Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/3/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1302 van 4/3/2023


 

Gegroet lezer,

Terwijl de chaos rond auteursrechten bij AI nog groter wordt, rijst ook de vraag of "OpenAI" nog wel zo open en transparant is. Vooral nu OpenAI zijn ChatGPT steeds meer uitbouwt als commerciële toepassing voor bedrijven.

Qua hardware hebben we het deze week over enkele nieuwe smartphones die te vinden waren op het Mobile World Congres in Barcelona. En ja, Nokia bestaat nog steeds en brengt zelfs een nieuwe smartphone uit, die je volledig zelf kan herstellen.

Dit en veel meer in deze editie van uw vertrouwde NeTTieS. Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week.


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
 AI EN AUTEURSRECHTEN: HET WORDT EEN CHAOS
We hebben het in vorige artikels al vaker gehad over de vragen die artificiële intelligentie oproept over auteursrechten. Daarbij ging het dan vooral over de bronnen die gebruikt worden voor het samenstellen van de Large Language Models (of LLM's). Die daarvoor vaak geen toestemming gegeven hebben, en die daarvoor ook niet beloond worden.

De auteur van de prompt
Maar er zijn nog andere aspecten aan. Zoals: het bedenken van de prompt die van tekst een afbeelding maakt, of een hele geschreven tekst, blijkt nu juist het verschil te maken. Sommige AI bedrijven rekruteren daarom nu "prompt engineers", mensen die tekst prompts bedenken en verfijnen voor AI systemen. Zij moeten de fouten in de AI opsporen en voor optimale resultaten zorgen.

Maar daarbij is de vraag: kan de bedenker van een prompt een copyright claimen? Dat valt t betwijfelen. Het zou te vergelijken zijn met een persoon die een een artiest de opdracht geeft om een werk te schilderen waarin een koe afgebeeld wordt die graast in de wei, naast een boom. Dan is de schilder uiteraard de artiest, heeft die het auteursrecht, niet de opdrachtgever. (1)

Uitgevers in de war
Een tweede aspect is dan weer, dat AI teksten kan produceren die goed lijken, maar niet door een mens geschreven zijn. Zo beklagen uitgevers van o.a. in korte verhalen gespecialiseerde magazines erover dat zij steeds meer teksten ontvangen ter evaluatie, die door een AI aangemaakt werd (2).

En anderzijds moeten creators steeds vaker bewijzen dat het werk dat zij aanbrachten, door henzelf gemaakt werd, origineel, zonder hulp van AI. (3) Daarover heeft The Verge dan weer een verhaal.

Kortom: het wordt echt wel een beetje een chaos. Maar ja, dat zal zich wel oplossen, net zoals over alles na een tijdje regels afgesproken worden?
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/02/25/prompt-engineers-techs-next-big-job/
https://www.theverge.com/2023/2/25/23613752/ai-generated-short-stories-literary-magazines-clarkesworld-science-fiction
https://www.theverge.com/2023/2/24/23608961/tiktok-creator-bot-accusation-prove-theyre-humanGOOGLE MAGIC ERASER: BESCHIKBAAR VOOR MEER MENSEN
De Magic Eraser tool van Google is erg handig. Je kan daarmee heel simpel ongewenste content van afbeeldingen wissen, en de AI in de tool zorgt dat dit perfect verloopt.

Welnu, tot nu toe was die tool voorbehouden voor wie een Google Pixel 6 of 7 toestel had. Dat verandert nu: de toegang tot deze tool wordt uitgebreid, niet alleen naar wie een ouder Pixel toestel heeft, maar ook naar alle iOS en Android toestellen - tenminste, als je een Google One abonnement hebt. (1)

Wat is dat eigenlijk, dat One abonnement? Het is eigenlijk een abonnement dat het gebruik van Google Drive centraal stelt. Bij je normale Google account heb je 15 GB gratis opslagruimte in de cloud, die je kan verdelen over Google Drive, Google Photos en GMail. Maar via dat Google One abonnement heb je meer opslagruimte, en krijg je ook toegang tot andere voordelen - zoals nu de Eraser tool. Bij Wired lees je meer over de Google One account. (2)
https://techcrunch.com/2023/02/23/google-photos-ai-powered-magic-eraser-is-now-a-google-one-subscription-perk/
https://www.wired.com/story/what-is-google-one/YOUTUBE MUSIC: VOORTAAN OOK PODCASTS
Bij The Verge kan je lezen dat YouTube plannen heeft om voortaan ook podcasts aan te bieden via YouTube Music. Het zou gaan om gratis podcasts die met advertenties werken, geen exclusieve  podcasts of content waarvoor YouTube een licentie moet nemen.

Bij die podcasts zouden speciale badges geplaatst worden, die moeten aangeven dat het om reeksen gaat die in de eerste plaats gemaakt werden voor de audio - dus niet videopodcasts die je ook beluisteren kan. Bovendien zal je deze podcasts ook op de achtergrond kunnen blijven beluisteren, wanneer je dus een andere app geopend hebt. Normaal gezien moet je voor die background-optie een betalend abonnement nemen. (1)

Een tweede nieuwigheid die YouTube biedt, is dat er mogelijk binnenkort een premium kwaliteit van weergaven aankomt. Een gebruiker van Reddit had namelijk een dergelijke optie "1080p premium" ontdekt op YouTube. Maar YouTube zelf bevestigt niet dat het deze optie aan het uittesten is, en het is dus niet duidelijk of de optie voor iedereen uitkomt, of enkel voor YouTube Premium gebruikers. (2)
https://www.theverge.com/2023/2/23/23611985/youtube-music-podcasts-background-listening
https://9to5google.com/2023/02/23/youtube-1080p-premium/GOOGLE: NIEUWIGHEDEN VOOR ANDROID CHROMEOS EN WEAROS
Google heeft voor al zijn verschillende besturingssystemen nieuwigheden aangekondigd, om ze beter met elkaar te laten samenwerken. Een korte samenvatting van wat TechCrunch hierover schrijft:

-De "Fast Pair" functie zou binnenkort naar Chrome OS komen, zodat je bluetooth oortjes met een simpele tik kan toevoegen aan je Chromebook. Had je je koptelefoon al gekoppeld met je Android Phone, dat zal je Chromebook ook automatisch verbinding kunnen leggen met dat toestel.

-Wanneer je een videoconferentie houdt via Google Meet, dan zal de mogelijkheid om achtergrondgeluid weg te filteren (noise cancellation) binnenkort op meer mobiele Android toestellen beschikbaar zijn.

-Op je Chrome zal je binnenkort de grootte van de content gemakkelijk moeten kunnen aanpassen, dus van tekst, afbeeldingen en video's. DIe zal je tot 300% kunnen vergroten, maar de lay-out van de pagina zal behouden blijven. Je kan ook een voorkeur instellen voor de grootte van pagina's.

-Google Keep: de tool om notities te maken, wordt een stuk handiger. Er komt een aparte note widget, waardoor je je notities en je to-do lijstjes gemakkelijk kan beheren vanop je startscherm. In de widget zal je herinneringen zien, je zal ook de achtergrondkleuren en afbeeldingen zien die je in de Keep app ingevoerd had, en dat alles zal met je smartwatch gesynchroniseerd worden. Van op dat slimme uurwerk zal je voor Google Keep met een simpele tik op de wijzerplaat een notitie kunnen aanmaken en een to-do lijstje.

-Stylus: voortaan kan je met een stylus het scherm van je Android toestel aanraken om in Google Drive notities te maken op een PDF, of je kan dat doen door op het scherm te tikken.

-Wear OS: nieuwe functie om het slimme uurwerk toegankelijker te maken. Je krijgt een mono-audio modus, die je moet helpen om  desoriëntatie te voorkomen die veroorzaakt wordt doordat de stereo audio niet synchroon loopt. En een grijstint modus en kleurencorrecties moet je meer keuzemogelijkheden bieden om je scherm beter te lezen.
https://techcrunch.com/2023/02/27/google-announces-new-features-for-android-and-wear-os/OOK AI OP JE SNAPCHAT
Wen er maar aan: AI chatbots in al je favoriete tools. Zo kondigde Snap aan dat het een nieuwe chatbot gaat uitrollen voor Snapchat Plus abonnees, de My AI tool. Die wordt aangedreven door ChatGPT, maar werd verder aangepast door Snap zelf, om er zeker van te zijn dat die chatbot de regels volgt van Snap. Wat concreet betekent dat de chatbot niet zal antwoorden met vloeken of met opinies over politiek.

Op sommige prompts zal de chatbot ook niet antwoorden, zoals de opdracht om een academisch essay te schrijven.  Deze chatbot is dus eigenlijk gewoon bedoeld wat zijn naam zegt: chatten. Een babbeltje houden - maar dan met een AI.

Voorlopig dus enkel voor wie een betalend Snapchat Plus abonnement heeft, later zou het mogelijk naar alle gebruikers uitgerold worden.
https://www.theverge.com/2023/2/27/23614959/snapchat-my-ai-chatbot-chatgpt-openai-plus-subscriptionMETA: NIEUW LANGUAGE MODEL
Meta, het moederbedrijf boven Facebook, Instagram en co, heeft aangekondigd dat het een nieuw Large Language Model gaat lanceren, dat het LLaMA (Large Language Model Meta AI) heet.

Dat is gebaseerd op 4 modellen, gaande van 7 miljard tot 65 miljard parameters. Doordat het op een groot aantal teksten van hoge kwaliteit getraind werd, zou het beter presteren dan GPT-3 en Google PaLM.

Volgens Meta zou het LLaMA niet gebruikt worden in de producten van Meta, dus niet in Facebook en Instagram - althans voorlopig niet. Het zal wel beschikbaar zijn voor wetenschappers en instellingen van de overheid, de maatschappij en academici, onder een niet-commerciële licentie.
https://www.reuters.com/technology/meta-launch-ai-language-model-llama-2023-02-24/GEEN GOED NIEUWS VOOR CRYPTO: VISA EN MASTERCARD SCHORTEN PLANNEN OP
Het leek er een hele tijd op dat de cryptomunten de toekomst hadden. Zij zouden ervoor zorgen dat er geen centrale controle meer was, en dat banken niet meer konden bepalen dat deze of gene praktijk, dit of dat bedrijf, deze of gene organisatie nog geld zou kunnen ontvangen. Wat in het verleden wel gebeurd is.

Het oorspronkelijk legitieme principe van een op de blockchain gebaseerde munt is echter volledig verwaterd. Steeds meer louche bedrijven stortten zich op de cryptomunten - denk aan het debacle van FTX en Sam Bankman Freedman, waarover wij onlangs schreven.

Waar in het begin de klassieke financiële instellingen overwogen om "mee op de trein te springen", en betalingen in cryptomunten op te nemen in hun betaalsystemen, zijn zij stilaan aan het terugkomen. Deze week kondigden Visa en Mastercard aan dat zij hard op de remmen gaan staan voor geplande partnerschappen met cryptobedrijven. Zij willen dat er eerst duidelijke regelgeving in voege is over de cryptomarkt en de handel in cryptomunten.
Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/technology/visa-mastercard-pause-crypto-push-wake-industry-meltdown-sources-2023-02-28/META LANCEERT MAATREGEL OM KINDERMISBRUIK TE VOORKOMEN
Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft een toch wel lovenswaardig initiatief aangekondigd. Het gaat namelijk geld stoppen in een dienst van het Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children, die "Take It Down" heet.

Meta heeft namelijk een tool ontworpen, waarmee jongeren onder de 18 kunnen voorkomen dat intieme afbeeldingen van henzelf online verspreid worden. Wanneer iemand bijvoorbeeld een afbeelding van zichzelf gemaakt heeft, in een moment van verliefdheid of andere aan een persoon doorgestuurd heeft, maar vreest dat die andere de afbeelding kan misbruiken -omdat de affaire afgesprongen is bijvoorbeeld, dan kan deze tool helpen. Die tool zal een hash maken van de afbeelding op het toestel van het slachtoffer, een uniek versleuteld identificatienummer, en enkel de hash zal dan naar deze dienst doorgestuurd worden, niet de foto zelf. Met deze hash kunnen dan illegaal verspreide kopieën van die bepaalde afbeelding opgespoord worden

Het lijkt een kleine stap, maar toch belangrijk in de strijd om jongeren tegen zichzelf te beschermen, en te voorkomen dat foto's die zij in goed vertrouwen doorgestuurd hadden, misbruikt worden.
https://techcrunch.com/2023/02/27/meta-backs-a-new-system-that-allows-minors-to-stop-their-intimate-images-from-being-posted-online/
https://takeitdown.ncmec.orgSATELLIETVERBINDING VOOR JE SMARTPHONE WORDT GEMEENGOED
Eerst was het Apple, dat in zijn nieuwste iPhone satellietverbinding aanbood -- weliswaar voor noodgevallen. Maar het werd al snel gevolgd door Samsung, dat het ook in zijn nieuwe modems aanbiedt.

Motorola van zijn kant biedt voor zijn oudere toestellen de Defy Satellite Link aan. Dat is een apart toestelletje, dat je met je smartphone kan verbinden via Bluetooth, en waarmee je satellietverbinding kan leggen als je een duidelijk zicht hebt op een heldere hemel. Het toestel heeft een batterijduur die dagen mee kan, en je kan via deze verbinding boodschappen versturen via de Bullitt app van Motorola, en een oproep lanceren naar nooddiensten (1)

Maar op het Mobile World Congress in Barcelona bleek dat het aanbod voor satellietverbindingen echt wel een hot item is voor smartphones. Het zijn de fabrikanten van de chips die een na een aankondigen dat zij die satellietverbinding gaan inbouwen. Zo bijvoorbeeld Media Tek van Tiwan, maar ook Qualcomm. Snapdragon  chips met satelliet integratie zal angeboden worden in nieuwe telefoons van Othing, Motorola, Oppo, Vivo, Honore en Xiaomi.

Wat dit eigenlijk betekent is dat het in de toekomst mogelijk zal zijn dat je niet alleen via 4, 5 of 6G internetverbinding zal hebben, maar via de satelliet overal, ook in erg afgelegen gebieden. (2)
https://9to5google.com/2023/02/24/motorola-defy-satellite-link-accessory/
https://9to5google.com/2023/02/26/snapdragon-satellite-oppo-nothing-more/BLUESKY: ALTERNATIEF VAN JACK DORSEY
In oktober 2022 kondigde Jack Dorsey, de man die mee aan de wieg stond van Twitter, aan dat hij een alternatief protocol bedacht had, dat aan de basis zou liggen voor een app die je kan vergelijken met Twitter: Bluesky.

Het protocol heet AT (origineel ADX of "Authenticated Transfer Protocol), en de mobiele app Bluesky zou als showcase moeten dienen voor hoe het protocol werkt.

De app is nu in de App Store te vinden, en testers worden met mondjesmaat toegelaten. Wie tot de gelukkigen behoort, zal bemerken dat de ervaring heel hard op die van Twitter lijkt: je maakt een naam aan, die dan de @usernaam.bsky.social krijgt. En net als bij Twitter kan je een boodschap plaatsen door op een "Plus" knop te drukken, een boodschap van max 256 karakters, en je kan foto's toevoegen. Je kan andere gebruikers zoeken en volgen, en hun updates bekijken in je Home tijdlijn. En het profiel van de gebruiker bevat dezelfde info als bij Twitter.

Meer geavanceerde functies, zoals gebruikers in een lijstje opnemen, zijn er (nog) niet. Maar als het zo gelijkaardig is, dan vragen wij ons toch af: wat is het nu om Bluesky te lanceren?
https://tech.slashdot.org/story/23/03/01/0425217/jack-dorsey-backed-twitter-alternative-bluesky-hits-the-app-store-as-an-invite-only-app?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter
https://apps.apple.com/us/app/bluesky-social/id6444370199YOUTUBE BRENGT ZIJN EIGEN AI TOOLS UIT
In de voorbije dagen hadden wij al enkele initiatieven belicht van sociale media en andere bedrijven die hun eigen AI tools uitbrengen. Nu vervoegt ook YouTube dat lijstje. De nieuwe directeur van YouTube, Neal Mohan, heeft in een brief aan het personeel een tipje van de sluier gelicht over die tools.

Die zouden in de volgende maanden uitgerold worden, en de creators moeten helpen om hun storytelling te verbeteren, door het produceren van de content te vergemakkelijken. Denk aan bijvoorbeeld het virtueel verwisselen van outfit in een filmpje, of het creëren van een fantasie-omgeving als achtergrond voor het filmpje.

Er waren ook "gewone" aankondigingen, die niets met AI te maken hebben; Zo zouden de Shorts een side-by-side lay-out krijgen, ook de gewone video's zouden dat krijgen, zodat twee filmpjes naast elkaar getoond worden en je als het ware samen optreedt. Iets dat ook TikTok aanbiedt met zijn Duets.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/3/1/23620143/youtube-ai-tool-features-ceo-neal-mohan-google-alphabetOPENAI: WAT IS ER NOG OPEN AAN
Een opmerkelijk artikel bij Vice stelt toch wel enkele pertinente vragen. Aan de bron van de hele AI-revolutie, aangevoerd door ChatGPT, ligt OpenAI. Dat was eigenlijk, zoals de naam het zegt, een open project, non-profit bovendien, met een missie die enkel het welzijn van de mens op oog had, de ontwikkeling van AI. Maar commerciële toepassingen stonden daar toen niet bij.

Ondertussen is er veel veranderd. ChatGPT is publiek uitgebracht, en er werd een partnerschap afgesloten met Microsoft ter waarde van vele miljarden dollars. Wat Google en Amazon ertoe aangezet heeft om zelf ook AI in hun producten te integreren.

En ondertussen worden er steeds meer commerciële overeenkomsten afgesloten. Als we zeggen dat daar ook een partnerschap bij zit met Coca-Cola, toch hét symbool van op Amerikaanse leest gestoelde commercie, dan weet je het wel. In het geval van Coca-Cola moet OpenAI machine learning brengen naar alle operaties van het bedrijf.

Verleden week heeft de CEO van OpenAI, Sam Altman, in een ronkende blogpost de toekomst uitgestippeld van AGI - wat staat voor Artificial General Intelligence, een machine-intelligentie die dat van de mens niet kan en waarschijnlijk nooit zal benaderen. Maar dat "de hele mensheid ten goede zal komen".

Ronkende woorden, maar het neemt niet we dat OpenAI nu een bedrijf dat niet langer transparant is, noch gedreven door het verlangen om een positieve impact voor de mens te brengen. Integendeel: het is snelheid bij de ontwikkeling, zonder omzien naar de menselijke impact, en commerciële winst die de voornaamste drijfveren lijken bij OpenAI.
Aanbevolen lectuur!
https://www.vice.com/en/article/5d3naz/openai-is-now-everything-it-promised-not-to-be-corporate-closed-source-and-for-profitOPENAI LANCEERT API VOOR BEDRIJVEN
We hadden het gisteren al over het feit dat er toch serieus vragen mogen gesteld worden over het "open" van OpenAI. Een bericht dat vandaag nogmaals beklemtoond wordt met deze aankondiging: nadat OpenAI al zijn premium dienst ChatGPT Plus gelanceerd had verleden maand, brengt het nu een nieuwe API uit. Bedrijven kunnen die API gebruiken om ChatGPT in te bouwen in apps, websites, producten en diensten.

Deze API wordt aangedreven door hetzelfde model dat er achter de ChatGPT van OpenAI zit. De prijs is $0,002 per 1.000 tokens, of ongeveer 750 woorden. Er zijn ook "non-chat" mogelijkheden om in een app te verwerken. Alvast Snap, Quizlet, Instacart en Shopify hebben zich aangemeld voor de dienst. (1)

Ondertussen is er wel kritiek gekomen op het feit dat OpenAI nu wel zakelijke klanten tegen betaling gebruik laat maken van ChatGPT, maar dat het de data van die klanten automatisch ook gebruikt om zijn taalmodellen verder te trainen. OpenAI neemt die kritiek nu ter harte, en belooft dat het dat enkel nog zal doen wanneer de klant er expliciet mee instemt. (2)
https://techcrunch.com/2023/03/01/openai-launches-an-api-for-chatgpt-plus-dedicated-capacity-for-enterprise-customers/
https://techcrunch.com/2023/03/01/addressing-criticism-openai-will-no-longer-use-customer-data-to-train-its-models-by-default/TIKTOK: NIEUWE MOGELIJKHEDEN OM KINDEREN TE BESCHERMEN
De filmpjes op TikTok zijn erg verslavend voor kinderen. Dat weet TikTok ook, en om dat probleem te verhelpen wil het nu nieuwe tools uitbrengen waarmee de schermtijd voor gebruikers onder de 18 beperkt kan worden.

Er wordt automatisch een maximum duur van 60 minuten per dag ingesteld, en wanneer die tijd voorbij is, moet de gebruiker een code invoeren die door de ouder of een voogd aangemaakt wordt vanop diens account - die dan wel gekoppeld moet zijn aan die van het kind. Zodra die code ingevoerd is, kan het kind nogmaals 30 minuten kijken.

Wanneer een minderjarig de limiet zelf uitschakelt, en meer dan 100 minuten per dag naar TikTok kijkt, dan zal de tiener automatisch een suggestie krijgen om de dagelijkse schermlimiet in te stellen.

TikTok zou nog een plan in de schuif hebben liggen: ouders zouden ook filters kunnen instellen op bepaalde woorden of hashtags, zodat filmpjes met die woorden niet getoond worden. Daarvoor zouden er dan Family Pairing accounts voor de ouders komen, gekoppeld aan die van het kind. Ouders zouden dan ook de schermtijd kunnen aanpassen voor sommige dagen van de week, en zelfs meldingen van TikTok kunnen uitschakelen. (1)

Je hebt, tussen haakjes, ongetwijfeld ook gelezen dat steeds meer overheidsinstellingen aan hun medewerkers verbieden om nog gebruik te maken van TIkTok, of de app op hun toestel te zetten. Desondanks blijkt TikTok een enorm succes blijven hebben. Volgens recente cijfers heeft TikTok 205 miljoen dollar verdiend aan In App Purches (IAP aankopen in de app zelf) dan wat Facebook, ,Twitter, Snap en Instagram SAMEN aan IAP verdiend hebben. En dat is toch wel indrukwekkend. Meer bij Forbes (2)
https://techcrunch.com/2023/03/01/tiktok-rolls-out-new-screen-time-controls-adds-new-default-settings-for-teens-and-expands-family-pairing/
https://www.forbes.com/sites/johnkoetsier/2023/03/01/tiktok-earned-205-million-more-than-facebook-twitter-snap-and-instagram-combined-on-in-app-purchases-in-2023/?sh=ebe077042d48AIRBNB: MOEILIJKE BALANS OM HUISBEZITTERS GERUST TE STELLEN
Airbnb heeft een probleem: sommige van die kortstondige  huurders maken het echt te bont. Buiten de schade die zij aan de gehuurde woning of appartement aanrichten, zorgen zij voor overlast qua lawaai en burengerucht. Daardoor willen sommige eigenaars niet meer via Airbnb verhuren.

Om dit te voorkomen neemt de dienst nu een maatregel die toch een beetje op de rand van het toelaatbare balanceert. Voortaan zullen gebruikers die zelf een propere achtergrond hebben, maar die wel omgaan met mensen die als risicovol beschouwd worden, ook niet meer toegelaten worden als huurders. Omdat het risico bestaat dat die wel eens samen met die boelmakers zouden kunnen reizen.

Het appartement of andere  zou met andere woorden gehuurd worden door de "brave" gebruiker, en de "stoute" gebruiker zou dan alsnog kunnen meereizen in zijn gezelschap, en het in staat zijn om een Airbnb locatie te trashen.

Airbnb heft wel een procedure in het leven geroepen waarbij mensen die zo door associatie verbannen worden, beroep kunnen aantekenen tegen de maatregel, maar die zou volgens Engadget onduidelijk zijn.
https://www.engadget.com/airbnb-is-banning-people-likely-to-travel-with-prohibited-users-173553947.html?src=rss 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NU JE STEM GEKLOOND KAN WORDEN HOE VOORKOM JE MISBRUIK VAN JE STEM ALS WACHTWOORD
In zijn laatste Galaxy S telefoon heeft Samsung een voice-cloning functie voorgesteld. Je kan daarbij de Bixby mobiele assistent trainen om jouw stem te klonen, en een boodschap die je ingetikt hebt, voor te lezen aan de persoon die jou opbelt.

Die slimme technologie bestaat ook al voor andere tools - AI die op basis van slechts heel korte fragmenten, een stem kan nabootsen. In het meest positieve geval: de stem van de overleden grootmoeder die nog altijd sprookjes kan voorlezen voor de kleinkinderen. In het meest negatieve: misbruik van deze voice technologie om veiligheidsmaatregelen te omzeilen.

PCWorld vertelt over de misbruiken die mogelijk zijn - en niet eens sinds de opkomst van AI, maar lang daarvoor.

De conclusie van het artikel: voice identificatie om in te loggen, kan net zo goed misbruikt worden als je vingerafdruk als gelaatsherkenning. Wat niet wil zeggen dat je deze methodes niet langer meer mag gebruiken, maar dat je moet beseffen dat zij niet meer zo veilig zijn. En dat je misschien een sterkere authenticatie moet overwegen.
https://www.pcworld.com/article/1523118/your-voice-can-be-a-password-are-you-protecting-it-like-one.htmlMWC: HONOR TOESTELLEN KOMEN NAAR EUROPA
De afgelopen dagen had in Barcelona de jaarlijkse beurs Mobile World Congres plaats, de hoogmis voor mobiele toestellen. En dus krijg je wat berichten over nieuwe toestellen.

Een fabrikant die hier bij ons minder bekend is, is Honor. Die heeft in december een opvouwbaar toestel uitgebracht, de Magic VS, maar enkel in China. Het toestel zou nu ook naar de Europese markt komen. Enkele specs: 12GB RAM, 512 GB opslagruimte, en een prijs van €1599. Het bijzondere aan het toestel is dat het, wanneer je het openvouwt, je een volledig plat oppervlak krijgt, dus de vouw is haast niet te zien. Meer bij Engadget (1)

Nog bij Engadget een tweede bericht over datzelfde Honor, maar dan over de Magic 5 Pro. Ook dit is een toestel uit de hogere categorie, en het moet het vooral hebben van zijn camera. Die heeft 3 lenzen achteraan. De volledige specs bij Engadget, dat een prijs vermeldt van $1.199. Een minder dure versie komt er ook aan, de Magic 5, die €899 zou kosten.
https://www.engadget.com/honor-magic-vs-europe-price-availability-133824755.html
https://www.engadget.com/honor-magic-5-pro-mwc-2023-first-look-133059255.html?src=rssMWC: OOK NIEUWE TOESTELLEN VAN NOKIA
Jawel, Nokia, ooit de pionier van mobiele toestellen, bestaat nog wel degelijk. En het brengt zelfs nieuwe toestellen uit, maar die worden momenteel in licentie gemaakt door fabrikant HMD Global. Die tussen haakjes, de fabricate van smartphones in Europa wil opdrijven omdat de vraag ernaar stijgt - waarbij veiligheid en duurzaamheid als oorzaak genoemd worden. Zou het enerzijds kunnen aan omdat veel fabrikanten hun toestellen laten maken in China, waar steeds meer het risico op spionage in de mond genomen wordt? En anderzijds omdat fabrieken in Europa moeten voldoen aan hogere eisen voor duurzaamheid, waar China bijvoorbeeld zijn energie steeds vaker uit steenkool haalt?

Feit is in elk geval dat HMD Global op de Mobile World Congress in Barcelona enkele nieuwe toestellen voorgesteld heeft, uitgebracht onder het merk van Nokia.

Het gaat om de Nokia G22 die €179 kost. Een Android toestel, met als speciale kenmerk dat je, als er iets kapot gaat aan het toestel, je dat zelf kan herstellen. In samenwerking met iFixit zal HMD een reparatiekit aanbieden, met handleidingen en onderdelen. Als gewone gebruiker kan je dus zelf een herstelling uitvoeren, zonder dat je de garantievoorwaarden teniet doet. Wat een vrijheid die je als consument terug krijgt!

De toolbox, de FixKit voor de Nokia G22, kost 4 euro. Over het algemeen is de prijs voor de vervanging van een scherm €49,95, voor de vervanging van een batterij €24,95, en voor de vervanging van de laadpoort €19,95.

Wij kunnen alleen maar zeggen: nog meer van dat!
https://www.zdnet.com/article/broken-screen-or-flat-battery-nokia-g22-is-a-smartphone-that-you-can-fix-at-home/
 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetALL-IN PODCAST
De aflevering van deze week van deze podcast begint met een lesje economie en beursjargon., over het juiste moment dat een start-up naar de beurs moet gaan. Misschien wat droog, maar het wijdt je in elk geval in de geheimen van beurzen in. Wat wij vooral van deze aflevering onthouden is dat AI niet zozeer jobs gaat vervangen, maar wel de productiviteit bij jobs kan verbeteren. En dat dankzij de voorspellende mogelijkheden, waardoor teksten automatisch aangevuld kunnen worden, maar ook bijvoorbeeld formules.

Wie dus vooral gaat winnen bij deze evolutie, zijn de bedrijven die SaaS-producten aanbieden, software-as-a-service, wanneer zij tenminste AI op een slimme manier verwerken in hun producten, zodat de gebruikers productiever kunnen worden. Maar anderzijds zijn het ook de producenten van GPU's zoals Nvidia, omdat deze AI toch heel wat computerkracht vereisen.
https://www.youtube.com/watch?v=OKshpRGOY0I&feature=youtu.be


SPOTIFY: EEN PLUSJE IN PLAATS VAN EEN HARTJE
Een bericht dat mensen die geen Spotify gebruiken niet veel zal zeggen, maar voor fervente gebruikers betekent dit een wereld van verschil. Het icoontje van het hartje, waarmee je een song tot een van je favorieten uitroept, wordt vervangen door een plus-teken. Voortaan zal je, wanneer je daar één keer op tikt, net zoals vroeger de song tot favoriet uitroepen, zodat de song of podcast in jouw bibliotheek bewaard wordt. Tik je er nogmaals op, dan wordt de song of podcast aan je playlist toegevoegd.
https://www.theverge.com/2023/2/27/23616808/spotify-liked-songs-heart-plus-button-playlists


TIDAL: MEER GELD VOOR BEGINNENDE ARTIESTEN
Toen streaming muziekdienst Tidal gelanceerd werd, koos het een volkomen andere manier om artiesten te belonen dan de andere streaming diensten. Bij die laatste krijgen artiesten een fractie van een euro (of dollar) per keer hun song gespeeld wordt. Maar vele kleintjes maken een groot, en voor bekende artiesten blijkt dat toch lonend.

Tidal echter koos voor een ander systeem: DAP of Direct Artist Payout. Van de $19,99 per maand die de abonnee betaalt in het hogere abonnement, zou elke artiest waarnaar de abonnee het meest luistert, 10% van dat abonnement krijgen.

Dat programma wordt nu stopgezet. Want Tidal heeft ingezien dat er te weinig ruimte overbleef om opkomende artiesten te betalen. In de plaats daarvan komt er het TIDAL RIsing Program, dat opkomende artiesten moet aanmoedigen. TIDAL wil minstens 5 miljoen dollar investeren in dit programma.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/02/28/tidal-will-cut-direct-artist-payout-program-to-invest-more-in-emerging-artists/?tpcc=tcplustwitter


 
De nieuwe oogst


   
BACK ON TRACK: NACHTTREINEN

Deze website wil het gebruik van internationale nachttreinen promoten. Je vindt er op de landkaart waar er nachttreinen rijden in Europa. En dat zijn er eigenlijk best veel. Via de website ook een link naar een website met nachttreinen in Afrika, Wit-Rusland, de Kaukasus en Noord-Ierland.
[Taal: EN]
https://back-on-track.eu/night-train-map/


EARLY OFFICE MUSEUM
Deze website is gewijd aan de kantoren in de VS, vanaf de jaren 1850. De vormgeving van de site is heel antiek, met een simpele tabel. Maar de informatie en foto's zijn onschatbaar. Pennen, grootboeken, stoelen, je vindt het er allemaal. Om uren te grasduinen.
[Taal: EN]
http://www.officemuseum.com/


AFTERWORD: PRAAT MET EEN BOEK

Deze AI laat je een geprek voeren met een boek. Je kan vragen stellen, maar ook zelf een boek of ePub uploaden. Zo maak je als het ware een nawoord voor het boek.
[Taal: EN]
https://afterword.ai/


PLANE CRASH INFO
Deze website vertelt je alles over ongelukken met vliegtuigen. Statistieken over de oorzaak van de crash, info over recente ongevallen. Maar wees niet ongerust: er is ook een statistiek die duidelijk aantoont dat het aantal ongevallen echt wel drastisch daalt!
[Taal: EN]
http://planecrashinfo.com/


CHATBOTKIT: ZELF JE CHATBOT MAKEN

Dit webplatform wil het gemakkelijk maken om zelf je AI chatbot te ontwikkelen. De dienst beweert zo eenvoudig te zijn, dat ook niet-ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen. Het resultaat zou een chatbot moeten zijn die met jouw gebruikers in gewone natuurlijke taal kan converseren.
[Taal: EN]
https://chatbotkit.com/


ROCKET AND SPACE TECHNOLOGY
De maker van deze website wou een computerprogramma schrijven dat de lancering van een raket rond de aarde wou simuleren. Maar vond ofwel heel simplistische uitleg over dit onderwerp, ofwel veel te technische. En daarom ging hij zelf aan de slag om een website te maken die een wetenschappelijk verantwoorde, maar gemakkelijk te begrijpen bron is voor alles wat met ruimtevaart te maken heeft.
[Taal: EN]
http://www.braeunig.us/space/index_top.htm


PATENTEN DIE VERSTREKEN ZIJN

Deze website houdt netjes bij welke patenten zojuist vervallen zijn. Voor slimme zakenmensen kan dit een inspiratie zijn om zelf aan de slag te gaan om een gelijkaardig voorwerp of techniek te ontwerpen.
[Taal: EN]
https://patentsexpiringtoday.com/


VIM LEREN
VIM is een tekstverwerker die je volledig naar je hand kan zetten. Op deze pagina bij Github verneem je alles over Vim en hoe je het leren kan.
[Taal: EN]
https://github.com/iggredible/Learn-Vim


LANDKAART VAN DE ZIJDEROUTES
De aloude zijderoutes waren de handelsroutes uit de oudheid: via ruilhandel kwamen zo goederen uit alle hoeken van de wereld tot bij de mensen terecht.
Deze interactieve landkaart laat je deze zijderoutes ontdekken, en vertelt je welke goederen en bronnen er verhandeld worden.
[Taal: EN]
https://www.intofarlands.com/silk-roads-map


KRIKEY AI: AVATARS

Een aparte toepassing van artificiële intelligentie: hier kan je namelijk een bewegende avatar aanmaken, op basis van een tekstprompt. Denk bijvoorbeeld aan een avatar die een bal gooit, een neus trekt. Op de website vind je enkele voorbeelden en ook top prompts.
[Taal: EN]
https://www.krikey.ai/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Waardevol stuk natuurgebied te Wambeek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kouterbroeken_(Wambeek)
    Gallische havenstad die bewoond werd van de 6e eeuw v.Chr. tot de 3e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lattara
    Een van de machtigste van de Kaukasische kanaten van Afsharidisch Iran - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanaat_Shaki
    Mongoolse volkeren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mongoolse_volkeren
    Graaflaadmachine - https://nl.wikipedia.org/wiki/Graaflaadmachine
    Kortstondige soennitisch-Turkse moslimstaat die bestond in Xinjiang tussen 1865 en 1877 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yettishar
    Herovering van Faro - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verovering_van_Faro
    Discriminatie tegen autistische mensen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Discriminatie_tegen_autistische_mensen
    Tulpen uit Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpen_uit_Antwerpen
    Belgische politicologe en antidiscriminatiedeskundige van Marokkaanse origine - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fatima_Zibouh


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Stikstofcrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofcrisis
    President van Nigeria - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bola_Tinubu
    Waterschapsverkiezingen Nederland 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterschapsverkiezingen_2023
    Treinramp in Noord-Griekenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Treinongeval_bij_Larissa


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Amerika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Amerika

Enkele etalage-artikelen van wikipedia:

        Wandelende takken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wandelende_takken
        Ferrari F50 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferrari_F50
        Verwantschap tussen Afrikaans en Nederlands - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verwantschap_tussen_Afrikaans_en_Nederlands


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Tak van Amerikaanse politie gehackt: ‘Enorm incident’
https://www.ad.nl/tech/tak-van-amerikaanse-politie-gehackt-enorm-incident~aa0aa402/
- Twitter- en Teslabaas Elon Musk opnieuw de rijkste persoon ter wereld
https://www.ad.nl/geld/twitter-en-teslabaas-elon-musk-opnieuw-de-rijkste-persoon-ter-wereld~a4298dd5/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Rowenta Green Force Effitech: krachtpatser met een hart voor het milieu
https://elektrozine.be/rowenta-green-force-effitech-krachtpatser-met-een-hart-voor-het-milieu/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 10 tekenen dat oplichters u in het vizier hebben
https://computertaal.info/2023/02/28/10-tekenen-dat-oplichters-u-in-het-vizier-hebben/
- Wat is AI, en hoe werkt het precies?
https://computertaal.info/2023/02/27/wat-is-ai-en-hoe-werkt-het-precies/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Ondanks verplichting ontbreekt telefoonnummer bij grote Nederlandse webwinkels'
https://tweakers.net/nieuws/207278/ondanks-verplichting-ontbreekt-telefoonnummer-bij-grote-nederlandse-webwinkels.html
- Apple keurt update app met ChatGPT-integratie af vanwege gevaar voor kinderen
https://tweakers.net/nieuws/207224/apple-keurt-update-app-met-chatgpt-integratie-af-vanwege-gevaar-voor-kinderen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Starter van de week: Trustan laat je in alle anonimiteit klokken luiden
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-trustan-laat-je-in-alle-anonimiteit-klokken-luiden/article-news-1937799.html
-  Nieuwe tool laat tieners naaktfoto's van het internet halen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-tool-laat-tieners-naaktfoto-s-van-het-internet-halen/article-news-1937761.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP VAN COMPUTERTAAL: ZO VIND JE JE SMARTPHONE TERUG
Je weet niet waar je je telefoon gelaten hebt? Of misschien is hij wel gestolen? Dit artikel van collega e-zine Computertaal geeft je enkele tips voor je Android of iPhone om je toestel snel terug te vinden.
[Taal: NL]
https://computertaal.info/2023/03/02/je-smartphone-verloren-vind-die-snel-terug/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SCUMMVM: SPELLETJES
Met deze virtuele machine kan je games van Lucas Arts en Sierra avonturenspelletjes op je Mac of je pc spelen. Dit is enkel de software die het mogelijk maakt, de spelletjes zelf moet je elders zoeken, maar je vindt op de pagina van de maker bronnen waar je die vinden kan.
https://www.scummvm.org/
https://www.chip.de/downloads/ScummVM-fuer-macOS_13004478.html


GIMP VOOR MACOS


De open source en gratis beeldbewerker GIMP bevat heel veel professionele functies, en is ruimschoots voldoende voor de modale gebruiker. Er is nu een versie uit voor de Mac (Apple Silicon) maar er bestaat ook een versie voor Windows.
https://www.gimp.org/


ALLDUP: DUPLICATEN VINDEN
Vaak heb je dezelfde bestanden op verschillende plekken op je computer staan - wat vooral met foto's en met muziek het geval is. Deze tool helpt je om deze duplicaten op te sporen en indien gewenst, te wissen.
https://www.chip.de/downloads/AllDup_22241569.html
https://www.allsync.de/alldup_help/alldup.php


MICROSOFT VISUAL CODE
Dit is een gratis code editor die ook GIT ondersteunt. Hij bevat ook verschillende nuttige functies voor ontwikkelaars. De tool is weliswaar afkomstig van Microsoft, maar is ook verkrijgbaar voor Mad OS en Linux.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-Visual-Studio-Code-VSCode_78790310.html
https://code.visualstudio.com/


MIRANDA NG: CHATTEN


Dit is een gratis multi-messenger. Je kan hiermee chatten op Facebook Skype, ICQ en co. Miranda is een progje dat al lang meegaat, maar de "NG" bij de naam staat voor Next Generation. De app bevat ook een functie met de historie van gedane gesprekken, en voor het overbrengen van data.
https://www.chip.de/downloads/Miranda-NG_61661997.html
https://miranda-ng.org/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn weinig dingen waaraan men zich zo ergert,
als aan een goed voorbeeld.

-Mark Twain-