Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/12/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1288  van 26/11/2022


 

Gegroet lezer,

Na de regen van de laatste dagen is het zo leuk om deze editie te mogen afmaken met zicht op de tuin, waar de bladeren in alle schakeringen van bruin aan de bomen hangen. En er zijn zelfs nog laatbloeiende bloemen, in een heerlijke zon. Wat een genot voor de ogen - en het hart!

Ook de voorbije week was er weel heel wat te doen rond Twitter en Elon Musk. Ontslagen, en dan weer rekruteringen. Elke dag kreeg de saga een andere wending. Hopelijk hebt u er uw buik nog niet vol van?

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
 TWITTER LAAT VERBANNEN GEBRUIKERS TERUG TOE , OOK TRUMP
Het volgende hoofdstuk in de Twitter-saga. Elon Musk had beloofd dat hij de verbanning van sommige gebruikers terug zou overwegen, en dat die dan in een "Freedom Fridays" actie terug zou toelaten op de microblogging dienst. Daarmee is hij de voorbije vrijdag van start gegaan: Jordan Peterson en Kathy Griffin en de account van Babylon Bee mogen terug op Twitter.  Nu is het wel zo dat Elon Musk ook had aangekondigd dat die opheffing van de verbanning overwogen zou moeten worden door een moderatieraad, maar die is nog niet opgericht.

De accounts  die nu terug op Twitter mogen, zijn controversieel om hun uitspraken - Peterson en Babylon Bee omwille van het overtreden van de regels over haatspraak, die transgender personen moeten beschermen. Griffin was verbannen omdat zij een commentaar had over de rommelige manier waarop Musk de verificatie-tegen-betaling aan het uitrollen was - maar dat gedaan had terwijl zij zich voordeed als Musk. Meer achtergrond over deze redenen bij Engadget (1).

Zaterdag ging Elon Musk nog een stapje verder: hij lanceerde een online poll om te vragen of Donald Trump, de voormalige president van de VS, terug mocht komen. Het antwoord van de Twitter community was positief - met een kleine meerderheid weliswaar. (2) Maar Trump liet meteen al weten dat hij zijn neus voor Twitter ophaalt. Het sociaal netwerk zou teveel moeilijkheden hebben, en hij voelt zich best op zijn gemak bij zijn eigen sociaal netwerk, dat hij opgericht heeft: Truth Social. (3).
https://www.engadget.com/twitter-unbans-jordan-peterson-babylon-bee-kathy-griffin-204407440.html?src=rss&guccounter=1
https://www.reuters.com/technology/musks-twitter-poll-showing-narrow-majority-want-trump-reinstated-2022-11-20/
https://deadline.com/2022/11/donald-trump-snubs-elon-musk-invitation-return-to-twitter-1235177821/TWITTER: STEEDS MEER PROBLEMEN
De aankondiging dat Trump terug toegelaten zou worden, zelfs als die zelf niet wil komen, heeft er wel voor gezorgd dat nog meer mensen meteen hun ongenoegen uitten, en aankondigden Twitter in te ruilen voor Mastodon. Voeg dat bij het feit dat heel wat personeel boos ontslag gegeven heeft, na het ultimatum dat Musk hen stelde om hard te gaan werken om een hardcore Twitter te creëren. En je begrijpt dat de problemen zich opstapelen voor Twitter. Zal het overleven met zoveel minder personeel? En hoe zal de sfeer er zijn voor de gebruikers - maar ook voor de personeelsleden?

Maar de problemen eindigen daar niet voor Musk De Amerikaanse overheid stelt zich namelijk vragen over de afspraken die Musk gemaakt heeft met buitenlandse beleggers, die nu aandelen hebben in Twitter sinds de overname van Twitter. En die nu dus ook toegang hebben tot de data van de gebruikers.  (1)

Maar ook de EU heeft vragen voor Elon Musk. Daar zijn de vragen eerder van formele aard, namelijk of Musk zich wel aan de GDPR-regels zal houden na de overname. Maar misschien zijn die vragen wel overdreven, en voorbarig: na de overname "zou" Twitter niet langer onder de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit vallen, maar onder die van een ander EU-land - hetwelke is niet bekend. En een ander probleem gaat dan weer of Twitter conform zou zijn met de nieuwe Digital Services Act van de EU alhoewel de bepalingen die er echt toe doen pas in 202 van kracht worden. Een van die bepalingen zou zijn dat Twitter moet aangeven hoeveel gebruikers het echt heeft. En blijkbaar is dat moeilijk vast te stellen - het was, zoals je nog wel weet, een van de discussiepunten bij de overname van Twitter, namelijk hoeveel bots accounts er zijn. (2)
https://www.msn.com/en-us/money/other/musk-s-twitter-deal-remains-in-focus-for-us-data-security-review/ar-AA14eTC7
https://www.techdirt.com/2022/11/18/it-begins-the-eu-summons-musk-to-appear-before-them/FACEBOOK ZAL POLITICI NIET MEER MODEREREN
Een van de redenen waarom Twitter nu door zoveel gebruikers verafschuwd wordt, is het feit dat het de regels voor moderatie onder het nieuwe directeurschap van Elon Musk losser zal maken. In de vorige artikels kon je al lezen dat bepaalde verbannen accounts mogen terugkeren. Maar ook Facebook lijkt nu die regels te gaan lossen.

Meta heeft aangekondigd dat het beleid van Facebook aangepast wordt, zodat de fact checkers aldaar niet langer politici gaan controleren. In 2024 zijn er nieuwe verkiezingen, en in die verkiezingsstrijd zijn politici geneigd om hun eigen werk te roemen en te overdrijven, terwijl dat van hun tegenstanders afgebrand en geminimaliseerd wordt. Dan wordt het moeilijk voor factcheckers - want ofwel moeten zij nu élke uitspraak van élke politicus gaan factchecken, ofwel geen enkele. Want hun factchecks zullen voortaan op een gouden weegschaal gelegd worden: hebben ze wel evenveel politici van het ene kamp als van het andere gecontroleerd?

Wellicht was dat de reden waarom Meta dit besluit nam. Wat door sommige media meteen omgevormd werd tot een meer sensationele uitspraak: Meta verbiedt fact checkers om Trump nog te controleren.
Meer bij TechDirt.
https://www.techdirt.com/2022/11/17/fact-check-facebooks-policy-that-its-fact-checkers-can-no-longer-check-trump-is-very-very-bad/TWITTER: NIET IEDEREEN IS TERUG WELKOM
Zijn wij te mild voor Twitter? Er komt heel veel commentaar op Elon Musk omdat hij, na een twitter-poll de in het voordeel van Trump sprak, de verbanning van Trump opgeheven heeft. Een poll die uiteraard heel gemakkelijk te manipuleren was met bots, en die dus geen waarde heeft. Maar het feit dat Trump terug toegelaten wordt, wil niet zeggen dat iedereen gepardonneerd wordt. Want Elon Musk heeft maandag verklaard dat hij de verbanning van Alex  Jones nooit zal terugdraaien.

Die man had namelijk het lef om te beweren dat de schietpartij op de Sandy Hook school geënsceneerd was. Bij de beschieting kwamen 20 kinderen en 6 personeelsleden om in 2012. Jones werd trouwens door de rechtbank veroordeeld tot een monsterboete van 1,4 miljard dollar.

Maar die beslissing van Musk krijgt dan weer kritiek, nu van rechts. Musk wordt verweten dat hij zich laat leiden door persoonlijke gevoelens, omdat zijn eigen kindje na 10 weken overleden is door wiegendood, en hij overgevoelig zou zijn voor alles wat met kinderen te maken heeft. Waardoor hij dus zijn belofte om volledige vrijheid van meningsuiting niet na zou komen. Maar als je het ons vraagt doet Musk hier toch het juiste.

Tussen haakjes: een opmerkelijk artikel bij Washington Post. Dat wijst erop dat het belangrijk is dat Twitter blijft bestaan. En wel omdat het in tijden van crisis een cruciale rol speelt. Autoriteiten verspreiden via Twitter dan levensnoodzakelijke informatie. En als Twitter er niet meer zou zijn, welk medium kan dan deze rol overnemen? (3)
https://gizmodo.com/elon-musk-explains-never-ban-speech-alex-jones-twitter-1849807270
https://en.wikipedia.org/wiki/Alex_Jones
https://www.washingtonpost.com/nation/2022/11/19/twitter-emergencies/TWITTER: DE VELE PROBLEMEN WAARMEE HET GECONFRONTEERD WORDT
Je mag het ons echt niet kwalijk nemen dat we zoveel over Twitter berichten - misschien ben jij op Twitter niet actief, maar dit sociale netwerk is, meer dan alle andere, zo'n belangrijk onderdeel geworden van de nieuwsgaring voor journalisten,  dat wij de evolutie echt wel op de voet volgen.

Twitter wordt ondertussen met steeds meer problemen geconfronteerd. Medewerkers zijn massaal ontslagen, of stapten zelf op. En dus rijst de vraag: kan de achterliggende technologie van Twitter wel blijven werken, zonder al die mensen? Een eerste belangrijke test zal het moeten uitwijzen: het WK voetbal in Qatar zou, net als vorige kampioenschappen, massaal commentaren op Twitter moeten uitlokken. Zal Twitter dat aankunnen?

Maar er zijn nog meer vragen. Twitter wil financieel rendabel worden via de Twitter Blue abonnementen. Wanneer je zo'n abonnement neemt via jouw Twitter-app op je Android of iOS-toestel, dan kunnen Google of Apple met 30% van dat abonnement gaan lopen. Meer nog: wat als activisten die vinden dat Twitter te laks wordt in de moderatie op het sociale netwerk, aandringen bij Apple of Google om de app uit hun respectievelijke apps te verwijderen? De eerste oproepen daartoe zagen wij al in onze tijdlijn verschijnen.

Nog een probleem voor Twitter: het zou het wel eens aan de stok kunnen krijgen met mediabedrijven. Volgens Forbes zou het systeem om schendingen op de auteursrechten bij Twitter te melden, uit zijn voegen aan het kraken zijn. Gebruikers zouden hele films uploaden,  weliswaar verdeeld in stukjes van 2 minuten, verspreid over een draadje met  tweets. (2)

Dit is wellicht te wijten aan het tekort aan personeel, dat moet instaan voor het onderhoud van de systemen. Op dat gebied lijkt er toch hoopvol nieuws te zijn: na bijna 2/3 van de 7.500 personeelsleden ontslagen te hebben, heeft Musk nu aangekondigd dat hij actief mensen wil rekruteren voor de functies van ingenieur en sales. (3)
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-11-20/apple-google-to-serve-as-gatekeepers-and-beneficiaries-of-8-twitter-blue-laph0obf
https://www.forbes.com/sites/paultassi/2022/11/21/twitters-broken-its-copyright-strike-system-users-are-uploading-full-movies/?sh=7f8d92147cc4
https://www.theverge.com/2022/11/21/23472025/elon-musk-twitter-hiring-again-ending-layoffsNIET ALLE AI-MODELLEN ZIJN SUCCESVOL
Een opmerkelijk verhaal over een AI-model waarmee Meta geëxperimenteerd heeft. Het Galactica LLM (large language model) werd namelijk getraind op basis van wetenschappelijke artikels, notities en website. De bedoeling is tot een AI te komen dat wetenschappers en studenten kan bijstaan.

Het resultaat viel echter tegen. Drie dagen nadat de publieke demo gelanceerd was, werd die terug verwijderd. Want wie de AI gebruikte, stelde vast dat Galactica niet kon onderscheiden wat waar was en wat niet, en dat het zelfs nep artikels en papers creëerde, die het dan toeschreef aan echte wetenschapsauteurs.

De AI staat nog wel ter beschikking van researchers, die nu verder kunnen bestuderen wat er fout ging.
https://www.technologyreview.com/2022/11/18/1063487/meta-large-language-model-ai-only-survived-three-days-gpt-3-science/
https://www.cnet.com/science/meta-trained-an-ai-on-48-million-science-papers-it-was-shut-down-after-two-days/#ftag=CADf328eecAUTTOMATIC ZAL ACTIVITY PUB ONDERSTEUNEN
Zoals je weet is het sociale netwerk Mastodon voor veel ontevreden twitteraars een toevluchtsoord geworden. Good luck zeggen wij tot hen, want Mastodon lijkt echt niet gebruiksvriendelijk, afgaande op de manier waarop de mensen die het uitgetest hebben, met hangende pootjes snel terug op Twitter zaten. Zelf hebben wij uit tijdnood Mastodon niet grondig kunnen uittesten. Maar PresseCitron deed dat wel, en in het artikel vind je verschillende argumenten waarom het voor de mainstream twitteraar veel te technisch is, en er een steile leercurve zit. 1)

Wat niet betekent dat àlle gedecentraliseerde platformen ongeschikt zijn voor de modale gebruiker.  Een goede test zal deze aankondiging zijn: Automattic, het bedrijf achter Wordpress e WordPress.com, en ook eigenaar van het bloggingplatform Tumblr, heeft aangekondigd dat het binnenkort ActivityPub zal ondersteunen. Dat is een gedecentraliseerd sociaalnetwerkplatform dat aan de basis ligt van vele zogenaamde Fediverse apps (van Federate Universe) zoals Mastodon.

Concreet zou dit betekenen dat gebruikers op Mastodon, of eender welke andere app die ActivityPub ondersteunt, ook een Tumblr account zou kunnen volgen vanuit zijn Mastodon server. En omgekeerd.

De ondersteuning zou snel moeten volgen, maar er werd geen concrete datum op geplakt.
https://www.presse-citron.net/on-a-essaye-mastodon-pendant-deux-semaines-on-est-heureux-darreter/
https://techcrunch.com/2022/11/21/tumblr-to-add-support-for-activitypub-the-social-protocol-powering-mastodon-and-other-apps/NIET ALLEEN APPLE EN GOOGLE MAAR OOK TIKTOK ONDER DE LOEP
De grote techbedrijven mogen dan al wereldwijd werken, maar dat neemt niet weg dat zij op elk land waar zij actief zijn, op weerstand kunnen stuiten en vervolging riskeren van de autoriteiten omdat zij bepaalde regels niet respecteren.

Zo kan je deze week lezen dat de Britse competitieregulator zowel Apple als Google op de korrel neemt, omwille van hun dominante positie voor mobiele toestellen. Eerder dit jaar had deze Compettion and Markets Authority aangekondigd dat het de verschillende marktspelers zou consulteren over een mogelijke aanklacht. En blijkbaar hebben heel wat Britse bedrijven en webontwikkelaars hun steun voor de aanklacht bevestigd, omdat zij vinden dat hun ontwikkeling tegengehouden wordt door de beperkingen die Apple en Google opleggen. (1)

TikTok wordt met een ander soort onderzoek geconfronteerd: de Europese Commissie voert verschillende onderzoeken uit naar de praktijken van het o zo populaire sociale netwerk, onder anderen naar de vraag of TikTok zich houdt aan de regels die opgelegd worden door de GDPR.  Onder andere de overdracht van Europese gebruikers naar China is een bron van bezorgdheid. Maar ook de manier waarop TikTok omgaat met de data van minderjarigen. Meer hierover bij Engadget. (2)
https://www.engadget.com/apple-google-uk-competition-watchdog-investigation-duopoly-124029930.html?src=rss
https://www.engadget.com/tiktok-data-investigation-data-practices-161535147.htmlONTSLAGEN BIJ TWITTER: PROBLEEM VOOR VISA HOUDERS
We hebben het eerder deze week al gehand over de massale ontslagen bij Twitter, en hoe dit een risico kan betekenen voor de vlotte werking van het sociale netwerk. We zegden toen dat de wereldkampioenschappen voetbal in Qatar de lakmoes test zou zijn: kan Twitter, met zij tot een derde teruggebracht personeelsbestand, de toevloed aan tweets rond bepaalde hashtags bijvoorbeeld aan? En als er toch iets zou misgaan, zijn er de nodige ingenieurs nog in dienst om het euvel op te lossen? (1)

Er zit nog een ander aspect vast aan die ontslagen. Veel werknemers zijn immers ingevlogen van het buitenland, en zij kregen een zogenaamd H-1B Visa. Dat is een soort visum, dat aangevraagd kan worden door bedrijven om buitenlanders naar de VS te laten immigreren, die over een hoge professionele kwalificatie beschikken, en die een minimum bachelor diploma hebben.

De mensen die bij Twitter aangetrokken werden uit het buitenland, op basis van zo'n H-1B visum, en nu ontslagen werden bij het bedrijf, moeten nu dus dringend op zoek naar een andere werkgever, zoniet moeten zij de VS verlaten. (2)
https://www.wsj.com/articles/elon-musks-downscaled-twitter-faces-soccer-world-cup-test-11668952945?mod=djemalertNEWS
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-21/2022-tech-layoffs-leave-h-1b-visa-holders-in-limbo?leadSource=uverify%20wallBINNENLAND: NIEUWE DIGITALE EVOLUTIES BIJ SHOPPING
Nieuwe trends in shopping waaien over van de VS. Maar dan is het nog altijd de vraag of zij ook hier zullen aanslaan. Want de Belgische markt is toch nog altijd anders dan de Amerikaanse. Onze grootsteden zijn nog altijd klein bier in vergelijking met die van de VS. En ons platteland verschilt ook. Twee experimenten om te volgen dus.

Om te beginnen: Colruyt Group gaat voor zijn boodschappendienst Collect & Go werken met een onbemand bezorgvoertuig op de openbare weg. Eerst werden er tests uitgevoerd in de parking zelf van het verdeelcentrum, en nu zal het wagentje twee maanden lang een weg afleggen van km tussen het distributiecentum in Londerzeel naar een Collect &Go afhaalpunt. Daarbij is het vooral de bedoeling om data te verzamelen. Voor de test bestaat er eigenlijk nog geen wettelijk kader voor autonome voertuigen, maar Ecolo-minister Gilkinet gaf zijn toelaten voor dit proefproject. (1)

Als je het ons vraagt, is dit een experiment voor niets. Je moet digitalisering ook niet te ver doordrijven. Autonome robots de openbare weg opsturen is die stap te ver. Tussenstappen zijn veel logischer efficiënter - zoals het gebruik van de lockers waar je zelf je pakje kan instoppen bij een retourzending, of een pakje kan afhalen dat je besteld had. Een systeem dat trouwens al door lijkt te dringen naar andere retailers - een elektrozaak in onze buurt heeft een eigen dergelijk systeem met lockers geïnstalleerd, zodat je online kan bestellen, en wanneer het besteld in voorraad is, dat in zo'n locker kan afhalen.

Een tweede vorm van digitalisering is de kassaloze winkel. Bij dat concept moet je dus niet meer langs de kassa passeren: je winkelkar houdt via RFID in het oog wat je in de kar stopt. En aan de uitgang worden de aankopen dan automatisch afgerekend. De uitrol van het systeem zelf is niet zo goedkoop: er zijn 75 camera's voor nodig, en 5 weegschalen.

In het Nederlandse Utrecht loopt er sinds juli dit jaar een experiment met een kassaloze winkel bij een Aldi-winkel. Dat project lijkt naar wens te lopen, en Aldi wil het experiment nu verder uitbreiden. Door bijvoorbeeld koppelingen met andere softwaretoepassingen, zoals in real time de voorraden controleren, om te voorkomen dat producten uitverkocht zijn of te lang blijven liggen, met verspilling tot gevolg. (2)
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/collectgo-test-onbemand-bezorgwagentje/
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/aldi-zet-door-met-kassaloze-winkeBINNENLAND: AIRBNB MOET DEZELFDE REGELS VOLGEN ALS REGULIERE TOERISTISCHE LOGIES
De vele nieuwe initiatieven van de zogenaamde sharing economy hebben altijd op gespannen voet gestaan met de klassieke partners waarvoor zij een alternatief bieden. Denk aan de Uber-limousines als concurrentie voor de reguliere taxi's, waarbij die laatsten aan heel veel regels onderworpen zijn en de Uber chauffeurs niet. En waarbij het sociale aspect ook niet vergeten mag worden, namelijk dat de chauffeurs niet op dezelfde bescherming qua sociale zekerheid kunnen rekenen

Of denk aan Airbnb. Particulieren die hun kamer, hun appartement of huis voor korte tijd verhuren aan derden, dat is een principe een leuk concept. Tot het een hele business wordt - en een concurrentie voor reguliere hospitalitybedrijven, zoals hotels. Waarbij die laatsten aan tal van regels onderworpen zijn, en de mensen die via Airbnb in een soort Far west leven.

Een stukje van die ongelijkheid werd deze week in Brussel weggeveegd. Voortaan worden online platformen zoals Airbnb verplicht om aan de overheidsdienst financiën bepaalde gegevens door te geven. Met name van de personen die gebruikmaken van het platform om logies te verhuren.  en wel, naast hun adres, ook het aantal overnachtingen dat via Airbnb geboekt werd. En dat op straffe van boete van 10.000 euro.

Over die boete was een betwisting ontstaan, maar het Grondwettelijk Hof heeft  beslist dat die boete wel degelijk wettelijk is. De achtergrond bij Airbnb.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/airbnb-moet-in-brussel-gegevens-van-gebruikers-doorgeven-aan-fiscus/article-normal-1915555.htmlBINNENLAND: OVERHEID WAARSCHUWT VOOR STORMVLOED AAN PHISHING
Met BlackFriday en de eindejaarsperiode in het vooruitzicht, blijkt er een stortvloed aan fraudepogingen het internet te overspoelen. De overheid waarschuwde deze week tegen een bepaalde vorm: fraude via een kopie van je identiteitskaart.

Wanneer fraudeurs je vragen om een kopie van je identiteitskaart te bezorgen, dan kunnen zij met die kopie allerlei narigheden aanrichten, zoals in jouw naam een contact af te sluiten, of andere identiteitsfraude. In dit artikel van VRT verneem je wat de meest gebruikte manieren zijn om een kopie van jouw identiteitskaart te pakken te krijgen, en hoe je dit kan verhelpen(1)

Persoonlijk mogen wij eraan toevoegen dat nog een andere vorm van fraude in deze dagen, waarin bestelbedrijven aan razend tempo pakjes moeten dragen, hoogtij viert. Zelf hebben wij de voorbije dagen verschillende mails ontvangen die er legitiem uitzien, alsof ze afkomstig zijn van Bpost of een ander logistiek bedrijf. En er blijkt een probleem te zijn waardoor zij dat pakje niet kunnen afleveren, en of je even een bescheiden som - vaak niet meer dan 5 euro -wil betalen?

In ons geval konden wij de fraude meteen ontdekken, omdat wij van die account nooit iets bestellen. En omdat wat wij besteld hadden, niet via dat logistiek bedrijf geleverd moest worden. Opletten dus!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/16/identiteitsfraude-najaar-energie/POLITIEDIENSTEN DOEKEN ISPOOF OP
De Metropolitan Police van Londen heeft een grote slag geslagen: het kon de iSpoof online spoofing dienst ontmantelen. Daarvoor was een internationaal onderzoek nodig, waarna meer dan 100 mensen gearresteerd werden.

Die dienst bood zijn servers aan cybercriminelen aan, waarmee die hun echte telefoonnummer konden maskeren, ten vervangen door dat van een betrouwbare organisatie, zoals een bank. Op die manier konden de boeven dan phishing en andere frauduleuze aanvallen uitvoeren op argeloze slachtoffers, waarbij zij dan geld ontfutselden, of de bankgegevens van het slachtoffer.

De methode was heel succesvol, want tussen juni 2021 en juli 2022 werd iSpoof gebruikt om 10 miljoen valse telefoontjes te plegen wereldwijd, waarmee de criminelen naar schatting voor 120 miljoen pond schade berokkend hebben. De mensen achter de dienst zouden in de laatste maanden zelfs 3,85 miljoen dollar verdiend hebben.

Het is de Nederlandse politie die de bende op het spoor kwam. Na de ontdekking van de servers in Almere, werd er een tap gezet op de gesprekken, en zo kwam men bij Londen terecht. Het hele verhaal bij Bleepingcomputer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/ispoof-service-dismantled-main-operator-and-145-users-arrested/FOXCONN PROBEERT WERKNEMERS TE PAAIEN MET BONUS VAN 1400 DOLLAR
Je hebt wellicht de beelden gezien uit China: hoe werknemers van Foxconn, de grootste Chinese onderaannemer van Apple die in opdracht van het merk iPhones maken, hardhandig in botsing kwamen met de politie. De werknemers protesteerde namelijk omdat de directie bonussen beloofd had, maar die niet uitkeerde.

Je moet namelijk weten dat de fabriek, zoals veel andere fabrieken in China, in een gesloten systeem werken. De werknemers eten en slapen op de fabriek, om te voorkomen dat zij besmet zouden raken met het coronavirus of het virus de fabriek zouden binnenbrengen. Geen ideale omstandigheden, en verleden maand brak er al eens protest uit: werknemers klommen zelfs over de omheining om naar huis te raken. De directie ging toen op zoek naar nieuwe werknemers, en beloofde die hoger loon om hen te lokken. Dat loon bleek dan een "fout", en de beloofde bonussen lieten op zich wachten. Mogelijk zou er zelfs een voedseltekort zijn op de fabriek. Vandaar dus het hernieuwde protest, dat trouwens stil gehouden wordt - de Chinese media brengen er geen verslag over.
https://www.bbc.com/news/business-63739562
https://www.ft.com/content/40f3bb34-2a4e-4c3e-8f86-6ece3548dbbdPOLITIE VAN SAN FRANCISCO WIL ROBOTS EEN LICENSE TO KILL GEVEN
Een verhaal dat sterk aan Robocop doet denken: de politie van San Francisco vraagt aan de Board of Supervisors van de stad de toestemming om robots in te zetten om verdachten te doden, waarvan de politie meent dat die een voldoende groot gevaar zouden betekenen. Dit in omstandigheden dat zonder die robots, het leven van het publiek en van de politieagenten in gevaar zou zijn, en dat de SFPD geen andere optie heeft dan die robots in te zetten.

Momenteel heeft de SFPD een twaalftal robots "in dienst", die vanop afstand gecontroleerd worden. Die worden voornamelijk gebruikt voor het inspecteren van gebieden en voor het ontmijnen van bommen.
Meer achtergrond bij Engadget.
https://www.engadget.com/san-francisco-police-seek-permission-for-its-robots-to-use-deadly-force-183514906.html?src=rss&guccounter=1
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE WATCH ECG WERKT
Het wordt nu bevestigd door een onderzoek van de Amerikaanse Mayo Clinic: de sensor in de Apple Watch om je hartslag te meten, kan abnormale werking van je hart opsporen, zoals linkerboezemfibrilatie. Verschillende van die afwijkingen worden meestal niet opgemerkt, omdat zij geen symptomen vertonen.

In het onderzoek werden 2.54 patiënten in 11 landen bekeken. Met als resultaat dat de wetenschappers vaststelden dat de ECGs die door het slimme uurwerk gemaakt worden, in niet-klinische omgevingen, wel degelijk kunnen aangeven wanneer een patiënt een disfunctie heeft van zijn hart. Het AI-algoritme dat in de studie gebruikt werd, zal nu door de Amerikaanse Food & Druk Administration (FDA) bekeken worden, om te beslissen of het ook echt ingezet kan worden voor medische testen.
https://9to5mac.com/2022/11/17/apple-watch-mayo-clinic-left-ventricular-dysfunction/META VOERT NIEUW PTP TIJDSCHEMA IN
Meta heeft over de hele wereld servers in datacenters staan. Die hebben allemaal een klok uiteraard, om het tijdstip te loggen waarop een bewerking uitgevoerd wordt. Dat wil dus zeggen dat al die klokken gesynchroniseerd moeten worden. Dat verloopt volgens een wijd gebruikt protocol, NTP, of Network Time Protocol (1)

Meta heeft verleden week een belangrijke wijziging doorgevoerd, en stapte over van NTP naar het nieuwere PTP of Precision Time Protocol (2). Dat protocol bestaat al langer, maar werd vooral gebruikt in de telecomsector, niet zozeer bij hyperscale data centers. Dat Meta het nu doet, betekent een mijlpaal voor de industrie. De omschakeling zou ervoor moeten zorgen data de datacentersystemen bepaalde computertaken efficiënter kunnen uitvoeren. Meer achtergrond hierover bij SiliconAngle. (3)
https://en.wikipedia.org/wiki/Network_Time_Protocol
https://en.wikipedia.org/wiki/Precision_Time_Protocol
https://siliconangle.com/2022/11/21/meta-implements-new-timing-protocol-data-centers/BINNENLAND: CHARLEROI GAAT DE CONCURRENTIE AAN MET SPACEX
Begin maar te stralen van trots: ons landje heeft niet alleen een derde astronaut, geselecteerd door het ESA, maar het zal ook vanaf 2024 een fabriek openen waar aan de lopende band satellieten vervaardigd worden. Als enige in Europa.

In die fabriek in Charleroi zullen vanaf 2025 elk jaar dan 500 satellieten vervaardigd worden - kleinere, gemakkelijke aanpasbare toestellen, van een paar honderd kilo. En ze zullen redelijk goedkoop zijn: vanaf 100.000 euro per stuk, tot 15 miljoen voor het meest gesofistikeerde model.
Een lang interview bij Nieuwsblad.be
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221109_947076853D GEPRINTE HUIZEN: EEN OPLOSSING VOOR WONINGNOOD
In de VS is er momenteel een historisch grote woningnood. Maar daar lijkt nu een oplossing voor gevonden, door wetenschappers van de Universiteit van Maine. Met behulp van de grootste 3D printer ter wereld, werd een huis geprint dat volledig uit bio-gebaseerde materialen bestaat.

Nu is dit niet de eerste poging om een huis te printen, maar tot nu werd daarbij meestal gebruik gemaakt van cement of klein, en traditionele bouwmethoden zoals houtskeletbouw.

De printer zelf is 55 vierkante meter groot. Hij maakte 3D geprinte vloeren, muren en een dak van duurzaam geproduceerde houtvezels en biologische harsen.

Het huis zelf is ook recycleerbaar, en is snel ineengezet: na het printen kan het in een halve dag gemonteerd worden.

Zou het aangenaam wonen zijn in zo'n huis, vragen wij ons af? Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/biohome3d-university-of-maine-185514979.html?src=rss&guccounter=1


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWETENSCHAPJE: WAAROM ZIJN SOMMIGE MENSEN BANG VAN SPINNEN?

Een aflevering van Wetenschapje, een project van Geluidshuis in samenwerking De Weeld van Kina. Dat we bang zijn van tarantula's en andere grote harige spinnen, is misschien begrijpelijk. Maar waarom ook van kleine spinnen, die ons geen kwaad doen? Daarover gaat deze aflevering.
https://www.wetenschapje.be/podcast/episode/ac25853e/45-waarom-zijn-sommige-mensen-bang-van-spinnen

 
De nieuwe oogst


   
REMOTEYO: SAMENWERKEN MET VRIENDEN
Deze dienst combineert het principe van chatten met vrienden, met dat van de Pomodoro techniek: je start met werksessies van 30 minuten. En je kan enkel met andere gebruikers chatten tijdens de pauzes.
[Taal: EN]
https://pomochat.com/


TED TALKS: BETERE GESPREKKEN OP SOCIAL MEDIA
In dit artikel krijg je tips aangereikt om meer te halen uit je contacten op de social media. Om de constante stroom aan nieuwe informatie onder de knie te krijgen. En niet in de val te trappen van het enkel nog te doen voor de Likes.
Veel succes!
[Taal: EN]
https://ideas.ted.com/how-to-have-better-conversations-on-social-media-really/


GOOGLE: MINI GAME


Zoals we ondertussen gewoon zijn van Google, speelt het in op belangrijke gebeurtenissen met speciale doodles of animaties op zijn startpagina. Ter gelegenheid van het 2022 FIFA wereldkampioenschap heeft het een spelletje gelanceerd op zijn startpagina. Hoe je het speelt, lees je bij AndroidPolice.
[Taal: EN]
https://www.androidpolice.com/google-fifa-world-cup-2022-mini-game/


POST: NIEUW SOCIAAL NETWERK
Er is een nieuw sociaal netwerk dat toch wel wat buzz creëert: Post, opgericht door de vroegere CEO van Waze, Noam Bardin.
Het bijzondere aan het netwerk is dat je postings kan plaatsen die lang of kort kunnen zijn, zonder beperking. En daar kan je dan commentaar op geven, je kan de posting liken of delen, en je kan die posting herplaatsen, voorzien van jouw opinie.
Je kan er ook creators een fooi geven, en individuele atikels kopen van premium nieuwsuitgevers. Momenteel is het enkel toegankelijk voor wie een uitnodiging krijgt. Er s een wachtlijst van meer dan 125.000 personen - en momenteel zijn er maar 3500 actieve gebruikers
https://9to5google.com/2022/11/20/post-waze-ceo/
https://post.news/?r=0b5bA


LOGO TO USE: GRATIS LOGO
Deze site is een verzamelplaats van logo's die anderen aangebracht hebben, om gratis te gebruiken. Er zijn meer dan 120 miljoen logo's, zo beweert de site.
[Taal: EN]
https://www.logotouse.com/


HISTORISCHE LUCHTBEELDEN VIEWER
Met deze viewer kan je historische luchtfoto's met elkaar vergelijken. De site is gemaakt door een afdeling van de Nationwide Environmental Title Research, een Amerikaans bedrijf waarmee je panden kan opzoeken op de landkaart en achterhalen wie de eigenaar is. De kaart is dus vooral bedoeld voor toepassingen in de VS, maar je krijgt ook accurate plannen van België?
Wanneer je toelaat dat de site je locatie gebruikt (tijdelijk) word je meteen naar jouw locatie gebracht.
[Taal: EN]
https://www.historicaerials.com/viewer


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE BESTE UITVINDINGEN VAN 2022
Het Nederlandse e-zine Dutch Cowboys maakte zelf een selectie van de beste uitvindingen van dit jaar. Daarbij zijn er verschillende die met AI werken, zoals de robotvriend voor ouderen, Scale AI dat aan de hand van beelden kan herkennen of een gebouw door de oorlog veranderd is, enz. Interessant om even te doorlopen
[Taal: NL]
https://www.dutchcowboys.nl/gadgets/zee-energie-en-binnen-tuinieren-de-beste-uitvindingen-van-2022


MONTAIGNE: EEN WEBSITE MET JE APPLE NOTES
Deze website belooft is simpels en geniaals: je moet gewoon een account aanmaken bij de website, vervolgens een speciale folder aanmaken in je Apple Notes en die koppelen aan Montaigne. Voeg notities toe aan de map, waarop je je content schrijft en afbeeldingen toevoegt. En kijk, als bij mirakel staat alles automatisch op het web, inbegrepen video's en audio.
[Taal: EN]
https://montaigne.io/


DRUMMY: DRUMRITMES MAKEN

Op deze website kan je zelf aan de slag, letterlijk en figuurlijk, om een drumritme te maken. Niet alleen te maken: het ritme wordt ook weergegeven in de url, zodat je het ritme kan delen met anderen of zelf terug oproepen.
[Taal: EN]
https://drummy.io/#&p;,eJy1jksOgEAIQy_UBVCiM_e_mKIyfkKiG9MEGsIrOEyg0tDgRFicMs2SchtWuTUScpPNj8Gx3tF3PAF3WFwfmStJL1BamVheiXBeP-b0Gf5Hqu9LC2TzRtkBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch leraar, een Vlaams schrijver en een Vlaams-nationalistisch voorman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Boey
    Standaard voor het ontwerpen van moederborden voor computers met PowerPC-processors - https://nl.wikipedia.org/wiki/Common_Hardware_Reference_Platform
    Kantoorgebouw in het centrum van Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Colonel
    Zwitsers tennisser - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dominic_Stricker
    Hongaarse katholieke non - https://nl.wikipedia.org/wiki/Margit_Slachta
    Serie computers die ontworpen, gefabriceerd en verkocht werd door Apple Computer, Inc. - https://nl.wikipedia.org/wiki/Macintosh_II-familie
    Brabants politie-officier en geuzenjager - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Grauwels


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Aardbeving West-Java 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_West-Java_2022
    Klimaatconferentie Sharm-el-Sheikh - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatconferentie_van_Sharm-el-Sheikh_2022


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over filosofie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Filosofie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De Apple Watch Ultra is een uitstekende smartwatch, maar alleen zijn geld waard voor extreme sporters
https://www.ad.nl/tech/de-apple-watch-ultra-is-een-uitstekende-smartwatch-maar-alleen-zijn-geld-waard-voor-extreme-sporters~a2048da8/
- Duizenden wachtwoorden zonder er ooit eentje te vergeten: dit zijn zes goede wachtwoordmanagers
https://www.ad.nl/tech/duizenden-wachtwoorden-zonder-er-ooit-eentje-te-vergeten-dit-zijn-zes-goede-wachtwoordmanagers~a9a72f80/7


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Oordopjes gemaakt van plastic waterdispensers
https://elektrozine.be/oordopjes-gemaakt-van-plastic-waterdispensers/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Optimale plaatsing van WiFi-repeaters versterkt WiFi-prestaties
https://computertaal.info/2022/11/23/optimale-plaatsing-van-wifi-repeaters-versterkt-wifi-prestaties/
- Review: iTop Data Protector
https://computertaal.info/2022/11/21/review-itop-data-protector/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google haalt Roblox-extensie SearchBlox offline wegens malware
https://tweakers.net/nieuws/203864/google-haalt-roblox-extensie-searchblox-offline-wegens-malware.html
- Belgische inlogapp voor online overheidsdiensten myID.be uitgesteld tot 2023
https://tweakers.net/nieuws/203852/belgische-inlogapp-voor-online-overheidsdiensten-myid-punt-be-uitgesteld-tot-2023.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Tienduizenden Brusselaars krijgen al maanden geen waterfactuur door softwareproblemen bij Vivaqua
https://trends.knack.be/economie/bedrijven/tienduizenden-brusselaars-krijgen-al-maanden-geen-waterfactuur-door-softwareproblemen-bij-vivaqua/article-news-1917139.html
- iCloud voor Windows maakt video's stuk en toont mogelijk foto's van andere gebruikers
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/icloud-voor-windows-maakt-video-s-stuk-en-toont-mogelijk-foto-s-van-andere-gebruikers/article-news-1916991.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: JE TWEETS DOWNLOADEN
Ben je bang dat Twitter van vandaag op morgen onderuit gaat, en dat je dan al je tweets kwijt bent? Geen probleem: je kan die nu al downloaden.
1. Ga naar Twitter.com en klik daar op de Meer link, links van de pagina.
2. Klik Instellingen en Ondersteuning > Instellingen en privacy
3. In de rubriek Jouw Account > Archief van je gegevens downloaden
Je moet nu enkele beveiligingsprocedures ondergaan. En dan kan je je gegevens downloaden door op Je archief opvragen te klikken. Je krijgt de melding wanneer je archief klaar is, zodat je een .zip bestand kan downloaden.
https://betanews.com/2022/11/18/twitter-could-be-about-to-die-heres-how-to-download-your-tweets/


TIP: EUROPEAN ACCESSIBILITY ACT

Heb je een webshop? Dan moet je binnenkort ook rekening houden met een nieuwe Europese wetgeving, die in juli 2025 van kracht wordt: de European Accessibility Act. Die bepaalt dat websites voor iedereen digitaal toegankelijk moeten zijn, ook dus voor mensen met een functiebeperking - denk aan blinden en slechtzienden, aan mensen met een motorische beperking, enz.
Dit artikel bij Frankwatching zet haarfijn uiteen wat dit allemaal inhoudt.
https://www.frankwatching.com/archive/2022/11/15/european-accessibility-act-webshops/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SUBTITLE EDIT: ONDERTITELING


"Subtitle Edit" kan meer dan 170 formaten aan, inclusief gewone SRT-bestanden uiteraard. Ondertitels worden na openen netjes weergegeven, inclusief tijdstip van waarop ze verschijnen en duur. Je kan al deze gegevens wijzigen.
Met de tool kan je bestaande ondertitels bewerken of nieuwe teksten maken. Dankzij een geïntegreerde speler kan je de video parallel bekijken en het resultaat in realtime controleren. Bestanden in andere talen kunnen automatisch worden vertaald, lettertypen en emoticons kan je naar wens invoegen.
https://www.chip.de/downloads/Subtitle-Edit_70998528.html
http://www.nikse.dk/


FOTOSCANNER APP VAN GOOGLE PHOTOS
Met de fotoscanner app van Google kan je je analoge foto's digitaliseren. Je doet dat via de camera van je iPhone of Android.  Daarbij gaat de app slim te werk: om de weerspiegeling van het licht van de camera tijdens de opname te vermijden, wordt de foto in meerdere stappen gescand.
Bovendien bevat de app ook nog enkele bewerkingstools, zoals de randen automatisch herkennen en bijsnijden. Ook een correctie voor het perspectief zit in de app.
https://www.chip.de/downloads/Fotoscanner-von-Google-Fotos-iPhone-_-iPad-App_103609173.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.photos.scanner&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/photoscan-by-google-photos/id1165525994


SIGNLEARNER


Deze extensie voor je Chrome browser laat je toe om tijdens het surfen de American Sign Language (gebarentaal) te leren. Die verschilt licht van de Nederlandse gebarentaal en de Vlaamse gebarentaal. Maar bij internationale contacten wordt ASL of International Sign gebruikt.
https://signlearner.com/


NEDERLANDSTALIGE APP: GAS OF HOUT
Het is heel erg dat we het moeten zeggen, maar door de energiecrisis zijn veel mensen terug overgestapt op verwarming met houtkachels - een hele stap terug, want dat veroorzaakt heel wat fijn stof en luchtvervuiling.  Deze app vertelt je wanneer het voordeliger is om met hout of met gas te stoken. Het bericht verscheen bij Emerce, maar wij vonden de app niet terug in de appstores...
https://www.emerce.nl/nieuws/nieuwe-app-vertelt-wanneer-stoken-hout-voordelig


DUCKDUCKGO PRIVACY ESSENTIALS


Deze extensie voor je Firefox browser voegt handige tools toe die bedacht werden door DuckDuckGo, maker van de privacyvriendelijke en gelijknamige zoekmachine. Zo zal die automatisch verwijzen naar een versleutelde https verbinding, indien die bestaat.
https://www.chip.de/downloads/DuckDuckGo-Privacy-Essentials-fuer-Firefox_76847599.html
https://duckduckgo.com/about
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/duckduckgo-for-firefox/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende,
door onze vreugden te verdubbelen, en ons verdriet te delen.

Socrates (Grieks filosoof 469 v.C. - 399 VC)