Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/10/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1332  van 30/9/2023


 

Gegroet lezer,

Na Apple en Amazon verleden week stelden deze week ook Microsoft en Meta nieuwe producten voor - zowel hard- als software. En het zal u wellich niet verbazen dat er ook heel wat artificiële intelligentie bij te pas kwam.

Verder hebben wij voor u een tip voor een probleem dat onszelf al maanden hindert: hoe OneDrive als optie bij "Opslaan als" verwijderen bij Office producten. Wij kunnen u niet vertellen hoe gelukkig wij waren dat wij dankzij een YouTube filmpje eindelijk de oplossing gevonden hadden!

U ziet het: weer een heel gevarieerd menu dat wij voor u bijeen gesprokkeld hebben. Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE: ENKELE MISSERS - 1: RIGHT TO REPAIR
Soms krijgen wij de kritiek dat wij té negatief staan tegenover Apple en diens producten.  Lezers mogen ons dat echt niet kwalijk nemen, het is gewoon een reactie op het feit dat Apple een krachtige marketingmachine heeft die gebruikers kan meeslepen, en jaar na jaar een nieuwere versie van hun product laat kopen, terwijl dat eigenlijk niet echt nodig is. Het is ook de reactie van iemand die een smartphone van 300 euro koopt, een simpele Android, en daar 3-4 jaar mee doet.  Gewoon omdat het ecologisch is, en duurzaam.

De volgende 3 berichten brengen wij echt op objectieve wijze - althans, dat betrachten wij. Om te beginnen: in zijn presentatie 10 dagen geleden kondigde Apple aan dat het nog nooit zo duurzaam was als nu.

Een onderdeel van die duurzaamheid is dat het "het recht om te herstellen" zou gaan eerbiedigen, waardoor mensen langer met hun toestel gaan doen, wat de berg e-afval moet verkleinen.

Cory Doctorow stelt in een artikel op zijn blog Pluralistic.net (1) dat Apple echter dat recht opnieuw met de voeten treedt. De beweegreden van Apple is niet dat het niet ecologisch wil zijn, maar wel dat het... inhalig is (Doctorow noemt het: "sociopathically greedy"). Want wanneer jij je toestel herstellen kan, dan koop je geen nieuw toestel. Zo simpel is het. Commentaar dat wij voor rekening laten van Doctorow. Hij bewijst wel de tegenzin van Apple om toestellen herstelbaar te maken, met cijfers: in het artikel vind je een statistiek met het percentage onderdelen dat niet vervangen kan worden. En dat stijgt bij elke editie...

Wat niet wegneemt dat de iPhones van Apple echt wel knappe toestellen zijn. Gebruiksvriendelijk, stijlvol. Een tikje te duur naar onze smaak. Maar in het gebruik ervan zal je niet teleurgesteld worden.
https://pluralistic.net/2023/09/22/vin-locking/#thought-differentlyAPPLE: ENKELE MISSERS - 2: NIEUWE MODEM CHIP
De tweede misser is gewoon een zakelijke ontwikkeling die verkeerd uitpakt. Apple heeft namelijk de laatste jaren enorm veel geld uitgetrokken om voor zijn nieuwe iPhone 15 reeks een nieuwe modem chip te ontwikkelen. Daarmee wilde het onafhankelijk worden van chipmaker Qualcomm. De miljarden die het daarvoor uittrok blijken nu geen resultaat op te leveren: de chip die uiteindelijk ontwikkeld werd was te traag, geneigd om te warm te worden, en het circuit board was zo groot dat het de helft van de iPhone in beslag zou nemen. En dat ondanks het feit dat er duizenden ingenieurs in dienst genomen werden voor de ontwikkeling ervan.

De reden voor het falen? Technische uitdagingen, foutlopende communicatie, en een twijfel bij de directie of het nu slimmer was om die zelf te ontwikkelen of aan te kopen. Meer bij Wall Street Journal. (2)

Je kan het Apple echt niet verwijten dat het tracht zelf zijn eigen chips te ontwikkelen. Meer nog: alle iPhones, iPads en Macs worden momenteel aangedreven door chips die Apple zelf ontwikkeld heeft: de iPhone en sommige iPad modellen bevatten de chips uit de A-serie, de overige iPads en alle Mac computers de chips uit de M-serie. En die werken perfect, snel, performant.
https://www.wsj.com/tech/apple-iphone-modem-chip-failure-6fe33d19?mod=followamazonAPPLE: ENKELE MISSERS: IWOVEN ALS VERVANGER VOOR LEDER
De derde misser is een goed bedoelde, ecologische innovatie. Die niet echt gewaardeerd wordt door de gebruikers. Een van de nieuwigheden die Apple verleden week aankondigde, en die een blijk moesten zijn van de ambitie van Apple om duurzaam te zijn, was namelijk het feit dat er voortaan geen leder meer gebruikt wordt in accessoires zoals iPhone hoesjes en uurwerkbandjes voor de Apple Watch.

Maar volgens The Verge is het alternatief dat Apple hiervoor gekozen heeft, de FineWoven textiel, een regelrechte ramp. "Wij hebben ze de hele voorbije week bekeken, van alle kanten. We namen ze op en legden ze weer neer. En na 7 dagen begrijpen wij het nog altijd niet. Onze enige conclusie: FineWoven is echt slecht", zo stelt het artikel.

Apple zelf noemt FineWoven een luxueus en duurzaam "microstwill",  een soort stof die geweven is met een patroon van diagonale parallelle ribbeltjes. Textiel dus, en volgens het artikel bij The Verge zou het helemaal niet duurzaam zijn, en meteen al slijtage vertonen aan de hoeken van je smartphone, wanneer het als hoesje gebruikt wordt.

Goedkoop is het niet: $59 voor een iPhone hoesje, $35 voor een AirTag houder, en $99 voor een bandje voor de Apple Watch. En volgens de commentaren die The Verge verzamelde, zou de luxe die het biedt echt niet in verhouding staan tot de prijs.

Het positieve van het verhaal is uiteraard dat Apple tracht een alternatief te bieden voor leder - wat dierenhuid is, en nu de veestapel verminderd moet worden, zal ongetwijfeld gezocht moeten worden naar een vervangmiddel voor leder.
https://www.theverge.com/2023/9/20/23882255/apple-iphone-15-finewoven-case-wallet-badOPENAI: DIVERSE NIEUWIGHEDEN BIJ CHATGPT
OpenAI heeft een nieuwe versie uitgebracht van ChatGPT waarbij je gesproken instructies kan geven. Omgekeerd komt er ook een tekst-naar-spraak model voor de iOS en Android apps van ChatGPT, dat een bijna menselijke audio kan creëren op basis van enkel tekst en slechts enkele seconden van een spraakvoorbeeld. (1)

Nog een nieuwe mogelijkheid is dat je een afbeelding uploadt, en aan ChatGPT vragen stelt die daarmee verband houden. Als voorbeeld noemt The Verge een foto van een gebroken kraantje uploaden, en dan de vraag stellen "how do I fixi this". Of foto's van voedingsingrediënten en dan vragen "wat kan ik hiermee maken. Knap! (2)

Hierbij maakt OpenAI gebruik van het Whisper model, dat gesproken woord kan omzetten naar tekst en naar het Engels kan vertalen. Maar OpenAI voegt hier wel aan toe dat die stemsimulatie beperkt wordt tot specifieke gevallen, om misbruikt te voorkomen. Ook bij het herkennen van afbeeldingen zijn er beperkingen ingebouwd aan de mogelijkheid tot analyse van een beeld en het maken van directe uitspraken over mensen.

Deze nieuwe mogelijkheden komen voorlopig eerst uit voor betalende ChatGPT gebruikers, in de volgende twee weken, en "snel daarna" naar iedereen.
https://www.wsj.com/tech/personal-tech/chatgpt-can-now-chat-aloud-with-you-and-yes-it-sounds-pretty-much-human-3be39840?mod=followamazon
https://www.theverge.com/2023/9/25/23886699/chatgpt-pictures-voice-commands-ai-chatbot-openaiMETA ZOU AI PERSONA UITBRENGEN


Volgens de bronnen van de Wall Street Journal zou Meta van plan zijn om nieuwe AI chatbots uit te brengen, die een eigen persoonlijkheid hebben. Die chatbots zouden intern al getest zijn, en nog deze week voorgesteld worden. Op woensdag start immers de Connect Conference, en Meta zou volgens de bronnen van WSJ zijn "GEN AI Personas" voorstellen. Die chatbots zouden specifiek gemaakt zijn om te converseren met jongeren. Wat dat concreet gaat worden, zullen we woensdag weten - maar reken er maar op dat Meta er wel iets van gaat maken waar je de kriebels van krijgt?
https://www.wsj.com/tech/ai/meta-ai-chatbot-younger-users-dab6cb32?mod=followamazonAMAZON INVESTEERT IN ANTHROPIC


Verleden week viel het op dat Amazon heel wat AI in zijn slimme assistent gestoken heeft. De reden daarvoor: Amazon heeft een flink centje geïnvesteerd in Anthropic, de maker van de Claude chatbot. Amazon neemt namelijk een minderheidsaandeel van 1,25 miljard dollar in Anthropic, met de optie om dit tot 4 miljard te mogen verhogen. Ook Google heeft geïnvesteerd in Anthropic, tussen haakjes.

Er zit een stukje ruil bij die investering: Anthropic zal gebruikmaken van AWS als zijn cloud provider. Wat de AWS klanten dan weer toegang zal geven tot de modellen van Anthropic.
https://techcrunch.com/2023/09/25/amazon-to-invest-up-to-4-billion-in-ai-startup-anthropic/GETTY IMAGES LANCEERT GENERATIVE AI BY GETTY IMAGES
Tja, er viel heel wat nieuws te rapen over generatieve artificiële intelligentie. Zo heeft Getty Images aangekondigd dat het een speciale AI uitbrengt die  uitsluitend gebaseerd is op de eigen bibliotheek met foto's waarvan je een licentie kan kopen. Dat wil zeggen dat iedereen die met deze generatieve tool een afbeelding maakt en die dan publiceert, wettelijk beschermd is. Dit in tegenstelling met andere modellen die gebaseerd zijn op data die geschraapt werden van het open internet.  

Foto's die gemaakt worden met deze tool, zullen niet opgenomen worden in de stock content bibliotheken van Getty Images of van iStock. Getty zal ook de makers vergoeden wanneer het model hun afbeeldingen gebruikt: de inkomsten die door de tool gegenereerd worden, zullen gedeeld worden met de makers. Ook opmerkelijk: in de tool zal je de naam van bestaande personen niet kunnen gebruiken in je prompt, dit om te voorkomen dat er fake nieuwsfoto's gemaakt worden.

Later dit jaar komt er nog een nieuwigheid: gebruikers zullen hun eigen data aan het model kunnen toevoegen. Dit moet merken dan bijvoorbeeld toelaten om afbeeldingen in hun eigen huisstijl te maken
https://www.theverge.com/2023/9/25/23884679/getty-ai-generative-image-platform-launchGOOGLE: PODCASTS VERHUIZEN, MEER TOOLS VOOR CREATORS, EN EINDE VAN YOUTUBE LITE EN BASIC HTML GMAIL
Ook vandaag weer een drieluik. Om te beginnen iets over podcasts, want die gaan in 2024 verhuizen naar Youtube Music. Wat niet wil zeggen, zo benadrukt Google, dat het zijn investeringen in podcasts op een lager pitje zetten, integendeel: die inspanningen zouden nog verhoogd worden. Maar dan wel op YouTube Music, dat een heuse hub moet worden voor de podcast fans waar je podcasts kan ontdekken, maar ook kan switchen tussen audio en video podcasts.

Dit zou volgens YouTube moeten passen in de manier waarop mensen nu al naar podcasts luisteren: volgens cijfers van Edison zou 23% van de mensen die in de VS naar een podcast luisteren, aangeven dat Youtube de dienst is die zij daarvoor het meest gebruiken, tegenover 4% die dat doen via de aparte rubriek Google Podcasts (1)

Een tweede bericht vonden wij bij TechCrunch, dat ons vertelt over nieuwe mogelijkheden in Creator Music. Eerder kondigde YouTube de mogelijkheid aan om via artificiële intelligentie filmpjes in real time weer te geven in een andere taal. En mooi voorbeeld vind je in een filmpje van Lieven Scheire (2)

Voortaan kunnen creators ook met behulp van AI in Creator Music op zoek gaan naar songs, een specifieke artiest of muziekgenre die zij gebruiken willen in een video.  

En vanaf volgend jaar zou er ook een soort "muziek conciërge" komen, die je helpt om muziek te kiezen door gewoon een beschrijving van de video in te  tikken. (3)

En tot slot twee dingen die verdwijnen bij Google. YouTube Premium Lite, de minder dure versie van YouTube Premium, waar je filmpjes kon bekijken zonder advertenties; en Basic HTML Gmail, een versie van Gmail waarmee je minder toeters en bellen hebt zodat je die ook bij een slechte verbinding of een ouder toestel kan gebruiken.(4)
https://techcrunch.com/2023/09/26/google-podcasts-to-shut-down-in-2024-with-listeners-migrated-to-youtube-music/
https://twitter.com/i/status/1705620770053853239
https://techcrunch.com/2023/09/21/youtube-to-add-ai-creator-tools-to-find-music-for-videos-add-dubs/
https://gizmodo.com/google-is-killing-gmails-basic-html-version-1850873253X BLIJKT NIET IN ORDE MET HET BESTRIJDEN VAN DESINFORMATIE
Wie onze berichten over X, het voormalige Twitter in de voorbije weken gelezen heeft, kan tussen de regels door lezen dat wij de veranderingen die er gebeurd zijn sinds Elon Musk aan het hoofd staat, wel krediet willen geven.  Hij tracht, naar onze mening, een moeilijke balans te vinden tussen de beteugeling van haatberichten, het verspreiden van fake news. Voor dat laatste zijn alvast de community notes een heel interessant initiatief.

Maar toch blijken die inspanningen om fake news te bestrijden niet voldoende, zo blijkt uit een recent rapport van de EU. Volgens dat rapport zou X het hoogste percentage desinformatie bevatten in vergelijking met alle andere sociale media.Het kreeg daarom een waarschuwing van de EU regulatoren  dat het zich moet voegen naar de nieuwe regelgeving over fake news en Russische propaganda, zoniet zou het in de hele EU verbannen worden.

De EU had namelijk een praktijkcode opgesteld, die ervoor moest zorgen dat bedrijven zich op tijd konden voorbereiden op de nieuwe regelgeving van de DMA en DSA, waaraan grote internetbedrijven zich moeten houden. Microsoft, Google en TikTok hadden al beloofd zich te voegen, op vrijwillige basis, maar Twitter deed dat niet. Daarom waarschuwt de EU dat X, als het zich niet vrijwillig onderwerpt aan die code, uiteindelijk toch gedwongen zal worden via de nieuwe wetgeving.
Benieuwd hoe dit afloopt!
https://www.theguardian.com/technology/2023/sep/26/eu-warns-elon-musk-that-twitter-x-must-comply-with-fake-news-lawsAPPLE: GOED EN SLECHT NIEUWS
Eerder deze week hadden wij het er al over dat wij soms de indruk geven iets te veel negatieve berichten te brengen over Apple. Wij hebben daarbij getracht die indruk te weerleggen, te nuanceren. Maar ook vandaag brengen wij enkele negatieve maar ook positieve berichten.

Om te beginnen: Apple heeft een software-update uitgebracht waarmee het euvel, waarover wij verleden week berichtten, opgelost zou moeten zijn. Dat gaat met name over de iPhone 12? de teveel straling zou uitzenden, volgens bepaalde normen. Volgens Apple zou die vaststelling van teveel straling vooral betrekking hebben op de meetmethode die in Frankrijk gebruikt wordt. Maar met de update zou dat probleem alvast opgelost zijn.

Het slechte nieuws is dan weer dat er verschillende rapporten zijn over het feit dat modellen van de iPhone 15 reeks een probleem hebben met oververhitting tijdens het laden. Een temperatuur die het erg onaangenaam maakt om je toestel in de hand te houden wanneer je aan het bellen bent tijdens het herladen. Zodra je toestel voor 70% vol zit, zou de temperatuur dalen, maar nog altijd niet lekker voelen in je hand. Meer hierover bij 9to5Mac.
https://www.reuters.com/technology/french-authorities-received-software-update-apples-iphone-12-ministry-source-2023-09-26/
https://9to5mac.com/2023/09/26/iphone-15-overheating/REDDIT: GEBRUIKERS DIE HET MEESTE BIJDRAGEN WORDEN BELOOND
In de voorbije maanden was er heel wat onvrede bij Reddit. Nadat het zijn voorwaarden voor het gebruik van de API's wijzigde, kwam er heel wat protest. Want Reddit zou daarmee geld verdienen, zonder dat te delen met de moderatoren van de verschillende subreddits - die toch de motor vormen van het platform.

Uit protest tegen die maatregel gingen verschillende moderatoren in staking, waarna Reddit eerlijk gezegd redelijk hard tegen hen optrad. Maar nu lijkt er toch een positieve wending in het verhaal te komen.

Reddit zou namelijk de moderatoren met écht geld gaan betalen voor hun werk. Er horen wel enkele voorwaarden bij dit Contributor Program.

Om te beginnen wordt de manier waarop postings en commentaren beloond worden, voortaan uitbetaald in Goud, wat de Reddit Coins moet vervangen. Zo'n Goud zou 90 dollarcent waard zijn. Om in aanmerking te komen moet je minstens 18 jaar oud zijn, en leven op een plek waar het systeem actief is (momenteel enkel de VS). Je moet een betrouwbare account hebben, en aan minimum "karma" vereisten voldoen.

Ben je iemand die als "Top Contributor" beschouwd wordt, dat wil zeggen: minstens 10 Gold en meer dan 5.000 karma punten verdiend hebben in de 12 voorbije maanden, dan verdien je 1 dollar per Gold.

Kortom: cash geld voortaan - en dat is erg welkom! Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/reddit-turns-top-contributors-reddit-gold-into-real-world-money-203036387.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/9/25/23887226/reddit-gold-system-contributor-programINTRIGEREND: SAM ALTMAN EN JONY IVE ZOUDEN SAMENWERKEN AAN AI HARDWARE
Woensdag was het de dag dat Meta zijn nieuwe producten zou voorstellen - en daar hebben wij het morgen uitgebreid over. Je kent ons: eerst even de commentaren afwachten, om daarvan een synthese te maken.

Ondertussen is er wel een intrigerend bericht dat tot nadenken stemt: Volgens The Information zou Sam Altman, de CEO van OpenAI (maker van o.a. ChatGPT), samenwerken met Jony Ive, de voormalige designer bij Apple die garant stond voor heel wat mooie ontwerpen. Samen zouden zij aan een nieuwe hardware werken.

Meer is daarover niet bekend, maar velen vermoeden dat die hardware, wat voor soort toestel het ook mag zijn, ongetwijfeld artificiële intelligentie zal bevatten in zijn software. The Verge wijst erop dat Altman al eerder samengewerkt heeft met een andere Apple designer, Thomas Myerhoffer, met als resultaat de Orb. En Altman zou ook een investeerder zijn in het bedrijf Humane, dat in handen is van verschillende voormalige werknemers bij Apple, en dat momenteel werkt aan een draagbaar AI toestel - een wearable.

Wij zijn alvast benieuwd wat hier van gaat komen, want de namen die achter het project staan zijn echt niet van de minste!
https://www.theverge.com/2023/9/27/23892135/jony-ive-sam-altman-ai-device-openai-ceo-apple-designerSTAKING SCENARISTEN VOORBIJ
Oef - binnenkort kunnen acteurs en al wie betrokken is bij het maken van films en tv-reeksen terug aan de slag. En zal je weldra terug nieuwe reeksen kunnen zien op Netflix en andere streamingdiensten. Want de staking van de scenaristen, verenigd in de Writers Guild of America, is voorbij.

Deze vakbond is ingegaan op een contract dat aangeboden werd door de Alliance of Motion Picture & Television Producers.

Belangrijk hierbij is dat er afspraken gemaakt worden over het gebruik van artificiële intelligentie.  Kort samengevat:

-Wanneer er AI tools gebruikt worden om in scripts materiaal te creëren, dan moet de oorspronkelijke schrijver van het script nog altijd het krediet krijgen voor dat script.

-Een AI kan nooit krediet krijgen als bron van een script.

-Bedrijven moeten altijd bekendmaken wanneer materiaal, gegeven aan een schrijver, door AI tools aangemaakt werden.

-Een studio kan een schrijver niet verplichten om AI tools te gebruiken.

-Maar andersom: bedrijven mogen het materiaal van de schrijvers gebruiken om hun eigen AI modellen te trainen.
Meer bij The Verge en WSJ.
De moraal van het verhaal: dat de doorbraak van AI in de verschillende takken van de industrie niet tegen te houden is. En dat de industrie stilaan zelf zijn eigen regels maakt, wat een goed ding is.
https://www.theverge.com/2023/9/26/23891835/wga-contract-summary-ai-streaming-data
https://www.wsj.com/business/media/hollywood-studios-can-train-ai-models-on-writers-work-under-tentative-deal- aedae589?mod=followamazonMETA STELT NIEUWE QUEST 3 VOOR EN ANDERE NIEUWIGHEDEN VAN DE CONNECT CONFERENCE
Woensdag heeft Mark Zuckerberg, de baas van Meta, verschillende nieuwigheden voorgesteld. En daarvan is de Quest 3 headset toch het meest in het oog springend. De nieuwe versie zou een hogere performantie hebben, een 30% hogere resolutie, nieuwe lenzen en een snellere Qualcomm chip plus tweekleuren pass-through camera's. Het toestel kan zowel Virtual Reality (VR) als Mixed Reality (XR) aan.

Meta zelf noemt deze apparaten een headset die bestemd is voor gaming, maar ook voor productiviteit. Voor gaming kon Zuckerberg alvast aankondigen dat Xbox Cloud Gaming in december naar de Quest komt, maar ook games van Roblox, Stranger Things, en Lego Bricktales. Voor de zakelijke toestellen wordt er in oktober een platform gelanceerd. Dat moet dan AR apps bevatten, die compatibel zijn met verschillende zakelijke toepassingen, zoals Microsoft 365.

Wat dat wonder mag kosten? De Quest 3 kost $500 voor 128 GB, en een hogere versie met 512 GB ruimte kost $650.

Heb je nog wat geld over, dan kan je misschien ook de Charging Dock kopen, die $129,99 kost. Daarmee kan je dan je controller en headset herladen via hetzelfde toestel.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-27/meta-rolls-out-higher-priced-quest-3-headset-just-ahead-of-apple-s-vision-pro
https://www.theverge.com/2023/9/27/23890816/meta-quest-3-charging-dock-price-availability-connectMETA ROLT AI UIT NAAR AL HAAR VERSCHILLENDE PRODUCTEN
Uiteraard kon Meta niet achterblijven in de AI-race. En dus heeft het ook een chatbot uitgebracht die je kan gebruiken in WhatsApp, Instagram en Messenger Maar die chatbot heeft wel iets speciaals: hij komt in het begin met 28 verschillende AI karakters, die de gelijkenis vertonen van enkele bekende personen waaronder Mr. Beat, Kendall Jenner, Paris Hilton - maar ook bot die een bepaald beroep voorstellen zoals een reisagent.

Bovendien kunnen ontwikkelaars zelf een eigen AI kameraad aanmaken, in de nieuwe AI Studio. Dat is dan bedoeld voor de merken om hun eigen chatbot te maken, die de waarden van hun merk weergeven. Deze chatbots zij vooral bedoeld voor e-commerce en klantenondersteuning.

In Instagram kan je met de AI afbeeldingen bewerken en stickers aanmaken. Er is ook de 'restyle' functie, die een filter toevoegt op basis va een tekstuele opdracht. En bij de Backdrop functie wordt de achtergrond van een afbeelding gewijzigd op basis van een tekstprompt.

Hiervoor gebruikt Meta EMU of Expressive Media Universe, een AI image generator die erg lijkt op DALL-E. Meer bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/2023/9/27/23892231/meta-generative-ai-image-editing-stickers-instagram-facebook-whatsapp
https://techcrunch.com/2023/09/27/meta-debuts-ai-studio-to-let-developers-build-custom-chatbots/META HEEFT OOK EEN SLIMME BRIL VOOR JOU
De Ray-Ban Smart Glasses die Meta maakt, een opvolger van de Ray-Ban Stories, heeft nu een Snapdragon AR1 Gen1 chip, die zorgt voor een verwerking van AR op het toestel zelf. De resolutie van de camera in de bril stijgt van 5 MPXL naar 12 MPXL. Je kan daarmee de beelden die je ziet livestreamen naar Instagram en Facebook

Tijdens de conferentie werden enkele nieuwe functies aangekondigd die later toegevoegd zullen worden via een software update. En die lijken echt wel interessant. Zo zou je interessante gebouwen bijvoorbeeld kunnen identificeren als je ze door de bril bekijkt, en je zou verkeers- en aankondigingsborden kunnen vertalen. Je zou ook virtuele objecten kunnen vastpinnen op oppervlakken, een tafel bijvoorbeeld, en dan zouden die altijd daar blijven.
https://www.theverge.com/2023/9/27/23889627/meta-connect-quest-3-developer-conference-announcements-news
https://techcrunch.com/2023/09/27/ray-bans-new-meta-smart-glasses-will-be-able-to-translate-text/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT: NIEUWE HARDWARE
Ook Microsoft stelde verleden week verschillende nieuwe hardware voor, maar door plaatsgebrek zijn die in vorige editie niet aan bod gekomen.

Uiteraard gaat dan de meeste belangstelling uit naar een nieuwe versie van de Surface, het toestel dat je zowel als tablet als laptop gebruiken kan. De nieuwe Surface Laptop Studio is daarvan het vlaggenschip, met heel mooie specs, zoals de Intel i7 processor, of een hogere processor van Nvidia. Aan boord ook een Neural Processing Unit (NPU), tot 2 TB opslagruimte en 64 GB RAM. Twee USB-C poorten, een USB-A poort, een micro SD kaartlezer en een Surface Slim Pen 2. Vanaf 2000 dollar - een prijs die bedrieglijk kan lijken, want wanneer je het toestel echt naar je wensen geconfigureerd hebt, kom je vaak heel wat duurder uit. Maar dat geldt ook voor de Apple toestellen, tussen haakjes (1)

Voor de 'gewone' gebruiker die niet zoveel geld heeft, heeft Microsoft de Surface Laptop Go 3 uitgebracht, die 15 uur kan overleven op één batterijlading, en een i5 Intel Core CPU heeft met tot 16 GB LPDDR5 RAM. Dit toestel kan je aankopen vanaf $799, afhankelijk van je configuratie.
https://www.theverge.com/2023/9/21/23878658/microsoft-surface-laptop-studio-2-price-release-date
https://www.engadget.com/the-surface-laptop-go-3-starts-at-799-and-arrives-on-october-3-150707089.htmlBESTURINGSSYSTEMEN OS EN WINDOWS BRENGEN BELANGRIJKE UPDATES UIT
Deze week brachten zowel Microsoft als Apple belangrijke updates uit voor hun besturingssysteem. Bij Microsoft gaat het om een update voor Windows 11, waarmee meteen Copilot, de door AI aangedreven assistent, in het besturingssysteem verweven wordt. Verder krijgt Paint mogelijkheden à la Photoshop, met transparantie en layers. Voor de bestandsverkenner is er ook een nieuwe kleedje voorzien. En er is ook ondersteuning voor Passkeys, de hardware tokens die als bijkomende factor dienen om jezelf aan te melden op je computer.

Maar ook Apple heeft een update voor zijn besturingssysteem: het lanceerde macOS Sonoma, nadat het een week geleden iOS 17 uitbracht. Enkele van de nieuwigheden: het vergrendelscherm van de Mac ziet er nu net zoals bij de iPhone uit, maar dan met een invoerveld voor je wachtwoord, in plaats van het numeriek invoerscherm van de iPad/iPhone. Je kan voortaan ook widgets van de iPhone op een Mac plaatsen, zonder dat je de bijhorende app volledig installeert. En bij de nieuwe Game modus worden er voorrang systeembronnen toegekend aan CPU en GPU, om de games optimaal te laten werken.

Meer bij The Verge, voor zowel Windows als MacOS updates.
https://www.theverge.com/2023/9/26/23890621/microsoft-windows-11-update-copilot-paint-snipping-tool-features
https://www.theverge.com/2023/9/26/23890599/apple-macos-sonoma-14-available-desktop-widgets-game-mode


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetUK: EERSTE ONAFHANKELIJKE PODCAST TOP 25 VERRAST
De (Amerikaanse) Joe Rogan Experience is de best beluisterde podcast in Groot-Brittannië. Edison Podcast Metrics UK publiceerde voor het eerst een UK Top 25 van podcasts, gebaseerd op het totale wekelijkse publieksbereik. Het gaat om cijfers van het tweede kwartaal gebaseerd op een peiling bij 2.273 wekelijkse podcastconsumenten (15+) in Groot-Brittannië, ongeacht het luisterplatform.

Deze eerste Top 25 zal wel voor wat ontnuchtering zorgen bij de BBC en bij Global, want hoewel ze respectievelijk zes en één posities bezetten, blijkt toch vooral dat de lijst enorm wordt gedomineerd door niet-radiobedrijven en onafhankelijke producenten en studio’s.

BBC’s Newscast en Global’s tegenhanger The News Agents staan respectievelijk pas op nummer acht en twaalf, wat fel beneden de verwachtingen is. The Diary Of A CEO met Brits-Nigeriaanse zakenman Steven Bartlett en Off Menu met de Britse comedians Ed Gamble en James Acaster bezetten de tweede en derde plek. Edison hanteert voor Groot-Brittannië dezelfde methodologie als in de VS. De Britse Top 25 zal voortaan ieder kwartaal worden gepubliceerd. De deelnemers aan het onderzoek hebben (uiteraard) toegang tot meer details. (Bron: Radiovisie)
https://www.edisonresearch.com/the-top-25-podcasts-in-the-uk-from-edison-podcast-metrics/
https://radiovisie.eu/blad-1876-uk-podcast-top-25-country-radio-npo-klassiek/


SPOTIFY: AI VOOR PODCASTSEn ook bij Spotify hebben wij een AI-bericht. OpenAI werkt namelijk samen met Spotify, om podcasts in andere talen te vertalen, die dan gebracht worden in de unieke stemgeluiden van de podcaststers.  Ook hier wordt gebruikgemaakt van Whisper, het model dat zowel Engels gesproken teksten naar geschreven tekst kan omzetten, als andere talen naar het Engels vertalen.. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/9/25/23888009/spotify-podcast-translation-voice-replication-open-aiJAMMEN BIJ SPOTIFY: SAMEN LIJSTJES MAKEN


Een leuk idee, dat nieuwe concept bij Spotify, Jam. Daarmee kunnen maximaal 32 gebruikers samen een playlist maken. De technologie die erachter zit, zou gelijkaardig zijn als die ook bij Blend en Duo Mix gebruikt worden, met dit verschil dat de samenwerking aan die lijst in real time gebeurt.

Engadget geeft een voorbeeld: stel dat je op een verjaardagspartijtje niet één persoon  hebt die bepaalt welke muziek er gespeeld wordt, maar dat verschillende personen dat doen, en DJ spelen op het evenement.
Meer uitleg bij Engadget.
https://www.engadget.com/spotifys-new-jam-feature-lets-friends-collab-on-party-playlists-070041354.html?src=rss
 
De nieuwe oogst


   

CULTURAL READS: BEKIJK EENS EEN KOREAANSE FILM
Heb jij ook steeds vaker het gevoel dat de meeste in de VS gemaakte films en series, die je op Netflix vindt, je niet meer kunnen boeien? Wij hadden dat in elk geval wel, en wij merken dat wij de laatste tijd steeds vaker series goed vinden van Franse, Duitse, Poolse makelij, naast uiteraard de Scandinaviërs, maar ook een reeks uit India: Aranyak. Twee andere reeksen, Delhi Crime seizoen 1 en 2, konden ons ook heel erg bekoren.
Misschien moeten we eens de stap maken naar Korea? Dit artikel bij Cultural Reads adviseert ons alvast enkele interessante films / reeksen om te bekijken.
[Taal: EN]
https://culturalreads.com/korean-movies/
Apartment Therapy: je woning inrichten.
Deze website geeft je een overzicht van de 10 grootste trends voor huiskamers, althans volgens designers. Je krijgt niet alleen tips voor design, maar ook om je leefomgeving proper te houden, vrij van rommel.  En heel veel ideetjes om bijvoorbeeld van een gans witte kamer een gezellige kamer te maken. Wij hebben de site alvast in onze bookmarks gezet!
[Taal: EN]
https://www.apartmenttherapy.com/
BUSINESS NAME GENERATOR
Je hebt een concept voor een nieuw bedrijf, een nieuw project, maar je weet niet welke naam te geven aan je geesteskind? Deze site kan helpen; Hier kan je, door enkele trefwoorden in te geven, een korte, goed in het oor liggende bedrijfsnaam krijgen. En Artificiële Intelligentie helpt je daarbij!
[Taal: EN]
https://namelix.com/
THE HISTORY OF THE WEB
Op deze website vind je een tijdlijn met belangrijke mijlstenen in het ontstaan van het internet. Interessant om te zien welke weg er afgelegd is sinds Tim Berners-Lee aan Cern op het idee van het WWW kwam, tot heden.
[Taal: EN]
https://thehistoryoftheweb.com/timeline/
HTTP STATUS DOGS
Wat willen de verschillende codes zeggen die je krijgt op een http request? Deze website vertelt wat die antwoorden betekenen, en om het lijstje op te fleuren zijn er foto's van honden bij gezet. Zo leer je spelenderwijs! En voor de kattenliefhebbers: er bestaat ook een versie met katten!
[Taal: EN]
https://httpstatusdogs.com/
https://www.flickr.com/photos/girliemac/sets/72157628409467125
CLADDER: WOORDJES
Bij dit online woordspelletje heb je 60 seconden om alle 10 tips op te lossen. Je moet in het vorige woord telkens 1 letter veranderen om het antwoord te vinden. Je kan ook 2 keer een tip overslaan, maar dat kost je 5 seconden extra per gemiste tip. Succes!
[Taal: EN]
https://playcladder.com/
CALLGRAPHR
Via deze website kan je van je eigen handschrift een heus lettertype maken. Dat kan je dan gebruiken in je documenten, je website, om een echt persoonlijk karakter aan je teksten te geven. De basisfuncties zijn gratis, voor de meer speciale functies moet je betalen.
[Taal: EN]
https://www.calligraphr.com/en/
DASHBOARD SYMBOLS: BEGRIJP JE AUTO DASHBOARD
Tegenwoordig staat het dashboard in je auto vol met symbolen. Vroeger was dat simpel: een pompautomaat die aangeeft dat je moet gaan tanken, een lichtje dat vertelt dat jouw lichten aan staan - echt veel meer was dat niet. Maar nu je auto steeds "slimmer" wordt, zijn er veel meer symbolen. Deze website vertelt je wat al die symbolen betekenen.
[Taal: EN]
https://dashboardsymbols.com/the-symbols/
MUSEO: MUSEUM ZOEKMACHINE
Dit is een zoekmachine om kunstwerken op te zoeken in verschillende musea, waaronder het Art Institute of Chicago, het Rijksmuseum, Harvard Art Museums, New York Public Library Digital Collection - met als doel afbeeldingen te vinden. Die zijn dan meestal gratis te gebruiken, maar best controleer je dat even met de instellingen in kwestie.
[Taal: EN]
https://museo.app/

DE 100 BESTE HORRORFILMS
Wil je graag eens wat gruwelen? Slant Magazine heeft een lijstje opgesteld met de 100 beste horrorfilms van de 21e eeuw. Voor wie zich graag de stuipen op het lijf wil laten jagen!
[Taal: EN]
https://www.slantmagazine.com/features/the-100-best-horror-movies-of-the-21st-century/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Nalatenschap (België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nalatenschap_(Belgi%C3%AB)
    Archeologische cultuur van de Scythisch-Siberische wereld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chawuhu-cultuur
    Commissie Oorlogspleegkinderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Commissie_Oorlogspleegkinderen
    Australia's Got Talent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Australia%27s_Got_Talent
    Platformspel uit 2009 - https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Boy_and_His_Blob
    Computergame van Ubisoft - https://nl.wikipedia.org/wiki/Skull_and_Bones_(computerspel)
    Belgisch volleyballer met Nigeriaanse roots - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_Shittu
    Belgische volleyballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_van_Walle
    Russisch kolonel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andrej_Trosjev
    Wijngoed in de Bordeaux-wijnstreek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_Bellegrave
    Zus van Guido Gezelle - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nalatenschap_(Belgi%C3%AB)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Aanval op Nagorno-Karabach in 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanval_op_Nagorno-Karabach_in_2023
    Ruimtemissie OSIRIS-REx succesvol afgesloten - https://nl.wikipedia.org/wiki/OSIRIS-REx
    Nazomer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nazomer


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over SF - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Sciencefiction


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Iphone 12 blijft te koop ondanks te hoge straling, inspectie ziet geen acute risico’s
De iPhone 12 blijft in Nederland voorlopig gewoon te koop. Hoewel de smartphone in sommige gevallen te veel straling afgeeft, zorgt dit niet voor acute gezondheidsrisico's. Een tijdelijk verkoopverbod zoals in Frankrijk is daarom nu niet aan de orde, stelt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).
https://www.ad.nl/tech/iphone-12-blijft-te-koop-ondanks-te-hoge-straling-inspectie-ziet-geen-acute-risicos~abadfc0d/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Review: Samsung Galaxy Z Fold5
Een smartphone met een openklapbaar scherm kost wel wat, en dat is niet anders voor deze Samsung Galaxy Z Fold5. Er bestaan 3 versies, eentje met 12GB RAM en 256GB harde schijf (dit model hebben wij getest), een tweede met 12GB RAM en 512GB vaste schijf en een derde 12GB RAM en 1 Tb vaste schijf. De eerste kost 1899 euro, de tweede 2019 euro en de laatste 2259 euro.
Heel wat geld, en dan mag je daar ook wel wat voor terug krijgen. We zoeken het daarom voor je uit.
https://computertaal.info/2023/09/29/review-samsung-galaxy-z-fold5/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Bloomberg: Microsoft sprak rond 2020 met Apple over verkoop van Bing
Apple en Microsoft waren rond 2020 in gesprek over een mogelijke verkoop van de Bing-zoekmachine, schrijft Bloomberg. Bing zou dan de standaardzoekmachine worden in Apple-producten. Apple besloot uiteindelijk de bestaande deal met Google te verlengen.
https://tweakers.net/nieuws/214082/bloomberg-microsoft-sprak-rond-2020-met-apple-over-verkoop-van-bing.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


Review: Fairphone 5 – Een nobele smartphone die stilaan de concurrentie bijbeent
De Fairphone 5: ondertussen alweer het vijfde model van een steeds nobeler concept. Een degelijke smartphone die doet wat ervan verwacht wordt. Al wachten Proximus-klanten er best nog even mee.
https://datanews.knack.be/reviews/review-fairphone-5-een-nobele-smartphone-die-stilaan-de-concurrentie-bijbeent/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ONEDRIVE VERWIJDEREN UIT DE OPTIES OM BESTANDEN OP TE SLAAN IN OFFICE
Wij ondervonden de voorbije maanden een echt probleem: wanneer wij in Word een bestand wilden opslagen, en te snel klikten, hadden wij blijkbaar ervoor gekozen om die in OneDrive op te slaan - iets waarmee wij niet werkten. Dat opent dan een inlogscherm voor die OneDrive, wat wij wegklikken zonder in te loggen. Om vervolgens het bestand op te slaan op een gewone plek op onze computer, of op Dropbox.

Vervelend, die extra stap. En om een of andere reden konden wij (maar dat zal wellicht aan onszelf liggen) daarna dat document niet meer printen. Tenzij wij de computer terug opstartten. Kortom: tijdverlies tot en met.
Wij gingen daarom op zoek naar een methode om bij de optie om documenten ( Word, Excel, ...) op te slaan, de optie naar OneDrive te verwijderen. En na veel zoekwerk vonden wij dit filmpje. En het werkt!
https://www.youtube.com/watch?v=ceBw9eyGCKs

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...SWEET HOME 3D: PLANNEN
Met deze software kan je de inrichting van je woning gemakkelijk plannen. Je krijgt een realistisch beeld voorgeschoteld van hoe je leefomgeving eruit kan zien, hoe je je meubels best plaatst, enz.
Onder het menu-item “Plan” teken je eerst de plattegrond met behulp van de plattegrondplanner. Zodra dit is gebeurd, krijg je links een overzicht van het beschikbare meubilair en sanitair. Je moet alles nu enkel nog  naar de gewenste locaties verplaatsen.
https://www.chip.de/downloads/Sweet-Home-3D_28945175.html
http://www.sweethome3d.com/
RAINBOW AI
Een app die het weer voorspelt, en dan met name wanneer het gaat regenen op de plek waar jij je bevindt. En ja, ook deze app wordt aangedreven door AI technologie. Een mooie vormgeving voor deze concurrent voor buienradar!
https://rainbow.ai/
DAGELIJKSE KOST: NIEUWE VERSIE
Er is een nieuwe versie uit van de app Dagelijkse Kost, gebaseerd op het gelijknamige VRT-programma waarin kok Jeroen Meus ongewone gewone gerechten bereidt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vrt.dagelijksekost
https://apps.apple.com/be/app/dagelijkse-kost/id6458738919TABBREW: ORGANISEER JE TABS
Deze extensie voor je Chrome browser biedt je een eenvoudige manier om de tabblaadjes in je browser te beheren en er orde in te scheppen. Je kan met een filter je tabs organiseren, en ook werken via een zijbalk.
https://www.tabbrew.com/TUBI TV HELPT JE MET AI TE KIEZEN WAT JE WIL ZIEN
Ken je Tubi TV? Dat is volgens ZDNet een van de beste gratis videostreaming diensten. De bibliotheek ervan bevat meer dan 200.000 films en afleveringen van feuilletons. Misschien iets te veel keuze, daarom voegt TubiTV nu ook AI aan de tool toe, gebaseerd op ChatGPT-4, waarmee je veel gemakkelijker de content in de bibliotheek kan doorzoeken op basis van simpele prompts en vragen die je stelt.
Meer hierover bij ZDNet. Toch even dit: normaal gezien kan je Tubi enkel in de VS bekijken. Maar een slimme gebruiker heeft al eens gehoord van VPN's uiteraard...
https://www.zdnet.com/article/tubi-tv-is-adding-ai-powered-search-to-help-you-find-something-to-watch-faster/
https://tubi.tv(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De grootste vijand van kennis is niet onwetendheid,
het is de illusie van kennis.
-Stephen Hawking-