Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/12/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 7
Nummer 1292  van 24/12/2022


 

Gegroet lezer,

Opnieuw een week waarin Twitter volop in de schijnwerpers stond. Maar we kunnen het verkeerd hebben, doch we hebben de indruk dat, nu het stof stilaan wat gaan liggen is, Twitter eigenlijk een stkje verbeterd is, transparanter. De laatste nieuwigheid, het aantal views van een tweet, geeft alvast nieuwe inzichten in hoe vaak een tweet bekeken wordt.

Op Twitter zijn er ontzettend veel lieve en interessante mensen. En als je je hart opent, dan kunnen zij je enorm veel bijleren. Zo werden wij getroffen door deze tweet van Pets and Pinups (https://twitter.com/petsandpinups)
"Een jaar lang elke zondag samen #kleinegrootsedingen opgeschreven en in de pot gestoken. Nu van kerst tot nieuw elke avond samen terugblikken op al het moois uit het voorbije jaar."
Laat u hierdoor inspireren!

Wij wensen u veel leesplezier met deze editie, en ook een mooi en warm kerstfeest. Bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

TWITTER: WAT ER ALLEMAAL GEBEURDE
Er is de laatste dagen veel gebeurd op en met Twitter. En velen verwijten nu dat Elon Musk zijn beleid volledig uit de hand laat lopen, en eigengereid optreedt om accounts die hem persoonlijk niet bevallen, tijdelijk of permanent te schorsen. Maar wat zijn nu eigenlijk de feiten?

Sinds juni 2020 is er ene Jack Sweeney uit Florida, die op verschillende sociale media een account heeft onder de naam ElonJet. Het enige wat hij doet is publieke data over de verplaatsingen van vliegtuigen gebruiken om daar te volgen waar de privéjet van Musk vertrekt en landt, en dat te posten op die sociale netwerken. Die ontwikkelaar heeft gelijkaardige accounts waarin de verplaatsingen van andere bekende personen vermeld worden, zoals Bill Gates, Mark Zuckerberg en zelfs de Amerikaanse president.

Musk had er al langer over geklaard dat een dergelijke publieke bekendmaking hemzelf en zijn gezin in gevaar kunnen brengen, maar verwijderde de account van ElonJet niet, om aan te tonen dat Twitter de vrije meningsuiting toelaat, zelfs al bevalt die mening hem niet.

Verleden week woensdag heeft echter Twitter zijn gebruiksregels gewijzigd, om de privacy beter te beschermen. Die houden o.a. in dat live informatie over de locatie van een persoon, een reisroute, de fysieke locatie, of andere informatie niet op Twitter vermeld mag worden, en ook niet via een link naar een URL van derden. Die nieuwe regels worden het doxxingbeleid genoemd.

Enkele uren later maakte Musk bekend dat een auto, met zijn kindje erin, gevolgd en geblokkeerd werd door een stalker, die zelfs op de motorkap kroop. En dat hij wettelijke stappen ondernomen had tegen Sweeney en "organisaties die het toebrengen van schade aan mijn gezin ondersteunen".

Daarop werd de Twitteraccount ElonJet en de persoonlijke account van Sweeney opgeschort. Verschillende accounts van journalisten van grote media die naar de account van ElonJet verwezen, werden voor 7 dagen opgeschort, zonder enige waarschuwing.

Tot hier toe kan je nog in zekere zin begrijpen dat Twitter (of Musk persoonlijk?) deze maatregel nam. Maar het wordt toch wel wat moeilijker te begrijpen (laat staan te goedkeuren) als je het vervolg weet. Ook de @joinmastodon account, die reclame maakt om Mastodon te volgen, werd geschorst. Je kan geen links meer posten naar de verschillende Mastodon servers op Twitter, want een dergelijke tweet krijgt de boodschap dat deze "mogelijk schadelijk" is.

Toen donderdag verschillende geschorste accounts ontdekten dat zij nog toegang hadden tot Twitter Spaces, de audio afdeling van Twitter, begonnen zij daar een discussie op een Space. Musk vervoegde hen kort, ging weg, en sindsdien werkt de Space niet meer. En je kan ook geen nieuwe gesprekken meer opstarten op de hele Spaces.

Vervolgens hield Musk een poll waarin hij vroeg of de accounts van de journalisten "nu" terug geactiveerd moest worden, of na de aangekondigde 7 dagen. De meerderheid sprak zich uit VOOR onmiddellijk herstel, en Musk hield zijn belofte.

Zo. Nu weet je wat er allemaal gebeurd is. Sommige stappen van Musk kan je eigengereid vinden, sommige nog te verklaren, maar Musk krijgt wel veel kritiek over alles wat zich de laatste dagen daar afspeelt.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/personal-information
https://twitter.com/elonmusk/status/1603190155107794944
https://techcrunch.com/2022/12/15/elon-musk-suspends-mastodon-twitter-account-over-elonjet-tracking/INSTAGRAM IMITEERT DE BEREAL APP MET NOTES EN  CANDID STORIES
Bij het BeReal sociaal netwerk is het grote succes de ongekunsteldheid: geen foto's die je op zijn paasbest tonen, waarvoor je uren aan je make-up en omgeving gewerkt hebt. Dat is immers bij BeReal heel moeilijk, want daar moet je, wanneer je het seintje krijgt, binnen een korte periode een foto maken die dan met je vrienden gedeeld wordt. Een foto die je in meer natuurlijke omstandigheden zal laten zien, en symbool staat voor de omgekeerde trend in sociale netwerken gedaan met het gepolijste, tijd voor het authentieke.

Deze trend ligt aan de basis van het succes van BeReal, en uiteraard beseffen de andere sociale netwerken dat ook. En dus kondigde Instagram verleden week een gelijkaardige functie aan: Notes en Candid Stories. Dat laatste wordt momenteel getest in Zuid-Afrika. De gebruiker krijgt er elke dag een melding om twee ongefilterde foto's te maken en te delen, met gebruik van de voor- en achtercamera. Je foto bevat een tijdstempel, maar je kan je foto laten vergezellen van tekst. Je kan ook de dagelijkse melding overslaan.

Notes van zijn kant wordt wereldwijd uitgerold en is puur tekstueel. In een posting van 60 lettertekens kan je je gedachten delen met je intieme vrienden, of mensen die jou ook volgen. Jouw note verschijnt bovenaan hun Inbox, en je vrienden krijgen de mogelijkheid om een antwoord te geven, vooraleer je Note na 24u verdwijnt.
https://www.wsj.com/articles/instagram-challenges-bereal-and-adds-notes-short-message-feature-11670945979?mod=djemalertNEWSGOOGLE LANCEERT VERSLEUTELING VAN JE GMAIL BIJ WORKSPACE
Google heeft aangekondigd dat bedrijven vanaf nu een versleuteling op hun computer kunnen uittesten, voor het beheren van hun Gmail op het web. Dit als onderdeel van het Workspace pakket van Google.

Deze functie, die al een tijdje geleden beloofd was, zorgt ervoor dat gevoelige gegevens in de body van je mail en in je bijlagen niet door de servers van Google ontcijferd kunnen worden. Wat bedrijven toch wat meer zekerheid moet geven dat Google hun mails niet kan meelezen.

Deze versleuteling was al beschikbaar voor enkele Google producten, zoals Drive, Docs en Meet. Nu dus ook voor Gmail, waar toch heel wat gevoelige informatie via mail verstuurd wordt...
https://betanews.com/2022/12/18/google-launches-client-side-encryption-for-gmail-in-beta/AI: ZOLANG ER GEEN GENERAL AI IS MOETEN WE NIET VREZEN DAT AI DE WERELD OVERNEEMT
De voorbije weken heb je razendsnel de ene toepassing na de andere zien verschijnen van artificiële intelligentie. Toepassingen die verbazen, echt indrukwekkend zijn. Zoals de Lensa AI app, waarmee je je kan omvormen tot een SF avatar, en die meteen doorstoot naar de top van de meest gedownloade apps.

Indrukwekkend - wil dit nu zeggen dat artificiële intelligentie binnenkort echt ons leven gaat bepalen? En moeten we dat dan vrezen? Volgens een interessante discussie bij DTNS is dat niet het geval. Want er is nog altijd geen "General AI", een artificiële intelligentie die volledig zelf kan denken en dingen écht uitvinden.

Er zijn echter (voorlopig) nog aspecten aan al deze verschillende AI's die je niet uit het oog mag verliezen. Een AI is eigenlijk niet betrouwbaar. Het heeft een bevel, een prompt, en het zal dat bevel uitvoeren op basis van de wiskundige waarschijnlijkheid of het X of Y  is dat het meest juiste antwoord is, volgens de dataset die het gevoerd kreeg. In ongewone omstandigheden, waarvoor hij niet ontworpen werd en geen instructies kreeg, zal zijn antwoord onbetrouwbaar zijn.

Een AI zoals DALL-E mag indrukwekkend zijn, maar deze AI zal geen onderscheid kunnen maken tussen de zinnen "een astronaut die een paard berijdt" of "een paard dat een astronaut berijdt". De mens zal dat onderscheid wel kunnen maken.

En zelfs ChatGPT, dat zoveel bewondering krijgt, is enkel indrukwekkend op het eerste zicht. Vergeet immers niet dat het, net als bij elk ander machine learning proces, gebaseerd is op een dataset. Zelfs de grootste dataset is niet zonder fouten. De berekeningen die de AI doet om content te produceren, worden enkel uitgevoerd met de parameters die het krijgt. En dat is waarom zelfs de AI die originele filmscenario's zou schrijven, niet echt origineel is, maar enkel een eindeloze herhaling brengt van scenario's zoals er duizenden in een dozijn bestaan.

En dan is er nog de opmerking dat de data en de parameters door mensen ingegeven worden, zodat de AI dezelfde vooroordelen kan hebben als zijn menselijke programmeurs. Het is dan ook nodig dat AI en machine learning, die zich enorm snel ontwikkelen, toch aan regelgeving onderwerpen worden. Dat er wordt gekeken of het gebruik ervan eerlijk en nuttig is - denk aan AI die een rechter moet helpen om een vonnis te vellen.
https://www.theverge.com/2022/12/13/23505873/donotpay-negotiate-bills-ai-chatbot         
https://techcrunch.com/2022/12/12/ai-art-apps-are-cluttering-the-app-stores-top-charts-following-lensa-ais-success/
https://dailytechnewsshow.com/GOOGLE: VOORUITGANG IN EDTECH EN HANDSCHRIFTHERKENNING
Op zijn jaarlijkse conferentie in India heeft YouTube een programma voorgesteld dat het Courses noemt. Dat moet de kans bieden aan leerkrachten om meer structuur te geven aan de materialen die zij via YouTube brengen. Naast video's zullen zij ook lesmateriaal kunnen aanbieden en vragen. Zij zullen ook een betaling kunnen vragen voor hun lessen. Deze courses worden binnenkort in India uitgerold.

Op die conferentie heeft het ook een nieuw AI model voorgesteld dat Google ontwikkeld heeft. Deze AI moet dienen om moeilijk te lezen handschrift te ontcijferen - duidelijk bedoeld om te helpen om de voorschriften van artsen en hun notities te lezen. Voor deze AI werkt Google samen met apothekers,  om via Google Lens  de namen van medicijnen en andere medische informatie te ontdekken. Er is nog geen datum bekend wanneer het gelanceerd wordt - blijkbaar is het geschrift van sommige artsen echt heel moeilijk te lezen, en hier mag zeker geen vergissing gemaakt worden.
https://techcrunch.com/2022/12/19/youtube-to-launch-courses-in-edtech-push-in-india/TWITTER: MERKEN MEER HERKENBAAR
Zoals midden november al aangekondigd, rolt Twitter nu een functie uit waardoor merken en organisaties duidelijk kunnen maken wanneer een bepaalde account bij hen hoort. Deze "affiliate" badge zou dan kunnen verschijnen naast het "verified" vinkje.

Wanneer je bijvoorbeeld naar de Twitter Support account gaat, dan zal je daar zo'n badge zien. Klik je daarop, dan ga je rechtstreeks naar de hoofdaccount van Twitter.

Om merken meer te onderscheiden van gewone accounts, zullen die ook een vierkantige profielfoto hebben, in plaats van de gewone ronde foto.
https://www.engadget.com/twitter-affliate-badges-arrive-to-combat-brand-impersonation-215037034.html?src=rssTWITTER: ZULLEN ENKEL BETALENDE ACCOUNTS MOGEN BESLISSEN OVER HET BELEID?
Het is duidelijk: Elon Musk zorgt voor leven in de brouwerij. Nadat hij dit weekend accounts geschorst had en weer toegelaten na een peiling, volgde een nieuwe peiling: of hij ontslag moest nemen als CEO van Twitter. Een poll die lichtjes in het voordeel van zijn ontslag eindigde.

Gek genoeg: Musk zou zich daar niets van aantrekken, en zich neerleggen bij die uitslag. Hij zou actief op zoek zijn naar een nieuwe CEO, aldus CNBC. Of dat een schijnbeweging is, alleen bedoeld om te zeggen dat er geen waardige opvolger is, en dat hij zal aanblijven, is niet zeker. Want Musk had van het begin gezegd dat hij niet lang de CEO van Twitter wou blijven.

Feit is wel dat, na deze poll, Musk aankondigde dat hij vindt dat het enkel mogelijk zou mogen zijn voor mensen met een Blue abonnement, om een antwoord te geven op een poll die gaat over het beleid van Twitter. Wellicht wil hij daarmee vermijden dat spammers en bots ingezet worden om te antwoorden op een dergelijke poll.

En, tussen haakjes: hoe zit het met het aantal mensen die wilden afhaken van Twitter en gingen overstappen naar Mastodon?  Volgens Mastodon telt het gedecentraliseerde sociale netwerk 2,5 miljoen maandelijks actieve gebruikers in oktober, waar het in september slechts 300.000 dergelijke gebruikers waren. (3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-20/musk-says-twitter-will-restrict-voting-on-policy-to-blue-members
https://www.livemint.com/news/world/elon-musk-plans-to-restrict-policy-polls-to-twitter-blue-users-11671533928244.html
https://www.theverge.com/2022/12/20/23518325/mastodon-monthly-active-users-twitter-elon-muskAMAZON BEREIKT AKKOORD MET EU OVER ANTITRUST AANKLACHTEN
Bedrijven die via Amazon hun producten wilden verkopen, werden met twee problemen geconfronteerd: enerzijds dat Amazon toegang had tot belangrijke gegevens over hun producten, zoals waar de gebruikers wonen, de specificaties van het product, de reviews. En dat Amazon op basis daarvan bij erg succesvolle producten een eigen imitatie laat ontwikkelen, die het dan goedkoper kan aanbieden. En anderzijds dat het die eigen producten als standaard zoekresultaat vertoont in de Buy Box.

De EU vond dit niet kunnen, en klaagde Amazon aan voor antitrusthandelingen en oneerlijke praktijken. Daar is nu een akkoord over gekomen: Amazon heeft beloofd dat het externe verkopers evenveel de mogelijkheid zal bieden om de standaard keuze te worden voor de Buy Box, en dat zij eveneens in aanmerking kunnen kopen voor het Prime verzendprogramma. En voor de tweede klacht: Amazon zal de gegevens die het enkel zelf krijgt over verkopers en die dus niet publiek zijn, niet gebruiken om tegen die externe verkopers te concurreren.

In ruil voor die beloften zal Amazon geen boete moeten betalen. Nu is het nog wel even afwachten of Amazon zich hieraan houdt...
https://www.wsj.com/articles/amazon-agrees-to-settle-eu-antitrust-cases-avoiding-fines-11671538014?mod=djemalertNEWSTIKTOK GEEFT TRANSPARANTIE OVER ZIJN AANBEVELINGEN
Het succes van sociaal netwerk TikTok was indrukwekkend. Op de een of andere  manier slaagde het algoritme erin om jou steeds meer te voorzien van filmpjes die jou zouden kunnen interesseren.

Dat alles werd aangedreven door een algoritme, dat rekening houdt met bepaalde factoren. En voor het eerst heeft TikTok nu meer informatie verschaft over de reden waarom je in de "For You" pagina bepaalde filmpjes te zien krijgt.

Je zal dat kunnen bekijken wanneer je in het share paneel klikt op een vraagteken, naast "why this video". De redenen daarvoor kunnen zijn dat je de content die je voorheen bekeken hebt, een like gegeven hebt of gedeeld hebt, je commentaren, de zoekopdrachten of in het meer algemeen wat populair is in jouw regio.

Als je het ons vraagt: een stap voorwaarts naar transparantie. Die ook door andere sociale netwerken gevolgd mag worden.
https://techcrunch.com/2022/12/20/tiktoks-tell-you-why-a-particular-video-appeared-in-for-you-feed/BINNENLAND: CO-LIVING WORDT VOORTAAN OOK BELAST IN BRUSSEL
Een van de vormen van de sharing economy is co-living. Daarbij kan je een (luxueuze) kamer huren in een gebouw, waarbij bepaalde diensten inbegrepen zijn, zoals het huishouden, je abonnement op Netflix en zelfs je ontbijt inbegrepen zijn in de huurprijs. Het zijn volgens RTBf vooral jonge werknemers, vaak buitenlanders die tijdelijk in België werken, die kiezen voor deze vorm van wonen.

Nu is het zo dat je dit eigenlijk wel kan vergelijken met een hotelkamer - met meer standvastigheid en een meer persoonlijke dienstverlening. Maar bij hotels wordt er een belasting geheven en tot nu toe voor deze co-living-verhuring niet - net zoals wanneer je met verschillende personen een huis huurt (voor je gezin of met een stel vrienden) je daar ook geen belasting op betaalt. Dat zou nu dus gaan veranderen, zo heeft het Brussels stadsbestuur beslist. Daar zijn er momenteel een 300 co-livings, goed voor 2900 kamers, vooral in de directe omgeving van de Europese wijk. Een welkome bron voor meer inkomsten voor de stad Brussel?
https://www.rtbf.be/article/la-ville-de-bruxelles-va-taxer-les-colivings-des-janvier-2023-11126453BINNENLAND: GAAT DE DIGITALISERING VAN DE OVERHEID TE SNEL?
Deze week waren er verschillende berichten waarin kritiek geuit werd op de snelle digitalisering - niet alleen bij ons, maar overal. Zo was er kritiek op het feit dat niet alleen het aantal bankfilialen waar je als burger terecht kan voor je zaken drastisch vermindert, maar zelfs de betaalautomaten, waar je je geld kan afhalen. Voor mensen die minder mee zijn met de digitalisering, en die dan bovendien ook nog eens in een dorp wonen waar er geen betaalterminal meer staat, is dat een ramp. Hoe geraken zij aan hun geld, hoe kunnen zij hun betalingen doen? Door hun gebrek aan digitale kennis zijn zij bovendien ook gemakkelijker slachtoffer van digitale fraude (1).

Anderzijds is het zo dat steeds meer data van de burger in allerlei computersystemen zitten. Dat maakt het gevaar dat een hack op die netwerken en databases zware gevolgen heeft, steeds groter. Stad Antwerpen werd 10 dagen geleden het slachtoffer van een aanval met ransomware, maar volgens de burgemeester van Antwerpen zouden de gevolgen (voorlopig) beperkt zijn. (2).

Het gevaar moet trouwens niet alleen van buitenaf komen, van hackers die een computersysteem binnendringen. Dat bleek deze week nogmaals uit een onderzoek bij een West-Vlaamse politiezone. Agenten zouden namelijk hun eigen politiedossier of dat van een nieuwe collega van het andere geslacht inkijken, zonder dat hiervoor echt de noodzaak is. Gewoon uit nieuwsgierigheid - maar dat vormt wel degelijk een inbreuk op de privacyregelgeving. Nochtans zijn er stricte regels hierover, en bestaan er systemen om te loggen wie welk dossier bekijkt. Maar die logs worden niet nauwgezet opgevolgd, en de reden die erin opgegeven wordt voor het inkijken van een dossier wordt al te gemakkelijk aanvaard (3).
https://trends.knack.be/economie/beleid/twee-miljoen-belgen-hebben-geen-toegang-tot-digitaal-bankieren/article-news-1922449.html
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/21/staddiensten-diest-weer-zo-goed-al-operationeel-na-cyberaanval/
https://www.standaard.be/cnt/dmf20221218_97972991BINNENLAND: ECOMMERCE
Enkele nieuwe evoluties in het e-commerce landschap. Om te beginnen: Zalando stopt met de verkoop van tweedehandskleding. Het leek nochtans een goed concept, en perfect uitgewerkt. Het ging om enkel kledij die bij Zalando zelf aangekocht was, en het is Zalando dat de producten verkoopt, niet de klant zelf.  Zalando bepaalt ook zelf de verkoopprijs van deze 'previously owned' kleding, zodat het daarover de controle in handen houdt. En de verkoper krijgt ook geen cash geld voor zijn item, wel een Zalando-aankoopbon. Zo blijft het geld in eigen huis. (1)

Een tweede bericht uit de eCommerce betreft een faillissement: Het bedrijf Otravo is namelijk failliet verklaard. Dat heeft gevolgen voor verschillende websites die draaien rond reizen: vliegtickets.be, waar je prijzen kan vergelijken en tickets kan boeken, naast gelijkaardige sites in het buitenland zoals vliegtickets.nl, wtc.nl, trimponster.com, travel2be.com, enz. Het volledige lijstje in het artikel bij GVA.

Geen paniek echter wanneer je een ticket via een van die sites geboekt hebt. Heb je dat ticket al ontvangen, dan moet je je zeker geen zorgen maken. Maar heb je dat ticket nog niet, dan neem je best contact op met de luchtvaartmaatschappij. (2)
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/zalando-stopt-met-tweedehandsinkoop-in-belgie/
https://www.gva.be/cnt/dmf20221220_93917869GOOGLE IN PANIEK OVER CHATGPT
Volgens de New York Times is het bij Google alle hens aan de. Het succes van ChatGPT wordt er als een grote bedreiging gezien voor zijn search business. Deze AI kan namelijk een vraag beantwoorden in een normale gespreksvorm, niet als een lijst met resultaten waarin jij het antwoord moet gaan zoeken.

Daarom zou Google intern heel wat personeelsleden verschuiven in de verschillende departementen, om zelf nieuwe AI prototypes en producten te ontwikkelen die deze dreiging van ChatGTP kunnen afslaan. Daaronder AI producten die artwork en andere afbeeldingen kunnen creëren. Er zou dus een concurrent moeten komen voor de DALL-E AI, en je zou de ontwikkeling van al dat moois moeten kunnen volgen in de AI Test Kitchen - Season 2.
https://9to5google.com/2022/11/02/ai-test-kitchen-season-2/
https://9to5google.com/2022/12/21/google-code-red-chatgpt/GOOGLE MAAKT VIDEO BLURRING TOOL OPEN SOURCE
We blijven nog even bij Google. Dat bedrijf heeft namelijk al een tijdje een project dat Protected Computing heet, en dat de manier wil veranderen hoe, waar en wanneer data verwerkt wordt, om er op een technische manier voor te zorgen dat daarbij de privacy en veiligheid verzekerd is.

Voor dat doel werkt Google aan verschillende PET's of Privacy Enhancing Technologies. Twee daarvan zullen nu open source gemaakt worden, zodat iedereen die gratis kan gebruiken. Het eerste is Margritte, een tool die machine learning gebruikt om dingen in een video te ontdekken en meteen wazig te maken maken (blur), zoals een gezicht, een nummerplaat, maar bijvoorbeeld ook een tattoo. Deze tool is erg handig voor videomakers en journalisten. (1).

De tweede tool luistert naar de moeilijk uit te spreken naam Fully Homomorphic Encryption Transpiler. Daarmee kunnen ontwikkelaars bewerkingen uitvoeren op versleutelde data zonder dat zij toegang krijgen tot persoonlijk identificeerbare informatie.

Meer over beide technologieën bij Engadget (2)
https://github.com/google/magritte
https://www.engadget.com/google-is-making-its-internal-video-blurring-privacy-tool-open-source-150052840.html?src=rssOPGELET VOOR ANDROID MALWARE GODFATHER
Verschillende websites, o.a. BleepingComputer, waarschuwen voor een malware die "Godfather" genoemd wordt en het gemunt heeft op Android bank-apps.

Godfather legt bij die bank app een overlayscherm bovenop het loginformulier voor je bank of een crypto exchange app. Wanneer je dan denkt je gegevens in te vullen in de app, worden die onderschept en naar de hackers doorgestuurd.

In 16 landen werd de malware ontdekt en er zouden meer dan 400 online banksites en exchange sites al getroffen zijn door de malware. BleepingComputer vindt het opmerkelijk dat de malware eerst de systeemtaal controleert die ingesteld is op het toestel, en als dat Russisch, Azerbeidzjaans, Armeens, Wit-Russisch, Kazachs, Kirgizisch, Moldavisch, Oezbeeks of Tadzjieks is, dan breekt het de operatie af. Wat erop kan duiden dat de makers van Godfather Russisch spreken.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/godfather-android-malware-targets-400-banks-crypto-exchanges/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
KERSTCADEAUTJES: GEEF JE KIND EEN STEM SPEELGOED
Wil je je kind aanmoedigen om zijn vaardigheden in STEM (science, technology, engineering en mathematics) te ontwikkelen? Geef het dan speelgoed dat daarop inspeelt. Dit artikel bij ZDNet geeft je 5 tips van cadeautjes die je kan kopen, en die je kind enorm vooruithelpen.:
* De Amazon Kindle Paperwhite Kids
* Lovevery Block set (houten speelgoed)
* Nintendo Labo Cardboard Kits
* Sphero Bolt
* Tactbit Cubes

In het artikel lees je waarom het speelgoed ideaal is, voor welke leeftijd het geschikt is, en wat het kost.
https://www.zdnet.com/home-and-office/kitchen-household/best-stem-toys-for-kids/PORSCHE WERKT AAN SYNTHETISCHE EFUEL
Trouwe lezers zullen gemerkt hebben dat wij toch enigszins wantrouwig staan tegen de verplichting voor alle burgers om over te schakelen op een EV, een elektrisch aangedreven voertuig. Enerzijds omdat de grondstoffen om die EV's te fabriceren ook schaarse aardmetalen zijn, en er bij de ontginning ervan vaak sprake is van uitbuiting van de mensen die het moeten doen. Anderzijds omdat het in de huidige stadsinfrastructuur erg moeilijk is om de nodige snellaadpalen te voorzien - en bijkomend dat het huidige elektrische net voldoende energie kan leveren voor die auto's - maar ook voor alle andere energiebronnen die in de toekomst op elektriciteit moeten draaien, zoals de grootindustrie, en de verwarming van je huis.

Porsche heeft alvast een idee om auto's te laten rijden op brandstof die CO2-neutraal is. Want dat is immers de reden waarom bepaalde wagens niet meer ontwikkeld mogen worden, en niet meer in steden toegelaten worden.

Het gaat op eFuels, brandstoffen die een alternatief moeten brengen voor fossiele brandstoffen voor de voertuigen die momenteel rondrijden. Die brandstoffen zullen als test gebruikt worden bij de Porsche SuperCUp Series. Het bedrijf is van plan om 55 miljoen liter eFuel per jaar te produceren in de volgende 3 jaar, die het bedrijf 2 dollar per jaar zou kosten aan productieprijs

Maar tegelijkertijd zet het bedrijf zijn eigen plannen voor EV's niet stop - het wil tegen 2030  bij zijn productie 80% van alle wagens een EV laten zijn.
https://techcrunch.com/2022/12/20/porsche-pumps-first-synthetic-fuel-as-chilean-plant-finally-starts-producingBINNENLAND: NIEUW NANOMATERIAAL OPENT WEG NAAR BETAALBARE GROENE WATERSTOF
In de overgang naar hernieuwbare energie en de manier om die op te slaan en te transporteren, wordt er vaak gesproken over groene waterstof. Een ingewikkeld proces, waar elektrolyse van water aan te pas komt. Een artikel van Wikipedia legt dit haarfijn uit (1).

Imec en KU Leuven hebben nu een nieuw materiaal ontwikkeld, waarbij die elektrolyse op een ecologische en goedkopere manier gebeurt. Dat materiaal bestaat uit draden van 40 nanometer  - superfijn dus, te vergelijken met een duizendste van een haar. Tegen 2030 zou het nanomateriaal op commerciële basis gebruikt kunnen worden (2).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_waterstof
https://www.robtv.be/nieuws/imec-en-ku-leuven-zetten-met-nieuw-nanomateriaal-stap-richting-betaalbare-groene-waterstof-147604FLINTERDUNNE ZONNEPANELEN
Onderzoekers van MIT zijn erin geslaagd om zonnepanelen te fabriceren die dunner zijn dan het menselijke haar, en die 18 keer zoveel stroom per kilo geven als de glazen en op silicium-gebaseerde zonnepanelen van vandaag. De zonnecellen wegen zelfs één honderdste van de conventionele fotovoltaïsche panelen.

Als de wetenschap erin zou slagen om deze technologie op grote schaal te maken, dan zou dit een enorme impact hebben om meer hernieuwbare energie te produceren. In de VS bijvoorbeeld, zijn er honderdduizenden magazijnen met grote daken. Daar kunnen geen klassieke zonnepanelen op geplaatst worden, omdat die te zwaar zijn en het dak en het gebinte van de magazijnen daar niet op berekend zijn. Maar met deze nieuwe lichte zonnepanelen, zou dat probleem uit de weg geruimd zijn.
Meer bij IEEE.
https://spectrum.ieee.org/thin-film-solar-panels

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
SPOTIFY: GEDAAN LIVE AUDIO SHOWS

Spotify heeft aangekondigd dat het verschillende live audio shows stopt. Dat zijn voornamelijk Amerikaanse shows, waaronder The Movie Buff, A Gay in the Life. Deze live uitzendingen werden in april dit jaar ingevoerd in Spotify, nadat het bedrijf Locker Room overgenomen had in maart 2021, een app die gespecialiseerd is in live audio (1).
Met het schrappen van deze live content is Spotify niet het enige bedrijf dat bespaart op originele content. Ook bij de streaming videodiensten wordt er stevig beknibbeld op content. Zo worden programma's (vooral documentaires) voor nichepubliek afgevoerd. Tegenover de groeiende concurrentie, waarmee een stabiel gebleven aantal gebruikers gedeeld moet worden, lijken de bedrijven de kosten niet meer te verantwoorden te vinden, om dergelijke content te creëren voor een beperkt publiek (2).
https://techcrunch.com/2022/12/14/spotify-is-ending-production-of-several-of-its-live-audio-shows/
https://www.theverge.com/2022/12/14/23507793/streaming-wars-hbo-max-netflix-ads-residuals-warrior-nun


LIJSTJES: DE BESTE PODCASTS VOLGENS DE STANDAARD
Het einde van het jaar nadert, en dat is het moment dat er allerlei lijstjes opgemaakt worden. Het podcastteam van De Standaard bleef niet achter, en vroeg aan de journalisten wat hun favoriete podcasts zijn. De uitvoerige besprekingen lees je in het artikel, maar dit is alvast het lijstje:
-Pim (over Pim Fortuyn)
-Het geheim van Rijswijk (true crime)
-Beter worden (training om te fietsen)
-How to become a dictator (over de Chinese leider Xi Jinping)
https://www.standaard.be/cnt/dmf20221222_97220755?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed
 
 
De nieuwe oogst


   


BFLC WEDSTRIJD

De Bulwer-Lytton Fiction Contest daagt je elk jaar opnieuw uit: schrijf de openingszinnen voor een novelle. En gek genoeg bekroont deze wedstrijd niet alleen de beste inzendingen, maar ook de slechtste.
[Taal: EN]
https://www.bulwer-lytton.com/about


SCHOLAR: RESEARCH PAPERS
Deze afdeling van Internet Archive bevat meer dan 25 miljoen onderzoeksartikels. Dat gaat zowel om gedigitaliseerde kopieën van artikels van de 18e eeuw, tot de laatste verslagen van Open Access conferenties.
[Taal: EN]
https://scholar.archive.org/


COHOST: SOCIAAL NETWERK
Dit is een nieuw sociaal netwerk, waar je gedachten en foto's kan delen. De dienst belooft geen advertenties te plaatsen, je gegevens niet te verkopen, en als verdienmodel kan je hen een fooi geven. Uiteraard kan je er andere gebruikers volgen, en jouw feed is gewoon chronologische, met enkel de postings van de mensen die je volgt.
[Taal: EN]
https://cohost.org/rc/welcome


PARAMETER PAGE
Heb je eigenlijk een website nodig, maar moet die echt niet uitgebreid zijn? Probeer dit eens. Gewoon een foto kiezen, een tekst van maximum 600 tekens, en kijk: je hebt een pagina!
[Taal: EN]
https://parameter.page/


YOUTUBE TRANSCRIPT

Vind jij ook dat lezen sneller gaat dan een video bekijken? Dan moet je deze website eens proberen. Hier kan je namelijk een transcript krijgen van een video waarvan je de URL opgeeft. Gewoon het adres invullen en op Go! klikken. Simpeler kan niet.
[Taal: EN]
https://youtubetranscript.com/


PHILOSOPHY BRO
Deze website tracht filosofie uit te leggen in hippe taal - met veel Bro's en fucked up sh*t. Het effect is grappig, maar het werkt, want je begrijpt wel degelijk wat een bepaalde filosoof met zijn stelling bedoelt.
[Taal: EN]
https://www.philosophybro.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZORGINSPECTIE
De laatste maanden is, als gevolg van verschillende jammerlijke incidenten in kinderdagverblijven, de vraag naar een strengere inspectie gegroeid. En dan vooral naar transparantie over die inspecties. Daarom werd deze website opgericht door de overheid. Zo kunnen ouders die hun kind willen toevertrouwen aan een dagverblijf, bekijken of dat wel aan de normen voldoet.
[Taal: NL]
https://www.zorginspectie.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DUURZAAM WONEN
Er is heel wat informatie over hoe je goed kan wonen en bouwen of verbouwen, en je kan ook heel wat subsidies daarvoor krijgen. Maar die informatie staat zo'n beetje overal. De steden en gemeenten uit de Kempen hebben al die informatie op één website bijeengebracht.
[Taal: NL]
https://www.duurzaamwonen.be/


LIJSTJES: DE BESTE GRATIS GAMES

Dankzij het fenomeen van in-app aankopen zijn er heel wat games die je gratis kan (beginnen te) spelen. Engadget stelde een lijstje op van dergelijke games - en denk nu niet dat het simpele games zijn met slechte uitwerking!
[Taal: EN]
https://www.engadget.com/best-free-games-163045609.html?src=rss


LIJSTJES: BUITENLANDSE FILMS
Niet-Engelstalige films hebben het dikwijls moeilijk om door te breken. Toch zijn er echte prachtwerken bij. TimeOut stelde een lijstje op van de 50 beste buitenlandse films aller tijden.
[Taal: EN]
https://www.timeout.com/film/the-top-50-foreign-films-of-all-time-foreign-language


LIJSTJES: BOEKENLIJSTJES

Een lijstje met lijstjes: dit artikel bevat een lijst met websites waar je lijstjes vindt met de beste boeken van 2022. Je gaat werk hebben om dat allemaal te lezen!
[Taal: ENG]
https://johnnywebber.com/best-books-2022/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaamse wetenschappelijk-culturele vereniging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Zuidnederlandse_Maatschappij_voor_Taal-_en_Letterkunde_en_Geschiedenis
    Nummer van de Britse singer-songwriter Harry Styles - https://nl.wikipedia.org/wiki/Treat_People_with_Kindness
    Klooster in Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sacra_di_San_Michele
    Overdekte winkelgalerij in het centrum van Hamburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Galleria_(Hamburg)
    Rivier in Canada - https://nl.wikipedia.org/wiki/Saguenay_(rivier)
    Belgisch filoloog, taalkundige en hoogleraar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan-Hendrik_Bormans
    Nederlandse wet voor het pensioenstelsel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_toekomst_pensioenen
    Zweedse acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustav_Lindh
    Voormalige margarinefabriek in Nijmegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Batava_Margarinefabriek
    Belgisch ingenieur en een Vlaams schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bert_Popelier


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kerstmis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
    Chanoeka - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chanoeka
    Kortste dag, die al voorbij is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kortste_dag


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Europa
    Diverse Belgische beeldhouwers kregen een artikel, zoals:
        Gustaaf Van den Meersche - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustaaf_Van_den_Meersche
        Emile Namur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emile_Namur
        Albert Hambresin - https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Hambresin
        Isidore De Rudder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isidore_De_Rudder
        Alfred Courtens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Courtens
        Lieven Colardyn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lieven_Colardyn


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- ‘Disk rot’: Dit is waarom je harde schijf gegarandeerd stuk gaat
https://www.ad.nl/tech/disk-rot-dit-is-waarom-je-harde-schijf-gegarandeerd-stuk-gaat~ab9b8d5c/
- Zo helpt virtual reality mensen met een fobie, zoals hoogtevrees
https://www.ad.nl/tech/zo-helpt-virtual-reality-mensen-met-een-fobie-zoals-hoogtevrees~a35aad5f/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Nieuw TV design icoon: Loewe iconic met 55 en 65 inch scherm
https://elektrozine.be/nieuw-tv-design-icoon-loewe-iconic-met-55-en-65-inch-scherm/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Help! Mijn kind vroeg een smartphone voor Kerst
https://computertaal.info/2022/12/23/help-mijn-kind-vroeg-een-smartphone-voor-kerst/
- ESET: tijd voor gamen en kinderen veilig houden tijdens kerst
https://computertaal.info/2022/12/22/eset-tijd-voor-gamen-en-kinderen-veilig-houden-tijdens-kerst/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- App en extensie DuckDuckGo blokkeren pop-ups om bij Google in te loggen op sites
https://tweakers.net/nieuws/204862/app-en-extensie-duckduckgo-blokkeren-pop-ups-om-bij-google-in-te-loggen-op-sites.html
- Mastodon-oprichter wil geld gaan verdienen met aanbieden hosting
https://tweakers.net/nieuws/204860/mastodon-oprichter-wil-geld-gaan-verdienen-met-aanbieden-hosting.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Arbeidsrechtbank: 'Uber-chauffeur heeft wel degelijk zelfstandigenstatuut'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/arbeidsrechtbank-uber-chauffeur-heeft-wel-degelijk-zelfstandigenstatuut/article-news-1923501.html
-  Medewerkers gebruikten gegevens TikTok om journalisten op te sporen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/medewerkers-gebruikten-gegevens-tiktok-om-journalisten-op-te-sporen/article-news-1923503.html


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: 20 TIPS EN TRICKS VOOR SNAPCHAT

Dit artikel van Mashable biedt zowel beginnelingen als power gebruikers tips om meer uit hun Snapchat account te halen. Want je kan enorm veel met Snapchat: snel een foto maken, een sms sturen, een song identificeren via Shazam, zelfs je vrienden terugvinden op een landkaart. Sommige van die functies zitten echter een beetje verborgen - Mashable helpt je om die handigheidjes te vinden.
https://mashable.com/article/snapchat-tips-and-tricks


TIP: VOLLEDIG KOMAF MAKEN MET META
Ben je het beu, en wil je volledig breken met alles wat te maken heeft met Facebook, Meta en al zijn verschillende tools? Dit artikel bij Engadget toont stap voor stap hoe je dat doet. Succes ermee!
https://www.engadget.com/how-to-delete-all-your-facebook-and-meta-owned-accounts-141517953.html?src=rss
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


AFFINITY PHOTO 2
Deze beeldbewerker kreeg een nieuwe versie. De gebruikersinterface werd herdacht, het is performanter, en het kan bijna net zoveel als Adobe Photoshop, maar is veel goedkoper.
[Windows app]
https://apps.microsoft.com/store/detail/affinity-photo-2/9P8DVF1XW02V


STREAMLABS DESKTOP
Dit is een tool om live te streamen of op te nemen wat zich op je scherm bevindt. Die video- of audio kan je dan versieren met Overlays en dan bewaren of live via het internet delen. Om je game te streamen, moet je als eerste bron het beeld van het spel instellen, en dan het signaal van je webcam daarover leggen, en je aanmelden bij je favoriete streamingsite.
https://www.chip.de/downloads/Streamlabs-Desktop-ehem.-Streamlabs-OBS_162783689.html
https://streamlabs.com/


VISUALIZE HABIT
Deze app wil je helpen om te breken met slechte gewoonten en om goede gewoontes aan te leren. Eerst maak je een lijstje met je gewoonten, en daarna zet je doelen. En vervolgens houd je in de app je vorderingen bij. Het mooie is dat de app berekent hoeveel je dan in een jaar tijd zou winnen - hoeveel je gelezen of geschreven hebt, hoeveel gewicht je zou verliezen, hoeveel minder junk food je zal gegeten hebben. Een app om 2023 goed in te zetten!
https://visualizehabit.com/


PROCAM VOOR ANDROID

Deze app maakt van je Android smartphone een heuse camera. Zo kan je bijvoorbeeld manueel de ISO-waarden instellen, de sluitertijd aanpassen, er is een anti-shake modus, en er zijn nog vele andere functies.
https://www.chip.de/downloads/Vollversion-ProCam-X-HD-Kamera-Pro-Android-App_183056321.html
https://play.google.com/store/apps/dev?id=5910680070765708570


ELFYOURSELF
Heerlijk: met deze tool kan je snel video-kerstgroeten aanmaken en jezelf veranderen in een elf. Die wens-video kan je dan versturen via WhatsApp of Facebook. Je kan ook je eigen gezicht plakken in een dansende video. Van Elfyourself bestaan er ook apps voor Android en iPhone.
https://www.elfyourself.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is eenvoudiger 10 boeken met filosofie te vullen
dan één principe in praktijk te brengen.

- Leo Tolstoj -
Russisch schrijver, filosoof en politiek denker 1828-1910