Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/8/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1324  van 5/8/2023


 

Gegroet lezer,

Ook deze week gaat het, hoe kan het anders, veel over X / Twitter. De overgang verloopt bruusk, maar het valt niet te ontkennen dat er heel wat gebeurt in korte tijd - en dat X nog geen enkele keer onderuit gegaan is.

Maar ook elders zijn er nieuwe ontwikkelingen, zoals BBC die een eigen Mastodon server start, een nieuwe standaard voor augmented reality, en veel veel meer.

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ENKELE KORTERE BERICHTEN OVER DE OVERGANG VAN TWITTER NAAR X
Het blauwe vogeltje verdwijnt steeds meer, en X is prominenter overal aanwezig. Dat zie je aan:
-De favicon, het logo dat bovenaan het tabblad van X staat, bevat geen vogeltje meer maar de X op een zwarte achtergrond.
-In de nieuwste beta voor de Android app heten tweets voortaan "posts", in het Nederlands staat bovenaan je tijdlijn" ... en ... hebben geplaatst" (in plaats van getweet) en op de pagina met de instellingen heet het platform ook X. In je meldingen staat ook het X logo.
-Op de webversie van X is het nog een mengelmoes en heet het plaatsen van een bericht nog altijd tweeten.

Maar buiten die cosmetische aanpassingen wordt ondertussen ook gewerkt aan nieuwigheden:
-Bij de zoekresultaten worden voortaan de foto's en video's gemengd tot één "media" rubriek, in plaats van twee aparte rubrieken.
-De officiële Tweetdeck account heet voortaan @XPro, en ook andere afdelingen van X hebben een kortere naam gekregen: @Live, @Support, @Gov, @Safety enz.
-De naam "XPro" duidt er ook op dat Tweetdeck enkel beschikbaar is voor geverifieerde gebruikers (met een betalend account).
-Voor de mobiele app zou er een functie Delegate komen, waarbij ook andere, door jou goedgekeurde gebruikers, jouw account kunnen beheren om als team samen te werken.
-Het voordeel van die Delegate functie boven de Teams functie op Tweetdeck, is dat het veel gemakkelijker te integreren is in mobiele clients, en in nieuwe functies die er nog gaan aankomen.(1)
Dat de overgang tot nu toe zonder grote problemen verlopen is, mag een wonder heten. Twitter - pardon X, ging niet uit de lucht. Het enige kleine probleempje was er met de Microsoft Edge browser. Die geeft namelijk een waarschuwing omdat de favicon veranderd is, waardoor Edge denkt dat X een bedrieger is. (2)
https://twitter.com/xDaily/status/1684688830547312641
https://www.engadget.com/twitters-rebrand-to-x-is-causing-scam-alerts-on-microsoft-edge-203531493.html?src=rssAPPLE BOUWT EXTRA VEILIGHEID IN TEGEN FINGERPRINTING
Apps kunnen op verschillende manieren trachten jou te identificeren zodat zij jou kunnen volgen doorheen verschillende websites en apps. Dat doen zij door beroep te doen op sommige API's van Apple, zoals de datumstempel van een bestand, de tijd van het opstarten van het systeem; de diskruimte, actief toetsenbord, user defaults en meer. Die worden voortaan "Required Reason APIs" genoemd.

Apple wil dat traceren verhinderen. Voortaan zal een ontwikkelaar, wanneer hij een app in de App Store wil brengen, rechtvaardigen waarop zijn app beroep doet op die API's.  Vanaf deze herfst zullen ontwikkelaars voor iOS17, tvOS17, WatchOS 10 en MacOS Sonoma op de hoogte gebracht worden van deze update. Vanaf voorjaar volgend jaar zullen alle apps die deze regels niet volgen, niet meer in de App Store toegelaten worden.
https://9to5mac.com/2023/07/27/app-store-describe-app-api/NIEUWE WOORDJES LEREN: VISION LANGUAGE ACTION MODEL
Wat taalmodellen zijn, de basis voor de recente AI-ontwikkelingen, dat heb je ondertussen al begrepen. Google heeft nu RT-2 voorgesteld, kort voor Robotics Transform 2. En dat is een Vision-language-action model. Wat wil dat zeggen?

Wel daarbij worden robots geleerd alledaagse taken uit te voeren, zoals de vuilnisbak buitenzetten, door hen te trainen met informatie en afbeeldingen die op het internet gevonden worden.

RT-2 zou de performantie van de robots bijna verdubbeld hebben bij scenario's die zij tot dan nog niet gezien hadden. De robots in de test leerden om afval op te rapen. Dat vereist verschillende taken: herkennen wat afval is, die oprapen en dan in de vuilbak deponeren. De robots in kwestie werden dus niet geprogrammeerd om die taken apart te leren, maar zij leerden via de filmpjes hoe die taken uit te voeren, zonder dus expliciet getraind te zijn voor de verschillende stappen.
Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2023/07/28/googles-builds-ai-into-robots-to-teach-them-to-throw-out-the-trash.htmlBBC LANCEERT EIGEN MASTODON SERVER: EEN IDEETJE VOOR UITGEVERS?
Als experiment zal BBC 6 maanden lang een eigen Mastodon-server laten draaien, op het adres social.bbc. Daar zal je een handvol accounts vinden van de BBC zenders, waaronder BBC Radio 4, BBC Taster, BBC Research & Development, en andere.

Waarom de BBC zo voorzichtig is? Het heeft enerzijds een beetje controle over wat er op die server gebeurt.  Je kunt zelf geen account aanmaken op die server, en je kan er niet posten, maar je kan wel antwoorden geven vanuit de Mastodon-instantie die jij gebruikt. Maar over die antwoorden zelf heeft de BBC anderzijds geen controle. Er is geen centrale moderatie op Mastodon, het zijn de verantwoordelijken van die verschillende servers die daarvoor moeten zorgen. Als jij dus vanuit jouw instantie, die het niet zo nauw neemt met moderatie begint te schelden op een posting van de BBC-server, dan is het aan de BBC om die inhoud dan te gaan modereren. Wat dus extra werk betekent voor de BBC.

Maar volgens The Verge zou de BBC dit een aanvaardbaar risico vinden. Het systeem van Mastodon,  het Fediverse, waarbij de individuele servers zelf moeten instaan voor moderatie, strookt volgens de BBC beter met de doelstellingen van de openbare omroep dan wat Twitter of Threads doen. Nochtans heeft dat systeem nadelen, want uit een recent onderzoek van Stanford is er heel wat materiaal van seksueel kindermisbruik te vinden op Mastodon. Maar BBC wil zelf onderzoeken of zo'n eigen Mastodon server een meerwaarde heeft en hoeveel werk en geld ermee gemoeid zijn.
https://www.theverge.com/2023/7/31/23814556/bbc-experimental-mastodon-server-twitterAPPLE: DE NOTCH VERDWIJNT EN PROBLEMEN MET OUDERLIJKE CONTROLE
Volgens Mark Gurman van Bloomberg, wiens voorspellingen meestal uitkomen, zou Apple volgende week aankondigen dat het  de notch gaat vervangen door het "Dynamic Island" design, dat het verleden jaar al in de professionele versie van de iPhone 14 Pro geïntroduceerd had . De gewone standaardversie van de iPhone 15 zou die technologie dus ook krijgen. Bij Youtube is een filmpje van wat dat eiland zou moeten gaan doen (1).

In zijn Power On nieuwsbrief vertelt Gurman verder nog dat de USB-C connector de Lightning connector vervangen gaat. Verder bevatten de Pro en Pro Max modellen iets dat LIPO heet, of low-injection pressure over-molding. Dat zou ervoor zorgen dat de rand rond het scherm afslankt tot 1,5 millimeter, in plaats van de huidige 2,2 mm. Deze LIPO wordt al gebruikt in de Apple Watch Series 7 en zou later ook nog naar de iPad moeten komen (2)

Nog een bericht, dat wij bij Wall Street Journal vonden: Apple geeft toe dat het weet heeft van problemen met Screen Time, waar de instellingen zichzelf resetten. Dat zou vooral hinderlijk zijn voor ouders die van op afstand beperkte tijden instellen voor hun kinderen, en het gebruik van sommige apps en content beperken. Die problemen bestonden al langer, maar Apple meende die opgelost te hebben met iOS 16.5. Volgens WSJ blijven de problemen echter nog altijd bestaan, ook in iOS 17 beta. (3)
https://www.youtube.com/watch?v=WuEH265pUy4&t=52s
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-07-30/apple-iphone-15-pro-features-usb-c-port-new-design-thinner-bezels-lkpemg29
https://www.wsj.com/articles/apples-parental-controls-are-broken-55a2aa52?mod=djemalertNEWSMICROSOFT: AUTOMATISCHE VERVERSING VAN HET SCHERM
Microsoft heeft dan weer aangekondigd dat het een update uittest voor Windows 11, waarbij de refresh rate, de verversing van het scherm, automatisch aangepast wordt afhankelijk van de content die op het scherm getoond wordt.

Dat zou voor een lager energieverbruik zorgen en minder kracht van de ventilator vergen. Het zou ook goed zijn voor multitasking die van de refresh rate afhankelijk is, zoals tegelijk een game spelen en een video bekijken.

De nieuwste Canary Channel versie van Windows 11 heeft ook verbeteringen van Dynamic Refresh Rate voor laptops. Wanneer de batterijbesparing stand ingeschakeld is, dan zal Windows de refresh rate ook verlagen, tot deze stand terug uitgezet is.
https://www.theverge.com/2023/7/31/23813770/microsoft-windows-11-multiple-monitors-refresh-rate-improvementsWORDPRESS: AANBOD OM GOOGLE DOMEINEN OVER TE NEMEN
In juni dit jaar heeft Squarespace, een bedrijf dat internetdiensten aanbiedt en domeinregistraties, de activa overgenomen van Google Domains, de domein-afdeling van Google. Die bevat zo'n 10 miljoen geregistreerde domeinen die op Google Domains gehost werden.

De overgang van Google naar Squarespace ging automatisch, tenminste voor wie een abonnement heeft op Google Workspace. Daar kreeg je dan een domeinregistratie voor 3 jaar. Wie zijn Workspace abonnement via een andere aanbieder genomen heeft, zou later dit jaar naar een nieuwe provider moeten gaan zoeken.

WordPress.com heeft nu een actie aangekondigd om die domeinhouders te overhalen om hun domein naar henzelf over te zetten. Het lokkertje: WordPress.com zal, voor de eerste miljoen domeinhouders die hun domein overzetten, de transferkosten betalen, waardoor de registratie meteen ook voor een extra jaar geldig blijft.

Naar eigen zeggen zouden de domeinhouders daarna een jaarlijkse vernieuwingskost moeten betalen die hetzelfde of lager is dan wat zij bij Google Domains betaalden.
https://wordpress.com/blog/2023/08/01/transfer-unlimited-google-domains-to-wordpresscom-for-free/GOOGLE: ASSISTANT WORDT SLIMMER
De grote IT-spelers zitten waarlijk in een wedren om AI in hun bestaande producten te integreren. Microsoft scheert daarmee hoge toppen, dankzij zijn samenwerking met OpenAI met ChatGPT als resultaat. Google lanceerde daarop zijn eigen chatbot Bard, maar tot nu toe zinkt die in het niets tegenover wat ChatGPT vermag. Microsoft ging een stapje verder en integreerde al die AI ook in de onderdelen van zijn productiviteitssuite Office365. En uiteraard kan Google niet achterblijven.

Nu heeft Google aangekondigd dat het zijn slimme Assistent nog slimmer gaat maken met AI - momenteel concreet voor de Assistant op mobiele toestellen. Later zou de AI dan ook in de domotica van Google toegepast worden.

Wat je je daarbij concreet moet voorstellen? Wel, Bard zou geïntegreerd worden als chatbot voor je interactie met Assistant. Volgens Axios zou ook Amazon bezig zijn om AI toe te voegen aan zijn slimme assistent Alexa.
https://www.engadget.com/google-is-looking-to-supercharge-assistant-with-ai-113516175.html?src=rss
https://www.axios.com/2023/07/31/google-assistant-artificial-intelligence-newsYOUTUBE: DOOR AI AANGEMAAKTE SAMENVATTINGEN VAN VIDEO EN NIEUWE TOOLS VOOR CREATORS IN SHORTS
Nog twee berichtjes over Google, en dan met name over diens tak YouTube. Om te beginnen: er werd een experiment opgestart om de samenvatting van een video te laten maken door een artificiële intelligentie, die vertelt waarover de video gaat, zodat de maker ervan die samenvatting niet langer moet maken. Uiteraard zal, als jij zelf een eigen samenvatting of omschrijving van de inhoud van de video gemaakt hebt, daaraan de voorkeur gegeven worden.

Momenteel is de test enkel te zien bij een beperkt aantal Engelstalige video's, en dan vooral bij how-to, shopping video's en vlogs, maar de test zal wel wereldwijd te zien zijn. (1)

Search Engine Journal plaatst wel enkele bedenkingen bij de nieuwigheid. Is er bijvoorbeeld een procedure waarbij de maker van een video bezwaar kan aantekenen tegen de AI-samenvatting, om die te laten vervangen door zijn eigen tekst? En wat zijn de gevolgen voor marketeers - moeten zij trefwoorden aanpassen, hun content strategie, om ervoor te zorgen dat de AI een samenvatting maakt die op de gepaste wijze de video samenvat, om het doelpubliek te bereiken? (2)

Een tweede bericht over YouTube betreft de verloning van zijn creators. YouTube heeft namelijk nog enkele tools toegevoegd aan Shorts, waarmee het hoopt de concurrentie met TikTok beter te kunnen aangaan.

Eerder had het al de mogelijkheid geboden in Shorts om de meeste video's te remixen, en ook voice-overs toe te voegen aan video's, want dat kan je al bij TikTok.  Nu komen er nog meer tools. Zo is er Collab, waarmee je korte filmpjes kan opnemen in een split screen formaat, naast andere Shorts, of gewone filmpjes. En met Remix kan je "use sound" in de Short player, automatisch de audio tevoorschijn halen en de effecten die gebruikt werden in een clip die je bekeken hebt, om die dan toe te passen in je eigen posting.

Er komt in de volgende weken bovendien ook een "reposition" tool, waarmee je een video die in horizontaal formaat opgenomen werd, op heel simpele wijze kan overzetten naar verticale Shorts.
Meer bij Engadget (3)
https://www.engadget.com/youtube-tests-ai-generated-video-summaries-140259921.html?src=rss&guccounter=1
https://www.searchenginejournal.com/youtube-testing-ai-auto-generated-summaries/492974/
https://www.engadget.com/youtube-is-adding-more-creator-tools-to-shorts-to-help-it-take-on-tiktok-160023789.html?src=rssAI: META LANCEERT MUZIEK GENERATOR EN LANCEERT CHATBOTS MET PERSOONLIJKHEDEN PLUS CHINA BEPERKT AI
Enkele korte berichten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie. Om te beginnen twee berichtjes over Meta - en die zijn wel leuk.

Meta zou namelijk van plan zijn om chatbots te lanceren die een persoonlijkheid hebben, iets wat het "persona's" noemt. Die zouden enerzijds gewoon leuk zijn om je vraag aan te stellen, want je zou bijvoorbeeld aan President Abraham Lincoln iets kunnen vragen. Of anderzijds gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen, zoals reisadvies vragen aan een surfer (1). Deze chatbots zouden in september uitkomen.

Meta zou met deze personas meer interactie willen creëren met de gebruikers. Maar tegelijkertijd is het ook een mogelijkheid om meer data te verzamelen over hen, want je bent sneller geneigd om data vrij te geven bij een gesprek met een "mens", dan met een robot, niet?

Ook het tweede bericht zal je wellicht plezieren. Meta heeft namelijk een AI-muziekgenerator aangekondigd, AudioCraft, waarmee je met tekstprompts muziek maken kan. De code is open source en bestaat uit 3 modellen, die alle drie verschillende aspecten van het muziek maken aanpakken,  MusicGen, AudioGen, and EnCodec . De tool werd getraind op 20.000 uren muziek waarvan Meta de eigenaar is, of waarvan het specifiek voor dit doel een licentie genomen heeft. The Verge testte de tool meteen uit. (2)

Ondertussen in China: het land gaat de ontwikkeling van AI aan banden leggen. Bedrijven die een app maken die met generatieve AI werkt, die moeten voortaan daarvoor een licentie aanvragen. Vooruitlopend op die wet heeft Apple al verschillende apps verwijderd uit de App Store in China. (2)
https://www.cnet.com/news/social-media/meta-will-let-you-use-ai-chatbots-with-personalities-report-says/
https://www.theverge.com/2023/8/2/23816431/meta-generative-ai-music-audio
https://techcrunch.com/2023/08/01/generative-ai-services-pulled-from-apple-app-store-in-china-ahead-of-new-regulations/TWITTER X: VERBERGEN DAT JE EEN VERIFIED ACCOUNT HEBT EN MEER OVER TWEETDECK.
Zoals Bredero zei: het kan verkeren. Ooit was er een tijd dat Twitter-gebruikers het een hele eer vonden om naast hun Twitter-naam het bekende blauwe vinkje te krijgen, als geverifieerde gebruiker. Maar sinds die vinkjes opengesteld werden voor iedereen die een betalend X Blue abonnement neemt, is dat aureool verdwenen. Meer nog: sommige mensen schamen zich ervoor dat zij "overgelopen" zijn, en zo'n abonnement genomen hebben - want dat betekent dat zij nog altijd in Twitter geloven en niet rebels genoeg zijn tegenover alle recente veranderingen bij X / Twitter.

Daarom heeft Twitter nu via een artikel in zijn supportpagina's aangekondigd dat de X Blue gebruikers voortaan ook dat blauwe vinkje kunnen verbergen. Tijdens de overgang van Twitter naar X zal het wel kunnen dat die vinkjes op bepaalde plaatsen nog wel verschijnen, en dat sommige functies niet werken wanneer dat vinkje verborgen is. (1)  Volgens X News Daily kan je voortaan ook verbergen op wie je geabonneerd bent  en zou je ook kunnen bepalen of je video's gedownload kunnen worden of niet. (

Ondertussen is ook de overgang van Tweetdeck van de oude naam naar X volop gaande - met horten en stoten weliswaar. TweetDeck zou voortaan XPro heten als twitternaam (pardon: X-naam). Maar wie naar Xpro.com surft, komt niet bij Tweetdeck terecht.

Ga je naar het oude adres tweetdeck.twitter.com , dan zal je zien dat de rebranding al gedeeltelijk doorgevoerd werd, maar nog heel rommelig is. Je kan ook een aanzet zien van de functies die mogelijk zijn, maar het blijft momenteel een rommeltje. Zoals al eerder verteld, zal Tweetdeck /XPro in de toekomst enkel beschikbaar zijn voor betaalde abonnementen.
https://techcrunch.com/2023/08/01/x-twitter-paid-users-hide-checkmarks/
https://www.theverge.com/2023/8/1/23816614/tweetdeck-xpro-new-name-branding
https://twitter.com/xDailyX: VIDEO DOWNLOADEN, PROCES MET AFP EN EEN GEHEIMZINNIGE DOMEINWISSEL
Het wordt moeilijk om het niet meer te hebben over X, het voormalige Twitter. En hopelijk word je onze berichtgeving hierover niet beu...

Om te beginnen, iets waarover we het eerder deze week al hadden, namelijk de mogelijkheid die betalende abonnees, dus mensen die een X Blue abonnement hebben, ook video's kunnen downloaden. Deze optie werd nu geactiveerd. Uiteraard is het wel zo dat de creator in de instellingen bij de video aangegeven moet hebben dat de video überhaupt gedownload mag worden. Zo'n video downloaden doe je via het '...'-menu rechts bovenaan van het scherm wanneer een video in volledige modus staat (1).

Een tweede bericht betreft een dispuut tussen Agence France Presse (AFP) en X. Een Franse wet uit 2019 zou sites die de content van nieuwsuitgevers publiceren, verplicht zijn om met die uitgevers onderhandelingen aan te knopen over een vergoeding voor dat nieuws. En Twitter/X zou die onderhandelingen niet begonnen zijn, reden waarom AFP nu een procedure opgestart is tegen X. (2)

En dan is er nog het bericht dat Elon Musk "een klapke" gaat doen met Tim Cook, CEO van Apple. Via X kan je namelijk een abonnement nemen op creators. En dat geld wordt dan aan die creators doorgestort. Behalve wanneer een gebruiker via zijn iPhone app dat abonnement neemt, want dat is dan een "in-app aankoop", en daarvan moet 30% naar Apple gaan (3)

En tot slot een intrigerend bericht, gevonden bij Xnews: de domeinnaam AI.com voerde je tot nu toe naar ChatGPT. Maar kijk, nu verwijst die door naar xAI, een AI-bedrijf in handen van Elon Musk. Dat staat, volgens de website, apart van X Corp, maar zal "nauw samenwerken met X".  Een uitgebreider artikel bij Mashable. (4)
https://www.engadget.com/x-blue-subscribers-can-now-download-videos-from-the-website-065336710.html?src=rss
https://www.engadget.com/x-sued-by-afp-over-not-discussing-payments-for-news-content-105501199.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/8/2/23817821/elon-musk-twitter-tim-cook-apple-tax
https://mashable.com/article/ai-com-domain-redirects-to-elon-musk-x?taid=64cbc8051542e60001dcfa84GOOGLE AMP WORDT MISBRUIKT IN PHISHING CAMPAGNES
Google heeft enkele jaren geleden zijn AMP uitgebracht, Accelerated Mobile Pages. De bedoeling daarvan was dat dit framework voor sneller ladende webpagina's zou zorgen, door bepaalde elementen op die pagina's te beperken. Misschien een goedbedoelde poging, maar critici vonden het een zoveelste poging om meer controle over het web te krijgen.

Het blijkt nu dat mensen met slechte bedoelingen Google AMP steeds vaker gebruiken in hun phishingcampagnes. Dat heeft te maken met het feit dat die AMP pagina's op Google domeinen gehost worden, en dat die URL dan wel degelijk de échte domeinnaam van een reguliere website bevat. De meeste gebruikers weten echter niet goed hoe een domeinnaam opgebouwd is, zien de echte naam van het domein, en denken dat het daarmee in orde is. Wat dus niet altijd het geval is.

Bij Betanews lees je  hoe de phishers te werk gaan. Opgelet dus!
https://betanews.com/2023/08/03/beware-google-amps-use-in-phishing-campaigns-is-on-the-rise/MICROSOFT BRENGT RUIMTELIJKE AUDIO NAAR TEAMS
Na maandenlange testen heeft Microsoft nu ruimtelijke ("spatial") audio gebracht naar zijn desktop versie van Teams, voor zowel Windows als MacOS. Concreet moet die audio ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat de stemmen, van iedereen die aan een Teams gesprek deelneemt, op een andere plek te horen op basis van hun locatie op het scherm.

Om hiervan te kunnen genieten, moet je wel een audio-apparaat hebben dat stereo brengt, zoals een headset met kabel en een laptop die stereo aankan. Bluetooth apparaten zijn momenteel nog niet ondersteund, maar de volgende generatie LE Audio met bluetoothtoestellen die stereo aankunnen, zullen dat wél zijn.
https://www.theverge.com/2023/8/1/23816235/microsoft-teams-mac-windows-spatial-audio-now-available

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE WOORDJES LEREN: USD
In de 3D virtuele en augmented reality werelden is het heel belangrijk dat er een standaard bestaat - net zoals .jpg en .gif of .html standaarden zijn.  Zo'n standaard zorgt ervoor dat je in gelijk welk programma een .jpg of .gif kan maken, en dat die door eender welk ander programma op dezelfde manier weergegeven wordt.

Voor 3D en augmented reality is dat ook nodig: als er geen standaard is, dan zou je voor elk ding dat je creëert de geometrie, de camera's, de belichting en de materialen terug opnieuw moeten maken voor elk platform waarin je het wil neerzetten.  

Die standaard lijkt eraan te komen. Hij is gebaseerd op Universal Scene Description technologie, die door Pixar ontworpen werd. Nvidia gebruikt die als basis voor zijn eigen Omniverse platform. En nu hebben Adobe, Apple, Autodesk, Nvidia en Pixar de handen ineengeslagen om dit verder tot standaard te maken, en zij hebben samen de Alliance for OpenUSD opgericht. Daarmee willen zij deze standaard promoten voor 3D tools en data die interoperabel zijn, eigenlijk een standaard voor AR dus.

Epic, Unity en zelfs Ikea hebben hun steun al toegezegd voor het initiatief. Over Microsoft is nog niet veel geweten, maar ongetwijfeld zal het volgen.
https://venturebeat.com/games/5-companies-form-alliance-for-openusd-for-metaverse-3d-graphics-standard/
https://openusd.org/release/intro.htmlMILITAIREN BEZORGD OVER WISPELTURIGHEID VAN ELON MUSK
Dat Elon Musk de laatste tijd steeds vaker onder vuur ligt, is wel duidelijk. De manier waarop hij van Twitter een "X" maakt uiteraard, maar dat wordt gevolgd door kritiek op de Tesla-auto's, die het aantal kilometers dat de EV nog kan doen, overschat. En nu wordt ook zijn beleid in ter discussie gesteld over de Low Earth Orbit-breedbandtechnologie van Starlink, een van de andere bedrijven van Musk. LEO satellieten zijn vooral van nut in rurale gebieden waar breedbandverbindingen schaars zijn, maar ook in probleemgebieden. Denk aan  het begin van de oorlog in Oekraïne: Rusland had erop gerekend de communicatie via het internet te kunnen lamleggen, maar dankzij de satellieten van Starlink werd dat plan gedwarsboomd.

Maar tegenstanders stellen vragen bij de macht die Musk heeft over die satellieten, aldus de New York Times. Zo zou hij de toegang van Oekraïne tot die breedbanddienst in de nabijheid van de Krim beperkt hebben, omdat hij zelf vredesplannen wou voorstellen.
Een erg kritisch artikel over deze situatie bij Techdirt.
https://www.techdirt.com/2023/08/02/global-militaries-worry-elon-musk-is-too-erratic-to-manage-starlink-competently/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: MYSTERIES VAN VLAANDEREN

Een podcast van de Vlaamse openbare omroep Radio2, waarin de reporters trachten een antwoord te vinden op een mysterie, dat voorgelegd wordt door een luisteraar. Niet altijd wordt het mysterie opgelost, en soms blijven er nog losse eindjes. Maar het is heel interessant om de speurtocht te volgen.

Een knap gemaakte podcast, en de recente aflevering over een oorlogsbrief, die tijdens renovatiewerken achter het behang van een huis gevonden werd, is daarvan een mooi voorbeeld.
Te beluisteren via de website of je podcastapp.
https://www.vrt.be/vrtmax/podcasts/radio-2/r/radio-2-mysteries/
https://www.vrt.be/vrtmax/podcasts/radio-2/r/radio-2-mysteries/3/hoe-belandt-een-oorlogsbrief-achter-behang-in-dendermonde-/

 
De nieuwe oogst


   
PHOTOCRITIQUE OP REDDIT

Wil jij je fotografietalent verder ontwikkelen? Dan is deze Subreddit de ideale plek daarvoor. Hier helpen enthousiaste fotografen elkaar om hun werk te verbeteren, door eerlijke feedback te geven op hun foto's.
Reddit heeft trouwens nog meer subreddits over fotografie. MakeUseOf heeft hieraan een heel artikel gewijd.
[Taal: EN]
https://www.reddit.com/r/photocritique/
https://www.makeuseof.com/tag/improve-photography-skills-using-reddit/


Talking Points for Life

Sta jij in gezelschap altijd met een mond vol tanden, en weet je niet waarover te praten? Deze site wil je helpen. Je vindt hier enorm veel tips: hoe je een complimentje in ontvangst moet nemen, een checklist om te doorlopen vooraleer je op de Send-knop drukt, hoe je je verontschuldigt omdat je te laat bent, enz.
[Taal: EN]
https://www.talkingpointsforlife.com/


HACKADAY

Deze website bestaat eigenlijk al heel lang, en blijft nog altijd heel interessant. Opmerkelijk wetenschappelijk nieuws, doe-het-zelf projecten, allerhande hacks:  de onderwerpen zijn heel uiteenlopend. En er hoort een heel levendige community bij, die zelf ook nog tips geven bij de blogpostings.
[Taal: EN]
https://hackaday.com/


SCIENCE DAILY
Nog een website met wetenschappelijk nieuws.  Ook hier weer erg uiteenlopende onderwerpen: technologie, milieu, maatschappij, gezondheid, en uiteraard ook "strange & offbeat" voor wie van opvallende faits divers houdt. Je kan voor elk van die onderwerpen een aparte RSS-feed vinden.
[Taal: EN]
https://www.sciencedaily.com/newsfeeds.htm


DE GRAPPIGSTE YOUTUBE FILMPJES

Buiten is het maar somber, maar dit artikel bij Mashable zal de zon toch even laten schijnen. Het is een compilatie van wat de mensen op Reddit eigenlijk de leukste filmpjes vinden, die hen hardop in lachen lieten uitbarsten. Wij hadden alvast tranen in de ogen bij sommige filmpjes. De hond die een sirene nadoet is heerlijk!
[Taal: EN]
https://mashable.com/article/funny-youtube-videos-reddit?taid=64c9331667be8800018288b7


BRITISH TV

Voor ons blijven de Britse reeksen toch nog altijd een tikkeltje anders, en om een of andere reden kunnen ze ons meer boeien dan de gewone Netflix-reeksen.
Deze website houdt je op de hoogte van de Britse tv-reeksen, van drama en romantiek tot thrillers. Je komt ook te weten op welke zender je ze kan bekijken, en welke streamingdienst ze ook aanbiedt.
[Taal: EN]
https://www.britishtv.com/


CREATIVE BLOQ: DESIGN
Deze website draait rond design en creativiteit, maar dan vanuit een technologisch oogpunt. Je vindt er bijvoorbeeld tips voor het ontwerpen van een logo, besprekingen van website builders en de beste software voor digitale kunst, een reportage over de beste street art, en veel meer. Een website om te volgen.
[Taal: EN]
https://www.creativebloq.com/


WORLD DIGITAL LIBRARY

Dit is een enorme collectie boeken, landkaarten, teksten, foto's, geluidsopnames en films uit verschillende geschiedenisperiodes, in verschillende talen en vertaald naar 7 talen. Om uren te grasduinen!
[Taal: EN]
https://www.loc.gov/collections/world-digital-library/about-this-collection/


SCIENCES ET AVENIR

Onder het motto "Het moet niet altijd Engels zijn" deze website die je op de hoogte houdt van wat er in de wereld gebeurt op wetenschappelijk gebied. Archeologie, voeding, natuur, dieren, de ruimte: het komt er allemaal aan bod. En ondertussen kan je uiteraard je Frans bijschaven.
Ben jij niet zo'n held in de taal van Molière? Wij hebben voor jou een tip in onze rubriek Tips.
[Taal: FR]
https://www.sciencesetavenir.fr/GIFTOPEDIA: VERJAARDAGEN

Deze webapp zorgt ervoor dat je nooit verjaardagen vergeet. Je maakt je lijstje klaar van de verjaardagen, en bepaalt daarbij hoeveel dagen op voorhand je verwittigd wilt worden. Je krijgt dan een herinnering gestuurd op je smartphone. De webapp heeft ook een rubriek waarbij je een verlanglijstje kan aanleggen, en dat met je vrienden kan delen. Zo weten zij meteen welk geschenk ze jou kunnen kopen.
[Taal: EN]
https://giftopedia.app/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Toepassing voor meerdere platforms ontwikkeld door KDE, die draadloze communicatie en gegevensoverdracht tussen apparaten via lokale netwerken mogelijk maak - https://nl.wikipedia.org/wiki/KDE_Connect
    Zwitsers advocaat, literatuurcriticus, journalist, dichter, dramaturg en hoogleraar Franse literatuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Philippe_Godet
    Israëlisch acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yousef_Sweid
    Amerikaanse biografische film - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maestro_(film)
    Type handschoen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Want_(handschoen)
    Gotische Oorlog (457-458) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gotische_Oorlog_(457-458)
    Duitse barokcomponist en bladmuziekverzamelaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Georg_%C3%96sterreich
    Poolse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zofia_Wich%C5%82acz
    Amerikaanse organisatie die in 1816 werd opgericht om de migratie van in vrijheid geboren zwarte Amerikanen en vrijgemaakte slaven naar Afrika te bevorderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/American_Colonization_Society


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Ex-president van de VS tegen wie diverse aanklachten zijn geweest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump
    [EN] Zelfmoordaanslag in Pakistan waarbij meer dan 50 mensen worden gedood - https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Khar_bombing
    [EN] Tyfoon in de Filipijnen, Taiwan en China - https://en.wikipedia.org/wiki/Typhoon_Doksuri_(2023)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over vlaggen en wapens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vlaggen_en_wapens


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Bijna zeventig draadloze koptelefoons getest, dit is de beste
Wat is de beste draadloze koptelefoon? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/tech/bijna-zeventig-draadloze-koptelefoons-getest-dit-is-de-beste~a31f27e4/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Twitter alternatieven
Na de overname van Twitter door Elon Musk laten heel wat mensen Twitter achter zich – en dan hebben we het niet enkel over ontslagen medewerkers (die gevraagd worden terug te komen, maar dat blijkbaar massaal weigeren). Twitter zag voor het eerst in 2006 het licht en zou sindsdien zo’n 230 miljoen gebruikers verzameld hebben. Mocht je echter plannen hebben om Twitter te verlaten, dan zijn dit enkele van de alternatieven.
https://computertaal.info/2023/08/04/twitter-alternatieven/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Google: ontwikkelaars voegen achteraf malware toe aan apps uit Play Store
Google stelt dat malafide ontwikkelaars na enige tijd malware aan hun apps uit de Play Store durven toevoegen. Deze praktijk heet versioning en houdt in dat er na het downloaden van de ogenschijnlijk betrouwbare app via een aparte server code aan de app kan worden toegevoegd.
https://tweakers.net/nieuws/212382/google-ontwikkelaars-voegen-achteraf-malware-toe-aan-apps-uit-play-store.html*** DATANEWS

http://www.datanews.beMicrosoft beschuldigt Russische staatshackers van Teams-phishingaanvallen
Een aan de Russische overheid gelinkte hackersgroep richtte zich op tientallen wereldwijde bedrijven om inloggegevens te stelen via Teams. Dat claimen onderzoekers van Microsoft.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/cybercrime/microsoft-beschuldigt-russische-staatshackers-van-teams-phishingaanvallen/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ZO VOORKOM JE DAT JOUW AFBEELDINGEN GEBRUIKT WORDEN BIJ AI-TRAININGEN

Wil je niet dat AI gebruikmaakt van jouw kunst? Er bestaan manieren om afbeeldingen onbruikbaar te maken voor generatieve AI-training - en dat zonder iets te veranderen aan de manier waarop de afbeelding eruit ziet voor het menselijke oog.
TechnologyReview heeft verschillende tools op een rijtje gezet.
https://www.technologyreview.com/2023/08/01/1077072/these-new-tools-could-help-protect-our-pictures-from-ai/


Tip: lees eens een website in een andere taal

Kom je een artikel tegen op het web in het Frans, Engels, Duits of andere taal die je niet goed meester bent, wanhoop niet. Want Mr. Google komt redding brengen!
Gewoon naar translate.google.com en klik het tabblad Websites aan. Duid vervolgens de brontaal aan in het vak links en de doeltaal in het vak rechts (waarschijnlijk Nederlands). Ben je niet zeker wat de brontaal is, kies dan links voor Taal herkennen. Google kan dat perfect.
Kopieer dan de URL van de website die je wil lezen naar het invulvak. En kijk, Google zorgt ervoor dat je het artikel goed lezen kan, in het Nederlands.
https://translate.google.com/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WINMERGE: VERGELIJKEN


Met deze handige tool kan je niet alleen bestanden vergelijken, maar ook mappen, webpagina's, waarbij de verschillen in een visueel tekstformaat getoond worden dat gemakkelijk te begrijpen en te bewerken is. Je kan het progje gratis downloaden bij Github.
https://github.com/WinMerge/winmerge


CCLEANER NU OOK VOOR ANDROID

CCleaner is een heel bekende reiniger voor de pc, om je systeem op te schonen en te optimaliseren. Nu bestaat die software ook voor Android, en is nog gratis ook.

De software scant je systeem en vindt op welke plekken er overbodige data op je systeem zitten. Zoals bijvoorbeeld in de cache, waarmee je gemakkelijk 500 MB kan winnen.
https://www.chip.de/downloads/CCleaner-_-Phone-Cleaner-Android-App_68977426.html
https://www.ccleaner.com/nl-nl


ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS

Met deze gratis app voor Windows 8, 10 en 11 haal je een afgeslankte versie van Photoshop in huis. De app werd eerst ontwikkeld voor smartphones en tablets, maar vindt nu ook zijn weg naar Windows PC's.
De software bevat een aantal gratis filters, maar je kan ook tegen betaling een pakket extra filters aankopen. Met de software kan je ook rode oogjes retoucheren, contrast, helderheid en belichting aanpassen.
https://www.chip.de/downloads/Adobe-Photoshop-Express-Windows-App_76548976.html
https://www.adobe.com/products/photoshop-express.html


FREECAD: GRATIS

Dit is een 64 bit versie van FreeCAD, CAD (computer aided design) software om geometrische 3D-modellen en technische constructies te maken.
Ideaal voor studenten en hobby-ontwerpers, die zich willen bekwamen in het werken met 3D-CAD ontwerpen.
https://www.chip.de/downloads/FreeCAD-64-Bit_93520539.html
https://www.freecad.org/


MICROSOFT VISUAL STUDIO CODE

Deze code editor van Microsoft is niet alleen gratis, maar hij ondersteunt ook verschillende nuttige functies voor de ontwikkelaar. De tool mag dan al door Microsoft gemaakt zijn, maar hij is ook voor MacOS en Linux verkrijgbaar.
Volgens Microsoft zouden vooral toepassingen met ASP.NET Framework en Node-toepassingen snel ontwikkeld kunnen worden. Websites maken met HTML, CSS, JSON, LESS, SASS, PHP, JavaScript en andere technologieën worden zo nog gemakkelijker. Je kan je project ook als Git repository aanmaken zodat je de verschillende versies kan bewaren.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-Visual-Studio-Code-VSCode_78790310.html
https://code.visualstudio.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is prachtig een groot democraat te zijn,
als je een slaaf hebt die je laarzen kan poetsen.

-  Christina Stead  -
Australisch schrijfster [1902-1983]