Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/10/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1333  van 7/10/2023


 

Gegroet lezer,

Hoeveel nieuws kan er in een periode van 5 dagen te rapen vallen? Het blijft verbazen, die hoeveelheid. En wij hopen dat u, als lezer, nog altijd de eigenzinnige selectie die wij van dat nieuws maken, kunnen appreciëren. Het is enorm uiteenlopend: de nieuwe hardware van Google, verschillende berichten over AI ontwikkelingen, maar ook een intrigerende ontwikkeling op het gebied van vruchtbaarheid. Ons boeide het alvast deze artikels hierover te kunnen verzamelen -  en hopelijk kan u het ook boeien om ze te lezen?

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE: NIEUWIGHEDEN BIJ SEARCH GENERATIVE EXPERIENCE EN ROBOTS.TXT
Google heeft enkele nieuwigheden aangekondigd voor zijn SGE of Search Generative Experience. Zo worden de mogelijkheden van de Large Language Modellen in Google Search nu ook toegankelijk in de VS voor jongeren tussen 13 en 17 - tot nu toe was die toegang beperkt voor die leeftijdgroep. Zij moeten deze mogelijkheid nog wel zelf toevoegen via de Search labs. En Google heeft er wel voor gezorgd dat het nu een sterkere beveiliging heeft ingebouwd voor antwoorden die betrekking hebben op illegale content, content waarvoor een minimum leeftijd nodig is, en pesterijen.

Bij de door AI aangemaakte antwoorden in SGE zal je voortaan ook een "About this result" zien. Daar vind je dan meer context over hoe het antwoord aangemaakt werd.

Maar eigenlijk is het belangrijkste nieuws dat Google je voortaan de mogelijkheid biedt om in het robots.txt bestand van je website aan te geven, dat de content van je website niet gebruikt mag worden om AI te trainen. Even ter verduidelijking: het robots.txt bestand is een bestand in simpel tekstformaat, dat je in de root directory van je website steekt. Het doel ervan is dat je aan crawlers die het web indexeren, vertelt welke delen van je website geïndexeerd mogen worden en welke niet.

Google heeft nu ondersteuning ingebouwd in zijn crawlers voor een token dat Google-Extended heet. Voeg je die vlag toe aan je robots.txt bestand, dan kan je aan de crawlers duidelijk maken dat je content wel geïndexeerd mag worden, maar niet gebruikt als basis voor de AI-training. Tot nu toe was het alles of niets - een hele verbetering dus.
https://techcrunch.com/2023/09/28/google-opening-up-generative-ai-search-experience-teenagers/
https://www.theverge.com/2023/9/28/23894779/google-ai-extended-training-data-toggle-bard-vertex
https://searchengineland.com/google-extended-crawler-432636WELKE LANDEN PROFITEREN HET MEEST VAN AI?
Artificiële Intelligentie dringt ons dagelijkse leven binnen. De kracht ervan valt niet te ontkennen. Zoeken werd een stuk vereenvoudigd: je krijgt een echt antwoord op je vraag, in plaats van enkele links die mogelijk het antwoord bevatten. De slimme assistenten van bijvoorbeeld Amazon worden dankzij AI nog veel bruikbaarder.

Een echte nieuwe interface ontbreekt echter nog. Wij hadden het eerder deze week over een initiatief van Sam Altman en Jony Ive, om aan een nieuwe hardware te werken. Volgens sommige bronnen zou dat in het bijzonder de nieuwe interface moeten worden om met AI te communiceren. Net zoals de iPhone met zijn internettoegang en de apps een hele nieuwe wereld geopend heeft, zou deze hardware een revolutie moeten worden.

Ondertussen is het de vraag: welke landen zullen het meeste profiteren van AI-technologieën? Dat is wat London's Capital Economics onderzocht. Het keek naar het potentieel van landen voor innovatie, het gebruik van AI en zijn vermogen om zich aan te passen aan de gevolgen ervan.

De VS voert het lijstje aan, gevolgd door Singapore en het VK. Alle drie landen die erin slagen om top talenten aan te trekken en een beleid hebben dat het bedrijfsleven gunstig genegen is. Het VK profiteert van zijn hoger onderwijssysteem, en het feit dat Google's Deepmind in Londen gebaseerd is. Zwitserland staat op vier, en Zweden op vijf.

Opvallend hierbij is dat het in Europa landen zijn die niet tot de EU behoren (Zweden behoort wel tot de EU, maar heeft geen euro ingevoerd, en moet dus niet alle EU-regels toepassen). De EU-landen zelf zouden gehinderd worden om ten volle te genieten van AI-toepassingen doordat er een tekort is aan een cloud infrastructuur en financiële steun. En uiteraard de regelgeving o.a. op gebied van privacy, die een snelle ontwikkeling van AI in de weg staat...
https://www.ft.com/content/4c64ffc1-f57b-4e22-a4a5-f9f90a7419b7
https://thenextweb.com/news/ai-to-boost-uk-sweden-switzerland-economiesAI-TOOLS VOOR YOUTUBE
Verleden week kondigde YouTube enkele leuke tools aan voor creators. Om te beginnen Dream Screen voor Shorts, het onderdeel van het platform waar je enkel korte filmpjes bekijken kan. Met Dream Screen kan je AI een video laten maken of een achtergrondbeeld, door gewoon in te tikken wat je zien wil. Tijdens de voorstelling van deze feature gaf CEO Neal Mahon het voorbeeld "een panda die koffie drinkt", en plop, het beeld verscheen.

Een tweede aankondiging is dat er AI-tools komen naar de Creator Music feature, om muziek te vinden als achtergrond voor jouw video. Tot nu kon je met Creator Music al zelf manueel zoeken naar songs, een specifieke artiest, of een muziekgenre dat je in je video gebruiken wil. Voortaan zal AI je daar dus bij helpen.
https://techcrunch.com/2023/09/21/youtube-shorts-to-gain-a-generative-ai-feature-called-dream-screen/
https://mashable.com/article/made-on-youtube-ai-creator-tools-dream-screen?APPLE: GEEN PROBLEEM MET TITANIUM FRAME EN FOCUS OP SEARCH
Twee berichten vandaag vanuit het Apple-front. Om te beginnen: Apple ontkent dat het probleem met de oververhitting bij de iPhone 15 titanium iets te maken heeft met het materiaal zelf, maar wel met een bug in iOS 17, die opgelost zal worden met een software-update. En het zegt meteen dat het een gedeelde oorzaak is voor die opwarming: updates aan de Uber, Instagram app en de game Asphalt 9 zouden het systeem overladen. Instagram heeft inmiddels al zijn app geüpdated met een probleemoplosser (1).

Een tweede bericht is afkomstig van Mark Gurman, de bekende Apple specialist bij Bloomberg. Volgens zijn bronnen zou er momenteel een gigantisch groot team werken aan de ontwikkeling van search, onder leiding van John Giannandrea, voorheen een directielid bij Google en tegenwoordig VP bij Machine Learning & AI Strategy bij Apple.

Dat team zou werken aan een zoekmachine die de codenaam Pegasus draagt. Maar dat zou niet meteen een concurrent worden voor Google Search, eerder een tool om een zoekindex te maken voor instant resultaten in Siri en Spotlight. Pegasus zou ook gebruikt worden  om te zoeken in de App Store. En mogelijk zou Apple daar dan een centje mee kunnen verdienen, door advertenties bij de zoekresultaten.
https://www.engadget.com/apple-is-working-on-a-fix-for-iphone-15-overheating-issues-091541177.html?src=rss
https://9to5mac.com/2023/10/02/apple-pegasus-google-search/X: GAME STREAMING EN LIVE SHOPPING, DEAL MET PARIS HILTON EN EEN DISCUSSIE OVER HANDELSMERKEN
Vandaag een drieluik over X, het voormalige Twitter. Elon Musk zet nog altijd zijn plan verder om van X de "everything app" te maken. En daarom wil hij nieuwe videomogelijkheden naar X brengen, waaronder het streamen van games en live shopping. Voor dat eerste experimenteert het met basisfeatures die je bijvoorbeeld ook bij Twitch vindt, om games te streamen. Een demonstratie werd deze zondag al gegeven, in een Diablo IV stream van 54 minuten.  Het lijkt erop dat deze streams ook ondersteuning bieden voor commentaren in de streams, maar andere mogelijkheden die bij de andere platformen wél mogelijk zijn, lijken te ontbreken.

Voor live shopping is er al wel iets meer concreets bekend: volgens Variety heeft Paris Hilton een contract met X afgesloten om vier programma's per jaar te brengen, met originele videocontent en live shopping.

Engadget stelt daarbij wel de vraag of de infrastructuur van X al die live streams wel zal aankunnen. In het voorbije jaar heeft X namelijk heel wat ingenieurs ontslagen. (1) (2)

En tot slot een rechtszaak: een bedrijf, X Social Media, heeft een klacht ingediend tegen X Corp van Elon Musk, over de nieuwe naam die Musk aan Twitter gegeven heeft. X Social Media LLC is een adverteerbedrijf uit Florida, dat al sinds 2016 onder die naam werkt. En het zegt nu inkomstenverlies te lijden door de rebranding van het merk X. Het valt moeilijk te zeggen hoe sterk de zaak is tegen X. Afwachten dus! (3)
https://www.engadget.com/x-is-working-on-game-streaming-and-live-shopping-features-203902095.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/10/2/23899858/paris-hilton-special-deal-post-partnership-x-twitter
https://www.theverge.com/2023/10/2/23900434/x-lawsuit-trademark-unfair-competition-elon-musk-twitter-floridaPHOTOSHOP ON THE WEB
Wie Adobe zegt, zegt fotobewerking en professioneel grafisch werk. Zodanig zelfs dat Photoshoppen een werkwoord geworden is. Het bevat enorm veel geavanceerde tools voor het aanmaken en bewerken van afbeeldingen, maar tot nu toe was er geen online versie beschikbaar.

Dat verandert nu: Adobe heeft eindelijk een webgebaseerde versie van Photoshop uitgebracht, die voor iedereen toegankelijk is. Zo kan je afbeeldingen bewerken in je browser, zonder de software te moeten downloaden.

De online versie is geen exacte replica van de desktop software, maar benadert die toch erg dicht, zodat wie vertrouwd is met de interface van Photoshop, meteen aan de slag kan met de online versie. De meeste tools zijn aanwezig, waaronder die van Adobe Firefly, de generatieve AI van Adobe.

Prachtig nieuws - alleen: de online versie is niet gratis. Je moet een Creative Cloud abonnement hebben. Die zijn niet buitensporig geprijsd, maar toch...
https://betanews.com/2023/09/30/adobe-finally-launches-the-ai-heavy-online-version-of-photoshop/
https://www.adobe.com/be_nl/creativecloud/plans.htmlLEG MAAR AL EEN SPAARPOTJE AAN: AL JE FAVORIETE DIENSTEN WILLEN JE (MEER) LATEN BETALEN
Meta wil gebruikers in de EU een aanbod doen: als zij een abonnement nemen, dan krijgen zij geen advertenties meer te zien. Zo is Meta meteen ook van heel wat regeltjes van de EU af, zoals dat het de toestemming moet krijgen van gebruikers om hun persoonlijke gegevens te gebruiken voor het vertonen van advertenties, en dat zij dat moeten kunnen bewijzen.

De juiste prijs is nog niet gekend, maar volgens The Wall Street Journal zou dat $14 per maand zijn voor Instagram, en voor een combinatie met een advertentievrije Facebook zou je $17 moeten betalen. (1)

Nog een ander sociaal netwerk, TikTok, zou een betalend abonnement overwegen, in ruil voor het verwijderen van advertenties. Dat abonnement zal echter niet meteen in de VS beschikbaar zijn, maar exacte informatie over wat het dan wel gaat kosten, en waar het verschijnt, is nog niet geweten. In een eerder bericht van Android Authority, dat afging op code in een nieuwe versie van de TikTok app, zou het ad-vrije abonnement $4,99 kosten in de VS tijdens een testfase. Dat bericht wordt nu tegengesproken door het bedrijf. (2)

Wil je advertentie-vrij kijken naar Facebook, Instagram en Tiktok, dan ben je in principe al $21,99 kwijt. Maar het wordt nog erger. Heb je ook een abonnement op Netflix, dan moet je ook daar dieper in je geldbuidel tasten. Opnieuw, want de vorige prijsstijging ligt nog niets zo ver achter ons. Om te beginnen wordt de stijging doorgevoerd in de VS en Canada. Met hoeveel dat moet stijgen, is nog niet bekend. Verleden jaar verhoogde Netflix de prijs van al zijn verschillende abonnementen, waardoor het standaard abonnement zonder ads $15,49 kostte en het Premium abonnement $19,99. Het abonnement mét advertenties kostte toen $6,99.
https://www.engadget.com/metas-ad-free-instagram-and-facebook-plan-could-cost-eu-users-nearly-17-per-month-105638298.html?src=rss
https://variety.com/2023/digital/news/tiktok-test-ad-free-subscription-tier-1235742672/
https://www.theverge.com/2023/10/3/23901315/netflix-subscription-price-raise-wga-strikeINSTAGRAM WIL THREADS NIEUW LEVEN INBLAZEN
Weet je nog, een dikke drie maanden geleden, de verontwaardiging over de plannen van Elon Musk met Twitter, waarvan Meta dankbaar profiteerde om Threads te lanceren, een antwoord op Twitter? Het aantal gebruikers bij Threads steeg pijlsnel, in enkel dagen tijd meldden meer dan 100 miljoen mensen zich aan. Wat niet moeilijk was: zij moesten geen nieuw account aanmaken op Threads, konden gewoon met hun Instagram account even een uitstapje maken naar Threads. Om dan snel terug te keren, want de belangstelling voor Threads doofde even pijlsnel.

Daaraan wil Meta wat aan doen. Daarom zal het creators aanmoedigen om vaker te posten, zodat mensen Threads als een bron voor real time informatie gaan beschouwen, en ze sneller gaan terugkomen. De wortel om de creators te overhalen om vaker te posten: een hogere beloning.
Meer bij The Information.

Maar wat weten we eigenlijk over de sommen die sociale netwerken uitkeren aan creators. Influencers verdienen veel geld, maar dat krijgen zij vooral van de merken waarvoor zij reclame maken of die hen sponsoren. Worden zij echt rijk van wat het platform waarop zij publiceren, hen geeft?

En ook bij de platformen van generatieve AI, waar beloofd wordt dat creators beloond worden: hoe zit het daar? Dat is een vraag die TechCrunch stelt. Adobe, Getty Images, Stability I en youTube hebben allemaal beloofd dat creators een stukje van de koek krijgen van wat verdiend wordt met de generatieve AI. Maar hoeveel is dat? Zolang dat onduidelijk is, is het voor een creator heel moeilijk om te beslissen of hij toelaat dat zijn werk gebruikt wordt om een AI model te trainen of niet. (2)
https://www.theinformation.com/articles/instagram-looks-for-ways-to-revive-interest-in-threads
https://techcrunch.com/2023/09/30/how-much-can-artists-make-from-generative-ai-vendors-wont-say/
https://techcrunch.com/2023/09/30/how-much-can-artists-make-from-generative-ai-vendors-wont-say/NFT'S: 95% IS NIETS MEER WAARD
Weet je nog, de hype rond NFT's, Non Fungible Token? Dat moest de nieuwe manier worden om in digitale items te beleggen. Non-fungible betekent dat iets uniek is en niet vervangen kan worden. Elke NFT heeft een digitale handtekening, die het uniek maakt.

NFT's kunnen vanalles zijn. De eerste website, alles wat uniek was in de digitale wereld. Ook kunst zou een NFT kunnen zijn. En meer dan 23 miljoen mensen hebben ondertussen zo'n verzameling aangelegd.

Maar zij zullen wellicht even schrikken, want volgens een rapport van NFT Scan en CoinMarktCap zou van de 73.257 collecties waarnaar de onderzoekers keken, maar liefst 69.795 ervan, of iets meer dan 95%, een marktwaarde van zero, nul, hebben.

Wat niet wil zeggen dat geen enkele NFT iets waard is. Maar wie dacht erin te kunnen beleggen en zo snel geld te verdienen, is eraan voor de moeite, aldus dit onderzoek. Want er is geen vraag naar deze collecties - en als er geen vraag is, dan zijn die helaas niet veel waard.
Meer bij Slashdot.
https://news.slashdot.org/story/23/09/22/094224/95-of-nfts-may-now-be-worthless?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedGOOGLE: NIEUWE HARDWARE MET UITERAARD OOK AI
Op het Made By Google evenement woensdag werd vooral nieuwe hardware voorgesteld. Centraal stonden de nieuwe Pixel 8 smartphones: de "gewone" Pixel 8, de Pixel 8 Pro. Met uiteraard specs die de vorige versies overtreffen, maar vooral  de verbeterde helderheid valt op, waardoor je je scherm ook kan lezen wanneer je in de zon loopt. Voor beide modellen zou de batterijduur meer dan 24 uur zijn, en zij kunnen de temperatuur scannen ook. Wat belangrijk is: Google belooft 8 jaar lang updates van alle features. De prijzen? 699 voor de instapversie van de Pixel 8, en $999 voor de Proversie.

Wat AI betreft: die zit voortaan ook in de camera app, met Best Take, dat verschillende afbeeldingen versmelt zodat je de beste versie krijgt - ideaal voor groepsfoto's. Met Improved Magic Editor kan je voorwerpen, schaduwen en andere dingen verwijderen. Audio Magic Erasor kan storende geluiden in je video opsporen en verwijderen. En met Zoom Enhance kan je een stuk van de afbeelding uitsnijden en dan via machine learning een versie daarvan in hogere kwaliteit laten maken.
Meer bij TechCrunch en Thurrot.

Verder zijn er nieuwe Pixel Buds pro, met de Conversation Detection feature, die ontdekt wanneer jij aan het spreken bent, en dan automatisch het afspelen van muziek of andere pauzeert. Er is ook een filter voor achtergrondgeluid, Clear Calling, en ondersteuning voor Bluetooth Super Wideband.

En er is een nieuwe Pixel Watch 2, die je temperatuur kan meten, en een sensor die reageert op je lijf. Deze Watch2 kost $299 en $389 voor de versie met LTE.
https://techcrunch.com/2023/10/04/googles-pixel-8-brings-new-camera-tricks-better-display-and-a-thermometer/
https://www.thurrott.com/mobile/android/290365/google-announces-new-ai-photo-features-for-pixel-8-seriesANDROID 14 OP DE NIEUWE PIXELS EN DE NIEUWE ASSISTANT
De nieuwe Pixels zullen als eerste de nieuwe versie van Android 14 aan boord hebben. De camera app ondersteunt daarbij HDR voor afbeeldingen, wat het voorheen ook al deed voor video's. Wat toegankelijkheid betreft: in de Magnifier Tool kan je met het knijpen van je vingers, de "pinch", tot 100% uitvergroten in de Magnifier tool, en via Quick settings kan je de tekstgrootte en het lettertype gemakkelijk wisselen. Er is ook een aparte setup voor hoorapparaten.

Bij een verzoek in een app om data te delen zal er ook aangegeven worden of die data gedeeld worden met derden.

En dan zijn er nog de AI-functies van Bard die voortaan ingebouwd worden in Google Assistant. Die zal voortaan in je persoonlijke data, op je toestel, zoals Gmail en Drive kunnen zoeken op antwoorden op jouw vragen.

Bard kan een bredere waaier vragen beantwoorden, en slimmere antwoorden, geven, in een natuurlijkere taal. Bard kan bijvoorbeeld ook webpagina's samenvatten en voor jou voorlezen. Schakel je over naar een andere taal, dan zal de AI dat automatisch oppikken en naar die taal overschakelen.
Een filmpje van Android op X toont je de nieuwe mogelijkheden.
https://techcrunch.com/2023/10/04/android-14-new-lock-screen-customization-options-accessibility-features-more/
https://techcrunch.com/2023/10/04/google-assistant-gets-a-host-of-upgrades-on-the-pixel-8-and-pixel-8-pro/
https://twitter.com/xDaily/status/1709587950894285142MICROSOFT ONEDRIVE 3.0 VERSIE: NU MET AI
Microsoft heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn OneDrive cloud-aanboord. En die heeft een nieuwe design, integratie van de AI Copilot, en volgens The Verge een enorme verbetering in de manier waarop bedrijven cloud documenten delen en gebruiken?

Deze nieuwigheden zouden het beheren en gebruiken van bestanden in Windows en de verschillende Office apps moeten verbeteren. En dat zijn er heel wat: triljoenen documenten staan er in OneDrive, van bedrijven en privégebruikers. Elke dag worden er 2 miljard bestanden toegevoegd.

De verbeteringen zitten vooral in de nieuwe Fluent design, die dichter aanleunt bij de Windows 11 interface en de recente veranderingen bij de Officeapps. En ook strookt met de recente updates in Windows Verkenner.

Zo zit er nu een "Voor u" tabblad bovenaan, dat aanbevelingen bevat op basis van AI. Hier vind je dan de bestanden die je in je workflow regelmatig opent - of dat nu in je OneDrive, Teams of elders is.

In de Shared view, krijg je nu ook alle bestanden die je gedeeld hebt via Teams, via e-mails of andere  manieren waarop Office-documenten met jou gedeeld zijn.
Meer info bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/10/3/23901682/microsoft-onedrive-new-design-copilot-offline-featuresDALL-E3 NU IN BING
Slim bekeken van Microsoft: om het gebruik van zijn Bing zoekmachine wat te promoten, brengt het de DALL-E 3 generatieve afbeeldingencreator  van Open AI naar Bing Chat. Ook de gebruikers van Bing Image Generator zullen voortaan toegang krijgen tot dit generatieve model.

Daarmee krijgt Bing eigenlijk toegang tot DALL-E 3 vooraleer  ChatGPT, dat in handen is van OpenAI, dat krijgt - want daar zal het pas later deze maand geïntegreerd worden, en enkel voor betalende gebruikers.

En Microsoft is van plan om het te integreren in Microsoft Paint. Waarmee het meteen ook het gebruik van Paint een duwtje in de rug kan geven. Het ziet ernaar uit dat Microsoft een tijdlang de populairste tools zal hebben om afbeeldingen via AI te genereren.
https://www.theverge.com/2023/10/3/23901963/bing-chat-dall-e-3-openai-image-generatorX: ONDANKS ALLES HOUDT HET STAND
BBC geeft het op op Threads, de concurrent voor Twitter/X die door Instagram in het leven geroepen werd. Verschillende BBC-kanalen hebben tussen de 3 en 11 weken al niets gepost. De kanalen die actief blijven op Threads,  posten daar veel minder dan hun tegenvoeters op X, zo lees je bij X Daily (1)

Of het dat nog lang zal doen, is nog de vraag. Want er zijn tegenvallende inkomsten uit reclame. Volgens Reuters (2) zouden de maandelijkse inkomsten met 55% gedaald zijn tegenover een jaar geleden.

Ondertussen heeft Elon Musk zich opnieuw de verontwaardiging van gebruikers op de hals gehaald: op de iPhone zal je voortaan, wanneer je een link post, en er hoort een afbeelding bij van dat artikel, niet langer de kop van dat artikel zien onder de afbeelding. Enkel de afbeelding en de domeinnaam waarnaar de foto linkt zie je nog. Bij de desktopversie verandert er niets.

Waarom X dit doet? Blijkbaar denkt Musk dat dit een mooier beeld geeft op de iPhone. Maar heel wat gebruikers vinden deze nieuwigheid maar niets...
https://twitter.com/xDaily/status/1709587950894285142
https://www.theverge.com/2023/10/4/23903859/x-elon-musk-headlines-links-image-twitterDE ARC BROWSER INTEGREERT AI OP EEN APARTE WIJZE
In 2023 moet elk zichzelf respecterend bedrijf een AI-strategie hebben. En de meeste bedrijven kiezen er dan voor om een ChatGPT plug-in te maken. Sommigen kiezen daarvoor voor een zijbalk De makers va de Arc browser, The Browser Compay, hebben echter een alternatieve manier gevonden.,

Zij wilden niet zomaar een zijbalk brengen, en om een eigen language model te bouwen, daarvoor hadden zij niet de middelen. En dus gingen ze aan het experimenteren met prototypes om te zien hoe AI in de browser verwerkt kan worden.

Uiteindelijk kozen ze vijf mogelijkheden die ze uitbrachten onder de gezamenlijke naam Arc Max.  Het is een combinatie van GPT-3.5 en Anthropic die als basis dienen.

  • -Ask ChatGPT: stel vragen aan ChatGPT rechtstreeks vanuit de commandolijn van de Arc.
  • -Tidy Tab Titles: wanneer je een tab vastpint in Arc, zal de browser die automatisch hernoemen om die gemakkelijk te vinden in je zijbalk.
  • -Tidy Downloads: hetzelfde als Tab Titles, maar dan voor downloads: in plaats van 2792R7.jpg hernoemt Arc je download met woorden die de download beschrijven.
  • -Five Second Previews: beweeg je cursor over een link en druk op Shift: Arc haalt een korte samenvatting van de website op en geeft een preview van die pagina.
  • -Ask On Page: Met Command-F kan je zoeken naar een trefwoord op een webpagina, net zoals voorheen. Maar als Arc dat niet kan vinden, zal het de AI van Arc raadplegen om een antwoord op jou vraag te vinden dat specifiek is voor de pagina die je op dat moment aan het bekijken bent.

Heel interessant allemaal. Alleen spijtig: Arc is is er enkel voor MacOS - een versie voor Windows wordt aangekondigd voor deze winter.
https://arc.net/
https://www.theverge.com/2023/10/3/23898907/arc-max-ai-browser-mac-ios


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!WAT IS EMBRYOLOGIE EN EEN EMBRYO MODEL?
Even een zijstap naar technologie die niets met het internet te maken heeft, maar alles met de mens. Want op het gebied van vruchtbaarheidswetenschap is een belangrijke stap gezet.

Wetenschappers aan het Weizmann Institute in Israel hebben namelijk in Nature de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar het creëren van een vroeg menselijk embryo, enkel door stamcellen te gebruiken. Dus, lees goed: zonder dat er sperma, een eitje of een baarmoeder gebruikt wordt.

Het team nam stamcellen van de mens, die het uit huidcellen extraheerde. Vervolgens zette het die cellen op een cultuur in het lab. Op dag 14 begon het model de vorm aan te nemen van een embryo. Het team heeft als volgend doel gesteld: een model verder te ontwikkelen, tot 21 dagen.

Een hele stap. Want tot nu toe wordt in embryologische onderzoek gebruikgemaakt van embryo's die gedoneerd worden aan de wetenschap. In dit geval werd echter een embryo van nul gecreëerd in een labo - het is een model dat een menselijk embryo voorstelt. En experimenten mogelijk maakt waarbij er minder ethische beperkingen zijn, en menselijk weefsel, menselijke embryo's die gedoneerd worden zijn schaars.

Maar het belangrijkste is wel dat dit synthetisch model uitgaat van een handvol stamcellen die 'pluripotent' zijn, wat wil zeggen dat zij kunnen uitgroeien tot elk mogelijk type cel. Zij kunnen zich samenvoegen tot een embryomodel. In dit experiment zijn na 14 dagen meer dan vier verschillende celtypes en lagen ontstaan die verschillend zijn van de originele stamcellen.

Een indrukwekkende evolutie. Meer bij Nature en BBC.
https://www.bbc.com/news/health-66715669
https://www.nature.com/articles/s41586-023-06604-5WORDT DE AI PIN DE NIEUWE AI INTERFACE?
We hebben het al enkele keren gehad over de samenwerking tussen Jony Ive en Sam Altman, om een nieuwe hardware te maken die de interface moet worden voor artificiële intelligentie. Een tip van de sluier wordt opgelicht als je weet dat Altman ook een investeerder is bij Humane, een bedrijf dat in handen is van enkele voormalige Apple werknemers.

Humane heeft nu tijdens een modeshow in Parijs voor het eerst een hardware voorgesteld die door Humane gemaakt werd: de AI Pin, gedragen door Naomi Campbell.

De pin lijkt op een klein zwart vierkantje dat je op je hemd of jas kan dragen. Het zou een Qualcomm chip aan boord hebben, maar heeft geen afgesproken woord om het te doen ontwaken, wat betekent dat het niet altijd aan het luisteren is. Er is geen scherm, en het apparaatje legt geen verbinding met je smartphone.

In een Ted Talk in mei heeft Imran Chandra, medeoprichter van Humane, het toestel beschreven maar niet getoond. Toen had die het erover dat het toestel een virtueel scherm op je kan projecteren, en dat het Engels naar Frans zou kunnen vertalen. En het nieuws kan voorlezen.

Is dit de nieuwe AI interface van de toekomst, het post-smartphone tijdperk? De toekomst zal het uitwijzen.
https://www.engadget.com/humane-shows-off-its-futuristic-ai-pin-wearable-113510130.html?src=rss

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: IEMAND
Deze steengoede podcast is aan zijn 4e jaargang toe. In de voorbije drie jaren brachten Philip Heymans en Ward Bogaert gewone mensen die een  uitzonderlijk verhaal hebben voor de micro. En het eerste verhaal "Nora, een kind van 75" is meteen al een schot in de roos. Want om op je 75e voor het eerst kennis te maken met je vader, die 101 is, en eindelijk door hem erkend worden, is toch wel uitzonderlijk.
https://www.vrt.be/vrtmax/podcasts/radio1/i/iemand/


AUDIOBOOKS BIJ SPOTIFY
Spotify kondigde deze week aan dat het audiobooks zal aanbieden aan Spotify Premium abonnees, en dat zonder bijkomende kosten, initieel enkel in Australië en het VK. Andere markten zouden later dit jaar volgen, inbegrepen de VS.

Spotify bood al audiobooks aan die je per stuk kon aankopen, maar de helft daarvan, een 150.000 boeken, zal dus beschikbaar zijn voor premium gebruikers zonder bijkomende kost.

Er zit wel een beperking op: je kan maximaal 15 uur per maand naar die audioboeken kunnen luisteren. Overschrijd je dat rantsoen, dan moet je wachten tot volgende maand, of kan je extra uren aankopen per blok van 10 uur.
https://www.nytimes.com/2023/10/03/technology/spotify-audiobooks.html
https://techcrunch.com/2023/10/03/spotify-to-include-a-selection-of-audiobooks-with-its-premium-subscription/
 
De nieuwe oogst


   


LEGAL CHECKING
Studenten die een legal checking doen van wat politici beweren over juridische kwesties: dat is pas interessant. Het is een cursus die 3 jaar geleden al gecreëerd werd. En alle resultaten kan je op onderstaand adres lezen.
[Taal: FR]
https://be.lessurligneurs.eu/
HYPERINFLATIEGALERIJ
Inflatie kan volledig uit de hand lopen, waardoor je voor een brood dat ooit 1 munteenheid kostte, plots 1 miljoen van diezelfde munteenheid moet gaan betalen. En je dus met bankbiljetten rondloopt die 100.000, zelfs 1 miljard van die munteenheid waard zijn.
Deze website heeft een collectie verzameld van die biljetten - voor zij die niet geloven dat het zo uit de hand lopen kan.
[Taal: EN]
https://lcamtuf.coredump.cx/hyper/
WIKIVERSE: WIKIPEDIA VISUEEL VOORGESTELD
Wat als de Wikipedia voorgesteld werd als het heelal, met de artikels die sterren zijn? Via een intro krijg je de mogelijkheden te zien. En dan kan je visueel bladeren en links volgen.  Indrukwekkend, en mooi!
[Taal: EN]
http://wikiverse.io/#
ONESTOP RADIO
Op deze website kan je gemakkelijk naar radiozenders zoeken: op basis van land, taal, genre, netwerk. Je ziet er ook wat trendy is. Toen wij op de pagina landden, kregen wij meteen een lijstje voorgesteld van de populairste radio's in ons landje. Om te ontdekken.
[Taal: EN/NL]
https://theonestopradio.com/
SHADOWCALCULATOR: UREN ZON
Handig voor wie op het punt staat om een grond aan te kopen om daar een huis te bouwen. Deze website vertelt je hoeveel zon je in je tuin zal krijgen, uur na uur. Zo weet je of en waar je je terras moet plaatsen, of je zonnepanelen kan leggen, enz.
[Taal: EN]
http://shadowcalculator.eu/
SOUNDLY: JE GEHOOR TESTEN
Op deze website kan je een zelftest uitvoeren om te zien of je gehoor nog prima werkt. Je hebt er een koptelefoon voor nodig. Je krijgt er ook advies over de verschillende hoorapparaten, en kan testen hoe die klinken.
[Taal: EN]
https://www.soundly.com/
METAPHOR: EEN ANDERE MANIER OM HET INTERNET TE DOORZOEKEN
Deze website belooft dat je hier hier het internet opnieuw kan ontdekken. Het is een zoekmachine, maar waar je een filter kan instellen op basis van de sites, en op basis van wanneer de site vernieuwd werd. Je kan ook zoeken op Alles, tweets, Wiki, News Papers, en meer.
[Taal: EN]
https://metaphor.systems/


FINALE FELINE: CLIFFHANGERS
Het zal je ongetwijfeld ook al overkomen zijn: je volgt met spanning een reeks op Netflix of andere videodiensten. En dan eindigt de reeks met een cliffhanger... en om een of andere reden komt er geen vervolgreeks.
Om van te ontploffen! Deze website werkt met AI om je te vertellen hoe een reeks eindigt, zonder de ontknoping te verklappen.
[Taal: EN]
https://www.finalefeline.com/
SCREENPLAYS: SCENARIO'S
Wil je weten waarover een film of reeks echt gaat, dan kan je hier eens gaan kijken. Hier vind je namelijk de scenario's van een hele reeks films en reeksen. Met een synopsis, en de actie in de verschillende episodes uitgelegd. Je kan selecteren op beste, populaire of Nieuw, op genres, studio's, en of het gaat om films of feuilletons. Een echte schatkamer voor de filmliefhebber!
[Taal: EN]
https://screenplays.io/
https://screenplays.io/screenplay/true-detectiveNO ECHO: NIEUWS IN PERSPECTIEF
Wanneer je je nieuws enkel consumeert vanuit de sociale media, dan raak je al snel verzeild in een "echokamer", waar elk bericht dat je aanklikt ervoor zorgt dat je nog meer gelijkaardig nieuws te lezen krijgt. En je het nieuws altijd vanuit hetzelfde standpunt krijgt, zodat je alles door dezelfde bril ziet.
Deze website belooft je uit die echokamer te halen: plak er een link naar een nieuwsbericht, en je krijgt verschillende standpunten over het bericht.
Wij deden de test, en kregen inderdaad verschillende andere titels te zien, met een uitleg waarom deze artikels een ander aspect belichten. Maar er is wel een probleem: de bron van die titels is niet aanklikbaar, dus je kan zelf het hele artikel niet lezen. Toch een goed concept, eigenlijk.
[Taal: EN]
https://www.noecho.news/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Waalse verkiezingen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Waalse_verkiezingen_2024
    Lijst van gevelniskapelletjes in Lennik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gevelniskapelletjes_in_Lennik
    Vecht-vluchtsimulatiespel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ace_Combat_6:_Fires_of_Liberation
    Belgische vereniging (VZW) van en voor slachtoffers van terrorisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/V-Europe
    Archeologische cultuur van dierenfokkers in het steppe- en bossteppegebied van het Altaj-gebied - https://nl.wikipedia.org/wiki/Krotovocultuur
    Rechtsfiguur en leerstuk uit het privaatrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vertegenwoordiging
    Frans baan- en wegwielrenster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Victoire_Berteau
    Anorganische verbinding van gallium en zuurstof met de formule Ga2O - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gallium(I)oxide
    Geallieerde luchtlandingsoperatie die plaats had op 24 maart 1945 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Varsity
    In België gevestigd technologiebedrijf dat een platform voor verkeersacquisitie aanbiedt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbolia


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Winnaar nobelprijs voor de vrede - https://nl.wikipedia.org/wiki/Narges_Mohammadi
    Vier oktober was het dierendag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierendag
    De politiek worstelt met het minimumloon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Minimumloon
    Simchat Thora - https://nl.wikipedia.org/wiki/Simchat_Thora
    [EN] Operation Al-Aqsa Flood - https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Al-Aqsa_Flood


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Itali%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Met deze apps lees je gratis boeken
De Kinderboekenweek belooft weer een leesfeest te worden, maar ongetwijfeld is dat ook aanleiding om weer eens de noodklok te luiden over de ontlezing bij het kleine grut. En eerlijk is eerlijk, ook wij volwassenen lijken het lezen te verleren. Hoe je dat tij kunt keren? Met deze apps krijg je er weer zin in.
https://www.ad.nl/tech/met-deze-apps-lees-je-gratis-boeken~adfde36d/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Review: Samsung Galaxy Tab S9
Een tablet, met een pen, voor 899 euro. Met 8 GB RAM en een harde schijf van 128 GB. De Tab S9 is de goedkoopste. De S9 Ultra is de duurste voor 1339 euro. Wij hebben de Tab S9 getest.
https://computertaal.info/2023/10/03/review-samsung-galaxy-tab-s9/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

High Tech Campus Eindhoven kondigt hub aan voor metaverse-innovatie
High Tech Campus Eindhoven, ofwel HTCE, heeft donderdag 'de eerste fysieke metaverse-innovatiehub in de Benelux' aangekondigd. De hub gaat vanaf februari 2024 onder meer ruimte bieden aan bedrijven die zich bezighouden met spatial computing en immersive tech.
https://tweakers.net/nieuws/214324/high-tech-campus-eindhoven-kondigt-hub-aan-voor-metaverse-innovatie.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Staatssecretaris Michel vraagt ‘stralingsupdate’ iPhone 12 in heel Europa
Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) wil dat Apple de update van de iPhone 12 die het in Frankrijk doorvoerde, naar heel Europa uitbreidt.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/staatssecretaris-michel-vraagt-update-iphone-12-in-heel-europa/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
EEN AFBEELDING VERGRENDELEN IN MICROSOFT WORD
Sukkel jij ook zo met je afbeeldingen in Word? Je hebt er eentje ingeplakt, en je tikt ergens een spatie, en de afbeelding verspringt van plaats.

Maar je kan de locatie van die afbeelding ook vergrendelen. Dat kan op verschillende manieren. Een daarvan is de Position Anchor Tool. Die verankert letterlijk de afbeelding in je document. Je afbeelding zal niet meer verspringen, zelfs niet wanneer je die manueel tracht te verplaatsen. Je moet dan eerst het anker terug verwijderen.

Zo ga je te werk:
Invoegen > Afbeelding > en kies het gewenste beeldbestand.
Klik rechts op de afbeelding > Tekstterugloop
Kies de gewenste methode om je tekst rond de afbeelding te laten verlopen - dat kan alles zijn BEHALVE In Tekstregel
Klik nu op de afbeelding, waarna de cirkelvormige pijl verschijnt.
Klik op de pijl en kies Positie op pagina fixeren.
Bij How To Geek vind je de stappen met afbeeldingen erbij (voor een Engelstalige versie van Word)
https://helpdeskgeek.com/office-tips/how-to-lock-an-image-in-microsoft-word/

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
VIVALDI BROWSER VOOR IPHONE EN IPAD
Stilletjesaan krijg je meer keuze aan alternatieven voor de Safari browser op je iPhone of iPad: nu is er immers ook een versie van de Vivaldi browser voor jouw toestel. Het meest opvallende is dat die werkt met tabs zoals bij een desktopversie, en een ingebouwd ad & tracker blocker. Omdat het scherm van je telefoon echter kleiner is, werd ook voorzien in een Tab Switcher. Die geeft je dan een snapshot van alle openstaande tabs, waarbij het actieve tab getoond wordt met een randje rond de afbeelding, en je dan vanuit die switcher andere tabs sluiten of overschakelen naar een van die tabs.
Meer over al die nieuwigheden bij Engadget.
https://vivaldi.com/press/releases/introducing-vivaldi-browser-on-ios/
https://www.engadget.com/vivaldi-browser-arrives-on-iphones-and-ipads-070035712.html?src=rss&guccounter=1NEWGRAIN: DIGITALE HOME VOOR ANALOGE FOTOGRAFIE
Deze app voor iOS wil een plek bieden waar fotografen, die verkiezen om met analoge apparatuur te werken, toch een plek krijgen om hun werk te tonen. Bovendien wil de app informatie brengen over camera's, film labs, en heeft de app ook een digitale standaard voor analoge opnames, zodat de met een fotofilm genomen foto's ook metadata bevatten. PetaPixel heeft een goede uitleg.
https://newgrain.app/
https://petapixel.com/2023/10/02/newgrain-ios-app-aims-to-be-the-digital-home-of-analog-photography/
ICOFX: ICOON EDITOR
Dit is een professionele editor voor individuele icoontjes. Aan boord duizenden effecten en heel wat functies van andere beeldbewerkers. De tool is niet gratis: voor een beperkte home-editie betaal je eenmalig $29,99, voor een business licentie betaal je $49,99 per gebruiker.
https://icofx.ro/buy.html
https://www.chip.de/downloads/IcoFX_51381789.html
THE BAT: MAIL
Dit is een klassieker onder de mailprogramma's. Hij verwijdert virussen en spam vooraleer die te downloaden, en maakt ook een automatische back-up van je mails. Bovendien kan je de mailclient met allerlei plug-ins voorzien van extra functies.
Je kan de tool 30 dagen gratis uittesten, een licentie kost je vanaf €47,95.
https://www.ritlabs.com/en/products/thebat/
https://www.chip.de/downloads/The-Bat-Home-Edition-64-Bit_13014187.html
SIGNAL MESSENGER VOOR WINDOWS
Signal is een open source boodschappenapp die al jouw berichten versleutelt. Zo ben je zeker dat nieuwsgierige ogen niet kunnen meelezen. Tot nu toe was er voor het gebruik van deze app op de desktop enkel een app voor Chrome, nu kan je de app ook op je Windows-computer gebruiken.
https://www.chip.de/downloads/Signal-Messenger-fuer-Windows_126605558.html
https://signal.org/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Beoordeel niet elke dag op de oogst die je kon binnenhalen
wel op de zaadjes die je kon planten.