Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/6/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1318 van 24/6/2023


 

Gegroet lezer,

Deze week een opvallende hoofdrol voor Reddit. Een sociaal platform waar de gebruikers en moderatoren centraal staan - zij vormen het hart van het platform, en zonder hen zou de hele Reddit niet bestaan. Wanneer dan de CEO van het platform wijzigingen uitvaardigt waarmee mods en gebruikers het niet eens zijn, dan ontstaat een machtstrijd. Daarover deze week dus verschilende verhalen.

Dit en veel meer uiteraard: over Apple, Google, en zelfs over appels! Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.REDDIT: HET GEVECHT ONTAARDT
Verleden week kon je lezen dat er grote onenigheid ontstaan is tussen de gebruikers en moderatoren van Reddit enerzijds, en de directie ervan. De reden: Reddit had aangekondigd nieuwe tarieven te gaan hanteren voor het gebruik van zijn API's. Waarop verschillende makers van externe apps, die een alternatieve interface boden om Reddit te bezoeken, stelden dat die tarieven te duur waren, en dat zij hun app zouden stopzetten. Waarop meer dan 8.000 reddits verleden week maandag staakten, en 4.000 daarvan zijn nog altijd niet actief.

Heeft dit de directie van Reddit kunnen vermurwen? Neen. Integendeel: die toont zich erg strijdlustig. Steve Huffman, CEO van Reddit, verklaarde boudweg: "Dit is een zakelijke beslissing. En wij komen er niet op terug". Aan The Verge en NBC News zei hij te geloven dat de meeste gebruikers de staking van de moderatoren niet steunen.

Meer nog: hij kondigde ook een plan aan om de moderatoren buiten spel te zetten: "gewone gebruikers zouden gemakkelijker moderatoren kunnen overstemmen wanneer die hun beslissing niet populair is binnen de reddit". Wanneer hij dat plan concreet laat ingaan, vertelde hij er niet bij, maar hij hoopte wel dat de protesten weggetrokken zouden zijn vooraleer hij deze nieuwe regels invoert.

Huffman heeft ook boodschappen gestuurd naar de mods van de stakende reddits, waarin hij hulp aanbiedt om de moderatorteams te herschikken of te verwijderen, indien sommige van die mods voorstander zijn om hun subreddit te heropenen.

In een interview met The Verge voegde Reddit er ook aan toe dat inactieve subreddits eigenlijk in overtreding zijn met de gedragsregels, waarbij mods verplicht zijn om actief met hun community bezig te zijn.

Het smaakt zuur dat Reddit op deze manier tracht de stakende mods uit de weg te ruimen. Je mag niet vergeten dat de hele Reddit community bestaat uit vrijwilligerswerk. En dat de mods ontelbare uren per week doorbrengen met het beheren van hun subreddit. En dat terwijl het bedrijf veel geld hoopt binnen te rijven door zijn API betalend te maken, waarvan die mods geen graantje van mogen meepikken...
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/reddit-protest-blackout-ceo-steve-huffman-moderators-rcna89544
https://www.businessinsider.com/reddit-ceo-will-change-rules-to-make-mods-less-powerful-2023-6
https://www.theverge.com/2023/6/16/23763538/reddit-blackout-api-protest-mod-replacement-threatEUROPESE DATA ACT: WAT HOUDT HET IN?
Verleden week hebben we het kort gehad over deze nieuwe Europese wet die in de steigers staat. Ondertussen kregen wij, dankzij DTNS podcast, een beter inzicht in wat deze AI Act inhoudt.

-Het gebruik van AI wordt verboden voor: predictief politiewerk (dus mensen op basis van veronderstellingen van een AI preventief gaan viseren); het in real time identificeren van mensen in publieke plaatsen, op basis van biometrische gegevens (gelaatsherkening); het herkennen van emoties bij het handhaven van de orde, grenscontroles of op de werkplek;; en het massaal registreren van afbeeldingen van het internet of van bewakingscamera's, om zo een database aan te leggen voor gelaatsherkenning.

-Toepassingen worden ingedeeld in categorieën op basis van het risico dat zij kunnen inhouden. Videogames en spamfilters zouden in   de laagste categorie vallen. Maar apps ide AI gebruiken om risico's in te schatten bij het verlenen van kredieten of leningen, behoren tot de hoogste risicocategorie. Wat inhoudt dat bij hen de strengste controle toegepast moet worden. Ook aanbevelingssystemen in sociale media werden in de hoogste risico geplaatst.

-Transparantie is verplicht over welke auteursrechtelijk beschermde data gebruikt werden bij het trainen van de AI. Bedrijven moeten ook bekendmaken welke content door een AI aangemaakt werden.

-Ook moeten AI-generatieve bedrijven maatregelen nemen om te voorkomen dat er illegale, racistische of content met een vooroordeel gemaakt wordt.

Is dit voldoende om te voorkomen dat AI op termijn ervoor gaat zorgen dat de mens uitgeroeid wordt? Margarethe Vestager, EU commissaris voor de concurrentie, heeft aan de BBC de maatregelen toch voorzichtig genuanceerd. "Het risico op uitroeiing bestaat nog altijd, maar de kans erop lijkt redelijk klein. Ik meen dat het risico dat AI mensen discrimineert veel groter is".

De AI Act moet nu nog door het Europees parlement, de Europese Commissie, en de Europese raad, vooraleer het een Europese wet wordt. En die zal pas in 2025 in voege kunnen gaan.
https://www.zdnet.com/article/eu-moves-ahead-with-draft-law-to-regulate-ai/   
https://www.bbc.com/news/technology-65881389
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230609IPR96212/meps-ready-to-negotiate-first-ever-rules-for-safe-and-transparent-
https://techcrunch.com/2023/06/13/google-delays-eu-launch-of-its-ai-chatbot-after-privacy-regulator-raises-concerns/GOOGLE VERKOOPT DOMEIN-BUSINESS AAN SQUARESPACE
Wanneer je bij Google een Workspace account aanmaakt voor je bedrijf, dan kan je die ook koppelen aan jouw domeinnaam. Heel handig, want alles luistert heel nauw - terwijl je, wanneer je je domeinnaam bij een extern bedrijf geregistreerd hebt, toch wel wat manipulaties moet uitvoeren om mail enz. naar je domein te registreren.

Maar blijkbaar was die domein-business niet winstgevend genoeg - of zoals een waarnemer het zei: "als het de search afdeling van Google niet helpt, dan wordt het afgevoerd". Denk daarbij aan bijvoorbeeld Reader, waarmee je op heel eenvoudige manier RSS-feeds van websites kon opvolgen, en zo op de hoogte blijft van de laatste berichten op die website. Het afvoeren van Reader heeft voor heel wat protest gezorgd bij de gebruikers, tussen haakjes.

Welnu: Google heeft aangekondigd dat het de domein-business afstoot en verkoopt aan Squarespace. Al wie een domein heeft bij Google Domains, zal in de volgende maanden overgezet worden naar Squarespace. Dat bedrijf heeft aangekondigd dat het de prijzen voor domeinregistratie die Google tot nu toe hanteerde, minstens een jaar zal handhaven.

Volgens de deal zal je, wanneer je voortaan een Google Workspace aanmaakt, en daar je domein aan toevoegt, automatisch naar Squarespace doorverwezen worden. En dat die registratie bij Squarespace automatisch voor 3 jaar geldig is.
https://9to5google.com/2023/06/15/google-domains-squarespace/REDDIT: HET VOLGENDE HOOFDSTUK
In het vorige hoofdstuk kon je lezen dat de CEO van Reddit, Huffman, gewaarschuwd had dat de subreddits die nu aan het staken waren, opgeheven zouden worden indien zij die staking zouden volharden. Waarop drie grote subreddits, r/pics, r/gifs en r/aww terug open gingen, maar wel op een komische manier: er zijn enkel postings toegelaten over John Oliver, komiek en host van Last Week Tonight. Een vierde grote subreddit, r/videos, zal dat vanaf dinsdag ook doen. (1)

Ondertussen blijkt uit cijfers  van analysebedrijf Similarweb dat de staking wel degelijk invloed had op het verkeer naar Reddit  - als gevolg van het protest zou het verkeer met 6,6% gedaald zijn (2).

En nu krijgt het protest van de Reddit-gebruikers tegen de nieuwe voorwaarden voor het gebruik van de AI steun uit een onverwachte hoek: de ransomware organisatie ALPHV. Die had onlangs 80 giga aan data gestolen van Reddit tijdens een datalek, en Reddit had die diefstal toegegeven op 9 februari. De hackers zouden toegang hebben gehad tot informatie van de werknemers en interne documenten, maar er zou geen bewijs zijn dat ook persoonlijke gegevens van de gebruikers ingekeken werden.

Welnu, ALPHV heeft aangekondigd dat het de deze gegevens publiek zal maken, als het geen 4,5 miljoen dollar aan losgeld ontvangt, en als Reddit niet terugkomt op zijn nieuwe maatregelen voor toegang tot de API. (3)
https://www.theverge.com/2023/6/17/23764729/reddit-users-pics-gifs-subreddits-john-oliver
https://www.engadget.com/reddits-average-daily-traffic-fell-during-blackout-according-to-third-party-data-194721801.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/6/19/23765895/reddit-hack-phishing-leak-api-pricing-steve-huffmanAPPLE WIL IP-RECHTEN CLAIMEN OP ALLE AFBEELDINGEN VAN APPELS
Een al te gek verhaal dat Wired brengt. Het draait om de Fruit Union Suisse, een organisatie die al 11 jaar oud is. En al dit tijd als symbool een rode appel had met een wit kruis, - de Zwitserse vlag die bovenop gepositioneerd werd. De organisatie vreest echter dat het zijn logo wel eens zou moeten veranderen, omdat techgigant Apple tracht de intellectuele eigendomsrechten te verkrijgen over de afbeeldingen van appels.

De organisatie begrijpt niet waarom Apple dit doet - bij Apple is het symbool nu eenmaal een appel waarin gebeten is,

Blijkbaar zou dit niet het enige geval zijn. Volgens WIPO (World Intellectual Property Organization) heeft Apple gelijkaardige verzoeken gedaan aan dozijnen andere IP-organisaties in de hele wereld, met wisselend resultaat. In Japan, Turkije, Israël en Armenië hebben in elk geval al toegegeven...
https://www.wired.com/story/apple-vs-apples-trademark-battle/GOOGLE GEEFT EN GOOGLE NEEMT: NU IS ALBUM ARCHIVE AAN DE BEURT
Google heeft aangekondigd dat het zijn Album Archive dienst zal stopzetten. Alle content die je daarin gestopt hebt, zal definitief gewist worden op 19 juli 2023.

Voor wie Album Archive niet kent: dat is eigenlijk een kerkhof voor content die  je gebruikt had bij diensten zoals Google Hangouts en Blogger, en die verweesd achterbleef nadat die diensten stopgezet werden.

Heb jij content zitten in Album Archive, dan kan je daarvan nog snel een back-up maken met Google Takeout.
https://www.androidpolice.com/google-album-archive-sunset-july-19/WHATSAPP: AUTOMATISCH OPROEPEN VAN ONBEKENDE NUMMERS OP STIL ZETTEN
Misschien heb jij er niet zoveel last van, maar in India is het een echte plaag: spam van onbekende nummers die je via WhatsApp opbellen. Enorm storend, want het geluid van de oproep dwingt je om even te gaan kijken en dan de oproep te weigeren. En je bent de draad kwijt van waarmee je bezig was.

Nu heeft Meta CEO Mark Zuckerberg een nieuwe functie in WhatsApp aangekondigd die daarmee komaf moet maken. Je zou namelijk via de instellingen automatisch alle oproepen van nummers die jou onbekend zijn, op stil kunnen zitten. De oproepen verschijnen nog wel in je meldingen, en de lijst met oproepen in de app. Dat om te voorkomen dat je een oproep van iemand zou missen, die nog niet in jouw contactenlijst staat. Geen revolutionaire nieuwigheid, maar toch wel handig.

Tegelijkertijd heeft WhatsApp een nieuwe check-up voor je privacy uitgebracht, die je in de Privacy rubriek van de instellingen vindt. Die check-up neemt je mee doorheen verschillende stappen, die je moeten uitleggen welke verschillende controleniveaus je hebt voor je privacy. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/06/19/whatsapp-introduces-feature-to-automatically-silence-call-from-unknown-numbers/ANTI-META FEDI PACT: SAMENSPANNEN TEGEN ACTIVITY PUB DIENST VAN META
Het lijkt triviaal, zo'n oorlogje binnen communities. Maar het geeft wel aan hoe hoog de gevoelens kunnen oplopen.

Waar gaat het om? Wel, toen Elon Musk zich danig begon te bemoeien met het reilen en zeilen van Twitter, schakelden veel gebruikers over naar Mastodon, een dienst die gedecentraliseerd werkt, met verschillende servers die Mastodon hosten.

Toen kwamen er echter kapers op de kust: ook Facebook zou zijn eigen ActivityPub dienst lanceren, die de concurrentie zou aangaan met Mastodon. Maar blijkbaar is dat niet naar de zin van veel internauten: zij hebben een Anti-Meta Fedi Pact gelanceerd, waarbij degenen die het pact ondertekenen, beloven om de Activity Pub dienst van Meta te blokkeren.

Toch raar, dat een "open" en divers platform zomaar ineens een uitzondering maakt voor een speler - zelfs als dat Meta/Facebook is...
https://daringfireball.net/linked/2023/06/19/not-that-kind-of-open
http://scripting.com/2023/06/19.html#a012727TIKTOK GAAT ZELF VIRALE PRODUCTEN VERKOPEN
Dat TikTok een enorme aanhang heeft, vooral bij de jeugd, moeten wij je niet vertellen. En daar wil ByteDance, het moederbedrijf boven TikTok, een graantje van meepikken.

Dat wil het doen met een nieuwe rubriek in de app, Trendy Beat, die het momenteel in beperkte mate uittest. Daarin zal je niet al te dure spullen vinden die je kan aankopen.  Het zou in principe om spullen zijn die viraal gaan op TikTok. Maar dat lijkt momenteel beperkt tot wat goedkope artikels, als we het oneerbiedig mogen zeggen, "brol". Dingen zoals hoe je oorsmeer kan verwijderen (yech!) en hoe je haar van je huisdier van je kleren verwijdert.

Dat is een nieuwe koers die TikTok nu inslaat: tot nu toe konden andere bedrijven hun items verkopen via de bestaande marktplaats op TikTok. Zij moesten dan een commissie betalen aan TikTok op de verkoopprijs. Maar waarom tevreden zijn met een percentje, als je hele som kan binnenrijven - moet TikTok gedacht hebben.

Meer bij Evening Standard.
https://www.standard.co.uk/tech/tiktok-selling-viral-products-trendy-beat-b1089213.htmlOOK DROPBOX VOEGT AI MOGELIJKHEDEN TOE AAN ZIJN AANBOD
Trouwe lezers weten dat wij al jaren vertrouwen op twee webdiensten waarmee wij op alle mogelijke plekken, vanop elk toestel, toegang hebben tot onze bestanden. Enerzijds Dropbox, waarmee je ook bestanden kan delen met verschillende andere personen, en je per map op je computer verschillende gebruikers kan instellen. Anderzijds Evernote, dat wij niet gebruiken om documenten te delen, wel om die op al onze toestellen te kunnen bewerken. Beide diensten werken perfect - en wij hopen dat dit nog jaren zo zal blijven :)

Dropbox heeft, net als zoveel andere webdiensten nu aangekondigd dat het nu ook AI gaat integreren in zijn dienst om de gebruiker nog beter te kunnen begeleiden. Het gaat om twee aparte tools.

Enerzijds een tool die je wellicht ook bij andere clouddiensten zal aantreffen: een tool om documenten samen te vatten en te doorzoeken. Niets speciaals, maar wel handig

Maar de tweede tool heeft blijkbaar wel wat meer in zijn mars. Bij "Dash" zoals deze tool heet, stapt Dropbox af van het idee dat bestanden enkel in bepaalde mappen zitten - maar dat zij in "stacks" zitten, meerdere mappen. Denk aan een song die in een bepaalde playlist zit, maar ook in andere lijstjes zitten kan. Je zou voortaan kunnen zoeken doorheen jouw bestanden in Dropbox, maar ook op het hele web.

Van Dash bestaat er een desktopapp, die je vanop je commandolijn kan aanroepen en die gaat zoeken op jouw toestel en al jouw aangesloten apps. Anderzijds is er ook een extensie voor je browser, die dezelfde zoekmogelijkheden biedt, maar die het openen van een nieuwe pagina, opent met een lijst met jouw spullen.

Meer bij The Verge. Afwachten wat dit concreet als voordeel biedt!
https://www.theverge.com/2023/6/21/23767248/dropbox-ai-dash-universal-search
https://twitter.com/Dropbox/status/1671564401823055872?s=207
https://twitter.com/Dropbox/status/1671564401823055872?s=20PATREON BIEDT NIEUWE MOGELIJKHEDEN OM JE FAVORIETE CONTENT CREATORS TE BETALEN
Wellicht ken je Patreon en maak je er al gebruik van. Ken je het niet, dan raden wij het je aan als een eerlijke manier om makers van content te belonen. Via Patreon kan je een vast maandelijks bedrag een zo'n creator of podcastmaker schenken  - veel moet dat niet zijn, maar vele kleintjes maken een groot, en zo zijn die creatievelingen verzekerd van een vast bedrag dat zij elke maand ontvangen.

Patreon heeft nu nog een andere manier van belonen gelanceerd: je zou voortaan ook per aflevering of per item kunnen betalen. Als creator moet je daarvoor niet langer een betalend lidmaatschap aanmaken: je kan gewoon je artikels, je content aanbieden. Ook gratis.Zo kunnen gebruikers kennis maken met jouw content. En als creator kan je dus rechtstreeks aan je "volgers" producten verkopen, per stuk.

Eigenlijk een hele verademing - het betaalsysteem, de walled gardens, wordt terug een beetje open gegooid, op een moment dat platformen zoals TikTok en Instagram de betaalmuurtjes steeds hoger optrekken.

Wij zijn alvast grote fan van Patreon. Dus wij raden je aan om eens te bekijken welke premium content je daar kan sponsoren!
https://www.theverge.com/2023/6/21/23763815/patreon-free-tier-shopping-digital-goods-subscriptionDUCKDUCKGO BROWSER VOOR WINDOWS MET VEEL PRIVACY TOOLS
Ooit is DuckDuckGo begonnen als zoekmachine die beloofde jou niet te traceren op het web. Ondertussen heeft het ook een e-mail tool, bescherming tegen link racking, en je kan daar ook een Duck-adres gebruiken om mails te beantwoorden.

Nu komt daar een desktop client bij voor Windows, in bèta, meer dan een jaar nadat het een desktop client voor de Mac uitbracht. In de browser vind je:

-Duck Player: die toontje de meeste YouTube video's, zonder advertenties die je privacy schenden en zonder de aanbevelingen van het algoritme.
-Tracker blocking die o.a. moet voorkomen dat tracers van derden geladen worden
-Verplichte encryptie
-Een "fire" button, die onmiddellijk alle tabblaadjes sluit en alle data van de websites die je bezoekt wist
Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2023/06/duckduckgo-offers-its-privacy-centered-browser-in-a-windows-open-beta
https://duckduckgo.com/windowsTWITTER: ROBBERTJE MET GOOGLE CLOUD IS UITGEVOCHTEN, NU EEN HEUS GEVECHT MET ZUCK
Verleden week verscheen het bericht dat Twitter in moeilijkheden zou zitten, omdat het zijn rekeningen voor zijn Google Cloud diensten niet kon of wilde betalen. De nieuwe CEO van Twitter, Linda Yaccarino, blijkt nu de plooien gladgestreken te hebben: de discussie over wat er betaald moet worden is opgelost, en het heeft zelfs geleid tot gesprekken over verdere samenwerking, o.a. over advertenties op Twitter en het gebruik van de Twitter API (1)

Ondertussen weten we allemaal dat Elon Musk, tot voor kort de CEO van Twitter, niet voor een stunt verlegen zit. Hij tweette dinsdag dat hij bereid was voor een 'cage match' (een potje worstelen in een gesloten ruimte) met Mark Cuckerberg, CE van Meta. Waarop Zuckerberg een screenshot van de tweet postte, met de vermelding "send me location". Met meteen een antwoord van Musk "Vegas Octagon". De locatie weten we dus, het tijdstip nog niet.

Uiteraard was dat potje worstelen eerder symbolisch bedoeld: Meta ontwikkelt namelijk zelf een concurrent voor Twitter... (2)
https://www.wsj.com/articles/twitter-ceo-intervened-to-mend-google-relationship-after-cloud-payment-issue-1e61186f?mod=djemalertNEWS
https://www.theverge.com/2023/6/21/23769263/mark-zuckerberg-elon-musk-fight-cage-match-worldstarOVERNAME FIGMA: WAAROM HET BELANGRIJK IS
De design tool Figma, die vooral bekend staat voor het ontwerpen van user interfaces, is dankzij een partnerschap met Google gratis voor alle Amerikaanse studenten, vanaf de kleuterklas tot het einde van het middelbaar. Figma biedt een gratis versie aan alle gebruikers, maar dat is beperkt tot 3 bestanden. Het educatieve programma daarentegen geeft studenten toegang tot de Figma Enterprise versie, die normaal $75 per maand kost - wat dus een buitenkansje is.

Deze Enterprise versie bevat onbeperkt aantal bestanden, opties voor individuele en gedeelde projecten, aparte werkruimten en meer geavanceerde design mogelijkheden. De scholen moeten wel werken met Chromebooks om het programma te mogen gebruiken, maar als zij met niet-Google systemen werken kunnen zij ook toegang tot het programma aanvragen.

Figma was de laatste tijd vooral in het nieuws omdat Adobe had aangekondigd dat het deze concurrent wou kopen voor 20 miljard dollar in cash en aandelen. Maar regulatoren in de VS, VK en de EU moeten hun goedkeuring noch hechten aan deze overname.(1)

Wat Figma nog interessanter maakt, is dat ook Apple nu tools lanceert die je kan bewerken in Figma. Het gaat hierbij om de visionOS design kit, bedoeld voor de speciale Vision Pro headset van Apple die er over enige tijd moet aankomen... (2)

Het is de bedoeling dat software ontwikkelaars hiermee apps kunnen gaan maken voor de Vision Pro.Vanaf juli zullen er ook simulatoren komen, maar ook labs waar ontwikkelaars zelf in eigen persoon hun apps kunnen uitproberen op de echte hardware. Er zouden labs komen in Londen, München, Shanghai, Singapore, Tokyo en Cuperino. (3)
https://www.engadget.com/figma-is-now-free-for-all-us-school-students-105514037.html
https://www.figma.com/community/file/1253443272911187215/Apple-Design-Resources---visionOS
https://arstechnica.com/gadgets/2023/06/apple-makes-visionos-sdk-available-to-developers-starting-today/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ZELFHERSTEL PROGRAMMA VAN SAMSUNG VAN START IN BELGIË
Samsung heeft in verschillende Europese landen, waaronder België, het programma om zelf gemakkelijk kleine herstellingen aan je toestel uit te voeren.  Ook in  Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje en Zweden  gaat het programma van start, en in de VK komt het einde juni.

Met het programma kan je onderdelen aanschaffen en handleidingen om herstellingen uit te voeren aan de Galaxy S20, S21 en S22, maar ook de Galaxy Book Pro laptops.

In tegenstelling tot de VS, waar Samsung voor deze hersteldienst samenwerking met iFixit, zullen de distributeurs van onderdelen ASWO en 2Service zorgen voor de  reparatiekits in Europa. Je zal het scherm van je toestel kunnen herstellen, het glas achteraan en de laadpoorten.
https://www.engadget.com/samsung-brings-its-self-repair-program-to-the-uk-125913488.html?src=rss


SENNHEISER BRENGT HOORAPPARAAT UIT
We hebben het al vaker gehad over het grote verschil in prijs tussen de oortjes, die jij en ik aankopen om onze muziek/podcasts al dan niet draadloos te beluisteren. En de hoorapparaten die je bij een hoorcentrum aankoopt, al dan niet na een bezoek aan een oorarts. Discrete oortjes kosten van 39 tot 159 euro, een "echt" hoorapparaat kost je minstens 1.000 euro en meer.

Daarom trok dit bericht onze aandacht: Sennheiser, een bedrijf dat decennialang ervaring heeft in het maken van audiotoestellen van luidsprekers tot oortjes, heeft aangekondigd dat het een hoorapparaat uitbrengt, waarvoor je geen voorschrift nodig hebt (alvast niet in de VS).

Als wij het goed begrepen hebben,wordt de hoge prijs van professionele hoorapparaten verklaard door de miniaturisering, en de duur van de batterij. De bestaande oortjes om je muziek te beluisteren, komen echt niet een hele dag toe op een batterijlading. Dat wil Sennheiser oplossen met een extra case om het toestel op te laden.

Je kan de versterking van de omgevingsgeluiden via de bijhorende app aanpassen. En hetzelfde toestel kan je zowel gebruiken als hoorversterking, als om je muziek / podcasts te beluisteren.

Een dream come true? Tenzij de overheid zich ermee gaat bemoeien, en dat dergelijke toestellen enkel voorgeschreven mogen worden door oorartsen, en duizenden euro's moeten gaan kosten...
https://www.engadget.com/sennheisers-first-over-the-counter-hearing-aids-come-with-a-modern-charging-case-050001207.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSPOTIFY: HIFI KWALITEIT KOMT ERAAN, MAAR HET ZAL JE KOSTEN
Volgens Bloomberg zou Spotify van plan zijn om een nog duurdere abonnementsformule uit te brengen, die internet "Supremium" genoemd wordt.

Dit abonnement zou je toegang geven tot HiFi audio, en ook bredere toegang tot audioboeken. Het abonnement zou eerst gelanceerd worden in niet-Amerikaanse markten, vooraleer in oktober naar de VS te komen.

Nog volgens Bloomberg zou  Spotify al sinds 2021 werken aan dit HiFi audio aanbod.
https://www.msn.com/en-us/money/other/spotify-plans-new-premium-tier-expected-to-include-hifi-audio/ar-AA1cMIvb


 
De nieuwe oogst


   
CLASSIC SHORT STORIES

Op zoek naar leesvoer, maar geen geduld om een dik boek te lezen? Dan moet je op deze website zijn, waar je korte verhalen vindt van bekende auteurs.
[Taal: EN]
http://classicshorts.com/author.htmlMYPLACE: LOGEREN BIJ ÉCHTE VRIENDEN

Via deze dienst kan je logies vinden over de hele wereld, maar in tegenstelling tot AirBnB gaat dit niet om mensen die hun huis delen uit financieel gewin, maar gaat het echt om het ruilen van je huis. Met echte vrienden - of mensen die je vrienden kunnen worden.
[Taal: EN]
https://myplace.co/GREENIFS.AI
Deze AI tool wil je helpen om in regel te zien met de voorschriften voor "groene" marketing. Hij speurt greenwashing fouten op sociale media op, zorgt ervoor dat je in orde bent met de richtlijnen, en helpt je de reputatie van je merk te bewaken - althans, dat is wat de website belooft. Aan jou om het uit te testen!
[Taal: EN]
https://www.greenifs.ai/


PAINT BY TEXT

Deze website toont wat je kan doen met AI bij beeldbewerking. Op de foto met zonnebloemen, die als voorbeeld gegeven wordt, kan je bijvoorbeeld het tekstcommando "swap sunflowers with roses" geven, en kijk: in een handomdraai heb je een vaas met rozen. Je kan ook een eigen afbeelding uploaden, en daarmee aan de slag gaan.
[Taal: EN]
https://paintbytext.chat/GURUSHOT: AL SPELENDE EEN GOEDE FOTOGRAAF WORDEN

Deze website heeft elke dag een nieuwe opdracht voor jou, om iets te fotograferen. En al doende leert men, zo zegt het spreekwoord. De bedoeling is uiteraard dat je leert om goede foto's te maken. En als bezoeker van de website kan je natuurlijk smullen van de heerlijke foto's die ingestuurd worden...
[Taal:EN]
https://gurushots.com/discover/winners
https://gurushots.com/JUMBLE: DAGBOEK

Het bijhouden van een dagboek helpt je om je gedachten te ordenen, doelen te stellen, je opinies te vormen en zo een coherent wereldbeeld te bouwen.
Twee jonge ingenieurs die zelf fervente fans zijn van het dagboek-concept, hebben deze tool ontworpen. Je werkt online, de tool is gratis, maar je kan natuurlijk een financiële tip geven!
[Taal: EN]
https://jumblejournal.org/KILLER DIGITALE BIBLIOTHEKEN

Dit concept van Open Education Database heeft een collectie aangelegd van heel interessante digitale bibliotheken en archieven. Volledig gericht op studenten die een diploma willen behalen.
[Taal: EN]
https://www.oedb.org/ilibrarian/250-plus-killer-digital-libraries-and-archives/Gnoostick: muziek zoekmachine

Streamingdiensten zoals Apple Music, Spotify en andere, hebben elk hun eigen algoritme om muziek aan te bevelen die bij jouw smaak past. Maar als die algoritmes jou niet voldoen, moet je dit eens proberen. De zoekmachine voor muziek die op deze website staat leert uit de keuzen van de gebruikers om muziek te vinden die hen aanstaat. Ideaal dus om nieuwe muziek te ontdekken! Er is echter een groot minpunt: je kan de muziek niet beluisteren op de site zelf. Je wordt doorverwezen naar Apple Music...
[Taal: EN]
https://www.gnoosic.com/


Autodraw: doodle
Op deze website kan je gewoon een doodle tekenen, en die dan laten bewegen. De magie van machine learning, weet je wel!
[Taal: EN]
https://www.autodraw.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vader van Guido Gezelle - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Jan_Gezelle
    Russisch-Oekraïense vredesonderhandelingen sinds 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch-Oekra%C3%AFense_vredesonderhandelingen_sinds_2022
    Agreement for Bringing Peace to Afghanistan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Doha-overeenkomst
    Chaosnet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chaosnet
    Organische verbinding met als brutoformule C 24 H 20 BNa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumtetrafenylboraat
    Canadees voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Milan_Borjan
    Turkse publieke omroep - https://nl.wikipedia.org/wiki/TRT_World
    Zorggroep Sint-Kamillus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zorggroep_Sint-Kamillus
    Belgisch diplomaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Guillaume


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    [EN] 2023 Titan Onderzeeërincident - https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Titan_submersible_incident
    Belgisch kampioenschap wielrennen voor dames elite 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_kampioenschap_wielrennen_voor_dames_elite_2023
    [EN] Opstand in een vrouwengevangenis in Honduras met veel doden - https://en.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1mara_prison_riot


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over jazz - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Jazz


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Deze smartphones kun je eenvoudig foppen met een foto

Ruim vier op de tien nieuwe smartphones zijn eenvoudig om de tuin te leiden met een papieren foto. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Op deze telefoons in het lage en middensegment blijkt de gezichtsherkenning niet waterdicht te zijn.
https://www.ad.nl/tech/deze-smartphones-kun-je-eenvoudig-foppen-met-een-foto~aa4f35fc/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Cyberpesten: Preventie is ieders verantwoordelijkheid

Strategieën voor het stoppen van en reageren op cyberpesten vereisen een gezamenlijke, gemeenschapsbrede inspanning waarbij ouders, opvoeders en natuurlijk de kinderen zelf betrokken zijn
https://computertaal.info/2023/06/23/cyberpesten-preventie-is-ieders-verantwoordelijkheid/#

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


Enkele Belgische burgers zien persoonsgegevens naamgenoot bij belastingaangifte

Enkele Belgische burgers hebben persoonsgegevens van andere personen met exact dezelfde naam kunnen inzien via het belastingportaal Tax-on-web. De Federale Overheidsdienst Financiën heeft het datalek erkend en het probleem zou inmiddels verholpen zijn.
https://tweakers.net/nieuws/211118/enkele-belgische-burgers-zien-persoonsgegevens-naamgenoot-bij-belastingaangifte.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Fraudegevoeligheid van QR-codes Werchter al jaren bekend
De ontdekking dat je iemands krediet op een festivalbandje van Werchter kan inkijken en overdragen is niet nieuw. Weezevent, bedrijf achter de technologie, weet al sinds 2017 van het probleem maar lijkt niet van plan dat aan te passen.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/maatschappij-belgie/fraude-met-qr-codes-werchter-al-jaren-bekend/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...FARADAY DEV

Dit is een tool waarmee je zelf open-source LLM's (Large Language Model) op je eigen computer kan draaien. Je werkt volledig offline en je hebt je eigen chatbot. Er is geen enkele configuratie nodig.
Een demo-filmpje op de website vertelt er meer over.
https://faraday.dev/
https://www.launchingnext.com/s/faraday-dev/91044/


CARLOS APP: TALEN LEREN


Dit is een geavanceerde tool om een taal te leren die werkt met artificiële intelligentie en machine learning. Er zijn meer dan 50 talen beschikbaar, van Afrikaans en Arabisch, tot ook Russisch en Chinees. En o ja, ook Nederlands staat erbij.
https://carlos-app.com/faq


ROOSTER DAY: JE DOELEN BEREIKEN

Dit is een kleine app voor op je Mac desktop, die zich nestelt in je taakbalk. En je zo helpt om de doelen die jij je stelt, gemakkelijker te bereiken. Er is ook een sjabloon voor Notion van.
https://rooster.day/


OPENAUDIBLE: AUDIOBOEKEN


Een knappe tool om je collectie audioboeken te beheren. Met de tool kan je je hele bibliotheek met Audible boeken importeren, maar je kan ook andere audioboeken opnemen. De tool ondersteunt populaire formaten zoals M4B en MP3, maar je kan je boeken ernaartoe converteren.
Er worden ook infolinks toegevoegd naar auteur, serie en verteller. Je kan ook de audioboeken indelen per hoofdstuk, en dan samenvoegen met andere boeken.
https://www.chip.de/downloads/OpenAudible_184459933.html
https://openaudible.org/


SPOTIFY DESKTOP APP: UPDATE


De nieuwe versie van de desktop app bevat nu ook de "Your Library" en "Now Playing", die ook al op de mobiele app zitten. Je kan dus op net dezelfde manier je bibliotheken doorzoeken en organiseren op beide versies. Meer bij TechCrunch.
https://newsroom.spotify.com/2023-06-20/spotify-desktop-experience-redesign-your-library-now-playing-views-customize/
https://techcrunch.com/2023/06/20/spotifys-revamped-desktop-app-browse-organize-libraries-like-you-do-mobile/


DRUPAL VERSIE 10.1.0

Drupal is een open source Content Management Systeem (CMS), te vergelijken met WordPress bijvoorbeeld. Net zoals die laatste werk je hiermee met thema's om je site aan te kleden, en met modules om de structuur te programmeren. Dankzij het goed doordacht systeem van rechten, kan je met verschillende personen aan een project werken, waarbij elkeen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft.
https://www.chip.de/downloads/Drupal_29139748.html
https://www.drupal.org/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Op het Nederlandse toneel is tragisch de overtreffende trap van traag.
- Eric van der Steen -
Nederlands schrijver en journalist [1907-1985]