Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/5/2025 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1413  van 26/4/2025


 

Gegroet lezer,

Hartelijk welkom bij onze wekelijkse nieuwsbrief, die alle berichten bevat die wij in de voorbije week voor u bijeen gesprokkeld hebben.
Wat waren voor ons de markantste verhalen?

Wel, het verhaal over AI die een ferme bedreiging aan het worden is voor online pokeren. Een speciale wereld, waar veel geld omgaat. Maar of de spelers dat geld nog zullen inzetten, als de kans bestaat dat ze het niet tegen een andere menselijke speler opnemen, maar wel tegen een AI?

Ook het verhaal over AI en screenshots, die als het ware ons tweede geheugen worden. Omdat AI steeds beter wordt in het herkennen van wat er in die afbeeldingen staat. En zo worden die screenshots ook gemakkelijker te doorzoeken.

Dit en veel meer in deze editie. Wij wensen je alvast veel leesplezier, en hopen je, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te mogen verwelkomen als lezer.

Wil je elke dag meteen op de hoogte zijn van het laatste nieuws, de nieuwste software? Bezoek dan onze website (https://www.netties.be) of abonneer je op onze dagelijkse nieuwsbrief (https://www.netties.be/index.php?actie=abo). Je kan ook onze berichten in je favoriete RSS-feedreader lezen via onze RSS-feed (https://www.netties.be/rss_netties.xml)

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



AI-BOTS RUKKEN OP IN ONLINE POKER: ZEGEN OF VLOEK?
In de wereld van online poker is een stille revolutie gaande: AI-bots zijn overal. Van slimme algoritmes, gebruikt in AI-pokerbots, zoals Libratus, Pluribus en DeepStack, die aangetoond hebben dat ze professionele spelers kunnen verslaan in spellen zoals No-Limit Texas Hold'em. Tot eenvoudige scripts geknutseld met ChatGPT - deze bots spelen soms beter dan de beste spelers. Maar terwijl ze het spel veranderen, groeit de onrust. Wat betekent dit voor online poker?

Bots zijn razendsnel, maken geen fouten en kennen geen emoties. Ze spelen wiskundig perfect, waardoor gewone spelers vaak kansloos zijn. Professionele pokeraars klagen over oneerlijke concurrentie, en recreatieve spelers haken af als ze steeds verliezen. Platforms zoals PokerStars verbieden bots streng, maar handhaving blijft een kat-en-muisspel. Sommige sites lijken zelfs een oogje dicht te knijpen, en geruchten over "huisbots" die tafels vullen, voeden het wantrouwen.

Toch is AI niet alleen een boosdoener. Tools zoals PokerSnowie helpen spelers hun spel te verbeteren, en strategie n zoals agressief bluffen, ge nspireerd door AI, zijn mainstream geworden. Maar de prijs is hoog: poker verliest zijn psychologische charme en voelt steeds meer als een koude rekensom. Morgan Stanley waarschuwde al in 2019 dat AI de miljardenindustrie kan slopen als spelers stoppen door oneerlijkheid.

De pokercommunity is verdeeld. Op X klinkt frustratie over bot-invasies, maar ook hoop op betere detectie en nieuwe spelvormen. Voor nu is het duidelijk: AI-bots zijn een blijvertje, en online poker balanceert op een dun koord tussen innovatie en ondergang.

AI-bots zijn nu eenmaal een realiteit in online poker. Ze maken het spel uitdagender en minder toegankelijk voor casual spelers, terwijl ze professionals dwingen hun strategie n te verfijnen. Hoewel legale AI-tools het spel verbeteren, vormen illegale bots een bedreiging voor de integriteit van online poker. Platforms moeten investeren in geavanceerde detectie en mogelijk nieuwe spelvormen om het vertrouwen van spelers te behouden. Als je online poker speelt, wees je bewust van deze dynamiek en overweeg platforms die een stevige reputatie hebben qua anti-botmaatregelen.
https://www.bloomberg.com/features/2024-poker-bots-artificial-intelligence-russia/
https://x.com/i/status/1914317653239308552



NIEUWE MODELLEN VAN OPENAI LANCEREN NIEUWE TREND: WAAR WERD DIE FOTO GENOMEN?
OpenAI heeft twee nieuwe AI-modellen gelanceerd: o3 en o4 mini, met als belangrijkste kenmerk beter te zijn in redeneren en vragen over afbeeldingen op te lossen. Zelf noemt OpenAI de o3 het meest geavanceerde model van het moment, en o4-mini het model dat het beste presteert, tegen lagere kosten. Beide modellen kunnen nu alle ChatGPT-tools gebruiken, inbegrepen het surfen op het web en het aanmaken van afbeeldingen. De modellen zijn beschikbaar voor wie een ChatGPT-abonnement heeft. (1)

Deze nieuwe tools hebben wel voor een opvallende nieuwe trend gezorgd: het omgekeerd zoeken naar de achtergrond van foto's. Meestal wordt, bij het zoeken naar meer informatie over waar een foto genomen is, gekeken naar de EXIF-data. Maar dat doen deze nieuwe tools niet: zij leiden de locatie af van visuele aanwijzingen, en zij maken daarbij ook geen gebruik van informatie uit vorige chats.

Knap, maar niet zonder gevaar. Want denk je eens in: mensen met slechte bedoelingen zouden bijvoorbeeld een screenshot die iemand op sociale media geplaatst heeft, kunnen misbruiken om die personen te doxen of na te gaan waar die woont.

Gelukkig (?) zijn de tools niet onfeilbaar, en maken zij nog fouten - die misschien toch ook een negatieve afloop kunnen hebben. (2)
https://www.engadget.com/ai/openais-new-o3-and-o4-mini-models-are-all-about-thinking-with-images-170043465.html
https://techcrunch.com/2025/04/17/the-latest-viral-chatgpt-trend-is-doing-reverse-location-search-from-photos/



AI VAN META SPOORT TIENERS OP OM HUN INSTAGRAM VEILIGER TE MAKEN
Meta zet slimme AI in om tieners op Instagram te betrappen die liegen over hun leeftijd, meldt TechCrunch. Met een  adult classifier  analyseert Meta de profielen van gebruikers, hun volgers en interacties, en zelfs felicitaties zoals  Gefeliciteerd met je 16e!  om te bepalen of iemand onder de 18 is.

Wordt een account verdacht? Dan schakelt Instagram die automatisch over naar een  Teen Account . Daarvoor gelden dan strengere regels: priv -instellingen, berichten alleen van bekenden, en gefilterde content. Tieners onder 16 hebben bovendien ouderlijke toestemming nodig om deze instellingen te wijzigen, terwijl 16- en 17-jarigen zelf wat vrijheid krijgen.

De maatregel volgt op felle kritiek dat sociale media, waaronder Instagram, de mentale gezondheid van jongeren schaden. Meta heeft al 54 miljoen tieners wereldwijd in Teen Accounts geplaatst, en 97% van de 13- tot 15-jarigen behoudt deze beschermde instellingen. Ouders ontvangen nu ook meldingen om met hun kinderen te praten over het belang van een eerlijke leeftijd.

Maar het systeem is niet feilloos. Wie onterecht als tiener wordt gemarkeerd, kan in beroep gaan, al is dat proces nog in ontwikkeling. Voor extra zekerheid controleert Meta ook e-mailadressen en de ID van toestellen  om te voorkomen dat tieners nieuwe accounts aanmaken met een valse leeftijd.

Deze stap bouwt voort op eerdere inspanningen om jonge gebruikers te identificeren en hen meer veiligheid te kunnen bieden. De introductie van Teen accounts op Instagram in september 2024 was een eerste stap - en later werd die uitgebreid naar Facebook en Messenger.

Toch blijft handhaving een uitdaging, want tieners zijn creatief in het omzeilen van regels. Meta hoopt dat AI het verschil maakt, maar erkent dat het systeem nog niet perfect is.
https://techcrunch.com/2025/04/21/instagram-is-using-ai-to-find-teens-lying-about-their-age-and-restricting-their-accounts/
https://www.theverge.com/news/651826/meta-instagram-age-detection-ai-settings



AI MAAKT JE SCREENSHOTS SLIMMER: EEN REVOLUTIE IN JE BROEKZAK
Screenshots zijn niet langer zomaar kiekjes van je scherm. Dankzij AI worden ze een slimme tool om je leven te organiseren, schrijven David Pierce en Alex Heath in The Verge. Nieuwe apps zoals Google s Pixel Screenshots en Nothing s Essential Space gebruiken kunstmatige intelligentie om je screenshots te sorteren, te begrijpen en zelfs actie te ondernemen.

Hoe werkt het? AI scant je screenshot en haalt er informatie uit, zoals tekst, kleuren of zelfs de app waar het vandaan komt. Sla je een concertposter op? Pixel Screenshots kan je herinneren aan de datum of de band aanbevelen in Spotify. Een foto van je ID? De app stelt voor om die in je Wallet te zetten.  Screenshots zijn een soort input voor je telefoon,  zegt Google s productmanager Shenaz Zack.  Ze zeggen: dit vind ik belangrijk.

Het begint met simpele technologie zoals tekstherkenning (OCR), maar AI gaat verder. Het herkent bijvoorbeeld een WhatsApp-gesprek aan de groene achtergrond of een website aan het logo. Zo kun je later zoeken op  concert  of  recept  en vindt de app precies wat je nodig hebt. Ontwikkelaar Mike Choi bouwde zelfs een app, Camp, om zijn eigen screenshots te ordenen in handige  kaartjes  met belangrijke info.

Toch is niet alles perfect. AI snapt nog niet altijd waarom je iets opslaat, en apps zoals Netflix blokkeren screenshots. Maar de boodschap is duidelijk: met AI worden screenshots meer dan een plaatje. Ze worden een slimme assistent die je helpt herinneren, plannen en vinden. De toekomst van je schermafdruk? Die is net begonnen.
https://www.theverge.com/ai-artificial-intelligence/650809/screenshots-apps-ai-pixel-nothing?



BLUESKY BRENGT NU OOK VERIFICATIESYSTEEM UIT
Bluesky, het sociale mediaplatform dat concurreert met X, had heel wat kritiek vanwege de manier waarop je daar een gebruikersnaam aanmaakt. Een normale gebruikersnaam eindigt op bsky.social, maar je kan ook je domeinnaam (website) als gebruikersnaam zetten, zoals jouwnaam@jouwdomein.be. Dat is in zekere zin een naam van verificatie, maar niet onfeilbaar, vooral wanneer iemand een gewone @bsky.social gebruikersnaam aanmaakt, om die dan naar zijn eigen domein over te zetten, want dan gebeurde het vaak dat andere gebruikers die @bsky.social naam even gingen overnemen met slechte bedoelingen.

Nu wil Bluesky dat verbeteren: het introduceert een officieel verificatiesysteem met blauwe vinkjes, vergelijkbaar met het oude Twitter-model. Het platform zal "authentieke en opmerkelijke" accounts proactief verifi ren, zoals die van overheidsfunctionarissen, journalisten en beroemdheden, om fraude en imitatie te verminderen.

Daarnaast kunnen vertrouwde organisaties, zoals The New York Times, hun eigen medewerkers verifi ren met een speciaal vinkje met geschulpte randen. Gebruikers kunnen nog steeds zelf verifi ren via een eigen domeinnaam, maar de nieuwe blauwe vinkjes bieden een duidelijkere, visuele bevestiging van authenticiteit. Voorlopig accepteert Bluesky geen aanvragen voor verificatie, maar een aanvraagformulier komt later.
https://www.engadget.com/social-media/bluesky-is-getting-blue-checkmarks-and-an-official-verification-system-173204662.html?src=rss
https://bsky.social/about/blog/4-28-2023-domain-handle-tutorial
https://www.wired.com/story/bluesky-official-verification-blue-check/



EU WIL ZIJN DIGITALE REGELS OPLEGGEN, ONGEACHT DE CEO OF LOCATIE VAN TECHBEDRIJVEN
De Europese Unie, onder leiding van Ursula von der Leyen, verklaart dat haar digitale regels, zoals de Digital Markets Act (DMA), onverbiddelijk zullen worden toegepast op techreuzen als X, Meta, Apple en TikTok, ongeacht hun locatie of CEO. De DMA beoogt een gelijk speelveld en meer consumentenkeuze, met lopende onderzoeken tegen meerdere bedrijven. De VS, onder de Trump-regering, bekritiseert de wet als oneerlijk jegens Amerikaanse bedrijven.

Critici, zoals commentatoren op Slashdot, zetten vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en motieven van de EU. Sommigen wijzen op juridische uitdagingen: hoe kan de EU-bedrijven buiten haar grondgebied aanpakken als hun servers en hoofdkantoren elders staan, tenzij data van EU-burgers alleen in de EU opgeslagen mag worden? Anderen betwijfelen de onpartijdigheid, met claims dat de EU vooral Amerikaanse bedrijven viseert, terwijl Europese spelers zoals Spotify minder aandacht krijgen. Kleinere bedrijven, zo wordt gevreesd, zullen moeite hebben met de complexe regelgeving, wat hun groei kan belemmeren. Deze spanningen suggereren dat de EU's ambitieuze digitale agenda niet alleen technisch, maar ook geopolitiek beladen is.
https://slashdot.org/story/25/04/21/1910242/eu-says-it-will-enforce-digital-rules-irrespective-of-ceo-and-location?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



FILMWERELD: NETFLIX SCHAKELT AI IN BIJ SEARCH EN AI-FILMS KUNNEN OSCARS WINNEN
Er zijn zoveel films en series op Netflix, en toch blijft het moeilijk om iets te vinden dat je echt leuk en boeiend vindt - althans dat is onze ervaring. Netflix wil dat verbeteren: het gaat een nieuwe zoekfunctie ontwikkelen die aangedreven wordt door AI. De interactieve tool is gebaseerd op generatieve tech en moet je helpen om meer titels te ontdekken. (1)

Netflix zou ook de startpagina voor de tv-app in een nieuw kleedje gaan steken. Die is al meer dan 10 jaar niet veranderd, en ook dit zou het ontdekken van interessante content moeten verbeteren.

Ook op een ander filmgebied valt er wat over AI te vertellen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, degene die de Oscars uitdeelt, heeft aangekondigd dat films die met AI gemaakt werden, nu ook in aanmerking kunnen komen voor de top prijzen van de Oscars. Om juister te zijn drukt het artikel het zo uit: "Het gebruik van AI in een film zal de kansen op een nominatie niet schaden noch verbeteren".

Nu moet je niet denken dat het enkel gaat om sc nes die met AI gemaakt werden, zoals spectaculaire ontploffingen. Blijkbaar wordt AI al in veel films gebruikt. Zo werd de stem van acteur Adrian Brody, die een award ontving voor Beste Acteur voor zijn rol in The Brutalist, met behulp van generatieve AI verbeterd; het is te zeggen: zijn accent werd verbeterd, wanneer hij Hongaars sprak. (2)(3)
https://techcrunch.com/2025/04/18/netflix-is-revamping-search-with-ai-to-improve-discovery/
https://www.bbc.com/news/articles/cqx4y1lrz2vo
https://entertainment.slashdot.org/story/25/04/22/1438236/movies-made-with-ai-can-win-oscars-academy-says?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed  



WALLONIË  WORSTELT MET GROTE CYBERAANVAL DOOR GEBREK AAN DIGITAAL LEIDER
Wallonië kampt met een zware cyberaanval die de websites van de overheid platlegt. De aanval begon vorige week en veel online diensten, zoals aanvragen voor subsidies of landbouwformulieren, werken nog steeds niet. Microsoft helpt de regio om de systemen te herstellen, maar dat gaat traag.

Een groot probleem is dat Walloni  geen directeur digitale zaken heeft. De vorige directeur mocht niet blijven vanwege een regel van het vroegere bestuur, die eiste dat alle topambtenaren een speciaal certificaat hebben. Die regel maakt het nu moeilijk om snel een nieuwe expert aan te stellen.

De regering probeert burgers te helpen door extra tijd te geven voor belangrijke aanvragen, zoals landbouwsubsidies (tot 23 mei) en renovatiepremies. Toch blijft de situatie lastig, en critici, zoals politica Christie Morreale, vinden dat de huidige regering de cyberdreiging niet serieus genoeg neemt. Er zijn ook sporen die wijzen naar Russische hackers, die mogelijk gevoelige informatie over wapenexport hebben gestolen, maar dat is nog niet zeker.
https://www.rtl.be/actu/belgique/societe/la-wallonie-lutte-peniblement-contre-la-cyberattaque-freinee-par-une-decision-du/2025-04-23/article/747208



MICROSOFT 365 COPILOT VERNIEUWD: HANDIGE FUNCTIES, MAAR IS HET GENOEG?
Microsoft heeft zijn Microsoft 365 Copilot-app voor bedrijven in een nieuw jasje gestoken, met extra functies zoals betere zoekmogelijkheden, het maken van afbeeldingen met OpenAI s GPT-4o-model en  Notebooks  voor kleine AI-projecten.

De app lijkt nu meer op de consumentenversie van Copilot en heeft een  Pages -functie, waarmee teams samen met AI kunnen werken aan documenten, vergelijkbaar met een gedeeld Word-bestand. Ook is er een  Create -sectie, een doorontwikkeling van Microsofts Designer, voor het maken van afbeeldingen, video s en enqu tes.

Hoewel de update er gestroomlijnd uitziet, roept het vragen op. De nieuwe functies lijken handig, maar zijn ze echt vernieuwend of vooral een inhaalslag op concurrenten zoals Google en OpenAI? De app blijft afhankelijk van een duur abonnement ($30 per gebruiker per maand), wat voor kleinere bedrijven een struikelblok kan zijn. Bovendien is het nog onduidelijk hoe goed de AI in de praktijk presteert buiten gestroomlijnde demo s.

Microsoft zet vol in op AI, maar critici vragen zich af of Copilot  cht de revolutie in productiviteit brengt die het belooft, of dat het vooral een dure extra is voor Office-gebruikers.
https://x.com/i/grok?conversation=1915063672596042097



GOOGLE S CHROME-STRATEGIE ONDER VUUR: THIRD-PARTY COOKIES BLIJVEN EN OPENAI LONKT NAAR OVERNAME
Google heeft een onverwachte draai gemaakt in zijn beleid rond third-party cookies in Chrome, terwijl de browser tegelijkertijd in de schijnwerpers staat door een mogelijke interesse van OpenAI. Deze ontwikkelingen, die zowel de privacy- als de concurrentiedynamiek in de techwereld raken, zorgen voor opschudding in de advertentie- en technologiesector.

In een verrassende ommezwaai heeft Google aangekondigd dat het third-party cookies in Chrome niet zal uitfaseren, zoals eerder gepland. Dit is een breuk met de strategie die in juli 2024 werd aangekondigd, waarin Google beloofde deze trackingtechnologie geleidelijk te vervangen door alternatieven binnen het Privacy Sandbox-project.

Deze beslissing heeft gemengde reacties opgeroepen. Voor adverteerders en ad-techbedrijven betekent het behoud van third-party cookies een voortzetting van gerichte advertentiemogelijkheden, maar critici, zoals privacyvoorvechters, zijn teleurgesteld.

Tegelijkertijd speelt een andere ontwikkeling rond Chrome in de rechtszaal. Tijdens een antitrustzaak tegen Google in Washington getuigde Nick Turley, hoofd product bij OpenAI, dat zijn bedrijf overweegt om Chrome te kopen als regulators Alphabet, Google s moedermaatschappij, dwingen om de browser te verkopen. Deze overname zou de zoekmogelijkheden voor ChatGPT versterken. Deze uitspraak komt in een zaak waarin de Amerikaanse justitie Google beschuldigt van een monopolie op online zoekopdrachten en gerelateerde advertenties. Hoewel Google geen plannen heeft om Chrome te verkopen en van plan is in beroep te gaan tegen de monopoliebeschuldiging, onderstreept OpenAI s interesse de strategische waarde van de browser in de AI- en zoekmarkt.

De combinatie van deze gebeurtenissen plaatst Google en Chrome in een complexe positie. Het behoud van third-party cookies versterkt Google s dominante positie in de advertentiemarkt. Tegelijkertijd toont OpenAI s interesse in Chrome aan hoe fel de concurrentie is in de techsector, vooral rond AI en zoektechnologie.

Voor gebruikers verandert er op korte termijn weinig: third-party cookies blijven beschikbaar, en Chrome blijft de meest gebruikte browser wereldwijd. Maar de bredere discussie over privacy, concurrentie en de toekomst van online advertenties is verre van beslecht. Terwijl Google balanceert tussen commerci le belangen en regelgevende druk, houden zowel adverteerders als privacyvoorvechters de ontwikkelingen scherp in de gaten.
https://digiday.com/media/google-chrome-will-now-continue-to-use-third-party-cookies/
https://yro.slashdot.org/story/25/04/22/2154251/openai-would-buy-googles-chrome-exec-testifies-at-trial
https://tech.slashdot.org/story/25/04/22/172221/google-chrome-to-continue-to-use-third-party-cookies-in-major-reversal



YOUTUBE BLAAST 20 KAARSJES UIT

En dat viert YouTube met een hoop toffe feitjes en een sneakpeek van nieuwe snufjes! Op 23 april 2005 werd de allereerste video,  Me at the Zoo , ge pload   een kort filmpje van 19 seconden. Inmiddels staan er meer dan 20 miljard video s op YouTube. Elke dag komen er 20 miljoen nieuwe video s bij, van muziek tot Shorts en podcasts.

Wat nog meer? In 2024 lieten kijkers dagelijks 100 miljoen reacties achter, gaven ze 3,5 miljard likes en kregen creators 10 miljoen  hartjes  op hun comments. Oh, en wist je dat meer dan 300 muziekvideo s meer dan een miljard views hebben? YouTube kijkt ook vooruit: ze teasen een make-over voor de TV-app en je kunt straks je eigen Multiview maken op YouTube TV.

Maar wist je ook dat er ook miljoenen filmpjes zijn die nooit bekeken werden? In die zin is YouTube ook een online archief, waar mensen een filmpje plaatsen om het te bewaren. Bij de BBC een interessant artikel hierover (2)
https://9to5google.com/2025/04/23/youtube-20th-birthday/
https://www.bbc.com/future/article/20250306-inside-youtubes-hidden-world-of-forgotten-videos



NIEUWE MOGELIJKHEDEN VOOR DASH, DE SLIMME AI-ZOEKTOOL VAN DROPBOX

Dropbox heeft zijn slimme zoektool Dash een upgrade gegeven, en het klinkt als een handige hulp voor je werk. Dash is een soort superzoekmachine die niet alleen tekst, maar nu ook audio, video en afbeeldingen kan doorspitten. Handig, toch?

Nieuw is dat je nu ook naar personen kunt zoeken, bijvoorbeeld:  Wie werkte aan dat ene project?  of  Wie weet alles van dit onderwerp?  Daarnaast kun je gevoelige documenten uitsluiten van zoekresultaten, wat fijn is voor bedrijven die hun zaakjes veilig willen houden.

Dash kan nu ook samenvattingen van e-mails, notities en documenten gebruiken om automatisch nieuwe documenten of presentaties te maken. Geen gedoe meer met van app naar app springen! En oh ja, het werkt nu samen met tools zoals Slack, Zoom, Microsoft Teams, Figma, Canva en Jira. Dus alles wat je nodig hebt, vind je op   n plek.

Kortom: Dash is slimmer, sneller en speelt beter samen met je favoriete apps. Work hard, Dash harder!
https://techcrunch.com/2025/04/24/dropbox-adds-new-features-to-its-ai-powered-search-tool-dash/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



UBISOFT'S CHROMA: KLEURENBLINDHEID IS GEEN SPELBREKER MEER DANKZIJ OPEN-SOURCE TOOL
Ubisoft zet een grote stap voor toegankelijkheid in de game-industrie met de lancering van Chroma, een open-source tool die ontwikkelaars helpt om games inclusiever te maken voor spelers met kleurenblindheid. Deze innovatieve software, die geen specifieke game-engine vereist, simuleert in real-time de drie belangrijkste vormen van kleurenblindheid   protanopia, deuteranopia en tritanopia   zonder de prestaties van een game te be nvloeden. Met naar schatting 300 miljoen mensen wereldwijd die kampen met kleurenblindheid, biedt Chroma een cruciale oplossing om visuele toegankelijkheid te verbeteren.

Chroma is meer dan een simpele filter. Het laat ontwikkelaars tijdens het spelen zien hoe hun game eruitziet voor kleurenblinde spelers, zodat ze direct aanpassingen kunnen maken. De tool is geoptimaliseerd voor snelheid en nauwkeurigheid, mede dankzij samenwerking met toegankelijkheidsexperts en feedback van gebruikers.  We nodigen iedereen uit om Chroma te gebruiken, feedback te geven en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling,  zegt David Tisserand, Ubisoft s Director of Accessibility. Dit onderstreept Ubisoft s visie dat toegankelijkheid een doorlopend proces is, geen eenmalige race.

Wat Chroma extra bijzonder maakt, is de veelzijdigheid: het werkt op elk spel, ongeacht de gebruikte engine, en integreert naadloos in de creatieve en testfases van game-ontwikkeling. Door de tool vrij beschikbaar te stellen via GitHub onder een Apache 2.0-licentie, hoopt Ubisoft andere studio s te inspireren om toegankelijkheid vanaf het begin mee te nemen in hun ontwerpproces. Maar er blijft een vraag hangen: zullen kleinere indie-ontwikkelaars, met beperkte middelen, deze tool effectief kunnen inzetten, of is dit vooral een geschenk voor de grote spelers?

Met Chroma laat Ubisoft zien dat inclusiviteit in games geen bijzaak is, maar een kernwaarde. Het is een oproep aan de industrie: maak games die iedereen kan spelen, zonder uitzondering.
https://news.ubisoft.com/en-us/article/7je9zzdFfpCJNeaimWNeLE/ubisoft-announces-it-is-a-founding-member-of-the-accessible-games-initiative
https://accessiblegames.com/



META'S RAY-BAN SLIMME BRIL KRIJGT LIVE VERTALING VOOR ALLE GEBRUIKERS
Meta rolt een nieuwe functie uit voor de Ray-Ban slimme bril: live vertaling. Deze update, die nu beschikbaar is voor alle gebruikers, maakt het mogelijk om in real-time gesprekken te vertalen, bijvoorbeeld van Spaans naar Engels. De bril luistert naar spraak, vertaalt het direct en spreekt de vertaling uit via ingebouwde luidsprekers. Dit werkt het best bij rustige, duidelijke gesprekken, maar kan haperen bij snelle of complexe dialogen. De bril kent Engels, Frans, Italiaans en Spaans.

De functie bouwt voort op eerdere AI-mogelijkheden van de bril, zoals het herkennen van objecten en het beantwoorden van vragen over de omgeving. Hoewel de technologie indrukwekkend is, merkt The Verge op dat het in de praktijk soms minder handig is dan een smartphone-app. Toch laat de update zien hoe Meta inzet op slimme brillen als een platform voor alledaagse AI-toepassingen.
https://www.theverge.com/news/654387/meta-smart-glasses-ray-ban-live-translation-ai


   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST NAPLEITEN: VERKEERSONGEVAL MET TWEE JONGE DODELIJKE SLACHTOFFERS
Een van de podcasts die wij echt heel interessant vinden, omdat je hier een heel duidelijke, juridisch onderbouwde uitleg vindt over hoe een rechtszaak verloopt, en waarom een bepaalde beslissing genomen werd.

In deze aflevering gaat het over een dodelijk verkeersongeluk waarbij twee kinderen om het leven komen. Hoe moet een rechter opleggen aan iemand die het ongeval veroorzaakt heeft, maar waarvan hij de gevolgen nooit had kunnen voorzien? Het blijft zo dat de dood van twee kinderen het gevolg is.

Interessant was daarbij ook de uitleg over het woord "culpa", of schuld.
https://www.bnr.nl/podcast/napleiten/10571761/140-verkeersongeval-met-twee-jonge-dodelijke-slachtoffers
https://www.bnr.nl/podcast/napleiten






 
De nieuwe oogst


   
SCREENZ: SCHERM DELEN VIA P2P
Met deze webtool kan je gemakkelijk je scherm delen vanuit je browser, in real time. De tool maakt gebruik van WebRTC om een peer-to-peer verbinding te maken tussen jouw browser en die van de bestemmeling. Heel simpel maar effici nt.
[Taal: EN]
https://screenz.agst.dev/




OUTTLOUD: VAN DOCUMENT NAAR AUDIO
Met deze tool kan je elk document, e-boek of nieuwsartikel omvormen tot een audioboek of AI-podcast. Je kan zelfs de stem kiezen die het voorleest.
[Taal: EN]
https://www.outtloud.com/



SPRING.NEW: AI-AGENT
Deze webtool is een AI-agent, die zal maken wat jij bedacht hebt, van een eigen app tot een slimmere workflow. Je kan bijvoorbeeld requests van Notion naar Airtable doorsturen, meldingen in Slack, of een CRM op maat maken.  Wij vonden niet meteen op de website wat je voor deze dienst moet betalen.
[Taal: EN]
https://spring.new/






HYPERTEXT TV: MAAK KENNIS MET NIEUWE WEBSITES
Deze website brengt je een dagelijks en wekelijks zendschema voor websites waar je games vindt, kunst en andere onderwerpen. Een ideale manier om nieuwe websites te ontdekken. Je kan ook zelf een site toevoegen via GitHub.
[Taal: EN]
https://hypertext.tv/
https://github.com/evadecker/hypertext.tv





CODECAFE: ONLINE SAMENWERKEN AAN CODE
De maker van deze webtool noemt het zelf Google Docs maar dan voor programmeurs. Hier kan je dus online code schrijven maar ook uittesten. Anderen kunnen eraan meewerken, en commentaar geven.
[Taal: EN]
https://codecafe.app/




PANOPTIC: LIVE STREAMS
Vroeger had je op sommige tv's een moza ek: je kon verschillende kanalen tegelijkertijd bekijken. Dat is wat deze webdienst ook aanbiedt, maar dan met streamingdiensten. Het platform heeft verschillende mixes zelf al samengesteld, zoals Live news, live sport enz., maar je kunt ook zelf een eigen mix aanmaken. Je moet uiteraard wel de toestemming hebben (een account hebben) op die streams.
[Taal: EN]
https://panoptic.live/






LAMBDATEST TOEGANKELIJKHEIDSTEST
Met deze Chrome extensie kan je heel gemakkelijk nagaan of je website voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Ook je webapp kan je testen. Je kan scans inplannen, je site in realtime monitoren, en de nodige verbeteringen aanbrengen op basis van de suggesties die je krijgt.
[Taal: EN]
https://www.lambdatest.com/accessibility-testing-suite-ph




LINDA AI: MAAK PODCASTS
Met deze webtool krijg je hulp bij het afnemen van interviews. Hij kan je gesprekken omzetten in korte podcast-episodes van professionele kwaliteit, die je kan delen. Je hebt geen technische vaardigheden nodig, je moet enkel babbelen en de tool doet de rest.
[Taal: EN]
https://hellolinda.ai/?ref=producthunt












Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische wielerwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brabantse_Pijl_2025
    multidisciplinair onderzoekscentrum gericht op het ontwikkelen van Kunstmatige Intelligentie (AI) aan de TU/e - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven_AI_Systems_Institute
    Computerspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dredge
    Iraanse dramafilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Un_simple_accident
    Italiaanse vertaler, wiskundige, natuurkundige en edelvrouw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Angela_Ardinghelli
    Laurence of Arabia soundtrack - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lawrence_of_Arabia_(soundtrack)
    Wit-Russisch voormalig professioneel basketbalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natallja_Martsjanka
    Belgische datawetenschapper en expert in artificiële intelligentie (AI) en fraudedetectie - https://nl.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9ronique_Van_Vlasselaer


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Paus Franciscus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Franciscus
    Op donderdag 24 april 2025 werden twee genocides herdacht:
        Shoa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jom_Hasjoa
        Armeense genocide - https://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide
    Op zaterdag 26 april wordt in Nederland Koningsdag gevierd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsdag_(Nederland)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Noord-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Noord-Europa
    Diverse voetbalspeelsters kregen een artikel, onder wie:
        Sandie Toletti - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandie_Toletti
        Élisa De Almeida - https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89lisa_De_Almeida
        Grace Geyoro - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grace_Geyoro


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech
 
Waakhond slaat alarm: ‘Als je nu niet in actie komt, zit jouw foto straks in AI-bot van Instagram’
Wie zijn vakantiekiekjes, selfies of grappige reacties liever niet terugziet in een slim AI-model van Meta, moet nu in actie komen, waarschuwt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) donderdag in een uitzonderlijke oproep. Vanaf 27 mei begint het moederbedrijf van Facebook en Instagram gebruikersdata te verzamelen om Meta AI te trainen.
https://www.ad.nl/tech/waakhond-slaat-alarm-als-je-nu-niet-in-actie-komt-zit-jouw-foto-straks-in-ai-bot-van-instagram~a9de73e3/



COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
Ze komen voor uw gegevens: wat zijn infostealers en hoe blijf ik veilig?
In de wereld van cybercriminaliteit is informatie een middel om een doel te bereiken. En dat doel is meestal geld verdienen. Daarom is informatiestelende (infostealer) malware uitgegroeid tot een belangrijke aanjager van identiteitsfraude , accountovername en diefstal van digitale valuta . Maar er zijn ook talloze mensen die een groot deel van hun dagelijks leven online doorbrengen en veilig blijven. De sleutel is te begrijpen hoe je digitale risico’s effectief kunt beheersen.
Dit is wat u moet weten om uw persoonlijke en financiële gegevens te beschermen.
https://computertaal.info/2025/04/23/ze-komen-voor-uw-gegevens-wat-zijn-infostealers-en-hoe-blijf-ik-veilig/



TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
Apple wil alle Amerikaanse iPhones in India laten maken vanwege importheffingen
Apple is van plan de productie van alle iPhones die in de VS worden verkocht naar India te verplaatsen. Het bedrijf wil al langer zijn productie deels uit China weghalen, maar versnelt dat plan vanwege de importheffingen die door Donald Trump werden ingesteld.
https://tweakers.net/nieuws/234328/apple-wil-alle-amerikaanse-iphones-in-india-laten-maken-vanwege-importheffingen.html



DATANEWS

http://www.datanews.be
Controletool voor werknemers lekt miljoenen screenshots van gebruikers
WorkComposer, een tool om het scherm van werknemers in de gaten te houden, heeft per ongeluk 21 miljoen screenshots van haar gebruikers online laten staan.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/datalekken/controletool-voor-werknemers-lekt-miljoenen-screenshots-van-gebruikers/





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO KAN JE EDITS VAN INSTAGRAM GEBRUIKEN
We hadden het eerder deze week over Edits, de app die Instagram uitgebracht heeft om je video's en foto's te verfraaien. Maar hoe ga je concreet te werk met Edits? Een video bij YouTube legt het uit, stap voor stap.
Wij vonden ook een video die uitlegt hoe je kan werken met Capcut, de tegenhanger die speciaal voor TikTok bedoeld is.
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=g5N4fZ-UlMw
https://www.youtube.com/watch?v=uln6nJHfU60




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



KARAOKE 5: LAAT DE PRET BEGINNEN!
met de freeware "Karaoke 5" komen liefhebbers van zelf zingen aan hun trekken. Met de Windows-tool beheer je eenvoudig jouw karaokecollectie op je pc en kan je veel verschillende formaten verwerken. De nummers kunnen los van elkaar of in een afspeellijst achter elkaar worden afgespeeld. Zo wordt elk feestje een succes. Ben je op zoek naar een specifiek nummer, dan zijn de vele filter- en zoekfuncties van de freeware handig. Ondersteunde formaten: AVI, CGA, KAR, KFN, MID, MPG en WMA.
https://www.karaoke5.com/





EDITS VOOR INSTAGRAM
Dit is een app van Instagram voor je Android toestel, waarmee je meteen op je smartphone kwalitatieve video's maken op je smartphone, en dat zonder watermerk. Je kan filmpjes maken tot wel 10 minuten, en vindt in Edits uitgebreide bewerkingsopties. Zoals resolutie, framesnelheid, dynamisch bereik en hulpmiddelen voor flits en Zoom. Je kan zelfs met behulp van AI-animaties maken of de achtergrond vervangen door een greenscreen.
https://www.chip.de/downloads/Edits-an-Instagram-App-fuer-Android_185932597.html
https://creators.instagram.com/edits?locale=nl_NL




CAPCUT: BEELDEDITOR VAN TIKTOK
Gisteren hadden we het over Edits, de nieuwe beeldbewerker van Instagram. Vandaag gaat het over CapCut, de beeldbewerker van de grote concurrent: TikTok. De tool blinkt vooral uit door zijn gebruiksgemak: in amper enkele minuutjes kan je verbluffende videoprojecten maken. Je hebt uiteraard de verschillende basisfuncties, zoals videobewerking, teksten, stickers, filters, automatische ondertiteling, kleuren en muziek. Maar ook geavanceerde functies zoals keyframe-animatie, vloeiende slowmotioneffecten, chroma key, picture-in-picture (PIP) en stabilisatie.
https://www.chip.de/downloads/CapCut-Foto-Video-Editor-iPhone-_iPad-App_184401757.html
https://www.capcut.com/






TOOL TOONT HOEVEEL ENERGIE JE AI-BOODSCHAP VERBRUIKT
Je staat er wellicht niet bij stil, maar je opdrachten aan AI-chatbots en andere AI-tools verbruiken best wel wat energie. Om gebruikers daarvan bewust te maken, heeft Hugging Face ingenieur Julien Delavande een tool gemaakt die je vertelt hoeveel energie juist. Het is een versie van ChatGPT, dus je kan de vragen daar stellen. Een slim idee - misschien moeten alle AI-chatbots dat automatisch vermelden?
https://techcrunch.com/2025/04/24/this-tool-estimates-how-much-electricity-your-chatbot-messages-consume/
https://huggingface.co/spaces/jdelavande/chat-ui-energy





(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/index.php?actie=abo



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een van de lafste dingen die mensen doen
is hun ogen sluiten voor feiten.
-C.S. Lewis-