Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/4/2025 om 16.00h
Reacties mailen naar
netties@netties.be



INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1411 van 12/4/2025


 

Gegroet lezer,

Hartelijk welkom bij onze wekelijkse nieuwsbrief, die alle berichten bevat die wij in de voorbije week voor u bijeen gesprokkeld hebben.
Wat waren voor ons de markantste verhalen?

-De 2 artikels over een Europees initiatief om binnen de EU grenzen weg te nemen, zodat e-commerce en licenties in de hele EU kunnen gaan gelden. In het licht van wat in de VS gebeurt, is dit de enige weg voorwaarts voor de EU!

- Het artikel waarin wij verwijzen naar een onderzoeker die vragen stelt bij de snelle opgang van Agentic AI - het is één ding om AI's dingen te laten samenvatten, code te schrijven, afbeeldingen te maken, maar het is nog wat anders dan die Agentic AI tools voor ons dingen te laten uitvoeren op het web..

Dit en veel meer in deze editie. Wij wensen je alvast veel leesplezier, en hopen je, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te mogen verwelkomen als lezer.

Wil je elke dag meteen op de hoogte zijn van het laatste nieuws, de nieuwste software? Bezoek dan onze website (https://www.netties.be) of abonneer je op onze dagelijkse nieuwsbrief (https://www.netties.be/index.php?actie=abo). Je kan ook onze berichten in je favoriete RSS-feedreader lezen via onze RSS-feed (https://www.netties.be/rss_netties.xml)

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




NIEUWSTE VERSIE VAN COPILOT: WAT HEEFT DIE TE BIEDEN?
Microsoft vierde eind verleden week zijn 50e verjaardag. En het bedrijf heeft bewezen dat het echt niet "oud" of "out" is - integendeel: het doet volop mee in de AI-race.

Zo kan Copilot, de AI van Microsoft die je niet alleen in je browser vindt, maar ook in verschillende Windows 365 producten, voortaan gaan surfen op het net als jij hem daartoe de opdracht geeft, en dan taken doen zoals tickets boeken en zoeken naar online koopjes.

Copilot Vision, de software die Copilot de mogelijkheid biedt te "zien" wat er op het scherm gebeurt, en daarop commentaar te geven, wordt nu naar mobiele toestellen gebracht. Daardoor zal Copilot Vision via de integratie met de camera van je smartphone een nieuwe interactiviteit kunnen creëren met de wereld rondom jou. Concreet betekent dit dat Copilot real-time video kan analyseren van de camera en van de foto's op jouw toestel.

Microsoft geeft als concreet voorbeeld: Copilot Vision zou planten kunnen analyseren, om te bepalen of die wel gezond zijn, en indien nodig welke actie je moet ondernemen om die gezonder te maken. Of het dit echt kan, zal je zelf kunnen uitvinden want de mobiele versie van Vision is nu beschikbaar in de Copilot app voor iOS en Android (1).

Nog nieuw: AI kan ook zelf podcasts maken, met een Pages functie kan je research organiseren, en met Deep Research complexe zoekopdrachten laten samenvatten.

Dat de Windows versie van Copilot ook kan zien wat er op jouw scherm gebeurt, maakt gebruikers toch wel wat ongerust over hun privacy. Vooral de functie Copilot Memory, die aspecten van jouw leven en je voorkeuren qua eten, films enz. kan onthouden klinkt onheilspellend. Maar gelukkig kan jij zelf bepalen wat Copilot wel of niet mag onthouden, via een dashboard. Meer bij TechCrunch en The Verge (2)(3)
https://www.engadget.com/ai/microsofts-latest-copilot-updates-include-a-mobile-version-of-the-multimodal-vision-tool-182752162.html?src=rss
https://www.theverge.com/news/643199/microsoft-copilot-ai-new-features-memory-personalization-actions-vision
https://techcrunch.com/2025/04/04/microsofts-copilot-can-now-browse-the-web-and-perform-actions-for-you/



EUROPEAN INTEROPERABILITY ACT: EEN APARTE EUROPESE LICENTIE
In het licht van de invoertarieven die de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd heeft, klonk bij vele commentaren de opwerping dat de Europese landen beter zouden kunnen reageren, indien binnen Europa de samenwerking vlotter zou lopen - nu kan je immers nog altijd je app in andere landen gebruiken bijvoorbeeld. Europa werkt echter wel degelijk aan een dergelijke harmonisatie: de European Interoperability Act (EIA). Dat  is een plan van de Europese Unie om ervoor te zorgen dat digitale systemen en diensten van verschillende landen en organisaties beter samenwerken. Stel je voor: als elk land een ander type stekker voor elektriciteit zou gebruiken, zou het lastig zijn om apparaten overal te gebruiken. De EIA wil een soort "universele stekker" maken voor digitale dingen, zoals overheidsdiensten, apps en data. Het doel is dat alles makkelijker, sneller en goedkoper wordt voor burgers, bedrijven en overheden.

In simpele woorden: het gaat erom dat computersystemen van bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Frankrijk met elkaar kunnen "praten" zonder gedoe, zodat je bijvoorbeeld met één app in heel Europa dingen kunt regelen.

De EU heeft verschillende initiatieven aangekondigd in haar laatste nieuwsbrief.
- een Academie waar je de skills kan verwerven om deze EIA toe te passen,
- een cataloog waar openbare administraties toegang krijgen tot meer dan 640 herbruikbare open source software-oplossingen die de samenwerking moeten bevorderen,
- INVEST, Interoperability Vision in Europe-Strategy Timeplan) moet deze transformatie ondersteunen
- workshops (10 april) op het speciale Portaal leren je hoe je deze tools kan gebruiken
- een privé-boodschappentool werd gelanceerd om boodschappen te zenden naar andere Portal gebruikers
Mooie plannen. Het is de moeite waard om op te volgen wat hiervan concreet het resultaat zal zijn!

Een hoopgevend voorbeeld zijn de GovTech-oplossingen: de EIA stimuleert samenwerking tussen overheden en techbedrijven. Een klein voorbeeld is het GovTech Incubator-initiatief, waar startups oplossingen ontwikkelen die hergebruikt kunnen worden, zoals een app voor het delen van voertuigdata tussen landen voor verkeersveiligheid. Dit is nog in de beginfase, maar het groeit.
https://ec.europa.eu/newsroom/informatics/newsletter-archives/62109



EUROPEAN PUBLIC LICENCE: EEN STAP VOORUIT
Een van de projecten binnen de European Interoperability Act interesseert ons wel erg. Want dit past echt in de visie om Europa tot één sterk economisch blok te maken, door interne grenzen af te breken.

De European Union Public Licence (EUPL) is een speciale licentie die door de Europese Commissie is gemaakt om vrije en open-source software te ondersteunen. In simpele woorden: het is een set regels die bepaalt hoe je software mag gebruiken, aanpassen, delen en verspreiden. Het doel is om ervoor te zorgen dat software vrij blijft en dat iedereen die het gebruikt of verbetert, die verbeteringen ook weer deelt met anderen. Dit heet "copyleft" of "deel-hetzelfde", wat dus in tegenstelling is tot copy-right.

De EUPL helpt dus om software te maken die iedereen kan gebruiken en aanpassen, zonder vast te zitten aan dure, gesloten systemen van grote bedrijven. Het ondersteunt innovatie en zorgt dat overheden en bedrijven samen kunnen werken aan digitale oplossingen die voor iedereen werken, zoals apps of platforms die in heel Europa gebruikt kunnen worden.
Wat houdt de EUPL in?
- Vrij te gebruiken: Iedereen mag de software gratis gebruiken, kopiëren en aanpassen, of je nu een persoon, bedrijf of overheid bent.
- Meertalig: De EUPL is uniek omdat hij in alle officiële EU-talen is vertaald (23 versies), en elke versie is juridisch geldig. Dat maakt het makkelijk te gebruiken in heel Europa en daarbuiten.
- Geldig in de EU: Hij past perfect bij de Europese wetten, wat hem betrouwbaar maakt voor gebruik in alle EU-landen.
- Interoperabel: De EUPL werkt goed samen met andere open-source licenties, zoals de GPL, waardoor je software kunt combineren met andere projecten zonder juridische problemen.
- Digitale soevereiniteit: Het helpt Europa om minder afhankelijk te zijn van grote techbedrijven door eigen, vrije software te stimuleren.

Waarin verschilt de EUPL dan van andere open source licenties zoals GPL? Wel, dat is kort samen te vatten:
- Meertalig: Officieel vertaald in alle EU-talen (23 versies), juridisch geldig in elk EU-land.
- EU-focus: Speciaal afgestemd op Europese wetten, waardoor het perfect past bij EU-overheden en bedrijven.
- Sterke copyleft: Als je de software aanpast en verspreidt, moet je jouw aanpassingen ook open-source maken, maar het werkt soepel met andere licenties (zoals GPL).
- Eenvoud: Duidelijker en korter dan sommige andere licenties, zoals de GPL, met minder juridische complexiteit. Zou het kunnen dat Europa eindelijk begint te beseffen waar een verenigd Europa echt om draait - minder regeltjes om innovatie te beknotten, maar juist vereenvoudiging die innovatie bevordert? https://interoperable-europe.ec.europa.eu/collection/eupl 
https://interoperable-europe.ec.europa.eu/collection/eupl/news/revamped-european-licence-space-now-live





X GAAT INACTIEVE GEBRUIKERSNAMEN VERKOPEN
De actieve deelname van Elon Musk aan de Amerikaanse plannen om de overheidsstructuur te vereenvoudigen via DOGE lijken steeds meer weerstand op te roepen tegen de man. Tijdens de protestacties tegen de regering Trump het voorbije weekend was het vooral zijn naam die het meeste weerstand leek op te roepen.

Die aversie van Elon Musk was voor velen ook de reden om aan te kondigen dat zij hun communicatie op X zouden stopzetten, en naar Bluesky zouden overstappen, waar zij meer zielsgenoten zouden vinden. Nochtans blijkt het op Bluesky ook wel eens echt te kunnen mislopen qua doodsbedreigingen (1).

Heeft dit geleid tot een massale uittocht? Zijn er eigenlijk veel meer haatberichten op X dan op andere sociale media? Is er veel meer desinformatie?

Vragen waarop wij het antwoord niet weten, want cijfers daarover zijn niet te vinden. Ondertussen blijft Musk wel het doelwit van protest, en zijn de Tesla-auto's daarvan het slachtoffer. Ook Starlink deelt in de klappen. Het sociale netwerk X? Dat heeft nu aangekondigd dat het zijn inkomsten wil verhogen, door inactieve, goed klinkende gebruikersnamen te gaan verkopen.

Het zijn enkel de Geverifieerde Organisaties die al 1.000 per maand betalen voor een X-abonnement, die deze gebruikersnamen zullen kunnen overnemen. De prijs ervoor start vanaf 10.000 dollar, en zou zelfs kunnen oplopen tot 500.000 dollar.

Is dit een teken dat X zijn geldkist wat wil aanvullen, en in nood zit voor cash geld? Of wil het zich alvast voorbereiden op de miljardenboete die X boven het hoofd hangt, omdat het zich niet zou houden aan de regels van de Digital Services Act?
https://www.dailydot.com/debug/jesse-singal-bluesky-death-threats/
https://www.nbcnews.com/tech/social-media/bluesky-x-becomes-social-media-rcna181685
https://techcrunch.com/2025/04/03/x-may-soon-start-selling-inactive-usernames-to-verified-organizations-starting-at-10k-code-reveals/



COMMUNITY NOTES GAAN VAN START BIJ META: BREEKT DAAR NU ECHT HET POST-TRUTH TIJDPERK AAN?
Meta, het  bedrijf achter Facebook, Instagram en Threads, stapte maandag officieel af van de de klassieke factchecking op zijn verschillende sociale media. Wil dit nu zeggen dat Meta geen belang meer hecht aan objectieve berichtgeving? Neen, maar het kiest voor een andere strategie. De klassieke factchecking zou immers bepaalde vooroordelen bevat hebben, afgaande op de klachten van Republikeinse kiezers in de VS. Om mogelijke vooringenomenheid van factcheckers uit te sluiten, koos Meta voor het systeem van de Community Notes, dat ook al bij X, het voormalige Twitter bestaat. Want wie kan de waarheid beter bewaken dan de internetmassa zelf, nietwaar? Dat is in elk geval het principe waarop Wikipedia gebaseerd is: de wijsheid van de massa, en het geloof dat de waarheid altijd komt bovendrijven.

Omdat op 7 april de overgang van factchecking naar community notes officieel van kracht ging, brachten verschillende sites hun beschouwingen uit. Die vaak heel negatief waren: Meta zou gekozen hebben voor een "post-truth", waarin feiten niet langer belangrijk zijn, enkel optioneel, en waar iedereen zijn eigen realiteit mag brullen.  De commentaren verwijzen ook naar het feit dat Meta wel heel radicaal zijn strategie omgegooid heeft, na de verkiezing van Donald Trump tot president. Wellicht om Trump te paaien, gunstig te stemmen.

Maar anderzijds: Mark Zuckerberg heeft, nog voor Donald Trump daadwerkelijk verkozen werd, een mea culpa geslagen. Hij stelde dat conservatieve stemmen op zijn netwerken via de algoritmes ondergesneeuwd werden. Zuckerberg noemde zelfs de verkiezing van Trump als een "cultureel keerpunt" voor de vrije meningsuiting.

Zijn die community notes echt objectief? Wel, voor zover wij kunnen zien, zijn zij dat wel degelijk. De community notes verschijnen zelfs naast reclameboodschappen - wat wellicht niet ideaal is, vanuit commercieel standpunt, maar het duidt er toch op dat op X waarheid boven financieel gewin (inkomsten via ads) primeert.

Een ander aspect is dat een factcheck in zijn klassieke vorm uitgevoerd werd door "de factcheckers", een entiteit die ingehuurd werd door het sociale netwerk; en die de vrijheid kreeg te beslissen welke postings onderzocht werden naar waarheid en welke niet. Daarentegen zijn de community notes echt een werk van de community; elke gebruiker kan bij een posting een aanvraag indienen: gewoon bij de drie puntjes naast de posting de optie kiezen "request a community note"
https://www.engadget.com/social-media/meta-is-entering-its-post-truth-era-on-monday-202858791.html?src=rss



GEN Z ZORGT VOOR HERLEVING VAN TUMBLR
Volgens Slashdot is Tumblr, dat chaotische, knusse internetplekje zonder al te veel algoritmische poespas, bezig met een onverwachte comeback – en jawel, Gen Z staat aan het roer. Fast Company meldt dat Z-oomers, zoals je Gen2 kan noemen, naar analogie met "boomers", massaal vallen voor Tumblr als toevluchtsoord, weg van de influencer-overladen, algoritme-gestuurde hel van andere platforms.

In 2025 vormt Gen Z maar liefst 50% van de actieve maandelijkse gebruikers en 60% van de nieuwe aanmeldingen, zo blijkt uit data die Tumblr met Business Insider deelde. De populariteit schoot omhoog toen TikTok bijna verbannen werd in januari en toen Brazilië X even op zwart zette vorig jaar. Tumblr-gebruikers begonnen prompt hun favoriete TikToks te archiveren in speciale communities – hoezo, nostalgie naar 15 seconden geleden?

Om te profiteren van die hernieuwde belangstelling, introduceerde Tumblr in december Reddit-achtige Communities voor gedeelde interesses zoals fotografie en videogames. Ooit piekte Tumblr in 2014 met 100 miljoen gebruikers, werd het voor $1,1 miljard door Yahoo opgekocht, om daarna stilletjes weg te kwijnen. Maar nu, dankzij Gen Z, lijkt het platform een tweede leven te krijgen als "anti-sociale media" – een plek waar je jezelf kunt zijn, zonder dat Musk of Zuck over je schouder meekijkt.

De commentaren op Slashdot voegen wat extra smaak toe. Een gebruiker mijmert dat elke generatie het internet opnieuw vormgeeft – "wacht maar tot ze IRC ontdekken!" – terwijl een ander spottend opmerkt dat Tumblr zonder zijn beruchte pornotijdperk te vergelijken is met Las Vegas om 15:00 uur met alleen basisschoolkinderen. Weer een ander betreurt dat Tumblr en WordPress dezelfde "douchebag CEO" delen, wat Gen Z vast nog gaat doen protesteren. Kortom, Tumblr is terug, maar of het hip blijft of toch weer een relikwie wordt? De tijd – en Gen Z – zal het leren!
https://tech.slashdot.org/story/25/04/07/0350213/the-tumblr-revival-is-real---and-gen-z-is-leading-the-charge?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



AI-OVERZICHTEN VAN GOOGLE: SNEU VOOR UITGEVERS, GOED VOOR DE GEBRUIKERS
Je hebt het wellicht al gemerkt, wanneer je een zoekopdracht bij Google uitvoert: wanneer je niet naar specifieke producten zoekt, maar naar algemene termen, dan krijg je tegenwoordig bovenaan een overzicht met antwoorden op de meest gestelde vragen die rond die termen gesteld worden. Deze "AI overviews" maken dan een samenvatting van oplossingen die op bepaalde websites geboden worden. Met daaronder links naar de websites in kwestie.

Voor jou, als gebruiker, is dat ideaal. Het bespaart je een heleboel klikken heen-en-weer, die je in het verleden moest maken, naar websites met mogelijk een oplossing. Je krijgt ook verschillende aspecten te zien die verband houden met jouw trefwoorden. Een grote vooruitgang voor jou, als gebruiker.

Maar het blijkt dat (vooral kleine) uitgevers heel ongelukkig zijn met die AI-overzichten. Want het verkeer naar hun website is drastisch gedaald - sommigen spreken zelfs van 70% tot 90%. Wat leidt tot omzetverlies, ontslagen en zelfs sluitingen.

De kleine uitgevers voelen zich "verraden" door Google, het bedrijf waarop ze tot nu toe vertrouwden voor hun online zichtbaarheid, zo melden ZeroHedge en TipRanks. De organische klikfrequentie is gedaald voor hen, en zou grote spelers zoals YouTube ten goede komen.

Google verdedigt zich: het AI-overzichten leiden nog altijd naar de originele sites waar het onderwerp besproken wordt - als jij meer wil weten, klik je daar gewoon op. En voor jou, als gebruiker, zijn die overzichten nu eenmaal veel handiger. Waarmee Google zijn rol als zoekmachine probeert te behouden - in dit tijdperk van AI, waar je evengoed een vraag kan stellen aan ChatGPT of Grok en het antwoord krijgt. Waarbij die chattools nog veel minder transparant zijn over waar zij de mosterd gehaald hebben. Bovendien worden bij deze antwoorden soms de bronnen verteld (Grok doet dat bijvoorbeeld), maar je hebt geen behoefte om die bron op te zoeken, vermits je het antwoord al hebt...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-04-07/google-ai-search-shift-leaves-website-makers-feeling-betrayed
https://www.tipranks.com/news/alphabet-googl-accused-of-betraying-small-firms-as-ai-search-answers-batter-site-traffic-and-revenues
https://www.zerohedge.com/technology/betrayed-thats-word-small-business-owners-reel-google-ai-destroys-google-search



SOCIALE NETWERKEN: META VERDUIDELIJKT TIENER-ACCOUNTS EN WHATSAPP VERHINDERT EXPORT
Twee korte berichten over sociale netwerken. Om te beginnen: WhatsApp test momenteel een "geavanceerde chat privacy" functie voor de apps op iOS en Android. Hierdoor zouden gebruikers niet langer volledige chatgeschiedenissen kunnen exporteren. Evenmin zouden zij media zoals foto's en video's automatisch kunnen bewaren - zowel bij gewone one-to-one gesprekken als bij groepsgesprekken.

Je zou nog wel individuele boodschappen doorsturen (forward) of er een schermafdruk van maken. Wat ook wel interessant is: via deze privacy-functie zou je dan ook Meta AI kunnen uitschakelen in chats, en hij zou ook alle andere leden van de groepschat verwittigen wanneer die ingeschakeld is (1).

Het tweede bericht brengt de speciale accounts voor tieners nu ook naar Facebook en Messenger, nadat die eerder al ingevoerd werden bij Instagram. De tieners worden automatisch overgezet naar die nieuwe accounts. Dat betekent dat ouders voortaan controlemogelijkheden hebben voor die accounts, en dat het ook beperkt wordt aan wie de tieners boodschappen kunnen sturen of met wie zij kunnen interageren.

Deze beperkingen, die al bestonden op Instagram waar de tiener accounts eerst gelanceerd werden, worden nu uitgebreid. Voortaan moet een ouder toestemming geven vooraleer de tiener een live broadcast kan opstarten. En tieners kunnen niet langer de bescherming uitzetten die afbeeldingen met vermoedelijk naakte beelden, gaat "blurren". Slimme maatregelen, als je het ons vraagt, en die eigenlijk al veel langer genomen hadden moeten worden... (2)
https://www.theverge.com/news/644408/whatsapp-meta-chat-privacy-setting-block-export
https://www.engadget.com/social-media/meta-brings-teen-accounts-to-facebook-and-messenger-100042497.html?src=rss



BLUESKY KAN NIET TEGEN EEN GRAPJE: DE VERSCHILLEN TUSSEN X EN BLUESKY NOGMAALS BENADRUKT
Na de overname van X (het voormalige Twitter) door Elon Musk volgde er een eerste exodus van gebruikers, die vreesden voor hun privacy, doordat content van X gebruikt zou worden voor het voeden van AI. Na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president volgde een tweede exodus. En de speciale positie die Elon Musk in de nieuwe Amerikaanse regering ging innemen, leidde tot nog meer gebruikers die de deur achter zich toe sloegen.

De redenen daarvoor waren divers: protest tegen het beleid van Trump, de tarieven die Trump invoerde. En vooral: een vermeende overvloed aan politieke berichten die overwegend rechts georiënteerd zijn - alhoewel wij al vaker beklemtoond hebben dat je dat volledig zelf in de hand hebt, door niet de "voor jou", maar de "volgend" optie te kiezen in jouw berichtenstroom.

Veel gebruikers gingen in het begin naar Mastodon - maar dat was technisch redelijk ingewikkeld, met al die verschillende servers. Daarna volgde Threads, de poging van Mark Zuckerberg om een concurrent voor X te creëren. Maar het besef dat ook dit weer een Amerikaanse miljardair was, die achter een sociaal netwerk zat, deed ook daar de animo dalen. Vooral nadat Zuck een mea culpa uitsprak, omdat Facebook teveel Republikeinse stemmen onderdrukt zou hebben, ten voordele van Democratische. En daarop volgend ook nog eens de factcheckers aan de deur zette, om te vervangen door Community Notes.

Een nieuw alternatief sociaal netwerk bleek meer kans te maken: Bluesky. Tal van politieke partijen, nieuwsmedia, trokken de deur achter zich dicht op X, en nestelden zich op Bluesky, waar zij opgelucht konden ademhalen: eindelijk in een vriendelijke omgeving, zonder haatberichten, zo verzuchtten zij.

Maar kijk: ook zo'n helderblauwe hemel heeft een nadeel: het blijkt saai te zijn. Er is dan wel minder haai, maar er is ook minder lol - een artikel bij Wired vertelt daarover. Hoe gebruikers op Bluesky zo nieuw zijn, dat zij de aloude internet-memes niet kennen, en vaak de grap ervan niet snappen.

Een kritiek die wellicht na enige tijd (jaren, maanden?) niet meer gelden zijn, want dan zal ook Bluesky zijn eigen memes hebben.

En zoals altijd hebben de commentaren bij Slashdot hier heel wat zinnige dingen over te zeggen!
https://www.wired.com/story/bluesky-cant-take-a-joke/
https://tech.slashdot.org/story/25/04/08/0524221/bluesky-cant-take-a-joke?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



BRENGT HET VK DE 'PRE-CRIME' UIT MINORITY REPORT TOT WERKELIJKHEID?
Je kan je wellicht de film Minority Report uit 2002 herinneren. Daarin gebruikt het "Pre-Crime" systeem voorspellingen om misdaden te voorkomen voordat ze plaatsvinden. En blijkbaar zou het Verenigd Koninkrijk werken aan een moderne, op data gebaseerde versie ervan. Het project dat oorspronkelijk "project om doodslag te voorspellen" heette, en later hernoemd werd naar "data delen om risicobepaling te verbeteren", is in handen van het Ministry of Justice.

De bedoeling is uiteraard om de veiligheid van het publiek te verbeteren, maar het project jaagt velen de stuipen op het lijf, want eigenlijk komt het erop neer dat het algoritme mensen moet identificeren die mogelijk moordenaars kunnen worden, net zoals bij de Pre-crime in Minority Report.

Er worden veel vragen gesteld bij het project. Zo zou de kans groot zijn dat bestaande vooroordelen in het systeem zouden doorsijpelen. Anderen vrezen dan weer dat dit project ook op andere gebieden toegepast zou kunnen worden zoals sociale media, en er een heuse "gedachtenpolitie" zou ontstaan.

De reacties bij Slashdot wijzen op een groeiende spanning tussen technologie, veiligheid en ethiek, en dat is een perfecte echo van de dilemma's in de klassieker van Spielberg...
https://news.slashdot.org/story/25/04/09/0028213/uk-creating-murder-prediction-tool-to-identify-people-most-likely-to-kill
https://www.theguardian.com/uk-news/2025/apr/08/uk-creating-prediction-tool-to-identify-people-most-likely-to-kill



CLOUD NEXT: NIEUWIGHEDEN VAN GOOGLE - IRONWOOD, NIEUWE TPU, MAAR OOK HEEL VEEL AI
Deze week heeft Google zijn Cloud Next conferentie gehouden. En daar was weer heel wat nieuws te rapen. Om te beginnen Ironwood, zoals de nieuwste TPU van de 7e generatie heet. Een TPU is eigenlijk een Tensor Processing Unit, een gespecialiseerde chip die door Google ontwikkeld werd, speciaal om machine learning-taken te kunnen versnellen, en dan vooral voor neurale netwerken.

Ironwood zou ook de eerste zijn speciaal voor "inferentie", een proces waarbij een getraind AI-model gebruikt wordt om voorspellingen te doen of conclusies te trekken, op basis van nieuwe gegevens. Dit is anders dan "training," waarbij een model wordt gebouwd en verbeterd met behulp van grote datasets. Bij inference gaat het dus om de toepassing van het model in de praktijk, zoals wanneer een chatbot een antwoord genereert of een aanbevelingssysteem suggesties doet.

Verder stelde Google ook Workspace Flows voor, een AI-tool die processen met meerdere stappen moet automatiseren. Ook nieuwe functies in Docs, Sheets, Meet, Chat, Vids kwamen aan beurt, zoals de integratie van audio in Docs. Daarover gaan we wellicht binnenkort nog meer horen.

Veel aandacht ging er ook nog naar Ballie, een robot die een beetje gelijkt op een voetbal, en die dus je huiskamer zou kunnen binnenrollen, die Gemini AI aan boord heeft, en dingen kan projecteren op je muren.

Over Gemini valt nog te vertellen dat de Code Assist voortaan ook agentic mogelijkheden kent, en dus ook apps kan maken van de specificaties van een product in Google Docs.

Dit en veel meer in het overzicht dat Techmeme gemaakt heeft van de conferentie.
https://www.techmeme.com/250409/p22#a250409p22
https://techcrunch.com/2025/04/09/google-unveils-ironwood-a-new-ai-accelerator-chip/
https://9to5google.com/2025/04/09/google-workspace-flows/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-04-09/samsung-google-partner-on-ballie-home-ai-robot-with-video-projector-after-delay



AGENTIC AI: IS DAAR EIGENLIJK VOLDOENDE OVER NAGEDACHT?

Dat is een vraag die wij ons ook al gesteld hebben. Want je laat de "Agentic AI" de vrije hand om in jouw naam teken uit te voeren. Is dat niet om moeilijkheden vragen?

Wij zijn niet de enigen die zich daarover vragen stellen. Bij Wired lees je namelijk een interview met ene Zico Kolter, professor aan Carnegie Mellon University, lid van de raad van bestuur van OpenAI en expert in AI-veiligheid. Hij waarschuwt er namelijk voor dat deze AI-agenten, die steeds meer zelfstandigheid krijgen, gevaarlijk kunnen worden wanneer ze met elkaar gaan interageren - tenminste als er onvoldoende veiligheidsmechanismen ingebouwd zijn.

Concreet moet je denken aan volgende situatie: jouw AI boekt een vlucht, maar een andere AI probeert die te annuleren. Dat zou tot chaos kunnen leiden, met overbelaste systemen of financiële verliezen. Volgens Kolter zijn de huidige AI-modellen niet robuust genoeg om dergelijke interacties te weerstaan. Om het niet eens te hebben over de "jailbreak"-technieken, waarmee kwaadwillenden de modellen kunnen manipuleren.

Kolter heeft het vooral over de technische kwetsbaarheden, maar er zijn ook maatschappelijke implicaties. Wie is verantwoordelijk wanneer die agenten fouten maken? De ontwikkelaars, de gebruikers, of niemand? En dan hebben we het niet eens over de commerciële belangen, waarbij bedrijven bij het uitbrengen van agenten de snelle uitrol prioriteit geven boven veiligheid.

Kortom: vooral bij deze agentic AI moeten we ons afvragen of we niet te snel autonomie aan het geven zijn aan systemen die we nog niet volledig begrijpen of beheersen?
https://www.wired.com/story/zico-kolter-ai-agents-game-theory/?utm_brand=wired&utm_social-type=owned&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=aud-dev


NIEUWE TOOLS VAN GOOGLE MAPS HELPEN STEDEN OM INFRASTRUCTUUR EN VERKEER TE ANALYSEREN
Google stelt de data van zijn Google Maps platform open zodat steden, ontwikkelaars en beslissers van bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot data zoals de infrastructuur en het verkeer.

Deze nieuwe datasets worden voor het eerst rechtstreeks geïntegreerd in Big Query. Dat is de data analytics dienst van Google, die volledig beheerd kan worden. Zo krijgt men gemakkelijker toegang tot data van de verschillende producten van het platform, waaronder Imagery Insights, Roads Management Insights en Places Insights.

En dat is wel handig. Google haalt het voorbeeld aan van informatie die afkomstig is van de Imagery Insights dataset, die dan telecombedrijven kan vertellen over de toestand van onderdelen van de infrastructuur, zoals elektriciteitspalen en verkeersborden. Met Roads Management Insights zouden verkeersdiensten dan weer historische en real-time informatie over het verkeer kunnen analyseren.
https://www.theverge.com/news/645314/google-maps-platform-tools



WORDPRESS LANCEERT AI SITE BUILDER
Wanneer je zelf een website wil maken, dan kan je dat eigenlijk heel simpel doen, met een Site Builder. Daar werk je met sjablonen waaruit je kiest, je vult je teksten in, en de achterliggende software creëert voor jou in een handomdraai een website.

Nu heeft WordPress ook zo'n site builder uitgebracht, maar dan wel een die aangedreven wordt door AI. Via een chatbot interface vertel je wat je wil, en de AI zal een volledige website maken met je tekst, lay-out en afbeeldingen. Je kan zelfs de site nog verder verfijnen door bijkomende prompts te geven.

Volgens The Verge zou de builder wel geen complexe websites aankunnen, zoals e-commerce sites. Wil je de gratis dienst uitproberen, dan heb je een WordPress.com account nodig. Maar nadien moet je dan wel betalen voor de hosting van je website, en dat start vanaf 18 dollar per maand.
https://it.slashdot.org/story/25/04/09/1834225/wordpress-launches-ai-site-builder-amid-company-restructuring?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://it.slashdot.org/story/25/04/09/1834225/wordpress-launches-ai-site-builder-amid-company-restructuring



AGENTIC AI VAN ADOBE HELPT JE TAKEN UIT TE VOEREN

Er zijn zoveel mensen die gebruikmaken van Photoshop om hun foto's te bewerken en verbeteren, dat "Photoshoppen" een heus werkwoord geworden is - naar analogie met "Googlen", dat staat voor dingen opzoeken op het internet.

Maar simpel is dat photoshoppen niet. Je moet lagen creëren in je foto zodat je de wijzigingen enkel aan bepaalde delen van de afbeelding uitvoert. AI heeft er wel al voor gezorgd dat sommige taken veel eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden, zoals foto's uitbreiden en aanvullen om er een grotere canvas van te maken, of ongewenste voorwerpen of mensen uit de achtergrond verwijderen.

Adobe wil nog verder gaan, met agentic AI. Daarmee wil het tools maken voor Photoshop en Premiere Pro, die dan voorstellen hoe je foto's en video's zou kunnen verbeteren, en dan die taken in jouw plaats gaan uitvoeren. Hiervoor zou er een nieuw, zwevend Actions paneel komen op je scherm, dat edits voorstelt na een analyse van je foto. Het volstaat dan gewoon een van die suggesties aan te klikken, en de actie wordt uitgevoerd.
Een hele verbetering!
https://www.theverge.com/news/646205/adobe-photoshop-premiere-pro-ai-creative-agent-actions
https://www.zdnet.com/article/adobe-photoshop-is-getting-its-first-ai-agent-heres-what-it-can-do/
https://www.theverge.com/news/646205/adobe-photoshop-premiere-pro-ai-creative-agent-actions


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




MICROSOFT 365 LINK: DE CLOUD-VERSIE VAN DE THIN CLIENT

Op bedrijven werkte men vroeger met "thin client" pc's. Dat zijn eigenlijk eenvoudige computers of apparaten die zelf weinig doen, en vooral afhankelijk zijn van een centrale server voor rekenwerk en opslag. Dus een  "domme" computer die alleen een scherm, toetsenbord en muis heeft, maar het echte werk (zoals programma’s draaien of data opslaan) wordt ergens anders gedaan, bijvoorbeeld op een krachtige server in een datacenter. Zo'n thin client is vooral handig omdat het voor de IT-afdeling gemakkelijker is om die te onderhouden, en dat er dus ook veel minder support nodig is.

Welnu, in dit tijdperk van cloud computing wordt die server ergens in het kantoor, vervangen door de cloud. En de thin client wordt de "Link", een mini-desktop pc, die rechtstreeks connecteert met de Windows 365 clouddienst van je bedrijf. Wat het voordeel heeft dat je ook van thuis uit of op verplaatsing contact kan leggen met die cloudserver.

Handig voor bedrijven. Voorlopig enkel beschikbaar in de VS, Canada, Australië, VK, Duitsland, Japan en Nieuw-Zeeland, aan de prijs van $349,9
https://www.theverge.com/news/642594/microsoft-windows-365-link-pc-on-sale



IS HET GEEN TIJD OM BIJ DE SPECS VAN SMARTPHONES "mAh" TE VERVANGEN DOOR "WATT"?
Wanneer je op de markt bent voor een nieuwe smartphone, dan ga je uiteraard kenmerken (specificaties of specs) vergelijken. Schermgrootte, gewicht, afmetingen... maar ook geheugen, RAM, enz. Een van de heel belangrijke specs is naar onze mening de batterij. Hoe lang kan je doen met één batterijlading?

Dat werd tot nu toe uitgedrukt in mAh, milliampère-uur. Maar een artikel bij The Verge pleit ervoor om die eenheid te vervangen door watt. Dat laatste vertelt je namelijk meer: hoeveel energie er echt in zit, en hoe snel die opraakt. Met watt zou je dan ook gemakkelijker kunnen berekenen hoe lang je toestel meegaat, door bijvoorbeeld de capaciteit van de batterij (in wattuur) te delen door de hoeveelheid watt die het apparaat gebruikt.

Wij vroegen aan Grok om een concrete vergelijking die dit duidelijk moet maken. En het antwoord is echt verhelderend: stel, mAh is als het aantal liters water in een emmer. Klinkt goed, maar je weet niet hoe groot de gaten in de emmer zijn (hoe snel het leegloopt). Watt is als weten hoeveel water er per uur uit stroomt én hoe lang het duurt voor de emmer leeg is.

Kortom: als fabrikant watt zouden gebruiken, zou jij als gebruiker beter weten wat je koopt, in plaats van vage, indrukwekkende getallen zoals "5000 mAh". Simpel gezegd: watt maakt het duidelijker hoe lang je telefoon echt werkt.
https://tech.slashdot.org/story/25/04/02/0449217/why-watts-should-replace-mah-as-essential-spec-for-mobile-devices?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed




Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet





PODCAST: HET FORTUIN CARLIER
Ooit was de naam Carlier verbonden aan het oliemerk Petrofina, dat zijn olie haalde uit Roemenië. Hij bouwde een fortuin uit, maar na zijn dood kwam dat fortuin via een vereenzaamde dochter in onverwachte handen. Dat is kort samengevat waarover deze podcast eigenlijk gaat.
Maar het is meer een reconstructie van een familiegeschiedenis, het is ook het verhaal van vereenzaming van een steenrijke ongehuwde vrouw. Het brein achter de podcast is journalist Erik Raspoet, die aan de hand van de artikels die hij een decennium geleden schreef over deze bijzondere familie, het verhaal reconstrueerde. Een aanrader!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hector_Carlier
https://www.vrt.be/vrtmax/podcasts/radio-1/h/het-fortuin-carlier/1/trailer-het-fortuin-carlier/



ALL-IN PODCAST: AMERIKAANSE POLITIEK

Trouwe lezers weten dat wij deze podcast al lange tijd volgen, en heel interessant vinden. Je krijgt er inside informatie over allerlei onderwerpen, misschien iets minder de maatschappelijke evoluties, maar wel vooral een duidelijke uitleg over de evolutie van de financiële wereld, overnames, vooruitzichten, enz.

Recent werd een van de hosts, David Sacks, een bekende durfkapitalist, benoemd tot adviseur in de regering van Donald Trump. Sacks komt nog regelmatig even opduiken in de podcast, en licht dan sommige beslissingen toe. Ook andere belangrijke personen van de nieuwe Trump administratie worden er uitgenodigd, en schetsen een helder beeld over wat zich in de VS afspeelt, en wat de bedoeling is - een beeld dat wij zelf nog niet terug konden vinden in onze media.

Het blijft ons fascineren hoe de nieuwe media, zoals podcasts en social media, zo'n belangrijke bron van communicatie geworden zijn van de overheid naar de burger toe. En dat die trend eigenlijk nog altijd niet doorgedrongen is naar Europa, laat staan Vlaanderen...
https://x.com/theallinpod




 
De nieuwe oogst


   

ECHO MEMO: SOCIAL MEDIA

Met deze tool kan je links op social media bewaren, waarna AI de content ervan gaat lezen (tekst, afbeeldingen, video's) en begrijpen. Vervolgens kan je dit alles terug oproepen via semantische zoekopdrachten, dus niet alleen met trefwoorden.
[Extensie voor je Chrome browser]
https://www.echomemo.vip/en?ref=producthunt




FREEGUESSR: RARA WAAR BEN IK

Dit is een gratis online game waarbij je moet raden waar een bepaalde foto genomen is. De foto's zijn gebaseerd op afbeeldingen van Google Street View.
Je kan de game alleen spelen, of tegen anderen.
[Taal: EN]
https://freeguessr.com



SCOOBYLOVE: HONDENLIEFDE
Een website, volledig gewijd aan Scooby, een pitbull. Zijn baasje loopt over van liefde voor hem, en Scooby voor zijn baasje. Buiten leuke foto's vind je er ook heel wat informatie, zoals tips om je hond goed op te voeden. Een mooi gemaakte hommage aan een pitbull!
[Taal: EN]
https://www.scoobylove.com




TR-808 DRUM MACHINE ONLINE: NOSTALGIE

De beginjaren van de elektronische muziek, dat zijn niet alleen synthesizers, maar ook de onvolprezen TR-808 drum machine. Je stopte er een ritme in, met verschillende geluidjes, en je kon aan de slag. Deze Nederlander heeft de TR-808 perfect nagemaakt op een website, zodat ook jij daar een eigen ritme kan creëren!
[Taal: EN]
https://lloydstellar.nl/808/



CURVED TEKST: CURSIEF

Sommige online tools doen maar één ding, maar ze doen het goed. En je moet in bijvoorbeeld een beeld- of tekstprogramma niet gaan zoeken tussen alle mogelijke functies om juist dat te doen.
Zo bijvoorbeeld Curved Text: hier kan je tekst gewoon cursief zetten én laten kronkelen aan de hand van een lijn die je tekent. Je kan ook een afbeelding uploaden, waarover je je tekst laat kronkelen.
[Taal: EN]
https://www.curvedtext.io/



COSTMEET: WAT KOST EEN VERGADERING?
Sommige bedrijven en organisaties zijn verslaafd aan vergaderingen, om welke reden dan ook. En niet altijd zijn die vergaderingen nodig of efficiënt. Deze website wil dat je daarbij stil staat, en nadenkt over wat zo'n vergadering eigenlijk kost.
De tool houdt rekening met de functie van de deelnemers, en wat die normaal gezien jaarlijks verdienen. Op basis daarvan wordt de kost van de vergadering per minuut berekend. Wedden dat deze tool de vergadering sneller zal laten eindigen?
[Taal: EN]
https://costmeet.com/


DE GRAPPIGSTE VIDEO'S VOLGENS REDDIT
Sociaal netwerk Reddit is een bron voor heel wat informatie - en fun. Mashable vond op Reddit een lijstje met de grappigste filmpjes - en geloof me: ik heb tranen gelachen bij sommige filmpjes!
[Taal: EN]
https://mashable.com/article/funny-youtube-videos-reddit



LIVE TYPING TEST: HOE SNEL EN NAUWKEURIG TYP JIJ?
Een simpele test: gewoon de letters natypen die op je scherm staan. Maar wel snel, en er niet naast kloppen. Dat is wat deze test doet. En als je er goed in bent, dan kan je zelfs meedoen aan een heuse wedstrijd!
[Taal: EN]
https://livetypingtest.com/





HOEVEEL GAAT JE RUGZAK WEGEN?

Handig, deze tool op HikingGear Forum. Je kan hier ingeven hoeveel elk van de dingen die je gaat inpakken in je rugzak weegt, en de tool maakt een rekensommetje: hoe zwaar wordt je rugzak? Je kan het gewicht zelf invullen, in kg. En het is tegelijkertijd een handig geheugensteuntje om te herinneren aan alle spullen die je mee moet nemen!
[Taal: EN]
https://hikinggear.forum/tools/pack-weight-calculator.html



BOARD WALK: GITAAR LEREN

Deze website wil je helpen om de vingerzetting voor de verschillende akkoorden op een gitaar te leren. Typ de naam van een noot, toonladder of akkoord in de zoekbalk, en de verschillende noten zullen op de tekening te zien zijn.
[Taal: EN]
https://boardwalk.lol/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Ronde van Vlaanderen 2025 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaanderen_2025
    Familievlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Familievlog
    Nederlandse computerspelontwikkelaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abstraction
    Complexe glycosfingolipiden die voornamelijk voorkomen in het plasmamembraan van dierlijke cellen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ganglioside
    Kerk in Haarlem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariakerk_(Haarlem)
    Oekraïense professionele damesbasketbalclub uit Kiev - https://nl.wikipedia.org/wiki/TIM-SKOEF_Kiev
    Plaats in Tsjechië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hrajovice
    Belgisch mijnbouwbedrijf in Belgisch-Congo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Formini%C3%A8re


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Heffingen regering Trump-II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heffingen_regering_Trump-II
    Effectenbeurs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Effectenbeurs
    Marine Le Pen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marine_Le_Pen
    Pesach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over filosofie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Filosofie
    Uitgelicht artikel: Uitbarsting van de Tambora (1815) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbarsting_van_de_Tambora_(1815)
    Enkele etalage-artikels:
        Belgische zanger, componist en tekstschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Brel
        Brits diplomaat, reiziger en vertaler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oliver_Wardrop
        Laan in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/KNSM-laan
        Byzantijnse Rijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Byzantijnse_Rijk

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech
Gebruikers 'betaalde' Spotify boos nu ze ineens reclames krijgen: bedrijf reageert op geruchten
Een reclame over een nieuwe wasmachine of korting op de sportschool: betalende gebruikers van Spotify worden de laatste weken geregeld opgeschrikt door advertenties terwijl ze muziek of podcasts luisteren. Volgens Spotify gaat het niet om een nieuwe functie, zoals door sommigen wordt gevreesd, maar om een fout in het systeem.
https://www.ad.nl/tech/gebruikers-betaalde-spotify-boos-nu-ze-ineens-reclames-krijgen-bedrijf-reageert-op-geruchten~adaccd62/
 


COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
Review: Cube Snake – een klassieker in een kleurrijk jasje
Cuber Snake is een eenvoudig spel dat gebruik maakt van een klassiek concept van het game Snake. Je weet wel: het game dat beschikbaar was op je Nokia en waarbij je een slangetje kreeg dat groeit naarmate het meer eet. Laar laat het niet tegen de wand knallen of tegen zichzelf, want dan ben je dood.
https://computertaal.info/2025/04/08/review-cube-snake-een-klassieker-in-een-kleurrijk-jasje/



 

TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
Europese landen en bedrijven kunnen plannen indienen voor AI-gigafabrieken
Die fabrieken, met elk minstens 100.000 gpu's voor het trainen van AI-modellen, moeten Europa minder afhankelijk maken van de VS en China voor kunstmatige intelligentie.
https://tweakers.net/nieuws/233820/europese-landen-en-bedrijven-kunnen-plannen-indienen-voor-ai-gigafabrieken.html



DATANEWS

http://www.datanews.be
OpenAI start rechtszaak tegen Elon Musk
OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de miljardair, die het ervan beschuldigt een ‘meedogenloze campagne’ te voeren om de organisatie schade te berokkenen.
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/juridisch-bedrijven/openai-start-rechtszaak-tegen-elon-musk/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut





TOEGANKELIJKHEIDSTOOLS IN FIREFOX

Mozilla heeft een lijstje met extensies voor de Firefox browser gepubliceerd, die websites toegankelijker moet maken voor mensen met oogproblemen of andere. Dat gaat van Dark Reader (dat websites weergeeft in een dark modus), tot Read Aloud (teksten laten voorlezen) en Sideberry (verticale tabs en bookmarks in je zijbalk) of Mobile Dyslexic dat alle lettertypes van alle websites vervangt door een speciale font die gemakkelijker te lezen is voor mensen met dyslexie. Aanbevolen!
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/collections/4757633/extensions-for-accessibility/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



CLONE MY TRIPS: REIZEN PLANNEN
Deze AI-app belooft dat hij reisinspiratie kan ophalen uit Instagram, TikTok en YouTube, en daarvan dan een trip voor jou kan uitstippelen. De sympathieke Dora AI is daarbij je reisgids.
[iOS / Android]
https://clonemytrips.com




LANSWEEPER: NETWERK BEHEREN

Lansweeper is een gratis analysetool voor beheerders waarmee u een Windows-netwerk veel eenvoudiger kunt beheren. De gratis software
 scant automatisch een netwerk op actieve clients en geeft deze duidelijk weer. In tegenstelling tot veel andere beheerprogramma's is het niet nodig om clientsoftware op de afzonderlijke pc's te installeren.
https://www.chip.de/downloads/Lansweeper_34652158.html
https://www.lansweeper.com/



ARGUS MONITOR: JE SYSTEEM BEWAKEN
Met deze tool kan je de temperatuur van bepaalde hardware onderdelen van je computer in het oog houden, zoals CPU, grafische kaart en harde schijf.  Die temperatuur is namelijk erg belangrijk, want bij veel processen speelt die een beslissende rol. Elk onderdeel heeft namelijk een bereik, waartussen het optimaal kan werken. Bij te hoge waarden zal dan weer de werking verminderen, of zou je apparaat zelfs schade kunnen oplopen.
https://www.chip.de/downloads/Argus-Monitor_48570519.html
https://www.argusmonitor.com/



EYE EXERCISES: JE OGEN ONTSPANNEN
Te lang naar je scherm kijken is niet goed. Een artikel bij Korben legt uit wat je ogen zo vermoeit. En wat je ertegen moet doen: de regel van 20-20-20: elke 20 minuten moet je gedurende 20 seconden naar iets kijken dat zich op ongeveer 6 meter van je af bevindt (in het Engels: 20 feet, vandaar 20-20-20).
Deze app herinnert jou automatisch aan die regel. Je kan de Eye Exercises ook als extensie installeren voor je Chrome browser.
https://korben.info/eye-exercises-lextension-chrome-qui-sauve-vos-yeux-de-la-fatigue.html
https://eye-exercises.app/
https://chromewebstore.google.com/detail/application-dexercices-oc/ojoooaahmmdneljjndljgmeeoemgnjbe


GOOGLE GEMINI: VOOR JE MOBIELE TOESTEL
Met deze app kan je ook op je Android-toestel gebruikmaken van Gemini, het alternatief van Google voor ChatGPT. Wanneer je ervoor kiest om de Gemini app te gebruiken, dan zal Gemini de Google Assistent als primaire assistent gaan vervangen op je smartphone.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.bard&hl=nl




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/index.php?actie=abo



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is niet nodig te geloven in een bovennatuurlijke bron van het kwaad.
De mens zelf is tot alle mogelijke slechtheid in staat.
-Joseph Conrad-