Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
8/6/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1315  van 3/6/2023


 

Gegroet lezer,

Hoe heerlijk, die prachtige blauwe lucht, die zon... Wanneer ik 's ochtends met de trein door het landschap rijd, leg ik gewoon mijn smartphone opzij, en kijk ik naar buiten. Fris groene weiden, net omgeploegde velden, de Nete met wat nevelwolken erboven... Dat is echt genieten!

Wij wensen u evenveel leesplezier toe met deze editie, waarin u onder andere een nieuwe vorm van tetris vindt, en een nieuwe game van Niantic. Naast uiteraard de vele, vele nieuwtjes. Bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NVIDIA: DE LIEVELING VAN HET MOMENT
Het bedrijf dat momenteel hoge ogen scoort, is Nvidia. De reden: het bedrijf maakt GPU's  die in tegenstelling tot de CPU's  verschillende taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren, parallel dus, terwijl een klassieke CPU werkt volgens het FIFO principe: first in, first out.

Nvidia heeft zich in de voorbije jaren een dominante positie verworven op het gebied van het vervaardigen van GPU's. En met de opkomst van AI, en dan vooral AI-tools die grafisch werken, heeft de GPU bewezen  op dat gebied beter te werken.

De voorbije dagen heeft Nvidia nog verschillende nieuwigheden aangekondigd op de Computex beurs. Om te beginnen een demo van de Nvidia Avatar Cloud Engine of ACE, bedoeld om in games gebruikt te worden. Gebruikers zouden daarbij echt kunnen "spreken" , in  gewone taal, met een virtueel persoontje in een game, in plaats van beperkt te zijn tot de vaststaande dialoog-opties in de game.

Volgens Jason Paul, VP van het Nvidia GeForce Platform, zou deze techniek opschaalbaar zijn zodat je met meer dan één karakter tegelijkertijd kan praten. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/5/28/23740908/nvidia-ace-demo-voice-ai-npc-game-charactersTWITTER TREKT ZICH TERUG UIT VRIJWILLIG EU-AKKOORD OVER DESINFORMATIE
Binnen de EU is er een akkoord gesloten over het bestrijden van desinformatie. Bedrijven zijn niet verplicht om zich aan dat akkoord te houden, maar de meesten doen dat vrijwillig wél. Twitter heeft nu aangekondigd dat het zich uit dat akkoord terugtrekt.

Thierry Breton, de EU-commissaris voor de internet markt, heeft al gereageerd. In een tweet zei hij: "You can run but you cannot hide" - met andere woorden, je kan wel gaan lopen, maar wij vinden je wel. Vanaf 25 augustus wordt namelijk de Digital Services Act van kracht, en die vereist dat grote online platformen zoals Twitter proactiever moeten gaan optreden bij het modereren van content.
https://www.engadget.com/twitter-pulls-out-of-eus-voluntary-code-of-practice-against-disinformation-183726045.html?src=rssWHATSAPP TEST SCREEN SHARING UIT
Wat heel handig is bij online videoconferentietools zoals Zoom en Teams, is dat je ook je scherm kan delen. Je gesprekspartners kunnen dan exact zien wat er op jouw scherm staat. Tot nu toe bestond die functie niet bij WhatsApp, maar dat gaat veranderen.

Volgens Engadget zou WhatsApp deze functie namelijk geleidelijk aan uitrollen. Momenteel enkel voor een beperkt aantal Android-toestellen, maar later voor meer gebruikers. Helaas zal de functie niet werken op oudere Android-toestellen, of bij grotere groepsgesprekken, of wanneer je niet de laatste versie van WhatsApp hebt.

Je kan zien of je de functie hebt aan een icoon van een telefoon met een pijl die naar buiten wijst, die naast andere tools staat zoals het wisselen van camera, het op stil zetten van je video onderaan het WhatsApp scherm.

Heb je en iPhone, of iPad: FaceTime biedt al langer een gelijkaardige tool.
https://www.engadget.com/whatsapp-test-brings-screen-sharing-to-android-phones-135041152.html?src=rssIS AI ECHT DE AANZET TOT ARMAGEDDON
Opnieuw trekken verschillende wetenschappers en bedrijven aan de alarmbel. Zij vragen met aandrang dat wereldwijd prioriteit gegeven zou worden aan het "veilig" maken van AI, zodat het geen technologie kan worden die tot totale vernietiging van de mensheid zou leiden. Om dat alarmerend bericht in context te zetten, vergelijken de ondertekenaars van de oproep AI met pandemieën en een atoomoorlog.

Het bericht wordt, zo nuanceert The Verge, op gemengde gevoelens onthaald. Enerzijds wordt erop gewezen dat er veel meer critici die een doembeeld ophangen, gebaseerd op een hypothetisch scenario waarin de AI-systemen snel hun mogelijkheden uitbouwen, en niet langer veilig werken. Zij voorspellen dat, zodra AI-systemen een bepaald geavanceerd niveau bereiken, het onmogelijk wordt om hun acties nog te controleren.

Anderen menen dan weer dat AI-systemen nog altijd niet relatief gewone, dagdagelijkse dingen kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een auto besturen. En dat ondanks al het geld dat er in al die jaren in research gepompt werd. Als AI zelfs die uitdaging niet aankan, wat is dan de kans dat deze technologie alle andere menselijke taken kan vervullen in de nabije toekomst?

En dan zijn er nog anderen die erop wijzen dat het eigenaardige niet zozeer de boodschap is, als wel de boodschappers. Sam Altman en OpenAI zijn de koplopers momenteel, hun roep om AI te reguleren kan ingegeven zijn door het idee dat zij die regelgeving kunnen beïnvloeden in hun voordeel...
Meer bij The Verge en Engadget.
https://www.engadget.com/ai-presents-risk-of-extinction-on-par-with-nuclear-war-industry-leaders-say-114025874.html
https://www.theverge.com/2023/5/30/23742005/ai-risk-warning-22-word-statement-gogle-openaiAMAZON STOPT MET STEMMEN VAN BEKENDE PERSONEN IN ZIJN ALEXA APP
Heb jij een apparaat dat met de bekende spraakherkenning /assistent van Amazon, Alexa, werkt? Misschien heb je dan ook gekozen om die assistent een fancy stemmetje te geven, zoals van Samuel L. Jackson of Shaquille O'Neal? Ach, dan hebben wij slecht nieuws voor jou. Want die leuke stemmetjes verdwijnen.

Voor die speciale stemmetjes moest je eigenlijk niet veel betalen - $0,99 bij de aanvang, maar het klom later wel op tot $4,99. En nu is die pret gedaan. De stemmen kunnen niet langer aangekocht worden - en wie er al een had, zal de stem van Jackson nog kunnen gebruiken tot april 2023 (zegt The Verge, een datum in het verleden dus); de stemmen van Shaquille en McCarthy zullen nog tot 30 september gebruikt kunnen worden.

Waarom Amazon die beslissing genomen heeft - en dat op een moment dat AI het gebruik van stemmen zoveel breder kan opentrekken? Wellicht zit het in het feit dat de AI-assistenten in de slimme luidsprekers op hun retour zijn, omdat zij hun beloften niet konden waarmaken. En AI zich in allerlei andere software nestelt, en daar indrukwekkend goed werkt!
https://www.theverge.com/2023/5/30/23742109/amazon-alexa-celebrity-voices-discontinuedQUEST 3 HEADSET: INDRUKWEKKEND VLOEIENDE DATA
Terwijl iedereen nog zit te wachten op de eerste echte versie van de VR/AR/mix headset van Apple, blijft Meta, het moederbedrijf van Facebook & Co, naarstig verder werken aan zijn eigen concept van wat een VR/AR headset moet zijn.

Het bedrijf had al 2 versies uitgebracht, en de 3e versie kon Mark Gurman van Bloomberg imponeren. De headset is namelijk veel lichter en dunner dan versie 2, en de overdracht van video zou haast instant gebeuren.

De headset heeft ook een dieptecamera, en een Snapdragon XR2 SoC (system on a chip) processor van Qualcomm. Wat echter wel ontbreekt is de functie om je oogbewegingen te volgen, die er in versie 2 zat.

Hoeveel de headset moet gaan kosten, is nog onbekend - maar volgens een bericht van de VR exec van het bedrijf in februari zou het alvast meer zijn dan de Quest 2.
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-05-28/meta-quest-3-real-life-hands-on-how-it-compares-to-apple-mixed-reality-headset-li7h3suyEU: DIGITAAL PRODUCTPASPOORT: WEER MEER ROMPSLOMP OF STAP IN DE GOEDE RICHTING?
Het is nog geen wet, enkel nog een voorstel, dat in maart 2022 door de Europese Commissie. En in principe is het een positieve evolutie: het digitale productpaspoort zou namelijk het gebruik van duurzame grondstoffen en producten in de EU moeten stimuleren.

Concreet, zo vertelt Twinkle, gaat het om een gestandaardiseerde manier om productinformatie te verschaffen aan consumenten, over de hele levenscyclus van het product. Van de grondstoffen die daarbij gebruikt werden, tot de manier waarop het gerecycled kan worden.

Al die informatie zou dan opgeslagen worden in een database, via een gestandaardiseerd datamodel. En het is de bedoeling dat die informatie ondernemingen in de gehele keten moeten helpen, zoals fabrikanten, reparateurs, producten en recyclagebedrijven, te begrijpen hoe een product duurzaam gemaakt kan worden. Dat productpaspoort zou ook tijdens de hele levensduur van het product aangevuld moeten worden.

Vergelijk het een beetje met het onderhoudsboekje van je auto, om het simpel te zeggen. Of het vaccinatieboekje van je hond/kat. Maar dan veel, veel meer administratie...

Er worden dan ook vragen gesteld over de praktische haalbaarheid van het voorstel. Meer uitleg bij Twinkle.
https://twinklemagazine.nl/2023/05/het-digitaal-productpaspoort-een-stap-richting-circulaire-economie/index.xmlBINNENLAND: PROTESTACTIES TEGEN ZOWEL GEWONE UBER ALS UBER EATS
Het blijft nog altijd rommelen rond de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van Uber. Zo was er de voorbije week een actie van de koeriers van Uber Eats, het platform om maaltijden aan huis te bestellen, in Brussel. Hun eis: betere werkomstandigheden, en dan met name een eerlijke verloning en een arbeidsverzekering.

Uit het artikel bij Bruzz kan je afleiden dat de traditionele vakbonden zich het lot van deze (fiets)koeriers zijn gaan aantrekken. Want zij hebben een plek georganiseerd, Huis van de Bezorgers, waar de maaltijdkoeriers van de verschillende platformen kunnen uitrusten en zich informeren. (1)

Nog in Brussel was er dan een betoging van Uber chauffeurs - of liever VVC-chauffeurs (verhuur van voertuigen met chauffeur), die een protestactie hielden aan het hoofdkantoor van Uber België. Bij de actie werd aangeklaagd dat de Uber-chauffeurs noch de bestemming noch de prijs kennen voor een rit, voor zij die aanvaarden. Ook het feit dat een Uber-chauffeur door Uber geblokkeerd kan worden op basis van meldingen van klanten.

Kortom: er zullen toch nog wel wat robbertjes uitgevochten moeten worden tussen de medewerkers van Uber en het bedrijf, (en de wetgever!) vooraleer hier een goed compromis getroffen is :)
https://www.bruzz.be/samenleving/uber-eats-bezorgers-voeren-dinsdag-actie-tegen-uber-2023-05-29
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230530_93771463
https://www.bruzz.be/samenleving/betoging-aan-belgische-zetel-van-uber-brussel-2023-05-30BINNENLAND: RECHTER TIKT COOLBLUE OP DE VINGERS
Wanneer je iets online bestelt, dan is het vaak de belofte dat je het snel in huis hebt, dat de doorslag geeft. Vooral bij impuls-aankopen: je denkt: O, dat zou ik wel graag willen hebben, nadat je een advertentie ziet of een tip gekregen hebt, en dan is het o zo makkelijk om "bestel nu" aan te klikken, vooral wanneer daarnaast de belofte staat: "voor 23:59 besteld, morgen gratis bezorgd".

Het blijkt namelijk dat, hoe goed de webwinkel ook zijn best doet, die belofte niet altijd waar kan maken. En dus heeft nu de Reclame Code Commissie Coolblue, dat deze beloft aan zijn klanten voorhoudt, op de vingers getikt.

Eerder had diezelfde commissie, zo vertelt Dutch IT Channel, Coolblue al gewaarschuwd, maar omdat het bedrijf deze reclame bleef gebruiken, heeft de commissie nu een publieke reprimande bekendgemaakt, als een Alert. Dat kan zij, als er sprake is van ernstige of herhaalde overtreding.
https://www.dutchitchannel.nl/news/375427/coolblue-reclame-is-te-absoluut?TWITTER: COMMUNITY NOTES NU OOK VOOR AFBEELDINGEN
In 2021 had Twitter een programma gelanceerd dat Community Notes heet. Daarbij kunnen vrijwilligers die zich voor het programma aanmelden, context aan tweets van anderen toevoegen, met de bedoeling zo foute informatie te bestrijden. Wanneer de community zo'n notitie als hulpvaardig beschouwt, dan zal de notitie voor iedereen zichtbaar worden.

Nu wordt dat uitgebreid naar afbeeldingen - een stap die er komt nadat er een fake afbeelding verscheen op Twitter die liet uitschijnen dat er op het Pentagon-gebouw een explosie plaatsgevonden had. Die info zou dan niet alleen naast die bepaalde tweet met de afbeelding verschijnen,maar ook telkens deze afbeelding op andere postings verschijnt. Dat zal uiteraard niet perfect zijn, omdat bijvoorbeeld een foto uitgesneden is bijvoorbeeld. Twitter wil dit in de toekomst ook uitbreiden naar tweets met videobeelden en naar tweets met verschillende afbeeldingen.

Hierbij dient nog de opmerking gemaakt te worden dat een afbeelding of tweet pas voorzien wordt van zo'n community note wanneer daar overeenstemming heerst bij de vrijwilligers. Een vrijwilliger van wie te vaak een bijdrage als niet behulpzaam beschouwd werd, wordt geschrapt als vrijwilliger.
https://techcrunch.com/2023/05/31/twitter-launches-community-notes-for-imagesINSTAGRAM LEGT UIT HOE ZIJN ALGORITME WERKT
Het sociale netwerk wil het voor creators gemakkelijker maken om te begrijpen wat hun bereik is, hoeveel volgers zij tellen, hoeveel mensen hun posting zien. En het wil meteen dat het duidelijk wordt het niet aan "shadowbanning" doet bij sommige creators, wat betekent dat zij voor die creators opzettelijk hun bereik verminderen.

De uitleg is niet zo simpel, want er is niet één enkel logaritme dat bepaalt wat mensen in de app wel of niet te zien krijgen. Er zijn meerdere algoritmes en klasseringssystemen, afhankeljk van de verschillende aspecten van de app - denk aan Explore Reels, Stories, Search.

Zo is wat je ziet in je voornaamste feed, bepaald door jouw recente activiteit maar ook jouw vorige interactie met elke persoon die een posting plaatste. Bij Stories wordt dat bepaald door wat je in het verleden zag, maar ook door hoe dicht je verbonden met de poster, als vriend of familie bijvoorbeeld. Explore gaat dan weer af op postings die je een Like gegeven hebt, bewaard hebt, gedeeld hebt, of er een commentaar op gegeven hebt.

Wat Shadowbanning betreft, raadt Instagram aan dat je je "account status" volgt in de app, want daar kan je dan zien of een van je postings of zelfs je hele account beschouwd wordt als "niet in aanmerking komend" voor een aanbeveling door het logaritme.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/instagram-explains-its-recommendations-and-shadowbanning-234716911.html

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SIMPELE CLIP MAAKT VAN JE SMARTPHONE EEN BLOEDDRUKMETER
Wanneer je een smartwatch  of zelfs een simpele health band draagt, dan kan je al veel te weten komen over je gezondheid. Je slaap (licht of diep, zelfs je REM), het aantal stappen, enz. Alleen: voor het meten van je bloeddruk moet je nog altijd een apart toestel gebruiken.

Wetenschappers van de University of California hebben daar nu echter een oplossing voor: zij bedachten een simpele, goedkope clip, die je aan je smartphone kan hechten. Door middel van de camera kan die dan jouw bloeddruk meten.

De clip zou maar 10 cent kosten om te fabriceren, en maakt het gebruik van een opblaasbare band zoals je arts gebruikt, overbodig. De clip gaat over de camera van je smartphone en flash, en zou door een opening van een speldenkop bloeddruk en de helderheid van het bloed kunnen meten.
https://today.ucsd.edu/story/super-low-cost-smartphone-attachment-brings-blood-pressure-monitoring-to-your-fingertipsEEN QUEST VAN 500 DOLLAR - NU JIJ, APPLE!
Enkele dagen voordat Apple zijn WWDC evenement houdt, waar velen verwachten dat het (eindelijk) zijn eigen versie van een AR/VR bril gaat voorstellen, maait Meta het gras voor de voeten van Apple weg. Het kondigt namelijk een goedkopere versie aan van zijn Quest headset, die slechts 499 Dollar moet kosten.

Ook deze headset is een mixed reality bril, die dus zowel augmented reality als virtual reality aankan. Bovendien bevat hij een full-color passthrough, wat betekent dat je via de externe camera's ook een kleurenversie van de fysieke ruimte rond jou kan zien. En dus ook AR elementen kan zien in de wereld rondom jou op je quest, en dat in hoge resolutie.Bij Engadget vind je een filmpje, en meer info krijg je bij Meta zelf.
https://www.engadget.com/metas-quest-3-headset-could-feature-color-cameras-for-more-lifelike-pass-through-video-155645837.html?src=rss
https://www.meta.com/en-gb/blog/quest/vr-hardware-news-quest-3-sneak-peek-price-drop/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetNEDERLANDSTALIGE PODCAST: DE TIJD WIL MET AI KAAIMAN LATEN HERLEVEN
Een heel populaire auteur, bekend voor zijn bijtende satire, is Kaaiman, die een regelmatige rubriek verzorgde voor De Tijd. De krant heeft nu een heel interessant project opgestart: is het mogelijk om door AI artikels te laten schrijven in de stijl van Kaaiman?

Daarvoor werden taalspecialisten van de Universiteit Antwerpen ingeschakeld. Hoe het resultaat was? Spoiler: indrukwekkend enerzijds, maar toch teleurstellend anderzijds.

Het experiment werd uiteraard uitgevoerd met toestemming van Koen Meulenaere. Het werd in elk geval een interessant onderwerp voor een podcast: de AIonauten.
https://www.tijd.be/de-tijd-vooruit/tech/hoe-we-kaaiman-weer-tot-leven-probeerden-wekken/10470655


 
De nieuwe oogst


   
DE OUDSTE BOMEN

Wist je dat er bomen zijn die al meer dan 5.000 jaar oud zijn? De meeste staan buiten Europa, alhoewel Italië toch ook een boom heeft van 3 tot 4.000 jaar oud. Dit alles kom je te weten via de Wikipedia.
[Taal: EN]
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_trees


DE NIEUWE TECHNOLOGIEËN VAN DE TOEKOMST
Een interessant artikel van We Are Developers, waarin de technologieën voorgesteld worden die een grote impact gaan hebben in de toekomst. Sommige daarvan hebben wij al behandeld, zoals "digital twins" - een digitale kopie van jezelf, die artsen kan helpen om te vinden wat er verkeerd is met jou, en hoe jou te behandelen. Belangrijke informatie dus.
[Taal: EN]
https://www.wearedevelopers.com/magazine/technologys-next-big-thing


FLASH PACMAN: GAMES

Op deze website kan je verschillende versies spelen van het populaire arcade game Pacman, allemaal gemaakt in Flash. Pure nostalgie dus!
[Taal: EN]
http://www.flashpacman.info/


STAMPY AI: VRAGEN

Deze website wil je wegwijs maken in hoe AI veilig te maken. Als dat uberhaupt kan uiteraard. Waar kan het fout gaan? Wat moet er gebeuren om dat op te lossen? Heel veel vragen worden hier gesteld, en er zijn ook antwoorden te vinden. Je leert er vooral dat het niet zo simpel is...
[Taal: EN]
https://ui.stampy.ai/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INSECTENZOMER

Een actie van Natuurpunt: niet meppen, wel appen (waarbij je dat laatste woord uiteraard op zijn hoognederlands uitspreekt als èppen). Natuurpunt heeft jouw hulp nodig om het insectenbestand in kaart te brengen.
Daarvoor download je best de app Obsidentify, waarmee je de insecten kan identificeren. Meer uitleg bij Natuurpunt.
https://www.insectenzomer.be
https://waarnemingen.be/apps/obsidentify/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET BESTE TELECOMTARIEF

Een initiatief van het BIPT, Belgisch Instituut voor Post en telefonie. Hier kan je namelijk het beste tarief berekenen, als gewone gebruiker of als KMO/zelfstandige, op jouw maat gemaakt.
[Taal: NL]
https://bestetarief.be/#/homePOWERTOYS: EEN SPIEKBRIEFJE

Wij hebben het al vaker gehad over de Powertoys voor je Windows computer. Dit artikel vertelt je alles over deze  handige tools om je Windows computer nog beter naar je hand te zetten: hoe zij zijn ontstaan, wat je ermee kan doen, hoe je ze installeert, enz.
[Taal: EN]
https://www.techrepublic.com/article/microsoft-powertoys-cheat-sheet/


WOL: NIEUWE MIXED REALITY WEBAPP VAN NIANTIC

De naam van Niantic zal je wel bekend zijn - het bedrijf is namelijk de maker van Pokemon Go, het spel voor de smartphone dat de hele wereld maandenlang in zijn ban hield. Nu heeft het bedrijf een nieuwe mixed reality webapp aangekondigd: Wol. Je kan dit spel spelen op je smartphone maar ook via passthrough video beleven op je Meta Quest 2 of Quest Pro headset. In het spel is er een sprekende uil, die met jou interageert en je feiten geeft over een virtueel bos. Om zelf eens te testen. Een uitgebreide bespreking bij The Verge.
[Taal: EN]
http://meetwol.com/
https://www.theverge.com/2023/5/30/23733833/niantic-wol-mixed-reality-experience-ai-talking-owl
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische verzekeringsmaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mercator_%26_Noordstar
    Bankwezen in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bankwezen_in_Suriname
    Eendaagste top van leiders van Europese landen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Politieke_Gemeenschap
    Wereld Quantum Dag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereld_Quantum_Dag
    Portugese televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rabo_de_Peixe_(televisieserie)
    Monument op het drielandenpunt van Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_Zusters_(Monument_van_de_Vriendschap)
    Ontdekkingsgeschiedenis van de neanderthaler (werk in uitvoering) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontdekkingsgeschiedenis_van_de_neanderthaler
    Internationale norm (ISO / IEC 15408) voor computerbeveiligingscertificering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Common_Criteria
    KRC Genk Ladies in het seizoen 2023/24 - https://nl.wikipedia.org/wiki/KRC_Genk_Ladies_in_het_seizoen_2023/24
    Eerste klasse B 2023-24 (voetbal België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_klasse_B_2023-24_(voetbal_Belgi%C3%AB)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Energiecrisis (2021-2023) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Energiecrisis_(2021-2023)
    Herkozen president van Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan
    Winnaar UEFA Europa League - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sevilla_FC


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Islam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Islam


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden.
https://www.ad.nl/tech/doorbraak-in-medische-wereld-ai-kan-korte-metten-maken-met-dodelijke-superbacterie~acb98157/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Phishing: Ik zal binnenkort gearresteerd worden
Eind vorige week kreeg ik een telefoontje. Nog wel in het Engels. De boodschap was duidelijk: er stond een arrestatiebevel open en als ik het daarover wilde hebben, moest ik op 1 drukken. Ik heb opgehangen en ik raad je aan hetzelfde te doen. Dit is immers oplichting.
Waarom, vraag je jezelf?
https://computertaal.info/2023/06/01/phishing-ik-zal-binnenkort-gearresteerd-worden/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Microsoft zet 396 miljoen euro opzij voor mogelijke AVG-boete voor LinkedIn
Microsoft heeft 425 miljoen dollar, zo'n 396 miljoen euro, opzij gezet voor een mogelijke Ierse boete. LinkedIn, onderdeel van Microsoft, overtrad mogelijk de AVG met zijn advertentiebeleid. Hoewel Microsoft dat ontkent, waarschuwt het investeerders wel dat het mogelijk een boete krijgt.
https://tweakers.net/nieuws/210402/microsoft-zet-396-miljoen-euro-opzij-voor-mogelijke-avg-boete-voor-linkedin.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Starter van de week: 24Flow verfijnt de productieprocessen van de maakindustrie - DataNews
Je hebt massaproductie, maar er is ook maatwerk. Een stoel die in twintig kleuren en met vier verschillende zittingen kan worden gemaakt, zorgt in het productieproces al eens voor haarkrabben. Met een cloudplatform wil de Gentse start-up 24Flow het proces visualiseren en efficiënter maken.
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/start-ups/starter-van-de-week-24flow-verfijnt-de-productieprocessen-van-de-maakindustrie/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


GOOGLE LAAT READER MODUS STILLE DOOD STERVEN

Wanneer wij op een website belanden die vol staat met toeters en bellen, flikkerende banners en allerlei andere narigheden die onze aandacht van de tekst afleiden, dan is het in onze Firefox browser heel simpel: even in de adresbalk op het logo klikken van de reader-modus, en al die storende elementen verdwijnen. Je krijgt een rustige tekst. Een tekst die bovendien ook gemakkelijker te printen is.

Volgens How To Geek kan je dat ook in de Chrome browser, maar zal dat niet lang meer duren. Bij de update naar Chrome 114 zou er een nieuwe Reading mode komen, waarbij je wel kleur en lettertype kan wijzigen van een pagina, maar niet de vereenvoudigde tekst-versie van de pagina. Dat zou je nog alleen in de zijbalk kunnen doen.

HowToGeek heeft wel enkele tips over hoe je dit kan omzeilen.
https://www.howtogeek.com/895596/google-chromes-reader-mode-has-been-quietly-removed/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MYTOURBOOK ANALYSEERT JE GPS

Deze software spreekt in de eerste plaats sportlui aan die hun per GPS opgenomen ritten en loopjes zo kunnen verwerken, vergelijken en bewaren. De software kan de geodata van de GPS-ontvanger van fabrikanten zoals Garmin lezen en is compatibel met verschillende dataformaten.
https://www.chip.de/downloads/MyTourbook_61773873.html
https://mytourbook.sourceforge.io/mytourbook/PORTAL APP HELPT JE TE FOCUSSEN
Deze app wil je helpen om je meer te focussen, je te blijven focussen, zodat je productiever bent. Hoe de app dat doet? Met achtergronden op je scherm, en natuurgeluiden. De app bestond al voor iOS sinds 2019, nu is er ook een desktop app.
https://techcrunch.com/2023/05/30/portals-mac-app-helps-users-focus-with-immersive-backgrounds-and-audio/
https://portal.app


NEDERLANDSTALIGE APP: DE LIJN


De openbare vervoersmaatschappij De Lijn heeft zijn app vernieuwd. Voortaan kan je ook in real time zien waar de bus of tram zich bevindt en wanneer die aan de halte zal zijn waar jij wacht. Handig!
https://www.delijn.be/nl/content/reisinfo/ontdek-de-app/
https://apps.apple.com/be/app/de-lijn/id456910787?l=nl
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.themobilecompany.delijn&hl=nl_BE


SETRIS: EEN NIEUWE VORM VAN TETRIS

Tetris, bij ons bekend als "Blokken", is aan een nieuwe vorm toe. Ook hier geometrische blokjes die van boven naar beneden vallen, maar wanneer zij de onderkant bereiken veranderen zij in pixelvormig zand. En door lijnen te maken van zand met dezelfde kleur, kan je een lijn wegtoveren. Om eens te proberen!
Voor Windows en Linux, op een "betaal wat je wil" basis. Een filmpje bij YouTube maakt duidelijk hoe het werkt.
https://mslivo.itch.io/setris
https://www.rockpapershotgun.com/tetris-has-a-sand-based-remix-thats-devastatingly-good-for-procrastinating-out-now-for-free
https://www.youtube.com/watch?v=1dLFOTeXyFo&t=14s


APPLE MUSIC CLASSICAL VOOR ANDROID

Na in maart deze app uitgebracht te hebben voor iOS, is er nu een versie voor Android-toestellen van deze app, gespecialiseerd in klassieke muziek. Er bestaat geen voor de Mac of iPad geoptimaliseerde versie van de app, en de app voor iOS kan je niet zien op je CarPlay.
https://9to5mac.com/2023/05/30/apple-music-classical-android-no-ipad-mac-carplay/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apple.android.music.classical&hl=en_US


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Het is nooit te laat om te lachen, ook met zichzelf."
- Maurice Roelants -
Vlaams schrijver 1895-1966