vind je gratis online cursussen over allerlei onderwerpen: archeologie, architectuur, cultuur, economie, geschiedenis, literatuur... Je vindt telkens een link naar de site, maar ook naar de plaats waar je je kan abonneren op de podcast via iTunes, of een MP3 kan downloaden en beluisteren.
[Taal: Engels]
http://www.oculture.com/2007/07/freeonlinecourses.html

GOOGLE HOAXES
Zoals je wel weet heeft Google vele potjes op het vuur staan - zoveel dat Google een dankbaar onderwerp is om hoaxes te lanceren, zoals het bericht dat de tool "I'm Feeling Lucky" voortaan ook in Google Calendar beschikbaar zou zijn: wanneer je een afspraak invulde in je kalender, en dan op de knop "I'm Feeling Lucky" zou drukken, dan zou je meteen een afspraakje hebben met iemand. Veel van die hoaxes zijn echt goed gevonden, en een bezoekje aan de pagina van de Wikipedia waarop de hoaxes opgesomd staan, bezorgt je leuk leesvoer.
[Taal: Engels]
http://en.wikipedia.org/wiki/Google's_hoaxes

RARE BORDEN
Wellicht ben je ze ook al tegengekomen: borden langs de wegen, straatnaamborden of borden die reclame maken voor een handelszaak, met een onbedoelde humoristische noot. Het blog "English Fail" is een verzameling van zulke borden. Een "Anus burger" (in plaats van Agnus burger), een brievenbus die zegt "us male" in plaats van "us mail"... Vaak heel grappige teksten. Een woordje Engels moet je wel kennen om de grap van de zaak te begrijpen uiteraard.
[Taal: Engels]
http://englishfail.wordpress.com/2008/06/24/epic-mcdonalds-advertisement-fail/

BLACKBERRY TIPS & TRICKS
Heb je een Blackberry? Dan moet je absoluut deze site eens bezoeken. Collega PC WOrld heeft hier namelijk een aantal tips verzameld die het werken met de Blackberry vergemakkelijken: welke de beste snelkoppeling zijn, hoe je de batterij kan sparen, hoe je geheugen kan vrijmaken, tips en tricks om efficiënter met het klavier te werken, enz.
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/id,147509/article.html?tk=nl_dnxnws

FOOTBO: VOOR DE FANS VAN EURO 2008
Footbo is een sociaal netwerk voor voetbalfans; de site werd enkele weken geleden strategisch gelanceerd met het Euro 2008 voetbaltornooi in het vooruitzicht. Zij is het werk van een bekende Londense voetbaljournalist, Raphael Honigstein.
[Taal: Engels / Duits / Spaans]
http://www.footbo.com/

30 MUST-HAVE EXTENSIES VOOR FIREFOX 3
Ongetwijfeld heb je ondertussen Firefox 3 geïnstalleerd. Dan komt dit artikel goed van pas: hier vind je namelijk een lijstje met links naar 30 erg handige extensies voor deze nieuwe versie van de Firefox browser. Tools om je tabblaadjes te kleuren, om nieuws uit de sociale netwerken vanuit je browser te kunnen bekijken, enz.
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2008/06/26/firefox-3-extensions/

WEB 2.0 GIDS
De complete gids met Web 2.0 websites. Je start met een tag-wolk, om een van de trefwoorden te kiezen, en wordt dan naar een overzichtspaneel gebracht met sites die dan beantwoorden aan dit trefwoord. Wij kozen bijvoorbeeld Design, en kwamen heel wat nieuwe sites tegen. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.go2web20.net/

DIERENGELUIDEN
Op zoek naar een dierengeluid om als achtergrond te dienen bij bijvoorbeeld een diavoorstelling? Of wil je dochter of zoonlief een half uurtje aangenaam bezig houden? Ga dan eens naar deze twee sites: hier vindje een uitgebreide collectie dierengeluiden. Bij Animaux Nature kan je er zelfs een kwis van maken: eerst hoor je het geluid, en dan kan je klikken om de oplossing te zien (een afbeelding van het dier, met de naam in het Frans erbij). Je ziet het: meteen ook nog een les Frans! (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://www.animaux-nature.com/
http://www.oiseau-libre.net/Oiseaux/Chants/Extraits.html

PLANNINGWIZ: ZELF ARCHITECTJE SPELEN


Ben je van plan wat te gaan veranderen in je huis? Dan doe je er best aan om even je plannen op papier te zetten. Zo voorkom je dat je tafels, stoelen en kasten gaat verslepen, terwijl ze daar helemaal niet passen. Hier kan je online je planning maken, geen download nodig. Gewoon starten met een grondplan, en dan wat meubels toevoegen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://v3.planningwiz.com/

RECLAMEVRETERS
Je kent ons: wij zijn gek op reclame. En als wij de kans hebben om jou enkele nieuwe reclamefilmpjes te laten zien, dan zullen wij die kans niet voorbij laten gaan! Op dit adres vind je enkele nieuwe "creaties" zoals dat heet: van Mondial Assistance, Yves Rocher, La Poste, INPI, Magazine A Nous. Stuk voor stuk pareltjes!
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/ebusiness/rubriques/creations-pub-selections-mensuelles/080630-selections-pub-juin/index.shtml

IPHONE: EEN VIRTUEEL BEZOEKJE
Er wordt zoveel verteld over de 3G iPHone, maar wat is er nu allemaal waar? Apple heeft een filmpje gemaakt (opgepast: het is wel een download van 101,1 MB) dat je haarfijn uitlegt wat er wel en niet mogelijk is met de iPhone. Om het filmpje te bekijken heb je wel Apple Quicktime nodig (het bestand is in .mov formaat)
[Taal: Engels]
http://www.chip.de/downloads/iPhone-3G-Guided-Tour_27571239.html

WORDLE: WOORDWOLK
Een 'woordwolk' is een grafische manier om weer te geven hoe vaak bepaalde woorden in een tekst voorkomen: hoe frequenter een woord, des te groter het wordt afgedrukt. Op de website Wordle kan de bezoeker op een heel eenvoudige manier een fraai vormgegeven woordwolk maken. Dat levert fascinerende resultaten op. Zo blijkt in een oogopslag dat het frequentste woord in het Wilhelmus niet 'Godt' is, maar 'ick', onmiddellijk gevolgd door 'mijn'. Overigens werkt Wordle iets beter voor Engelse teksten omdat het de allerfrequentste woorden (zoals 'a', 'the', 'is'), die vaak weinig betekenisvol zijn, wegfiltert.
Bron: Taalpost http://www.taalpost.nl/
http://wordle.net/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: LUCHTFOTO'S

Een verzameling indrukwekkende luchtfoto's, die een heel ander zicht geven op de aarde. Een vulkaan met een pluimpje tijdens een uitbarsting, de desolate huizen in het Tsjernobyl-gebied, rijstvelden aangelegd in terrasstructuur, enz. Prachtig!
[Taal: Engels]
http://www.submitarchive.com/upload/pictures_from_the_sky.php

VRIJDAG MULTIMEDIA: PARIJS IN WWII
Een reeks kleurenfoto's van bezet Parijs in Wereldoorlog II heeft in Frankrijk voor controverse gezorgd, omdat deze foto's een te rozig beeld zouden schetsen van het leven onder de nazi's. Controverse of niet: het blijven prachtige beelden.
[Taal: Engels]
http://community.livejournal.com/euro_photos/194356.html

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: JULIA FULLERTON-BATTEN
Prachtige foto's, waarbij het perspectief verkeerd is. Kleine grote meisjes in een miniatuur omgeving. Stillevens, kunstig geënsceneerd. Heerlijke foto's...
[Taal: Engels]
http://www.juliafullerton-batten.com/s







Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Virtueel contact met de bank
Inwoners van Kamerik kunnen voortaan gebruikmaken van een virtueel servicepunt van de Rabobank.
http://www.ad.nl/groenehart/woerden/2414721/Virtueel_contact_met_de_bank.html
- Nieuwe iPhone voor een euro
De nieuwe Apple iPhone 3G is vanaf 11 juli te krijgen voor 1 euro. Het gaat dan om de 8GB-versie en wel in combinatie met een tweejarig...
http://www.ad.nl/economie/2412495/Nieuwe_iPhone_voor_een_euro.html
- Tijdschriften te koop via internet
Voor het kopen van een tijdschrift is een bezoekje aan de winkel niet meer noodzakelijk
http://www.ad.nl/cultuur/2411069/Tijdschriften_te_koop_via_internet.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- 'Wii games' op je PC
Een heel leuke nieuwe game-controller is de Stix van GoLive2. Deze maakt van je PC een soort Wii.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23891
- Mobiel chatten met Nimbuzz slaat aan
Nimbuzz is een multi-messenger voor de mobiele telefoon. Het gratis programma heeft veel belangstelling van gebruikers en financiers.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23888
- A-GPS. GPS krijgt een beetje hulp
Steeds vaker zie je bij de specificaties van een telefoon staan dat deze beschikt over A-GPS. Wat is het verschil met normaal GPS?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23887

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Loewe Gallery: dé ultieme shopervaring voor Loewe elektronica
Loewe opent dit jaar op acht locaties in België en Nederland een Loewe Gallery. Dit is dé gelegenheid om het volledige productengamma van Loewe in een exclusieve, stijlvolle winkelomgeving begeleid door de beste professionele expertise, te ontdekken. Op deze manier belooft Loewe zijn klanten de ultieme shopervaring
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3365
- Tips voor GSM-proof vakantie
Je GSM meenemen op reis is niet altijd zonder risico, onomkeerbare rampen kunnen weleens gebeuren zodat je toestel onbruikbaar wordt. Heel fijn als je niet gestoord wilt worden tijdens je vakantie, minder fijn als je GSM na je vakantie de geest heeft gegeven.
GSM operator Base geeft je tien tips om samen met je GSM ongeschonden uit vakantie terug te komen.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3356
- Optimaal gebruikersgemak met de Jabra JX20 Headset van GN
De nieuwe exclusieve headset, de Jabra JX20 Pura Titanium Editie, werd ontworpen door Jacob Jensen die een tijdloos ontwerp gecreëerd heeft waardoor deze headset niet alleen gebruiksvriendelijk is maar ook elegantie uitstraalt
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3361

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Teveel browsers surfen zonder enige bescherming
Volgens een enquête van vier Zwitserse onderzoekers, gespecialiseerd in beveiliging, beschikt 40% van de webbrowsers niet over de nodige patches om een veilige surftocht te kunnen verzekeren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18491&style=34360
- eBay reageert op haar veroordeling
"Onrechtvaardig", "onfatsoenlijk", en "buiten alle proporties", dat zijn de termen die eBay gebruikt om het bedrag van de schadevergoeding te omschrijven die de handelsrechtbank van Parijs opgelegd heeft.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18490&style=34360
- In juli zouden er 150 miljoen Firefox gebruikers moeten zijn
Twee weken nadat Firefox 3 met veel tromgeroffel gelanceerd werd, valt het succes van de open source browser niet te ontkennen. Meer dan 28 miljoen exemplaren werden er gedownload van de software, waardoor Firefox volgens NetApplications in amper 24 uur na de lancering al 4% van de markt veroverd had.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18488&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Film de actie… 'zonder handen'
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/film-de-actie--zonder-handen.cfm
- Muis voor gamers
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/muis-voor-gamers.cfm
- Schakel Autoplay uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/internet/schakel-autoplay-uit.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Overeenkomst tussen TomTom en BASE
TomTom heeft een deal gesloten met BASE voor de komst van TomTom High Definition Traffic naar België. Dat is een dienst waarmee klanten worden voorzien van de meest accurate en actuele verkeersinformatie.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6294
- Combell blogt: Economische terugval maakt online kortingsbonnen populair
Advertorial: Dat de economische crisis de burger tot bezuinigingen dwingt, blijkt ook op het internet. Begin juni ging, volgens cijfers van het Amerikaanse bedrijf Hitwise, het bezoek aan websites gespecialiseerd in coupons allerhande met maar liefst 56% vooruit tegenover het jaar tevoren..
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6292
- Telenet start gezamenlijke regie met VAR en Concentra
Gezamenlijke cross-mediale regie mikt op doorbraak van advertising op IDTV.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6287

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Prereleasers opgepakt
http://computertaal.info/2008/07/03/prereleasers-opgepakt/
- TomTom en BASE tekenen overeenkomst
http://computertaal.info/2008/07/03/tomtom-en-base-tekenen-overeenkomst/
- WTF?! (game)
http://computertaal.info/2008/07/03/wtf-game/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Arctic Cooling introduceert Accelero Twin Turbo
Arctic Cooling heeft een nieuwe videokaartkoeler uitgebracht in de gedaante van de Accelero Twin Turbo. De koeler is uitgerust met twee ventilatoren en kan op een scala van ATI- en Nvidia-videokaarten gemonteerd worden
http://core.tweakers.net/nieuws/54327/arctic-cooling-introduceert-accelero-twin-turbo.html
- Tweakers.net Best Buy Guide: editie juli 2008
Voor de maanden juli en augustus heeft Tweakers.net weer een actuele Best Buy Guide gebakken, bedoeld voor advies bij het samenstellen van computers, waarbij rekening wordt gehouden met diverse budgetten en toepassingen
http://core.tweakers.net/reviews/917/tweakers-punt-net-best-buy-guide-editie-juli-2008.html
- LG L206WU-breedbeeldscherm doorgelust
In deze review bespreken we de LG L206WU, een 20"-breedbeeldmonitor die niet alleen via dvi en d-sub aangesloten kan worden, maar ook met een usb-kabel. Zo kunnen tot zes monitors worden verbonden zonder extra videokaarten
http://core.tweakers.net/reviews/916/lg-l206wu-breedbeeldscherm-doorgelust.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: TOEGANG TOT JE COMPUTER VANOP AFSTAND (1/4)
Toegang hebben tot je computer vanop afstand is niet zo moeilijk als je zou denken. Wij vonden deze handleiding bij Wired, die we graag met je willen delen.
Wie een Windows XP Home machine heeft, moet om te beginnen een gratis VNC server installeren, zoals TightVNC. Heb je een Mac, dan zit dat al op je systeem. En heb je Windows XP, dan zit er al een toepassing op voor toegang vanop afstand. Je moet enkel maar rechts klikken op My Computer, Properties kiezen (eigenschappen, en op het tabblaadje "Remote" klikken. Vink het vakje aan naast "enable remote access".
http://www.tightvnc.com/
http://howto.wired.com/wiki/Access_Your_Computer_Remotely

TIP: TOEGANG TOT JE COMPUTER VANOP AFSTAND (2/4)
Als tweede stap moet je zorgen dat je je computer kan vinden via het internet. Daarvoor kan je een abonnement nemen bij een dienst zoals DynDNS. Je machine thuis krijgt immers van je service provider een IP nummer toegewezen, maar dat verandert voortdurend. Een dienst zoals DynDNS zorgt ervoor dat dit steeds veranderende nummer geassocieerd wordt met een gemakkelijk te onthouden adres. Voortaan moet je dan enkel dat adres intikken (netties.altegek.net bijvoorbeeld), en je bent verbonden met je pc thuis. Op de tweede link vind je meer uitleg over het opzetten van DynDNS.
http://www.dyndns.com/services/dns/dyndns/
http://howto.wired.com/wiki/Set_Up_Dynamic_DNS

TIP: TOEGANG TOT JE COMPUTER VANOP AFSTAND (3/4)
Je hebt nu dus een stabiel IP-adres voor je pc. Nu moet je nog wel de nodige poort open te zetten op je router thuis om de toegang vanop afstand mogelijk te maken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je router, of ga naar PortForward. Daar moet je enkel de naam van je router invullen, en je krijgt exacte instructies. Heb je geen router? Dan moet je een webgebaseerde toepassing proberen als LogMeIn.
http://portforward.com/routers.htm
http://www.logmein.com/

TIP: TOEGANG TOT JE COMPUTER VANOP AFSTAND (4/4)
De laastste stap is het installeren van een VNC viewer op de machine van waarop je je thuiscomputer wil benaderen. Heb je TightVNC (zie aflevering 1) geïnstalleerd, dan heb je daar ook al een viewer inzitten. Voor Macs is er Chicken of the VNC. Nu moet je enkel de domeinnaam opgeven die je je computer gegeven had, en je bent binnen!
http://sourceforge.net/projects/cotvnc/
http://www.tightvnc.com/vncviewer.1.html

TIPS VOOR WEBWERKERS: WAT IS JOUW DOMEINNAAM WAARD?

Laatst kwam ik tijdens het surfen een online tool tegen die je kunt gebruiken om de waarde van jouw domeinnaam te bepalen. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld de vergoeding voor een advertentiebanner op jouw website wilt bepalen. De waarde van jouw domeinnaam wordt bepaald door een aantal factoren. Ik noem er enkele:
- pagerank (http://nl.wikipedia.org/wiki/PageRank)
- de leeftijd van de domeinnaam (hoe ouder hoe beter)
- trafficrank (http://en.wikipedia.org/wiki/Alexa_Internet)
- links die naar jouw domeinnaam wijzen
- populariteit van jouw domeinnaam

Het gebruik van deze tool is erg eenvoudig. Ga naar de website via de volgende link: http://www.dnscoop.com/
Vul jouw domeinnaam in boven aan de pagina. (vergeet niet http:// voor jouw domeinnaam te zetten) Klik op de knop 'Check it!'. Na een poosje komen de resultaten tevoorschijn. Je kunt nu zien op welke punten jouw domeinnaam beoordeeld is en wat de score is. Op het moment van schrijven van dit artikel blijkt de tool niet met alle extensies te werken. Een kwestie van proberen dus...

Als jij een goede domeinnaam in je bezit hebt waar je toch niets meer mee doet, kun je overwegen om jouw domeinnaam te verkopen. Een site die jou kan helpen om je domeinnaam te verkopen is http://www.sedo.com. Sedo werkt via het 'no cure no pay'-principe. Dat wil zeggen dat jij alleen voor de diensten die Sedo levert moet betalen als het verkopen van jouw domeinnaam gelukt is. Sedo biedt overigens nog meer mogelijkheden om je domeinnaam te verkopen, waaronder een veiling. Daar zijn dan wel kosten aan verbonden, ongeacht of de domeinnaam wordt verkocht of niet.

Overigens zijn er mensen die een belangrijk deel van hun inkomen, of soms zelfs hun volledige inkomen, halen uit de handel in domeinnamen, dus het kan in bepaalde gevallen erg lucratief zijn. Veruit de meeste mensen die zich ermee bezighouden doen dat echter 'voor erbij'.

Roland Walraven van Alphamegahosting
http://www.alphamegahosting.com/
[Sjeef]


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html







Van alles halen, (bijna) niets betalen...



RENDERA: FOTOBEWERKER
Windows 2000/M3/XP/VIsta - 0,19 MB - freeware
Handig: dit progje moet je niet installeren, en kan je direct gebruiken door de .exe aan te klikken. Daardoor kan je het dus ook vanop een USB stick gebruiken. Het is een beeldbewerker met de meest gangbare tools aan boord. (Bron: WIm W)
http://www.rendera.net/

CALL GRAPH: SKYPE RECORDER
Windows - freeware
Met dit progje kan je Skype gesprekken automatisch bewaren als een MP3 bestand. Je kan het opnemen op elk gewenst moment onderbreken en terug hernemen; daarvoor dient het handige icoontje dat in je taakbalk gezet wordt. (Bron: WIm W)
http://www.callgraph.in/features.php

6 FREEWARES VOOR BEVEILIGING: METASPLOIT
Windows - freeware
In de volgende reeks artikels brengen wij zes programma's rond beveiliging, gevonden bij NetworkWorld. Het eerste is eerder voor de IT-professional: het brengt immers een programmeeromgeving waarmee de expert tools kan aanmaken en exploitaties kan uitproberen. Men kan de installaties van patches uitproberen, regressie testen uitvoeren.
http://www.metasploit.com/

6 FREEWARES VOOR BEVEILIGING: SPLUNK
Windows - freeware
Dit progje is een SIEM of een Security Incident and Event Manager, bedoeld voor systeembeheerders. Het is voornamelijk een zoekmachine waarmee informatie vergaard wordt, en in een stramien gegoten wordt, zodat de beheerder gemakkelijker de verschillende evenementen kan doorzoeken.
http://www.splunk.com/

6 FREEWARES VOOR BEVEILIGING: GOOGLE
Vooraleer je in lachen uitbarst: Google mag dan al "slechts" een zoekmachine zijn, maar je kan hem ook gebruiken bij de beveiliging, om allerlei informatie op te zoeken die op zwakke plekken kunnen duiden binnen je bedrijf. Je kan bovendien, door gebruik te maken van speciale syntaxen, specifieke taken uitvoeren, zoals zoeken voor een pagina met een bepaalde zinsnede in de titel (intitle) of zoeken naar een pagina die een zin in de url heeft staan (allinurl). Bij iHackstuff vind je meer informatie over hoe je Google kan aanwenden bij je beveiliging.
http://johnny.ihackstuff.com/

6 FREEWARES VOOR BEVEILIGING: KEEPASS
Windows - freeware
Een open source en gratis progje om je verschillende paswoorden te beheren. Al deze gegevens kunnen in één enkele beveiligde database bewaard worden, die enkel toegankelijk is met een master paswoord en een sleutel. Je kan verschillende paswoordgroepen aanmaken, de database doorzoeken en sorteren, enz.
http://www.keepass.info/

6 FREEWARES VOOR BEVEILIGING: HELIX
Linux - freeware
Dit progje is voor échte speurders en mensen bedrijvig in de forensische IT: hiermee kan je data opsporen op een machine zonder sporen na te laten op die machine of enig bestand daar te wijzigen.
http://www.e-fense.com/helix

6 FREEWARES VOOR BEVEILIGING: NETWOX
Windows - freeware
Een al iets ouder progje dat echter nog niets van zijn kracht ingeboet heeft. Met Netwox haal je 22 verschillende tools aan boord om taken uit te voeren in verband met beveiliging: pakketjes "sniffen", bestanden via HTTP ophalen, pakketjes spoofen, enz.
http://www.laurentconstantin.com/en/netw/netwox/

VRIJDAG MACDAG: MAC OS X 10.5.4
Mac - freeware
Apple heeft deze week Mac OS X Leopard 10.5.4 uitgebracht; die bevat niet echt veel nieuwigheden, maar wel vooral enkele patches om kleine beveiligingsproblemen op te lossen, waaronder fouten in iCal. Bij Cnet kan je een standalone versie van de update downloaden die werkt voor Intel en PowerPC Macs.
http://ct.download.com/clicks?t=63800147-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

VRIJDAG MACDAG NETNEWSWIRE 3.1.7B1
Mac OS X 10.4/10.5 - 7,53 MB - freeware
Een uitstekende feedreader: waarom naar alle websites een voor een surfen, als je alle informatie meteen in één reader verzamelen kan? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op al je favoriete sites.
http://ct.download.com/clicks?t=63800154-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Pieter had een correctie op ons artikel over de Easter Egg in Firefox:
<<<
Hallo Hilde,

Je schrijft: about: robots om de 'Easter egg' te zien te krijgen.

Op die manier werkt 't niet; er moet ingetikt worden zonder spatie, dus: about:robots
Je magazine lees ik nog steeds met veel pleziet; ga gewoon zo door. ;-)
*
Groet, Piet(er).

>>>




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Hij sprak zo slecht,
dat we hem bijna geloofden.

Karel Jonckheere, Vlaams schrijver