Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/9/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1331  van 23/9/2023


 

Gegroet lezer,

Deze week hebben wij de nieuwste editie geïnstalleerd van Thunderbird, de mailclient die wij al jaren gebruiken - de Supernova editie. En wij kunnen die alleen maar aanraden. VOor het eerst vonden wij de ideale weergave van onze lijst met mails: de kaartweergave in de lijst met mails is de ideale mix van compact beeld en duidelijk overzicht van de mails. En zeggen dat Thunderbird, een product van Mozilla, nog altijd gratis is!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TIKTOK: BOETE IN IERLAND, VERLENGING VERBOD IN BELGIË
De Ierse Data Protection Commission, die de jurisdictie heeft over TikTok in Europa, heeft het bedrijf een boete opgelegd van 345 miljoen euro, wegens inbreuken op de GDPR. Het gaat daarbij vooral om de bescherming van data van minderjarigen. TikTok heeft nu tot december om alle inbreuken aan te pakken.

Het valt hierbij wel op dat de boete niet vergezeld gaat van een oproep om TikTok te verbieden. Meer nog: volgens de Washington Post zouden de VS aan het onderhandelen zijn met Bytedance, het moederbedrijf boven TikTok, over hoe TikTok alsnog in de VS aan het werk kan blijven.

Bytedance heeft daarvoor een plan uitgewerkt, "Project Texas", dat een zekere waarborg moet geven dat de data van Amerikaanse gebruikers niet naar China gaan, maar naar servers van Oracle. Er zou ook een speciaal bijhuis van TikTok opgericht worden voor de VS, en dat zou geleid worden door een directie van 3 leden die aan de Amerikaanse federale regering moeten rapporteren.

Ondertussen is een wet die de Amerikaanse president de bevoegdheid zou geven om TikTok te verbieden, uitgesteld in het Congress. En een van de belangrijkste kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Vivek Ramaswamy, heeft aangekondigd dat hij met TikTok wil werken om jonge gebruikers te bereiken. Positieve tekens dus voor TikTok (2).

In eigen land echter blijkt er geen sprake van ontspanning in de relaties tussen TikTok en de overheid: het verbod op het het gebruik van TikTok door het overheidspersoneel wordt met 6 maanden verlengd, waarna de maatregel geëvalueerd zal worden (2).
https://techcrunch.com/2023/09/15/tiktok-gdpr-childrens-data-decision/
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/09/15/tiktok-ban-us-negotiations/
https://news.belgium.be/nl/verlenging-van-het-verbod-op-het-gebruik-van-tiktok-voor-overheidspersoneelX: EXTRA VERIFICATIE EN COMMUNITY NOTES MET ALTERNATIEVE MENING
Twee berichtjes over X, het voormalige Twitter. Om te beginnen over de "blauwe vinkjes", het symbool dat vroeger betekende dat je een bekende, betrouwbare persoon bent, maar nu wordt toegekend wanneer je een betalend abonnement neemt. Op die verandering die X invoerde na de overname door Elon Musk, kwam heel veel kritiek: iedereen die maar betaalde zou zo'n blauwe badge kunnen krijgen, wat misbruik toelaat door mensen die zich uitgeven voor anderen. Wat een storm in een glas water bleek, want van wijdverspreid misbruik is helemaal geen sprake.

Af en toe gebeurt het uiteraard wel. En om dat te voorkomen heeft X nu een Israëlisch bedrijf in de arm genomen, Au10tix (auTENtix natuurlijk) waar je een extra verificatie kan halen, gebaseerd op je door de overheid verstrekt identiteitsbewijs. Hoe dat juist te werk gaat, lees je o.a. bij TechCrunch en The Verge.

Die extra verificatie komt met een extra badge, te zien wanneer iemand op je blauwe vinkje klikt, en die getuigt dat jouw account ID-geverifieerd is. Je krijgt dan ook enkele extra mogelijkheden: je kan je naam veranderen, of je username of profielfoto, zonder dat je je vinkje tijdelijk verliest, wat nu wél het geval is. (1)(2)

Een tweede berichtje betreft de Community Notes, een crowdsourced fact-checking systeem waarbij de mensen die deel uitmaken van deze speciale community, een opmerking plaatsen bij een bepaalde posting. Om bijvoorbeeld erop te wijzen dat wat in die posting beweerd wordt, niet waar is, of toch niet helemaal waar is. Een systeem waar wij grote voorstander van zijn.

Nu vraag je je uiteraard al eens af of die rechtzetting of toelichting van de community wel waar is. Want meningen kunnen verschillen, nietwaar? Ook daarin gaat X nu voorzien: voortaan zal je alle nota's kunnen zien die voorgesteld werden als annotatie bij een posting, en niet langer enkel de notitie die uiteindelijk bij de posting geplaatst werd.

Veel genuanceerder dus. En ook dat is prima! Meer bij TechCrunch (3).
https://techcrunch.com/2023/09/15/x-launches-account-verification-based-on-government-id/
https://www.theverge.com/2023/9/15/23874854/x-twitter-verification-government-id-paid-account-benefits
https://techcrunch.com/2023/09/15/xs-crowdsourced-fact-checking-system-will-now-let-contributors-consider-opposing-viewpoints/HYPE VOOR RETRO GAMING OP YOUTUBE
De voorbije maanden is er op YouTube een regelrechte hype ontstaan voor oudere videospelletjes uit de jaren 80 en 90. Maar ook, recent, games uit de jaren 2000 tot 2010. Volgens het "Culture and Trends" team van YouTube is de hoeveelheid content, die creators in de eerste helft van 2023 rond dat thema geüpload hebben, in vergelijking met 2007, met een factor 1.000 vermenigvuldigd.

Daarom werd een wijziging aan het logo doorgevoerd, waardoor er een link te zien is, die je op een nostalgische reis naar de wereld van retrogames kan voeren als je die aanklikt. En dan gaat het over Let's plays, speedruns, refurbs, mods en geschiedenis van de games.

Speelvogels weten dus waarheen!
https://blog.youtube/culture-and-trends/retrogaming-2023/
https://www.pressetext.com/news/20230914004X: MISSCHIEN BETALEND VOOR IEDEREEN?
Maandag hebben Elon Musk en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een discussie, die live gestreamd werd, gesproken over de toekomst van AI op X, het voormalige Twitter. Maar een belangrijk onderwerp was ook het antisemitisme op X. Want de laatste tijd zou die vorm van haatspraak op X flink gestegen zijn.

Netanyahu zei o.a. dat hij begreep dat Elon Musk tracht de vrijheid van meningsuiting te respecteren, maar dat hij ook hoopt dat Musk binnen het First Amendment mogelijkheden vindt om niet alleen antisemitisme te beteugelen, zo goed als hij kan, maar alle haat tegen mensen.

Musk verdedigde zich: hij kan het zich niet veroorloven dat X "onaangenaam" wordt, want dan verliest het gebruikers. En dat is waarom X nu hard zijn best doet om de reikwijdte van haatspraak te verminderen (hij noemt het de-amplify).

Maar, en dat is wat jou wellicht het meest zal interesseren, Netanyahu vroeg ook aan Musk of het technisch mogelijk was om de legers bots te beperken, zodat die haatspraak niet gaan versterken. Want een gek met haatgevoelens zou dan nog maar met één stem spreken, en geen leger van valse accounts kunnen optrommelen.

Waarop Musk antwoordde dat de enige manier om dat te doen was om àlle gebruikers een maandelijks abonnementsgeld te laten betalen. Dat zou dan lager zijn dan wat je nu betaalt voor een verified account.

En uiteraard heeft dit de koppen gehaald bij alle media. Wij zijn alvast benieuwd of zijn plan (hoe meer mensen een betaald abonnement hebben, hoe duurder het wordt om verschillende bots te laten draaien) in realiteit gaat werken.
https://arstechnica.com/tech-policy/2023/09/musk-and-netanyahu-blame-armies-of-bots-for-spreading-antisemitism-on-x/
https://www.cnbc.com/2023/09/18/musk-says-twitter-now-x-is-moving-to-monthly-subscriptions.htmlAPPLE LANCEERT IOS 17 EN NIEUWE ABONNEMENTSFORMULES VOOR ICLOUD
Maandag heeft Apple de nieuwe versie van iOS voor de iPhone uitgebracht, versie 17. Enkele kenmerken van deze update: verbeterde autocorrect, interactieve Home Screen widgets, een standby modus waarbij je je smartphone gebruikt als slim scherm, en een toegankelijkheidstool die je eigen stem kan klonen.

Dat laatste is eigenlijk oorspronkelijk bedoeld voor mensen die hun stem niet meer kunnen gebruiken, en een vroegere opname van die stem kan dan gebruikt worden in allerlei toepassingen. Als voorbeeld geeft The Verge de weerapp Carrot: daar kan je het weerbericht laten voorlezen in je eigen stem, maar kan je ook kiezen voor een sarcastische tone of voice (1). Bij CNet vind je een lijstje met alle nieuwigheden in iOS 17. (2)

Tot slot nog een Apple-nieuwtje, ditmaal over de online opslagruimte iCloud. Daar zijn nieuwe abonnementen mogelijk, voor meer ruimte, aan een hogere prijs. 6 TB kost je $29,99 per maand en 12 TB kost je $59,99 per maand. (3)

Nog even ter herinnering de goedkopere plannen: 50 GB kost je $0,99, 200 GB voor $2,99/md en 2 TB voor $9,99/^mc.
https://www.theverge.com/2023/9/18/23878349/carrot-weather-app-ios-17-watchos-10-personal-voice
https://www.cnet.com/tech/mobile/ios-17-cheat-sheet-everything-to-know-about-the-new-iphone-update/
https://www.theverge.com/2023/9/18/23879087/apple-new-icloud-plus-plans-availability-pricingGOOGLE LAAT ZIJN AI BARD LOS OP AL ZIJN TOOLS
Bard, dat is de AI tool van Google. Volgens sommigen is hij minder sterk dan ChatGPT, maar wellicht ligt zijn kracht elders: AI brengen naar een beperkte hoeveelheid data, en daar toch behulpzaam bij kunnen zijn.

Dat is althans wat nu lijkt te gebeuren: Bard, de experimentele AI-chatrobot van Google kan je nu inschakelen op al jouw Google apps en diensten, via de Bard Extensions.

Voorlopig enkel in het Engels, kan Bard relevante informatie opzoeken en aan jou tonen bij Gmail, Docs, Drive, Google Maps, YouTube, Google Flights & Hotels.

Daarbij belooft Google dat het jouw persoonlijke informatie beschermt. Zo zouden jouw content van Gmail, Docs en Drive niet toegankelijk zijn voor de mensen die meewerken aan de AI en die moeten verbeteren, en kan die ook niet gebruikt worden door Bard om je advertenties te tonen of om het Bard taalmodel nog verder te verbeteren.

Maar als je het ons vraagt is dit een hele verbetering, een echt werkbare toepassing van AI, aangepast aan jouw persoonlijke behoeften. Je bergen mails doorzoeken om het antwoord te vinden op een bepaalde vraag, wordt nu veel gemakkelijker, met behoud van jouw privacy. Althans, dat is wat deze Extensies voor Workspace beloven. Nu nog afwachten wat er in realiteit van komt...
https://blog.google/products/bard/google-bard-new-features-update-sept-2023/
https://www.theverge.com/2023/9/19/23878999/google-bard-ai-chatbot-gmail-docs-drive-extensions
https://gizmodo.com/google-bard-ai-added-youtube-drive-docs-maps-gmail-1850851011UBER HELPT DE MOBILITEIT NIET TE VERBETEREN. EN ROBOTOXI'S DOEN HET NIET BETER
Dat is alvast een opmerkelijke titel van een artikel in de San Francisco Chronicle, geschreven door MIT professor Carlo Ratti en John Rossant, oprichter van het datasharing platform CoMotion. En wie nu denkt dat die waarschuwing vooral gaat om het feit dat die ubers geen faire sociale werkomstandigheden en -verloning hanteren, en de robotaxi's niet veilig zouden zijn, maar wel om het feit dat zij de gebruiker niet aanzetten om de auto meer te laten staan. Integendeel: zij zouden  een uitnodiging zijn om meer van de auto gebruik te maken.

Het oorspronkelijke idee was dat mensen voortaan geen eigen auto meer zouden bezitten, en samen een rit zouden delen in een Uber. Daarna kwam dan de luxe om voor jezelf een Uber te boeken. Maar het oorspronkelijke idee bleef: met een minimum aan wagens en chauffeurs, zou je mensen op hun plek van bestemming kunnen brengen.

Het blijkt nu echter dat het feit dat een Uber goedkoper bleek dan zelf een auto te bezitten, mensen aanzette om meer van Ubers gebruik te maken, in plaats van het openbaar vervoer. Volgens een studie zou het vervoer via Uber en C° meer verkeer genereren en 69% meer CO2 uitstoot, dan de ritten die zij vervangen.

Meer uitleg hierover, en uiteraard een discussie, bij Slashdot.
https://tech.slashdot.org/story/23/09/17/2317226/uber-was-supposed-to-help-traffic-it-didnt-robotaxis-will-be-even-worseMICROSOFT PAINT KRIJGT EEN HEUSE BOOST
Het is al sinds het ontstaan van Windows dat er ook een beeldbewerkingsprogramma in zit: Paint. Dat werkte wel, maar heel rudimentair. En vooral: het werkte met pixels, wat vergroten en verkleinen van afbeeldingen erg bemoeilijkte.

Met de jaren zijn de mogelijkheden van Paint verbeterd, maar nu lijkt het een warp speed voorwaartse sprong gemaakt te hebben in zijn nieuwste versie. Want 38 jaar (!) na zijn oorspronkelijke lancering biedt Paint nu ook ondersteuning voor lagen en transparantie bij je afbeeldingen. Met lagen kan je een bepaalde laag wijzigen zonder dat die invloed heeft op de andere lagen. En met transparantie kan je afbeeldingen in het PNG bestand openen en bewaren.

Een uitgebreide uitleg bij BleepingComputer en Engadget.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-paint-finally-gets-support-for-layers-and-transparency/
https://www.engadget.com/ms-paint-just-got-two-killer-features-for-a-90s-graphics-editor-202341195.html?src=rssONLINE SAFETY BILL GOEDGEKEURD IN HET VK
In het VK heeft het parlement de Online Safety Bill goedgekeurd, wat betekent dat die een wet wordt wanneer ook koning Charles zijn goedkeuring geeft, wat eigenlijk een formaliteit is.

Deze wet geeft de Britse regulator de macht over welke regels volgens deze wet toegepast moeten worden. Een fel omstreden onderdeel van de wet is dat alle communicatie doorzoekbaar moet worden. En dat er dus geen end-to-end encryptie meer mogelijk is.

Verschillende platformen die deze E2E encryptie aanbieden, waaronder Signal, hebben al aangekondigd dat zij niet meer gaan werken in het VK, wanneer zij verplicht worden om boodschappen te scannen op illegale content. Maar wellicht is het momenteel gewoon op de borst kloppen, zoals gorilla's dat doen, en valt het allemaal nog mee. Want Ofcom heeft ook gezegd dat de verplichting tot het scannen van content niet geldt wanneer dat technisch niet mogelijk is - zoals bij E2E versleuteling. Maar omdat dit niet expliciet in de wet vermeld is, valt het nog af te wachten hoe de regulatoren dit gaan interpreteren.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/09/19/online-safety-bill-passed/
    


GOOGLE LAAT BARD AAN ZICHZELF TWIJFELEN
Zullen we de berichten van vandaag beginnen met Google? Want daar vallen verschillende kleinere, maar daarom niet minder leuke aankondigingen te rapen.

Om te beginnen: Google heeft zijn AI geleerd om aan zichzelf te twijfelen. Want dat was een van de grootste problemen met alle AI-ontwikkelingen van de laatste maanden: die konden met de grootste stelligheid feiten poneren die achteraf vals bleken te zijn. Daarbij is het niet dat de AI gaat "raden" naar die data, maar dat de AI gewoon is wat het is: een tool die heel veel teksten bestudeerd heeft, en na een tijdje woorden aan elkaar koppelt die het het vaakst in die teksten gevonden heeft. Dat je van een computer verwacht dat die betrouwbare antwoorden geeft op je vragen, maakt dit echt tot een heikel probleem.

Google heeft nu een oplossing daarvoor gevonden. Wanneer de chatbot Bard een antwoord geeft op je vraag, dan zal je voortaan door een klik op het "G" icoontje het antwoord dat hij gegeven heeft, nogmaals evalueren. Je kan zinnen in het antwoord markeren, en dan krijg je meer informatie via de traditionele Search die deze bewering ondersteunt of misschien wel tegenspreekt (1).

Als je het ons vraagt: een welkome verduidelijking en nuancering.
https://www.platformer.news/p/how-google-taught-ai-to-doubt-itselfGOOGLE: SLIDES EN READ ALOUD
Nog twee kleinere berichten over nieuwigheden bij Google. Om te beginnen een nieuwigheid bij de Chrome browser - alhoewel echt nieuw is het niet, ook bij de Edge browser kon dit al langer. Net zoals bij de sociale netwerken, is het bij browsers een zaak van het kopiëren van functies die werken om gebruikers te lokken...

Concreet gaat het om een functie die je al bij Microsoft Edge vinden kon, Read Aloud, en die nu naar de Chrome browser komt. Maar omdat er meer mensen zijn die Chrome gebruiken dan Edge, zullen er nu meer mensen genieten van deze tool.

Zo werkt het: je kan een hele pagina laten voorlezen, of een deel van de tekst selecteren en die laten voorlezen. Daarbij zit er een stukje Karaoke-technologie bij: de stukken die al voorgelezen zijn worden grijs, zodat je de tekst kan volgen. (1)

Bij Google Slides tot slot, de concurrent van Google voor PowerPoint van Microsoft, is er voortaan een leuke nieuwigheid om samen aan een presentatie te werken: live cursors. Wanneer meerdere mensen een presentatie bewerken, kunnen zij elkaars cursor zien, net alsof zij een remote desktop hadden opgestart. Meer bij Ars Technica. (2)
https://betanews.com/2023/09/17/google-is-bringing-the-read-aloud-feature-of-microsoft-edge-to-chrome/
https://arstechnica.com/gadgets/2023/09/google-slides-adds-live-collaborative-mouse-pointers/OPENAI BRENGT VERSIE 3 UIT VAN DALL-E

Naast artificiële intelligentie die teksten maakt, is er ook AI voor afbeeldingen. En DALL-E is een van de koplopers daarvan. Daarvan is nu een nieuwe versie uit, DALL-E 3, en die zou de context van een afbeelding beter moeten begrijpen en samen kunnen werken met ChatGPT.

Dat wil concreet zeggen dat je aan ChatGPT kan vragen om een prompt te schrijven voor DALL-E 3. Super handig dus!

In deze versie zouden ook betere maatregels zitten die moeten voorkomen dat er expliciete of gewelddadige afbeeldingen gemaakt worden. Daarvoor werkte OpenAI samen met externe "red teamers", dat is een groep die opzettelijk tracht een systeem te breken, om de veiligheid ervan te testen.

DALL-E 3 heeft ook instructies gekregen om geen afbeeldingen te maken "in de stijl van" nog levende artiesten. En artiesten kunnen afbeeldingen naar OpenAI zenden, waarvan zij willen dat die niet gebruikt wordt in de trainingmodellen.

De lancering ervan? Wie nu al geabonneerd is op ChatGPT Plus en Enterprise, krijgt de nieuwe DALL-E in oktober. Daarna komen de onderzoekers en de API-gebruikers later deze herfst. Of en wanneer er een gratis versie komt, is nog niet geweten.
https://www.theverge.com/2023/9/20/23881241/openai-dalle-third-version-generative-aiUBER DREIGT WEG TE TREKKEN UIT DE EU
Brussel is van plan om gig workers, mensen die in de deeleconomie werken, de facto te beschouwen als werknemers. En dat zint Uber, een van de bekendste bedrijven van de deeleconomie, niet.

Het hoofd van de Europese mobiliteitsafdeling van de EU waarschuwt dat dit er wel eens toe zou kunnen leiden dat de activiteiten in honderden Europese steden stopgezet worden, en dat de prijzen in de steden waar ze actief blijven, met 40% zouden stijgen. De wachttijden om een taxi voor je deur te zien aankomen, zouden ook stijgen. En het aantal mensen die aan de slag zouden kunnen bij Uber, zou met 50 tot 70% dalen.

Ter info: onder de nieuwe regels zouden chauffeurs en koeriers op specifieke tijden en plekken moeten opdagen om hun shift te beginnen. Zij zouden elke rit die zij krijgen, verplicht moeten aanvaarden. En zij zouden akkoord moeten zijn om niet voor andere apps te werken. Voorwaarden die haaks staan op de manier waarop de Uber chauffeurs momenteel werken.
https://www.cityam.com/uber-eu-rules-will-see-us-pull-out-of-hundreds-of-european-cities/AMAZON VERWEEFT AI IN ZIJN DIENSTEN
Ook Amazon gebruikt nu AI om zijn voice assistenten zoals Alexa slimmer te maken.  Uiteraard baseert ook Amazon zich op Large Language Modellen.

Zo zou Alexa natuurlijker  gaan klinken, sneller antwoorden, en ook context gebruiken, zodat ook jij gewone spreektaal kan gebruiken, zonder codewoorden te moeten gebruiken. Een voorbeeld om dit duidelijk te maken: het zou volstaan om te zeggen "I'm cold", en Alexa zou de thermostaat hoger zetten.

Ook interessant is de domotica. Je kan nu een lijstje maken van wat jij wil dat je slimme toestellen en installaties doen, en Amazon kan daarvan een domotica routine maken. Denk aan een routine om elke morgen om 7u het licht aan te steken, ontwaakmuziek te spelen in de kinderkamer, de koffiemachine op te zetten.

Mogelijkheden in andere slimme toestellen worden ook ondersteund, zoals de gekleurde lampen van GE, of de Roomba, de slimme stofzuiger. Gewoon zeggen "the floor is dirty" zou een commando trigger om je Roomba in gang te zetten.

Een uitgebreide uitleg over al deze AI bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/9/20/23881164/amazon-event-hardware-devices-alexa-echo-ring
https://www.theverge.com/2023/9/20/23880764/amazon-ai-alexa-generative-llm-smart-home
https://www.engadget.com/amazons-map-view-puts-your-smart-home-devices-on-a-digital-floor-plan-163058372.html?src=rss
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE WIL PROBLEEM MET IPHONE 12 OPLOSSEN MET SOFTWARE UPDATE
Je hebt wellicht vernomen dat Apple de verkoop van de iPhone 12 verbiedt, nadat de Franse regulatoren vonden dat een bepaalde specificatie, de Specific Absorption Rate voor straling de wettelijke limieten overschrijdt. Die vaststelling werd gemaakt op basis van de hoeveelheid straling jouw benen absorberen wanneer je telefoon in je broekzak zit, dus niet wat je hoofd te verduren krijgt.

Volgens Apple is er helemaal niets aan de hand en is er geen veiligheidsprobleem. Het zou te maken hebben met een bepaald testprotocol dat de Franse regulatoren gebruiken. Wanneer je je iPhone 12 tegen je hoofd houdt om te bellen, dan blijft de straling onder die absorptie limiet.  En de software update zou dat probleem moeten oplossen.
https://techcrunch.com/2023/09/15/apple-to-release-software-update-for-iphone-12-to-solve-radiation-concerns/GOOGLE STOPT ONDERSTEUNING ZOOM EN GOOGLE MEET IN NEST HUB MAX
Tijdens de lockdown was videoconferencing de grote rage. En alle bedrijven haastten zich om ondersteuning voor videoconferenties in hun product te integreren. Zo ook Google met zijn Nest Hub Max, zijn slimme scherm. Dat kreeg ondersteuning voor Zoom en zijn eigen Google Meet.

Nu wordt die ondersteuning stopgezet einde deze maand.

En dat terwijl Apple juist de omgekeerde richting uitgaat: de nieuwe update van het Apple TV 4K OS ondersteuning nu Face Time, en later dit jaar komt er ook ondersteuning voor WebEx en Zoom videoconferentietools. Hierbij kan je dan je iPhone of je iPad als camera gebruiken.
https://www.theverge.com/2023/9/18/23878449/google-nest-hub-max-end-support-meet-zoom
https://techcrunch.com/2023/09/18/you-can-now-facetime-from-your-apple-tv-4k/AMAZON: NIEUWE HARDWARE
Van al die diensten wordt Amazon echter niet rijk. Van de verkoop van nieuwe toestellen wel. En dus is er een nieuwe Echo Show, die voortaan ruimtelijke audio heeft en geluid dat aan de kamer waar het toestel staat, aangepast is, net als bij de Sonos luidsprekers.

Er zijn ook leuke dingen voor de kinderen: een nieuwe versie van de Echo, de Echo Pop Kids, brengt speciale content zoals Marvel of Disney, of content van Amazon Kids Plus. Er is een nieuwe Fire HD 10 Kids Pro voor oudere kinderen.

De slimme fotokaders Echo Frames hebben een langere batterijduur, betere audio en je kan die met verschillende andere toestellen paren.

Opmerkelijk is de toegankelijkheidsfunctie in de Fire Max 11 tablet. Daarmee kan je namelijk de toestellen van je slimme huis controleren, van je video en je audio, gewoon met je ogen, via een functie die Eye Gaze heet. (1)(2)

Er was nog veel meer hoor, zoals de Eero mesh WiFi, en bewakingstoestellen. Daarover meer bij Engadget (3).
https://techcrunch.com/2023/09/20/amazon-introduces-new-echo-pop-kids-kids-tablets-and-a-family-friendly-alexa-experience/
https://www.theverge.com/23882491/amazon-fire-tv-soundbar-hands-on-price
https://www.engadget.com/blinks-new-outdoor-4-camera-accessories-include-battery-and-range-extenders-160101967.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: DE INSIDER
Een samenwerking van de kranten Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: elke weekdag krijg je wat meer achtergrond bij enkele nieuwsitems. Sport, gerechtszaken, politiek: het komt allemaal aan bod. Aangename stemmen, verzorgd gebracht. Wij zijn fan.
[Taal: NL]
https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-de-insider 
De nieuwe oogst


   BONE HEALTH TRACKER
Zou jij een website voldoende vertrouwen om er een röntgenfoto of scan van je beendergestel voor te leggen, en dan een advies te vragen, of minstens een evolutie van die beenderen? Dat is wat deze website je aanbiedt. Met AI ook. Te gebruiken met de nodige realiteitszin.
[Taal: EN]
https://bonehealthtracker.com/
NAMESPOT
Deze website belooft je dat je hier de betekenis kunt achterhalen van wat namen betekenen. Hun oorsprong. Maar ofwel doen wij iets verkeerd, maar ofwel is de site heel erg onvolledig. Want bij Christian Names beginnende met 'Hil', kwam alleen een Hilary te voorschijn. En dat is toch een gemis dat ons persoonlijk erg treft - maar evengoed alle Hildebrands, alle Hilaires, enz. Dan is een site zoals 24baby toch wel duidelijker!
[Taal: EN]
https://www.namespot.net
https://www.24baby.nl/zwanger/babynamen/betekenis-namen/
SITE: T2 WORDT PEBBLE
T2, een alternatief voor X / Twitter, heeft zichzelf hernoemd naar Pebble, en koos voor de .is domeinextensie, van IJsland. Daardoor kan je een gebruikersnaam maken in de vorm van Pebble.is/Hilde bijvoorbeeld. Dit sociale netwerk biedt je generatieve AI aan om je te helpen bij het schrijven van je postings, en biedt suggesties aan gebaseerd op wat je voorheen al geschreven hebt, de info in je bio, en welke personen je volgt. Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/09/18/twitter-x-rival-t2-rebrands-as-pebble-saying-the-old-name-was-never-meant-to-be-permanent/
https://pebble.is/

PHYSICS INTERACTIVE
Deze website legt enkele wetten van de fysica uit. Heel leuk gemaakt, alhoewel wij persoonlijk toch een leraar nodig zouden hebben die het ons allemaal goed uitlegt.
[Taal: EN]
https://sites.google.com/view/afreeparticle/interactives


RETROFLIX: PUBLIEK DOMEIN
Netflix ken je wel, maar ken je ook Retroflix? Dit is een project waarbij films uit het publieke domein gearchiveerd worden. Met de nadruk op oude visuele media die anders dreigt vergeten te raken, zoals oude klassiekers en moeilijk te vinden producties.
Je kan zoeken op tekenfilms (cartoons), films, tv-shows en documentaires. Om te ontdekken.
[Taal: EN]
https://retroflix.org
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: O MY DOG
Deze website is bedoeld voor onze trouwe viervoeters en hun baasjes. Je vindt er een tool om te zoeken welk soort hond het beste bij jouw past, je krijgt informatie over de verschillende rassen, en heel veel verhalen. Je kan zelfs een account aanmaken voor je eigen trouwe vriend!
[Taal: NL]
https://omy.dog/
MAP OF THE BEST
Deze kaart geeft je een handig overzicht van de restaurants in jouw omgeving. Je kan ze laten rangschikken op verschillende eigenschappen - de review dat ze krijgen bij Google, Gault & Millau, Michelin sterren. Je kan ook zoeken op soort keuken (Bron: @bnox)
[Taal: EN]
https://mapofthebest.com/WONINGPAS VLAANDEREN
Op de website van de Vlaamse overheid kan je de woningpas van je eigen woning bekijken (niet die van een ander - je moet je aanmelden via je eID of Itsme). Daar vind je voortaan ook de warmtekaart van je dak, zodat je kan zien of je dak goed of slecht geïsoleerd is. Je vindt er ook andere informatie en attesten, zoals asbestattest en info over mogelijke bodemverontreiniging, Mobiscore enz. Bij De Tijd (+) vind je een uitvoerige uitleg over alle mogelijkheden.
[Taal: NL]
https://www.tijd.be/netto/analyse/vastgoed/warmtekaart-toont-hoe-goed-uw-dak-geisoleerd-is/10493013
https://woningpas.vlaanderen.be/
WHERE CAN I WATCH THIS
Op deze website kan je, zoals de titel het aangeeft, uitzoeken via welke streamingdienst je een bepaalde film of serie kan bekijken. Eerst de titel ingeven, en dan je land kiezen.  Handig, want met al die verschillende streamingdiensten verlies je al snel het overzicht.
[Taal: EN]
https://www.wherecaniwatchthis.tv/
CODEDEX: LEREN PROGRAMMEREN
Eigenlijk is leren om iets te programmeren best leuk. Tenminste als je het op deze website doet. Python, HTML, CSS, Javascript: in een ludieke omgeving leer je deze verschillende talen.
[Taal: EN]
https://www.codedex.io/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische weg- en baanwielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Niels_Verschaeren
    Belgisch volleyballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_Verhelst
    Arcadespel van het genre vaste shooter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Astro_Invader
    Stadskasteel in Beieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slot_Ehrenburg
    Geslacht van schimmels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Phallus_(geslacht)
    Maleisische vorstin van Pattani die regeerde van 1584 tot 1616 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Raja_Hijau
    Duitse kunstschilder, auteur en docent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carry_van_Biema
    Nederlandse tweejaarlijkse treinwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kilometer_Kampioen
    Belgisch schrijver, theatermaker en politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincent_Stuer


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Nederlands fotograaf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erwin_Olaf
    [EN] Een staakt het vuren in Nagorno-Karabach - https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Nagorno-Karabakh_clashes
    [FR] In Canada vermoorde Sikh - https://fr.wikipedia.org/wiki/Hardeep_Singh_Nijjar


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Australi%C3%AB
    Diverse Luxemburgse kunstenaars kregen een artikel, onder wie:
        Joseph Sünnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_S%C3%BCnnen
        Antoine Jans - https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Nagorno-Karabakh_clashes
        Pierre Berchem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Berchem
        Léon Berchem - https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Berchem

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Privacy en veiligheid tegelijk: dit is de beste beveiligingscamera voor binnen
Wat is de beste beveiligingscamera voor binnen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/wonen/privacy-en-veiligheid-tegelijk-dit-is-de-beste-beveiligingscamera-voor-binnen~a0e80a63/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

PowerToys v0.72.0 krijgt nieuwe plug-ins en heeft een kleinere voetafdruk
Er is weer een nieuwe versie van PowerToys beschikbaar. Ditmaal komt PowerToys v0.72.0 uit met wat updates die je als eindgebruiker echt niet wil missen.
https://computertaal.info/2023/09/21/powertoys-v0-72-0-krijgt-nieuwe-plug-ins-en-heeft-een-kleinere-voetafdruk/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Amazon Prime Video krijgt volgend jaar advertenties, nog niet in Benelux
Amazon Prime Video krijgt begin 2024 in bepaalde landen advertenties. Het bedrijf zegt zo te kunnen investeren in het platform en nieuwe content zonder de prijs te hoeven verhogen. Er komt wel een advertentievrij abonnement dat 3 dollar per maand extra kos
https://tweakers.net/nieuws/213860/amazon-prime-video-krijgt-volgend-jaar-advertenties-nog-niet-in-benelux.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Cyberbeveiliger waarschuwt: ‘Aanvallers gebruiken inboxregels om data te stelen
Barracuda waarschuwt voor het misbruik van inboxregels bij gecompromitteerde accounts. Kwaadwilligen kunnen via deze zogeheten rules ongezien bijvoorbeeld informatie uit het bedrijfsnetwerk wegsluizen, klinkt het in het nieuwste Threat Spotlight-rapport van het securitybedrijf.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/kwetsbaarheden/cyberbeveiliger-waarschuwt-aanvallers-gebruiken-inboxregels-om-data-te-stelen/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


GESPREKKEN DOORSTUREN OP ANDROID
Met Call Forwarding kan je een gesprek van het ene telefoonnummer naar het andere doorschakelen. Bijvoorbeeld om gesprekken van je werktelefoon naar je persoonlijke telefoon door te schakelen. Of naar een voicemail inbox.
Dit artikel bij How To Geek legt je uit hoe je dat doet: bij een Samsung Galaxy toestel, of in het algemeen bij een Android toestel.
https://www.howtogeek.com/775992/how-to-forward-calls-on-android/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...SUBTITLE EDIT
Met de tool kan je gebruikmaken van bestaande ondertitels of nieuwe teksten maken. Dankzij een geïntegreerde speler kan je de video parallel bekijken en het resultaat in realtime controleren. Bestanden in andere talen kunnen automatisch vertaald worden. Je kan ook lettertypen en emoticons invoegen.
De tool kan meer dan 170 formaten verwerken, inclusief gewone SRT-bestanden. Eenmaal geopend worden de ondertitels netjes opgelijst, inclusief tijdstip van verschijnen en duur. Al deze gegevens kan je dan wijzigen.
https://www.chip.de/downloads/Subtitle-Edit_70998528.html
http://www.nikse.dk/
SYNTHESIZER WORKSTATION
Een tool voor je Windows computer om nieuwe geluiden te creëren en songs voor andere tools te componeren zoals Sound Designer, Musicians, Multimedia Producers. Er zijn 18 synthesizer engines, 20 geluidseffecten en meer dan 2500 presets van geluiden. Je hebt bovendien een virtueel klavier, een sequencer, een tool om arrangementen aan te maken. Heel wat, maar gelukkig zijn er tutorials en zelfs ondersteuning om deze tool in scholen te gebruiken.
https://apps.microsoft.com/store/detail/synthesizer-workstation/9PGQPWG98K1G?hl=en-us&gl=us
KYUGO: TIJD IS ROND
Heb je er eigenlijk al bij stil gestaan dat tijd op je uurwerk rond is, maar dat alle agenda's die tijd dan ineens in vierkantjes steken? Deze app, een persoonlijke assistent om je tijd nuttig in te delen, grijpt terug naar die ronde vormgeving. Het woord Kyugo is Japans voor "opluchting, help".
https://app.kyugo.app/


OPERA BROWSER: NU MET SCHAAK
Dankzij een samenwerking met Chess.com kan je voortaan het klassieke schaakspel rechtstreeks in je browser vinden, in een zijbalk.  Voor de desktop browser is er een Chess.com icoontje in de zijbalk, waarmee je het paneel kan vastpinnen, in plaats van in een apart tabblad te openen. Voor de Android versie is er een volledig nieuwe versie van de app.
https://www.engadget.com/operas-browser-is-now-available-with-chess-baked-in-080052789.html?src=rss
https://blogs.opera.com/news/2023/09/opera-launches-custom-chess-browser/
https://opr.as/Chesscom_
POST-IT APP
Deze app maakt de brug tussen je papieren notities op post-it briefjes, en het digitale. Je maakt een foto van je post-its, en kan die dan delen met anderen. Op de website krijg je trouwens nog enkele tips om productief met deze kleurrijke post-its om te gaan.
[Android / iOS]
https://www.post-it.com/3M/en_US/post-it/ideas/app


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"De mens heeft zijn fantasie om hem voor te bereiden op de werkelijkheid."
-  C. Buddingh'  -
Nederlands dichter en letterkundige 1918-1985