Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/6/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1317 van 17/6/2023


 

Gegroet lezer,

Als u het ons vraagt welk verhaal wij erg belangrijk vonden de voorbije week, dan is dat de staking bij Reddit. En meer uitgebreid: de evolutie waarbij platformen de prijs voor hun API's opdrijven, waardoor ontwikkelaars die zelf een (verbeterde) interface uitgebracht hebben voor dat platform, uit de markt geconcurreerd worden.  Een evolutie om te volgen, en waarover het laatste woord nog niet gezegd is.

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.REDDIT: DUIZENDEN SUBREDDITS STAKEN
Verleden week kondigde Reddit aan, dat het zijn gebruiksvoorwaarden voor apps van derden gaat wijzigen. Zij zouden moeten gaan betalen voor het gebruik van de API, en nog niet zo'n beetje.  Bovendien zouden die apps van derden geen "NSFW" of Not Safe For Work (gepeperde content, met bijv. vloeken en aangebrande afbeeldingen) tonen, die wel op de website te zien is.

Dit veroorzaakte een schokgolf doorheen de erg actieve Reddit-gemeenschap. Vooral omdat de beslissing sec meegedeeld werd, zonder dat er enig overleg was met de community. Die ook heel mondig is.

Met als gevolg dat verschillende moderatoren van Reddit en ontwikkelaars van externe apps die op Reddit steunen, actie aangekondigd hebben. En dus gingen meer dan 100 subreddits in staking, en duizenden anderen zouden nog volgen.  

Over de  reacties van de community en hun verontwaardiging kan je lezen bij The Verge. Volgens velen zouden de nieuwe regels puur ingegeven zijn door het feit dat Reddit binnenkort naar de beurs wil trekken. En dus financieel aantrekkelijk wil zijn (vandaar de dure API) en "proper" wil zijn (vandaar het verbod op NSFW content op apps van derden).
https://www.theverge.com/2023/6/10/23756476/reddit-protest-api-changes-apollo-third-party-appsWIJZIGINGEN IN API'S ZIJN SLECHT NIEUWS VOOR ONTWIKKELAARS
Reddit is niet het enige bedrijf dat een flinke bijdrage is gaan aanrekenen voor het gebruik van zijn API. Denk maar aan Twitter, dat een gelijkaardige maatregel genomen heeft. Dat heeft wel gevolgen voor al die ontwikkelaars die een app gemaakt hebben die extra functies toevoegt, die je in het gewone webplatform niet vindt.

Zo bijvoorbeeld de Apollo-app voor iOS, die op Reddit gebaseerd is. De maker ervan, Christian Selig heeft al aangekondigd dat  hij gedwongen is om dat app stop te zetten vanaf 30 juni. Volgens Selig zou Reddit $12.000 aanrekenen voor 50 miljoen requests,  en omdat de app heel populair is zou hem dat $20 miljoen gaan kosten per jaar.

Deze evolutie, waarbij ontwikkelaars veel geld moeten gaan betalen voor gebruik van de API, voorspelt niet veel goeds voor de toekomst van apps van derden. Nochtans voegen die vaak heel aantrekkelijke extra functies toe. Anderzijds zijn die volkomen afhankelijk van een platform waarover zij geen controle hebben. Als Reddit, Twitch of Twitter morgen de gebruiksvoorwaarden wijzigen, hebben zij geen enkel verweer. Zij hebben evenmin enig verweer wanneer morgen het platform een leuke extra functie, die de ontwikkelaars bedacht hadden, zelf gaan toevoegen aan het platform. Het business model van deze externe apps lijkt op los zand te komen..

Toch nog even dit: Reddit heeft aangekondigd dat het een uitzondering zal toestaan op zijn prijsmodel, voor apps die Reddit toegankelijker moeten maken. Die mogen dan niet op commerciële basis gestoeld zijn.
https://www.macrumors.com/2023/06/08/apollo-shutting-down-june-30
https://www.theverge.com/2023/6/10/23756476/reddit-protest-api-changes-apollo-third-party-apps
https://appleinsider.com/articles/23/06/11/apple-subreddits-set-to-go-dark-to-protest-reddit-api-chargesBING CHAT: STEL VOORTAAN JE VRAAG LUIDOP
Nadat Microsoft deze mogelijkheid eerder al geïntegreerd had in zijn mobiele versie van de Edge browser, komt deze functie ook naar de desktopversie.  Voortaan zal je namelijk in Edge aan Bing een gesproken vraag kunnen stellen aan de chatbot, en je krijgt ook een gesproken antwoord terug.

Concreet moet je daarvoor het microfoon-log aanklikken op de chatbox van Bing, en dan je vraag uitspreken. Momenteel is dit echter beperkt tot 5 talen: Engels, Japans, Frans, Duits en Mandarijn. Andere talen zouden snel volgen.

Dit past uiteraard in het plan van Microsoft om Cortana uit te faseren. Met Cortana kon je tot nu toe timers zetten, herinneringen aanmaken, applicaties openen, en meer. Dat zou dus allemaal in de toekomst via de chatbot in Bing moeten verlopen, meer bijzonder via Copilot, de AI die Microsoft in het hele besturingssysteem inbouwt.
https://www.theverge.com/2023/6/9/23755754/bing-voice-chat-desktop-microsoftMETA: NU OOK AI MUZIEK MET MUSICGEN
Dat Meta, het moederbedrijf boven Facebook & Co, eigenlijk ook al ver staat met AI maar tot nu toe aarzelde om zijn producten op het grote publiek los te laten, hadden wij verleden week al verteld.

Nu heeft Meta toch een AI-tool uitgebracht, en als je het ons vraagt heeft het daarbij de juiste werkwijze gehanteerd. Het gaat om MusicGen, een open source taalmodel dat muziek genereert op basis van een tekst- en muziekprompt. Met andere woorden: je geeft een opdracht met woorden, of je combineert die woorden met een bestaande melodie.

Volgens Meta zou MusicGen beter presteren dan andere muziekmodellen, gemeten met objectieve en subjectieve maatstaven, zelfs beter dan MusicLM van Google.

Meta heeft daarbij de code en het model op GitHub uitgebracht, en je kan een licentie nemen voor commercieel gebruik.
https://the-decoder.com/metas-open-source-ai-musicgen-turns-text-and-melody-into-new-songs/TWITCH KOMT TERUG OP STAPPEN OVER ADVERTENTIES
Dat het soms loont om te protesteren tegen een wijziging in de gebruiksvoorwaarden van een platform, bewijst dit verhaal. De webdienst Twitch, waar elke dag miljoenen mensen bijeenkomen om dingen live te streamen en te becommentariëren, zoals eSports, had onlangs aangekondigd dat het nieuwe regels zou invoeren voor het vertonen van reclame tijdens die streams.

Zo zou het niet langer mogelijk zijn om vooraf opgenomen audio en video van sponsors te vertonen, en zou de grootte van de gesponsorde afbeeldingen beperkt moeten worden tot 3% van het scherm.

Daartegen kwam veel protest. En nadat verschillende streamers ermee dreigden het platform te verlaten, en sommigen dat meteen ook deden, kwam Twitch tot inzicht. Het zal deze regels niet gaan toepassen. "Deze regels zijn slecht voor u, de gebruiker, en slecht voor Twitch. En daarom annuleren wij ze onmiddellijk".
Nooit de hoop opgeven dus!
https://www.theverge.com/2023/6/7/23753142/twitch-ad-rules-policy-removal-streamingDAN TOCH EEN DOORBRAAK VOOR RCS?
RCS of Rich Communications Media is een boodschappendienst die de opvolger zou moeten worden van SMS. Het biedt meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld leesbevestigingen, typindicatoren, groepsgesprekken, het delen van media van hoge kwaliteit, en grotere berichtengrootte. Nadeel is wel dat RCS nog niet overal doorgedrongen is, en dus niet op alle toestellen beschikbaar is. Zowel de verzender en ontvangen moeten namelijk compatibele toestellen en netwerkondersteuning hebben.

Maar misschien zit er toch een doorbraak aan te komen voor RCS. Alhoewel RCS niet de eigenaar is van de standaard, heeft het wel zijn eigen implementatie ervan.

Nu heeft de senior Vice President van Android, ene Hiroshi Lockheimer, op Twitter aangekondigd dat een van de grootste Amerikaanse providers, AT&T, zijn back-end RCS messaging dienst zal verhuizen naar het Jibe platform van Google. Dat zou ervoor zorgen dat die problemen met de interoperabiliteit tussen de verschillende toestellen op verschillende netwerken, opgelost zijn. Alle abonnees van AT&T zouden onmiddellijk toegang krijgen tot de nieuwe mogelijkheden die RCS biedt. Naar verwachting zouden er tegen einde 2023 maar liefst 1 miljard mensen zijn die RCS gebruiken.
https://www.engadget.com/att-starts-using-googles-jibe-platform-for-rcs-messages-220258243.htmlDANKZIJ AI KOMT ER EEN 'NIEUWE' BEATLES SONG UIT
In een interview met BBC Radio 4 had Sir Paul McCartney een verrassende aankondiging: dankzij artificiële intelligentie is men er namelijk in geslaagd om de "laatste" Beatles song af te maken. McCartney vernoemt niet welke song dat is, maar de BBC vermoedt dat het de song "Now and Then" is, opgenomen in 1978 door John Lennon op een demo cassette. Die opname had echter een hinderlijke zoem op de achtergrond, veroorzaakt elektrische storingen in het appartement waar de song opgenomen werd.

Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat AI gebruikt wordt voor Beatles content. Voor de documentaire Get Back van Peter Jackson ontwikkelden ingenieurs een neuraal netwerk, MAL. Daarmee konden zij de stemmen van de verschillende Beatles isoleren en perfect in de documentaire weergeven.

En diezelfde technologie zou nu gebruikt worden om deze song af te maken. De AI slaagde erin om de stem van John Lennon te isoleren, en zuiver te maken. Daarna werd de song gemixt zoals normaal.
De song zou later dit jaar uitkomen.

Toch nog even dit, om duidelijk te maken wat AI vermag: op de cassette stond de stem van John Lennon en een piano. Aan de AI werd gezegd: dit is de stem. Dit is het instrument. Verwijder het instrument.

McCartney heeft deze MAL ook al gebruikt om een duet te doen met Lennon, en voor een remix van Revolver die in 2022 uitkwam.
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-65881813
https://en.wikipedia.org/wiki/Now_and_Then_(John_Lennon_song)
https://www.theverge.com/2023/6/13/23759296/the-beatles-now-and-then-restoration-ai-paul-mccartney-john-lennonCHINA  BESCHULDIGD VAN INDUSTRIËLE SPIONAGE
Samsung mag dan al in Zuid-Korea gevestigd zijn, het bedrijf laat ook zijn chips maken in zijn eigen fabriek in China. Om te voorkomen dat de technologie meteen gelekt zou worden.

Wat echter onvermijdelijk gebeurt, en daarvan vertelt Reuters deze week. Een directielid van Samsung in Zuid-Korea werd er namelijk van beschuldigd dat hij technologie gestolen had om in China een copy-cat chipsfabriek na te bouwen. Hij zou daarbij hulp gekregen hebben van o.a. een medewerker van een inspectieagentschap, dat de architecturale plannen van de fabriek gelekt zou hebben.
Zuid-Korea neemt de zaak heel ernstig.
https://www.reuters.com/technology/south-korea-indicts-ex-samsung-elec-executive-alleged-data-leak-china-2023-06-12/META: WORLD CHAT FUNCTIE IN HORIZON WORLDS
De virtual reality wereld Horizon Worlds van Meta heeft er een nieuwe functie bij gekregen: voortaan kan je in deze wereld ook tekstboodschappen naar elkaar sturen wanneer je in een sessie in de wereld zit. Tot nu toe kon je alleen spraakboodschappen uitwisselen.

Die tekstboodschappen nodigen uiteraard uit tot misbruik. Maar Meta heeft beloofd dat het strenge controles in plaats gebracht heeft om dit te voorkomen, waaronder het automatisch wissen van boodschappen die tegen de gedragsregels ingaan. Je kan ook de boodschappen van mensen die je niet kent, onleesbaar maken (blur) je kan andere gebruikers blokkeren of op mute zetten, of het chat venster volledig verkleinen.
https://www.engadget.com/metas-horizon-worlds-is-getting-a-text-based-world-chat-feature-133026231.htmlBINNENLAND: EU HAKT ENKELE KNOPEN DOOR
Verschillende berichten over belangrijke maatregelen waarover (soms niet volmondig) overeenstemming bereikt is binnen de EU.

-AI Act. Om te beginnen is er binnen het Europees Parlement een akkoord bereikt over de regels rond AI of Artificiële Intelligentie. Zo zou duidelijk aangegeven moeten worden wanneer iets met een AI gemaakt is. En gezichtsherkenning in openbare ruimtes wordt verboden.
Deze Act is echter nog geen wet. Nu moeten het parlement en de lidstaten gaan onderhandelen, wat moet leiden tot een wet die in de hele EU van kracht wordt.

Aan deze AI Act zijn er positieve en negatieve kanten, zo menen sommige commentatoren. Positief: de burgers worden beschermd, en er komt meer transparantie om desinformatie tegen te gaan.

Negatief: er komt een totaalverbod op biometrische identificatie, zelfs als het om mensenlevens gaat, en er is ook meer overleg nodig met andere landen zodat de EU niet geïsoleerd komt en kansen laat liggen. (1)

-Gig workers: een tweede onderwerp waarover een overeenstemming bereikt werd, zijn de "gig workers" - mensen die een job uitvoeren, meestal als bijbaantje, en die vaak als zelfstandige beschouwd worden. Denk aan koeriers bij Deliveroo en de Uber-chauffeurs. Volgens de deal zouden deze werkers (in de hele EU zijn dat er 28 mn) recht kunnen maken op sociale zekerheid en andere voordelen. Het was een heel gevecht om deze wet erdoor te krijgen. Uiteindelijk kwam zij er doordat Spanje, Duitsland, Griekenland, Estland en Litouwen zich onthielden, weliswaar om verschillende redenen: Spanje en Nederland bijvoorbeeld vinden dat de wet niet ver genoeg gaat (2)

-Google: opnieuw in het vizier. En dan is er nog een nieuwe aanklacht van de Europese Commissie tegen Google, omwille van zijn dominantie op het gebied van online advertenties. Er hangt Google niet alleen een fikse boete boven het hoofd, die kan oplopen tot miljarden euro's, maar ook een verplichting om zichzelf op te splitsen. (3)

https://datanews.knack.be/nieuws/wereld/politiek-wereld/eu-stemt-vandaag-over-de-ai-act-discriminatie-dringend-probleem
https://www.ft.com/content/5fb16bfc-b901-408e-8eb0-5dae951044e8
https://nos.nl/artikel/2478880-brussel-nog-niet-klaar-met-google-dreigt-met-boete-en-opsplitsenBINNENLAND/EU: BATTERIJEN EN CHIPS PROGRAMMA
Nog een knoop die de EU doorgehakt heeft: batterijen mogen niet langer meer vastgekleefd worden in je smartphone of ander elektronisch apparaat. Zo'n vastgekleefde batterij is immers heel moeilijk te vervangen, waardoor je sneller een nieuw toestel zou moeten gaan kopen wanneer de batterij het begeeft, terwijl het eigenlijk zou volstaan om er een nieuwe batterij in te steken . Ook voor de batterijen voor elektrische wagens worden maatregelen genomen: die zullen voortaan een paspoort moeten bezitten die de oorsprong en de ecologische voetafdruk vermeldt.(1)

Het tweede bericht betreft steun die de EU wil geven aan de Europese chipindustrie. De EU wil namelijk een einde maken aan de afhankelijkheid van de Europese landen van de Chinese en Amerikaanse chips.

Er wordt 8 miljard euro publieke fondsen  uitgetrokken voor researchprojecten naar halfgeleiders, en 13,7 miljard euro in private fondsen. Die gaan in totaal naar 68 Important Projects of Common European Interest (IPCEI), waaraan 56 bedrijven in 19 landen meewerken. Meer bij Bloomberg (2)
https://www.gva.be/cnt/dmf20230614_95373012
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-08/eu-approves-8-billion-state-subsidies-for-chip-researchOPENAI: NU OOK MET FUNCTION CALLING
De ontwikkelingen rond AI blijven elkaar snel opvolgen. Zo heeft OpenAI nieuwe versies uitgebracht van GPT-3,5 en GPT-4, en het bijzondere daarvan is dat die nu ook een mogelijkheid hebben, die "function calling" heet. Het "aanroepen van een functie" is iets waardoor ontwikkelaars programmeerfuncties kunnen beschrijven aan GPT3.5 turbo en GPT-R, waarna zij de modellen kunnen opdragen code te creëren die die functies kan uitvoeren

Waarvoor dit goed is? Wel, zo kan een chatbot gemaakt worden die vragen beantwoordt door externe tools aan te roepen, die natuurlijke taal kan omvormen tot database queries, en gestructureerde data uit tekst kan halen.

OpenAI heeft ook aangekondigd dat het de prijs voor de Originele GPT-3,5 turbo met 25% verlaagt, evenals voor zijn OpenAI text model dat ingebed wordt.
https://techcrunch.com/2023/06/13/openai-intros-new-generative-text-features-while-reducing-pricing/
https://openai.com/blog/function-calling-and-other-api-updatesGOOGLE AI: LENS HERKENT NU OOK HUIDPROBLEMEN EN NIEUWE MOGELIJKHEDEN BIJ SEARCH
Google is eigenlijk heel sterk in AR, augmented reality. Denk aan zijn Maps Live View, maar vooral zijn Lens. Met die laatste tool kan je je camera richten op iets, en daarop dan allerlei bewerkingen kan laten uitvoeren. Zoals tekst in de afbeelding vertalen, of dingen opzoeken.

Nu kan Lens nog meer: je kan je camera richten op je huid, en dan zal Lens gaan zoeken naar gelijkaardige huidcondities, die er visueel hetzelfde uit zien. Google waarschuwt wel dat de resultaten enkel ter informatie zijn, en dus helemaal niet als een diagnose beschouwd mogen worden.

Naast je huid, kan je ook Lens richten op een bobbeltje op je lip, een lijn op je nagels, of haarverlies op je huid.

Bij Google Search wordt AR toegepast voor de Search Generative Experience: wanneer je gedetailleerde vragen stelt over een plek of een bestemming, zoals restaurants, hotels, amusementsparken, dan krijg je een door AI aangedreven shapshot te zien van die plek.

Bij Google Maps komen er route-aanwijzigingen die je vanop je vergrendeld scherm kan bekijken met live updates van de geschatte tijd tot je bestemming.

Maps heeft ook Immersive View, waarbij je voortaan ook een virtuele vlucht kan maken boven meer dan 500 bekende plekken over de hele wereld.
https://9to5google.com/2023/06/14/google-lens-skin/GOOGLE: VIRTUEEL KLEDING PASSEN
Bij de rubriek Shopping van Google Search is er ook een AR nieuwigheid: een virtuele paskamer. Daarbij sta jij niet model, maar wordt via AI aangetoond hoe kledij gedrapeerd is, gespannen zal zitten of gerimpeld, op virtuele modellen in maten van XXS tot 4XL, met verschillend uiterlijk en verschillende huidkleuren.

Voor deze technologie maakt Google gebruik van een diffusion model dat het hiervoor speciaal ontwikkeld heeft - een soort model dat ook gebruikt wordt bij generatoren van afbeeldingen zoals DALL-E.

Momenteel is deze virtuele paskamer beperkt tot slechts enkele kledingstukken van enkele merken (topjes voor vrouwen in de VS).

In de blogposting van Google zelf zie je enkele afbeeldingen, en wij zijn wel onder de indruk. Want er zijn naar onze mening wel voldoende types van figuren, en ook volslanke dames komen ruimschoots aan bod.
https://blog.google/products/shopping/virtual-try-on-google-generative-ai/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!EPIC LANCEERT METALHUMAN ANIMATOR
Wij zijn geen specialist in games, maar dit bericht willen wij u toch niet onthouden. Epic heeft namelijk een nieuwe tool gelanceerd, de MetalHuman Animator. Die kan de gelaatsuitdrukking van een speler opnemen. Daarvoor heb je geen ingewikkelde apparatuur nodig, een simpele iPhone volstaat.

Met die opname wordt dan een MetalHuman versie van jou aangemaakt in de Unreal Engine, maar daarvoor heb je de GPU hardware nodig van je Windows 10 of 11 computer, en de MetalHuman plug-in voor Unreal Engine.

Het aanmaken duurt slechts enkele minuutjes. Wat je daar allemaal mee kan doen kan je zien in een korte film, Blue Dot, en dat is toch wel indrukwekkend.
https://www.theverge.com/2023/6/15/23761852/epic-games-metahuman-animator-performance-capture-iphone
https://www.youtube.com/watch?v=bIGnx2jvrbg


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSPOTIFY TEST YOUR OFFLINE MIX
In 2019 bracht YouTube de Offline mixtape functie uit, waarbij een tool die Smart Downloads heet je favoriete songs selecteerde en ervoor zorgde dat je die ook offline kan beluisteren.

Spotify zou nu ook aan iets dergelijks werken, met "Your Offline Mix". Daarbij zou een mix van de  onlangs gespeelde songs kunnen bewaren, om offline te beluisteren wanneer je geen verbinding hebt. Het zou daarbij niet alleen gaan om songs, maar ook andere content.

Dit aanbod is momenteel nog in testfase, en het is onbekend wanneer het wereldwijd beschikbaar wordt.  Volgens gebruikers die de tool al wel konden uittesten, zou de mix maar liefst 3,5 uur songs bevatten.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/spotify-is-testing-an-offline-mix-that-downloads-recently-played-songs-134049136.html?src=rssTHE FUTURE OF THINGS: BUSINESS AM EN LIVING TOMORROW BELICHTEN DE TOEKOMST
De digitale talkradio Business AM maakt samen met Living Tomorrow een podcastreeks over de toekomst. In The Future of Things staat elke aflevering één thema centraal, waar dieper op wordt ingegaan.

In The Future of Things voorspellen host Lennart Creël en Joachim De Vos van Living Tomorrow elke week de toekomst aan de hand van een thema. Ze gaan dieper in op onder andere wonen, mobiliteit en gezondheid & gezondheidszorg. De onderwerpen worden niet alleen belicht vanuit het standpunt van de samenleving, maar ook vanuit technologische hoek.

The Future of Things wil een antwoord bieden op de vraag waar we nu al staan en wat de nabije toekomst brengt. Je hoort er de verrassende technologieën en ontwikkelingen die nu al bestaan. Tegelijk wil de podcastreeks je ook doen wegdromen bij verre toekomstbeelden en daagt het je uit om verder te denken.

De podcast The Future of Things hoor je vanaf morgen, 14 juni, elke woensdag om 17 uur op Business AM Radio via DAB+, maar ook via de website en diverse podcastplatformen, waaronder Spotify. Een aflevering van The Future of Things duurt ongeveer 50 minuten. (Bron: Radiovisie)
https://radiovisie.eu/the-future-of-things-business-am-en-living-tomorrow-belichten-de-toekomst/
https://businessam.be/

 
De nieuwe oogst


   
PRODUCT IMAGE GENERATOR

Dit is een van de tools die misschien een zware slag kunnen toebrengen aan de creatieve sector: hiermee kan je professioneel gemaakte afbeeldingen maken van je product - en uiteraard aan een veel goedkopere prijs dan wanneer een menselijke professional dat zou doen. Alhoewel de mogelijkheden beperkt zijn tot het verwijderen van de achtergrond, de afbeelding te integreren in sjablonen, of die aan te passen via een prompt.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/ai-product-image-generator
https://creatives.collov.com/creatives?ref=producthunt


MERSE: MAAK VAN JE DAGBOEK EEN STRIP

Deze app biedt je de mogelijkheid om van je ingaven in je dagboek, een gepersonaliseerde strip te maken. En dat intrigeert ons wel. Je kan ook je creatie gebruiken om geld te verdienen.
https://comic.merse.co/
https://www.launchingnext.com/s/merse-comic/90598/


YOU.COM: AI AANGEDREVEN ZOEKMACHINE

Wil je eens een alternatieve zoekmachine proberen? You.com is aangedreven door AI en vat de beste delen van het internet voor jou samen. En het mooie daarbij is dat de dienst vrij is van advertenties - voorlopig althans, en dat de privacy gegarandeerd wordt. De zoekmachine werd in 2021 opgericht door ex-werknemers van Salesforce en is in publieke beta.
[Taal: ENG]
https://you.com/


SAME ENERGY: ZOEKMACHINE VOOR AFBEELDINGEN
Ook dit is een alternatieve zoekmachine - en deze is gespecialiseerd in afbeeldingen. De bedoeling is dat je er mooie kunst vindt, ideetjes voor decoratie, en meer. Je kan zoeken op basis van een trefwoord, of door een afbeelding te uploaden.
[Taal: ENG]
https://same.energy/about


UNESCO WERELDGOED

Wist jij dat er maar liefst 14 culturele sites en 1 landschap site in België op de Unesco lijst van beschermd werelderfgoed staan? Dat vind je namelijk terug op de Unesco lijst waar je ook de uitleg krijgt over waarom deze sites zo'n kostbaar erfgoed zijn. Je vindt er uiteraard ook foto's van de sites.
Een site om de hele wereld te ontdekken - en er bestaat ook een app van voor Android en iOS.
https://whc.unesco.org/en/list
https://apps.apple.com/us/app/world-heritage-unesco-list/id1056312221
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appworldheritage.worldheritage&hl=en_US&gl=US


HIER SPREEKT MEN ENGELS (MAAR HET GAAT OVER BELGIE): TOP INFLUENCERS

Wil je weten wie de top 200 zijn van de meest invloedrijke personen in ons landje? Dat heeft BeInfluence, in samenwerking met Favikon nu bekend gemaakt. Daarbij valt het op dat telkens bekende voetballers zijn die de ranglijsten bij TikTok, Instagram, YouTube, Twitter en LinkedIn aanvoeren.
[Taal: ENG]
https://www.beinfluence.eu/blog/top-200-the-most-influential-personalities-on-social-media-in-belgium


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MYDATA

Op deze nieuwe website kan je controleren welke instantie of instelling jouw gegevens ontvangen heeft en wie die verzonden heeft. Maar ook de datum van raadpleging wordt vermeld. Door hierover meer transparantie te geven, wil de overheid meer vertrouwen kweken bij de burgers over de manier waarop de overheid met jouw data omgaat.
[Taal: NL]
https://mydata.b
elgium.be/
https://mydata.belgium.be/nl/


EXTREME WEERSITUATIES
Op haar webportaal brengt het Europees milieuagentschap een nieuwe rubriek over extreme weersomstandigheden. Daar lees je alles over de hittegolven, droogte, overstromingen en natuurbranden die Europa recent getroffen hebben. Het stelt daarbij de vraag of Europa voorbereidi is op de klimaatverandering.
[Taal: ENG]
https://discomap.eea.europa.eu/climatechange/


PODTEXT AI: TRANSCRIPTIES

Met deze webdienst kan je via artificiële intelligentie een transcriptie maken van je podcast. Enkele voorbeelden staan online. Klik je eentje daarvan aan, dan zal je zien hoe handig dit is. Bij de korte inhoud staat het tijdstip vermeld van deze tekst, en klik je daarop, dan kan je dit fragment beluisteren.
[Taal: ENG]
https://podtext.ai/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    PDP-7, historische computer - https://nl.wikipedia.org/wiki/PDP-7
    Geschiedkundige atlas van Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedkundige_atlas_van_Nederland
    Kunstmuseum Cherson - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmuseum_Cherson
    Openluchtlaboratorium van TU Delft - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Green_Village
    Bloedbad van Aïgbado - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_A%C3%AFgbado
    Geslacht uit de schermbloemenfamilie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Centella
    Curaçaose schrijver, docent en co-auteur van papiamentstalige leermiddelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ange_Jessurun
    Endotheelcelanergie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Endotheelcelanergie
    Jaarlijkse prijs in het krachtbal in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Speler_van_het_jaar_(krachtbal)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Oekraïne heeft een tegenoffensief in diverse plaatsen, waaronder:
        Donetsk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oblast_Donetsk
        Zaporizja - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oblast_Zaporizja
    Overleden Italiaans ondernemer en premier van Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Silvio_Berlusconi
    Voor de kust van deze Griekse plaats overleden vele migranten op zee - https://en.wikipedia.org/wiki/Pylos
    Samenstelling Eerste Kamer 2023-2027 Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Samenstelling_Eerste_Kamer_2023-2027

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Canada - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Canada


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Tien camera’s per vierkante kilometer in database politie: ‘Onbespied over straat kan bijna niet meer’
Privacywaakhonden maken zich zorgen over de flinke groei van het aantal particuliere camera’s die bij de politie geregistreerd zijn. Dat zijn er inmiddels 321.000, en elke maand komen er een kleine duizend bij, blijkt uit cijfers die techwebsite VPNGids vandaag publiceert. „We naderen het punt waarop je als burger nergens meer ongezien bent.”
https://www.ad.nl/tech/tien-cameras-per-vierkante-kilometer-in-database-politie-onbespied-over-straat-kan-bijna-niet-meer~a40f3dfd/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe te reageren op trollen en cyberpesten op sociale media
Kwetsende opmerkingen en onnodige beledigingen, trollen en cyberpesten zijn al jaren een reëel probleem. Ze verschijnen in vele verontrustende vormen, maar zijn meestal gekoppeld aan sociale media. De meeste sociale netwerken proberen dit probleem te bestrijden. TikTok , het meest populaire platform onder tieners, gaf bijvoorbeeld sterk commentaar op het onderwerp en probeerde nieuwe manieren te vinden om cyberpesten een halt toe te roepen. En er zijn ook veel dingen die ouders kunnen doen om cyberpesten te voorkomen, maar laten we eerst wat dieper op het onderwerp ingaan.
https://computertaal.info/2023/06/15/hoe-te-reageren-op-trollen-en-cyberpesten-op-sociale-media/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Microsoft maakt Teams-integratie in Windows 11 makkelijker te verwijderen
Microsoft gaat de ingebouwde Chat-app uit Windows 11 verwijderen. In plaats daarvan komt er een Teams-app, maar die wordt makkelijker te verwijderen dan Chat dat nu is, ondanks dat Chat nu feitelijk al een Teams-client is.
https://tweakers.net/nieuws/210886/microsoft-maakt-teams-integratie-in-windows-11-makkelijker-te-verwijderen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
Spyware op smartphones Belgische agenten en rechters
Smartphones van verschillende Belgische politie-agenten en rechters bevatten spionagesoftware. De vondst is bevestigd door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/spyware-op-smartphones-belgische-agenten-en-rechters/


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: HOE KAN JE JE WACHTWOORDEN IMPORTEREN IN CHROME EN DE GOOGLE PASSWORD MANAGER?

Gebruik je al wel een wachtwoord manager om al je wachtwoorden te beheren, maar ben je niet tevreden, dan zal je wellicht opzien tegen de rompslomp om al je wachtwoorden te importeren naar een andere dienst.

Nu hebben Apple en Google dat eenvoudig gemaakt. Dit artikel bij The Verge legt uit hoe simpel dit is.
https://www.theverge.com/22303614/chrome-google-password-manager-import-how-to


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WINDOWS APP: GENERATIEVE AI AFBEELDINGEN APP  MIDJOURNEY

MidJourney is een van de krachtigste AI tools om via een tekstprompt een afbeelding aan te maken. Voortaan moet je daarvoor niet enkel naar het platform gaan, maar kan je de app ook op je eigen Windows computer gebruiken.
https://ai-midjourney.org/
https://www.launchingnext.com/s/ai-midjourney-windows-app/90654/NOX APP PLAYER

Dit is een gratis emulator die ervoor zorgt dat je Android apps ook op je Windows of MacOS computer kan draaien. De tool bevat ook extra functies, zoals de mogelijkheid video's van de apps te bewaren via de Screencast functie.
https://www.chip.de/downloads/Nox-App-Player_100049792.html
https://en.bignox.com/


TOPAZ PHOTO AI
Dankzij AI is het heel gemakkelijk geworden om foto's te bewerken: scherper maken, het contrast verhogen, enz. Het programma zou verschillende andere producten omvatten: Gigapixel AI, DeNoise AI, en Sharpen AI.
De demo is wel beperkt in mogelijkheden.
https://www.chip.de/downloads/Topaz-Photo-AI_184766051.html
https://www.topazlabs.com/


MCDONALD'S MAAKT EEN GAME

De bekende fastfoodketen heeft een 2D retro game uitgebracht in de stijl van een GameBoy Color, ter ere van de 52e verjaardag van Grimace, een van de mascottes van McDonald's. Je kan het  Door samenwerking met Krool Toys kan je het spelen op onderstaande website, op je desktop of mobiel toestel. In het game bedien je de skateboard van Grimace terwijl hij op zoek gaat naar zijn vrienden en milkshakes verzamelt voor zijn feestje. Er is ook een ROM van het game, zodat je het kan porteren naar een GameBoy emulator.
https://www.engadget.com/mcdonalds-just-released-a-grimace-game-boy-color-game-093540230.html?src=rss
https://grimacesbirthday.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik heb een cursus in snellezen gevolgd en heb in twintig minuten Oorlog en Vrede uitgelezen.
Het gaat over Rusland.

-Woody Allen-
Amerikaans filmregisseur en acteur