Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/4/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1306  van 1/4/2023


 

Gegroet lezer,

Hopelijk komt de stroom berichten over ChatGPT en AI u nog niet de strot uit - want ook deze week zijn dat de belangrijkste onderwerpen waarover wij berichten. We maken nu eenmaal een revolutie op het internet mee, met deze technologieën. En de oproep van enkele prominenten om een rustpauze, een bezinningsperiode in te lassen, vooraleer over te stappen op ChatGPT5, komt dan ook niet uit de lucht gevallen.

Hierover, en over vele andere onderwerpen, leest u in deze aflevering. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BLAUWE VINKJES BIJ TWITTER VERDWIJNEN, VERSCHIJNEN EN WORDEN OOK ONZICHTBAAR
Drie berichten over de Twitter blauwe vinkjes om de week te beginnen. Vooreerst: de "oude" vinkjes verdwijnen. Het gaat om de blauwe vinkjes die naast de naam van een gebruiker verschenen,  wanneer Twitter de identiteit van die gebruiker geverifieerd had. Maar die waren voornamelijk voorbehouden voor bekende personen en organisaties, om te voorkomen dat anderen zich voor hen uitgaven. Gewone mensen konden geen blauw vinkje krijgen, en dat was toch wat elitair, niet?

Daarom heeft Twitter een (naar onze mening) beter systeem ingevoerd: al wie een betalend abonnement neemt, het Twitter Blue abonnement, krijgt een blauw vinkje - naast verschillende andere voordelen, zoals prioritaire toegang tot nieuwe functies. In een beginperiode konden enkel gebruikers in beperkte regio's zich abonneren op Twitter Blue, nu wordt dat wereldwijd uitgerold (1). Alhoewel het betalend abonnement nog geen toegang zou geven tot sommige extra's, zoals prioritaire vermelding van jouw commentaar in conversaties, of minder advertenties.  Ter herinnering: een abonnement op Twitter Blue kost 8 dollar per maand als je het via het web neemt, of 11 dollar per maand bij in-app betaling via iOS en Android.

Om verwarring te vermijden met de oude blauwe vinkjes, heeft Twitter nu aangekondigd dat die gaan verdwijnen (2). Maar er zijn ook nog altijd de gouden vinkjes voor bedrijven en merken, en de grijze vinkjes voor overheidsaccounts.(2)

Edoch, niet iedereen stelt er blijkbaar prijs op dat blauwe vinkje als uithangbord te gebruiken. Sommigen willen liever door het leven gaan als "gewone" gebruiker, maar toch genieten van de voordelen die het abonnement biedt. En ook die mogelijkheid wil Twitter nu bieden: je kan het feit dat je betaalt voor Twitter, verbergen in je status. Althans dat is wat een ontwikkelaar meent te mogen afleiden uit code die hij bekeken heeft - dus dit laatste bericht is onder voorbehoud. (3)
https://www.theverge.com/2023/3/23/23653886/twitter-blue-subscriptions-globally-missing-many-features
https://variety.com/2023/digital/news/twitter-revokes-legacy-verification-blue-checkmarks-april-1235561515/
https://www.engadget.com/twitter-may-let-you-hide-the-fact-you-pay-to-use-twitter-160015039.html?src=rssIS ER EEN SOORT APP STORE OP KOMST VOOR CHATGPT?
Dat ChatGPT veel kan, heb je verleden week al kunnen lezen. Maar dat zijn bronnen niet altijd actueel zijn, dat het antwoord niet altijd de nieuwste informatie bevat, daarvoor hebben wij ook gewaarschuwd. Want de kennisbasis waarop ChatGPT berust gaat enkel terug tot september 2021. Informatie na die datum is niet opgenomen.

Maar dat zou binnenkort kunnen veranderen: OpenAI heeft een alpha versie gelanceerd voor plug-ins die je zou kunnen toevoegen aan ChatGPT. Daardoor zou die bijkomende bronnen kunnen bevragen en die informatie kunnen verwerken in zijn antwoord. Dat kan zowel om interne bronnen van bijvoorbeeld een bedrijf kunnen gaan, als externe bronnen - het web dus.

Daarbij geeft de chatbot aan bij welke bronnen hij zijn informatie gehaald heeft. Want door bedrijven toegang te geven tot die API, die zij kunnen koppelen aan hun eigen bronnen, zou naar onze mening de mogelijkheid kunnen ontstaan dat een kwaadwillige speler een chatbot creëert die vervalste informatie spuit. OpenAI geeft trouwens toe, dat de chatbot plug-in kan leiden naar ongewenste antwoorden.

Maar er zijn heel wat andere plug-ins mogelijk die niet het wijde web opgaan, maar gekoppeld worden aan informatie die bedrijven intern verzameld hebben. Zo zou ChatGPT nu als API gebruikt getest worden door Expedia, Instacart, OPenTable, Shopify, Slack en anderen.

Wat de vraag doet rijzen: staan we hier aan de wieg van een soort App Store voor ChatGPT?
https://techcrunch.com/2023/03/23/openai-connects-chatgpt-to-the-internet/SNAP BIEDT ZIJN AR DIENSTEN OOK AAN BEDRIJVEN AAN
Als er één bedrijf is dat echt revolutionair is op het gebied van augmented reality, dan is het Snap, het moederbedrijf van social media tool Snapchat. Niet alleen met software - de lenzen en filters - maar ook met hardware - de Snap-bril -. Alhoewel die laatste niet echt commercieel doorbrak, was ook dit een baanbreker.

Nu probeert Snap de bedrijven te verleiden met zijn tools. Via zijn AR Enterprise Services (ARES) wil het om te beginnen een "Shopping Suite" aanbieden. Dit Software-as-a-Service (SaaS) omvat vier features. Om te beginnen een AR try-on, waarmee je nieuwe stijlen van kleding, schoeisel of accessoires kan uittesten. Een 3D Viewer, om een product vanuit alle hoeken te bekijken. Een aanbeveling voor maat en pasvormtechnologie, gebaseerd op de vorm van jouw lichaam; en een enterprise manager om dit alles te beheren.

Slim bekeken van Snap. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/03/23/snap-is-offering-its-ar-tools-to-enterprise-customers/NIEUWE VERSIE VAN TEAMS BELOOFT MINDER GEHEUGEN TE GEBRUIKEN
Microsoft heeft een preview uitgebracht van zijn nieuwste versie van de online conferentietool Teams, die nu uitgerold wordt voor gebruikers die zich aangemeld hebben in het Public Preview programma van Microsoft. Maar vooraleer je deze versie zelf kan uittesten, zal je misschien eerst aan de admin van je bedrijf moeten vragen om dit te activeren.

Deze nieuwe versie zou van de grond op terug opgebouwd zijn, en daardoor dubbel zo performant zijn, en toch de helft van het geheugen gebruiken.  Het zou dubbel zo snel en gemakkelijk moeten worden om deel te nemen aan een vergadering, en het zou ook veel sneller moeten gaan om te schakelen tussen chats en channels. De gebruiksinterface zou voor de hele app trouwens verbeterd moeten zijn.

Later dit jaar zou er ook een versie van deze update voor de Mac. Volgens Microsoft zouden er 280 miljoen maandelijks actieve gebruikers zijn voor Teams, wat 10 miljoen gebruikers meer is dan januari 2022.
https://techcrunch.com/2023/03/27/microsoft-rebuilds-teams-promises-2x-faster-performance/?guccounter=1OOK ZOOM GAAT AAN DE SLAG MET AI
Dé grote concurrent van Teams is uiteraard Zoom. En eerlijk gezegd moeten wij bekennen dat wij gewonnen zijn voor Zoom, omdat je bij Teams té vaak in conflict komt met de verschillende accounts die je bij Microsoft kan hebben. Maar dit terzijde.

Zoom dus heeft nu ook een partnerschap aangekondigd met OpenAI. Door gebruik van de door AI aangedreven assistent Zoom IQ kan het nu samenvattingen aanbieden van gesprekken, kladversies van gesprekken en meer.

Concreet betekent dit dat je, wanneer je later inpikt op een Zoom-vergadering, een samenvatting kan zien van wat je al gemist hebt - wat zeer handig is.

Zoom IQ kan ook whiteboards aanmaken, op basis van tekstprompts, hij kan meetings samenvatten, threads in Zoom Chat samenvatten.  Zelfs antwoorden geven aan je collega's kan deze AI, maar dat lijkt ons een beetje tricky. Is het nu echt zo moeilijk om zelf een antwoord te geven aan je collega?
Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2023/3/27/23658047/zoom-ai-features-meeting-summaries-mail-calendarTWITTER FOR YOU ZAL ENKEL NOG GEVERIFIEERDE ACCOUNTS AANBEVELEN
Een nieuwe aankondiging van Elon Musk - en zoals je weet komt er soms van die aankondigingen niet veel terecht. Een nieuwtje dus om met de nodige voorzichtigheid te behandelen. Twitter zou namelijk in in de "For You" tab enkel nog geverifieerde accounts aanbevelen. Waarbij het niet echt duidelijk is of het gaat om de accounts die daar regelmatig aanbevolen worden om te volgen, of dat de algoritmes daar de tweets van geverifieerde accounts een voetje voor gaan geven.

Geverifieerde accounts -dus een officiële account van een bedrijf, organisatie, of een Twitter Blue account, iemand die dus betaalt voor het abonnement- zullen voortaan ook de enigen zijn die kunnen antwoorden op een poll. Daarmee wil Twitter vermijden, aldus Musk in een tweet, dat AI bots een poll overnemen. (1)

Ondertussen kon Platformer (2) de hand leggen op documenten, waaruit moet blijken dat Twitter een lijst heeft van 35 accounts die het van nabij monitort, en die een grotere zichtbaarheid krijgen in de feeds van de gebruikers.  Op die lijst verschillende journalisten, sportsterren, en ook president Joe Biden, naast uiteraard... Elon Musk zelf.
https://www.theverge.com/2023/3/27/23659351/elon-musk-twitter-for-you-verified-accounts-polls
https://www.platformer.news/p/the-secret-list-of-twitter-vips-gettingMICROSOFT BEGINT ZIJN CHAT GPT ALS COMMERCIËLE BULLDOZER TE GEBRUIKEN
De laatste tijd is die Bing-zoekmachine veel interessanter geworden, dankzij de toevoeging van OpenAI: in de zijbalk kan je een chat met deze AI openen. Uiteraard willen de andere zoekmachines dat ook kunnen toevoegen, wat wil zeggen dat zij hun eigen chatbot moeten trainen op een zoekindex die zij als basis kunnen gebruiken. Een zoekmachine als Google heeft natuurlijk zijn eigen zoekindex. Maar andere zoekmachines zoals DuckDuckGo niet.

Tot nu toe gaf Microsoft aan andere zoekmachines en bedrijven een licentie op de search index van zijn BIng zoekmachine. Maar dat stopt nu. Volgens Bloomberg zouden minstens twee klanten van de Bing search index een melding gekregen hebben van Microsoft dat hun licentie vervalt, als zij die index gebruiken om hun eigen AI tools te trainen.

Wat, commercieel gezien, begrijpelijk is. Microsoft wil die search index exclusief voorbehouden voor zijn eigen Bing chatbot. Voor de ene keer dat het een voorsprong kan opbouwen op andere zoekmachines, zou het maar dom zijn om die voorsprong weg te geven. Maar het doet toch wel afbreuk aan het beeld dat Microsoft met zijn ChatGPT opgebouwd had - een genereus bedrijf, dat anderen laat delen van de geweldige voorsprong die gemaakt werd dankzij ChatGPT. (1)(2)

Ook een tweede bericht doet twijfelen aan het altruïsme van Microsoft. Nadat het in zijn Office apps zijn door Ai aangestuurde Copilot geïntegreerd heeft, is nu cybersecurity aan de beurt. Microsoft kondigde namelijk een nieuwe assistent aan voor security professionals, Microsoft Security Copilot, die deze professionals moeten helpen om inbreuken vast te stellen en de enorme hoeveelheid signalen die zij elke dag binnen krijgen, beter te begrijpen.

Deze tool lijkt heerlijk simpel: je kan aan de prompt vragen "wat zijn de security incidenten in mijn bedrijf", en het zal die oplijsten. In de achtergrond echter wordt daarbij een database geraadpleegd van de 65 triljoen signalen die Microsoft dagelijks verzamelt in zijn threat intelligence project;

Een zegen voor die professionals. Maar het duiveltje in ons vraagt zich dan meteen af: worden hiermee alle andere beveiligingstools niet meteen uit de markt geconcurreerd?  (3)
https://www.yahoo.com/news/microsoft-threatens-restrict-data-rival-002746878.html
https://www.theverge.com/2023/3/25/23656336/microsoft-chatbot-rivals-stop-using-bing-search-index
https://www.theverge.com/2023/3/28/23659711/microsoft-security-copilot-gpt-4-ai-tool-featuresEUROPOL WAARSCHUWT: CHATGPT HELPT CRIMINELEN
Het was te vrezen. Elke innovatie die ten goede gebruikt wordt, kan ook ten kwade gebruikt worden. En zo ook met ChatGPT: criminelen zouden die al gebruiken om hun misdaden te begaan, zo waarschuwt EUropol.

Het heeft al enkele voorbeelden ontdekt. Want alhoewel ChatGPT eigenlijk goed gewapend is tegen misbruik, en prompts niet zal uitvoeren die bepaalde schadelijke informatie kunnen verspreiden, zijn slimmeriken er toch in geslaagd om die beveiligingssystemen te omzeilen. Zo zouden sommigen er al in geslaagd zijn om ChatGPT instructies te ontlokken voor hoe je een pipe bom kan maken, of hoe van cocaïne een crack kan maken. Je kan met andere woorden aan ChatGPT vragen om je te tonen hoe je een misdaad kan begaan, en daarvoor zelfs stap-voor-stap instructies krijgen. Van inbreken tot terroristische aanslagen: je kan het allemaal vinden, zo waarschuwt EUropol.

Nu is het wel zo dat die informatie tot nu toe ook al wel te vinden was op het internet, als je wist waar te zoeken. Maar ChatGPT heeft de drempel zo laag gelegd, dat de informatie gewoon voor het grijpen lig.

ChatGPT zou het ook supersimpel maken om zich voor te doen als bepaalde personen, om fraude en phishing uit te voeren. Geen goede vooruitzichten dus...
https://www.theregister.com/2023/03/28/chatgpt_europol_crime_report/JACK MA TERUG IN ERE HERSTELD?
China is, tot nader order, nog altijd een communistisch land. En het heeft een haat-liefde verhouding met e-commerce, waarvan verkoopsite Alibaba een van de sterkste spelers was.

Verkopen aan het buitenland mag, zo leek de doctrine, maar de Chinese overheid moet het laatste woord hebben. Dat leek bij Alibaba anders uit te draaien, want dat overwoog naar de Amerikaanse beurs te trekken. En kijk: plots verdween Jack Ma, CEO van het bedrijf en uithangbord van Alibaba, van het toneel.

Meer dan een jaar was er geen nieuws over hem. Was hij verbannen, of verkoos hij in het buitenland te verblijven, uit wantrouwen tegenover de Chinese overheid, hun manier om (succesvolle) handelaars aan te pakken?

Feit is dat hij recent in Hangzhou gesignaleerd werd, waar hij gesproken zou hebben over hoe ChatGPT een uitdaging vormt voor het onderwijs. Die wederopstanding kan misschien gelinkt zijn aan het feit dat China onder steeds zwaardere druk komt van het westen, dat steeds meer afstand wil nemen van Chinese producten, zoals TikTok en Huawei.

Wordt Jack Ma als redder ter hulp geroepen om de e-commerce te hervormen naar binnenlands gebruik? Of heeft het eerder te maken met het feit dat China -voor zover wij dat kunnen weten- een achterstand heeft op het gebied van AI? Om op te volgen.
https://techcrunch.com/2023/03/27/alibaba-founder-jack-ma-returns-to-china-after-a-year-of-uncertainty/GROEP AI ONDERZOEKERS VRAAGT OM BEZINNING
In een open brief vragen een aantal bekende AI-onderzoekers, gesteund door Elon Musk, dat de AI labo's uit de hele wereld even een adempauze zouden nemen. Want de race om steeds betere AI te maken, gevoed door al die taalmodellen, dreigt uit de hand te lopen. Met gevaar voor de maatschappij en zelfs de mensheid. (1)

Zij wijzen erop dat er machine learning systemen ontwikkeld worden die niemand begrijpt wat zij eigenlijk doen, zelfs niet de bedenkers ervan. Laat staan dat zij kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren, of dit onder controle kunnen houden. (2)

Het lijkt wel een rampscenario uit een SF film, maar de waarschuwing is niet geheel onterecht. Denk maar aan de AI-systemen die gebruikt worden bij de beoordeling van een kans op recidive, om een vonnis te vellen, zoals in de VS gebruikt wordt. Denk aan de security software van Microsoft waarover wij het gisteren hadden, waarvan eigenlijk niemand weet waarom iets als een bedreiging beschouwd wordt, maar wel aangenomen wordt dat het een bedreiging is.

De open brief werd ondertekend door meer dan 1.000 mensen, waaronder Apple medeoprichter Steve Wozniak, de medeoprichter van Skype Jaan Tallin, en verschillende bekende AI-onderzoekers.

Is de oproep overdreven, of is het een blijk van gezond verstand? Feit is dat zelfs OpenAI gezegd heeft dat er een onafhankelijke review moet komen van toekomstige AI systemen, om er zeker van te zijn dat zij beantwoorden aan de veiligheidsstandaards...
https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/
https://www.theverge.com/2023/3/29/23661374/elon-musk-ai-researchers-pause-research-open-letterGOOGLE: UITBREIDING VAN WEERBERICHTEN EN NIEUWS
Google heeft een nieuwe carousel aangekondigd die Perspectives heet, en die je de verschillende perspectieven moet bieden op het onderwerp waarnaar je zoekt. In die carrousel zou je dan inzichten moeten krijgen van verschillende journalisten, experts en andere relevante meningen, zo belooft Google. De carrousel zou je kunnen zien onder de "Top Stories" in de resultaten.

The Verge maakt een kritische kanttekening bij deze nieuwigheid. Want door verschillende stemmen over een bepaald onderwerp te tonen, zou het misschien tot nog meer controverse en discussies kunnen leiden, wanneer Google ook minder mainstream media in deze carrousel toont (1)

Een tweede nieuwigheid van Google is dat het in zijn gewone Zoekopdrachten ook waarschuwingen gaat brengen voor extreme hitte die zich in de volgende maanden in bepaalde regio's kan voordoen. Die informatie haalt het bij de Global Heat Health Information Network, aangevuld met AI. Google zou dan meteen ook tips geven om die hitte te doorstaan. (2)
https://www.theverge.com/2023/3/28/23660653/google-search-results-perspectives-carousel-about-this-page-author
https://techcrunch.com/2023/03/29/google-to-roll-out-new-extreme-heat-alerts-in-search-soon/IS ONLYFANS EEN GEZINSVRIENDELIJKE COMMUNICATIETOOL?
Wanneer je als organisatie je boodschap wil uitdragen, dan gebruik je daarvoor de media waar jouw gebruikers te vinden zijn. Wil je jeugd bereiken, dan gebruik je TikTok of Snapchat. WIl je een breed publiek bereiken, dan doe je dat via Twitter, Facebook of Instagram.

Nu is het wel wat moeilijker geworden om de jeugd te bereiken via TikTok, omdat het voor steeds meer officiële organisaties niet meer toegestaan is om met TikTok te werken.

Maar ons lijkt het wel bedenkelijk om dan maar voor OnlyFans te kiezen, om je  boodschap te verspreiden? Wikipedia zegt het ronduit: OnlyFans wordt vooral gebruikt door sekswerkers die porno verspreiden, en zich daar laten betalen. Er zijn ook wel fitness-instructeurs die daar hun diensten aanbieden, maar de site heeft toch een bedenkelijk imago.

Dat een Belgisch ziekenfonds Onlyfans gekozen heeft om fake news te bestrijden, lijkt dan ook wat controversieel. Vooral wanneer het in de reclamecampagne ervoor een dame met wulpse allures voorstelt. Maar anderzijds: misschien meent dit ziekenfonds dat hier mensen te vinden te zijn die gemakkelijk vallen voor misleidende reclame voor allerlei onbetrouwbare producten?
https://jongeren.cm.be/seks-relaties/cm-op-onlyfans-really
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/03/27/onlyfans-model-veerle-peeters-uit-brecht-maakt-filmpjes-voor-cm/
https://www.lalibre.be/belgique/societe/2023/03/28/qui-est-veerle-peeters-cette-cover-girl-membre-donlyfans-recrutee-par-la-mutualite-chretienne-flamande-pour-sensibiliser-les-jeunes-a-la-sexualite-MOGAESIRO5H7FIEDD2O2T6R5CU/MICROSOFT PLAATST MEER ADS IN BING
Met het grote succes van de Bing chatfunctie kon het niet uitblijven: Microsoft heeft aangekondigd dat het de advertenties in Bing gaat opvoeren. Je zal dus advertenties te zien krijgen in Bing chat die een relevantie hebben met jouw zoekopdracht. Een beetje dus zoals de advertenties die je ziet bij een gewone Bing-zoekopdracht.

Microsoft heeft er wel aan toegevoegd dat het de inkomsten die het haalt uit die advertenties, gaat delen met "partners van wie de content heeft bijgedragen tot het antwoord in de chat". Waarbij wij ons kunnen voorstellen dat, als Bing voor zijn antwoord de mosterd gehaald heeft bij Expedia, het een deel van de inkomsten met die site zou delen. Alleen vragen wij ons af hoe dat dan moet gaan. Want eigenlijk weet niemand hoe artificiële intelligentie werkt. Hoe kan Microsoft dan een verdeelsleutel bepalen?

In elk geval: het zijn nog maar experimenten, zo lees je bij The verge. Afwachten dus. Het is in elk geval logisch dat Microsoft gaat profiteren van de vernieuwde belangstelling voor Bing. Dat heeft nu 100 miljoen dagelijks actieve gebruikers, en er zijn al meer dan 100 miljoen Bing chats aangemaakt. Van de mensen die Bing Chat Preview gebruiken, is 33% een nieuwe Bing gebruiker. Google mag stilaan bang beginnen worden...
https://www.theverge.com/2023/3/29/23662476/microsoft-bing-chatbot-ads-revenue-sharing
https://www.engadget.com/microsoft-reveals-how-its-putting-ads-in-bings-ai-chatbot-052014029.html?src=rssTWITTER: TOCH NOG GRATIS VERSIE VAN API
Enige tijd geleden had Twitter aangekondigd dat het clients van derden niet langer gratis toegang zou geven tot zijn stroom berichten. Nu zijn daar meer details van bekend.

Er komen verschillende versies van de API, waarmee je vanuit een ander programma tweets kan posten of lezen. Er is een gratis versie, die bedoeld is voor bots die automatisch een bericht posten (wij zelf maken hiervoor bijvoorbeeld gebruik van Dlivr'it) en voor testdoeleinden. Die accounts kunnen tot 1.500 tweets per maand posten, maar krijgen geen toegang tot andere functies. Dat is toch al een oplossing voor kleinere nieuwsmedia, want met max 50 tweets per dag kan je toch al wat posten. Maar voor echte communicatieprofessionals is dat uiteraard te weinig.

Een tweede versie ("basic") kost 100 dollar per maand. Voor die prijs kan je tot 3.000 tweets per maand posten als gebruiker, en tot 50.000 per maand via een app. Een versie die bedoeld is voor hobbyisten, zo noemt Twitter het zelf.

En tot slot is er de Enterprise versie, maar daar zijn de details nog niet bekend - zullen we dat "prijs overeen te komen" noemen?
https://www.engadget.com/twitter-announces-new-api-pricing-including-a-limited-free-tier-for-bots-005251253.htmlMIDJOURNEY ZET GRATIS GEBRUIK VAN AI IMAGE GENERATOR STOP
De generatieve AI image tool Midjourney, waar je op basis van een tekstpromp afbeeldingen kan aanmaken, werkt fantastisch. Maar een beetje té goed, want hij werd al voor heel wat foute afbeeldingen misbruikt.

Zo maakte een slimmerik beelden aan van Trump die gearresteerd werd, die heel fotorealistisch waren. Iets wat de aanhangers van Trump wel eens op het verkeerde been had kunnen zetten. (1)

De beheerders van Midjourney hebben nu beslist om het gratis gebruik van deze tool stop te zetten. Enerzijds omdat er een té grote toeloop was, maar anderzijds omdat zij er  niet in slaagden voldoende maatregelen in te bouwen om dergelijk misbruik te voorkomen. Je zal voortaan minstens 10$ per maand moeten betalen, om de tool te mogen gebruiken.
https://www.washingtonpost.com/politics/2023/03/22/trump-arrest-deepfakes/
https://www.engadget.com/midjourney-ends-free-trials-of-its-ai-image-generator-due-to-extraordinary-abuse-153853905.html

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MARK GURMAN: REKEN NIET TE SNEL OP EEN GLUCOSEMETER ZONDER PRIK
De Apple Watch werd lange tijd bewierookt als een een tool die dankzij de nauwkeurigheid van de Apple sensoren ook geschikt was voor medische metingen. Er werd zelfs gesproken van een nieuwe technologie, die het mogelijk zou maken om via de Apple Watch de glucose in het bloed te monitoren.

Dat zou een hele stap vooruit zijn voor mensen met diabetes, die nu een prikje moeten maken in bijvoorbeeld een vinger, daar een bloeddruppel moeten opvangen, die aanbrengen op een speciaal staafje, en dat inbrengen in een glucosemeter. Zij krijgen dan wel meteen het resultaat, maar de procedure is nog altijd omslachtig.

Mark Gurman, Apple-insider die voor Bloomberg schrijft, heeft echter de hoop ingeslagen voor een gemakkelijkere methode om de glucose te meten: die technologie zou nog jaren op zich laten wachten. Het concept dat Apple gebruikt is ondertussen wel bekend: er zou een silicon photonic chip gebruikt worden, die licht van een laser doorheen de huid zou laten schijnen, en die zou dan de concentratie van glucose in het lichaam kunnen meten.
Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2023/03/26/apple-watch-blood-glucose-up-to-seven-years-away/LEKKER SLAPEN IN EEN VIRTUELE SLAAPKAMER
Een nieuwe trend waarover Technology Review bericht, doet je misschien dromen - letterlijk en figuurlijk. Het gaat om "sleep rooms" in het Virtual Reality platform VRChat. Dat zijn virtuele ruimten waar je kan relaxen met je headset op, en zelfs kan slapen.

De VR slaapkamers zijn bedacht om je tot rust te brengen. Sommige kamers zijn ingericht als een strand met een kampvuur, andere als een hotelkamer. En je hoort muziek, met een rustgevend ritme, of natuurgeluiden. Of helemaal niets, voor wie de stilte verkiest.

Het zijn mensen die lijden aan slapeloosheid die je in deze VR rooms aantreft, of mensen die zich eenzaam voelen en het gezelschap van anderen in de VR kamers appreciëren. Sommigen gebruiken full-body tracking apparatuur die hun lichaam volgt, zodat hun avatars de bewegingen uitvoeren die zijzelf in de echte wereld maken. Om bijvoorbeeld iemand te knuffelen.

Een ideale wereld? Ze moet je natuurlijk in het echt ook laten slapen, dus geen zeurende kinderen in je échte kamer!
https://www.technologyreview.com/2023/03/29/1070494/vr-sleep-rooms/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: GESPREK MET PHILIP HEYMANS IN VINK
Een van onze bronnen om goede podcasts te ontdekken, is Vink, dat elke week tips brengt voor 3 podcasts.

Het concept: presentatrice Mischa Blonk laat elke week 3 makers van podcasts aan het woord. Zij kunnen vertellen over het hoe en waarom van hun podcast, en je hoort ook enkele fragmenten van die podcast. Mischa zelf geeft ook elke week een opdracht - een podcast om te beluisteren en daar een opinie over te geven.

Dit weekend was een van de gasten Philip Heymans, maker van "Waar is zuster Gabrielle". Wij hebben daarover al geschreven, dat die podcast echt meeslepend is. Je volgt het onderzoek, vraagt je af waarom bepaalde vragen niet eerder gesteld werden - en ook knap is dat Philip, tijdens zijn zoektocht, ook terugkoppelt met zijn eindredactrice, om te overleggen.

Andere podcasts die je via de uitzending van deze week kan ontdekken: de Taxioorlog (over de liberalisering van de taximarkt in Nederland, die tot gewelddadige rellen leidde) en Achterwerk, waarin de makers terugkijken op brieven die veertig jaar lang op de achterkant van de VPRO-gids stonden, waarin jongeren vragen stelden, vertelden over hun problemen en frustraties. En contact zoeken met die mensen nu.
Kortom: Drie prima tips om te luisteren!
https://www.nporadio1.nl/podcasts/vink/86704/183-de-taxioorlog-waar-is-zuster-gabrielle-achterwerk
https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/vrt-nws/w/waar-is-zuster-gabrielle-/
https://www.bnr.nl/podcast/de-taxioorlog
https://www.vprogids.nl/extra/achterwerk-podcast.html

 
De nieuwe oogst


   
DE GROOTSTE STEDEN DOORHEEN DE TIJDEN
Dit artikel bij VisualCapitalist brengt de grootste steden doorheen de eeuwen heen in kaart. Een verhaal dat je meteen afleert om Europa centraal te zetten in het wereldbeeld, want in de vroegste jaren waren die steden te vinden in het Midden-Oosten - Irak, Egypte, Tunesië... Een mooi lesje geschiedenis.
Er hoort ook een geanimeerde landkaart bij, die de geschiedenis weergeeft.
[Taal: EN]
https://www.visualcapitalist.com/cp/animated-map-largest-cities-throughout-history/


CHRONOLYCLOCK: HET GEBEURDE TOEN

Ook deze website laat je geschiedenis beleven: op basis van het uur krijg je te zien wat er in dat jaar van onze tijdrekening gebeurde. Om 8u55 bijvoorbeeld wat er in het jaar 855 gebeurde. Met andere woorden: hiermee ben je een hele dag zoet!
[Taal: EN]
https://chronologyclock.com/


THIS BAND DOES NOT EXIST
Een project van portretfotograaf Tim Broddin, die gespecialiseerd is in portretten van muziekbands. En nu aan de slag ging met Midjourney 4, een AI die erin slaagt om (uiteraard op aangeven van Broddin zelf) fascinerende portretten te maken van mensen die niet bestaan, die er net echt uit zien. Met zijn blog wil Broddin ontdekken wat de mogelijkheden zijn, en ook volgen welke vorderingen image generation AI's maken.
Het resultaat van zijn experimenten is in elk geval indrukwekkend!
[Taal: EN]
https://thisbandphotodoesntexist.com/


BEGINNEN MET BIRDWATCHING

Een artikel bij Vox dat je uitlegt waarom het zo fascinerend is om vogels te observeren. Wat je ervoor nodig hebt, en hoe je te werk gaat. (1)
Wie het Engels niet zo machtig is, kan terecht bij de Nederlandse Vogelbescherming, waar je een duidelijke uitleg vindt in je moedertaal. (2)
https://www.vox.com/even-better/23641271/beginners-guide-bird-watching-birding
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogels-kijken-9-tips-voor-beginners


ALERT BLIJVEN BIJ HET LEZEN VAN WETENSCHAPPELIJKE ARTIKELS
Het internet heeft zijn voor- en nadelen. Voordeel: alle informatie ligt voor het grijpen. Nadeel: je weet niet of de informatie betrouwbaar is.
Dit artikel wil je leren om met een sceptisch oog zogenaamd wetenschappelijke artikels te lezen, zodat je niet op het verkeerde been gezet wordt, en misleid wordt.
[Taal: EN]
https://joshmisc.substack.com/p/how-to-see-through-bad-scientific


BLOP OPERA

Een experiment van Google Arts & Culture: op deze website kan je zelf een song maken die op opera gebaseerd is. En de song (of liever: aria) wordt gezongen door "blobs". En als het jou niet lukt om zelf iets te componeren (en op te nemen) dan kan je ervoor kiezen om het koor een bekende aria te laten zingen, automatisch.Leuk!
[Taal: EN/NL]
https://artsandculture.google.com/experiment/blob-opera/


TV MINDER: TV REEKSEN
Deze website wil je op de hoogte houden van wanneer er nieuwe afleveringen verschijnen van reeksen die je interessant vindt. Alles start met het aangeven van "reeksen die je volgt",en dan krijg je een kalender van nieuwe afleveringen. Het lijkt ons dat dit vooral releases zijn in de VS. Als jij een gelijkaardige website kent voor releases in belgië / Nederland, geef ons even een seintje?
[Taal: EN]
https://tv-minder.com/my-shows


LODUS LUDI
Archeologen hebben door de jaren heen heel wat resten teruggevonden van oude bordspelen, waarmee de oude Grieken en Romeinen zich amuseerden. Maar hoe werden die gespeeld? Door te kijken naar en te vergelijken met spelen over de hele wereld, kon het een en ander gereconstrueerd worden. Op deze website kan je zelf experimenteren met deze oude spellen.
[Taal: EN]
https://locusludi.ch/play-ancient-online-games/


CLIMATE INTERACTIVE
Dit is een online dashboard waarmee je zelf aan de slag kan om te zien welke effecten de verschillende maatregelen kunnen hebben om de klimaatopwarming te milderen. Energie, transport, bevolking, .... het is duidelijk dat er heel wat maatregelen gecombineerd moeten worden.
[Taal: EN]
https://en-roads.climateinteractive.org/scenario.html
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Wielerwedstrijd Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dwars_door_Vlaanderen_2023
    Letse mezzosopraan - https://nl.wikipedia.org/wiki/El%C4%ABna_Garan%C4%8Da
    Samsung Galaxy S21 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_S21
    Palestijns voetbalelftal (vrouwen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Palestijns_voetbalelftal_(vrouwen)
    Nederlandse film uit 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grenzeloos_Verraad
    Hooggerechtshof van Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooggerechtshof_van_Isra%C3%ABl
    Provinciehervorming op Sicilië in de 19e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Provinciehervorming_op_Sicili%C3%AB
    Belgisch musicoloog en componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Coulembier


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Belgisch acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Leysen_(acteur)
    Overleden Nederlands cabaretier, zanger en schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_de_Bie
    Nieuwe premier Schotland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Humza_Yousaf
    Land waar veel demonstraties plaatsvinden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABl


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over natuurkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Natuurkunde


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Italiaanse privacywaakhond blokkeert ChatGPT
https://www.ad.nl/tech/italiaanse-privacywaakhond-blokkeert-chatgpt~acb24630/
- Gegevens miljoen mensen op straat: zo controleer je of criminelen die van jou hebben
https://www.ad.nl/tech/gegevens-miljoen-mensen-op-straat-zo-controleer-je-of-criminelen-die-van-jou-hebben~a513ca68/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gmail: Stel een nieuw wachtwoord in
https://computertaal.info/2023/03/30/gmail-stel-een-nieuw-wachtwoord-in/
- ESET Research: cyberspionagegroep Tick compromitteert softwarebedrijf gespecialisserd in voorkoming van gegevensverlies in Oost-Azië
https://computertaal.info/2023/03/28/eset-research-cyberspionagegroep-tick-compromitteert-softwarebedrijf-gespecialisserd-in-voorkoming-van-gegevensverlies-in-oost-azie/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nvidia verbiedt samen met verkoopplatformen handel tweedehands gpu's in China
https://tweakers.net/nieuws/208256/nvidia-verbiedt-samen-met-verkoopplatformen-handel-tweedehands-gpus-in-china.html
- Lek in Bing maakte manipulatie zoekresultaten mogelijk
https://tweakers.net/nieuws/208232/lek-in-bing-maakte-manipulatie-zoekresultaten-mogelijk.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Belgische onderzoekers ontdekken zwakke plek in wifi-verkeer
https://datanews.knack.be/nieuws/security/belgische-onderzoekers-ontdekken-zwakke-plek-in-wifi-verkeer/
- Betere wifi kost binnenkort extra bij Telenet
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/infrastructuur/betere-wifi-kost-binnenkort-extra-bij-telenet/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautGOOGLE CALENDAR: VIEW AANPASSEN

Wist je dat je zelf kan bepalen hoe Google Calendar je agenda toont? Ga daarvoor naar het tandwieltje bovenaan recht, klik daar op Instellingen (maar zorg wel dat je ingelogd bent op je account).
Nu kan je bepalen hoeveel dagen van de week getoond worden, maar ook andere dingen:
- toon de weeknummers
- laat de week beginnen op maandag in plaats van op zondag
- toon evenementen in blokken van 30 minuten
- toon voorbije evenementen in lichtere kleur
- toon geen weekends bij je agenda voor het werk
en meer.
Uiteraard sluit je af met opslaan.
https://www.androidcentral.com/apps-software/how-to-create-a-custom-view-in-google-calendar
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WINSTARS: MAAK VAN JE PC EEN PLANETARIUM

Met WinStars kan je de hemel en zijn planeten vanuit je luie zetel bekijken op je eigen pc. Je begint daarbij met een bepaald punt van de aarde te selecteren, dat jouw gezichtspunt zal bepalen. En dan kan je je ontdekkingstocht beginnen.
https://www.chip.de/downloads/WinStars_37171516.html
https://winstars.net/en/


TRILIUM NOTES: BOOMSTRUCTUUR
Met dit progje kan je notities maken en die in een boomstructuur opslaan, zodat je een mooi overzicht bewaart. Je kan notities aanleggen voor een groter project, of je kan gewoon snelle to-do's aanmaken. Die krijgen dan een checkbox, die je kan aanvinken wanneer de taak volbracht is. En er niets leuker dan taken af te vinken!
https://www.chip.de/downloads/Trilium-Notes_182842882.html
https://github.com/zadam


APPLE MUSIC CLASSICAL

Deze app was eerder al aangekondigd, maar is nu wereldwijd verkrijgbaar. Het is een slimme keuze van Apple om een aparte app te maken voor klassieke muziek, zodat die niet vermengd wordt met korte songs.
De app zelf is gratis, maar je moet wel een abonnement hebben op Apple Music of Apple One. Via de app heb je toegang tot vijf miljoen klassieke muziekstukken, naast duizenden exclusieve albums. En bijkomende informatie over de componisten en hun werk. En er is zelfs een Story of Classical, een audiogids die je een reis in de tijd laat maken en je alles vertelt over klassieke muziek.
https://www.macrumors.com/2023/03/28/apple-music-classical-now-available/
https://apps.apple.com/app/apple-music-classical/id1598433714


RANDOM FACE GENERATOR
Wil je in een artikel of posting een afbeelding van een mens gebruiken, dan moet je heel hard opletten om het portretrecht en de auteursrechten niet te schenden. Deze tool maakt het gemakkelijker: die maakt namelijk foto's aan van mensen die niet bestaan. Uiteraard ook met AI gemaakt.
https://www.chip.de/downloads/Random-Face-Generator_184722891.html
https://www.cortados.co/


SUPER DARK MODUS VOOR JE BROWSER
Deze extensie voor de Chrome of Firefox browser zorgt ervoor dat de websites die je bezoekt in een donkere modus weergegeven worden. Kwestie van het zwart inzien...
https://sites.google.com/view/crx/sdm
https://www.chip.de/downloads/Super-Dark-Mode-fuer-Firefox_133461646.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik wil niet onsterfelijk worden door mijn werk;
ik wil onsterfelijk worden door niet dood te gaan.
-Woody Allen-