| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 02/12/2022
[Nieuws]China: achterstand bij Foxconn en reactie op ...
[Nieuws]Twitter: meer aanbevelingen en strijd tegen b...
[Nieuws]Apple en Twitter: alles koek en ei maar nu we...
[Hardware]Robots leren steun te zoeken wanneer ze dreig...
[Oor]Podcast: The Iberian Knot
[Site]My 90s TV
[Site]Break The Bubble: nieuwe boeken ontdekken
[Software]Freetube: een private app voor YouTube
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] China: achterstand bij Foxconn en reactie op de protesten
Na de voor China ongewoon massale protesten tegen het Chinese covid-beleid, werd in verschillende steden waaronder Shanghai en Zhengzhou het voornemen aangekondigd om de lockdowns omwille van het virus op te heffen. Die lockdowns hebben ondertussen wel een enorme economische schade berokkend aan het land. Volgens Apple analist Ming-Chi Kuo zou het gemiddelde gebruik van de capaciteit van de Foxconn fabriek, waar de iPhones gemaakt worden in november slechts 20% bedragen. In december zou dat moeten stijgen tot 40%, maar het zorgt wel voor een enorme achterstand in de levering van de iPhones (1)

Volgens Bloomberg zou de fabriek echter, ondanks het opheffen van de lockdown in de stad Zhengzhou waar de fabriek gelegen is, toch van plan zijn om zijn closed-loop systeem te bhouden. Daarbij moet het personeel op het fabrieksterrein blijven, en mogen zij zich enkel verplaatsen tussen de slaapzalen en de fabriek zelf. (2)

Het mag een wonder blijven dat er überhaupt op dergelijke schaal in China geprotesteerd werd. En dat die beelden toch naar de buitenwereld konden doordringen. Wall street Journal wijdt een artikel over de slimmigheden die de Chinese protestanten moesten uithalen om de berichten buiten te smokkelen (3).

Feit is echter wel dat dit ook in het nadeel kan spelen van de Chinezen. Want om hun protest in de wereld te laten horen, werd vaak gebruik gemaakt van VPN diensten. En die melden nu dat zij cconnectieproblemen ondervinden, na de protesten. Het lijkt er dus op dat de CHinese overheid zijn greep op de providers terug wil verharden. (4)

https://www.cnn.com/2022/11/30/tech/china-apple-foxconn-zhen ...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-01/iphone-ci ...
https://www.wsj.com/articles/twitter-becomes-stage-for-china ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Twitter: meer aanbevelingen en strijd tegen bots
Tja, we kunnen er niet omheen: Twitter blijft elke dag onderwerp van nieuwe berichten. Zo heeft Elon Musk getracht om de adverteerders te overtuigen dat het beleid bij Twitter om berichten te modereren niet veranderd is. Toch moet het met lede ogen aanzien dat adverteerders afhaken, omdat zij -terecht of onterecht, dat laten wij in het midden- vrezen dat hun advertentie getoond wordt naast ongewenste content. (1)

Ondertussen heeft Twitter ook aangekondigd dat het meer door het algoritme aanbevolen tweets gaat plaatsen (niet te verwarren met promoted tweets, dus advertenties). Dat zijn tweets die af komstig zijn van mensen die je niet volgt, maar die volgens het algoritme jou wel kunnen interesseren. Gelukkig kan je dat nog altijd voorkomen, door via de sterretjes bovenaan de Twitter feed te schakelen naar de chronologische volgorde (2)

En tot slot: indien je opmerkt dat je plots wat volgers kwijt bent, wees dan niet ongerust. Het is namelijk een ingrijpen van Twitter op (Chinese) bots account. Eerder deze week begon er opvallend veel spam te verschijnen wanneer je op Twitter een zoektocht ondernam naar de naam van een van de grote Chinese steden. Spam die moest verhinderen dat je het echte nieuws over de protesten aldaar zou ontdekken.

Dat fenomeen heeft Twitter aangezet om meteen op te treden tegen deze bots. In een tweet heeft Elon Musk, de nieuwe baas van Twitter, dan ook gewaarschuwd dat je niet ongerust moet zijn wanneer je aantal volgers plots daalt - dat zijn de Chinese bots, die gesneuveld zijn. (3)

https://www.engadget.com/twitter-blog-post-reassure-advertis ...
https://www.engadget.com/twitter-is-now-pushing-recommended- ...
https://fossbytes.com/twitter-spam-account-sweep-musk-reveal ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Apple en Twitter: alles koek en ei maar nu weer problemen met Facebook
En ja, nog maar eens een bericht over Twitter. Het wordt echt een vervolgverhaal. Eerder deze week had Elon Musk scherpe kritiek op Apple, en verweet hij Tim Cook om de advertenties terug te draaien. Gisteren echter kondigde hij aan dat het allemaal op een misverstand berust, en dat ze terug dikke vriendjes zijn. (1).

Verschillende media dachten dat Elon Musk een initiatief ingezet had tegen de 30% commissie die Apple heft op in-app aankopen - nu Twitter met zijn betaalde accounts zou gaan beginnen, zou Apple daar dan met een flink aandeel van gaan lopen. Dat lijkt dus opgelost.

Maar er is een andere grote speler die in opstand komt tegen die 30%, en het beleid dat Apple hanteert in zijn App Store: Mark Zuckerberg. Hij klaagt er namelijk over dat het problematisch is dat één bedrijf eigenhandig bepaalt wat er gebeurt op de iPhone. Wanneer een bedrijf een app maakt dat de concurrentie aangaat met een van Apples eigen apps, dan ontstaat automatisch het vermoeden dat de beslissing om een app al dan niet toe te laten in de App Store, niet echt objectief genomen kan worden.

Bovendien wijkt de manier van werken van Apple af van bijvoorbeeld die van Microsoft en Google. Die laatste twee laten toe dat je apps installeert op je toestel die niet in de App Store liggen (het zogenaamde sideloaden), terwijl je dat bij Apple niet mag. Over de verwijten van Zuckerberg wat meer bij Axios (3)

https://www.engadget.com/elon-musk-says-he-and-tim-cook-reso ...
https://fossbytes.com/twitter-spam-account-sweep-musk-reveal ...
https://www.axios.com/2022/11/30/zuckerberg-apple-policies-n ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Robots leren steun te zoeken wanneer ze dreigen te vallen
De robots die de laatste jaren ontwikkeld werken, zijn echt krachtig. Zij kunnen lopen, springen, ronddraaien, deuren openen. Maar wanneer zij hun evenwicht verliezen, dan vallen zij om. En dat zorgt soms voor hilarische filmpjes.

Wetenschappers van de Universiteit van Lorraine hebben nu een "damage reflex" ontwikkeld (of D-Reflex), die robots in humane vorm (dus met armen en benen) leren om tegen een muur te gaan leunen, wanneer een van de benen gebroken is bijvoorbeeld - net zoals een mens steun gaat zoeken.

Ook hier gaat het om technologie die gebaseerd is op een neural netwerk, dat getraind werd met 882.000 simulaties om de robot te leren om een punt te vinden dat hem stabiliteit kan geven. De robot moet niet weten waar hij beschadigd werd, welk onderdeel, het enige wat hij gaat doen is die steun zoeken.
Beelden bij Youtube via Engadget.

https://www.engadget.com/robots-no-fall-down-go-boom-2148251 ...
geef uw reactie hier

  

[Oor] Podcast: The Iberian Knot
Verleden weekend werd de Spaanse burgeroorlog herdacht. Bij dat bericht viel het me op dat ik daar echt weinig van weet. Franco was een dictator, en heel wat burgers uit vele Europese landen gingen er als vrijwilliger vechten tegen zijn bewind. Maar dat er zoveel massagraven, massa-executies gebeurd zijn? En wat eigenlijk de oorzaak was?
Daarom ging ik op zoek naar een podcast die meer achtergrond geeft over die gruwelijke burgeroorlog. En ik kwam uit bij The Iberian Knot. Gek genoeg begint die zijn verhaal bij het Romeinse rijk en zelfs de Fenische oorlogen. om van daar naar de verovering van Europa door de Visigoten en de Moren te gaan. Verhalen die me terugbrachten naar mijn geschiedenislessen uit mijn jeugdjaren, en plots alles terug in een groter geheel lieten zien.
De podcast zou je eigenlijk moeten beluisteren met een landkaart en geschiedkundige atlas erbij. En het feit dat hij in het Engels is, verlaagt de drempel niet. Maar het Engels is duidelijk verstaanbaar, en de verhaler hanteert ook de nodige humor. De eerste aflevering kon mij alvast bekoren. Er zijn er een twintigtal - ik heb dus nog een heel interessante reis doorheen de tijd voor de boeg!

https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-iberian-knot-a-his ...
geef uw reactie hier

[Site] My 90s TV
Wat een leuk idee. Op deze website zie je een scherm van een tv zoals die eruitzag in de negentiger jaren. En daar kan je dan uitzendingen van toen op bekijken, volgens jaar, volgens genre. Leuke trip down memory lane!
[Taal: ENG]

https://my90stv.com/
geef uw reactie hier

[Site] Break The Bubble: nieuwe boeken ontdekken
Soms geraak je vastgeroest in een bepaald genre boeken, en mis je ongewild pareltjes die je wellicht ook hadden kunnen boeken.
Deze websites wil je helpen om uit jouw vastgeroeste voorkeuren te breken - in het Engels 'bubble-breakers'.
[Taal: ENG]

https://abooklikefoo.com/escape
geef uw reactie hier

[Software] Freetube: een private app voor YouTube
YouTube is de populairste dienst om video's te bekijken. Maar het is wel van Google, wat betekent dat je een stukje privacy opgeeft om de video's te bekijken. Deze app wil je die privacy teruggeven. De app is verkrijgbaar voor Windows, Mac, Ubuntu en verschillende Linux distributies.
https://freetubeapp.io/#download
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
China: achterstand bij Foxconn en reactie op ... 02/12
Twitter: meer aanbevelingen en strijd tegen b... 02/12
Apple en Twitter: alles koek en ei maar nu we... 02/12
Binnenland: zelfs 1 dickpic wordt al strafbaa... 01/12
Binnenland: FeWeb vraagt hervorming van bedri... 01/12
Binnenland: ook Carrefour kaarten kunnen geha... 01/12
Ook Flickr overweegt te werken met ActivityPu... 30/11
Apple maakt App Store 2022 winnaars bekend en... 30/11
Amazon: Create with Alexa is AI voor kinderen... 30/11
Twitter: Chinese spam en discussie met Apple... 29/11
Meer artikels ....
Hardware
Robots leren steun te zoeken wanneer ze dreig... 02/12
Binnenland: drones helpen bij IKEA Gent bij i... 01/12
Sony Mocopi: je bewegingen in de metaverse... 30/11
Eerbetuiging aan de Palm Piliot... 28/11
3D geprinte huizen: een oplossing voor woning... 25/11
Binnenland: Charleroi gaat de concurrentie aa... 24/11
Meta voert nieuw PTP tijdschema in... 22/11
Apple Watch ECG werkt... 21/11
DuckDuckGo: App Tracking Protection... 18/11
WhatsApp lanceert companion modus... 16/11
Meer artikels ....
Oor
Podcast: The Iberian Knot... 02/12
Kilowatt: podcast... 29/11
Wetenschapje: Waarom zijn sommige mensen bang... 24/11
Dutch Podcast Award... 17/11
Podcast: het geheim van Wijsman... 07/11
Podcast Search Page... 02/11
Hier spreekt men Frans: Dring Dring... 27/10
Podcast app Pocket Casts wordt open source... 24/10
De gifmenger... 21/10
Podcast: Koen Fillet... 12/10
Meer artikels ....

Site
My 90s TV... 02/12
Break The Bubble: nieuwe boeken ontdekken... 02/12
Hier spreekt men Nederlands: Praat over antib... 01/12
Hier spreekt men Nederlands: Radicale Vernieu... 01/12
Meet me in the middle: afspreken... 30/11
Wookepedia: voor Starwars fans... 30/11
No To Spy Pixels... 29/11
Cities and Memory: Obsolete Sounds ... 29/11
Correspondentie Charles Darwin... 28/11
Which face is real... 28/11
Meer artikels ....
Tip
Tip: Hoe kan iemand met visuele beperking wet... 01/12
Tip: zo activeer je de Energy Saver in Google... 30/11
Tip: jezelf een WhatsApp sturen... 29/11
Tip: European Accessibility Act... 24/11
Tip: je Tweets downloaden... 21/11
Tip: een woordje uitleg over je PHPMyAdmin... 18/11
Tip: je mailadres en gsm-nummer laten verwijd... 10/11
Tip: verbind je eBox met je mailadres... 03/11
Zo beperk je het aantal meldingen op je Andro... 02/11
Slimmer werken met Dropbox... 28/10
Meer artikels ....
Software
Freetube: een private app voor YouTube... 02/12
Whalebird: dekstop tool voor Mastodon... 01/12
Restore Old icons... 30/11
Adobe Acrobat voor Chrome... 29/11
Briar: beveiligdeboodschappen... 28/11
DuckDuckGo Privacy Essentials... 25/11
Nederlandstalige app: Gas of Hout... 24/11
SignLearner... 23/11
Fotoscanner app van Google Photos... 22/11
Subtitle Edit: ondertiteling... 21/11
Meer artikels ....

December
m
d
w
d
v
z
z
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

November
m
d
w
d
v
z
z
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Oktober
m
d
w
d
v
z
z
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)