Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/12/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1291 van 17/12/2022


 

Gegroet lezer,

Blader even terug naar boven, in deze nieuwsbrief. Valt er u niets op? Jawel, uw trouwe e-zine is aan zijn 27e jaargang toe. En wist u dat er nog heel wat lezers zijn, die er vanaf het eerst jaar bij waren?

Netties e-zine is in al die jaren trouw gebleven aan zijn oorspronkelijk concept: dagelijks en wekelijks berichten via de website en de nieuwsbrief. En via Twitter die berichten versterken. Maar zijstappen naar andere communicatiemiddelen hebben wij -misschien onterecht- niet gewaagd.

U als lezer bent belangrijk voor ons, want wij willen u bereiken waar het voor u het gemakkelijkste is om uw informatie te vernemen. Ds als u vindt dat wij ook naar andere communicatiekanalen moeten overstappen, laat het ons gerust weten. Na 27 jaar mogen wij al eens vernieuwen, niet?

Ondertussen veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TWITTERBLUE VANAF MAANDAG
Vanaf vandaag zou je kunnen intekenen op de betalende account bij Twitter, @Twitterblue. Die kost je $8 per maand wanneer je via het web intekent, of €11 per maand wanneer je dat via je iOS toestel doet - vanwege de 30% commissie die Apple vraagt uiteraard.

Wat biedt dat betalend abonnement? Om te beginnen krijg je dan een "verified" vinkje naast je profiel. Die verificatie gebeurt enkel en alleen op basis van je telefoonnummer. Naast het blauwe vinkje voor de "gewone" gebruiker, komen er ook volgende week ook gouden vinkjes voor bedrijven, en grijze vinkjes voor organisaties.

Later zou dat betalend abonnement je recht geven op enkele extraatjes, zoals de mogelijkheid om een reeds geplaatste tweet nog te bewerken, om video's in 1080p te uploaden, en je zou toegang krijgen tot een reader modus. En nog later zou je ook minder advertenties te zien krijgen wanneer je voor een betalend abonnement kiest, zo zouden jouw tweets voorrang krijgen bij search en antwoorden.

Het is wel zo dat Twitter lessen getrokken heeft uit de vorige keer dat het geverifieerde accounts wou lanceren. Want toen kregen accounts het blauwe vinkje, waarna zij meteen hun gebruikersnaam veranderden in bijvoorbeeld die van een bekend persoon. Wat je natuurlijk op het verkeerde been zet, wanneer je een geciteerde tweet ziet van die imitatie-account met het blauwe vinkje ernaast.

Om dit te vermijden zal je voortaan, wanneer je je gebruikersnaam wijzigt in je profiel, dat blauwe vinkje tijdelijk verliezen, tot de Twitter-beheerders hebben kunnen beoordelen of jouw nieuwe naam niet misleidend is of niet door de beugel kan.
https://twitter.com/twitter/status/1601692766257709056
https://www.engadget.com/twitter-blue-monday-11-per-month-ios-221436172.html
https://www.theverge.com/2022/12/10/23503355/twitter-blue-verification-elon-musk-phone-number-adsDE TWITTER FILES: TRANSPARANTIE
Elon Musk had transparantie beloofd over de manier waarop het algoritme van Twitter werkt, en om welke tweets en accounts verwijderd / geschorst worden. Journalisten Matt Taibbi en Bari Weiss kregen toegang tot de correspondentie van moderatoren op Twitter. Hun conclusies kan je lezen op Twitter, in langere draadjes. (1) (2)

Taibbi focuste zich daarbij op het verhaal van de New York Post over de laptop van Hunter Biden. Ter herinnering: die was achtergelaten bij een hersteller, die daarop materiaal gevonden had van de zoon van presidentskandidaat Joe Biden, waarbij hij in een hotelkamer te zien was terwijl hij drugs gebruikte en naakt was. Twitter besloot toen de account van de krant op te schorten en te verhinderen dat gebruikers het artikel nog zouden kunnen delen.

Weiss focuste zich op de blacklists die Twitter in het geheim zou gebruiken, en wilde uitzoeken wat tot de beslissing geleid heeft om voormalig president Trump te verbannen.

Voor sommigen zijn de Twitter Files een bewijs dat Twitter opzettelijk daden gesteld heeft om zaken te verdoezelen die democratische kandidaten in de VS zouden kunnen beschadigen. Anderen wijzen erop dat de foto's van Hunter Biden gestolen waren, en naakt vertoonden. En dus met recht en reden niet meer getoond mochten worden op Twitter. Welke van beide standpunten juist is, dat laten wij in het midden - dat is werk voor onderzoeksjournalisten die toegang hebben tot àlle documenten, als die er ooit komt.

Wat wel vaststaat is dat er wel degelijk een systeem bestond om bepaalde prominente accounts of hashtags niet trending te laten worden, of via het algoritme versterkt te worden, of via search gevonden te worden. Zelfs als dat niet opzettelijk was om deze of gene partij te bevoordelen, de impact was er wel. Maar dat Twitter dat doet, dat staat gewoon in de gebruiksvoorwaarden, en die heb je ondertekend.

Wat ons tot de conclusie leidt dat het echt wel goed is dat die transparantie er nu komt. En misschien moet die ook komen van andere webdiensten?
https://www.didnothingwrongpod.com/p/how-the-twitter-files-resuscitated
https://www.motherjones.com/politics/2022/12/hunter-biden-laptop-bannon-guo-musk/
https://twitter.com/bariweiss/status/1601008766861815808VIVALDI BOUWT MASTODON IN ZIJN BROWSER IN
De berichten van mensen die van Twitter wilden overstappen naar het alternatieve sociaal netwerk Mastodon, lijken wat verminderd. En de mensen uit onze kennissenkring die hun verplaatsing naar Mastodon aankondigen, zijn nog altijd op Twitter te vinden. De reden daarvoor is misschien omdat er nog altijd te weinig kritische massa op Mastodon aanwezig is enerzijds, en anderzijds omdat het systeem van de verschillende aparte Mastodon servers voor de modale gebruiker de drempel toch wel hoog legt.

Deze barrière kan misschien uit de weg geruimd worden door de Vivaldi browser: die zal Mastodon nu in de browser zelf inbouwen. Zo zal je dan in het webpaneel verschillende servers van Mastodon kunnen toevoegen, en de postings zien van de accounts die je volgt.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/vivaldi-integrates-mastodon-desktop-browser-163705757.html?src=rssDEEPMIND KAN FILMSCRIPTS EN DIALOGEN SCHRIJVEN
Stel: je hebt een idee voor een film, een prachtidee. Maar je komt er maar niet toe om het script en de dialogen ervoor uit te schrijven. En dus blijft je idee onbenut. Maar dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen, dankzij Dramatron.

Dat is een AI-tool, gebouwd door de DeepMind afdeling van Alphabet, een zogenaamde co-writing tool. Je moet enkel een korte omschrijving geven van je idee, en de AI zal de karakters voor de film beschrijven, de plotwendingen, een beschrijving van de verschillende locaties en zelfs dialogen. Maar het is nog wel de bedoeling dat echte mensen dit dan nog herschrijven naar een echt script.

Engadget vergelijkt het met de AI ChatGPT, maar met dit verschil dat je de output kan bewerken naar een filmscript voor een blockbuster.
https://www.engadget.com/deepmind-ai-tool-film-theater-scripts-dramatron-212328597.html?src=rssAI-SELFIES: TOCH EVEN NADENKEN
De app Lensa heeft de hitparade van de populairste apps in de App Store stormenderhand veroverd. In december werden er 12,6 miljoen exemplaren van gedownload en geïnstalleerd. Vanwaar die populariteit? Wel, sinds kort heeft de app ook een "magic avatars" functie, die aangedreven wordt door de AI Stable Diffusion. En die maakt van jouw selfie een gestileerde versie van jezelf als een sci-fi figuur, een anime of fantasy karakter. (1)

Sindsdien zijn er nog verschillende AI-apps in de app-winkeltjes te vinden, die erg realistische beelden kunnen maken en je er mooier doen uitzien. Ze kunnen je zelfs in elke mogelijke omgeving zetten, in elke mogelijke houding.  Knap, toch?

Maar er zit een heel gevaarlijk addertje onder het gras. Denk je eens in dat iemand hiermee erotische foto's zou laten maken op basis van de foto's van een kind. Een redacteur van Wired voedde de Lensa app foto's van zichzelf als kind, en kreeg geseksualiseerde foto's als resultaat, zelfs naaktfoto's. (2)

Ars Technica wijst er dan weer op dat het nu nog moeilijker wordt om te weten of een foto echt is, van een bestaande persoon, of gemaakt werd door een AI die een persoon creëerde. Het artikel vertoont een foto van ene John, die niet bestaat, maar er zo écht uitziet dat je niet kunt weten dat het een AI-creatie is.

Denk je eens in welke mogelijkheden dit opent voor vervalsingen: iemand neemt een reeks foto's van jou, en traint dan een Ai om realistische fake foto's van jou te maken waarin je allerlei illegale of beschamende dingen doet. Dat is wel even slikken, niet? (3) De auteur denkt dat de tijd dat we kwistig onze foto's over het hele internet rondstrooiden, wel eens tot een einde gaat komen....
https://techcrunch.com/2022/12/12/ai-art-apps-are-cluttering-the-app-stores-top-charts-following-lensa-ais-success/
https://www.wired.com/story/lensa-artificial-intelligence-csem/
https://arstechnica.com/information-technology/2022/12/thanks-to-ai-its-probably-time-to-take-your-photos-off-the-internet/
TWITTER ROLT WERELDWIJD ZIJN COMMUNITY NOTES UIT
In 2021 lanceerde Twitter Birdwatch, een tool die desinformatie op het sociale netwerk moest tegengaan. Nu wordt het wereldwijd uitgerold, onder de naam Community Notes.

Deze tool laat niet gespecialiseerde organisaties of individuen bepaalde beweringen factchecken, maar laat dit aan de community over - een crowd-sourced aanpak dus. Het werkt zo: moderatoren, die zich aanmelden voor het programma, kunnen aan bepaalde tweets een notitie hangen om daarin "context" te geven aan die tweet. Alle gewone gebruikers kunnen dan hierop stemmen: of zij die context "behulpzaam" (helpful) vinden of niet.  

Tot nu toe konden enkel gebruikers in de VS deze notities zien. Dat wordt nu dus wereldwijd uitgerold, en ook uit andere landen zullen moderatoren zich kunnen aanmelden.

Elon Musk noemt deze Community Notes een belangrijk element van zijn "Twitter 2.0" visie, omdat het de accuraatheid op Twitter moet verbeteren. Het is nu natuurlijk te hopen dat deze tool niet tot meer tweespalt en polarisering zal leiden...
https://www.engadget.com/twitter-community-notes-rolling-out-globally-195650660.htmlTWITTER ONTBINDT ADVIESGROEP EN VECHT TEGEN SPAMMERS
Misschien zijn niet alle stappen die Elon Musk neemt nadat hij Twitter overgenomen heeft, even doordacht of even goed. Maar je kan niet zeggen dat de man niets doet.

Over deze stap heerst toch twijfel. Twitter heeft namelijk zijn Trust and Safety Council ontbonden. Dat is een adviesgroep van vrijwillige experten die in 2016 opgericht werd en moest helpen bij problemen rond het modereren van content op Twitter. De focus van de groep lag op online veiligheid en pestgedrag, mensen- en digitale rechten, het voorkomen van zelfmoord, het bevorderen van mentale gezondheid, het voorkomen van de seksuele uitbuiting van kinderen en ontmenselijking van personen.

De groep werd ontbonden vlak voor de groep zou bijeenkomen om de recente evoluties op de website te bespreken, maar de leden kregen een mail waarin gezegd werd dat hun hulp niet meer nodig was. Dit was trouwens ook kort nadat drie leden ervan ontslag namen, omdat zij kritiek hadden op de beslissingen van Elon Musk.  Meer details lees je bij Engadget, dat ook vertelt met welke organisaties Musk in de toekomst wil samenwerken om een gelijkaardig doel (de bescherming van de Twitter community te garanderen) na te streven. (1)

Een andere actie die Twitter ondernam, is dat het op 11 december gedurende een uur de toegang tot de grootste telecomproviders in Indië en Rusland geblokkeerd had, evenals het tweede grootste telecombedrijf in Indonesië.

De bedoeling zou zijn geweest om de spam netwerken te verstoren - want die zouden nu terug zichzelf moeten organiseren. Meer bij Platformer (2)
https://www.engadget.com/twitter-dissolves-its-trust-and-safety-council-064143124.html?src=rss
https://www.platformer.news/p/how-elon-botched-his-war-on-botsMETA LANCEERT GRATIS OPEN SOURCE TOOL DIE SCANT OP TERRORISTISCHE CONTENT
We denken met zijn allen aan Meta als een commercieel bedrijf. Maar het maakt ook projecten die open source zijn, en die het aan de gemeenschap geeft. Daarover lees je meer op de Facebookpagina (1).

Nu heeft Meta een open source tool uitgebracht die online content kan scannen en daarin terroristische inhoud kan ontdekken. Maar ook andere ongewenste content, zoals kindermisbruik en andere onterende en aanstootgevende content.

De tool heet HMA (Hasher-Matcher-Actioner) en spoort niet alleen de ongewenste content op, maar verwijdert hem ook. HMA werkt op basis van de bijdragen van gebruikers die foto's en video's melden wanneer die de regels en de wet overtreden. Elk van die beelden of video's krijgt een "hash", een unieke vingerafdruk, en die wordt dan in een database bewaard. Andere bedrijven kunnen die tool gebruiken om hun eigen database aan te leggen, maar zij kunnen ook zich baseren op de bestaande hash database.

Het modereren van content kost handenvol geld. Meta zelf zou naar eigen zeggen verleden jaar 5 miljard dollar uitgegeven hebben aan safety en security. Het heeft honderden mensen in dienst die content in het oog houden. Maar niet iedereen heeft die middelen. Andere websites kunnen voortaan dus beroep doen op die HMA om ervoor te zorgen dat hun eigen website vrij blijft van ongewenste content. Een ideetje voor Elon Musk?
https://opensource.fb.com/
https://www.engadget.com/meta-open-source-tool-scan-terrorist-content-130952284.html?src=rssFLIPBOARD WORDT EEN BEETJE MEER SOCIAAL NETWERK
Hij is een beetje uit de aandacht geraakt, maar Flipboard bestaat nog altijd. Met deze tool kan je feeds van bepaalde websites bijeenzetten, aggregeren dus, die je dan te zien krijgt in een mooi uitziende tool. Die bevat dan content van magazines, foto's, video's, links en tekst.

Nu heeft Flipboard dus een "communities" functie aan zijn app toegevoegd. Die geeft aanbevelingen voor magazines en individuele curatoren die je zou kunnen volgen.  Voorlopig is deze functie enkel nog in de webversie beschikbaar, maar later zou het volgen voor Android en iOS.
https://www.engadget.com/flipboard-community-social-features-140019862.html?src=rssGAAN DE VS TIKTOK VERBIEDEN
Het is nog maar een wetsvoorstel, ingediend door één Amerikaanse senator, Marco Rubio, uit de Amerikaanse staat Florida. Maar het is wel verregaand: hij wil namelijk de TikTok verbannen in de VS.

TikTok wordt als voorbeeld genoemd, maar eigenlijk gaat het om een verbod op elke transactie tussen sociale media die voornamelijk onder invloed staan van Rusland of China.

Nu is het wel zo dat het Committee on Foreign Investment in the United States al in 2020 maatregelen opgelegd had aan het Chinese bedrijf Bytedance, om zich terug te trekken uit TikTok, en daarvan een aparte poot te maken. Sindsdien lopen er nog altijd discussies tussen de Amerikaanse overheid en het bedrijf, om vragen over de nationale veiligheid op te lossen. En wellicht in het licht van de recente ontwikkelingen met de techoorlog tussen de VS en China wordt deze maatregel die in het begin heel drastisch leek, toch wel veel realistischer.

Zelf komen wij niet meteen op voorbeelden van populaire apps die van Rusland afkomstig zijn, maar ongetwijfeld zijn die er ook, via via.
https://www.reuters.com/world/us/us-lawmakers-unveil-bipartisan-bid-ban-chinas-tiktok-2022-12-13/NIEUW FRAMEWORK IN DE MAAK VOOR DATA-UITWISSELING
Zoals je wellicht weet, bestond er tot enige tijd gelden iets dat het "Privacy Shield" heette. Een overeenkomst tussen de VS en de EU, die het uitwisselen van data tussen beide regio's regelde onder bepaalde voorwaarden om de privacy van de gebruikers in die regio's te waarborgen. Die afspraken kwamen echter onder vuur, o.a. door de acties die privacy voorvechter Max Schram ondernam, omdat volgens hem de VS onvoldoende waarborgen bood voor de privacy. Daardoor ontstond er een situatie waarbij elk bedrijf individueel zijn voorwaarden voor het uitwisselen van data moest gaan onderhandelen, zijn Standard Contract Clauses, en als het dat niet deed, de uitwisseling van data moest stopzetten.

Nu heeft de EU deze week maandag een voorstel ingediend om opnieuw een framework in te voeren voor alle bedrijven. En wel omdat de VS sinds oktober nieuwe maatregelen ingebouwd had over hoe zijn eigen veiligheidsdiensten toegang hebben tot de data van de EU-burgers. Zo zouden volgens EU-burgers bij een arbitragehof beroep kunnen indienen over de manier waarop hun data behandeld worden, en de VS heeft beloofd dat het zijn veiligheidsdiensten en de hoeveelheid data die zij verzamelen, aan banden gaan leggen.

Of dat voldoende is? Max Schrem heeft alvast laten weten dat deze overeenkomst, als ervoor gestemd wordt, onvoldoende is.
https://www.wsj.com/articles/eu-to-advance-its-data-flow-deal-after-u-s-makes-surveillance-changes-11670927692?mod=rss_TechnologyOVERTURE MAPS FOUNDATION OPGERICHT
Linux Foundation heeft aangekondigd dat er een nieuwe organisatie opgericht werd, waaraan Amazon Web Services, Meta, Microsoft en TomTom meewerken, en die de Overture Maps Foundation heet. Die organisatie wil betrouwbare, gebruiksvriendelijke open map data creëren die met verschillende besturingssystemen interoperabel zijn. Deze dienst zal ook de data bevatten van OpenStreetMap plus de data van de stichtende leden (Microsoft, AWS, Meta en TomTom dus). Een eerste dataset zou in het voorjaar 2023 uitgebracht worden.
https://venturebeat.com/virtual/creating-the-ultimate-smart-map-with-new-map-data-initiative-launched-by-linux-foundation/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HUMANOÏDE ROBOT VAN XIAOMI KAN DRUMMEN
Onlangs stelde de Chinese fabrikant Xiaomi zijn CyberOne robot voor, een humanoïde robot - die dus de een body heeft als een mens. Wat het nut was van de robot, waarvoor hij ingezet zou worden, was toen niet duidelijk. Maar wellicht zou hij dienen om te onderzoeken waarvoor zo'n robot ingezet kan worden.

En gek genoeg hebben ze hem leren... drummen! Daarbij maakt de robot bewegingen met armen en benen tegelijkertijd, in een perfect ritme. Bij IEEE Spectrum kan je het resultaat zien.

Volgens het artikel is het de uiteindelijke bedoeling van Xiaomi om deze humanoïde robots zo te trainen dat zij de mens kunnen vervangen als werkkracht in fabrieken. En is het voor de wetenschappers een uitdaging die zij willen aangaan, want humanoïde robotten zijn de moeilijkste vorm van robotica.
https://spectrum.ieee.org/xiaomi-robot-drummerKOUDE OORLOG IN TECHLAND BARST LOS
Eerst was er de covid-crisis die over de hele wereld een vertraging van de productie opleverde. Maar toen bleek dat China, een van de grootste productielanden ter wereld, zijn productie niet terug opstartte, terwijl de rest van de wereld dat wel deed, omwille van het zero-covid beleid. De gevolgen waren wereldwijd te voelen, want overal begonnen onderdelen te ontbreken - ofwel omdat zij niet geproduceerd waren, ofwel omdat zij niet vervoerd konden worden naar het land van bestemming.

Met een harde bons zijn alle landen ter wereld uit hun comfortabel bedje gevallen: wij hangen te veel af van andere landen, en dan vooral China. Dat het bovendien niet al te nauw neemt met bedrijfsspionage en vaak niet de nodige licenties betaalt voor producten die het imiteert. En daarbij zijn hand niet zou omdraaien om via zijn technologische producten toegang te forceren tot die informatie.

Kortom: de wereld werd wakker. En nam maatregelen. Zo kan je bij Bloomberg lezen dat Japan en Nederland een principeakkoord afgesloten hebben, om het voorbeeld van de VS na te volgen. Beide landen zouden een strengere controle gaan houden op de geavanceerde chips die zij exporteren naar China. In het artikel vernoemt Bloomberg de Nederlandse specialist ASML en het Japanse Tokyo Electron, beiden essentiële fabrikanten uit de chipindustrie. (1)

Maar het blijkt dat China dit niet zomaar over zich heen laat gaan. Het heeft bij de World Trade Organization (WTO) een geding aangespannen tegen de recente exportbeperkingen die de VS uitgevaardigd hebben. Volgens China zouden die de stabiliteit van de wereldwijde industriële bevoorradingsketens in gevaar brengen. (2)

China slaagt op nog een andere manier terug: het gaat zelf chips vervaardigen. De overheid heeft daarvoor een pakket maatregelen aangekondigd die wel eens meer dan 1 triljoen yuan kunnen bedragen (134 miljard euro) om de halfgeleidersindustrie in het land te ondersteunen, uitgespreid over vijf jaren tijd. (3)

Oorlog alom dus... alhoewel deze gelukkig niet met geweren en kanonnen uitgevochten wordt...
https://www.msn.com/en-us/money/other/japan-to-join-us-effort-to-tighten-chip-exports-to-china/ar-AA15bfpH
https://www.tomshardware.com/news/china-opposes-us-chip-export-curbs-at-wto
https://www.reuters.com/technology/china-plans-over-143-bln-push-boost-domestic-chips-compete-with-us-sources-2022-12-13/MICROSOFT: GEEN MINING MEER IN DE CLOUD
Microsoft heeft zijn gebruiksvoorwaarden gewijzigd voor zijn online diensten, met als voornaamste verandering dat het voortaan verboden is om cryptomunten te 'minen' op zijn clouddiensten, zonder de voorafgaande toestemming van Microsoft. Eerder was mining al verboden op zijn gratis diensten en zijn studentendiensten.

Indien aangevraagd, zal nog wel toestemming gegeven worden aan wie mining wil doen voor testen en voor research.
https://www.theregister.com/2022/12/15/microsoft_online_services_cryptomining_ban/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCASTS: VLAANDEREN WIL EIGEN PODCASTPLATFORM

Er worden in Vlaanderen wel heel wat steengoede podcasts gemaakt. Maar de makers hebben weinig mogelijkheden om er geld mee te verdienen. Zij hangen af van Apple Music en Spotify, en hebben daar geen of weinig controle over de advertenties. Dat wil de Vlaamse overheid veranderen: in het kader van de digitale transformatie van de media wordt er 1,4 miljoen uitgetrokken voor de oprichting van een Vlaams podcastplatform. Aan dit platform, dat de werknaam Podgrond meekreeg, werken de mediagroepen Mediahuis, DPG Media, SBS Belgium en de VRT mee. De uitbouw van het platform zou 2 jaar duren.
https://www.tijd.be/de-tijd-vooruit/tech/vlaams-podcastplatform-moet-dam-opwerpen-tegen-apple-en-spotify/10434857


 
De nieuwe oogst


   
THE DOT CLOCK
Een leuk concept om een klok eens helemaal anders voor te stellen. Je kan er naar staren en blijven staren, wegdromend...
[Taal: EN]
https://www.thedotclock.com/


REDDIT COMMENT STREAM

Hier vind je een snelle stroom met de nieuwste commentaren op Reddit. Gelukkig kan je stroom wat afremmen, door zelf een zoekterm in te vullen en de subreddit waarin gezocht moet worden.
[Taal: EN]
http://www.redditcommentstream.com/


LYRICFLUENT: TALEN LEREN MET SONGS
Talen leren moet niet saai zijn - het kan zelfs leuk zijn, wanneer je het al zingende doet. Deze website laat je meezingen met songs in de taal van je keuze, maar geeft er ook een vertaling bij. Lijn per lijn krijg je de songtekst te zien, met vertaling. De dienst is niet gratis, maar elke dag krijg je wel 1 song gratis - dat helpt ook al!
[Taal: EN]
https://lyricfluent.com/


MUSEO DEL PRADO
Wist je dat je het befaamde Prado-museum ook virtueel bezoeken kan? Werken van Rogier van der Weyden, Hiëronymus Bosch, Peter Paul Rubens en vele anderen liggen op jouw nieuwsgierige blik te wachten.
[Taal: EN]
https://www.museodelprado.es/en/the-collection


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIGIHELPER DIGISTARTER
Niet iedereen is mee met de digitale omwenteling die zich in de voorbije 30 jaar voorgedaan heeft. Dit initiatief van Mediawijs wil mensen die op zoek zijn naar hulp om digitaal wijzer te worden, de digistarters, in contact brengen met digihelpers, vrijwilligers die  deze mensen willen helpen.  Op de website kan je je aanmelden wanneer je tot een van beide categorieën behoort.
[Taal: NL]
https://www.mediawijs.be/nl/digistarter-digihelper


HIER SPREEKT MEN (NOG EVEN) NEDERLANDS: VRTTAAL
Helaas, deze website van de VRT met taaltips gaat verdwijnen. Je vindt er het Groene Boekje, voor de juiste spelling, een woordenlijst Diversiteit die aangeeft welke woorden er gebruikt mogen worden en welke niet bij de VRT, en links naar handige taalsites. Voor ons was het vaak een bron van inspiratie.
[Taal: NL] (nog even)
https://vrttaal.net/nieuws/offline


BETER ZOEKEN OP GOOGLE

Deze "Unofficial Google Advanced Search" vertelt je alle geheimen om beter te zoeken op Google. Verschillende operatoren om te bepalen of bijvoorbeeld het resultaat na een bepaalde datum gepubliceerd moet zijn, of op welke site het resultaat verschenen moet zijn. Een pagina om bij te houden!
[Taal: EN]
http://jwebnet.net/advancedgooglesearch.html


CLOVER: JE DAGELIJKSE WERKPLEK
Op deze webdienst kan je je notities bewaren, je taken beheren, en een dagelijkse planner aanmaken, en dat in een duidelijke, verfijnde omgeving. Je kan de tool gebruiken in de browser, maar ook een app downloaden voor Mac, Windows iPad en iPhone. Geen versie helaas voor Android.
[Taal: EN]
https://cloverapp.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische orgelbouwer, orgelrestaurateur en organograaf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ghislain_Potvlieghe
    32-bits parallelle computerbus - https://nl.wikipedia.org/wiki/NuBus
    Rivier in de Democratische Republiek Congo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lufira_(rivier)
    Franse spoorlijn van Argentan naar Granville - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Argentan_-_Granville
    Russisch-Braziliaans dichter en vertaler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Valeri_Perelesjin
    Nederlands/Vlaams schrijverscollectief dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fixdit
    Belgische tak van de familie (von) Haus, waarvan het stamland is gelegen in de Vrijstaat Beieren, Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Haus_(familie)
    Toekomstige Belgische film - https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_smelt_(film)
    Duits kerstlied uit de regio Eichsfeld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_durch_ein_Dornwald_ging
    De Invasie van België - Nederlands televisieprogramma van omroep PowNed uit 2022


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Qatargate - https://nl.wikipedia.org/wiki/Qatargate
    Wereldkampioenschap voetbal 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2022
    [EN] Doorbraak in kernfusie - https://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_ignition


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Krim - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Krim

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Spelen met poppetjes en een camera: zo maak je je eigen stop-motion animatiefilm
https://www.ad.nl/tech/spelen-met-poppetjes-en-een-camera-zo-maak-je-je-eigen-stop-motion-animatiefilm~aac118bd/
- Ook games hebben een houdbaarheidsdatum, Beeld en Geluid probeert ze te redden
https://www.ad.nl/games/ook-games-hebben-een-houdbaarheidsdatum-beeld-en-geluid-probeert-ze-te-redden~a006a6a6/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- PowerToys v0.65 met .NET 7 ondersteuning
https://computertaal.info/2022/12/16/powertoys-v0-65-met-net-7-ondersteuning/
- Tor Browser 12 is beschikba
https://computertaal.info/2022/12/15/tor-browser-12-is-beschikbaar/ 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HoloLens 2 krijgt volledige Teams-integratie
https://tweakers.net/nieuws/204618/hololens-2-krijgt-volledige-teams-integratie.html
- HTC deelt eerste details mixedrealityheadset
https://tweakers.net/nieuws/204610/htc-deelt-eerste-details-mixedrealityheadset.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Apple geeft Kaarten-app grote update voor België en vier andere landen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-geeft-kaarten-app-grote-update-voor-belgie-en-vier-andere-landen/article-news-1922035.html
- Ethisch hacker: 'Met een kopie van je identiteitskaart kunnen criminelen je laten schrappen uit het bevolkingsregister'
https://www.knack.be/nieuws/belgie/ethisch-hacker-met-een-kopie-van-je-identiteitskaart-kunnen-criminelen-je-laten-schrappen-uit-het-bevolkingsregister/*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Social Media technologiebedrijf Willow lanceert Willow AI
https://www.technologium.be/social-media-technologiebedrijf-willow-maakt-willow-ai-op-maat-van-kmos
- OpenAI’s ChatGPT | De chatbot van de toekomst
https://www.technologium.be/openais-chatgpt-de-chatbot-van-de-toekomst
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: MET DEZE INSTELLINGEN PROFITEER JE MEER VAN JE ANDROID

Wired heeft een verzameling tips om je Androidtoestel beter te beheren. Wist je bijvoorbeeld dat je je toestel zo kan instellen dat je WiFi automatisch aan gaat, wanneer je binnen het bereik komt van een netwerk waarop je voorheen al ingelogd was, zoals je thuisnetwerk? Of dat je extra beveiliging kan inschakelen voor contactloze betalingen? Waardevolle tips!
https://www.wired.com/story/19-android-settings-tips/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


STUNT RALLY: RACEN
Een racegame voor wie liever hotst en botst dan gewoon rondjes te rijden. In deze game moet je namelijk racen in bossen en bergen. Er zijn verschillende spelmodi en meer dan 200 racebanen en je kan aan heel wat instellingen sleutelen.
http://stuntrally.tuxfamily.org/


SAMSUNG SMART SWITCH

Ben je van plan een nieuwe smartphone te kopen, een Samsung, maar zie je er tegenop om alle data van je iPhone of Android mobieltje van een ander merk over te zetten? Geen nood, deze tool maakt de overstap supersimpel.  Je installeert deze software op je Windows computer, je Mac of je Android toestel.
https://www.samsung.com/us/support/owners/app/smart-switch


FILES: ALTERNATIEF VOOR EXPLORER
Deze app voor Windows, die voorheen Files UWP heette, bevat verschillende tools die eigenlijk ontbreken in de klassieke Windows Explorer.  Een van de functies die ons meteen interesseren is dat je het pad naar een bepaald bestand gewoon kan kopiëren, als memo in een document, en dat je met tabs kan werken.
https://www.chip.de/downloads/Files-Windows-10-App_169890091.html
https://files.community/


TIIMO APP: ROUTINES
Ben jij iemand die het productiefste is wanneer je dagelijkse routines kan volgen? Dan is dit absoluut een app voor jou. In een mooie vormgeving kan je je dag plannen en bijhouden of je je goals voor die dag behaald hebt.
https://www.tiimoapp.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer de macht van de liefde de liefde voor de macht overwint,
zal de wereld vrede kennen.
-Jimi Hendrix-
Amerikaans gitarist en singer-songwriter 1942-1970