Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/10/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1335 van 21/10/2023


 

Gegroet lezer,

Het conflict in het Midden-Oosten escaleert nog verder. Met talloze mensenlevens tot gevolg. Het conflict zelf is al moeilijk te begrijpen, maar het wordt nog moeilijker wanneer de feiten van wat zich nu afspeelt, omgeven zijn door een mist van desinformatie. Foutieve berichten, met foutieve foto’s, staan alom op de sociale media. Maar gelukkig is er de “wisdom of the crowd” op de sociale media, die zorgt dat foutieve informatie tegengesproken wordt.  Ook wanneer dat bericht oorspronkelijk afkomstig was van klassieke media.  Dankzij Twitter en Co wordt dit vervolgens rechtgezet in die klassieke media. De waarheid heeft uiteindelijk gezegevierd.

Maar het betekent ook dat er wel heel wat voorzichtigheid geboden is, als je het ons vraagt, bij het hele plan van de EU om de sociale media te verplichten om “desinformatie” met hand en tand  te bestrijden. Wat vandaag desinformatie is, is morgen misschien de waarheid?

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GPT4-V IS KWETSBAAR VOOR AANVALLEN EN ANDER AI NIEUWS
Zullen we de week beginnen met een bericht over artificiële intelligentie? Welnu: GPTV4-V is de nieuwste versie van GPT-4 waarmee je afbeeldingen kan uploaden, als onderdeel van je chat met die AI. Wat natuurlijk heel knap is. Maar ook gevaarlijk, zo blijkt.

In een artikel van Simon Willison wordt verteld hoe de AI na het uploaden van een foto van een wedstrijd "om ter grootste pompoen", niet alleen correct kon vertellen wat er op de foto te zien was, maar als antwoord op de vervolgvraag "hoe zwaar was die pompoen", er niet ver naast zat met het gewicht.  Wat de kracht van deze AI beklemtoont om te vertellen wat er in een beeld te zien is. En dus een fantastisch hulpmiddel zou kunnen zijn om aan blinden en slechtzienden te vertellen wat er op een afbeelding staat.

Het gevaar zit erin dat de AI ook tekst kan herkennen die in een afbeelding staat. En wanneer die tekst dan instructies bevat, dan zou de AI die wel eens kunnen uitvoeren. Ook daarvan geeft Willison in zijn artikel verschillende voorbeelden. Waaronder ook een aanval waarbij hij een foto uploadde van witte tekst op een witte achtergrond. Waarin instructies stonden, die de AI netjes uitvoerde.

Willison zegt verbaasd te zijn dat OpenAI (tot nu) geen maatregelen genomen heeft om deze aanvallen te voorkomen..
https://simonwillison.net/2023/Oct/14/multi-modal-prompt-injection/


BERICHTGEVING OVER ISRAEL-PALESTINA CONFLICT OVERSCHADUWD DOOR FAKE NEWS
Bij elk oorlogsconflict is er heel wat valse informatie. En ook bij de recente gebeurtenissen in Israël en de Gaza-strook. De sociale netwerken zijn een prima tool voor wie die valse informatie wil verspreiden. Mensen zijn op zoek naar nieuws over wat er gebeurt, en de traditionele media brengen dat niet snel genoeg.

Om te voorkomen dat er beelden gemanipuleerd worden door middel van artificiële intelligentie, hebben verschillende bedrijven tools ontworpen die moeten ontdekken of een beeld vervalst werd. Dat zou moeten helpen om fake news tegen te gaan.

Maar volgens 404 media slaan die tools die online nepafbeeldingen moeten opsporen de bal nieuws. Zij slagen er niet in om echte foto's te onderscheiden van valse, wat volgens het artikel een "tweede niveau van desinformatie" creëert.  Dat gaat zo: iemand publiceert een bericht met een foto erbij.  Vervolgens zegt iemand anders: deze foto is vals, want de AI detector zegt het. Maar toch blijkt de foto echt te zijn. Wat tot verwarring leidt: is die foto nu vals of echt?

Het concrete geval waarover het artikel gaat, is een foto van een gedode baby in het conflict. Volgens een AI detector die je gratis online kan raadplegen, is de foto door AI aangemaakt. Volgens een professor van UC Berkeley, een van de grootste experts voor digitaal gemanipuleerde afbeeldingen, is er geen enkel teken dat de foto bewerkt werd.

Wie moet je nog geloven?  Dit heeft trouwens een hele grote impact op de mensen die rechtstreeks in het conflict betrokken zijn. Er wordt een rookgordijn getrokken,  doorheen die wolk van desinformatie en onzekerheid kunnen we niet meer kijken - niet wij, die geen geïnformeerde mening meer kunnen vormen, maar zeker en vast niet de rechtstreeks betrokken burgers in de getroffen landen, die in volledige paniek zijn. (2)
https://www.404media.co/ai-images-detectors-are-being-used-to-discredit-the-real-horrors-of-war/
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/10/14/propaganda-misinformation-israel-hamas-war-social-mediaAPPLE VISION PRO: VERSIE 2 ZAL NIET VEEL GOEDKOPER ZIJN
Toen Apple zijn VR/AR headset aankondigde, leek die eindelijk dé headset te worden die de doorbraak zou brengen voor het grote publiek - net zoals de iPod dat deed voor muziek, en de iPhone voor de internet-ccomputer die je voortaan in je hand zou hebben. Er was echter een groot probleem: de prijs. De Vision Pro zou tussen de 3.500 en 5000 dollar moeten gaan kosten. En dat is gewoon té duur om echt door te breken als mainstream toestel.

Meteen kondigde Apple aan dat de volgende versie goedkoper zou zijn - tussen de 1.500 tot 2.500 dollar. Daarvoor zou het afstappen van de ontwikkeling van aparte AR brillen, want dat zou een te grote technische uitdaging zijn.

Maar dat blijkt volgens Mark Gurman van Bloombert niet haalbaar. De functies en mogelijkheden waarop het zou downscalen voor dit goedkoper model, nemen eigenlijk alles weg van het toestel dat het zo bijzonder maakt, als je Gurman mag geloven: het zou een scherm met lagere resolute bevatten, een iPhone processor in plaats van een Mac Chip, en ook EyeSight (waarbij de display jouw eigen ogen toont) zou wegvallen,  en er zouden minder externe camera's en sensoren zijn.
Afwachten dus hoe dit evolueert...
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-10-15/apple-october-2023-executive-promotions-new-vps-of-retail-software-operations-lnrh4t94HET REGENT ONTSLAGEN BIJ STACK OVERFLOW, LINKEDIN EN BANDCAMP
Drie berichten over ontslagen bij technologiebedrijven - weliswaar niet altijd voor dezelfde reden. Om te beginnen: Stack Overflow gaat 28% van zijn personeel ontslaan. Dit bedrijf, dat helpt bij het programmeren, had nog maar pas zijn personeelsbestand verdubbeld - maar dat was juist op het slechte moment, vlak voor er  AI codering-tools uitkwamen van OpenAI en Microsoft. Dat laatste moet niet meteen de reden zijn voor de ontslagen, maar het lijkt er wel op dat de opkomst van AI hier al slechtoffers gemaakt heeft. (1)

Een ander bedrijf dat ontslagen aankondigt is het professioneel sociale netwerk LinkedIn. Ook dat bedrijf heeft de laatste weken AI in zijn aanbod verweven. Hier zouden 668 banen verdwijnen, wat het totaal bij dit bedrijf op 1400 brengt voor dit jaar. De ontslagen vallen vooral op de Research & Development afdeling, en zijn dus wellicht niet rechtstreeks te wijten aan AI. De Financial Times had onlangs nog de loftrompet gestoken over LinkedIn, dat influencers en CEO's zou aantrekken omdat er minder competitie is voor creators, en een meer geëngageerd publiek. (2)

Een derde bedrijf waar ontslagen vallen, is Bandcamp. Dat is een muziekdienst die echt wel uniek is: artiesten vinden er hun onderdak, Bandcamp zorgt voor de distributie van hun muziek, en beide partijen floreren. Nu echter worden er 58 mensen ontslagen, wat de helft is van het personeelsbestand. Hier is de reden simpel: het bedrijf werd overgenomen door Songtradr, dat gespecialiseerd is in licenties. Slechts de helft van het personeel kreeg een aanbod om te komen werken bij dat nieuwe bedrijf. Hopelijke kan Bandcamp dit overleven... (3)
https://www.theverge.com/2023/10/16/23919004/stack-overflow-layoff-ai-profitability
https://www.ft.com/content/5302f80a-dc7f-47f5-9f97-2607a9758294
https://www.sfgate.com/tech/article/bandcamp-layoffs-oakland-songtradr-epic-18429463.phpNOSTALGIE: ER KOMT EEN DOCUMENTAIRE OVER MYSPACE
http://www.netties.be/pictures/00290/myspace.jpgAch, die goede oude tijden...  In de beginjaren van het internet kon je een homepage maken op Geocities. En toen kwam MySpace, dat veel leuker was. Het was eigenlijk het eerste sociale media-website, want je had er interactie met anderen, kon die volgen. Het platform, dat in 2003 gelanceerd werd, werd een belangrijke tool voor de muziekgemeenschap om er hun werk te promoten - lang voordat er sprake was van Bandcamp, Spotify en YouTube.

Je had er enkele opties om de achtergrond van je pagina te versieren, je kon vrienden in je lijstje van je top 8 vrienden zetten - en wat een eer was dat! Internet trollen bestonden toen nog niet, gelukkig.

Welnu, er komt een documentaire over die heerlijke tijden. Over de makers, hoe het idee tot stand kwam. En over de ondergang, toen het van de troon gestoten werd door Facebook. Meer bij Engadget. Wij zijn alvast benieuwd!
https://www.engadget.com/nostalgia-alert-theres-a-documentary-about-myspace-in-the-works-183359176.html?src=rssDE AANSLAGEN IN HET MIDDEN-OOSTEN EN DE OORLOG DIE TERUG LOSBARST: DE DIGITALE ASPECTEN
Bij dit conflict, dat hartverscheurend is op menselijk gebied, en tot veel tegengestelde standpunten leidt, beperken wij ons zoals altijd tot de digitale aspecten. En volgens de New York Times zou Hamas daarbij toch wel een nieuwe tactiek gebruiken. Via de Facebook, Instagram en WhatsApp accounts van de Israëlische gijzelaars die de Palestijnse organisatie Hamas genomen heeft, zou het zelf de aanvallen live gestreamd hebben. Het zou ook doodsbedreigingen verstuurd hebben. Een van die streams zou zelfs 43 minuten geduurd hebben. Een handelswijze die echt onmenselijk overkomt (1).

Een tweede bericht gaat over het al dan niet censureren van berichten die over dit conflict gaan. Verschillende Pro-Palestijnse accounts klagen namelijk aan dat hun postings op Meta tegengehouden werden of verwijderd werden, of toch minstens het bereik ervan beperkt werd. Meta heeft daarop gereageerd door te zeggen dat dit te wijten was aan een bug, en dat die ondertussen opgelost werd. Bij TechMeme alle verschillende berichten daarover (2).

Het derde bericht betreft X, het voormalige Twitter. Zoals je al hebt kunnen lezen zijn wij enorme fan van de Community Notes, die context bieden bij berichten die geplaatst worden en waarvan de community meent dat die niet correct zijn, of nuancering verdienen. Die community bestaat volledig uit vrijwilligers.

Welnu, volgens een bericht op Substack zouden die vrijwilligers tijdens de Israël-hamas oorlog overweldigd zijn door de vele berichten die er op X geplaats werden. Er was teveel om te verifiëren. Waardoor zij amper 438 commentaren konden plaatsen in de eerste vijf dagen van de oorlog. (2)
https://www.nytimes.com/2023/10/16/world/middleeast/israel-hamas-war-facebook-instagram.html
https://www.techmeme.com/231017/p10#a231017p10
https://conspirator0.substack.com/p/community-notes-and-war-crimesPATREON NEEMT HET BEDRIJF MOMENT OVER
Patreon ken je wellicht. Het is een bedrijf dat ervoor zorgt dat fans die een bepaalde content waarderen, de makers ervan financieel kunnen belonen. Wij steunen bijvoorbeeld via Patreon de podcast DTNS, waar wij heel veel wijsheid opdoen waarop wij onze berichten baseren.

Welnu, Patreon heeft Moment overgenomen, een livestream platform voor evenementen en allerlei andere ervaringen waarvoor je een ticket kan aankopen. Denk aan live-gestreamde concerten, live opnames van podcasts, interviews.

Door de overname zullen de producten en mogelijkheden van Moment volledig geïntegreerd worden in Patreon. Want geld verdienen met live streaming was een van de meest gevraagde functies die content creators de laatste tijd van Patreon vroegen.
https://www.axios.com/2023/10/17/patreon-moment-livestream-platform-acquiresSNAPCHAT MAAKT HET INBEDDEN VAN VIDEO EN STORIES NU OOK MOGELIJK
Tja, apen apen apen na, zullen we maar zeggen? Alle sociale netwerken imiteren functies die populair lijken te zijn, en wat bij TikTok blijkt in te slaan, is het feit dat je content van het platform kan inbedden in een website - net zoals je content van X kan opnemen in een artikel.

Concreet kan je Lenses, Spotlight video's en publieke stories of profielen integreren via je browser. Je klikt bij dez content op Share / Embed. Dat zal dan de code kopiëren, net zoals wat Instagram en TikTok al langer doen. En die kan je dan in een website inplakken.

Daarnaast heeft Snapchat ook een AI aangedreven mogelijkheid gelanceerd, waarbij de gebruiker een de snaps, de foto's van hun omgeving, via AI kunnen uitbreiden naar wat daar nog verder op zou kunnen staan. Iets wat je een beetje vergelijken kan met de Content-Aware Fill van Photoshop, waarbij de software je toelaat om bijvoorbeeld iets van een foto te verwijderen, waarna de AI de lege plek aanvult via AI op basis van wat er verder op de foto staat.

Snapchat is al langer bezig om zijn platform naar een niveau hoger te tillen dan enkel een plek waar je foto's met vrienden kan delen. De optie om content in te bedden, lijkt een logische stap. De nieuwe tool, om afbeeldingen via AI aan te vullen, is echter enkel voor wie Snapchat* abonnement heeft.
https://www.engadget.com/snapchat-enables-video-and-stories-embeds-103535731.html?src=rssX GOKT DAT EEN BETALING VAN 1 DOLLAR PER JAAR BOTS KAN TEGENHOUDEN - EN NOG WAT NIEUWS OVER COMMUNITY NOTES
Vandaag twee berichten over X, het voormalige Twitter. Om te beginnen: X start met een testfase in twee landen, namelijk de Filipijnen en Nieuw-Zeeland. Daar zal je voortaan, wanneer je zelf een account wil aanmaken, een "Not A Bot" account moeten aanmaken die 1 dollar per jaar kost. Bovendien moet je een telefoonnummer opgeven, om je account te verifiëren. X hoopt op die manier, via enerzijds bankgegevens en anderzijds het telefoonnummer, trollen en bots te ontmoedigen.  En zo desinformatie / misinformatie te voorkomen. Wat het verplicht is van de EU, omdat het een groot platform is en hiertoe verplicht is door de Digital Services Act.

Het gekke is dat het abonnement enkel geldt voor nieuwe accounts, en bovendien enkel wanneer die via het web de account aanmaken. Het is ook gek dat die maatregel enkel in twee landen uitgerold wordt - tenzij het juist vanuit die landen dat heel veel spam / bot activiteiten afkomstig zijn. (1)(2)

Een andere manier waarop X misinformatie wil tegengaan, is via de community notes, een crowd sourced initiatief waar wij fan van zijn. Er was de laatste tijd kritiek op het systeem,, omdat gevreesd werd dat het systeem gemanipuleerd zou worden door mensen met kwade bedoelingen, en dan vooral bij het Israel-Hamas conflict.

X wil die kritiek nu weerleggen: de vrijwilligers die meewerken aan de Community Notes moeten voortaan ook bronnen vermelden in de nota die zij onder een posting plaatsen. Wat de commentaren transparanter moet maken. Je kan natuurlijk ook zeggen: waarom heeft X die moderatie van content "uitbesteed" aan vrijwilligers, en zijn eigen team dat daarvoor verantwoordelijk is, en dat hij moet betalen, gedecimeerd? (3)
https://techcrunch.com/2023/10/17/x-starts-experimenting-with-a-1-per-year-fee-for-new-users/
https://www.engadget.com/the-morning-after-x-starts-charging-new-users-1-per-year-to-send-tweets-111548967.html?src=rss
https://www.engadget.com/x-now-requires-community-fact-checks-to-include-sources-235125787.html?src=rssGOOGLE: MEER TOEGANKELIJKHEIDSOPTIES BIJ MAPS SEARCH EN ASSISTANT, EN BETROUWBAAR NIEUWS BIJ YOUTUBE
Ook over Google hebben we vandaag twee berichten. Om te beginnen: Google heeft meer opties voor toegankelijkheid uitgerold voor zijn Maps, Search en Assistant, waardoor die gemakkelijker te gebruiken zijn door personen met een beperking. De focus ligt daarbij op toegankelijkheid voor rolstoelen: voortaan zal je op GOogle Maps op iOS an Android kunnen vragen naar een route zonder trappen. Een optie die ook interessant is voor mensen die met bagage of een kinderwagen gaan wandelen, uiteraard. Deze optie is wereldwijd toegankelijk, voor zover Google over de nodige data beschikt uiteraard.

Ook maatschappelijk interessant: het wordt eenvoudiger om bedrijven te vinden die mensen met een beperking ondersteunen of in handen zijn van dergelijke mensen, en dat in Maps en Search. Als een bedrijf zelf kenbaar maakt dat het in handen is van een persoon met een beperking, dan zal dit vermeld worden in Maps en Search. Eerder had Google een dergelijke labeling ook al uitgerold voor black, Asian, Latino, LGBTQ+, veteraan, of enkel vrouwen bedrijven.

Nog een andere toegankelijkheidsoptie in Maps: in Lens zal je, wanneer de screen reader actief is, audio feedback vinden van de teksten die je telefoon vindt in je omgeving. (1)

Het tweede bericht gaat over youTube, en ook hier gaat het om een initiatief om desinformatie te bestrijden - iets waartoe het verplicht is omdat door de EU gekwalificeerd wordt als een groot platform.

Concreet gaat het om een aparte hub voor nieuws, die enkel nieuws zal brengen van "gezaghebbende" media, en dat voor verschillende formats: video on demand, live streams, podcasts en shorts. De bedoeling is dat de gebruiker meer te weten komt over een onderwerp vanuit verschillende gezichtspunten, zodat de gebruiker zelf geïnformeerd het nieuws bekijken kan. Hoe het juist werkt, lees je bij Engadget (2)
https://www.engadget.com/google-rolls-out-more-accessibility-features-for-maps-search-and-assistant-175237621.html?src=rss
https://www.engadget.com/youtubes-new-news-hub-directs-you-towards-reliable-sources-144326618.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/10/18/23922070/youtube-news-immersive-watch-page-experience-shortformVAN GOGH MUSEUM EN POKÉMON: TÉ GROOT SUCCES
Als beheerder van een museum wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om de werken te komen bekijken die er in het museum tentoongesteld worden. En wil je het jonge volkje bereiken, dat aan zijn smartphone vastplakt, dan ga je daarvoor de tools gebruiken die ook populair zijn bij dat jonge volkje, zoals Pokémon Go.

Maar soms kan dat een succes té overweldigend zijn. Zo had het Van Gogh Museum in Amsterdam een speciale kaart "Picachu met een grijze puts" uitgebracht op beperkte oplage, die je ter plaatse in de gift shop zou kunnen kopen.

Meteen kwam er een zwerm Pokemon-fans naar het museum, die de gift shop belaagden. Wellicht was een deel daarvan gewoon uit om geld te verdienen aan die unieke kaarten, afgaande op het feit dat er nu heel wat van die unieke kaarten online aangeboden worden voor flinke prijzen.

Met als gevolg dat het museum in zijn FAQ nu aangegeven heeft dat het aanbode niet meer bestaat, omdat die exclusieve kaarten een ongewenste situatie gecreëerd hadden.

De moraal van het verhaal? Onderschat nooit de Pokémon fans (en de 'scalpers' die winst willen maken met origineel materiaal)!
https://www.engadget.com/van-gogh-museum-pulls-its-pokemon-promo-card-after-opening-day-chaos-083349757.html?src=rssCHATGPT LIVE UIT BETA, EN DALL-E3 IN BETA
Nieuws uit AI-land. OpenAI heeft zijn "Browse with Bing" uitgerold naar alle gebruikers van de Plus en Enterprise versie. Dat betekent dat betalende gebruikers van ChatGPT nu kunnen genieten van actuele informatie die op het web gevonden kan worden. Tot nu toe was ChatGPT beperkt tot informatie van ten laatste september 2021.

Tegelijkertijd heeft het de afbeeldinggenerator DALL-E3 in bètaversie naar het web en mobiele toestellen gebracht voor de gebruikers van ChatGPT. De vorige versie, DALL-E2, was eigenlijk nog voor Chat GPT uitgebracht en had daarom een aparte website. De nieuwe versie zal binnenin ChatGPT beschikbaar zijn, waardoor je niet meer moet wisselen tussen verschillende apps.

DALL-E3 zou beduidend beter zijn om te begrijpen wat je wil hebben, vooral wanneer je een lange en gedetailleerde prompt maakt. Je kan ook de resultaten nog verder verfijnen, door aansluitende instructies in gewone taal te geven.
Meer bij Engadget en TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/10/18/openai-formally-brings-bing-powered-search-to-chatgpt-as-dall-e-3-arrives-in-beta/amp/
https://www.engadget.com/chatgpt-live-web-browsing-exits-beta-dall-e-3-enters-beta-182303115.html?src=rssWHATSAPP: TEST MET VOICE BOODSCHAPPEN EN TWEE ACCOUNTS OP EEN TOESTEL
Vrijdag sociale media-dag: bij verschillende sociale netwerken worden nieuwe mogelijkheden aangekondigd.

WhatsApp om te beginnen test momenteel de mogelijkheid uit om spraakboodschappen te verzenden, die de bestemmeling slechts één keer kan beluisteren. Net zoals de "View Once" functie voor foto's en video's. (1)

En binnenkort zal het mogelijk zijn om twee accounts op hetzelfde toestel te hebben. Dat is gemakkelijk wanneer je bijvoorbeeld een persoonlijke WhatsApp account hebt en eentje voor je vereniging of bedrijf. Tot nu was de enige manier om die twee accounts tegelijk te gebruiken, rondzeulen met twee telefoons. Dat verandert nu tenminste als je twee telefoonnummers hebt of een toestel dat twee SIM's heeft of de eSIM ondersteunt (2)
https://www.theverge.com/2023/10/19/23923648/whatsapp-view-once-voice-messages-notes-beta-test
https://www.engadget.com/whatsapp-will-soon-let-you-add-two-accounts-to-one-device-070407645.html?src=rssMeta: verandering op Facebook en Messenger op het gebied van commentaren en channels
Als gevolg van het conflict in het Midden-Oosten heeft Meta tijdelijke maatregelen ingevoerd in Facebook om mogelijk ongewenste of onwelkome commentaren  op postings te beperken. De standaard instelling waarmee je bepaalt wie er mag commentaren op nieuwe en publieke postings, geplaatst door mensen die  "in de regio" zitten, wordt gewijzigd naar "enkel vrienden en volgers".

Meta heeft ook aangekondigd dat het zijn "broadcast channels" naar Facebook en Messenger brengt. Dat is een functie die een beetje afgekeken is van Telegram, waarbij creators en bekende personen een one-to-many boodschap kunnen delen, om dan rechtstreeks te kunnen communiceren met hun volgers. Eerder had Meta die channels ook al uitgerold naar Instagram en WhatsApp.
https://www.engadget.com/meta-brings-instagrams-broadcast-channels-to-facebook-and-messenger-050801437.html?src=rss
https://www.engadget.com/meta-is-temporarily-changing-facebook-comment-settings-amid-israel-hamas-war-183105130.html?src=rssGEEN PANIEK: ELON MUSK IS NIET VAN PLAN OM UIT EUROPA WEG TE TREKKEN
Ons hart stond even stil toen verschillende nieuwsdiensten berichtten op basis van verschillende bronnen, dat Musk het beu zou zijn  dat hij zoveel eisen opgelegd kreeg door de EU, en dat hij dan maar gewoon beslist zou hebben om X gewoon niet meer in Europa aan te bieden.

Het  zou, indien hij dat plan doordrijft, niet alleen om de rompslomp gaan, maar er zit ook een financieel kantje aan: een eventuele veroordeling door de EU zou het bedrijf 6% van zijn wereldwijde inkomsten kunnen kosten.  Momenteel is 9% van het gebruikersbestand een Europeaan.(1)

Maar gelukkig, geen paniek: Elon Musk himself heeft het bericht ontkend. En hij blijft zich verweren tegen de beschuldigingen als zou X te weinig doen om desinformatie te voorkomen: hij vraagt aan EU commissaris Bretton om concrete voorbeelden voor te leggen, waar dat gebeurd is. Musk geeft zich dus niet gewonnen!
https://thenextweb.com/news/musk-might-remove-x-twitter-from-eu-disinformation-law
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231019_94567171
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HARS-OMWIKKELD KOPER: TOCH NIET DE OPLOSSING
Er bestaat een techniek om printplaten dunner te maken: met hars omwikkeld koper of resin coated cupper (RDCC). Apple heeft heel wat onderzoek gedaan naar het gebruik van RCC in zijn chips. Het wilde hiermee ruimte vrijmaken in zijn telefoons - ruimte die het kan gebruiken om grotere batterijen te zetten, andere componenten, of gewoon zijn smartphone wat kleiner te maken.

Maar volgens analist Ming-chi Kuo zou Apple nu vastgesteld hebben dat die technologie toch niet alles is: de printplaten zouden fragiel zijn, en de valtest niet doorstaan. Nog niet - want er wordt aan gewerkt. In elk geval zal de technologie niet voor 2025 in de iPhones verschijnen.
https://www.macrumors.com/2023/10/12/rcc-thinner-circuit-boards-2025/


XIAOMI BRENGT NIEUWE VERSIE VAN ANDROID
Xiaomi heeft vele toestellen die op het Android besturingssysteem gebaseerd zijn. Maar daarvoor werkt het meestal met een eigen versie van dat OS, MIUI. Nu kondigt het aan dat zijn volgende toestellen een nieuw OS zullen bevatten: HyperOS. Het eerste toestel dat dit OS bevatten zal is de reeks van Xiaomi 14 toestellen.

Het bedrijf heeft een hele gamma producten die op variaties van het OS werken, meer dan smartphones. - ook slimme uurwerken bijvoorbeeld. Het nieuwe OS moet het hele ecosysteem, dat uit 200 categorieën bestaat, gemakkelijker met elkaar moeten laten samenwerken.
Meer bij Android Authority.
https://www.androidauthority.com/xiaomi-hyperos-3376622/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SPOTIFY: MERCHANDISING
Ben je fan van een artiest, dan kan je die steunen door ook zijn 'merchandising' te kopen: t-shirts, petjes enz. In Spotify is er nu een nieuw rubriek verschenen, de Merch Hub, waar je in de app merchandising kan aankopen. Deze hub geeft je aanbevelingen op basis van jouw luisterprofiel.

Tot nu kon je al merchandising aankopen, maar dat was dan op het profiel van de artiest zelf, op de Now Playing pagina en de pagina met nieuwe releases van de artiest. Dat komt nu allemaal op één plek, waarvoor samengewerkt wordt met Shoppify.
https://techcrunch.com/2023/10/16/spotify-launching-personalized-in-app-merch-hub/

 
De nieuwe oogst


   
CAL.AI: AFSPRAKEN MAKEN
Dit is een AI die je helpt om je afspraken te boeken vanuit je e-mail. Maar je kan hem ook gebruiken om je klanten automatisch een nieuwe afspraak te laten maken.
Deze webdienst kan je 60 dagen gratis uitproberen.
[Taal: ENG]
https://cal.com/ai?ref=producthunt


ONREAD: VOOR BOEKENLIEFHEBBERS

Hier vind je boekbesprekingen, commentaren op boeken. Maar je kan ook boeken ruilen, e-books uiteraard maar ook paperbacks.Je zal er in elk geval inspiratie opdoen!
[Taal: ENG]
https://www.onread.com/


MAUSRITTER: PRINT & PLAY GAME
Dit intrigeert ons wel: het is een game dat je kan kopen als een gezelschapspel, maar ook online digitaal spelen kan. er zijn online generatoren om een muis te maken, een avonturensite, enz. En er zijn bladen die je zelf kan afdrukken. Als wij ouders waren van kinderen, dan gingen wij meteen aan de slag (voor hen natuurlijk, niet om dat zelf te spelen, wat dacht je!)
[Taal: ENG]
https://mausritter.com/


RESTJES GEBRUIKEN
Dit artikel van Lifehacker is een aanrader: het vertelt je hoe je voedselrestjes slim kan gebruiken in je koffie. Koffiegruis bijvoorbeeld: is een uitstekend schuurmiddel om potten uit te kuisen, maar je kan het ook gebruiken om grond te bemesten. Slim bekeken! Zo krijg je 11 tips in totaal.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/11-ways-you-should-be-using-food-scraps-in-the-kitchen-1849659704


DEEPSTASH: SLIMMER WORDEN
Deze website belooft je toegang tot meer dan 200.000 krachtige ideeën, van de beste boeken, podcasts en meer. Je leert bijvoorbeeld over marketing met Seth Godin, je leert te investeren, hoe je gelukkig kan worden en meer. Je kan zelf kiezen wat je wil doen: betere gewoonten kiezen, je productiviteit verbeteren, meer geld verdienen, enz. Succes!
[Taal: ENG]
https://deepstash.com/


SECONDHAND SONGS
Een knap idee: hier zie je welke originele song gecovered werd door welke artiest. Je kan beide ook beluisteren.
De database bevat 140.638 originele songs, met meer dan 1,2 miljoen covers van bijna 200.000 artiesten. Om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
https://secondhandsongs.com/


GOOGLE EARTH TIMELAPSE
Er zijn nieuwe beelden beschikbaar op Google Earth, die je vertellen hoe de aarde in de laatste jaren veranderd is. Op sommige plekken kan je zelfs teruggaan tot 1984. Je krijg meteen enkele voorbeelden, van bijvoorbeeld mijnbouw in Alberta, Columbia, of van de gletsjers in Alaska.
[Taal: ENG]
https://earthengine.google.com/timelapse/
https://twitter.com/mashable/status/1714483943930556733


MOONVALLEY: AI
Dit is een generatief AI model waarbij je via tekst een video kan maken. Via Discord kan je deelnemen aan de bètaversie.
https://moonvalley.ai
https://www.launchingnext.com/s/moonvalley/94674/


SKYVIEW: THREADS VAN BLUESKY
Een van de alternatieven voor Twitter/X is BlueSky. Je hebt daar wel een uitnodiging voor nodig om binnen te geraken. Deze webdienst maakt het mogelijk om de berichten die je daar plaatst, of waarop je antwoordt, ook buiten Bluesky te publiceren. Gewoon @skyview.social vermelden in je bericht, en je krijgt een link. Op de website vind je de uitleg.
https://skyview.social/


GRIEZELFILMS
Het is binnenkort Halloween, lekker griezelen die dagen! Wie niet zo lang kan wachten, kan terecht voor zijn portie koude rillingen bij streaming diensten en films. Wij vonden voor jou twee artikels die alvast een selectie geven om van te rillen.
Bij Lifehacker een lijstje met 30 van de griezeligste niet-Engelse films ooit, en bij Gizmodo een lijstje met de beste horrorfilms die je in streaming van Peacock bekijken kan.
https://lifehacker.com/30-of-the-scariest-non-english-language-movies-ever-1849637881
https://gizmodo.com/best-horror-movies-streaming-peacock-halloween-chucky-1850931777

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische atlete - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariam_Oulare
    Veldslag in de Gotische oorlog van 436 tot 439 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Mons_Colubrarius
    Historisch vorstendom Balsha - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vorstendom_Balsha
    Chemische of elektrische synaps van een neuron naar dezelfde neuron - https://nl.wikipedia.org/wiki/Autapse
    Duits entomoloog en boekbinder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Christian_Johannes_Amandus_Sauber
    Vlaamse schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_Dehairs
    Belgische dermatoloog en ondernemer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Geusens


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Terreuraanslag op Zweden in Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Terreuraanslag_op_Zweden_in_Brussel
    Referendum over inheemse Australische bevolking verworpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aboriginalbeleid_(Australi%C3%AB)
    [EN] Oorlog tussen Israël en Hamas - https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Israel%E2%80%93Hamas_war


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over wielersport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wielersport

    Diverse Belgische molens kregen een artikel, waaronder:
        Romp van een stenen bergmolen gelegen in Elingen in de Belgische gemeente Pepingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Molen_(Elingen)
        Voorheen windmolen te Beert, in de Belgische gemeente Pepingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kattenholmolen
        Voormalige windmolen te Pepingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronnebergmolen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Kinderen moeten niet alleen leren lezen en rekenen, maar ook leren programmeren
Het is CodeWeek en dat betekent dat kinderen worden geprikkeld om eens een andere taal te leren: een programmeertaal. Een dure pc is niet nodig; ook op de iPad kom je al een heel eind. Of met pen en papier of… een pot pindakaas, weet codejuf Suzanne Lustenhouwer.
https://www.ad.nl/tech/kinderen-moeten-niet-alleen-leren-lezen-en-rekenen-maar-ook-leren-programmeren~a163dd38/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

De voordelen van WiFi 6: de hoogste standaard
Inmiddels ondersteunen bijna alle moderne apparaten die met WiFi werken de WiFi 6-standaard. Dat klinkt leuk, maar welke praktische voordelen biedt deze standaard nu precies, en is overstappen naar WiFi 6 voor een thuisnetwerk echt de moeite waard?
https://computertaal.info/2023/10/17/de-voordelen-van-wifi-6-de-hoogste-standaard/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

China gaat export van batterijgrondstof grafiet beperken
China gaat vanaf 1 december de export van de grondstof grafiet beperken om 'de belangen van het land te beschermen'. Vanaf die datum worden er minder exportvergunningen verstrekt voor grafiet, dat een belangrijke grondstof is voor de productie van ev-batterijen.
https://tweakers.net/nieuws/214816/china-gaat-export-van-batterijgrondstof-grafiet-beperken.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Universal klaagt AI-bedrijf aan voor kopiëren songteksten
Universal Music Group, het grootste muziekbedrijf ter wereld, start samen met twee andere bedrijven een rechtszaak tegen het AI-bedrijf Anthropic wegens het illegaal kopiëren van songteksten.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/ai-robotica/universal-klaagt-ai-bedrijf-aan-voor-kopieren-songteksten/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

WAT IS MICROSOFT COPILOT?
Sinds kort kan je in Windows 11 ook gebruik maken van Copilot, de AI assistent van Microsoft. Maar wat is het, hoe gebruik je het? En als het je niet aanstaat, hoe verwijder je het? Dit artikel van Engadget legt het piekfijn uit.
https://www.engadget.com/microsoft-copilot-heres-everything-you-need-to-know-about-the-companys-ai-assistant-130004909.html?src=rss

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OBSEDIAN: NOTITIES
Deze app dient om al je notities neer te pennen en als geheugensteuntjes te gebruiken - je persoonlijke kennisbank als het ware. De app werkt met markdown, waardoor je interne koppelingen kan maken voor je notities. Maar wat heel mooi is: je kan die verbindingen visualiseren als een grafiek.
Fastcompany heeft een hele bespreking van de app en waarom de mensen zo zot zijn van Obsedian.
https://www.fastcompany.com/90960653/why-people-are-obsessed-with-obsidian-the-indie-darling-of-notetaking-apps
https://obsidian.md/


LOGSEQ: KENNISBASIS
Deze mooie app wil je helpen om alle kennis die je vergaart, met elkaar in verband te brengen. Je kan taken beheren, PDF's annoteren, werken met flashcards en whiteboards, en meer.
https://logseq.com/YOUTUBE & ARTICLE SUMMARY (CHATGPT)
Deze extensie voor de Chrome browser maakt met behulp van artificiële intelligentie een samenvatting van nieuwsartikels of van YouTube video's.
Zo moet je niet de hele video bekijken, en kom je toch meteen te weten waarover het gaat.
https://www.chip.de/downloads/YouTube-Article-Summary-powered-by-ChatGPT_184662969.html
https://glasp.co/
https://twitter.com/_Glasp/status/1595379023110057984


FLIGHTGEAR: SIMULATOR

Voor de speelvogels, die zich graag in een cockpit wanen: dit is een zeer realistische vluchtsimulator voor de pc, en gratis bovendien. Diverse terreinen zijn gratis beschikbaar en verschillende vliegtuigen kunnen achteraf ingebouwd worden wat het echter moeilijk maakt om aan de slag te gaan
https://www.chip.de/downloads/FlightGear_15932278.html
http://www.flightgear.org/GOAWAYEDGE
Zit jij ook met het probleem, dat je de zoekresultaten die je via het zoekvak in de taakbalk bij Windows, enkel in de Edge browser openen kan? Deze tool verhelpt dit probleem. Hij zal alle requests naar Edge die bij het zoeken en de Widgets gedaan worden, omleiden naar jouw favoriete browser.
https://www.chip.de/downloads/GoAwayEdge_184871882.html
https://www.chip.de/download/38989_windows-tools/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Mijn indruk is helemaal niet dat patiënten alleen maar genezen willen worden,
ze willen ergens mee kunnen leven, dat verschilt fundamenteel van genezen.
-Arnon Grunberg-
[Nederlandse schrijver 1971-   ]