Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/3/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1303  van 11/3/2023


 

Gegroet lezer,

Eindelijk een rustige dag, met wat zonlicht, geen regen of wind. Een zegen voor de ogen - en het geeft meteen kriebels om flink in de tuin te gaan beginnen!

Deze week uiteraard weer heel wat berichten over AI, waarbij zoekmachine DuckDuckGo de ideale formule gevonden lijkt te hebben. Maar ook een verrassend initiatief van website Medium, dat zijn betalende abonnees een inlog aanbiedt op de me.dm Mastodon van het bedrijf. Een initiatief dat meteen ook gevolgd lijkt te worden door andere spelers, en dat de drempel tot Mastodon lijkt te verlagen.

Kortom: weer heel wat nieuws om te ontdekken in dit e-zine. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.META: ROADMAP VOOR AR EN VR
In een interne memo aan het personeel van zijn Reality Labs Division, heeft Meta verleden week  zijn roadmap uitgerold voor de volgende 4 jaar op het gebied van AR en VR. Een aankondiging die niet alleen bedoeld was voor het personeel, maar uiteraard ook voor de beleggers, want uiteraard heeft Meta erop gerekend dat de aankondiging zou uitlekken.

Wat houdt die roadmap concreet in? Om te beginnen de Virtual Reality plannen: de Quest 3 headset (codenaam Stinson) die later dit jaar zou uitkomen, zou dubbel zo dun zijn, dubbel zo krachtig, en iets duurder dan de Quest 2. Hij zou ook een "smart guardian" functie bevatten, die je moet begeleiden bij de mixed reality-ervaringen. Van de Quest headsets zijn er momenteel al 20 miljoen stuks verkocht, en voor de Quest 3 zouden er 41 nieuwe apps en games beschikbaar worden.

Nog op het gebied van VR zou er nadien nog een meer "toegankelijke" headset komen (codenaam Ventura), die de best mogelijke ervaringen aan een betaalbare prijs zou moeten bevatten, gevolgd door een nieuwe headset met codenaam La Jolla die vooral fotorealistische avatars zou moeten brengen.

Meta werkt niet alleen aan headsets voor VR of virtual reality, waarbij je volledig ondergedompeld wordt in de virtuele wereld, en je niets meer ziet van de échte wereld rondom jou. Ook voor AR, augmented reality, waarbij je dus een laag bovenop de échte realiteit legt, heeft Meta plannen. Het had al zijn Ray-Ban Stories-bril uitgebracht, die van een camera voorzien is. Daarvan komt een nieuwe generatie uit, later dit jaar. Voor 2025 komt er een slimme bril uit met een "viewfinder"-scherm, en met een "neural interface" band, die handbewegingen kan volgen. Ook een slim uurwerk zou tegelijk gelanceerd worden.

Over de prijzen van al die nieuwigheden werd niet veel bekendgemaakt. Het belangrijkste van deze aankondiging is wel de boodschap: wij zijn ermee bezig, en wij weten wat wij doen - wees niet ongerust dat we dit project laten vallen.
https://www.theverge.com/2023/2/28/23619730/meta-vr-oculus-ar-glasses-smartwatch-plansTWITTER BLUE: NU OOK IN BELGIË EN NEDERLAND
Is het de moeite waard om een betalend abonnement te nemen op Twitter? Dat was de vraag die wij ons al een tijdje stelden - maar waar we niet wakker van lagen, want tot voor enkele dagen kon je hier in België (en ook in Nederland) niet eens inschrijven op dit betalend abonnement.

Zo abonneer je je
Nu is dat echter wel degelijk mogelijk. Gewoon naar je profiel gaan, en daar in het lijstje links klikken op Twitter Blue. In de pop-up die nu verschijnt kan je kiezen tussen een jaarabonnement van €84, wat neerkomt op €7 per maand. Betaal je per maand, dan kost je dat €8 of €96. Maar, surprise: dat kost het je niet, want klik je op "Abonneren", wat je naar de betaalmodule voert, dan verneem je dat daar nog btw ook op moet betalen. En dat lijkt ons een grote strategische fout, die meteen al een stukje vertrouwen wegsnoept.

Wat biedt het abonnement extra?
Nu al:
-Je kan eindelijk langere video's plaatsen op Twitter.
-Krijg vroege toegang tot bepaalde nieuwe functies met Twitter Blue Labs.
-Maak Tweets, antwoorden en citeer Tweets van maximaal 4.000 tekens.
-Bewerk een Tweet binnen 30 minuten maximaal 5 keer.
-Laat je van je beste kant zien en gebruik een NFT die van jou is als je profielafbeelding.Deel je favoriete momenten in video's van 1080p (full HD).
-Je krijgt ook een leesmodus, navigatie op maat, Bladwijzermappen, Topartikelen en meer.
Binnenkort:  
-Als geverifieerde gebruiker krijgen jouw tweets voorrang, zij staan bovenaan bij antwoorden, vermeldingen en zoekresultaten.
-Jje zou 50% minder advertenties te zien krijgen in de tijdlijn op je startpagina.
Wij twijfelen nog. Zou jij het doen?
https://twitter.com/i/twitter_blue_sign_upNIET ALLEEN AUTEURSRECHTEN MAAR OOK ETHISCHE VRAGEN PLAGEN AI
We hebben het al eerder aangehaald: de vragen rond auteursrechten - breder genomen: ethische vragen. AI, gebaseerd op large language modellen, heeft geen afdoende antwoord op wie de eigenaar is van de taal zelf, wanneer die gebaseerd is op de miljarden teksten die in de taal verwerkt zijn. Maar ook over de output die ontstaat wanneer gebruikers een opdracht geven aan OpenAI is het niet duidelijk wie daarvan de rechten heeft.

Daarom heeft OpenAI nu duidelijk gemaakt dat gebruikers van de API de eigenaar zijn van zowel de input (de opdracht die zij geven) als de output. Dat OpenAI de resultaten die behaald worden door zijn (commerciële) gebruikers niet gaat gebruiken om zijn talenmodellen te verbeteren, tenzij de gebruiker expliciet hiermee instemt, kon je verleden week al lezen.

Ongewenste taal
Maar buiten het eigendomsrecht, is er ook nog de vraag over de ethiek - het is te zeggen: de ingreep van de mens op de antwoorden die een AI-tool zoals ChatGPT geeft. Want die antwoorden bevatten, zo blijkt inmiddels, vooroordelen, seksisme, zelfs racisme. Dat wellicht ook in de teksten zal waarop de AI gebaseerd is, maar dat een ongewenst antwoord kan opleveren bij een prompt.

Eerder had Microsoft al een schuiver uitgebracht, waarmee je het resultaat van je prompt kon bepalen - van uitgebreid, maar minder accuraat, tot droog, en accuraat.  Apple van zijn kant neemt een nog strenger standpunt in: updates van apps worden door de App Store niet toegelaten, wanneer die een ingebouwde versie van ChatGPT hebben. Dat mocht de mail-applicatie BlueMail ondervinden, die deze AI wou trainen op content van de e-mails en agenda-afspraken van de gebruiker. Met als bedoeling de gebruiker te helpen om gemakkelijker mails op te stellen, en een uitnodiging via hun agenda, maar dan in hun eigen stijl.

Apple zou van BlueMail geëist hebben dat de app, wil zij deze toepassing van ChatGPT toelaten, eerst de minimumleeftijd voor het gebruik van de app zou optrekken naar 17 en ouder. Of anders content filters zou toepassen.

Om het met een Vlaams spreekwoord te zeggen: met ChatGPT zijn we nog niet aan onze nieuwe patatjes toe!
https://techcrunch.com/2023/03/01/addressing-criticism-openai-will-no-longer-use-customer-data-to-train-its-models-by-default/
https://www.wsj.com/articles/apple-blocks-update-of-chatgpt-powered-app-as-concerns-grow-over-ais-potential-harm-c4ca9372
https://bluemail.me/features-functions/generative-email/MICROSOFT: NIEUWE AI ASSISTENT EN CELEBRITY-MODUS IN BING
Vandaag verschillende berichten over Microsoft. Om te beginnen twee berichten over AI. Microsoft heeft namelijk in preview een nieuwe AI assistent uitgebracht, de Dynamics 365 Copilot, die gebaseerd is op de technologie van OpenAI. De software kan contextuele antwoorden (antwoorden die aangepast zijn aan een bepaalde context dus) op vragen van klanten, en dat per chat of e-mail. De software kan marketeers ook helpen om te bepalen welke klantencategorieën te targetten met hun berichten, en productlijsten opstellen om goederen en diensten te verkopen. (1). Bij dit bericht heeft Microsoft ook nog toegevoegd dat er op 16 maart nog verschillende AI-aankondigingen zullen volgen, die dan meer te maken hebben met productiviteit op de werkvloer - wat hoogstwaarschijnlijk betekent AI voor de Office kantoorsuite.

Een tweede bericht is niet officieel - het is iets dat door BleepingComputer ontdekt werd: in de nieuwe Bing chat van Microsoft zou er namelijk een geheime "Celebrity modus" zitten, waardoor de tool bekende personen kan nadoen in de interactie met jou.

Je moet eerst aan Bing Chat  vragen om de Celebrity modus te activeren, en dan kan je aan een bekende persoon vragen stellen over diens leven, hobby's, opinies. De antwoorden die je dank krijgt komen overeen met de stijl en persoonlijkheid van die bekende persoon. Enkele van de mensen waaruit je kan kiezen: Elon Musk, Tom Cruise, Taylor Swift, Kevin Hart, Dwayne Johnson, Beyoncé, Oprah Winfrey, Tom Hanks, Diddy, Barack Obama, Lebron James, and more. Bing Chat also impersonates fictional characters like Harry Potter, Batman, Elsa, Yoda, Gandalf, Darth Vader, Katniss Everdeen, Sherlock Holmes, en Gollum. (2) Een leuk bericht dat we vonden via DTNS.(3)

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-06/microsoft-s-latest-ai-assistant-takes-on-oracle-salesforce-in-applications
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/bing-chat-has-a-secret-celebrity-mode-to-impersonate-celebrities/
https://dailytechnewsshow.com/MICROSOFT: VIDEO SUPER RESOLUTION EN AUDIOMIXER PLUS GRATIS OUTLOOK VOOR DE MAC
We zijn nog niet klaar met onze nieuwigheden van Microsoft. Ze hebben het daar blijkbaar druk!

In de nieuwe Preview Build van Windows 11, versie 25309, die momenteel uitgerold wordt naar het Insider Dev channel, zit er een verbeterde audiomixer.

Die zorgt ervoor dat je individuele aanpassingen aan de audio rechtstreeks vanuit de taakbalk kan uitvoeren. Daarvoor moet je op het icoontje van het volume klikken of de toetscombinatie Windows+Control+V gebruiken om de mixer te openen.

Vanuit die mixer kan je ook de output wisselen, dus bijvoorbeeld wisselen tussen luidsprekers en koptelefoon, en het volume aanpassen tussen verschillende bronnen op je computer - denk aan je browser of een of andere app. (1)

Voor de Edge browser heeft Microsoft dan weer een experimentele functie aangekondigd: Video Super Resolution. Die kan filmpjes in 720p of lagere videokwaliteit verbeteren, op voorwaarde evenwel dat zij geen DRM-bescherming bevatten. Het werkt evenwel niet bij elke videokaart. Voorlopig is bekend dat het werkt op de RTX 20, 30 en 40 kaarten van Nvidia en de RX5700 tot RX7800 serie kaarten van AMD Radion. Momenteel kunnen gebruikers die de Canary-build van de Edge geïnstalleerd hebben, en zo'n videokaart hebben, al met deze functie aan de slag. (2)

En tot slot: Outlook voor de Mac is nu gratis te gebruiken. Je kon die altijd al downloaden, maar om dit mailprogramma te kunnen gebruiken had je een Microsoft 365-abonnement nodig, of een licentie. Die voorwaarde vervalt dus. (3)
https://www.theverge.com/2023/3/3/23623375/microsoft-windows-11-audio-volume-mixer-update-insider-testing
https://www.theverge.com/2023/3/6/23627080/microsoft-edge-video-upscaling-ai-super-resolution-vsr
https://www.thurrott.com/cloud/280143/outlook-for-mac-now-free-to-use-on-macosYOUTUBE FILMPJES IN VERSCHILLENDE TALEN
Wanneer een creator een filmpje maakt voor YouTube, dan wil die natuurlijk zo veel mogelijk mensen bereiken. Dat kan o.a. door het filmpje in verschillende talen aan te bieden. YouTube heeft daarom enkele weken geleden creators de mogelijkheid geboden om gedubde audio te uploaden voor hun filmpjes, zodat gebruikers uit verschillende talen kunnen kiezen. (1)

Maar volgens TechCrunch zou YouTube daar een kans laten liggen. Want creators moeten met een derde partij werken om die dubbing te maken. Terwijl YouTube eigenlijk evengoed in-house tools zou kunnen ontwikkelen om die vertalingen te maken. Want daar is veel geld mee te verdienen, zo lees je bij RestOfWorld.

Creators zijn namelijk al langer bezig met het maken van gedubde audio, en hebben de weg gevonden naar bedrijven zoals Unilingo, dat recent 10 miljoen dollar extra verdiend heeft door het maken dubbing audio in plaatselijke talen. Unilingo rekent voor zo'n vertaling een vast bedrag plus 10% van de inkomsten die de creator verdient van advertenties op dat gedubde kanaal.

Via dubbing kunnen creators een enorm extra  publiek veroveren. Zo haalde creator Harsha San 12 miljoen extra abonnees op, door de video's die in Telugu uitgebracht worden, ook aan te bieden in een Tamil en Hindi dubbing kanaal.

Zelfs Pokemon doet beroep op dubbing, en kon 15 miljoen abonnees winnen met dubbing in Hindi en Bahasa, een taal uit Indonesië. Tussen haakjes: wanneer de creator zelf niet zorgt voor dubbing, dan zijn het vaak de fans die het wél doen!

Voor de creator is dit een duidelijke hint - want deze alternatieve tracks in andere talen kunnen de filmpjes van de creators laten stijgen in het algoritme. Een interessante discussies hierover bij DTNS op 3/6.
https://www.unilingo.tv
https://restofworld.org/2023/youtube-foreign-language-dub/
https://techcrunch.com/2023/02/23/youtube-launches-a-multi-language-audio-feature-for-dubbing-videos-previously-tested-by-mr-beast/TIKTOK: NIEUWE MANIEREN OM GELD TE VERDIENEN
TikTok heeft een nieuwe optie aangekondigd waarmee creators geld kunnen verdienen: Series. Daarbij kunnen de creators een reeks, een Collection, van hun content achter een betaalmuur steken.

Elke Collection kan tot 80 video's bevatten, elk van maximum 20 minuten. Voorlopig kan enkel een beperkt aantal creators van deze optie genieten, maar in de volgende maanden zou dat breder uitgerold worden.

Voor de creators is het in elk geval lucratief: zij krijgen, althans bij de lancering, 100% van de verdiensten van hun Series. Wat dat nadien zou worden, is nog niet bekend.
Meer bij Variety.
https://variety.com/2023/digital/news/tiktok-series-creators-sell-premium-episodes-1235545326/REDDIT SPLITST CONTENT IN APARTE TEKST EN VIDEO
Voor de mainstream gebruikers is Reddit een grote onbekend. Maar voor wie de echte nieuws-gierige gebruiker is Reddit een prachtige bron van actuele informatie, die vaak niet meteen op de grote websites te vinden is. De interface was misschien wat minder aanlokkelijk, maar dat gaat nu veranderen.

Reddit zal de content opsplitsen in aparte feeds voor tekst en video. De video gaat naar de Watch feed, en de tekstberichten naar de Read feed.

In beide feeds vind je een combinatie van postings van gebruikers die je volgt, en  aanbevolen postings, waarbij Reddit wil opvolgen hoe de gebruikers reageren op deze aparte views.

Door een aparte feed te maken voor enkel video, een "videofication" van het platform als het ware, hoopt Reddit het gemakkelijker te maken voor de 500 miljoen maandelijkse gebruikers om de content te vinden waarin zij het meeste geïnteresseerd zijn - en om gemakkelijk te wisselen tussen video en tekst. In de nabije toekomst zouden er ook  bijkomende functies komen, zoals video reacties.

Het initiatief zou volgens The Verge kaderen in een poging om de Reddit app te verbeteren. Veel gebruikers vinden het platform ontoegankelijk - de interface lijkt te ingewikkeld, de structuur van het forum schrift af, en verschillende forums hebben andere normen en praktijken. Het gaat zelfs zo ver dat zelfs doorwinterde Reddit gebruikers een app van een derde partij verkiezen om het platform te raadplegen op hun smartphone.
https://www.theverge.com/2023/3/7/23628130/reddits-video-watch-read-feeds-update-tiktok
https://www.theverge.com/23626284/reddit-pali-bhat-tiktok-social-network-google-search-videoMASTODON ALS EXTRAATJE VOOR EEN COMMUNITY: EEN MODEL?
Een idee dat eigenlijk gestoeld is op het feit dat nieuwssite Medium zijn eigen Mastodon instantie geopend heeft voor alle betalende leden van de Medium community. Zoals je weet kan iedereen een Mastodon instantie lanceren, dat is nu eenmaal het voordeel van deze gedecentraliseerde dienst. Je moet wel de nodige serverruimte hebben, en je zou toch wel een beetje toezicht moeten houden over wat er gebeurt. Maar voor de rest ben jij, als je zo'n Mastodon instantie opricht, de baas.

Wat Medium nu doet is misschien heel slim. Voor wie niet weet wat Medium is: dat is een blogging site waar auteurs artikels kunnen plaatsen. Wie zich aanmeldt als lid van Medium en 5 dollar per maand betaalt (of 50 dollar per jaar), dan kan je de artikels op Medium lezen zonder advertenties te moeten slikken, maar kan je ook artikels offline lezen.  En dat abonnement heeft nu dus een extra voordeel gekregen: je kan ook een account aanmaken bij de Mastodon instantie van Medium.

Hoe doe je het?
Zo'n account aanmaken is heel simpel: je moet gewoon je profiel info van je Medium account naar die Mastodon account kopiëren. Zodra je je account aangemaakt hebt, krijg je door Medium zelf geselecteerde aanbevelingen. Het Trust and Safety team van Medium zorgt ervoor dat op de Medium instantie de nodige moderatie gebeurt.

Je kan tussen haakjes een Mastodon account aanmaken met een andere naam dan die op je Medium account. Maar om bestaande Medium gebruikers te beschermen, zijn de namen van bestaande Medium gebruikers tot 20 maart gereserveerd, daarna worden die vrijgegeven.

Wat hier zo interessant aan is?
Wel, dat een Mastodon instantie als een extraatje gebruikt kan worden voor bestaande communities en platformen. Net omdat het gedecentraliseerd is. Er wordt een exclusieve gemeenschap gecreëerd, waarvoor je moet betalen om ertoe te mogen behoren. Maar tegelijkertijd kan je communiceren met alle andere instanties van Mastodon, mensen daar volgen, berichten liken, enz.

Meer hierover bij Medium zelf en The Verge. De Mastodon versie van Medium vind je onder me.dm
https://www.theverge.com/2023/3/7/23628642/medium-opens-mastodon-subscription-membership-twitter
https://blog.medium.com/join-mastodon-with-medium-e2d6d814325bOOK DUCKDUCKGO INTEGREERT AI IN ZIJN ZOEKMACHINE
Zoekmachine DuckDuckGo, die als voornaamste kenmerk zijn focus op privacy heeft, gaat ook aan de slag met AI. Voortaan zie je in DuckAssist een door Ai opgestelde samenvatting die een antwoord geeft op bepaalde vragen.

Daarbij gebruikt het een natural languagetechniek ChatGPT (van OpenAi) en van Anthropic (van Google) , in combinatie met zijn eigen indexering van websites. Concreet zal je, wanneer je een vraag stelt waarmee DuckAssist je kan helpen, een vakje zien met daarin de tekst (in het Engels": Ik kan kijken of Wikipedia relevante informatie hierover heeft, vraag het maar". En dan kan je op een blauwe "Ask" knop drukken, waarna je een door de AI opgestelde samenvatting krijgt van een Wikipedia antwoord op deze vraag.

Heeft DuckAssist diezelfde vraag al eerder gekregen, dan moet je niet meer op "Ask" drukken, maar zal dit antwoord automatisch verschijnen.

Nu, als je het ons vraagt, had je ook al een korte samenvatting op bepaalde vragen bij Google. Maar dat werd dan niet geleverd door AI, wel door informatie die het vond op bepaalde websites, met de link naar die website.

De échte vraag blijft: gaan we met zijn allen kiezen voor deze antwoorden in simpele taal, voorgeschoteld door ChatGPT (die vaak niet betrouwbaar zijn), kiezen we voor een tussenmodel zoals van DuckDuckGo, waarbij de samenvatting afkomstig is van een betrouwbare site, of blijven we kiezen voor het klassieke model van de zoekmachine, met voortdurende indexering, uur na uur, en verwijzingen naar links.

DuckAsssist ondersteunt momenteel enkel Engels, en is verkrijgbaar op de DuckDuckGo apps en browser extensies.
https://www.theverge.com/2023/3/8/23629095/duckduckgo-ai-answers-browser-app-extension-search
https://gizmodo.com/chat-gpt-ai-duckduckgo-duckassist-search-engine-1850199552
https://www.engadget.com/duckduckgos-ai-assist-feature-summarizes-wikipedia-pages-to-answer-search-queries-130049552.html?src=rssMESSENGER TERUG BINNEN FACEBOOK ZELF
Weet je nog: in 2014 haalde Facebook de Messenger boodschappen app uit zijn Facebook app, om er een aparte app van te maken. Was het om aanklachten over concurrentievervalsing te voorkomen? Feit is dat Facebook met de jaren van zijn Messenger, Instagram, WhatsApp en Oculus duidelijke aparte entiteiten gemaakt heeft, die terug te vinden zijn onder de overkoepelende banner van Meta.

Nu echter komt het op één van die stappen terug: Messenger zou voortaan terug onder Facebook vallen. Je zou dus vanuit Facebook terug je Messenger kunnen beheren, zonder naar de aparte app te moeten gaan. Wat door waarnemers uitgelegd wordt als een poging om terug wat gebruikers weg te snoepen van TikTok.

Voorlopig enkel als test, en het is nog af te wachten of Messenger daadwerkelijk terugkeert naar de mobiele app van Facebook;
https://www.engadget.com/messenger-is-returning-to-the-facebook-mobile-app-after-nine-years-away-191426674.html
TIKTOK TRACHT EU BEKOMMERNIS TE MILDEREN
Je kon in de voorbije dagen lezen dat TikTok het overal moeilijk krijgt - zowel in de VS als in Europa zijn er steeds meer landen waar overheidsambtenaren niet langer de TikTok app op hun smartphone mogen gebruiken. De vrees is namelijk dat China inzage zou krijgen in de data van gebruikers.

Om die vrees te counteren, heeft TikTok onlangs in de VS het Project Texas gelanceerd. Dat moet de gegevens van Amerikaanse gebruikers afscheiden van de rest van het bedrijf. Het bedrijf Oracle zou verantwoordelijk worden voor de gegevensverwerking.

Nu zou er ook een Europese versie aankomen van dat project: Project Clover. Dat bevat een aantal veiligheidsprocedures die de gegevens van Europese gebruikers beschermen moeten. Zo zal een extern beveiligingsbedrijf een audit maken van de datacontroles en de praktijken die TikTok hanteert, en zal dat bedrijf security gateways uitwerken die moeten bepalen welke personeelsleden toegang krijgt tot de data van Europese gebruikers.

Verder heeft TikTok ook plannen bekendgemaakt voor twee nieuwe datacenters die in Ierland staan (dat dus nog deel uitmaakt van de EU), naast een datacenter dat al aangekondigd was voor Noorwegen. Op termijn zou TikTok alle gegevens van Europese gebruikers naar die servers overhevelen, een operatie die in 2024 afgerond zou moeten zijn.
https://www.bbc.com/news/technology-64887704GRAMMARLYGO: AI
Zoals verschillende waarnemers voorspeld hadden, zouden vooral productiviteitsdiensten een textgenerator toevoegen aan hun aanbod. En dat is iets wat ook Grammarly nu doet, met GrammarlyGO. Grammarly zelf is een online tool die je helpt om teksten zonder fouten te schrijven in Gmail, Facebook, Twitter, LinkedIn en vele andere apps die je gebruikt.

Met de AI gaat Grammarly nog een stukje verder: niet alleen de grammatica van je tekst wordt gecontroleerd, maar de AI zal ook, nadat je een korte opdracht gegeven hebt, tekst produceren in jouw eigen stijl. Bovendien kan de tool content herschrijven om de lengte ervan aan te passen, de toon ervan, zelfs een schema van de tekst te bieden, en ideetjes.

De AI tool GrammarlyGO wordt in april beschikbaar voor alle gewone gebruikers van de dienst.

Grammarly kan je eigenlijk in het rijtje zetten van andere bedrijven die tekst generatoren in hun dienst geïntegreerde hebben, waaronder ThoughtSpot (maakt tekst of afbeeldingen op basis van data), Foretought (klantendienst) en Salesforce (CRM). Dat laatste is ook eigenaar van samenwerkingstool Slack, en heeft ook daar AI ingebouwd.
https://www.engadget.com/grammarly-expands-beyond-proofreading-with-ai-powered-writing-140052437.html?src=rss

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE SOORT ROBOTS
Onderzoekers van Google en de Technische Universiteit van Berlijn hebben een aankondiging uitgebracht over PaLM-E. Dat is een multimodaal belichaamd beeldtaalmodel dat gebruikmaakt van maar liefst 562 miljard parameters. Bij dit model worden taal en beeld geïntegreerd, om robots te bedienen op hoog niveau.

Veel blabla, maar wat betekent het concreet?
Wel, volgens de onderzoekers zou PaLM-E data kunnen analyseren die het binnenkrijg via de camera van een robot, zonder dat die vooraf verwerkt moeten worden. De AI zou dan een actieplan kunnen genereren voor de robot, zodat die een meer abstract doel kan bereiken.

Blijft het nog allemaal wat schimmig?
Een demo zal het verhelderen. In een demo video wordt het voorbeeld aangehaald van het bevel "breng mij de rijstchips uit de schuif".  Het filmpje toont hoe de robot naar de schuif rijdt, die opent, daar de vorm van het pakje chips bestudeert, het dan opneemt en op het tafelblad legt, met de bedoeling de schuif terug te sluiten. Een snode wetenschapper test dan hoe  de robot reageert door het pakje chips terug in de schuif te kieperen, maar de robot merkt het op en hij neemt het pakje terug uit de schuif.

Volgens de onderzoekers zou dit model kunnen leiden tot "positieve overdracht": vaardigheden die de robot leert van één taak, zorgt ervoor da de robot bij gelijkaardige taken veel beter kan presteren.

Als je dat vergelijkt met "stomme" robots die maar één taak konden doen, dan is dit echt een revolutie!
https://arstechnica.com/information-technology/2023/03/embodied-ai-googles-palm-e-allows-robot-control-with-natural-commands/RASPBERRY PI: CAMERA MODULE VOOR $50
Een leuk bericht voor wie graag knutselt met de Raspberry Pi. De makers van deze kleine computermodule brengen nu ook een Global Shutter Camera module van 1,6 megapixel, en dat voor het schappelijk prijsje van 50 dollar.

Deze module maakt gebruik van een 6.3 mm Sony IMX296 sensor, en je moet ook een Raspberry Pi bord hebben met een CSI camera connector.

Wat zo'n Global shutter sensor doet? Die zorg ervoor dat elke pixel tegelijkertijd opgeslagen wordt, wat ervoor zorgt dat je bij snel bewegende voorwerpen vervormd beeld hebt - die pixels gaan dan vaak diagonaal schuin. Bij een gewone CMOS sensor wordt het licht, gevat door de pixels, van boven naar beneden en van links naar rechts opgeslagen. Bij Engadget vind je een filmpje dat het verschil uitlegt.
https://www.engadget.com/raspberry-pi-lets-you-have-your-own-global-shutter-camera-for-50-104547026.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSOUNDCLOUD: KNAPPE NIEUWIGHEDEN BIJ ONZE FAVORIETE MUZIEKDIENST
Het is al jaren dat er gezegd wordt dat Soundcloud ten dode opgeschreven was. Het zou niet opkunnen tegen het geweld van Spotify en Apple Music. Toch blijft Soundcloud goed standhouden, en dat heeft naar onze mening vooral te maken met het open imago van Soundcloud, waar veel beginnende artiesten aan de slag kunnen. Maar ook met de community, de vernieuwende manier waarop je commentaar kan geven bij een bepaald fragment in een song, het feit dat je er gratis je muziek of podcast kan hosten, en veel meer.

Welnu, Soundcloud ging niet dood. Integendeel, het is springlevend en bewijst dat met enkele nieuwigheden. Het rolt momenteel een test uit met een verticale discovery feed in zijn app voor iOS en Android - een tijdlijn dus om nieuw artiesten te ontdekken. Verder komen er ook previews van songs van 30 seconden. Wanneer je zo'n preview een like geeft, dan wordt de volledige versie aan je afspeellijst toegevoegd.

De Feed tab werd vernieuwd, zodat je nu een Discovery pagina krijgt waarbij je content te zien/horen krijgt die door het algoritme gesuggereerd, en een Following pagina, met enkel content van artiesten en groepen die je volgt.

Op de Discovery pagina krijg je bij de gesuggereerde content te zien op basis van welke likes of artiesten die je nu al volgt, de keuze gemaakt werd om die song te suggereren.

Een mooi voorbeeld van transparantie dus. Meer bij Techcrunch. In elk geval een goede reden om SoundCloud terug een kans te geven!
https://techcrunch.com/2023/03/06/soundcloud-is-testing-a-tiktok-like-feed-for-music-discovery/SPOTIFY: NIEUWE LAYOUT VAN HOMESCREEN
De bekende streaming muziekdienst heeft het startscherm van zijn mobiele app in een nieuw kleedje gestoken. The Verge noemt het een samenraapsel van TikTok, Instagram en YouTube.

Het opvallendste is het feit dat je voortaan verticaal kan bladeren doorheen je feed. En dat daar ook nieuwe content te vinden is, buien muziek: podcasts, audioboeken, live audio en meer. Beeld gaat er een belangrijkere rol spelen. En waar Spotify getracht heeft jou nieuwe dingen te laten ontdekken door alles in een gecombineerde feed te steken, zou het nu de verschillende soorten content apart zetten zodat die wat meer ruimte krijgen.

Wanneer je de nieuwe Spotify opent, zal je bovenaan nog altijd de hoesjes van albums en playlists zien, maar daaronder zie je een video podcast die automatisch begint te spelen, en waarnaar je met een simpele tik kan overschakelen.

Op het Stream On evenement deze week werden nog andere nieuwigheden voorgesteld. Zo zou AI zorgen voor een meer gepersonaliseerde content in de Smart Shuffle, die ook tijdelijk nieuwe tracks toevoegt aan een bestaand afspeellijstje. Je kan ook je eigen persoonlijke radioshow hosten.

Een uitvoerige bespreking van alle nieuwigheden bij The Verge (1). TechCrunch weet dan weer dan Spotify ook de podcaster tools aanpast, waaronder Anchor. Het gaat ook samenwerken met Patreon, de dienst waarmee podcasters en andere creators zich kunnen laten betalen voor hun werk (2)
https://www.theverge.com/2023/3/8/23630821/spotify-design-home-music-podcasts-audiobooks-app
https://techcrunch.com/2023/03/08/spotify-is-revamping-its-podcaster-tools-including-anchor-and-is-partnering-with-patreon/

 
De nieuwe oogst


   

PASSPORT INDEX: PASPOORTEN IN ALLE KLEUREN
Deze website is gewijd aan paspoorten uit alle landen. Je krijgt ze niet alleen in alle kleuren te zien, maar als je erop klikt, dan krijg je ook informatie over de regels die gelden wanneer je dat bepaalde land wil bezoeken.
Je kan ook de regels van bepaalde landen met elkaar vergelijken. Er is ook een mobiliteitsscore, die aangeeft hoeveel de mensen met een dergelijk paspoort reizen en naar welke landen. Een site met heel wat informatie!
[Taal: EN]
https://www.passportindex.org


DREAM INTERPRETER AI

Dromen zijn bedrog, zegt het spreekwoord. Maar toch bevatten dromen vaak dingen die je onderbewuste aan jou willen vertellen. De 'Interpreter AI' wil jou helpen je dromen te verstaan. Je vertelt je droom, en de AI zal die verklaren. Wij deden de test en waren onder de indruk!
[Taal: EN]
https://dreaminterpreter.ai/


DEEP AGENCY: AI FOTOSTUDIO EN MODELLENBUREAU
Deze nieuwe dienst biedt een knappe toepassing , namelijk een op AI gebaseerde diensten voor een virtuele fotostudio, bedoeld voor professionele fotografen. Die kunnen zo, zonder hun huis te verlaten, foto's maken door virtuele modellen in te huren. Je kan zelfs een virtuele tweeling maken met een avatar die op jezelf lijkt, zo kondigt het bedrijf aan.
[Taal: EN]
https://www.deepagency.com/?ref=producthunt
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/03/05/ai-voice-scam/


DE GROOTSTE FOTO VAN NEW YORK
Bij Earthcam vind je de grootste foto van New York ooit genomen. Je kan 360° draaien met de camera en je hebt een haarscherp beeld. Activeer onderaan de optie "Points of Interest" en je kan inzoomen op enkele belangrijke gebouwen.
[Taal: EN]
https://www.earthcam.net/projects/empirestatebuilding/gigapixelpanorama/2021/


TOP MASTODON POSTS
Een website voor de Mastodon-fans: ken je de naam van een bepaalde Mastodon-gebruiker, dan kan je hier zien wat de top-postings van die persoon zijn, met andere woorden welke postings het meeste geliked werden.
[Taal: EN]
https://www.topmastodonposts.com/


SUMPLETE: DOOR AI BEDACHTE GAME


Een wiskundig spelletje dat door ChatGPT bedacht en gecodeerd werd. Het is de bedoeling dat je in de rijen cijfers telkens 1 of meerdere cijfers wist, zodat de som van de overblijvende cijfers het resultaat geven dat rechts en onderaan staat.
[Taal: EN]
https://sumplete.com/


SMITHSONIAN OPEN ACCESS
Op deze website kan je de miljoenen afbeeldingen van het befaamde Smithsonian museum downloaden, delen en hergebruiken. Dat wil zeggen: 4,5 miljoen afbeeldingen in 2D en 3D, van de 21 musea die tot de groep behoren, negen research centers, van bibliotheken, archieven . De afbeeldingen worden ter beschikking gesteld onder een CCO licentie, Creative Commons Zero: een term die aanduidt dat culturele organisaties auteursrechten afstaan die zij zouden hebben over digitale assets.
[Taal: EN]
https://www.si.edu/openaccess


LEETS.IT: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN

Via deze website kan je nieuwe muziek ontdekken. Hier geen wolken of AI, maar wel doodnormale aanbevelingen op basis van genre, artiesten. Het eerste wat ons opviel is dat het vooral om Italiaans-sprekende artiesten gaat - maar de domeinextensie "it" had wellicht daarop kunnen wijzen. Maar wat ons toch wel kon vermurwen is dat we meteen al gecharmeerd raakten door de muziek van een ons onbekend artiest: Alexandre Gois E Joaquim. En wat ons ook beviel is dat je de "hunters" kan volgen, de mensen die mooie songs aanbrengen.
Aan jou dus om deze website eens uit te testen!
[Taal: EN]
https://www.leets.it/artist/63c7c4f9a6e477c1f14c68da
https://www.leets.it/


ZO KAN JE DE AI VAN BING JUIST GEBRUIKEN
Je kan bij Bing ook beroep doen op AI bij je zoekopdrachten. Maar de meeste wensen weten niet hoe ze daaraan moeten beginnen. Dit artikel bij One Useful Thing vertelt je hoe je dat doet - en ook hoe je er ongelooflijk knappe dingen mee kan doen. Aanbevolen lectuur!
[Taal: EN]
https://oneusefulthing.substack.com/p/power-and-weirdness-how-to-use-bing


FLAPPYBIRDLE
Dit spelletje combineert Flappybird met Wordle. Je moet een woord in 6 pogingen proberen te raden, en krijgt hints: groen (de letter komt voor in het woord en staat op de juiste plaats), beige (de letter komt voor maar staat op de foute plaats), en grijs (de letter komt er helemaal niet in voor).
Lukt het om het woord in 5 beurten te raden, dan krijg je 20 punten.
[Taal: EN]
https://flappybirdle.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Oostende-Doverlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostende-Doverlijn
    In de planetaire nomenclatuur een kleine heuvel op een hemellichaam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Collis_(planetaire_geologie)
    Taalachterstand - https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalachterstand
    Eilanden van de VS - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aposteleilanden_(Bovenmeer)
    Intelligent verkeerslicht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligent_verkeerslicht
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Turba_(plaats)
    Kremlinmuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kremlinmuur_(Moskou)
    Eerste dag van de vastentijd tot Pasen in het oosterse christendom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Asmaandag
    Fins-Novgorodse oorlogen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fins-Novgorodse_oorlogen
    Museumconservator, kunsthistoricus en monumentenzorger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marc_Laenen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Sneeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sneeuw
    [EN] Tropische cycloon Freddy - https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Freddy
    [FR] President van Nepal - https://fr.wikipedia.org/wiki/Ram_Chandra_Poudel


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Californië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Californi%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- EU en VS bereiken doorbraak over subsidies groene technologie
https://www.ad.nl/buitenland/eu-en-vs-bereiken-doorbraak-over-subsidies-groene-technologie~aa5b93e0/
- Sherry helpt blinde en slechtziende mensen met dagelijkse taken via app
https://www.ad.nl/gezond/sherry-helpt-blinde-en-slechtziende-mensen-met-dagelijkse-taken-via-app~ac24bd36/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Google search: zoek naar links naar een bepaalde site
https://computertaal.info/2023/03/09/google-search-zoek-naar-links-naar-een-bepaalde-site/
- Veilige Wi-Fi: Goed beschermd online
https://computertaal.info/2023/03/06/veilige-wi-fi-goed-beschermd-online/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- ECB wil Europese banken testen op weerbaarheid bij cyberaanval
https://tweakers.net/nieuws/207526/ecb-wil-europese-banken-testen-op-weerbaarheid-bij-cyberaanval.html
- Gerucht: Apple introduceert volgend jaar HomePod-speaker met 7"-scherm
https://tweakers.net/nieuws/207502/gerucht-apple-introduceert-volgend-jaar-homepod-speaker-met-7-inch-scherm.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- HP blokkeert opnieuw niet-HP cartridges
https://datanews.knack.be/nieuws/business-it/hardware/hp-blokkeert-opnieuw-niet-hp-cartridges/
- TikTok-verbod voor Waals en Vlaams overheidspersoneel: hoe gevaarlijk is de Chinese app écht?
https://www.knack.be/nieuws/technologie/hoe-gevaarlijk-is-tiktok-nu-echt/

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: TOETSCOMBINATIE
Goed nieuws! Je kon al in verschillende toepassingen, zoals Chrome, Slack of Teams, met de toetscombinatie CTRL+Shift+V tekst kopiëren zonder opmaak. Alleen werkt dat momenteel niet in Word - daar moet je langs het Word lint gaan hiervoor.
Dat zou veranderen: binnenkort kan je iets als platte tekst kopiëren met deze toetscombinatie. Microsoft zou via zijn PowerToys de combinatie beschikbaar willen maken in het hele systeem.
https://www.theverge.com/2023/3/9/23632415/microsoft-word-control-shift-v-paste-shortcut-plaintext
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MEMU: EMULATOR
Met deze gratis emulator kan je op je Windows PC een Android tablet simuleren, zodat je ook de leuke apps kan uitproberen.
https://www.chip.de/downloads/MEmu_92550678.html
http://www.memuplay.com/


STROKESPLUS: MUISBEWEGINGEN
Dit is een gratis tool waarmee je via muisbewegingen je computer kan bedienen: wisselen tussen tabbladen, je muziek pauzeren, of snel naar Google gaan. Je bepaalt zelf welke acties er bij welke beweging uitgevoerd moeten worden via het Menu.
https://www.chip.de/downloads/StrokesPlus.net_182990824.html
https://www.strokesplus.net/


CRYPTOMATOR: VERSLEUTELEN

Ben je een beetje ongerust over je data die je in de cloud zet en vraag je je af of er niemand is die die gaat bekijken? Met cryptomator kan je deze gegevens versleutelen in de cloud. De software is compatibel met de meeste cloud-diensten
https://www.chip.de/downloads/Cryptomator_152273070.html
https://cryptomator.org/


TUBEMATE: YOUTUBE DOWNLOADER VOOR ANDROID
Dit is een gratis progje waarmee je op elk Android toestel video's van YouTube of andere videoplatformen kan downloaden. Deze nieuwe versie heeft het knappe Material Design. Heb je de juiste film gevonden op YouTube, dan volstaat een klik rechts om de video in de gewenste kwaliteit te downloaden.
https://www.chip.de/downloads/TubeMate-YouTube-Downloader-Android-App_116799716.html
https://tubemate.net/


AIMI: AI MUZIEK
Het bedrijf Aimi heeft door een platform ontwikkeld waar je door AI bedachte muziek beluisteren kan. Het is continue muziek die dus de hele tijd speelt, geen songs, maar je kan via interface elementen de muziek naar je hand zetten. Nu is Aimi ook als app voor Android en iOS beschikbaar.
Bij Engadget kan je een demo bekijken van de app.
https://www.engadget.com/aimis-app-for-listening-to-ai-generated-beats-arrives-on-android-and-ios-150035919.html?src=rss
https://www.aimi.fm/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je kan als moeder beter tien kinderen onderhouden,
dan tien kinderen één moeder.

-Jan Wolkers-