Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/10/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1334 van 14/10/2023


 

Gegroet lezer,

Het voorbije weekend werden we opgeschrikt door vreselijke feiten in het Midden-Oosten. U kent ons: wij proberen vooral de technologische kant ervan te belichten. En dat doen wij dan ook in deze editie,  naast vele andere berichten uiteraard over nieuwe sites en software.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VIRTUELE PERSONAGES HEBBEN DE WIND IN DE ZEILEN
Verleden week kon je lezen dat Meta (het moederbedrijf boven Facebook en Instagram) zijn chatbots gecreëerd heeft naar de gelijkenis van bekende personen. Volgens The Information zou meta miljoenen dollars betalen aan die celebs voor het recht om hun persoonlijkheid als een chatbot te mogen recreëren. Momenteel werken die chatbots enkel met geschreven tekst, maar de bekende personen zouden verschillende uren geoefend hebben om hun  stem en intonatie op te nemen, zodat later ook hun stem toegevoegd wordt aan de chatbot.

De BBC pakt het anders aan: zij willen celebs creëren van grond af aan. Het is daarmee niet de enige en de eerste die dat doet: bekende virtuele sterren zijn:

- Noonoouri, een digitaal karakter dat gemaakt werd door de Duitse designer Joerg Zuber.
- Virtuele influencer Lil Miquela, die al sinds 2017 actief is, heeft miljoenen views voor haar muziekvideo's op YouTube.
- Verschillende Koreaanse bands trachten het te maken als virtuele band, volledig, of gedeeltelijk.

Bij al die voorbeelden zijn het nog altijd mensen die voor de stem zorgen. Maar dat zal wellicht niet veel langer het geval zijn, want AI is stilaan ook het muzieklandschap aan het veroveren.
Een heel interessant artikel hierover bij de BBC
https://www.bbc.com/news/technology-66672054?at_medium=RSS&at_campaign=KARANGA
https://the-decoder.com/meta-pays-top-dollar-for-celebrity-ai-twins/
https://nextshark.com/virtual-k-pop-idols-listicleX: DRIE SOORTEN ABONNEMENTEN EN PREVIEW VAN VIDEO
Verleden week kon je lezen dat volgens verschillende bronnen de inkomsten uit advertenties bij X, het voormalige Twitter, flink gedaald zijn. Twitter zelf relativeert dit, bij monde van de nieuwe CEO, Linda Yaccarino: volgens haar zijn verschillende adverteerders, die zich terugtrokken door de negatieve commentaren op de overname door Elon Musk, aan het terugkeren.

Wie gelijk heeft laten wij in het midden. Het kan in elk geval geen kwaad voor X om alternatieve inkomsten te zoeken. En net als Meta zoekt het dat in abonnementen: Meta zou volgens bronnen voor gebruikers in Europa 17 dollar vragen voor een Facebook- en Instagram-versie zonder reclame.

X zou volgens insiders drie abonnementsformules overwegen: Basic, Standard en Plus. Bij Basic krijg je het gewone aantal advertenties. Het Standaard abonnement toont de helft van de advertenties, en komt overeen met de huidige betalende account van $7,99. Plus accounts krijgen helemaal geen advertenties. Wat de prijzen zijn, is nog niet bekend (1).

Een tweede nieuwigheid zou zijn dat je binnenkort de kwaliteit van je video-upload kan bepalen. Daarbij zou je de optie kunnen activeren dat wie jouw video bekijkt, die ook kan downloaden of niet. Je bepaalt de kwaliteit (240, 480, 720 of 1080 p), en je kan een contentwaarschuwing toevoegen (of het gaat om naakt en/of geweld). Wanneer dat er komt, is nog niet bekend. (2)
https://www.engadget.com/x-tests-three-paid-subscription-tiers-amid-ongoing-financial-woes-164120812.html?src=rss
https://twitter.com/ehikian/status/1710343455308955978ADVERTEERDERS VREZEN DE COMMUNITY NOTES OP X
Wij hadden onze verwondering al geuit over het feit dat er ook Community Notes op X geplaatst worden onder advertenties.  Dat zijn, zoals je weet, commentaren die door de community geplaatst worden wanneer zij menen dat een bepaalde tweet (of advertentie!) valse informatie bevat.

Wij hadden toen voorspeld dat dit nogal vuurwerk kan geven, wanneer er verkiezingen op komst zijn. Want dan beweren politieke partijen vaak de hemel, branden zij politieke tegenstanders af, en bogen zij zich op verwezenlijkingen die zij gehaald zouden hebben. Vaak worden ook statistieken aangehaald maar verkeerd voorgesteld, om een ander beeld te schetsen. Kortom: trucken van de foor (slinkse trucs). Die wel eens door de Community Notes weerlegd kunnen worden. Wat de hele campagne kan doorkruisen.


In de VS begint dat alvast door te dringen. Politieke adverteerders, die sinds begin dit jaar terug kunnen adverteren op X, wat sinds 2019 verboden was, vrezen die Community Notes, omdat die volgens hen te gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden door trollen  of groepen met tegengestelde belangen.

Kijk, dat is nu de keuze die je moet maken: ofwel geloof je in het systeem van de community notes, waarbij X nog extra transparantie toegevoegd heeft doordat je ook verschillende meningen over een Note kan bekijken. Ofwel geloof je er niet in, en beschouw je elke kritiek als manipulatie. Wij hopen echter dat die Community Notes politieke (en andere!) adverteerders toch gaan dwingen om wat voorzichtiger om te springen met de waarheid!
https://www.wsj.com/articles/this-is-a-false-advertisement-x-ads-are-being-challenged-by-reader-context-239ef2e6?mod=followamazon
AI: ENORME HYPE, MAAR LOONT HET OOK?
Artificiële intelligentie vergt enorme computerkracht. En dat kost geld. Maar brengt de inzet van AI eigenlijk ook wel voldoende op, om er een commercieel model van te maken?

Volgens The Wall Street Journal zou dat niet het geval zijn. Want Microsoft zou alvast $20 per gebruiker per maand verliezen bij de diensten die het aanbiedt.

Het is niet alleen het creëren van de AI-diensten, via de large language modellen, die erg veel geld kosten. Maar ook het uitbaten ervan, de infrastructuur waarop het kan draaien.

Om het met een boutade te zeggen: "AI gebruiken om een e-mail samen te vatten, kan je vergelijken met een Lamborghini te gebruiken om een pizza aan huis te leveren. (1)
https://www.theverge.com/2023/10/9/23909744/ai-doesnt-sound-particularly-profitableKAN AI MEER EMPATHIE VERTONEN  / BEGRIJPEN DAN DE MENS?
Een ander artikel van The Wall Street Journal belicht een meer maatschappelijk effect van AI.  En dat is wel opvallend. AI zou namelijk slim genoeg geworden zijn om empathie uit te drukken, en die te meten bij de gesprekspartner. En dat zou de technologie ten goede komen die nu gebruikt wordt in gezondheidszorg, klantendienst,  en zelfs de review van jouw performantie.

Dat komt omdat de grote taalmodellen (large language models of LLM's) niet alleen getraind worden op massale hoeveelheden tekst, maar ook voice- en videogesprekken. Daardoor zouden die nu in staat zijn om emoties zoals empathie te ontdekken, en na te doen.  Volgens The Wall Street Journal zelfs beter dan mensen, in sommige gevallen.

En dat zou dan weer de interactie bij de klantendiensten, bij HR, bij gezondheidszorg, enorm kunnen verbeteren.

Maar er zit een addertje onder het gras - een vraag die we ons moeten stellen: is het verantwoord dat machines, die geen morele waarden hebben, geen gevoel voor verantwoordelijkheid, de bevoegdheid krijgen om menselijke gevoelens te evalueren?

Feit is in elk geval dat verschillende bedrijven hun chatbots en interactie met hun gebruikers al afstemmen op de empathie die zij meten.  Maar als je het ons vraagt: chatbots  hebben ons nog nooit veel verder kunnen brengen. Enkel hulpvaardige mensen, met kennis van zaken, in helpdesks  die jouw taal spreken, konden ons écht helpen.
https://www.wsj.com/tech/ai/ai-empathy-business-applications-technology-fc41aea2?mod=followamazonOOK BRAVE LIJDT ONDER TEGENVALLENDE INKOMSTEN
Als bedrijf mag je dan al een heel knappe alternatieve browser ontwikkeld hebben, je moet ook nog voldoende inkomsten hebben om die ontwikkeling verder uit te bouwen en te blijven ondersteunen.

Dat is de harde waarheid waarmee Brave Software, de makers van Brave Browser, geconfronteerd worden. Zij waren gedwongen om 9% van hun personeel in de verschillende afdelingen te ontslaan.

Brave stopte er in april mee om de Bing index te gebruiken, en te vervangen door zijn eigen indexeertool, die ook sinds september afbeeldingen, nieuws, videoresultaten toevoegt aan zijn Search API. Brave heeft ook een eigen AI-assistent die Leo heet, en momenteel in testfase zit. Uiteraard kost dat ook geld, en daarom zal er voor het gebruik van Leo ook een betalend abonnement aangeboden worden, dat moet helpen om de kosten voor toegang tot de API  en de hosting te dragen.
https://techcrunch.com/2023/10/06/brave-lays-off-9-of-its-workforce/DE NIEUWE OORLOG TUSSEN ISRAËL EN HAMAS: ENKELE DIGITALE BEMERKINGEN
De terreuraanslagen van het voorbije weekend in Israël, de nieuwe harde oorlog die uitgebroken is tussen Israël en Palestina (of liever: Hamas) heeft ook op het internet en de sociale media voor heel veel beroering gezorgd. De beelden die er verspreid werden van ontvoeringen van jonge mensen die gewoon een leuke rave wilden bijwonen, de beelden van de vernietiging van gebouwen aan beide kanten, de beelden van doden aan beide kanten - die kwamen hard aan, en eerlijk gezegd hebben wij na een tijdje de sociale media afgezet, omdat het voor ons ondraaglijk werd, dit terreur- en oorlogsgeweld.

Maar  objectief moeten we weer vaststellen: X, het voormalige Twitter, was de plek waar je moest zijn als je nieuws wilde volgen. Steeds meer gewone burgers brengen verslag uit over wat er gebeurt, en om die rapporten beter te laten horen, heeft X zijn beleid over "nieuwswaardige" postings aangepast. Normaal zouden postings die confronterende beelden bevatten, niet toegelaten worden - tenzij zij afkomstig zijn van accounts die minstens 100.000 volgers hebben. Die drempel heeft X nu afgeschaft - voortaan is het profiel van belang: de account moet een huidig of mogelijk toekomstig lid van een plaatselijke, nationale of deelstaatoverheid of een wetgeving vertegenwoordigen.

Wat, volgens verschillende bronnen, de deur zou openzetten voor desinformatie. X heeft inderdaad een enorme stijging gezien van het aantal postings over het conflict. Maar het zegt dat het de nieuw aangemaakte accounts die banden hebben met Hamas verwijderd heeft, en dat het samenwerkt met partners om de verspreiding van terroristische content te beperken. (1)

Volgens Platformer is dat echter niet voldoende, en wordt X meer en meer een bron van desinformatie. Wat dan weer een kans zou zijn voor Threads, de door Instagram bedachte tegenhanger van X, om zich te profileren als een betrouwbare bron. Alleen: Threads wil geen nieuwsbron zijn. Het focust volledig op creators. (2).

Feit is in elk geval dat ouders in Israël hun kinderen aanmanen om hun TikTok en andere accounts te wissen (of toch tijdelijk niet te gebruiken). Want bij het recente conflict zijn heel wat kinderen betrokken - gedood of gegijzeld. En die beelden willen ouders kost wat kost hun kinderen besparen. (3)
https://www.engadget.com/x-changes-its-policy-around-newsworthy-posts-that-would-otherwise-break-rules-150842429.html?src=rss&guccounter=1
https://www.platformer.news/p/how-the-attacks-in-israel-are-changing
https://themessenger.com/tech/israeli-parents-reportedly-urged-to-delete-tiktok-instagram-from-kids-phonesGOOGLE VERTEX: WORDT GOOGLE DE GATEKEEPER VOOR JOUW GEZONDHEIDSGEGEVENS?
Uiteraard werken artsen vandaag de dag met netwerken en programma's om hun patiëntendossiers gemakkelijk te beheren, hun afspraken te boeken, enz. Die systemen staan dan in verbinding met databases van de RSZ voor de terugbetaling van je dokters- en behandelingskosten. En je voorschrift voor medicijnen wordt op je eID gezet, wat het klassieke doktersvoorschrift vervangt.

Maar wat zou je ervan denken als Google dat in de toekomst doet, met behulp van AI? Google heeft namelijk het platform Vertex, gericht op gezondheidsdiensten. En door er AI aan toe te voegen, worden meer mogelijkheden beschikbaar. Zo zal de Vertex AI in de historiek van een patiënt kunnen zoeken naar samenvattingen, de juiste facturering kunnen bepalen, maar ook kunnen zien of patiënten in aanmerking komen voor klinische proeven.

In de VS heeft Google Cloud dit al getest met verschillende grote instellingen, zoals Mayo Clinic, Highmark Health. Mayo Clinic echter gebruikt het momenteel enkel voor zijn administratie, niet voor klinische zorgen. Want er is toch enige terughoudendheid - het product zou eerst bewezen moeten zijn dat het werkt.

Maar eerlijk: zou jij graag hebben dat Google, naast alle website die jij bezoekt, ook gaat weten wat jouw kwaaltjes zijn? Of ben je misschien bang dat Google dan wat te veel Big Brother gaat zijn, die deze data kan combineren met bijvoorbeeld de (fastfood) restaurants die je bezoekt en andere data, die dan weer gebruikt kunnen worden door de verzekeringen om jou een duurdere of goedkopere levensverzekering aan te praten? Het blijft twijfelen...
https://www.cnbc.com/2023/10/09/google-announces-new-generative-ai-search-capabilities-for-doctors-.htmlGOOGLE INITIATIEVEN DIE ONS BEKOREN: VERKEERSLICHTEN BEDIENEN VIA AI, PASSKEYS EN ZONNEPANELEN
Ongeacht alle vragen die je kan hebben over de bescherming van je privacy in de verschillende tools die Google uitwerkt: het blijft een feit dat Google, ooit begonnen als zoekmachine, blijft vernieuwen en tracht de manier waarop we met zijn allen omgaan met het internet, maar ook met de wereld rondom ons, te verbeteren.

Zo is er het bericht over de manier waarop  AI data van de Google Maps analyseert, om daarna suggesties te maken om de verkeerslichten efficiënter te maken, zodat je minder lang moet wachten bij een rood licht - wat toch heel wat bespaart op emissies. Dat werd uitgetest op verschillende plekken, waaronder Jakarta, Rio De Janeiro en Hamburg. En volgens de voorlopige rapporten zouden die door AI gegeven aanbevelingen ertoe geleid hebben dat automobilisten tot 30% minder moesten stoppen aan verkeerslichten, wat tot 10% emissie leidt voor 30 miljoen auto's per maand (1).

Een ander project van Google is dan weer dat Google het gemakkelijker wil maken om beslissingen te maken over energievoorzieningen, door calculators te voorzien. Zo  zal het bij de shopping resultaten ook bijvoorbeeld vermelden wat het bereik is dat je met één herlaadbeurt van je elektrische auto hebt.  En bij routeberekeningen houdt het daarmee ook rekening.

Bij de berekening van de brandstof van je auto, geeft Google je voortaan een vergelijking tussen elektrisch laden en klassiek laden (benzine of diesel). Meer initiatieven bij The Verge (2).

En dan is er nog het initiatief om mensen aan te moedigen om gebruik te maken van passkeys om in te loggen. Dat moet dé beveiligingstool van de toekomst zijn,  die voorkomt dat jij nog gehackt wordt via phishing. Omdat je via een passkey  kan inloggen op een account door middel van dezelfde biometrische data die je al gebruikt of de PIN om je toestel te ontgrendelen.

Google heeft nu aangekondigd dat het Passkeys gaat doorvoeren voor al wie een Google account heeft. De volgende keer je in die account inlogt, zal je een prompt zien om een passkey aan te maken en te gebruiken, wat het dan weer gemakkelijker (en veiliger) zou moeten maken om in de toekomst in te loggen..
https://www.wired.com/story/googles-ai-traffic-lights-driving-annoying/
https://www.theverge.com/2023/10/10/23906496/google-ai-transportation-ev-heat-pump-flood-wildfire
https://techcrunch.com/2023/10/10/google-makes-passkeys-the-default-sign-in-method-for-all-users/FIREFLY IMAGE 2 MODEL KAN BETERE HANDEN MAKEN
Op zijn jaarlijkse conferentie MAX heeft Adobe zijn Firefly Image 2 model voorgesteld, het model waarop zijn AI zich baseert om nieuwe afbeeldingen te genereren op basis van jouw tekstcommando. Het bijzondere aan dit model is dat het beter zou zijn in het weergeven van mensen, hun gezicht, huid, lichaam, en dan vooral de handen die tot nu toe in AI-afbeeldingen echt de gekste vormen hadden, 4 of 6 vingers, 2 duimen, enz.

Volgens Adobe zou Firefly ondertussen al meer dan 3 miljard afbeeldingen gecreëerd hebben sinds zijn lancering begin dit jaar. 1 miljard alleen al in september, dus dat is toch indrukwekkend. Vooral als je weet dat 90% van de Firefly-gebruikers voor het eerst gebruikmaken van Adobe - wat dus betekent dat Adobe er slim aan gedaan heeft om een demosite van Firefly in zijn eigen Creative Cloud dienst in te bouwen (1).

Maar er is nog meer nieuws. Ook Photoshop, Illustrator en Adobe Express kunnen genieten van AI updates. Naast Firefly 2, zouden die ook kunnen profiteren van nog 2 andere generatieve AI-modellen: Firefly Design Model, en Firefly Vector Model. En vooral dat laatste is erg aantrekkelijk: want dit is het eerste tekst-naar-vector afbeeldinggenerator.

Het Firefly Design Model is een tekst-naar-template generator, die bijvoorbeeld een Generative Match kan maken, waarbij afbeeldingen gemaakt kunnen worden in de stijl van een bestaande afbeelding.

Firefly 2 kan je testen in de webgebaseerde bèta van Adobe. Firefly Vector Model is als beta beschikbaar in Adobe Illustrator en Firefly Design Model als beta in Adobe Express.

Adobe gaf ook een voorproefje van features die het aan het ontwikkelen is. Zo bijvoorbeeld Project Fast Fill: daarbij kan je een object uit een afbeelding verwijderen of een achtergrond aanvullen, gewoon via een tekstprompt. Project Res-Up kan dan weer de resolutie van GIF's en video's verhogen.

Maar eigenlijk het belangrijkste is dat Adobe een nieuw icoontje heeft uitgebracht, dat het samen ontworpen heeft met andere bedrijven waaronder Microsoft, en dat de letters CR bevat. Dat moet aangeven dat een afbeelding aangemaakt werd met behulp van een AI-tool.
Meer bij Ars Technica. (2)
https://techcrunch.com/2023/10/10/adobe-firefly-can-now-generate-more-realistic-images/
https://arstechnica.com/information-technology/2023/10/adobes-ai-image-generators-get-beefy-updates-including-vector-graphics/
https://techcrunch.com/2023/10/11/adobes-project-fast-fill-is-generative-fill-for-video/
https://tech.slashdot.org/story/23/10/11/1359250/adobe-previews-ai-upscaling-to-make-old-fuzzy-videos-and-gifs-look-fresh?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://slashdot.org/story/23/10/10/2251227/adobes-next-gen-firefly-2-offers-vector-graphics-more-control-and-photorealistic-renders?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedDROPBOX VERWEEFT OOK AI IN ZIJN AANBOD
De cloud opslagdienst Dropbox, waarvan wij een grote fan zijn, heeft verschillende nieuwigheden aangekondigd. Er zou een nieuwe webinterface komen, een open beta voor zijn zoekfunctie die gebruikmaakt van AI, en een nieuwe functie voor samenwerking aan video's, dat momenteel in een alfa-fase zit.

De nieuwe webinterface is uiteraard hetgeen de meeste gebruikers het snelste zullen ontdekken. Deze heeft een nieuwe action balk, die toegang geeft tot mogelijkheden zoals screen recording, het aanmaken van mappen, en het uploaden van bestanden. De preview van bestanden werd ook ververst, wat het volgens Dropbox gemakkelijker moet maken om afbeeldingen, video's en PDF's te bewerken. Aan de linkerkant zou er ook een navigatiebalk komen, en de hele interface zou frisser en eenvoudiger moeten zijn. Nieuwigheden die in de volgende maanden mondjesmaat uitgerold worden?

Wat AI betreft: naast de open bèta voor Dash search, kan Dropbox AI voortaan ook vragen beantwoorden over de spullen in jouw account. En Dropbox Studio wordt voortaan de centrale plek waar je het bewerken van video's, het becommentariëren en de publicatie ervan kan bewaren.
https://www.theverge.com/2023/10/11/23912510/drop-web-interface-redesign-dash-ai-studioEU WIL DAT X EN META STRENGER OPTREDEN TEGEN DESINFORMATIE
De EU Commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, heeft een brief gestuurd naar X, om het eraan te herinneren dat het "zeer nauwkeurige verplichtingen heeft over de moderatie van content". En dat de manier waarop het voormalige Twitter de berichten over het conflict behandeld heeft, eraan doet twijfelen of X zich wel houdt aan de regels van de Digital Service Act. In augustus werd die DSA voor grote platformen namelijk van kracht. Ook Meta kreeg van EU commissaris Breton 24u om te vertellen welke maatregelen het getroffen had om de verspreiding van desinformatie op zijn verschillende platforms tegen te gaan.

De CEO van X, Linda Yaccarino, heeft niet lang geaarzeld met haar antwoord. In een bericht stelde zij dat het social media platform honderden accounts verwijderd heeft die banden hadden met Hamas, en dat tienduizenden postings verwijderd werden, of als desinformatie gelabeld werden, sinds de aanval van Hamas op Israël (1).

Op de beschuldiging die Breton in zijn brief aan X geuit heeft, als zou de EU rapporten ontvangen hebben van betrouwbare bronnen dat er "mogelijk illegale content" op X zou circuleren, ondanks het feit dat die content als onbetrouwbaar gevlagd zou zijn, reageerde Yaccarino scherp. In een bericht op X stelde zij dat de website geen enkele melding daarover ontvangen heeft van Europol, en zij drong aan dat Breton daarover dan maar meer informatie moest geven, zodat zij dit nader kon onderzoeken.

Bij Techdirt vonden wij dan weer een commentaar dat de Breton zich niet zo moet moeien: er is inderdaad desinformatie op X/Twitter, maar de EU moet niet eisen dat het social media platform gaat censureren...
https://www.engadget.com/x-ceo-responds-to-eu-officials-over-handling-of-israel-hamas-disinformation-103956726.html?src=rss
https://www.engadget.com/eu-official-gives-mark-zuckerberg-24-hours-to-respond-to-israel-misinformation-concerns-202919590.html?src=rss
https://www.techdirt.com/2023/10/11/sure-theres-disinfo-on-extwitter-but-the-eu-should-not-be-demanding-censorship/EN WAT ALS APPLE 14% VAN ZIJN INKOMSTEN VERLIEZEN ZOU?
The Register komt met heel opvallende cijfers af, die het haalt bij Bernstein Analysts. Volgens dat doorgaans betrouwbare bedrijf zou Google elk jaar aan Apple maar liefst 3 miljard dollar betaald hebben in 2017 om ervoor te zorgen dat  de Google zoekmachine bovenaan staat in de lijst waaruit Apple-gebruikers kunnen kiezen om een standaard browser in te stellen. En dat zou 14 tot 16% uitmaken van de jaarlijkse winst van Apple. Een cijfer dat in 2021 mogelijk zou klimmen naar 15 miljard dollar, en vandaag zelfs 18 tot 20 miljard zou bedragen.

Waarom dit cijfer belangrijk is? Omdat Google momenteel in een antitrustzaak verwikkeld is in de VS. En dat de mogelijkheid bestaat dat Google beschouwd wordt als een dominante zoekmachine, met als gevolg dat die betalingen niet meer mogen gebeuren volgens de FTC. Dan zou Apple dus in één klap een flink deel van zijn winst verliezen.

Bernstein heeft echter enkele scenario's bedacht, waardoor dat geen echte klap zou zijn voor Apple. Zo zou Apple voortaan van verschillende andere zoekmachines betaling vragen, wat dan perfect legaal zou zijn, en daarmee zou het dan toch een deel van de inkomsten kunnen recupereren.

Een ander scenario is natuurlijk dat Apple zijn eigen zoekmachine zou gaan ontwikkelen. Daarover gaan al langer geruchten, en het geld dat het zou verdienen met advertenties in de zoekmachine is natuurlijk mooi meegenomen. Maar de ontwikkeling van die zoekmachine is wel arbeids- en kostintensief. Als je de vergelijking maakt met de lange weg die Apple afgelegd heeft om zijn Apple Maps eindelijk werkbaar te maken, terwijl Google Maps al bijna een decennium perfect bruikbaar is en elke dag nog verbeterd wordt - dan is het de vraag of dit zal lonen voor Apple. Maar wie weet!
https://9to5mac.com/2023/10/11/google-search-payment-aapl-profits/VOORTAAN OOK ACTIVITYPUB IN WORDPRESS.COM
Automattic, de maker van het populaire WordPress blogging platform,  heeft al een tijdje geleden een plug-in aangekocht, ActivityPub, waarmee WordPress blogs ook in de Fediverse gevolgd kunnen worden - het universum van gedecentraliseerde sociale netwerken, waartoe ook Mastodon behoort. Op basis van die plug-in lanceerde Automattic een eigen plug-in voor WordPress, waardoor elke WordPress blog gewoon gevolgd kan worden op Mastodon en op andere fediverse apps.

En nu heeft Automattic aangekondigd dat die Activity plug-in ook beschikbaar wordt voor WordPress.com Even ter verduidelijking het verschil tussen WordPress, als blogging systeem dat je op je eigen hosting kan gebruiken of waarvoor je een abonnement kan nemen bij je hosting provider, en WordPess.com  - het platform waar je een account kan aanmaken en gebruikmaakt van WordPress, binnen de regels die Automattic hiervoor oplegt. Je kan trouwens een gratis WordPress.com account aanmaken.

Doordat ActivityPub nu ook beschikbaar wordt voor de mensen die een account (betalend of gratis) hebben bij WordPress.com, kunnen die hun blog koppelen aan platformen zoals Mastodon, Plemora, Friendica e.a. Zo kunnen wij meer volgers bereiken, en kunnen zij hun postings op die andere platformen delen. Omgekeerd kunnen zij antwoorden ontvangen vanuit die platformen, die dan als commentaar op hun blog gepost worden.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/10/11/wordpress-com-blogs-can-now-be-followed-on-mastodon-and-other-federated-platforms/?guccounter=1  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!KAN APPLE MET ZIJN VISION PRO LIGHT DE DOORBRAAK BETEKENEN VOOR VR?
Volgens Mark Gurman, de Apple specialist van Boomberg, zou Apple momenteel werken aan een lichtere versie van de Vision Pro. "Lichter", in de zin van gewicht, maar niet in de zijn van prijs. (de Vision Pro wordt aangekondigd aan een prijs van $3.500). De eerste versie woog namelijk 450 gram, en bij sommige mensen die het toestel uittesten, heeft dit geleid tot nekproblemen.

De volgende versie zou ook ondersteuning bieden aan aangepaste lenzen, voor mensen die normaal een brief moeten dragen. Nog volgens Gurman zou de eerste generatie van de Vision Pro al maandenlang klaar zijn voor productie, maar Apple stelt de lancering uit tot volgend jaar, omdat er eerst meer software moet zijn. (1)

Ondertussen heeft ook Meta zijn Quest 3 uitgebracht, die maar $500 kost. En van verschillende websites een lovende review kregen. En dus echt een koopje is in vergelijking met de Apple Vision Pro. Dit toestel is vooral een heel mobiele headset, waarop je heel veel games kan spelen. (2)

Het is nu natuurlijk de vraag: gaat ook nu Apple, net zoals het met zijn iPod en iPhone, een toestel maken dat de gebruiker kan overtuigen van VR?  Of blijft de prijs nog altijd een hinderpaal? Bij DTNS een heel interessante discussie daarover. (3)
https://9to5mac.com/2023/10/09/vision-pro-weight-concerns/
https://techcrunch.com/2023/10/09/meta-quest-3-takes-a-step-closer-to-mainstream-ar-vr/
https://open.acast.com/public/streams/61954547cb03c875f7617118/episodes/6525b80f8b63100012752710.mp3MICROSOFT LAAT VBSCRIPT UITDOVEN
Na 30 jaar laat Microsoft de programmeertaal VBScript, die erg lijkt op Visual Basic, een stille dood sterven. Het wil hiermee de verspreiding van malware voorkomen. Kwaadwillende personen maken namelijk gretig gebruik van VBScript om malware te verspreiden. Onder andere Lokibot, Emotet, Qbot en DarkGate malware vonden zo hun weg naar de computers van slachtoffers.

VBScript kwam voor het eerst op het toneel toen het gebundeld werd met de browser Internet Explorer. Die wordt niet meer ondersteund sinds juni 2022, en in de versie van Windows die in februari dit jaar geleverd werd, was die niet meer aanwezig.

Kan je dan VBScript niet meer gebruiken? Jawel. Het zal nog altijd mee geïnstalleerd worden met Windows, maar het wordt iets dat je zelf moet aanzetten, totdat VBScript volledig zal verdwijnen.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/microsoft-to-kill-off-vbscript-in-windows-to-block-malware-delivery/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


MOON FM: PODCASTS

Deze website is een hub (en een app) om podcasts te ontdekken. Je vindt er een top lijst, en een rangschikking van de populairste podcasts.
https://moon.fm/topchart


AUDIBLE NU OOK ALS APP VOOR JE DRAAGBAAR TOESTEL

Er is nu ook een app van Audible, de audioboekendienst van Amazon, voor Wear OS, de versie van  Android voor draagbare toestellen zoals de Apple Watch.

De app werd voor het eerst aangekondigd in juli, en nu ligt hij officieel in de Play Store.  In de app kan je ook boeken downloaden om offline te beluisteren, je kan de afspeelsnelheid aanpassen, en je kan audioboeken selecteren uit een bibliotheek.
https://9to5google.com/2023/10/06/audible-wear-os-smartwatch-app/
 
De nieuwe oogst


   

SNELKOPPELINGEN VOOR GOOGLE DOCS
Bij Make Use Of hebben ze een lijstje samengesteld van meer dan 90 sneltoetsen waarmee je sneller aan de slag kan in Google Docs, zowel voor Windows als voor Mac.
Afprinten en van buiten leren!
[Taal: EN]
https://www.makeuseof.com/google-docs-keyboard-shortcuts/
FUSION ART AI
Je kan kiezen uit verschillende patronen, en geeft dan je tekstuele opdracht in. En dan moet je even wachten, tot de afbeelding gegenereerd is. Ga je Pro, dan moet je niet wachten.
[Taal: EN]
https://www.fusionartai.com/NYX GALLERY
Dit is een voorbeeld van hoe stockfotografie kan ontwikkelen. Het is een galerij met fotorealistische afbeeldingen van dieren en eten dat niet echt bestaat, maar door AI aangemaakt werd. Het is de bedoeling om een bredere waaier afbeeldingen aan te bieden dan de gewone stockfoto's. En in de toekomst zou je de afbeeldingen zelf ook nog verder aanpassen aan je eigen behoefte.
[Taal: EN]
https://nyx.gallery/f
PURRLI: HEERLIJK GESPIN
Voor wie even troost wil zoeken bij het heerlijke geluid van een spinnende kat. En dat kan zo rustgevend zijn! Je kan het geluid naar eigen behoefte aanpassen - relaxer of levendiger bijvoorbeeld. Geniet ervan!
[Taal: EN]
https://purrli.com/play.phpPALETTE: FOTO'S INKLEUREN
Bij deze webdienst kan je oudere zwart-wit foto's uploaden en die dan laten inkleuren. Je kan de dienst gratis uitproberen, en wil je langer gebruikmaken van deze dienst, dan moet je werken met een systeem waarbij je credits aankoopt.
[Taal: EN]
https://palette.fm/HONDVRIENDELIJKE KOSTUUMS VOOR HALLOWEEN
Binnenkort is het weer zover: dan gaan de pompoenen weer lichtjes krijgen en gaan kinderen zich verkleden. Sommige mensen vinden het ook leuk om hun hond een kostuum aan te trekken. Maar denk er wel aan om het hondvriendelijk te houden. Deze artikels bij PawMeNow geven je enkele tips
[Taal: EN]
https://www.pawmenow.com/what-should-my-dog-be-this-halloween/
https://www.pawmenow.com/safe-halloween-dog-costumes/CAREFUL WORDS
Deze website is een thesaurus, een woordenboek, maar met een extra bedoeling: hij wil ook inspiratie geven. Je vindt er synoniemen voor bepaalde woorden, maar ook wat historische context, en andere woorden die met dit woord verband houden.
[Taal: EN]
https://carefulwords.comMATHWORLD
Dit is een van de meest uitgebreide bronnen voor wiskunde. Je leert er Algebra, Geometrie, Calculus enz. En ook iets dat Discrete Mathematics heet. Voor de wiskunde-fanaten.
[Taal: EN]
https://mathworld.wolfram.com/HOE GOED ZIEN DIEREN?
Dit artikel rangschikt 90 dieren op hoe goed zij kunnen zien, waarbij zij ook vergeleken worden met de mens. Er worden verschillende factoren in rekening gebracht, zoals accuraatheid bij ver zien, het zien van licht en kleur, het gezichtsveld, en de snelheid van het zicht, gebaseerd op het flikkeren van de ogen.
Je krijgt telkens ook een goede uitleg. Wist je bijvoorbeeld dat een hond wel blauw van geel kan onderscheiden maar niet rood van groen?
[Taal: EN]
https://www.lasikbyoclivision.com/90-animals-ranked-by-eyesight/VOYAGEFOUND: VIRTUEEL REIZEN
Deze site helpt je om je volgende reisbestemming te kiezen. Hij voert je naar willekeurige plekken in WikiVoyage, een website die je info geeft over leuke plekken, hoe je er geraakt, wat je er kan zien, doen, eten en drinken.
Zelfs al ga je niet meteen op reis, zo kom je toch virtueel heel ver!
[Taal: EN]
https://voyagefound.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische volleyballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brecht_Van_Kerckhove
    Archeologische cultuur uit de vroege ijzertijd, o.m. in de kraj Altaj - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamencultuur
    Archeologische cultuur uit de vroege ijzertijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bystrjankacultuur
    Amerikaanse sciencefiction-horrorfilm uit 1986 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Invaders_from_Mars_(1986)
    Romeins geworden Siliciaan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pietro_Mazzarini
    Straat in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Al-Tahliastraat
    Duits voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heiko_Peschke
    Allegorisch schilderij van twee dames - https://nl.wikipedia.org/wiki/Allegorisch_schilderij_van_twee_dames
    Woordbetekenisverheldering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Woordbetekenisverheldering
    Oude stad aan de zijderoute - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karasahr
    Zuid-Nederlands schilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hubrecht_Stuerbout


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Provincie van Afghanistan waar veel aardbevingen plaatsvonden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herat_(provincie)
    Israëlisch-Palestijns conflict - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABlisch-Palestijns_conflict_(2023)
    Kibboets waar een bloedbad werd aangericht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Re%27im


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over klassieke muziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Klassieke_muziek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Verbluffende AI-schoolfoto’s overspoelen sociale media: 'Dit is nog maar het begin’
Johan Derksen in een stoer bikerjasje, Willem-Alexander in hippe jeans en Marc-Marie Huijbregts met een vetkuif alsof hij zojuist uit de film Grease is weggelopen. Het internet is in de ban van een nieuwe app die zeer realistische schoolfoto’s van bekende en onbekende mensen maakt, met uiteraard een flinke scheut humor. De resultaten zijn verbluffend, en volgens deskundigen slechts het begin. ,,De volgende stap is het simuleren van ons leven in video’s.”
https://www.ad.nl/tech/verbluffende-ai-schoolfotos-overspoelen-sociale-media-dit-is-nog-maar-het-begin~a8a100a0/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Review: MobiKin Transfer for Mobile
MobiKin Transfer for Mobile. Je zou denken dat er duizend-en-één bestanden bestonden om data van de ene telefoon naar de andere te sturen. En dat is ook zo. Maar om data over te hevelen van een Android naar een iPhone? Of omgekeerd? Dan krijg je dus Mobikin Transfer for Mobile.
https://computertaal.info/2023/10/11/review-mobikin-transfer-for-mobile/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Google gaat Duitse uitgevers 3,2 miljoen euro per jaar betalen voor nieuws
Google heeft aan koepelorganisatie Corint Media toegezegd dat het 3,2 miljoen euro per jaar gaat betalen voor het delen van hun artikelen. De organisatie gaat voorlopig akkoord met het aanbod, al had het gehoopt op een hoger bedrag.
https://tweakers.net/nieuws/214530/google-gaat-duitse-uitgevers-3-komma-2-miljoen-euro-per-jaar-betalen-voor-nieuws.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.beConsument kan vanaf 1 november 2024 zelf een internetmodem kiezen
Vanaf 1 november 2024 zouden consumenten hun eigen modem moeten kunnen kiezen om verbinding te maken met het internet. Dat meldt telecomregulator BIPT. Momenteel zijn het doorgaans nog de providers zoals Telenet en Proximus die bepalen welke modem wordt gebruikt.
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/internet/consument-kan-vanaf-1-november-2024-zelf-een-internetmodem-kiezen/

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

WINDOWS 11: IRFANVIEW KIEZEN ALS STANDAARD VOOR JPG
Wij hebben een nieuwe computer gekocht, en kunnen je verzekeren dat het echt enorm veel werk (en gesakker!)  is om de werkomgeving helemaal naar onze hand te zetten. Zo wilden wij de gratis beeldbewerker Irfanview als standaard app instellen voor .jpg bestanden, in plaats van Microsoft Foto's. Maar dat bleek niet te kunnen - normaal doe je dat in Windows 11 via Instellingen / apps / standaard apps instellen. Vervolgens kies je een bestandsextensie uit de lijst, en kies je je favoriete app.
Alleen: .jpg kwam niet in de lijst voor. Zoeken, zoeken, en uiteindelijk een helpartikel gevonden dat ons toonde hoe het moest. Oef!
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/widows-11-setting-default-program-for-jpg-files-is/f70ec1d9-3c63-4b80-9c80-fd91e19685f8

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
CHATGPT EXTENSIE VOOR CHROME
Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat je bij elke zoekopdracht voor Google, ook een antwoord met artificiële intelligentie krijgt.
https://www.chip.de/downloads/ChatGPT-fuer-Google-Suchergebnisse-Chrome-Add-on_184580888.html
https://chatgpt4google.com/

GEOGEBRA GEONOMETRIE
Met deze tool kan je cirkels, hoeken en afbeeldingen maken op basis van geometrie. De opvolger van GeoGebra Classic (met 3D, CAS, spreadsheet en kansberekening) wordt geleverd met een modernere interface en een beveiligde grafische rekenmachine voor examens. De geometrie-app biedt een toolbox met categorieën en constructiestappen met verklarende teksten.
https://www.chip.de/downloads/GeoGebra-Geometrie_180768519.html
THUNDERBIRD 115 3 2 FINAL
Deze update voor de gratis mailclient Thunderbird, verkrijgbaar voor macOS, Linux en Windows, is een aanrader. Heb je de "Supernova" versie nog niet geïnstalleerd, doe het dan snel. De interface om de mails te schikken is duidelijk verbeterd. doordat je nu je mails ook als "cards" kan weergeven, in plaats van kolommen. En er zijn nog heel wat meer nieuwigheden.
https://www.chip.de/downloads/Thunderbird_13009879.html
https://www.thunderbird.net/en-US/CHUCK EMAIL
Deze app belooft dat hij ervoor kan zorgen dat jij een "inbox zero" hebt : door boodschappen op verschillende manieren te groeperen, kan je die gemakkelijker in bulk verwijderen. Zo blijven enkel de echt belangrijke boodschappen over en kan je die rustig behandelen.
[iOS]
https://chuck.email/


GRAPEGPT: JE AI SOMMELIER
Deze app belooft dat hij je kan adviseren om wijn te kiezen. Je neemt gewoon een foto van de wijnlijst van een restaurant, en de AI zal je adviseren elke wijn je het best neemt, door vragen te stellen over het eten dat je gekozen hebt, elke prijs je wil betalen, welke wijnstreken je graag hebt, enz.
[iOS]
https://grapegpt.wine/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK

"Als vandaag niet benut wordt is deze dag voor altijd verloren,
en morgen komt misschien nooit."

--Ted Engstrom--
[Amerikaans evangelisch auteur 1916-2006]