Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/3/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1304  van 18/3/2023


 

Gegroet lezer,

Het zal u wellicht niet verbazen dat ook deze week een groot deel van dit e-zine gevuld is met berichten over AI en ChatGPT. Stilaan komen er meer concurrenten voor deze wonderbaarlijke tool van OpenAI. En ook meer praktische toepassingen, zoals in de productiviteitssuite van Microsoft.

We hebben het ook nog over Google Glass, en de plannen van Apple voor de Mixed Reality bril. Snel aan uw leesvoer dus. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SILICON VALLEY BANK: EEN PROBLEEM VOOR DE HELE START-UPINDUSTRIE
Je hebt het waarschijnlijk gehoord: in de VS werd Silicon Valley Bank gesloten door de regulatoren. Het werd meteen de tweede grootste bankfaling in de VS ooit. En hij zal enorme gevolgen hebben voor (vooral startende) techbedrijven.

Wat is er gebeurd? De bank heeft geen fraude gepleegd, er werd niet zot met geld belegd. Maar heel kort door de bocht: de bank gebruikte de deposito's van de klanten om te beleggen zonder te grote risico's te nemen, in projecten op langere termijn. Die pas na 5 of 10 jaar terugbetaald zouden worden. Maar mede door de snelle stijging van de rente in de laatste maanden, hadden de klanten van de bank meer cash geld nodig van hun deposito. Geld dat de bank niet kon geven, en er ontstond als het ware een heuse bank-run: elke klant trok zo snel mogelijk naar de bank om er zijn geld af te halen.

De regulatoren grepen in, en sloten de bank. Met als gevolg dat de vele klanten nu niet aan hun deposito kunnen, en zelfs hun personeel niet kunnen betalen.

Een betere uitleg vind je bij The Verge. En ook in de podcast All-In wordt een goede technische uitleg gegeven, met ook enkele slides erbij. De conclusie in die podcast is, dat dit heel jammer is voor al die start-ups, die nu zelf in gevaar komen. En die misschien prachtige projecten op stapel hadden staan, maar die nu misschien niet kunnen uitvoeren. Wat op zijn beurt dan weer een slag is voor de Amerikaanse economie.

Het gevaar bestaat bovendien dat àlle burgers hun vertrouwen verliezen in hun depositobank. Want Silicon Valley Bank deed niets frivools, nam geen risico's, belegde netjes zonder exorbitante winsten te verwachten. En toch kwam het in problemen. Hoe zit het met andere banken, is de vraag die de (Amerikaanse) burger zich nu misschien gaat stellen...

Nagekomen bericht: ondertussen is een tweede Amerikaanse bank gesloten. De Amerikaanse overheid heeft ondertussen wel aangekondigd dat iedereen die een deposito had bij SVB, zijn geld volledig terugkrijgt.
https://www.theverge.com/23635692/silicon-valley-bank-svb-collapse-explainer-startups-venture-capital
https://www.youtube.com/watch?v=CEee7dAk25c
https://twitter.com/DavidSacks/status/1634832260318007297GPT-4 IS GEARRIVEERD
Iedereen staat al paf van bewondering over wat de artificiële intelligentie van GPT-3 kan. Maar de volgende versie, GPT-4, zou pas iedereen met verstomming moeten slagen - zo wordt beloofd.

GPT-4 is geïntroduceerd. En het is multimodaal. Dat wil zeggen dat deze AI kan reageren met tekst, afbeeldingen, geluiden en video's.

Met andere woorden: je zou een video kunnen laten maken door de AI, op basis van een tekst prompt. Bovendien zou deze nieuwe versie de antwoorden sneller kunnen geven, en die ook nog eens menselijker laten klinken.

Ongetwijfeld zullen deze nieuwigheden ingebouwd worden in de verschillende onderdelen van de Microsoft productiviteitssuite. Maar welke wou de CTO van Microsoft niet vertellen.
https://www.digitaltrends.com/computing/chatgpt-4-launching-next-week-ai-videos/META P92: OPSTAP NAAR MASTODON
We hebben het verleden week al gehad over bloggingsite Medium, die als extraatje voor zijn betalende abonnees ook een login aanbiedt op de Mastodon-server van Medium: me.dm. En we zegden toen dat dit misschien wel eens een nieuw concept zou kunnen worden: een mastodon-server als extra bij een bepaalde dienst - net zoals je een forum zou hebben bijvoorbeeld.

Die voorspelling werd nu waargemaakt door een aankondiging van Meta. Het zou namelijk aan een nieuwe app werken die voorlopig de codenaam P92 draagt. Daarbij zouden de gebruikers dezelfde login kunnen gebruiken als zij nu hebben op Instagram, en zouden zij dan op P92 tekst updates brengen - net zoals bij Twitter of Mastodon.

Dit kadert eigenlijk allemaal in een trend die je kan rangschikken onder de noemer "protocols, not platform", een term die bedacht werd door Mike Masnick van TechDirt. Mensen kunnen informatie wisselen, zolang zij hetzelfde protocol delen - ook als zij oorspronkelijk "wonen" op een ander platform. Een van de protocols die daarbij gebruikt worden is ActivityPub. Dat werd ook al gebruikt door Flipboard, dat zijn gebruikers laat bladeren doorheen postings op Mastodon, en hen ook de mogelijkheid biedt om daar te posten.   Medium kondigde eveneens aan dat het een Medium Instance lanceert, en ook Mozilla heeft zijn Mozilla instance geactiveerd.

Het lijkt erop dat al die aankondigingen erop kunnen duiden dat ActivityPub zijn momentum krijgt om door te breken. En dat het ook voor Mastodon een belangrijke stap kan zijn: wanneer die verschillende grote bedrijven het gemakkelijker maken voor hun gebruikers om met hun gewone gebruikersnaam in een heel vlotte overgang de sprong naar Mastodon te maken, dan zal dat een heel verschil maken.

Meer bij Techdirt. Hierbij past nog één kanttekening: de nieuwe app Bluesky, van de hand van de medeoprichter van Twitter Jack Dorsey, maakt géén gebruik van het ActivityPub protocol, maar van het AT protocol, dat volgens waarnemers meer mogelijkheden biedt.
https://www.techdirt.com/2023/03/10/protocol-based-social-media-is-having-a-moment-as-meta-medium-flipboard-and-mozilla-all-get-on-board/
https://www.moneycontrol.com/news/business/startup/meta-mulls-a-twitter-competitor-codenamed-p92-that-will-be-interoperable-with-mastodon-10223961.html
https://mozilla.social/exploreAPPLE LANCEERT APARTE APP VOOR KLASSIEKE MUZIEK
In 2021 had Apple de in Amsterdam gebaseerde streamingdienst Primephonic gekocht, die enkel klassieke muziek streamt. En nu, meer dan 2 jaar na deze aankoop, lijkt Apple er iets mee te gaan doen: het brengt een aparte Apple Music Classical app uit voor de iPhone. Al wie een abonnement heeft op Apple Music zal via deze dienst toegang krijgen tot meer dan 5 miljoen klassieke muziek tracks.

Deze dienst bevat o.a. nieuwe audioreleases van oudere opnames, honderden door mensen geselecteerde afspeellijsten, duizenden exclusieve albums, plus bio's van componisten, meer informatie over hun werk.

In de app kan je zoeken naar componist, werk, dirigent, of cataloog. De songs worden aangeboden in verschillende kwaliteiten, tot 192 kHz en 24-bit Hi-Res Lossless kwaliteit. Duizenden songs zullen ook beschikbaar zijn in spatial audio.

Deze nieuwe muziekdienst gaat van start op 28 maart, en is te vinden in de app store. Je moet wel een toestel hebben dat iOS 15.4 draait of nieuwer. Er is geen versie voor de iPad en momenteel is er geen versie voor Android-toestellen, maar dat zou wel komen.

Als je het ons vraagt is het slim van Apple om een aparte app uit te brengen voor klassieke muziek. Wanneer je zelf enkele opera's of klassieke werken in je bibliotheek hebt staan, zal je wellicht ook al wel gevloekt hebben wanneer een klassiek werk via de shuffle-functie in je afspeellijstje beland is. Klassieke muziek heeft bovendien echt wel een weergave in hoge kwaliteit nodig, en dat is wat Apple hiermee aanbiedt.
https://bachtrack.com/feature-best-classical-music-streaming-services-apple-idagio-primephonic-qobuz-spotify-tidal-february-2021
https://techcrunch.com/2023/03/09/apple-launches-its-new-classical-music-streaming-app-for-pre-order/
https://apps.apple.com/app/id1598433714AUTOMATTIC BRENGT FEDIVERS EN MASTODON NAAR WORDPRESS BLOGS
Automattic is, zoals je wellicht weet, eigenaar van verschillende bloggingtools zoals WordPress.com, Tumblr e.a. Het bedrijf heeft nu een plug-in aangekocht die heel interessant lijkt te worden: de ActivityPub plug-in voor WordPress. De ontwikkelaar die de plug-in uitgewerkt heeft, treedt ook toe tot het team van Automattic om de tool verder uit te werken.

Waarom die plug-in zo interessant is? Wel, heb je een blog bij WordPress.com of beheer je een blog die op het WordPress.org CMS gebaseerd is, dan kan je je lezers doorverwijzen naar de zogenaamde fedeverse, dus federated platformen zoals Mastodon en andere. Met andere woorden: vanuit dat andere platform kunnen jouw lezers je blog volgen, je postings lezen, en er commentaar op geven. Geven ze in bijvoorbeeld Mastodon een commentaar op jouw posting, dan wordt dat een commentaar op jouw blog ook.

Dit kadert in de algemene trend, dat deze fedeverse platformen als het ware een annex worden van bestaande sites. Eerde had ook al Medium een speciale instantie van Mastodon geopend voor haar betalende lezers.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/03/13/wordpress-com-owner-automattic-acquires-an-activitypub-plugin-so-blogs-can-join-the-fediverse/ALGORITME BEPAALT WANNEER SENIOREN UIT HOSPITAAL ONTSLAGEN WORDEN
Wat zou je ervan zeggen wanneer je oma of opa (of jijzelf, als je al wat ouder bent) na een bepaalde ingreep ontslagen wordt uit de kliniek - niet omdat de dokter meent dat jij voldoende genezen bent, maar wel omdat een algoritme van de ziekteverzekering dat vereist? En langer in het hospitaal blijven niet meer terugbetaald zou worden?

Dat is wat een artikel bij Statnews aanklaagt (1). Het is een fenomeen dat stilaan een trend lijkt te worden: algoritmes die een beleid bepalen, ten koste van de mensen.

In het artikel van Statnews gaat het om een dame van 85 die een verbrijzelde schouder had maar ook een allergie voor pijnmedicatie. Het algoritme bepaalde dat zij na 16,6 dagen in staat moest zijn om terug te keren naar het het appartement waar zij woonde - en de terugbetaling van de verzorgingskosten in het hospitaal werden stopgezet. Toch had de vrouw nog altijd enorme pijn, kon zij zich niet aankleden, niet zelfstandig naar de badkamer gaan, zelfs niet stappen met een rollator.

Het is geen alleenstaand incident. In een artikel bij Lighthouse Reports wordt verteld over het bestaan van "suspicion machines" - software die steeds vaker gebruikt wordt door overheden om mogelijke fraude met sociale uitkeringen op te sporen (2).

Een trend die met het grootste wantrouwen in het oog gehouden moet worden...
https://www.statnews.com/2023/03/13/medicare-advantage-plans-denial-artificial-intelligence/
https://www.lighthousereports.com/investigation/suspicion-machines/TIKTOK: CHARME-OFFENSIEF MET STEM CONTENT
Steeds meer overheidsinstanties verbieden hun medewerkers om nog de TikTok app op hun werktelefoon te hebben. Verschillende politici zullen nu een keuze moeten maken. Zij zijn heel populair met hun TikTok filmpjes, en bereiken daarmee een jong, trendy publiek. Maar kunnen zij het nog maken om zelf met TikTok te blijven werken, als de overheid zoveel wantrouwen heeft tegenover de manier waarop China met de data van gebruikers omgaat?

TikTok heeft ondertussen een tegenoffensief ingezet. Verleden week kon je lezen dat TikTok een aparte afdeling opricht, die in de VS gevestigd is. Bovendien zou het feit dat de servers van een Amerikaans bedrijf zijn, vertrouwen moeten geven dat de data niet door de Chinese overheid ingekeken kunnen worden.

Deze week volgt dan een charme-offensief: TikTok wil aantonen dat het een opvoedkundige rol kan spelen. Het lanceert namelijk, ter gelegenheid van PI-dag (waarop we met zijn allen het getal PI of 3,14.... vieren) een aparte STEM feed. Die feed komt er naast de Following en For You feed, en geeft video's over wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. In de volgende weken zal die STEM feed uitgerold worden in de VS.

Om de juiste content in die feed te brengen, werkt TikTOk samen met Common Sense Networks en Poynter. Kwestie van geen verkeerde informatie te brengen.
https://techcrunch.com/2023/03/14/tiktok-is-adding-a-dedicated-feed-for-stem-content/GOOGLE INTEGREERT AI-FUNCTIES IN ZIJN WORKSPACE SUITE
Lange tijd stond Google wat weigerachtig tegenover AI. Het vreesde o.a. beschuldigd te worden van inbreuken op de privacy, doordat de language modellen gebaseerd zijn op input van gebruikers. Die schroom heeft het nu afgelegd.

Het gaat namelijk volop de nieuwe generatieve AI mogelijkheden in zijn Workspace app suite integreren. In het begin zal dat wel beperkt zijn tot gebruikers die behoren tot het testprogramma in de VS. Zij zullen alvast deze tools kunnen zien in Docs en Gmail.

Concreet komt er een "help me write" tool waarbij je een onderwerp kan selecteren, en de AI zal een eerste kladversie aanmaken, waarna je die kan gebruiken om deze versie te verbeteren. Een andere tool helpt je om teksten te "herschrijven", en dit zou je dan lijstjes kunnen laten omzetten in volledige e-mails of samenvattingen. Daarbij kan je dan zelf bepalen of de toon formeel moet zijn, of losser.

Nog andere mogelijkheden van de AI: afbeeldingen, audio en video  automatisch genereren in slides, formules automatisch genereren in Sheets, workflows in Chat, en achtergronden in Meet.
https://www.theverge.com/2023/3/14/23639273/google-ai-features-docs-gmail-slides-sheets-workspace
https://workspace.google.com/blog/product-announcements/generative-ai
https://blog.google/technology/ai/ai-developers-google-cloud-workspace/ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN IN TECH
Een bericht dat ons toch even verbaasd deed opkijken. Apple staat toch bekend als een modern bedrijf, dat het belang van de gebruiker altijd voorop stelt? Maar hoe zit het met het belang van de arbeider die die mooie toestellen maakt? Dat blijkt pover te zijn.

Volgens een bron van Ars Technica zouden Apple en zijn productiepartner Foxconn erin geslaagd zijn om de Indische overheid te overtuigen de arbeidswetten in de staat Karnataka te wijzigen. In die staat zou Foxconn namelijk een fabriek vestigen om de Apple-toestellen te vervaardigen.

In Karnataka zouden voortaan shiften van 12 uur toegelaten worden, waar dat voorheen 9 uur was. Daarmee worden de werktijden gelijk gelegd met wat al geldt in de Foxconn fabrieken in China. Nachtwerk voor vrouwen wordt ook minder streng gemaakt. En de nieuwe arbeidswetgeving zou het maximum aantal uren dat een arbeider werkt, beperken tot 48 uren per week, maar een arbeider kan nog altijd overuren maken, zolang dit niet meer is dan 145 uren per 3 maanden.

Nu, als je het ons vraagt is dit toch een smet op het blazoen van Apple - zelfs als je in overweging zou nemen dat in India er vaak heel primitieve arbeidsvoorwaarden gelden. Maar je mag ons altijd verbeteren als jij dat anders ziet...
https://arstechnica.com/gadgets/2023/03/apple-foxconn-convince-indian-state-to-loosen-labor-laws/CHATGTP-4: EEN IETSJE SLIMMER MAAR NOG NIET BETROUWBAAR
OpenAI heeft de langverwachte nieuwe versie van het GTP-4-model dus uitgebracht. Wie al een abonnement heeft van 20 dollar per maand op de ChatGPT Plus Service kan deze nieuwe versie meteen uittesten. Ontwikkelaars kunnen zich op een wachtlijst zetten om toegang te krijgen tot de AI, via een API.

Bij deze versie kan je zowel tekst als een afbeelding als input geven. Dat betekent dus dat je kan vragen aan de AI om te vertellen wat er op een afbeelding staat. Microsoft is deze versie naar het schijnt al enkele weken aan het gebruiken in Bing.

De grote vraag blijft echter: is deze nieuwe versie een grote doorbraak? OpenAI zelf schreef in een blogposting dat het verschil tussen GPT-3.5 en GPT-4 in een gewoon gesprek haast niet te merken valt. Maar wanneer de taak complexer wordt, dan is GPT-4 betrouwbaarder, creatiever en kan het meer genuanceerde instructies aan.

Toch zegt Sam Altman, CEO van OpenAI, dat "GPT-4 nog altijd fouten vertoont, nog altijd beperkt is, en dat het nog altijd zo is dat je bij een eerste gebruik erg onder de indruk bent, maar hoe meer tijd je ermee doorbrengt, hoe minder dat gevoel blijft".
https://techcrunch.com/2023/03/14/openai-releases-gpt-4-ai-that-it-claims-is-state-of-the-art/
https://openai.com/research/gpt-4
https://openai.com/waitlist/gpt-4-apiGPT-4: ENKELE TOEPASSINGEN
ChatGPT mag dan al zijn fouten hebben wanneer het gaat om feiten, in gesprekken blijkt het toch goed te werken. En de eerste toepassingen van GPT-4 zijn ondertussen al aan het publiek voorgesteld.

Zo heeft de bekende dienst om een nieuwe taal te leren, Duolingo, een nieuw abonnement voorgesteld dat op GPT-4 gebaseerd is en $29,99 per maand kost. De nieuwe tools die in dit abonnement zitten, zijn enerzijds Rolepay, waarbij je met de AI chatbot gesprekken kan voeren die je ook in de echte wereld zou voeren, en dus je conversatievaardigheden kan oefenen. De AI hanteert daarbij verschillende scenario's.

Anderzijds is er de Explain My Answer functie, waarbij de AI je meer uitleg geeft over waarom je antwoord juist of fout was. Techcrunch heeft er meer over (1).

Een andere app die meteen van GPT-4 gebruik maakt, is Be My Eyes, de tool bedoeld voor blinden en mensen met verminderd zicht. Zij kunnen via de app op hun telefoon een beeld doorsturen aan de community van de app, en hen vragen te vertellen wat dat beeld eigenlijk is. Bijvoorbeeld om een bijsluiter te lezen, een opschrift op een product.

Dankzij ChatGPT kan de app zelf voortaan ook meer: hij "begrijpt" de afbeeldingen die de gebruiker doorstuurt naar een AI aangedreven Virtual Volunteer, die dan bijvoorbeeld kan vertellen wat er in de ijskast staat, maar ook bijvoorbeeld wat er met die ingrediënten gekookt kan worden.
Ook hierover weet TechCrunch meer (2).

En dan is er nog Microsoft zelf, dat een van de grootste investeerders is in OpenAI. Dat verklaarde dat het in zijn Bing zoekmachine een versie gebruikt van GPT-4 die aangepast werd voor het zoeken (3).
https://techcrunch.com/2023/03/14/duolingo-launches-new-subscription-tier-with-access-to-ai-tutor-powered-by-gpt-4/
https://techcrunch.com/2023/03/14/gpt-4s-first-app-is-a-virtual-volunteer-for-the-visually-impaired/
https://blogs.bing.com/search/march_2023/Confirmed-the-new-Bing-runs-on-OpenAI%E2%80%99s-GPT-4WAAROM KUNNEN DE NIEUWE AI-MODELLEN WEL WAT DE AI-ASSISTENTEN NIET KONDEN DOEN
Met het succes van de AI modellen van ChatGPT en anderen, is er één vraag die intrigeert. Namelijk: waarom de AI assistenten van Google, Apple en Amazon nooit ditzelfde niveau van gebruiksvriendelijkheid konden bereiken - en dat alhoewel zij nu al bijna 10 jaar bestaan.

Is het een gebrekkig ontwerp, zijn het verkeerde ideeën van wat de gebruiker verwacht? Feit is dat in die 10 jaar er eigenlijk weinig of zelfs geen vooruitgang geboekt is in wat die virtuele assistenten in jouw smartphone, in je slimme luidspreker kunnen doen. Behalve het onderwerp vormen van grappen in memes... (1)

De reden waarom die virtuele assistenten de mist in gingen? Wel, dat is het concept waarop zij gebouwd zijn - een concept dat misschien nu wonderbaarlijk lijkt, maar op termijn wel eens heel verraderlijk zou kunnen zijn. Zoals reeds eerder uitgelegd, zijn AI modellen zoals GTP-3 en co nog altijd gebaseerd op de waarschijnlijkheid dat het ene woord gevolgd wordt door het andere. Onafhankelijkheid van de betrouwbaarheid van de bronnen waarop deze taal gebaseerd is.

De AI-assistenten zijn wellicht té conservatief geweest. De op GPT gebaseerde AI is anderzijds misschien té snel aan het gaan, zonder tegengewicht van de waarheidsbevinding.
Een interessant artikel hierover bij NY TImes.
https://www.youtube.com/watch?v=YvT_gqs5ETk
https://www.nytimes.com/2023/03/15/technology/siri-alexa-google-assistant-artificial-intelligence.htmlERNIE: HET ANTWOORD VAN BAIDU OP CHATGPT
Maar al die nieuwe AI, die lijkt wel van de VS te komen. Speelt China dan geen rol op dat gebied? Blijkbaar hinkt het toch wat achterop. Baidu, de Chinese zoekgigant, is al wel 10 jaar bezig aan een chatbot, die ERNIE heet (Enhanced Representation through Knowledge INtegration). Van die chatbot werd deze week een nieuwe versie voorgesteld, die volgens Baidu mogelijkheden heeft die je kan vergelijken met GPT-4, de nieuwste versie van het large language model van OpenAI.

Volgens Engadget zou de chatbot 550 miljard feiten in zijn kennisbasis hebben zitten, maar die zijn vooral gefocust op de Chinese markt. De chatbot zal dus bijvoorbeeld wel een lijst met Chinese uitdrukkingen kunnen geven, maar weinig vragen kunnen beantwoorden over onderwerpen buiten China.

Toch is de chatbot niet dom. Want hij kan van tekstcommando's afbeeldingen en video's maken. En tijdens een demo kon ERNIE een samenvatting geven van een Chinese SF novelle, en zelfs suggesties geven van hoe er een vervolg aan het boek gebreid zou kunnen worden.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/baidu-unveils-ernie-bot-its-chatgpt-rival-105509006.html?src=rssTIKTOK: NU OOK PROBLEMEN IN HET VK
Het Verenigd Koninkrijk is het zoveelste land dat zijn overheidspersoneel verbiedt om TikTok te installeren en gebruiken op hun officiële smartphones en andere toestellen. Dat verbod kwam er na een doorlichting door de Britse Cyber Security Center.

In de VS wordt ondertussen een poging gedaan om het tij te keren voor TikTok: daar heeft het Committee on Foreign INvestment in the US (CFIUS) Bytedance, het bedrijf achter TikTok, geadviseerd om TIkTok te verkopen, als het in de VS wil blijven werken. De CEO van TIkTok heeft dat plan al afgewezen: een nieuwe eigenaar zou geen verandering brengen in beperkingen op data flows of toegang tot de data.

TikTok heeft wel een andere plannen in het achterhoofd om een volledig verbod af te wenden, waarvoor het 1,5 miljoen dollar over heeft, zoals Project Texas, waarbij de data van TikTok in de handen van een onafhankelijke operator gelegd worden, Oracle (1)(2).

Ondertussen blijft TikTok vernieuwen: het heeft een "Refresh"-knop toegevoegd aan de "For You"-pagina (waar je feed aangedreven wordt door het algoritme. Druk je op die knop, dan wordt hetgeen het algoritme gebruikt om aanbevelingen te doen gewist, en begint het opnieuw. Deze Refresh knop zou in de volgende weken wereldwijd uitgerold worden (3).
https://www.wsj.com/articles/u-s-threatens-to-ban-tiktok-if-chinese-founder-doesnt-sell-ownership-stake-36d7295c?mod=djemalertNEWS
https://www.wsj.com/articles/tiktok-ceos-message-to-washington-a-sale-wont-solve-security-concerns-94a8606?mod=djemalertNEWS
https://www.theverge.com/2023/3/16/23642405/tiktok-refresh-feature-for-you-page-feed-algorithm-resetOEF: GPT-4 KAN (VOORLOPIG) DE MACHT OVER DE WERELD NIET OVERNEMEN
Een experiment dat toch wel een beetje spannend geweest moet zijn. In een document heeft OpenAI bekendgemaakt dat het de Alignment Research Center groep toegang gegeven heeft tot verschillende versies van GPT-4.  Die onderzoeksgroep moest dan onderzoeken of de AI snode complexe plannen kon smeden, kopieën van zichzelf kon maken, bronnen in beslag kon nemen, zichzelf op een server kon verbergen, en phishing aanvallen kon uitvoeren.

En gelukkig: de ARC onderzoeksgroep stelde vast dat GPT-4 op dat gebied niet effectief was. Wat de AI echter wel kon doen, was een medewerker van TaskRabbit (een online marktplaats voor freelance jobs) overtuigen om een CAPTCHA op te lossen. Daarbij loog de AI erover of hij een robot was of niet.

Een interessant artikel daarover bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2023/03/openai-checked-to-see-whether-gpt-4-could-take-over-the-world/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE: AIRPODS KRIJGEN NIEUWE GEZONDHEIDSFUNCTIES
Volgens Mark Gurman, auteur bij Bloomberg, zou Apple volgend jaar nieuwe gezondheidsfuncties uitbrengen voor zijn oortjes, de AirPods. Een van die functies zou "de mogelijkheid om gehoordata te verzamelen" zijn.

Daarmee zou Apple dus verder de weg bewandelen om van zijn oortjes echte hoortoestellen te maken. Sinds iOS 12 (2018) bevatten die oortjes al de Live Listen functies, waarmee de iPhone kan dienen als een gerichte microfoon, die de audio die door de iPhone opgevangen wordt, in real time naar de AirPods doorgezonden wordt.

Het is wel zo dat de Live Listen functie niet erkend is door de Amerikaanse Food & Drug Administration (als gezondheidstoestel), maar het is niet uitgesloten dat de AirPods eventueel toch geleidelijk aan officieel als gehoortoestel erkend worden.
https://9to5mac.com/2023/03/13/airpods-health-features-coming-soon/APPLE WIL ONDANKS TEGENKANTINGEN DOORZETTEN MET MIXED REALITY HEADSET
Waar tal van bedrijven  eerst laaiend enthousiast waren over de virtuele werkelijkheid, lijkt er nu toch een domper te komen op dat enthousiasme - zowel wat de software betreft, de virtuele werelden, als de hardware, waarmee je in augmented of virtual reality zou kunnen ronddwalen in die werelden.

Toch blijft Apple geloven in het concept, maar het gokt daarbij op een mixed-reality, waarvoor het ook een headset ontwerpt. En ondanks de negatieve adviezen van zijn industriële ontwerpers blijft het de ontwikkeling van die headset pushen. Dit jaar zou er alvast een eerste product moeten uitkomen, weliswaar met beperkte mogelijkheden.
Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2023/03/12/cook-ordered-headset-launch-despite-warning/NA DE ESIM KOMT HIER DE ISIM
Apple was als eerste die de eSim introduceerde: je moest niet langer een klein chipkaartje in je telefoon steken, maar alles zou via software verlopen. Handig, want dat opent de weg naar de mogelijkheid om op je toestel gemakkelijk van de ene op andere telecomprovider over te schakelen, wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat naar een ander land.

Ideaal. Maar na de eSim zou er nu een iSIM revolutie aankomen, de integrated SIM, die dus geïntegreerd is in de processor van je toestel. Daarmee zou je dus met je toestel een verbinding kunnen leggen met je mobiele netwerk, zonder dat in jouw toestel een fysiek simkaart aanwezig moet zijn, of er een eSIM, zoals bij Apple, op het Printed Circuit Board (PCB)  aanwezig moet zijn.

In dit artikel bij ThalesGroup lees je hoe de iSIM-technologie werkt. Het lijkt ons in elk geval een stap voorwaarts om  meerdere accounts (je privénummer, je werk, zelfs het nummer van de vereniging waarin je actief bent) op een simpele manier in je smartphone te integreren.

De grootste voordelen van de iSIM: het vraagt minder ruimte op je toestel, en het verbruikt minder energie dan de eSIM, wat ook interessant is voor gebruik in IoT toestellen.
https://www.thalesgroup.com/en/markets/digital-identity-and-security/mobile/connectivity/isimGOOGLE GLASS: RIP (BIS)
Het is al een tijdje geleden dat Google Glass, de slimme bril van Google, gelanceerd werd en flopte - mede door de vele negatieve reacties van mensen die het niet fijn vonden door een spionagebril begluurd te worden.

Toch werd Google Glass niet ten grave gedragen - in plaats van een product voor de gewone gebruikers, werd het een zakelijk product, bedoeld voor de werkvloer.

Maar kijk: ook daar blijkt Google Glass niet te slagen. Google heeft deze week aangekondigd dat het niet langer de Google Glass Enterprise zal verkopen, en dat het vanaf september de software die de slimme bril slim maakt, niet meer zal ondersteunen.

Het wil echter niet zeggen dat Google alle brillenplannen opgedoekt heeft: zo heeft het onlangs een prototype voorgesteld van een bril die instant kan vertalen en spraak kan uitschrijven.
https://www.cnbc.com/2023/03/15/google-discontinues-google-glass-enterprise-end-to-early-ar-project.html

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PODCAST: WAAR IS ZUSTER GABRIELLE
Een super boeiende podcast in 9 delen, van de hand van VRT-gerechtsjournalist Philip Heymans. Zijn naam zal wellicht een belletje bij jou laten rinkelen: van zijn hand was ook de prachtige reeks Iemand, met persoonlijke verhalen over bijzondere personen.

De nieuwe podcast gaat over de verdwijning van een non, zuster Gabrielle, een vrijgevochten dame die van de ene dag op de andere uit het klooster verdween. Geïntrigeerd door de krantenberichten van toen, gaat Philip Heymans zelf op zoek naar de waarheid. Hij spreekt met getuigen van toen. Een reeks die ik in één ruk uitgeluisterd heb. Nog van dat, Philip!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/luister/podcasts/programma/waar-is-zuster-gabrielle-~program-a3c5d2e6-9e62-4fe2-9ca0-97ab72cff411/


 
De nieuwe oogst


   

VOTE: KIEZEN

Deze website geeft uitleg bij de verschillende methodes van verkiezingen en stemmen tellen. Bij elke methode krijg je een heldere weergave van de resultaten plus de variaties op een bepaalde methode. Van pluraliteit of FPTP = First Past the Post tot Veto en contingency. Interessant om eens te bekijken.
[Taal: EN]
https://votevote.page/


BASISINKOMEN: WAAR HET GEPROBEERD WORDT
Is een politiek waarbij iedereen een basisinkomen krijgt, zonder daarvoor te moeten werken, ideaal? Dat kan je alleen weten als je ziet waar het al geprobeerd werd.
Dit artikel van Vox geeft je inzicht in de verschillende soorten basisinkomen die al uitgeprobeerd zijn, over de hele wereld, en met welk resultaat. Interessant om lezen, om met kennis van zaken aan een discussie te kunnen deelnemen.
[Taal: EN]
https://www.vox.com/future-perfect/2020/2/19/21112570/universal-basic-income-ubi-map


MENTION: VERMELDINGEN
Deze dienst biedt aan het internet in het oog te houden en je te waarschuwen telkens jouw product of website vermeldt wordt. Je kan real time meldingen krijgen, een melding per uur, twee keer per dag, of dagelijks. De dienst is evenwel niet gratis, maar je kan hem 7 dagen gratis uitproberen.
[Taal: EN]
https://mentiontools.com/simple


WISKUNDE UITGELEGD VAN A TOT Z

Deze website wil wiskunde uitleggen voor de leek - maar als je het ons vraagt blijft het toch nog soms algebra. Voor de dapperen!
[Taal: EN]
https://asindu.xyz/math-for-the-lay-man/#1L.


PILLOWFORT
Dit is een nieuwe bloggingdienst, die zijn diensten vooral wil aanbieden aan creators. Je kan een demo volgen, waarmee je de dienst in werking kan zien.
[Taal: EN]
https://www.pillowfort.social


LAZYREMINDER
Ben jij iemand die wel een herinnering instelt op je toestel, maar die herinnering daarna negeert? Dan is dit misschien iets voor jou. De dienst zal namelijk de herinnering sturen, en dat elke 20 minuten herhalen per sms of e-mail, of je bevestigt dat je de herinnering gezien hebt.
[Taal: EN]
https://lazyreminder.com/


DE BEWERKINGSOORLOGEN OP WIKIPEDIA

Wikipedianen, mensen die regelmatig aan de Wikipedia meewerken, zijn (terecht) fier op hun werk. En zij willen echt dat alles wat in deze online encyclopedie verschijnt, correct is. Komen zij een fout tegen, dan gaan zij die verbeteren. Maar soms is dat tegen de zin van de persoon die dat bepaald artikel geschreven heeft. En kan er een Edit War ontstaan - een robbertje digitaal vechten om het laatste woord te hebben.
Over dit fenomeen een artikel bij... Wikipedia uiteraard!
[Taal EN]
https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lamest_edit_wars


PHYLOPIC: GRATIS AFBEELDINGEN
OP deze website afbeeldingen met de silhouetten van planten en dieren. Gratis te gebruiken onder Creative Commons licentie. Maar liefst meer dan 6.800 afbeeldingen in totaal vind je er.
[Taal: EN]
https://www.phylopic.org/


TOOLFINDER: PRODUCTIVITEIT

Deze website heeft een flinke dosis tools verzameld die je moeten helpen om productiever te zijn. Tools voor e-mail, to do-lijstjes, notities, teambeheer, agenda en meer. Om het een en ander toch eens te proberen.
[Taal: EN]
https://toolfinder.xyz/


UNISHAPE: AVATARS
Op deze website kan je met behulp van AI een eigen avatar aanmaken. Zo maak je van jezelf een nieuwe virtuele versie, een Metahuman!
[Taal: EN]
https://www.unishape.io/homePageBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch auteur en journalist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Laurens_De_Keyzer
    Middeleeuws vorstendom van de Roes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vorstendom_Moerom
    Belgian Darts Open 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgian_Darts_Open_2023
    Anorganische verbinding ijzer(III)jodide - https://nl.wikipedia.org/wiki/IJzer(III)jodide
    Schimmel behorend tot de familie Mycenaceae - https://nl.wikipedia.org/wiki/Draadsteelmycena
    Kortschildkeversoort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stenus
    Internationaal kunsthistorisch genootschap - https://nl.wikipedia.org/wiki/Corpus_Vitrearum
    Stadspoort in de Zuid-Hollandse stad Dordrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Vuilpoort
    Skisport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Skiatlon
    Belgisch basketballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ordane_Kanda-Kanyinda


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Herkozen Chinese president - https://nl.wikipedia.org/wiki/Xi_Jinping
    Uitbarsting vulkaan op Java - https://nl.wikipedia.org/wiki/Merapi
    Nederlandse politieke partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/BoerBurgerBeweging
    Film die 7 oscars won - https://nl.wikipedia.org/wiki/Everything_Everywhere_All_at_Once


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over San Francisco - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:San_Francisco


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Musk: ‘Verlieslatend Twitter speelt na maart weer quitte’
https://www.ad.nl/tech/musk-verlieslatend-twitter-speelt-na-maart-weer-quitte~a87d724b/
- Sherry helpt blinde en slechtziende mensen met dagelijkse taken via app
https://www.ad.nl/gezond/sherry-helpt-blinde-en-slechtziende-mensen-met-dagelijkse-taken-via-app~ac24bd36/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- ChatGPT als wapen? Waarom moet u uw anti-phishing-verdediging mogelijk naar een hoger niveau tillen
https://computertaal.info/2023/03/17/chatgpt-als-wapen-waarom-moet-u-uw-anti-phishing-verdediging-mogelijk-naar-een-hoger-niveau-tillen/
- Help je kind zijn online reputatie te beschermen
https://computertaal.info/2023/03/16/help-je-kind-zijn-online-reputatie-te-beschermen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- IKEA introduceert waterbestendige bluetoothspeaker met accuduur tot 80 uur
https://tweakers.net/nieuws/207778/ikea-introduceert-waterbestendige-bluetoothspeaker-met-accuduur-tot-80-uur.html
- Second Life komt na 20 jaar naar tablets en smartphones
https://tweakers.net/nieuws/207750/second-life-komt-na-20-jaar-naar-tablets-en-smartphones.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Google: ‘Veel telefoons te hacken door fout in modem Samsung’
https://datanews.knack.be/nieuws/security/kwetsbaarheden/google-veel-telefoons-te-hacken-door-fout-in-modem-samsung/
- Oostenrijk: Facebook tracking pixel is illegaal
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/juridisch-bedrijven/oostenrijk-facebook-tracking-pixel-is-illegaal/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: ZO VERBAN JE GOOGLE UIT JE DIGITALE LEVEN

Het lijkt soms of je niets kan doen op het web, zonder in contact te komen met Google. Zoeken, bloggen, video's kijken... overal lijkt Google wel een vinger in de pap te hebben. Dit artikel helpt je om Google te ontwijken. Het reikt je alternatieven aan voor mail, surfen, zoeken, Maps, Drive, enz.
https://spreadprivacy.com/how-to-remove-google/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MONITORIAN: HELDERHEID
Met deze tool voor je Windows computer kan je manueel en individueel voor elke monitor die op je computer aangesloten is, de helderheid aanpassen evenals het contrast.
https://apps.microsoft.com/store/detail/monitorian/9NW33J738BL0?hl=fr-be&gl=be&rtc=1
https://github.com/emoacht/Monitorian
https://www.chip.de/downloads/Monitorian_147510267.html


TUNEIN EXPLORER


Met deze app voor iOS en Android krijg je toegang tot de meer dan 100.000 plaatselijke AM/FM radiostations uit bijna de hele wereld. Klik op het tabblad "Radio" bovenaan de app, zoom vervolgens in op een bepaalde regio of tik een station in de zoekbalk in die zich onderaan links bevindt. Je kan bovendien filteren op muziekgenre, op nieuws, podcasts, sport, en je kan ook zoeken op taal.
https://techcrunch.com/2023/03/13/tunein-rolls-out-its-immersive-map-experience-for-mobile-listeners/
https://apps.apple.com/us/app/tunein-radio-music-sports/id418987775
https://play.google.com/store/apps/details?id=tunein.player&hl=en_US&gl=US&pli=1


AIREXPLORER: CLOUD
Met deze gratis tool voor Windows kan je je gegevens bij verschillende cloud-aanbieders synchroniseren. Onder andere Google Drive, OneDrive, 4shared en Dropbox, worden ondersteund. Na installatie voeg je je accounts toe aan Air Explorer, en dan kan je je gegevens beheren. Je kan ook alle cloud-bewaarplaatsen doorzoeken naar een bepaald bestand.
https://www.chip.de/downloads/Air-Explorer_73363555.html
https://www.airexplorer.net/en/


SIGIL: E-BOOKS BEWERKEN

Dit is een gratis tool om e-books te bewerken, in het bijzonder digitale boeken die in het ePub  formaat gemaakt zijn. Het is een WhatYouSeeIsWhatYouGet editor, wat betekent dat de wijzigingen die je aanbrengt meteen in het boek te zien zijn.
https://www.chip.de/downloads/Sigil_50373766.html
https://sigil-ebook.com/


LANSWEEPER: JE NETWERK CONTROLEREN
Met deze gratis tool kan je je netwerk afscannen: de software zoekt automatisch naar actieve clients en lijst die op. In tegenstelling tot veel andere beheerprogramma's is het niet nodig om clientsoftware op de afzonderlijke pc's te installeren.
https://www.chip.de/downloads/Lansweeper_34652158.html
https://www.lansweeper.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ouders moeten naar hun kinderen luisteren...
dan weten ze waarom ze niet gerespecteerd worden.
-Woody Allen-