Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/2/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1234  van 27/1/2024


 

Gegroet lezer,

Het was lang geleden dat onze tuin bedolven lag onder een laag(je) sneeuw. Het was in elk geval prachtig - en onze hond vond dat best leuk, die ging doodleuk in de sneeuw liggen slapen,  in haar element. Het is nu eenmaal een Leonberger, en hun vacht is gemaakt voor sneeuwweer :)

Wat hebben wij deze week in de aanbieding in deze editie? Heel wat over maatregelen die technologiebedrijven nemen om zich te voegen naar de regels van de Digital Services Act en de Digital Markets Act. Want die nieuwe Europese regelgeving dwingt de grote tech bedrijven om hun werkwijze aan te passen. Wees niet ongerust - wij hebben er geen saaie lectuur van gemaakt - althans, dat hopen wij!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE VISION PRO: WAT MEER OVER DE KOSTEN EN DE APPS - OF HET GEBREK ERAAN
Vrijdag kon je dus een Apple Vision Pro in pre-order bestellen in de VS. De headset van Apple die je geen AR of VR brengt maar "spatial computint" was meteen een hit. Maar toch zijn er enkele randbemerkingen.

Om te beginnen de kostprijs. 3.500 dollar is niet goedkoop. Maar je hebt dan ook nog wat accessoires nodig, niet? Een hoesje voor onderweg, met een compartiment voor de batterij en lenzen kost $199. Een reserve batterij maakt je nogmaals $199 lichter. Een houder van Belking voor een batterij kost gelukkig wat minder: $50. (1)

En je doet er best aan om een AppleCare+ abonnement te nemen, om de kosten van eventuele herstellingen te betalen. Want MacRumors wijst erop dat de headset vooraan een aluminium frame heeft met daarin één enkel geslepen glas. En glas is nu eenmaal breekbaar. Heb je geen AppleCare+ dan zou het $799 kosten om een gebarsten glas te vervangen. Maar als je ook nog andere onderdelen zou moeten vervangen, kan die kost oplopen tot $2.399. Zo'n AppleCare+ kost je $499 voor een dekking van twee jaar, of $24,99 per maand. (2)

En dan is er nog het probleem van de apps. Apple noemt de Vision Pro het "ultieme toestel voor entertainment". En er komen inderdaad wat streaming apps aan, zoals wat 3D-content van Disney+. Maar geen app van Netflix, YouTube of Spotify, die zal je alleen in de browser (Safari) kunnen gebruiken.

The Verge noemt dit een stevige tegenslag voor Apple. Want dat heeft al vele jaren zijn apps gepromoot, in plaats van het gebruik van de browser. Nieuws las je niet meer in de browser, maar moest je consumeren in een app, onder het motto: elke nieuwssite zijn eigen app (waarop Apple natuurlijk zijn procentje heeft). Maar momenteel zijn er nog echt geen goede apps voor de Vision Pro. Waardoor Apple nu dus afhankelijk is van het open web en de browser, wil de headset een succes zijn en doorbreken... (3)

Maar wat nu nog niet is, kan wellicht nog komen. Bloomberg heeft namelijk een video gezien van Apple waarbij chirurgen de headset droegen tijdens een operatie. Wie weet is dat dé toepassing?
https://9to5mac.com/2024/01/19/apple-vision-pro-accessories/
https://www.macrumors.com/2024/01/19/vision-pro-repair-cost/
https://www.theverge.com/2024/1/20/24044343/apple-vision-pro-safari-killer-app
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-18/apple-vision-pro-chief-sees-surgery-training-as-future-vision-pro-growth-areasX LANCEERT AUDIO- EN VIDEOGESPREKKEN RECHTSTREEKS VANUIT DE APP
Het is Elon Musk menens met zijn plannen om van X een "alles-app" te maken. Tot die plannen behoren een P2P-betaling, nieuwe AI-aangedreven functies zoals "toon gelijkaardige posting", en adverteerproducten voor marketeers.

In augustus verleden jaar kondigde de nieuwe CEO Linda Yaccarino aan dat je ook videogesprekken zou kunnen voeren via het platform, en in oktober verleden jaar werd dat uitgerold naar iOS toestellen. Nu is het de beurt aan de Android toestellen. Je zal dus binnenkort (na een recente update van de app) ook video- en audiogesprekken kunnen maken vanuit de app op je Android toestel.

Concreet kan iedereen gesprekken ontvangen, maar enkel betalende gebruikers kunnen een gesprek starten. Wil je geen gesprekken ontvangen of voeren, dan kan je die optie uitzetten via Instellingen > Privacy en veiligheid > Direct Messages > Audio- en videogesprekken activeren. Via datzelfde menu kan je ook bepalen wie jou kan opbellen: mensen die in je adresboek staan, mensen die jij volgt, en geverifieerde gebruikers.
https://techcrunch.com/2024/01/19/x-is-rolling-out-audio-and-video-calls-to-android/NIEUWE INTEGRATIE VAN ANDROID IN WINDOWS 11
Het is gemakkelijker sommige dingen te doen op een groot scherm, met een echt klavier, dan op het kleine scherm van je smartphone waar je toch beperkt bent in het tokkelen. Dat heeft Microsoft verstaan, en het werkt steeds meer integraties uit tussen de smartphone en Windows.

Zo is er nu een nieuwe integratie voor Android: wanneer je een nieuwe foto gemaakt hebt op je Android toestel, krijg je meteen daarna een melding in je systeemvak. Klik je daarop dan wordt de afbeelding geopend worden in de Snipping Tool voor het bewerken van (scherm) afbeeldingen, en kan je de afbeelding bewerken of delen.

Deze functie komt eerst uit naar Windows 11 gebruikers die op bepaalde Insider-programma's ingetekend hebben. Meer bij Bleeping Computer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-tests-instant-access-to-android-photos-in-windows-11/ONTWIKKELAARS NIET TEVREDEN MET VERLAAGDE COMMISSIE OP EXTERNE LINKS
Apple en Google hebben, onder druk van de EU, toegelaten dat ontwikkelaars nu ook een link plaatsen naar een externe website waar gebruikers hun app kunnen aankopen. Tot nu was dat verboden, en moest de ontwikkelaar op elke in-app aankoop van de gebruiker 30% commissie betalen aan Apple en Google.

Maar helaas wil het feit dat de ontwikkelaar voortaan zijn app rechtstreeks aan de gebruiker kan verkopen, niet zeggen dat die ontwikkelaar nu de volle pot van die verkoopprijs in eigen zak mag steken. Althans bij Apple is die toelaten voor het plaatsen van een link in de app, naar de eigen website, aan strenge voorwaarden onderworpen. Een heel interessant artikel hierover schreef Eric Seufert op MobileDevMemo(1). De ontwikkelaar moet niet alleen exacte woorden gebruiken, maar zij moeten ook een waarschuwing plaatsen die o.a. vermeldt dat "Apple niet verantwoordelijk is voor de privacy of veiligheid van aankopen die je op het web maakt".

En bovendien zal Apple nog altijd een commissie nemen op elke koop die gemaakt werd binnen de 7 dagen nadat een gebruiker op een in-app gelinkt heeft. Die commissie is wel 3% lager dan normaal, maar het blijft nog altijd 30% (voor o.a. hernieuwingen van abonnementen 15%).

Die 3% lagere commissie is voor de ontwikkelaars geen oplossing, zo stelt Seufert. Voor die luttele 3% gaan zij niet de moeite doen om op hun eigen website een betaalsysteem op te zetten. En dus... heeft Apple gewonnen.

Ook Spotify is boos op deze praktijk van Apple. Daarover lees je in DaringFireball van John Gruber. (2)
https://mobiledevmemo.com/apple-to-developers-heads-i-win-tails-you-lose-part-2/
https://daringfireball.net/linked/2024/01/20/spotify-app-store-outrage
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-01-22/apple-app-store-alternative-payments-rule-incites-developer-outrageMETA LAAT GEBRUIKERS MESSENGER EN MARKETPLACE ONTKOPPELEN
Nog een wijziging in de gebruiksvoorwaarden die het gevolg is dan de Digital Markets Act van de EU, die in maart in voege treedt. Een van die regels is dat de zogenaamde Gatekeepers, waartoe Meta behoort, zijn eigen diensten geen voorkeursbehandeling mogen geven of gebruikers niet mogen dwingen om binnen zijn ecosysteem te blijven.

Deze bepaling zorgt er o.a. voor dat gebruikers in de EU voortaan Messenger en Facebook Marketplace mogen gebruiken zonder een Facebook account te moeten hebben. Dat betekent dus ook dat gebruikers in de EU voortaan een aparte account kunnen aanmaken voor beide diensten. Maar ook dat de communicatie op Marketplace via gewone mail zal verlopen, niet via Messenger.

Deze regels gelden trouwens ook voor andere Meta-onderdelen, zoals Facebook, Instagram, WhatsApp en de Meta advertenties. Wat dus betekent dat je ook je Facebook en Instagram apart kan houden.

Ook Google biedt trouwens de gebruiker de mogelijkheid om zijn verschillende accounts bij YouTube en Chrome konden loskoppelen.
https://www.engadget.com/meta-is-letting-users-uncouple-messenger-and-marketplace-accounts-in-the-eu-115556543.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/1/22/24046645/meta-facebook-instagram-messenger-digital-markets-act-unlinkedOPENAI MOET METEEN AL NIEUWE REGELS VOOR GEBRUIK CHATGPT TOEPASSEN
Verleden week heeft OpenAI het gebruik van ChatGPT voor politieke campagnes verboden. In een blog posting zei het bedrijf: "Mensen willen weten erop te kunnen vertrouwen dat zij te maken hebben met een échte persoon. En daarom zullen wij niet toelaten dat makers chatbots creêren die zich voordoen als echte mensen, zoals kandidaten in de verkiezingen.

Een regel die OpenAI al meteen in de praktijk heeft moeten brengen, zo meldt de Washington Post. Congressman Dean Philips uit Minnesota, een democratische kandidaat en uitdager van de zittende president Joe Biden, had een AI-chatbot gelanceerd die "Dean.bot" heette. En als gevolg van de nieuwe regels van OpenAI werd de bot stopgezet en werd de account bij OpenAI van het bedrijf dat de bot ontwikkeld had, opgeschort.

De Washington Post voegt er wel aan toe dat het perfect mogelijk is voor dat bedrijf om een nieuwe chatbot aan te maken, gebaseerd op open source technologieën, buiten ChatGPT om...
https://www.washingtonpost.com/technology/2024/01/20/openai-dean-phillips-ban-chatgpt/CHROME BROWSER NU MET AI-FUNCTIES
Nu de Bing browser zo kwistig is met artificiële intelligentie, kan Google niet achterblijven voor zijn Chrome browser. In de nieuwste versie van de browser voor Windows en Mac zit een drietal nieuwe door AI aangedreven functies.

- Een hulp bij het schrijven van teksten op het web, zoals postings of fora, online reviews enz. Te vergelijken met wat ook al te vinden is in de experimentele AI search ervaring (Search Generative Experience) van Google. Die helpt je om teksten zoals e-mails op te stellen in verschillende toon, zoals normaal, losser of zakelijker, of in verschillende lengtes. Wanneer deze functie bij de volgende release beschikbaar wordt (volgende maand dus), dan kan je de functie oproepen door rechts te klikken op een tekstbox of tekstveld, en dan de optie "help me bij het schrijven" te kiezen.

- Een AI-hulp bij het organiseren van tabbladen in groepen, en om je browser te personaliseren.  Je kan bij Chrome namelijk, wanneer je met vele tabblaadjes werkt, die in groepjes organiseren. Handig, maar het heeft wel het nadeel dat het bijhouden daarvan een manueel en tijdrovend proces is. AI moet dat nu gemakkelijker maken: de Tab Organizer zal automatisch groepen suggereren en creëren op basis van de tabs die je al open hebt staan. Voor deze functie moet je op een tab rechts klikken en de optie "Gelijkaardige Tabs Organiseren" kiezen. De AI zal ook namen en emoji's voor de groepen suggereren. Super handig wanneer je aan het online shoppen bent of een reis plant.

- En tot slot is er de functie die doet denken aan de generatieve AI wallpaper ervaring die je sinds kort in Android 14 en Pixel toestellen vindt. Je kan namelijk gebruikmaken van text-to-image AI om zelf thema's te kiezen voor je Chrome browser.
Over dit alles meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/01/23/google-chrome-gains-ai-features-including-a-writing-helper-theme-creator-and-tab-organizer/CEO VAN HP VERDEDIGT CONTROVERSIËLE PRAKTIJKEN BIJ ZIJN PRINTERS
Dat inktcartridges voor printers peperduur zijn, dat moeten wij je niet vertellen. Per milliliter zou de inkt zelfs duurder zijn dan het duurste parfum. En dus is het te begrijpen dat veel gebruikers in plaats van originele cartridges kiezen voor cartridges van huismerken, die veel goedkoper zijn.

Printerfabrikanten weten dat ook, en zien die lucratieve handel in originele cartridges niet graag uit hun handen glippen. En daarom zit er in sommige printers een chip die controleert of je een originele cartridge plaatst, en is dat niet het geval, dan gaat de printer protesteren.

HP gaat zelfs nog verder: heb je een huismerk-cartridge geplaatst, dan zal je HP-printer tijdelijk nog werken. Maar na een nieuwe update van de printersoftware, gaat die printer in error. Uiteraard tot frustratie van de gebruikers, die zelfs een proces ingespannen hebben.

Nu heeft de CEO van HP, Enrique Lores, uitgelegd waarop HP pertinent cartridges van huismerken blijft weren. Volgens hem zouden die cartridges "virussen kunnen bevatten die via de cartridge naar de printer, en dan naar het netwerk kunnen gaan".

De uiteindelijke bedoeling van HP is om je "inkt-als-een-abonnement" te verkopen. Nog volgens de CEO: "Telkens een klant een printer koopt, is het een investering voor ons. Wij investeren in die klant, en als de klant niet genoeg print, of onze accessoires niet gebruikt, is dat een slechte investering".
https://arstechnica.com/gadgets/2024/01/hp-ceo-blocking-third-party-ink-from-printers-fights-viruses/CNIL BERISPT AMAZON
De Franse regulator voor de gegevensbescherming heeft Amazon een boete gegeven van maar liefst 32 miljoen euro, omdat het een té opdringerig surveillancesysteem toegepast heeft. Daarbij focuste de CNIL zich op een streepjescode scanner in het magazijn en op de praktijk van Amazon om de werkpauzes van de werknemers zo nauwkeurig te volgen dat elke pauze of gerechtvaardigd moet worden.

Opvallend daarbij: het is niet dat het om een inbreuk op de arbeidswetgeving gaat, als wel om een inbreuk op gegevensverwerking die gebruikt wordt om onwettig en buitensporig toezicht te houden op de medewerkers in het magazijn.
https://techcrunch.com/2024/01/23/french-regulator-fines-amazon-35-million-over-its-surveillance-system-of-warehouse-workers/?guccounter=1META EN SPOTIFY REAGEREN OP NIEUWE REGELS APPLE STORE
Eerder deze week kon je lezen dat Apple, als reactie op de nieuwe EU-regels, ook downloads via sideload gaat toestaan. Maar dat het ook daar dan een percentje wil hebben van wat de ontwikkelaar ontvangt voor zijn app - weliswaar 27%, wat 3% minder is dan de normale 30% die ontwikkelaars nu betalen.

Een unfaire regel, vinden ontwikkelaars. En de eerste grote bedrijven reageren nu door alternatieve downloadopties voor te bereiden. Zo overweegt Meta een systeem waarbij gebruikers apps rechtstreeks vanuit Facebook advertenties kunnen downloaden (wat slim bekeken is, want dan kan het geld verdienen met de advertenties die de ontwikkelaars plaatsen). En Spotify wil gebruikers de optie bieden om songs rechtstreeks van de eigen website te laten downloaden, via een nieuw in-app betaalsysteem dat buiten Apple mo gaat.

En Google dan, zal je vragen? Uiteraard is dat aan dezelfde regels gebonden, en moet het zich aan de nieuwe DMA-wetgeving houden. Maar bij Android toestellen kan je nu al apps installeren die je niet in de Google Play Store gekocht hebt. De overgang zal dus veel gemakkelijker zijn.
Meer bij Wall Street Journal en The Verge.
https://www.theverge.com/2024/1/24/24048561/spotify-dma-eu-apple-app-store-epic
https://www.wsj.com/tech/apple-plans-new-fees-and-restrictions-for-downloads-outside-app-store-f464f426?mod=followamazonDATACENTERS: ECHTE SLOKOPS VAN ELEKTRICITEIT
Met al onze streaming media, onze data en software die in de cloud staat, en niet te vergeten de artificiële intelligentie en cryptomunten verbruiken we veel meer elektriciteit dan vroeger. En volgens het International Energy Agency zal dat nog verdriedubbelen.

Enkele cijfers. Wereldwijd zijn er meer dan 8.000 datacenters, waarvan ongeveer 33% in de VS, 16% in Europa en bijna 10% in China. In Ierland, waar het aantal datacenters heel snel groeit, verwacht de IEA dat de sector tegen 2026 maar liefst 32% van het totale energieverbruik zal uitmaken, tegenover 17% in 2022. Momenteel zijn er namelijk 82 datacenters, maar 14 nieuwe zijn in aanbouw en voor 40 andere is de bouwvergunning afgeleverd.

Kan de productie volgen? Daarover maakt de IEA zich geen zorgen. En ook niet over de ecologische gevolgen van die productie: bronnen met een lage CO2-uitstoot zouden tegen 2026 goed moeten zijn voor bijna de helft van de elektriciteitsproductie, tegenover 40% in 2023. We mogen dus op onze beide oren slapen - tenminste als je de IEA mag geloven.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-24/cryptocurrency-ai-electricity-demand-seen-doubling-in-three-yearsNETFLIX DOET HET PRIMA EN VINDT DAT EEN REDEN OM DE PRIJS TE VERHOGEN
Netflix heeft een heel sterk resultaat neergezet in het vierde kwartaal 2023. De inkomsten zijn met 12,5% gestegen, jaar op jaar, en bedragen nu 8,83 miljard dollar. Het aantal betalende gebruikers is met 12,8% gestegen naar 260,3 miljoen, goed voor een netto inkomsten van 938 miljoen, tegenover 55 miljoen voorheen.

Deze cijfers zullen ongetwijfeld de critici de mond snoeren die voorspelden dat Netflix met vuur speelde door streng te gaan optreden tegen gebruikers die hun account deelden. Zij meenden dat veel gebruikers zouden afhaken - maar het blijkt dat Netflix juist gegokt heeft, en een goed genoeg aanbod biedt om gebruikers te overtuigen toch een eigen abonnement te nemen.

Die winstcijfers heeft Netflix op ideeën gebracht. Eerder had het al een goedkoop abonnement mét advertenties uitgebracht. Dat heeft ondertussen zoveel succes, dat Netflix besloten heeft om het goedkoopste reclamevrije abonnement van $11,99 af te schaffen in het VK en Canada. Nieuwe gebruikers kunnen nu enkel kiezen tussen het goedkope abonnement mét advertenties, of  een betalend abonnement, beginnend vanaf $15,49 per maand.
https://www.theverge.com/2024/1/23/24047817/netflix-is-turning-into-cable-tv
https://www.theverge.com/2024/1/23/24048107/netflix-basic-subscription-ads-earnings-q4-2023MICROSOFT MESH: EEN VIRTUEEL ONTMOETINGSPLATFORM OP TEAMS
Kan je je nog SecondLife herinneren? Die virtuele wereld waarin je met een avatar kon rondlopen, dateert al van  21 jaar geleden, en Microsoft vond het een goed idee om een gelijkaardige omgeving te creëren: Mesh. Daarin kan je met je avatar deelnemen in AR en VR aan Teamsvergaderingen.

Volgens Microsoft moet dit een soort hybride wereld creëren voor mensen die op kantoor werken en die van thuis uit werken. Het is de bedoeling dat zij niet enkel tijdens vergaderingen in die Mesh verblijven, maar ook  tussendoor - dat zij daar hun koffiepauze houden, gesprekken tijdens de lunch, enz. De ruimtelijke audio moet je het gevoel geven dat je dezelfde gesprekken voert als wanneer je met zijn allen op kantoor was.

Mesh biedt een aantal kant-en-klare ruimtes die bedrijven nog kunnen aanpassen, met logo's enz. Het is beschikbaar voor desktop PC's en Meta Quest VR-toestellen.
https://www.engadget.com/microsoft-launches-mesh-a-virtual-meeting-platform-on-teams-095018763.html?src=rss
https://nl.wikipedia.org/wiki/Second_Life
https://techcrunch.com/2024/01/25/meta-is-rolling-out-tighter-teen-messaging-limitations-and-parental-controls/FACEBOOK EN INSTAGRAM WILLEN TIENERS BESCHERMEN
Drie jaar geleden had Meta al strengere regels ingevoerd voor DM's (direct messages): volwassenen kunnen sindsdien niet langer boodschappen sturen aan jongeren onder de 18, wanneer die hen niet volgen. Nu gaat het die regel nog strenger maken, voor jongere tieners.

Voortaan zullen jongeren onder de 16 (in sommige landen onder de 18) geen DM's meer kunnen ontvangen van gebruikers die zij niet zelf volgen. Zelfs als die ander ook van dezelfde leeftijd is.

Deze regel geldt voor Instagram en Messenger (Facebook). Bij dat laatste kunnen jonge gebruikers enkel boodschappen ontvangen van wie zij als vriend aangeduid hebben op Facebook, of van de mensen die in hun telefoonboekje staan. Dat wil dus ook zeggen dat jongeren, van wie de account onder ouderlijke supervisie staat, toestemming moeten vragen aan hun ouders vooraleer zij iemand toestemming kunnen geven om een DM te sturen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/facebook-and-instagram-will-block-dms-to-teens-unless-theyre-from-a-friend-130552718.html?src=rssLUMIERE AI VAN GOOGLE: EEN DOORBRAAK VOLGENS KENNERS
Lang zijn de filmpjes niet die de nieuwste generatieve AI video generator van Google maakt -meestal maximum 5 seconden. Maar wel heel realistisch. De filmpjes van de AI Lumiere zouden realistische en coherente bewegingen weergeven, zo lees je bij Ars Technica. Dat Lumiere de meest geavanceerde "text-to-animal" AI video generator noemt, omdat dat is waar de AI het beste in lijkt: korte filmpjes maken van dieren die allerlei gekke toeren uithalen.

Maar alle gekheid op een stokje: AI-kenners noemen Lumiere indrukwekkend. Omdat deze technologie rekening houdt met zowel ruimte (waar de dingen zich bevinden in de video) als tijd (hoe dingen bewegen en doorheen de video veranderen). Dus in plaats van een video te maken door verschillende onderdelen of frames samen te plakken, maakt de technologie de volledige video, van begin tot einde, in één vloeiend proces.

Meer in het artikel van Ars Technica, dat meteen ook enkele demo's geeft van Lumiere.
https://arstechnica.com/information-technology/2024/01/googles-latest-ai-video-generator-renders-implausible-situations-for-cute-animals/
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SLIMME RING LAAT JE SPREKEN TEGEN JE COMPUTER
In een wereld waarin je steeds vaker gesproken commando's kan geven aan de spraakassistent van je computer of smartphone, is discretie ver te zoeken. Want je moet die commando's op luide toon uitspreken, om goed verstaan te worden.

Een Zuid-Koreaans bedrijf heeft een oplossing: de WHSP Ring (lees: whisper-ring of fluister-ring). Deze ring heeft een proximity sensor en een microfoon, die geactiveerd wordt wanneer je de ring naar je mond brengt. Zodat je je commando op fluistertoon kan uitspreken, en de virtuele assistent begrijpt je.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/this-ring-lets-you-whisper-to-your-phone-because-sometimes-we-need-to-use-our-inside-voices-002529204.html?src=rssBEELDENDE KUNSTENAARS KUNNEN HUN WERK BESCHERMEN MET NIGHTSHADE
AI en auteursrechten: het is een strijd die op het scherp van de snede uitgevochten wordt momenteel. Voor teksten die gebruikt worden om Large Language Modellen te bouwen, worden al de eerste akkoorden afgesloten met grote nieuwsuitgevers en AI-bedrijven. Voor afbeeldingen volgen ook akkoorden - maar in beide gevallen geldt dat het kwaad al geschied is: teksten en afbeeldingen werden gebruikt, zonder expliciete toestemming van de makers ervan.

Wie als grafisch kunstenaar, fotograaf of andere wil voorkomen dat zijn werk gebruikt wordt door AI, kan nu Nightshade gebruiken, een gratis software waarmee de artiest AI-modellen als het ware kan "vergiftigen", zodat hun werk waardeloos wordt bij het trainingswerk.
Hoe het werkt, lees je bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/ai/nightshade-the-free-tool-that-poisons-ai-models-is-now-available-for-artists-to-use/SAMSUNG EN APPLE: OM TER SNELST GLUCOSEMETING ZONDER PRIKKEN
Apple werkt eraan, maar volgens Bloomberg is ook Samsung ermee bezig: een manier om bloedglucose te meten zonder te prikken - een "niet-invasieve" manier dus, en om continue de bloeddruk te meten. En dat bij voorkeur via een slim uurwerk.(1)

Deze ontwikkeling kadert in het plan van Samsung om zich meer op gezondheid te focussen - een plan waarin ook de Galaxy Ring (2) past, die onlangs voorgesteld werd. Met zo'n ring kan je in principe ook slaap monitoren, fitnessactiviteiten bijhouden, hartslag, temperatuur en aantal stappen meten. Welke sensoren er in de ring zouden zitten is nog niet bekend.

Om terug te komen op de glucosemeter zonder prikken: het is inderdaad de heilige graal, en wie een dergelijke sensor maken kan, zit gebakken. Verschillende bedrijven doen er een gooi naar, en dus ook Samsung. Maar volgens The Verge is tot nu toe geen enkel bedrijf echt ver geraakt in de ontwikkeling ervan. Het zal nog even duren vooraleer deze technologie op punt staat - en het is nog de vraag of die in een smartwatch terecht zal komen.
https://www.theverge.com/2024/1/23/24047825/samsungs-eyeing-noninvasive-blood-glucose-monitoring
https://www.androidplanet.nl/nieuws/samsung-toont-galaxy-ring/SAMSUNG: OOK HUISHOUDTOESTELLEN ZELF HERSTELLEN
Het is een positieve trend: steeds meer fabrikanten bieden je de mogelijkheid om zelf kleine herstellingen uit te voeren aan je elektrische toestellen. Een welkome verandering tegen de trend die de voorbije jaren ingang vond, om herstellingen steeds moeilijker te maken, door o.a. onderdelen vast te plakken in plaats van met schroeven te bevestigen, of schroeven te gebruiken met fabriekseigen koppen.

Onder druk van de EU is het tij dus gekeerd. Ook Samsung doet mee aan de trend; na onderdelen voor smartphones kan je ook home entertainment toestellen herstellen. Het programma omvat stap-voor-stap instructies, en biedt ook originele onderdelen te koop aan evenals de speciale werktuigen die je nodig hebt voor de herstelling.

Tot de toestellen behoren tv's en de afstandsbediening, en monitors die in het voorbije jaar uitgebracht zijn.
https://www.engadget.com/samsung-expands-self-repair-program-to-include-home-entertainment-devices-182215562.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST - ONDER ONS: POLITIEK
Een nieuwe podcast waarin de onovertroffen politieke journalist Ivan De Vadder samen met collega's  de politieke actualiteit onder de loep neemt. Even waren wij bang dat de podcast enkel via het streamingkanaal van de VRT, VRT Max, beschikbaar zijn. Maar gelukkig is dat niet het geval: je kan de podcast ook via je favoriete podcastapp beluisteren.

De eerste aflevering deed alvast snakken naar meer. Wij houden wel van politieke podcasts - "De Afspraak op Vrijdag" en "Het Punt van Van Impe" zijn onze vaste ankerpunten in de week!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/16/vrt-nws-lanceert-onder-ons-een-wekelijkse-podcast-over-politi/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/luister/podcasts/programma/onder-ons-politiek~program-68e5f503-83fa-48f5-b554-6015b4982b27/


 
De nieuwe oogst


   

JUST POLL: INSTANT ENQUÊTE
Via deze webdienst maak je een online enquête aan in een mum van tijd: gewoon een titel kiezen, een omschrijving, en de verschillende opties aangeven. Publiceren, en je krijgt in real time een blik op de antwoorden.
[Taal: EN]
https://justpoll.me/


REC & PIN: CONTENT VERIFICATIE
Deze webdienst is bedoeld als onderdeel in andere diensten. Want hier wordt de integriteit gecontroleerd van beelden / audio die opgenomen zijn, met name of de tijd en de locatie kloppen. Dat is bedoeld voor bedrijven die aan hun gebruikers vragen om content op te nemen. Rec & Pin zal de locatie en tijd valideren van de content, en dan aan het bedrijf leveren.
[Taal: EN]
https://recnpin.com/


IDM DISCOVERY
IDM staat voor Intelligent Dance Music, een soort elektronische muziek die ontstond begin jaren 1990. Deze website wil je laten kennismaken met dergelijke muziek. Je kan zelf bepalen welk genre ervan je ligt, en verschillende zoekparameters bepalen om de muziek te vinden die aan jouw smaak beantwoordt.
[Taal: EN]
https://www.idmdiscovery.com/TIDYCAL: AFSPRAKEN MAKEN
Het is niet eenvoudig om met een groepje mensen het ideale tijdstip te bepalen om samen te komen. Deze website wil dat probleem verhelpen. De tool laat toe dat ook gasten afspraken maken in de agenda. En je kan de tool integreren in Zoom. Er zijn ook how-to video's die alles uitleggen.
[Taal: EN]
https://tidycal.com/


PEERLIST: ALTERNATIEF VOOR LINKEDIN
LinkedIn is dé website om een professioneel netwerk uit te bouwen. Maar niet iedereen voelt zich er thuis. En is het niet tijd, na zovele jaren, dat er eens een concurrent opstaat? Dat is wat Peerlist wil worden. Een mooie vormgeving voor je profiel, met de nadruk op vaardigheden en betrouwbaarheid.
https://www.producthunt.com/posts/peerlist-1-0
https://peerlist.io/?ref=producthunt


HOE HET HUTHI-CONFLICT ONTSTOND EN WAT HET BETEKENT
We hebben het al gehad over dit conflict, dat de wereldwijde economie dreigt te verstoren. Deze video vertelt je duidelijk wat er gebeurt, en hoe ingewikkeld het conflict is.
[En - 37:27]
https://www.youtube.com/watch?v=XXn8yBknK40


CUBICLE
Er bestaan heel wat verschillende agenda's en to-do apps, zodat het moeilijk is om de app te vinden die ideaal is voor jouw behoeften. Misschien is dit een idee: deze webapp verdeelt namelijk je dag in hapklare brokken van 20 minuten. Je kan je dag zo perfect plannen, en je leert ook hoeveel tijd taken in beslag nemen - wat naar een nog betere planning leidt. Maar vergeet niet af en toe een pauze in te bouwen!
[Taal: EN]
https://www.getcubicle.com/


RAFAFOREVER
Voor de fans van Rafael Nadal:  op deze website kan je met de afbeelding van de tennisser en artificiële intelligentie aan de slag om een eigen creatie te maken. In de galerij kan je zien wat anderen al gemaakt hebben. Knap!
[Taal: EN]
https://infosys.rafaforever.com/


BLACKOUT POETRY MAKER
Op gedichtendag een passende website - hier kan je namelijk een "black-out" gedicht maken. Bij deze technologie wordt een tekst (oorspronkelijk een krant, maar het kan ook digitaal uiteraard) genomen en daarbij worden fragmenten zwart gemaakt, zodat enkel bepaalde woorden overblijven die dan het gedicht vormen.
Op deze website kan je hetzelfde doen - en je kan zelf een eigen tekst in het Nederlands als basis gebruiken.
[Taal: EN]
https://blackoutpoetry.glitch.me/RIJMWOORDEN
Een online spelletje, om je Engels te testen. Je krijgt als opgave een woord, en je moet 7 rijmwoorden daarop vinden - binnen de jou toegemeten tijd! Wij vonden het alvast een leuke test, en het feit dat je nadat je de game gespeeld had, ook nog verdere suggesties krijgt, voor nog meer rijmwoorden, is ook meegenomen.
[Taal: EN]
https://playfreestyle.co/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch autodidactisch kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Serafien_De_Rijcke
    Netflix-serie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Virgin_River_(televisieserie)
    Archeologische vindplaats in Thessalië, Griekenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sesklo_(archeologische_vindplaats)
    Georgische mode-ontwerper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Avtandil_Tskvitinidze
    Theropode dinosauriër van het late Krijt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eoneophron
    Jaarlijks blues- en rootsfestival in het Nederlandse Limburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moulin_Blues
    Speculatief werk van Christiaan Huygens over het mogelijk bestaan van leven op andere planeten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cosmotheoros
    Lijst van regeringsformaties in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_regeringsformaties_in_Belgi%C3%AB
    Festival van Vlaanderen - Mechelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Festival_van_Vlaanderen_-_Mechelen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    [EN] Tempel in India die herbouwd is - https://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Mandir
    Moskee die voorheen op de plaats stond van Ram Mandir - https://nl.wikipedia.org/wiki/Babri_Masjid
    [DE] Treinstaking in Duitsland - https://de.wikipedia.org/wiki/Gewerkschaft_Deutscher_Lokomotivf%C3%BChrer#idN


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Kunst & Cultuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Kunst_%26_Cultuur
    Diverse artikelen verschenen op het gebied van ontwikkelingsbiologie, zoals:
        Hypoblast - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypoblast
        Epiblast - https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Epiblast
        Oerkiemcel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oerkiemcel


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

The Pokémon Company onderzoekt plagiaat van nieuwe ‘Pokémon met wapens’
The Pokémon Company, het bedrijf achter de populaire Pokémon-ruilkaarten, zal stappen ondernemen als blijkt dat het nieuwe spel Palworld plagiaat heeft gepleegd. De wezens uit Palworld lijken erg op de Pokémon-figuren, met het verschil dat ze elkaar met geweren kunnen afschieten.
https://www.ad.nl/tech/the-pokemon-company-onderzoekt-plagiaat-van-nieuwe-pokemon-met-wapens~adfe7074/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

PowerToys v0.77.0 komt met nieuwe power user module
Microsoft bracht zijn eerste update voor PowerToys in 2024 uit. Hiermee startte het bedrijf een nieuwe ontwikkelingscyclus die zich niet enkel richt op stabiliteit en verbeteringen, maar ook op de nieuwe functies .
https://computertaal.info/2024/01/23/powertoys-v0-77-0-komt-met-nieuwe-power-user-module/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

AP start Europese procedure over verplicht cookies accepteren of betalen
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens start samen met de Noorse en Duitse privacytoezichthouders een Europese procedure over gerichte advertenties. De organisaties willen 'een duidelijk oordeel over de manier waarop platforms gebruikerstoestemming vragen'.
https://tweakers.net/nieuws/218014/ap-start-europese-procedure-over-verplicht-cookies-accepteren-of-betalen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Mobile Vikings geeft klanten ruimere mobiele databundel
Virtuele operator Mobile Vikings voerde woensdag een update van zijn mobiele abonnementen door. Abonnees krijgen maandelijks voortaan aanzienlijk meer mobiele data, zonder meerprijs. Bij de goedkoopste formule wordt de hoeveelheid data zelfs verdubbeld.
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/mobile-vikings-biedt-klanten-voortaan-dubbel-zoveel-mobiele-data/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautMICROSOFT: SCHAKELEN TUSSEN RECHTE EN KROMME QUOTES
In Word zijn er twee soorten quotes (aanhalingstekens): rechte en kromme. De kromme (ook de "slimme" aanhalingstekens genoemd) zorgen ervoor dat je gemakkelijker kan zien waar een citaat begint en eindigt, want de aanhalingstekens hebben een andere krul bij het begin dan bij het einde van het citaat. Bij de rechte quotes zie je dat niet, omdat zij identiek zijn aan begin en einde van citaat.
Wanneer je een tekst van een andere bron kopieert, dan kan die andere quotes bevatten dan jij gewoon bent in je teksten te gebruiken. En dat is slordig. Hoe kan dit beter?
Bij HowToGeek lees je met stap-voor-stap instructies hoe je kan bepalen wat de standaard instelling is voor jouw Word, en ook hoe je bestaande quotes in het ongewenste formaat kan aanpassen.
https://www.howtogeek.com/microsoft-word-change-quote-style/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MATCHWIZARD: REKENMACHINE
Dit is een wetenschappelijk rekenmachine.  Kan reële en complexe matrices maken, symbolische algebra, meerdere grafieken tegelijk plotten, integratie, differentiatie, wetenschappelijke berekeningen
[Windows - $5,25]
https://apps.microsoft.com/detail/9PJ2L4XZPC39?hl=en-us&gl=US


TWINKLE TRAY: HELDERHEID
Met dit gratis programma voor Microsoft Windows kan je de helderheid van alle op je computer aangesloten scherm individueel aanpassen. Je moet gewoon het icoontje van de app activeren in de systeembalk, en daarna kan je via een schuifregelaar de helderheid van de verschillende monitors instellen.
https://twinkletray.com/


NOW PLAYING: MUZIEK APP
Deze app voor de iPhone is een uitstekend hulpmiddel voor muziekliefhebbers. Wanneer je naar een song luistert, kan je bijkomende informatie opzoeken over de song, het album, de artiest. Je leert zo heel wat interessante weetjes. Noem het een IMDB, maar dan voor muziek.
https://apps.apple.com/us/app/nowplaying-music-trivia/id1596487035


AMIE: AGENDA EN TO DO SAMEN
Deze app, momenteel enkel voor iOS, Mac en het web, is een combinatie van een takenlijst en kalender. Links dus de lijst met taken, die je dan kan slepen naar de kalender rechts, en zo voor elke taak een tijdslot kan voorzien. En je kan de taken afvinken wanneer ze gedaan zijn - niets leuker dan dat voldane gevoel!
Volgens verschillende productiviteits-experts is het blokkeren van tijd om bepaalde taken te doen de beste manier om ervoor te zorgen dat de dingen ook echt gedaan geraken.
https://www.theverge.com/2024/1/24/24048981/amie-calendar-app-ios-mac-web
https://amie.so/


LITERAL: LEZEN
Welke boeken heb je gelezen? Welke wil je nog lezen? Deze app laat je toe om dit op te volgen. Je kan volgen welke boeken je vrienden lezen, en daaruit inspiratie opdoen. Je kan zelfs lid worden van boekenclubs.
[iOS - Android]
https://literal.club/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niet alleen is er geen God meer,
maar probeer eens een loodgieter te vinden tijdens het weekend.
-Woody Allen-