Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/1/1024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1348  van 20/1/2024


 

Gegroet lezer,

In sommige gebieden viel niet zoveel sneeuw, en waar wij wonen toch voldoende om al enkele dagen in een witte wereld te leven. Waardoor wij nu het voorrecht hebben om vanuit het raam naar een zonovergoten tuin te kijken, volledig wit, waar de hond zijn plezier niet opkan in de sneeuw. En waar de vogeltjes gretig afkomen op het extra voer dat wij voor hen klaargezet hebben - om het extra water niet te vergeten. Vinkjes en een roodborstje, en enkele merels doen zich eraan tegoed. Er komen ook enkele eksters op bezoek, maar die zijn niet in het voer geïnteresseerd.  Een uitzicht dat ons ook innerlijk verwarmt!

Hopelijk kunnen wij u verwarmen met de vele berichten in deze editie. Wij wensen u alvast veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SUBSTACK VALT UIT DE GUNST
We hadden het enkele dagen geleden over het feit dat publicatieplatform Substack stilaan in de nesten gekomen is. Zolang het zich enkel gedroeg als een neutraal platform waarop mensen hun content publiceerden, was er geen vuiltje aan de lucht voor dit populaire platform dat vooral voor het verzenden van nieuwsbrieven gebruikt wordt. Maar de laatste tijd vond Substack het ook nodig om bepaalde nieuwsbrieven aan te prijzen, volgens een algoritme. En was het dus geen neutraal doorgeefluik meer, maar een aanbevelingsmachine. Wat met zich meebracht dat het ook moest gaan optreden tegen ongewenste content.

En die was er te vinden op Substack, volgens de lezers van de Platformer nieuwsbrief. Zeven publicaties met ongewenste content hadden zij aangetroffen, waarop Substack zes daarvan verwijderde, wegens inbreuk op het publicatiebeleid. Maar dat was volgens de lezers van Platformer onvoldoende.

Daarom besloot Casey Newton om zijn nieuwsbrief naar een ander publicatieplatform over te zetten: Ghost. Volgens Newton zouden de lezers geen verschil ondervinden in de manier waarop de nieuwsbrief gepresenteerd wordt.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/1/11/24035338/substack-nazis-platformer-newsletter-switch-to-ghost


PLANNEN VAN THREADS OM ZICH OPEN TE STELLEN VOOR GEDECENTRALISEERDE SERVERS
X, het voormalige Twitter, ligt sinds de overname door Elon Musk onder vuur. Het zou te weinig doen om ongewenste content te verwijderen. En het feit dat het accounts, die voorheen verbannen waren, terug toegelaten heeft, helpt uiteraard niet. Klagers stellen dat alle goede accounts wegtrekken uit X, zodat het sociale netwerk een speeltuin geworden zou zijn voor extreemrechts. Een bewering die niet door de feiten bevestigd wordt, want heel wat journalisten en nieuwsmedia blijven aanwezig, ook van media die je als ter linkerzijde zou mogen beschouwen.

Maar waar zou dan iedereen naar toe moeten gaan? Als belangrijkste alternatief werd Mastodon genoemd, een gedecentraliseerd netwerk, waar je kan kiezen uit verschillende servers die hetzelfde protocol draaien. Een ander alternatief is Threads. En daar speelt zich toch een interessante ontwikkeling af. Want moederbedrijf Meta kondigde sinds december aan dat postings op Threads van een beperkt aantal accounts ook zouden kunnen verschijnen op Mastodon clients.

Volgens Tom Coates, medeoprichter van de gedecentraliseerde app Planetary, zouden antwoorden die op de Mastodon servers geplaatst worden als reactie op die postings, vanaf 2024 ook gelezen kunnen worden op Threads. En later dit jaar zou je Mastodon accounts ook kunnen volgen vanop Threads.  Een volledige interoperabiliteit zou daarna volgen, maar er werd geen datum op geplakt.  En het is ook niet gekend hoe het Threads algoritme (want ja, Threads werkt met algoritmes, het is nu eenmaal een onderdeel van Meta!)  de content van het Fediverse zou behandelen.  Maar nog volgens Coates meent Meta CEO Zuckerberg dat Threads uiteindelijk volledig open zal worden.

Als je het ons vraagt is de toegang die Threads biedt naar Mastodon alvast een steuntje in de rug voor die laatste. Maar feit blijft dat Threads een Meta-product blijft. En dat zal veel gebruikers toch nog altijd wantrouwig laten staan tegenover Threads...
https://techcrunch.com/2024/01/12/threads-will-allow-you-to-follow-mastodon-users-by-year-end-according-to-meta-meeting-details/


OPENAI: BELEID VERBIEDT NIET LANGER EXPLICIET TOEPASSINGEN VOOR MILITAIRE EN OORLOGSDOELSTELLINGEN
Jaren geleden, toen de drones opkwamen en zij voor het eerst  commerciële toepassingen kregen, gingen er stemmen op dat het gebruik van drones aan banden zou moeten leggen (1). Met name zouden drones niet gebruikt mogen worden voor oorlogssituaties en voor militaire doeleinden. Goedbedoelde stemmen, die helaas geen weerklank vonden. Het gevolg: drones zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste militaire wapens. Klein, uiterst wendbaar, vanop afstand bestuurbaar, en de bommen en explosieven die zij aan boord hebben zaaien tegenwoordig dood en verderf. Onder andere bij de aanvallen op de schepen in de Rode Zee worden zij ingezet. Ondertussen is er onder andere een wedloop begonnen om militaire installaties te bedenken, om de drones tegen te houden.

Een lange inleiding, om erop te wijzen dat we misschien op een kantelmoment zitten om te voorkomen dat hetzelfde zich zou voordoen bij AI-toepassingen. Want sommige waarnemers zijn bezorgd over het feit dat OpenAI zijn gebruiksvoorwaarden aangepast heeft. En dat de bepaling daarin dat de AI niet gebruikt mag worden voor militaire toepassingen en oorlogsdoeleinden, is daar blijkbaar verdwenen.

Wat er nog wel in staat is dat het gebruik van zijn LLM's verboden is voor iets dat schade kan veroorzaken, en dat mensen die diensten niet gebruiken mogen om wapens te ontwikkelen en te gebruiken. Maar de woorden "militair" en "oorlogsdoeleinden" zijn verdwenen.

Spijkers op laag water? Bij Engadget alvast een interessant artikel hierover!
https://pilotinstitute.com/drone-pros-and-cons/
https://www.engadget.com/openais-policy-no-longer-explicitly-bans-the-use-of-its-technology-for-military-and-warfare-123018659.html?src=rss


MICROSOFT LANCEERT COPILOT PRO EN HET KOST JE 20 DOLLAR PER MAAND PER GEBRUIKER
Wil je echt ten volle genieten van de AI-tool van Microsoft, Copilot Pro, dan kan dat, maar het kost je wel 20 dollar per gebruiker per maand.  Voor die prijs worden alle AI-tools vervat in Microsoft 365 Personal en Family, en bovendien ook extra functies, zoals de mogelijkheid om zelf Copilot GPT's te maken, dus zelf chatbots te ontwerpen.

Wat Copilot je biedt? AI die doorheen al je toestellen en programma's loopt, de context op het web, je pc begrijpt, of je nu in Word, Excel, PowerPoint, outlook of OneNote werkt op je PC, Mac of iPod. Je krijgt bovendien prioritaire toegang tot de nieuwste AI-modellen, zoals de GPT-4 Turbo van OpenAI. Je kan afbeeldingen maken met Image Creator.

Bij SearchEngineLand kan je concrete voorbeelden van die mogelijkheden zien.
https://searchengineland.com/microsoft-launches-copilot-pro-for-20-per-month-per-user-436526


ONLINE GOKKEN: GOOGLE LIJKT DE TEUGELS TE VIEREN, BELGIË WIL LEEFTIJD VERHOGEN
Gokken kan heel verslavend zijn, en hele gezinnen ten gronde richten. En hoe gemakkelijker het is om te gokken, hoe verslavender het is. Twee berichten vandaag hierover, die toch wel tegenstrijdig zijn.

Enerzijds is er Google, dat aankondigde dat het meer games met echt geld zal toelaten in zijn Play Store dit jaar.  Meerdere soorten games zullen in die categorie toegelaten worden, indien die in overeenstemming zijn met de plaatselijke wetten. De term "echt geld" (of real money games) duidt op een game waarbij de gebruikers kunnen wedden en daarmee geld kunnen verdienen.  Deze liberalisering zal in India beginnen, Brazilië en Mexico in juni, en zal later naar andere landen uitgebreid worden. (1)

Daartegenover een bericht over ons eigen landje, waar het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) aan de Belgische overheid gevraagd heeft om de minimumleeftijd om te mogen gokken, te verhogen naar 21 jaar.  Momenteel is de minimum leeftijd voor online gokken en deelname aan loterijen bepaald op 18 jaar, en voor het gokken in fysieke gokkantoren (en krantenwinkels!) op 21 jaar.

In november 2023 hebben verschillende Belgische gokoperatoren al een initiatief ondertekend, de Duty of Care Agreement. Daarbij werd een detecteersysteem gelanceerd dat op een algoritme gebaseerd is, en dat moet ontdekken wanneer spelers een "risicovol gedrag" vertonen. Meer bij Readwrite. (2)
https://techcrunch.com/2024/01/11/google-will-allow-more-real-money-games-on-the-play-store/
https://readwrite.com/belgiums-vad-urges-changes-to-minimum-betting-age/


MICROSOFT IS TERUG HET WAARDEVOLSTE TECHBEDRIJF TER WERELD
Jarenlang was Microsoft de koploper, tot het ingehaald werd door Apple dat zowel met zijn hardware als services jaar op jaar het waardevolste bedrijf werd. En nu lijken de kansen gekeerd. Voor het eerst sinds jaren heeft Microsoft Apple ingehaald. De aandelen gingen de voorbije maanden de hoogte in, vooral door de investeringen die Microsoft deed in AI, en de aankondigingen over vorderingen die het de laatste maanden kon maken.

Apple daarentegen zag in de voorbije vier kwartalen zijn aandelenkoers dalen, en dat na twee decennia van stijgingen. De aandelen van Apple zijn onlangs gedegradeerd, waardoor alleen al in 2024 $162 miljard aan marktkapitalisatie verloren is gegaan.

Waarom die daling? Die zou te verklaren zijn doordat zijn lot vooral gekoppeld is aan de verkoop van hardware. Tijdens de pandemie kreeg die een groeischeut, maar daarna is de verkoop niet teruggeveerd naar het verwachte niveau. En dan is er ook nog de tegenvallende verkoop van de iPhone 15 in China. Plus: zoals verleden week verteld is de algemene markt voor premium (dus duurdere) smartphones solide, maar is het marktaandeel van Apple op die markt van de duurdere toestellen met 4% gedaald.
https://www.theverge.com/2024/1/11/24034434/microsoft-apple-market-cap-business-valuable-company
https://www.counterpointresearch.com/insights/global-premium-smartphone-market-continues-record-growth-2023/
https://fortune.com/2023/11/02/apple-earnings-q4-2023-china-revenue-mac-sales-miss-estimates/


APPLE VISION PRO: MEER BEKEND OVER CONTENT EN SPECS
Nu de lancering van de Apple Vision Pro nadert, lekken steeds meer eigenschappen van de virtuele bril - pardon: de Spacial Computing headset. Om te beginnen over de content die je via deze headset bekijken kan, via de apps die compatibel zijn met het toestel. Het zou, volgens The Verge en MacRumors, gaan om content afkomstig van streamingpartners zoals Disney plus, waarbij mensen die nu al een abonnement hebben op die dienst, speciale screening omgevingen krijgen die bij die dienst horen, Zoals het El Capitan Theatre, een imitatie van het bekende theater in Hollywood.

Verder ook nog: ESPN, MLB, Amazon Prime Video, Peacock en vele andere. Opvallend: Netflix staat (voorlopig) niet op dat lijstje.  Uiteraard zal het meeste te beleven zijn met 3D films zoals Avatar. Meer hierover bij The Verge (1) en MacRumors. (2)

Verder zijn er nog wat meer details bekend over de kenmerken van het toestel. Zo is er een "gast modus" voorzien op het toestel. Wanneer jij dan de Vision Pro koopt, dan kunnen jouw vrienden die uittesten zonder dat zij een Vision ID moeten aanmaken (en zonder jouw persoonlijke ervaring dus te verstoren. (3)

Ondertussen zijn er al enkele reviews binnen van mensen die het toestel konden uittesten. En daarbij lijkt de visuele ervaring OK, maar is het werken met het virtuele klavier echt aanmodderen, zo lees je in deze bespreking (4). Wat het toestel niet als een echt alternatief maakt voor je normale computerscherm, om te werken.
https://www.theverge.com/2024/1/16/24039960/apple-vision-pro-3d-movies-disney-plus
https://www.macrumors.com/2024/01/16/vision-pro-streaming-services-and-sports-apps/
https://www.theverge.com/2024/1/16/24039995/apple-vision-pro-guest-mode-friends
https://twitter.com/markgurman/status/1747321794321588260


APPLE: NUMERO UNO IN SMARTPHONEMARKT EN OPSPLITSING VAN APP STORE
Eerder deze week hadden wij het over het feit dat Microsoft nu het meest waardevolle techbedrijf geworden is. Maar denk nu niet dat Apple uitgeteld is - integendeel. Voor de eerste keer staat Apple nu namelijk bovenaan in de wereldwijde smartphonemarkt: het  aandeel van Apple in de in 2023 verscheepte toestellen bedraagt 20,1%, goed voor 234,6 miljoen toestellen, een stijging met 3,7% tegenover het jaar tevoren. Maar ook belangrijk: het stoot Samsung van de troon, dat genoegen moet nemen met 226,6 miljoen toestellen, 13,6% minder dan het jaar voorheen. De markt over het algemeen was trouwens ook aan het slabakken en daalde met 3,2% jaar op jaar, toch nog altijd goed voor 1,17 miljard toestellen verscheept in 2023. (1)

Een ander bericht betreft dan weer de problemen waarmee Apple geconfronteerd wordt om zich te voegen naar de Digital Markets Act regels in Europa. Een van die regels bepaalt dat Apple moet toestaan dat gebruikers apps kunnen installeren buiten de App Store om - "sideloaden" dus.  Bovendien zouden ontwikkelaars de kans moeten krijgen om hun aanbod te promoten buiten de App Store, zodat gebruikers een app ook via bijvoorbeeld de website van de ontwikkelaar,  kunnen downloaden. En tot slot zouden de gebruikers hun aankopen ook moeten kunnen betalen via andere betaalmiddelen dan dat van Apple zelf.

Om dit praktisch mogelijk te maken, zou Apple zijn App Store in twee delen op gaan splitsen.  Meer hierover bij MacRumors. (2)
https://www.theverge.com/2024/1/16/24039830/apple-bestselling-phone-manufacturer-2023-samsung-idc-canalys-research
https://www.macrumors.com/2024/01/15/app-store-to-be-split-in-two/


GOOGLE: REACTIE OP DIGITAL MARKETS ACT
Nog een ander groot techbedrijf moet zich aanpassen aan de  Europese Digital Markets Act, omdat het tot een van de zogenaamde "gatekeepers" behoort: Google. Dat heeft nu beslist om gebruikers toe te laten een of meerdere Google-diensten los te koppelen, om te voorkomen dat jouw data tussen die diensten gedeeld wordt. Het zou dan gaan om o.a. Google Search, Google Shopping, Google Maps, Google Play, YouTube, Chrome en de Adverteerdiensten. Europeanen zullen voortaan de keuze hebben tussen alle diensten gekoppeld te laten (de huidige toestand), enkele daarvan gekoppeld laten, of geen enkele. (1)

Dat is natuurlijk goed voor je privacy, maar het heeft toch ook negatieve aspecten. Want reservaties die je in Google Search gemaakt hebt, zouden dan niet langer in Google Maps zouden verschijnen. Of dat  aanbevelingen bij zoekopdrachten minder gepersonaliseerd zijn wanneer je bijvoorbeeld Search, YouTube en je Chrome browser loskoppelt. Google zelf wil je alvast verzekeren dat bepaalde aspecten van een dienst, die niet gebaseerd zijn op het delen van data, geen impact ondervinden wanneer je die loskoppelt.
https://www.thurrott.com/cloud/296164/digital-markets-act-will-allow-eu-users-to-unlink-google-services


AI: LABEL VOOR AI-MODELLEN EN POGINGEN OM DESINFORMATIE TE VOORKOMEN
Artificiële intelligentie heeft ervoor gezorgd dat heel wat wetgeving herzien / aangepast moet worden. Een van de belangrijkste aspecten daarvan zijn de auteursrechten. Want om deze AI-toepassingen te trainen werden Large Language Modellen (LLM's) gebruikt, vaak zonder dat de schrijvers van die teksten / makers van afbeeldingen ervan op de hoogte waren, laat staan dat zij daarvoor hun toestemming gegeven hadden.

Nu is er een organisatie opgericht, Fairly Trained, dat een label wil uitreiken aan bedrijven die kunnen bewijzen dat zij wel degelijk om toestemming gevraagd hebben, om training data te gebruiken waarop auteursrechten berusten. In dezelfde lijn liggen de berichten van afspraken die de makers van AI-toepassingen tegenwoordig maken met nieuwsmedia, om hun content tegen betaling te mogen maken (1). Meer bij The Verge.

Een tweede bericht over AI gaat over oneigenlijk gebruik ervan om vals nieuws te verspreiden. OpenAI bijvoorbeeld is bezorgd dat zijn tools (ChatGPT, Dall-E, e.a.) misbruikt zullen worden bij de Amerikaanse verkiezingen. Daarom heeft het zijn beleid aangepast, en expliciet verboden om deze tools te gebruiken om zich voor te doen als kandidaten of lokale overheden. De tools mogen ook niet gebruikt worden bij campagnes of lobbying, en evenmin om het naar de stembus gaan te ontmoedigen, of het stemproces verkeerd voor te stellen. Je hebt het gehoord, heren en dames politici! Stop die campagne met een opnieuw tot leven gewekte Dehaene maar snel terug weg...

Tussen haakjes: onlangs paste OpenAI zijn beleid ook nog aan, maar toen om niet langer het gebruik van zijn tools expliciet te verbieden voor militaire en oorlogsdoeleinden....
https://www.theverge.com/2024/1/17/24041518/generative-ai-copyright-violation-fair-training-label-certification
https://www.engadget.com/openai-lays-out-its-misinformation-strategy-ahead-of-2024-elections-022549912.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/1/15/24039333/openai-chatgpt-dalle-ai-2024-election-misinformation-plan
https://www.engadget.com/openais-policy-no-longer-explicitly-bans-the-use-of-its-technology-for-military-and-warfare-123018659.html?src=rss


NIEUWE MIJLPAAL: DEEPMIND KAN NU OOK GEOMETRISCHE VRAAGSTUKKEN OPLOSSEN
DeepMind, het Research & Development labo voor AI van Google, meent dat het zoeken naar nieuwe manieren om geometrievraagstukken op te lossen wel eens de sleutel zou kunnen zijn tot krachtigere AI-systemen.

Daarom heeft DeepMind AlphaGeometry ontworpen, dat evenveel vraagstukken kan oplossen als degene die bij de Internationale Olympiade voor Wiskunde de gouden medaille won. Met name kan AlphaGeometry nu 25 problemen oplossen binnen de standaard tijd die in deze Olympiade voorzien is, waar dat voorheen "slechts" 10 problemen waren.

Waarom de focus op geometrie? Volgens DeepMind is het bewijzen van wiskundige stellingen, of het logisch uitleggen waarom een stelling waar is (bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras), zowel redenering vereist als het vermogen om uit een waaier van mogelijke stappen de juiste stap te kiezen naar de oplossing van het probleem. En dat deze manier om problemen op te lossen nuttig zou blijken in AI-systemen voor algemene doeleinden.

We hebben het laatste nog niet gezien van wat AI vermag!
https://techcrunch.com/2024/01/17/deepminds-latest-ai-can-solve-geometry-problems/


APPLE KAN VERKOOP APPLE WATCH DAN TOCH REDDEN
Je hebt onlangs kunnen lezen dat Apple problemen heeft met zijn Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra. De reden: de zuurstofmeter in het toestel zou een inbreuk maken op een patent van het bedrijf Massimo.

De Amerikaanse ITU heeft die claim van Massimo gelijk gegeven, waarop de verkoop van die modellen in de Apple-winkels verboden werd (maar nog mogelijk was bij bijvoorbeeld Amazon). Ook de invoer ervan werd verboden.

De enige manier waarop Apple dat verkoopverbod zou kunnen omzeilen was een software-update, waardoor de zuurstofmeter uitgeschakeld zou worden. Maar de gewone gebruikers zullen daar niet veel van voelen. Bij de huidige bezitters van een Watch zal de zuurstofmeter niet plots onklaar gemaakt worden. En wie een nieuwe Watch wil kopen, zal dat gerust kunnen doen: Apple is in beroep gegaan tegen de beslissing van de ITU en heeft een opschorting aangevraagd en gekregen van het verkoopverbod, tot de ITU deze zaak in beroep behandeld heeft.

---Nagekomen bericht: uiteindelijk heeft de rechter het verzoek van Apple afgewezen om het verbod op te schorten. Dus toch geen verkoop meer. Tenzij er morgen weer een hoofdstuk aan deze saga gebreid wordt? (2)
https://techcrunch.com/2024/01/15/apples-fix-for-the-apple-watch-series-9-and-ultra-2-sales-ban-is-disabling-a-useless-feature/
https://9to5mac.com/2024/01/15/apple-watch-blood-oxygen-feature-remove-ban/
https://www.theverge.com/2024/1/17/24041945/apple-watch-series-9-ultra-2-blood-oxygen-ban


WHATSAPP: CHANNELS KRIJGEN MEER MOGELIJKHEDEN
Meta heeft wereldwijd nieuwe mogelijkheden gelanceerd voor Channels op WhatsApp. Daarmee krijgen de beheerders van die Channels meer manieren om met hun volgers te communiceren.

De belangrijkste is: updates via voice. De beheerders en eigenaars van de Channels kunnen voice boodschappen naar hun groep verzenden. Wat wel handig is, want zo moet je geen tekst intikken en kan je gewoon een tekst inspreken terwijl je aan het rijden bent of iets anders doet. Admins kunnen bovendien polls met het channel delen, waarop de volgers dan kunnen antwoorden.

Ook nieuw: voortaan kunnen er tot 16 admins komen per kanaal, zodat er altijd iemand is om het laatste nieuws te verspreiden. De fans van hun kant kunnen een Channel update als hun status delen.
https://www.engadget.com/whatsapp-channels-now-let-owners-send-voice-messages-150016866.html?src=rss


GOOGLE: NIEUWE MANIEREN OM TE ZOEKEN
Doorheen de jaren zijn er verschillende manieren bij gekomen om via Google zoekopdrachten uit te voeren, buiten de gewone zoekbalk in de browser. Via voice bijvoorbeeld, in natuurlijke spraak. Via je camera: richt je camera op een voorwerp en Google zal bijvoorbeeld via tekstherkennng een opschrift op een winkel herkennen en voor jou vertalen.

Nu zijn daar nog twee mogelijkheden bij gekomen:

-Circle to search: trek een cirkel rond een voorwerp op je scherm (of tik erop, krabbel er rond), en je krijgt de gewenste informatie

-AI multisearch: de mogelijkheid om via Lens zowel tekst als afbeelding te gebruiken om te zoeken, wordt nu voorzien van artificiële intelligentie.

Deze nieuwe manieren van zoeken worden voorlopig enkel uitgerold naar enkele premium modellen smartphones, waaronder de nieuwe S24 serie van de Samsung Galaxy (zie verder).
Meer bij Google zelf en How To Geek.
https://blog.google/products/search/google-search-ai-january-2024-update/
https://www.howtogeek.com/google-circle-to-search/


GOOGLE: WAZE IN TUNNELS EN GMAIL UITSCHRIJF-KNOP
Tot nu toe kon je in tunnels geen routebeschrijvingen krijgen, omdat daar geen satellietontvangst is. De GPS app Waze had dat al lang geleden opgelost, door Bluetooth bakens te ondersteunen. En alhoewel Waze eigenlijk in handen is van Google, bleef die ondersteuning in de Google Maps app uit. Dat verandert nu: Bluetooth bakens zullen voortaan ondersteund worden in Google Maps, weliswaar enkel voor Android toestellen, (nog) niet in de iOS versie. (1)

Een tweede bericht betreft Gmail. Die bevat al een tijdje een uitschrijfknop, waarmee je je kan afmelden op een nieuwsbrief. Klik je op die knop, dan zal het systeem ofwel een procedure opstarten en je via een pop-up dialoog vragen te bevestigen dat je de nieuwsbrief wil opzeggen. Ofwel jou brengen zal naar de uitschrijf-pagina van de nieuwsbrief. (2)
https://www.engadget.com/google-maps-finally-adds-wazes-in-tunnel-navigation-feature-130051819.html?src=rss
https://www.phonearena.com/news/gmails-unsubscribe-button-finally-arrives-on-android_id154352


ADOBE PREMIER PRO: NIEUWE AI
Adobe brengt nieuwe door AI aangedreven functies om audio te bewerken naar Adobe Premier Pro. Die moeten helpen om tijdrovende taken over te nemen, zoals manueel bepaalde tools vinden in de menu's, of dialoog van slechte kwaliteit te verbeteren.

Zo is er bijvoorbeeld een manier om fades (aanzwellen en terug verminderen van geluid) te creëren, waardoor je dan snel en gemakkelijk aangepaste audio-overgangen kan maken door die rechtstreeks naar de tijdlijn te slepen.

Deze tools zijn vanaf deze week beschikbaar in de publieke bèta van Premiere Pro.
https://www.theverge.com/2024/1/16/24038747/adobe-premiere-pro-beta-ai-audio-editing-features-interactive-badges

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GYROGEAR GYROGLOVE
Op de CES computerbeurs worden er niet alleen leuke gadgets voorgesteld, maar ook technologieën die echt baanbrekend zijn voor mensen met een handicap. Dat is althans wat de GyroGlove van Gyrogear belooft. Het is een handschoen met batterij, die ervoor moet zorgen dat mensen met de ziekte van Parkinson, "normaler" kunnen leven, zonder dat hun handen voortdurend beven.

De handschoen bevat een batterij die, afhankelijk van de bevingen, van 4u tot 2 dagen mee kan. Volgens een filmpje op YouTube zijn de gebruikers echt wel enthousiast over de werking van de handschoen die hen toelaat om een kopje koffie eindelijk vast te nemen...
https://gyrogear.co/
https://www.youtube.com/watch?v=n-0uMh-c28E


ENKELE BERICHTJES OVER DE ELEKTRISCHE AUTO
Vandaag om te beginnen een negatief bericht over de evolutie en de adoptie van EV's. Autoverhuurbedrijf Hertz heeft aangekondigd dat het een derde van zijn EV-wagenpark (voornamelijk Tesla's) gaat verkopen, en vervangen door brandstofauto's.

De reden? De vraag naar EV huurwagens was lager dan verwacht, plus het feit dat de verkoopprijs als tweedehandswagen gedaald was, en de herstellingskosten hoog waren. Wat wel zal verwonderen, omdat EV's eigenlijk lagere onderhoudskosten hebben, omdat er geen verbrandingsmotor is. Maar Hertz wijst erop dat ongeveer de helft van zijn EV wagenpark gehuurd wordt door Uber-chauffeurs, de auto's hard laten rijden, zodat de onderhoudskosten hoger lagen dan verwacht. (1)

Maar er is ook een positief bericht, en wel een nieuw soort wagen, de  Solar City van Squad Mobility. Een kleine wagen, aangedreven door zonnepanelen, bedoeld voor één persoon (en je kan ook nog een koffer meenemen).

De zonnepanelen stellen je in staat om enkele korte trips te maken per dag, aan max. 25 mijl per uur (40 km/u). Prijs: $6.250. (2)
https://techcrunch.com/2024/01/11/hertz-sell-evs-tesla-fleet-gm-polestar-gas/
https://www.engadget.com/squad-mobilitys-tiny-solar-powered-ev-is-a-dream-for-crowded-cities-235540577.html?src=rss


YAMAHA BRENGT DE SEQTRAK GROOVEBOX UIT
Het bedrijf Yamaha is al decennialang een van de pijlers van elektronische muziek met zijn synthesizers, elektronische piano's, drummachines, sequencers maar ook zijn studio monitors. Om het jonge volkje te lokken heeft het nu iets heel anders uitgebracht: de SEQTRAK (spreek uit: seek-track).

Dat is een soort groovebox, met een drummachine, sampler, FM en sample-gebaseerde synthesizer, en een sequencer. Dat alles in een draagbaar toestel met een batterij die het 3 tot 4 uur uithoudt, en een ingebouwde luidspreker.

Bij het toestel hoort ook een app (Windows, Mac, iOS en Android) die je meer visuele controle geeft over de instellingen, en waarmee je bijkomende geluiden kan maken en zelfs video kan vertonen.

Binnenkort op de fuiven die jij frequenteert? Of bij de straatmuzikant? In elk geval: het maakt muziekcreatie weer wat democratischer - en zeker met een prijs van $399!
Een uitvoerige bespreking bij Engadget.
https://www.engadget.com/yamaha-seqtrak-groovebox-134545480.html?src=rss


VOGELLIEFHEBBERS: WAT ZOU JE DENKEN VAN EEN SWAROVSKI VERREKIJKER?
En kijk: ook verrekijkers worden niet gespaard van artificiële toevoegingen... In dit geval gaat het om Swarovski, bekend voor zijn kristalwerken. Het heeft zijn Optic AX Visio verrekijkers voorgesteld, dat AI gebruikt om meer dan 9.000 soorten vogels en andere dieren in het wild kan identificeren.

Het werkt zo: wanneer je een dier of vogel in de focus krijgt, druk je op een knop en dan zal een geïntegreerd besturingssysteem voor het herkennen van objecten in actie schieten, samen met een neurale verwerkingseenheid. Zij gaan je dan vertellen wat je ziet.

De verrekijker heeft een gezichtsveld van 1.000 yard (914 meter), ingebouwde GPS en kan ook foto's van 13 MP maken, die je dan naar de bijbehorende app kan overzetten.

De prijs is helaas niet mis: je moet maar liefst $4.799 neertellen!
https://www.theverge.com/2024/1/10/24032871/ai-binoculars-swarovski-optic-ax-visio-ces-price-release-date


SAMSUNG GALAXY S24 REEKS: MET AI
Deze week heeft Samsung zijn nieuwe vlaggenschip smartphone voorgesteld de Galaxy S24 reeks. Die komt in 3 versies: de "gewone" S24 (8 GB RAM, 6,2 inch scherm) aan $800; de S24 Plus (12 GB RAM, 6,7 inch scherm) aan $999,99; en de S24 Ultra (6,8 inch, RAM te kiezen) vanaf $1.299.

Het bijzondere is wel dat deze toestellen vol met de AI zitten van Google, Gemini, die in de verschillende apps toegepast worden. Gemini Pro bijvoorbeeld in Samsung Notes, Voice Recorder en Keyboard app. Gemini Nano in Google Messages en Magic Compose (waarbij je geen internetverbinding nodig hebt).
Nog nieuwe softwaremogelijkheden:

-Circle to Search via Google: teken een cirkel rond iets op je scherm als je dat wil opzoeken via Google. De resultaten worden dan getoond bovenop de app die je open had staan.

-Live Translation: vertalingen in real time, waarbij elke persoon een vertaalde versie van een zin hoort in zijn eigen taal. De andere persoon heeft geen Android telefoon nodig.

-Interpreter: Live gesprekken worden instant vertaald, en in een split-screen kan je de transcriptie zien van wat de andere persoon gezegd heeft.

-Generative Photo Edit: trekt op Google Photos Magic Editor, zodat je afbeeldingen kan bewerken door lang te drukken op voorwerpen in een foto of er een cirkel rond trekt. Je kan die objecten dan verwijderen, vergroten/verkleinen, of verplaatsen. Wanneer je een foto uitgeknipt had ("crop") of in een andere oriëntatie plaatst (portret/landschap) dan zal generative Fill de achtergronden via AI aanvullen waar nodig.
Een uitvoerige bespreking bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/samsung-pledges-seven-years-of-updates-for-s24-series-180844109.html
https://www.theverge.com/2024/1/17/24040372/samsung-galaxy-s24-plus-price-release-date-specs-features-ai-artificial-intelligence


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


WIJZIGING BIJ APPLE ZORGT VOOR SCHOKGOLF BIJ PODCASTERS
Hoe een kleine wijziging voor grote gevolgen kan zorgen. Apple heeft namelijk de manier waarop het bericht over het aantal mensen die naar een podcast luisteren, drastisch gewijzigd. Tot nu toe telde het aantal downloads - of je nu naar de podcast luisterde of niet.

Maar recent heeft Apple een technische wijziging doorgevoerd, waarbij nieuwe afleveringen van een podcast niet meer automatisch gedownload worden wanneer jij de laatste 5 afleveringen in de voorbije 2 weken niet meer beluisterd hebt. Een verandering die jij wellicht niet meteen gemerkt zal hebben, maar de makers van de podcast des te meer, want de cijfers van de downloads werden plots overhoop gegooid. Hierover meer bij Semafor.
https://www.semafor.com/article/01/14/2024/the-incredible-shrinking-podcast-industry

    
EU WIL ARTIESTEN EERLIJKER BELONEN
Het wordt vaak gezegd dat de EU zich teveel "bemoeit" en voor alles en nog wat regeltjes uitvaardigt - vaak bedoeld om de consument te beschermen, maar die er ook toe bijdragen dat het leven ingewikkelder wordt - de GDPR wordt vaak als voorbeeld genoemd.  Het valt echter niet te ontkennen dat heel wat van die regels in de rest van de wereld gevolgd worden en dat de EU zo de consumenten wereldwijd helpt. Denk bijvoorbeeld aan het "recht op reparaties", om zelf dingen te mogen herstellen. Dat is niet alleen positief voor de gebruiker, maar is ook ecologisch want herstellen is nog altijd beter dan een nieuw toestel te moeten kopen.

Wat de EU nu voorstelt ziet er op het eerste gezicht ook positief uit. Het gaat om muziekstreamingdiensten. Die zijn uitgegroeid tot de belangrijkste manier om audio te consumeren. Maar er zijn geen regels om royalties te regelen - het zijn de streamingdiensten die zelfstandig die tarieven bepalen. En daarbij vallen de kleinere artiesten uit de boot, en worden bekende artiesten bevoordeeld. Dat wil de EU nu veranderen met enkele voorstellen, die niet alleen de betaling van royalties betreffen, maar ook de zichtbaarheid die de artiesten in de dienst krijgen.
https://www.theverge.com/2024/1/17/24041343/eu-music-streaming-platform-artist-pay-europe-regulation
 
De nieuwe oogst


   
REALITY MAPS
Deze website wil je helpen om je reizen voor te bereiden. Maar dan wel met de nadruk op echt avontuurlijke reizen, zoals een bezoekje aan de Mount Everest. Je kan er je tocht plannen in een echte 3D weergave, wat het gemakkelijker maakt om in een realistische omgeving de uitgestippelde route te volgen.
[Taal: EN]
https://www.realitymaps.app/en/
https://og.realitymaps.de/RealityMaps/?mount-everestNEWSSTANDS: KIOSKEN UIT DE HELE WERELD
Een collectie foto's met als centraal thema "newsstands" oftewel krantenkiosken. Mensen in kleine kotjes, behangen met kranten. Gek dat die er over de hele wereld toch ongeveer hetzelfde uitzien...
[Taal: --]
https://www.trevortraynor.com/newsstandsLIVE BEELDEN
Sinds enkele weken is de vulkaan Þorbjörn terug actief in Grindavik en spuwt zij lava. Beelden ervan zijn live te bekijken op YouTube.
[Taal: --]
https://www.youtube.com/watch?v=Bqudj0x0POALIFE STORY AI: AI ALS PERSOONLIJKE BIOGRAAF
Deze webdienst wil je helpen om de geschiedenis van je familie te schrijven. De AI stelt vragen, en combineert de antwoorden dan tot een boek van 250 pagina's. De prijs is simpel en rechtdoor - 249 dollar.
[Taal: EN]
https://life-story.ai/THE NICEST PLACE
Simpel maar hartverwarmend: deze webdienst nodigt mensen uit om even hun camera aan te zetten, en de wereld te omarmen, letterlijk en figuurlijk. Warmte die in deze koude dagen erg welkom is!
[Taal: --]
https://thenicestplace.net/THE DECOLONIAL ATLAS
Het valt niet te ontkennen dat de kolonisatie heel wat veroorzaakt heeft, en niet altijd goede dingen. Deze blog gaat in op de gevolgen ervan, en zoekt naar sporen die het op landkaarten weergeeft. Volgens de makers is het hierbij de bedoeling om aan te tonen dat cartografie niet zo objectief is als we wel zouden menen. Interessant om even bij stil te staan.
[Taal: EN]
https://decolonialatlas.wordpress.com/about/FLAGWAVER: LEUK IDEE
Bij deze website kan je van een afbeelding een vlag maken, die dan wappert in de wind. Je kan een afbeelding kiezen van het web of van je eigen computer, je kan bepalen of de vlag moet wapperen of niet, en wat voor soort vlaggepaal het is. Eigenlijk bedoeld voor een vlag, maar je kan ook andere afbeeldingen gebruiken zoals het logo van je bedrijf.
[Taal: EN]
https://krikienoid.github.io/flagwaver/GOLDEN KITTY AWARDS VOOR AI-PRODUCTEN
Aan deze publieksstemming kan ook jij deelnemen - het is de bedoeling om de beste AI-webdiensten te laten kiezen door de gebruikers. Maar je krijgt hier wel een lijstje met knappe AI-tools en toepassingen. Om te ontdekken dus.
[Taal: EN]
https://www.producthunt.com/golden-kitty-awards/WINNAARS VAN WIKI LOVES MONUMENTS BEKEND
De wiki Loves Monuments in de VS is een fotowedstrijd, georganiseerd door Wikipedia. Wie foto's instuurt voor deze wedstrijd, geeft zijn licentierechten op zodat de foto voortaan beschikbaar is via een Creative Commons licentie bij Wikimedia Commons. Dit jaar namen 250 fotografen deel, goed voor 2.500 foto's. En dit zijn de  winnaars.
[Taal: EN]
https://petapixel.com/2024/01/17/the-winning-photos-of-the-2023-wiki-loves-monuments-in-the-united-states/GEOQUIZ
Kan jij de namen van landen opnoemen, wanneer ze op een blinde kaart aangeduid worden? Dat kan je testen met deze quiz. Er zit ook nog eens een tijdsaspect aan vast. En.. je moet de namen in het Engels kennen. Succes!
[Taal: EN]
https://tinyappthingy.com/geo-quiz/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Grand Bazar Antwerp - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Bazar_Antwerp_(winkelcentrum)
    Lijst van Apple-aanwijsapparaten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Apple-aanwijsapparaten
    Luxemburgse KvK - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamer_van_Koophandel_(Luxemburg)
    Franse componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fernand_de_La_Tombelle
    Luchthaven van Vigo, Galicië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aeropuerto_de_Vigo
    Christendom in Jordanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom_in_Jordani%C3%AB
    Amerikaanse muzikale tienerkomedie uit 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mean_Girls_(2024)
    Artiestennaam van Joep Meyer, een Nederlandse zanger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cosmic_Crooner
    Belgische Gouden Schoen 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Gouden_Schoen_2023


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    [EN] Iraanse raketaanvallen in Pakistan - https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Iranian_missile_strikes_in_Pakistan
    President van Guatemala - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernardo_Ar%C3%A9valo
    Frederik X, koning van Denemarken - https://en.wikipedia.org/wiki/Frederik_X


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over yoga - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Yoga


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

-Toezichthouder VS akkoord met bitcoin-fondsen: wat is er aan de hand en waarom is er opwinding over?
De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een aantal beleggingsfondsen in bitcoins toestemming gegeven om de markt op te gaan. Dat besluit moet beleggen in bitcoins veiliger maken.
https://www.ad.nl/economie/toezichthouder-vs-akkoord-met-bitcoin-fondsen-wat-is-er-aan-de-hand-en-waarom-is-er-opwinding-over~a8055e2b/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Review: HP Pavilion Plus 16
Werk hard en speel harder: zo zou je de HP Pavilion Plus 16 het best kunnen omschrijven. Het is een ideale kantoorlaptop, al moet hij ook niet onderdoen als een gaming laptop (voor de grafisch minder eisende games zoals Civilization, bijv.). Vooral het scherm (en de webcam) doen het bijzonder goed in deze laptop.
https://computertaal.info/2024/01/16/review-hp-pavilion-plus-16/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Hackers dreigen gegevens van 311.000 Belgische huishoudens openbaar te maken
Het hackerscollectief Medusa dreigt om de gegevens van 311.000 Belgische huishoudens openbaar te maken. De groep heeft die gegevens buitgemaakt bij een hack van afvalbeheermaatschappij Limburg.net in december.
https://tweakers.net/nieuws/217760/hackers-dreigen-gegevens-van-311000-belgische-huishoudens-openbaar-te-maken.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


Samsung werkt aan slimme ring die later dit jaar moet uitkomen
Het Zuid-Koreaanse Samsung bereidt de lancering voor van de Galaxy Ring, een geconnecteerde ring die gezondheidsgegevens verzamelt van de drager. Het apparaat zou in de tweede helft van dit jaar op de markt moeten komen, zo heeft de baas van de gezondheidsafdeling van het bedrijf, Hon Pak, gezegd.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


IMTRANSLATOR: VERTALINGEN
Met deze extensie voor je Chrome browser kan je teksten vertalen tijdens het surfen. Gewoon markeren en rechts klikken, om vervolgens uit het menu het icoontje te kiezen. Voor de vertaling wordt beroep gedaan op Google Translate, waardoor zo goed als alle talen gedekt zijn.
Deze extensie is ook verkrijgbaar voor Firefox en Opera.
https://www.chip.de/downloads/ImTranslator-uebersetzer-Woerterbuch-Text-to-Speech-Dienst-fuer-Google-Chrome_19574130.html
https://imtranslator.net/
https://www.chip.de/downloads/ImTranslator-uebersetzer-Woerterbuch-Text-to-Speech-Dienst-fuer-Google-Chrome_19574130.htmlARASAN SCHAAKSPEL
Een schaakprogramma dat vanzelf spreekt. Grafisch heel eenvoudig maar met een krachtige engine. Arasan kan ook je schaakpartij opslaan, tips geven en bitmaps maken van de opgeslagen spellen.
Je hebt wel een sterke computer nodig, omdat de schaakengine veel kracht vereist.
https://www.chip.de/downloads/Arasan-Schach_12999305.html
https://www.arasanchess.org/PHILIPS HUE APP
Heb je Philips Hue lampen in huis, dan zal je wellicht heel tevreden zijn over de mogelijkheid om die lampen van kleur te laten veranderen. Met de app voor je iPhone of Android toestel wordt het nog gemakkelijker. Vooral omdat je alle lampen van je hele huis in één overzichtelijke app bedient.
https://www.philips-hue.com/nl-be/explore-hue/apps/bridgeBETTERBIRD: ALTERNATIEF VOOR THUNDERBIRD
De ondersteuning en verdere ontwikkeling van ons favoriete mailprogramma Thunderbird heeft soms wat te wensen overgelaten. Maar sinds kort is dat fel verbeterd, sinds het afstapte van een non-profit naar gewoon bedrijf. Deze "soft fork" app die verder bouwt op de stabiele versies van Thunderbird, werd gemaakt door een van de ontwikkelaars die sinds jaar en dag aan Thunderbird meewerkte en het ook onderhield. Bij Betanews vind je een uitvoerige uitleg tussen beide.
https://betanews.com/2024/01/16/betterbird-the-email-client-thunderbird-could-have-been/
https://www.betterbird.eu/


DEV HOME: ONTWIKKELINGSOMGEVING
Deze tool voor ontwikkelaars was tot nu toe enkel beschikbaar voor Windows 11, maar nu dus ook voor Windows 10. Het is een controlecentrum waar je al je workflows en codeertaken op één plek kan opvolgen.
https://apps.microsoft.com/detail/9N8MHTPHNGVV?hl=en-us&gl=en


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De universiteit moet jongeren leren denken.
Niet wat ze moeten denken.
- Rik Torfs -