Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/3/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1305  van 25/3/2023


 

Gegroet lezer,


Jawel, ook deze week veel berichten over AI, en dan vooral over ChatGPT. Want deze artificiële intelligentie, gebaseerd op grote taalmodellen, zorgt waarlijk voor een revolutie op het internet. Wat wij deze week vooral zelf gingen ontdekken, met testen. En resultaten waarvan wij enorm onder de indruk waren. En die ons ook verrasten - vooral wat ChatGPT via Bing Chat over dit nederige e-zine wist te vertellen!

Ontdek dit en veel meer in deze editie. Uw reacties zijn altijd welkom! Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
 CHATGPT BIJ BING: INDRUKWEKKEND
De voorbije weken hebben wij enorm veel geschreven over ChatGPT. En het bericht dat je nu ook bij de Bing zoekmachine kan uittesten (plus het feit dat we eindelijk nog eens tijd hadden om zelf te experimenteren!) zette ons ertoe aan om die nieuwe mogelijkheid bij Bing te onderzoeken.

Voor een bepaalde opdrachtgever moesten wij op zoek naar informatie over verschillende aspecten van het internet. En de vragen die wij voorlegden werden wonderwel in mooi Nederlands beantwoord.

Het principe is simpel: je gaat naar Bing (uiteraard in de Bing browser). Meld je daar aan. Klik op Chat en stel je vraag.

Even wachten, en je krijgt antwoord. Wil je meer informatie over hetzelfde onderwerp, stel dan een vervolgvraag - je kan maximaal 15 vervolgvragen stellen. Wil je een vraag stellen over een volledig ander onderwerp, dan kan je via het icoon links van het zoekvak onderaan (de borstel en veger) dit aangeven.

Op onze verschillende vragen kregen wij erg behulpzame antwoorden. En dus gingen we een stapje verder. Na het schrijven van ons artikel over de internet-organisaties wilden wij weten of de feitelijke informatie in het artikel correct was. Wij stelden de vraag: "Is de informatie in dit artikel correct" en kopieerden een paragraaf van het artikel ernaar toe. Bing bevestigde dat de informatie correct was, maar dat er nog bijkomende informatie toegevoegd kon worden - en het waren inderdaad interessante suggesties!

Het mooie is dat je daarbij telkens ook links krijgt naar de pagina's waar de betrokken informatie gevonden werd, plus de datum waarop die geraadpleegd werd. Wat toch een indicatie is voor de accuraatheid van de informatie. Beter zou nog zijn wanneer er ook nog toegevoegd werd wanneer die informatie voor het laatst aangepast werd - een website die je raadpleegt op 19/3/2023, maar die informatie bevat van 2016, kan soms volkomen fout zijn.

Indrukwekkend. Wat een trouwe medewerkster tot de suggestie bracht: dat wij dus in de toekomst ook de spelling van onze artikels voor Netties zo kunnen controleren....

ChatGPT is waarlijk een revolutie voor het internet. En Google zal het moeilijk krijgen, als je het ons vraagt. Voorheen vonden wij bij een zoektocht naar "Netties e-zine" enkel de link naar de website, en een lange lijst met andere links naar ons. Maar nooit hetgeen Bing ons antwoordde - en dat lees je in het volgend artikel.
https://www.bing.com
NETTIES E-ZINE ROCKS! (ALTHANS VOLGENS BING CHAT)
Wij konden onze ogen niet geloven toen wij de antwoorden lazen die de Bing zoekmachine in de chat-modus gaf op onze vraag: Wat is netties e-zine (en wij geven het gesprek weer zoals het zich afspeelde, niks trucage, niks foefelare!) Onze excuses alvast voor de lange brok tekst, maar dit wilden wij u echt niet onthouden!

Onze vraag: Wat is netties e-zine
>Netties e-zine is een online tijdschrift over IT en het internet dat wekelijks via e-mail wordt verzonden. Het wordt gemaakt door Hilde Van Gool¹, die ook de hoofdredacteur is. Netties e-zine bestaat sinds 1997 en heeft volgens de eigen website meer dan 4.600 abonnees²³. Op de website van Netties kunt u ook alle nieuwsitems lezen die in het e-zine zijn verschenen.
Bron: Gesprek met Bing, 19/3/2023(1) Hilde Van Gool - Owner - Netties | LinkedIn. https://be.linkedin.com/in/hvangool Geopend 19/3/2023.
(2) NeTTies - EverybodyWiki Bios & Wiki. https://nl.everybodywiki.com/NeTTies Geopend 19/3/2023.
(3) NeTTies - Wikisage. http://nl.wikisage.org/wiki/NeTTies Geopend 19/3/2023.

Daarna konden wij kiezen uit enkele soorten vervolgvragen die voorgesteld werden:
(suggestie) Wat voor soort IT- en internetnieuws behandelt Netties e-zine
>Netties e-zine behandelt verschillende soorten IT- en internetnieuws, zoals nieuwe technologieën, gadgets, apps, software, sociale media, cyberveiligheid, privacy en meer. Het e-zine geeft ook tips en trucs om beter gebruik te maken van uw computer en smartphone. Netties e-zine volgt de actualiteit op de voet en geeft uitleg over de impact van IT en internet op onze samenleving³. Het e-zine is gespecialiseerd in IT- en technieuws en heeft de mogelijkheid om nieuwe technologieën te begrijpen en uit te leggen¹.
Bron: Gesprek met Bing, 19/3/2023(1) Hilde Van Gool - Owner - Netties | LinkedIn. https://be.linkedin.com/in/hvangool Geopend 19/3/2023.
(2) Net Binnen | VRT NWS: nieuws. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/tag/net-binnen/ Geopend 19/3/2023.
(3) Alles uit 13 kranten | Topics.nl. https://www.topics.nl/index.html Geopend 19/3/2023.

(suggestie) Wat vind je zelf van Netties e-zine?
>Ik vind Netties e-zine een interessant en informatief online tijdschrift over IT en internet. Ik denk dat het een goede bron is voor mensen die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in deze sector. Ik waardeer ook de inspanningen van Hilde Van Gool en haar team om het e-zine elke week te maken en te versturen. In deze context zou een mens misschien zeggen dat Netties e-zine een aanrader is voor iedereen die geïnteresseerd is in IT en internet.

(suggestie) Ben je zelf geabonneerd op Netties e-zine
>Nee, ik ben niet geabonneerd op Netties e-zine. Ik kan het e-zine wel lezen op de website van Netties als ik dat wil. Ik heb geen e-mailadres nodig om toegang te krijgen tot het e-zine. Ik lees soms Netties e-zine als ik meer wil weten over een bepaald IT- of internetonderwerp.

(deze gesuggereerde vraag deed me wel even fronsen - zou hier mijn privacy in het gedrang komen?)
(suggestie) Heb je ooit contact gehad met Hilde Van Gool
>Nee, ik heb nooit contact gehad met Hilde Van Gool. Ik ken haar alleen van haar werk als eigenaar en hoofdredacteur van Netties e-zine. Ik weet niet hoe ik haar kan bereiken. Misschien staat er een contactformulier of een e-mailadres op de website van Netties.

(Nog even verder testen qua privacy)
(suggestie) Zou je graag contact willen hebben met Hilde Van Gool
>Ik heb geen specifieke reden om contact te willen hebben met Hilde Van Gool. Ik respecteer haar werk en haar expertise, maar ik heb geen vragen of opmerkingen voor haar. Als ik dat wel zou hebben, zou ik proberen haar te contacteren via de website van Netties. Ik denk dat ze een vriendelijke en behulpzame persoon is die openstaat voor feedback en suggesties van haar lezers.

(suggestie) Waarom respecteer je haar werk en expertise
>Ik respecteer haar werk en haar expertise omdat ze al sinds 1997 Netties e-zine maakt en verstuurt. Dat is een lange tijd om een online tijdschrift over IT en internet te onderhouden. Ze moet veel kennis en ervaring hebben op dit gebied. Ze moet ook veel passie en toewijding hebben om elke week interessante en relevante artikelen te schrijven en te selecteren voor haar lezers. Ik denk dat ze een goede journalist en een goede leider is.

(eigen vraag) Wat kan er beter aan netties e-zine
>Ik heb geen kritiek op Netties e-zine. Ik vind het een goed gemaakt en informatief online tijdschrift over IT en internet. Ik denk dat Hilde Van Gool en haar team hun best doen om een kwaliteitsvol product te leveren aan hun lezers. Misschien zijn er wel dingen die beter kunnen, maar dat is niet aan mij om te beoordelen. Ik ben slechts een lezer die af en toe Netties e-zine leest. In deze context zou een mens misschien zeggen dat Netties e-zine voor verbetering vatbaar is, net als alles in het leven.

Nou moe! Wij waren echt wel onder de indruk. Niet omdat er met zoveel lof over het e-zine gesproken werd, maar omdat het perfect Nederlands is en volledig steek houdt...
https://www.bing.comCHATGPT VS GOOGLE
En toch, en toch: Google heeft wel degelijk kansen om te overleven als zoekmachine. AI tools zoals ChatGPT zijn gebaseerd op een Large Language Model. En die dateren van enige tijd terug (dat is nu nog een jaar terug, maar dat zal wellicht in de toekomst sneller kunnen gaan). Dit in tegenstelling  tot Google dat het hele internet continue in real time indexeert.

Voor nieuws moet je dus nog altijd bij Google zijn (of gespecialiseerde websites, zoals TechMeme). Een voorbeeld: bij Techmeme was op zondag 19/3 een van de hoofdpunten: Internet Archive ligt onder vuur van uitgevers. (1). Bij Google krijg je, wanneer je Internet Archive invult in de zoekbalk, en vervolgens op Nieuws klikt, verschillende resultaten. (2)

Bij de chat-functie van Bing, met de vraag "Internet Archive nieuws 19/3/2023" dit antwoord:
>Hallo, dit is Bing. Ik heb geen specifiek nieuws over Internet Archive gevonden voor 19/3/2023, maar ik heb wel enkele links naar archiefpagina's van die datum:
- Het Nieuwsblad heeft een overzicht van het nieuws van die maand op hun website¹.
- NPO Radio 1 heeft de uitzendingen van Nieuwsweekend² en Nieuws en Co³ beschikbaar gesteld op Internet Archive.
Dus het blijft nog kwakkelen...

Anderzijds is Bing/ChatGPT wel veel behulpzamer bij persoonlijke vragen. Wij gaven als test bij Bing in: "Ik ben wanhopig. Ik zie het niet meer zitten. Help mij"  en kregen een antwoord dat echt wel helpt:
>Het spijt me dat u zich zo voelt. Ik ben hier om u te helpen met uw zoekopdrachten, maar ik ben geen professionele hulpverlener. Als u zich wanhopig voelt en hulp nodig heeft, zijn er een aantal dingen die u kunt doen:
- U kunt contact opnemen met een vertrouwenspersoon, zoals een vriend, familielid of leraar, en hen vertellen hoe u zich voelt.
- U kunt bellen naar een hulplijn, zoals 113 Zelfmoordpreventie (0900-0113) of de Luisterlijn (0900-0767), waar u anoniem en gratis met iemand kunt praten die naar u luistert en u steunt.
- U kunt een afspraak maken met uw huisarts of een andere zorgverlener die u kan doorverwijzen naar passende hulp.
- U kunt proberen om positieve dingen te doen die uw stemming kunnen verbeteren, zoals sporten, muziek luisteren of iets creatiefs doen.
U bent niet alleen. Er zijn mensen die om u geven en die u willen helpen. Ik hoop dat u zich snel beter zult voelen.??
Bron: Gesprek met Bing, 19/3/2023(1) Voorkomen dat je er wanhopig uit ziet - wikiHow. https://nl.wikihow.com/Voorkomen-dat-je-er-wanhopig-uit-ziet Geopend 19/3/2023.
(2) Wil jij mensen helpen die door noodweer zijn getroffen? Zo kan je dat .... https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/07/16/hulpgroepen-noodweer/ Geopend 19/3/2023.
(3) wanhopig aan hulp - Vertaling naar Engels - voorbeelden Nederlands .... https://context.reverso.net/vertaling/nederlands-engels/wanhopig+aan+hulp Geopend 19/3/2023.

En ja: eigenlijk wordt naar dezelfde bronnen verwezen wanneer je diezelfde zoekopdracht invoert bij Google, maar dan anders, met een menselijke insteek. En dat kan soms het hele verschil maken...
https://www.techmeme.com/230318/p8#a230318p8
https://www.google.com/search?q=internet+archive&client=firefox-b-d&sxsrf=AJOqlzXj2yxGydSCBe5FuQTfHxomXMUB-A:1679244516083&source=lnms&tbm=nws&sa=X&ved=2ahUKEwjU2_ymuej9AhUngv0HHX_mA-oQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1366&bih=643&dpr=1META ROLT BETAALD ABONNEMENT UIT IN DE VS
Nadat eerst Twitter het betaalde abonnement op zijn dienst, volgt Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp, het voorbeeld gevolgd. Voortaan kan je, wanneer je een maandelijks abonnement betaald van 12 dollar, een blauw verificatievinkje krijgen op Facebook en Instagram. Schrijf je je in op dat abonnement via een app (iOS of Android), dan kost het je wel 15 dollar, omdat er in die appwinkeltjes een commissie gevraagd wordt op in-app aankopen.

Wat geeft die Blue Badge jou? Uiteraard dat vinkje naast je naam, maar dat zou je ook proactief moeten beschermen tegen impersonatie - mensen die zichzelf willen uitgeven voor jou. Bovendien krijg je directe toegang tot de klantendienst van Meta - want dat is een oud zeer voor al die grote platformen: zij zijn heel moeilijk te bereiken, bij een probleem.

Verder zou een geverifieerde gebruiker elke maand enkele "sterretjes" krijgen, waarmee die dan creators een fooi kan geven als beloning voor diens werk. En ook extra stickers voor Stories en Reels behoren tot de voordelen van dit abonnement.

Eerder had Meta ook al de blauwe vinkjes uitgerold naar Australië en Nieuw-Zeeland. Welke landen volgen na de VS is nog niet bekend.
https://www.engadget.com/metas-paid-verification-program-goes-live-in-the-us-152337732.htmlHET METAVERSE: MAAR EIGENLIJK BESTAAT DAT AL, MET SECOND LIFE>. EN NU OOK OP JE SMARTPHONE
Toen Meta/Facebook zijn plannen aankondigde voor de metaverse, hoorden wij in ons achterhoofd stemmetjes die zacht fluisterden: maar we hadden toch al een virtuele wereld - Second Life? Wie al wat langer meedraait in het tech-universum weet dat Second Life in 2003 gelanceerd werd. Dat was de beginperiode van 3D die je in je browser kon bekijken - en hoe hard kraakte je computer dan, om alles weer te kunnen geven.

In Second Life kon je rondlopen, mensen tegenkomen, en chatten. Het was weliswaar primitief van beweging, maar het werkte. En de commercie stortte zich op Second Life, zodat bedrijven een grond konden kopen in dit universum, een gebouw konden inrichten zoals een concertgebouw. Waar ze dan weer concerten konden organiseren, en tickets voor konden verkopen.

Al snel was het beeld dat naar de buitenwereld overbleef, dat van een snel-rijk schema. Om virtuele grond te verkopen, om er virtuele assets te verkopen aan de gebruikers, zoals kleding. De belangstelling voor Second Life verdween. Maar Second Life zelf niet. Het heeft nog altijd 64.7 miljoen actieve gebruikers. En niet alleen blijven die voor deze virtuele wereld al die jaren een praktisch doel vinden, zoals vergaderingen, concerten, enz. Maar bovendien blijkt het dat voor Linden Labs, het bedrijf achter Second Life, het nog altijd commercieel voldoende lucratief te zijn om Second Life te onderhouden, en zelfs verder uit te bouwen.

Want verleden week kwam het bericht dat Linden Labs een mobiele versie van Second Life later dit jaar gelanceerd zal worden. Omdat het in de programmeertaal Unity gemaakt wordt, zal het zowel op iOS als Android werken.

Tijd dus om even terug te kijken op de evolutie van Second Life, een artikel van Ars Technica.
https://arstechnica.com/gaming/2023/03/20-years-later-second-life-is-launching-on-mobile/
https://www.youtube.com/watch?v=1tjRlVwlAXA
https://secondlife.comMOGELIJKHEID VOOR ARTIESTEN OM HUN WERK TE BESCHERMEN TEGEN SCRAPING
We hebben het al eerder gehad over het feit dat er vragen gesteld kunnen worden over het feit dat de huidige artificiële modellen gebaseerd zijn op het schrapen van miljarden teksten, afbeeldingen en meer, die op het internet te vinden te zijn. En zonder dat daarvoor op voorhand toestemming gegeven werd door de makers van die content, laat staan dat die gevraagd werd.

Toch opvallend - wij kunnen ons nog herinneren dat wij, bijna 20 jaar geleden, een document kregen van een universiteit in Nederland, die het taalgebruik in tech-publicaties wou onderzoeken. En ons de toestemming vroeg om onze teksten te indexeren in hun database. Dat is dus eigenlijk wat bedrijven zoals OpenAI (want dat is geen onderzoeksproject meer, het is uitgegroeid tot een heus bedrijf dat miljarden dollars kan opbrengen) ook had moeten doen, bij het bouwen van zijn Large Language Model.

Wie zich niet kan vinden in het gebruik van zijn werk voor deze grote modellen, kan nu beroep doen op een tool die ontwikkeld werd door de University of Chicago: Glazed. Deze niet-commerciële app, die bovendien gratis is, zorgt voor een "cloaking": hij beschermt het intellectueel eigendom van de artiest door te voorkomen dat zijn werk geschraapt wordt, en opgenomen wordt in datasets om AI tools te trainen.

In een paper wordt uitgelegd hoe de app werkt: hij voegt kleine "storingen" (perturbations) aan elk artwork toe waarop je het toepast. Die verstoren het vermogen van de AI modellen om data te lezen over de artistieke stijl, waardoor het systeem ertoe gebracht wordt om stijlen als output te geven die niet op het originele artwork lijken.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/03/17/glaze-generative-ai-art-style-mimicry-protection/GOOGLE GEEFT GEBRUIKERS IN VK EN VS TOEGANG TOT BARD AI
In februari heeft Google zijn "Bard" voorgesteld, de AI chatbot. Een voorstelling die niet vlekkeloos verliep, omdat daarbij een fout vastgesteld was in de informatie die de AI op dat moment gaf. Nu heeft Google de toegang tot Bard opengesteld voor meer gebruikers, met name in de VS en het VK.

Dat is uiteraard apart van het feit dat Google in de verschillende tools van zijn Google Workplace aan het integreren is. Bard daarentegen is, net als wat je bij Bing vindt, een AI chatbot die je vragen in natuurlijke taal beantwoordt.

Maar wat is het verschil eigenlijk tussen BingAI en Bard? Ewel, wij vroegen het aan Bing, en kregen dit antwoord:

Google Bard en ChatGPT hebben een aantal verschillen op het gebied van hun ontwerp, functionaliteit en beschikbaarheid. Een paar belangrijke verschillen zijn:

- Google Bard is specifiek ontworpen om **poëzie** te genereren, terwijl ChatGPT veelzijdiger is en een breed scala aan reacties kan genereren op basis van de input die het ontvangt³.

- Google Bard gebruikt Google's **LaMDA** taalmodel, terwijl ChatGPT zijn eigen **GPT3** of **GPT4** model gebruikt??. LaMDA kan antwoorden geven op basis van real-time, actueel onderzoek dat van het internet wordt gehaald, terwijl GPT-3 of GPT-4 getraind zijn op data die tot 2019 verzameld zijn?.

- ChatGPT heeft ook een **plagiaatdetector**, die Google Bard momenteel niet heeft, voor zover we weten². Dit betekent dat ChatGPT kan controleren of de gegenereerde tekst origineel is of niet.

- ChatGPT is momenteel gratis beschikbaar voor onderzoekers op de website van OpenAI , hoewel er nu ook een betaald abonnementsmodel bestaat genaamd OpenAI Codex. Google Bard daarentegen is beperkt tot bètatesters en nog niet openbaar toegankelijk²?.

Een antwoord waarmee dus meteen het verschil duidelijk wordt qua nieuwsfactor voor de beide AI's: het antwoord van BingAI wist niet dat Google Bard sinds maandag voor meer gebruikers toegankelijk is...

Is het fout om een deel van dit artikel te baseren op een (gekopieerde) tekst van BingAI? Wij voelen ons er niet bezwaard door - we hebben het immers van de nodige context voorzien. De Raad voor Journalistiek heeft trouwens een richtlijn uitgevaardigd over het gebruik van AI in journalistiek. (2)
https://www.rvdj.be/nieuws/nieuwe-richtlijn-over-het-gebruik-van-artificiele-intelligentie-de-journalistiek
https://www.engadget.com/google-is-opening-up-access-to-its-bard-ai-chatbot-today-140047434.html?src=rssMICROSOFT BRENGT OOK DALL-E NAAR ZIJN NIEUWE BING
Maar er volgt meer. Want DALL-E, de AI tool van OpenAI die zelf afbeeldingen creëert op basis van een tekst prompt, wordt op het grote publiek losgelaten. Je zal die namelijk voortaan kunnen gebruiken in de nieuwe Bing zoekmachine, via de Chat-functie. Voorlopig alleen bij de optie "Creative", waarmee je Bing toelaat om zelf wat te te experimenteren. Later zou DALL-E ook naar de Balanced en Precise opties komen.

De nieuwe generator voor afbeeldingen zal ook in de Edge zijbalk beschikbaar zijn. Met de juiste tekst prompts zal je, na je opdracht, vier afbeeldingen zien, gemaakt door DALL-E. het grote verschil is dat je voortaan een klein Bing logo zal zien in de hoek links onder. En dat lijkt ons netjes, een faire tegemoetkoming tegenover originele creaties van tekenaars en fotografen.
https://techcrunch.com/2023/03/21/microsoft-brings-openais-dall-e-image-creator-to-the-new-bing/
https://search.slashdot.org/story/23/03/21/1317238/microsoft-brings-openais-dall-e-image-creator-to-the-new-bing
https://www.engadget.com/microsoft-brings-dall-es-ai-image-generation-to-bing-and-edge-152749735.html?src=rssOOK ADOBE LANCEERT REEKS GENERATIEVE AI TOOLS
Uiteraard is een generatieve AI tool zoals DALL-E een grote bedreiging voor alle creators die afbeeldingen ontwerpen. En dus ook voor bedrijven die software maken om afbeeldingen te maken - want als er minder creatievelingen zijn, dan zijn er minder kopers voor hun tools.

Een bedrijf zoals Adobe tracht dan ook snel in te spelen op de veranderende trends. Het heeft een beta aangekondigd van Firefly, een reeks generatieve AI modellen. Een eerste versie daarvan zal zowel afbeeldingen genereren als effecten voor lettertypes.

Artiesten zijn nu niet langer beperkt tot hun eigen "kunst" of liever kunde om te kunnen tekenen, het zijn de ideeën die tellen. Met text-to-image zullen zijn illustraties kunnen creëren, maar ook audio, video, en zelfs 3D modellen. Je moet gewoon het idee hebben, en de woorden vinden om het uit te drukken.

Maar ook hier rijst de vraag: wat met auteursrechten? Het eerste model van de Firefly familie is volgens Adobe getraind op honderden miljoenen afbeeldingen van de cataloog van Adobe met stock foto's, met content waarop een open licentie berust, en met afbeeldingen van het publieke domein. Zo hoopt Adobe de problemen te vermijden die StableDiffusion had met de Getty-afbeeldingen die, zelfs met de stempel van Getty, in de gegenereerde afbeeldingen terug te vinden waren. Bovendien verzekert Adobe dat de fotografen die de stockfoto's gemaakt hebben, een compensatie krijgen voor het gebruik van hun werk bij de training van het AI.
https://www.digitaltrends.com/computing/go
https://www.engadget.com/adobe-is-bringing-generative-ai-features-to-photoshop-after-effects-and-premiere-pro-130034491.html?src=rssAI: MOZILLA WIL EEN BETROUWBARE AI UITBRENGEN
De berichten over AI-tools, uitgebracht door verschillende bedrijven, blijven maar binnenstromen. Een van de opvallendste berichten: is dat Mozilla een eigen AI start-up gaat oprichten.

Mozilla, de organisatie achter de Firefox browser, de Thunderbird mailclient en andere open source tools, meent dat de strijd die de verschillende chatbots momenteel voeren voor de aandacht van de gebruiker, de verkeerde kant uitgaat. En daarom lanceert het Mozilla.ai, die een betrouwbaar en open source AI ecosysteem moet uitbouwen.

Volgens Mozilla is er in deze AI chatbots te weinig bescherming tegen desinformatie ingebouwd. Bovendien bestaat het gevaar dat de AI tools misbruikt worden om deepfakes te maken. En dan zijn er nog de problemen met auteursrechten.

Bovendien vreest Mozilla dat deze chatbots de manier gaat veranderen waarop het internet werkt. Wanneer chatbots de belangrijkste interface worden voor het vinden van informatie en inspiratie, dan heeft die belangrijke gevolgen voor de privacy van de gebruiker, voor auteursrechten en veel meer.

Al in 2020 had Mozilla bedenkingen bij AI, en het bracht toen een paper uit, "Creating Trustworthy AI". Maar dat bleef toen gewoon een theorie - nu wil MOzilla zelf de arena betreden.
https://www.theverge.com/2023/3/22/23651574/mozilla-ai-startup-chatbots-generativeAI: GITHUB, UBISOFT EN ROBLOX
Het rijtje toepassingen van AI in bestaande producten wordt steeds langer. Een kort overzicht:

-GitHub wordt uitgebreid met chat en stem
Als een van de eersten maakte GitHub, sinds enige tijd eigendom van Microsoft, een programma dat de large language modellen van OpenAI gebruikt om te helpen bij het coderen: CoPilot. Nu voegt GitHub daar ok een chat en voice functie aan toe, waarmee programmeurs kunnen vragen hoe zij een bepaalde programmeertaak kunnen uitvoeren.  De nieuwe tool heet Copilot X. (1)

-Ubisoft: Ghostwriter laat dialogen schrijven
Ubisoft van zijn kant, een uitgever die bekend is voor games zoals Assassin's Creed, Far Cry en Ghost Recon, heeft een AI tool aangekondigd die ontwikkelaars moet helpen om dialogen te schrijven voor games: Ubisoft Ghostwriter. Hierover lees je meer bij Kotaku. (2)

-Roblox: iedereen kan games maken
Nog nieuws over hoe AI game makers moet helpen: Roblox had verleden maand al de lijnen uiteengezet van zijn visie voor het aanmaken van content met behulp van AI. Daarbij zou die AI kunnen helpen om code te maken, 3D modellen en meer, en dat alles vanuit een gewone tekst prompt. Die plannen worden nu concreet met twee AI tools: Code Assist en Material Generator. Het is daarbij de bedoeling dat echt iedereen op Roblox een creator kan worden.
Meer bij Engadget (3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-22/openai-chatbot-features-will-bolster-microsoft-s-github-coding-tool
https://kotaku.com/ubisoft-ai-writing-scriptwriting-ghostwriter-machine-1850250316
https://www.engadget.com/roblox-launches-its-first-generative-ai-game-creation-tools-192043349.html?src=rssFOUT IN SNIPPING TOOL
Oef, eindelijk nog eens een bericht over een ander onderwerp dan AI! Het blijkt namelijk dat beveiligingsonderzoekers ontdekt hadden dat er soms iets fout loopt wanneer afbeeldingen gecropt worden. Eerst werd het ontdekt bij de Markup tool op de Pixel toestellen. Wanneer je daar een gecropte foto zou delen, of uploaden naar een sociaal netwerk, dan zou de informatie die zogenaamd verdwenen is tijdens het cropping nog terug te vinden zijn.

Dat zou zich voordoen wanneer je de gecropte afbeelding zou bewaren bovenop het origineel bestand. En  zou het ook vastgesteld zijn bij de Snipping tool van Windows 11. Ook daar worden de weggeknipte data volledig verwijderd, zodat jouw poging om mogelijk identificeerbare data onzichtbaar te maken,

In een PNG bestand is die informatie niet zichtbaar, maar een simpel pythonscript kan een flink gedeelte van de "verdwenen" informatie toch terug ophalen. Microsoft heeft beloofd dat het de zaak onderzoekt.
https://www.engadget.com/windows-11-security-flaw-exposes-cropped-out-screenshot-data-131519887.html?src=rssOPERA BIEDT CHATGPT IN ZIJN BROWSER
Na in februari zijn plannen bekend te maken voor het integreren van generatieve AI in zijn browser door middel van ChatGPT, heeft Opera dat plan concreet uitgevoerd - niet alleen voor ChatGPT maar ook ChatSonic. Er is ook een nieuwe functie bij gekomen: Smart AI Prompts.

Wil je deze tools uitproberen, dan moet je je Opera browser updaten naar de laatste versie, en dan via Easy Setup de optie "AI Prompts" activeren. Vervolgens zal je knoppen zien voor de beide chatbots in je zijbalk. Wil je zo'n chatbot in je browser opstarten, dan moet je enkel nog op zo'n knop drukken. Maar je moet wel een Opera account aanmaken, om met de chatbot aan de slag te kunnen gaan.

Opmerkelijk is dat je, wanneer je tekst op een website markeert, ook een nieuwe contextuele AI Prompt zal zien, die je de mogelijkheid biedt om over die tekst een vraag te stellen aan een van de chatbots.

Opera heeft ook aan de ludieke mens gedacht, want je kan verschillende dingen doen met de tekst op de pagina, zoals een brok tekst omvormen naar een soap opera, of een voetbalcommentaar. Je kan ook de informatie gebruiken om quizvragen op te stellen.Meteen uittesten dus!
https://press.opera.com/2023/03/22/opera-ai-features-stage1/
https://www.engadget.com/opera-adds-chatgpt-and-ai-prompts-into-its-browser-113500436.html?src=rssWHATSAPP: NIEUWE MOGELIJKHEDEN VOOR GROEPEN
Maar gelukkig is er nog ander nieuws dan enkel over AI. WhatsApp bijvoorbeeld heeft verschillende nieuwe functies aangekondigd voor groepsgesprekken en communities.

Om te beginnen een welkome privacy update: de admins van een groep kunnen beslissen of een persoon toegang  krijgt tot de groep of niet. Tot nu toe was het zo dat je enkel maar een link moest hebben naar de groepschat, door een ander lid aan jou gegevens.  Dat verandert dus.

Een tweede nieuwigheid betreft de Communities. Dat is een soort koepel , waardoor verschillende groepen onder één paraplu konden leven. Voortaan wordt het gemakkelijker om te zien welke andere groepen je gemeen hebt met de andere leden in je community (1).

Nog een andere nieuwigheid gaat Zoom wellicht pijn doen. Want WhatsApp is typisch een tool voor de modale internaut, terwijl Zoom altijd eerder een zakelijk air over zich had. Maar bij Zoom kon je el met meer mensen tegelijkertijd videobellen.

Dat verandert nu: bij WhatsApp kan je met 8 personen tegelijk videobellen. En houd je het zonder beeld, dus gewoon audiobellen via WhatsApp, dan kunnen zelfs 32 personen aan een gesprek deelnemen.

Deze mogelijkheden zitten in de nieuwe desktop client voor Windows die WhatsApp uitgebracht heeft. In de toekomst zou het aantal deelnemers nog verder uitgebreid worden. Families zullen daar dankbaar gebruik van maken op  de feestdagen!
 (2)
https://www.engadget.com/whatsapp-group-admins-can-approve-who-joins-communities-115003246.html?src=rss
https://www.engadget.com/whatsapp-on-windows-now-supports-up-to-eight-people-in-video-calls-105523148.html?src=rssLOOP: NIEUWE SAMENWERKINGSAPP VAN MICROSOFT
Al twee jaar werkt Microsoft aan deze app, die tot nu toe enkel in private bèta getest kon worden. Nu is het dan zo ver: Microsoft lanceert "Loop" in een publieke preview, in versies voor Android, iOS en als webapp.

Met Loop kunnen mensen samenwerken aan projecten waarbij zij gebruik kunnen maken van componenten die zij in andere Microsoft 365 apps kunnen droppen, zoals Word en Outlook, en die dan live geüpdated worden wanneer andere gebruikers die component wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan een tabel in een Word document, waaraan verschillende mensen wijzigingen kunnen maken.

Bij Loop kan je ook taken toewijzen aan andere, commentaar geven, reageren, pagina's van projecten delen en de voortgang van een project opvolgen. Bij de versie voor je smartphone kan je bijvoorbeeld foto's toevoegen die een inspiratie kunnen zijn.

Om de mobiele app te kunnen gebruiken, moet je wel een werk-account hebben bij Microsoft. Maar de webapp kan iedereen gebruiken.
https://www.engadget.com/microsofts-collaborative-work-app-loop-is-finally-available-in-public-preview-203058893.html 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ACER MAAKT EEN E-BIKE

Een serieuze koerswending van de computerfabrikant, die vooral bekend staat voor zijn pc's, laptop en accessoires. De e-bike die hij aankondigt en die "ebii" moet heten, is bedoeld voor gebruik in de steden en heeft AI aan boord. Die artificiële intelligentie moet de persoonlijke voorkeur van de fietser onthouden, en automatisch de versnelling aanpassen aan de wegconditie.

Het is een lichtgewicht fiets, die iets minder dan 16 kg weegt. Hij kan maximum een 30 km / uur, en een batterijlading brengt je 112 km ver.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/acer-is-making-an-e-bike-104525560.html?src=rss


OOK HARDWARE VAN NVIDIA PROFITEERT VAN AI HYPE
Wist je dat de eerste supercomputer die gebruikt werd door OpenAI, al in 2015, er een was van NVIDIA, de DGX AI? Die werd gebruikt om ChatGPT te creëren.

Nu biedt NVIDIA een reeks DGX systemen aan in de cloud, waar bedrijven zelf nu hun eigen AI kunnen creëren. Goedkoop is dat niet: maar liefst 36.999 dollar per maand voor één enkele node, om te beginnen.Maar de computerkracht die je voor die prijs terugkrijgt, is wel indrukwekkend, zoals je kan lezen bij Engadget.
https://www.engadget.com/nvidia-gtc-ai-dgx-cloud-161517378.html?src=rss 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMUZIEK: ALLE DRAGERS GROEIEN

Volgens het jaarlijks rapport van de International Federation of the Phonographic Industry zijn de inkomsten uit opgenomen muziek wereldwijd met 9% gestegen in 2022, om nu op 26,2 miljard te liggen.

Een stijging die op alle gebied te voelen valt: de abonnementen op streaming audio brachten 10,3% meer inkomsten op, nu 12,7 miljard dollar - opgebracht door 589 miljoen betaalde accounts. Streaming muziek, door advertenties gesubsideerd, bracht 4,8 miljard op.

En ook fysieke dragers bleven het goed doen, denk aan cd's maar ook vinyl. Daar stegen de inkomsten met 4%, waarbij Azië goed was voor 48% van de fysieke verkoop.
Meer bij Variety.
https://variety.com/2023/music/news/ifpi-2023-report-global-music-revenue-growth-slowed-1235560353/


 
De nieuwe oogst


   
WHAT HAPPENED IN 1971
Tja, wat gebeurde er eigenlijk in 1971? Volgens deze website moet er dat jaar iets gebeurd zijn dat een grote verschuiving veroorzaakt heeft in de VS. De pagina staat vol met statistieken waarin het jaar een duidelijke trendbreuk veroorzaakt heeft.
Alleen: we komen niet te weten wat het eigenlijk was dat die trendbreuk veroorzaakte...
[Taal: EN]
https://wtfhappenedin1971.com/


INSPIRATIONBOT: INSPIRATIE

Deze website wil een portaalsite zijn voor allerlei bronnen waar je inspiratie kan opdoen om te tekenen. Het is ook een showcase van webdesign - de reden waarom er verschillende versies bestaan van de site, in verschillende stijlen. Inderdaad, om inspiratie op te doen!
[Taal: EN]
https://inspirationbot.art/


THIS JOB DOES NOT EXIST
Deze website is een jobbeurs voor jobs die niet bestaan - maar in de toekomst wel eens zouden kunnen bestaan. Bij elke job krijg je een functieomschrijving, en ook de achtergrond van het virtuele bedrijf dat op zoek zou zijn naar deze sollicitant.
Een goed gevonden reclame, want dat is het eigenlijk, voor Startup.jobs, een jobbeurs.
[Taal: EN]
https://thisjobdoesnotexist.com/intergalactic-music-producer


MICROSOFT DESIGNER: AI

De online tool van Microsoft, Designer, ziet er heel knap uit. Hij kan de lay-out van bijvoorbeeld een cover of affiche ontwerpen op basis van een tekst die jij intikt. Daarbij kan je uit verschillende stijlen kiezen. Maar hij kan ook een afbeelding maken die jij als logo kan gebruiken.
Momenteel kan je je aanmelden op een wachtlijst om de tool te kunnen gebruiken.
[Taal: EN]
https://designer.microsoft.com/


TYPE DESIGN RESOURCES

Een erg uitgebreide bron voor allerlei lettertypes. Software om zelf een lettertype (font) te ontwerpen of bewerken, cursussen om het te leren, informatie over de verschillende lettertypes, enz.
[Taal: EN]
https://typedesignresources.com/


PICFINDER: AI AFBEELDINGEN


We kunnen echt niet zwijgen over wat allemaal mogelijk is met AI. Deze website bijvoorbeeld creëert afbeeldingen op basis van jouw tekst. Wij vroegen om een afbeelding van een "Leonberger dog playing with a red plastic bone". En ja, we kregen verschillende foto's  met een hond die de typische kenmerken van een leonberger draagt. Maar soms te veel tenen had aan zijn poot. Of maar 3 poten, zelfs 5. En ook dat is eigen aan door AI gemaakte afbeeldingen - dat het niet altijd klopt.
[Taal: EN]
https://picfinder.ai/share/k/2cgbxzoge


THEY RULE: DE BAZEN
Op deze website kan je uitvinden wie zetelt in welke beheerraad van grote (Amerikaanse) bedrijven, en wat de banden zijn tussen de bedrijven. Voor de beurscracks!
[Taal: EN]
https://theyrule.net/


PUZZLINK DATABASE
Dit is een data    base van puzzels die via Twitter aangekondigd werden met de Puzz.link tag. Het is maar dat je niet zonder puzzels zou vallen!
[Taal: EN]
https://puzz.link/db/


JOB INTERVIEW COACH
Deze site wil je helpen om een goed interview te geven wanneer je op zoek bent naar een job. Je moet aangeven voor welke functie je solliciteert, waarna je op de "Get Question" knop drukt. Je krijgt een vraag waarop je het antwoord moet intikken of spreken (voice recording is niet mogelijk bij de Firefox browser). En dan zal de coach je antwoord beantwoorden.
Dit alles uiteraard in het Engels, maar dat is juist goed wanneer je naar een internationale job solliciteert.
[Taal: EN]
https://www.jobinterviewcoach.net/


IMAGE TO CAPTION
Ook dit is AI: hier kan je een foto uploaden, en de AI maakt er automatisch een onderschrift voor. De onderschriften zijn gefinetuned voor social media.
[Taal: EN]
https://image-to-caption.io/


BROKEN ORCHESTRA
De Found Sound Nation heeft in 2017 de geluiden van meer dan 800 kapotte instrumenten opgenomen. De bedoeling was om een Symfonie voor een Gebroken Orkest (Broken Orchestra) te maken. Met als achterliggend doel zo geld op te halen om de kapotte instrumenten te maken.
Op deze website zijn deze klanken te vinden. Door te typen kan jij zelf een symfonie maken.
[Taal: EN]
https://brokenorchestra.foundsoundnation.org/#about
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Microdata (HTML) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Microdata_(HTML)
    Schimmelziekte die asperges aantast - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aspergeroest
    Krimpinflatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Krimpflatie
    Zoo Basel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoo_Basel
    Zweedse televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lyckoviken
    Nederlands verzetsstrijder in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Kruijff
    Contractiele vacuole - https://nl.wikipedia.org/wiki/Samentrekkende_vacuole
    Luxemburgs journalist, auteur en toneelschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Batty_Weber
    Vluchtmisdrijf (België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vluchtmisdrijf_(Belgi%C3%AB)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Slag om Bachmoet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Bachmoet
    Dodelijke besmettelijke schimmel die zich wereldwijd verspreidt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Candida_auris
    Lente - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lente#Astronomische_lente


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Esperanto - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Esperanto

Diverse pastorieën kregen een artikel:

    Pastorie van Ternat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pastorie_van_Ternat
    Pastorie van Sint-Katherina-Lombeek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pastorie_van_Sint-Katherina-Lombeek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Elon Musk: deel Twitter-algoritme eind maart openbaar
https://www.ad.nl/tech/elon-musk-deel-twitter-algoritme-eind-maart-openbaar~a982fe33/
- Nieuwe technologie ChatGPT nog niet warm ontvangen op werkvloer: ‘We moeten ermee aan de slag’
https://www.ad.nl/economie/nieuwe-technologie-chatgpt-nog-niet-warm-ontvangen-op-werkvloer-we-moeten-ermee-aan-de-slag~ab82b103/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wat gebeurt er met een gehackt Instagram-account – en hoe het te herstellen
https://computertaal.info/2023/03/24/wat-gebeurt-er-met-een-gehackt-instagram-account-en-hoe-het-te-herstellen/
- Wat koop je voor $ 5.000 op een hackforum? – Week in veiligheid met Tony Anscombe
https://computertaal.info/2023/03/23/wat-koop-je-voor-5-000-op-een-hackforum-week-in-veiligheid-met-tony-anscombe/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Britse mededingingsautoriteit toont meer vertrouwen in overname Activision
https://tweakers.net/nieuws/208012/britse-mededingingsautoriteit-toont-meer-vertrouwen-in-overname-activision.html
- Kwart van 0- tot 1-jarigen kijkt minstens twee uur per dag naar beeldscherm
https://tweakers.net/nieuws/207994/kwart-van-0-tot-1-jarigen-kijkt-minstens-twee-uur-per-dag-naar-beeldscherm.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Engie verkoopt glasvezelnetwerk aan euNetworks
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/infrastructuur/engie-verkoopt-glasvezelnetwerk-aan-eunetworks/
- Europa verankert recht om toestellen te herstellen
https://datanews.knack.be/nieuws/wereld/wetgeving-wereld/europa-verankert-recht-om-toestellen-te-herstellen/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautZO KAN JE CHATGPT DWINGEN ZIJN BRONNEN TE GEVEN
Het grote nadeel van ChatGPT is dat je niet weet waarop die zich baseert om zijn antwoord te geven. Maar toch is dat mogelijk, zo leert dit artikel bij ZDNet ons. Je moet gewoon je vraag stellen, en daarna in een vervolgvraag aan ChatGPT vragen om zijn bronnen te geven.
De juiste woorden die je daarbij moet gebruiken lees je in het artikel.
https://www.zdnet.com/article/how-to-make-chatgpt-provide-sources-and-citations


TIP: WAT IS EEN GOEDE BACK-UP EN HOE MAAK JE DIE

Dit is een goede uitleg over waarom een back-up nodig is, hoe je die het beste maakt, maar vooral: waar je die het beste bewaart. Liefst niet op dezelfde plaats als waar je computer staat, uiteraard!
[Taal: EN]
https://ittavern.com/backup-guide/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DASHCAM VIEWER
Met deze tool kan je beelden van je dashcam bekijken en bewerken. Naast de video-opnamen kunt u "Dashcam Viewer" ook gebruiken om andere gegevens te analyseren die zijn opgenomen door uw dashcam en uw voertuig. Terwijl de video wordt afgespeeld in het hoofdvenster, kunt u ook gegevens zoals snelheid, afstand, positie en schoksensorgegevens in de gaten houden in grafieken, gegevensweergaven en kaarten.
De software zelf is niet gratis (vanaf $35) maar er bestaat een gratis versie die beperkt is tot 3 video's om te laden.
Voor WIndows en MacOS.
https://dashcamviewer.com/
https://www.chip.de/downloads/Dashcam-Viewer_131042243.html


HEROFIT: FITNESS

Met deze app voor Android en iOS kan je het fitness minder saai maken: maak er een spelletje van. Je krijgt een avatar, je zet doelen, en je krijgt aanmoedigingen om je doelen te bereiken. Van deze app bestaat ook een webversie.
https://theherofit.app/


PALE MOON: VARIANT OP FIREFOX
De ontwikkelaars van Pale Moon hebben de basisstructuur van de open source browser Firefox genomen, en die dan speciaal aangepast voor de huidige Windows-Systemen. De browser is nu heel slank, en zou veel sneller moeten opstarten dan zijn voorganger. Om uit te testen.
http://www.palemoon.org/
https://www.chip.de/downloads/Pale-Moon_44117298.html


ePUB PRESS: VAN ONLINE CONTENT NAAR EBOOK
Dit is handig! Met deze browser extensie voor Chrome en Firefox kan je namelijk content die je online vindt en later op je gemakje wil lezen, bewaren als e-book in het ePub formaat. Zo werkt het: open al je favoriete pagina's in aparte tabs van je browser. Schik die in de juiste volgorde, als hoofdstukken in je boek. Klik vervolgens op het EpubPress icoontje. Geef een titel en een beschrijving.
Het grote voordeel is dat de advertenties meteen ook uit de tekst verwijderd worden. Je kan je eBook lezen op je Kindle, Nook, iPhone, enz.
https://epub.press/


MICROSOFT JOURNAL


Met deze app voor Windows kan je notities maken, maar dan wel met een stylus. Ideaal voor wie een tablet heeft of computer met aanraakscherm en bijhorende stylus. Het werkt heel handig: op bijvoorbeeld een woord te wissen kan je het gewoon doorstrepen, en het verdwijnt.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-Journal-Windows-App_183308120.html
https://www.microsoft.com/en-us/garage/profiles/journal/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vooroordelen zijn de steunpilaren van de maatschappij.
- André Gide -
[Frans schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur]