Twee berichten over misleidende reclame en praktijken op het internet, en wat de overheid ertegen wil ondernemen.
Om te beginnen: je hebt ongetwijfeld al die online advertenties gezien waarin bekende personen reclame maken voor virtuele munten. Waarbij die mensen zelf van niets weten - hun beeltenis werd zonder hun medeweten misbruikt voor de reclame.
Er is nog een andere vorm van misleidende reclame voor cryptomunten: influencers die tegen betaling virtuele munten promoten bij hun volgers, wat hen dan tot "flinfluencers" maakt -financiële influencers.
Aan beide praktijken wil de overheid een einde stellen. Want investeren in cryptomunten kan wel degelijk een groot gevaar inhouden, zoals je de laatste weken gemerkt hebt: de koers van deze munten gaat op en neer zoals op een roetsjbaan. De overheid wil dat bij al deze advertenties ook op het risico gewezen wordt. Meer nog: alle reclame voor virtuele munten zal voortaan gecontroleerd worden door beurswaakhond FSMA(1)
De tweede manier waarop de overheid de burger wil beschermen, wordt door sommigen wat betuttelend genoemd, maar lijkt ons toch wel nodig: voortaan zou je bij online goksites nog maar 200 euro per week op een speelrekening mogen plaatsen. Als je meer wil toevoegen, moet je een speciale aanvraag doen. En die aanvraag wordt afgekeurd bij mensen die op de lijst van de Nationale Bank als wanbetalers genoteerd zijn. En wie na zijn inschrijving toch op die lijst terecht komt, ziet zin limiet opnieuw verlaagd worden.
Een goede maatregel? Jazeker. Gokverslaving is een groot probleem, en het feit dat het via het internet nog gemakkelijker wordt, helpt echt niet. Ook in de dagbladhandels wordt vanaf 1 oktober het gokken aan banden gelegd: de wedkantoren moeten de identiteit van de klanten registreren en controleren of die niet op de lijst van uitgesloten personen staan. Maar voor zover wij weten is daar geen limiet van 200 euro per week.
En bovendien geldt de limiet voor online gokken van 200 euro per website. Er is niets dat de verslaafde gokker om op verschillende websites (in België zijn er 35) accounts aan te maken..
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220729_94709473
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/07/27/speellimiet-online-k ...
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220727_97252967
|