Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/11/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1284  van 29/10/2022


 

Gegroet lezer,

Wat een heerlijke herfstdag, die nog warm is ook. Prachtige kleuren herfstbladen, en zelfs nog mooie bloemen ook. IN onze gemeente werden op verschillende kleine braakliggende terreinen naast de straten en de spoorweg weidebloemen gezaaid. En dat is echt een heel mooi initiatief: de hele zomer door, en ook nu nog, een kleurenpracht. Die me telkens even laat stilstaan alsik er voorbij loop, om mijn ogen en hart ervan te laten genieten.

Geniet van deze heerlijke herfst, en van deze editie. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE: MY AD CENTER EN PRIJSVERHOGING
Er is goed en slecht nieuws vanuit het Google-front. Eerst het goede nieuws: Google heeft het My Ad Center uitgerold, waarbij je gepersonaliseerde advertenties kan beheren (en uitzetten uiteraard). Waarbij je dus nog altijd Search, Maps en Google Assistant kan gebruiken, en je zou dan advertenties blijven zien, maar die zijn minder relevant voor jou.

Belangrijk is dat je ook in YouTube gepersonaliseerde advertenties kan uitzetten, zonder dat dit invloed heeft op je video-aanbevelingen. Verder kan je in dat My Ad Center aangeven welke soort advertenties je meer of minder wil zien, of welke helemaal niet (1)

En dan het slechte nieuws. YouTube heeft namelijk zijn prijs opgetrokken voor het YouTube Premium gezinsplan. Dat gaat van $17, 99 naar $22,99 per maand. En bestel je dat abonnement via de App Store van Apple, dan kost het nog duurder, vermits Apple met 30% van dat geld gaat lopen: $29,99 per maand.

De prijs voor het gewone YouTube Premium abonnement blijft ongewijzigd op $11,99. Wat betekent dat een gezinsabonnement nog altijd interessant blijft, zelfs al deel je het maar met 2 personen. Het gezinsabonnement kan je echter tot 6 personen uitbreiden. Maak je even de rekensom, dan is het gezinsabonnement van 22,99 pakken goedkoper dan 6 x 11,99 en zelfs goedkoper dan 2 x 11,99.

Ter herinnering: de voordelen van YouTube premiums: je kan YouTube filmpjes bekijken zonder reclame, je kan die ook downloaden, je krijgt toegang tot YouTube Music en de filmpjes/muziek blijft spelen wanneer je de app op de achtergrond zet. (2)
https://blog.google/technology/safety-security/my-ad-center/
https://techcrunch.com/2022/10/21/youtube-premiums-family-plan-gets-a-price-hike-in-several-countries/AI VEROVERT OOK VIDEOBEWERKING
De laatste maanden hebben de ontwikkelingen in artificiële toepassingen, die voor de gewone burger toegankelijk zijn, iedereen paf doen staan. Het meest indrukwekkende zijn text-to-image toepassingen zoals DALL-E2: gewoon een omschrijving van een afbeelding in tekst ingeven, en de AI zal een treffende afbeelding weergeven.

De technologie lijkt echter ook bewegende beelden en de bewerking ervan te veroveren. Zo kan je bij Descript audio en video bewerken, op basis van een transcript ervan. Je kan dus net zoals bij een tekstverwerker beelden knippen en plakken, en de video wordt volgens die instructie aangepast.(1)

Runway is een web-app die weliswaar nog in 'early access' fase zit, maar ook daar kan je met gewone taal video-effecten toepassen. Een demo van Runway toont hoe je bijvoorbeeld "maak het meer cinematografisch" kan ingeven, en het beeld wordt meer filmisch. Of je kan een lantaarn in een opname selecteren, en zeggen: "remove object", en floeps, de lantaarn is verdwenen. Deze tool zou ook, in navolging van text-to-image, ook text-to-video kunnen genereren. Het belangrijkste voordeel is wel dat je video's kan bewerken door tekstuele commando's in te typen. Voor deze tool is er een wachtlijst, en behoor je tot de gelukkigen om toegang te krijgen, dan kost je het je $35 per maand om met de tool te werken. (2)

Zijn klassieke beeldbewerkers zoals Adobe dan gedoemd te verdwijnen? Absoluut niet, want ook Adobe werkt dapper aan AI-toepassingen, alhoewel die nog in testfase zitten, met het Project Blink. Die technologie kan voorwerpen herkennen zoals de lantaarn, en dan via tekst zoals bij Descript commando's uitvoeren. Blink heeft nog andere interessante troeven: je zou bijvoorbeeld een video kunnen doorzoeken op basis van een trefwoord, bijvoorbeeld om de fragmenten op te zoeken waar mensen aan het lachen zijn. Je zou ook de "euhm.." momenten automatisch kunnen verwijderen. Maar zoals gezegd is het nog toekomstmuziek. Meer bij Ars Technica. (3)
https://www.descript.com
https://runwayml.com
https://arstechnica.com/information-technology/2022/10/adobe-plays-catch-up-with-project-blink-an-ai-powered-video-editor/BACK-UP: 3 2 1 STRATEGIE VOLSTAAT NIET MEER
Met de opkomst van ransomware werd het belang van een goede back-up nog nooit zo duideleljk. Voorheen werd altijd een 3-2-1 strategie aangeraden:  je maakt 3 back-ups, waarvan je er twee op verschillende media bewaart (1 op een stick bijvoorbeeld en 1 op een externe harde schijf), en één daarvan op een andere plaats dan waar je computer staat.

Bij die methode was die "andere plaats" een echte fysieke locatie, waar je de back-up offline bewaart. Maar nu we tegenwoordig ook werken met cloud back-ups, is die isolatie tussen de back-ups verdwenen. Daarom worden nu nieuwe strategieën aangeraden:
3 - 2 - 1 - 1 - 0
Drie kopieën maken van je data
Op twee verschillende soorten dragers
Een op een offsite locatie (een computer op een andere locatie dus)
Een op een geïsoleerde locatie (dus offline)
Zero: zorg ervoor dat er zero errors zijn, want anders kan je je data niet herstellen

Je moet daarbij niet denken dat dit enkel voor heel grote bedrijven is. Iedereen die in een bedrijf verantwoordelijk is voor databeheer, zou deze data-hygiëne moeten toepassen.
Meer uitleg over deze methodes bij Backblaze.
https://www.backblaze.com/blog/whats-the-diff-3-2-1-vs-3-2-1-1-0-vs-4-3-2/YOUTUBE: PINCH TO ZOOM OP DE FLMPJES
Een interessante ontwikkeling: YouTube is begonnen met de uitrol van een nieuw design en nieuwe functies voor zijn video's. Om te beginnen wordt een functie, die tot nu toe enkel voorbehouden was voor Premium gebruikers, voor alle gebruikers toegankelijk: pinch-to-zoom. Tik op een beeld, en je kan inzoomen op het beeld.

Je kan ook nauwkeuriger zoeken in een video, want YouTube zal dan frame-per-frame de beelden tonen. Bij de webversie en de app komt er een nieuwe "ambient" modus, wanneer je in donkere modus kijkt. Daarbij wordt de achtergrondkleur van de app aangepast op basis van wat je aan het bekijken bent.

Wat user interface betreft, daar zijn ook enkele veranderingen. De link in een videobeschrijving zal niet langer als een hyperlink tekst weergegeven worden wel als een knop. En de "abonneren" knop is nu afgerond, en verschijnt in een hoog contrasterende kleur tegenover de achtergrond, in plaats van altijd rood; Andere knoppen werden dan weer aangepast om minder af te leiden.
https://www.theverge.com/2022/8/4/23292366/youtube-pinch-zoom-experimental-feature-now-availableOOK APPLE VOERT PRIJSVERHOGING DOOR
Na YouTube, Disney+ en Hulu kondigt ook Apple een prijsverhoging aan voor zijn streaming content.

Apple Music wordt 1 dollar duurder en kost voortaan 10,99 dollar. Apple TV wordt 2 dollar duurder en kost dan $6,99 per maand. Apple One (muziek, tv en andere diensten) kost voortaan $16,95;

Ook de prijs voor het abonnement per jaar en voor de gezinsabonnementen gaan de hoogte in. Als reden voor de prijsverhoging verwijst Apple naar de gestegen kosten voor licenties bij het muziekaanbod, en voor het tv-aanbod verwijst het naar de grotere keuze aan content die je er nu vindt.
https://techcrunch.com/2022/10/24/apple-increases-u-s-subscription-prices-for-apple-music-apple-tv-apple-one-bundle/APPLE: ADVERTENTIES IN DE APP STORE KOMEN ERAAN
Nog nieuws van Apple: het bedrijf heeft ontwikkelaars gemeld dat er binnenkort advertenties voor apps mogelijk zullen zijn in de App Store. De apps zullen verschijnen op het tabblad Today en in de sectie "You Might Also Like", in de lijst met apps.

Deze advertenties worden mogelijk n alle landen ter wereld, behalve China. Om duidelijk te maken dat het om een advertentie gaat, zal de ad tegen een blauwe achtergrond getoond worden, en het icoontje "Ad" dragen.

Tot nu toe bevatte de "Today" enkel content die manueel geselecteerd was door de medewerkers van Apple, dus dat zal in het begin toch de gebruikers wat op het verkeerde been zetten.
https://www.macrumors.com/2022/10/22/apple-announces-more-app-store-ads/STRIJD TUSSEN VS EN CHINA OVER TECHNOLOGIE VERHARDT
Deze week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) twee personen aangeklaagd heeft. Diie zouden namelijk geprobeerd hebben om een Amerikaanse overheidsambtenaar om te kopen om een crimineel onderzoek tegen het Chinese bedrijf Huawei te beïnvloeden. Deze spionnen zouden getracht hebben deze ambtenaar om te kopen, zodat die hen zou voorzien van informatie over de stand van zaken in het onderzoek van het DOJ tegen het bedrijf - zoals wie zou getuigen, welk bewijs er is, en eventuele tenlasteleggingen die ook nog uitgebracht zouden kunnen worden tegen Huawei (1)

Het bericht is maar een klein aspect van de steeds harder wordende chipsoorlog tussen de VS en China. IN de podcast uitzending van 24 oktober geeft DTNS daar een mooi overzicht van. Het zou ons te ver leiden om de verschillende punten op te noemen, die trouwen slechts een tipje zijn van de ijsberg die tegenwoordig symbool staat van de verhouding tussen de VS en China. Alles staat mooi uitgelegd in de shownotes, met de links naar de nieuwsberichten.

Maar wist je bijvoorbeeld dat die chipsoorlog al 10 jaar geleden begonnen is, toen de VS de Chinese bedrijven ZTE en Huawei ervan beschuldigden om intellectueel eigendom gestolen te hebben van de VS? Beide bedrijven werden toen op een lijst gezet van bedrijven die een speciale vergunning vereisen, wanneer een ander bedrijf technologie aan hel wil verkopen. Een licentie die je hoogstwaarschijnlijk niet zou krijgen.

Die lijst ging niet zozeer over smartphones, als wel over de netwerkapparatuur die Huawei en ZTE wereldwijd leverden. Sindsdien is die lijst uitgebreid tot zo goed als alle Chinese bedrijven uit de chips-vervaardigende industrie.

Een oorlog de de VS zich kan veroorloven, omdat het nog altijd voorsprong heeft bij het ontwerp en de ontwikkeling van chip-technologie. Een aanrader om deze podcastaflevering te beluisteren.
https://www.engadget.com/us-justice-department-huawei-investigation-182355974.html?src=rss
https://archive.org/details/dtns20221024
https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vREbR6VE9TKY9fQlcAMcdx_ib8t1AIlH_BEg5-uD9DzdYQU3xOPY9ao3lAzIlQOc9nSdeCShwEDe6VE/pubhtml?gid=1002912872&single=trueSHUTTERSTOCK GAAT NU ZELF DALL-E 2  GEBRUIKEN
Het kan verkeren. Stock image sites stonden in het begin weigerachtig tegenover de AI technologie om op basis van een gesproken omschrijving een afbeelding te laten maken door een artificiële intelligentie (text to image).

En kijk: nu heeft stock image site Shutterstock aangekondigd dat het de OpenAI tool DAL-E2 in de volgende maanden zal integreren in zijn aanbod. Artiesten zullen daardoor nieuwe afbeeldingen kunnen maken op basis van tekst. Maar het bedrijf heeft daarbij wel een framework uitgewerkt, waarbij er een bijkomende compensatie voorzien is voor artiesten wiens werk gebruikt werd om de AI modellen te creëren. Een framework dat "ethisch en rechtvaardig" zou zijn.

Toch vallen er nog veel vragen te stellen. Hoeveel zal die vergoeding zijn?  En is die vergoeding eigenlijk wel nodig - wanneer je een song schrijft, dan moet je toch ook niet alle andere muzikanten vergoeden, alhoewel jij ongetwijfeld door hun songs geleerd hebt zelf een song te maken? DALL-E2 heeft ook geleerd van afbeeldingen die _niet_ op Shutterstock stonden, en die artiesten krijgen dan geen vergoeding. En tot slot: zal een klant bereid zijn evenveel te betalen voor een afbeelding, wanneer hij weet dat die (weliswaar door de artiest) gemaakt werd met behulp van DALL-E2, als wat hij zou betalen voor een "origineel" kunstwerk?
https://techcrunch.com/2022/10/25/shutterstock-openai-dall-e-2/INTERNET ARCHIVE BOTST OP BOEKUITGEVERS
Je kent ongetwijfeld het nobele doel van Internet Archive: zoveel mogelijk kennis ter beschikking stellen via het web. Ook kennis die normaal gezien achter betaalmuurtjes zit.

Daarom heeft Internet Archive onlangs Democracys Lab aangekondigd. Dat moet een gratis toegankelijke open online verzameling moeten worden publieke onderzoeken en publicaties uit de hele wereld.

Nu is het zo dat overheden in alle landen een hele schat aan informatie verzameld hebben, en die publiek toegankelijk gesteld hebben,maar dat de gewone mens de toegang tot die informatie niet gemakkelijk vindt. Door al die documenten via één enkele interface beschikbaar te stellen, krijgen de burgers die toegang wel. Zij kunnen leren hoe hun overheid werkt, de overheid aansprakelijk houden, en mondige burgers worden - zo zegt het persbericht. (1)

Een initiatief dat volhartig de steun krijgt van Mike Masnick van TechDirt. Hij  vindt het verschrikkelijk dat onderzoek  op universiteiten en andere instellingen, betaald met belastinggeld, achter een betaalmuur zitten van grote wetenschappelijk uitgevers. De argumenten die Mike maakt houden echt wel steek. Om even door te nemen.
https://archive.org/details/democracys-library
https://www.techdirt.com/2022/10/24/as-big-book-publishers-look-to-kill-the-internet-archive-it-introduces-democracys-library/BINNENLAND: KOMT ER EEN DATACENTER VAN GOOGLE IN HENEGOUWEN?
Deze week werd bekend dat Google in de provincie Henegouwen een terrein gekocht heeft. Wat de bestemming ervan is, werd niet bekend gemaakt, maar velen speculeren erop dat Google daar een nieuw datacenter wil bouwen.

Het bericht werd niet onverdeeld gunstig onthaald. Het is uiteraard positief dat Google wil investeren in de provincie, maar de komst van een datacenter is niet altijd een zegen. Critici wijzen erop dat zo'n datacenter enorm veel energie verbruikt veel water nodig heeft voor de koeling, en eigenlijk heel weinig betekent op het gebied van nieuwe jobs. Reden waarom in Nederland bijvoorbeeld recent negatief beslist werd over de verkoop van een grond aan Meta, moederbedrijf van Facebook, om daar een datacenter te vestigen (1)

Sommige commentatoren vragen zich ook af wat Henegouwen zelf op tafel heeft moeten leggen om dit prestigieuze project binnen te kunnen halen. Google heeft, tussen haakjes, al een groot bedrijventerrein in Saint-Ghislain, waarop verschillende datacenters staan. Daar werken 400 mensen.
Meer bij Knack en VRT (2)(3)
https://tweakers.net/nieuws/197834/grond-voor-meta-datacenter-in-zeewolde-wordt-voorlopig-niet-doorverkocht.html
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-koopt-grond-voor-mogelijk-nieuw-datacenter-in-la-louviere/article-news-1908941.html
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/21/google-henegouwen/BINNENLAND: AKKOORD TUSSEN UBER EN VAKBONDEN
Huh? zal je misschien zeggen. Uber, dat wil toch altijd zijn chauffeur als zelfstandigen beschouwen, niet als werknemers. En nu komt er ineens een vakbond, wat toch duidt op werknemers die in dienst zijn van een bedrijf?

Toch is het bericht waar. De socialistische transportbond BTB is nog altijd niet akkoord met de classificatie van de Uber-chauffeurs, maar heeft toch besloten om de chauffeurs bij te staan. Het heeft daarvoor een akkoord gesloten met Uber zelf.

In het akkoord staat expliciet dat Uber en de bond het niet eens zijn over het statuut van de chauffeurs. Maar die ideologische discussie mag de bond niet tegenhouden om de situatie van de chauffeurs te verbeteren.

Volgens het akkoord zouden er minstens vier overlegmomenten per jaar gepland worden, en zou de vakbond een fysiek aanspreekpunt krijgen in het Belgisch kantoor van Uber.

Het tijdstip van het akkoord is niet toevallig. In Brussel is er namelijk een grote verandering op til in de taxiwetgeving, waarbij taxi- en Uber-chauffeurs hetzelfde statuut krijgen. Wellicht heeft de transportbond ingezien dat zij heel wat leden kunnen werven bij de Uber-chauffeurs. Of de klassieke taxichauffeurs er het volle vertrouwen in hebben dat "hun" vakbond in de toekomst nog met evenveel vuur hun belangen zal verdedigen, is nog de vraag. Er is nu eenmaal een spreekwoord dat zegt "je kan geen twee heren dienen"...
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/21/uberakkoord-btb/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221021_91195100BINNENLAND: GOOGLE STREET VIEW LOST VERDWIJNINGSZAAK OP
Dat de beelden van Google Street View ongelooflijk gedetailleerd zijn, is je wellicht bekend. Zelf stonden wij verbaasd toen wij, bij een toevallig bezoek aan onze buurt, bemerkten dat de nieuwe verbouwingen aan ons huis, inclusief nieuwe gevel, al meteen duidelijk te zien waren - de beelden waren dan ook van oktober 2022.

Die nauwkeurigheid heeft al geleid tot heel wat spectaculaire verhalen. En recent haalde een verhaal over een ontdekking in België de wereldpers. Wat was er gebeurd? In november 2020 werd de vermissing gemeld van een vrouw van 83. Ondanks grote zoekacties werd de vrouw niet gevonden.

Op basis van die foto werd de zoekactie terug opgestart, en werden de stoffelijke resten van de vrouw niet ver daarvandaan teruggevonden. De familie kan eindelijk afscheid nemen van de dame.
https://www.hln.be/binnenland/verdwijning-van-83-jarige-vrouw-uit-namen-na-twee-jaar-opgelost-dankzij-google-street-view~a65ad107/APPLE ONDER VUUR VOOR PRAKTIJKEN IN APP STORE
Er was een tijd dat je met een gerust hart kon zeggen dat Apple altijd zijn gebruikers voor liet gaan op geldgewin. Maar de praktijken die Apple toepast in zijn App Store beginnen sommige gebruikers toch tegen de borst te stoten.

Er is om te beginnen het feit dat Apple, sinds de update naar iOS 16.1, ook 30% commissie vraagt wanneer je bijvoorbeeld aan Meta een som betaalt in de app om  je Facebook posting een extra boost te geven zodat die door meer mensen gezien wordt. Er was heel wat ophef over, maar blijkbaar hebben Twitter en Tinder deze nieuwe regel voor in-app aankopen al geslikt.

Maar er is nog een andere reden tot onvrede: nu Apple ook advertenties voor apps toelaat in zijn App Store, kan de ontwikkelaar bepalen dat zijn advertentie ook in andere categorieën dan de zijne te zien is. Wat meteen ertoe leidde dat makers van gok-apps hun kans schoon zagen om hun advertenties overal te zetten, ook bij bijvoorbeeld de podcast app Overcast. Diens ontwikkelaar, Marco Arment, was daar helemaal niet tevreden mee want die gokadvertenties zijn nefast voor mensen met een gokverslaving.

Het protest heeft toch tot een reactie geleid: Apple heeft het vertonen van gokadvertenties en enkele andere categorieën aan banden gelegd. Het is echter niet duidelijk of het een tijdelijke of definitieve maatregel is.
https://gizmodo.com/apple-facebook-boosts-promoted-social-posts-payment-1849698467
https://www.macrumors.com/2022/10/25/app-store-gambling-ads-complaints/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://9to5mac.com/2022/10/26/gambling-ads-app-store-pause/TIKTOK ZOU SERIEUS MET GAMES BEGINNEN
Volgens de Financial Times zou TikTok op 2 november een grote aankondiging doen over games die het zou gaan aanbieden in de app.

Nu doet TikTok dat al in China sinds 2019, en voor de rest van de  wereld op bescheiden schaal sinds 2021. Nu echter zou het groot gaan uitpakken met de games. Die zouden namelijk een apart tabblad krijgen in de app. Bij de games komen er ook advertenties, en je zal bijkomende content van de games kunnen aankopen in de app.

Op 2 november zou er een event gehouden worden onder de naam "TikTok Made Me Play It". En verschillende gamebedrijven waaronder EA zouden aanwezig zijn. Op 3 november zullen we weten of de glazen bol van de Financial Times het bij het juiste eind had!
https://www.ft.com/content/61d45084-b171-4894-ad3b-ac44ef5d0bf6
https://9to5mac.com/2022/10/27/tiktok-gaming-2/SNAPCHAT: NIEUWE VIDEOTOOLS
Het wordt nog wat leuker om filmpjes te maken op Snapchat, dankzij de nieuwe Director Mode, die wereldwijd verkrijgbaar is voor iOS en Android. Die modus bevat tools die gelijkaardig zijn aan wat andere sociale netwerken aanbiedt - zoals een green screen (om je tegen een achtergrond te kunnen plaatsen) zoals ook TikTok al heeft, en het maken van twee opnames tegelijk (camera vooraan en achteraan) zoals bij BeReal. Die laatste functie is momenteel echter beperkt tot iOS.

Het bewerken van beelden via een quick modus is er ook. De bedoeling van al deze nieuwe tools is dat je je filmpjes nog wat meer gaat opleuken. Snapchat heeft namelijk een eigen concurrent voor TikTok, Spotlight, en die kan wat nieuwe content gebruiken.
https://www.theverge.com/2022/10/27/23425114/snapchat-director-mode-video-editing-greenscreen-dual-camera-features  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT: PC MANAGER VOOR WINDOWS 10
Microsoft heeft een bètaversie uitgebracht van PC Manager voor Windows 10. En dat lijkt ons een handige tool, want hij brengt verschillende tools op één plek bijeen om te beheren welke apps opgestart worden, je kan de opslagruimte beheren en de lopende taken.

De tool bevat ook een opkuis-scan. Die gaat dan je computer af en zoekt naar grote en zelden gebruikte bestanden en apps. Met de "boost" knop kan je tijdelijke bestanden wissen. En tot slot bevat de tool ook een gemakkelijke manier om van standaard browser te wisselen.

https://www.theverge.com/2022/10/21/23416070/microsoft-pc-ma ...
https://pcmanager.microsoft.com/IKEA BRENGT DIRIGERA SMART HOME HUB OOK IN BELGIE UIT
Domotica installeren in je huis doet de meeste mensen meteen denken aan een hoge kostprijs. Een idee dat eigenlijk nog afstamt van de periode dat die domotica nog altijd via elektriciteitsleidingen gekoppeld moest worden. Nu is de toestand helemaal anders. Je toetellen, zelfs je gloeilampen werken via WiFi. En dankzij de nieuwe standaard voor al die IoT-toestellen, MATTER, zouden alle mogelijke toestellen in je huis, van tracker, slimme luidspreker tot slimme thermostaat

Maar je moet niet denken dat het alleen echte technologiebedrijven zijn die bezig zijn met dit segment van de technologie. Ook klassieke "analoge spelers schakelen over op het digitale. Denk bijvoorbeeld aan Philips Hue, dat slimme lampHijen uitbrengt die je via je smartphone bedienen kan.

En ook de Zweedse meubelfabrikant IKEA heeft ondertussen al verschillende slimme IoT toestellen uitgebracht. Een sluitstuk daarvan is eigenlijk de Dirigera, een smarthome-hub. En die zou deze week gelanceerd worden in on land. Hij kost 60  euro, en zal de MATTER standaard ondersteunen. Zal, want momenteel zit die er nog niet in: pas via een update zou deze technologie geïmplementeerd worden.
https://tweakers.net/nieuws/202612/ikea-brengt-dirigera-smarthomehub-voor-60-euro-uit-in-nederland-en-belgie.html
https://techpulse.be/nieuws/348916/ikea-brengt-tradfri-hub-opvolger-naar-belgie-voor-60-euro/?utm_source=newsletter&utm_medium=daily


OOK FORD GOOIT DE HANDDOEK IN DE RING VOOR AUTONOME VOERTUIGEN
De laatste tijd volgen de onheilsberichten over autonoom rijdende voertuigen elkaar steeds sneller op. Waar 10 jaar geleden voorspeld werd dat we nu met zijn allen in een auto zouden stappen, die ons op onze bestemming zou brengen, zonder dat wij een hand moeten leggen op het stuur. Dat toekomstbeeld is niet uitgesteld, tot een latere datum, maar het lijkt erop dat het bij de meeste bedrijven die daarvoor een project hebben lopen, de plannen terug in de schuif verdwenen zijn.

Getuige daarvan dit bericht: Ford heeft aangekondigd dat het Argo AI gaat ontbinden, een bedrijf dat het samen met Volkswagen opgericht had. Ford zelf zal zich voortaan focussen op half-automatische hulpsystemen voor chauffeurs. De reden: het business model om binnen afzienbare tijd om een winstgevend systeem te ontwikkelen voor volledig autonome voertuigen, lijkt niet haalbaar. Ook investeerders geloven er niet in, want zij wilden geen geld meer stoppen in Argo AI.
https://abcnews.go.com/Technology/wireStory/ford-disbands-argo-ai-autonomous-vehicle-unit-posts-92150455


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PODCAST APP POCKET CASTS WORDT OPEN SOURCE
Je kent ongetwijfeld Wordpress.com, de website waar je een gratis Wordpress blog kan aanmaken. Niet te verwarren, voor alle duidelijkheid, met het WordPress CMS, dat zelf open source is, en dat je op je eigen hosting kan plaatsen om zelf een blog te posten. WordPress.com is eigendom van Automattic, en het heeft in de voorbije jaren een delicaat evenwicht kunnen bewaren tussen het commercieel leefbaar houden van het bedrijf zelf, en het aanbieden van de gratis WordPress-blogruimte.

Automattic heeft nu een stap gezet die wij echt wel kunnen toejuichen. In de voorbije maanden merkten wij namelijk een toenemende druk om podcasts ook in ommuurde tuintjes te steken - waar je die enkel nog zou kunnen beluisteren wanneer je deze of gene (betalende) app  installeerde, of bijvoorbeeld enkel een abonnement had op Spotify. Automattic heeft namelijk het podcast platform Pocket Cast gekocht. En enkele maanden na de overname heeft Automattic de code van de Pocket Cast app gepubliceerd op GitHub.

Dat betekent dat iedereen nu toegang krijgt tot de code, mogelijke bugs kan verbeteren, nieuwe functies kan creëren. En zelfs een afsplitsing, een "fork kan aanmaken, om een eigen concurrerende dienst aan te maken, op basis van de code van Pocket Cast.

Je ziet het: er zijn nog idealisten op de wereld... Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/10/21/podcast-app-pocket-casts-goes-open-source/


HIER SPREEKT MEN FRANS: DRING DRING
Daardaar is een initiatief dat zich tot Franstaligen in België richt, en in het Frans bericht over wat er in de Vlaamse pers verschijnt.
Nu hoort er oo een podcast bij: dringdring. Het is de kans om je Frans wat bij te schaven, en ook om eens met een andere bril naar Vlaanderen te kijken.
https://daardaar.be/podcast/dring-dring/
 
De nieuwe oogst


   
PIXELFED: KLOON VAN INSTAGRAM
Deel je graag foto's met anderen, maar heb je een hekel aan Instagram omdat je daar in het wereldje zit van Facebook? Dan is dit misschien de oplossing: PixelFed is een Instagram-kloon maar die gefedereerd werkt, via Fediverse. En je foto's worden dan gedeeld op andere tools zoals Mastodon, Nextcloud of Peertube. Korben gaat er dieper op in.
https://korben.info/pixelfed-instagram-federe.html
https://pixelfed.org/


GENERATED PHOTOS
AI maakt afbeeldingen, maakt muziek, en nu zelfs ook foto's. Virtuele modellen en mannequins die je in je werk kan gebruiken. Komt na de fotograaf nu ook de job van mannequin in het gedrang? (Bron: @bnox)
https://generated.photos/


PURRLI

Voor de kattenliefhebbers. Er is niets rustgevender dan het gespin van een kat (tenzij het gesnurk van een hond, voor de hondenliefhebber). Deze website laat je genieten van dat gespin, als achtergrond terwijl je werkt. Relax...
[Taal: ENG]
https://purrli.com/play.php


SCREENPLAYS
Dit is dan weer voor de filmliefhebber. Wil je weten hoe een film tot stand komt, hoe het idee van de film of reeks rijpt, dan moet je het screenplay van de film lezen. En dat kan je op deze website. Van ontelbare reeksen, zoals The Wire,  Breaking Bad, Sopranos, en veel, veel meer.
[Taal: ENG]
https://screenplays.io/


SHADOWCALCULATOR
Een handig idee voor wie op zoek is naar een huis. Hier kan je namelijk berekenen hoe de zon staat, en waar de schaduw valt bij een bepaald huis. De tool maakt daarbij gebruik van Google Maps.
[Taal: ENG]
http://shadowcalculator.eu/#/lat/50.08/lng/19.9


SHORPY: FOTO S UIT DE OUDE DOOS

Deze website brengt een schat aan oude foto's van het Amerika uit vroegere jaren, zelfs einde 19e eeuw. Je kan de foto's ook kopen om bijvoorbeeld in groot formaat bij jou thuis als poster te hangen.
[Taal: ENG]
https://www.shorpy.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERSMARKT EFARMZ
We moeten anders gaan eten: gezonder, en minder vlees. Dat is het motto van eFarmz, dat er ook het etiket "duurzaam" aan wil toevoegen. Deze website die verse biogroenten en -fruit aanbiedt, is in Wallonië al goed ingeburgerd maar moet Vlaanderen nog veroveren.
[Taal: NL/FR]
https://www.efarmz.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE BIJENKORF
De webshop van de Nederlandse eten De Bijenkorf werd door BeCommerce uitgeroepen tot beste webshop van het land. Nu kenden wij de winkels van De Bijenkorf wel, die altijd een schat aan leuke spulletjes bieden. Nu pas ontdekten wij de webshop, en het moet ons van het hart dat die er echt wel leuk uitziet en ons kan bekoren.
[Taal: NL]
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/debijenkorf-be-is-beste-webshop-van-belgie/
https://www.debijenkorf.be


ALTERNATIVE TO
Vind je het aanbod van de een of andere website of app eigenlijk wel interessant, maar zijn er bepaalde redenen waarom je niet in zee wil gaan met diesite of app? Deze website biedt je alternatieven. Een erg actieve community zorgt voor  de nodige objectiviteit bij de aanbevelingen.(Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://alternativeto.net/


WIKIHOW: ZO DOE JE HET

Deze website is een echte vraagbaak waar je te weten komt hoe je iets moet doen. Dat gaat van huiselijke dingen zoals een bouillon maken of je boeken organiseren, tot levenswijsheden zoals hoe je tolerant kan worden voor de opinie van een ander.  (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://www.wikihow.com/Main-PageBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Met deze handige trucjes haal je meer uit Microsoft Teams
https://www.ad.nl/tech/met-deze-handige-trucjes-haal-je-meer-uit-microsoft-teams~aa293b87/
- Brussel waarschuwt Twitter-baas Elon Musk, ontslag top kost 100 miljoen dollar
https://www.ad.nl/tech/brussel-waarschuwt-twitter-baas-elon-musk-ontslag-top-kost-100-miljoen-dollar~a03b7971/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- DiscMaster: doorzoek oude data
https://computertaal.info/2022/10/27/discmaster-doorzoek-oude-data/
- Basisspel De Sims 4 is gratis sinds 18 oktober
https://computertaal.info/2022/10/26/basisspel-de-sims-4-is-gratis-sinds-18-oktober/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Elon Musk wil toezichtsraad voor Twitter die grote moderatiebeslissingen neemt
https://tweakers.net/nieuws/202836/elon-musk-wil-toezichtsraad-voor-twitter-die-grote-moderatiebeslissingen-neemt.html
- Interpol waarschuwt voor criminelen en terroristen in metaverse
https://tweakers.net/nieuws/202822/interpol-waarschuwt-voor-criminelen-en-terroristen-in-metaverse.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  iPhone leidt Apple naar hogere omzet en winst
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/iphone-leidt-apple-naar-hogere-omzet-en-winst/article-news-1910437.html
- Het is makkelijker geworden om cookies te weigeren
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/het-is-makkelijker-geworden-om-cookies-te-weigeren/article-news-1910431.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIMMER WERKEN MET DROPBOX

Wij zijn een trouwe gebruiker van Dropbox. Door onze bestanden in de cloud te zetten heb je ze niet alleen altijd bij de hand, maar is het ook supersimpel om die te delen: gewoon een link naar een (groot) bestand mailen naar een ander volstaat.

Bovendien kan je Dropbox een redder in nood zijn: van alle bestanden die je in je Dropbox zet kan je een oudere versie terughalen via de Dropbox Rewind functie. Heb je een premium account, dan kan je zelfs voor een hele groep bestanden, mappen, of zelfs je volledige Dropbox terugkeren in de tijd. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld veel bestanden hebt die beschadigd werden.

Om terug in de tijd te gaan, ga je naar de webversie van je Dropbox. Klik All Files, en dan op de drie puntjes bovenaan (als je je hele Dropbox wil terugdraaien) of de drie puntjes naast een bepaalde map of bestand. Kies vervolgens "Rewind this folder" uit de opties. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...TIDYTABS: OVERAL TABS


Deze tool zorgt ervoor dat je op je Windows computer voor alle vensters met een Tab kan werken. Dat zorgt voor een veel overzichtelijker werkblad. De freeware versie bevat niet alle functies van de volledige versie.
https://www.chip.de/downloads/TidyTabs_99845295.html
https://www.nurgo-software.com/products/tidytabs


CODE VERIFY VOOR WHATSAPP WEB
Dit is een extensie die je kan toevoegen aan Firefox of Chrome, gemaakt door Meta, het moederbedrijf van WhatsApp. Met de extensie krijg je verschillende extra beveiligingsfuncties wanneer je de  webversie gebruikt van WhatsApp, om je communicatie beter te beveiligen.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/code-verify/
https://chrome.google.com/webstore/detail/code-verify/llohflklppcaghdpehpbklhlfebooeog


ROUTORA: EXTENSIE VOOR CHROME
Dit is een routeplanner, maar dan wel voor iemand die meerdere meerdere plaatsen moet bezoeken. De planner berekent de meest efficiënte route en zet de stopplaatsen in de juiste volgorde.
https://chrome.google.com/webstore/detail/routora-google-maps-route/jdddfnfohdeaklgkpglonlofgapjgfbp
https://www.routora.com/


MANYCAM: LEUTE MET JE WEBCAM

Met deze tool kan je grapjes uithalen tijdens je videogesprekken.Geef jezelf vissenogen, een valse baard of zonnebril: het kan allemaal. Je kan ook een van de vele meegeleverde beelden als achtergrond zetten, zodat het lijkt alsof je in een aquarium zit.
Er bestaat een gratis versie met beperkte functies van.
https://www.chip.de/downloads/ManyCam_31647244.html
https://manycam.com/


NINITE: SOFTWARE INSTALLEREN
Wanneer je een nieuwe computer aanschaft, dan wil je meestal met een propere lei beginnen en  de programma's die je nodig hebt, vers installeren. Dan ben je wel uren bezig met de progjes te zoeken en te downloaden. Deze dient wil helpen: hier kan je aanduiden elke apps je wil, en de  website zal al die programma's voor jou gaan zoeken.Je krijgt dan één pakket  om te installeren. (Bron: Wim W)
https://ninite.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De werkelijkheid voor dromen nemen is nog veel gevaarlijker.

-George Bernard Shaw-