Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/12/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1290 van 10/12/2022


 

Gegroet lezer,

Ook deze week weer heel wat berichten over artificiële intelligentie. Een AI die met alle aandacht ging lopen is ChatGPT, die ook in het Nederlands wonderbaarlijk is. Geen nonsens, maar degelijke taal verkondigt, zinvol. Er wordt zelfs over nagedacht om AI voortaan code de laten schrijven. Spannend!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE LANCEERT RCS GROEPSGESPREKKEN
Het is 30 jaar geleden dat het eerste SMS-bericht verzonden werd. Deze vorm van communicatie heeft ons leven enorm veranderd - bij ZDNet trouwens daarover een heel humoristisch artikel (1). Maar de technologie staat niet stil. Ondertussen is er een verbeterde vorm van dit boodschappenprotocol, RCS of Rich Communication Services. Deze opvolger wordt hartelijk omarmd door Google, dat het geïntegreerd heeft in zijn Google messages dienst. Voor de een-op-een berichten werd onlangs ook end-to-end encryptie ingevoerd. En verleden week kondigde Google aan dat die versleuteling voortaan ook bestaat voor groepsgesprekken. (2)

Mooi, maar deze nieuwe standaard wordt weliswaar ondersteund door Android, en de meeste grote mobiele operatoren, maar niet door Apple. Dat heeft echter zelf iets dat de anderen niet hebben: satellietcommunicatie voor noodgevallen. Dat heeft nu voor het eerst al bewezen dat het levens kan reden: verleden week had een man in Alaska, die er met een sneeuwmachine reed, zijn Apple iPhone Emergency SOS geactiveerd. Daarop had het Apple Emergency Response Center, in samenwerking met de Northwest Arctic Borough Search and Rescue Coordinator en de Alaska State Troopers een zoekactie opgezet, in samenwerking met plaatselijke teams, op basis van de GPS-gegevens die via het toestel van de man doorgegeven waren. De man werd gevonden, en hield geen lichamelijke schade over aan zijn avontuur. Het is het eerste geval waarin deze Emergency SOS functie van Apple gebruikt werd voor de redding van een persoon. (3)
https://www.zdnet.com/article/its-30-years-since-the-first-text-heres-how-far-civilization-has-fallen/
https://www.theverge.com/2022/12/2/23490072/rcs-end-to-end-encryption-group-chats-messages-android-google-imessage
https://dailydispatch.dps.alaska.gov/Home/DisplayIncident?incidentNumber=AK22124028AI: DEEPNASH EN FRAN
De ontwikkelingen rond Artificiële Intelligentie volgen elkaar in razendsnel tempo op. Eind verleden week publiceerden onderzoekers bij de DeepMind afdeling van Alphabet een paper, waarin zij meer details gaven over DeepNash. Dat is een AI die menselijke spelers kan verslaan in het Stratego spel. Het bijzondere daarbij is dat je bij dit spel zelf niet kan zien welke stukken de tegenstander nog heeft (je weet wel of iets raak of mis was, maar niet wat je raakte). En het spel geeft dus onvollediger informatie dan bijvoorbeeld bij een spel zoals Texas Hold'em, waar je kaarten kan tellen.

De wetenschappers hebben DeepNash getraind met reinforcement learning, waar we het verleden week ook al over hadden: de AI speelde 5,5 miljard games  tegen zichzelf. Met als doel om een Nash evenwicht  (1) te ontwerpen in het spel, een set strategieën die ervoor zorgen dat geen enkele speler er voordeel bij heeft om op zijn eentje de strategie te veranderen. Het resultaat is nu dat DeepNash na 50 matchen op het gameplatform Projekt Gravon de derde beste speler is tussen alle spelers die sinds 2002 het spel gespeeld hebben. (2)

En bij Disney hebben wetenschappers dan weer een paper gepubliceerd, "Production-Ready Face Re-Aging for Visual Effects", met details over FRAN of het Face Re-aging Network. FRAN is een neural netwerk dat het proces om de leeftijd van een acteur digitaal te veranderen automatiseert. En volgens Disney is het een volledige automatische methode, die praktisch is en klaar voor productie, dus klaar om gebruikt te worden in films.

Disney heeft zijn FRAN getraind op duizenden voorbeelden van synthetisch gemaakte gezichten tussen 18 en 85, met behulp van het StyleGAN2 netwerk. Dat resultaat heeft het in een gebruiksvriendelijke interface gegoten zodat artiesten dit kunnen gebruiken in een productie-omgeving. (3)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nash-evenwicht
https://techcrunch.com/2022/12/01/now-ai-can-outmaneuver-you-at-both-stratego-and-diplomacy/
https://gizmodo.com/disney-ai-art-vfx-visual-effects-de-age-younger-older-1849835548GEEF JE KIND EENS EEN ROBUX VOOR NIEUWJAAR
Wanneer je kind of kleinkind met Nieuwjaar de nieuwjaarsbrief komt opzeggen, moet je geen enveloppe meer klaarhebben met wat eurocentjes erin. Neen het zijn Robux die de kinderen willen hebben tegenwoordig. Want daarmee kunnen zij aankopen doen in de verschillende videogames van het bedrijf Roblox, zoals Murder Mystery2, Royal High, Blox Fruits.

Of het nu om een nieuwjaarscadeautje gaat, of geld dat je geeft aan de kinderen omdat zij het verdiend hebben (door af te wassen, een goed rapport te halen bijvoorbeeld): zij willen je euro's niet meer, zo merkt Wall Street Journal op. Veel kinderen zijn integendeel blij wanneer je hun Roblox account kan aanvullen met Robux, de digitale munt aldaar. Het geeft de kinderen zeggenschap over wat zij met dat geld doen, en in welke game.

En dat valt volgens het artikel nogal mee. Een echte Louis Vuitton handtas zou je in de normale wereld enkele maandlonen kosten, in de virtuele wereld kost het amper 5 dollar aan Robux. Is het verkeerd om de kinderen daarmee te belonen? Eigenlijk - maakt het verschil uit of ze hun verdiende of gekregen geld besteden in bakstenen winkels, of in hun favoriete virtuele wereld?
Een interessante discussie in de aflevering dit weekend van DTNS.
https://www.wsj.com/articles/robux-kids-virtual-currency-metaverse-cryptocurrency-11669929636?mod=djemalertNEWS
https://dailytechnewsshow.com/2022/12/02/the-children-are-the-metaverse-dtns-4407/POSITIEF: FIFA AR-APP MET VAR REPLAY EN NEGATIEF: EEN VR-SOF VAN 400.000 EURO
Niet elk initiatief in augmented of virtual reality kent evenveel succes. Positief: de FIFA+ app. Die kan je weliswaar enkel gebruiken wanneer je de voetbalwedstrijd in het stadium zelf volgt. Maar hij biedt je wel wat mooie extra's.

Richt je de camera op een speler, dan kan je zijn statistieken zien. Je kan ook VAR replays zien van bepaalde wedstrijdfasen. En zelfs alternatieve camerahoeken. Bij Engadget vind je een video die toont hoe die AR overlay werkt. (1)

Negatief: het sof van het Global Gateway gala. De Europese Unie heeft namelijk 400.000 euro uitgetrokken voor het bouwen van een eigen digitale metaverse, Global Gateway. Dat moet een gedeelde digitale ruimte worden waar avatars (die eerlijk gezegd spuuglelijk zijn) elkaar kunnen ontmoeten en kunnen nadenken over de gezamenlijke toekomst.  

Verleden week werd dan een virtueel gala gehouden om de lancering ervan te vieren. En journalist Vincent Chadwick die naar het feestje trok, stelde vast dat zijn avatar bijna helemaal alleen was - naast hem waren er maar 5 andere aanwezigen. Een screenshot van deze metaverse bij Yahoo. Wie wil kan zelf eens een bezoek brengen aan Global Gateway, via de derde link.
https://www.engadget.com/fifa-world-cup-augmented-reality-overlay-170200125.html?src=rss
https://news.yahoo.com/european-union-spent-nearly-400-161500323.html
https://global-gateway.campaign.europa.eu/en/CHATGPT: INDRUKWEKKEND MAAR IS HET WEL WAAR WAT DIE ZEGT
Een spinoff van de GPT3- Large Language Model van Open AI, die ChatGPT genoemd werd, zorgde de voorbije dagen voor furore. Deze LLM werd afgestemd op het beantwoorden van vragen, in een heen-en-weer dialoog.

Om deze AI te voeden heeft OpenAI aan mensen gevraagd om voorbeelden te geven van verschillende aanzetten, en die antwoorden werden gebruikt om ChatGPT te trainen. Vervolgens hebben mensen een score gegeven op hoe goed het getrainde model werkte, en die score werd dan verwerkt in een "reinforcement training" model, om de AI nog verder te trainen.

Volgens OpenAI kan ChatGPT  follow-up vragen beantwoorden, en zelfs toegeven dat hij fout is. Wanneer je ChatGPT vraagt "Are you sure", dan zou die kunnen zeggen "Okay, maybe not", als de AI niet zeker is van zijn zaak. En hij zal weigeren om een antwoord te geven op een vraag over een onderwerp waarover hij niet getraind is.

ChatGPT is verder geavanceerd dan GPT-3. Wanneer je bij die laatste vraagt "Vertel me over toen Christopher Columbus naar de VS kwam in 2015", dan zal die antwoorden "Christopher Columbus kwam naar de VS in 2015 en was erg verheugd hier te komen". Maar ChatGPT zal antwoorden: "De vraag is misleidend, omdat Christopher Columbus in 1506 gestorven is".

Het web staat ondertussen vol met voorbeelden van vragen die ChatGPT slim beantwoord heeft. En je staat verwonderd van de perfecte zinnen die de AI maakt - zinnen die zelfs echt zinvol zijn. Ook jij kan vragen (in het Engels) stellen. De link daarvoor vind je hieronder.
https://www.technologyreview.com/2022/11/30/1063878/openai-still-fixing-gpt3-ai-large-language-model/
https://openai.com/blog/chatgpt
https://chat.openai.com/auth/login    CHATGTP: BEPERKINGEN EN MOGELIJKHEIDEN
ChatGPT is dus geen AI-model dat je kan gebruiken voor dingen waarover je niets weet, je moet in zekere zin al iets afweten over het onderwerp vooraleer iets te vragen. Dat beperkt de bruikbaarheid van deze AI. Maar OpenAI werkt al aan een ander model, dat WebGPT heet, en dat dingen op het web kan opzoeken, en dan een antwoord kan geven waarbij het bronnen citeert.     
Die nieuwe AI zou dan gecombineerd kunnen worden met ChatGPT.  Sommige waarnemers noemen dit al de opvolger van Google, maar dat is misschien toch een brug te ver. Stack Overflow, een website waarheen programmeurs trekken als zij een antwoord zoeken op een vraag, heeft een tijdelijk verbod ingevoerd: de gebruikers mogen er geen antwoorden delen die door ChatGPT gegenereerd zijn. Omdat die al te vaak op het eerste zicht juist zijn, maar fout wanneer je het nader bekijkt, zo lees je bij The Verge. Het verbod is evenwel tijdelijk - de moderatoren van het forum kijken even uit naar de verdere reactie van de community, naar hun ervaringen.

Een voorbeeld van een meer algemene fout vind je in een artikel bij Stratchery. (2)
https://www.theverge.com/2022/12/5/23493932/chatgpt-ai-generated-answers-temporarily-banned-stack-overflow-llms-dangers
https://stratechery.com/2022/ai-homework/GOOGLE: NIEUWIGHEDEN BIJ SEARCH EN EMOTES PLUS, OPNIEUW EEN DIENST DIE VERDWIJNT
Het is eigenlijk al eeuwen geleden dat het concept van de zoekresultaten bij Google veranderd is. Je had pagina 1, en dan moest je klikken om naar de resultaten op pagina 2 te gaan, enz. Na al die jaren verandert dat - eindelijk, mogen we wel zeggen. Want je zal voortaan eindeloos kunnen scrollen - het is te zeggen: er worden 6 pagina's met zoekresultaten geladen, waarbij je kan ongehinderd kan bladeren, vooraleer je op "More results" moet drukken. Een interface die ook al bestond voor de zoekmachine op je mobiele toestel.

Voorlopig wordt de nieuwe interface voor je desktop enkel uitgerold voor de Engelse versie in de VS. Later volgen meer versies. Meer bij Engadget. (1)

Een tweede nieuwigheid zijn de YouTube Emotes, geavanceerde emoticons die acties uitdrukken. Verschillende webdiensten hebben hun  eigen emotes al uitgebracht die je daar gebruiken kan, en nu volgt YouTube hun voorbeeld met de YouTube Emotes. Je kan die gebruiken in de commentaren en tijdens live chats. Waar je, tussen haakjes, tot nu ook al je eigen emotes en emoticons gebruiken kon. Voorlopig zijn de emotes vooral gefocust rond games, maar later zullen er meer komen. Meer bij The Verge. (2)

En tot slot gaat het niet om een nieuwigheid, wel om de zoveelste Google dienst die verdwijnt: Duplex. Dat werd oorspronkelijk gelanceerd als een tool om je te helpen om op je Android toestel filmtickets te kopen. Duplex op het Web zorgde er voor dat de Google Assistant websites zelf kon doorlopen, en daar de filmtickets in jouw plaats te kopen - je moest dan wel je kredietkaartinformatie ingevuld hebben op Chrome. De dienst werd nadien nog uitgebreid om vluchten te boeken en kortingen op producten op te volgen.

Die Duplex voor het web wordt nu uitgefaseerd einde 2022. Als reden vermoedt TechCrunch dat het te veel geld zou kosten om een AI te trainen om websites te doorbladeren. Meer bij Engadget. (3)
https://www.engadget.com/google-search-continuous-scroll-desktop-130539571.html?src=rss
https://www.theverge.com/2022/12/6/23496003/youtube-emotes-twitch
https://www.engadget.com/google-duplex-on-the-web-shutdown-announced-225937564.html?src=rssGIPHY VOEGT ALT TOE AAN GIFS
GIF's, dat zijn de bewegende afbeeldingen die in een loop staan en  zo vaak als memes gebruikt worden op de sociale netwerken. Maar aan mensen met een visuele beperking, die van een hulpmiddel gebruikmaken om de teksten te lezen op die sociale netwerken, gaat de betekenis van zo'n GIF volledig voorbij.

Dat zou nu moeten veranderen: Giphy, de verzamelsite voor dergelijke GIF's, wil de toegankelijkheid van de afbeeldingen verbeteren door ALT  toe te voegen aan die bewegende beeldjes. In zo'n "ALT" kenmerk van een GIF kan je dan vertellen waarover die afbeelding gaat, zodat blinden en slechtzienden mee kunnen genieten van de fun, doordat hun screenreader hen tenminste kan vertellen waarover de GIF gaat.

Om die kenmerk ALT text toe te voegen aan de GIF's, zal Giphy samenwerken met het bedrijf Scribely, dat oplossingen levert om content toegankelijk te maken. Maar het zal die ALT text niet automatisch genereren: jij moet ook een inspanning doen. Laten we dus met zijn allen een inspanning doen?
https://www.engadget.com/giphy-alt-text-gifs-screen-readers-accessibility-scribely-184931525.html?src=rssLOONT HET VOOR EEN WEBDIENST OM PREMIUM TE GAAN
Twitter hoopt dat  het zijn rendabiliteit kan verbeteren door premium abonnementen aan te bieden, die dan meer functies krijgen dan de gewone gebruikers die niet voor de dienst betalen. Maar is dat een concept dat leefbaar is?

Cijfers van versleutelde boodschappendienst Telegram geven daar alvast een positief antwoord op. Zes maanden geleden lanceerde het  een premium dienst, en ondertussen zijn er al 1 miljoen gebruikers die daarop ingetekend hebben. Wat op zich een van de succesvolste voorbeelden is van een sociale media-abonnement ooit. Maar toch nog altijd een fractie vertegenwoordigt van de globale inkomsten van Telegram, vooral afkomstig van advertenties.
https://techcrunch.com/2022/12/06/telegram-premium-tops-1-million-subscribers/BINNENLAND: IT-DIENSTEN STAD ANTWERPEN GETROFFEN DOOR CYBERAANVAL
Je moet niet denken dat hackers zich enkel richten op (grote) commerciële bedrijven in het buitenland of zelfs in België. Ook een stad zoals Antwerpen kan hen op bezoek krijgen.

Zo werden de IT-diensten van de stad Antwerpen sinds maandag getroffen door een aanval. Volgens De Standaard zou het om ransomware gaan, waarbij de hackers dus bestanden versleutelen zodat die ontoegankelijk waren, en enkel na het betalen van een losgeld of ransom een sleutel geven om de bestanden terug te ontsleutelen.

Wie er achter de aanval zit, is momenteel niet bekend. Maar dat de aanval grote gevolgen heeft, staat vast. Zo zijn ook de rusthuizen getroffen die onder het Zorgbedrijf Antwerpen vallen. En dan met name de software waarin bijgehouden wordt welke rusthuisbewoner welke medicatie moet krijgen. En dus wordt er momenteel gewerkt met de klassieke briefjes voor voorschriften. Ook de dienst waarmee burgers afspraken kunnen maken aan de stedelijke loketten is uitgeschakeld. En zelfs het reservatiesysteem voor de stedelijke musea is buiten werking.

Het zou nog enkele dagen kunnen duren vooraleer het probleem opgelost is. Of die oplossing er komt door betaling van een losgeld, is niet geweten. De IT-diensten van de stad beklemtonen wel dat er geen gegevens van de burgers gestolen zijn.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20221206_93860773
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/06/informaticaproblemen-stad-antwerpen/BINNENLAND: FLANDERS GAME HUB MET STEUN VAN 2 MILJOEN EURO
Ons landje doet het echt niet slecht op het gebied van het ontwikkelen van games. Uit een artikel bij Mediawijs blijkt dat de omzet van de Belgische gameontwikkelaars in 2019 70 miljoen euro was. In het artikel vind je trouwens ook de voornaamste spelers uit de sector (1).

Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom hebben twee Vlaamse ministers (Benjamin Dalle van Media, en Jo Brouns van Innovatie) deze week aangekondigd dat zij in Kortrijk een Flanders Game Hub willen oprichten, een fysieke locatie waar gameontwikkelaars kunnen samenwerken. En zij hebben er 2 miljoen euro voor over, verspreid over vier jaar.

Nu, als je het ons vraagt is het initiatief welkom, een plek waar je collega-ontwikkelaars kan ontmoeten is altijd leuk. Maar of ontwikkelaars echt behoefte hebben aan fysieke ruimte is nog de vraag - het hele internet is immers hun speeltuin waar zij collega's ontmoeten. Ons lijkt het eerder dat de ontwikkelaars meer baat hebben bij zekerheid over hun inkomsten - de federale overheid zou namelijk van plan zijn om scherp te snoeien in het voordelige stelsel van belasting op auteursrechten, waardoor ontwikkelaars plots in een fors hogere belastingschijf zouden vallen...
https://www.mediawijs.be/nl/artikels/zo-ziet-de-gamesector-belgie-eruit
https://www.hln.be/kortrijk/2-miljoen-euro-naar-ontwikkeling-vlaamse-game-hub~a8fce44f/
https://businessam.be/belgisch-techwereldje-slaat-alarm-na-nederlandse-verhuis-van-vaandeldrager-collibra-onze-concurrentiepositie-dringend-versterken/BINNENLAND: DREAMLAND ZET PRIJZEN IN WEBSHOP DUURDER DAN IN GEWONE WINKEL
Is het logisch dat de prijs voor een product even duur is in een webshop, als in een fysieke winkel? Enerzijds heeft een fysieke winkel wel de lasten voor de huur van het pand en de personeelskosten. Maar anderzijds heeft een webshop ook zijn kosten: de huur van het magazijn (weliswaar 1 centraal magazijn, in plaats van verkooppunten in elke centrumstad), personeel voor het beheer van het magazijn en het inpakken/verzenden van de goederen, de verzendkosten zelf, en de administratie voor retourzendingen. Terwijl er bij een aankoop in een fysieke winkel geen verzend- en retourkosten zijn.

Colruyt vindt alvast dat  de échte kosten van e-commerce, zoals verzending en retourkosten, aan de klant doorgerekend worden. Voor wie een online bestelling afhaalt in een Colruyt winkel kost het voortaan 1 euro meer (van 1,99 naar 2,99 euro) en thuisbezorging stijgt naar 5,99 euro. Het aanbod dat via de Dreamland webshop aangekocht kan worden, wordt ook beperkt.

Is het logisch? Als je het ons vraagt toch wel. Want de Zalando-manier, van onbeperkt bestellen en terugzenden, dat was echt niet ecologisch te noemen. En op de keper beschouwd ook economisch niet houdbaar. Benieuwd of andere bedrijven de Colruyt/Dreamland trend gaan volgen!
https://www.gondola.be/nl/news/dreamland-verhoogt-tarieven-e-commerce-voorrang-aan-fysieke-winkelsAPPLE: MEER VARIATIE IN DE PRIJZEN EN MEER BEVEILIGING IN DE CLOUD
Enkele berichten van het merk met de appel. Om te beginnen: ontwikkelaars krijgen meer vrijheid bij het bepalen van de prijs (zolang ze maar de 30% commissie betalen uiteraard!) De minimum prijs daalt van $0,99 naar $0,29, en de maximum prijs stijgt van $1.000 naar $10.000. Maar van een app die zoveel kost hebben wij nog niet veel gehoord. De prijzen kunnen ook geleidelijk verhoogd worden, met 10 cent. Bovendien mogen ontwikkelaars een aparte prijs bepalen afhankelijk van het land.

Deze nieuwe prijzen kunnen meteen al ingevoerd worden bij abonnementen die automatisch verlengd worden. Voor de andere apps geldt de nieuwe prijs vanaf voorjaar 2023.

Verder kondigde Apple nieuwe veiligheidsmaatregelen aan voor data in de cloud, waaronder ook end-to-end versleuteling voor je back-up in je iCloud, foto's en meer.  En het zogenaamde CSAM systeem, waarbij het je foto's scant op zoek naar kinderporno, wordt afgevoerd. Tot slot: in de versie iOS 16.2 zal er een verandering komen in AirDrop: wanneer je een bestand deelt zal dat automatisch na 10 minuten afschakelen naar Contacts Only. Dat moet voorkomen dat je de hele tijd verzoeken krijgt om content te mogen ontvangen.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/12/apple-announces-sweeping-changes-to-app-store-pricing/
https://www.wsj.com/articles/apple-plans-new-encryption-system-to-ward-off-hackers-and-protect-icloud-data-11670435635
https://techcrunch.com/2022/12/07/apple-changes-airdrop-security-for-all-with-ios-16-2-after-backlash-over-restrictions-in-china/TELEGRAM: VOORTAAN OOK ZONDER SIMKAART
Tot nu toe kon je enkel een Telegram account aanmaken wanneer je een simkaart in je telefoon had. Die voorwaarde vervalt nu, maar toch zal Telegram nog altijd gebruikers moeten kunnen verifiëren. Daarvoor gaat het samenwerken met het bedrijf Fragment: gebruikers zullen daar een anoniem nummer kunnen aanmaken om zich aan te melden bij Telegram.

Telegram heeft nog enkele kleinere tweaks gemaakt voor de berichtendienst. Zo heeft het nu een algemene auto-delete timer ingesteld voor alle chats, zodat elke chat na een tijd gewist wordt. Bij de Topics feature zal je de topics van groepsgesprekken in verschillende draadjes kunnen opsplitsen. Voor die groepsgesprekken komt er ook een nieuwe anti-spam filter, die door Telegram zelf "agressief" genoemd wordt.
https://9to5google.com/2022/12/06/telegram-drops-sim-requirement-sign-ups/EEN SUPER APP VAN MICROSOFT: IS DAT WEL EEN GOED IDEE
Volgens The Information zou Microsoft van plan zijn om een nieuwe "super app" te ontwikkelen voor je mobiele toestel. Die zou dan shopping, messaging, search, games en newsfeeds omvatten. Een beetje zoals WeChat in China: met die chat-app doen de Chinese gebruikers zo goed als alles.

Nu kan je je wel afvragen of Microsoft hiervoor vanuit het juiste idee vertrekt. Want het bedrijf zou dit voornamelijk zien als een manier om zijn adverteer- en searchbusiness een boost te geven, en om meer gebruikers te trekken voor zijn Teams. En dat lijkt ons het verkeerde idee, een super app is enkel werkbaar als de makers ervan uitgaan van het idee om het de gebruikers gemakkelijker te maken, zodat zij alles onder één dak vinden.

Een ander aspect is dat in zo'n superapp vaak wel alles in zit, maar daarom niet de beste tools. Vaak is een bepaalde tool toch beter dan wat je in die super app vindt. En dan blijf je toch bij die betere app, niet?
https://9to5mac.com/2022/12/06/microsoft-bing-iphone-super-app-search/
https://techtom.substack.com/p/does-the-us-want-a-super-app

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NEURALINK: BRAIN COMPUTER INTERFACE MAAKT VORDERINGEN
Voor mensen die motorisch beperkt zijn, en bijvoorbeeld hun handen of stem niet kunnen gebruiken, wordt er hard gewerkt aan een nieuwe interface: BCI of Brain Computer Interface. Daarbij zouden commando's rechtstreeks vanuit je hersens aan de computer doorgegeven kunnen worden.

Een van de bedrijven die daaraan werken is Neuralink. En dat heeft verleden week enkele aankondigingen gemaakt. Om te beginnen heeft een Neuralink team een demo gegeven van een chirurg-robot, die elektronische draadjes in een dummy schedel/hersenen inbracht, om de uitgaande signalen op te vangen. Bij die demo plantte de robot 64 draadjes in 15 minuten tijd, elk amper groter dan een paar bloedcellen. Diezelfde robot kan ook elektrodes inplanten via kleine gaatjes in de schedel, zonder dat er nog draden nodig zijn, want Neuralink werkt eigenlijk draadloos.

Deze nieuwe vooruitgang wordt als een stap voorwaarts beschouwd, want dergelijke technologie zou mensen met een verlamming kunnen helpen, en zelfs in bepaalde gevallen blinde mensen terug kunnen laten zien.
https://www.wired.com/story/all-the-actually-important-stuff-neuralink-just-announced/
https://www.youtube.com/watch?v=YreDYmXTYi4HUAWEI: SMARTWATCH ALS ETUI VOOR OORTJES
Een op het eerste zicht slim idee: de Huawei Watch Buds. Dat is een slim uurwerk, dat je kan openen en daarin dan je oortjes steken om te herladen.

Maar zoals Gizmodo opmerkt: het is nu niet dat een smartwatch zo'n fantastische batterijduur heeft, dat je die nog eens moet gaan verkorten door je oortjes ermee te gaan laden.
Hoe het ook zij: bekijk het filmpje bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/huawei-watch-buds-wireless-earbuds-smartwatch-china-1849846060RADTRIKE: EERSTE ELEKTRISCHE DRIEWIELER
Het bedrijf Rad Power is in de VS dé grootste verkopers van elektrische fietsen. Nu heeft hij een elektrische driewieler uitgebracht. En dat vinden wij eigenlijk een goed idee. Want bij iets oudere mensen schort er al eens iets aan het evenwichtsgevoel, en het af/opstappen op een fiets is niet altijd even gemakkelijk.

Met een driewieler heb je die problemen niet: je zit dichter bij de grond, en de achterste wielen geven je stabiliteit. Een nadeel zijn wel de bochten - die mag je niet te scherp nemen, of je ligt er. De driewieler die RadTrike heet zou dit probleem opgelost hebben. Hij kan een gewicht dragen tot 188 kg - dus zelfs een ietwat zware persoon, plus wat cargo.

Echt snel kan je het beestje niet noemen: 22 km/u maximum, waarbij je kan kiezen uit 5 standen van assistentie. Totaal bereik van de batterij is 56 km. Goedkoop is het beestje niet, met zijn $2.499. (1) Nu zijn elektrische driewielers niet nieuw - merken zoals Van Raam bijvoorbeeld zijn actief op de Europese markt (2). En de scootmobiels zijn ook bekend uiteraard (3), en die zitten allemaal in dezelfde prijsvork. Benieuwd of het trendy allure dat rond het merk RadBike hangt, ook kan afstralen op de RadTrike.
https://www.theverge.com/2022/12/6/23490508/rad-power-bikes-radtrike-ebike-tricycle-photos-specs-price
https://www.vanraam.com/nl-nl/onze-fietsen/driewielfietsen/driewielfietsen-voor-volwassenenhttps://www.scootplaza.nl/relync-r1-scootmobiel.html
https://arstechnica.com/information-technology/2022/12/hive-social-turns-off-servers-after-researchers-warn-hackers-can-access-all-data/


BINNENLAND: ZELF JE IPHONE HERSTELLEN
Jaar na jaar heeft Apple het moeilijker gemaakt om zelf onder de motorkap te kruipen van je Apple-toestel om een herstelling uit te voeren. Vastgelijmde onderdelen, speciale schroefjes, het zijn maar enkele van de maatregelen die Apple nam om de controle over hun toestellen te behouden.

Daar is de laatste tijd echter verandering in gekomen. Nadat het in de VS eerder dit jaar mogelijk werd, kunnen Apple voortaan in achte Europese landen, waaronder dat van ons, zelf hun toestel herstellen.

Die herstellingen zijn wel beperkt tot de iPhone SE, de iPhone 12, iPhone 13 en sommige laptops. Ben jij de bezitter van zo'n toestel, dan kan je voor 60 euro een reparatietoolkit kopen dat je alle speciale tools bezorgt voor de herstelling. Plus het benodigde onderdeel, en de handleiding om het te vervangen.  

De hersteldienst gaat, naast België, ook van start in  Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Zou jij je eraan wagen om je eigen toestel te herstellen?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-start-met-self-service-reparaties-in-belgie/article-news-1919385.html
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221206_93948091
https://www.engadget.com/apple-opens-self-service-repair-in-europe-to-let-customers-fix-their-own-devices-112500379.html?src=rssGOOGLE: BATTERIJ SPAREN
Google heeft twee nieuwe instellingen uitgebracht voor de Chrome Browser. Met Memory Saver gaan niet-actieve tabbladen slapen, wat het geheugenverbruik met 30% zou verminderen. Wanneer je dan zo'n tab toch nodig heb, dan moet je die eerst wakker maken.

Met Energy Saver wordt de achtergrondactivititeit beperkt van sites die animaties en video's hebben, een functie die automatisch geactiveerd wordt wanneer de batterij nog maar 20% vol is. Deze mogelijkheden zijn beschikbaar voor Chrome 108 voor alle besturingssystemen (Windows MacOS en ChromeOS).
https://techcrunch.com/2022/12/08/chrome-gets-memory-and-energy-saver-modes/
 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: STEMMEN VAN ASSISEN OVER HET PROCES IN BRUSSEL

Er zijn wel meerdere podcasts die verhalen over de aanslagen in Brussel, en het proces dat zich momenteel afspeelt in Brussel. Maar de berichtgeving van de podcast De Stemmen van Assisen van Het Nieuwsblad springt er toch wel bovenuit. In 3 afleveringen van deze week gaan zij in op de hoofdrolspelers, hun achtergrond, hoe zij de laatste dagen doorgebracht hebben. En ook hoe de politie enkele van hen kon opsporen.

Persoonlijk vond ik het een heel boeiende reeks, vooral omdat de achtergrond als Syrië-strijders van deze mensen ook getoond werd. En soms ook de slimme manier waarop deze daders het gerecht om de tuin konden leiden.
https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-de-stemmen-van-assisenPODCAST: DE MEDIAWATCHERS

Een van de podcasts waarnaar wij elke week uitkijken. En het is vooral journalist Mark Coenegracht die ons erg bekoort. Hij heeft een heel kritische kijk op wat zich voor en achter het Vlaamse tv-scherm afspeelt - maar ook vaak heel veel inside informatie. En ja, de openbare omroep krijgt er soms ongenadig van langs. Hij wordt bijgestaan door Desna Lespinoy die met een jonge blik kijkt naar al die programma's, en het geheel wordt gemodereerd door Robin Vissenaekens.
https://www.hln.be/podcasts/de-mediawatchers-1355

 
De nieuwe oogst


POKLEGAME: WORDLE MAAR DAN VOOR POKER
Er bestaan ontelbare variaties op het letter-raad spelletje Wordle. Nu is er ook eentje voor Poker. Het gaat om een variatie op Texas Holden, maar voor de rest werkt het volgens hetzelfde als het Wordle principe, met dit verschil dat je een groen signaal krijgt als het juist is, maar ook nog een apart signaal wanneer de kleur van de kaart juist is, maar de waarde van de kaart niet.
[Taal: EN]
https://poklegame.com/


VINTAGE CALCULATORS: DIGITAAL MUSEUM
Van het aloude telraam naar de zakcomputers in de jaren 1990, naar het slimme rekenmachientje in je smartphone: deze website geeft je een evolutie met artikels, foto's en meer van deze rekenmachines. Met de nadruk op de gouwe ouwetjes!
[Taal: EN]
http://www.vintagecalculators.com/


MINDMELT PARTY
Opgelet: deze site is niet voor mensen die niet tegen flitsende lichten kunnen. Maar mensen die willen feesten, en daarvoor al de nodige middelen tot zich genomen hebben, vooral van de psychedelische aard, zullen hier hun pret niet opkunnen. Dansmuziek, flitsende beelden. Meer zeggen we niet.
[Taal: EN]
https://mindmelt.party/


NO TO WEB3

Dit staat te lezen op de website Yesterweb.org, van een organisatie die ervoor ijvert om het web gratis en open source te houden. Je vindt er kritiek op Web3, blockchain en NFT. Om toch eens de hele hype rond deze magische woorden van de andere kant te bekijken!
[Taal: EN]
https://yesterweb.org/no-to-web3/


WAKEUP TIME
Slaap je slecht? Dan kan deze site je helpen. Hier geef je in hoe laat je op moet staan, en de site berekent hoe laat je dan moet gaan slapen, om een gezond slaappatroon te hebben en uitgerust op te staan.
[Taal: EN]
https://wakeupti.me/


MUSIC HISTORIAN: MUZIEK ONTDEKKEN

Deze tool laat je interessante muziek ontdekken, zowel nieuwe als oude. Je kan zoeken in de collectie van de top 30.000 artiesten aller tijden van Last.fm, het gewenste decennium bepalen, sommige genres uitsluiten, en "similar to artist" invullen.
[Taal: EN]
https://musichistorian.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IS GESCHIEDENIS
Deze websie draait, zoals de naam het zegt, geschiedenis. Je krijgt achtergrond bij actuele gebeurtenissen, niet alleen van Nederland, maar uit de hele wereld. De site heeft iets te veel flikkererende reclame als je het ons vraagt, maar de informatie is pico bello!
[Taal: NL]
http://www.isgeschiedenis.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VILT
Deze website van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw is er eentje om te volgen. Vooral wanneer je meer wil weten over de problemen waarmee land- en tuinbouwers geconfronteerd worden met de huidige milieumaatregelen. Maar ook voor tips voor je eigen moestuin, en allerlei weetjes over groenten en fruit.
[Taal: NL]
https://vilt.be/nl


DE BESTE FILMS ALLER TIJDEN VOLGENS BFI

De website van de British Film Industry heeft een lijstje opgesteld van wat volgens de organisatie de beste films aller tijden zijn. Wat wij niet wisten, is dat BFI ook een eigen player heeft, waar je films kan streamen. Er is een gratis aanbod, maar uiteraard ook een betalend abonnement.
[Taal: EN]
https://player.bfi.org.uk/free
https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/greatest-films-all-time


KLEKI: TEKENEN ONLINE
Op deze website kan je creatief aan de slag: je kan tekenen, schilderen, zelfs met lagen werken. Een bestaand bestand openen kan ook. Een erg uitgebreide tool eigenlijk, en dat nog gratis te gebruiken ook.
[Taal: EN]
https://kleki.com/

   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vorm van openbaar spoorvervoer in grote steden of agglomeraties - https://nl.wikipedia.org/wiki/Semi-metro
    Macintosh-modellen die geen Macintosh Toolbox ROM-chip op het moederbord gebruiken - https://nl.wikipedia.org/wiki/New_World_ROM
    Destination Earth (EU) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Destination_Earth_(Europese_Unie)
    Volledig herbruikbare draagraket - https://nl.wikipedia.org/wiki/Terran_R
    Nationaal park in de Democratische Republiek Congo in Centraal-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Lomami
    Senegalese bokser - https://nl.wikipedia.org/wiki/Battling_Siki
    Grote Chinese staalgroep uit de provincie Henan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anyang_Steel
    Park in de Nederlandse plaats Dordrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wantijpark
    Roemeense schaakster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cristina-Adela_Foi%C8%99or


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Russische invasie van Oekraïne in 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_invasie_van_Oekra%C3%AFne_in_2022
    Economische gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_gevolgen_van_de_Russische_invasie_van_Oekra%C3%AFne_(2022)
    Mahsa Amini-protesten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahsa_Amini-protesten


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Noord-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Noord-Europa

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- TikTok wil in gesprek met kabinet na felle kritieken van Kamerleden
https://www.ad.nl/tech/tiktok-wil-in-gesprek-met-kabinet-na-felle-kritieken-van-kamerleden~a96d7a59/
- Geen geld voor een nieuwe telefoon? Zo gebruik je je huidige toestel langer
https://www.ad.nl/tech/geen-geld-voor-een-nieuwe-telefoon-zo-gebruik-je-je-huidige-toestel-langer~a2c36300/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- ESET Research: aan Noord-Korea gelinkte groep lanceert Dolphin-backdoor, steelt bestanden, communiceert via Google Drive
https://computertaal.info/2022/12/06/eset-research-aan-noord-korea-gelinkte-groep-lanceert-dolphin-backdoor-steelt-bestanden-communiceert-via-google-drive/
- Tractoren versus bedreigingsactoren: hoe hack je een boerderij
https://computertaal.info/2022/12/09/tractoren-versus-bedreigingsactoren-hoe-hack-je-een-boerderij/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerenommeerde indiegame Vampire Survivors komt gratis uit op iOS en Android
https://tweakers.net/nieuws/204362/gerenommeerde-indiegame-vampire-survivors-komt-gratis-uit-op-ios-en-android.html
- FTC dient klacht in om overname Activision Blizzard door Microsoft te blokkeren
https://tweakers.net/nieuws/204312/ftc-dient-klacht-in-om-overname-activision-blizzard-door-microsoft-te-blokkeren.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Europa legt datum vast voor iPhone met USB-C
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/europa-legt-datum-vast-voor-iphone-met-usb-c/article-news-1920317.html
- Game Fortnite voor Canadese rechter wegens 'verslavend'
https://datanews.knack.be/ict/game-fortnite-voor-canadese-rechter-wegens-verslavend/article-news-1920275.html

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: HET FIND MY ALTERNATIEF VAN ANDROID
Dit artikel bij Lifehacker stelt dat de "Find My" tool van Apple eigenlijk niet zo goed zou zijn als wat je kan doen met Google Maps, om af te spreken met je vrienden. Het grote voordeel daarvan is dat je via de Maps met àlle vrienden kan afspreken die je wil, of je nu een Android of iPhone hebt. Terwijl de Find My app op je iPhone enkel werkt met vrienden die zelf ook een iPhone hebben.
Het artikel legt uit hoe je te werk moet gaan.
https://lifehacker.com/android-s-find-my-alternative-might-be-better-than-ap-1849846349


ZO KAN JE EEN INSTAGRAM FOTO DOWNLOADEN

Of het nu je eigen foto's zijn die je wil downloaden om er een back-up van te maken, of foto's van een ander die je wil bewaren: deze tip bij Mashable toont je hoe je foto's van Instagram kan downloaden. Zowel die van jezelf, op je smartphone, als die van een ander.
https://mashable.com/article/how-to-save-instagram-photos 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SOFTWARE: DE BESTE ANDROID APPS

Google heeft zijn lijstje bekendgemaakt van de beste apps in de Play store. Het kan je inspiratie geven om deze apps te downloaden. Wat zou je namelijk denken van Dream van Wombo, een AI art generator. Social media app BeReal werd de keuze van de gebruikers. ReSpawn werd de top game app. Todois is de beste app voor de Wear OS smartwatch.
In het artikel van Engadget vind je de nodige links.
https://www.engadget.com/google-play-store-best-of-2022-app-awards-145230579.html?src=rss
https://blog.google/products/google-play/google-plays-best-apps-and-games-of-2022/


MUSIKCUBE: PLAYER
Deze muziekspeler is echt bedoeld voor de nerds een mooie interface moet je hier niet zoeken. Het is een terminal-gebaseerde speler, waarin je je muziek kan importeren, maar ook audio kan streamen. De makers ervan hebben ook Musikdroid gemaakt, een native Android app die verbinding legt met de musikcube servers en die je zelfs gebruiken kan als remote voor je computerstereo.
https://musikcube.com/
https://www.chip.de/downloads/musikcube_14944774.html


NEDERLANDSTALIGE APP: DIGIHANDIG
Deze app wil je wegwijs maken met je smartphone. Want er staan heel veel apps op, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je leert op je eigen tempo, je maakt kennis met de vele apps op je toestel en wat zij doen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.brouwerij.digikwisapp&hl=nl&gl=NL


FILEZILLA SERVER


Wellicht ken je FileZilla, een steengoede FTP-client om bestanden te up- en downloaden. Deze serverversie zorgt ervoor dat je zelf je eigen computer als FTP-server kan gebruiken. Je kan gebruikers aanmaken die toegang krijgen, hen rechten toekennen, en je hebt zelfs versleuteling met SSL/TLS.
https://www.chip.de/downloads/FileZilla-Server_19234574.html
https://filezilla-project.org/


VINTED: KOPEN EN VERKOPEN
Je hebt ongetwijfeld al de reclamespots gezien voor Vinted: met deze webdienst kan je zelf spulletjes die je niet meer nodig hebt, te koop zetten. Of je kan zelf op zoek gaan naar leuke spullen die je voor een habbekrats op de kop kan tikken. Om alles goed op te volgen, gebruik je best de app voor iPhone, iPad of Android.
https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.vinted&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/be/app/vinted-buy-and-sell-preloved/id632064380


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De mens bezit voldoende vindingrijkheid om schoenen te ontwikkelen
maar is ook dom genoeg om er naast te gaan lopen.
-Martin Simek-