Je kent ondertussen de deepfakes, opnieuw een toepassing van artificiële intelligent, maar op veel beperkter schaal. Die kunnen jou, afhankelijk van hoe zij gemaakt zijn, toch wel op het verkeerde been zetten. En wanneer een politicus verkeerde woorden in de mond gelegd worden, is dat erg. Nog erger wordt het wanneer in een deepfake een persoon gecombineerd wordt met pronografische handelingen - waardoor die persoon als het ware virtueel verkracht wordt.
In een interessant artikel bij de New York Times wordt gesteld dat de meeste overheden in de wereld moeilijk hun houding kunnen bepalen. Zij aarzelen, om de vrije meningsuiting niet in gevaar te brengen. Een totalitair land zoals China daarentegen ziet er geen graten in om strenge regels op te leggen. Deze maand werd bepaald dat gemanipuleerd materiaal altijd de toestemming moet hebben van het onderwerp ervan, en dat er een digitale handtekening of watermerk aanwezig is.
De vraag blijft echter of die regelgeving de makers van deepfakes kan tegenhouden. Degenen die deze technologie op de ergste manier misbruiken zijn nu eenmaal het moeilijkste te pakken en zij verspreiden hun deepfakes via online platformen die de overheid moeilijk onder controle kan krijgen.
https://www.nytimes.com/2023/01/22/business/media/deepfake-r ...
|